Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, αντίτυπα ISBN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, 4.000 αντίτυπα ISBN 978-618-01-0864-4"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στα χρόνια της ομίχλης Σμύρνα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Γούλιας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕξΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2014 Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, αντίτυπα ISBN Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Τατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3

4 Στη μνήμη των γονιών και των προγόνων μου.

5 «κι όλα τούτα είναι παλιές ιστορίες που δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν» Γ. Σεφέρης

6 ΙΣΙΔΩΡΟΣ 1809 ΖΕΜΠΟΥΛΑ 1838 ΜΑΤΡΩΝΑ 1862 ΙΣΙΔΩΡΟΣ 1890 ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΟΔΟΚΛΕΙΑ - ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΟΛΟ ΙΑΣΜΗ ΣΜΥΡΝΑ ΑΝΝΑ ΔΑΦΝΗ ΓΙΑΓΚΟΣ ΛΙΩΝΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΑΕΣΤΡΟ ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ 1740 ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ 1755 ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1768 ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ 1779 ΡΟΔΟΚΛΕΙΑ ΧΑΤΙΣΕ 1782 ΠΑΟΛΟ 1787 ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΑΔΕΛΦΗ ΔΟΜΙΝΙΚΗ 1787 ΜΙΚΡΗ 1799 ΖΟΖΕΦ 1772 ΠΗΝΕΛΟΠΗ 1775 ΜΑΡΚΕΛΛΑ 1811 ΕΛΕΝΚΩ 1814 ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1800 ΜΑΡΙΩ 1802 ΣΕΖΕΝ ΝΙΚΟΛΑΣ 1830 ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΙΑΣΜΗ 1823 ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1824 ΑΝΝΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 1828 ΓΙΑΓΚΟΣ 1825 ΛΙΩΝΗΣ 1834 ΔΗΜΗΤΡΟΣ 1833 ΜΟΥΣΤΑΦΑ 1830 ΓΙΑΝΝΗΣ 1863 ΜΑΡΙΓΩ ΑΛΦΟΝΣΟ 1852 ΔΑΦΝΗ ΝΤΕΦΝΕ 1863 ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ 1865 ΜΕΧΜΕΤ ΝΙΚΟΣ 1891 ΣΜΥΡΝΑ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1881 ΠΗΝΕΛΟΠΗ 1900 ΜΟΥΣΤΑΦΑ 1891 ΑΚΤΣΟΥ 1840 ΙΣΚΕΝΤΕΡ 1892 ΧΑΚΑΝ 1835

7

8 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

9 1 Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» προχωρημένο απόβραδο, Πρωτομαγιά του 1919, είπε σιγανά η Ακτσού στην Ντεφνέ με το δάχτυλο λυγισμένο κάτω από το στόμα και τη ματιά στο πάτωμα. Το χε πει τόσο χαμηλόφωνα, που, σαν αχνός, μόλις και μετά βίας είχε βγει από μέσα της και είχε σβήσει στον αέρα κάτω από την απορημένη ματιά της έτσι όπως ήταν καθισμένη στην άκρια του μαγέρικου στο Κορδελιό με πλάτη προς τη σάλα. Απάντηση δεν πήρε. Εξάλλου δε ρωτούσε. Αυτό ήταν το μαντάτο. Έσιαξε με τη χαρακωμένη από τα χρόνια παλάμη της τον τσεβρέ, σκούπισε από συνήθειο τα έτσι κι αλλιώς στεγνωμένα χείλια της και μετά, πλέκοντας μεταξύ τους προσεκτικά τα δάχτυλα, τα παρέδωσε στην μπροστέλα της μαζί με τη ματιά της. Ήταν τόσο νυσταγμένη η υπέργηρη πια Ακτσού, που μονάχα ένα αναιμικό «Yeter bitir artık kızım. Biz de uyumaya gidiyoruz» 1 μπόρεσε να αρθρώσει ξέψυχα προτού περάσει ώρα. Όλα αυτά τα στραφταλίσματα και οι αντανακλάσεις από τα γυαλιστερά μπακίρια κι όλα εκείνα τα γανώματα που είχαν στο μαγέρικο, λαμπυρίζοντας ευθεία στη ματιά της, την είχαν ζαλί- 1. Άμε, κόρη μου, τέλεψε πια. Πάμε κι εμείς να πέσομε (Σ.τ.Σ.)

10 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ σει εντελώς. Ήταν κι αυτά τα κάρβουνα, που από ώρα χωνεμένα κάτω από ένα μουχρό υφάδι αχιλιάς, έτσι όπως μαχόντουσαν να μείνουν αναμμένα, βγάζαν μια ζέστη ανυπόφορη ακόμα και για Μάη μήνα. Ψιθυριστός μονόλογος ακουγόταν και η φωνή της Ντεφνέ καθώς ανέφερε και ονομάτιζε λέξη προς λέξη κάθε της κίνηση, κάθε πράγμα «Τούτο εδώ, αυτό εκείθε Για το, πανάθεμά το, που εν χωράει» ανεπίδοτη έχοντας αφημένη όχι τόσο μιαν απάντηση, όσο έστω μισή κουβέντα για κείνο το «Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» σαν να μην ήταν ειπωμένο. Υπομονετικά καθισμένη και μισοκλείνοντας τα βλέφαρά της, που πηγαίναν να δύσουν, παρακολουθούσε η Ακτσού και περίμενε να τελειώσει η Ντεφνέ όλες τις δουλειές, για να ανεβούν παρέα. Περίμενε να μπουν στη θέση τους όλοι οι τεντζερέδες, τα δεκάδες σεφερτάσια 2 και οι στρογγυλοί νταβάδες, να χωρέσουν το ένα μέσα στο άλλο τα μαυρισμένα από τα χρόνια στενόμακρα ταψιά, να κρεμαστούν οι δέκα λογιών κεψέδες 3 και τα καμιά δεκαριά διαφορετικά μπρίκια και παρατηρούσε, πετώντας πού και πού και καμιά ορμήνια: «Όι, κόρη μου! Εκειό εν χωράει εκεί» Καθόταν και περίμενε η Ακτσού. Όχι πως την ένοιαζε όλα καλά τα κανε η Ντεφνέ, από χρόνια ορμηνεμένη ούτε και την έσκιαζε η σκάλα, που έτσι απότομη όπως ήταν, κάθε φορά νόμιζε πως ανέβαινε Γολγοθά, αν και μουσουλμάνα. Ήταν που από το 1912 και μετά δεν ήθελε να ανεβαίνει μονάχη της στην έρημη λοκάντα, επειδή εκείνο το 1912 δεν ήταν χρονιά. Κατάρα ήταν! Σαν τον σιμούν της ερήμου είχε περάσει από τη ζωή της κι ό,τι είχε βρει μπροστά του το χε αφανίσει. Και ήταν τόσο δυνατός, που, Ιούλη, περνώντας άξαφνα και με βοή, της είχε πάρει τον Χακάν, τον βράχο της ζωής της, θρύμματα τον είχε κάνει λες και ήταν αμμόλοφος, λες και ήταν από άχνη. Και ύστερα, Νοέμβρη, 2. Μεταλλικά κατσαρολάκια. (Σ.τ.Σ.) 3. Τρυπητές κουτάλες. (Σ.τ.Σ.)

11 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ της είχε φέρει τα ανήκουστα μαντάτα πως οι Έλληνες πήραν τη Χίο και διώχναν τους δικούς της. Το μυαλό της πού αλλού; Μόνο στο Κάστρο, στο πατρικό της σπίτι και στον αγαπημένο της αδερφό, τον μόνο που είχε στη ζωή. Εκείνο το αδικιορισμένο όλα τα χε φέρει απάνω κάτω. «Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» επανέλαβε η Ακτσού σουφρώνοντας τα χαρακωμένα χείλια της και σηκώνοντας τα φρύδια. Ερώτηση τώρα ήταν; Διαπίστωση; Απορία; Μάλλον όλα μαζί, σκέφτηκε η Ντεφνέ κοιτάζοντάς την από το πλάι. Λέξη δεν είπε από κείνες που στοιβαζόντουσαν μέσα της. 4. Καταραμένο. (Σ.τ.Σ.)

12 2 Τον χειμώνα του 1912 μπορεί να μη φυσούσε ο σιμούν, όπως ήθελε να πιστεύει η Ακτσού, αλλά το κρύο ήταν τσουχτερό σε όλο το Αιγαίο κι όλη τη Μικρασία. Παγωνιά και ομίχλη επικρατούσαν και στο Κορδελιό από τη μιαν άκρη έως την άλλη. Μια παγωνιά που μέσα στη λοκάντα μήτε το πυρωμένο τζάκι μήτε οι αναψοκοκκινισμένες μασίνες στο μαγέρικο με τους τεντζερέδες να χοχλακούν απάνω τους, σπέρνοντας αφειδώλευτα τα κύμινα και τις κανέλες σε μύτες και ουρανίσκους, φτάναν λιγάκι να τη σπάσουν και μια ομίχλη που μπορεί, κλεισμένη απ έξω, να γυρόφερνε αδέσποτη, αλλά το βλεπες, ήταν φανερό, θρασομανούσε ακόμα και στη ματιά τους. Αναψοκοκκινισμένη ήταν κι εκείνη από τα ξαφνικά μαντάτα, που κρύα σαν αποβόρι είχαν μπει διαβαίνοντας την πόρτα και την είχαν κοκαλώσει απ την κορφή ως τα νύχια. Πρώτα είχε φέρει τα χέρια της στα μάγουλα τραβώντας τα προς τα κάτω, κάνοντας θεόρατα και κατακόκκινα να φαίνονται τα μάτια της έτσι που είχε κατεβασμένη την επιδερμίδα, και ύστερα και με τα δυο μαζί είχε σφραγίσει το ανοιχτό της στόμα. Τα νύχια της μπορεί να χαν μπει βαθιά μέσα στο δέρμα κοντεύοντας να το σκίσουν, τελικά, όμως, δεν καταφέραν τίποτα περισσότερο να προσθέσουν από μια κοκκινίλα, η οποία για κάμποσες μέρες μπογιάτιζε τις τόσες και τόσες χαρακιές που έτσι κι αλλιώς είχε απάνω του

13 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ αργασμένες ο χρόνος. Όπως όπως παράτησε το ζυμάρι για τα κατιμέρια στην αλευρωμένη λαδόκολα. Σκούπισε βιαστικά τα χέρια της να φύγουν τα υπολείμματα και άρχισε να πηγαινοέρχεται από το μαγέρικο στη σάλα, αφήνοντας αυλακιές φρέσκες και βαθιές την αγωνία και την απογοήτευση να γραμμώνουν τα κιλίμια μαζί με μερικά κομμάτια αλεύρι, που τα βλεπε η Ντεφνέ έτσι όπως φεύγαν από τα τρεμουλιαστά της χέρια, αλλά δεν της το λεγε, να μην τη φουρκίσει κι άλλο. «Μαμά, ησύχασε Όλα θα παν καλά», της είπε μόνο προσποιούμενη την ψύχραιμη, σκύβοντας με τον κεψέ στο χέρι πάνω από το κιούπι με τις ελιές, να δείξει πως τάχα μου τίποτα δεν ήταν και προς θάνατον. Κούνησε το κεφάλι της η Ακτσού. «Καλά; Τι καλά; Πούθε τα βλέπεις τα καλά, να με τα πεις και μένα;» Έβαλε τα χέρια της στη μέση, ξαναέφερε το πεσμένο γιασμάκι 1 της στη θέση του και μισόκλεισε τα μάτια της κοιτάζοντας προς τα έξω. Πρώτη φορά η Ντεφνέ έβλεπε τη μάνα της τόσο θυμωμένη. Η Ακτσού γύρισε στο μαγέρικο και με αληθινό μίσος έπιασε στα χέρια της τον μπλάστρη. «Ρίξε με λίγο αλεύρι!» Μέσα σε δύο μήνες οι Έλληνες είχαν πάρει τα νησιά του Αιγαίου το ένα μετά το άλλο. Μόνο η Χίος αντιστεκόταν, αλλά τα μαντάτα που είχαν έρθει λέγαν ότι τελικά έπεσε κι εκείνη και πως διώχναν μαζικά όλους τους Τούρκους. «Ε, εν ημπορεί Εδωνά θα ρτει ο αδερφός μου», είπε και από κείνη την ώρα, με το γιασμάκι καλά σφιγμένο και ρίχνοντας μια χοντρή σιγκούνα 2 πάνω από το ρουσικάκι 3 της, έξι μέρες, έξι συνεχόμενες μέρες είχε που, πρωί απόγευμα, κατέβαινε ως την παραλία, κοιτάζοντας μία προς την αγριεμένη θάλασσα και μία προς 1. Καλύπτρα του προσώπου των μουσουλμάνων γυναικών. (Σ.τ.Σ.) 2. Είδος μάλλινου χοντρού πανωφοριού. (Σ.τ.Σ.) 3. Γιλέκο. (Σ.τ.Σ.)

14 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ τα καραβάκια. Κοιτούσε μπας και φανεί κάποιο πλεούμενο να κόβει προς τα κείνους κι έναν προς έναν εξεταστικά όσους πατούσαν το πόδι τους στην ξύλινη σκάλα, καθώς είχε ακούσει πως κάμποσοι Τούρκοι, διωγμένοι από τη Χίο, ήδη είχαν φτάσει στη Σμύρνη. Κάθε βράδυ, πτώμα από την ένταση της προσμονής και με μεγάλη πίκρα, αφού κανένας δικός της δεν είχε φανεί, έγερνε στο κρεβάτι της^ κάθε πρωί με άλλο κουράγιο σηκωνόταν και όμοια περνούσε τη μέρα, εξαντλώντας τα λιγοστά πια αποθέματα αντοχής. Η σκοτεινή γεροντική μορφή που, απόβραδο, με τις ψιχάλες της βροχής να λαμπυρίζουν πίσω του από το ένα και μοναδικό φως που άναβε στον στύλο της απλωταριάς, είχε φανεί στην πόρτα, ακίνητη είχε αφημένη μια φιγούρα ριζοκομμένης γέρικης ελιάς να κλείνει όλο το έμπα, κι αν δεν τη σπρώχναν οι αποπίσω της, εκεί θα χε μείνει, με τη γαλαζωπή ματιά κάτω από το τουρμπάνι και την αχλή των χρόνων. Υγρά σαν λίμνες ήταν τα μάτια του άντρα από την πολλή φουρτούνα, και τα απείθαρχα φρύδια του βαριά ρίχναν τη σκιά τους σ εκείνο το αξύριστο και ταλαιπωρημένο πρόσωπο με το παχύ μουστάκι και το οστεώδες πιγούνι. Αν μέριασε, το κανε ίσα για να μπουν παραμέσα τα δύο παλικάρια που ήταν στριμωγμένα πίσω του, και ακίνητοι πλέον και οι τρεις κοιτούσαν την αδειανή λοκάντα. Απορροφημένη στις μασίνες και στους τεντζερέδες, η Ντεφνέ ούτε που πήρε χαμπάρι. Στο βάθος της σάλας η Ακτσού, με πλεγμένα τα χέρια και σφαλιστά τα βλέφαρα, είχε παραδοθεί στην κούραση, εντελώς αποκαμωμένη, απάνω στο μιντέρι. Ακόμα και το κεφάλι της είχε γείρει τόσο πολύ προς τα εμπρός, που, πέρα από το πιγούνι, μαζί και η μύτη της κόντευε να ακουμπήσει στο στέρνο. Χωρίς τίποτα να χει προδώσει την παρουσία τους εκτός από τη μαρμαρυγή που έσεισε τις φλόγες των κεριών από το ξαφνικό ρεύμα του αγέρα, η Ακτσού, λες και από ψυχανέμισμα, ανοίγοντας τα μάτια και ζαλισμένη ακόμα από τον βαθύ λήθαργο, πε-

15 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ τάχτηκε απάνω. Σκούπισε βιαστικά το στόμα της, που έχοντας μείνει μισάνοιχτο, ήταν στερεμένο, στα τυφλά έψαξε με το πόδι της να βάλει τις παντούφλες, και αφού χρειάστηκε να τεντώσει και τα δυο χέρια της για να σηκωθεί όρθια, με βήμα σουρνάμενο και αργό τράβηξε προς τους ξένους. Στη μέση της σάλας κοντοστάθηκε και μισό μόνο βήμα κατάφερε να προσθέσει σ εκείνη την ακινησία που ήρθε και τη μαρμάρωσε. Με τη ματιά έψαξε την πιο κοντινή καρέκλα για να γαντζωθεί το χέρι της. Μπορεί να ταν από το μπόι Μπορεί από την κορμοστασιά Ίσως από το μουστάκι Δεν ήξερε. «Λες;» της είπε κάτι μέσα της. Ένα «Μουσταφά;» με έντονο το ερωτηματικό της δυσπιστίας βγήκε μαζί από το στόμα και από τη ματιά της. Όλη εκείνη την ώρα αυτός την κοιτούσε. Μπορεί να δειχνε ανέκφραστος, αλλά εκείνης η εικόνα ήταν η μοναδική χαρά που έβγαινε από μέσα του, μέσα από τόση θλίψη. Την κοιτούσε και την παρατηρούσε. Τα μάτια της ήταν ίδια! Ολόιδια απ όταν είχε γεννηθεί. Όλα είχαν αλλάξει, αλλά εκείνο το βλέμμα, που από μωρό ακόμα τους ατένιζε μέσα από τις φασκιές, ήταν ίδιο. Ίδιο και απαράλλαχτο! Άραγε θα τον γνώριζε; Η απορία του δεν κράτησε πολύ. Στο άκουσμα του ονόματός του τσάκισε η γέρικη ελιά, λύγισε δίχως ρίζες, και μοναχά τους ανοίξαν σε μιαν αγκαλιά δυο μεγάλα κλωνάρια. Πόση ώρα μείναν έτσι αγκαλιασμένοι ήταν αδύνατο να πει κανείς. «Μουσταφά μου Μουσταφά μου!» έλεγε και ξαναέλεγε η Ακτσού, τη μια χαϊδεύοντας το γέρικο πρόσωπό του, όπου, από την αξυρισιά, σαν σκλήθρες τσιμπούσαν τα γένια του, και την άλλη σφιχτοκλεισμένες κρατώντας τις παλάμες του μέσα στις δικές της. «Μουσταφά μου, θαρρούσα πως εν α σε ξαναϊδώ» παραπάνω από τρεις φορές του χε πει κοιτάζοντάς τον βαθιά στα μάτια. Αμίλητος εκείνος. Κλειστό κρατούσε το στόμα του κάτω από τις μουστάκες. Μονάχα το τρεμούλιασμα στις άκρες από τα άγα-

16 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ να στα ρουφηγμένα μάγουλα και ο μορφασμός που κάναν όλοι μαζί οι μύες για να κρατήσουν σφιχτά τα χείλια προδώσαν πως αν τα άνοιγε, θα πλάνταζε στο κλάμα. Εκείνο το βράδυ έως αργά μείναν στη σάλα, με την Ακτσού να χει ζωντανέψει και μαζί με την Ντεφνέ να μην προλαβαίνουν να φέρνουν καλούδια από το μαγέρικο. Καθισμένοι όλοι σ ένα από τα μακρόστενα τραπέζια κοντά στο τζάκι, μαζί και ο γερο- Λιωνής, δε λέγαν να σταματήσουν την κουβέντα. Τα λόγια τους και τα ερωτηματικά δεν είχαν ειρμό, δεν ξέραν τι να πρωτοπούν^ όλα κοβόντουσαν στη μέση. Μισά μέναν τα ερωτήματα, που πέφταν βροχή, μισές και οι απαντήσεις. Η Ντεφνέ ένιωθε ενθουσιασμένη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που γνώριζε από κοντά τον αδερφό της μάνας της και τα δύο της τα ανίψια, τον Μουσταφά, που είχε το όνομα του παππού του, και τον Ισκεντέρ. Έως τότε μόνο γραφές ήταν γι αυτήν όλα εκείνα τα ονόματα στα λιγοστά γράμματα που ερχόντουσαν από τη Χίο. Γραφές και περιγραφές που η Ακτσού, ταχτοποιημένες και δεμένες μεταξύ τους να μη χαθεί η σειρά, μη δραπετεύσουν τα μαντάτα, με θρησκευτική ευλάβεια τις φύλαγε στο κάτω κάτω συρτάρι στο ξύλινο κομό της κάμαρας, ανανεώνοντας και αρκετά συχνά τα φύλλα του αβαγιανού, ώστε να μοσχομυρίζουν τα χαρτιά λες και ήταν ασπρόρουχα. «Μαμά!» πολλές φορές είχε χρειαστεί να της πει η Ντεφνέ για να τη συνεφέρει, καθώς δεν ήταν και λίγα τα βράδια που με το λυχνάρι στο χέρι, την ώρα που άνοιγε την πόρτα της κάμαρης, την έβρισκε να κλαίει με άλλα από αυτά τα γράμματα ανοιχτά, ακουμπισμένα στο κρεβάτι κι άλλα στο στόμα να τα φιλάει. «Εεε, κόρη μου, αυτά έχω μόνο» της έλεγε με πίκρα και άντε ξανά με το σιτζίμι 4 τα δενε όλα μαζί προσεκτικά και πάλι τα βαζε στο συρτάρι. 4. Σπάγγος. (Σ.τ.Σ.)

17 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ Τότε, σε μια τέτοια στιγμή ήταν που η Ντεφνέ είχε μελαγχολήσει μπροστά στο θέαμα εκείνο, καθώς είχε συνειδητοποιήσει πως ζωές ολόκληρες αφήναν το στίγμα τους σινιάλο μέσα σε δυο κουβέντες, σ ένα κομμάτι χαρτί, σε δυο φωτογραφίες, κι αυτό ήταν όλο κι όλο το πιστοποιητικό από το διάβα τους στη ζωή. Σε μια από αυτές τις γραφές είχε μάθει κι εκείνη πρέπει να ταν το 1908 πως ο ξάδερφός της, ο μόνος από τους γιους του Μουσταφά που είχαν μείνει στη Χίο, στα σαράντα οχτώ του μόλις χρόνια και τελείως ξαφνικά είχε φύγει πια από τη ζωή, αφήνοντας τον γερο-μουσταφά μόνο του με δύο μικρά εγγόνια. Πολλά ξύλα είχαν ριγμένα εκείνο το πρώτο βράδυ στη φωτιά, ξύλα που, αν και βρεγμένα μούσκεμα, αυτή, όντας τόσο αγριεμένη, τα άφηνε για λίγο ανέγγιχτα και ύστερα, με έναν βαθύ ανασασμό, ίδιο με τον δικό τους, τα χώνευε αχόρταγα το ένα μετά το άλλο. Έξω η βροχή συνέχιζε να χορεύει. Φαινόταν από τον στύλο. Σαν πεφταστέρια περνούσαν οι αραιές ψιχάλες μπροστά από τα μάτια τους. Στο πρόσωπο του γερο-μουσταφά η κούραση και η απογοήτευση έπειτα από κείνο το πρώτο, το μικρό, το ελάχιστο διάλειμμα χαράς είχαν επανέλθει. Το μαράζι του αναπάντεχου ξεριζωμού ήταν πια βέβαιο πως ανεξίτηλα θα του χαράκωνε το πρόσωπο, εικόνα της ψυχής του. Έχοντας πάψει να μιλούν, κοιτάξαν το ρολόι. Η ώρα περασμένη. Το κρύο είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό, και η φωτιά εξακολουθούσε να πέφτει. Τα ξύλα είχαν σωθεί, και με τέτοιον καιρό κανένας δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να βγει να φέρει άλλα. Η Ακτσού πάλι σφιχτόκλεισε μέσα στις χούφτες της τα παραδομένα χέρια του αδερφού της και στη δική της αιχμαλώτισε τη σβησμένη του ματιά. «Αντέστε, αντέστε απάνω να ξεκουραστείτε Και αύριο; Άλλη μέρα!» είπε κοιτάζοντάς τον με ένα χαμόγελο που μήνες είχε να ανατείλει στο πρόσωπό της, από τη μέρα που είχε φύγει ο Χακάν.

18 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ Πρώτη είχε σηκωθεί η Ντεφνέ και στεκόταν όρθια στη μέση της σάλας, περιμένοντας με τη λάμπα στο χέρι να τους οδηγήσει στις κάμαρες. Όλοι τους είχαν σηκωθεί εκτός από τον Μουσταφά. Αυτός, παρόλο που το χέρι του ήδη ήταν τεντωμένο, καθώς η Ακτσού όρθια τον τραβούσε, δεν έλεγε να σηκωθεί. «Ακτσού, όλα εχαθήκασιν! Όλα μεινήκαν πίσω» «Σουσσς! Τίποτις εν εχάθη Αλλάχου Άκμπαρ!» Πέντ έξι μέρες είχαν περάσει από την πρώτη βραδιά, κι εκείνοι ακόμα δεν είχαν σταματήσει να μιλούν από το πρωί έως το βράδυ. Είχαν τόσα να πουν! Βόλτες μπορεί να πήγαινε η Ντεφνέ τα ανίψια της, να τους δείξει το Κορδελιό, την όμορφη παραλία, αλλά ο γερο-μουσταφά δεν έλεγε να κουνήσει. Καθισμένος μαζί με τον γερο-λιωνή είχαν γίνει πρώτοι φίλοι ολημερίς κάπνιζε ναργιλέ κι έπινε το τσάι του μέσα από ένα λεπτεπίλεπτο και καλοδουλεμένο φαρφουρί 5 που είχε βγάλει η Ακτσού μόνο για την περίσταση, φερμένο πριν από χρόνια από τη Σμύρνη. Μέσα από το μαγέρικο, πίσω από το τεζιάκι, 6 το ένα μάτι το χε στο φαγητό και το άλλο στον αδερφό της. Τον κοιτούσε από μακριά και βάλσαμο έσταζε στην καρδιά της. Απ όταν τους είχε αφήσει χρόνους ο Χακάν, παρότι ήταν μόνο μήνες, αφόρητη αισθανόταν τη μοναξιά. Έτσι, κάθε τόσο, σκουπίζοντας τα χέρια στην μπροστέλα της, ήταν δεν ήταν λερωμένα συνήθειο από παλιά πήγαινε προς το τραπέζι του, του χάιδευε την πλάτη, κι ενώ αυτός ολοφάνερα ήταν σκασμένος στην κυριολεξία, ψάρι έξω από το νερό, αμήχανος, χαμένος, εκείνη ένα «Δόξα να χει ο Αλλάχ», έλεγε, «σ έχω πάλι κοντά μου!» και χωρίς να του δίνει ευκαιρία να κλαψουρίσει άλλο, ξαναπήγαινε πίσω. 5. Πολύ λεπτή πορσελάνη. (Σ.τ.Σ.) 6. ξύλινος πάγκος των καφενείων. (Σ.τ.Σ.)

19 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ «Ακτσού» Απότομα γύρισε σ εκείνο το σχεδόν ψιθυριστό κάλεσμα έτσι όπως ήταν απορροφημένη. Άνοιξε τελείως το καπάκι κι έβγαλε την κουτάλα από τον μαυρισμένο τέντζερη, που χοχλακούσε με θυμό. Σύννεφο έφυγε ο ατμός, σκορπίζοντας την ευωδιά του κύμινου και της κανέλας σε όλο τον χώρο. Τον κοίταξε στα μάτια. «Ακτσού, εν είν καλά ο αδερφός σου» Ανήσυχη άφησε τη ματιά της να γλιστρήσει πάνω από το ώμο του γερο-λιωνή στη σάλα. Οι στάλες του πελτέ που πέφταν από την κουτάλα για μία ακόμα φορά ματώναν το κουρασμένο κουρασάνι. Ανέκφραστη και μελαγχολική, ωχρή σαν κέρινο ομοίωμα ξεχώριζε η μορφή του αδερφού της ανάμεσα στους άλλους. «Θωρώ το, μπρε Λιωνή. Εν το θωρώ; Μα τι να κάμνομε; Έτσι που τα ήφερεν η ζωή» Σώπασε, έσφιξε τα χείλια. «Μα μη σε μέλει! Εγώ α τονε σιάξω», πρόσθεσε με κείνη την επιμονή που πρόδιδε το απειλητικό της χέρι με τον αγκώνα πυραμίδα και τη γροθιά στη μέση, «τώρα που έν κοντά μου!» συμπλήρωσε με πείσμα και κούνησε το κεφάλι. Με αμφιβολία κούνησε και το δικό του ο γερο-λιωνής και γύρισε στο τραπέζι. Αμίλητος ο γερο-μουσταφά τον κοιτούσε σε όλη τη διαδρομή από το μαγέρικο στη σάλα και δεν πήρε τη ματιά του από πάνω του ώσπου κάθισε στην καρέκλα. «Λιωνή, εν ηξεύρεις πώς είν να σε ξεπατώνουνε» μουρμούρισε μέσα από τα δόντια του, λες κι όλα τα χε ακουσμένα. Με μισόκλειστα μάτια τον κοίταξε ο Λιωνής. Φαινόταν, κάτι ήθελε να πει, αλλά μαχόταν να το ξεστομίσει. Τον ατένιζε μονάχα και κουνούσε το κεφάλι, σαν να λεγε: «Και πού να ξερες» Πολλών χρόνων επτασφράγιστο κρατούσε μυστικό^ δεν το χε ειπωμένο. Έπειτα, όμως, από κείνη την κουβέντα δεν άντεξε. «Μουσταφά» Δίστασε. «Και του λόου σου εν ηξεύρεις πώς είν να ξεπατώνεσαι μονάχος»

20 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ Προχωρημένος ο Δεκέμβρης, οι γιορτές του 1912 πλησιάζαν. Όπως και να το κάνεις, σ εκείνη τη Σμύρνη των Τούρκων και των Ρωμιών, των Αρμένηδων των Εβραίων και των λεβαντίνων όλοι μαζί τις γιορτάζαν αιώνων συγκατοίκησης συνήθειο. Στο Κορδελιό η Ακτσού με την Ντεφνέ και δύο ακόμα γειτόνισσες Ρωμιές από τους πίσω μαχαλάδες δεν προλαβαίναν να βγάζουν από τους φούρνους ταψιά τα φοινίκια 7 και τα σεκέρ λουκούμια, 8 καθώς δεν ψήναν μόνο τα δικά τους. Νταβάδες ολόκληρους φέρναν οι γειτόνισσες. «Κερα-Ακτσού, τι λες; Χωρούνε να με τους ψήσεις;» Το τζάκι στη σάλα μέρα νύχτα ήταν αναμμένο. Λαίμαργες οι γλώσσες της φωτιάς είχαν αγκαλιασμένα τα θηριώδη κούτσουρα, και έντονη μυρωδιά από ξύλο και δαδί γέμιζε την ατμόσφαιρα, καθώς καλή ήταν η καμινάδα, αλλά κάθε που άνοιγε η πόρτα, όλο και κάμποσος καπνός ξεχυνόταν προς τα έξω, έχοντας με τα χρόνια μαυρίσει εντελώς τα πάτερα και τα σανίδια του ταβανιού. Απομεσήμερο, και ελάχιστοι πελάτες είχαν απομείνει πλέον στα τραπέζια. Η Ντεφνέ με τη μασιά στο χέρι, καθισμένη δίπλα από το τζάκι, μιλούσε με τα ανίψια της, συδαυλίζοντας κάθε τόσο τη φωτιά, που θύμωνε και σπίθιζε, στέλνοντας με θόρυβο κάμποσα πυρωμένα αποκαΐδια στη σάλα. Οι μόνοι που απουσιάζαν ήταν ο Λιωνής και ο γερο-μουσταφά. Με τα χίλια ζόρια τον είχε καταφέρει να πάνε λιγάκι να καθίσουν στο καφενείο που ήταν απάνω στη θάλασσα, εκεί όπου αράζαν τα βαποράκια. «Μα καλά, πε με ένα πράμα, βρε Μουσταφά Τόσον καιρό εν θες να πάμε να περπατήσομε μέχρι τη θάλασσα;» πολλές φορές μάταια του χε πει ο Λιωνής την ώρα που πίναν τον καφέ 7. Μελομακάρονα. (Σ.τ.Σ.) 8. Κουραμπιέδες. (Σ.τ.Σ.)

21 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ τους. Αργά σήκωνε εκείνος τη ματιά, κοιτούσε έξω από το παράθυρο κι ένα αργόσυρτο «Μμμ» που δεν ήξερες αν σήμαινε «μπορεί» ή «το σκέφτομαι» ήταν η αμφίσημη απάντηση. Ένα «Μμμ» είχε πει κι εκείνη τη μέρα. Πρώτος, όμως, είχε σηκωθεί δίχως να κοιτάξει έξω, και μάλιστα γρήγορα, ίσως για να μη μετανιώσει. Τα καραβάκια πηγαίναν και ερχόντουσαν, κι ας ήταν χειμώνας. Κοντινή η διαδρομή, και ο κόλπος του Έρμου στο βάθος του συνήθως ήταν ήσυχος, αλλά και καιρός να τον έβρισκε, φόβος δεν υπήρχε^ μια ανάσα ήταν η διαδρομή, ένα τσιγάρο δρόμος, όπως διαφημίζαν και οι καπεταναίοι. Μοναδικές φιγούρες οι δυο τους εκείνη τη μέρα μέσα στο άθλιο καφενείο, που αληθινή παραφωνία έστεκε από χρόνια ανάμεσα στις πολυτελείς βίλες μπροστά στην αποβάθρα, ήπιαν ακόμα έναν καφέ, που γρήγορα έγινε ούζο. Με κείνη τη μουγγαμάρα, όμως, το μόνο που είχε καταφέρει ο γερο-μουσταφά ήταν από τη μια να μην περνάει η ώρα και από την άλλη να χει κυριολεκτικά εξαχνώσει και την παραμικρή διάθεση του Λιωνή. ξέροντας αυτός ότι μάλλον ήταν ανώφελο, με απίστευτη επιμονή και με τρόπο, κάνοντας συγχρόνως και τον αδιάφορο, δεν έχανε το κουράγιο του. Συνέχιζε να μιλάει, κι ας ήταν μάταιο εντελώς^ το χε αποφασίσει! Μιλούσε συνεχώς κι έδειχνε σηκώνοντας το χέρι πότε προς την ακτή, πότε προς την προβλήτα και πότε προς τις παραθαλάσσιες λεβαντίνικες βίλες, παρόλο που ήταν επίσης φανερό πως για τίποτε απ όλα εκείνα παρά δεν έδινε ο Μουσταφά^ ίσως μάλιστα τον φουρκίζαν κιόλας, αν έκρινε κανείς από τα σμιγμένα του φρύδια. Άναυδοι τόσο ο Λιωνής όσο και ο καφετζής, τον κοιτάξαν που στα ξαφνικά και, ακουμπώντας το χέρι στην μπροστινή καρέκλα χωρίς να βγάλει τσιμουδιά, δίχως να βγάλει άχνα, σηκώθηκε και με κείνο τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν οι κουντούρες 9 σαν σέρνονται σε χαλίκια τράβηξε προς την πόρτα. Την 9. Χοντρά παπούτσια παντοφλέ, συνήθως μαύρα. (Σ.τ.Σ.)

22 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ άνοιξε, σήκωσε τα πέτα από το βαρύ σουρτούκο, μισόκλεισε τα μάτια να προστατευτεί από την αρμύρα που άφθονη κουβαλούσε μαζί της εκείνη η σοροκάδα και άρχισε να περπατάει αργά προς την άκρια της ξύλινης προβλήτας. Ερημιά. Ερημιά και κρύο. Δεμένα τα βαποράκια, του γνέφαν σκαμπανεβάζοντας ακανόνιστα και άτσαλα τις πλώρες. Ένα σκυλί, που τρέχοντας είχε φανεί στο έμπα της σκάλας και είχε αρχίσει απειλητικά να τον γαβγίζει, στο πρώτο κύμα που το λουσε, έχωσε την ουρά κάτω από τα σκέλια και το βαλε στα πόδια, τινάζοντας για κάμποση ώρα το νερό από πάνω του. Πίσω από τα θολωμένα παράθυρα του καφενέ, φεύγοντας από τη φουφού, που ήταν αναμμένη όχι τόσο για να ζεσταίνει ήταν φύσει αδύνατο σ εκείνο το άθλιο τζαμένιο προχειροκατασκεύασμα όσο για να σπάει την υγρασία, που ανεμπόδιστη έμπαινε από παντού, ακόμα και από το ταβάνι, μαζί, δίπλα δίπλα είχαν σταθεί ο καφετζής με τον Λιωνή, κοιτάζοντας τον γερο-μουσταφά να ξεμακραίνει. Με τη ματιά στραμμένη προς τη μεριά της Χίου, αδιάφορος και ανημπορεμένος άφηνε τον αγέρα να αναδεύει τα αδύναμα άσπρα του μαλλιά, που σαν λευκές κλωστές άτονα ξεπηδούσαν από το τουρμπάνι, και κυριολεκτικά να κολλάει απάνω στα λιπόσαρκα ποδάρια του τη μαύρη του βράκα. Ώρα δεν έμεινε πολλή, καθώς ο ήλιος, που χανόταν γρήγορα λες και ήταν κυνηγημένος, άφηνε έντονη την παγωνιά αχνό να κάνει την ανάσα του, που ορατή και από μακριά έβγαινε από τα ρουθούνια του μαζί με τα μουστάκια. Γύρισε ο Μουσταφά και κοίταξε την ακτή του Κορδελιού από τη μιαν άκρη έως την άλλη, έριξε ξανά τη ματιά του και στα δύο βαποράκια που ήταν δεμένα και με αργά βήματα γύρισε προς το καφενείο παρέα με ένα αντιμάμαλο, που σκορπίζοντας νερό μαζί και αρμύρα, με δύναμη έσκαγε στον μόλο.

23 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ Το δεύτερο ούζο, ήδη σερβιρισμένο, τον περίμενε να ζεστάνει τα σωθικά του. Με μία μόνο ρουφηξιά το κατέβασε και με την παλάμη έσιαξε τα μουστάκια του. Δεν κάθισε στην καρέκλα. Απάνω του ερωτηματική έπεσε όχι μόνο η ματιά του Λιωνή, αλλά και του καφετζή. Μπορεί βουβό να ταν το ερωτηματικό^ εκείνος, όμως, το χε ακούσει. «Εν είν εδώ σαν τον τόπο μου!» είπε κουνώντας το χέρι του λες και ήθελε να διώξει μύγα από μπροστά του. «Και μη μου ξανακάμεις κουβέντα!» συμπλήρωσε με σημασία, κοιτάζοντας τον Λιωνή κάτω από τα αγριεμένα φρύδια του. Ακόμα και τα χαλίκια αναστενάξαν με θόρυβο την ώρα που με όλο το βάρος της στεναχώριας του στράφηκε να φύγει. Σύξυλος έμεινε ο καφετζής^ να ανοίξει η γη να τον καταπιεί ο Λιωνής. Ο ήλιος λίγο ακόμα ήθελε να χαθεί. Η παγωνιά μαζί με το αγιάζι σαν αραιή ομίχλη είχαν αρχίσει να διαβαίνουν τους κήπους και τους μπαχτσέδες. Έρποντας ύπουλα και αθόρυβα, γέμιζε καλντερίμια και τσικμάδες, 10 ακόμα και τον κεντρικό δρόμο, που ξεκινώντας από την απλωταριά μπροστά από τη λοκάντα, διέσχιζε όλο το Κορδελιό πίσω από τις βίλες της παραλίας, φτάνοντας έως τον σιδηροδρομικό σταθμό. Στα ακόμα έκπληκτα μάτια τους γρήγορα ξεμάκρυνε εκείνη η φιγούρα. Ένα έγινε με την ομίχλη, που αφού από κείνο το ξύλο αφαίρεσε την περπατησιά, αφαίρεσε το σώμα, ανέγερτο μόνο ένα κεφάλι είχε αφήσει ορατό ανάμεσα σε δυο ώμους. Αβάσταχτο ήταν το φορτίο του νόστου, ανόμευτος ήταν γι αυτόν εκείνος ο τόπος. 10. Αδιέξοδα. (Σ.τ.Σ.)

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Θα σε γαργαλήσω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα

Διαβάστε περισσότερα

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Η αγαπημένη μου συλλογή με χριστουγεννιaτικες ιστορiες 25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Éditions Auzou, 2015 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., 2018 All rights reserved. Τυπώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στην πόλη. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στην πόλη Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE IN THE CITY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στην πόλη

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Οι περιπέτειες του Μάικ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο πάει διακοπές. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο πάει διακοπές Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE ON HOLIDAY Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ πάει

Διαβάστε περισσότερα

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2) ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: RORY BRANAGAN (DETECTIVE) THE DOG SQUAD Από τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο ντετέκτιβ Ρόνι βάζει τα γέλια μπροστά στον κίνδυνο (ΒΙΒΛΙΟ 2)

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος ηµόπουλος, 2017/ EÊÄÏ ÓÅÉÓ ØÕ Ï ÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞ íá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2017

Χρήστος ηµόπουλος, 2017/ EÊÄÏ ÓÅÉÓ ØÕ Ï ÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞ íá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2017 7-8 OI EYE... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι Ουφ και οι Φου ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρήστος ηµόπουλος ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Νίκος Γιαννόπουλος ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη

ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ. Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΜΑΝΟΣ ΓΑΒΡΑΣ Οι φίλοι με φωνάζουν ΦΙΣΤΙΚΗ! Εικονογράφηση: Mαργαρίτα Ζεβελάκη ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φιστίκιος ο Αιγινήτης (Βιβλίο Α ) ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάνος Γαβράς ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαργαρίτα Ζεβελάκη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ * Αυτά τα τελευταία μην τα δένουμε και κόμπο όμως. Δυστυχώς... ΥΠΟΘΕΣΗ: ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (ΚΑΙ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΦΙΛΙΑ)* Εικόνες: Λέλα Στρούτση ΑΘΗΝΑ Τετάρτη, 7.00 το πρωί Το φως ήταν λιγοστό.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο

ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ. Ο στο τσίρκο. Η σειρά προβάλλεται στο ΑΛΕΞ Τ. ΣΜΙΘ Ο στο τσίρκο Η σειρά προβάλλεται στο ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CLAUDE AT THE CIRCUS Από τις Εκδόσεις Hodder Children s Books, Μεγάλη Βρετανία 2012 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Κλοντ στο

Διαβάστε περισσότερα

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ.

Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Έχω τη χαρά να σας παρουσιάσω μέσα σ αυτό το βιβλίο τις εμπειρίες, τις δοκιμές και τις γνώσεις τεσσάρων ετών λειτουργίας του a λα γκρεκ. Κωστής Κωστάκης, 2017 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2017 2 Κωστής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN

Μαρία Ρουσάκη, Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος Έντυπη έκδοση ISBN Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το σπηλιανθρωπάκι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Ρουσάκη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Μαρκ Ουάινσταϊν ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ

ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΠΩΣ N A EΧΕΙΣ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE MINDFUL Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να έχεις ενσυνείδηση ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Εισαγωγή Τεχνικές για ηρεμία Ηρεμία στο σπίτι Κοιμήσου καλά, νιώσε καλά Αίσθηση ηρεμίας στη δουλειά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW TO BE CALM Από τις Εκδόσεις Vie Books, Αγγλία 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι ήρεμος ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου.

3-5. ετών. Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι. Για παιδιά. Σχεδιασμός. και γραφή. Μαθηματικά. Ανακάλυψη του κόσμου. Περιλαμβάνει 100 αυτοκόλλητα Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες δραστηριότητες για το καλοκαίρι Σχεδιασμός και γραφή Μαθηματικά Ανακάλυψη του κόσμου Για παιδιά 3-5 ετών Παιχνίδια και ευχάριστες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΊΜΑΙ ένας ποντικός φτωχός

ΕΊΜΑΙ ένας ποντικός φτωχός Για όλα υπάρχει λύση ΕΊΜΑΙ ένας ποντικός φτωχός στης φυλακής τα σίδερα κλειστός. Έκλεψα δύο κουλούρια να ταΐσω τα μικρά μου που ήτανε πολύ λιγούρια! Με πήγανε στον δικαστή που με έκρινε ληστή! Είπε έκανα

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό.

έξι Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. έξι 6 6 Χρωµάτισε µε γαλάζιο τον αριθµό. 14 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το τετράδιο των πρώτων µου αριθµών ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια

ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 6 ΕΤ. Παναγιώτα Πλησή ΣΙΑ ΓΝΩ ΑΝΑ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός ΟΥ Θ ΓΙΑ ΜΑ. την οικογένεια ΟΥΛΙΤΣ Α ΡΑ Φ 5-6 ΕΤ Παναγιώτα Πλησή EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ... ΓΙΑ ΜΑ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός την οικογένεια ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο μπαμπάς που αγαπάει η μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ

ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ. Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΜΙΤΣ ΚΕΡΠΑΤΑ 3 Εικονογράφηση: Κόρι Μέριτ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPTROPICA 3 THE SECRET SOCIETY Από τις Εκδόσεις Amulet Books, Νέα Υόρκη 2017 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Poptropica 3 Η μυστική κοινωνία ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μιτς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης.

Εκμυστηρεύσεις. Πετρίδης Σωτήρης. Εκμυστηρεύσεις Πετρίδης Σωτήρης Email: sotospetridis@yahoo.gr 1 1.ΕΚΚΛΗΣΙΑ/ΕΣΩΤ-ΝΥΧΤΑ Η εκκλησία είναι κλειστή και ο µόνος φωτισµός που υπάρχει είναι από τα κεριά. Στα στασίδια δεν υπάρχει κόσµος. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μουσική..............................................11 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΓΧΟΡΔΟ Η αρχοντοπούλα κι ο ταξιδευτής........................15 ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ»

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» 4 ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 2015-2016 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΙ ΠΕΤΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ» «Πρόσεχε τι πετάς, είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα ένα ένα ένα 4 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο τετράδιο της πρώτης µου γραφής ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2019 ΝΕΦΕΛΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Πάνος Τσίρος, Η μοναξιά των σκύλων Εξώφυλλο: Shutterstock Σχεδιασμός βιβλίου: Περικλής Δουβίτσας Διόρθωση:

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ιωάννα Μπαμπέτα 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου τη φιλία και την επίλυση διαφωνιών ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια κίτρινη καρδιά κι ένας κόκκινος

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Σελίδα 2 Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία της συγγραφέα και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μπίλι και οι Μικροσκοπίνοι ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Billy and the Minpins Από τις Εκδόσεις Puffin Books, Λονδίνο 2017 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Roald Dahl ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Σοφία Γρηγορίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα»

Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1. Σ αυτούς θέλουμε να αφιερώσουμε τα έργα μας. Τους έχουν πάρει τα πάντα. Ας τους δώσουμε, λοιπόν, λίγη ελπίδα» Μήνυμα από τους μαθητές του Ε1 «Εμείς, τα παιδιά της Ε1 τάξης, κάναμε μερικά έργα με θέμα τους πρόσφυγες, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σ αυτούς τους κυνηγημένους ανθρώπους. Τους κυνηγάει ο πόλεμος

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Copyright Φεβρουάριος 2016

Copyright Φεβρουάριος 2016 ΣΤΙΓΜΕΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ιωάννα Μπαµπέτα, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ιωάννα Μπαµπέτα, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η νταντά µου ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ιωάννα Μπαµπέτα ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Φωτεινή Τίκκου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Το μυστικό του Φαραώ. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Το μυστικό του Φαραώ. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Το μυστικό του Φαραώ Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Ο ναυτικός χάρτης 2. Η Ματίλντα λέει «Ναι» 3. Η σπηλιά του Γιουβαρλά 4. Το ΑΜούφο 5. Ο βαθύς βυθός,

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-618-5093-18-1

ISBN: 978-618-5093-18-1 ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018

Μάκης Τσίτας, 2018 / ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2018 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δώρο γενεθλίων ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μάκης Τσίτας ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Νίκος Γιαννόπουλος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019

ΠΩΣ N A E IΣΑ ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ. Anna Barnes, 2016/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΠΩΣ N A E IΣΑ Ι ΑΝΝΑ ΜΠΑΡΝΣ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να είσαι δυνατός ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: How to be resilient Από τις Εκδόσεις Vie Books Summersdale, Λονδίνο 2018 ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Anna Barnes ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έρρικα Πάλλη

Διαβάστε περισσότερα

650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία

650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία 650 εκ. αντίτυπα 40 γλώσσεσ κίνηματογραφίκη ταίνία ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS! Aπό τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Γκριντς, ο κατεργάρης

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Οι αριθµοί ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Το αλφάβητο ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2016 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2016

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2016 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Φεβρουάριος 2016 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Η Ροζώ ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ηµήτρης Χαροκόπος

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία Βασίλης Τερζόπουλος Ο Ηλίας ζει παρέα με τον σκύλο του τον Ρούντολφ και δουλεύει στο ταχυδρομείο της πόλης του. Όταν μεγάλωσε, όμως, πήρε μια σημαντική απόφαση και κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΕΛΕΝΗ ΣΑΝΙΚΟΥ. εκδόσεις CaptainBook.gr. μυθιστόρημα

ΑΣΤΙΚΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΕΛΕΝΗ ΣΑΝΙΚΟΥ. εκδόσεις CaptainBook.gr. μυθιστόρημα Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7]

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7] A Πρώτες μου απορίες ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. Ο Λουκάς έγραφε σιωπηλά, τα φρύδια του σουφρωμένα, θυμωμένος ακόμα, ενώ ο Βρασίδας, με τα χέρια στις τσέπες, πήγαινε κι έρχουνταν, κάθουνταν και σηκώνουνταν,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ. Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ. Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ Ιστορίες από τη Σκωτία και την Ιρλανδία ΣΕΙΡΑ Mystery House ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Δήμητρα Νικολαΐδου ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 12. Οιδίποδας Επτά επί Θήβας Ένα μωρό που το πέταξαν, γιατί κάποιος χρησμός έλεγε ότι μεγαλώνοντας θα σκοτώσει τον πατέρα του, έγινε μετά από χρόνια ο βασιλιάς της Θήβας, Οιδίποδας. Χωρίς να φταίει, έφερε καταστροφή, και το χειρότερο,

Διαβάστε περισσότερα

VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, Αθήνα τηλέφωνο: web site: ekdoseis.vakxikon.

VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, Αθήνα τηλέφωνο: web site: ekdoseis.vakxikon. VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλέφωνο: 210 3637867 e-mail: info@vakxikon.gr web site: ekdoseis.vakxikon.gr Τίτλος Βιβλίου: Εξόριστα καλοκαίρια Συγγραφέας: Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ. Νάιμ 5-6 ΕΤΩΝ. Γιώργος Κατσέλης. Μόνο η αγάπη. Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού. τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Γιώργος Κατσέλης 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Νάιμ Μόνο η αγάπη Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού τον σεβασμό στη διαφορετικότητα ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νάιμ Μόνο η αγάπη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019

Διαγωνισμός φιλίας. Ράνια Μπουμπουρή. Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ράνια Μπουμπουρή, Πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2019 Ράνια Μπουμπουρή, 2019/ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2019 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Διαγωνισμός φιλίας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ράνια Μπουμπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, Αθήνα τηλέφωνο: web site: ekdoseis.vakxikon.

VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, Αθήνα τηλέφωνο: web site: ekdoseis.vakxikon. VAKXIKON.gr MEDIA GROUP Εκδόσεις Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλέφωνο: 210 3637867 e-mail: info@vakxikon.gr web site: ekdoseis.vakxikon.gr Τίτλος Βιβλίου: Οι Γρύπες Συγγραφέας: Πέτρος Φούρναρης

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου

Ίνγκο Ζίγκνερ. Ο μικρός δράκος. Καρύδας. Ο θησαυρός της ζούγκλας. Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Ίνγκο Ζίγκνερ Ο μικρός δράκος Καρύδας Ο θησαυρός της ζούγκλας Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου Περιεχόμενα 1. Στον Κόλπο των Βράχων 2. Το Μεγάλο Φίδι 3. Ο Τίγρης της Ζούγκλας 4. Ο Κροκόδειλος του Ποταμού 5.

Διαβάστε περισσότερα