Κήπος και αρμονία PROJECT Α' ΛΥΚΕΙΟΥ. Υπεύθυνη Προγράμματος: Κα Κατσιβέλου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κήπος και αρμονία PROJECT Α' ΛΥΚΕΙΟΥ. Υπεύθυνη Προγράμματος: Κα Κατσιβέλου"

Transcript

1 Κήπος και αρμονία PROJECT Α' ΛΥΚΕΙΟΥ Υπεύθυνη Προγράμματος: Κα Κατσιβέλου

2 Λίγα λόγια Μέσα στο άγχος των σχολικών μαθημάτων και εξετάσεων, η ενασχόληση με τον κήπο θα ήταν η τελευταία δραστηριότητα ηρεμίας και χαλάρωσης που θα σκεφτόταν κάποιος. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι ο κήπος η πρώτη τους επολογή. Στο πρότζεκτ αυτό θα μιλήσουμε για διάφορα είδη φυτών, τις ευεργετικές τους ιδιότητες, ψυχολογική τους επιδραση στον άνθρωπο, νέους τρόπους καλλιέργειας και πολλές συμβουλές. Ελπίζουμε να το απολαύσετε...!!

3 Φυτά καλλωπιστικά, λαχανικά, καλλιέργεια, εξέλιξη, ασθένειες και βιολογικά προϊόντα Η ομάδα μας ασχολήθηκε με τη μελέτη διάφορων φυτών (καλλωπιστικά και φυτά) και βιολογικών προϊόντων. Ακόμη, μελετήσαμε την εξέλιξη και τις ασθένειες των φυτών.

4 Λαχανικά και ταξινόμηση Ο όρος λαχανικά αναφέρεται στο νωπό φαγώσιμο τμήμα ενός φυτού που προορίζεται για κατανάλωση. Ορισμένα από αυτά μπορούν να καταναλωθούν ωμά και μερικά πρέπει να είναι μαγειρεμένα. Έχουν μεγάλη ποσότητα σε νερό και λιγότερη πρωτεϊνη. Η ταξινόμησή τους βασίζεται στο τμήμα φυτού που μπορεί να φαγωθεί: Ρίζα (πχ. Καρότο), κόνδυλος (πχ. Πατάτα), φύλλα (πχ. Μαρούλι), βολβός (πχ. Κρεμμύδι).

5 Ποια είναι τα αναρριχώμενα φυτά και αν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα: Τα πιο συνηθισμένα είδη αναρριχώμενων φυτών είναι ο κισσός, η πασιφλόρα ή ρολογιά, το αγίο κλήμα, ο Δόλιχος, η βουκαμβίλια, το πολυγόνο ακόμη και τα μπιγόνια. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα αλλά απαιτούν άφθονο νερό και καλή αποστράγγιση όπως όλα τα φυτά. Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να ποτίσουμε τα φυτά μας: Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα και μέρα που θα πρέπει να γίνεται το πότισμα. Κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες. Η καλύτερη ώρα ποτίσματος είναι 5 με 10 το πρωί, όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός, η θερμοκρασία δροσερή και ο άνεμος ισχυρός.

6 Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται καλή αποστράγγιση: Μια καλή συμβουλή είναι να βάλετε βοτσαλάκια μέσα στη γλάστρα. Ποια φυτά καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι μας: Η ορχιδέα, η φτέρη, οι κάκτοι, τα χρυσάνθεμα, η αλόη βέρα, ο φίκος, ο κρίνος, η δράκαινα και ο κισσός. Ποιες είναι οι αρρώστιες των φυτών: Είναι η μελίγκρα, ο περονόσπορος, το ω'ι'δίο κτλ. Έξυπνοι τρόποι καταπολέμησης εντόμων και ασθενειών: Σαπούνι, μπύρα, τσιγάρα (σε δοχείο με νερό με λίγο σαπούνι και ραντίζουμε το φυτό), ο καφές.

7 Τι επιδιώκουν τα φυτοφάρμακα: Τον αφανισμό πολλών ειδών εντόμων Την μετάλλαξη κάποιων φυτών σε ανθεκτικότερα Παρενέργειες: Η δηλητηρίαση του καλλιεργήσιμου εδάφους Η δηλητηρίαση του υδροφόρου ορίζοντα Η δηλητηρίαση του ανθρώπινου οργανισμού (άμεσα ή έμμεσα) Η δηλητηρίαση πτηνών και εντόμων που έρχονται σε επαφή με την περιοχή που ψεκάστηκε

8 Βιολογικά προϊόντα Είναι το αποτέλεσμα της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας. Τα βιολογικά προϊόντα είναι ολόφρεσκα, ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά, χωρίς τεχνητά χρώματα, αρώματα, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα και τοξικά φυτοφάρμακα. 6 λόγοι για να προτιμήσεις βιολογικά προϊόντα: Αποτελούν καθαρή τροφή, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων Έχουν υψηλή διατροφική αξία Έχουν γεύση πραγματική και γεμάτη, αφού συλλέγονται όταν είναι ώριμα

9 Είναι πάντα φρέσκα, αφού συλλέγονται και πωλούνται μόνο στην εποχή τους και δε χρησιμοποιούνται συντηρητικά για τη διατήρησή τους Περιέχουν 40% περισσότερα αντιοξειδωτικά με αποτέλεσμα να προστατεύουν τον οργανισμό από την εκδήλωση ασθενειών Ως καταναλωτής συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος, γιατί στηρίζεις την παραγωγή προϊόντων χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, που δηλητηριάζουν τα νερά, το έδαφος, τα ωφέλημα έντομα και τα πουλιά.

10 Στην ετικέτα του προϊόντος θα πρέπει να φαίνονται τουλάχιστον οι εξής ενδείξεις: Η εμπορική ονομασία του προϊόντος και το στάδιο πιστοποίησής του Τ ασυστατικά του προϊόντος και αν αυτά έχουν παραχθεί με βιολογικές μεθόδους. Συνήθως, τα βιολογικά συστατικά κάθε προϊόντος με αστερίσκο (*), ο οποίος παραπέμπει στη φράση προϊόν βιολογικής γεωργίας.

11 Τα 5 φυτά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη: Αλόη: Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την πρόληψη και θεραπεία πολλών ασθενειών, μία εκ των οποίων είναι ο διαβήτης. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι η χορήγηση αλόης μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στους διαβητικούς. Κανέλα: Μία κουταλία κανέλα την ημέρα μπορεί να ελλατώσει τα επίπεδα του σακχάρου σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Πρέπει να καταναλώνεται σε ελεγχόμενες δόσεις διότι η δράση της μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

12 Βρώμη Ξηροί καρποί: Περιέχουν ακόρεστες λιπαρές ουσίες που βελτιώνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν στη δράση της ινσουλίνης. Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών 5 φορές την εβδομάδα, έχει 27% πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη.

13 Θερμοκήπια: ένας καινούργιος τρόπος καλλιέργειας και παραγωγής Η ομάδα μας ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα θερμοκήπια, τις κατηγορίες του, τη χρήση τους και την περιγραφή τους.

14 Γενικά Το θερμοκήπιο είναι στεγασμένος και περιφραγμένος χώρος, που έχει σκοπό του να προφυλάξει τα φυτά από το κρύο του χειμώνα. Μπορεί να είναι κατασκευασμένο σε μόνιμους σιδερένιους σκελετούς από γυαλί ή πλαστικό. Η κατασκευή του εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Στις βόρειες χώρες έχει βαριές κατασκευές και πολλές φορές αποτελείται από διπλά τζάμια και διπλή οροφή. Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας, οι κατασκευές είναι ελαφριές, από πλαστικό πάνω σε ξύλινο σκελετό, χωρίς να θερμαίνεται.

15 Το θερμοκήπιο αποτελεί ένα εργαλείο παραγωγής τροφίμων και καλλωπιστικών φυτών, στόχος του επομένως πρέπει να είναι η παραγωγή προϊόντων στην καλύτερη δυνατή θερμοκηπιακή κατάσταση, να αξιοποιεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το κλίμα της περιοχής με το σωστό σχεδιασμό και εξοπλισμό. Η ιδανική τοποθεσία για την τοποθέτησή του είναι αυτή με υψηλή ηλιακή ακτινοβολία το χειμώνα, μέτριες χειμερινές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία το καλοκαίρι και εύκολη πρόσβαση στις αγορές. Η ύπαρξη καλής ποιότητας νερού είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Η διαθεσιμότητα ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στην περιοχή είναι πλεονέκτημα.

16 Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται φυτά κατα τη διάρκεια του χειμώνα, που δεν είναι δυνατό να ευδοκιμήσουν στον ανοιχτό χώρο, π.χ. Ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια κτλ. Ακόμα στα θερμοκήπια καλλιεργούνται και λουλούδια που ευδοκιμούν μόνο το καλοκαίρι ή που ανήκουν σε τροπικές χώρες, όπως οι ορχιδέες, που απαιτούν θερμοκρασία πάνω από 28 βαθμούς κελσίου και μεγάλη υγρασία.

17 Τύποι θερμοκηπίων Διακρίνουμε τα θερμοκήπια βάση των υλικών κατασκευής τους, δηλαδή σε: Πλαστικά, τα οποία μπορεί να περιέχουν πολυαιθυλένιο ή τοιχώματα από πολυαντρακικό. Γυάλινα υψηλής τεχνολογίας, των οποίων η συχνή τους παραγωγή είναι λαχανικά ή λουλούδια. Επίσης, είναι γεμάτα από διαφορετικό εξοπλισμό π.χ. Εγκαταστάσεις διαλογής, θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού και μπορεί να ελέγχονται αυτόματα από έναν υπολογιστή.

18 Ευεργετική επίδραση και θεραπεία των βοτάνων στον άνθρωπο. Συναισθηματικοί δεσμοί με τον κήπο μας. Στην ομάδα μας γνωρίσαμε τα πιο γνωστά βότανα και τις επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό μας. Επίσης, μάθαμε από ανθρώπους που ασχολούνται πως αισθάνεσαι κοντά στον κήπο.

19 Ορισμός και χρήση Βότανο ονομάζεται κάθε φυτό που χρησιμοποιείται στην ιατρική ή ως συστατικό τροφής ή ποτού. Προσφέρουν τροφή, οξυγόνο, άρωμα, ομορφιά και υγεία. Η φύση είναι το μεγαλύτερο φαρμακείο, διότι η χλωρίδα της είναι ένας τρόπος θεραπείας. Βότανα χρησιμοποιούμε σε προβλήματα δερματικά, νευρικά, μυοσκελετικά, ουροποιητικά ακόμα στο άσθμα και τη δυσπεψία. Τα χρησιμοποιούμε ως αφέψημα, εκχύλισμα, χυμό, σιρόπι, κομπρέσες, αλοιφή, λάδι και σκόνη

20 Συλλογή βοτάνων Γίνεται όταν το φυτό είναι στο κατάλληλο βιολογικό στάδιο, ώστε τα δραστικά συστατικά του να βρίσκονται στο μεγαλύτερο δυνατό όριό τους. Τα φύλλα δεν πρέπει ποτέ να ξεριζώνονται! Στόχοι συλλογής: Οικονομικοί Θεραπευτικοί Οικολογικοί

21 Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα; Ρίζες: Τις μαζεύουμε το φθινόπωρο και την άνοιξη, απομακρύνοντας το χώμα και στεγνώνοντας τες. Φλούδες: Συλλέγονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Ξύλο: Καλύτερη εποχή ο χειμώνας. Φύλλα: Μόνο όταν μπουμπουκιάσει το φυτό. Άνθη: Όταν αρχίσουν να ανοίγουν, τα κόβουμε, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα δένουμε χαλαρά σε ματσάκια.

22 Παράγοντες επιρροής καλλιέργειας Το κλίμα Το υψόμετρο Η σύσταση του εδάφους

23 Παραδοσιακά βότανα με θεραπευτικές αντικαρκινικές ιδιότητες Γάλιο (κολλιτσίδα): Φυτρώνει παντού, κολλάει στα διπλανά φυτά και τα ρούχα. Είναι άοσμο αλλά έχει γεύση υπόπικρη. Το αφέψημά του αποτοξινώνει το ήπαρ, το πάγκρεας, τη σπλήνα και τα νεφρά. Βοηθά σε καρκίνο του λεμφικού συστήματος. Δράσεις: λεμφωτονικό, διουρητικό, τονωτικό αντενεοπλασματικό, αντιφλεγμονώδες. Κολχικόν-αγριόκρινος, χιονίστρα ή σπασόχορτο: Είναι τοξικό και δηλητηριώδες. Ο βολβός έχει αηδή οσμή. Εμφανίζει θεραπευτικές ενδείξεις σε εξελκώμενους καρκίνους και σκληρούς καρκίνους του μαστού.

24 Επίσης χρησιμοποιείται για αντιαρθρητικό, αντιφλεγμονώδες, κατά του ουρικού οξέως, σαν κυτταροστατικό στη θεραπεία της λευχαιμίας και του καρκίνου. Νάρκισσος: Καλλιεργείται ως κοσμητικό για τα ωραία και εύοσμα άνθη τους. Περιέχει γαλανθαμίνη που θεραπεύει την άνοια. Σχοινόπρασο: Είναι το μικρότερο είδος κρεμμυδιού που καλλιεργείται για τα φύλλα του, Καταναλώνεται ως σαλατικό, είναι πλούσιο σε σίδηρο και βοηθά στην αναιμία, ρίχνει την πίεση και βοηθά στην πέψη. Είναι ευκολοχώνευτο και ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες.

25 Αποσμητικά βότανα Το πιο γνωστό αποσμητικό βότανο είναι η κανέλα. Έχει ευχάριστη οσμή στο δέρμα και η κατανάλωσή της γίνεται σε μορφή ροφήματος με μια πρέζα κανέλα σε βραστό νερό για 5' ή σε φρουτα, σε μικρές ποσότητες. Βότανα και θρησκεία: Κυριακή των Βαίων: Όλες οι εκκλησίες στολίζονται με κλαδιά δάφνης, τα βάγια. Μετά τη λειτουργία, οι νοικοκυρές τα παίρνουν και τα φυλάνε στα εικονίσματα των σπιτιών τους.

26 Συναισθήματα με τον κήπο (από προφορική συνέντευξη) Ο κήπος βοηθά στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και προκαλεί έντονα συναισθήματα. Γίνεται υπεύθυνος, ενδιαφέρεται για την οικολογία και φροντίζει για ένα υγιεινό και καθαρό μέρος. Τονώνονται οι αισθήσεις του, αποκτά θετική ενέργεια, εκτονώνεται και βρίσκει συντροφια, αγαλίαση και ζωντάνια κοντά στα φυτά. Όταν μαραζώνουν τα φυτά, μαραζώνει και αυτός ο ίδιος. Ο κήπος γεμίζει ένα κενό και σε κάνει να ανησυχείς για τη σωστή φροντίδα ενός ζωντανού οργανισμού.

27 Επίδραση του πράσινου στον ψυχισμό του ανθρώπου. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κήπο; Η ομάδα ασχολήθηκε με τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου και αναζήτησε ιδέες για το πώς να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο.

28 Από την ψυχολογία των φυτών στην ψυχολογία του ατόμου Στα αρχαία χρόνια, για να κόψει κάποιος από το δάσος ένα δέντρο, έπρεπε να ζητήσει πρώτα συγγνώμη από το πνεύμα του δάσους. Σήμερα, καταλαβαίνουμε αυτό τον μύθο,γιατί ξέρουμε πως τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί. Έχει παρατηρηθεί πως στα φυτά διαφοροποιείται ο τρόπος ανάπτυξης τους, η ευρωστία τους και η εμφάνιση τους, ανάλογα με το περιβάλλον τους. Αυτό είναι ο φαινότυπος, που επηρεάζει τον ζώντα οργανισμό και τους γονότυπούς του, έτσι ώστε το φυτό να προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον.

29 Η ψυχολογία των φυτών άρχισε να απασχολεί τον άνθρωπο στα τέλη του 18ου αιώνα. Τα φυτά δεν είναι απλά ένα διακοσμητικό αντικείμενο στο χώρο μας, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός με αισθήσεις και ανάγκες περιποίησης για την καλύτερη ανάπτυξή του. Από έρευνα που έγινε, αποδείχθηκε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των λουλουδιών στην ανθρώπινη ψυχολογία και την καταπολέμηση του άγχους ήταν πολλές: Τα λουλούδια επιδρούν άμεσα στην ευτυχία του ατόμου και επηρεάζουν μακροπρόθεσμα τη θετική διάθεση.

30 Βοηθούν στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ο χώρος που τοποθετούμε τα λουλούδια συμβολίζει κάτι που μας αρέσει να μοιραζόμαστε με άλλους. Οι τρόποι που επιδρούν τα λουλούδια είναι μέσω του χρώματος και του αρώματός τους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών βοηθούν στην κατάθλιψη, την κόπωση και την ανάρρωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι όποιος βλέπει λουλούδια το πρωί, έχει καλύτερη διάθεση, την οποία μεταδίδουν και στους άλλους.

31 Περισσότερο πράσινο Οι χώροι πρασίνου έχουν θετικό αντίκτυπο στον ψυχισμό και την ψυχική ισορροπία του ατόμου που βρίσκεται κοντά τους. Η ζωή δίπλα σε χώρους με πράσινο αποφέρει θετικές επιδράσεις που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο της οικογενειακής ζωής και με το ένα δέκατο της απασχόλησης. Από δημιουργία τους ωφελούνται χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. (από συνέντευξη με άτομο που ασχολείται με φυτά): Η ενασχόληση με τα φυτά είναι καταφύγιο από τις δυσκολίες και το άγχος και προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση.

32 Ο άνθρωπος ενώνεται με τη φύση και γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα. Συμβουλές για τον κήπο: Τα λουλούδια θέλουν απλά ήλιο και αγάπη! Η κλασική μουσική επίσης, βοηθά στην ανάπτυξή τους.

33 Επίλογος Μέσα από το πρότζεκτ που επιλέξαμε γνωρίσαμε καλύτερα τα φυτά, τον τρόπο που καλλιεργούνται, την σημασία τους για τον άνθρωπο καθώς επίσης και το σημαντικό ρόλο που παίζουν τα βιολογικά προϊόντα όπως και τα βότανα για τον άνθρωπο. Την επίδραση που έχουν στον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο και μάθαμε να τα αγαπάμε και να τα νοιαζόμαστε, γιατί έχουν και αυτά αισθήματα! Όμως, μη νομίζετε ότι τελειώσαμε εδώ...συνεχίζεται!!

34 Η ομάδα του πρότζεκτ Γιάννης Αλ. Αλεξάνδρα Κατερίνα Ντ. Στέλιος Ελεάνα Ιωάννα Εύα Άντζελα Αρετή Ανδριάνα Εβελίνα Σεβαστή Βλάντ Χάρις Σιών Γιάννης Μπ. Κώστας Κατερίνα Μπ. Πηγές που επεξεργαστήκαμε: Διαδίκτυο Κήπος, Στέλιου Χάλαρη Λαχανοκομία, Ciro Ciufolini

35

Υπεύθυνη προγράμματος: κα Κατσιβέλου

Υπεύθυνη προγράμματος: κα Κατσιβέλου Υπεύθυνη προγράμματος: κα Κατσιβέλου Μετά από κάποια ενδιαφέρον πράγματα που μάθαμε στο Α μέρος του project μας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και σε αυτό το τετράμηνο. Να μαστε λοιπόν εδώ για να μοιραστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ 19 Πληροφορικής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ 19 Πληροφορικής ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΘΕΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Υπεύθυνη Project: Δέσποινα Κρομμύδα ΠΕ 09 Οικονομολόγος Τεχνική Υποστήριξη: Αλεξάνδρα Ντούσιου ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα : Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή: Ζέκα Μιλτιάδη ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Μάθημα : Τεχνολογία. ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή: Ζέκα Μιλτιάδη ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Σχολικό Έτος : 2013-2014 ΤΑΞΗ Α ΤΜΗΜΑ Α 2 Μάθημα : Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Του μαθητή: Ζέκα Μιλτιάδη ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ Επιβλέπων Καθηγητής : Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2012-2013 [1] ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Υπεύθυνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Παναγιώτα Καράτση

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Παναγιώτα Καράτση ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ερευνητική εργασία Τμήμα Β3 2ο ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζέκη Κάτια, Kανδηλάπτης Αθανάσιος ΣΤΟΧΟΙ: Μ αυτή την ερευνητική εργασία είχαμε

Διαβάστε περισσότερα

φρούτα και λαχανικά Γευστικά, τραγανά, αρωματικά Αρωματικές τομάτες, καρότα γλυκά σαν ζάχαρη, τραγανή

φρούτα και λαχανικά Γευστικά, τραγανά, αρωματικά Αρωματικές τομάτες, καρότα γλυκά σαν ζάχαρη, τραγανή Η φύση είναι και δική μας ευθύνη Για την παραγωγή των προϊόντων της Neudorff, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη φύση. Έτσι για παράδειγμα τα λιπάσματα μας αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βότανα και αιθέρια έλαια στην αισθητική

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βότανα και αιθέρια έλαια στην αισθητική ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βότανα και αιθέρια έλαια στην αισθητική ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΕΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ»

ΕΥΡΕΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ» ΕΥΡΕΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ» 1 Ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (ΠΕ 14.04) ΜΑΙΟΣ 2015 Πίνακας περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ... 5 ΔΕΥΤΕΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης

ευθύνη Η φύση είναι και δική μας Οδηγός με πρακτικές συμβουλές κηπουρικής που ακολουθεί τον κύκλο της φύσης Η φύση είναι και δική μας ευθύνη Για την παραγωγή των προϊόντων της Neudorff, όπου αυτό είναι δυνατό, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πρώτες ύλες από τη φύση. Έτσι για παράδειγμα τα λιπάσματα μας αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Kαθημερινά η διατροφή μας αλλάζει, δυστυχώς εις βάρος της υγείας μας, καθώς φεύγουμε από παραδοσιακούς τρόπους ζωής και εμπλεκόμαστε στους ρυθμούς που μας επιβάλλει η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.E.I. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Κατεύθυνση: Φυτική Παραγωγή Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΤΛΟΣ : ΤΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΚΑΡΑΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013. Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών!

ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013. Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών! ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ B 2 B ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Τρέξτε!!! Κάνουν project στο ΓΕΛ Λουσικών! Βαριέμαι! Αν έκαναν θεατρικό θα πήγαινα ΓΕΛ ΛΟΥΣΙΚΩΝ B2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ»

Η ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ» ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ IΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ «ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ Η ΕΦΑΡΜΟΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΑΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΛΟΒΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΣΠΟΥΑΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΛΟΒΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΣΠΟΥΑΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΛΟΒΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΙ ΕΠΙΒΑΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων

Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων Ρίγανη Αχλαδοκάστρου: Το ισχυρότερο Φάρμακο της Φύσης Γρηγοροπούλου Ιωάννα Χημικός & Τεχνολόγος Τροφίμων Αγαπητοί φίλοι του χωριού μας και συγχωριανοί, ο τόπος μας είναι ευλογημένος, γιατί σ αυτό τον τόπο,

Διαβάστε περισσότερα

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση»

magazine ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟ 1 ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΦΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ SUPERFOODS ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ! «επιστροφή στη φύση» Το περιοδικό των κορυφαίων συμπληρωμάτων διατροφής! ΤΕΥΧΟΣ 07 magazine TO 2008 2014 / 6 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΕΝΑ SUPERFOODS ΚΑΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Στο ρυθμό της ΕΠΑ.Σ Χανίων ΤΕΥΧΟΣ 2 Ο

Στο ρυθμό της ΕΠΑ.Σ Χανίων ΤΕΥΧΟΣ 2 Ο ΤΕΥΧΟΣ 2 Ο ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2012-2013 1 Στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού µας θα διαβάσουµε άρθρα και χρήσιµες συµβουλές των µαθητριών της ειδικότητας Αισθητικής, που αφορούν την οµορφιά, καθώς επίσης και για

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ttp://36dimotiko.blogspot.com ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο, ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο, ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑ Ο, ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Αφιερώνουµε την εργασία µας αυτή στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου µε την ευχή να σταθούν σύντοµα στα ποδιά τους και να µας χαρίζουν το τόσο

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : ΤΑΞΗ Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΘΕΜΑ : Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ

- 1 - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : ΤΑΞΗ Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΘΕΜΑ : Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ - 1 - ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : ΤΑΞΗ Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΘΕΜΑ : Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ - 2 - ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΝΤΑΣ ΓΙΩΓΟΣ ΚΑΤΣΑΛΙΓΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΚΚΟΒΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΝΤΖΩΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα

ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα ΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ SUPER FOODS ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Εκλεκτοί οίνοι επιλεγμένα μπαχαρικά και βότανα Γεωργίου Ζωγράφου 58 210/7488012 what s up 6982341903 Delivery κάθε μέρα από της 18:00 έως τις 23:00 Και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΟΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ

Η ΑΛΟΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΛΟΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Σπουδαστής : Αντωνίου Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2011-2012: ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2011-2012: ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΖΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2011-2012: ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΟΥΑΛΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Συμμετέχοντες μαθητές: Ηρακλής Χρηστάκης Λεονάρντο Σένκα Δημήτρης Μαματζάκης Σαράντος

Διαβάστε περισσότερα