«Εξαρτήσεις: όλη η αλήθεια»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Εξαρτήσεις: όλη η αλήθεια»"

Transcript

1 «Εξαρτήσεις: όλη η αλήθεια» 5 ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας Έτος Τάξη Β Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κοντού Φωτεινή ΠΕ10

2

3

4 Δραστηριότητες Ηλεκτρονικά παιχνίδια Διαδικτυακά παιχνίδια Κινητό τηλέφωνο Σερφάρισμα στο διαδίκτυο Τηλεόραση Φαγητό Τυχερά παιχνίδια Εργασία

5 Επιλέξαμε

6 Πιο συγκεκριμένα... Κάπνισμα Αλκοόλ Ναρκωτικά Εθισμός στο διαδίκτυο

7 Εξάρτηση VS Εθισμός Εθισμός: δυνατή επιθυμία να ξανακάνεις κάτι που σου άρεσε πολύ. Εξάρτηση: ανάγκη της χρήσης μιας ουσίας ή μιας δραστηριότητας,ώστε ο οργανισμός να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητα! Η εξάρτηση προυποθέτει τον εθισμό!!!

8 Στόχοι της έρευνας Να συνειδητοποιήσουμε το πλήθος των εξαρτησιογόνων ουσιών και δραστηριοτήτων. Να ορίσουμε τις έννοιες «εθισμός» και «εξάρτηση». Να κατανοήσουμε την σχέση ανάμεσα στην εφηβεία και τις εξαρτήσεις. Να διερευνήσουμε τους παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη εξαρτήσεων.

9 Στόχοι της έρευνας Να μάθουμε τα συμπτώματα του εθισμού και της εξάρτησης. Να συνειδητοποιήσουμε τις επιπτώσεις της κάθε εξάρτησης. Να ευαισθητοποιήσουμε τη σχολική κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους της εξάρτησης και να τους ενημερώσουμε σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία της. Να πληροφορηθούμε σχετικά με διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

10 Μέθοδοι που ακολουθήθηκαν Καταιγισμός ιδεών Εργασία σε ομάδες Συζήτηση στη μεγάλη ομάδα Κάρτες-παιχνίδι γνώσεων για μαθητές(πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών στα σχολεία)

11 Μέθοδοι που ακολουθήθηκαν Προβολή video- cd-rom για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα. Χρησιμοποίηση εκπαιδευτικού υλικού αγωγής υγείας Πρόγραμμα: Στηρίζομαι στα Πόδια μου (Κέντρο εκπαίδευσης για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και προαγωγή της υγείας).

12 Ενημερωτικές εκδηλώσεις Ομιλία για τον εθισμό στο διαδίκτυο από το Κ.Ψ.Υ-Ιατροπαιδαγωγικό Κέρκυρας (με τη συμμετοχή Παιδοψυχιάτρου, Κοινωνικού Λειτουργού, Επισκέπτη Υγείας). Ενημέρωση για την πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών με βιωματικό σεμινάριο από τη ΔΗ.ΜΟ.Π Κέρκυρας (με τη συμμετοχή Κοινωνικού Λειτουργού). Συνεργασία με Κέντρο Έρευνας Καπνίσματος.

13 Συμπεράσματα...

14 Οι λόγοι που οδηγούν στην εξάρτηση... Τάση για ανεξαρτησία Χαμηλή αυτοεκτίμηση Αίσθηση απαγορευμένου Αίσθηση παντοδυναμίας

15 Οι λόγοι που οδηγούν στην εξάρτηση... Ανακούφιση από ανησυχία, στενοχώρια, κατάθλιψη, άγχος Περιέργεια Επαναστατικό πνεύμα Φόβος απομόνωσης από την παρέα

16 Οι λόγοι που οδηγούν στην εξάρτηση... Οικογένεια (διαλυμένη,βία,πένθος) Απογοήτευση, ανία, θυμός, ενοχές, φόβος Αναζήτηση της προσοχής των άλλων Ευχαρίστηση

17 Κάπνισμα...

18 Ξέρατε ότι Η νικοτίνη είναι τοξική ουσία και ευθύνεται για τον εθισμό. 2. Μία δόση 0.05γρ. καθαρής νικοτίνης προκαλεί θάνατο σε ενήλικα. 3. Το τσιγάρο και ο καπνός περιέχουν επιβλαβής χημικές ουσιές. Οι 40 είναι καρκινογόνες.

19 Ξέρατε ότι Είναι το σημαντικότερο αίτιο θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί Ευρωπαίοι και πάνω από χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας των συνεπειών του καπνίσματος. 6. Ο καπνιστής με κάθε τσιγάρο χάνει 11 ζωής. 7. Το 83% των Ελλήνων στηρίζει την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού.

20 Ξέρατε ότι... ο «άντρας του Marlboro» (ο άντρας που εμφανιζόταν ως καουμπόι στις διαφημίσεις του Marlboro επί σειρά ετών) πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα;;; ορισμένες καπνοβιομηχανίες κατασκευάζουν τσιγάρα ελκυστικά και εθιστικά με την προσθήκη ουσιών όπως ζάχαρη, γλυκόριζα, κακάο ή οξείδιο του μαγνησίου που εμφανώς είναι και πιο βλαβερά.

21

22 Αλκοόλ...

23 Ξέρατε ότι Το αλκοόλ επηρεάζει τη ψυχή και το μυαλό. 2. Διαχέεται σε όλα τα όργανα του σώματος. 3. Περίπου το 90% της ποσότητας που καταναλώνουμε φθάνει στον εγκέφαλο. 4. Τα περισσότερα ατυχήματα προκαλούνται από το ποτό(τροχαία, στο σπίτι, καταστροφική συμπεριφορά, αυτοκτονίες).

24 Ξέρατε ότι Οδηγεί σε επιθετικότητα και αλόγιστη σεξουαλική συμπεριφορά (βιασμοί). 6. Ένα ποτήρι μπύρα, ένα συσκευασμένο αλκοολούχο αναψυκτικό, ένα κοκτέιλ, ένα σκληρό ποτό όπως το ουίσκι και ένα ποτήρι κρασί περιέχουν την ίδια ποσότητα καθαρού αλκοόλ, δηλαδή 8-10 γρ.

25 Ξέρατε ότι Η παρατεταμένη και συστηματική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε βαριά σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. 8. Ακόμα και αν η κατανάλωση 2 ποτηριών κρασιού δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και να επισύρει βαριά πρόστιμα.

26

27 Ναρκωτικά...

28 Ξέρατε ότι Όλες οι ναρκωτικές ουσίες είναι εθιστικές. 2. Στην αρχή όλες οι ναρκωτικές ουσίες προκαλούν αίσθημα ευχαρίστησης-ικανοποίησης, στη συνέχεια όμως προκαλούν ψυχικό και σωματικό πόνο. 3. Όλες οι ναρκωτικές ουσίες είναι ψυχοδραστικές, δηλαδή επηρεάζουν τα συναισθήματα, την αντίληψη, τη σκέψη, τη μνήμη και την ικανότητα εκτίμησης των κινδύνων.

29 Ξέρατε ότι η πρωίμη ε ναρξη της κατανα λωσης αλκοο λ και καπνου στην εφηβειά συχνα οδηγει στη χρη ση κα νναβης και σηματοδοτει την πρωίμη ε ναρξη χρη σης α λλων παρα νομων ουσιω ν. 5. η πρωίμη ε ναρξη χρη σης εξαρτησιογο νων ουσιω ν στην εφηβειά ει ναι α ρρηκτα συνδεδεμε νη με τη μετε πειτα χρη ση, κατα χρηση και εξα ρτηση, ακο μα και στη δια ρκεια της ενη λικης ζωη ς.

30 Ξέρατε ότι Το 7,2% των 15χρονων εφη βων ανε φεραν ο τι ε χουν κα νει χρη ση κα νναβης τουλα χιστον μιά φορα. 7. Τριπλα σιο σχεδο ν ποσοστο αγοριω ν (10,6%) απο ο,τι κοριτσιω ν (3,7%) αναφε ρουν χρη ση κα νναβης. 8. το 20% των 15χρονων μαθητω ν απαντου ν ο τι ε στω και ε νας φι λος τους κα νει χρη ση κα νναβης.

31 Ξέρατε ότι... Σύμφωνα με την Ετήσια Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε μεταξύ του 1984 και 2004, με μεγαλύτερη αύξηση το Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά παράνομων ουσιών μεταξύ του νεανικού πληθυσμού.

32 Ξέρατε ότι... Η οικονομική κρίση έπληξε και συνεχίζει να πλήττει σοβαρά τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, οι οποίοι, μην έχοντας πρόσβαση στις καθαρές σύριγγες μίας χρήσης μοιράζονται χρησιμοποιημένες σύριγγες με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης του ΑIDS, δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπευτική αγωγή και βρίσκουν μετά δυσκολίας τα υποκατάστατα της ηρωίνης.

33 Ξέρατε ότι... Η κατανάλωση ναρκωτικών τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει διεθνώς σημαντική έξαρση. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 υπήρξε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης χασίς και μαριχουάνας, ενώ στις δεκαετίες του 1980 και 1990 αυξήθηκε η κατανάλωση πιο «σκληρών» ναρκωτικών, όπως της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η κάνναβη αποτελεί το πλέον διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό στην Eυρωπαϊκή Ένωση.

34 Ξέρατε ότι... Στην Ελλάδα, ο αριθμός των εξαρτημένων από ναρκωτικά ατόμων ανέρχεται, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, σε άτομα. Το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό και στην Ελλάδα είναι η κάνναβη. Επίσης, οι θάνατοι από χρήση ενδοφλέβιας ηρωίνης από 71 που ήταν το 1991 έφτασαν τους 239 το 1998 και 273 το Ο αριθμός αυτός αποτελεί σαφώς υποεκτίμηση του προβλήματος, αφού ορισμένοι θάνατοι δεν καταγράφονται ενώ δεν συνυπολογίζονται οι θάνατοι από ηπατίτιδες, AIDS, κ.τ.λ. που προκλήθηκαν από τη χρήση ναρκωτικών.

35

36 Οι συμμετέχοντες μαθητές στο πρόγραμμα προτείνουν... Η ενημέρωση για τα ναρκωτικά πρέπει ν' αρχίζει από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Τα σχολικά εγχειρίδια πρέπει να διευρυνθούν και περισσότερο αυτά τα κεφάλαια που αναφέρονται στις τοξικές ουσίες. Οργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων με συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών και, κατά καιρούς, των γονέων και κηδεμόνων. Η διαφώτιση με ειδικές τηλεοπτικές εκπομπές της εκπαιδευτικής τηλεόρασης πρέπει να συστηματοποιηθεί: βασική προϋπόθεση η συμμετοχή αρμοδίων και υπεύθυνων προσώπων που θα αναλύουν το θέμα και θα απαντούν στις ερωτήσεις των μαθητών.

37 Περισσότερες πληροφορίες Οργανισμός κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ): Κέντρο Θεραπείας εξαρτημένων ατόμων (ΚΕΘΕΑ): Μονάδα απεξάρτησης 18 και άνω:

38 Περισσότερες πληροφορίες Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: =blogcategory&id=21&itemid=222 Για μια Ελλάδα Χωρίς Τσιγάρο: Αλκοολικοί ανώνυμοι:

39 Περισσότερες πληροφορίες Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας: PSI_2011.pdf Πηγές: Harvard Medical School Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά :

40 Περισσότερες πληροφορίες στο site του σχολείου για τα επιμέρους παράγωγα... Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών. Είδη, χημική σύσταση και τρόπος δράσης των εξαρτησιογόνων ουσιών. Αίτια και παράγοντες που συντελούν στην έναρξη και συνέχιση της χρήσης ουσιών. Επιπτώσεις της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιώντρόποι πρόληψης, αντιμετώπισης και επανένταξη. Εθισμός στο διαδίκτυο

41 Ομάδες ερευνητικής εργασίας 1 η υποομα δα (ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ): Ρίγγα Μαρία Ναρκωτικά Τσαγγαράκη Ελίζα Ναρκωτικά Γκογκάκης Άγγελος Ναρκωτικά Κορακιανίτης Πέτρος Αλκοόλ Λούβρος Κωνσταντίνος Τσιγάρο 2 η υποομα δα: (ΕΙΔΗ, ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ) : Βασιλάκη Σουζάνα Ναρκωτικά Λέσσι Χριστιάνα Αλκοόλ Μότσο Ελευθερία Τσιγάρο Κολόι Γρηγόρης Τσιγάρο

42 Ομάδες ερευνητικής εργασίας 3 η υποομα δα (ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΥΣΙΩΝ) : Χαλεπάκη Άρτεμις Αλκοόλ Ντάγκας Λευτέρης Τσιγάρο Ντελιράη Νταϊάνα Ναρκωτικά Αγιοβλασίτης Χάρης Τσιγάρο 4 η υποομα δα (ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΕΝΤΑΞΗΣ): Κάτση Άννα Αλκοόλ Κομπολίτης Σπύρος Αλκοόλ Κόκκαλης Γιώργος Ναρκωτικά Βλαχάκης Βασίλης Τσιγάρο

43 Ομάδες ερευνητικής εργασίας 5 η υποομάδα (ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ): Δουκάκη Αναστασία -Αιτίες -Συμπτώματα -Στατιστικά στοιχεία -Αντιμετώπιση

44 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!

Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος

Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών. Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος Ιστορία των εξαρτησιογόνων ουσιών Ρίγγα Μαρία Τσαγγαράκη Ελίζα Γκογκάκης Άγγελος Κορακιανίτης Πέτρος Λούβρος Κωνσταντίνος Ναρκωτικά Η ιστορία της κοκαΐνης Το φυτό της κόκας (Erythroxylum coca) είναι ένας

Διαβάστε περισσότερα

«Εφηβεία και εξαρτήσεις»

«Εφηβεία και εξαρτήσεις» 3 ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας Σχολ. Έτος 2011-2012 «ΜΙΛΤΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ» 2 ο Τετράμηνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Project) «Εφηβεία και εξαρτήσεις» ΑΝΑΦΟΡΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός αυτής της αναφοράς είναι να παρουσιάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΤΟΥ PROJECT: ΕΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

ΘΕΜΑ ΤΟΥ PROJECT: ΕΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΕΡΑΣ ΘΕΜΑ ΤΟΥ PROJECT: ΕΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ) ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Β - ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΘΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΑΛΛΑ Ο ΧΑΡΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΑΛΛΑ Ο ΧΑΡΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΑΛΛΑ Ο ΧΑΡΟΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Ναρκωτικά: τοξικές ουσίες που προκαλούν εξάρτηση και εθισμό. Οι νέοι αυξάνουν όλο και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Μαθητές: Ευφροσύνη Αγοράτσιου, Αγησίλαος Γκίκας, Μενέλαος Καραχίτος, Ροδούλα Καρδάκου, Κλάιντι Κιόσε, Δημήτρης Λάππας. Υπεύθυνη Καθηγήτρια

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Μαθητές: Ευφροσύνη Αγοράτσιου, Αγησίλαος Γκίκας, Μενέλαος Καραχίτος, Ροδούλα Καρδάκου, Κλάιντι Κιόσε, Δημήτρης Λάππας. Υπεύθυνη Καθηγήτρια ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Μαθητές: Ευφροσύνη Αγοράτσιου, Αγησίλαος Γκίκας, Μενέλαος Καραχίτος, Ροδούλα Καρδάκου, Κλάιντι Κιόσε, Δημήτρης Λάππας Υπεύθυνη Καθηγήτρια Τσιακμάκη Στυλιανή Βελβεντό 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ»

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΒΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΥΠΟ-ΘΕΜΑΤΑ 1. ΑΛΚΟΟΛ 2. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 3. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 4. ΤΥΧΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2. Εισαγωγή 3. Σκοπός έρευνας 3. Κριτήρια επιλογής θέματος 3. Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3. Τι είναι εξάρτηση 4

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2. Εισαγωγή 3. Σκοπός έρευνας 3. Κριτήρια επιλογής θέματος 3. Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3. Τι είναι εξάρτηση 4 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2 Εισαγωγή 3 Σκοπός έρευνας 3 Κριτήρια επιλογής θέματος 3 Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3 Τι είναι εξάρτηση 4 Τι είναι εθισμός 4 Συμπτώματα εξάρτησης 5 Κυριότερες κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικη Εργασια Β Λυκείου-Εθιστικές Ουσίες Σελίδα 1

Ερευνητικη Εργασια Β Λυκείου-Εθιστικές Ουσίες Σελίδα 1 Ερευνητικη Εργασια Β Λυκείου-Εθιστικές Ουσίες Σελίδα 1 Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη Γενικό Λύκειο «Εθιστικές Ουσίες» Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Α Τετράµηνο Σχ. Έτος 2013-2014 Ερευνητικη Εργασια Β Λυκείου-Εθιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ 49 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ Ιστορία, χημική σύσταση και τρόπος δράσης, αίτια, επιπτώσεις, πρόληψη και αντιμετώπιση. Αθήνα, Β τετράμηνο 2011-2012 1 ΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμός στο κάπνισμα

Εθισμός στο κάπνισμα Εθισμός στο κάπνισμα Τι είναι το κάπνισμα; Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πίπα,πούρο ή με άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Τι είναι ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε Π Ι Β Λ Έ Π Ω Ν Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ή Σ : Μ Ύ Α Ρ Η Σ Γ Ι Ά Ν Ν Η Σ, Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ό Γ Ο Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ό Έ Τ Ο Σ : 2 0 1 2-2 0 1 3

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Mάστιγα της εποχής µας

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Mάστιγα της εποχής µας ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΑ Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝH Σχ. Έτος:2014-15 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Mάστιγα της εποχής µας ιαθεµατική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Τσινούλη Αικατερίνη Οµάδα εργασίας Α2 ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΗΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ ΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ. Το τσιγάρο στο σχολείο. 1 η Τάξη Λυκείου

1 ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ. Το τσιγάρο στο σχολείο. 1 η Τάξη Λυκείου 1 ο ΛΥΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ Το τσιγάρο στο σχολείο 1 η Τάξη Λυκείου Σχολικό έτος 2012-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το κάπνισμα στα σχολεία είναι μια συνήθεια που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια γονείς και εκπαιδευτικούς. Αυτή η

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά στην Εφηβεία

Ναρκωτικά στην Εφηβεία Ναρκωτικά στην Εφηβεία Ομάδα μαθητριών: Αριστείδου Ιφιγένεια, Παναγιώτου Ελένη, Πηλλακούρη Αναστασία Συντονιστής καθηγητής: Νικόλας Νικολάου Λύκειο Αγίου Αντωνίου Σχολική Χρονιά 2014 2015 Ναρκωτικά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερώσεις στους μαθητές της Ε και της ΣΤ τάξης των Δημοτικών Σχολείων για το τσιγάρο και το αλκοόλ

Ενημερώσεις στους μαθητές της Ε και της ΣΤ τάξης των Δημοτικών Σχολείων για το τσιγάρο και το αλκοόλ Ενημερώσεις στους μαθητές της Ε και της ΣΤ τάξης των Δημοτικών Σχολείων για το τσιγάρο και το αλκοόλ Το σκεπτικό της ενημέρωσης βασίστηκε στην: - Ολοένα και μικρότερη ηλικία έναρξης δοκιμής των ουσιών.

Διαβάστε περισσότερα

11. ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

11. ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ 11. ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ 11. ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ 11.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κατάχρηση και η εξάρτηση από το αλκοόλ συμβάλλουν σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο στην πρόκληση ασθενειών και

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία

Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία Όνομα ομάδας : Οι Άσσοι 2012-2013 4 ο ΓΕΛ Αθηνών Τάξη Α1 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα εργασία με θέμα «Εξαρτήσεις από το τζόγο

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Προληπτικής Παρέμβασης για το κάπνισμα για μαθητές Γυμνασίου Λυκείου

Μεθοδολογία Προληπτικής Παρέμβασης για το κάπνισμα για μαθητές Γυμνασίου Λυκείου ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Βασιλική Αλεξάκη, Κοινωνική Λειτουργός Επιστηµονικό Στέλεχος Πρόληψης, Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ : ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ : ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας Σχ. Έτος : 2011-2012 Τάξη : Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΘΕΜΑ : ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 3 Περίληψη.. 4 Ιστορία του καπνίσματος..

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: 50ο ΓΕΛ Αθηνών Τμήμα: Α3 Σχολικό Έτος: 2014-2015

Σχολείο: 50ο ΓΕΛ Αθηνών Τμήμα: Α3 Σχολικό Έτος: 2014-2015 Σχολείο: 50ο ΓΕΛ Αθηνών Τμήμα: Α3 Σχολικό Έτος: 2014-2015 Ερευνητική Εργασία «Αντιμετώπιση των χρηστών ηλικίας 15-30 ετών από την κοινωνία και αντίστροφα στο κέντρο της Αθήνας» Ν. Κλαυδία, Ο. Θάνος, Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥ Ο ΣΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥ Ο ΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΠΝΟΣ Η χρήση του καπνού γινόταν από ιθαγενείς από τα αρχαία χρόνια (ενδείξεις για ύπαρξη καπνού µέσα σε αγγεία 15000 ετών). Πρωτοεµφανίστηκε στην Αµερική

Διαβάστε περισσότερα

Η Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην Ελλάδα

Η Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην Ελλάδα Ε ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ K ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η Αντιμετώπιση του Προβλήματος των Ναρκωτικών στην Ελλάδα Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος, πραγµατοποιήθηκε έρευνα ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών από µαθητές Λυκείων του Νοµού Ηρακλείου Κρήτης.

Τέλος, πραγµατοποιήθηκε έρευνα ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών από µαθητές Λυκείων του Νοµού Ηρακλείου Κρήτης. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΖΗ ΙΑΝΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΜΑΤΣΑΜΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΛΓΑ ΧΑΤΖΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΠΥΡΙ ΟΥΛΑ 1 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Τα τελευταία χρόνια, το αλκοόλ και οι ψυχοδραστικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π, ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΜΗΜΑ: ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π, ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π, ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΠΟΙΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΙΟΥ ΓΙΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΙΑΣ:: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΙΚΟΥ--ΚΟΙΙΝΟΤΙΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Κοινωνιολογίας

Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Κοινωνιολογίας Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ν. ΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΛΑΜΗ ΕΛΕΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2004

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Μ. 10086 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στα Πληροφοριακά Συστήματα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος Θεσσαλονίκη 2009 Ευχαριστίες Θα ήθελα να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ; 12 ερωτήματα για την πρόληψη της εξάρτησης

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ; 12 ερωτήματα για την πρόληψη της εξάρτησης ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ; 12 ερωτήματα για την πρόληψη της εξάρτησης 1 ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟ- ΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ; 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ; 3 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗ- ΣΗΣ; 7 ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα