5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ «ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ «ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ"

Transcript

1 5o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ «ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

2 Τα πέτρινα γεφύρια του ελλαδικού χώρου έλκουν την καταγωγή τους από τα ρωμαϊκά γεφύρια και υδραγωγεία, καθόσον η τεχνική τους είναι σχεδόν πανομοιότυπη. Οι πιο ονομαστοί αρχιτεχνίτες-γεφυροποιοί προέρχονταν από την Ήπειρο, τόπος των φημισμένων σχολών των τεχνιτών και μαστόρων της πέτρας, στα χωριά της Κόνιτσας και της Τζουμέρκας. Ήταν περιπλανώμενοι, οργανωμένοι σε ομάδες, που ονομαζόντουσαν «μπουλούκια».

3 Ξεκινούσαν μετά το Πάσχα, συνήθως ανήμερα του Αι Γιωργού και επέστρεφαν στα μέσα του φθινοπώρου. Επικεφαλής τους ήταν ο πρωτομάστορας και δεύτερος στη σειρά ο Κάλφας. Ο Κάλφας ήταν επικεφαλής του «μπουλουκιού», των κτιστάδων, των λασπιτζήδων, των μαρμαρογλυπτών, των πελεκάνων (πελεκητών της πέτρας) και πολλών άλλων, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών γνωστών και ως «τσιράκια», που μετέφεραν τα υλικά στους τεχνίτες από την αυγή ως τη δύση.

4 Οι μάστορες έχτισαν και τη δική τους γλώσσα τα «κουδαρίτκα» ή «μαστόρκα» ως μέσο προφύλαξης της τέχνης και των συμφερόντων τους. Παρόλο που έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Τούρκους κατακτητές, που τους έδωσαν το δικαίωμα της ελεύθερης κίνησης στις κατεκτημένες περιοχές και πολλούς από αυτούς τους τίμησαν δίνοντας τους θέσεις κύρους στην Αυτοκρατορία, η μοναδική τους άμυνα έναντι των κακοπληρωτών ήταν η τιμητική εγκατάλειψη της εργασίας τους που κανείς δεν αναλάμβανε την περάτωσή της εάν ο νοικοκύρης δεν τακτοποιούσε πρώτα τους λογαριασμούς του με το προηγούμενο ισνάφισυνεργείο.

5 Εκτός από τους ηπειρώτες τεχνίτες στην οροσειρά της Ροδόπης δραστηριοποιήθηκαν και οι περίφημοι Δουλγέρηδες (από τη Φιλιππούπολη), που ήταν και αυτοί οργανωμένοι στα πρότυπα των ηπειρώτικων και δυτικομακεδονικών συναφιών.

6 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Για το κτίσιμο των γεφυριών χρησιμοποιήθηκαν τρία βασικά υλικά: Πέτρα, Ποταμίσια Άμμος και Σβησμένος Ασβέστης. Για να μπορέσουν να επιτύχουν μεγαλύτερη σύσφιξη και ανθεκτικότητα ρίχνανε και ασπράδι από αυγό, ξερά χόρτα και τρίχες από ζώα, συνήθως κατσίκες, που είχαν την ιδιότητα της συνδετικής ύλης και λειτουργούσαν σαν ενισχυτικές ίνες. Αυτό το χαρμάνι το ονόμαζαν κουρασάνι.

7 Ειδικοί σε θέματα δόμησης αναφέρουν ότι ο ασβέστης χρειάζεται ως και επτά χρόνια για να πήξει. Λέγεται ότι οι γεφυροποιοί εύχονταν να μη φουσκώσει το ποτάμι για επτά χρόνια, ώστε να μη παρασύρει το γεφύρι. Μάλιστα κάτοικοι του χωριού Κίδαρι αναφέρουν την παράκληση του ασβέστη στην πέτρα: «Πέτρα, κράτησέ με επτά χρόνια και θα σε κρατήσω επτακόσια.» Όπως λοιπόν εμείς θεωρούμε τα επτά πρώτα χρόνια του γάμου τα δύσκολα, αυτά που χρειάζονται για να «γεφυρωθεί» η σχέση του ζευγαριού, έτσι και οι γεφυροποιοί πίστευαν ότι χρειάζονται επτά χρόνια για να «δέσει» το γεφύρι.

8 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Σημαντικό στοιχείο, αλλά και πρόβλημα, αποτελούσε η σωστή θεμελίωση των βάθρων των γεφυριών, πρόβλημα περίπλοκο σε ποτάμια και χείμαρρους και στην περίπτωση των γεφυριών με πάνω από ένα τόξο, όπου έπρεπε να αντιμετωπιστεί η διαβρωτική ενέργεια του ρέοντος νερού. Σε αυτή την περίπτωση κατασκευάζονταν θεμέλια μέσα στο νερό σε βάθος συνήθως 2 και σε μερικές φορές ως και 4 φορές μεγαλύτερο από το βάθος του νερού. Το θεμελίωμα αποτελούνταν από πέτρες αρκετά μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνταν στην υπόλοιπη κατασκευή.

9 Στην τοποθεσία επιλογής που προορίζονταν να χτιστεί το γεφύρι απαραίτητη προϋπόθεση ήταν πάντοτε το σφάξιμο ενός κόκορα, και αυτό αποτελούσε μέρος του εθιμοτυπικού τελετουργικού των κτιστάδων, για την καλή αρχή και το στέριωμα του γεφυριού και για να προφυλαχτεί το γεφύρι από τα στοιχειά.

10

11 Το κτίσιμο άρχιζε και από τις δύο πλευρές του γεφυριού ταυτόχρονα και ο πρωταρχικός σκοπός ήταν να κατασκευαστεί το τοξοτό τμήμα. Ανάλογα με το ύψος του χτίζονταν και τα ξύλινα υποστυλώματα.

12 Στο σημείο συνάντησης του άνω μέρους του τόξου, δηλαδή στο κεντρικό του τμήμα τοποθετούνταν η κλείδα του τόξου, συνήθως σφηνόλιθος., που στην ουσία «κλείδωνε» το κατασκεύασμα.

13 Αυτό το συναντάμε σε μονότοξα συνήθως γεφύρια, ενώ σε μεγαλύτερες κατασκευές χρησιμοποιούνταν πολλές πλατιές πέτρες. Αριστερά και δεξιά του τόξου «ανοίγονταν» οι βοηθητικοί θόλοι, ή ανακουφιστικά παράθυρα, για να περνά από μέσα το νερό σε περίπτωση υπερχείλισης.

14

15 Σημαντικότατη λεπτομέρεια ήταν και το είδος της πέτρας που χρησιμοποιούνταν. Η πέτρα έπρεπε να είναι συμπαγής και καθαρή για το κτίσιμο των βάσεων στους πυλώνες του θεμελιώματος, και εδώ χρησιμοποιούσαν κυρίως «κροκάλες», πέτρες που βρίσκαν στις όχθες του ποταμού. Όσο υψωνόταν το γεφύρι χρησιμοποιούσαν πιο ελαφριές και μικρότερες πέτρες, που σε μερικές περιπτώσεις μετέφεραν από μακρινή απόσταση, μέσα από δύσβατα μονοπάτια, οι κάτοικοι των οικισμών που είχαν άμεσα συμφέροντα από την κατασκευή του γεφυριού.

16 TA ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ Στην περιοχή του νομού Ξάνθης συναντάμε τα περισσότερα πέτρινα γεφύρια της ορεινής Ροδόπης. Έχουν καταγραφεί 54 που έστω και πληγωμένα από το πέρασμα του χρόνου και των καταστροφικών ορμητικών νερών, κυρίως των πλημμύρων του 1996, συνεχίζουν να στέκονται, σημάδια της ανθρώπινης επινοητικότητας απέναντι στην φύση.

17 Πρόκειται για γέφυρες οι οποίες είναι κατά μήκος των αρχαίων δρόμων και μονοπατιών που ένωναν την Βόρεια Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες. Δεν είναι τυχαίο που πάνω σε αυτές τις διαδρομές υπάρχουν διάσπαρτα κάστρα και φρούρια όπως της Καλύβας και Γυφτόκαστρου, που είναι τα πιο γνωστά, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την Ρωμαική εποχή ακόμα, για να προστατεύουν τις διαβάσεις και τους δρόμους που οδηγούν στην πεδινή Θράκη και την υπόλοιπη Ελλάδα γενικότερα από επιδρομές από τον Βορρά...

18 Πολλά από τα γεφύρια βρίσκονται στη διαδρομή της παλιάς επαρχιακής οδού που συνδέει την πόλη της Ξάνθης με τη Σταυρούπολη και στη συνέχεια με το χωριό Εχίνος. Ενδιαφέροντα δείγματα θα συναντήσετε επίσης στην περιοχή των Σατρών και κοντά στη Μέδουσα.

19 Ακολουθώντας μια παράδοση που έχει τις ρίζες της στη Ρωμαϊκή εποχή, τα πέτρινα γεφύρια της Ξάνθης είναι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τοξωτά, μονότοξα, δίτοξα ή πολύτοξα.

20 Πολλά στερούνται προφυλακτικών πεζουλιών, γεγονός που τα καθιστούσε επικίνδυνα και σε αρκετά από αυτά κατασκευάστηκε μετά προστατευτικό τοιχίο, δυστυχώς από μπετόν, ασχημαίνοντας την αρχική τους αρχιτεκτονική.

21 ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ Οπως αναφέρουν ο Γιάννης Μαγκριώτης και ο Νίκος Πολίτης, σώζονται στην Ροδόπη 3 από τις 335 παραλλαγές του τραγουδιού του γεφυριού της Άρτας. Στην παραλλαγή από την περιοχή των Σατρών ο πρωτομάστορας αναφέρεται ως Μανέλιας, ενώ στις άλλες δύο, που τραγουδιούνται στη Μύκη και στο Ωραίον, ονομάζεται Χασάν.

22 Μια ποµάκικη παραλλαγή του «Γεφυριού της Άρτας» (Μετάφραση) Τρία αδέλφια γεφυριού τοίχο χτίζανε Τη µέρα το χτίζουν, το βράδι γκρεµίζεται Το βράδι γκρεµίζεται, θυσία θέλει. Καθίσανε τρία αδέλφια Να κουβεντιάσουν, να αποφασίσουν. - Αδέλφια, βρε αδέλφια, τρία αδέλφια, Ελάτε να κάνουµε δικιά µας συµφωνία Όποια θα έρθει αύριο νωρίς Εκείνη θα τη βάλουµε στη µέση στα θεµέλια.

23 Ξεπρόβαλλε του πιο µικρού (αδελφού) Του πιο µικρού η όµορφη Γιουρκέ, Η όµορφη Γιουρκέ, η νέα νύφη. Στο αριστερό χέρι κρατάει ζεστό πρωινό Στο δεξί της έχει κρύο νερό. Την είδε ο µικρότερος ο αγαπηµένος της Με το χέρι της έγνεψε πίσω να γυρίσει Της έκλεισε το µάτι. Εκείνη πήγε πιο γρήγορα.

24 - Αδέλφια, αδέλφια, τρία αδέλφια Καλή ευκολία, τρία αδέλφια. - Ο Θεός µαζί σου, όµορφη Γιουρκέ - Γιατί µου κλαις πρώτη µου αγάπη; Πώς να µην κλαίω, όµορφη Γιουρκέ; Το δαχτυλίδι µου έπεσε στη µέση του γεφυριού. - Μη µου κλαις πρώτη µου αγάπη Θα µαζέψω το µανίκι και θα σηκώσω το πανωφόρι Θα µπω στη µέση στα θεµέλια Θα σου βγάλω το άξιο το δαχτυλίδι Το ασηµένιο δαχτυλίδι µε τη µαρµαρένια πέτρα.

25 - Ρίξτε της αδέλφια, ξύλο για ξύλο Πέτρα για πέτρα για να χτίσουµε την όµορφη Γιουρκέ στη µέση της γέφυρας - Αφήστε µε, τρία αδέλφια Έχω παιδί, µου είναι ξεσκέπαστο Μου είναι ξεσκέπαστο και ξεφασκιωµένο. - Μη µου κλαις όµορφη Γιουρκέ Έχεις µάνα, θα σου το σκεπάσει Θα το σκεπάσει και θα το φασκιώσει.

26 8ο ΧΛΜ ΞΑΝΘΗΣ ΕΧΙΝΟΥ (φωτο 1995) καταστράφηκε στις πλημμύρες του 1996

27 ΠΙΛΗΜΜΑ ΞΑΝΘΗΣ - ΚΟΣΥΝΘΟΣ

28 ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ - ΩΡΑΙΟ

29 ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΩΡΑΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΣΥΝΘΟΣ

30 ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΥΚΝΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

31 ΜΕΔΟΥΣΑ ΞΑΝΘΗΣ

32 ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΝΛΙ ΚΙΟΥΠΡΙ ΠΟΤΑΜΟΧΩΡΙ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΜΨΑΤΟΣ

33 ΓΕΦΥΡΑ ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΜΨΑΤΟΣ

34 ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΥΑΝΘΟΥ - ΙΑΣΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΜΨΑΤΟΣ

35 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ Β3

36

37 ΠΑΛΙΟ 'Η ΝΕΟ ΓΕΦΥΡΙ; ΠΕΤΡΑ 'Η ΜΠΕΤΟΝ;

38 Καθώς ο χρόνος περνά και το μπετόν αντικαθιστά την πέτρα και οι τεχνίτες της πέτρας χάνονται, παρασύρονται από το ορμητικό ποτάμι μιας κοινωνίας του «τώρα» και του «γρήγορα», ας θαυμάσουμε και ας περισώσουμε αυτά τα πέτρινα στολίδια, λιτά και απέριττα, ψήγματα εποχών που ο άνθρωπος ζούσε σε μεγαλύτερη αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον. Όταν θα βρεθείτε στην Ξάνθη αφιερώστε λίγο χρόνο για να αποτίσετε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους «κιοπρουλήδες», τους γεφυροποιούς που μας κληροδότησαν αυτή τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

39 ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΚΡΗΣ Σ. ΠΕ 02 ΚΩΤΙΤΣΑ ΑΝ. ΠΕ 06 ΤΣΙΡΙΓΚΑΚΗΣ ΣΤ. ΠΕ04

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος.

γεφύρια, τα οποία φέρνουν στην μνήμη από την χώρα καταγωγής τους, βρίσκοντας κοινούς τόπους στην διαπραγμάτευση του θέματος. Τα γεφύρια ενώνουν Σε μία διαπολιτισμική προσέγγιση των θεμάτων που έχουν σχέση με τα πέτρινα γεφύρια, διαπιστώνουμε εύκολα ότι οι κατασκευές αυτές απαντούν όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε ολόκληρη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ. Τα τοξωτά πετρογέφυρα της Δημοτικής ενότητας Κονιστρών

ΓΕΛ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ. Τα τοξωτά πετρογέφυρα της Δημοτικής ενότητας Κονιστρών ΓΕΛ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ Τα τοξωτά πετρογέφυρα της Δημοτικής ενότητας Κονιστρών Ρούσου Αικατερίνη Βισβίνη Αλεξάνδρα Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια της περιοχής μας Εισαγωγή Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι για να διευκολύνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας Γεφύρι Η κατασκευή ενός γεφυριού είχε ανέκαθεν μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

«Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

«Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Παραδοσιακά πετρογέφυρα: απ το Κιλκίς ως το Πήλιο» Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Π.Ε., ενταγμένο στο Δίκτυο σχολείων «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» ΚΠΕ Μακρινίτσας, σχολ. έτος 2011-12

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ

«ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η. 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 8ο ΓΕΛ. ΠΑΤΡΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΑΞΗ: Β5 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ» ΟΜΑ Α 4 η Μαθήτριες: Άννα Μαρία Τοµαρά Ανδριάνα Τζελέπη Φανή Τρύφα Ελένη Ζαβλάνη Μόνικα Σωτηροπούλου Στεφανία

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους»

Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού. «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού «Απογραφή Παραδοσιακών Σπιτιών στα Ιστορικά Λέλοβα και Μελέτη της Αρχιτεκτονικής τους» Γ και ΣΤ Τάξη 2007 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η εργασία είναι μια συνεργασία της Γ Τάξης και ΣΤ Τάξης του

Διαβάστε περισσότερα

Περάσαμε από την νέα γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα και μιλήσαμε για το φαινόμενο της παλίρροιας..

Περάσαμε από την νέα γέφυρα του Ευρίπου στην Χαλκίδα και μιλήσαμε για το φαινόμενο της παλίρροιας.. ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΟΞΩΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ Από την Αναστασία Λεονάρδου, φιλόλογο Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 4 ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Αττικής, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος με τίτλο «Ποτάμια

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία ΓΕΦΥΡΑ ΤΗς ΠΛΑΚΑς Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Κείμενο-φωτό: Παναγιώτης Κρητικάκος Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου του 2011 οργανώθηκε εξερευνητική επίσκεψη στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, ως μέρος του προγράμματος Άδηλα Ύδατα. Η

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ της Ηπείρου»

«ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ της Ηπείρου» 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ «ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ της Ηπείρου» Ομάδα εργασίας: Α. Υπεύθυνοι καθηγητές: 1. Γιαλτρινός Γεώργιος ΠΕ11 2. Δερεχάνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας.

Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Υλικά και τεχνικές κατασκευής Γεφυρών!! Τα πέτρινα γεφύρια της Ελλάδας. Οµάδα 4η Υπ. Καθηγήτρια: Σοφία Μπερδέ Σχ. έτος: 2014-2015 Τα υλικά και οι τεχνικές κατασκευής Είδη γεφυρών Υπάρχουν 4 τύποι γεφυρών:

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο. Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο. Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Τι μάθαμε για τον Πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα μέσα από την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας Δ. Καλιαμπάκος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Το Γεφύρι της Πλάκας: ένα θαυμαστό

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Δ2 Υπεύθυνη : Τριαντάρη Φωτεινή Πληροφορικός

Τάξη Δ2 Υπεύθυνη : Τριαντάρη Φωτεινή Πληροφορικός Τάξη Δ2 Υπεύθυνη : Τριαντάρη Φωτεινή Πληροφορικός ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Η ομάδα των Δημοσιογράφων Γιώργος Λιάμπας Αχιλλέας Καφάσης Βαγγέλης Ντουλιλλάρι Πάρης Κίτσας Ραφαήλ Τάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά

Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά Μιχελή Ελένη 2Γ Εκατοντάδες χρόνια πριν, έξω από την Άρτα, οι άνθρωποι θέλησαν να γεφυρώσουν τον Άραχθο ποταμό. Ήταν μεγάλο και δύσκολο σε εκτέλεση έργο, αλλά συγχρόνως και μεγάλης κοινωνικής σπουδαιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΑΣ Αχ, Άνθρωπε Βρέθηκες σε απάτητα βουνά και απελπίστηκες. Μοιρολατρείς. Σμίλεψε την πέτρα, γεφύρωσε τα άγρια ποτάμια, δανείσου τους καρπούς

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος

Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Ν. Μπακογιάννη Σχολικό έτος 2013-2014 Η Γέφυρα του Ομολίου Πρόκειται για ένα μεγάλο γεφύρι, που γεφύρωνε τον Πηνειό και σε παλιότερους

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΣ 2014 ΤΟ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΟ ΤΩΝ ΑΛΥΚΩΝ 1 «Ο κόσμος φκιάνουν εκκλησιαίς, φκιάνουν και μοναστήρια, Φκιάνουν και πετρογέφυρα, για να περνάει ο κόσμος,» Δημοτικό τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Το γεφύρι της Άρτας. Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, προσπαθήστε να συμπληρώσετε το σχήμα που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?

Το γεφύρι της Άρτας. Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, προσπαθήστε να συμπληρώσετε το σχήμα που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch? 1 Εικόνα 1-Πίνακας του Γ. Παπαγεωργίου, 1977 Αφού παρακολουθήσετε το βίντεο, προσπαθήστε να συμπληρώσετε το σχήμα που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?v=lgosnedhjxs Πως λεγόταν ο αρχηγός των μαστόρων;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΕΕΕΚ ΣΥΡΟΥ- ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να προσθέσετε μια εικόνα «ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...» ΣΧ. ΕΤΟΣ 13-14 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο

Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελλαδικό και στον ευρύτερο χώρο Γενικά για το πρόγραμμα Η εφαρμογή του πολιτιστικού προγράμματος «Χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακών γεφυριών στον ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια ΓΑΜΟΥ 100 Σας προσκαλούμε στο γάμο μας που θα γίνει το & ώρα Θα χαρούμε πολύ να είστε μαζί μας. 101 Η παρουσία σας και οι ευχές σας θα μας δώσουν χαρά στην ομορφότερη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή)

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ. Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου. (Δημιουργική γραφή) Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΩΣ Διασκευή ενός κεφαλαίου του λογοτεχνικού βιβλίου (Δημιουργική γραφή) Ο γάμος σε μια κλειστή κοινωνία όπως το χωριό που βρισκόταν η παρέα των αγοριών ήταν ένα γεγονός που αφορούσε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι.

Ανάγλυφα σε βράχους και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως οικισμοί που χρονολογούνται από το π.χ., υπάρχουν στα παραδοσιακά εδάφη των Σάμι. Οι Σάμι είναι αυτόχθονες πληθυσμοί, που κατοικούν στη βόρεια Ευρώπη-σε τμήματα της Σουηδίας, στη Νορβηγία, στη Φινλανδία και στη χερσόνησο Kola της Ρωσίας. Είναι οι μοναδικοί αυτόχθονες πληθυσμοί της βόρειας

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2015 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΑΝΑΡΗ: ΤΡΕΝΟΓΕΦΥΡΑ Οκτάτοξη γέφυρα με οκτώ ίσα ανοίγματα μήκους 12,5μ., το καθένα σε οριζοντιογραφική καμπύλη συνολικού μήκους 165,84μ.,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης

2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ. Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης 2o Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης Τάξη: Α2 Σχολικό Έτος: 2016-2017 Μάθημα: Τεχνολογία ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΕΦΥΡΑ Καθηγητής: Σπαντιδάκης Αντώνης Ομαδική Εργασία: Λιοδάκη Χριστίνα και Λιοδάκης Ζαχαρίας. 1.Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω. Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Θέμα: Γεφυρώνοντας τον χώρο και τον. χρόνο. Από τα πετρογέφυρα μέχρι σήμερα

3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω. Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Θέμα: Γεφυρώνοντας τον χώρο και τον. χρόνο. Από τα πετρογέφυρα μέχρι σήμερα 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα: Θέμα: Γεφυρώνοντας τον χώρο και τον χρόνο Από τα πετρογέφυρα μέχρι σήμερα Υπεύθυνοι Καθηγητές: Παπαδοπούλου Άννα (ΠΕ14) Χατζημηνάς Ανδρέας (ΠΕ19) Σχολικό Έτος:

Διαβάστε περισσότερα

Οι 7 Γέφυρες του Königsberg

Οι 7 Γέφυρες του Königsberg Οι 7 Γέφυρες του Königsberg o Ένας γρίφος που έχει ανάγκη επίλυσης 1 Το πρόβληµα (1/3) Οι 7 Γέφυρες του Königsberg είναι ένα διάσηµο µαθηµατικό πρόβληµα εµπνευσµένο από µια πραγµατική πόλη στη Γερµανία.

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Εργασία ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τα μεσογειακά συστήματα (πεύκα, έλατα, θάμνους εύφλεκτους). Τα ορεινά δάση συχνά καίγονται γιατί έχουμε μεγάλη ξηρασία, συσσώρευση ξηρών και πεσμένων φύλων.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 2η στάση 3 ΒΕΡΟΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Άφιξη περίπου... Στο Epirus Palace 5* 7ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών Τηλέφωνο: 2651 093555 0 λεπτά ΜΟΥΣΘΕΝΗ 1η στάση 15 λεπτά ΞΑΝΘΗ Αναχώρηση 07.00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο

Το καλύτερο σχολείο. Το Πανέμορφο Σχολείο Το καλύτερο σχολείο Το σχολείο μου ονομάζεται Δημοτικό σχολείο Αγίου Τύχωνα και βρίσκεται στο χωριό Αγίου Τύχωνα. Η ιστορία του ξεκίνησε από το 1960, τόσο παλιό είναι! Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για μένα

Διαβάστε περισσότερα

Περιδιαβαίνοντας τα πετρογέφυρα των Τρικάλων. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Περιδιαβαίνοντας τα πετρογέφυρα των Τρικάλων. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιδιαβαίνοντας τα πετρογέφυρα των Τρικάλων Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 1 Εργασία της περιβαλλοντικής ομάδας της Α τάξης του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων Ο κόσμος φκιάνουν εκκλησιαίς, φκιάνουν και

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις.

Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311. Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ. Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις. Πανεπιστήμιο Κύπρου ΑΡΗ 311 Πολυτεχνική Σχολή Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Τμήμα Αρχιτεκτονικής Εαρινό Εξάμηνο 2013 Χωριό: Πέρα Ορεινής Θέμα μελέτης: Προσόψεις ΠΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗΣ Φαρζανέ Κοχαρή ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

4-6 ετών. Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη

4-6 ετών. Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη 4-6 ετών Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη Σειρά: Μαθηματικά Παραμύθια, Ηράκλειο 2012 Τίτλος: Ο Κύκλος που έψαχνε για ταίρι Εκπαιδευτικοί στόχοι: -Μαθηματικά, γεωμετρικά σχήματα, ο κύκλος και οι ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου Η λαϊκή αρχιτεκτονική της Ηπείρου, παρά τις επιμέρους τοπικές μορφολογικές ιδιαιτερότητες, εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις ορεινές περιοχές. Οι μορφές των

Διαβάστε περισσότερα

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη

Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη Ανεµόµυλος 1 Ο Μύλος στον Αη Γιάννη 1. Περιγραφή Ο ανεµόµυλος της καταγραφής βρίσκεται στο χωριό Απείρανθος, που υπάγεται διοικητικά στον ήµο ρυµαλίας της νήσου Νάξου. Η βασική λειτουργία του ήταν η παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό:

Μουσικά όργανα. Κουδουνίστρα. Υλικά κατασκευής: Περιγραφή κατασκευής: Λίγα λόγια γι αυτό: Μουσικά όργανα Κουδουνίστρα Υλικά κατασκευής: 5 άδεια κουτιά από φωτογραφικό φιλμ ένα παλιό ξύλινο σκουπόξυλο 5 καρφάκια με κεφάλι σποράκια πετραδάκια, χάντρες σέγα σφυρί Περιγραφή κατασκευής: Με τη σέγα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή (Α. Λεονάρδου)

Εισαγωγή (Α. Λεονάρδου) 4 ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής Βραδιά αποφοίτησης Γ τάξης 19.6.2014 Κείμενο, επιλογή οπτικού υλικού, επιμέλεια παρουσίασης: Α. Λεονάρδου, Μ.Ed., φιλόλογος, υπεύθυνη του προγράμματος Μουσικές επιλογές: Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Ο κύκλος της ζωής των Μαστόρων στα Προπολεμικά χρόνια http://www.kerasovo.gr/habits/137.html

Ο κύκλος της ζωής των Μαστόρων στα Προπολεμικά χρόνια http://www.kerasovo.gr/habits/137.html Ο κύκλος της ζωής των Μαστόρων στα Προπολεμικά χρόνια http://www.kerasovo.gr/habits/137.html Το χωριό μας, η Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) Κόνιτσας ήταν από τα μέσα του 19ου αιώνα κατεξοχήν μαστοροχώρι καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση. Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα

Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση. Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα Του γιοφυριού της Άρτας- Ανάλυση Επιμέλεια: Κατερίνα Κάζηρα Σε ποια κατηγορία τραγουδιών ανήκει το συγκεκριμένο τραγούδι; Ανήκει στα δημοτικά τραγούδια και συγκεκριμένα στις παραλογές. Τι είναι οι παραλογές;

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΟ: Συντήρηση-Αποκατάσταση τεχνικών έργων

Διαβάστε περισσότερα

4-6 ετών. Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη

4-6 ετών. Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη 4-6 ετών Νίκη Δεληκανάκη & Ελίνα Επιτροπάκη Σειρά: Μαθηματικά Παραμύθια, Ηράκλειο 2011-12 Τίτλος: Ο Κύκλος που έψαχνε για ταίρι -Δεληκανάκη Νίκη, Δρ Επιστημών Αγωγής, Σχολική Σύμβουλος 19 ης Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

1 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης

1 ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Δεξιοτήτων Σκέψης ΑΣΚΗΣΗ 1 η : 7 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Αφού μελετήσετε τις πιο κάτω πηγές, να απαντήσετε στα ερωτήματα που ακολουθούν: Πηγή 1η: Ιωάννα, μαθήτρια, 11 χρόνων, δήλωση στις 14/3/2015 Μου αρέσει να πηγαίνω

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Γέφυρα Ζωής»

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Γέφυρα Ζωής» Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για την Ενότητα «Γέφυρα Ζωής» Στόχοι Κλίμακας και Δείκτες Επιτυχίας Α. Θεματική Ενότητα: Δομές - Κατασκευαστικά Συστήματα Β. Στόχοι Κλίμακας 1, 2, 3 Οι μαθητές πρέπει: 1. Να

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς νερό μπορώ;;; Παραδοσιακός οικισμός Αγιάσσου:Υδατογέφυρα Μόριας- Γεφύρι Κόβιλης

Χωρίς νερό μπορώ;;; Παραδοσιακός οικισμός Αγιάσσου:Υδατογέφυρα Μόριας- Γεφύρι Κόβιλης Χωρίς νερό μπορώ;;; Παραδοσιακός οικισμός Αγιάσσου:Υδατογέφυρα Μόριας- Γεφύρι Κόβιλης Δημοτικό Σχολείο Παρακοίλων Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Σκοπελίτου Αντωνία Εμμανουηλίδου Κωνσταντίνα Καμπόση Πηνελόπη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ Όσοι περίμεναν την Ταγαρού Συντάκτης : Αγγελική Κατσαφάνα Τη δεκαετία του 50, που δεν υπήρχε Γυμνάσιο στο χωριό, μόλις τα παιδιά τελειώνανε το Δημοτικό, φοιτούσαν στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς)

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) 1 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) ΠΑΙΖΟΥΝ ΛΟΧΑΓΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΣ (στρατιώτες) Σήµερα θα πάµε µαζί να κάνουµε ασκήσεις και θεωρία. Για κάντε γραµµή. Αρχίζω. Προσέξτε. Πρώτα πρώτα ν ακούτε

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα

4ήμερη πεζοπορική. 28 Απριλίου 1 Μαΐου Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Θρακικά Τέμπη 4ήμερη πεζοπορική 28 Απριλίου 1 Μαΐου 2018 Στενά Νέστου καταρράκτης Λειβαδίτη περιαστικά ιστορικά μονοπάτια της Ξάνθης Πόρτο Λάγος λίμνη Βιστωνίδα Πρωτομαγιά 2018 και η παρέα του ΦΟΝΙ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Τα εσωτερικά κίνητρα στην εκπαίδευση

Τα εσωτερικά κίνητρα στην εκπαίδευση Τα εσωτερικά κίνητρα στην εκπαίδευση Δρ Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου Διευθυντής MSc «Εκπαίδευση, Ηγεσία και Διοίκηση» CIIM Cyprus International Institute of Management Η αποτελεσματική εκπαίδευση στηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ

Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ 0 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ 0 1 Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων Α. Κάνε κατάλληλο σχήμα,τοποθέτησε τα δεδομένα στο σχήμα και ονόμασε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ. Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΝΑΡΑΚΗΣ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ Εικονογράφηση Βίλλυ Καραμπατζιά Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά

25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Η αγαπημένη μου συλλογή με χριστουγεννιaτικες ιστορiες 25 μαγικές ιστορίες για μικρά παιδιά Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη Éditions Auzou, 2015 Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., 2018 All rights reserved. Τυπώθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα

Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Μάθημα/Τάξη: Εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια-N.Γλώσσα Κεφάλαιο: Εφ όλης της Ύλης Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 15/01/18 Επιδιωκόμενος Στόχος: A. Κείμενο: Ο κυρ Μιχάλης Κάσιαλος Η ζωγραφιά αυτή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται

Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται από δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερις ειδικές αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ. Ομάδα 1 η : Ντασιώτη Χρυσάνθη, Κολοβός Παναγιώτης, Χαλιμούρδας Γιώργος

ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ. Ομάδα 1 η : Ντασιώτη Χρυσάνθη, Κολοβός Παναγιώτης, Χαλιμούρδας Γιώργος ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ Ομάδα 1 η : Ντασιώτη Χρυσάνθη, Κολοβός Παναγιώτης, Χαλιμούρδας Γιώργος Η κατασκευή του Ευπαλίνειου ορύγματος στη Σάμο τοποθετείται από σύγχρονες έρευνες στη δεκαετία 530-520

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης

Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης Μεγαλακάκης Μιχάλης Μεγαλακάκης Βαγγέλης ΥΛΙΚΟ Το γεφύρι αποτελείται από μάρμαρο και πέτρα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έχει «ξαναχτιστεί» με καμάρα πάνω και κάτω από την οποία περνά δρόμος. Επίσης έχει ζωγραφιστεί.

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

Κρύα Βρύση. Ενδεικτικός χάρτης από το Ρέθυμνο μέχρι την Κρύα Βρύση. Ανναριχητικές Διαδρομές

Κρύα Βρύση. Ενδεικτικός χάρτης από το Ρέθυμνο μέχρι την Κρύα Βρύση. Ανναριχητικές Διαδρομές Κρύα Βρύση Το πεδίο της Κρύας Βρύσης ανοίχτηκε από τον Δημήτρη Τιτόπουλο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς το 2009-2010. Βρίσκεται 45 λεπτά περίπου από το Ρέθυμνο (41χλμ απόσταση στο περίπου), 80 από

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Μιχάλης Λάµπρου Νίκος Κ. Σπανουδάκης Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 2 (για µαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Αν όπου είναι κάποιος συγκεκριµένος αριθµός, τότε ο αριθµός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ Απόσταση: Από Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, από Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα