Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, αντίτυπα ISBN

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images. Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, 4.000 αντίτυπα ISBN 978-618-01-0864-4"

Transcript

1

2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Στα χρόνια της ομίχλης Σμύρνα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Γούλιας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Σεβαστιάδου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕξΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Νίκος Γούλιας, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Ilina Simeonova/Trevillion Images ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2014 Πρώτη έκδοση: Νοέμβριος 2014, αντίτυπα ISBN Τυπώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Τατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3

4 Στη μνήμη των γονιών και των προγόνων μου.

5 «κι όλα τούτα είναι παλιές ιστορίες που δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν» Γ. Σεφέρης

6 ΙΣΙΔΩΡΟΣ 1809 ΖΕΜΠΟΥΛΑ 1838 ΜΑΤΡΩΝΑ 1862 ΙΣΙΔΩΡΟΣ 1890 ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΟΔΟΚΛΕΙΑ - ΝΙΚΟΛΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΟΛΟ ΙΑΣΜΗ ΣΜΥΡΝΑ ΑΝΝΑ ΔΑΦΝΗ ΓΙΑΓΚΟΣ ΛΙΩΝΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΑΕΣΤΡΟ ΝΤΟΜΕΝΙΚΟ 1740 ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ 1755 ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1768 ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ 1779 ΡΟΔΟΚΛΕΙΑ ΧΑΤΙΣΕ 1782 ΠΑΟΛΟ 1787 ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΑΔΕΛΦΗ ΔΟΜΙΝΙΚΗ 1787 ΜΙΚΡΗ 1799 ΖΟΖΕΦ 1772 ΠΗΝΕΛΟΠΗ 1775 ΜΑΡΚΕΛΛΑ 1811 ΕΛΕΝΚΩ 1814 ΣΤΕΦΑΝΟΣ 1800 ΜΑΡΙΩ 1802 ΣΕΖΕΝ ΝΙΚΟΛΑΣ 1830 ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΙΑΣΜΗ 1823 ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1824 ΑΝΝΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 1828 ΓΙΑΓΚΟΣ 1825 ΛΙΩΝΗΣ 1834 ΔΗΜΗΤΡΟΣ 1833 ΜΟΥΣΤΑΦΑ 1830 ΓΙΑΝΝΗΣ 1863 ΜΑΡΙΓΩ ΑΛΦΟΝΣΟ 1852 ΔΑΦΝΗ ΝΤΕΦΝΕ 1863 ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ 1865 ΜΕΧΜΕΤ ΝΙΚΟΣ 1891 ΣΜΥΡΝΑ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ 1881 ΠΗΝΕΛΟΠΗ 1900 ΜΟΥΣΤΑΦΑ 1891 ΑΚΤΣΟΥ 1840 ΙΣΚΕΝΤΕΡ 1892 ΧΑΚΑΝ 1835

7

8 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

9 1 Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» προχωρημένο απόβραδο, Πρωτομαγιά του 1919, είπε σιγανά η Ακτσού στην Ντεφνέ με το δάχτυλο λυγισμένο κάτω από το στόμα και τη ματιά στο πάτωμα. Το χε πει τόσο χαμηλόφωνα, που, σαν αχνός, μόλις και μετά βίας είχε βγει από μέσα της και είχε σβήσει στον αέρα κάτω από την απορημένη ματιά της έτσι όπως ήταν καθισμένη στην άκρια του μαγέρικου στο Κορδελιό με πλάτη προς τη σάλα. Απάντηση δεν πήρε. Εξάλλου δε ρωτούσε. Αυτό ήταν το μαντάτο. Έσιαξε με τη χαρακωμένη από τα χρόνια παλάμη της τον τσεβρέ, σκούπισε από συνήθειο τα έτσι κι αλλιώς στεγνωμένα χείλια της και μετά, πλέκοντας μεταξύ τους προσεκτικά τα δάχτυλα, τα παρέδωσε στην μπροστέλα της μαζί με τη ματιά της. Ήταν τόσο νυσταγμένη η υπέργηρη πια Ακτσού, που μονάχα ένα αναιμικό «Yeter bitir artık kızım. Biz de uyumaya gidiyoruz» 1 μπόρεσε να αρθρώσει ξέψυχα προτού περάσει ώρα. Όλα αυτά τα στραφταλίσματα και οι αντανακλάσεις από τα γυαλιστερά μπακίρια κι όλα εκείνα τα γανώματα που είχαν στο μαγέρικο, λαμπυρίζοντας ευθεία στη ματιά της, την είχαν ζαλί- 1. Άμε, κόρη μου, τέλεψε πια. Πάμε κι εμείς να πέσομε (Σ.τ.Σ.)

10 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ σει εντελώς. Ήταν κι αυτά τα κάρβουνα, που από ώρα χωνεμένα κάτω από ένα μουχρό υφάδι αχιλιάς, έτσι όπως μαχόντουσαν να μείνουν αναμμένα, βγάζαν μια ζέστη ανυπόφορη ακόμα και για Μάη μήνα. Ψιθυριστός μονόλογος ακουγόταν και η φωνή της Ντεφνέ καθώς ανέφερε και ονομάτιζε λέξη προς λέξη κάθε της κίνηση, κάθε πράγμα «Τούτο εδώ, αυτό εκείθε Για το, πανάθεμά το, που εν χωράει» ανεπίδοτη έχοντας αφημένη όχι τόσο μιαν απάντηση, όσο έστω μισή κουβέντα για κείνο το «Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» σαν να μην ήταν ειπωμένο. Υπομονετικά καθισμένη και μισοκλείνοντας τα βλέφαρά της, που πηγαίναν να δύσουν, παρακολουθούσε η Ακτσού και περίμενε να τελειώσει η Ντεφνέ όλες τις δουλειές, για να ανεβούν παρέα. Περίμενε να μπουν στη θέση τους όλοι οι τεντζερέδες, τα δεκάδες σεφερτάσια 2 και οι στρογγυλοί νταβάδες, να χωρέσουν το ένα μέσα στο άλλο τα μαυρισμένα από τα χρόνια στενόμακρα ταψιά, να κρεμαστούν οι δέκα λογιών κεψέδες 3 και τα καμιά δεκαριά διαφορετικά μπρίκια και παρατηρούσε, πετώντας πού και πού και καμιά ορμήνια: «Όι, κόρη μου! Εκειό εν χωράει εκεί» Καθόταν και περίμενε η Ακτσού. Όχι πως την ένοιαζε όλα καλά τα κανε η Ντεφνέ, από χρόνια ορμηνεμένη ούτε και την έσκιαζε η σκάλα, που έτσι απότομη όπως ήταν, κάθε φορά νόμιζε πως ανέβαινε Γολγοθά, αν και μουσουλμάνα. Ήταν που από το 1912 και μετά δεν ήθελε να ανεβαίνει μονάχη της στην έρημη λοκάντα, επειδή εκείνο το 1912 δεν ήταν χρονιά. Κατάρα ήταν! Σαν τον σιμούν της ερήμου είχε περάσει από τη ζωή της κι ό,τι είχε βρει μπροστά του το χε αφανίσει. Και ήταν τόσο δυνατός, που, Ιούλη, περνώντας άξαφνα και με βοή, της είχε πάρει τον Χακάν, τον βράχο της ζωής της, θρύμματα τον είχε κάνει λες και ήταν αμμόλοφος, λες και ήταν από άχνη. Και ύστερα, Νοέμβρη, 2. Μεταλλικά κατσαρολάκια. (Σ.τ.Σ.) 3. Τρυπητές κουτάλες. (Σ.τ.Σ.)

11 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ της είχε φέρει τα ανήκουστα μαντάτα πως οι Έλληνες πήραν τη Χίο και διώχναν τους δικούς της. Το μυαλό της πού αλλού; Μόνο στο Κάστρο, στο πατρικό της σπίτι και στον αγαπημένο της αδερφό, τον μόνο που είχε στη ζωή. Εκείνο το αδικιορισμένο όλα τα χε φέρει απάνω κάτω. «Λέγουσι πως αύριο έρχονται οι Έλληνες» επανέλαβε η Ακτσού σουφρώνοντας τα χαρακωμένα χείλια της και σηκώνοντας τα φρύδια. Ερώτηση τώρα ήταν; Διαπίστωση; Απορία; Μάλλον όλα μαζί, σκέφτηκε η Ντεφνέ κοιτάζοντάς την από το πλάι. Λέξη δεν είπε από κείνες που στοιβαζόντουσαν μέσα της. 4. Καταραμένο. (Σ.τ.Σ.)

12 2 Τον χειμώνα του 1912 μπορεί να μη φυσούσε ο σιμούν, όπως ήθελε να πιστεύει η Ακτσού, αλλά το κρύο ήταν τσουχτερό σε όλο το Αιγαίο κι όλη τη Μικρασία. Παγωνιά και ομίχλη επικρατούσαν και στο Κορδελιό από τη μιαν άκρη έως την άλλη. Μια παγωνιά που μέσα στη λοκάντα μήτε το πυρωμένο τζάκι μήτε οι αναψοκοκκινισμένες μασίνες στο μαγέρικο με τους τεντζερέδες να χοχλακούν απάνω τους, σπέρνοντας αφειδώλευτα τα κύμινα και τις κανέλες σε μύτες και ουρανίσκους, φτάναν λιγάκι να τη σπάσουν και μια ομίχλη που μπορεί, κλεισμένη απ έξω, να γυρόφερνε αδέσποτη, αλλά το βλεπες, ήταν φανερό, θρασομανούσε ακόμα και στη ματιά τους. Αναψοκοκκινισμένη ήταν κι εκείνη από τα ξαφνικά μαντάτα, που κρύα σαν αποβόρι είχαν μπει διαβαίνοντας την πόρτα και την είχαν κοκαλώσει απ την κορφή ως τα νύχια. Πρώτα είχε φέρει τα χέρια της στα μάγουλα τραβώντας τα προς τα κάτω, κάνοντας θεόρατα και κατακόκκινα να φαίνονται τα μάτια της έτσι που είχε κατεβασμένη την επιδερμίδα, και ύστερα και με τα δυο μαζί είχε σφραγίσει το ανοιχτό της στόμα. Τα νύχια της μπορεί να χαν μπει βαθιά μέσα στο δέρμα κοντεύοντας να το σκίσουν, τελικά, όμως, δεν καταφέραν τίποτα περισσότερο να προσθέσουν από μια κοκκινίλα, η οποία για κάμποσες μέρες μπογιάτιζε τις τόσες και τόσες χαρακιές που έτσι κι αλλιώς είχε απάνω του

13 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ αργασμένες ο χρόνος. Όπως όπως παράτησε το ζυμάρι για τα κατιμέρια στην αλευρωμένη λαδόκολα. Σκούπισε βιαστικά τα χέρια της να φύγουν τα υπολείμματα και άρχισε να πηγαινοέρχεται από το μαγέρικο στη σάλα, αφήνοντας αυλακιές φρέσκες και βαθιές την αγωνία και την απογοήτευση να γραμμώνουν τα κιλίμια μαζί με μερικά κομμάτια αλεύρι, που τα βλεπε η Ντεφνέ έτσι όπως φεύγαν από τα τρεμουλιαστά της χέρια, αλλά δεν της το λεγε, να μην τη φουρκίσει κι άλλο. «Μαμά, ησύχασε Όλα θα παν καλά», της είπε μόνο προσποιούμενη την ψύχραιμη, σκύβοντας με τον κεψέ στο χέρι πάνω από το κιούπι με τις ελιές, να δείξει πως τάχα μου τίποτα δεν ήταν και προς θάνατον. Κούνησε το κεφάλι της η Ακτσού. «Καλά; Τι καλά; Πούθε τα βλέπεις τα καλά, να με τα πεις και μένα;» Έβαλε τα χέρια της στη μέση, ξαναέφερε το πεσμένο γιασμάκι 1 της στη θέση του και μισόκλεισε τα μάτια της κοιτάζοντας προς τα έξω. Πρώτη φορά η Ντεφνέ έβλεπε τη μάνα της τόσο θυμωμένη. Η Ακτσού γύρισε στο μαγέρικο και με αληθινό μίσος έπιασε στα χέρια της τον μπλάστρη. «Ρίξε με λίγο αλεύρι!» Μέσα σε δύο μήνες οι Έλληνες είχαν πάρει τα νησιά του Αιγαίου το ένα μετά το άλλο. Μόνο η Χίος αντιστεκόταν, αλλά τα μαντάτα που είχαν έρθει λέγαν ότι τελικά έπεσε κι εκείνη και πως διώχναν μαζικά όλους τους Τούρκους. «Ε, εν ημπορεί Εδωνά θα ρτει ο αδερφός μου», είπε και από κείνη την ώρα, με το γιασμάκι καλά σφιγμένο και ρίχνοντας μια χοντρή σιγκούνα 2 πάνω από το ρουσικάκι 3 της, έξι μέρες, έξι συνεχόμενες μέρες είχε που, πρωί απόγευμα, κατέβαινε ως την παραλία, κοιτάζοντας μία προς την αγριεμένη θάλασσα και μία προς 1. Καλύπτρα του προσώπου των μουσουλμάνων γυναικών. (Σ.τ.Σ.) 2. Είδος μάλλινου χοντρού πανωφοριού. (Σ.τ.Σ.) 3. Γιλέκο. (Σ.τ.Σ.)

14 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ τα καραβάκια. Κοιτούσε μπας και φανεί κάποιο πλεούμενο να κόβει προς τα κείνους κι έναν προς έναν εξεταστικά όσους πατούσαν το πόδι τους στην ξύλινη σκάλα, καθώς είχε ακούσει πως κάμποσοι Τούρκοι, διωγμένοι από τη Χίο, ήδη είχαν φτάσει στη Σμύρνη. Κάθε βράδυ, πτώμα από την ένταση της προσμονής και με μεγάλη πίκρα, αφού κανένας δικός της δεν είχε φανεί, έγερνε στο κρεβάτι της^ κάθε πρωί με άλλο κουράγιο σηκωνόταν και όμοια περνούσε τη μέρα, εξαντλώντας τα λιγοστά πια αποθέματα αντοχής. Η σκοτεινή γεροντική μορφή που, απόβραδο, με τις ψιχάλες της βροχής να λαμπυρίζουν πίσω του από το ένα και μοναδικό φως που άναβε στον στύλο της απλωταριάς, είχε φανεί στην πόρτα, ακίνητη είχε αφημένη μια φιγούρα ριζοκομμένης γέρικης ελιάς να κλείνει όλο το έμπα, κι αν δεν τη σπρώχναν οι αποπίσω της, εκεί θα χε μείνει, με τη γαλαζωπή ματιά κάτω από το τουρμπάνι και την αχλή των χρόνων. Υγρά σαν λίμνες ήταν τα μάτια του άντρα από την πολλή φουρτούνα, και τα απείθαρχα φρύδια του βαριά ρίχναν τη σκιά τους σ εκείνο το αξύριστο και ταλαιπωρημένο πρόσωπο με το παχύ μουστάκι και το οστεώδες πιγούνι. Αν μέριασε, το κανε ίσα για να μπουν παραμέσα τα δύο παλικάρια που ήταν στριμωγμένα πίσω του, και ακίνητοι πλέον και οι τρεις κοιτούσαν την αδειανή λοκάντα. Απορροφημένη στις μασίνες και στους τεντζερέδες, η Ντεφνέ ούτε που πήρε χαμπάρι. Στο βάθος της σάλας η Ακτσού, με πλεγμένα τα χέρια και σφαλιστά τα βλέφαρα, είχε παραδοθεί στην κούραση, εντελώς αποκαμωμένη, απάνω στο μιντέρι. Ακόμα και το κεφάλι της είχε γείρει τόσο πολύ προς τα εμπρός, που, πέρα από το πιγούνι, μαζί και η μύτη της κόντευε να ακουμπήσει στο στέρνο. Χωρίς τίποτα να χει προδώσει την παρουσία τους εκτός από τη μαρμαρυγή που έσεισε τις φλόγες των κεριών από το ξαφνικό ρεύμα του αγέρα, η Ακτσού, λες και από ψυχανέμισμα, ανοίγοντας τα μάτια και ζαλισμένη ακόμα από τον βαθύ λήθαργο, πε-

15 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ τάχτηκε απάνω. Σκούπισε βιαστικά το στόμα της, που έχοντας μείνει μισάνοιχτο, ήταν στερεμένο, στα τυφλά έψαξε με το πόδι της να βάλει τις παντούφλες, και αφού χρειάστηκε να τεντώσει και τα δυο χέρια της για να σηκωθεί όρθια, με βήμα σουρνάμενο και αργό τράβηξε προς τους ξένους. Στη μέση της σάλας κοντοστάθηκε και μισό μόνο βήμα κατάφερε να προσθέσει σ εκείνη την ακινησία που ήρθε και τη μαρμάρωσε. Με τη ματιά έψαξε την πιο κοντινή καρέκλα για να γαντζωθεί το χέρι της. Μπορεί να ταν από το μπόι Μπορεί από την κορμοστασιά Ίσως από το μουστάκι Δεν ήξερε. «Λες;» της είπε κάτι μέσα της. Ένα «Μουσταφά;» με έντονο το ερωτηματικό της δυσπιστίας βγήκε μαζί από το στόμα και από τη ματιά της. Όλη εκείνη την ώρα αυτός την κοιτούσε. Μπορεί να δειχνε ανέκφραστος, αλλά εκείνης η εικόνα ήταν η μοναδική χαρά που έβγαινε από μέσα του, μέσα από τόση θλίψη. Την κοιτούσε και την παρατηρούσε. Τα μάτια της ήταν ίδια! Ολόιδια απ όταν είχε γεννηθεί. Όλα είχαν αλλάξει, αλλά εκείνο το βλέμμα, που από μωρό ακόμα τους ατένιζε μέσα από τις φασκιές, ήταν ίδιο. Ίδιο και απαράλλαχτο! Άραγε θα τον γνώριζε; Η απορία του δεν κράτησε πολύ. Στο άκουσμα του ονόματός του τσάκισε η γέρικη ελιά, λύγισε δίχως ρίζες, και μοναχά τους ανοίξαν σε μιαν αγκαλιά δυο μεγάλα κλωνάρια. Πόση ώρα μείναν έτσι αγκαλιασμένοι ήταν αδύνατο να πει κανείς. «Μουσταφά μου Μουσταφά μου!» έλεγε και ξαναέλεγε η Ακτσού, τη μια χαϊδεύοντας το γέρικο πρόσωπό του, όπου, από την αξυρισιά, σαν σκλήθρες τσιμπούσαν τα γένια του, και την άλλη σφιχτοκλεισμένες κρατώντας τις παλάμες του μέσα στις δικές της. «Μουσταφά μου, θαρρούσα πως εν α σε ξαναϊδώ» παραπάνω από τρεις φορές του χε πει κοιτάζοντάς τον βαθιά στα μάτια. Αμίλητος εκείνος. Κλειστό κρατούσε το στόμα του κάτω από τις μουστάκες. Μονάχα το τρεμούλιασμα στις άκρες από τα άγα-

16 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ να στα ρουφηγμένα μάγουλα και ο μορφασμός που κάναν όλοι μαζί οι μύες για να κρατήσουν σφιχτά τα χείλια προδώσαν πως αν τα άνοιγε, θα πλάνταζε στο κλάμα. Εκείνο το βράδυ έως αργά μείναν στη σάλα, με την Ακτσού να χει ζωντανέψει και μαζί με την Ντεφνέ να μην προλαβαίνουν να φέρνουν καλούδια από το μαγέρικο. Καθισμένοι όλοι σ ένα από τα μακρόστενα τραπέζια κοντά στο τζάκι, μαζί και ο γερο- Λιωνής, δε λέγαν να σταματήσουν την κουβέντα. Τα λόγια τους και τα ερωτηματικά δεν είχαν ειρμό, δεν ξέραν τι να πρωτοπούν^ όλα κοβόντουσαν στη μέση. Μισά μέναν τα ερωτήματα, που πέφταν βροχή, μισές και οι απαντήσεις. Η Ντεφνέ ένιωθε ενθουσιασμένη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που γνώριζε από κοντά τον αδερφό της μάνας της και τα δύο της τα ανίψια, τον Μουσταφά, που είχε το όνομα του παππού του, και τον Ισκεντέρ. Έως τότε μόνο γραφές ήταν γι αυτήν όλα εκείνα τα ονόματα στα λιγοστά γράμματα που ερχόντουσαν από τη Χίο. Γραφές και περιγραφές που η Ακτσού, ταχτοποιημένες και δεμένες μεταξύ τους να μη χαθεί η σειρά, μη δραπετεύσουν τα μαντάτα, με θρησκευτική ευλάβεια τις φύλαγε στο κάτω κάτω συρτάρι στο ξύλινο κομό της κάμαρας, ανανεώνοντας και αρκετά συχνά τα φύλλα του αβαγιανού, ώστε να μοσχομυρίζουν τα χαρτιά λες και ήταν ασπρόρουχα. «Μαμά!» πολλές φορές είχε χρειαστεί να της πει η Ντεφνέ για να τη συνεφέρει, καθώς δεν ήταν και λίγα τα βράδια που με το λυχνάρι στο χέρι, την ώρα που άνοιγε την πόρτα της κάμαρης, την έβρισκε να κλαίει με άλλα από αυτά τα γράμματα ανοιχτά, ακουμπισμένα στο κρεβάτι κι άλλα στο στόμα να τα φιλάει. «Εεε, κόρη μου, αυτά έχω μόνο» της έλεγε με πίκρα και άντε ξανά με το σιτζίμι 4 τα δενε όλα μαζί προσεκτικά και πάλι τα βαζε στο συρτάρι. 4. Σπάγγος. (Σ.τ.Σ.)

17 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ Τότε, σε μια τέτοια στιγμή ήταν που η Ντεφνέ είχε μελαγχολήσει μπροστά στο θέαμα εκείνο, καθώς είχε συνειδητοποιήσει πως ζωές ολόκληρες αφήναν το στίγμα τους σινιάλο μέσα σε δυο κουβέντες, σ ένα κομμάτι χαρτί, σε δυο φωτογραφίες, κι αυτό ήταν όλο κι όλο το πιστοποιητικό από το διάβα τους στη ζωή. Σε μια από αυτές τις γραφές είχε μάθει κι εκείνη πρέπει να ταν το 1908 πως ο ξάδερφός της, ο μόνος από τους γιους του Μουσταφά που είχαν μείνει στη Χίο, στα σαράντα οχτώ του μόλις χρόνια και τελείως ξαφνικά είχε φύγει πια από τη ζωή, αφήνοντας τον γερο-μουσταφά μόνο του με δύο μικρά εγγόνια. Πολλά ξύλα είχαν ριγμένα εκείνο το πρώτο βράδυ στη φωτιά, ξύλα που, αν και βρεγμένα μούσκεμα, αυτή, όντας τόσο αγριεμένη, τα άφηνε για λίγο ανέγγιχτα και ύστερα, με έναν βαθύ ανασασμό, ίδιο με τον δικό τους, τα χώνευε αχόρταγα το ένα μετά το άλλο. Έξω η βροχή συνέχιζε να χορεύει. Φαινόταν από τον στύλο. Σαν πεφταστέρια περνούσαν οι αραιές ψιχάλες μπροστά από τα μάτια τους. Στο πρόσωπο του γερο-μουσταφά η κούραση και η απογοήτευση έπειτα από κείνο το πρώτο, το μικρό, το ελάχιστο διάλειμμα χαράς είχαν επανέλθει. Το μαράζι του αναπάντεχου ξεριζωμού ήταν πια βέβαιο πως ανεξίτηλα θα του χαράκωνε το πρόσωπο, εικόνα της ψυχής του. Έχοντας πάψει να μιλούν, κοιτάξαν το ρολόι. Η ώρα περασμένη. Το κρύο είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό, και η φωτιά εξακολουθούσε να πέφτει. Τα ξύλα είχαν σωθεί, και με τέτοιον καιρό κανένας δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να βγει να φέρει άλλα. Η Ακτσού πάλι σφιχτόκλεισε μέσα στις χούφτες της τα παραδομένα χέρια του αδερφού της και στη δική της αιχμαλώτισε τη σβησμένη του ματιά. «Αντέστε, αντέστε απάνω να ξεκουραστείτε Και αύριο; Άλλη μέρα!» είπε κοιτάζοντάς τον με ένα χαμόγελο που μήνες είχε να ανατείλει στο πρόσωπό της, από τη μέρα που είχε φύγει ο Χακάν.

18 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ Πρώτη είχε σηκωθεί η Ντεφνέ και στεκόταν όρθια στη μέση της σάλας, περιμένοντας με τη λάμπα στο χέρι να τους οδηγήσει στις κάμαρες. Όλοι τους είχαν σηκωθεί εκτός από τον Μουσταφά. Αυτός, παρόλο που το χέρι του ήδη ήταν τεντωμένο, καθώς η Ακτσού όρθια τον τραβούσε, δεν έλεγε να σηκωθεί. «Ακτσού, όλα εχαθήκασιν! Όλα μεινήκαν πίσω» «Σουσσς! Τίποτις εν εχάθη Αλλάχου Άκμπαρ!» Πέντ έξι μέρες είχαν περάσει από την πρώτη βραδιά, κι εκείνοι ακόμα δεν είχαν σταματήσει να μιλούν από το πρωί έως το βράδυ. Είχαν τόσα να πουν! Βόλτες μπορεί να πήγαινε η Ντεφνέ τα ανίψια της, να τους δείξει το Κορδελιό, την όμορφη παραλία, αλλά ο γερο-μουσταφά δεν έλεγε να κουνήσει. Καθισμένος μαζί με τον γερο-λιωνή είχαν γίνει πρώτοι φίλοι ολημερίς κάπνιζε ναργιλέ κι έπινε το τσάι του μέσα από ένα λεπτεπίλεπτο και καλοδουλεμένο φαρφουρί 5 που είχε βγάλει η Ακτσού μόνο για την περίσταση, φερμένο πριν από χρόνια από τη Σμύρνη. Μέσα από το μαγέρικο, πίσω από το τεζιάκι, 6 το ένα μάτι το χε στο φαγητό και το άλλο στον αδερφό της. Τον κοιτούσε από μακριά και βάλσαμο έσταζε στην καρδιά της. Απ όταν τους είχε αφήσει χρόνους ο Χακάν, παρότι ήταν μόνο μήνες, αφόρητη αισθανόταν τη μοναξιά. Έτσι, κάθε τόσο, σκουπίζοντας τα χέρια στην μπροστέλα της, ήταν δεν ήταν λερωμένα συνήθειο από παλιά πήγαινε προς το τραπέζι του, του χάιδευε την πλάτη, κι ενώ αυτός ολοφάνερα ήταν σκασμένος στην κυριολεξία, ψάρι έξω από το νερό, αμήχανος, χαμένος, εκείνη ένα «Δόξα να χει ο Αλλάχ», έλεγε, «σ έχω πάλι κοντά μου!» και χωρίς να του δίνει ευκαιρία να κλαψουρίσει άλλο, ξαναπήγαινε πίσω. 5. Πολύ λεπτή πορσελάνη. (Σ.τ.Σ.) 6. ξύλινος πάγκος των καφενείων. (Σ.τ.Σ.)

19 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ «Ακτσού» Απότομα γύρισε σ εκείνο το σχεδόν ψιθυριστό κάλεσμα έτσι όπως ήταν απορροφημένη. Άνοιξε τελείως το καπάκι κι έβγαλε την κουτάλα από τον μαυρισμένο τέντζερη, που χοχλακούσε με θυμό. Σύννεφο έφυγε ο ατμός, σκορπίζοντας την ευωδιά του κύμινου και της κανέλας σε όλο τον χώρο. Τον κοίταξε στα μάτια. «Ακτσού, εν είν καλά ο αδερφός σου» Ανήσυχη άφησε τη ματιά της να γλιστρήσει πάνω από το ώμο του γερο-λιωνή στη σάλα. Οι στάλες του πελτέ που πέφταν από την κουτάλα για μία ακόμα φορά ματώναν το κουρασμένο κουρασάνι. Ανέκφραστη και μελαγχολική, ωχρή σαν κέρινο ομοίωμα ξεχώριζε η μορφή του αδερφού της ανάμεσα στους άλλους. «Θωρώ το, μπρε Λιωνή. Εν το θωρώ; Μα τι να κάμνομε; Έτσι που τα ήφερεν η ζωή» Σώπασε, έσφιξε τα χείλια. «Μα μη σε μέλει! Εγώ α τονε σιάξω», πρόσθεσε με κείνη την επιμονή που πρόδιδε το απειλητικό της χέρι με τον αγκώνα πυραμίδα και τη γροθιά στη μέση, «τώρα που έν κοντά μου!» συμπλήρωσε με πείσμα και κούνησε το κεφάλι. Με αμφιβολία κούνησε και το δικό του ο γερο-λιωνής και γύρισε στο τραπέζι. Αμίλητος ο γερο-μουσταφά τον κοιτούσε σε όλη τη διαδρομή από το μαγέρικο στη σάλα και δεν πήρε τη ματιά του από πάνω του ώσπου κάθισε στην καρέκλα. «Λιωνή, εν ηξεύρεις πώς είν να σε ξεπατώνουνε» μουρμούρισε μέσα από τα δόντια του, λες κι όλα τα χε ακουσμένα. Με μισόκλειστα μάτια τον κοίταξε ο Λιωνής. Φαινόταν, κάτι ήθελε να πει, αλλά μαχόταν να το ξεστομίσει. Τον ατένιζε μονάχα και κουνούσε το κεφάλι, σαν να λεγε: «Και πού να ξερες» Πολλών χρόνων επτασφράγιστο κρατούσε μυστικό^ δεν το χε ειπωμένο. Έπειτα, όμως, από κείνη την κουβέντα δεν άντεξε. «Μουσταφά» Δίστασε. «Και του λόου σου εν ηξεύρεις πώς είν να ξεπατώνεσαι μονάχος»

20 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ Προχωρημένος ο Δεκέμβρης, οι γιορτές του 1912 πλησιάζαν. Όπως και να το κάνεις, σ εκείνη τη Σμύρνη των Τούρκων και των Ρωμιών, των Αρμένηδων των Εβραίων και των λεβαντίνων όλοι μαζί τις γιορτάζαν αιώνων συγκατοίκησης συνήθειο. Στο Κορδελιό η Ακτσού με την Ντεφνέ και δύο ακόμα γειτόνισσες Ρωμιές από τους πίσω μαχαλάδες δεν προλαβαίναν να βγάζουν από τους φούρνους ταψιά τα φοινίκια 7 και τα σεκέρ λουκούμια, 8 καθώς δεν ψήναν μόνο τα δικά τους. Νταβάδες ολόκληρους φέρναν οι γειτόνισσες. «Κερα-Ακτσού, τι λες; Χωρούνε να με τους ψήσεις;» Το τζάκι στη σάλα μέρα νύχτα ήταν αναμμένο. Λαίμαργες οι γλώσσες της φωτιάς είχαν αγκαλιασμένα τα θηριώδη κούτσουρα, και έντονη μυρωδιά από ξύλο και δαδί γέμιζε την ατμόσφαιρα, καθώς καλή ήταν η καμινάδα, αλλά κάθε που άνοιγε η πόρτα, όλο και κάμποσος καπνός ξεχυνόταν προς τα έξω, έχοντας με τα χρόνια μαυρίσει εντελώς τα πάτερα και τα σανίδια του ταβανιού. Απομεσήμερο, και ελάχιστοι πελάτες είχαν απομείνει πλέον στα τραπέζια. Η Ντεφνέ με τη μασιά στο χέρι, καθισμένη δίπλα από το τζάκι, μιλούσε με τα ανίψια της, συδαυλίζοντας κάθε τόσο τη φωτιά, που θύμωνε και σπίθιζε, στέλνοντας με θόρυβο κάμποσα πυρωμένα αποκαΐδια στη σάλα. Οι μόνοι που απουσιάζαν ήταν ο Λιωνής και ο γερο-μουσταφά. Με τα χίλια ζόρια τον είχε καταφέρει να πάνε λιγάκι να καθίσουν στο καφενείο που ήταν απάνω στη θάλασσα, εκεί όπου αράζαν τα βαποράκια. «Μα καλά, πε με ένα πράμα, βρε Μουσταφά Τόσον καιρό εν θες να πάμε να περπατήσομε μέχρι τη θάλασσα;» πολλές φορές μάταια του χε πει ο Λιωνής την ώρα που πίναν τον καφέ 7. Μελομακάρονα. (Σ.τ.Σ.) 8. Κουραμπιέδες. (Σ.τ.Σ.)

21 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ τους. Αργά σήκωνε εκείνος τη ματιά, κοιτούσε έξω από το παράθυρο κι ένα αργόσυρτο «Μμμ» που δεν ήξερες αν σήμαινε «μπορεί» ή «το σκέφτομαι» ήταν η αμφίσημη απάντηση. Ένα «Μμμ» είχε πει κι εκείνη τη μέρα. Πρώτος, όμως, είχε σηκωθεί δίχως να κοιτάξει έξω, και μάλιστα γρήγορα, ίσως για να μη μετανιώσει. Τα καραβάκια πηγαίναν και ερχόντουσαν, κι ας ήταν χειμώνας. Κοντινή η διαδρομή, και ο κόλπος του Έρμου στο βάθος του συνήθως ήταν ήσυχος, αλλά και καιρός να τον έβρισκε, φόβος δεν υπήρχε^ μια ανάσα ήταν η διαδρομή, ένα τσιγάρο δρόμος, όπως διαφημίζαν και οι καπεταναίοι. Μοναδικές φιγούρες οι δυο τους εκείνη τη μέρα μέσα στο άθλιο καφενείο, που αληθινή παραφωνία έστεκε από χρόνια ανάμεσα στις πολυτελείς βίλες μπροστά στην αποβάθρα, ήπιαν ακόμα έναν καφέ, που γρήγορα έγινε ούζο. Με κείνη τη μουγγαμάρα, όμως, το μόνο που είχε καταφέρει ο γερο-μουσταφά ήταν από τη μια να μην περνάει η ώρα και από την άλλη να χει κυριολεκτικά εξαχνώσει και την παραμικρή διάθεση του Λιωνή. ξέροντας αυτός ότι μάλλον ήταν ανώφελο, με απίστευτη επιμονή και με τρόπο, κάνοντας συγχρόνως και τον αδιάφορο, δεν έχανε το κουράγιο του. Συνέχιζε να μιλάει, κι ας ήταν μάταιο εντελώς^ το χε αποφασίσει! Μιλούσε συνεχώς κι έδειχνε σηκώνοντας το χέρι πότε προς την ακτή, πότε προς την προβλήτα και πότε προς τις παραθαλάσσιες λεβαντίνικες βίλες, παρόλο που ήταν επίσης φανερό πως για τίποτε απ όλα εκείνα παρά δεν έδινε ο Μουσταφά^ ίσως μάλιστα τον φουρκίζαν κιόλας, αν έκρινε κανείς από τα σμιγμένα του φρύδια. Άναυδοι τόσο ο Λιωνής όσο και ο καφετζής, τον κοιτάξαν που στα ξαφνικά και, ακουμπώντας το χέρι στην μπροστινή καρέκλα χωρίς να βγάλει τσιμουδιά, δίχως να βγάλει άχνα, σηκώθηκε και με κείνο τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν οι κουντούρες 9 σαν σέρνονται σε χαλίκια τράβηξε προς την πόρτα. Την 9. Χοντρά παπούτσια παντοφλέ, συνήθως μαύρα. (Σ.τ.Σ.)

22 ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣ άνοιξε, σήκωσε τα πέτα από το βαρύ σουρτούκο, μισόκλεισε τα μάτια να προστατευτεί από την αρμύρα που άφθονη κουβαλούσε μαζί της εκείνη η σοροκάδα και άρχισε να περπατάει αργά προς την άκρια της ξύλινης προβλήτας. Ερημιά. Ερημιά και κρύο. Δεμένα τα βαποράκια, του γνέφαν σκαμπανεβάζοντας ακανόνιστα και άτσαλα τις πλώρες. Ένα σκυλί, που τρέχοντας είχε φανεί στο έμπα της σκάλας και είχε αρχίσει απειλητικά να τον γαβγίζει, στο πρώτο κύμα που το λουσε, έχωσε την ουρά κάτω από τα σκέλια και το βαλε στα πόδια, τινάζοντας για κάμποση ώρα το νερό από πάνω του. Πίσω από τα θολωμένα παράθυρα του καφενέ, φεύγοντας από τη φουφού, που ήταν αναμμένη όχι τόσο για να ζεσταίνει ήταν φύσει αδύνατο σ εκείνο το άθλιο τζαμένιο προχειροκατασκεύασμα όσο για να σπάει την υγρασία, που ανεμπόδιστη έμπαινε από παντού, ακόμα και από το ταβάνι, μαζί, δίπλα δίπλα είχαν σταθεί ο καφετζής με τον Λιωνή, κοιτάζοντας τον γερο-μουσταφά να ξεμακραίνει. Με τη ματιά στραμμένη προς τη μεριά της Χίου, αδιάφορος και ανημπορεμένος άφηνε τον αγέρα να αναδεύει τα αδύναμα άσπρα του μαλλιά, που σαν λευκές κλωστές άτονα ξεπηδούσαν από το τουρμπάνι, και κυριολεκτικά να κολλάει απάνω στα λιπόσαρκα ποδάρια του τη μαύρη του βράκα. Ώρα δεν έμεινε πολλή, καθώς ο ήλιος, που χανόταν γρήγορα λες και ήταν κυνηγημένος, άφηνε έντονη την παγωνιά αχνό να κάνει την ανάσα του, που ορατή και από μακριά έβγαινε από τα ρουθούνια του μαζί με τα μουστάκια. Γύρισε ο Μουσταφά και κοίταξε την ακτή του Κορδελιού από τη μιαν άκρη έως την άλλη, έριξε ξανά τη ματιά του και στα δύο βαποράκια που ήταν δεμένα και με αργά βήματα γύρισε προς το καφενείο παρέα με ένα αντιμάμαλο, που σκορπίζοντας νερό μαζί και αρμύρα, με δύναμη έσκαγε στον μόλο.

23 ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ ΣΜΥΡΝΑ Το δεύτερο ούζο, ήδη σερβιρισμένο, τον περίμενε να ζεστάνει τα σωθικά του. Με μία μόνο ρουφηξιά το κατέβασε και με την παλάμη έσιαξε τα μουστάκια του. Δεν κάθισε στην καρέκλα. Απάνω του ερωτηματική έπεσε όχι μόνο η ματιά του Λιωνή, αλλά και του καφετζή. Μπορεί βουβό να ταν το ερωτηματικό^ εκείνος, όμως, το χε ακούσει. «Εν είν εδώ σαν τον τόπο μου!» είπε κουνώντας το χέρι του λες και ήθελε να διώξει μύγα από μπροστά του. «Και μη μου ξανακάμεις κουβέντα!» συμπλήρωσε με σημασία, κοιτάζοντας τον Λιωνή κάτω από τα αγριεμένα φρύδια του. Ακόμα και τα χαλίκια αναστενάξαν με θόρυβο την ώρα που με όλο το βάρος της στεναχώριας του στράφηκε να φύγει. Σύξυλος έμεινε ο καφετζής^ να ανοίξει η γη να τον καταπιεί ο Λιωνής. Ο ήλιος λίγο ακόμα ήθελε να χαθεί. Η παγωνιά μαζί με το αγιάζι σαν αραιή ομίχλη είχαν αρχίσει να διαβαίνουν τους κήπους και τους μπαχτσέδες. Έρποντας ύπουλα και αθόρυβα, γέμιζε καλντερίμια και τσικμάδες, 10 ακόμα και τον κεντρικό δρόμο, που ξεκινώντας από την απλωταριά μπροστά από τη λοκάντα, διέσχιζε όλο το Κορδελιό πίσω από τις βίλες της παραλίας, φτάνοντας έως τον σιδηροδρομικό σταθμό. Στα ακόμα έκπληκτα μάτια τους γρήγορα ξεμάκρυνε εκείνη η φιγούρα. Ένα έγινε με την ομίχλη, που αφού από κείνο το ξύλο αφαίρεσε την περπατησιά, αφαίρεσε το σώμα, ανέγερτο μόνο ένα κεφάλι είχε αφήσει ορατό ανάμεσα σε δυο ώμους. Αβάσταχτο ήταν το φορτίο του νόστου, ανόμευτος ήταν γι αυτόν εκείνος ο τόπος. 10. Αδιέξοδα. (Σ.τ.Σ.)

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

ISBN: 978-618-5093-18-1

ISBN: 978-618-5093-18-1 ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν

ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ. Μοναξιές που ταιριάζουν ΡΟΎΛΑ ΚΟΝΤΈΑ Μοναξιές που ταιριάζουν KEΦAΛAIO 1 Τη συνάντησε τυχαία στον δρόμο για την Ομόνοια, Κυριακή μεσημέρι. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου περιορισμένη και για μια στιγμή νόμισε πως γέμισε ο δρόμος

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ ΦΑΤΜΑΓΚΙΟΥΛ Ο ΝΟΥΣ ΤΗΣ ήταν στο χαρτί που της έβαλε με τρόπο στο χέρι ακριβώς την ώρα του αποχωρισμού. Περίμενε να φύγουν οι γειτόνισσες για να το διαβάσει. Ποτέ δεν το διάβαζε αμέσως όταν έπαιρνε γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη

Η Λίμνη. Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Η Λίμνη Κείμενο: Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη Κείμενο Μαρίνα Μιχαηλίδου - Καδή Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη Γραφιστική επιμέλεια Χριστιάνα Χαραλάμπους Επιμέλεια κειμένου και εικόνων

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες;

Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Γιατί να μη χορεύω στις μύτες; Κείμενο της Celia Sparger, φυσιοθεραπεύτριας της Sadler s Wells School, συγγραφέως των βιβλίων Anatomy of Ballet και Beginning Ballet. Η συγγραφέας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9

Μερκούριος Αυτζής, 2014. Ðñþôç Ýêäïóç: Απρίλιος 2014 ÉSBN 978-618-01-0294-9 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Τρελό µου αµαξίδιο ÓÕÃÃÑÁÖΕΙΣ: Μερκούριος Αυτζής ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ελίζα Βαβούρη ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

CILLA & ROLF BÖRJLIND

CILLA & ROLF BÖRJLIND CILLA & ROLF BÖRJLIND Η μεγάλη παλίρροια Το τελευταίο κύμα κρύβει μυστικά... ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ CILLA & ROLF BÖRJLIND Η μεγάλη παλίρροια Μετάφραση Άμπυ Ράικου ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑ ΟΠΟΥΛΟΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά

Hug4Dogs.com. Μωρά και Σκυλιά Μωρά και Σκυλιά Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ 3 Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Το ρολόι στο μπαλκόνι της κόλασης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Το μαγικό ραβδάκι Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράγματα που άγγισε με το μαγικό

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Χρήστος ηµόπουλος

ÅéêïíïãñÜöçóç: Χρήστος ηµόπουλος TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Χριστούγεννα µε τον Χρήστο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Χρήστος ηµόπουλος ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Χρήστος ηµόπουλος ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ 1 ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σε ύπτια θέση: το κεφάλι γυρίζει προς μία πλευρά Στην τοποθέτηση σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται πίσω Όταν το κρατούν σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.).

* Λογοπαίγνιο που δε γίνεται ν αποδοθεί στα ελληνικά: Το lie σημαίνει «λέω ψέματα» αλλά και «κείτομαι». (Σ.τ.Μ.). ΚΑΣΕΤΑ 1, ΠΛΕΥΡΑ Α Γεια σας, αγόρια και κορίτσια. Εδώ Χάννα Μπέικερ. Ζωντανά και στερεοφωνικά. Δεν το πιστεύω. Όχι επαναλήψεις. Όχι ανκόρ. Κι αυτή τη φορά σίγουρα όχι παραγγελιές. Όχι, δεν μπορώ να το

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Kink Motel. αφήγημα ΕΛΕΝΑ ΦΑΚΟΥ. το ξενοδοχείο των σκοτεινών πόθων. CaptainBook.gr

Kink Motel. αφήγημα ΕΛΕΝΑ ΦΑΚΟΥ. το ξενοδοχείο των σκοτεινών πόθων. CaptainBook.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b. οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ - ΚΟΥΤΙ v.2b οδηγίες κατασκευής και χρήσης parathirofyllo@riseup.net ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κόντρα-πλακέ Αν βρείτε πάχους 8mm χρησιμοποιείστε αυτές τις διαστάσεις: 37 Χ 50 εκ (βάση) 37 X 45 εκ

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. «Σχεδιασμός προγράμματος ασκήσεων σε άτομα τρίτης ηλικίας.» Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Φυσικοθεραπευτής, Σακελλάρη Βασιλική, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD. Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπωνας ο φαφαγάλος

Τρύπωνας ο φαφαγάλος 10-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 12/19/12 10:44 AM Page 20 Τρύπωνας ο φαφαγάλος Η κυρία Καλλιόπη έχει στο σπίτι της ένα καναρίνι και έναν παπαγάλο που τον λένε Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας μιλάει αλλά μπερδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση.

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Διαφήμιση Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι?ο Νικόλας είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Με εξειδικευμένο προσωπικό από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες. Πόλυ Κυπραίου i

Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες. Πόλυ Κυπραίου i Στις Πανελλαδικές Χωρίς Στρες Πόλυ Κυπραίου i Αγαπητέ υποψήφιε, αγαπητή υποψήφια, Παρακάτω θα βρεις απλές αλλά πολύ σηµαντικές οδηγίες, που σκοπό έχουν να σε προστατέψουν από το υπερβολικό στρες, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Το Internet θέλει προσοχή!

Το Internet θέλει προσοχή! Το Internet θέλει προσοχή! Στο Internet αν θες να πας πρέπει να προσέχεις που πατάς γιατί με ένα λάθος βηματάκι θα πέσεις μέσα σε χαντάκι. Το Internet κρύβει πολλά άλλα ωραία άλλα τραγικά γι αυτό πρόσεχε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (Ε1) ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ Την ημέρα του γάμου μαζεύονται οι κοπέλες στο σπίτι της νύφης και την ντύνουν. Μετά η μάνα της, της πλένει τα πόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη Τη μέρα που έχω πεθάνει Τη μέρα που έχω πεθάνει, η αύρα μου προχωράει - Αλλά δεν νομίζω ότι η καρδιά μου είναι ακόμα στη γη! Μην κλαις και μη λυπάσαι: "Αχ αλίμονο, πόσο τρομερό!" Θα πέσεις στου διαβόλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΟΙ ΦΥΤΟΥΛΕΣ #2 - ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ Τίτλος πρωτοτύπου: The Odd Squad - Zero Tolerance Συγγραφέας: Michael Fry Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου Text and illustrations

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος -ένας µονόλογος-

Το τέλος -ένας µονόλογος- Το τέλος -ένας µονόλογος- Γυναίκα µόνη, όµορφη, τριακονταετής. Καθιστή, µετά όρθια, πάντα µόνη. Χώρος κλειστός, ελάχιστα φωτεινός, παλιά ωραίος. Η ατµόσφαιρα έχει κάτι το πένθιµο. Το πρόσωπο κάτι το µόνιµο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα