ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ"

Transcript

1 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ενότητα 4: ΣΧΕΣΗ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Α.Ε.Α.Θ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς. 2

3 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο TEI Δυτικής Μακεδονίας και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης» έχει χρηματοδοτήσει μόνο τη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 3

4 Σκοποί ενότητας 1 Προβάλλεται η δυνατότητα του χριστιανισμού να συμφιλιώσει τον λόγο με την πίστη. Περιγράφεται η συμβολή της έρευνας του ψυχικού συναισθήματος των μυστικών στην ανακάλυψη της μυστικής πλευράς του ανθρώπου, η οποία είχε αγνοηθεί εξαιτίας της κυριαρχίας του ορθολογισμού. 4

5 Σκοποί ενότητας 2 Αναγνωρίζεται η ικανότητα της χριστιανικής φιλοσοφίας να αγκαλιάσει τον άνθρωπο και ως λόγο και ως πίστη και με τον τρόπο αυτό να τον οδηγήσει στην πνευματική του ανάπτυξη και υπαρξιακή του ολοκλήρωση. 5

6 Περιεχόμενα ενότητας ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 6

7 4.1 Σχέση λόγου και πίστης Σύμφωνα με τη χριστιανική θεώρηση των πραγμάτων: Όταν ο λόγος δεν έχει αφετηρία του την πίστη, τότε χτίζει στην άμμο. Ο φιλοσοφικός στοχασμός με θεμέλιο τη βεβαιότητα αυτή αποκτά νέα υφή και περιεχόμενο. Η θεωρητική αξία της πίστης φανερώνεται και από τη ρήση του προφήτη Ησαΐα εάν δεν πιστέψετε, δεν θα κατανοήσετε. Η πίστη θεμελιώνει τον λόγο, του δίνει λογικότητα.

8 4.2 Σχέση λόγου και πίστης Ο Χριστιανισμός συμφιλιώνει τον λόγο με την πίστη: Προσπαθεί να αγκαλιάσει ολόκληρο τον άνθρωπο, και ως λόγο και ως πίστη. Στην πίστη δεν θα δει κάτι το αντί-λογικό, αλλά το βάθρο που εμπνέει και φωτίζει τον λόγο. Στη νοητική ενέργεια του ανθρώπου πίσω από την αλήθεια υπάρχει πάντα μια πίστη. Την αλήθεια δεν τη δίνει μόνο ο λογικός ειρμός, αλλά κυρίως οι πρώτες αρχές που τη στηρίζουν, οι οποίες τελικά είναι πίστεις, βεβαιώσεις.

9 4.3 Σχέση λόγου και πίστης Ο Γάλλος φιλόσοφος Μαιν ντε Βιράν ( ): Σε αντίθεση με τις φυσιοκρατικές αντιλήψεις, έδειξε ότι μόνο η ανάλυση των φαινομένων του ψυχικού βίου θα μας δώσει την κλείδα να κατανοήσουμε αυτό που ονομάζουμε συνείδηση.

10 4.4 Σχέση λόγου και πίστης Ο Γάλλος φιλόσοφος Μαιν ντε Βιράν ( ) (συνέχεια): Οι τελευταίες λέξεις του προσωπικού του ημερολογίου ήταν: Είναι αδύνατον να αρνηθεί κανείς στον αληθινά θρήσκο, που αισθάνεται μέσα του αυτά που ονομάζει αποτελέσματα της χάριτος, είναι αδύνατον να του αμφισβητήσει κανείς αυτά που αισθάνεται, και να μην αναγνωρίσει το αληθινό θεμέλιο που έχουν μέσα του οι ψυχικές καταστάσεις, που αποτελούν την παρηγοριά και την ευτυχία του.

11 4.5 Σχέση λόγου και πίστης Η έρευνα του ψυχικού συναισθήματος και των ψυχικών καταστάσεων των μυστικών: Επέτρεψε να ανακαλύψουμε πάλι τη μυστική πλευρά του ανθρώπου και να ξεφύγουμε από τα δεσμά του ορθολογισμού. Ο λόγος χρειάζεται την πίστη που τον στηρίζει και τον θεμελιώνει.

12 4.6 Σχέση λόγου και πίστης Η έρευνα του ψυχικού συναισθήματος και των ψυχικών καταστάσεων των μυστικών (συνέχεια): Η αλήθεια που προσφέρει η αποκάλυψη μετατρέπεται σε αλήθεια που κερδίζεται με τον λόγο. Ο καθαρός δεσμός μεταξύ πίστης και λόγου επιτρέπει τη μετάβαση από το ένα στο άλλο.

13 4.7 Σχέση λόγου και πίστης Στον χριστιανισμό η διάκριση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και εμπειρικής βίωσής της είναι κυρίαρχη: Στην πνευματική ζωή η θεωρητική γνώση δεν έχει καμία σχέση με τον θησαυρό που παρέχει η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Είναι τελείως διαφορετικό το να μιλάει κάποιος θεωρητικά για τα πράγματα από το να βιώνει εσωτερικά την αγιοπνευματική χάρη.

14 4.8 Σχέση λόγου και πίστης Στον χριστιανισμό η διάκριση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και εμπειρικής βίωσής της είναι κυρίαρχη (συνέχεια): Αυτό γίνεται πιο κατανοητό με συγκεκριμένα παραδείγματα. Άλλο είναι το να μιλάει κανείς για ψωμί και για τραπέζια, και άλλο το να φάει και να γευθεί τη νοστιμιά του ψωμιού. Άλλο είναι να περιγράφεις κάποιο ποτό γλυκύτατο, και άλλο να πας και να πιείς από την ίδια την πηγή. Άλλο είναι να μιλάς για πόλεμο και άλλο να εμπλακείς με τους εχθρούς, να επιτεθείς και να υποχωρήσεις, να χτυπηθείς και να χτυπήσεις, και τέλος να γυρίσει πίσω νικητής.

15 4.9 Σχέση λόγου και πίστης Στον χριστιανισμό η διάκριση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και εμπειρικής βίωσής της είναι κυρίαρχη (συνέχεια): Έτσι συμβαίνει και στα πνευματικά, άλλο είναι το να έχει κάποιος θεωρητική γνώση και να αναφέρεται σε κάποια πράγματα, και άλλο το να έχει στην ύπαρξή του τη γεύση και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Γι αυτό όσοι λένε μόνο λόγια είναι φαντασιόπληκτοι και εγωιστές.

16 4.10 Σχέση λόγου και πίστης Στον χριστιανισμό η διάκριση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και εμπειρικής βίωσής της είναι κυρίαρχη (συνέχεια): Αντιθέτως, το κήρυγμα του λόγου του Θεού δεν έχει τίποτα από τις πειστικές δημηγορίες και τα σχήματα της ανθρώπινης σοφίας, αλλά ήταν και έγινε με αποδείξεις του Αγίου Πνεύματος και με θεία δύναμη. (Μακαρίου Αιγυπτίου, Ὁμιλία ΚΖ, PG34, 701CD).

17 4.11 Σχέση λόγου και πίστης Ο Μακάριος ο Αιγύπτιος χρησιμοποιεί δύο παραστάσεις για να παρουσιάσει τους ανθρώπους που απευθύνουν πνευματικά λόγια χωρίς οι ίδιοι να έχουν γευθεί τους καρπούς των έργων τους. Σύμφωνα με την πρώτη μοιάζουν με κάποιον, που βαδίζει μέσα στην έρημο με μεγάλο καύσωνα, και ενώ διψάει πάρα πολύ, σχεδιάζει μία πηγή με τρεχούμενο νερό ζωγραφίζοντας τον εαυτό του να πίνει, οπότε τα χείλη του και η γλώσσα του έχουν στεγνώσει από τη δίψα που τον έχει κυριέψει.

18 4.12 Σχέση λόγου και πίστης Στη δεύτερη παρομοιάζονται με εκείνον που λέει ότι το μέλι είναι γλυκό, επειδή όμως δεν το έχει γευθεί, δε γνωρίζει τη δύναμη της γλυκύτητας του μελιού. Η απόσταση θεωρητικής γνώσης και προσωπικής μέθεξης προβάλλει αγεφύρωτη, γιατί αλλιώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τα πράγματα και αλλιώς τα πραγματοποιεί το Άγιο Πνεύμα (Ὁμιλίαι Πνευματικαὶ ΙΖ, P.G. 34, 632 Β).

19 4.13 Σχέση λόγου και πίστης Η μυστηριακή εμπειρία, που είναι ουσιαστικά ανέκφραστη και απερίγραπτη, εκφράζεται με τρόπο πάντα περιγραφικό: Ο Jean de Menasce παρατηρεί ότι η διαφορά μεταξύ παρατήρησης και αντανάκλασης ποτέ δεν είναι τόσο προφανής όσο στη ζωή της χάρης. Η διαφορά αυτή εξηγεί και την υπάρχουσα ένταση ανάμεσα στο ανέκφραστο μυστικό και στη διατύπωση του προσωπικού βιώματος.

20 4.14 Σχέση λόγου και πίστης Η μυστηριακή εμπειρία, που είναι ουσιαστικά ανέκφραστη και απερίγραπτη, εκφράζεται με τρόπο πάντα περιγραφικό (συνέχεια): Η έκφραση της μυστικής εμπειρίας αποτελεί και τη δοκιμή της πνευματικής της ορθότητας. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να αγνοείται ότι ο χαρακτήρας του προσωπικού βιώματος είναι συγκεφαλαιωτικός - καθολικός, μια και η μυστική εμπειρία, αν και κατά βάση είναι προσωπική, υπερβαίνει το πρόσωπο.

21 4.15 Σχέση λόγου και πίστης Η μυστηριακή εμπειρία, που είναι ουσιαστικά ανέκφραστη και απερίγραπτη, εκφράζεται με τρόπο πάντα περιγραφικό (συνέχεια): Σύμφωνα με τον J.Menasce: Ο βαθιά προσωπικός χαρακτήρας της εμπειρίας δε σημαίνει ότι οι άλλοι εξαιρούνται απ αυτή... αλλά συλλαμβάνεται ως μία ιδέα που περνά τα όρια του προσωπικού. Γι αυτό και ο μυστικιστής που φανερώνει το περιεχόμενο των βιωμάτων του μας ξεφεύγει, ενώ η προσωπική του μαρτυρία συνιστά μια ομολογία πίστης και όχι μια θεωρητική σύνθεση ("The Mystic Vision", Papers from the Eranos Year Books, New York 1970, σ. 332, σ. 328).

22 4.16 Σχέση λόγου και πίστης Οι αλήθειες που προσφέρουν οι μυστικοί δεν είναι πιθανές υποθέσεις αλλά δοκιμασμένη πραγματικότητα. Ο ίδιος ο χριστιανισμός ως «ἔστι δόγμα τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐκ πρακτικῆς καὶ φυσικῆς καὶ θεολογικῆς συνεστώς» (Εὐαγρίου Ποντικοῦ, Πρακτικὸς Α, P.G. 40, 1221D), είναι εμπειρία, ζωή και μετοχή της αλήθειας (Μακαρίου Αἰγυπτίου, Ὁμιλίαι Πνευματικαὶ ΚΖ, P.G. 34, 697C).

23 4.17 Σχέση λόγου και πίστης Εξάλλου ο ίδιος ο Χριστός "Σάρκα γὰρ καὶ αἷμα πάσαν αὐτοῦ τὴν μυστικὴν ἐπιδημίαν ὠνόμασε, καὶ τὴν ἐκ πρακτικῆς καὶ φυσικῆς καὶ θεολογικῆς συνεστῶσαν διδασκαλίαν ἐδήλωσε, δι ἧς τρέφεται ἡ ψυχή, καὶ πρὸς τὴν τῶν ὄντων τέως θεωρίαν παρασκευάζεται" (Εὐαγρίου Ποντικοῦ, Ἐπιστολὴ Πίστεως, P.G. 32, 253Β). Η διδασκαλία τους δε συνίσταται σε λόγια κενά περιεχομένου αλλά είναι "ἔργον πνευματικῆς ζωῆς, ἔργον ἀληθείας, εἰς τὴν ἀξίαν καὶ πιστὴν ψυχὴν γινόμενον" (Μακαρίου Αιγυπτίου, Ὁμιλίαι Πνευματικαὶ Α', P.G. 34, 460C).

24 4.18 Σχέση λόγου και πίστης Πρόκειται για τη χαρισματική διάσταση της βιωματικής θεολογίας, όπου δε χωράει καμία αμφιβολία ή απιστία.

25 4.19 Σχέση λόγου και πίστης Αξιοπρόσεκτοι είναι οι έξι ορισμοί της φιλοσοφίας που μας παραδίδει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ( μ.χ.) στα Διαλεκτικά του (PG 94, 533BC): 1ος Φιλοσοφία ἐστὶ γνῶσις τῶν ὄντων, ᾗ ὄντα ἐστί, τουτέστιν γνῶσις τῆς τῶν ὄντων φύσεως. 2ος Φιλοσοφία ἐστὶ γνῶσις θείων τε καὶ ἀνθρωπίνων πραγμάτων, τουτέστιν ὁρατῶν καὶ ἀοράτων.

26 4.20 Σχέση λόγου και πίστης Αξιοπρόσεκτοι είναι οι έξι ορισμοί της φιλοσοφίας που μας παραδίδει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ( μ.χ.) στα Διαλεκτικά του (PG 94, 533BC) (συνέχεια): 3ος «Φιλοσοφία πάλιν ἐστὶ μελέτη θανάτου τοῦ προαιρετικοῦ καὶ τοῦ φυσικοῦ διττὴ γὰρ ἡ ζωὴ ἥ τε φυσικὴν, καθ ἥν ζῶμεν, καὶ ἡ προαιρετική, καθ ἥν προσπαθῶς τῆς παρούσης ζωῆς ἀντεχόμεθα. Διττὸς καὶ ὁ θάνατος ὅ τε φυσικός, ὅς ἐστι χωρισμός ψυχῆς ἀπὸ σώματος, καὶ ὁ προαιρετκός, καθ ὅν τῆς παρούσης ζωῆς καταφρονοῦντες πρὸς τὴν μέλλουσαν ἐπειγόμεθα». 4ος «Φιλοσοφία αὖθίς ἐστιν ὁμοίωσις θεῷ. Ὁμοιούμεθα δὲ θεῷ κατὰ τὸ σοφὸν ἤτοι τὴν τοῦ ἀγαθοῦ γνῶσιν τὴν ἀληθινῆ καὶ κατὰ τὸ δίκαιον, ὅ ἐστι τὸ τοῦ ἴσου διανεμητικὸν καὶ ἀπροσωπόληπτον, ἤτοι τὸ ἀγαθὸν τὸ εὐργετεῖν τοὺς αὑτὸν ἀδικοῦντας». 5ος «Φιλοσοφία ἐστὶ τέχνη τεχνῶν καὶ ἐπιστήμη ἐπιστημῶν. Ἡ γὰρ φιλοσοφίαν ἀρχὴ ἐστι πάσης τέχνης δι αὐτῆς γὰρ πᾶσα τέχνη εὕρηται καὶ πᾶσα ἐπιστήμη. Τέχνη μὲν οὖν ἐστιν ἡ ἔν τισι σφαλλομένη κατά τινας, ἐπιστήμη δὲ ἡ ἐν μηδενὶ ἐσφαλλομένη μόνη δὲ ἡ φιλοσοφία οὐ σφάλλεται. Καθ ἐτέρους δὲ τέχνη μὲν ἐστιν ἡ διὰ χειρῶν ἐργαζομένη, ἐπιστήμη δὲ πᾶσα λογικὴ τέχνη, γραμματική, ρητορική καὶ αἱ τοιαῦται». 6ος «Φιλοσοφία πάλιν ἐστὶ φιλίαν σοφίας. Σοφία δὲ ἀληθὴς ὁ θεός ἐστιν ἡ οὖν ἀγάπη ἡ πρὸς τὸν θεὸν αὕτη ἐστὶν ἡ ἀληθὴς φιλοσοφία».

27 4.21 Σχέση λόγου και πίστης Αξιοπρόσεκτοι είναι οι έξι ορισμοί της φιλοσοφίας που μας παραδίδει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ( μ.χ.) στα Διαλεκτικά του (PG 94, 533BC) (συνέχεια): 3ος Φιλοσοφία πάλιν ἐστὶ μελέτη θανάτου τοῦ προαιρετικοῦ καὶ τοῦ φυσικοῦ διττὴ γὰρ ἡ ζωὴ ἥ τε φυσικὴν, καθ ἥν ζῶμεν, καὶ ἡ προαιρετική, καθ ἥν προσπαθῶς τῆς παρούσης ζωῆς ἀντεχόμεθα. Διττὸς καὶ ὁ θάνατος ὅ τε φυσικός, ὅς ἐστι χωρισμός ψυχῆς ἀπὸ σώματος, καὶ ὁ προαιρετκός, καθ ὅν τῆς παρούσης ζωῆς καταφρονοῦντες πρὸς τὴν μέλλουσαν ἐπειγόμεθα.

28 4.22 Σχέση λόγου και πίστης Αξιοπρόσεκτοι είναι οι έξι ορισμοί της φιλοσοφίας που μας παραδίδει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ( μ.χ.) στα Διαλεκτικά του (PG 94, 533BC) (συνέχεια): 4ος Φιλοσοφία αὖθίς ἐστιν ὁμοίωσις θεῷ. Ὁμοιούμεθα δὲ θεῷ κατὰ τὸ σοφὸν ἤτοι τὴν τοῦ ἀγαθοῦ γνῶσιν τὴν ἀληθινῆ καὶ κατὰ τὸ δίκαιον, ὅ ἐστι τὸ τοῦ ἴσου διανεμητικὸν καὶ ἀπροσωπόληπτον, ἤτοι τὸ ἀγαθὸν τὸ εὐργετεῖν τοὺς αὑτὸν ἀδικοῦντας.

29 4.23 Σχέση λόγου και πίστης Αξιοπρόσεκτοι είναι οι έξι ορισμοί της φιλοσοφίας που μας παραδίδει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ( μ.χ.) στα Διαλεκτικά του (PG 94, 533BC) (συνέχεια): 5ος Φιλοσοφία ἐστὶ τέχνη τεχνῶν καὶ ἐπιστήμη ἐπιστημῶν. Ἡ γὰρ φιλοσοφίαν ἀρχὴ ἐστι πάσης τέχνης δι αὐτῆς γὰρ πᾶσα τέχνη εὕρηται καὶ πᾶσα ἐπιστήμη. Τέχνη μὲν οὖν ἐστιν ἡ ἔν τισι σφαλλομένη κατά τινας, ἐπιστήμη δὲ ἡ ἐν μηδενὶ ἐσφαλλομένη μόνη δὲ ἡ φιλοσοφία οὐ σφάλλεται. Καθ ἐτέρους δὲ τέχνη μὲν ἐστιν ἡ διὰ χειρῶν ἐργαζομένη, ἐπιστήμη δὲ πᾶσα λογικὴ τέχνη, γραμματική, ρητορική καὶ αἱ τοιαῦται.

30 4.24 Σχέση λόγου και πίστης Αξιοπρόσεκτοι είναι οι έξι ορισμοί της φιλοσοφίας που μας παραδίδει ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός ( μ.χ.) στα Διαλεκτικά του (PG 94, 533BC) (συνέχεια): 6ος Φιλοσοφία πάλιν ἐστὶ φιλίαν σοφίας. Σοφία δὲ ἀληθὴς ὁ θεός ἐστιν ἡ οὖν ἀγάπη ἡ πρὸς τὸν θεὸν αὕτη ἐστὶν ἡ ἀληθὴς φιλοσοφία.

31 4.25 Σχέση λόγου και πίστης Στους έξι αυτούς ορισμούς: Διαβλέπει κανείς πολύ εύκολα μια οργανική σύνθεση φιλοσοφικών θεωρήσεων θείων, κοσμολογικών και ανθρώπινων πραγμάτων. Ο ακατάληπτος κατά την ουσία του Θεός δεν προσεγγίζεται. Ό,τι όμως κρατάει ο άνθρωπος ως θεία δωρεά το προσεγγίζει γνωστικά και επιστημονικά. Τα θεία πράγματα δεν είναι τίποτα το αφηρημένο, αλλά σαρκωμένες καταστάσεις ως τρόπος ζωής.

32 4.26 Σχέση λόγου και πίστης Στους έξι αυτούς ορισμούς (συνέχεια): Τα αόρατα πράγματα είναι παρόντα ως σαρκωμένες εμπειρίες στην περιοχή της εκκλησιαστικής ζωής. Αναγνωρίζονται ο παραδοσιακός πλούτος, η αρχαιογνωσία, ο ορθόδοξος τρόπος ζωής, και μια θαυμαστή γνωστική περιεκτικότητα.

33 4.27 Σχέση λόγου και πίστης Η αληθινή φιλοσοφία. Σύμφωνα με τους Έλληνες: Οφείλει την αλήθεια στη λογικότητά της Προσκτάται με το λόγο. Ο άνθρωπος είναι μόνο λογικευμένο ον. Σύμφωνα με τους χριστιανούς: Είναι αδύνατη η συγκρότησή της χωρίς τη βοήθεια της αποκάλυψης.

34 4.28 Σχέση λόγου και πίστης Η αληθινή φιλοσοφία (συνέχεια). Σύμφωνα με τους χριστιανούς (συνέχεια): Προσκτάται με την πίστη, που θεμελιώνει τον λόγο. Ο άνθρωπος είναι ον που λογικεύεται, επειδή πιστεύει.

35 4.29 Σχέση λόγου και πίστης Τα θέματα που διαλέγει ο χριστιανός φιλόσοφος: Εκλέγει τα προβλήματα που η διερεύνησή τους έχει μεγάλη σημασία για την καθοδήγηση της θρησκευτικής ζωής. Η αποκάλυψη διδάσκει μόνο τις αλήθειες, τις απαραίτητες για τη σωτηρία. Έτσι επιλέγει τα προβλήματα που αναφέρονται στην ύπαρξη, τη φύση και τη μοίρα της ψυχής.

36 4.30 Σχέση λόγου και πίστης Τα θέματα που διαλέγει ο χριστιανός φιλόσοφος (συνέχεια): Σοφία είναι να γνωρίσεις τον Θεό και τον εαυτό σου. Η αυτογνωσία πρέπει να μας υψώνει στη γνώση του Θεού. Ο χριστιανός αποκαλύπτει τη θεϊκή πλευρά του ανθρώπου και θέλει αυτή η πλευρά να κυριαρχήσει στη ζωή του. Το κύριο πρόβλημα είναι να συλλάβει και να βαθύνει τη σχέση του ανθρώπου προς τον Θεό, με στόχο τη δημιουργία μια νέας μοίρας για τον άνθρωπο.

37 4.31 Σχέση λόγου και πίστης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: Ποια είναι η προτεραιότητα μεταξύ λόγου και πίστης σύμφωνα με τη χριστιανική διδασκαλία; Με ποιον τρόπο ο χριστιανισμός συμφιλιώνει τον λόγο με την πίστη; Ποια είναι η προσφορά του Γάλλου Μαιν ντε Βιράν στη χριστιανική φιλοσοφία; Τι σημαίνει για τη χριστιανική φιλοσοφία η διάκριση μεταξύ γνώσης και εμπειρίας, θεωρίας και βιώματος;

38 4.32 Σχέση λόγου και πίστης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): Ποιες είναι οι χριστιανικές προϋποθέσεις που θεμελιώνουν το δικαίωμα του θεολογείν; Με ποιο τρόπο η μυστική εμπειρία μπορεί να υπερβαίνει το πρόσωπο; Πως θα μπορούσαν να αποδοθούν συνοπτικά οι έξι ορισμοί της φιλοσοφίας του Ιωάννη Δαμασκηνού; Τι μπορεί να αναγνωρίσει κάποιος στους έξι ορισμούς της φιλοσοφίας;

39 4.33 Σχέση λόγου και πίστης ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): Ποια είναι η αληθινή φιλοσοφία για έναν φιλόσοφο και για έναν χριστιανό; Ποια θέματα επιλέγει να αναπτύξει η χριστιανική φιλοσοφία;

40 4.34 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: 1. Στη χριστιανική διδασκαλία η προτεραιότητα ανήκει στην πίστη. Η ρήση του προφήτη Ησαΐα «αν δεν πιστέψετε δεν θα κατανοήσετε», φανερώνει τη θεωρητική αξία της πίστης, που τελικά θεμελιώνει τον λόγο.

41 4.35 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 2. Ο χριστιανισμός βλέπει τον άνθρωπο ολιστικά, και ως λόγο και ως πίστη, και αναγνωρίζει ότι στην ανθρώπινη νοητική ενέργεια πίσω από μια αλήθεια υπάρχει πάντοτε μια πίστη. Οι πρώτες αρχές, που αποτελούν και τα θεμέλια της αλήθειας, τελικά δεν είναι τίποτ άλλο από πίστεις, βεβαιώσεις.

42 4.36 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 3.Η προσφορά του Γάλλου Μαιν ντε Βιράν συνίσταται στο γεγονός ότι έφερε και πάλι στο προσκήνιο με την ανάλυση των φαινομένων του ψυχικού βίου τη μυστική πλευρά του ανθρώπου, η οποία είχε παραγκωνιστεί εξαιτίας της κυριαρχίας του ορθολογισμού.

43 4.37 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 4.Στη χριστιανική διδασκαλία η διάκριση μεταξύ γνώσης και εμπειρίας κυριαρχεί και εξηγεί για ποιο λόγο στην πνευματική ζωή η αγιοπνευματική δωρεά δεν έχει καμία σχέση με τη θεωρητική μορφή της γνώσης. Η απόσταση μεταξύ θεωρητικής γνώσης και βιωματικής μέθεξης προβάλλει αγεφύρωτη, γιατί ξεκαθαρίζεται ότι αλλιώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα οι άνθρωποι και αλλιώς τα πραγματοποιεί το Άγιο Πνεύμα.

44 4.38 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 5.Οι χριστιανικές προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να θεολογεί αφορούν την εμπειρική βίωση της θείας μέθεξης. Επειδή η θεολογία είναι βίωμα, μετοχή και εμπειρία και όχι μια αποκομμένη εγκεφαλική σύλληψη, αυτό το δικαίωμα το έχουν μόνο οι θεόπτες, οι μύστες και οι πεφωτισμένοι από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

45 4.39 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 5.Οι χριστιανικές προϋποθέσεις για να μπορεί κάποιος να θεολογεί αφορούν την εμπειρική βίωση της θείας μέθεξης. Επειδή η θεολογία είναι βίωμα, μετοχή και εμπειρία και όχι μια αποκομμένη εγκεφαλική σύλληψη, αυτό το δικαίωμα το έχουν μόνο οι θεόπτες, οι μύστες και οι πεφωτισμένοι από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

46 4.40 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 6. Η μυστική εμπειρία όταν δημοσιοποιηθεί δοκιμάζεται ως προς την πνευματική της ορθότητα. Οι αλήθειες που προσφέρουν οι μυστικοί δεν είναι πιθανές υποθέσεις αλλά δοκιμασμένη πραγματικότητα, η οποία αποσκοπεί στην πνευματική ωφέλεια ολόκληρης της εκκλησιαστικής κοινότητας. Αυτό σημαίνει πως αν και ο χαρακτήρας της εμπειρίας είναι προσωπικός, δεν εξαιρούνται απ αυτήν τα υπόλοιπα μέλη του εκκλησιαστικού σώματος. Γι αυτό και στο τέλος ο μυστικιστής μας διαφεύγει, ενώ η προσωπική του μαρτυρία συνιστά μια ομολογία πίστης.

47 4.41 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 7. Σύμφωνα με τους έξι ορισμούς του Ιωάννη Δαμασκηνού μπορούμε να πούμε ότι η φιλοσοφία είναι η γνώση των όντων, η γνώση των θείων και ανθρώπινων πραγμάτων, η μελέτη του προαιρετικού και φυσικού θανάτου, η προσπάθεια να μοιάσουμε τον Θεό ως προς την σοφία, τη δικαιοσύνη και την αγαθότητα, είναι η τέχνη των τεχνών και η επιστήμη των επιστημών, γιατί ποτέ δεν κάνει λάθος, και τέλος είναι η φιλία της σοφίας, δηλαδή της αγάπης του ανθρώπου για τον Θεό.

48 4.42 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 8. Στους έξι ορισμούς της φιλοσοφίας αναγνωρίζεται ο ορθόδοξος τρόπος ζωής, καθώς τα θεία πράγματα παρουσιάζονται ως σαρκωμένες καταστάσεις και τα αόρατα ως σαρκωμένες εμπειρίες στην περιοχή της εκκλησιαστικής ζωής. Αποδίδεται μέσα από μια γνωστική περιεκτικότητα ο παραδοσιακός πλούτος, αλλά και η σύνθεση των φιλοσοφικών θεωρήσεων, που αφορούν πράγματα θεία, κοσμολογικά και ανθρώπινα.

49 4.43 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 9. Η αληθινή φιλοσοφία για έναν φιλόσοφο οφείλει την αλήθεια στην λογικότητά της και γι αυτό προσκτάται με τον λόγο, ενώ για έναν χριστιανό οφείλει την αλήθεια στην αποκάλυψη του Θεού, η οποία προσεγγίζεται με την πίστη, η οποία τελικά θεμελιώνει τον λόγο.

50 4.44 Σχέση λόγου και πίστης ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (συνέχεια): 10. Η χριστιανική φιλοσοφία επιλέγει θέματα που σχετίζονται με τη σωτηρία του ανθρώπου, την πνευματική καθοδήγηση της χριστιανικής ζωής, την ανάδειξη της θεϊκής πλευράς του ανθρώπινου προσώπου και τη δημιουργία μια νέας μοίρας για τον άνθρωπο, η οποία οφείλει να εκφράζει έμπρακτα το περιεχόμενο της καινής εν Χριστώ ζωής.

51 4.45 Σχέση λόγου και πίστης ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΑΤΑΚΗΣ, Βασίλειος. Η ελληνική και πατερική Βυζαντινή Φιλοσοφία. 1η εκδ. Αθήνα: Αρμός, ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ, Νίκος. Ιστορία της Βυζαντινής Φιλοσοφίας. 1η εκδ. Θεσσαλονίκη: Βάνιας, ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ, Μαρία. Εμπειρική βίωση της θείας γνώσης. 1η εκδ. Θεσσαλονίκη: Αντ. Σταμούλη, osophy.html.

52 Τέλος Ενότητας

53 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ. «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ». Έκδοση: 1.0. Θεσσαλονίκη Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: URL. 53

54 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο. που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο. που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο. Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί. 54

55 Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς. το Σημείωμα Αδειοδότησης. τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων. το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει). μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους. 55

56 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: ΤΑΤΑΚΗΣ, Βασίλειος. Η ελληνική και πατερική Βυζαντινή Φιλοσοφία. 1η εκδ. Αθήνα: Αρμός, ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ, Νίκος. Ιστορία της Βυζαντινής Φιλοσοφίας. 1η εκδ. Θεσσαλονίκη: Βάνιας, ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ, Μαρία. Εμπειρική βίωση της θείας γνώσης. 1η εκδ. Θεσσαλονίκη: Αντ. Σταμούλη,

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 7: ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 7: ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 7: ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές έννοιες θεωρίας Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου

Εισαγωγικές έννοιες θεωρίας Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου Εισαγωγικές έννοιες θεωρίας Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 4 η : ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Επ. Καθηγητής Γαύρος Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 20: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 20: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 20: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 12: ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Γαλάνη Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου

Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΟΝ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟ ΓΡΑΤΣΙΑ, ΩΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ.

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑ, ΤΟΝ ΠΑΝΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ π. ΛΑΥΡΕΝΤΙΟ ΓΡΑΤΣΙΑ, ΩΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. ΠΕΡΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ Ήτοι, έκθεσις συνοπτική των αρχών της Ορθοδόξου Θεολογίας εις κεφάλαια ΙΒ (12) πονηθείσα υπό Μιχαήλ Κωνσταντίνου Μπερκουτάκη εν έτει σωτηρίῳ 2013 Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΘΕΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ

Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΘΕΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΘΕΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ Ο άνθρωπος είναι ένα γνωστικό ον. Η γνώση καθορίζει, μεταξύ άλλων, όλους τους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι, λέει ο Αριστοτέλης, έχουν εκ φύσεως

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο

Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο Ενότητα 4: Η ανακάλυψη στοιχειωδών μαγνητικών ιδιοτήτων Ραβάνης Κωνσταντίνος Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Επιστημών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΌΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΈΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΏΝ

ΥΠΌΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΈΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΏΝ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΌΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΌΝΗΣΗ ΝΈΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΚΑΙ ΓΥΜΝΆΣΙΟΥ Αθήνα 30 Μαρτίου 2012 ΥΠΌΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΈΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΆ ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΊΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα

Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα Ηλεκτρικά Κινητήρια Συστήματα Ενότητα 2:Συγκρότηση ενός Ηλεκτρικού Κινητήριου Συστήματος είδη φορτίων Επαμεινώνδας Μητρονίκας Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Ενότητα 5: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ. Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

ΦΥΣΙΚΗ. Ενότητα 5: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ. Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΦΥΣΙΚΗ Ενότητα 5: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ στα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚ Α. Δημοτικού.

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ στα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚ Α. Δημοτικού. Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ στα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚ Α Δημοτικού & Γυμνασίου Αθήνα 2011 2 ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων

Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων Ενότητα 4: Ξενοδοχειακή Βιομηχανία. Γιανναράκης Γρηγόρης ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ) ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Υγείας

Κοινωνιολογία της Υγείας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Κοινωνιολογία της Υγείας Ενότητα 11 : Η εμπειρία της χρόνια ασθένειας Μέρος Α Μαίρη Γκούβα 1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

THE MATRIX: Είστε σίγουροι ότι ζούμε στον πραγματικό κόσμο;

THE MATRIX: Είστε σίγουροι ότι ζούμε στον πραγματικό κόσμο; THE MATRIX: Είστε σίγουροι ότι ζούμε στον πραγματικό κόσμο; Σχόλιο [Α.Α.1]: Η εργασία κρίνεται στα περισσότερα σημεία της πολύ καλή, ενώ κάποιες αναφορές θα μπορούσαν να θεωρηθούν και άριστες. Ωστόσο διαπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού

Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού Δημιουργική Μέθοδος ρυθμικού και θεατρικού παιχνιδιού ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΟΜΑΔΑ-ΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Γαλάνη Μαρία (Μάρω) PhD Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 1 Σκοποί ενότητας Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογία και Καινοτομία - Οικονομική Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα Ενότητα: Παραχώρηση (Franchising) Αν. Καθηγητής Μπακούρος Ιωάννης e-mail: ylb@uowm.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 10: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 10: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 10: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Δημήτριος Κουκόπουλος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Η Θρησκευτική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ. και τα νέα Προγράμματα και βιβλία

Η Θρησκευτική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ. και τα νέα Προγράμματα και βιβλία Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Σύμβουλος του Π.Ι. Υπεύθυνος του μαθήματος Θρησκευτικά Δημοτικού Η Θρησκευτική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ. και τα νέα Προγράμματα και βιβλία Βασική γενική αρχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΕΠΑ.Λ.) ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-08

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΕΠΑ.Λ.) ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-08 ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΕΠΑ.Λ.) ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2007-08 ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Α. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 1. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΈΣ ΟΔΗΓΊΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ Α' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ Α' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΙΑ Α' ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Εικόνα εξωφύλλου: Σύγχρονο ξύλινο τέμπλο. Μικρογραφία του Ράλλη Κοψίδη. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Υιλοσοφικός στοχασμός της Δύσης Μυστηριακή εμπειρία της Ανατολής

Ο Υιλοσοφικός στοχασμός της Δύσης Μυστηριακή εμπειρία της Ανατολής Ο Γρηγόριος Παλαμάς και η Ησυχαστική έριδα Ο Υιλοσοφικός στοχασμός της Δύσης Μυστηριακή εμπειρία της Ανατολής και η Η διάκριση από τον υμεών το Νέο Θεολόγο περί ουσίας και ενέργειας του Θεού και τα αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Χριστιανική Αυτοκατανόηση

Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Χριστιανική Αυτοκατανόηση Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Χριστιανική Αυτοκατανόηση Εισαγωγή Το παρόν κείμενο είναι αποτέλεσμα μιας σταθερής διαδικασίας που ξεκίνησε ως απόκριση σε προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ

ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ ΑΡΧΙΜ. ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ ΤΟΥ ΕΣΣΕΞ ΤΟΜΟΣ 1 Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ & ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΚΔ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ 1983. Μετάφραση Rosemary Edmonds ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ ΕΚΔ. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μια έντονη επιθυμία, που από πολύ παλαιά είχαμε, να δώσουμε στη δημοσιότητα μια σύντομη εξήγηση των δογματικών

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μια έντονη επιθυμία, που από πολύ παλαιά είχαμε, να δώσουμε στη δημοσιότητα μια σύντομη εξήγηση των δογματικών ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΕΕΚΚΔΔΟΣΣΙΙΣΣ ΑΑΠΟΣΣΤΤΟΛΛΙΙΚΚΗΣΣ ΔΔΙΙΑΑΚΚΟΝΙΙΑΑΣΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από μια έντονη επιθυμία, που από πολύ παλαιά είχαμε, να δώσουμε στη δημοσιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας Τα Ιερά Μυστήρια, οι αγιαστικές, δηλαδή, πράξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις οποίες μέσω ορατών σημείων μεταδίδεται η αόρατη χάρη του Αγίου Πνεύματος, δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός: Δικαιώματα. Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Οδηγός: Δικαιώματα. Πνευματικής Ιδιοκτησίας Οδηγός: Δικαιώματα Πίνακας περιεχομένων 1. Εκπαιδευτικό υλικό... Error! Bookmark not defined. Διάκριση εκπαιδευτικού υλικού... Error! Bookmark not defined. Πνευματικής Ιδιοκτησίας Υλικό που έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα