Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, αντίτυπα ISBN

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, 4.000 αντίτυπα ISBN 978-618-01-0864-4"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στα χρόνια της ομίχλης Σμύρνα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Γούλιας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕξΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2014 Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, αντίτυπα ISBN Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Τατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3

4 Στη μνήμη των γονιών και των προγόνων μου.

5 «κι όλα τούτα είναι παλιές ιστορίες που δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν» Γ. Σεφέρης

6 ΙΣΙΔΩΡΟΣ 1809 ΖΕΜΠΟΥΛΑ 1838 ΜΑΤΡΩΝΑ 1862 ΙΣΙΔΩΡΟΣ 1890 ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΟΔΟΚΛΕΙΑ - ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΟΛΟ ΙΑΣΜΗ ΣΜΥΡΝΑ ΑΝΝΑ ΔΑΦΝΗ ΓΙΑΓΚΟΣ ΛΙΩΝΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΑΕΣΤΡΟ ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ 1740 ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ 1755 ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1768 ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ 1779 ΡΟΔΟΚΛΕΙΑ ΧΑΤΙΣΕ 1782 ΠΑΟΛΟ 1787 ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΑΔΕΛΦΗ ΔΟΜΙΝΙΚΗ 1787 ΜΙΚΡΗ 1799 ΖΟΖΕΦ 1772 ΠΗΝΕΛΟΠΗ 1775 ΜΑΡΚΕΛΛΑ 1811 ΕΛΕΝΚΩ 1814 ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1800 ΜΑΡΙΩ 1802 ΣΕΖΕΝ ΝΙΚΟΛΑΣ 1830 ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΙΑΣΜΗ 1823 ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1824 ΑΝΝΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 1828 ΓΙΑΓΚΟΣ 1825 ΛΙΩΝΗΣ 1834 ΔΗΜΗΤΡΟΣ 1833 ΜΟΥΣΤΑΦΑ 1830 ΓΙΑΝΝΗΣ 1863 ΜΑΡΙΓΩ ΑΛΦΟΝΣΟ 1852 ΔΑΦΝΗ ΝΤΕΦΝΕ 1863 ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ 1865 ΜΕΧΜΕΤ ΝΙΚΟΣ 1891 ΣΜΥΡΝΑ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1881 ΠΗΝΕΛΟΠΗ 1900 ΜΟΥΣΤΑΦΑ 1891 ΑΚΤΣΟΥ 1840 ΙΣΚΕΝΤΕΡ 1892 ΧΑΚΑΝ 1835

7

8 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

9 1 Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» προχωρημένο απόβραδο, Πρωτομαγιά του 1919, είπε σιγανά η Ακτσού στην Ντεφνέ με το δάχτυλο λυγισμένο κάτω από το στόμα και τη ματιά στο πάτωμα. Το χε πει τόσο χαμηλόφωνα, που, σαν αχνός, μόλις και μετά βίας είχε βγει από μέσα της και είχε σβήσει στον αέρα κάτω από την απορημένη ματιά της έτσι όπως ήταν καθισμένη στην άκρια του μαγέρικου στο Κορδελιό με πλάτη προς τη σάλα. Απάντηση δεν πήρε. Εξάλλου δε ρωτούσε. Αυτό ήταν το μαντάτο. Έσιαξε με τη χαρακωμένη από τα χρόνια παλάμη της τον τσεβρέ, σκούπισε από συνήθειο τα έτσι κι αλλιώς στεγνωμένα χείλια της και μετά, πλέκοντας μεταξύ τους προσεκτικά τα δάχτυλα, τα παρέδωσε στην μπροστέλα της μαζί με τη ματιά της. Ήταν τόσο νυσταγμένη η υπέργηρη πια Ακτσού, που μονάχα ένα αναιμικό «Yeter bitir artık kızım. Biz de uyumaya gidiyoruz» 1 μπόρεσε να αρθρώσει ξέψυχα προτού περάσει ώρα. Όλα αυτά τα στραφταλίσματα και οι αντανακλάσεις από τα γυαλιστερά μπακίρια κι όλα εκείνα τα γανώματα που είχαν στο μαγέρικο, λαμπυρίζοντας ευθεία στη ματιά της, την είχαν ζαλί- 1. Άμε, κόρη μου, τέλεψε πια. Πάμε κι εμείς να πέσομε (Σ.τ.Σ.)

10 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ σει εντελώς. Ήταν κι αυτά τα κάρβουνα, που από ώρα χωνεμένα κάτω από ένα μουχρό υφάδι αχιλιάς, έτσι όπως μαχόντουσαν να μείνουν αναμμένα, βγάζαν μια ζέστη ανυπόφορη ακόμα και για Μάη μήνα. Ψιθυριστός μονόλογος ακουγόταν και η φωνή της Ντεφνέ καθώς ανέφερε και ονομάτιζε λέξη προς λέξη κάθε της κίνηση, κάθε πράγμα «Τούτο εδώ, αυτό εκείθε Για το, πανάθεμά το, που εν χωράει» ανεπίδοτη έχοντας αφημένη όχι τόσο μιαν απάντηση, όσο έστω μισή κουβέντα για κείνο το «Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» σαν να μην ήταν ειπωμένο. Υπομονετικά καθισμένη και μισοκλείνοντας τα βλέφαρά της, που πηγαίναν να δύσουν, παρακολουθούσε η Ακτσού και περίμενε να τελειώσει η Ντεφνέ όλες τις δουλειές, για να ανεβούν παρέα. Περίμενε να μπουν στη θέση τους όλοι οι τεντζερέδες, τα δεκάδες σεφερτάσια 2 και οι στρογγυλοί νταβάδες, να χωρέσουν το ένα μέσα στο άλλο τα μαυρισμένα από τα χρόνια στενόμακρα ταψιά, να κρεμαστούν οι δέκα λογιών κεψέδες 3 και τα καμιά δεκαριά διαφορετικά μπρίκια και παρατηρούσε, πετώντας πού και πού και καμιά ορμήνια: «Όι, κόρη μου! Εκειό εν χωράει εκεί» Καθόταν και περίμενε η Ακτσού. Όχι πως την ένοιαζε όλα καλά τα κανε η Ντεφνέ, από χρόνια ορμηνεμένη ούτε και την έσκιαζε η σκάλα, που έτσι απότομη όπως ήταν, κάθε φορά νόμιζε πως ανέβαινε Γολγοθά, αν και μουσουλμάνα. Ήταν που από το 1912 και μετά δεν ήθελε να ανεβαίνει μονάχη της στην έρημη λοκάντα, επειδή εκείνο το 1912 δεν ήταν χρονιά. Κατάρα ήταν! Σαν τον σιμούν της ερήμου είχε περάσει από τη ζωή της κι ό,τι είχε βρει μπροστά του το χε αφανίσει. Και ήταν τόσο δυνατός, που, Ιούλη, περνώντας άξαφνα και με βοή, της είχε πάρει τον Χακάν, τον βράχο της ζωής της, θρύμματα τον είχε κάνει λες και ήταν αμμόλοφος, λες και ήταν από άχνη. Και ύστερα, Νοέμβρη, 2. Μεταλλικά κατσαρολάκια. (Σ.τ.Σ.) 3. Τρυπητές κουτάλες. (Σ.τ.Σ.)

11 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ της είχε φέρει τα ανήκουστα μαντάτα πως οι Έλληνες πήραν τη Χίο και διώχναν τους δικούς της. Το μυαλό της πού αλλού; Μόνο στο Κάστρο, στο πατρικό της σπίτι και στον αγαπημένο της αδερφό, τον μόνο που είχε στη ζωή. Εκείνο το αδικιορισμένο όλα τα χε φέρει απάνω κάτω. «Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» επανέλαβε η Ακτσού σουφρώνοντας τα χαρακωμένα χείλια της και σηκώνοντας τα φρύδια. Ερώτηση τώρα ήταν; Διαπίστωση; Απορία; Μάλλον όλα μαζί, σκέφτηκε η Ντεφνέ κοιτάζοντάς την από το πλάι. Λέξη δεν είπε από κείνες που στοιβαζόντουσαν μέσα της. 4. Καταραμένο. (Σ.τ.Σ.)

12 2 Τον χειμώνα του 1912 μπορεί να μη φυσούσε ο σιμούν, όπως ήθελε να πιστεύει η Ακτσού, αλλά το κρύο ήταν τσουχτερό σε όλο το Αιγαίο κι όλη τη Μικρασία. Παγωνιά και ομίχλη επικρατούσαν και στο Κορδελιό από τη μιαν άκρη έως την άλλη. Μια παγωνιά που μέσα στη λοκάντα μήτε το πυρωμένο τζάκι μήτε οι αναψοκοκκινισμένες μασίνες στο μαγέρικο με τους τεντζερέδες να χοχλακούν απάνω τους, σπέρνοντας αφειδώλευτα τα κύμινα και τις κανέλες σε μύτες και ουρανίσκους, φτάναν λιγάκι να τη σπάσουν και μια ομίχλη που μπορεί, κλεισμένη απ έξω, να γυρόφερνε αδέσποτη, αλλά το βλεπες, ήταν φανερό, θρασομανούσε ακόμα και στη ματιά τους. Αναψοκοκκινισμένη ήταν κι εκείνη από τα ξαφνικά μαντάτα, που κρύα σαν αποβόρι είχαν μπει διαβαίνοντας την πόρτα και την είχαν κοκαλώσει απ την κορφή ως τα νύχια. Πρώτα είχε φέρει τα χέρια της στα μάγουλα τραβώντας τα προς τα κάτω, κάνοντας θεόρατα και κατακόκκινα να φαίνονται τα μάτια της έτσι που είχε κατεβασμένη την επιδερμίδα, και ύστερα και με τα δυο μαζί είχε σφραγίσει το ανοιχτό της στόμα. Τα νύχια της μπορεί να χαν μπει βαθιά μέσα στο δέρμα κοντεύοντας να το σκίσουν, τελικά, όμως, δεν καταφέραν τίποτα περισσότερο να προσθέσουν από μια κοκκινίλα, η οποία για κάμποσες μέρες μπογιάτιζε τις τόσες και τόσες χαρακιές που έτσι κι αλλιώς είχε απάνω του

13 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ αργασμένες ο χρόνος. Όπως όπως παράτησε το ζυμάρι για τα κατιμέρια στην αλευρωμένη λαδόκολα. Σκούπισε βιαστικά τα χέρια της να φύγουν τα υπολείμματα και άρχισε να πηγαινοέρχεται από το μαγέρικο στη σάλα, αφήνοντας αυλακιές φρέσκες και βαθιές την αγωνία και την απογοήτευση να γραμμώνουν τα κιλίμια μαζί με μερικά κομμάτια αλεύρι, που τα βλεπε η Ντεφνέ έτσι όπως φεύγαν από τα τρεμουλιαστά της χέρια, αλλά δεν της το λεγε, να μην τη φουρκίσει κι άλλο. «Μαμά, ησύχασε Όλα θα παν καλά», της είπε μόνο προσποιούμενη την ψύχραιμη, σκύβοντας με τον κεψέ στο χέρι πάνω από το κιούπι με τις ελιές, να δείξει πως τάχα μου τίποτα δεν ήταν και προς θάνατον. Κούνησε το κεφάλι της η Ακτσού. «Καλά; Τι καλά; Πούθε τα βλέπεις τα καλά, να με τα πεις και μένα;» Έβαλε τα χέρια της στη μέση, ξαναέφερε το πεσμένο γιασμάκι 1 της στη θέση του και μισόκλεισε τα μάτια της κοιτάζοντας προς τα έξω. Πρώτη φορά η Ντεφνέ έβλεπε τη μάνα της τόσο θυμωμένη. Η Ακτσού γύρισε στο μαγέρικο και με αληθινό μίσος έπιασε στα χέρια της τον μπλάστρη. «Ρίξε με λίγο αλεύρι!» Μέσα σε δύο μήνες οι Έλληνες είχαν πάρει τα νησιά του Αιγαίου το ένα μετά το άλλο. Μόνο η Χίος αντιστεκόταν, αλλά τα μαντάτα που είχαν έρθει λέγαν ότι τελικά έπεσε κι εκείνη και πως διώχναν μαζικά όλους τους Τούρκους. «Ε, εν ημπορεί Εδωνά θα ρτει ο αδερφός μου», είπε και από κείνη την ώρα, με το γιασμάκι καλά σφιγμένο και ρίχνοντας μια χοντρή σιγκούνα 2 πάνω από το ρουσικάκι 3 της, έξι μέρες, έξι συνεχόμενες μέρες είχε που, πρωί απόγευμα, κατέβαινε ως την παραλία, κοιτάζοντας μία προς την αγριεμένη θάλασσα και μία προς 1. Καλύπτρα του προσώπου των μουσουλμάνων γυναικών. (Σ.τ.Σ.) 2. Είδος μάλλινου χοντρού πανωφοριού. (Σ.τ.Σ.) 3. Γιλέκο. (Σ.τ.Σ.)

14 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ τα καραβάκια. Κοιτούσε μπας και φανεί κάποιο πλεούμενο να κόβει προς τα κείνους κι έναν προς έναν εξεταστικά όσους πατούσαν το πόδι τους στην ξύλινη σκάλα, καθώς είχε ακούσει πως κάμποσοι Τούρκοι, διωγμένοι από τη Χίο, ήδη είχαν φτάσει στη Σμύρνη. Κάθε βράδυ, πτώμα από την ένταση της προσμονής και με μεγάλη πίκρα, αφού κανένας δικός της δεν είχε φανεί, έγερνε στο κρεβάτι της^ κάθε πρωί με άλλο κουράγιο σηκωνόταν και όμοια περνούσε τη μέρα, εξαντλώντας τα λιγοστά πια αποθέματα αντοχής. Η σκοτεινή γεροντική μορφή που, απόβραδο, με τις ψιχάλες της βροχής να λαμπυρίζουν πίσω του από το ένα και μοναδικό φως που άναβε στον στύλο της απλωταριάς, είχε φανεί στην πόρτα, ακίνητη είχε αφημένη μια φιγούρα ριζοκομμένης γέρικης ελιάς να κλείνει όλο το έμπα, κι αν δεν τη σπρώχναν οι αποπίσω της, εκεί θα χε μείνει, με τη γαλαζωπή ματιά κάτω από το τουρμπάνι και την αχλή των χρόνων. Υγρά σαν λίμνες ήταν τα μάτια του άντρα από την πολλή φουρτούνα, και τα απείθαρχα φρύδια του βαριά ρίχναν τη σκιά τους σ εκείνο το αξύριστο και ταλαιπωρημένο πρόσωπο με το παχύ μουστάκι και το οστεώδες πιγούνι. Αν μέριασε, το κανε ίσα για να μπουν παραμέσα τα δύο παλικάρια που ήταν στριμωγμένα πίσω του, και ακίνητοι πλέον και οι τρεις κοιτούσαν την αδειανή λοκάντα. Απορροφημένη στις μασίνες και στους τεντζερέδες, η Ντεφνέ ούτε που πήρε χαμπάρι. Στο βάθος της σάλας η Ακτσού, με πλεγμένα τα χέρια και σφαλιστά τα βλέφαρα, είχε παραδοθεί στην κούραση, εντελώς αποκαμωμένη, απάνω στο μιντέρι. Ακόμα και το κεφάλι της είχε γείρει τόσο πολύ προς τα εμπρός, που, πέρα από το πιγούνι, μαζί και η μύτη της κόντευε να ακουμπήσει στο στέρνο. Χωρίς τίποτα να χει προδώσει την παρουσία τους εκτός από τη μαρμαρυγή που έσεισε τις φλόγες των κεριών από το ξαφνικό ρεύμα του αγέρα, η Ακτσού, λες και από ψυχανέμισμα, ανοίγοντας τα μάτια και ζαλισμένη ακόμα από τον βαθύ λήθαργο, πε-

15 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ τάχτηκε απάνω. Σκούπισε βιαστικά το στόμα της, που έχοντας μείνει μισάνοιχτο, ήταν στερεμένο, στα τυφλά έψαξε με το πόδι της να βάλει τις παντούφλες, και αφού χρειάστηκε να τεντώσει και τα δυο χέρια της για να σηκωθεί όρθια, με βήμα σουρνάμενο και αργό τράβηξε προς τους ξένους. Στη μέση της σάλας κοντοστάθηκε και μισό μόνο βήμα κατάφερε να προσθέσει σ εκείνη την ακινησία που ήρθε και τη μαρμάρωσε. Με τη ματιά έψαξε την πιο κοντινή καρέκλα για να γαντζωθεί το χέρι της. Μπορεί να ταν από το μπόι Μπορεί από την κορμοστασιά Ίσως από το μουστάκι Δεν ήξερε. «Λες;» της είπε κάτι μέσα της. Ένα «Μουσταφά;» με έντονο το ερωτηματικό της δυσπιστίας βγήκε μαζί από το στόμα και από τη ματιά της. Όλη εκείνη την ώρα αυτός την κοιτούσε. Μπορεί να δειχνε ανέκφραστος, αλλά εκείνης η εικόνα ήταν η μοναδική χαρά που έβγαινε από μέσα του, μέσα από τόση θλίψη. Την κοιτούσε και την παρατηρούσε. Τα μάτια της ήταν ίδια! Ολόιδια απ όταν είχε γεννηθεί. Όλα είχαν αλλάξει, αλλά εκείνο το βλέμμα, που από μωρό ακόμα τους ατένιζε μέσα από τις φασκιές, ήταν ίδιο. Ίδιο και απαράλλαχτο! Άραγε θα τον γνώριζε; Η απορία του δεν κράτησε πολύ. Στο άκουσμα του ονόματός του τσάκισε η γέρικη ελιά, λύγισε δίχως ρίζες, και μοναχά τους ανοίξαν σε μιαν αγκαλιά δυο μεγάλα κλωνάρια. Πόση ώρα μείναν έτσι αγκαλιασμένοι ήταν αδύνατο να πει κανείς. «Μουσταφά μου Μουσταφά μου!» έλεγε και ξαναέλεγε η Ακτσού, τη μια χαϊδεύοντας το γέρικο πρόσωπό του, όπου, από την αξυρισιά, σαν σκλήθρες τσιμπούσαν τα γένια του, και την άλλη σφιχτοκλεισμένες κρατώντας τις παλάμες του μέσα στις δικές της. «Μουσταφά μου, θαρρούσα πως εν α σε ξαναϊδώ» παραπάνω από τρεις φορές του χε πει κοιτάζοντάς τον βαθιά στα μάτια. Αμίλητος εκείνος. Κλειστό κρατούσε το στόμα του κάτω από τις μουστάκες. Μονάχα το τρεμούλιασμα στις άκρες από τα άγα-

16 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ να στα ρουφηγμένα μάγουλα και ο μορφασμός που κάναν όλοι μαζί οι μύες για να κρατήσουν σφιχτά τα χείλια προδώσαν πως αν τα άνοιγε, θα πλάνταζε στο κλάμα. Εκείνο το βράδυ έως αργά μείναν στη σάλα, με την Ακτσού να χει ζωντανέψει και μαζί με την Ντεφνέ να μην προλαβαίνουν να φέρνουν καλούδια από το μαγέρικο. Καθισμένοι όλοι σ ένα από τα μακρόστενα τραπέζια κοντά στο τζάκι, μαζί και ο γερο- Λιωνής, δε λέγαν να σταματήσουν την κουβέντα. Τα λόγια τους και τα ερωτηματικά δεν είχαν ειρμό, δεν ξέραν τι να πρωτοπούν^ όλα κοβόντουσαν στη μέση. Μισά μέναν τα ερωτήματα, που πέφταν βροχή, μισές και οι απαντήσεις. Η Ντεφνέ ένιωθε ενθουσιασμένη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που γνώριζε από κοντά τον αδερφό της μάνας της και τα δύο της τα ανίψια, τον Μουσταφά, που είχε το όνομα του παππού του, και τον Ισκεντέρ. Έως τότε μόνο γραφές ήταν γι αυτήν όλα εκείνα τα ονόματα στα λιγοστά γράμματα που ερχόντουσαν από τη Χίο. Γραφές και περιγραφές που η Ακτσού, ταχτοποιημένες και δεμένες μεταξύ τους να μη χαθεί η σειρά, μη δραπετεύσουν τα μαντάτα, με θρησκευτική ευλάβεια τις φύλαγε στο κάτω κάτω συρτάρι στο ξύλινο κομό της κάμαρας, ανανεώνοντας και αρκετά συχνά τα φύλλα του αβαγιανού, ώστε να μοσχομυρίζουν τα χαρτιά λες και ήταν ασπρόρουχα. «Μαμά!» πολλές φορές είχε χρειαστεί να της πει η Ντεφνέ για να τη συνεφέρει, καθώς δεν ήταν και λίγα τα βράδια που με το λυχνάρι στο χέρι, την ώρα που άνοιγε την πόρτα της κάμαρης, την έβρισκε να κλαίει με άλλα από αυτά τα γράμματα ανοιχτά, ακουμπισμένα στο κρεβάτι κι άλλα στο στόμα να τα φιλάει. «Εεε, κόρη μου, αυτά έχω μόνο» της έλεγε με πίκρα και άντε ξανά με το σιτζίμι 4 τα δενε όλα μαζί προσεκτικά και πάλι τα βαζε στο συρτάρι. 4. Σπάγγος. (Σ.τ.Σ.)

17 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ Τότε, σε μια τέτοια στιγμή ήταν που η Ντεφνέ είχε μελαγχολήσει μπροστά στο θέαμα εκείνο, καθώς είχε συνειδητοποιήσει πως ζωές ολόκληρες αφήναν το στίγμα τους σινιάλο μέσα σε δυο κουβέντες, σ ένα κομμάτι χαρτί, σε δυο φωτογραφίες, κι αυτό ήταν όλο κι όλο το πιστοποιητικό από το διάβα τους στη ζωή. Σε μια από αυτές τις γραφές είχε μάθει κι εκείνη πρέπει να ταν το 1908 πως ο ξάδερφός της, ο μόνος από τους γιους του Μουσταφά που είχαν μείνει στη Χίο, στα σαράντα οχτώ του μόλις χρόνια και τελείως ξαφνικά είχε φύγει πια από τη ζωή, αφήνοντας τον γερο-μουσταφά μόνο του με δύο μικρά εγγόνια. Πολλά ξύλα είχαν ριγμένα εκείνο το πρώτο βράδυ στη φωτιά, ξύλα που, αν και βρεγμένα μούσκεμα, αυτή, όντας τόσο αγριεμένη, τα άφηνε για λίγο ανέγγιχτα και ύστερα, με έναν βαθύ ανασασμό, ίδιο με τον δικό τους, τα χώνευε αχόρταγα το ένα μετά το άλλο. Έξω η βροχή συνέχιζε να χορεύει. Φαινόταν από τον στύλο. Σαν πεφταστέρια περνούσαν οι αραιές ψιχάλες μπροστά από τα μάτια τους. Στο πρόσωπο του γερο-μουσταφά η κούραση και η απογοήτευση έπειτα από κείνο το πρώτο, το μικρό, το ελάχιστο διάλειμμα χαράς είχαν επανέλθει. Το μαράζι του αναπάντεχου ξεριζωμού ήταν πια βέβαιο πως ανεξίτηλα θα του χαράκωνε το πρόσωπο, εικόνα της ψυχής του. Έχοντας πάψει να μιλούν, κοιτάξαν το ρολόι. Η ώρα περασμένη. Το κρύο είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό, και η φωτιά εξακολουθούσε να πέφτει. Τα ξύλα είχαν σωθεί, και με τέτοιον καιρό κανένας δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να βγει να φέρει άλλα. Η Ακτσού πάλι σφιχτόκλεισε μέσα στις χούφτες της τα παραδομένα χέρια του αδερφού της και στη δική της αιχμαλώτισε τη σβησμένη του ματιά. «Αντέστε, αντέστε απάνω να ξεκουραστείτε Και αύριο; Άλλη μέρα!» είπε κοιτάζοντάς τον με ένα χαμόγελο που μήνες είχε να ανατείλει στο πρόσωπό της, από τη μέρα που είχε φύγει ο Χακάν.

18 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ Πρώτη είχε σηκωθεί η Ντεφνέ και στεκόταν όρθια στη μέση της σάλας, περιμένοντας με τη λάμπα στο χέρι να τους οδηγήσει στις κάμαρες. Όλοι τους είχαν σηκωθεί εκτός από τον Μουσταφά. Αυτός, παρόλο που το χέρι του ήδη ήταν τεντωμένο, καθώς η Ακτσού όρθια τον τραβούσε, δεν έλεγε να σηκωθεί. «Ακτσού, όλα εχαθήκασιν! Όλα μεινήκαν πίσω» «Σουσσς! Τίποτις εν εχάθη Αλλάχου Άκμπαρ!» Πέντ έξι μέρες είχαν περάσει από την πρώτη βραδιά, κι εκείνοι ακόμα δεν είχαν σταματήσει να μιλούν από το πρωί έως το βράδυ. Είχαν τόσα να πουν! Βόλτες μπορεί να πήγαινε η Ντεφνέ τα ανίψια της, να τους δείξει το Κορδελιό, την όμορφη παραλία, αλλά ο γερο-μουσταφά δεν έλεγε να κουνήσει. Καθισμένος μαζί με τον γερο-λιωνή είχαν γίνει πρώτοι φίλοι ολημερίς κάπνιζε ναργιλέ κι έπινε το τσάι του μέσα από ένα λεπτεπίλεπτο και καλοδουλεμένο φαρφουρί 5 που είχε βγάλει η Ακτσού μόνο για την περίσταση, φερμένο πριν από χρόνια από τη Σμύρνη. Μέσα από το μαγέρικο, πίσω από το τεζιάκι, 6 το ένα μάτι το χε στο φαγητό και το άλλο στον αδερφό της. Τον κοιτούσε από μακριά και βάλσαμο έσταζε στην καρδιά της. Απ όταν τους είχε αφήσει χρόνους ο Χακάν, παρότι ήταν μόνο μήνες, αφόρητη αισθανόταν τη μοναξιά. Έτσι, κάθε τόσο, σκουπίζοντας τα χέρια στην μπροστέλα της, ήταν δεν ήταν λερωμένα συνήθειο από παλιά πήγαινε προς το τραπέζι του, του χάιδευε την πλάτη, κι ενώ αυτός ολοφάνερα ήταν σκασμένος στην κυριολεξία, ψάρι έξω από το νερό, αμήχανος, χαμένος, εκείνη ένα «Δόξα να χει ο Αλλάχ», έλεγε, «σ έχω πάλι κοντά μου!» και χωρίς να του δίνει ευκαιρία να κλαψουρίσει άλλο, ξαναπήγαινε πίσω. 5. Πολύ λεπτή πορσελάνη. (Σ.τ.Σ.) 6. ξύλινος πάγκος των καφενείων. (Σ.τ.Σ.)

19 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ «Ακτσού» Απότομα γύρισε σ εκείνο το σχεδόν ψιθυριστό κάλεσμα έτσι όπως ήταν απορροφημένη. Άνοιξε τελείως το καπάκι κι έβγαλε την κουτάλα από τον μαυρισμένο τέντζερη, που χοχλακούσε με θυμό. Σύννεφο έφυγε ο ατμός, σκορπίζοντας την ευωδιά του κύμινου και της κανέλας σε όλο τον χώρο. Τον κοίταξε στα μάτια. «Ακτσού, εν είν καλά ο αδερφός σου» Ανήσυχη άφησε τη ματιά της να γλιστρήσει πάνω από το ώμο του γερο-λιωνή στη σάλα. Οι στάλες του πελτέ που πέφταν από την κουτάλα για μία ακόμα φορά ματώναν το κουρασμένο κουρασάνι. Ανέκφραστη και μελαγχολική, ωχρή σαν κέρινο ομοίωμα ξεχώριζε η μορφή του αδερφού της ανάμεσα στους άλλους. «Θωρώ το, μπρε Λιωνή. Εν το θωρώ; Μα τι να κάμνομε; Έτσι που τα ήφερεν η ζωή» Σώπασε, έσφιξε τα χείλια. «Μα μη σε μέλει! Εγώ α τονε σιάξω», πρόσθεσε με κείνη την επιμονή που πρόδιδε το απειλητικό της χέρι με τον αγκώνα πυραμίδα και τη γροθιά στη μέση, «τώρα που έν κοντά μου!» συμπλήρωσε με πείσμα και κούνησε το κεφάλι. Με αμφιβολία κούνησε και το δικό του ο γερο-λιωνής και γύρισε στο τραπέζι. Αμίλητος ο γερο-μουσταφά τον κοιτούσε σε όλη τη διαδρομή από το μαγέρικο στη σάλα και δεν πήρε τη ματιά του από πάνω του ώσπου κάθισε στην καρέκλα. «Λιωνή, εν ηξεύρεις πώς είν να σε ξεπατώνουνε» μουρμούρισε μέσα από τα δόντια του, λες κι όλα τα χε ακουσμένα. Με μισόκλειστα μάτια τον κοίταξε ο Λιωνής. Φαινόταν, κάτι ήθελε να πει, αλλά μαχόταν να το ξεστομίσει. Τον ατένιζε μονάχα και κουνούσε το κεφάλι, σαν να λεγε: «Και πού να ξερες» Πολλών χρόνων επτασφράγιστο κρατούσε μυστικό^ δεν το χε ειπωμένο. Έπειτα, όμως, από κείνη την κουβέντα δεν άντεξε. «Μουσταφά» Δίστασε. «Και του λόου σου εν ηξεύρεις πώς είν να ξεπατώνεσαι μονάχος»

20 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ Προχωρημένος ο Δεκέμβρης, οι γιορτές του 1912 πλησιάζαν. Όπως και να το κάνεις, σ εκείνη τη Σμύρνη των Τούρκων και των Ρωμιών, των Αρμένηδων των Εβραίων και των λεβαντίνων όλοι μαζί τις γιορτάζαν αιώνων συγκατοίκησης συνήθειο. Στο Κορδελιό η Ακτσού με την Ντεφνέ και δύο ακόμα γειτόνισσες Ρωμιές από τους πίσω μαχαλάδες δεν προλαβαίναν να βγάζουν από τους φούρνους ταψιά τα φοινίκια 7 και τα σεκέρ λουκούμια, 8 καθώς δεν ψήναν μόνο τα δικά τους. Νταβάδες ολόκληρους φέρναν οι γειτόνισσες. «Κερα-Ακτσού, τι λες; Χωρούνε να με τους ψήσεις;» Το τζάκι στη σάλα μέρα νύχτα ήταν αναμμένο. Λαίμαργες οι γλώσσες της φωτιάς είχαν αγκαλιασμένα τα θηριώδη κούτσουρα, και έντονη μυρωδιά από ξύλο και δαδί γέμιζε την ατμόσφαιρα, καθώς καλή ήταν η καμινάδα, αλλά κάθε που άνοιγε η πόρτα, όλο και κάμποσος καπνός ξεχυνόταν προς τα έξω, έχοντας με τα χρόνια μαυρίσει εντελώς τα πάτερα και τα σανίδια του ταβανιού. Απομεσήμερο, και ελάχιστοι πελάτες είχαν απομείνει πλέον στα τραπέζια. Η Ντεφνέ με τη μασιά στο χέρι, καθισμένη δίπλα από το τζάκι, μιλούσε με τα ανίψια της, συδαυλίζοντας κάθε τόσο τη φωτιά, που θύμωνε και σπίθιζε, στέλνοντας με θόρυβο κάμποσα πυρωμένα αποκαΐδια στη σάλα. Οι μόνοι που απουσιάζαν ήταν ο Λιωνής και ο γερο-μουσταφά. Με τα χίλια ζόρια τον είχε καταφέρει να πάνε λιγάκι να καθίσουν στο καφενείο που ήταν απάνω στη θάλασσα, εκεί όπου αράζαν τα βαποράκια. «Μα καλά, πε με ένα πράμα, βρε Μουσταφά Τόσον καιρό εν θες να πάμε να περπατήσομε μέχρι τη θάλασσα;» πολλές φορές μάταια του χε πει ο Λιωνής την ώρα που πίναν τον καφέ 7. Μελομακάρονα. (Σ.τ.Σ.) 8. Κουραμπιέδες. (Σ.τ.Σ.)

21 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ τους. Αργά σήκωνε εκείνος τη ματιά, κοιτούσε έξω από το παράθυρο κι ένα αργόσυρτο «Μμμ» που δεν ήξερες αν σήμαινε «μπορεί» ή «το σκέφτομαι» ήταν η αμφίσημη απάντηση. Ένα «Μμμ» είχε πει κι εκείνη τη μέρα. Πρώτος, όμως, είχε σηκωθεί δίχως να κοιτάξει έξω, και μάλιστα γρήγορα, ίσως για να μη μετανιώσει. Τα καραβάκια πηγαίναν και ερχόντουσαν, κι ας ήταν χειμώνας. Κοντινή η διαδρομή, και ο κόλπος του Έρμου στο βάθος του συνήθως ήταν ήσυχος, αλλά και καιρός να τον έβρισκε, φόβος δεν υπήρχε^ μια ανάσα ήταν η διαδρομή, ένα τσιγάρο δρόμος, όπως διαφημίζαν και οι καπεταναίοι. Μοναδικές φιγούρες οι δυο τους εκείνη τη μέρα μέσα στο άθλιο καφενείο, που αληθινή παραφωνία έστεκε από χρόνια ανάμεσα στις πολυτελείς βίλες μπροστά στην αποβάθρα, ήπιαν ακόμα έναν καφέ, που γρήγορα έγινε ούζο. Με κείνη τη μουγγαμάρα, όμως, το μόνο που είχε καταφέρει ο γερο-μουσταφά ήταν από τη μια να μην περνάει η ώρα και από την άλλη να χει κυριολεκτικά εξαχνώσει και την παραμικρή διάθεση του Λιωνή. ξέροντας αυτός ότι μάλλον ήταν ανώφελο, με απίστευτη επιμονή και με τρόπο, κάνοντας συγχρόνως και τον αδιάφορο, δεν έχανε το κουράγιο του. Συνέχιζε να μιλάει, κι ας ήταν μάταιο εντελώς^ το χε αποφασίσει! Μιλούσε συνεχώς κι έδειχνε σηκώνοντας το χέρι πότε προς την ακτή, πότε προς την προβλήτα και πότε προς τις παραθαλάσσιες λεβαντίνικες βίλες, παρόλο που ήταν επίσης φανερό πως για τίποτε απ όλα εκείνα παρά δεν έδινε ο Μουσταφά^ ίσως μάλιστα τον φουρκίζαν κιόλας, αν έκρινε κανείς από τα σμιγμένα του φρύδια. Άναυδοι τόσο ο Λιωνής όσο και ο καφετζής, τον κοιτάξαν που στα ξαφνικά και, ακουμπώντας το χέρι στην μπροστινή καρέκλα χωρίς να βγάλει τσιμουδιά, δίχως να βγάλει άχνα, σηκώθηκε και με κείνο τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν οι κουντούρες 9 σαν σέρνονται σε χαλίκια τράβηξε προς την πόρτα. Την 9. Χοντρά παπούτσια παντοφλέ, συνήθως μαύρα. (Σ.τ.Σ.)

22 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ άνοιξε, σήκωσε τα πέτα από το βαρύ σουρτούκο, μισόκλεισε τα μάτια να προστατευτεί από την αρμύρα που άφθονη κουβαλούσε μαζί της εκείνη η σοροκάδα και άρχισε να περπατάει αργά προς την άκρια της ξύλινης προβλήτας. Ερημιά. Ερημιά και κρύο. Δεμένα τα βαποράκια, του γνέφαν σκαμπανεβάζοντας ακανόνιστα και άτσαλα τις πλώρες. Ένα σκυλί, που τρέχοντας είχε φανεί στο έμπα της σκάλας και είχε αρχίσει απειλητικά να τον γαβγίζει, στο πρώτο κύμα που το λουσε, έχωσε την ουρά κάτω από τα σκέλια και το βαλε στα πόδια, τινάζοντας για κάμποση ώρα το νερό από πάνω του. Πίσω από τα θολωμένα παράθυρα του καφενέ, φεύγοντας από τη φουφού, που ήταν αναμμένη όχι τόσο για να ζεσταίνει ήταν φύσει αδύνατο σ εκείνο το άθλιο τζαμένιο προχειροκατασκεύασμα όσο για να σπάει την υγρασία, που ανεμπόδιστη έμπαινε από παντού, ακόμα και από το ταβάνι, μαζί, δίπλα δίπλα είχαν σταθεί ο καφετζής με τον Λιωνή, κοιτάζοντας τον γερο-μουσταφά να ξεμακραίνει. Με τη ματιά στραμμένη προς τη μεριά της Χίου, αδιάφορος και ανημπορεμένος άφηνε τον αγέρα να αναδεύει τα αδύναμα άσπρα του μαλλιά, που σαν λευκές κλωστές άτονα ξεπηδούσαν από το τουρμπάνι, και κυριολεκτικά να κολλάει απάνω στα λιπόσαρκα ποδάρια του τη μαύρη του βράκα. Ώρα δεν έμεινε πολλή, καθώς ο ήλιος, που χανόταν γρήγορα λες και ήταν κυνηγημένος, άφηνε έντονη την παγωνιά αχνό να κάνει την ανάσα του, που ορατή και από μακριά έβγαινε από τα ρουθούνια του μαζί με τα μουστάκια. Γύρισε ο Μουσταφά και κοίταξε την ακτή του Κορδελιού από τη μιαν άκρη έως την άλλη, έριξε ξανά τη ματιά του και στα δύο βαποράκια που ήταν δεμένα και με αργά βήματα γύρισε προς το καφενείο παρέα με ένα αντιμάμαλο, που σκορπίζοντας νερό μαζί και αρμύρα, με δύναμη έσκαγε στον μόλο.

23 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ Το δεύτερο ούζο, ήδη σερβιρισμένο, τον περίμενε να ζεστάνει τα σωθικά του. Με μία μόνο ρουφηξιά το κατέβασε και με την παλάμη έσιαξε τα μουστάκια του. Δεν κάθισε στην καρέκλα. Απάνω του ερωτηματική έπεσε όχι μόνο η ματιά του Λιωνή, αλλά και του καφετζή. Μπορεί βουβό να ταν το ερωτηματικό^ εκείνος, όμως, το χε ακούσει. «Εν είν εδώ σαν τον τόπο μου!» είπε κουνώντας το χέρι του λες και ήθελε να διώξει μύγα από μπροστά του. «Και μη μου ξανακάμεις κουβέντα!» συμπλήρωσε με σημασία, κοιτάζοντας τον Λιωνή κάτω από τα αγριεμένα φρύδια του. Ακόμα και τα χαλίκια αναστενάξαν με θόρυβο την ώρα που με όλο το βάρος της στεναχώριας του στράφηκε να φύγει. Σύξυλος έμεινε ο καφετζής^ να ανοίξει η γη να τον καταπιεί ο Λιωνής. Ο ήλιος λίγο ακόμα ήθελε να χαθεί. Η παγωνιά μαζί με το αγιάζι σαν αραιή ομίχλη είχαν αρχίσει να διαβαίνουν τους κήπους και τους μπαχτσέδες. Έρποντας ύπουλα και αθόρυβα, γέμιζε καλντερίμια και τσικμάδες, 10 ακόμα και τον κεντρικό δρόμο, που ξεκινώντας από την απλωταριά μπροστά από τη λοκάντα, διέσχιζε όλο το Κορδελιό πίσω από τις βίλες της παραλίας, φτάνοντας έως τον σιδηροδρομικό σταθμό. Στα ακόμα έκπληκτα μάτια τους γρήγορα ξεμάκρυνε εκείνη η φιγούρα. Ένα έγινε με την ομίχλη, που αφού από κείνο το ξύλο αφαίρεσε την περπατησιά, αφαίρεσε το σώμα, ανέγερτο μόνο ένα κεφάλι είχε αφήσει ορατό ανάμεσα σε δυο ώμους. Αβάσταχτο ήταν το φορτίο του νόστου, ανόμευτος ήταν γι αυτόν εκείνος ο τόπος. 10. Αδιέξοδα. (Σ.τ.Σ.)

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Το αλφάβητο ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-618-5093-18-1

ISBN: 978-618-5093-18-1 ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Για τον Θεό, άνοιξε! Πιο επιτακτική, πιο ικετευτική ακόμα από την πρώτη φορά. Ο Τιούρι κοίταξε τους φίλους του κανείς τους δεν έδειχνε να χει ακούσει

Για τον Θεό, άνοιξε! Πιο επιτακτική, πιο ικετευτική ακόμα από την πρώτη φορά. Ο Τιούρι κοίταξε τους φίλους του κανείς τους δεν έδειχνε να χει ακούσει Για τον Θεό, άνοιξε! Πιο επιτακτική, πιο ικετευτική ακόμα από την πρώτη φορά. Ο Τιούρι κοίταξε τους φίλους του κανείς τους δεν έδειχνε να χει ακούσει το παραμικρό. Αλλά αυτός είχε ακούσει! «Για τον Θεό,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα WILD SAVANNAH ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΑΓΡΙΑ ΣΑΒΑΝΑ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2016 Batsford, 2016 First published in Great Britain

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Μάνια ούκα, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012 ÉSBN

Μάνια ούκα, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2012 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο µικρός γρύπας µε τα γαλάζια φτερά ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Μάνια ούκα ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ινώ Καρέλλα ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ:

Διαβάστε περισσότερα

CILLA & ROLF BÖRJLIND. Η μεγάλη παλίρροια. Μετάφραση Άμπυ Ράικου ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ

CILLA & ROLF BÖRJLIND. Η μεγάλη παλίρροια. Μετάφραση Άμπυ Ράικου ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ CILLA & ROLF BÖRJLIND Η μεγάλη παλίρροια Μετάφραση Άμπυ Ράικου ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Spring Tide Συγγραφέας: Cilla & Rolf Börjlind Μετάφραση: Άμπυ Ράικου Επιμέλεια-

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

την κοινωνική συμπεριφορά

την κοινωνική συμπεριφορά ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου

μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου Ένα H κουρούνα διέσχισε τον ουρανό, χτυπώντας αργά τα φτερά της. Ταπ, ταπ, ταπ. Ήταν νύχτα, δεν είχε ακόμα ξημερώσει, και με τα κατάμαυρα φτερά της μπορούσε να πετάει στον αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

με ξεπλύνει, σκέφτηκε με απόγνωση. Υπήρχε μια λιμνούλα, Δεν μπορώ. Του είχε στερήσει ήδη πάρα πολλά.

με ξεπλύνει, σκέφτηκε με απόγνωση. Υπήρχε μια λιμνούλα, Δεν μπορώ. Του είχε στερήσει ήδη πάρα πολλά. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1905 Σιγά σιγά η Κάρολαϊν ξαναβρήκε τις αισθήσεις της. Το μούδιασμα στο μυαλό της υποχώρησε και αντιλήφθηκε μυριάδες σκέψεις που πετάριζαν πέρα-δώθε σαν πουλιά στο κλουβί, τόσο γρήγορα που δεν

Διαβάστε περισσότερα

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301.

Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: Αριθμός δίσκου: Kal-301. Απόψε μες στο καπηλειό :: Τσιτσάνης Β. - Καβουράκης Θ. :: 1953 Αριθμός δίσκου: Kal-301 http://rebetiko.sealabs.net/display.php?recid=9248 Απόψε μες, απόψε μες στο καπηλειό που τα μπουζού-, που τα μπουζούκια

Διαβάστε περισσότερα

Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο

Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο ...... O άλλος μου εαυτός Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνα Ελαιοτριβάρη Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2009 ΕΥΑ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΥ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A.

Διαβάστε περισσότερα

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης

Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης Με της αφής τα μάτια Χρήστος Τουμανίδης www.24grammata.com σελ. 1 Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Φαρφουλάς, Τεύχος 15 (Αθήνα 2012) στα πλαίσια του αφιερώματος για την Αφή. Δημοσιεύεται κατόπιν αδείας του

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. ( Ακούγεται κλάμα μωρού )

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ. ( Ακούγεται κλάμα μωρού ) ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ Σκηνικό : Υπόγειο. Γύρω τραυματίες και γυναικόπαιδα. Πρόσωπα : Χρήστος Καψάλης ( γερο-πρόκριτος ) Παπα-Θανάσης Λένω, Κατίνα, Μαριγώ, Βαγγέλιώ, Νικολιός, Χρηστάκης, Τούρκος 1 ος, Τούρκος 2

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015 2-4 :... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο φίλος µου ο ύπνος ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνα Γεωργακάκου

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα Η Μαρία Τζιρίτα μιλά για το τελευταίο της βιβλίο «Ιόλη», στο Πινάκιο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού

Αυήγηση της Οσρανίας Καλύβα στην Ειρήνη Κατσαρού Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας χωριάτης κι ήτανε φτωχός. Είχε ένα γάιδαρο και λίγα τάλαρα. Εσκέφτηκε τότε να βάλει τα τάλαρα στην ουρά του γαϊδάρου και να πάει να τον πουλήσει στο παζάρι στην πόλη. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χάρι Πι δε μένει πια εδώ

Ο Χάρι Πι δε μένει πια εδώ ...... Ο Χάρι Πι δε μένει πια εδώ Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ Μοναξιές που ταιριάζουν KEΦAΛAIO 1 Τη συνάντησε τυχαία στον δρόμο για την Ομόνοια, Κυριακή μεσημέρι. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου περιορισμένη και για μια στιγμή νόμισε πως γέμισε ο δρόμος

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Α ΒΡΑΒΕΙΟ Το άσπρο του Φώτη Αγγουλέ Σε γέννησε η σιωπή και σ έθρεψε η δίψα, μα βρέθηκες γυμνός, γερτός και πονεμένος στα δίχτυα τού «γιατί». Ρυάκι ήταν ο λόγος σου τραγούδι στην ψυχή σαν βάλσαμο κυλούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου;

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Λίγα λεπτά αργότερα βρεθήκαμε σε μια παλιά αποθήκη. Η νύχτα φαινόταν ατελείωτη. Κανείς δεν κυκλοφορούσε. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Κλάδος Λυκόπουλων Περιφέρεια Αθηνών ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Ένας μήνας γεμάτος εκδηλώσεις Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Τα Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου περιμένουν για 9η χρονιά μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν,

Διαβάστε περισσότερα