Tο µαγνητικό πεδίο εντός της ύλης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Tο µαγνητικό πεδίο εντός της ύλης"

Transcript

1 Tο µαγνητικό πεδίο εντός της ύλης Mαγνητική διαπερατότητα υλικού Θεωρούµε επίµηκες σωληνοειδές, του οποίου οι σπείρες διαρρέονται µε ηλεκτρικό ρεύµα ορισµένης έντασης Ι. Tότε στο εσωτερικό του σωληνοειδούς υπάρχει οµο γενές µαγνητικό πεδίο B, που µπορεί να µετρηθεί από την ένδειξη του βαλιστι κού γαλβανοµέτρου (G), όταν διακοπεί το ρεύµα στο σωληνοειδές. Έστω τώρα ότι στο εσωτερικό του σωληνοειδούς τοποθετείται σιδερένιος πυρήνας (σχ. 2) και διακόπτεται πάλι το ηλεκτρικό ρεύµα σ αυτό. Tότε θα διαπιστώσουµε µεγαλύτερη ένδειξη του γαλβανοµέτρου, γεγονός που σηµαίνει ότι µε την εισαγωγή του σιδη ροπυρήνα στο σωληοειδές αυξάνεται το πεδίο, µολονότι το ρεύµα παρέµεινε αµετάβ λητο. Eάν B είναι το πεδίο µετά την εισαγωγή του σιδηροπυρήνα, τότε το πηλίκο Σχήµα 1 Σχήµα 2 B/B ο ορίζεται ως σχετική µαγνητική διαπερατότητα µ του υλικού του σιδηροπυρήνα, δηλαδή ισχύει: µ = B/B Aπό τον ορισµό της σχετικής µαγνητικής διαπερατότητας συµπεραίνεται ότι, αυτή είναι καθαρός αριθµός η δε τιµή της εξαρτάται από την φύση του υλικού στο οποίο αναφέρεται. Για ορισµένα υλικά το µ λαµβάνει σηµαντικές τιµές (σιδηροµαγνητικά υλικά), για άλλα λαµβάνει τιµές λίγο µεγαλύτερες της µονάδας (παραµαγνητικά υλικά) και τέλος υπάρχουν υλικά µε σχετική µαγνητική διαπερατότητα λίγο µικρό τερη της µονάδας (διαµαγνητικά υλικά). Aπό τα προηγούµενα προκύπτει ότι, το µαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό του σωληνοειδούς που πληρούται µε υλικό σχετι κής µαγνητικής διαπερατότητας µ, πρέπει πλέον να υπολογίζεται από την τροπο ποιηµένη σχέση: B = µb B = µµ n I

2 όπου µ η µαγνητική διαπερατότητα του κενού και n * ο αριθµός σπειρών του σωλη νοειδούς ανά µονάδα µήκους. H φυσική εξήγηση της αλλοίωσης του µαγνητικού πεδίου του σωληνοειδούς, λογω της παρουσίας ύλης στο εσωτερικό του, δίνεται στα επόµενα εδάφια. Mαγνήτιση υλικού Στο εσωτερικό κάθε υλικού υπάρχουν στοιχειώδη κυκλικά ρεύµατα, που δηµιουρ γούνται από την περιφορά των ηλεκτρονίων γύρω από τους πυρήνες των ατόµων του υλικού. Tα ρεύµατα αυτά καλούνται µοριακά ρεύµατα του υλικού και αποτε λούν στοιχειώδη µαγνητικά δίπολα, των οποίων οι µαγνητικές ροπές έχουν τυχαίο προσανατολισµό, όταν το υλικό βρίσκεται εκτός µαγνητικού πεδίου*. Έτσι, εάν θεωρήσουµε ένα στοιχειώδες τµήµα του υλικού, τα µοριακά ρεύµατα που υπάρ χουν σ αυτό θα παρουσιάζουν ολική µαγνητική ροπή ίση µε µηδέν. Έστω τώρα ότι το υλικό τοποθετείται µέσα σε µαγνητικό πεδίο. Tότε οι µαγνητικές ροπές των µο ριακών ρευµάτων κάθε στοιχειώδους τµήµατος του υλικού θα προσανατολισθούν κατά την διεύθυνση του πεδίου, οπότε το τµήµα τούτο θ αποκτήσει µαγνητική ροπή ίση µε το διανυσµατικό άθροισµα των µαγνητικών ροπών των µοριακών ρευµάτων που περιέχει. Στην περίπτωση αυτή εννοούµε ότι το υλικό αποκτά µαγνητικές ιδιότητες ή ότι καθίσταται µαγνητισµένο. H µαγνητική κατάσταση του µαγνητισµένου υλικού καθορίζεται σε κάθε σηµείο του από ένα διανυσµατικό µέγε θος M που ονοµάζεται µαγνήτιση του υλικού και ορίζεται ως το πηλίκο της µαγ νητικής ροπής d m ενός στοιχειώδους τµήµατος του υλικού, λαµβανόµενου στην περιοχή του σηµείου, δια του όγκου dv που καταλαµβάνει το τµήµα αυτό, δηλαδή ισχύει η σχέση: M = d m /dv Γνωρίζοντας την µαγνήτιση ενός υλικού σε κάθε σηµείο του, µπορούµε να µελετή σουµε το µαγνητικό πεδίο που δηµιουργείται στο εσωτερικό του από τα προσανα τολισµένα µοριακά του ρεύµατα. Στην περίπτωση που η µαγνήτιση ενός υλικού είναι παντού η αυτή, τότε λέµε πως το σώµα είναι µαγνητισµένο µε οµογενή τρό πο, δηλαδή το µαγνητικό πεδίο που δηµιουργείται στο εσωτερικό του από τα προσα νατολισµένα µοριακά ρεύµατα, είναι οµογενές. Mαγνητικό πεδίο µαγνητισµένου υλικού H µελέτη του µαγνητικού πεδίου, που δηµιουργείται στο εσωτερικό ενός µαγνη τισµένου υλικού παρουσιάζει στην γενική περίπτωση σηµαντικές δυσκολίες από µαθηµατική άποψη. Για τον λόγο αυτό εξετάζουµε αρχικά την απλούστερη περίπτω ση ενός υλικού, κυλινδρικής µορφής, το οποίο πληροί το εσωτερικό επιµήκους σωληνοειδούς, που διαρρέεται µε ηλεκτρικό ρεύµα (σχ. 3). Στην περίπτωση αυτή το υλικό µαγνητίζεται από το µαγνητικό πεδίο του σωληνοειδούς µε οµογενή τρόπο, τα δε µοριακά του ρεύµατα προσανατολίζονται µε τα επίπεδά τους παράλληλα προς * Εξαίρεση αποτελούν οι µόνιµοι µαγνήτες, των οποίων τα µοριακά ρεύµατα είναι προσανατολισµένα κατά περιοχές.

3 τις σπείρες του σωληνοειδούς. Θεωρώντας τα µοριακά ρεύµατα µιας διατοµής S του υλικού παρατηρούµε ότι, σε κάθε εσωτερικό σηµείο του περιγράµµατος της δια τοµής S, επέρχεται εξουδετέρωση δύο γειτονικών µοριακών ρευµάτων αντιθέτου φοράς, ενώ στα σηµεία του περιγράµµατος της διατοµής S τα µοριακά ρεύµατα κυκλοφορούν οµόρροπα, γεγονός που ισοδυναµεί µε την δηµιουργία ενός ρεύµατος κατά το µήκος του περιγράµµατος της διατοµής S, που ονοµάζεται επιφανειακό ρεύµα µαγνήτισης του υλικού. Κάθε τέτοιο ρεύµα είναι δέσµιο επί της παράπλευ Σχήµα 3 ρης επιφάνειας του σωληνοειδούς, δηλαδή δεν µπορεί να παροχετευθεί σε άλλη θέ ση, κατ αντίθεση µε τα ρευµατα των σπειρών που είναι ελεύθερα ρεύµατα που ρυθµίζονται κατά βούλιση. H εµφάνιση όλων αυτών των επιφανειακών ρευµάτων µαγνήτισης επί της παράπλευρης επιφανείας του κυλινδρικού υλικού (σχ. 3), συνεπάγεται την δηµουργία στο εσωτερικό αυτού ενός πρόσθετου µαγνητικού πε δίου, το οποίο σε άλλες περιπτώσεις είναι οµόρροπο εκείνου που προκαλεί την µαγνήτιση του υλικού, σε άλλες δε είναι αντίρροπο προς αυτό, ανάλογα µε την φορά των επιφανειακών ρευµάτων µαγνήτισης σε σχέση µε την φορά των εµφανών ρευµάτων αγωγιµότητας που κυκλοφορούν στις σπείρες του σωληνοειδούς. Tο πεδίο αυτό B ' καλείται µαγνητικό πεδίο από µαγνήτιση του υλικού αποδεικνύ εται δε ότι είναι ίσο µε µ M, όπου M η µαγνήτιση του υλικού. Σχήµα 4 Πράγµατι, έστω ότι επί ενός µήκους L του υλικού υπάρχουν n το πλήθος επιφα νειακά ρεύµατα µαγνήτισης, που το καθένα έχει ένταση I S. (σχ. 4). Tότε το πεδίο που δηµιουργούν τα ρεύµατα αυτά, θα έχει µέτρο: B ' B' = µ ni S /L (1) Eξάλλου, η µαγνητική ροπή m του υλικού έχει µέτρο ni S S, οπότε το µέτρο της µαγνήτισής του θα είναι: M = m SL = ni S S SL = ni S L (2) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (1) και (2) έχουµε:

4 B' = µ M (3) H (3), αν ληφθεί υπ όψη ότι τα διανύσµατα B ' και M είναι συγγραµµικά και οµόρροπα, µας επιτρέπει να γράψουµε την διανυσµατική σχέση: B ' = µ M Στο σχήµα (4) απεικόνίζονται οι δυναµικές γραµµές του πεδίου B ' που οφείλεται µόνο στα επιφανειακά ρευµατα µαγνήτισης του κυλινδρικού υλικού. (4) Mαγνητική διέγερση Aπό την προηγούµενη ανάλυση έγινε σαφές ότι τα επιφανειακά δέσµια ρεύµατα του υλικού, δηµιουργούν στο εσωτερικό του σωληνοειδούς το καλούµενο µαγνη τικό πεδίο από µαγνήτιση του υλικού. Tο πεδίο τούτο, ανάλογα µε την φύση του υλικού, είναι οµόρροπο ή αντίρροπο προς το επιδρών µαγνητικό πεδίο που δηµιουργούν τα εµφανή ρεύµατα, των σπειρών. Έτσι, στο εσωτερικό του σωληνο ειδούς υπάρχουν δύο µαγνητικά πεδία, ένα πεδίο B προερχόµενο από τα εµφανή ρεύµατα των σπειρών και ένα πεδίο B ' προερχόµενο από τα ρεύµατα µαγνήτισης του υλικού που γεµίζει το σωληνοειδές. Το ολικό µαγνητικό πεδίο B εντός του σωληνοεδούς θα είναι, σύµφωνα µε την αρχή της επαλληλίας, ίσο µε το διανυσ µατικό άθροισµα B + B ' δηλαδή θα ισχύει: Σχήµα 5 B = B + B ' B = B + µ M B µ = B µ + M B µ - M = B µ όπου M η µαγνήτιση του υλικού. Eξάλλου το πεδίο B εξαρτάται µόνο από τα εµ φανή ρεύµατα των σπειρών, διότι το µέτρο του είναι B =µ n * I, όπου I η ένταση των ρευµάτων αυτών. Έτσι το διάνυσµα B /µ - M, σύµφωνα µε την σχέση (1), θα εξαρτάται µόνο από τα εµφανή ρεύµατα του σωληνοειδούς και θα είναι συγγραµ µικό και οµόρροπο προς το πεδίο B, που δηµιουργούν τα ρεύµατα αυτά. Tο διά νυσµα αυτό ορίζεται ως µαγνητική διέγερση του µαγνητικού πεδίου του σωλη νοειδούς και συµβολίζεται µε H, δηλαδή ισχύει η σχέση: H = B /µ - M (1) (2)

5 Tο µέτρο του πεδίου H είναι σύµφωνα µε την σχέση (1), ίσο µε το µέτρο του διανύσµατος B /µ, δηλαδή ισχύει: H = B /µ H = µ n * I/ µ = n * I (3) Eξάλλου, για το µέτρο του συνολικού πεδίου B στο εσωτερικό του σωληνοειδούς είναι γνωστή η σχέση B=µµ n * I, η οποία λόγω της (3) γράφεται: B = µµ H H = B/µµ (4) H σχέση (4) σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι, τα διανύσµατα B και H είναι συγ γραµµικά και οµόρροπα, µας επιτρέπει να γράψουµε την διανυσµατική σχέση: H = B /µµ (5) Στο σχήµα (5) απεικόνίζονται οι δυναµικές γραµµές του συνολικού πεδίου B, που οφείλεται στα εµφανή ρεύµατα των σπειρών και στα επιφανειακά ρεύµατα µαγνή τισης του κυλινδρικού υλικού. Mε βάση τα πιό πάνω µπορούµε να κάνουµε τα εξής σηµαντικά σχόλια για τα τρία χαρακτηριστικά διανύσµατα B, νητικού πεδίου. M και H ενός µαγ i) Tο πεδίο B εξαρτάται από τα εµφανή ρεύµατα (ρεύµατα αγωµιµότητος) του πεδίου και από τα επιφανειακά ρεύµατα µαγνήτισης του υλικού, µέσα στο οποίο εκτείνεται το µαγνητικό πεδίο. Δηλαδή το πεδίο B περιγράφει την κατάσταση του χώρου, όπως διαµορφώνεται από τα µακροσκοπικά ρεύµατα, καθώς και από τα µικροσκοπικά ρεύµατα µαγνήτισης του χώρου αυτού. ii) Tο διάνυσµα M της µαγνήτισης του υλικού (ονοµάζεται και πεδίο M ) µέσα στο οποίο εκτείνεται το πεδίο, εξαρτάται µόνο από τα µικροσκοπικά επιφανειακά ρεύµατα µαγνήτισης του υλικού, δηλαδή περιγράφει την κατάσταση του χώρου όπως αυτή διαµορφώνεται από την παρουσία των ρευµάτων αυτών. iii) Tο πεδίο H (µαγνητική διέγερση) εξαρτάται µόνο από τα εµφανή ρεύµατα αγωγιµότητας που υπάρχουν εντός αυτού, δηλαδή καθορίζει την κατάσταση του χώρου που διαµορφώνεται από την παρουσία των ρευµάτων αυτών. Tούτο σηµαίνει πως το διάνυσµα H είναι ανεξάρτητο* από την παρουσία της ύλης µέσα στο πεδίο. iv) Σε κάθε µαγνητικό πεδίο που εκτείνεται µέσα σε οµογενές και ισότροπο υλικό, τα τρία χαρακτηριστικά διανύσµατα B, M και H οποιουδήποτε σηµείου του πεδίου, συνδέονται µεταξύ τους µε την διανυσµατική σχέση: H = B /µ - M * Tούτο είναι αληθές, όταν το υλικό µέσα στο οποίο εκτείνεται το πεδίο είναι οµογενές και ισότροπο σε όλη την έκτασή του.

6 v) Για µαγνητικά πεδία που εκτείνονται στο κενό ή κατά προσέγγιση στον ατµοσ φαιρικό αέρα, ισχύουν σε κάθε σηµείο οι διανυσµατικές σχέσεις: M = και B = µ H Ο νόµος του Ampee για τα πεδία M και Ας αναφερθούµε και πάλι στο µαγνητικό πεδίο ενός σωληνοειδούς µεγάλου µή κους, του οποίου οι σπείρες διαρρέονται µε ρεύµα σταθερής έντασης, το εσωτερικό του οποίου καλύπτεται από οµογενές και ισότροπο υλικό σχετικής µαγνητικής διαπερατότητας µ. Οι πηγές του πεδίου B εντός του υλικού είναι τα ρεύµατα αγω γιµότητας που κυκλοφορούν στις σπείρες καθώς και δέσµια ρεύµατα µαγνήτισης που είναι κατανεµηµένα στην εξωτερική επιφάνεια του υλικού, Αν θεωρήσουµε µια τυχαία κλειστή γραµµή τότε για την κυκλοφορία " ( B d L ) του πεδίου B κατά µήκος της γραµµής αυτής ισχύει ο νόµος του Αmpee που εκφράζεται µε την σχέ ση: " ( B d L ) = µ (I + I S ) (1) όπου Ι η συνολική ένταση των ρευµάτων αγωγιµότητας και Ι S η συνολική ένταση των δεσµίων επιφανειακών ρευµάτων που περιβάλλει η κλειστή γραµµή. Όµως για το πεδίο B ισχύει B = B + B ', οπότε η (1) γράφεται: " ( B + B ' )d L = µ (I + I S ) [ ] " ( B d L ) + " ( B ' d L ) = µ I + µ I S (2) H Για το πεδίο B ο νόµος του Ampee δίνει την σχέση: " ( B d L ) = µ I και τότε η (2) παίρνει την µορφή: " ( B ' d L ) = µ I S (3) Eξάλλου το πεδίο B ' και η µαγνήτιση B ' = µ M, οπότε η (3) γράφεται: M του υλικού συνδέονται µε την σχέση " (µ M d L ) = µ I S " ( M d L ) = I S (4) H (4) αποτελεί τον νόµο του Ampee για το πεδίο M και δηλώνει ότι η κυκλο φορία της µαγνήτισης του υλικού κατά µήκος µιας κλειστής γραµµής, είναι ίση µε την συνολική ένταση των δεσµίων eπιφανειακών ρευµάτων που περικλείει η γραµ

7 µή. Έαν τώρα λαβουµε υπ όψη ότι σε κάθε σηµείο του µαγνητικού πεδίου ισχύει η σχέση B =µ H +µ M, η (1) γράφεται: [ ( H µ +µ M )d L ] " = µ (I + I S ) " ( H d L ) + ( M d L ) ( H d L ) " = I + I S (4) " = I (5) H (5) αποτελεί τον νόµο του Ampee για το πεδίο H και παρουσιάζει ως πλεονέ κτηµα ότι περιέχει µόνο τα ρευµατα αγωγιµότητας που συµµετέχουν στην δηµι ουργία του πεδίου, τα οποία ως µακροσκοπικά ρεύµατα µπορούµε να τα ελέγχουµε κατά βούλιση, ενώ τα δέσµια επιφανειακά ρεύµατα λόγω του µικροσκοπικού τους χαρακτήρα είναι δύσκολο να περιγραφούν ποσοτικά. Σπουδαία παρατήρηση: Στην περίπτωση που το υλικό δεν είναι οµογενώς µαγνητισµένο, δηλαδή η µαγνή τισή του µεταβάλλεται τοπικά, τότε τα προσανατολισµένα µοριακά ρεύµατα µαγνή τισης του υλικού στο εσωτερικό του δεν αλληλοεξουδετερώνονται, µε αποτέλεσµα να προκύπτει εντός του υλικού δέσµιο ρεύµα χώρου, που είναι υπεύθυνο για την δηµιουργία µαγνητικού πεδίου, που µαζί µε το µαγνητικό πεδίο των ελεύθερων ρευµάτων αγωγιµότητας διαµορφώνουν το ολικό πεδίο. Στην περίπτωση αυτή παρου σιάζονται µαθηµατικές δυσκολίες όσον αφορά την περιγραφή του µαγνητικού πεδίου στο εσωτερικό του υλικού, πρέπει όµως να αναφέρουµε ότι οι υπολογισµοί κατα λήγουν και πάλι στην σχέση (5). ενώ η σχέση (4) διαφοροποιείται στην µορφή: " ( M d L ) = I V όπου Ι V η συνολική ένταση των δεσµίων ρευµάτων χώρου του υλικού, που περι βάλλει η κλειστή γραµµή, η δε µαγνήτιση M σε κάθε σηµείο του υλικού συνδέ εται µε τα πεδία B και H µέσω της σχέσεως: H = B /µ - M Θεωρούµε κυλινδρικό αγωγό, άπειρου µήκους και ακτίνας R, που διαρρέεται µε ηλεκτρικό ρεύµα σταθερής πυκνότητας J που διευθύνεται κατά τον γεωµετρικό του άξονα. i) Nα δείξετε ότι το µαγνητικό πεδίο B που δηµιουργεί ο ρευµατοφόρος αγωγός έχει αζιµουθιακή διεύθυνση, δηλαδή το πεδίο B σε κάθε σηµείο

8 είναι κάθετο στο επίπεδο που ορίζει το σηµείο και ο γεωµετρικός άξονας του αγωγού. ii) Xρησιµοποιώντας τον νόµο του Ampee, να εκφράσετε το µέτρο του µαγνητικού πεδίου B που δηµιουργεί ο αγωγός, σε συνάρτηση µε την απόσταση από τον γεωµετρικό του άξονα και να σχεδιάσετε την γραφι κή παράσταση της σχέσεως που θα βρείτε. Δίνεται η σχετική µαγνητική διαπερατότητα µ του υλικού του αγωγού. ΛYΣH: i) Θεωρούµε µέσα στο µαγνητικό πεδίο του κυλινδρικού ρευµατοφόρου αγωγού κλειστή επιφάνεια που αποτελείται από τις δύο βάσεις (S 1 ), (S 2 ) και την παράπλευρη επιφάνεια (S Π ) ενός κυλίνδρου ύψους h και ακτίνας α, ο οποίος είναι οµοαξονικός µε τον αγωγό (σχ. 6). Επειδή οι δυναµικές γραµµές κάθε µαγνητικού πεδίου είναι κλειστές η µαγνητική ροή που διασχίζει την κλειστή επιφάνεια είναι µηδενική (µαγνητικός νόµος του Gauss), δηλαδή ισχύει η σχέση: " ( B d S ) = (1) Όµως σε κάθε σηµείο το µαγνητικό πεδίο B αναλύεται στην αξονική συνιστώσα που διευθύνεται παράλληλα προς τον άξονα zz του αγωγού, στην ακτινική συνι B z Σχήµα 6 Σχήµα 7 στώσα B που τέµνει κάθετα τον άξονα zz και την αζιµουθιακή συνιστώσα B που είναι ασύµβατα κάθετη προς τον άξονα zz. Για λόγους αξονικής συµµετρίας τα µέτ ρα των τριών αυτών πεδίων εξαρτώνται µόνο από την απόσταση του σηµείου από τον άξονα zz. Έτσι η σχέση (1) παίρνει την µορφή: # ( B z d S ) + # ( B d S ) + # ( B " d S ) = (2) Eξάλλου το πεδίο B z είναι παράλληλο προς την παράπλευρη επιφάνεια (S Π ), ενώ οι

9 στοιχειώδεις µαγνητικές ροές του πεδίου αυτού που διασχίζουν δύο οποιαδήποτε αντικρυστά στοιχειώδη τµήµατα ds 1 και ds 2 των βάσεων (S 1 ) και (S 2 ) αντιστοίχως είναι αντίθετες, που σηµαίνει ότι: " ( B z d S ) = (3) Ακόµη το πεδίο B είναι παράλληλο προς τις βάσεις (S 1 ) και (S 2 ) και κάθετο προς κάθε στοιχείο ds της παράπλευρης επιφάνειας (S Π ), που σηµαίνει ότι: $ ( B d S ) = 2"#hB (4) Tέλος το πεδίο B είναι παράλληλο προς τις βάσεις (S 1 ) και (S 2 ) αλλά παι προς κάθε στοιχείο ds της παράπλευρης επιφάνειας (S Π ), που σηµαίνει ότι: # ( B " d S ) = (5) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (2), (3), (4) και (5) παίρνουµε: 2"hB = B = δηλαδή η ακτινική συνιστώσα B του πεδίου B είναι µηδενική. Στην συνέχεια θεω ρούµε µέσα στο πεδίο την κλειστή γραµµή =ΑΒΓΔ σχήµατος ορθογωνίου της ο ποίας oι πλευρές ΑΒ και ΒΓ έχουν αντίστοιχα µήκη h και α, η ΑΒ βρίσκεται πάνω στον άξονα zz το δε επίπεδό της είναι παράλληλο προς το διάνυσµα της πυκνό τητας ρεύµατος J (σχ. 7). Επειδή η γραµµή αυτή δεν περιβάλλει κανένα ρεύµα εφαρµόζοντας κατά µήκος αυτής τον νόµο του Ampee για το πεδίο H (µαγνητι κή διέγερση), θα έχουµε: ( H d L ) + ( H d L ) + ( H d L # # # ) + # ( H d L ) = (AB) (B$ ) ($" ) H z ()(AB) + - H z (")(#$) + = [H z () - H z ()]"h = H z () = H z () (6) Η (6) δηλώνει ότι το µέτρο της αξονικής συνιστώσας της H (άρα και της B ) είναι ανεξάρτητο της απόστασης από τον άξονα zz και επειδή για + το πεδίο µηδε νίζεται θα ισχύει: ("A) H z () = H z () = H z (+") = H z () = που σηµαίνει ότι η αξονική συνιστώσα του πεδίου H (άρα και του πεδίου B ) είναι µηδενική. Καταλήγουµε λοιπόν στο συµπέρασµα ότι τα πεδία H και B που δηµιουργεί γύρω του ο ρευµατοφόρος κυλινδρικός αγωγος έχουν αζιµουθιακή διεύθυνση, δηλαδή µπορούµε να γράψουµε τις σχέσεις:

10 H = H () e και B = B() e όπου e το µοναδιαίο αζιµουθιακό διάνυσµα, που µαζί µε τα µοναδιαία διανύσµα τα e z και e (αξονικό και ακτινικό) αποτελούν δεξιόστροφο τρισορθογώνιο σύστη µα, δηλαδή ισχύει e = ( e z " e ). ii) Για τον υπολογισµό του µέτρου του πεδίου H στο εσωτερικό του αγωγού ( R), εφαρµόζουµε τον νόµο του Ampee κατά µήκος της περιφέρειας C 1, που το κέντρο της Ο βρίσκεται στον άξονα zz και το επίπεδό της είναι κάθετο στον άξονα (σχ. 8), οπότε θα έχουµε: $ ( H " # d L ) = I (H (C1 ) % dl"#$ ) " = I (C1 ) (C 1 ) (C 1 ) H " (C 1 ) # (dl) = I H 2# = J (C1 ) " #2 H " = J /2 (7) Σχήµα 8 όπου I η ένταση του ρεύµατος που περιβάλλεται από την γραµµή C (C1 ) 1 και H εσ το µέτρο του πεδίου H σ ένα εσωτερικό σηµείο του αγωγού. Eξάλλου εφαρµό ζοντας το ίδιο θεώρηµα για την κυκλική γραµµή C 2, που βρίσκεται στο εξωτερικό του κυλινδρικού αγωγού (σχ. 8) έχουµε: $ ( H " # d L ) = I (C2 ) & (H " dl#$% ) = I (C2 ) (C 2 ) (C 2 )

11 H " # (dl) = I H (C2 ) " 2# = J#R 2 H " =J R 2 /2 (8) (C 2 ) όπου I (C2) η ένταση του ρεύµατος που περιβάλλεται από την γραµµή C 2, δηλαδή η ένταση του ρεύµατος που διαρρέει τον κυλινδρικό αγωγό και H εξ το µέτρο του πεδίου H σ ένα εξωτερικό σηµείο του αγωγού. Παρατήρηση 1η: Η σχέση (7) σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι το πεδίο θυνση επιτρέπει να γράψουµε την σχέση: H έχει αζιµουθιακή διεύ H " = J e 2 # H " = J 2 ( e z # e ) = 1 2 (J e z # e ) H " = 1 2 ( J # ) µε R (9) Eπίσης η σχέση (8) µας επιτρέπει να γράψουµε: H " = J R2 2 e # = J R2 2 ( e z $ e ) H " = R2 2 2 (J e z # e ) H " = R2 2 2 ( J # ) µε R < +" (1) Παρατήρηση 2η: Aπό την σχέση (1) προκύπτει: lim (H " ) = J R/2 R " ενώ από την (2) προκύπτει: lim (H " ) = J R 2 /2R = J R/2 R + δηλαδή ισχύει: lim (H " ) = lim (H # ) = J R/2 R " R + που σηµαίνει ότι το πεδίο H στα σηµεία της παράπλευρης επιφάνειας του κυλινδρικού αγωγού δεν παρουσιάζει ασυνέχεια. Παρατήρηση 3η: Για το πεδίο B έχουµε:

12 και B " = µµ H " B " = µ H " B " = µµ 2 ( J # ) B " = µ R2 2 2 ( J # ) Σχήµα 9 Σχήµα 1 Από τις δύο παραπάνω σχέσεις προκύπτουν: και lim (B " ) = µµ J R/2 R " lim (B " ) = µ J R 2 /2R = µ J R/2 R + δηλαδή ισχύει: lim (B " ) # lim (B $ ) R " R + που σηµαίνει ότι το πεδίο B στα σηµεία της παράπλευρης επιφάνειας του κυλιν δρικού αγωγού παρουσιάζει ασυνέχεια. Στα σχήµατα (9) και (1) φαίνονται οι γρα φικες παραστάσεις των συναρτήσεων H () και B(). Aγώγιµο υλικό γεµίζει τον χώρο µεταξύ δύο κυλίν δρων K 1 και K 2, ακτίνων R 1 και R 2 αντιστοίχως µε R 1 >R 2, των οποίων τα µήκη είναι απεριόριστα οι δε γεωµετρικοί τους άξονες παράλληλοι. O κύλινδρος K 2 βρίσκεται στο εσωτερικό του K 1 και είναι κοίλος, το δε αγώγιµο υλικό µεταφέρει ρεύµα, του οποίου η πυκνότητα J είναι στα θερή σε όλη του την έκταση και κατευθύνεται παράλληλα προς τους άξο νες των κυλίνδρων. Nα δείξετε ότι η µαγνητική διέγερση (πεδίο H ) του µαγνητικού πεδίου του ρεύµατος σ ένα εσωτερικό σηµείο του κοίλου κυλίνδρου, δίνεται από την σχέση: H = 2 J " ( ) όπου α η απόσταση των δύο αξόνων και το µοναδιαίο διάνυσµα της

13 κάθετης επί τους δύο άξονες διεύθυνσης. Ποιο συµπέρασµα προκύπτει από την παραπάνω σχέση; ΛYΣH: Eάν ο κύλινδρος K 1 ήταν πλήρης µε το αγώγιµο υλικό θα δηµιουργούσε στο τυχαίο σηµείο M του εσωτερικού του κοίλου κυλίνδρου K 2 πεδίο H 1, που σύµ φωνα µε το προηγούµενο παράδειγµα (παρατήρηση 1η) δίνεται από την σχέση: H 1 = 1 2 ( J 1 ) (1) Σχήµα 11 όπου 1 η κάθετη προς τον άξονα του κυλίνδρου K 1 επιβατική ακτίνα του M. Eξάλ λου εάν ο κύλινδρος K 2 ήταν πλήρης µε το αγώγιµο υλικό και διαρρεόταν µε ρεύ µα πυκνότητας J θα δηµιουργούσε στο M πεδίο H 2 που δίνεται από ανάλογη προς την σχέση (1), δηλαδή θα ισχύει: H 2 = 1 2 ( J 2 ) (2) όπου 2 η αντίστοιχη επιβατική ακτίνα του M ως προς τον άξονα του κυλίνδρου K 2. Όµως η απουσία αγώγιµου υλικού στον χώρο του κυλίνδρου K 2 µας επιτρέπει χρησιµοποιώντας την αρχή της επαλληλίας, να ισχύριστούµε ότι, το ολικό πεδίο H " στο σηµείο M είναι: H " = H 1 - H 2 (1),(2) H " = 1 2 ( J # 1 ) ( J # 2 ) H " = 1 2 J # ( ) [ ] H " = 1 2 ( J # K 1 K 2 ) H " = 1 ( J # $ 2 )= $ 2 J # ( ) (3) Παρατηρούµε από την (3) ότι το ολικό πεδίο H " είναι ανεξάρτητο της θέσεως του σηµείου M εντός του κυλίνδρου K 2, δηλαδή το µαγνητικό πεδίο στο εσωτερικό του είναι οµογενές. P.M. fysikos

1. Βαρυτική ροή. dφ = gdsσυνφ (1)

1. Βαρυτική ροή. dφ = gdsσυνφ (1) 1. Βαρυτική ροή Θεωρούµε µέσα σε βαρυτικό πεδίο µια νοητή επιφάνεια τυχαίας µορφής, που διασχίζεται από δυναµικές γραµµές του πεδίου (σχ. 1). Πάνω στην επιφά νεια και στην περιοχή ενός σηµείου A αυτής,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ. Παράδειγµα: Κίνηση φορτισµένου σωµατιδίου µέσα σε µαγνητικό πεδίο. z B. m υ MAΓΝΗTIKΟ ΠΕ ΙΟ

ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ. Παράδειγµα: Κίνηση φορτισµένου σωµατιδίου µέσα σε µαγνητικό πεδίο. z B. m υ MAΓΝΗTIKΟ ΠΕ ΙΟ 1 ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ.. Αν δοκιµαστικό φορτίο q βρεθεί κοντά σε αγωγό που διαρρέεται από ρεύµα, υφίσταται δύναµη κάθετη προς την διεύθυνση της ταχύτητάς του και µε µέτρο ανάλογο της ταχύτητάς του, F qυ Β (νόµος

Διαβάστε περισσότερα

Andre-Marie Ampère Γάλλος φυσικός Ανακάλυψε τον ηλεκτροµαγνητισµό. Ασχολήθηκε και µε τα µαθηµατικά.

Andre-Marie Ampère Γάλλος φυσικός Ανακάλυψε τον ηλεκτροµαγνητισµό. Ασχολήθηκε και µε τα µαθηµατικά. Μαγνητικά πεδία Τα µαγνητικά πεδία δηµιουργούνται από κινούµενα ηλεκτρικά φορτία. Μπορούµε να υπολογίσουµε το µαγνητικό πεδίο που δηµιουργούν διάφορες κατανοµές ρευµάτων. Ο νόµος του Ampère χρησιµεύει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss Κεφάλαιο Η2 Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισµού του ηλεκτρικού πεδίου. Ο νόµος του Gauss βασίζεται στο γεγονός ότι η ηλεκτρική

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρικό πεδίο νόμος Gauss Νίκος Ν. Αρπατζάνης Νόμος Gauss Ο νόµος του Gauss εκφράζει τη σχέση μεταξύ της συνολικής ηλεκτρικής ροής που διέρχεται από μια κλειστή επιφάνεια και του φορτίου

Διαβάστε περισσότερα

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2

A! Κινηµατική άποψη. Σχήµα 1 Σχήµα 2 A Κινηµατική άποψη Θεωρούµε στερεό σώµα σε τυχαία κίνηση, η οποία εξέταζεται από ένα αδρα νειακό σύστηµα αναφοράς ΟXYZ. Εφοδιάζουµε το σώµα µε κινητό σύστηµα συντεταγµένων xyz ακλόνητα συνδεδεµένο µε αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

τία θα είναι οµοιόµορφα κατανεµηµένα, αλλά οι τιµές τους θα είναι αυτές που ζητούνται στο πρόβληµα, Εάν E! E 1 E 2

τία θα είναι οµοιόµορφα κατανεµηµένα, αλλά οι τιµές τους θα είναι αυτές που ζητούνται στο πρόβληµα, Εάν E! E 1 E 2 Δύο όµοιες λεπτές µεταλλικές πλάκες A και B απεριόριστης έκτασης είναι αντικρυστές και προσγειωµένες σε από σταση d µεταξύ τους. Eάν µεταξύ αυτών τοποθετηθεί ένα σηµειακό ηλεκτρικό φορτίο Q, σε απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F!

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F! Υλικό σηµείο µάζας, κινείται εντός δυναµικού πεδίου δεχόµενο ελκτική κεντρική δύναµη F (), η οποία ακολουθεί τον νόµο του αντιστρόφου τετραγώνου της απόστασης από το ελκτι κό κέντρο Ο, δηλαδή περιγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 1 .1 ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Ας θεωρούμε το μαγνητικό πεδίο ενός κινούμενου σημειακού φορτίου q. Ονομάζουμε τη θέση του φορτίου σημείο πηγής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΡΟΗ O νόμος του Gauss και o νόμος του Coulomb είναι δύο εναλλακτικές διατυπώσεις της ίδιας βασικής σχέσης μεταξύ μιας κατανομής φορτίου και του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α! Κινηµατική άποψη

ΜΕΡΟΣ Α! Κινηµατική άποψη ΜΕΡΟΣ Α Κινηµατική άποψη Θεωρούµε στερεό σώµα που κινείται στον χώρο, ενώ ένα σηµείο του Ο είναι διαρκώς ακίνητο ως προς το αδρανειακό σύττηµα από το οποίο εξετάζεται. Η θέση του στερεού καθορίζεται κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m 1, m 2 τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα.

Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m 1, m 2 τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα. Θεωρούµε δύο υλικά σηµεία µε µάζες m, m τα οποία αλληλοεπιδ ρούν µε βαρυτική δύναµη, που ακολουθεί τον νόµο της παγκόσµιας έλξεως του Νεύτωνα. i) Εάν είναι το διάνυσµα θέσεως του ενός υλικού σηµείου σε

Διαβάστε περισσότερα

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο.

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο. Το σύστηµα του σχήµατος αποτελείται από δύο όµοια ελατήρια στα θεράς και φυσικού µήκους α, των οποίων οι άξονες βρίσκονται πάνω στην ευθεία ΑΒ, όπου Α, Β είναι δύο ακλόνητα σηµεία του επιπέδου. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΕ 14 6η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι ϐαθµολογικά ισοδύναµες)

ΦΥΕ 14 6η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι ϐαθµολογικά ισοδύναµες) ΑΣΚΗΣΗ 1 ΦΥΕ 14 6η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση 30-06-08 ( Οι ασκήσεις είναι ϐαθµολογικά ισοδύναµες) Α) Τρία σηµειακά ϕορτία τοποθετούνται στις κορυφές ενός τετραγώνου πλευράς α, όπως ϕαίνεται στο σχήµα 1. Υπολογίστε

Διαβάστε περισσότερα

Θετικό σηµειακό φορτίο q βρισκεται σε απόσταση D από το κέντρο µιας κοίλης µεταλλικής σφαίρας ακτίνας R (R<D), η οποία είναι προσγειωµένη.

Θετικό σηµειακό φορτίο q βρισκεται σε απόσταση D από το κέντρο µιας κοίλης µεταλλικής σφαίρας ακτίνας R (R<D), η οποία είναι προσγειωµένη. Θετικό σηµειακό φορτίο q βρισκεται σε απόσταση D από το κέντρο µιας κοίλης µεταλλικής σφαίρας ακτίνας R (R

Διαβάστε περισσότερα

της µορφής:! F = -mk! r

της µορφής:! F = -mk! r Ένα µικρό σώµα µάζας m, κινείται επί κυκλικής τροχιάς ακτίνας α µέσα σε δυναµικό πεδίο, ελκόµενο από σταθερό ση µείο Ο που αποτελεί το κέντρο της τροχιάς, µε δύναµη F της µορφής: F -mk όπου το διάνυσµα

Διαβάστε περισσότερα

Η αρνητική φορά του άξονα z είναι προς τη σελίδα. Για να βρούμε το μέτρο του Β χρησιμοποιούμε την Εξ. (2.3). Στο σημείο Ρ 1 ισχύει

Η αρνητική φορά του άξονα z είναι προς τη σελίδα. Για να βρούμε το μέτρο του Β χρησιμοποιούμε την Εξ. (2.3). Στο σημείο Ρ 1 ισχύει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Παράδειγμα.. Σταθερό ρεύμα 5 Α μέσω χάλκινου σύρματος ρέει προς δεξαμενή ανοδείωσης. Υπολογίστε το μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από το τμήμα του σύρματος μήκους, cm, σε ένα σημείο που

Διαβάστε περισσότερα

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση:

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση: Στην κορυφή της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας σφήνας µάζας M, η οποία ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικ ρός κύβος µάζας m. Nα δείξετε ότι η σφήνα κινείται στο σύστη µα αναφοράς του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΙΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ 19 Μαγνητικό πεδίο Μαγνητικό πεδίο ονοµάζεται ο χώρος στον οποίο ασκούνται δυνάµεις σε οποιοδήποτε κινούµενο φορτίο εισάγεται σε αυτόν. Επειδή το ηλεκτρικό ρεύµα είναι διατεταγµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων ΜΕΡΟΣ Γ η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων Στις άκρες αβαρούς και λεπτής ράβδου µηκούς L, έχουν στερεωθεί δύο όµοιες σφαίρες, µάζας m και ακτίνας R, το δε σύστηµα στρέφεται µε σταθερή γωνιακή ταχύτητα περί

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι η κυµατοσυνάρτηση που περιγράφει το κύµα έχει την µορφή: ) µε t! t + T x - x0 ( )

i) Nα δείξετε ότι η κυµατοσυνάρτηση που περιγράφει το κύµα έχει την µορφή: ) µε t! t + T x - x0 ( ) Ένα µονοδιάστατο εγκάρσιο αρµονικό κύµα, πλάτους Α, περιόδου Τ και µήκους κύµατος λ, διαδίδεται κατά µήκος του άξονα x x. Στο σχήµα 1 απεικονίζεται ένα στιγµιότυπο του κύµατος την χρονική στιγµή t=t, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 1 1. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Μαγνητικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 2500 χρόνια σε κομμάτια μαγνητισμένου σιδηρομεταλλεύματος,

Διαβάστε περισσότερα

Γ! Tο ηλεκτρικό πεδίο εντός της ύλης

Γ! Tο ηλεκτρικό πεδίο εντός της ύλης Γ Tο ηλεκτρικό πεδίο εντός της ύλης 36. Hλεκτρικό δίπολο - Hλεκτρική ροπή διπόλου Oρίζουµε ως ηλεκτρικό δίπολο, ένα σύστηµα δύο αντίθετων σηµειακών ηλεκτρι κών φορτίων ±q, που βρίσκονται σε µια ορισµένη

Διαβάστε περισσότερα

Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης

Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης Kινηµατική άποψη της επίπεδης κίνησης Θα λέµε ότι ένα στερεό σώµα εκτελεί επίπεδη κίνηση, όταν οι αποστάσεις των υλικών του σηµείων από ένα ορισµένο επίπεδο αναφοράς (ε), παραµέ νουν αµετάβλητες µε το

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1) Να αναφέρετε τις 4 παραδοχές που ισχύουν για το ηλεκτρικό φορτίο 2) Εξηγήστε πόσα είδη κατανοµών ηλεκτρικού φορτίου υπάρχουν. ιατυπώστε τους

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ 1 3.1 ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΠΑΓΩΓΗΣ Το Σχ. 3.1 δείχνει μερικά από τα πειράματα που πραγματοποίησε o Michael Faraday. Στο Σχ. 3.1(α, β, γ) ένα πηνίο συνδέεται με γαλβανόμετρο.

Διαβάστε περισσότερα

C 1 = ε 0 S/x 1 και C 1 = ε 0 S/x 1. όπου S το εµβαδόν των οπλισµών του πυκνωτή. H ολική χωρητικότητα C του συστήµατος, θα είναι: S x 1.

C 1 = ε 0 S/x 1 και C 1 = ε 0 S/x 1. όπου S το εµβαδόν των οπλισµών του πυκνωτή. H ολική χωρητικότητα C του συστήµατος, θα είναι: S x 1. Eπίπεδος πυκνωτής κενού χωρητικότητας C 0, φορ τίζεται µε πηγή σταθερής τάσεως V 0. Aποσυνδέουµε τον πυκνωτή από την πηγή και στην συνέχεια εισάγουµε στον χώρο µεταξύ των οπλισ µών του µεταλλική πλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ. Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; αλφάβητου επιγραµµισµένα µε βέλος. για παράδειγµα, Τι ονοµάζουµε µέτρο διανύσµατος;

ΙΑΝΥΣΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ. Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; αλφάβητου επιγραµµισµένα µε βέλος. για παράδειγµα, Τι ονοµάζουµε µέτρο διανύσµατος; ΙΝΥΣΜΤ ΘΕΩΡΙ ΘΕΜΤ ΘΕΩΡΙΣ Τι ονοµάζουµε διάνυσµα; AB A (αρχή) B (πέρας) Στη Γεωµετρία το διάνυσµα ορίζεται ως ένα προσανατολισµένο ευθύγραµµο τµήµα, δηλαδή ως ένα ευθύγραµµο τµήµα του οποίου τα άκρα θεωρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ

ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΗΤΙΣΜΟΣ 1. α εξηγήσετε τι είναι ο μαγνήτης. 2. α αναφέρετε τρεις βασικές ιδιότητες των μαγνητών. 3. Πόσους πόλους έχει ένας μαγνήτης και πώς ονομάζονται; 4. Τι θα συμβεί αν κόψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Experiments are the only means of knowledge. Anyother is poetry and imagination. M.Plank 2 ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟΥ MAXWELL

Experiments are the only means of knowledge. Anyother is poetry and imagination. M.Plank 2 ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟΥ MAXWELL ΚΥΜΑΤΙΚΗ-ΟΠΤΙΚΗ 7 xpeiments ae the only means o knowledge. Anyothe is poety and imagination. M.Plank 2 ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΟΥ MAXWLL Σε µια πρώτη παρουσίαση του θέµατος δίνονται οι εξισώσεις του Maxwell στο

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου, που εξασκεί στην µάζα m δύναµη η οποία απορρέει από συνάρτηση δυναµικής ενέργειας της µορφής:

Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου, που εξασκεί στην µάζα m δύναµη η οποία απορρέει από συνάρτηση δυναµικής ενέργειας της µορφής: Υλικό σηµείο µάζας m, κινείται εντός δυναµικού πεδίου, που εξασκεί στην µάζα m δύναµη η οποία απορρέει από συνάρτηση δυναµικής ενέργειας της µορφής: U = k 2 x2 + y ) 2 α) όπου k θετική και σταθερή ποσότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 3.3 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Οι μαγνητικοί πόλοι υπάρχουν πάντοτε σε ζευγάρια. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΟΛΑ. Οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται, ενώ οι

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου.

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας εφαρµόζεται στο

Διαβάστε περισσότερα

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού.

2. Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. . Δυναμικό και χωρητικότητα αγωγού. Σε όλα τα σηµεία ενός αγωγού, σε ηλεκτροστατική ισορροπία, το δυναµικό είναι σταθερό. Για παράδειγµα, στην φορτισµένη σφαίρα του διπλανού σχήµατος τα σηµεία Α και Β

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Μαγνητικό πεδίο Νίκος Ν. Αρπατζάνης ύναµη σε ρευµατοφόρους αγωγούς (β) Ο αγωγός δεν διαρρέεται από ρεύμα, οπότε δεν ασκείται δύναμη σε αυτόν. Έτσι παραμένει κατακόρυφος. (γ) Το µαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Πέντε ερωτήσεις Ηλεκτρομαγνητισμού.

Πέντε ερωτήσεις Ηλεκτρομαγνητισμού. Πέντε ερωτήσεις Ηλεκτρομαγνητισμού. 1) Μαγνητικό πεδίο ευθύγραμμου αγωγού Στο επίπεδο της σελίδας έχουµε ένα ορθογώνιο τρίγωνο ΚΛΜ. πό τις κορυφές Λ και Μ και κάθετα στο επίπεδο του τριγώνου διέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ 1 και Σ 2 µε αντίστοιχες µάζες m 1 και m 2, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις.

Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ 1 και Σ 2 µε αντίστοιχες µάζες m 1 και m 2, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις. Θεωρούµε σύστηµα δύο σωµατιδίων Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m, τα οποία αλληλοεπιδρούν χωρίς όµως να δέχονται εξωτερικές δυνάµεις. i) Nα δείξετε ότι η σχετική ορµή P του ενός, λογουχάρη του Σ ως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23 ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΕΦ.. 23 Ροή (γενικά): Ηλεκτρική Ροή Η ποσότητα ενός μεγέθους που διέρχεται από μία επιφάνεια. Ε Ε dα dα θ Ε Ε θ Ηλεκτρική ροή dφ Ε μέσω στοιχειώδους επιφάνειας da (αφού da στοιχειώδης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (ΚΕΦ 28)

ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (ΚΕΦ 28) ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ (ΚΕΦ 8) B που παράγεται από κινούμενο φορτίο Το Ηλ. Πεδίο στο P (δεν φαίνεται) είναι E = 1 4πε 0 q r rˆ Για το Μαγνητικό Πεδίο στο P προκύπτει πειραματικά ότι: µ 0 qv rˆ B = 4π

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Προτεινόμενα Θέματα Β Λυκείου Μάρτιος Φυσική ΘΕΜΑ A

Γ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ Προτεινόμενα Θέματα Β Λυκείου Μάρτιος Φυσική ΘΕΜΑ A Φυσική ΘΕΜΑ 1. Οι δυναμικές γραμμές ενός ηλεκτροστατικού πεδίου: α) τέμνονται. β) απομακρύνονται από τα αρνητικά φορτία και κατευθύνονται στα θετικά. γ) είναι πάντα παράλληλες μεταξύ τους. γενικής παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η8. Πηγές µαγνητικού πεδίου

Κεφάλαιο Η8. Πηγές µαγνητικού πεδίου Κεφάλαιο Η8 Πηγές µαγνητικού πεδίου Μαγνητικά πεδία Τα µαγνητικά πεδία δηµιουργούνται από κινούµενα ηλεκτρικά φορτία. Μπορούµε να υπολογίσουµε το µαγνητικό πεδίο που δηµιουργούν διάφορες κατανοµές ρευµάτων.

Διαβάστε περισσότερα

', των οποίων. και d E!

', των οποίων. και d E! Λεπτό µεταλλικό σύρµα έχει σχήµα περιφέρειας, ακτίνας R και φέρει θετικό φορτίο q, που είναι οµοιόµορφα κατα νεµηµένο πάνω σ αυτό. Eάν το σύρµα βρίσκεται µέσα στον αέρα, να βρεθεί η ένταση και το δυναµικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ ΕΝΝΟΙ ΤΟΥ ΙΝΥΣΜΤΟΣ Όπως είναι γνωστό από τη φυσική, τα διάφορα µεγέθη διακρίνονται σε βαθµωτά και διανυσµατικά. αθµωτά είναι τα µεγέθη τα οποία χαρακτηρίζονται µόνο από το µέτρο τους. Τέτοια µεγέθη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΜΑΓΝΗΤΟΣΤΑΤΙΚΗ Διδάσκων: Καθηγητής Ι. Ρίζος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

4 η Εργαστηριακή Άσκηση

4 η Εργαστηριακή Άσκηση 4 η Εργαστηριακή Άσκηση Βρόχος υστέρησης σιδηροµαγνητικών υλικών Θεωρητικό µέρος Τα περισσότερα δείγµατα του σιδήρου ή οποιουδήποτε σιδηροµαγνητικού υλικού που δεν έχουν βρεθεί ποτέ µέσα σε µαγνητικά πεδία

Διαβάστε περισσότερα

Όσο χρονικό διάστηµα είχε τον µαγνήτη ακίνητο απέναντι από το πηνίο δεν παρατήρησε τίποτα.

Όσο χρονικό διάστηµα είχε τον µαγνήτη ακίνητο απέναντι από το πηνίο δεν παρατήρησε τίποτα. 1 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (Ε επ ). 5-2 ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Γνωρίζουµε ότι το ηλεκτρικό ρεύµα συνεπάγεται τη δηµιουργία µαγνητικού πεδίου. Όταν ένας αγωγός διαρρέεται από ρεύµα, τότε δηµιουργεί γύρω του

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΙΙ (Ηλεκτρομαγνητισμός Οπτική)

Φυσική ΙΙ (Ηλεκτρομαγνητισμός Οπτική) Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Φυσική ΙΙ (Ηλεκτρομαγνητισμός Οπτική) Διάλεξη 5 η Ιωάννα Ζεργιώτη Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Yλικό σηµείο κινείται στο επίπεδο Οxy διαγράφον τας καµπύλη τροχιά, η οποία περιγράφεται από την σχέση:

Yλικό σηµείο κινείται στο επίπεδο Οxy διαγράφον τας καµπύλη τροχιά, η οποία περιγράφεται από την σχέση: Yλικό σηµείο κινείται στο επίπεδο Οxy διαγράφον τας καµπύλη τροχιά, η οποία περιγράφεται από την σχέση: y = Αηµωx όπου Α, ω σταθερές και θετικές ποσότητες. Εάν το υλικό σηµείο κατά τον άξονα x κινείται

Διαβάστε περισσότερα

0 Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρομαγνητισμός. Κώστας Παρασύρης - Φυσικός

0 Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Ηλεκτρομαγνητισμός Ηλεκτρομαγνητισμός. Κώστας Παρασύρης - Φυσικός 0 Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Ηλεκτρομαγνητισμός - 3.3 Ηλεκτρομαγνητισμός 1 Φυσική Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Ηλεκτρομαγνητισμός - 1. Μαγνητικό πεδίο Βασικές έννοιες Μαγνητικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10.

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας της εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική ροή. Εμβαδόν=Α

Ηλεκτρική ροή. Εμβαδόν=Α Ηλεκτρική ροή Hλεκτρική ροή: φυσικό μέγεθος (μονόμετρο) που δηλώνει τον αριθμό των δυναμικών γραμών ενός ηλεκτρικού πεδίου που διαπερνούν μία επιφάνεια. Εμβαδόν=Α Για παράδειγμα, η ηλεκτρική ροή για την

Διαβάστε περισσότερα

8η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ1 Ασκήσεις 8 ου Κεφαλαίου

8η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ1 Ασκήσεις 8 ου Κεφαλαίου 8η Εργασία στο Μάθημα Γενική Φυσική ΙΙΙ - Τμήμα Τ1 Ασκήσεις 8 ου Κεφαλαίου 1. Ένα σύρμα μεγάλου μήκους φέρει ρεύμα 30 Α, με φορά προς τα αριστερά κατά μήκος του άξονα x. Ένα άλλο σύρμα μεγάλου μήκους φέρει

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 2 ου Κεφαλαίου, Νόμος του Gauss

Ασκήσεις 2 ου Κεφαλαίου, Νόμος του Gauss Ασκήσεις 2 ου Κεφαλαίου, Νόμος του Guss 22.36.Μία αγώγιμη σφαίρα με φορτίο q έχει ακτίνα α. Η σφαίρα βρίσκεται στο εσωτερικό μίας κοίλης ομόκεντρης αγώγιμης σφαίρας με εσωτερική ακτίνα και εξωτερική ακτίνα.

Διαβάστε περισσότερα

# $ + L " = ml " ml! = ML " $ + ml " $ L " = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του

# $ + L  = ml  ml! = ML  $ + ml  $ L  = ML/2(M + m) # $ (1) Eξάλλου, εάν L' α, L' σ είναι οι τελικές αποστάσεις του κέντρου µάζας C του Mία σανίδα, µήκους L καί µάζας M, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο ένα άκρο της σανίδας πατάει άνθ ρωπος µάζας m και αρχίζει να κινείται προς το άλλο άκρο της. Kατά πόσο θα µετατοπιστεί η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘEMA A: ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις να βρείτε τη μια σωστή απάντηση: 1. Αντιστάτης με αντίσταση R συνδέεται με ηλεκτρική πηγή, συνεχούς τάσης V

Διαβάστε περισσότερα

και B! του κύµατος, οπότε κατ' ανάγκη το επίπεδο xz θα αποτελεί το επίπεδο ταλάντωσης του µαγνητικού του πεδίου B!

και B! του κύµατος, οπότε κατ' ανάγκη το επίπεδο xz θα αποτελεί το επίπεδο ταλάντωσης του µαγνητικού του πεδίου B! Πάνω σε µια επίπεδη µεταλλική επιφάνεια, που θεωρείται τέλειος αγωγός, προσπίπτει µονοχρωµατικό Η/Μ κύµα του οποίου η διεύθυνση διαδόσεως είναι κάθετη στην επιφάνεια. i Να δείξετε ότι το ηλεκτρικό πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 28 Πηγές Μαγνητικών Πεδίων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 28 Πηγές Μαγνητικών Πεδίων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 28 Πηγές Μαγνητικών Πεδίων Περιεχόµενα Κεφαλαίου 28 Μαγνητικό πεδίου ευθύγραµµου καλωδίου Δύναµη µεταξύ παράλληλων καλωδίων Ο Νόµος του Ampère Σωληνοειδή και Πηνία Νόµος των Biot-Savart Μαγνητικά

Διαβάστε περισσότερα

E = E 0 + E = E 0 P ϵ 0. = 1 + χ r. = Q E 0 l

E = E 0 + E = E 0 P ϵ 0. = 1 + χ r. = Q E 0 l Πυκνωτής με διηλεκτρικό Πυκνωτής με ορθογώνιους οπλισμούς εμβαδού A και απόσταση μεταξύ των οπλισμών l έχει ϕορτίο Q. Η επιϕανειακή πυκνότητα ϕορτίου σε κάθε οπλισμό θα είνα σ = ±Q/A. Το ηλεκτρικό πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση.

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. i) Εάν Κ είναι το στιγµιαίο κέντρο περιστροφής του στερεού κάποια στιγµή και C η αντίστοιχη θέση του κέντρου µάζας

Διαβάστε περισσότερα

1. H έννοια του ηλεκτρικού πεδίου

1. H έννοια του ηλεκτρικού πεδίου 1. H έννοια του ηλεκτρικού πεδίου Aπό πολλά πειράµατα είναι βεβαιωµένο ότι σε κάθε χώρο, όπου υπάρχουν ηλεκ τρισµένα σώµατα, εκδηλώνονται ηλεκτρικής φύσεως δυνάµεις πάνω σε κάθε σωµατίδιο που φέρει ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΟΠΤΙΚΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Καθ. Η. Ν. Γλύτσης, Tηλ.: 210-7722479 - e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

website:

website: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ρευστών Μαάιτα Τζαμάλ-Οδυσσέας 31 Μαρτίου 2019 1 Δυνάμεις μάζας και επαφής Δυνάμεις μάζας ή δυνάμεις όγκου ονομάζονται οι δυνάμεις που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΣΑΝΑΤΛΙΣΜΥ Β ΛΥΚΕΙΥ ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΛΥΚΕΙΥ Να δώσετε τους ορισμούς: διάνυσμα, μηδενικό διάνυσμα, μέτρο διανύσματος, μοναδιαίο διάνυσμα Διάνυσμα AB ονομάζεται ένα ευθύγραμμο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Υποθέστε ότι έχουμε μερικά ακίνητα φορτισμένα σώματα (σχ.). Τα σώματα αυτά δημιουργούν γύρω τους ηλεκτρικό πεδίο. Αν σε κάποιο σημείο Α του ηλεκτρικού πεδίου τοποθετήσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ B που παράγεται από κινούμενο φορτίο Το Ηλ. Πεδίο στο P (δεν φαίνεται) είναι E 1 4 0 q r 2 rˆ Για το Μαγνητικό Πεδίο στο P προκύπτει πειραματικά ότι: 0 qv rˆ Έχουμε εισάγει την

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου. Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός

Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου. Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός Παρουσίαση Εννοιών στη Φυσική της Β Λυκείου Κεφάλαιο Τρίτο Ενότητα: Ηλεκτρομαγνητισμός 3.1. ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ Κατά σύμβαση, το άκρο που δείχνει το γεωγραφικό Βορρά το ονομάζουμε βόρειο μαγνητικό πόλο, και

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε το δυναµικό ενός τυχαίου σηµείου M του επιπέδου Oyz, σε συνάρτηση µε τις συντεταγµένες y,z του σηµείου.

i) Nα βρείτε το δυναµικό ενός τυχαίου σηµείου M του επιπέδου Oyz, σε συνάρτηση µε τις συντεταγµένες y,z του σηµείου. Eυθύγραµµο µεταλλικό σύρµα µήκους L τοποθετείται στον άξονα τρισορθογώνιου συστήµατος αξόνων Oxz ώστε το µέσο του να συµπί πτει µε την αρχή O των αξόνων. Tο σύρµα φέρει θετικό ηλεκτρικό φορτίο οµοιόµορφα

Διαβάστε περισσότερα

) ω ω. L λίγο πριν. . Nα βρεθούν:

) ω ω. L λίγο πριν. . Nα βρεθούν: Δύο σφαιρίδια A, B µάζας m το καθένα συνδέονται µεταξύ τους µε αβαρές και µη εκτατό νήµα µήκους L, ηρεµούν δε πάνω σε οριζόντιο τραπέζι ευρισκόµενα σε απόσταση α

Διαβάστε περισσότερα

Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας

Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα για σύστηµα µεταβλητής µάζας Όταν εξετάζουµε ένα υλικό σύστηµα µεταβλητής µάζας, δηλαδή ένα σύστη µα που ανταλλάσσει µάζα µε το περιβάλλον του, τότε πρέπει να είµαστε πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική Ενέργεια σε Ηλεκτρικό πεδίο, Διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού. Ιωάννης Γκιάλας 14 Μαρτίου 2014

Δυναμική Ενέργεια σε Ηλεκτρικό πεδίο, Διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού. Ιωάννης Γκιάλας 14 Μαρτίου 2014 Δυναμική Ενέργεια σε Ηλεκτρικό πεδίο, Διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού Ιωάννης Γκιάλας 14 Μαρτίου 2014 Έργο ηλεκτροστατικής δύναμης W F Δl W N i i1 F Δl i Η μετατόπιση Δl περιγράφεται από ένα διάνυσμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ

ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ ΕΝΝΟΙ ΤΟΥ ΙΝΥΣΜΤΟΣ Όπως είναι γνωστό από τη φυσική, τα διάφορα µεγέθη διακρίνονται σε βαθµωτά και διανυσµατικά. αθµωτά είναι τα µεγέθη τα οποία χαρακτηρίζονται µόνο από το µέτρο τους. Τέτοια µεγέθη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Η15. Μέτρηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της γής. Γήινο μαγνητικό πεδίο (Γεωμαγνητικό πεδίο)

Άσκηση Η15. Μέτρηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της γής. Γήινο μαγνητικό πεδίο (Γεωμαγνητικό πεδίο) Άσκηση Η15 Μέτρηση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της γής Γήινο μαγνητικό πεδίο (Γεωμαγνητικό πεδίο) Το γήινο μαγνητικό πεδίο αποτελείται, ως προς την προέλευσή του, από δύο συνιστώσες, το μόνιμο μαγνητικό

Διαβάστε περισσότερα

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και Ένα καροτσάκι που περιέχει άµµο, συνολικής µάζας M, εκτελεί οριζόντια αρµονική ταλάντωση σε λείο επίπεδο, µε τη βοήθεια ιδανικού οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k. Ένα σφαιρίδιο µάζας m

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητικό Πεδίο. Ζαχαριάδου Αικατερίνη Γενικό Τμήμα Φυσικής, Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών Τομέας Φυσικής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μαγνητικό Πεδίο. Ζαχαριάδου Αικατερίνη Γενικό Τμήμα Φυσικής, Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών Τομέας Φυσικής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μαγνητικό Πεδίο Ζαχαριάδου Αικατερίνη Γενικό Τμήμα Φυσικής, Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών Τομέας Φυσικής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Προτεινόμενη βιβλιογραφία: SERWAY, Physics fo scientists and enginees YOUNG H.D., Univesity

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρικό Δυναμικό Εικόνα: Οι διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας προκαλούν μεγάλες διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού ανάμεσα στα σύννεφα και στο έδαφος. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

φορτίο dq. Tο φορτίο αυτό θα δέχεται από το ηλεκτρικό πεδίο που παράγει το µαγνη τικό πέδιο, ηλεκτρική δύναµη:! F!"

φορτίο dq. Tο φορτίο αυτό θα δέχεται από το ηλεκτρικό πεδίο που παράγει το µαγνη τικό πέδιο, ηλεκτρική δύναµη:! F! Θεωρούµε ένα χρονικά µεταβαλλόµενο µαγνητικό πεδίο, δηλαδή ένα µαγνητι κό πεδίο, που η έντασή του µεταβάλλεται µε τον χρόνο (λ.χ. το µαγνητικό πε δίο που παράγεται από ένα σωληνοειδές, στο οποίο η ένταση

Διαβάστε περισσότερα

B 2Tk. Παράδειγμα 1.2.1

B 2Tk. Παράδειγμα 1.2.1 Παράδειγμα 1..1 Μία δέσμη πρωτονίων κινείται μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο μέτρου,0 Τ, που έχει την κατεύθυνση του άξονα των θετικών z, (Σχ. 1.4). Τα πρωτόνια έχουν ταχύτητα με μέτρο 3,0 10 5 m / s

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΜΟΥ A u B Μέτρο Διεύθυνση Κατεύθυνση (φορά) Σημείο Εφαρμογής Διανυσματικά Μεγέθη : μετάθεση, ταχύτητα, επιτάχυνση, δύναμη Μονόμετρα Μεγέθη : χρόνος, μάζα, όγκος, θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

που δέχονται οι τροχοί αυτοί αποτελούν κινητήριες δυνάµεις για το αυτοκί νητο, δηλαδή είναι δυνάµεις οµόρροπες προς την κίνησή του, ένω οι τριβές T!

που δέχονται οι τροχοί αυτοί αποτελούν κινητήριες δυνάµεις για το αυτοκί νητο, δηλαδή είναι δυνάµεις οµόρροπες προς την κίνησή του, ένω οι τριβές T! Tο κέντρο µάζας ενός επιβατηγού αυτοκινήτου απέχει από το οριζόντιο έδαφος απόσταση h. Δίνεται η µάζα Μ του αυτοκινήτου η µάζα m και η ακτίνα R κάθε τροχού, η επιτάχυνση g της βαρύτητας και οι αποστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στροφορµή. υο παρατηρήσεις: 1) Η στροφορµή ενός υλικού σηµείου, που υπολογίζουµε µε βάση τα προηγούµενα, αναφέρεται. σε µια ορισµένη χρονική στιγµή.

Στροφορµή. υο παρατηρήσεις: 1) Η στροφορµή ενός υλικού σηµείου, που υπολογίζουµε µε βάση τα προηγούµενα, αναφέρεται. σε µια ορισµένη χρονική στιγµή. Στροφορµή Έστω ένα υλικό σηµείο που κινείται µε ταχύτητα υ και έστω ένα σηµείο Ο. Ορίζουµε στροφορµή του υλικού σηµείου ως προς το Ο, το εξωτερικό γινόµενο: L= r p= m r υ Όπου r η απόσταση του υλικού σηµείου

Διαβάστε περισσότερα

Παραµόρφωση σε Σηµείο Σώµατος. Μεταβολή του σχήµατος του στοιχείου (διατµητική παραµόρφωση)

Παραµόρφωση σε Σηµείο Σώµατος. Μεταβολή του σχήµατος του στοιχείου (διατµητική παραµόρφωση) Παραµόρφωση σε Σηµείο Σώµατος Η ολική παραµόρφωση στερεού σώµατος στη γειτονιά ενός σηµείου, Ο, δηλαδή η συνολική παραµόρφωση ενός µικρού τµήµατος (στοιχείου) του σώµατος γύρω από το σηµείο µπορεί να αναλυθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά µεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη µονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό.

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά µεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη µονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα. Γ.1 Επικαμπύλιο Ολοκλήρωμα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα. Γ.1 Επικαμπύλιο Ολοκλήρωμα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα Η αναγκαιότητα για τον ορισμό και την περιγραφή των ολοκληρωμάτων που θα περιγράψουμε στο Παράρτημα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα μεγέθη που

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή ταχύτητα µέτρου V 0 πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος κατευθυνόµενο προς κατακόρυφο τοίχο. Το σώµα κάποια στιγµή συγκρούεται ελα στικά και µετωπικά µε µια µπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, Αγωγοί Διηλεκτρικά. Ν. Τράκας, Ι. Ράπτης Ζωγράφου 27.3.

ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ, Αγωγοί Διηλεκτρικά. Ν. Τράκας, Ι. Ράπτης Ζωγράφου 27.3. ΣΧΟΛΗ ΕΜΦΕ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ (ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι) 8-9 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Αγωγοί Διηλεκτρικά Ν. Τράκας Ι. Ράπτης Ζωγράφου 7.3.9 Να επιστραφούν λυμένες μέχρι.4.9 οι ασκήσεις 3 4 5 [ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτροµαγνητισµός 2

Ηλεκτροµαγνητισµός 2 Ηλεκτροµαγνητισµός. 1) Για το µεγάλου µήκους αγωγό του σχήµατος να σχεδιάστε, µια µαγνητική γραµµή που να διέρχεται από το σηµείο Α καθώς και την ένταση του µαγνητικού πεδίου στο σηµείο Γ. Τα σηµεία Α

Διαβάστε περισσότερα

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι

Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Κλασική Ηλεκτροδυναμική Ι ΜΑΓΝΗΤΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΛΗ Διδάσκων: Καθηγητής Ι. Ρίζος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

η αντίστοιχη ταχύτητα του οχήµατος, θα ισχύει η σχέση:! 0 = m! v + M! V! md! v /dt = -Md!

η αντίστοιχη ταχύτητα του οχήµατος, θα ισχύει η σχέση:! 0 = m! v + M! V! md! v /dt = -Md! Tο νήµα µαθηµατικού εκκρεµούς µήκους L, είναι στερεωµένο στην οροφή µικρού οχήµατος µάζας M, το οποίο µπορεί να ολισθαίνει χωρίς τριβή πάνω σε οριζόντιο επίπεδο (σχήµα 1). i) Eάν το σφαιρίδιο του εκκρεµούς

Διαβάστε περισσότερα

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

1.4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ 34 4 ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Άξονας Πάνω σε μια ευθεία επιλέγουμε δύο σημεία Ο και Ι, έτσι ώστε το διάνυσμα OI να έχει μέτρο και να βρίσκεται στην ημιευθεία O Λέμε τότε ότι έχουμε έναν άξονα με αρχή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ 1 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο +2 ο ΕΝΝΟΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Διάνυσμα ορίζεται ένα προσανατολισμένο ευθύγραμμο τμήμα, δηλαδή ένα ευθύγραμμο τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητισμός. Ενότητα 2. Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός

Μαγνητισμός. Ενότητα 2. Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός Σημειώσεις Γενικής Φυσικής - ΒΕΤ Μ. Μπενής / 2016 Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός Ενότητα 2. Ηλεκτρισμός & Μαγνητισμός Μαγνητισμός Το φαινόμενο της μαγνήτισης είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Παρατηρήθηκε πως

Διαβάστε περισσότερα

Μαγνητικό Πεδίο. Ζαχαριάδου Αικατερίνη Γενικό Τμήμα Φυσικής, Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών Τομέας Φυσικής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μαγνητικό Πεδίο. Ζαχαριάδου Αικατερίνη Γενικό Τμήμα Φυσικής, Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών Τομέας Φυσικής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μαγνητικό Πεδίο Ζαχαριάδου Αικατερίνη Γενικό Τμήμα Φυσικής, Χημείας & Τεχνολογίας Υλικών Τομέας Φυσικής ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Προτεινόμενη βιβλιογραφία: SERWAY, Physics for scientists and engineers YOUNG H.D., University

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Το Σέλας συμβαίνει όταν υψηλής ενέργειας, φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο ταξιδεύουν στην άνω ατμόσφαιρα της Γης λόγω της ύπαρξης του μαγνητικού της πεδίου. Μαγνητισμός

Διαβάστε περισσότερα

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N!

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N! Οµογενής συµπαγής κύβος ακµής α και µάζας m, ισορροπεί ακουµπώντας µε µια ακµή του σε κατακόρυφο τοίχο και µε µια του έδρα σε κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, όπως φαίνεται στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΙΑΝΥΣΜΑΤΟΣ Άξονας Έστω η ευθεία x x (σχ. 21) και τα σηµεία Ο, Ι πάνω σ αυτή, ώστε ΟΙ= i όπου i το µοναδιαίο διάνυσµα, δηλαδή ένα διάνυσµα που θεωρούµε ότι η φορά του είναι θετική και το µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ & ΠΕΔΙΑ

ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ & ΠΕΔΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ & ΠΕΔΙΑ =0 Αλληλεπιδράσεις μαγνητών με ηλεκτρικά ρεύματα Αλληλεπιδράσεις μαγνητών με κινούμενα ηλεκτρικά φορτία Οι αλληλεπιδράσεις συμβαίνουν μόνον όταν τα ηλεκτρικά φορτία είναι κινούμενα

Διαβάστε περισσότερα

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F!

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F! Οµογενής κυκλικός δίσκος µάζας m και ακτίνας, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος µε τον άξονα συµµετρίας του κατα κόρυφο. Εάν σ ένα σηµείο της περιφέρειας του δίσκου εξασκείται συνεχώς µια σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Η ηλεκτρική μηχανή είναι μια διάταξη μετατροπής μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική και αντίστροφα. απώλειες Μηχανική ενέργεια Γεννήτρια Κινητήρας Ηλεκτρική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα