ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2 Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2 Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ."

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2 Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. «Εξειδίκευση εκττ/κών και στελεχών της γενικής εκττ/σης για μαθητές με προβλήματα λόγου και ομιλίας». Επιστ. υπεύθυνος : Γ. Δράκος Καθηγητής Π.Γ.Δ.Ε. - Ε.Κ.Π.Α. Εξειδ/νη εκπ/κός : Ουρ. Βλαχογιάννη Νηπιαγωγός ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2005

2 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τις πρώτες διαπιστώσεις που έγιναν, τη σχολική χρονιά που διανύουμε, στη συγκεκριμένη τάξη του νηπιαγωγείου, ήταν το αρκετά υψηλό ποσοστό των παιδιών που παρουσίαζαν προβλήματα λόγου, είτε ως ωνητική διαταραχή, είτε σε επίπεδο λεξιλογίου, όπως τωχό λεξιλόγιο αλλοδαπών παιδιών, είτε σε βαθύτερη δομή. Η περίπτωση που επιλέξαμε να μελετήσουμε έδινε την εικόνα μιας γενικευμένης γλωσσικής διαταραχής. Ο λόγος, όπως εκερόταν, ήταν αρκετά δυσκατάληπτος, ώστε : α. Συχνά να μη γίνεται κατανοητός και έτσι να εμποδίζεται η επικοινωνία του συγκεκριμένου παιδιού τόσο με τους συνομιλήκους όσο με τους ενήλικες. β. Να θεωρηθεί βάσιμη η πρόβλεψη ότι η δυσκολία αυτή στην επικοινωνία θα δυσχέραινε την αποδοχή του παιδιού από την ομάδα και, λόγω αυτού, τη συναισθηματική του ανάπτυξη και τη διαδικασία κοινωνικοποίησης του, και γ. Να είναι σχεδόν βέβαιο ότι, με την ολοκλήρωση της προσχολικής αγωγής, δεν θα έχει αποκτήσει τη ωνολογική συνειδητοποίηση (Παννικολοπούλου, σελ. 16), που απαιτείται για την ανάγνωση και τη γραή, και δεν θα έχει αναπτύξει την απαιτούμενη σχολική ετοιμότητα. Για τους λόγους αυτούς θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητη η διερεύνηση και κατάρτιση εξατομικευμένης παιδαγωγικής παρέμβασης.

3 2 ΙΣΤΟΡΙΚΟ 1. Ατουικό - οικογενειακό ιστορικό Η Μ.Κ. είναι προνήπιο, γεννημένη τον Οκτώβριο του Είναι μοναχοπαίδι. Ο πατέρας της είναι υδραυλικός και η μητέρα της δεν εργάζεται εκτός σπιτιού (δεν έχουμε στοιχεία αν εργαζόταν πριν το γάμο ή την εγκυμοσύνη). Άλλες εγκυμοσύνες, ατυχείς ή ανεπιθύμητες, πριν ή μετά τη γέννηση της Μ.Κ., δεν υπήρξαν. Τώρα περιμένουν το δεύτερο παιδί τους (τον Οκτώβριο). Σε συζητήσεις που είχαμε με τη μητέρα αίνεται ότι τόσο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και κατά τον τοκετό της Μ, όλα εξελίχθηκαν ομαλά. Ακόμη ότι η Μ. μεγάλωνε υσιολογικά, χωρίς να έχει αρρωστήσει ποτέ. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάσθηκε ήταν ότι άργησε να μιλήσει. Μετά από υπόδειξη του παιδιάτρου απευθύνθηκαν σε Ψυχοδιαγνωστικό κέντρο πριν ένα χρόνο περίπου. Σύμφωνα με τη διάγνωση του Κέντρου, η Μ. «παρουσίαζε κινητική ανωριμότητα και προβλήματα λόγου» και συστηνόταν η οίτηση σε ειδικό σχολείο ή σε νηπιαγωγείο με ειδική τάξη. Στις πρώτες μας επικοινωνίες, που ήταν τηλεωνικές, καθότι η Μ. δεν είχε εμανισθεί τις πρώτες ημέρες στο νηπιαγωγείο, η μητέρα είχε αναερθεί και σε «αυτιστικά στοιχεία», όσον αορά τη διάγνωση του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου. Στις προσωπικές μας όμως συζητήσεις, στη συνέχεια, δεν αναερόταν πλέον σε αυτό. Ας σημειωθεί ότι η διαγνωστική έκθεση δεν έθασε ποτέ στο σχολείο, γιατί, όπως είπε η μητέρα, την είχαν δώσει σ ένα ίλο δάσκαλο για να έχουν και τη δική του γνώμη, χωρίς όμως να τους την επιστρέψει. Επειδή το νηπιαγωγείο με ειδική τάξη ήταν μακριά και δεν ήταν εύκολη η καθημερινή μετάβαση σ' αυτό, η οικογένεια αποάσισε, σε συνεννόηση με τα δύο σχολεία, η Μ. να οιτήσει στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς. Σαν προϋπόθεση τέθηκε για να βοηθηθεί η Μ. να ακολουθήσει πρόγραμμα λογοθεραπείας εκτός σχολείου σε κάποιο κέντρο ή ειδικό παιδαγωγό. Τελικά, όμως, δεν άρχισε τέτοιο πρόγραμμα, γιατί ο πατέρας ήταν κάθετα αρνητικός λέγοντας ότι η Μ «μεγαλώνοντας θα διορθωθεί», «είναι που άργησε να μιλήσει» και ότι και ο ίδιος άργησε να μιλήσει, αλλά τελικά δεν έχει πρόβλημα.

4 3 Από τις πρώτες τηλεωνικές επικοινωνίες, αλλά και στις προσωπικές μας συζητήσεις, η μητέρα αινόταν πολύ απογοητευμένη και συχνά ήταν δακρυσμένη, λόγω της κατάστασης της Μ., ιδιαίτερα, όπως τους είχε παρουσιασθεί στο Ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όμως, είχε αισιοδοξήσει αρκετά, γιατί έβλεπε την πρόοδο της Μ., ακόμη και σε θέματα λόγου. Η συνεργασία με την οικογένεια ήταν αρκετά καλή. Συχνά συζητούσαμε για την εξέλιξη της στο σχολείο και στο σπίτι και ακολουθούσαν αρκετά τις οδηγίες μας για το πρόγραμμα της Μ. στο σπίτι (όπως παρότρυνση για επικοινωνία, διάβασμα παραμυθιών, τραγούδια, πλαστελίνη, κόψιμο με ψαλιδάκι, ζωγραική κ.ά.) Όπως μας είχε αναέρει η μητέρα, ο πατέρας ήταν αυτός που ασχολιόταν με την Μ., γιατί η ίδια δεν μπορούσε λόγω άλλων οικογενειακών υποχρεώσεων. 2. Σγολικό ιστορικό Γενική εικόνα Η Μ.Κ. είναι ένα γλυκό κορίτσι που προκαλεί καλή πρώτη εντύπωση και προδιαθέτει ευνοϊκά. Δεν είναι από τα ψηλά παιδιά της ηλικίας της και έχει λίγο βάρος παραπάνω. Συνήθως οράει άνετα ρούχα (όρμες) και για το λόγο ότι μετά το νηπιαγωγείο πηγαίνουν για κάμποση ώρα στην κοντινή παιδική χαρά, σχεδόν καθημερινά. Το πρόσωπο της είναι αρκετά εκραστικό, τα χαρακτηριστικά της λίγο σιγμένα, ιδιαίτερα τα χείλη της που είναι συνήθως κλειστά. Δείχνει διάθεση επικοινωνίας και με το βλέμμα συνήθως ψάχνει, αναζητά. Δεν αίνεται ιδιαίτερα χαρούμενη και δεν γελά πολύ συχνά. Γελά περισσότερο με τις ζαβολιές και τα αστεία των άλλων παιδιών. Η κίνηση της είναι λίγο άγαρμπη, ιδιαίτερα όταν τρέχει, και θυμίζει κίνηση παιδιού μικρότερης ηλικίας. Από την πρώτη μέρα έδειχνε να προσαρμόζεται καλά. Μιλούσε και με τη νηπιαγωγό και με τα άλλα παιδιά, ακολουθούσε τις οδηγίες, όταν αορούσαν απλά και πρακτικά θέματα, και έδειχνε ότι θέλει να είναι με τους άλλους.

5 4 Δείχνει αρκετή θέληση και δεν αίνεται να αποθαρρύνεται που τα παιδιά δεν αποδέχονται τον ιδιαίτερο λόγο της. Παρ όλο που ήταν η πρώτη ορά που πήγαινε σχολείο δεν είχε δυσκολία να αποχωρίζεται τους γονείς της Στην αρχή έκλαιγε συχνά όταν έπετε όπως έτρεχε, για παράδειγμα, ή όπως έσκυβε από το παγκάκι. Στη διάρκεια της χρονιάς όμως αυτό γινόταν ελάχιστα, πράγμα που το επεσήμανε και η ίδια. Συνεχίζει να κλαίει όμως όταν έρθει σε σύγκρουση με κάποιο παιδί, είτε επειδή δεν την αήνουν να παίξει με κάποιο παιχνίδι που θέλει ή επειδή της πήραν κάποιο παιχνίδι ή γιατί κάποιο παιδί την έσπρωξε. Κατά το πρώτο διάστημα, κάποιες ορές, από μόνη της, μιμείτο κινήσεις των άλλων και της νηπιαγωγού όταν ήταν στη μεγάλη ομάδα, σαν να ήθελε να βρει τρόπο να συμμετέχει. Αυτό τώρα συμβαίνει σπάνια. Συυυετογή Είναι πρόθυμη να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες τόσο στη συζήτηση και τις χειροτεχνίες, όσο και στα ομαδικά παιχνίδια και τις ψυχοκινητικές δραστηριότητες. Έχει πείσμα και επιμονή, που εκδηλώνονται τόσο στις εργασίες της όσο και στη συμπεριορά της όταν κάτι την πιέζει. Πολύ συχνά αίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει ζητηθεί. Παρ όλα αυτά δείχνει μεγάλη θέληση να συμμετέχει με τον τρόπο που η ίδια έχει καταλάβει ή μιμούμενη τα άλλα παιδιά. Σπάνια απουσιάζει μετά τα Χριστούγεννα και όχι για λόγους υγείας. Πριν τα Χριστούγεννα είχε απουσιάσει γιατί είχε αρρωστήσει (ωτίτιδα, χωρίς όμως περαιτέρω επιπλοκές) και για οικογενειακούς λόγους (ροντίδα γιαγιάδων). Συνερνατικότητα - κοινωνικότητα Η Μ. δεν είναι ιδιαίτερα δημοιλής με την έννοια ότι τα άλλα παιδιά δείχνουν να τη συμπαθούν, δεν επιδιώκουν, όμως, ιδιαίτερα το παιχνίδι μαζί της και την παρέα της. Έχει ένα πολύ καλό ίλο, προνήπιο κι αυτό, που συναντιούνται και εκτός σχολείου.

6 5 Μπορεί όμως να παίζει και με άλλα παιδιά, σε μικρές ομάδες των δύο ή τριών ατόμων. Συχνά διαλέγει να παίξει μόνη της, κυρίως όταν δεν έχει ευοδωθεί η συνεργασία με τα άλλα παιδιά, με παζλ π.χ. ή στο κουκλόσπιτο, ή να ζωγραίσει και να κάνει πλαστελίνη. Παίζει αρμονικά, αλλά σε περίπτωση ζαβολιάς ή επιθετικότητας εκ μέρους των άλλων, διεκδικεί, κλαίγοντας και ωνάζοντας, και καταεύγει στη διαιτησία της δασκάλας. Η Μ.Κ. ακολουθεί πολύ καλά τη ρουτίνα την ώρα του αγητού, πλένει πάντα τα χέρια της, τακτοποιεί την πετσέτα της και τα σκεύη της με τάξη και μεθοδικότητα. Δυσκολεύεται στο θέμα της τουαλέτας γιατί ειδικά τους πρώτους μήνες δεν μπορούσε να ισορροπήσει καλά στις τουαλέτες του σχολείου (είναι κοινές με του δημοτικού σχολείου και είναι τύπου «τούρκικες»). Προίλ «σγολικών» δεξιοτήτων Η Μ. έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της χρονιάς όσον αορά τη λεπτή κινητικότητα. Το σχέδιο της από τις αδιαοροποίητες όρμες έχει θάσει να παρουσιάζει άνθρωπο με όλα τα μέλη. Δεν ζωγραίζει στο ίδιο χαρτί ένα θέμα, αλλά διάορα, ασύνδετα μεταξύ τους, και, πολλές ορές, ζωγραίζει ανάποδα ή προς τις πλαϊνές πλευρές του χαρτιού χωρίς να το στρέψει. Στο γέμισμα της εικόνας οι γραμμές της είναι πυκνές και μικρού εύρους, όπως και στο κόψιμο με το ψαλίδι κάνει μικρές ψαλιδίτσες τη μία κοντά στην άλλη πάνω στη γραμμή. Κόβει αρκετά καλά όταν το σχήμα δεν είναι πολύπλοκο. Στην αδρή κινητικότητα παρουσιάζει όμως ακόμη δυσκολίες, γιατί μπορεί να χάσει την ισορροπία της, όχι τόσο εύκολα όπως στην αρχή, και δεν τα καταέρνει τόσο σε δραστηριότητες με πηδηματάκια, κουτσό κ.ά. Δείχνει αδυναμία να έχει πολλή ώρα στραμμένη την προσοχή της όταν κάποιος μιλά στη μεγάλη ομάδα και πολλές ορές δεν αντιλαμβάνεται και δεν κατανοεί αυτό που έχει ζητηθεί, είτε πρόκειται για θέμα συζήτησης είτε για οδηγίες παιχνιδιού ή ψυχοκινητικών δραστηριοτήτων είτε για οδηγίες στις προγραικές ασκήσεις. Ειδικά σε ασκήσεις προγραικές κ.ά. έχει μεγαλύτερη δυσκολία να κατανοήσει τι ζητείται.

7 6 Μέχρι το τελευταίο διάστημα τις συμπλήρωνε με τον τρόπο που η ίδια διάλεγε είτε επειδή ήταν πιο εύκολος ή γνωστός. Τώρα μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες όταν τις επισημαίνονται ιδιαιτέρως και συνεχώς. Γνωρίζει τα χρώματα και τα ονομάζει, όχι, όμως τα σχήματα, εκτός από τον κύκλο. Στον τρόπο δουλειάς της είναι αρκετά οργανωμένη. Παίρνει μόνη της τα υλικά που χρειάζεται και τα ξαναβάζει στη θέση τους. Κάθεται σωστά στην καρέκλα. Δεν αλλάζει συνήθως ύλλο όταν ζωγραίζει και δεν αήνει στη μέση τη ζωγραική της παρά μόνο όταν η ίδια πιστεύει ότι έχει τελειώσει. Δείχνει θέληση και επιμονή και αίνεται αοσιωμένη σ' αυτό που κάνει.

8 7 ΠΡΟΦΙΛ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ Εκτός από τις διαπιστώσεις που έγιναν με την παρατήρηση και έχουν ήδη αναερθεί (αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής όταν κάποιος μιλά σε μεγάλη ομάδα και δυσκολία κατανόησης οδηγιών) θεωρήσαμε σκόπιμο, για πιο αναλυτικές παρατηρήσεις, να ακολουθήσουμε τη μέθοδο της μαγνητοφωνημένης καταγραής του προορικού λόγου της Μ. Η καταγραφή έγινε πρώτα ομαδικά, όπου ο καθένας είχε να μιλήσει για το τι του αρέσει να κάνει όταν πηγαίνει στην παιδική χαρά και, στη συνέχεια, ατομικά με καρτέλες εικόνων ζώων και αντικειμένων. Οι διαπιστώσεις είναι οι εξής : Πολλές ορές δεν μπορεί να ονομάσει κάτι, αλλά το λέει με περιγραικό τρόπο, κάνοντας κινήσεις ή λέγοντας κάτι παραπλήσιο (περιορισμένο λεξιλόγιο), π.χ. «νερό» αντί για «θάλασσα», «σπιτάκι» ([pitaki]) αντί για «ανεμόμυλο». Συχνά κάνει συντακτικά λάθη στη χρήση του γένους του άρθρου και στον πληθυντικό αριθμό. Ο λόγος της δεν είναι επίπεδος, αλλά εκραστικός επιτονίζει, χρωματίζει τη ωνή της και συνοδεύει με κινήσεις. Κάνει λάθη στην παραγωγή του λόγου, ειδικά στις αρχικές συλλαβές των λέξεων όταν είναι πολυσύλλαβες, π.χ. [aplano] αντί [aeroplano] (πτώση συλλαβών). Δεν κάνει, συνήθως, λάθη στις τελευταίες συλλαβές των λέξεων,. Συχνά χρησιμοποιεί υποκοριστικά [-aki], [-itsa]. Παραλείπει ωνήματα και συλλαβές, π.χ. [falitsa] αντί [fraulitsa], [pame] αντί [xtipame], [tiraki] αντί [potiraki]. Αντικαθιστά ωνήματα και συλλαβές, π.χ. [elafadas] αντί [elefadas], (ουδετεροποίηση), [tixatlioi] αντί [oaxtilioi], [valeli] αντί [vareli] (μερικός αναδιπλασιασμός). Πολλά συμπλέγματα δεν μπορεί να τα να πει, π.χ. [sp], [pa8i] αντί [spa0i] (απλοποίηση συμπλεγμάτων). Χρησιμοποιεί συχνά το «ε ε ε» πριν απαντήσει. Λέει το /ρ/ μόνο του αλλά όχι σε συμπλέγματα, /δε/α/, drepani. Χρησιμοποιεί περισσότερο αντωνυμίες και ουσιαστικά και όχι επίθετα ή άλλους προσδιορισμούς. Δίνει την εντύπωση ότι δεν έχει πολλές εσωτερικές παραστάσεις.

9 8 ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Θέτοντας ως σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας της Μ. με τους συνομιλήκους της και με τους ενήλικες και την ομαλή συναισθηματική της ανάπτυξη μέσα από την αποδοχή της από τους άλλους, επιλέξαμε τους εξής στόχους με αντίστοιχες ενδεικτικές δραστηριότητες : Α. Γλωσσικοί στόγοι : α. Να μην παραλείπει συλλαβές, ακόμη και σε πολυσύλλαβες λέξεις. Δραστ. 1 : «Χτυπάμε τις ωνούλες» Σε κάθε συλλαβή («ωνούλα») μιας λέξης αρχικά δισύλλαβης, τρισύλλαβης και στη συνέχεια πολυσύλλαβης χτυπάμε παλαμάκια, ένα χτύπημα για κάθε συλλαβή. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με μουσικά όργανα π.χ. ταμπουρίνο, ξυλάκια. Υλικά : μουσικά όργανα. Δραστ. 2 : «Μια βούλα για κάθε ωνούλα». Για κάθε ωνούλα κολλάμε σε ένα χαρτί βούλες από χαρτόνι ίδιου χρώματος. Όταν αλλάζουμε λέξη διαλέγουμε χαρτόνι άλλου χρώματος. Μόλις συμπληρώσουμε τρεις «λέξεις» στο ίδιο χαρτί, μπορούμε να τις «διαβάσουμε» δείχνοντας τις βούλες, κάθε λέξη με το δικό της χρώμα. Υλικά : βούλες από χρωματιστό χαρτόνι. β. Να εμπλουτισθεί το λεξιλόγιο σε διάορες ενότητες, π.χ. τα μέρη του σώματος, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, ζώα κ.ά. Δραστηριότητες σχετικά με την ενότητα «μέρη του σώματος». Δραστ. 1 : «Ντόμινο» Καρτέλες με μέλη του σώματος σε διπλή σειρά, Ονομάζουμε. Βρίσκουμε τις ίδιες. Παίζουμε στη μεγάλη ομάδα, αρχικά, σε μικρότερες ή σε δυάδες, στη συνέχεια. Έμαση στη λεκτική συμμετοχή των παιδιών. Υλικά : Καρτέλες με μέλη του σώματος.

10 9 Δραστ. 2 : «Μαγνήτες» Χορεύουν με τον ήχο της μουσικής σε ζευγαράκια, στις παύσεις της μουσικής η νηπιαγωγός λέει το όνομα ενός μέλους. Τα παιδιά πρέπει να ακουμπήσουν μεταξύ τους το μέλος αυτό που ειπώθηκε π.χ. ώμος, μύτη, κοιλιά. Το ρόλο της νηπιαγωγού έχουν στη συνέχεια τα παιδιά, ένα-ένα. Υλικά : κασέτες μουσικής ή μουσικά όργανα. Β. Ψυγοκινητικοί στόγοι : α. Να αναπτύξει την αδρή κινητικότητα Δραστ. 1. «Περπατώ - περπατώ, τρέχω - τρέχω και πηδώ». Τα παιδιά επαναλαμβάνουν τα λόγια του γνωστού αυτού μοτίβου και χτυπώντας παλαμάκια (σε αξία τετάρτων για το «περπατώ», σε αξία όγδοων για το «τρέχω» και σε αξία ολόκληρου για το «πηδώ»), προχωρούν με τον ανάλογο βηματισμό (περπάτημα, τρέξιμο, πήδημα). Δραστ. 2 : «Οι κορδέλες μας χορεύουν κι εμείς μαζί». Με τον ήχο χαρούμενης μουσικής και κρατώντας τις κορδέλες τα παιδιά χορεύουν, κινούμενα προς διάορες κατευθύνσεις, στριογυρίζοντας κλπ. Υλικά : κασέτες μουσικής, κορδέλες γυμναστικής. β. Να ασκήσει την ισορροπία. Δραστ. 1 «Κατεβαίνω την πλαγιά» Σε ελαρώς επικλινή επιάνεια τα παιδιά ανεβαίνουν και κατεβαίνουν περπατώντας, τρέχοντας, πηδώντας, κάνοντας κουτσό κλπ., με το ήχο του ταμπουρίνο ή άλλου μουσικού οργάνου. Υλικά : μία επικλινής επιάνεια, μουσικά όργανα. Δραστ. 2 : «Στη στενή γέυρα» Σε ευθεία γραμμή σχηματισμένη στο πάτωμα ή σε χαμηλή δοκό τα παιδιά προχωρούν με διάορους τρόπους, π.χ. με απλό περπάτημα, με σακουλάκια πάνω στο κεάλι, στις μύτες των ποδιών, ενώνοντας μύτη με τέρνα, με πλαϊνά βήματα κ.ά.

11 10 Υλικά : ταινία ή λωρίδες χαρτόνι, δοκός εδάους ή ενωμένα τουβλάκια σε σειρά. Γ. Κοινωνικοί στόγοι : Να μπορεί να αντιλαμβάνεται και να ακολουθεί οδηγίες Δραστ. 1 : «Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, με οδηγίες». Ένα - ένα παιδί ψάχνει το χαμένο θησαυρό μέσα στη σχολική αίθουσα ακολουθώντας προορικές οδηγίες, και όχι έχοντας καρτέλες όπως παίζεται συνήθως το παιχνίδι αυτό. Υλικά : Ο «θησαυρός» Δραστ. 2 : «Τι μου λέει το ταμπουρίνο» Διαλέγουμε τρεις κινήσεις απλές, διαορετικές κάθε ορά ή με διαορετική σειρά, που πρέπει το κάθε παιδί ξεχωριστά να κάνει ανάλογα με το πόσες ορές χτυπάμε το ταμπουρίνο, π.χ. σε ένα χτύπημα, πιάνουμε μυτούλα, σε δύο χτυπήματα, χτυπάμε παλαμάκια, σε τρία πηδάμε σαν ελατήρια. Το ρόλο της νηπιαγωγού, στη συνέχεια, τον έχει άλλο παιδί. Υλικά : ταμπουρίνο. Να παρακολουθεί και να ακούει τον άλλο όταν μιλάει στη μεγάλη ομάδα. Δραστ. 1 : «Ηχώ» Ένα παιδί λέει μια ράση και ένα άλλο την επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο και την ίδια έκραση που ειπώθηκε αρχικά. Δραστ. 2. : «Τι αρέσει στο ίλο μου» Σε ζευγαράκια ανακοινώνουν ο ένας στον άλλο τι του αρέσει, για παράδειγμα ποιο αγητό ή ποιο παιχνίδι ή ποια δραστηριότητα κ.ά. Και στη συνέχεια, στη μεγάλη ομάδα, το κάθε παιδί πρέπει να ανακοινώσει αυτά που του είπε ο «ίλος» του. Δ. Συναισθηματικοί στόγοι :

12 11 Να μπορεί να διεκδικεί λεκτικά χωρίς να σπρώχνει ή να βάζει τα κλάματα. Δραστ. 1 : «Πότε κλαίω;» Με αορμή κάποιο γεγονός ή ένα βιβλίο ή σχετικές εικόνες συζητούμε με τα παιδιά για το πότε κλαίμε, τι έχει γίνει, τι νιώθουμε. Καταγράουμε αυτά που είπαμε. Βρίσκουμε όμοια συναισθήματα (π.χ. θυμό, λύπη, στενοχώρια), όμοιες καταστάσεις (π.χ. πόνος). Διαλέγουμε να «παίξουμε» μια και να δημιουργήσουμε ένα θεατρικό παιχνίδι. Παίρνουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το τι είναι καλύτερα να κάνουμε αντί να κλαίμε, σε ορισμένες περιπτώσεις, και να εισάγουμε τους λεκτικούς τρόπους έκρασης. Δραστ. 2 : «Ζωγραίζω αυτό που νιώθω» Στα συναισθήματα που αναέραμε μπορούμε να δώσουμε χρώμα και μορή, να ζωγραίσει ο καθένας ότι θέλει για το κάθε συναίσθημα (πρόσωπο ή κάτι άλλο) και να τιάξουμε ομαδικά κολάζ για το κάθε συναίσθημα. Συζητάμε σχετικά. Η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων γίνεται με κριτήριο τη βελτίωση στα πλαίσια του στόχου που τέθηκε. Στο σύνολο τους είναι μικρής διάρκειας και μπορούν να επαναλαμβάνονται με παραλλαγές, κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τα μέσα που διαθέτει το νηπιαγωγείο στην καθημερινή πρακτική (ζωγραική, πλαστική, παραμύθι, μουσική, τραγούδια, ποιήματα, θεατρικό παιχνίδι, κουκλοθέατρο, ομαδικά παιχνίδια κ.ά.) είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια διαόρων τομέων και δεξιοτήτων. Πολλές άλλες, λοιπόν, δραστηριότητες μπορούν να επιλεγούν ή να επινοηθούν για τους στόχους που θέσαμε.

13 12 Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναγκαία θα ήταν η συνεργασία με λογοθεραπευτή που θα μπορούσε να έχει και ένα καθοδηγητικό ρόλο στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε τη σημασία του κατάλληλου παιδαγωγικού κλίματος (Δράκος, Γ.,1991, σελ. 229) και της εαρμογής προγραμμάτων με στόχους : την καλλιέργεια της επικοινωνίας και της συνεργατικότητας. την ενίσχυση της αυτοεικόνας και του θετικού αυτοσυναισθήματος την καλλιέργεια δεξιοτήτων αναγνώρισης - έκρασης - διαχείρισης των συναισθημάτων την αποδοχή του άλλου και του διαορετικού Τέτοια προγράμματα είναι αναγκαία για κάθε σχολική ομάδα και, πόσο μάλλον, όταν μέλη της έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και είναι εύκολο να προκληθούν δευτερογενείς διαταραχές αν το περιβάλλον δεν είναι βοηθητικό (Δράκος, Γ., 1999, σελ. 58).

14 13 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Πιστεύουμε ότι οι «δυσκολίες» πολλών παιδιών που έχουν ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα στη σχολική τάξη από το «δάσκαλο», γιατί το σχολείο είναι ένα κοινωνικό περιβάλλον, ένας χώρος αλληλεπίδρασης με τα άλλα παιδιά και τους δασκάλους όπου μάλιστα, ο καθένας βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας. Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παιδαγωγικής παρέμβασης χρειάζεται να εμπλουτίζεται με ποικίλες, ελκυστικές και πολυαισθητηριακές δραστηριότητες και να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να αναπροσαρμόζεται και ως προς τους στόχους και ως προς τις δραστηριότητες. Για την κατάρτιση και υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων είναι απαραίτητο να παρέχονται στον εκπαιδευτικό τόσο οι γνώσεις όσο και η μεθοδολογία, όπως και οι κατάλληλες συνθήκες για να επανατροοδοτεί το κουράγιο και την «ψυχή» που βάζει για να ανταποκριθεί στο ρόλο του.

15 14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. Αστέρη, Θ. (2005), Σημειώσεις στο πρόγραμμα «Εξειδίκευση εκπ/κών για μαθητές με προβλήματα λόγου και ομιλίας, Αθήνα. 2. Παννετοπούλου, Αγγ. (2005) Σημειώσεις στο πρόγραμμα «Εξειδίκευση εκπ/κών για μαθητές με προβλήματα λόγου και ομιλίας», Αθήνα. 3. Παννικοπούλου, Αγγ., Ομάδα εργασίας, Προαναγνωστικές Δεξιότητες - Μαθήματα με τα Φωνήματα, Παν/μιο Αιγαίου. 4. Δράκος, Γ. (1999), Ειδική παιδαγωγική των προβλημάτων λόγου και ομιλίας, Αθήνα. 5. Δράκος, Γ. - Μπίνιας Ν ), Ψυχοκινητική αγωγή, εκδ. Πατάκη, Αθήνα. 6. De Meur Α. - Staes, L. (1990), Ψυχοκινητική Αγωγή και Επανεκπαίδευση, εκδ. Δίπτυχο, Αθήνα.

16 15 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή σελ Ιστορικό σελ Προίλ γλωσσικών δεξιοτήτων σελ Πρόταση παιδαγωγικής παρέμβασης σελ Συμπεράσματα σελ Βιβλιογραία σελ. 14

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Εξειδίκευση εκπαιδευτικών και στελεχών της γενικής εκπαίδευσης για μαθητές με προβλήματα λόγου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα : Εξειδίκευσης Εκπαιδευτικών και Στελεχών της Γενικής Εκπαίδευσης για μαθητές με προβλήματα λόγου και ομιλίας.

Πρόγραμμα : Εξειδίκευσης Εκπαιδευτικών και Στελεχών της Γενικής Εκπαίδευσης για μαθητές με προβλήματα λόγου και ομιλίας. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. 2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΡΧΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Πρόγραμμα : Εξειδίκευσης Εκπαιδευτικών και Στελεχών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 4 2. Ιστορικό παιδιού 3.Έκθεση ιατοπαιδαγωγικού κέντου 11 4. Εκπαιδευτική αξιολόγηση

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 4 2. Ιστορικό παιδιού 3.Έκθεση ιατοπαιδαγωγικού κέντου 11 4. Εκπαιδευτική αξιολόγηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΤΡΙΓΚΑ Δ. ΕΛΕΝΗ Αθήνα, 2005

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-TEΠΑΕ ΔΔΜΠΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση- Ευαισθητοποίηση» ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΧΕΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο µάθηµα «Εκπαιδευτικά προγράµµατα πρώιµης παρέµβασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας µε προβλήµατα µάθησης»

Εργασία στο µάθηµα «Εκπαιδευτικά προγράµµατα πρώιµης παρέµβασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας µε προβλήµατα µάθησης» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ Τ.Ε.Π.Α.Ε. ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ Εργασία στο µάθηµα «Εκπαιδευτικά προγράµµατα πρώιµης παρέµβασης

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δασκάλου INFORMATION TECHNOLOGY IN LEARNING ΑΘΗΝΑ 2008. ΣΥΓΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΑΚΗ-ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, M.Ed. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Εγχειρίδιο Δασκάλου INFORMATION TECHNOLOGY IN LEARNING ΑΘΗΝΑ 2008. ΣΥΓΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΑΚΗ-ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, M.Ed. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ INFORMATION TECHNOLOGY IN LEARNING ΑΚΤΙΝΕΣ-v4.0-S Εγχειρίδιο Δασκάλου ΑΘΗΝΑ 2008 ΣΥΓΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΓΚΑΒΟΓΙΑΝΝΑΚΗ-ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, M.Ed. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΚΤΙΝΕΣ-v4.0-S 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ»

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ» ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ» ΕΚΠΟΝΗΤΡΙΑ: ΕΥΘΥΜΙΑ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ, Α.Μ.: 12196

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο 2011 πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] Ο Οδηγός συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΓΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΓΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΓΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ Α & Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 5 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ: Βασική επικοινωνία...2 2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2007-2009 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων καθηγητής: Δημήτρης Κολιόπουλος Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;»

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;» ΤΣΙΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για κάποια καινούρια δραστηριότητα;» Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 1.1. Εισαγωγή Η νοητική καθυστέρηση αναφέρεται σε γενική νοητική λειτουργία κάτω από το μέσο όρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Γ. ΔΡΑΚΟΣ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Γ. ΔΡΑΚΟΣ Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. II - ΥΠ..Ε.Π.Θ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Δ.Ε. ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ & ΟΜΙΛΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2005 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΕ 15 ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ»

ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΕ 15 ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ» Τ.Ε.Ι. ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ «ΑΝΑΛΥΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΕ 15 ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ» ΜΙΚΡΟΒΑ ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ Α.Μ. 9133 646 ΕΠΟΠΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο σπουδάστριας: Σάββα Μυροφόρα Α.Μ: 10132 Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Δρόσος Θέμα Εργασίας: Πτυχιακή

Ονοματεπώνυμο σπουδάστριας: Σάββα Μυροφόρα Α.Μ: 10132 Επιβλέπων καθηγητής: Κωνσταντίνος Δρόσος Θέμα Εργασίας: Πτυχιακή ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 4 Ο ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Τ.Κ. 45500 Τηλ: 26510-50712 & 50710, Fax: 26510-50734 e-mail: logotherapy@ioa.teiep.gr Θέμα: Ψυχοκινητική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Χ.Γ. I. ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ II. ΑΙΤΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ III. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Χ.Γ. I. ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ II. ΑΙΤΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ III. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ.Γ. I. ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Ονοματεπώνυμο Μαθητή:. Γ. Ημερομηνία Γέννησης: 5 / 9 / 96. Ηλικία: 8 ετών. Τάξη: Γ. Λόγος παραπομπής στο Τμήμα Ένταξης: Συναισθηματική Ανωριμότητα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών και Στελεχών της Γενικής Εκπαίδευσης για Μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους; ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ «Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;» Ανάλογα με το επίπεδο της κοινωνικής τους ανάπτυξης είναι και το επίπεδο της λειτουργικής τους

Διαβάστε περισσότερα

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4.1. Εισαγωγή 4.1.1. Σκοπός Στα αναλυτικά προγράµµατα των νηπιαγωγείων γενικής εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι: "Σκοπός του Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών «Ήχος και Φύση: μια εκπαιδευτική πρόταση» Γενικά περί ήχου Διδακτικός στόχος: Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών 1η θεματική ενότητα Α) Να κατανοηθεί τι είναι ο ήχος, πώς παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καλώς ήρθατε ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ- ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ- ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Καλώς ήρθατε ΑΡΧΙΚΗ Καλώς Ήρθατε στον ιστότοπό μας... Το Έργο Λόγος Έκφραση απευθύνεται σε παιδιά µε δυσκολίες, σε εφήβους, σε ενήλικες, σε γονείς, και σε εκπαιδευτικούς. Στο γραφείο ειδικών θεραπειών

Διαβάστε περισσότερα