ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011"

Transcript

1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011 Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο Υπεύθυνη Έκδοσης: Χρυσάνθη Πασσάδη-Σύμβουλος ΟΕΥ Α Πρεσβεία της Ελλάδας - Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αίτημα Αλβανικής Ένωσης Τουρισμού για μείωση του ΦΠΑ «Πέρα από την έλλειψη αναπτυγμένων υποδομών, τα υψηλά φορολογικά βάρη αποτελούν ένα ακόμη παράγοντα που εμποδίζει την πρόοδο και ανταγωνιστικότητα της αλβανικής τουριστικής βιομηχανίας», σύμφωνα με την Αλβανική Ένωση Τουρισμού (Albanian Tourism Association/ATA, που τρεις μήνες πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για μείωση του ΦΠΑ στον τομέα. Ο επιβαλλόμενος στην Αλβανία ΦΠΑ, ποσοστού 20%, αποτελεί τον υψηλότερο στην περιοχή, σε σύγκριση με τον ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα και η Τουρκία, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ξενοδοχειακού κλάδου, εκπροσωπώντας την ΑΤΑ, η οποία έχει ζητήσει μείωσή του στο 8%. Σύμφωνα με διοργανωτές ταξιδιών στην Αλβανία, η υψηλή φορολογία επιφέρει αύξηση του κόστους, με συνέπεια περισσότεροι Αλβανοί να επιλέγουν για τις διακοπές τους προορισμούς στο εξωτερικό, όπου βρίσκουν ανταγωνιστικές και συχνά χαμηλότερες τιμές. Εξέλιξη αλβανικού τουρισμού Σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αλλοδαπών (δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αλβανοί μετανάστες που διαμένουν στο εξωτερικό) που επισκέφθηκαν το Α εξάμηνο του 2010 τη χώρα ανήλθε στα άτομα, δηλ. αυξήθηκε κατά επισκέπτες και σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (και 7,7% έναντι του Α εξαμ. 2006). Όσον αφορά την προέλευση των ξένων επισκεπτών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η πλειονότητα προερχόταν από την πγδμ (21%), το Κοσσυφοπέδιο (19%), το Μαυροβούνιο (12%), την Ιταλία και την Ελλάδα (ανά 8%) και ακολούθησαν οι Σερβία (4%), η Μεγ. Βρετανία και η Γερμανία, με ποσοστό 3% η καθεμία. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, συνεισέφερε στην οικονομία της χώρας το 2009 πάνω από 2,4 δις δολλ. ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 προβλέπουν περαιτέρω άνοδο, ποσοστού 4%, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου του κλάδου (World Travel and Tourism Council). Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από Αλβανοί εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, αριθμός που αναμένεται να διευρυνθεί την τρέχουσα διετία, παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον κλάδο ευρύτερα.

2 AEΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Αύξηση ταξιδιωτών Διεθνούς Αεροδρομίου Τιράνων Αριθμός-ρεκόρ ατόμων εξυπηρετήθηκε στη διάρκεια του 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων «Μητέρα Τερέζα» (Τirana International Airport/TIA, σημειώνοντας αύξηση ποσοστού 10,2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος Αντίστοιχα, μεγαλύτερος ήταν το 2010 και ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του ΤΙΑ, οι οποίες ανήλθαν στις , δηλ. κατά 3,5% περισσότερες από το 2009, όπως και της εμπορευματικής κίνησης, με τις ποσότητες cargo που διακινήθηκαν (1.785 τον.) το 2010 να σημειώνουν έναντι του 2009 ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 4,4%. Για το τρέχον έτος, η κίνηση αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη, λόγω και της πρόσφατης κατάργησης των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται Κ-Μ της ΕΕ. Το 2010, οι πέντε αεροπορικές εταιρείες που μετέφεραν την πλειονότητα των επιβατών από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων (από τις 12 συνολικά που πραγματοποιούν πτήσεις), ήταν κατά σειρά οι Belle Air (43,9%), Alitalia (10,6%), Albanian Airlines (7,4%), Austrian Airlines (5,7%) και Turkish Airlines (4,9%). Μνημόνιο Συνεργασίας αεροπορικών μεταφορών open sky Αλβανίας ΗΑΕ Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας κ. Ernest Noka και του Γεν. Δ/ντή της Γενικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (General Civil Aviation Authority/GCAA) των ΗΑΕ κ. Saif Mohammed Al Suwaidi, υπογράφηκε στο Ντουμπάι Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜοU) Αλβανίας-ΗΑΕ, ενώ μονογράφηκε συμφωνία αεροπορικών μεταφορών (Air Services Agreement/ASA) open sky μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία που απελευθερώνει τις αεροπορικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων και παρέχει πλήρη ευελιξία για διαδρομές, δυναμικότητα, συχνότητα και τύπους αεροσκαφών, επιτρέποντας στους αερομεταφορείς των συμβαλλόμενων χωρών να προσφέρουν ελεύθερες υπηρεσίες στην κάθε αγορά, καλύπτει από την πλευρά των ΗΑΕ τις εταιρείες Emirates Airline, Etihad Airways, Air Arabia, RAK Airways και Fly Dubai και από την Αλβανία τις Albanian Airlines και Bellair. ΤΡΑΠΕΖΕΣ Πόρισμα Αλβανικής Αρχής Ανταγωνισμού για τον τραπεζικό τομέα στη χώρα Σε συνέχεια της δημόσιας συζήτησης και των δημοσιευμάτων του τύπου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για το συγκριτικά μεγάλο ύψος των τελών και προμηθειών των τραπεζικών εργασιών στην Αλβανία, η Αλβανική Αρχή Ανταγωνισμού, μετά από παρακολούθηση της τραπεζικής αγοράς τη διετία , όπου «διαπιστώθηκαν περιπτώσεις αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας», δημοσιοποίησε τα πορίσματα της μελέτης της, καθώς και δέσμη συστάσεων και μέτρων, μεταξύ των οποίων : - Άμεση εφαρμογή από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας της προβλεπόμενης νομοθεσίας, στις περιπτώσεις που εμπορικές τράπεζες αυξάνουν αυθαίρετα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των καταναλωτών τα τέλη τους.

3 - Λήψη μέτρων από την Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της διαφάνειας, υποχρεώνοντας τις εμπορικές τράπεζες να επικαιροποιούν τους όρους και τα τιμολόγια των εργασιών τους στις ιστοσελίδες τους. - Κατάρτιση σχεδίου νόμου, με πρωτοβουλία του αρμόδιου για την προστασία των καταναλωτών αλβανικού Υπουργείου, για τη δημιουργία θεσμού «Τραπεζικού Διαμεσολαβητή». Συνέντευξη Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας Στην προαναφερθείσα μελέτη της Αλβανικής Αρχής Ανταγωνισμού, αναφέρθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας (Bank of Albania/BoA, κ. Ardian Fullani, σε συνέντευξη τύπου, στις , επισημαίνοντας, ότι δεν ανέδειξε πρόβλημα ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, αλλά θέματα τελών, τιμών και διαφάνειας που συνιστούν διαρθρωτικά προβλήματα και αφορούν το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα. Επιπλέον, ο κ. Fullani, διαβεβαιώνοντας, ότι ο τραπεζικός είναι ο καλύτερα ελεγχόμενος και διαφανής τομέας στην Αλβανία, όπως και ο πλέον τακτικός πληρωτής φόρων, σημείωσε ότι τα τέλη και οι προμήθειες των τραπεζών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2% μόνο των εσόδων τους και αναφέρθηκε σε μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς από την Κεντρική Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί αποτελεσματικότερο και τα προσφερόμενα προϊόντα ιδιαίτερα σε αλβανικά λεκ, όπου υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής φθηνότερα. Συγκριτική έρευνα Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών για τα τραπεζικά τέλη και τις προμήθειες Συγκριτική μελέτη με τίτλο «On fees and commissions applied by Banks in Albania» δημοσιοποίησε και η Αλβανική Ένωση Τραπεζών (Albanian Association of Banks/AAΒ) που καλύπτει 28 συνολικά τράπεζες, από τις οποίες οι 13 στην Αλβανία και οι λοιπές 15 σε 7 άλλες στην πλειονότητα γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και συγκρίνει τα επιβαλλόμενα τέλη και τις προμήθειες σε 20 επιλεγμένα «τυπικά» τραπεζικά προϊόντα, που σχετίζονται με λογαριασμούς, e-banking, κάρτες και πληρωμές. Με βάση την έρευνα, σε σύγκριση με τις τράπεζες των λοιπών χωρών, οι δραστηριοποιούμενες στην Αλβανία είναι σε 17 προϊόντα φθηνότερες και μόνο σε 3 πιο ακριβές, κατά μέσο όρο. Επίσης, τα έσοδα των τραπεζών στην Αλβανία από τα τέλη και τις προμήθειες, καλύπτουν το 21% των λειτουργικών εξόδων τους, έναντι αντίστοιχου μέσου ποσοστού στις λοιπές χώρες 37%, συμπέρασμα που καταδεικνύει το υψηλό λειτουργικό κόστος των τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα και το χαμηλό ύψος των χρεώσεων για τις εργασίες τους, σε σχέση με τις δαπάνες τους. Νέο Δ.Σ. Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Αλβανικής Ένωση Τραπεζών (Albanian Association of Banks/AAΒ, που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές στις Μεταξύ του μελών πενταμελούς Δ.Σ. της Ένωσης, εκλέχτηκαν ο κ. Ι. Κουγιώνας, Γεν. Δ/ντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αλβανία, ο οποίος είναι και ο νέος Αντιπρόεδρος της Ένωσης, καθώς και ο κ. Ανδρέας Γαλάτουλας, Δ/ντής της Alpha Bank στην Αλβανία.

4 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στοιχεία δημόσιας περιουσίας υπό ιδιωτικοποίηση Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, στη διάρκεια του 2011, εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα, δηλώνοντας ότι έχουν ήδη εντοπιστεί ακίνητα και πακέτα μετοχών κρατικής περιουσίας, τα οποία θα προσφερθούν προς πώληση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μερίδια μετοχών του αλβανικού δημοσίου σε εταιρείες σημαντικών κλάδων, όπως ο πετρελαϊκός (Albpetrol, ARMO), η σταθερή τηλεφωνία (Albtelecom), ο ηλεκτρισμός (εταιρεία διανομής ηλεκτρισμού πρώην OSHH και τώρα CEZ Shperndarje) και οι ασφάλειες (Insig), μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες του στρατού που δεν χρησιμοποιούνται πλέον κ.ά. κρατικά ακίνητα. Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων και ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 2009 ποσοστό της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το ως άνω πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί ήδη η διαδικτυακή πύλη (στην αλβανική γλώσσα) του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, όπου δημοσιεύονται ανακοινώσεις και στοιχεία για τα προς ιδιωτικοποίηση ακίνητα του αλβανικού δημοσίου. Πώληση υπόλοιπου κρατικού μεριδίου Albpetrol Την απόφαση της αλβανικής Κυβέρνησης για ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Albpetrol, μέχρι τα τέλη του 2011, επανέλαβε πρόσφατα ο Υφυπουργός κ. Sokol Dervishaj, απαντώντας σε δημοσιογράφους. Η πώληση του υπόλοιπου μεριδίου της συγκεκριμένης εταιρείας, μαζί με τα πακέτα μετοχών της ασφαλιστικής Insig και των κρατικών επιχειρήσεων σταθερής τηλεφωνίας και διανομής ηλεκτρισμού, εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα το 2011 στο αλβανικό κράτος ποσού εκατ.. Για την αγορά της Albpetrol έχει επιδείξει ενδιαφέρον η καναδική πετρελαϊκή εταιρία Bankers Petroleum Ltd που δραστηριοποιείται ήδη στην Αλβανία στην εξόρυξη πετρελαίου. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής της καναδικής εταιρείας, με διαθέσιμα της τάξης των 110 εκατ. δολλ. ΗΠΑ, η Bankers Petroleum Ltd είναι έτοιμη να υποβάλει καλύτερη προσφορά για την εξαγορά της Albpetrol. Πώληση υπόλοιπου κρατικού μεριδίου ARΜΟ Την πώληση του υπόλοιπου μεριδίου του 15% της πετρελαϊκής εταιρείας (διϋλιστήρια) ARMO, αποφάσισε το αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 5,1 δις αλβ. λεκ ή 50 εκατ. δολλ. ΗΠΑ. Το 85% της επιχείρησης αγοράστηκε το 2008, έναντι 128 εκατ. (183 εκατ. δολλ. ΗΠΑ), από αμερικανο-ελβετική κοινοπραξία που διοικείται από την Anika Enterprise SA, επιχείρηση που εδρεύει στην Ελβετία και ελέγχεται από τον Αλβανό επιχειρηματία Rezart Taci. Η ARMO, κατέχει το 25 30% της αλβανικής αγοράς πετρελαίου, πραγματοποιεί πωλήσεις ύψους 300 εκατ. δολλ. ΗΠΑ, διαθέτει δύο διυλιστήρια, στο Ballsh και το Fier, και απασχολεί άτομα. Τον τελευταίο Νοέμβριο, η ARMO υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία με την Bankers Petroleum Ltd, που διασφαλίζει την τροφοδότηση του διυλιστηρίου της ARMO με το αργό πετρέλαιο που παράγεται από την καναδική εταιρεία στην αλβανική επικράτεια.

5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Νέα δ/νση Ελληνο-Αλβανικού Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Η νέα Δ/νση του Ελληνο-Αλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΑΕΒΕ) που εγκαταστάθηκε σε νέα Γραφεία είναι : Rr. Donika Kastrioti, EGT Tower, floor 5, suite 11, Tirana Albania, Τηλ.: , Tηλ./Fax : , ΒΙΖΝΕSALBANIA Νέος φορέας αλβανικών εργοδοτικών οργανώσεων συστάθηκε πρόσφατα στη χώρα με την επωνυμία "BIZNESALBANIA" (Δ/νση: Βulevardi Deshmoret e Kombit, Kullat Binjake, Kulla nr 2, kati IX, Tirana Albania, Tηλ./Fax : , Σύμφωνα με ανακοίνωση του νεοεκλεγέντα Προέδρου του φορέα κ. Luan Bregazi, στην "BIZNESALBANIA" έχουν εγγραφεί ήδη ως μέλη οι ενώσεις βιομηχάνων και παραγωγών των κυριότερων κλάδων της οικονομίας της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 80 % του ΑΕΠ της Αλβανίας, ενώ στόχο της αποτελεί, πέραν της συμμετοχής εκπροσώπων της στα Εθνικά Συμβούλια Εργασίας και Επιχειρήσεων της Αλβανίας, η επικοινωνία και συνεργασία της με τους αντίστοιχους φορείς των ευρωπαϊκών χωρών. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ Εξαγορά Euromax από Delhaize Group Σε συμφωνία για την απόκτηση της σερβικής αλυσίδας Σ/Μ Delta Maxi Group, προχώρησε ο βελγικός όμιλος Delhaize Group, ο οποίος έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η σερβική αλυσίδα, η οποία απασχολεί άτομα περίπου συνολικά, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2000 στο Βελιγράδι και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 450 συνολικά καταστήματα στη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία (αλυσίδα Σ/Μ Euromax), ενώ οι πωλήσεις εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα 1,35 1,4 δις. Ειδικότερα στην Αλβανία, η Euromax, αλυσίδα Σ/Μ, κατέχει σημαντικό μερίδιο της αλβανικής αγοράς ειδών διατροφής και ευρείας κατανάλωσης και διαθέτει 16 συνολικά καταστήματα στη χώρα, από τα οποία τα 11 στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων. Η αγορά της Delta Maxi Group αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της παρουσίας του βελγικού Delhaize Group στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «που συνεχίζει να είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη», όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Pierre-Olivier Beckers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, προσθέτοντας, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επενδυτική στρατηγική του βελγικού ομίλου που το 2011 θα έχει παρουσία σε επτά χώρες της περιοχής (Ν.Α. Ευρώπης), εκτιμώμενα έσοδα 3,4 δις και δίκτυο 800 καταστημάτων. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, η

6 αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2011 και ο όμιλος Delhaize θα αποκτήσει το 100% της Delta Maxi Group έναντι 932,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους της, ύψους 300 εκατ.. Επέκταση ιταλικής SAPIO στην αλβανική αγορά Στην ισχυροποίησή της στην αλβανική αγορά, μέσω της εξαγοράς της Sofigaz, στοχεύει η Messer Albagaz, θυγατρική στην Αλβανία της ιταλικής SAPIO, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας βιομηχανικών αερίων. «Με την εξαγορά, δεν αυξάνουμε μόνο τον αριθμό των πελατών μας, αλλά καταλαμβάνουμε και τη 2 η θέση στη μικρή, αλλά διευρυνόμενη αγορά της Αλβανίας, βελτιώνοντας και τα μερίδιά μας στη Νότια Ευρώπη», δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του ομίλου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας. Η Messer Albagaz λειτουργεί στην Αλβανία από το 2006 και εξειδικεύεται στην εμπορία υγροποιημένων αερίων τα οποία διανέμονται, μέσω βυτιοφόρων, σε βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Η εξαγορά της Sofigaz συνεπάγεται τη μεταβίβαση όλων των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών της στη Messer Albagaz, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου γεμίσματος φιαλών αερίου, μιας μονάδας παραγωγής acetylen και του στόλου των οχημάτων της, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η διατήρηση των 21 εργαζόμενων και της διοίκησής της (της Sofigaz). ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Λαθρεμπόριο πετρελαίου Ζημιά 80 εκατομμυρίων στο αλβανικό δημόσιο, εκτιμάται ότι προκάλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, που αφορά λαθρεμπόριο πετρελαίου. Για την υπόθεση, που αποτελεί το τελευταίο διάστημα πρώτη είδηση στα αλβανικά ΜΜΕ, συνελήφθησαν ήδη 13 άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες από το χώρο των πετρελαιοειδών, εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, ενώ άλλα 2 καταζητούνται από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο , οι συλληφθέντες διακίνησαν λαθραία περίπου τόνους πετρελαίου τύπου «virgin naphtha», το οποίο αγόραζαν από τα αλβανικά διυλιστήρια της εταιρείας ΑRMO και μέσω πλαστών εγγράφων τα δήλωναν ως εισαγόμενα, ώστε να δικαιούνται την επιστροφή του ΦΠΑ. Αφαίρεση άδειας τεσσάρων εταιρειών πετρελαίου Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της χώρας αποφάσισε την αφαίρεση της άδειας τεσσάρων εταιρειών εμπορίας πετρελαίου και ειδικότερα των Erkoci-Ad-El, Dhima, Omegaz Energy και Edi Kompany, καθώς επίσης και την αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες σε άλλες επτά (Tiramol, Albania Airlines & Jet Fuel Supply, Beusal, Pilinci Enterprise Co., Orient, Jemishta και Auto Lubrifikant), στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η οικονομική δραστηριότητά τους δεν διεξαγόταν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

7 Εκατομμύρια η φοροδιαφυγή από τα καύσιμα Μελέτη για τις εισπράξεις του 1/8 των αλβανικών πρατηρίων καυσίμων κατά το τρίτο τετράμηνο του 2010, που άρχισε να εφαρμόζεται απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, πραγματοποίησε η Εφορία και τις σύγκρινε με τις εισπράξεις της ίδιας περιόδου του Όπως προέκυψε από τη σύγκριση, οι εισπράξεις το 2010 ήταν διπλάσιες, όχι λόγω της αύξησης της ποσότητας καυσίμων που πουλήθηκε, αλλά γιατί τα πρατήρια δεν εξέδιδαν αποδείξεις το Μόνο από το 1/8 των πρατηρίων και για το συγκεκριμένο διάστημα των 4 μηνών, το αλβανικό δημόσιο στερήθηκε 20 εκατ. από μη καταβληθέντες φόρους. Bankers Petroleum Ltd Η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum Ltd, η οποία από το 2004 δραστηριοποιείται την εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το 2010 δύο εταιρείες αναφορικά με τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος ορισμένων περιοχών στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την RPS Energy Canada Ltd για την περιοχή Patos Marinza στο νομό Fier και από την Degolyer & McNaughton Canada Ltd για την περιοχή Kucova. Σύμφωνα με την έρευνα, τα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου για το 2010 είναι 120 εκατ. βαρέλια, αυξημένα δηλαδή κατά 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα επιβεβαιωμένα μαζί με τα εκτιμώμενα αποθέματα για το 2010 υπολογίζονται στα 238 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται, ότι η Bankers Petroleum Ltd έχει τα πλήρη (100%) δικαιώματα στα ως άνω πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου στην περιοχή Patos Marinza και το 100% των δικαιωμάτων στην Kucova και το Exploration Block F. Στήριξη υλοποίησης αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ Όπως δημοσιεύτηκε σε αλβανικά ΜΜΕ, η αλβανική Κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την υλοποίηση του έργου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), το οποίο «θα καταστήσει τη χώρα μέρος του διεθνούς δικτύου φυσικού αερίου», δεδομένου ότι αφορά στην κατασκευή αγωγού μήκους 520 χλμ., ο οποίος μέσω Ελλάδας και Αλβανίας θα διασχίζει την Αδριατική και θα φτάνει στην Puglia της Ιταλίας και τη Δυτική Ευρώπη, μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία. Στη στήριξη της αλβανικής Κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΑΡ αναφέρθηκε, τόσο ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Nasip Naco, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπεύθυνο του έργου στην Αλβανία κ. Per Lindberg ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη συνεχή συνεργασία με τις αλβανικές Αρχές για την πραγματοποίησή του όσο και ο A/Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Edmond Haxhinasto κατά την τελευταία επίσκεψή του στις στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Socar κ. Rovnag Abdullayev.

8 ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ολοκλήρωση τελικής φάσης διαγωνισμού κατασκευής σήραγγας Εθνικής Οδού Τίρανα Ελμπασάν Ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή τούνελ στην Εθνική Οδό Τίρανα Ελμπασάν, στην οποία συμμετείχαν επτά ενδιαφερόμενοι (από τους 13 που είχαν τελικά επιλεγεί στην 1 η φάση), με την ελληνική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» να έχει υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά, ύψους 83 εκατ. δολλ. ΗΠΑ περίπου. Η απόφαση οριστικής κατακύρωσης του διαγωνισμού και ανακήρυξης του ανάδοχου του έργου, αναμένεται να ληφθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων ( ) και πάντως μέσα στον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου, οι εργασίες κατασκευής της σήραγγας προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλ. στα τέλη του 2012, ενώ αποτελεί το βασικότερο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου Τιράνων Ελμπασάν (συνολικού μήκους 31 χλμ.), μέρους του κόστους του οποίου θα καλυφθεί με χρηματοδότηση, ύψους 222,7 δολλ. ΗΠΑ, που η αλβανική Κυβέρνηση διασφάλισε ήδη από την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB). Συμφωνία ύψους 2 εκατ. με KfW Συμφωνία για δωρεά ύψους 2 εκατ. υπέγραψε η αλβανική Κυβέρνηση με τη γερμανική Tράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaubau (KfW), ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου, για τη διασφάλιση της αειφόρου υδροδότησης και άρδευσης της χώρας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες. Η συμφωνία, από αλβανικής πλευράς, υπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών κ.κ. Ridvan Bode και Sokol Olldashi και προβλέπει την πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφή των αναγκών για νέες επενδύσεις σε κάθε περιοχή. Σημειώνεται ότι, παρά τις πλούσιες υδάτινες πηγές της, στην Αλβανία παρατηρείται έλλειψη ύδατος, ιδιαίτερα πόσιμου (υπάρχουν αγροτικές περιοχές, όπου οι παροχές πόσιμου ύδατος φτάνουν μόνο στο 50% των κατοικιών), που οφείλεται κυρίως στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις υδροδότησης, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο αποχετευτικό δίκτυο. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανεργία αγορά εργασίας Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας INSTAT, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε τελικά το 2010 στο 13,5 %, σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση (0,3%) σε σχέση με το 2009, αλλά 4 μονάδες υψηλότερα από το μέσο όρο των Κ-Μ της ΕΕ-27 (9,6 %). Από το συνολικό αριθμό των ανέργων ( άτομα) ένα μικρό ποσοστό 6%, δηλ άτομα, έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα, ποσού αλβ. λεκ (65 δολλ. ΗΠΑ). Ένας σημαντικός αριθμός των εγγεγραμμένων στις αρμόδιες υπηρεσίες ανέργων (9.000 άτομα περίπου) είναι ανήλικοι, δηλ. ηλικίας ετών, και ακολουθούν οι ηλικίες ετών, κατηγορία όπου ο αριθμός φτάνει τα άτομα. Επίσης, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση

9 ( άνεργοι), ελαφρά χαμηλότερη στους απόφοιτους λυκείου (62.000), σε αντίθεση με τους κατόχους πτυχίων πανεπιστημιακών σχολών που ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα άτομα. Ο μέσος όρος του κατώτερου μισθού παρέμεινε το 2010 στα αλβ. λεκ, σύμφωνα με την απόφαση ου Συμβουλίου Υπουργών της Αλβανίας της 14 ης Ιουλίου 2010, ενώ οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν ελαφρά και έφτασαν στα αλβ. λεκ. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην Αλβανία ήταν, με βάση την INSTAT, στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, άτομα, από τα οποία τα απασχολούνταν στον ιδιωτικό αγροτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο σημειώθηκε μείωση και ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε στα άτομα. Αύξηση τιμών λιανικής πώλησης φαρμάκων Οι αυξημένες τιμές λιανικής πώλησης των φαρμάκων που σημειώνονται στην αλβανική αγορά αποτελούν σοβαρό θέμα που θα εξεταστεί από μικτή Ομάδα Εργασίας στελεχών των συναρμόδιων αλβανικών Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Όπως επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ridvan Bode στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η επιβολή ΦΠΑ, ποσοστού 10%, από 1 ης Φεβρουαρίου τ.έ. στα φάρμακα στόχευε στην καταπολέμηση των μονοπωλίων και στη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι τα φάρμακα πωλούνται και 54% ακριβότερα από τις τιμές εισαγωγής και φτάνουν σε ύψος μέχρι και 60% πιο αυξημένο, σε σχέση με τις τιμές πώλησής τους στα Κ-Μ της ΕΕ. Μείωση ελλείμματος προϋπολογισμού Παρά τη συγκριτικά μικρή, ποσοστού 8,8%, αύξηση των εσόδων, τα οποία το 2010 έφτασαν στα 324,9 δις αλβ. λεκ, έναντι 299,5 δις αλβ. λεκ το 2009, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Αλβανίας συνέχισε να μειώνεται σημαντικά. Ειδικότερα, από το ύψος ρεκόρ, ποσού 80,3 δις αλβ. λεκ στα τέλη του 2009, το εν λόγω έλλειμμα περιορίστηκε το Δεκέμβριο του 2010 στα 37 δις αλβ. λεκ ή 3,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ (2009: 7,4%). Σύμφωνα με το αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών, προτεραιότητα παραμένει ο έλεγχος του δημοσίου χρέους που διατηρείται σε επίπεδο γύρω στο 59 60% του ΑΕΠ και η σταθερή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητά της. Αύξηση τιμών λιανικής πώλησης τροφίμων Η παρατηρούμενη αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων και ιδιαίτερα των βασικών, όπως το ψωμί, τα φυτικά έλαια, η ζάχαρη και το ρύζι, αλλά και το υγραέριο και το πετρέλαιο, καθιστά την επιβίωση του μέσου Αλβανού και κυρίως των συνταξιούχων και ανέργων δυσκολότερη, σημειώνεται σε σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου. Το ζήτημα συζητήθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, όπου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ridvan Bode επισήμανε ότι η αγορά είναι φιλελευθεροποιημένη και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο ύψος των τιμών, όταν αυτές διαμορφώνονται από τις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών του ψωμιού (κοστίζει πλέον 80 λεκ ή 0,60 το τεμάχιο των 800 γραμμ.) οφείλεται στην άνοδο διεθνώς των τιμών των σιτηρών και αλεύρων (προϊόντα που εισάγει η Αλβανία, δεδομένου ότι η παραγωγή της το 2010 μειώθηκε και

10 καλύπτει μόνο το 80 85% των σημερινών αναγκών της), ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για το πετρέλαιο και το υγροποιημένο αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτή, η αύξηση των τιμών πώλησης των λαχανικών και φρούτων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλότερη εγχώρια παραγωγή εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν το 2010 τις καλλιέργειες στις περιοχές Shkodra και Lezha της Βόρειας Αλβανίας, όπως και τη ΝΑ Κορυτσά. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Τουρκο-αλβανικές εμπορικές συναλλαγές «Οι Τούρκοι επιχειρηματίες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για διεύρυνση των επενδύσεών τους σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός», επισήμανε ο εδώ Πρέσβης της Τουρκίας, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλβανό Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Nasip Naco. Σημειώνεται, ότι οι εμπορικές συναλλαγές (διμερής όγκος εμπορίου) Αλβανίας και Τουρκίας ανήλθαν το 2010 στα αλβ. λεκ (266,5 εκατ. ), καταγράφοντας σημαντική αύξηση ποσού εκ. αλβ. λεκ ή ποσοστού 29,71%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος Η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας με την Τουρκία, που το 2010 κατέλαβε την 4 η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της πρώτης, οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση των αλβανικών εξαγωγών προς την Τουρκία, που στη διάρκεια του προηγούμενου έτους 17πλασιάστηκαν και έφτασαν στα 9,65 δις αλβ. λεκ, έναντι 570 εκατ. αλβ. λεκ μόνο το Οι εξαγωγές της Αλβανίας στην Τουρκία, αφορούν κυρίως στις ομάδες προϊόντων «ορυκτά», «μ έτ αλλ α», «αγροτικά προϊόντα», «μηχανήματα και τμήματα αυτών» και «προϊόντα δέρματος». Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, η αξία των εισαγωγών της Αλβανίας από την Τουρκία, κατέγραψε μικρή μείωση, της τάξης του 2,4%, σε σύγκριση με το 2009 και το 2010 ανήλθε στα 27,0 δις αλβ. λεκ, ενώ τα σημαντικότερα εισαγόμενα στην Αλβανία τουρκικά προϊόντα, ήταν τα «προϊόντα μετάλλου», «μηχανήματα», «κλωστοϋφαντουργικά» και «αγροτικά προϊόντα». Μείωση ελλείματος εμπορικού ισοζυγίου Περαιτέρω μείωση της τάξης του 3,36% κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Αλβανίας το 2010, το οποίο διαμορφώθηκε στα 317,2 δις αλβ. λεκ από 327,8 δις το 2009, το πρώτο έτος μετά από μία δεκαετία που σημειώθηκε περιορισμός του εν λόγω ελλείμματος της χώρας. Η συνολική αξία των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας αυξήθηκε το 2010 κατά 19,8% και έφτασε στα εκατ. αλβ. λεκ, σε σχέση με ,8 το Η αύξηση της αξίας του αλβανικού όγκου εμπορίου οφείλεται, τόσο στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 56,43%, όσο και στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών της χώρας κατά 11%, το 2010 έναντι του 2009.

11 Επίσκεψη Αλβανού ΠτΔ στην Ουγγαρία Διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από Αλβανούς επιχειρηματίες, πραγματοποίησε ο ΠτΔ κ. Bamir Topi στις αρχές Μαρτίου τ.έ. στην Ουγγαρία, όπου τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του ΠτΔ κ. Pal Schmitt. Κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών συναλλαγών, όπως και των επενδύσεων Ούγγρων επιχειρηματιών σε διάφορους τομείς της αλβανικής οικονομίας. Ο Ούγγρος Πρόεδρος, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, υποσχέθηκε, ότι η χώρα του θα στηρίξει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ και ο κ. Topi από πλευράς του δήλωσε ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τα κριτήρια που έθεσε στην τελευταία Έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ και οι δύο Πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης των διμερών αλβανο-ουγγρικών σχέσεων. Επίσκεψη Αλβανού ΥΠΕΞ στο Αζερμπαϊτζάν Η ενέργεια και ο τουρισμός ήταν δυο από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ( ) επίσκεψης του Αλβανού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών της χώρας στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Haxhinasto συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της χώρας κ. Ilham Aliyev όσο και με τον ομόλογό του Αζέρο ΥΠΕΞ κ. Elmar Mammadyarov, σύμφωνα με δήλωση του οποίου «συμφωνήσαμε να εισέλθουμε σε μια νέα, πιο στενή συνεργασία και υπάρχει μια κοινή διακυβερνητική συμφωνία για κοινή δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.». Επίσκεψη Αλβανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ Οι διμερείς σχέσεις και η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην πρόσφατη ( ) επίσκεψη στο Ισραήλ του Αλβανού Α/Προέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Haxhinasto, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Avigdor Lieberman. Περαιτέρω, συζητήθηκε η προοπτική συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών και θα δώσουν τη δυνατότητα διερεύνησης ευκαιριών για την πραγματοποίηση ισραηλινών επενδύσεων στην Αλβανία, σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια, οι υποδομές κ.ά..

Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας 2013

Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας 2013 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας Όγκος Εμπορίου Με βάση τα τελευταία προσωρινά στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), η

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΥΑΛΙΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

ΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΥΑΛΙΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΕΒΕΙΑ ΣΗ ΕΛΛΑΔΟ ΣΙΡΑΝΑ ΓΡΑΥΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΠΟΘΕΕΩΝ ΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΥΑΛΙΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ 1. Κύριες εξελίξεις και μεγέθη της αλβανικής ασφαλιστικής αγοράς Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε). Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών - Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, το δ τρίμηνο 2014, το βουλγαρικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών (web: http://www.minfin.bg/en/page/542) και τα ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λευκωσία, 29-03-2010 ΘΕΜΑ: «Το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου» Το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τις δυσανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Πηγές Στοιχείων : Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ξένες εταιρίες στην πγδμ επενδύσεις - εξαγορές Αντιπαράθεση ΕLEM EVN Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Οικονομικά στοιχεία 2007 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2008 +70% Αύξηση Καθαρών Κερδών στα 1 678 εκατ. * σε εκατ. 2007 2006 Δ Καθαρά κέρδη μετόχων ΕΤΕ 1 678 990 +70% Καθαρά κέρδη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΕΦΑ Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου άρχισε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2009. Το 100% των μετοχών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας A Εξάμηνο 2008 Αθήνα, 28 Αυγούστου 2008 σε εκατ. Α 6μηνο 2008 Α 6μηνο 2007 Δ Καθαρά κέρδη μετόχων ΕΤΕ * 835 724 +15% Καθαρά κέρδη από εγχώριες δραστηριότητες 510 478

Διαβάστε περισσότερα

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας 10 Δεκεμβρίου 2009 Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Οικονομικά 2009 Έσοδα 2009 2008 2009 2009 εκ. εκ. 2008 εκ. 2008 (%) ΤΕΠ 1.460,0 1.718,5 258,5 15,0

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 16 Μαΐου 2014 EBRD Ύφεση Τουρισμός Αξιολόγηση Πορείας του Μνημονίου Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η Κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας

Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ (008) ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι αυξανόµενες οικονοµικές σχέσεις µε τη ΝΑ Ευρώπη τροφοδοτούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας 12 10 8 6 4 2 0-2 % 1999 Η δυναµική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Πηγές Στοιχείων : Ελληνική Στατιστική Αρχή, Τράπεζα της Ελλάδος 1 Πίνακας μεγεθών Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14 Νοεμβρίου Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου Θετικά αποτελέσματα Γ Τριμήνου λόγω αριστοποίησης λειτουργίας Διυλιστηρίου Ελευσίνας, αυξημένων εξαγωγών και βελτιωμένης λειτουργικής επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 4ΜΗΝΟ 2015 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ KATA +19,03% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.

ΘΕΜΑ: ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 4ΜΗΝΟ 2015 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ KATA +19,03% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤO BOYΚΟΥΡΕΣΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝOMΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Βουκουρέστι 21 Αυγούστου 2015 Τηλ.: +40-21-210 07 48/ 211 57 24 Α.Π.: Φ. 2600/ 1427 Email: ecocom-bucharest@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) Το βελγικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει το 2,9% του συνολικού ΑΕΠ της Ε.Ε., το 4% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και το 0,97% του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ (στοιχεία 2014). Το Βέλγιο είναι ένας σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ερεβάν, 30 Οκτωβρίου 2015 ΑΠ.Φ. 17.150/ΑΣ 176 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: - ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μ.η.) - Γραφείο κ. Γεν. Γραμ. ΔΟΣ & ΑΣ - Γρ. κ. Β Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Επαρκής ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες Δάνεια προς καταθέσεις στο 95% σε επίπεδο Ομίλου, και 83% στην Ελλάδα Τρέχουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ιανουάριος 2015 (περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τις αντίστοιχες πηγές ) Πηγές Στοιχείων: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurostat, Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2014. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: εκέµβριος 2013. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. εκέµβριος 2013

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2014. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: εκέµβριος 2013. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. εκέµβριος 2013 Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2014 Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: εκέµβριος 2013 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών εκέµβριος 2013 Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειµµα 215 εκατ. ευρώ, σχεδόν το µισό εκείνου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΟΡΑ ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 1 Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος Hellenic Petroleum Marketing Companies Association Ο ΣΕΕΠΕ λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Αθήνα 9-9-2013 Επικαιρότητα 7-9/9/2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010. Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009. Γενικά χαρακτηριστικά ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη 7.05.2010 Εξωτερικό εμπόριο Ισπανίας για το 2009 Γενικά χαρακτηριστικά Η διεθνής οικονομική κρίση, που άρχισε να πλήττει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία από το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Αθήνα, Απρίλιος 2012 www.minfin.gr ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΜΗΝΙΑΙΑ TAMEIAKA ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 29 Αυγούστου 2014 Καταθέσεις Δάνεια Τιμές Ακινήτων Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε για δεύτερη φορά η Κεντρική Τράπεζα, το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών που

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISΜ Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός I. Παγκόσμιος Τουρισμός Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010. Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010 Θέμα: Ισοζύγιο Πληρωμών: ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών Τον Αύγουστο του 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 259 εκατ.

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά ελαιολάδου στο Ισραήλ.

Η αγορά ελαιολάδου στο Ισραήλ. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 3 Daniel Frisch 64731 Tel Aviv, Israel Tel. 00972 3 6055299 Fax. 6055296 e-mail: ecocom-telaviv@mfa.gr Η αγορά ελαιολάδου στο

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012

Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Αν. Καθ. Μαρία Καραμεσίνη ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ημερίδα ΕΙΕΑΔ,«Η αγορά εργασίας σε κρίση», Αθήνα, 9 Ιουλίου 2012 Ιστορική κρίση της αγοράς εργασίας ύψος της ανεργίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο (22.6%) πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Βερολίνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Γραφείο Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τύνιδα 6, rue St. Fulgence, Notre Dame Tunis 1082 Tel. +216 71 288411-846632 Fax +216 71 789518

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015 29 Μαΐου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015 Επάνοδος στην κερδοφορία στο επίπεδο των ενοποιημένων λειτουργικών αποτελεσμάτων EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών 1 για το Α Τρίμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή

Επιτόκια Προθεσμιακών Καταθέσεων 31/12/12 31/03/13 30/06/13 30/09/13 31/12/13 Ετήσια. μεταβολή σε μονάδες βάσης Τριμηνιαία μεταβολή Ετήσια Αποτελέσματα Ομίλου GENIKI Bank Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το και ένα χρόνο μετά την επιτυχή ένταξή της στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η GENIKI Bank βελτίωσε σταδιακά το λειτουργικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος Ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επεξεργάζεται και εκδίδει κάθε δύο χρόνια τον Κατάλογο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, έναν πλήρη οδηγό των παραγωγικών, µεταποιητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στην Κύπρο Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009 Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 9ΜΗΝΟΥ 2009 Καθαρά Κέρδη Ομίλου: 82,4 εκ. (-1,6%, σε επαναλαμβανόμενη βάση +6,4%), Τράπεζας: 96,3 εκ. (+46,7%), με περαιτέρω βελτίωση της προ προβλέψεων οργανικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014 ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Το 2013 καταγράφεται ως έτος που επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση μακροοικονομικών ανισορροπιών που χαρακτήριζαν

Διαβάστε περισσότερα

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45%

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45% Εµπορικό Ισοζύγιο Για το, ο όγκος εµπορίου της Ιταλίας ανήλθε σε 743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιταλικές εξαγωγές ήταν 365 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές 377 δισ. ευρώ. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Μελών Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Ενημερωτικό Δελτίο Μελών Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Ενημερωτικό Δελτίο Μελών Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ευτέρα 19 Μαρτίου 2012 ΗΜΕΡΙ Α ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Σας αποστέλλουµε Πρόσκληση και Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Α) ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ Μελέτη του ΔΝΤ για 17 χώρες του ΟΑΣΑ επισημαίνει ότι για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του πρωτογενούς πλεονάσματος, το ΑΕΠ μειώνεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 2002-2003

ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 2002-2003 Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου, 2004 ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 2002-2003 Το ακόλουθο ενηµερωτικό σηµείωµα εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ και αναλύει την πορεία των ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α τριμήνου 2012 του Ομίλου ΔΕΗ

Αποτελέσματα Α τριμήνου 2012 του Ομίλου ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ A.E. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 29 Μαΐου Αποτελέσματα Α τριμήνου του Ομίλου ΔΕΗ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Κύκλος εργασιών: 1.549,8

Διαβάστε περισσότερα

THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION

THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION Professor Angelos Kotios Albania, November 2013 1 Αντικείμενο παρουσίασης Χαρακτηριστικά της περιοχής Λόγοι για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση τω

Διαβάστε περισσότερα

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013.

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013. Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός προς τη χώρα μας την τελευταία διετία (2013-2014), καθώς οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το επίπεδο ρεκόρ των

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές κινήσεις του ΔΕΣΦΑ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας

Στρατηγικές κινήσεις του ΔΕΣΦΑ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας Στρατηγικές κινήσεις του ΔΕΣΦΑ για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας Γράφει η Ευσταθία Χρυσοβέργη, Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 Το epixeiro.gr εξασφάλισε μια επίσκεψη στα γραφεία ενός από τους καίριους

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο μηνός Σεπτεμβρίου 2013»

Θέμα: «Συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο μηνός Σεπτεμβρίου 2013» ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ- ΚΑΝΟΝΙΚΟ Οδησσός, 7 Οκτωβρίου 2013 Α.Π.: 2170/402 ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ -Β2 Δ/νση ΚΟΙΝ: 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 14 Αυγούστου 2014 Δημοσιονομικό Έλλειμμα - Πληθωρισμός - Εξωτερικό Εμπόριο Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΜΠ, τα οποία δημοσιεύτηκαν μετά την απόφαση για επιβολή εμπάργκο από τη Ρωσία

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 8 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ UNILEVER UNITED NATURAL FOODS UNILEVER UNITED NATURAL FOODS Η Unilever είναι μία από τις κορυφαίες προμηθέυτριες εταιρείες στον κόσμο, που μεταφέρουν με

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου 2015 30 Νοεμβρίου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου 2015 Διπλασιασμός των λειτουργικών κερδών EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών 1 : 133,5εκ έναντι 64,3εκ το Εννεάμηνο 2014 Κερδοφορία για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 13 Οκτωβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα δημοσιονομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκη, 23/05/13 Σκοπός της µελέτης:

Διαβάστε περισσότερα

Εβδοµαδιαία ενηµέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-Α Ε Υ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει και να εφαρµόσει το ανθρώπινο δικαίωµα στο νερό»

Εβδοµαδιαία ενηµέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-Α Ε Υ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει και να εφαρµόσει το ανθρώπινο δικαίωµα στο νερό» Τεύχος 37 Εβδοµαδιαία ενηµέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-Α Ε Υ ιοσκούρων 4 & Πολυγνώτου Τηλ. 2103310080-1 www.kpolykentro.gr Υπεύθυνη Μαρία Φιλιοπούλου Τεύχος 91 20 Φεβρουαρίου 2014 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΝΕ Μ07. Ιούλιος 2013. Συγγραφείς: Αργυρώ Ροϊνιώτη, Κωστής Σταμπολής

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΝΕ Μ07. Ιούλιος 2013. Συγγραφείς: Αργυρώ Ροϊνιώτη, Κωστής Σταμπολής Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΝΕ Μ07 Ιούλιος 2013 Συγγραφείς: Αργυρώ Ροϊνιώτη, Κωστής Σταμπολής Σύνοψη Μελέτης Η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιαίτερα εξαρτημένη από το

Διαβάστε περισσότερα

Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας

Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας ελτίο Τύπου Αθήνα, 25 Αυγούστου, 2008 Το δεύτερο τρίµηνο χαρακτηρίστηκε από την εξαγορά της National Starch και το πρόγραµµα για την ενίσχυση της αποτελεσµατικότητας Η Henkel σηµείωσε ικανοποιητική οργανική

Διαβάστε περισσότερα

Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη Σύµβουλος ΟΕΥ Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη Σύµβουλος ΟΕΥ Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιανουάριος 2012 Εϖισκόϖηση οικονοµικών ειδήσεων αϖό τον αλβανικό τύϖο Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη Σύµβουλος ΟΕΥ Α Γραφείο Οικονοµικών & Εµϖορικών Υϖοθέσεων Τιράνων ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΤΒΕΡΝΗΗ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΣΙΟ ΙΑΝΟΤΑΡΙΟ 2013

ΣΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΤΒΕΡΝΗΗ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΣΙΟ ΙΑΝΟΤΑΡΙΟ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΤΒΕΡΝΗΗ ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΕΛΣΙΟ ΙΑΝΟΤΑΡΙΟ 2013 ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΗΡΙΟ ΣΟΤ ΚΡΑΣΟΤ Αθήνα, Φεβρουάριος 2013 www.minfin.gr ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΜΗΝΙΑΙΑ TAMEIAKA ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατά το 2006 το εξωτερικό χρέος της Αλβανίας αυξήθηκε κατά 316 εκ. $ και έφθασε το ποσό των 1,6 δις $.

Κατά το 2006 το εξωτερικό χρέος της Αλβανίας αυξήθηκε κατά 316 εκ. $ και έφθασε το ποσό των 1,6 δις $. ΒΑΣΙΚΑ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ Γενική Οικονοµική Κατάσταση - Μακροοικονοµικοί δείκτες Σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2007 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας υπολογίζεται σε 11,3

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνο: 00 36 1/4132613, Fax : 00 36 1/3217403, E-mail: greekcom@t-online.hu

Τηλέφωνο: 00 36 1/4132613, Fax : 00 36 1/3217403, E-mail: greekcom@t-online.hu ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥ ΑΠΕΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : H-1063 Budapest, Szegfu ut. 3 Τηλέφωνο: 00 36 1/4132613, Fax : 00 36 1/3217403, E-mail: greekcom@t-online.hu ΜΗΝΙΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.5.2014 COM(2014) 283 final 2014/0148 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1387/2013 για την αναστολή των αυτόνομων

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014

Αποτελέσματα Β Τριμήνου 2014 29 Αυγούστου Αποτελέσματα Β Τριμήνου Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα: Δείκτες κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 17,8% και δανείων προς καταθέσεις 103,4%. Συνεχιζόμενη ανάκαμψη των κερδών προ προβλέψεων

Διαβάστε περισσότερα

Νο.35 Ιούνιος 2007 Ισπανία: ο νέος μεγάλος εμπορικός μας εταίρος

Νο.35 Ιούνιος 2007 Ισπανία: ο νέος μεγάλος εμπορικός μας εταίρος Σύντομα σημειώματα για θέματα εξαγωγικού ενδιαφέροντος Νο.35 Ιούνιος 2007 Ισπανία: ο νέος μεγάλος εμπορικός μας εταίρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών Κρατίνου 11,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΕΥΧΟΣ αρ. 30, ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ...3. Εισαγωγή...3. Εγχώρια παραγωγή τυροκομικών...3. Καταναλωτικές προτιμήσεις...4. Δίκτυα διανομής...

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ...3. Εισαγωγή...3. Εγχώρια παραγωγή τυροκομικών...3. Καταναλωτικές προτιμήσεις...4. Δίκτυα διανομής... Έρευνα αγοράς Τοµέας τυροκοµικών προϊόντων στη Γαλλία Γραφείο Οικονοµικών και Εµπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας Παρισίων Παρίσι, Απρίλιος 2013 1 Περιεχόμενα ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ...3 Εισαγωγή...3 Εγχώρια

Διαβάστε περισσότερα

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.

Eurochambers Economic Survey 2011. Οκτώβριος 2010. TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap. 1 Eurochambers Economic Survey 2011 Οκτώβριος 2010 TNS ICAP 154A, Sevastoupoleos St., Athens 11526 T: (+30)210 7260600 E: tnsicap@tnsicap.gr GALLUP INTERNATIONAL ASSOCIATION 2 ΠΙΚΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Το ξένο εργατικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση

Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση «Ελληνικό Αλουμίνιο 2011» 14-15 Οκτωβρίου Κεραμίδας Νίκος Αρχιτέκτονας Μηχανικός I.U.A.V. Ανταγωνισμός: έτοιμο εισαγόμενο κούφωμα Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ? Τραπεζοαφάλεια (Bancassurance) ονομάζεται η διείσδυση των τραπεζών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Οι εξαγωγές αποτελούν το «κλειδί» για την αναθέρµανση της ελληνικής οικονοµίας. Με δεδοµένη την αδυναµία της εγχώριας αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

19 Αυγούστου 2014 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

19 Αυγούστου 2014 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ THΣ «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «MIG REAL ESTATE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Οι πρόσφατες εξελίξεις στους κλάδους μόδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Οι πρόσφατες εξελίξεις στους κλάδους μόδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα ΣΥΝΕΔΡΙΟ Οι πρόσφατες εξελίξεις στους κλάδους μόδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα Οι βασικές προτεραιότητες της περιόδου 2014-2020 Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2014 Θεόφιλος Ασλανίδης Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας

Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε. Ρυθμιζόμενα τιμολόγια σε συνθήκες ενεργειακής ανεπάρκειας Καθ. Νίκος Χατζηαργυρίου Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΙΕΝΕ, 2 η Εβδομάδα Ενέργειας 13 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Ονοματεπώνυμο: Τάσιος Ανδρέας Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Δεκέμβριος 2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2002 ( ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα-IAS)

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2002 ( ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα-IAS) Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου, 2003 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2002 ( ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα-IAS) Αύξηση µεριδίου αγοράς κατά 1% στις Καταθέσεις και τις Χορηγήσεις Οργανικά Κέρδη 1 263 εκατ. (+7%) - Καθαρά

Διαβάστε περισσότερα

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον «20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον 1 H εξέλιξη των Κινητών Επικοινωνιών 1993-2013 2 Κινητή Τηλεφωνία: 20 χρόνια κοντά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ALPHA BANK CYPRUS LIMITED ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Για την τριμηνία που έληξε στις 31 Μαρτίου 2010 0 ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση συνολικών εσόδων 1 Ενδιάμεση ενοποιημένη κατάσταση μεταβολών στα ίδια κεφάλαια 2 Ενδιάμεση ενοποιημένη

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως:

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως: Ο Τουριστικός Οργανισμός TEZ TOUR ιδρύθηκε το 1994, και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του εξερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Μελών Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

Ενημερωτικό Δελτίο Μελών Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Ενημερωτικό Δελτίο Μελών Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 Η ιοίκηση και το προσωπικό του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας σας εύχονται Χρόνια Πολλά & Καλή Ανάσταση! ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ: Άννα Διανά ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ: 8 ΑΘΗΝΑ 11/12/2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ.4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012.5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ.2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ.4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012.5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΑΡΟΚΟΥ...2 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ...3 ΕΞΑΓΩΓΕΣ...4 ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 2012...5 ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ - ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ...6 ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΥΡΙΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ...7 ΚΥΡΙΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ...8 ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ Box 55565, 102 04 Stockholm, Sweden Tηλ. (+46-8) 545 660 16, 17, Tέλεφαξ (+46-8) 667 32 93 Email: sweden.oey@greekembassy.se

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Ερεβάν, 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Ερεβάν, 13 Σεπτεμβρίου 2011 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : 6 Demirchian Str., 375002 Yerevan Τηλέφωνο : 003741-530051,530446 Τηλ/τυπο : 0037410-530049 Ηλεκ. Δ/νση : ecocom-yerevan@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Νέες προκλήσεις ή ευκαιρίες της κυπριακής. οικονομίας και αγοράς

Νέες προκλήσεις ή ευκαιρίες της κυπριακής. οικονομίας και αγοράς Νέες προκλήσεις ή ευκαιρίες της κυπριακής οικονομίας και αγοράς ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΡΟΝΙΑΣ Σύμβουλος ΟΕΥ Α Ιστορικό εξέλιξης της κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία :

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία : ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΒΙΟΤΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Συνέντευξη Τύπου Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Ο ελληνικός τουρισμός παραμένει διεθνώς ανταγωνιστικός και είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ.

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΡΗΣ Αντικείμενα αναφοράς Ανασκόπηση της κρίσης και εφαρμογή «μνημονιακών»

Διαβάστε περισσότερα

Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Βρυξέλλες, Δεκέμβριος 2015 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ...1 1. ΒΕΛΓΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα