Ριάλιτι Διηγήματα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ριάλιτι Διηγήματα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ"

Transcript

1 1

2 2

3 3 Ριάλιτι

4 4

5 5 Γεράσιμος Μηνάς Ριάλιτι Διηγήματα ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΙΤΥΠΟ 2007

6 6

7 7 1 Θέματα που δεν πρέπει να αγγίζεις Ύστερα ξημέρωσε ξανά, κι είδα πως όλα ήταν καλά. Κοιτούσα, τηλεόραση. Όχι τον ήλιο. Η θερμοκρασία είχε ανεβεί, ξανά, σήμερα. Χειμώνα μήνα! Βγήκα στον δρόμο. Χαιρετούσα τους ανθρώπους. Τους καλημέριζα. Όλοι ήταν καλοσυνάτοι σήμερα. Όλοι ήταν άνθρωποι. Παρατηρούσα τους ανθρώπους. Τους ηλικιωμένους που απέπνεαν σεβασμό. Πλησίασα στη στάση. Ένας άντρας, που είχε την ηλικία του πατέρα μου, είπε: μην κάθεσαι στο παγκάκι μόλις που θα άγγιζα την σιδερένια λουστραρισμένη επιφάνεια. Είναι υγρό, έχουν πατήσει παιδιά, πρόσθεσε. Υπάκουσα. Πίστεψα και ότι έβλεπα, μ εκείνη την ιδέα της ύπαρξης γυναικών, συνομηλίκων μου, εκεί έξω, οι οποίες φέρονται άσχημα. Τους συμμάχους τους να φοβάσαι, μου μίλησε ο γεράκος. Ξέρει αυτός. Έχει περάσει το δικό μου λούκι. Και τότε πίστευαν επίσης, σ ότι έβλεπαν, μόνο που τότε συζητούσαν. Δεν είχαν τηλεόραση, μήτε φρενήρη κέντρα διασκέδασης. Ήταν σπάνιοι τότε, εκείνοι που δεν ανοίγονταν. Μα κυρίως σέβονταν την ομιλία, επειδή όλοι χρησιμοποιούν οξυγόνο για ν αναπνέουν. - Τότε, συνέχισε να μιλά ο γεράκος, ήταν πιο καταπιεσμένα τα πράγματα. Τουλάχιστον όμως, ξεχώριζε ο ανθρώπινος θόρυβος. Όπως κι η φτώχεια. Ή η βία, αν και κανείς τότε δεν τολμούσε να πει κάτι άσχημο, γιατί απλά ήταν η πραγματικότητα.

8 8 - Τη βίωνες; Ρώτησα το γεράκο. - Ναι. Εμείς γνωριζόμαστε μεταξύ μας, κι αυτό, μας γέμιζε ασφάλεια. Δεν τρέχαμε μακρύτερα και κρατούσαμε τον αντίκτυπο, όπου μας ενοχλούσαν, μέσα μας. - Οι μεγάλοι γνωρίζετε πράγματα, μίλησα αυθόρμητα. - Εμείς στερηθήκαμε. Γι αυτό. Κατεβήκαμε στην ίδια στάση, μα εκείνος έστρεψε αντίθετα. Σήμερα τα πάντα μου μιλούσαν. Η παρουσία των δέντρων. Όσων απέπνεαν σεβασμό. Σήμερα θα έψαχνα ξανά, για δουλειά. Είδα μάλιστα και κάποιον που κολλούσε αφίσες σ ένα τοίχο και σκέφτηκα: θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ. Μα τι χρησιμοποιούν σήμερα; Κόλλα; Χάρτινη ταινία; Κολλητική μήπως; Μάλλον το δεύτερο. Ο κόσμος, έχουν φαντασία; Αναρωτήθηκα. Τους έχει φάει η πραγματικότητα. Γι αυτούς δεν υπάρχει κόσμος. Μόνο το καθημερινό τους δρομολόγιο και η ανία της επιβίωσης. Μόνο ησυχία λοιπόν. Χωρίς φωνή. Χωρίς απλό χαμόγελο. Με καθαρή καρδιά και σκέψη ανθρώπινη. Ίσως, με πνεύμα συγχώρεσης, να προφυλάσσεσαι απ το κακό μάτι. Τι κρίμα να μην είναι οι άνθρωποι ένα πράγμα, σκέπτομαι, με την αντανάκλαση του ειδώλου μου, από βιτρίνα σε βιτρίνα, λες και με ακολουθούσε. Τίποτα φυσικό δεν συναντάς σ αυτή τη πόλη. Ακόμη και τα δέντρα στις πλατείες, μετά φυτεύτηκαν. Μπήκα σ ένα στενό. Τα σπίτια ήταν χαμηλωμένα. Έσκυψα, χαμηλώνοντας τον κορμό του σώματος μου, περνώντας κάτω από μια εξασθενημένη ελιά, στο πεζοδρόμιο. Περίεργο, ελιά, μες την πόλη. Αυτόματα θυμήθηκα τις ελιές στην Κέρκυρα. Μια χούφτα δέντρα, δυο συκιές. Από επίπεδο σε επίπεδο. Ξερός χωματόδρομος οδηγούσε εκεί, γεμάτος με πέτρες, που οι οπλές των

9 9 γαϊδουριών απομακρύνονταν άτακτα, χωρίς έμπνευση. Η επιστροφή ήταν ανηφόρα, και ελάχιστοι τα κατάφερναν. Άσε που ο γείτονας είχε ολόκληρο εργαστήριο σ ένα σημείο της διαδρομής. Μύριζε και άσχημα. Όλη η διεργασία, να γίνουν οι ελιές, λάδι. Ευτυχώς, κάθε μας επίσκεψη, γινόταν καλοκαίρι, και τα φύλλα δεν έπεφταν, όπως τα λόγια που ξεστομίζονται όποτε να ναι, και σα φύλλα πέφτουν και χάνονται. Μια νέα γυναίκα πλησίαζε. Τα βήματα μας, μείωναν την απόσταση. Αισθάνθηκα σα δημοσιογράφος, όπως όλες οι φορές που ήθελα να ρωτώ τον κόσμο. Να αντλώ απόψεις για βιβλία μου. Μόνο που τώρα, εκείνη με σταμάτησε. - Πιστεύεις ότι υπάρχει το καλό, στον καθένα; Ρώτησε. Το βλέμμα μου ήταν απλό. Δε δήλωνε καμιά υπεροχή. Ούτε και ποτέ, παρατηρούσες κάτι τέτοιο. Γι αυτό αγάπησα εκείνες που παρατηρούσανε. Που τις έκανα να γελούν. Μ ένα ξαφνικό βλέμμα απορίας, ανασηκώνοντας το αριστερό φρύδι. Πότε πότε, μια χαρούμενη όψη δείχνει μια ζεστή καρδιά. Το καλό στον καθένα. Μακριά από αντιπαλότητες. - Έχει αλλάξει ο τόπος, μίλησε εκείνη. - Έχουν αλλάξει οι άνθρωποι, αποκρίνομαι. - Πες μου, αγάπησες ποτέ; Με ρωτά, τώρα. - Αγάπησα ότι έβλεπα. Όχι ότι φανταζόμουν. Και πάντοτε, ανοιγόμουν. - Εκτιμήθηκε. - Ήταν μια κοπέλα στο ναυτικό, αξιωματικός, που δε με ήθελε γιατί δεν είχα χρήματα. Έκανα όμως καλό μασάζ. Ήταν μια φίλη της αδελφής μου, που έκανα 8 χρόνια να την ξεπεράσω. Υπήρξαν καλοί γυναικείοι χαρακτήρες, που ζούσαν από το μεροκάματο. Μια μάλιστα, είχε και παιδί. Ανύπαντρη μητέρα. Τι ταλαιπωρία τραβούσε. Τη λέγανε Γιώτα. Ήταν ξανθιά, λίγο μικρότερη στην ηλικία μου και

10 10 πολύ γλυκιά στα λόγια και το φέρσιμο. Έγραψα γι αυτήν, ένα ποίημα. - Τι συνέβη; - Προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου, όμως έφυγα από τη δουλειά, για άλλο δικό μου λόγο, και χαθήκαμε. Η νέα γυναίκα, συνέχισε το δρόμο της. Θέλει κότσια να στέκεσαι και να μιλάς σ έναν άγνωστο. Στρέφω και την κοιτώ που απομακρύνεται. Μοιάζει κι εκείνη γλυκιά. Το ντύσιμο της είναι προσεγμένο. Έχει γούστο. Θυμήθηκα αμέσως, ότι αγαπώ τις γυναίκες που φροντίζουν τον εαυτό τους. Και τις φαντάζεσαι όπως είναι, όχι σε κάποιο τζάκι, αναπαυμένες. Ο γείτονας έβαλε τζάκι. Κι όμως δεν κάνουμε παρέα. Φταίνε οι περίτεχνες σπουδές του. Ότι τα χε όλα, μικρός. Πάντα είχε κάτι διαφορετικό, από μικρός. Συνομήλικος μου από τότε. Δεν το βλεπα. Πως μεγαλώνοντας θα διαφήμιζε με το τουπέ του, όποιες σπουδές. Όλα φαίνονται τόσο απλά, όταν είσαι παιδί. Μετά, όλοι τσακώνονται. Συνήθως πίσω απ την πλάτη σου τα μαχαιρώματα. Λένε: ο τάδε δεν έχει ζωή. Μήπως είμαι εγώ, ο τάδε; Για δες, κοιτώ το είδωλο μου, προσπερνώντας: Περπατώ. Έχω ζωή. Έχω μυαλό. Αν το δείχνω; Προτιμώ να μιλώ με την παρουσία μου που εμπνέει σεβασμό. Γι αυτό και θέλουν να με γνωρίσουν, όπου ανοίχτηκα. Γι αυτό και μια άλλη ψιλικατζού έγινε φίλη μου, αποκαλύπτοντας μου μυστικά για γνώριμα της πρόσωπα. Χρειάζονται οι αποδείξεις; Με ρωτούσε ο κύριος τίτλος μιας εφημερίδας, σ ένα περίπτερο.

11 11 Είπαμε, είμαι απλός. Όχι όμως και διπρόσωπος. Ούτε τέλειος, ούτε όμως και ανεκτικός, όταν με προσβάλλουν. Τα σκυλιά να φοβάσαι που κατασπαράζουν, μίλησε η συνείδηση μου. Σκέφτομαι τι αγγελία θα πρόσθετα στις εφημερίδες. Πιθανόν: τα εν οίκω μη εν δήμω. Πες μου, ήσουν ζωηρό παιδί; Όχι όχι. Έμπαινε ένας μισθός μόνο, στο σπίτι. Έχει σημασία αυτό; Ναι, όταν δεν είσαι μοναχοπαίδι. Διάβαζες μικρός; Θυμάμαι ένα αγαπημένο μου, με δεινόσαυρους και άλλα παρόμοια. Μια φανταστική ιστορία, που εγώ τουλάχιστον ήθελα να ακούω. Σήμερα συμβαίνει αυτό; Τι απ όλα; Ο σεβασμός. Ο κόπος του άλλου. Η υπομονή. Η ζωή. Ο χρόνος. Οι αναμνήσεις, προσθέτω. Οι αναμνήσεις, ναι. Είναι ωραίο να φτιάχνεις, και αναμνήσεις, διαφορετικά δεν θα διάβαζε κανείς. Εκτιμάται όμως; Εδώ δεν κάνουμε τηλεμάρκετιγκ. Για ένα όμως είμαι σίγουρος: πως κάθε φορά είμαι ο εαυτός μου, τόσο απλός πάντα, και δίνομαι, μα με παρεξηγούν. Απλά δεν ξέρω πόσο. Κλείνω το ακουστικό. Μιλούσα με μια ξαδέλφη μου. Δε τη βρήκα στη δουλειά. Μου είπαν πως παραιτήθηκε. Κρίμα. Ήθελα να της κάνω έκπληξη.

12 12 Θα περάσω απ το σπίτι της λοιπόν, να της χαρίσω την τελευταία μου ποιητική συλλογή, όπως και τα περσινά άρθρα. Με υποδέχεται στην είσοδο. - Αυτά τα άλλα, τι είναι; Γιατί εις διπλούν; Ρωτά. - Ξέρεις εσύ που προορίζονται. Μου κάνει νεύμα πως συμφωνεί. - Πέρασε. Με χαιρετά. Καλώς τονε. Νέα χρονιά. Φέρνει το κατιτί της, να κεράσει. - Τι λες; Όλα καλά; Ρωτά. Γνώρισες κανένα ανθρώπινο ον, τελευταία; - Θέλει κόπο. Όπως όταν περνάς την τάξη, αφότου έχεις μείνει σε τρία τέσσερα, μαθήματα. - Ζωής; - Μπα, δεν ασχολούμαι. Απλά ολοκληρώνω όπου αναφέρω πως θα κρατήσω το λόγο μου. - Σπάνια η ταπεινότητα, μιλά τώρα εκείνη. - Ναι. Δε χρειάζεται διαφήμιση. Αρκεί να μη παρεξηγούν. - Διάβασες κάτι καλό τελευταία; Επειδή ασχολείσαι, ρωτώ. Της χαμογελώ. - Ναι. Κάτι διαβάζω αν και δεν μ αρέσει τόση ζωηράδα που έχει ένας χαρακτήρας σ ένα βιβλίο. Έχει όμως ενδιαφέρον. - Η συζήτηση έχει πάντα ενδιαφέρον, την ακούω, ενόσω σηκώνεται, πηγαίνοντας προς νερού της. Η αποδοχή; Στέλνω ένα γύρω, την απορία. Πόσο εύκολα τσακώνονται οι άνθρωποι, πια. Δεν έχουν χιούμορ. Ιδού. Βαριούνται να ακούσουν. Τέλος πάντων. Ποιος ασχολείται; Είναι όμως διασκεδαστικό να διαβάζεις τη ζωή του άλλου, σα βιβλίο. Όσοι αγαπάνε το διάβασμα, δηλαδή. Τουλάχιστον αυτό το σέβεσαι.

13 13 Ευτυχώς που έχω μια άλλη ξαδέλφη, κάπου λίγο μετά τα δεύτερα άντα και μου μαθαίνει με τα λόγια και την παρουσία της, να συλλογίζομαι φορές, πως ακόμη κι αυτές οι ηλικίες, υπήρξαν νέοι κι είχαν όνειρα. Με τα ίδια δικαιώματα μ εμάς τους νεότερους. Άντε τώρα να το σκεφτείς αυτό ποτέ, για τη μάνα σου. Ιδιαίτερα αν δεν είναι κοινωνική. Κάθισα λοιπόν να διαβάσω ξανά. Να δω καινούριες εικόνες. Να μάθω νέες λέξεις. Να πλουτίσω μέσα μου. Διάβαζα, ναι, με προσοχή, κι ήταν σα να έβλεπα ζωντανά, τα πάντα. Απλά, και ξεχασμένα, τα παλιά που πλήγωσαν. Ήταν 6 και πέντε το πρωί. Ένα πετούμενο, με το δικό του τόνο και φωνή, καλημέριζε τους πρωινούς, που σε λίγο θα έβγαιναν, με προορισμό το μεροκάματο. Μετά θυμήθηκα κάτι που χε πει μια κυρία, που γράφει κι αυτή, μέσω της οποίας επιτέλους φάνηκε -για γυναίκα- πως το αντίθετο μου φύλο, μπορεί να είναι ευαίσθητο. Τι έκανε εκείνη: τοποθετούσε ποιήματα της ή στιχάκια, στα παπούτσια, το σακάκι και όπου αλλού μπορούσε να επηρεάσει άμεσα, τον σύζυγο της. Τι καταπληκτικό παράδειγμα, γυναίκας, όταν αγαπάει. Όντως, υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν έχουν ισοπεδωθεί όλα. Σου δίνει ελπίδα αυτό. Λόγια άλλων. Υπάρξεις άλλων. Άνθρωποι που συναντώ στο δρόμο. Τη λαϊκή. Το σούπερ μάρκετ. Στο λεωφορείο. Κει που ψωνίζουμε ρούχα. Σε ψιλικατζίδικα, περιμένοντας με σεβασμό, ο ένας, τη σειρά του άλλου. Επειδή και ο άλλος έχει ζωή κι ας είναι ξένος. Διάγει ένα βίο. Μένει κάπου. Έχει γονείς, δεν έχει. Μια πόλη με κινήσεις στα σπίτια. Πόλη που δεν μοιάζει καθόλου στη θάλασσα, στη ζωή των ναυτικών ή έστω κείνων των εργατών που αργούν να βγουν από τα εμπορικά πλοία της γραμμής. Όλο θαλασσοδέρνονται. Αλλάζουν σεντόνια. Καθαρίζουν διαδρόμους. Πλένουν ποτήρια. Μεταφέρουν κιβώτια.

14 14 Ζωή ρεαλιστική, που στα ποιήματα, καταγράφεται, συνήθως ως παρατηρητής, εμπρός στο μεγαλείο της Ελληνικής υπαίθρου. Με μια ανάγκη να οδηγηθείς σε κάποιο ορεινό χωριό. Συναντώντας πέτρινα σπίτια. Επικοινωνώντας με χωριανούς. Γράφοντας μέσα σου, όσα τα μάτια δεν προλαβαίνουν, επειδή ο προφορικός λόγος, συνδιαλέγεται μοναδικά. Αρκεί να είχαμε λεφτά, μ επαναφέρει η σχεδόν συνομήλικη μου, ξαδέλφη. Λεφτά. Ναι. Σπουδαία ανακάλυψη! Όπως να δίνεσαι σ ένα άνθρωπο, και όχι με αγάπη, μίλησε εκείνη. Μη ξύνεις πληγές. Ήρθε κοντά μου. Παιχνίδισε προς στιγμή, ανακατεύοντας τα μαλλιά μου. Και ότι είχα λουστεί χαμογελώ. Και η απιστία; Ρωτώ. Μη ρωτάς τέτοια πράγματα. Αυτά συμβαίνουν, όσο πιστός κι αν είναι ο άλλος. Από δική σου μεριά; Κι από δική μας μεριά. Συ που μπαίνεις στο ίντερνετ, τα συναντάς αυτά. Έχεις δίκιο. Σηκώνομαι και αποχωρώ με ευχές και χαμόγελα. Έχω αφήσει ένα βιβλίο λίγο πριν το τέλος του. Εκεί που πρέπει να θριαμβεύει κανείς, είναι η αλήθεια. Επιστρέφοντας σπίτι, βρήκα στο γραμματοκιβώτιο, ένα βιβλίο με τίτλο: θέματα που δεν πρέπει να αγγίζεις. Με λίγο κοινό νου, καταλάβαινες ότι ο γραφικός χαρακτήρας, ήταν γυναικείος. Περίεργο να αφιερώνει χρόνο, κανείς, σήμερα, για άγνωστο συνάνθρωπο εκεί είναι όμως που φαίνεται ότι έχεις καρδιά.

15 15 Αίτημα πρώτο: Δεν σχολιάζεις την ανάλυση με πόνο, του άλλου. Κατανοητό και ευκόλως ευνοούμενο, από ανθρώπους που ζητάνε συγχώρεση, από τον Θεό. Αίτημα δεύτερο: Οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν πρέπει να στενοχωριούνται. Και ευαίσθητος και κραιπάλη, δεν πάει, λυπάμαι. Κραιπάλη παλιά, ευαίσθητος τώρα. Ναι, με ενστάσεις, όσο δεν το δείχνεις. Όποιος είναι ευαίσθητος, κάνει διάλογο. Τρίτο αίτημα γενικό θα πω εγώ- οι επιμέρους περίοδοι στη ζωή, που αντιλαμβανόμαστε πως όντως είναι κατάθλιψη, δεν αποτελούν ψυχολογικό πρόβλημα. Κατ εμέ, η κατάθλιψη είναι ένα πράγμα. Ούτε έχω λίγη, ούτε έχω πολύ. Άμα έχεις, έχεις. Τελείωσε. Τέταρτο συμπέρασμα: διατηρούμε επαφές, απλά για να τις διατηρούμε. Αν τολμήσεις δε, να το πεις, παρουσιάζοντας όλη την υποκρισία, σε λένε δογματικό και λίγο εννοούν αρκετάυπερβολικό. Φαίνεται πως προσπαθούν να με κρατήσουν κι εμένα, στην παρέα τους. Ώστε να τους κολακεύω.

16 16 2 Παρακράτος Ήταν πράκτορας σε ένα υποπαρακλάδι στη χώρα μας, της κύριας παγκόσμιας οργάνωσης, με τα τρία μυστικά αρχικά, με λατινικούς χαρακτήρες, με Αμερικανική διοίκηση. Τον είχε συστήσει στην υπηρεσία, ο πατέρας του, που είχε πάρε δώσε, με την οργάνωση. ΟΧΙ. Δεν ανήκε ο πατέρας του, στην ΕΥΠ. Ανήκε στο παρακράτος, όντας κι εκείνος, ανθέλληνας, χάρη στο χρηματισμό και την αναγνώριση του, ως ο καλύτερος ρουφιάνος, εναντίον κάθε εκάστοτε αντιπολίτευσης. Έτσι βρήκε και τρύπωσε και ο υιός, που τον είχαν διαφθείρει τα χρήματα. Όντας προσκολλημένος στη νέα τεχνολογία, κατάφερε να χρησιμοποιήσει αυτό του το ταλέντο, στην τόνωση του κρυφού του εγωισμού. Ότι ανήκε κάπου, όπου ο λαός δεν γνώριζε, ούτε ήταν δυνατόν να γνωστοποιηθεί και ποτέ, αφού παραμόνευε μεγάλος κίνδυνος. Και πόσο του άρεσε, να κοιτά τον κόσμο, κάτω από τα μαύρα του γυαλιά, και μέσα στο κεφάλι του, να τους κοροϊδεύει. Τον έπιανε δέος που γνώριζε όσα γνώριζε, εκεί που ανήκε, αν και παραπονιόνταν στον πατέρα του, γιατί δεν τον έβαζαν, ποτέ, σε παρακολουθήσεις πολιτών, έξω όπως να πάει να αρπάξει τα σκουπίδια του άλλου- παρά αράχνιαζε σ ένα γραφείο, επεμβαίνοντας σε ιστοσελίδες, Ελλήνων χρηστών στο ίντερνετ. Σβήνοντας μηνύματα, ή επανεμφανίζοντας κάποιο, που είχε διαγράψει ένας χρήστης. Με σκοπό, επανεμφανίζοντας το μήνυμα, να προκαλέσει κάποιον, να πέσει στην παγίδα της οργάνωσης, ότι κι αν σήμαινε αυτό. Ποτέ δεν του είχαν εξηγήσει, μα τον εξίταρε. Φορές, του φαινόταν, ότι εκμεταλλεύονταν τη μανία που είχε εκείνος για τα υπερφυσικά και τα άγνωστα μυστήρια, του σύμπαντος. Αφού παρακολουθούσε με μανία, τις

17 17 εκπομπές του Λιακόπουλου. Ακούς εκεί, για υπόγειες πόλεις στον Άρη! Δεν ήταν φοβερό; και χαμογελούσε. Ιδίως όταν θυμόταν εκείνο που είχε προκαλέσει ένας συνάδελφος του, σ ένα ανυποψίαστο πολίτη, που έγραφε άρθρα σε μια εφημερίδα. Θυμόταν εκείνο το ΜΟΞΠ στο εξώφυλλο, τεύχους εφημερίδας, που είχαν αφήσει ιδιοχείρως, στο γραμματοκιβώτιο του αρθρογράφου, προκειμένου να τον φοβίσουν. Ώστε να αποσύρει τα άρθρα, τα οποία ιδιαιτέρως ενοχλούσαν, τον αρχηγό του παρακράτους. Το οποίο πρόσωπο, συνεργαζόταν στενά, με τον αντίστοιχο διοικούντα της υποοργάνωσης στην χώρα ετούτη, με τα τρία μυστικά αρχικά. Με λατινικούς χαρακτήρες. Ο πράκτορας, θαυμάζοντας τον ανθέλληνα πατέρα του, του είχε μοιάσει, σε βαθμό, ιδιάζουσας περίπτωσης, εθιστικής σχιζοφρένειας. Ώ, πόσο τον είχαν τυφλώσει τα χρήματα. Να παρακολουθεί, να στήνει, να καταστρέφει, να οργανώνει συνωμοσίες. Να χώνεται σε ξένες υποθέσεις. Να γλεντά στα μπάρ που ξενυχτούσε, με πόρνες κάθε είδους, επί πληρωμή ή όχι. Ώ, είχε ότι ήθελε. Χωμένος σε κάτι που κανείς δεν γνώριζε και πόσο τον εξίταρε αυτό. Να βοηθά έτσι πίστευεεναντίον εκείνων, που ορισμένοι, είχαν βαπτίσει ως ενοχλητικούς. Επειδή ενοχλητικός ήταν, όποιος τολμούσε να θέσει εαυτό, εκτός παγκοσμιοποίησης, όπου αφαιρούνται ιστορικά γεγονότα από βιβλία, ώστε οι γείτονες λαοί, να είναι ήρεμοι. Ώστε να μην ενοχλείται η μυστική οργάνωση, η οποία ψεκάζει πόλεις και πόλεις, μ εκείνες τις λευκές γραμμές στον ουρανό, που αραιώνουν, με σκοπό, όπως στο Ιράκ, να καταλαγιάζει η επιθετική συμπεριφορά. Ιδιαίτερα η αγωνιστική. Εκείνη του νου. Που βγάζει τον άνθρωπο από την ακινησία. Από το να δέχεται στωικά την κακομοιριά τη δική του ή της χώρας. Βγάζοντας τον από την αποχαύνωση και την καταναλωτική υστερία. Ώ ναι! Ο πράκτορας είχε ότι ήθελε. Στον ελεύθερο χρόνο του, έπλαθε ιστορίες, για το πώς

18 18 θα έπρεπε να είναι ο κόσμος, και αν όντως τελικά, υπάρχουν κυβερνήσεις, οι οποίες προκαλούν κακό, στους ίδιους τους, τους πολίτες. Εκτός Ελλάδας, εννοείται, συζητούσε γελώντας, με συναδέλφους, οι οποίοι, επίσης, είχαν τα πάντα. Και πλάτες που στήριζαν, υποκλέπτανε, κατασκόπευαν, επηρέαζαν, με ψυχολογικό πόλεμο, κάθε φωνή αντίστασης. Αφαιρώντας εν τέλει, από τον κειμενογράφο του Word, κάθε λέξη που σήμαινε: αγωνίζομαι. Ο πράκτορας φανταζόταν με ηδονικό σθένος, τα ουρλιαχτά των επιβατών, σ εκείνες τις πτήσεις, ενόσω έπεφτε το εκάστοτε αεροπλάνο, στους δίδυμους πύργους. Φανταζόταν τα ουρλιαχτά, επίσης, με ποιο τρόπο είχε οργανωθεί όλο τούτο, και του ρχόταν παροξυσμός και απίστευτη πνευματική ικανοποίηση (αφού δεν αντλούσε από τον Πολιτισμό, που κι εκείνος βοηθούσε να πολεμηθεί). Έφερνε ξανά, χρησιμοποιώντας τον νου ως παρακλάδι ενός, όμως, αγνώμων εαυτού- όλα τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη Έξι χρόνια πριν. Είχε πολύ ελεύθερο χρόνο, εμπρός στο κομπιούτερ σε δίκτυο- για να συλλογιστεί, ότι αφορούσε τα πάθη του. Τον καιρό δε, που του είχαν πει, πως οι κεραίες των εταιρειών, κινητής τηλεφωνίας, -σε συνεργασία με το παρακράτος- χρησιμοποιούνταν από μέλη αυτών των εταιρειών, και για ίντερνετ Hacker επιθέσεις, τότε κατάλαβε σε ποιο τομέα της υποοργάνωσης, εδώ, ήθελε να ανήκει. Επιτέλους θα χειριζόταν έναν ισχυρότερο υπολογιστή. Θα έκανε ατελείωτα Download. Θα χρησιμοποιούσε τη γνώση του στη γλώσσα html, εναντίον ανυποψίαστων χρηστών, ίντερνετ, οι οποίοι, για φαντάσου, είχαν και άποψη! Αντί να κάτσουν στ αυγά τους. Ακούς εκεί, άποψη. Μα που ζούσαν; Και γελούσε πιο δυνατά. Ώστε λοιπόν, -πάλευε να το δει- τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη, έμαθε, οργανώθηκαν από την ίδια την

19 19 Αμερικάνικη Κυβέρνηση, η οποία έμενε πίσω, στο σχέδιο παγκόσμιας κυριαρχίας. Παγκόσμιας δηλαδή, διαχείρισης, από έναν, των πρώτων υλών, του πλανήτη. Ο πράκτορας, είχε σχεδιάσει σ ένα χαρτί, μισή σελίδα εννοείται, ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα, τι και ποιος, πότε και πως, περί 11 Σεπτέμβρη Τόπος, Νέα Υόρκη. Πως θα τα οργάνωνε στο εθισμένο για δύναμη, μυαλό του, όλα ετούτα. Δύναμη. Ναι. Αυτό τραβούσε τις γυναίκες. Τις εύκολες δηλαδή που ήταν και το καλύτερο του. Αφού οι έξυπνες προτιμούν, έξυπνους, και άντε τώρα να έβρισκε, χρόνο, αυτός, για κάτι τέτοιο, και γελούσε. Ξανά. Καπνίζοντας τελευταία, και πούρα (τρομάρα του). Δώρο του μπαμπά, που είχε πάρε δώσε απ ότι φαίνεται με διαφόρους κλάδους, υπονομεύσεων, καταστάσεων, παρέα με το παρακράτος. Που ο υιός, έστυβε το νου του, να εννοήσει, τι και πως, περί τούτου. Και γελούσε. ΞΑΝΑ. Μ ένα χαιρέκακο ύφος. Που επιτέλους κατάφερε να επιβληθεί σε κάποιους, έστω και άγνωστους, χρήστες, στο ίντερνετ. Ζηλεύοντας τους εκάστοτε δυνατούς, που δεν χαρίζονταν σε κανένα και τίποτα. αφού έχουν χρήματα. Διευθύνοντας μεγάλες εταιρείες. Όπως τηλεοπτικά κανάλια. Εφημερίδες. Κατασκευαστικές εταιρείες, δημόσιων έργων στην Ελλάδα. Μεγαλο μεγάλοι, που μοσχοβολάνε πατσουλί (και είναι αδελφάρες του κερατά. Ή σεξομανείς Αμερικανοί πρόεδροι. Άλλοι πρόεδροι με ηλίθιες φάτσες, και χαζούς συμβούλους, που προσβάλλουν το χρώμα και τη φυλή τους, για την οποία οι προγενέστεροι, έχυσαν αίμα, για σημαντικά, ατομικά δικαιώματα). Εκείνα που γκρέμισε παγκοσμίως, η επίθεση στους δίδυμους πύργους, που ο πράκτορας σκέφτηκε το πιθανότερο σενάριο: πως άφησαν να συμβεί, ή πως κατευθύνθηκαν τα αεροπλάνα, με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου, πάνω στους δίδυμους πύργους και το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

20 20 Του φαινόταν πιο πειστική εκδοχή, από το να πληρωθούν μουσουλμάνοι από Αμερικανούς, στο να αυτοκτονήσουν!! Κι αν όντως έπεσαν, με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου (όπως τα Ελληνικά μας αεροσκάφη, 3 Μιράζ, σε δύο χρόνια π.χ.), η τελική πτώση των δίδυμων πύργων, μήπως υποβοηθήθηκε με εκρήξεις, εκρηκτικών υλών, σε κάθε υπόγειο; Επειδή κάτι τέτοιο αναφέρθηκε σε μια βραδινή εκπομπή. Όλος αυτός ο χαμός, για να προστατευτεί τελικά, η Αμερική, από τους μετανάστες. Μη χάσει το χρώμα η Άρια φυλή των ΗΠΑ. Με τη κλεμμένη τεχνολογία, ψιονικών όπλων, από τους Ρώσους. Και τα μυστικά τους UFO. Ο πράκτορας θυμόταν ακόμη, εκείνο το σποτ, όπου ένα τηλεοπτικό συνεργείο, σε ελικόπτερο, κινηματογραφούσε τους δίδυμους πύργους, ως τη στιγμή που η δημοσιογράφος αντιλαμβάνεται ένα UFO, να παίζει κρυφτούλι, πίσω από τον ένα ουρανοξύστη, και ξαφνικά, μ ένα υπόκωφο, δυνατό θόρυβο, και αφήνοντας λευκό καπνό, το UFO... την κοπάνησε, προς άγνωστη κατεύθυνση. Την έβρισκε ο πράκτορας με κάτι τέτοια. Μετά το κυρίως χόμπυ: σβήσε, πρόσθεσε, παρενόχλησε, ρίξε σε ανούσιες παγίδες, ανυποψίαστους χρήστες στο ίντερνετ. Κυρίως μη τους αφήνεις να επηρεάζουν άλλους ανθρώπους, ήταν η κύρια οδηγία, που του είχε δοθεί, όπως και σε συναδέλφους του, τεμπέληδες. Μάθαινε τα password που χρησιμοποιούν οι ενοχλητικοί, ώστε να κάνουν login, για να εισέλθουν στη διαχείριση της σελίδας τους (Αν και δεν σε σώζει αυτό. Άλλοι το έχουν ανάγει σε επάγγελμα. Κάπου εκεί κοντά, είναι ένας σημαντικός τόπος. Γι αυτό και έχουν τις εγκαταστάσεις τους, σε απομονωμένο από εκείνη την πόλη, μέρος. Τα προσωπικά στοιχεία, τα δίνουν μόνοι τους, οι δημιουργοί των ιστοσελίδων, στο παρακράτος, για να μην έχουν προβλήματα ), ιδίως ορισμένοι που, - Τι σκέπτεσαι; τον διέκοψε, ένας συνάδελφος ρουφιάνος. - Τίποτα, τίποτα.

21 21 - Σήκω. Μας περιμένουν στη αίθουσα συσκέψεων. Ο πράκτορας κούνησε καταφατικά το κεφάλι, και βγαίνοντας στο διάδρομο, γέμισε ξανά, δέος, σ εκείνο το εύρημα της αστυνομίας, μετά την επίθεση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, να προβάλλεται στην τηλεόραση μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, με οδηγίες χρήσης των ρουκετών. Ώ, έτριβε τα χέρια του: καλή παγίδα για όποιον θα επισκεπτόταν από περιέργεια ή όχι, εκείνη την ιστοσελίδα, αφού σίγουρα, τα τζιμάνια της ΓΑΔΑ, την είχαν παγιδεύσει, ώστε να ανακάλυπταν, τρομοκράτες, πάσης φύσεως. Γραφιάδες μ ένα μισθάκο, τρεις κι εξήντα. Στην αίθουσα, ήταν όλα τα κεφάλια. Μικρά και μεγάλα. - Έχουμε τίποτα καινούριο; Ρώτησε ένας κουστουμάτος κοιλαράς. - Τα συνηθισμένα, απάντησε κάποιος, που έδειχνε σαφώς, πως επηρέαζε επίσης άμεσα, καταστάσεις. - Τι θα γίνει με τον. (μας έκοψε το όνομα, η εταιρεία προστασίας, προσωπικών δεδομένων). - Κατά το πρωτόκολλο, απάντησε στον κοιλαρά, κάποιος άλλος. - Για θύμισε μας, πράκτορα, του απηύθυνε το λόγο. - Τα γνωστά, κύριε: όταν καταλαβαίνουμε, πως κάποιος από τους ενοχλητικούς, είναι on line, επεμβαίνουμε και καταστρέφουμε το λεξικό στο word, που χρησιμοποιεί, ώστε να μη μπορεί να γράψει σωστά. Μια δυο, τρεις φορές. Αν δεν πιάσει αυτό, σβήνουμε μηνύματα. Προκαλούμε ψυχολογικό πόλεμο, μπλοκάροντας σε ανθρώπους, που θέλουν να του αφήσουν μήνυμα, την πρόσβαση. Του δίνουμε εμμέσως, δηλαδή, να καταλάβει, πως το σχέδιο συνεχίζεται, και πως ο.. δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Δημιουργώντας κλίμα απομόνωσης σε εκείνον, ώστε να απογοητευτεί. Και είτε να παρατήσει, φράσεις, υπέρ Ελλάδας και ατομικών ελευθεριών, είτε να φύγει εντελώς, που είναι και το προτιμότερο, έχοντας

22 22 φυσικά εγκαταστήσει, το λεγόμενο σύστημα: ένας άνθρωπος που δεν επηρεάζει άλλους ανθρώπους, με τις ιδέες του. Ένας απομονωμένος άνθρωπος. Δίχως φίλους κλπ. Σαφώς ανίκανος να βλέπει, οτιδήποτε δεν πρέπει να δει. Άστον να γίνει μόνος του, ρεζίλι, με διάφορες θεωρίες, ώστε κανείς να μη του δίνει σημασία. Κυρίως του επιτιθέμεθα, με σθένος, πριν από Βουλευτικές εκλογές. Γιατί ποιος είναι αυτός ο βλάκας, εργαζόμενος ή άνεργος, πολίτης, που θα τολμήσει να θίξει τα πτυχία και τη μόρφωση, του πολιτικού; - Πολύ σοφά όλα αυτά, μίλησε οι κοιλαράς, αλλά μήπως θα έπρεπε να τον βγάλουμε από την μέση; Μιας και ο άλλος, ο.., όσες φορές και να του κάψουμε το βιβλιοπωλείο, δεν σταματά να λέει τα δικά του. - Όπως βγάλαμε από την μέση, την.., που ; Ρώτησε εκείνος ο άντρας, χαμογελώντας, που έδειχνε σαφώς, ότι επηρέαζε καταστάσεις. - Ναι. Και κανείς δεν κατάφερε να εξηγήσει, πως. Τους ήρθε ξαφνικό, γέλασε ο κοιλαράς. Τα στόματα πρέπει να κλείνουν σιγά σιγά, κύριοι, -κι όλοι μαζί, κούνησαν καταφατικά, το κεφάλι. - Συνεχίστε την καλή δουλειά, πρόσταξε στη συνέχεια, ο κοιλαράς. Ά, να έβρισκε με κάποιο τρόπο, στοιχεία, για την επίθεση στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, κι εκείνες τις περίεργες κατασκευές στην ταράτσα, που ίσως έκρυβαν αντιαεροπορικά όπλα, ή περίεργα ραντάρ, ή μια συσκευή που να τρελαίνει τα μυαλά των πολιτών, Αθηναίων, υποβοηθούμενο από το Harp, συλλογίστηκε, γουρλώνοντας τα μάτια με απίστευτη εσωτερική ικανοποίηση, ο πράκτορας, επιστρέφοντας στη νευρωτική του μανία, που δημιουργούσε παγίδες, καταστρέφοντας όωπς και όπου, ήταν δυνατόν. - Γαμώτο για νόμους, μιλούσε τώρα, μόνος του, ξανά, εμπρός στον υπολογιστή του, σε δίκτυο. Έπρεπε να είχατε εμένα, να βλεπες και το μάτι του άστραψε.

23 23 Φορές σκεφτόταν να πει σε συγγενείς, για το που εργαζόταν Έτσι, να χει να αποδείξει κάτι. Τον περίμενε μια δύσκολη βάρδια, αύριο. Έπρεπε να εισβάλλει σε διάφορες ιστοσελίδες, προκαλώντας προβλήματα. Μόνο που τώρα, έπρεπε να φοβίσει, κιόλας. Ώ, θα ήταν περήφανος ο πατέρας του, (έκλασε κιόλας). Όσο για τη μάνα του, αναρωτιόταν φορές, ο πράκτορας, μήπως τον είχε κάνει με κανένα φίδι. Σε ταινίες, ντοκιμαντέρ, ή στις ειδήσεις σπανιόταταπαρατηρείς εκείνες τις λευκές γραμμές, στον ουρανό, από τους ψεκασμούς των Αμερικανών, σε παγκόσμια κλίμακα. Φορές, ο ψυλλιασμένος πολίτης, αποκτά τελικά, την απαραίτητη διαίσθηση, ώστε να παρατηρεί τα όργανα των παγκοσμιοποιητών, στη χώρα του. Πότε καίγεται το φυλάκιο του αγνώστου στρατιώτη, έξω από τη Βουλή. Δεν μας αφήνουν να εξορύξουμε σε γη και θάλασσα, τον ορυκτό μας πλούτο. Μας πολεμάνε, όταν πάμε να κάνουμε συμφωνίες με τους Ρώσους. Σύμφωνα με την άρρωστη μανία των Αμερικανών, οι οποίοι φοβούνται τελείως, την έννοια, κομμουνισμός. Τελικά αρχίζεις να εύχεσαι, την πλήρη εξόντωση, των ΗΠΑ. Αρχίζεις να νοσταλγείς τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα. Τι έγινε, αναρωτιέσαι, εκείνος ο πόλεμος που κήρυξε ο Επαναστατικός αγώνας, στην αστυνομία; Γιατί δεν σκοτώνει, αστυνομικούς; Γιατί δεν εξολοθρεύει, Αμερικανούς; Ξαφνικά η Αθήνα, έμεινε χωρίς πρεσβευτή, των ΗΠΑ. Έξω από ολυμπιακές εγκαταστάσεις, παρατηρείς βαν, με ετοιμοπόλεμους επιβάτες. Οι φρουροί έξω από πρεσβείες, στέκονται όρθιοι. Άραγε, γιατί δεν βρίσκουν τρόπο οι αναρχικές και τρομοκρατικές, οργανώσεις, να απασχολούν, την ελληνική, αστυνομία, ή τους πράκτορες; Με οποιοδήποτε κόστος.

24 24 Μήπως γλιτώσουν εκείνοι που γράφουν στο ίντερνετ, από τα τσιράκια, είτε των Αμερικανών, είτε του παρακράτους. Τις προάλλες που περπατούσα στην πλατεία εξαρχείων, με σταμάτησε ένας τύπος, ζητώντας μου, ταυτότητα. Του λέω, εσείς ποιος είστε; Αστυνομικός; Δώσμου την ταυτότητα σου, αγριεύει. Είναι απαραίτητο; Ρωτώ. Όχι πολλά λόγια, απαντά απότομα. Αν δε δω τα δικά σας διαπιστευτήρια, όπως γνωρίζω από το Σύνταγμα, δεν είμαι υποχρεωμένος να πράξω οτιδήποτε. Δημόσιος χώρος, είναι, προσθέτω, και θα πηγαίνω όπου θέλω. Μαγκιές; Γελάει αυτός. Καλεί έναν άλλο, νεαρός φαινόταν στην ηλικία. Τι λέει αυτός, ρε; Μου φαίνεται θα τις αρπάξει, χαμογελάνε. - Αναρχικοί είστε; Ρωτώ με θάρρος. - Γιατί; Σε θεωρήσαμε δικηγόρο μας; - Δεν ξέρω για δικηγόρο. Σίγουρα, εσείς δε μου φαίνεστε για εισπράκτορες. Θέλετε κάτι άλλο; Έχω και δουλειές. - Μπα! Αποκρίνεται. Δε κατάλαβες. Λέγε ποιος είσαι, γιατί πάτησες ξένο έδαφος! - Εγώ νόμιζα ότι έχουμε δημοκρατία. - Πάει αυτή, καταργήθηκε. - Ναι; Χαμογελώ. Από πότε; Λοιπόν, γειά σας. - Ρε.. (μας έκοψε το όνομα, η πολυεθνική δεδομένων), πολύ έξυπνα μιλάει αυτός, συνεννοούνται μεταξύ τους. Σου φαίνεται για δημοσιογράφος; Ο άλλος σηκώνει τους ώμους. Γράφεις κάπου, ρε; Ρωτά. - Έχω ένα Blog, αν θέλετε ν ακουστεί η σημερινή άποψη σας. - Πως, ρε, βέβαια! Που βολεύεσαι; - Όπου να ναι, μιλώ.

25 25 Καθόμαστε στο πρώτο παγκάκι που βρίσκουμε. Ο νεαρός στέκεται όρθιος, κρατώντας, τσίλιες. - Ας ξεκινήσουμε, παίρνω το λόγο. - Έχεις μαγνητόφωνο; - Όχι. - Θα τα θυμάσαι; - Έχω γερή μνήμη. - Δε πιστεύω να σαι μπάτσος. Μήπως, ρε, έχεις κοριό; - Σου φαίνομαι για μπάτσος, όταν με έλεγξες; - Όχι τόσο, αλλά δε ξέρεις καμιά φορά. - Γιατί; Εσείς ποιους ελέγχετε; - Ναρκομανείς. Τσιράκια, ενοχλητικούς κάθε είδους. - Όπως; - Αυτούς που φυσάνε από ρούχα. - Σας ενοχλούνε, ε; - Ποιους, εννοείς; Ρωτά. - Ότι είστε. - Τι εννοείς, ότι είμαστε; Σα να θυμώνει. - Ξέρω γω. Αιώνιοι φοιτητές. Άνεργοι. Μετανάστες. Δε ξέρω. - Τι λέει αυτός, ρε; Απευθύνεται στον τσιλιαδόρο. Του μοιάζουμε για ζητιάνοι; - Σίγουρα όχι, αποκρίνομαι. Φαντάζομαι αυτοί δεν είναι βίαιοι. - Από ποιους νομίζεις πως παίρνεις συνέντευξη; - Από αναρχικούς; - Ποιους θεωρείς, εσύ, αναρχικούς; Με περιπαίζει. - Αυτούς που καίνε αυτοκίνητα, σπάνε βιτρίνες, ρημάζουν ότι βρούν. - Δημοκρατία έχουμε, χαμογελά. - Αντί να καταλύετε τη δημοκρατία, με τη βία, γιατί δε γράφετε, κάπου; - Με τα λόγια δεν αλλάζει ο κόσμος.

26 26 - Δηλαδή εσείς, τι πάτε ν αλλάξετε; Το ίδιο σας το δικαίωμα, όπως όλων, να κυκλοφορούμε ελεύθεροι; - Δε ξέρεις που ζεις, φαίνεται! Κάθε γωνιά, και μπάτσος. Πήξαμε στην ανούσια παρακολούθηση. Ποιος παράγει τη βία, νομίζεις; - Κι εσείς γιατί δίνετε σημασία; Εκτός βέβαια, αν δε σας αρέσει η ηρεμία. Αλλιώς γιατί τα βάζετε με την αστυνομία; - Γιατί βαριόμαστε. - Είναι δηλαδή, εικονική, η αντιπαράθεση με την αστυνομία; Χασμουριέται. Φέρε έναν καφέ, λέει, στον νεαρό τσιλιαδόρο. Ο άλλος τσακίζεται. - Λοιπόν; - Τι λοιπόν; Γκρινιάζει. Κάνε σωστά τη δουλειά σου. - Η αλήθεια κάνει σωστά τη δουλειά της. Eσείς τι κάνετε, ήθελα να ξερα. - Προσπαθούμε να ζούμε ελεύθεροι. - Καίγοντας ας πούμε, το τόπο εργασίας, του άλλου, π.χ. μια τράπεζα! - Έχουν λεφτά αυτοί. Δε χάνονται. - Οι υπάλληλοι; - Αυτοί που τις φυλάνε. - Άρα τα βάζετε με την εξουσία. - Προσπαθούμε. Χασμουριέται ξανά. - Το θεωρείτε δημοκρατία, αυτό; - Όχι, πως σου ρθε; Απλά δε συμφωνούμε με την αστυνομοκρατούμενη δημοκρατία, όπως την εννοούν εκείνοι. - Άμα κάποιος καίει, κάποιος πρέπει να προστατεύει. - Απ τα γραφεία τους, με 600 και 700, ευρώ. - Αφού είναι στα γραφεία τους, τότε τι σας ενοχλούν; - Γέμισε ασφαλίτες η πόλη, κι εσύ ζεις στην κοσμάρα σου. - Αφού τους προκαλείτε. Δε βρίσκατε δουλειά, και γίνατε αναρχικοί; Ή θεωρείτε δουλειά, την αστυνόμευση, όπως βλέπω, από εσάς, των εξαρχείων; - Απλά δε θέλουμε να μας ενοχλούν.

27 27 - Δεν έχετε μανάδες, εσείς; Ποιοι σας ζουν; - Μόνοι μας! Έφερες τον καφέ, μιλά στον άλλο. Πως το παθες; - Έτσι απλά, ζείτε τον εαυτό σας, ακούγομαι τώρα. - Ενήλικοι είμαστε. - Απλά δε ξέρετε τι να κάνετε με αυτό, φαντάζομαι. - Ξέρουμε. - Αλήθεια; - Βέβαια, ειρωνεύεται. Ζούμε το σήμερα. - Αναπαράγοντας τη βία που μισείτε. Λάθος λέω. Κάποιος που μισεί την εισερχόμενη βία, δε πετά μολότωφ, από πανεπιστημιακά άσυλα. Δε πετά πέτρες στο συνάνθρωπο. - Τα ωραιοποιείς, Blogger. Εμείς απλά, εκφραζόμαστε. - Κάνετε τέχνη, με τη βία, ε; Γελάει. - Έχεις χιούμορ. Τι θέλεις να μάθεις; - Κάνετε αγγαρεία, όταν τσακώνεστε με την αστυνομία; - Απλά διατηρούμε την αδρεναλίνη μας. - Για ποιο λόγο; - Είσαι αδαής, μου φαίνεται. Δεν ακούς για τις συναντήσεις, που κλείνουμε ραντεβού, για ξύλο; - Νόμιζα, πως μόνο οργανωμένοι οπαδοί, τα κάνουν αυτά. Οι πιο θερμόαιμοι, φαντάζομαι. - Βαθιά μεσάνυχτα έχεις. Όλα συνδεδεμένα, είναι. - Αφού τσακώνεστε μεταξύ σας, γιατί σπάτε περιουσίες ανθρώπων, που δε σας αφορούν; - Γιατί μας τη σπάει, ο πλούτος τους, στη ζωή μας. - Ποια ζωή σας; Εσείς διαλύετε το χώρο που ζείτε. - Όχι τα Εξάρχεια. - Προς τι, τότε, οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, εδώ γύρω; - Εμείς απλά, βλέπουμε τους άλλους, που τους αφήνουν να κρύβουν το πρόσωπο τους, και να πλακώνονται, οπότε δικαιούμαστε να κάνουμε ότι θέλουμε. - Άλλοι δηλαδή, οι κουκουλοφόροι. Με μπερδεύεις.

28 28 - Δε πιστεύεις, αλήθεια, πως θα τα έλεγα, όλα. - Αν θέλεις να ακουστεί η άποψη σας, ειρηνικά. - Κοίτα να δεις. Πετάξου ρε, να μου φέρεις ένα μπουκαλάκι νερό. Τώρα, ναι! Κοίτα ρε, ένα άτομο! Ο άλλος τσακίζεται. Τι λέγαμε; Στρέφει σ εμένα. Εμείς τη πλάκα μας, κάνουμε. Τι άντρες είμαστε, αν δεν είμαστε και λίγο άγριοι; Όπως οι μπάτσοι, π.χ. που διακόπτουνε διαδηλώσεις, σε δημόσιο χώρο, με τη βία. - Ήσουν κι εσύ, εκεί, εμπρός στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, στο φοβερό πετροπόλεμο, με τα ΜΑΤ; - Χάνω τέτοιο πανηγύρι; Γελά. - Είδες ποιοι έκαψαν το φυλάκιο. - Αυτό; CIA. - Τι εννοείς, CIA; - Αμερικάνοι. - Που κολλάνε οι Αμερικάνοι; - Δεν ξέρω. Γελάει. - Ούτε που ξέρετε τι είναι, να μη χάνεις το χρόνο σου. - Τα πολλά λόγια, δε φτουράνε, Blogger. - Ούτε και η συνεχόμενη βία. Εκτός κι αν σας πειράζει η μουσική που ακούτε. - Απλά είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι. - Ως πότε; - Ως να αποκτήσει η Ελλάδα, εξουσία. - Γιατί τώρα τι έχουμε; - Κοινοβουλευτική αναρχία. - Δηλαδή; - Οι πλούσιοι κάνουν κουμάντο, οι χαρτογιακάδες υπακούουν, φτιάχνουν καταπιεστικούς νόμους, βάζουν κάμερες. - Εγώ δε βλέπω κάμερες. - Άμα περπατάς με τη καμπούρα σου. Έλα, πλάκα σου κάνω. Άμα δεις, ξαφνικά, τον ΟΤΕ, χωρίς λόγο, να πασπατεύει τις κολόνες, κάτι δε πάει καλά; έ

29 29 - Διασταυρωμένο; - Σου φαίνομαι να μιλάω στο βρόντο; - Όποτε φοράτε κράνη. Βάζετε κουκούλες, κι όποιον πάρει ο χάρος. - Δικά τους κατοικίδια είμαστε. Απλά δε μας εκπαίδευσαν καλά. Να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας, το είναι μας. - Σε λίγο θα μου πεις, πως είστε ένα σημερινό είδος, χίππυς. - Καλό αυτό. Μ αρέσει. - Μόνο που εκείνοι θέλανε την ειρήνη. - Είδαμε την ειρήνη τους: διαφημίσεις, ακρίβεια, ανεργία. Πολιτική αλητεία. Προδοσίες. Παρακολουθήσεις. - Αφού προκαλείτε. - Όχι θα κάτσουμε στ αυγά μας. Για πες μου, τα θυμάσαι όλα αυτά, που είπαμε; - Βέβαια. - Μπράβο! Όχι σαν εκείνο τον δημοσιογράφο, που έβγαζε προς τα έξω, μόνο ότι, τους βόλευε. - Ίσως εσύ τουλάχιστον, μιλώ, θα πρεπε να αντισταθείς στη βία. Επιθυμώντας να ξεφύγεις από τη βία, φωνάζοντας τους τόπους και τους χώρους, όποιων αφήνουν ιστορική μνήμη, πίσω τους. Κάπου μόνιμα, όχι καταστρέφοντας. - Κοίτα να δεις. Έχεις αρχίσει να με τσαντίζεις. Τα κηρύγματα σου, αλλού! - Μου φαίνεται, πως μόνο θυμό, έχετε. Δεν ξέρετε τι είστε, τι θέλετε. Δε βλέπετε μέλλον, ούτε στις ίδιες σας τις πράξεις. Σε κανέναν. Εκείνο που αποκαλείτε: δίκιο. - Κι όμως. Κάπου είμαστε χρήσιμοι. - Τι εννοείς; - Επιτελούμε, πολιτικό, έργο. - Τι γνώμη έχεις για τον. (μας κόψανε πάλι, το όνομα, οι νομιμόφρονες ). - Αγγαρεία κάνει. Εμείς δε δίνουμε σημασία. - Εσείς οι αναρχικοί, κάνετε αγγαρεία, όταν επιχειρείτε καταστροφές;

30 30 - Εμείς εκτελούμε πολιτικό έργο. - Μάλιστα. Έχεις κάτι τελευταίο να δηλώσεις; Πρώτον ευχαριστώ. Δεύτερον: «όταν περνώ από δίπλα, μη σκύβεις το κεφάλι, στρέφοντας το αλλού, γιατί καρφώνεσαι». Επιστρέφοντας σπίτι, βρήκα σε μια τσέπη μου, ένα χαρτί. Στη μια πλευρά ήταν ένα ποίημα που τιτλοφορούνταν, ύμνος των αναρχικών. Και στην άλλη πλευρά, κάτι πολύ εριστικοί, στίχοι, εναντίον των μπάτσων. Μετά κάθισα να συγγράψω μια νέα σειρά, άρθρων. Ήδη ήμουν κουρασμένος από την ποδηλασία. Τη βόλτα που επέβαλα στον εαυτό μου, για να αισθάνομαι ακμαίος. Να μην έχω δυνάμεις να σκέφτομαι το σέξ, που δε θα έχω, ποτέ. Να κοιμάμαι το βράδυ, τελείως κουρασμένος. Να μην ξυπνώ τη νύχτα. Να μην αναστατώνομαι. Όπως με προκαλούν οι ταξιτζήδες μπάτσοι, που μένουν σταματημένοι από τα στενά που συνήθως, περνώ, ποδηλατώντας. Ή μερικοί άλλοι, που ξεκινούν αυτόματα, με το που περνάω από δίπλα. Χίλια δυο, τερτίπια, της αστυνομίας, να μου κάνει τη ζωή, δύσκολη, επειδή έχω το θάρρος, να λέω τη γνώμη μου στο ίντερνετ. Αντιδρούν, παρακολουθώντας με, κοροιδεύοντας με. Επειδή δεν πρέπει να φανεί στον κόσμο, πως παρενοχλούν, πολίτες, οι οποίοι αν δεν είναι δημοσιογράφοι, ή ανήκουν σε κόμμα, γράφουν απλά στο ίντερνετ. Η κατάντια της σημερινής έννοιας, δημοκρατία. Φορές εύχεσαι δυνατά, να επαναλειτουργήσουν οι εγχώριες, τρομοκρατικές, οργανώσεις. Πιθανόν μια εγχώρια MS13. Αν οι τρομοκρατικές οργανώσεις ή η δράση των αναρχικών, είναι απλά, τα πιόνια, ή ελέγχονται από το παρακράτος. Διαφορετικά, γιατί δεν έχουν δολοφονήσει ακόμα, κάποιον εφοπλιστή;

31 31 Εκεί που καθόμουν σ ένα café, σε μια πλατεία, δίπλα σε σταθμό του ηλεκτρικού, πολύ κοντά στο Μουσείο, αντιλήφτηκα μια παρουσία, να επιθυμεί να διακόψει τη συζήτηση που είχα με μια ξαδέλφη μου. Κυριακή ήτανε. Προς μεγάλη μου έκπληξη, ήταν ο αναρχικός, που μου είχε δώσει συνέντευξη, πριν μερικές εβδομάδες. - Να μαι κι εγώ, τον άκουσα να μιλά. Έστρεψα προς τα πίσω, σαφώς και η εξαδέλφη μου, ξαφνιασμένη επίσης, μες τη τόση ζέστη, του πρωινού, επιτέλους καλοκαίρι. - Να μαι και πάλι, επανέλαβε, λιγότερο χαμογελαστός. Κάθισε στο τραπεζάκι μας, ρωτώντας: - Μπορώ; (τώρα πούκατσες;) - Μισό, μιλώ. Σηκώνομαι. Παίρνω την ξαδέλφη μου, ελάχιστα μέτρα πιο μακριά, ενημερώνοντας τη, πως η στιγμή δεν είναι κατάλληλη πλέον, για περαιτέρω συζήτηση. Χωρίς να κοιτώ τον αναρχικό, προσθέτω: θα σου πω μια άλλη φορά. Ο τύπος, δεν ξέρω γιατί βρίσκεται εδώ. Μα δεν είναι άτομο για συναναστροφές. Θα σου εξηγήσω αργότερα, όσο γίνεται. Αποχαιρετιζόμαστε. Επιστρέφω στη θέση μου. Τι θέλει τώρα, αυτός ο μπιπ- μαλάκας; Ρωτώ από μέσα μου (σαν τους άλλους μπιπ, στην τηλεόραση, που ηδονίζονται, που θα ρθει, ΤΩΡΑ, το τέλος του κόσμου. Είχα ακούσει μια ανόητη που είχε τηλεφωνήσει σε τηλεοπτικό πλατό, αναφέροντας πως θεωρεί σωστό που δεν έφερε παιδιά, στον κόσμο. Αφού ζούμε τα σημεία των καιρών! ΑΝΤΕ κοπέλα μου, παραιτήσου λοιπόν, απ τη δουλειά σου. Γέμισε μια μικρή βαλίτσα, και πήγαινε να ζήσεις στο βουνό. Μόνη σου. Εσύ κι η τρέλα σου).

32 32 Κοιτώ γύρω. Δεν έχω όρεξη να συνομιλήσω με τον αναρχικό. Τελειώνω το φραπέ μου. - Θα κεράσεις; Αυθαδιάζει, χαμογελώντας. - Έχεις χρήματα; Προσπαθώ να τον κάνω να φύγει. - Αφού θα κεράσεις. - Γιατί να κεράσω; - Για τα νέα που θα μάθεις. - Για ποιο λόγο; - Ως Blogger, πρέπει να είσαι ενημερωμένος. - Εγώ; - Όσοι διαβάζουν το site σου. - Και γιατί να θέλουν την άποψη ενός άνεργου αναρχικού; Εκείνος καμία αντίδραση. - Γιατί αν μπορούσες να συνεργαστείς, με συναδέλφους, σε μια επιχείρηση, θα συνεργαζόσουν και με την Κοινωνία, προσθέτω. - Προσωποποιείς. Μας ακούνε. - Ποιος; - Εκείνος εκεί, στο αυτοκίνητο. Ο χαφιές που παρακολουθεί με το μηχάνημα, που ηχογραφεί. - Παρεξηγείς εύκολα. - Νομίζεις. Ζεις απλά, Blogger, στον κόσμο σου. - Αφού δεν συνεργάζεσαι με την Κοινωνία. - Με τους χαφιέδες; - Εσείς καταστρέφετε. Σκάψατε τον λάκκο σας. - Ενώ εσύ είσαι ο τέλειος, ειρωνεύεται. Που γράφεις για ατομικές βόμβες, στο Blog σου, και άλλες φαντασίες, δεν προκαλείς; Να δούμε πως θα αντιδρούσες, αν σου λέγανε, πως τοποθετήσανε κοριό στο αυτοκίνητο σου, επειδή γράφεις όσα γράφεις, όπως κάνουν σ εμάς, τους περισσότερους. Αλλά μη νοιάζεσαι, σιγά σιγά, θα έχουν την τύχη εκείνων στα πολιτικά αυτοκίνητα. - Άμα λες, βαράω, ο άλλος δεν πρέπει να αμυνθεί;

33 33 - Ά ρε κακομοίρη, και sorry για το θάρρος. Που ζεις στην κοσμάρα σου, όπως οι περισσότεροι. - Εγώ εκδηλώνω το θυμό μου, γράφοντας, απέναντι στην αδικία. Ενώ εσείς καταστρέφετε χωρίς λόγο. Μάλλον γιατί είστε άνεργοι. Αλλά γιατί να βρείτε δουλειά, αφού σας φταίνε όλα. - Πολύ επιθετικός είσαι, σήμερα, μιλά σοβαρός. Εαυτούλης θα έλεγα. Καλοπερασάκιας. Αλήθεια, βλέπεις ειδήσεις; Ή πας κι εσύ στα μπουζούκια, έχοντας τα, όλα, γραμμένα. - Φυσικά και βλέπω ειδήσεις. - Τότε θα πρεπε να μάθεις ορισμένα πράγματα. - Γιατί είστε άνεργοι; Τι σας ωθεί να καταστρέφετε; Γιατί, - Άμα βάζεις κοριό, για να εντοπίζεις τον άλλο, φτιάχνεις ως Κράτος, τους χαρακτήρες που δεν μπορούν να ελέγξουν τον άλλο, με διακόπτει. Έπειτα, γιατί απορούν, επειδή κάποιοι, κηρύσσουν τον πόλεμο, στους μπάτσους; - Για τρομοκράτες, μιλάς; - Ποιος μίλησε για τρομοκράτες. - Επειδή, συγκεκριμένοι από αυτούς, το είπαν αυτό; - Δημοκρατία έχουμε, χαμογελά. Και οι πολίτες ξέρουν να βαράνε. - Είσαι σίγουρος που θέλεις να πεις, περισσότερα; Ακούει και ο χαφιές, απέναντι, που μου είπες. - Αυτόν τον κάνουμε μαύρο, όποτε θέλουμε. Αυτόν ή. - Νομίζεις ότι οι αστυνομικοί, σας φοβούνται; Για τόσο κορόιδα, τους έχετε; - Τότε γιατί δεν μπαίνουν στα Εξάρχεια; - Είσαι σίγουρος; Ρωτώ τώρα, εγώ. Υπάρχει και η παρακολούθηση από αέρος. - Blogger, blogger, κάτι τέτοιο, δε δείχνει φόβο; - Δεν ξέρω τι λες, ή λέτε, ή κάνετε, εσείς. Αλήθεια, τι λέτε για εκείνον που σας αποκάλεσε, θρασύδειλους;

34 34 - Ο καθένας θα πάρει πίσω, τα λόγια του, με τον ανάλογο τρόπο. Εξάλλου, σου είχα πει, την προηγούμενη φορά, πως δεν τα ξέρεις όλα. - Μήπως θα μου πεις, τελικά, πως σας χρηματοδοτεί καμιά ξένη δύναμη, για να τα σπάτε στην Αθήνα; Ή να καίτε τα δάση, που μου φαίνεται και πιο πιστευτό. - Ήθελα να ξερα, ποιοι διαδίδουν αυτές τις μαλακίες. - Τότε πως καταφέρνετε να ζείτε; - Εσύ, πως λες; Ο καθένας παίρνει σήμερα, αυτό που θέλει, με διάφορα μέσα. Ή εκβιάζοντας συναισθήματα. Εξάλλου υπάρχει τόσο χρήμα εκεί έξω. Έτσι διαφημίζουν. Τι περιμένουν; Πως δε θα πάμε να το πάρουμε; Μου φαίνεται τελικά, πως ζεις όντως, στη κοσμάρα σου. Όπως και οι υπόλοιποι blogger, που κυκλοφορείτε έξω, πιστεύοντας πως δεν παρακολουθείστε. Αλλά είπαμε, ο κάθε μπάτσος θα φάει της χρονιάς του. Κι ας λέει ο Πολύδωρας ότι θέλει. Σκατά ευνοούμενη Δημοκρατία!! Για τους λίγους. Παπαριές, υπουργού. - Μου φαίνεται πως άκουσα, πως έγινε ζήτημα τιμής, να σας πιάσουν. - Θα μας κλάσουν τα αρχίδια. Εμείς δικαιολογούμε το μισθό τους. Εξάλλου, οι περισσότεροι μπάτσοι, είναι μαλάκες. Θα είδες τα βίντεο, χαμογελά. Εμένα μου άρεσαν εκείνα με τις λεσβίες αστυνομικίνες, στο θάλαμο. Και το άλλο βίντεο game, είχε πλάκα, με το όπλο, που σκοτώνονται μεταξύ τους. Ααααα κάθεται πιο άνετα- δε θα ήταν ωραία, να είχε αληθινές σφαίρες, αυτό το όπλο. Το φαντάζεσαι; - Όχι. Δεν είμαι τύπος που επιθυμώ να φαντάζομαι, τέτοια πράγματα. Εκτός κι αν εσείς δε ζείτε, σε κάποια γειτονιά. Ή σας αρέσει να καταστρέφετε τη γειτονιά, των Εξαρχείων, όπου χτυπάνε ενέσεις στα γεννητικά τους όργανα. - Δεν είναι γκέτο. Ιδέα τους είναι, ειρωνεύεται. Γιατί, μας κατηγορούν, ότι δεν αφήνουμε τους μπάτσους, να μπουν; Αυτοί δεν έρχονται. Φοβούνται τα αντίποινα. Αλλά

35 35 δικτατορία έχουμε, εκτός κι αν δεν το ξέρεις κι αυτό. Είδες που χτυπήσανε εκείνον, τον πολίτη, που σε μια διαδήλωση, βιντεοσκοπούσε, πρόσωπα αστυνομικών. - Από πότε σε ενδιαφέρει για τους πολίτες; Τα νεύρα τους, σπάτε. Περιουσίες. Κατά τ άλλα, υπάρχει ελευθερία στα Εξάρχεια, ε; Σας είναι εύκολο να χαλάτε ότι βρίσκετε. Για ποιο λόγο; - Για να μην έχουν πολλά χρήματα, ορισμένοι. - Δηλαδή άμα κάψεις εσύ, την χ ψ τράπεζα, θα φτάσει η φλόγα ως το θησαυροφυλάκιο; Σοβαρολογείς; Χαμένη ενέργεια καταναλώνετε. Πρόσεχε, μας ακούνε, του κάνω. - Ψυχολόγοι υπάρχουν παντού. Αυτιά που ακούνε. - Εγώ τώρα, γιατί πιστεύω, ότι χάνω το χρόνο μου; - Τι στον κόρακα ειδήσεις βλέπεις, ήθελα να ξερα! - Τόση ώρα προσπαθώ να καταλάβω τι θέλεις εδώ. Χάλασες το κέφι, με την ξαδέλφη μου, κυριακή πρωί. - Ήρθα, αν θες να ξέρεις! σα να θυμώνει- για να κάνεις ένα σχόλιο στο Blog σου, για τη βία της αστυνομίας, στα τμήματα. - Τη δικιά σας βία, την ξεχνάτε. Αλλά τι λέω τώρα. Είστε και ποτέ, ήρεμοι; Μάλλον μόνο όταν φεύγετε για διακοπές. Αλλά διακοπές, κάνετε, συνέχεια, χαμογελώ. Δεν ξέρω ποιος σου είπε ότι με ενδιαφέρει η άποψη σου. - Ηρέμησες τώρα; ξεσπάθωσες; Δε τα βάζεις εσύ, με την Κυβέρνηση; Όλα όσα γράφεις. Ή σε φόβισαν κι εσένα, οι χαφιέδες; - Εγώ τουλάχιστον ψάχνω για δουλειά. Απλά είπα να προσγειωθώ. - Blogger, αφήνεις τα πιστεύω σου, πολύ εύκολα. - Απλά θεωρώ άχρηστο να μιλάω σε τοίχο. Κανείς δεν ακούει, κανείς δεν συνομιλεί. - Η αλήθεια είναι πάντοτε, δύσκολη, παραδέχεται. - Όπως των αναρχικών; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Δεν βαρεθήκατε ακόμη; - Το θάρρος των μπάτσων; Να χτυπάνε.

36 36 - Ποιος, τους λέει, να χτυπάνε; - Οι πλούσιοι. Οι πολιτικοί. - Για ποιο λόγο; - Για ποιο λόγο χασκογελάει. Αδαής είσαι. Χτυπάνε για να φοβάται ο λαός. - Που προστατεύουν. - Κατά το κατάλαβες, Blogger. - Τη βία, ποιος τη προκαλεί; Εμένα μου φαίνεται, όλα είναι αντίδραση. - Δηλαδή άμα δε καίμε, θα ηρεμήσουν οι μπάτσοι. - Ο χαφιές στο αυτοκίνητο, που ακούει. - Βέβαια! Πως θα βρει, αυτός, δουλειά; τεμπελομισθό; Γέμισε άχρηστους η Γ.Α.Δ.Α. - Εμφύλιος λοιπόν, μιλώ. Ενδοοικογενειακός. - Παρέδωσες τα όπλα, Blogger. - Εμένα το όπλο μου, είναι τα λόγια μου. Αυτή είναι η χαρά της δημοκρατίας. - Εμένα, μου φαίνεσαι, στερημένος ιδεαλιστής. - Από τι; - Από τρόπο πίεσης ν αλλάξουν, πράγματα. - Προς το χειρότερο; Με τη δική σας βία; - Η βία γεννάει βία. - Ωμά λοιπόν, πως μόνο ένας φταίει. - Η πλουτοκρατία φταίει, που βάζουν τους μπάτσους να φοβίζουν τους πολίτες. Όσοι δεν αρέσουν στο Κράτος, τοποθετούν κοριό στο όχημα του πολίτη, για να τον εντοπίζουν. Κάτι υπηρεσιακά, πολιτικά, αυτοκίνητα. Λευκά βαν, με τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα. Τζιπ ιδίως, και άλλα αμάξια, με φιμέ τζάμια. Η περίφημη ηθική και πολιτική, απομόνωση, του Πολύδωρα. Κάποιος της παρέας μου, θέλησε να πιάσει δουλειά, και έμαθε, από γνωστό του, συγγενή, στην εταιρεία, πως κάποιος πήρε τηλέφωνο και απείλησε τον προσωπάρχη, να μην τον προσλάβει. Αυτό εννοεί ο Πολύδωρας: ολοκληρωτική εξόντωση, του πολίτη.

37 37 - Με κουράζεις, το ξέρεις; Άκου κει, πράγματα!! Εμείς οι πολίτες είμαστε, που φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στα Εξάρχεια. Μη μας δείρετε, ληστέψετε. Αλήθεια, δεν ξέρω ποιανού τα συμφέροντα προστατεύετε, οι αναρχικοί. Τα δικά σας, μου φαίνεται. Ξάπλα, τσάμπα ζωή, κάτι να περνάει η ώρα. Αλήθεια δεν ξέρω, τι μυαλό κουβαλάτε, με το να πιστεύετε πως στη ζωή όλα γίνονται χωρίς κόπο. Αλλά από εσάς δεν περιμένω σεβασμό. Άρα γιατί εγώ να βγάλω τις αρρωστημένες σας, απόψεις; Άκου κει, θα φοβηθεί η αστυνομία, από εσάς χασκογελάω. Ρε πάτε, καλά;! Που κάνετε πόλεμο με τα θηρία γελώ. - Ακόμη και τα θηρία, έχουν την αχίλλειο πτέρνα τους. - Με κουράζεις. Πήγαινε καλύτερα τον προτρέπω. - Φοβάσαι, μου φαίνεται. Δε μιλάς ανοιχτά. Επειδή ηχογραφεί ο χαφιές. - Κι εμένα τι μ ενδιαφέρει; Εγώ είμαι εντάξει. - Φοβισμένο ανθρωπάκι, πρόσεχε. - Τι πράγμα; Πήγαινες, νομίζω. - Τους ύπουλους χαφιέδες. Συνήθως μπάτσους ταξιτζήδες. Δεν εγκαταλείπουν εύκολα. Παρομοίως η βία ορισμένων. - Μου φαίνεται τελικά, πως οι κακοί αστυνομικοί και οι αναρχικοί, είστε το ίδιο πράγμα. Αλήθεια, ποιοι είστε εσείς, οι γνωστοί άγνωστοι; Που με τις πράξεις βίας, δηλώνετε εχθροί του Πολιτισμού της Ελλάδας. - Εχθροί μας είναι. - Όποιοι πάνε κόντρα στην παράνομη δράση σας, τον διακόπτω. Ή είστε τα καλά παιδιά, που κανείς δε σας φρόντισε. - Πρόσεχε μη γίνεις εσύ, εχθρός μας. - Εμένα βαλθήκαν να με φάνε, όταν άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα άρθρα μου, στον τύπο. Προτού σοβαρέψει η κρίση και ο λόγος μου. Απλά μου δημιουργούσαν προβλήματα, κάτι μαλάκες από την Κρήτη. Έχει πήξει η Ελλάδα από παρόμοιους μαλάκες.

38 38 - Έτσι μπράβο! Θύμωσε λίγο. Μόνο έτσι θα καταλάβεις πως είναι να σαι ζωντανός. Ελεύθερος άνθρωπος! - Μέχρι να σας κλείσουν σε κάποιο κελί, αφότου σας ξυλοφορτώσουν. - Μπα. Μας χρειάζονται. Θυμάσαι που σου χα πει, πως αποτελούμε πολιτικό μέσο, ας πούμε, για να βάζουν κάμερες στα κτίρια, ώστε να παρακολουθούν ανυποψίαστους πολίτες. - Τι θα λεγες για τους ειδικούς, που λύνουν προβλήματα; - Οι ψυχολόγοι της Γ.Α.Δ.Α. που δίνουν οδηγίες στους μπάτσους, πώς να φερθούν σε συγκεκριμένους πολίτες; - Όπως θες πέστο. - Λοιπόν παίρνει ύφος. Είτε θα πηδήξουμε την ίδια τη ψυχολόγο, να πει τον Ανέστη, Παναγιώτη. Είτε τη γυναίκα του ψυχολόγου, στον κατάλληλο χρόνο και τόπο. Δε θα πάνε διακοπές; Θα τους την έχουμε στημένη. Υπάρχει και δικαιοσύνη. - Ώστε κάποιος σας χρησιμοποιεί, έ κουμπώνομαι τώρα, με αυτά που ακούω. Προσπαθώ να αλλάξω θέμα συζήτησης. - Ξέχασες επίσης μιλά- πως δεν στα λέω όλα. Παντού υπάρχουν χαφιέδες. Πιόνια για διάφορους σκοπούς. Άτομα που χρηματίζονται να φέρονται ποικιλοτρόπως. Βγάλε συμπεράσματα. - Ποιος σας είπε, ότι θέλω. - Αισθάνεσαι ελεύθερος, blogger; Σίγουρα, όταν δεν γράφεις στο ίντερνετ. - Και που ξέρω εγώ, πως δεν είσαι, εσύ, χαφιές του παρακράτους; Διαφορετικά, πως θα με έβρισκες; - Με προσβάλλεις, blogger. Σκέψου, πριν μιλήσεις. - Βαρέθηκα να σκέπτομαι. Δεν αλλάζει τίποτα, τελικά. - Αυτό θα είναι το βάραθρο σου. - Δεν ξέρω, ποιο θα είναι, των γνωστών αγνώστων. - Κανένα! Είδες εσύ, να τους συλλαμβάνουν; - Γιατί απευθύνεσαι σε τρίτο πρόσωπο; - Για να μπερδέψω το χαφιέ ψιθυρίζει.

39 39 - Ά, είναι κι αυτός. Σε διασκεδάζει να τα βάζεις μαζί τους, έ; - Κάποτε θα το φάει το κεφάλι του, ο τεμπέλης. - Τουλάχιστον αυτός πληρώνεται από το Κράτος. Εσείς δεν ξέρω. Ή κάνετε ανταρτοπόλεμο, πόλης; Λένε, θα φτιάξουν ειδικό σώμα, στην ΕΛ.ΑΣ. για να σας αντιμετωπίσουν. Αλλά αφού κάνετε όλο αυτό το κακό, μες τη πόλη, δε θα μπορούσα ποτέ, να πειστώ, πως το κάνετε, επειδή αρκετοί νέοι και νέες, δε βρίσκουν, δουλειά. Δεν είδα να χτυπήσετε κανέναν εργοδότη. - Δε θα γίνουμε τρομοκράτες. - Συμφωνώ. Εκείνοι άνοιξαν πόλεμο, με την ΕΛ.ΑΣ. Φορές σκέπτομαι, μήπως οι αναρχικοί είναι οι σφαίρες των τρομοκρατών. - Μόνο οι σφεντόνες, -χαμογελά. - Σε εξιτάρει να γίνεις, τρομοκράτης; Ρωτώ. - Δεν ξέρω ποιος τους χρηματοδοτεί. Εγώ θέλω την ελευθερία μου. Οξύμωρο, σκέπτομαι. - Θα πάει μακριά η βαλίτσα; Σηκώνομαι να φωνάξω τη σερβιτόρα, να πληρώσω. - Κάθισε! Δεν είμαστε παιχνιδάκια να μας κάνουν ότι θέλουν. - Καταρχήν, καλή τύχη, με το μονόδρομο που διαλέξατε, εύχομαι να καταλήγει σε γκρεμό. Έτσι κι αλλιώς, είστε εκτός πραγματικότητας. Σας έφαγε το άγχος της παρακολούθησης, από χαφιέδες. Ξύπνα και μύρισε τη ζωή, μήπως ηρεμήσεις λίγο. Αν και μου φαίνεται πως για το σινάφι σας, είναι αργά. - Εμείς δεν τα παρατάμε. Είδες; Δεν κέρασες. Έχεις και τρόπους, λες. - Θα βαρεθείς, κάποτε. Πίστεψε με. Λοιπόν γειά σου και μη με ξαναενοχλήσεις. Εμένα η ψυχή μου είναι εύφορο δάσος, που κοιτά με αγάπη, τα πάντα. Απομακρύνομαι.

40 40 Εύχομαι να βρω τρόπο να με εγκαταλείψουν οι διώκτες μου. Είτε ο αναρχικός είναι μπάτσος, που με βρήκε από πιθανό κοριό. Είτε ορισμένοι μαλάκες από την Κρήτη, ή ο μεγάλος μαλάκας από εκείνο το νησί, που ηγείται του αγώνα, κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Άραγε, γιατί κανείς δεν δολοφονεί όσους παρενοχλούν, τους πολίτες; Τόση κακία εκεί έξω, αλλά κανένα ξεκαθάρισμα, λογαριασμών. Κρίμα. (Άμα ανοίξετε ξανά, φάκελο στο γραμματοκιβώτιο μου, θα σας γαμήσω). (Ο κουστουμάτος στη στάση στην Ιπποκράτους, με το μαύρο γυαλί. Ο άλλος με τα μαύρα γυαλιά και το μαύρο μπουφάν, που κοίταξε προς το μέρος μου, μες το λεωφορείο, γελώντας. Ο άλλος, επίσης σκατομπάτσος, στο μηχανάκι, απέναντι από την στοά, όπου συναντάς ένα κατάστημα που πουλάει Εθνικά σύμβολα. Ο άλλος που προσπέρασα σε ένα πεζοδρόμιο. Ρε γαμημένοι μπάτσοι, βρωμάει η φάτσα σας από μακριά. Τον παίρνετε, σκατομαλάκες. Ακούς Γ.Α.Δ.Α; Fuck of, mother fuckers. Ξέρετε τι εννοώ. ΖΗΤΩ οι αναρχικοί). Κοίτα να δεις που βρήκα εκείνο το χαρτάκι, με τον ύμνο που προανέφερα. Ο ύμνος των αναρχικών Κόκκινα παπούτσια, Ασπίδες βαμμένες. Κάδοι στην πυρά. Καφάο καμμένα.

41 41 Σπασμένα καδρόνια, στα μούτρα των μπάτσων. Διαλυμένα κρανία. Μολότωφ χαμένες, Πολλαπλές, πόλεις, καμένες. Μυαλά πολιτικών σα σούπα μουχλιασμένη, θα τους πετύχουμε. Θα τους κάνουμε σκόνη. Όλοι μαζί, εμπρός ελάτε μαζί μας. Χρήματα για όλους. Η εμπειρία είναι δική μας. Σφύρα, σφύρα, σφύρα, Σφύρα τη σειρήνα. Κάτσε, κάτσε, κάτσε. Πιες φραπέ, και σκάσε. Φόρα τη στολή σου, Χούντα είν η ζωή σου. Έλα να τα πούμε Μπάρμπεκιου. Γελούμε. Πες την τελευταία σου επιθυμία. Χα, Αν προλάβεις. Ευκαιρία δεν σου αφήνω, Καμία.

42 42 Τελευταία με τριγυρνάνε κάτι περίεργοι τύποι, με απειλητικές διαθέσεις. Όπως εκείνος ο τύπος με το όπλο κάτω από τη μακριά, καφέ, καπαρντίνα, έξω από το ψιλικατζίδικο, που πήγε να μου ρίξει πισώπλατα. Ή ο άλλος ο μουσάτος, με τα καφέ, που δήθεν περίμενε ταξί, απέναντι από το σινεμά. Ή ο άλλος που ήρθε ως την πλατεία με το βιβλιοπωλείο, για να δει που πήγα, τελικά. Ή ο άλλος με τη λευκέ μπεμβέ, στη λεωφόρο. Θα το φάνε το κεφάλι τους, έτσι που το πάνε. Εκτός κι αν πρέπει να αισθάνομαι ο πιο ασφαλής πολίτης, με την αστυνομία στο κατόπι μου, χωρίς λόγο, επειδή γράφω στο ίντερνετ. Μα είναι δυνατόν να είστε τόσο μαλάκες; Εσείς με τις πουτάνες τις μάνες σας.

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ Π ρ ώ τ ο μ έ ρ ο ς Πώς σας λένε; Από πού είστε; Πού μένετε; Τι δουλειά κάνετε; Πόσα μέλη έχει η οικογένειά σας; Γιατί μαθαίνετε ελληνικά; Ξέρετε άλλες ξένες γλώσσες; Γιατί τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Ηγούμαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Τι είναι Ηγεσία «Η Ηγεσία, δεν είναι θέση! γιαυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ. αντωνυμίες. Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη. τηί.

ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ. αντωνυμίες. Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη. τηί. αντωνυμίες ΚΤΗΤΙΚΈΣ ΑΥΤΟΠΑΘΕΙΣ Δ*ν της apio*i ο *α\ιτη τηί. μου - σου - του Τα γονίδια μας ϊέρετε ότι... Τα χαρακτηριστικά μας τα κληρονομούμε 1 από τα γονίδια 2 των γονιών μας, τα οποία τα βρίσκουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3 *Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο Δράση 3 * * Καλημέρα Σωτήρα * σου μιλάει η πέμπτη, * τάξη του δημοτικού σχολείου Σωτήρας. * πολύ μας υποτίμησες, εμείς μονάχα λίγο. * Σκεφτήκαμε Σωτήρα να σου πούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)...

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)... Eισαγωγικό σημείωμα: «Οι κατ οίκον εργασίες στη διδασκαλία των μαθηματικών» Οι εργασίες «για το σπίτι» ή όπως λέγονται στις παιδαγωγικές επιστήμες οι κατ οίκον εργασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων

Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Εργαστήρι 2: Εν αρχή ην ο λόγος των κοινοτήτων Στο εργαστήρι αυτό οι μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα θεατρικό διάλογο και να προβληματιστούν για τα κριτήρια επιλογής των αντιπροσώπων τους στα μαθητικά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ» ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης

3.2. Περιεχόμενο της συνέντευξης 3. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (INTERVIEW) Για να είσαι εδώ σημαίνει οτι το βιογραφικό σου ή οι συστάσεις σου έπιασαν τόπο. Το επόμενο βήμα είναι να πετύχεις και στη προσωπική συνέντευξη που σε καλούν. Αν έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Το Internet θέλει προσοχή!

Το Internet θέλει προσοχή! Το Internet θέλει προσοχή! Στο Internet αν θες να πας πρέπει να προσέχεις που πατάς γιατί με ένα λάθος βηματάκι θα πέσεις μέσα σε χαντάκι. Το Internet κρύβει πολλά άλλα ωραία άλλα τραγικά γι αυτό πρόσεχε

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Αθλήματα σπορ Ενότητα: Αθλητισμός (3 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 6 ώρες (3 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: 1. Για τον διδάσκοντα: 1 υπολογιστής με

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα