ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011"

Transcript

1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011 Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο Υπεύθυνη Έκδοσης: Χρυσάνθη Πασσάδη-Σύμβουλος ΟΕΥ Α Πρεσβεία της Ελλάδας - Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αίτημα Αλβανικής Ένωσης Τουρισμού για μείωση του ΦΠΑ «Πέρα από την έλλειψη αναπτυγμένων υποδομών, τα υψηλά φορολογικά βάρη αποτελούν ένα ακόμη παράγοντα που εμποδίζει την πρόοδο και ανταγωνιστικότητα της αλβανικής τουριστικής βιομηχανίας», σύμφωνα με την Αλβανική Ένωση Τουρισμού (Albanian Tourism Association/ATA, που τρεις μήνες πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για μείωση του ΦΠΑ στον τομέα. Ο επιβαλλόμενος στην Αλβανία ΦΠΑ, ποσοστού 20%, αποτελεί τον υψηλότερο στην περιοχή, σε σύγκριση με τον ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα και η Τουρκία, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ξενοδοχειακού κλάδου, εκπροσωπώντας την ΑΤΑ, η οποία έχει ζητήσει μείωσή του στο 8%. Σύμφωνα με διοργανωτές ταξιδιών στην Αλβανία, η υψηλή φορολογία επιφέρει αύξηση του κόστους, με συνέπεια περισσότεροι Αλβανοί να επιλέγουν για τις διακοπές τους προορισμούς στο εξωτερικό, όπου βρίσκουν ανταγωνιστικές και συχνά χαμηλότερες τιμές. Εξέλιξη αλβανικού τουρισμού Σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αλλοδαπών (δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αλβανοί μετανάστες που διαμένουν στο εξωτερικό) που επισκέφθηκαν το Α εξάμηνο του 2010 τη χώρα ανήλθε στα άτομα, δηλ. αυξήθηκε κατά επισκέπτες και σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (και 7,7% έναντι του Α εξαμ. 2006). Όσον αφορά την προέλευση των ξένων επισκεπτών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η πλειονότητα προερχόταν από την πγδμ (21%), το Κοσσυφοπέδιο (19%), το Μαυροβούνιο (12%), την Ιταλία και την Ελλάδα (ανά 8%) και ακολούθησαν οι Σερβία (4%), η Μεγ. Βρετανία και η Γερμανία, με ποσοστό 3% η καθεμία. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, συνεισέφερε στην οικονομία της χώρας το 2009 πάνω από 2,4 δις δολλ. ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 προβλέπουν περαιτέρω άνοδο, ποσοστού 4%, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου του κλάδου (World Travel and Tourism Council). Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από Αλβανοί εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, αριθμός που αναμένεται να διευρυνθεί την τρέχουσα διετία, παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον κλάδο ευρύτερα.

2 AEΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Αύξηση ταξιδιωτών Διεθνούς Αεροδρομίου Τιράνων Αριθμός-ρεκόρ ατόμων εξυπηρετήθηκε στη διάρκεια του 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων «Μητέρα Τερέζα» (Τirana International Airport/TIA, σημειώνοντας αύξηση ποσοστού 10,2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος Αντίστοιχα, μεγαλύτερος ήταν το 2010 και ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του ΤΙΑ, οι οποίες ανήλθαν στις , δηλ. κατά 3,5% περισσότερες από το 2009, όπως και της εμπορευματικής κίνησης, με τις ποσότητες cargo που διακινήθηκαν (1.785 τον.) το 2010 να σημειώνουν έναντι του 2009 ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 4,4%. Για το τρέχον έτος, η κίνηση αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη, λόγω και της πρόσφατης κατάργησης των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται Κ-Μ της ΕΕ. Το 2010, οι πέντε αεροπορικές εταιρείες που μετέφεραν την πλειονότητα των επιβατών από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων (από τις 12 συνολικά που πραγματοποιούν πτήσεις), ήταν κατά σειρά οι Belle Air (43,9%), Alitalia (10,6%), Albanian Airlines (7,4%), Austrian Airlines (5,7%) και Turkish Airlines (4,9%). Μνημόνιο Συνεργασίας αεροπορικών μεταφορών open sky Αλβανίας ΗΑΕ Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας κ. Ernest Noka και του Γεν. Δ/ντή της Γενικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (General Civil Aviation Authority/GCAA) των ΗΑΕ κ. Saif Mohammed Al Suwaidi, υπογράφηκε στο Ντουμπάι Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜοU) Αλβανίας-ΗΑΕ, ενώ μονογράφηκε συμφωνία αεροπορικών μεταφορών (Air Services Agreement/ASA) open sky μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία που απελευθερώνει τις αεροπορικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων και παρέχει πλήρη ευελιξία για διαδρομές, δυναμικότητα, συχνότητα και τύπους αεροσκαφών, επιτρέποντας στους αερομεταφορείς των συμβαλλόμενων χωρών να προσφέρουν ελεύθερες υπηρεσίες στην κάθε αγορά, καλύπτει από την πλευρά των ΗΑΕ τις εταιρείες Emirates Airline, Etihad Airways, Air Arabia, RAK Airways και Fly Dubai και από την Αλβανία τις Albanian Airlines και Bellair. ΤΡΑΠΕΖΕΣ Πόρισμα Αλβανικής Αρχής Ανταγωνισμού για τον τραπεζικό τομέα στη χώρα Σε συνέχεια της δημόσιας συζήτησης και των δημοσιευμάτων του τύπου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για το συγκριτικά μεγάλο ύψος των τελών και προμηθειών των τραπεζικών εργασιών στην Αλβανία, η Αλβανική Αρχή Ανταγωνισμού, μετά από παρακολούθηση της τραπεζικής αγοράς τη διετία , όπου «διαπιστώθηκαν περιπτώσεις αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας», δημοσιοποίησε τα πορίσματα της μελέτης της, καθώς και δέσμη συστάσεων και μέτρων, μεταξύ των οποίων : - Άμεση εφαρμογή από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας της προβλεπόμενης νομοθεσίας, στις περιπτώσεις που εμπορικές τράπεζες αυξάνουν αυθαίρετα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των καταναλωτών τα τέλη τους.

3 - Λήψη μέτρων από την Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της διαφάνειας, υποχρεώνοντας τις εμπορικές τράπεζες να επικαιροποιούν τους όρους και τα τιμολόγια των εργασιών τους στις ιστοσελίδες τους. - Κατάρτιση σχεδίου νόμου, με πρωτοβουλία του αρμόδιου για την προστασία των καταναλωτών αλβανικού Υπουργείου, για τη δημιουργία θεσμού «Τραπεζικού Διαμεσολαβητή». Συνέντευξη Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας Στην προαναφερθείσα μελέτη της Αλβανικής Αρχής Ανταγωνισμού, αναφέρθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας (Bank of Albania/BoA, κ. Ardian Fullani, σε συνέντευξη τύπου, στις , επισημαίνοντας, ότι δεν ανέδειξε πρόβλημα ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, αλλά θέματα τελών, τιμών και διαφάνειας που συνιστούν διαρθρωτικά προβλήματα και αφορούν το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα. Επιπλέον, ο κ. Fullani, διαβεβαιώνοντας, ότι ο τραπεζικός είναι ο καλύτερα ελεγχόμενος και διαφανής τομέας στην Αλβανία, όπως και ο πλέον τακτικός πληρωτής φόρων, σημείωσε ότι τα τέλη και οι προμήθειες των τραπεζών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2% μόνο των εσόδων τους και αναφέρθηκε σε μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς από την Κεντρική Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί αποτελεσματικότερο και τα προσφερόμενα προϊόντα ιδιαίτερα σε αλβανικά λεκ, όπου υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής φθηνότερα. Συγκριτική έρευνα Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών για τα τραπεζικά τέλη και τις προμήθειες Συγκριτική μελέτη με τίτλο «On fees and commissions applied by Banks in Albania» δημοσιοποίησε και η Αλβανική Ένωση Τραπεζών (Albanian Association of Banks/AAΒ) που καλύπτει 28 συνολικά τράπεζες, από τις οποίες οι 13 στην Αλβανία και οι λοιπές 15 σε 7 άλλες στην πλειονότητα γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και συγκρίνει τα επιβαλλόμενα τέλη και τις προμήθειες σε 20 επιλεγμένα «τυπικά» τραπεζικά προϊόντα, που σχετίζονται με λογαριασμούς, e-banking, κάρτες και πληρωμές. Με βάση την έρευνα, σε σύγκριση με τις τράπεζες των λοιπών χωρών, οι δραστηριοποιούμενες στην Αλβανία είναι σε 17 προϊόντα φθηνότερες και μόνο σε 3 πιο ακριβές, κατά μέσο όρο. Επίσης, τα έσοδα των τραπεζών στην Αλβανία από τα τέλη και τις προμήθειες, καλύπτουν το 21% των λειτουργικών εξόδων τους, έναντι αντίστοιχου μέσου ποσοστού στις λοιπές χώρες 37%, συμπέρασμα που καταδεικνύει το υψηλό λειτουργικό κόστος των τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα και το χαμηλό ύψος των χρεώσεων για τις εργασίες τους, σε σχέση με τις δαπάνες τους. Νέο Δ.Σ. Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Αλβανικής Ένωση Τραπεζών (Albanian Association of Banks/AAΒ, που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές στις Μεταξύ του μελών πενταμελούς Δ.Σ. της Ένωσης, εκλέχτηκαν ο κ. Ι. Κουγιώνας, Γεν. Δ/ντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αλβανία, ο οποίος είναι και ο νέος Αντιπρόεδρος της Ένωσης, καθώς και ο κ. Ανδρέας Γαλάτουλας, Δ/ντής της Alpha Bank στην Αλβανία.

4 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στοιχεία δημόσιας περιουσίας υπό ιδιωτικοποίηση Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, στη διάρκεια του 2011, εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα, δηλώνοντας ότι έχουν ήδη εντοπιστεί ακίνητα και πακέτα μετοχών κρατικής περιουσίας, τα οποία θα προσφερθούν προς πώληση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μερίδια μετοχών του αλβανικού δημοσίου σε εταιρείες σημαντικών κλάδων, όπως ο πετρελαϊκός (Albpetrol, ARMO), η σταθερή τηλεφωνία (Albtelecom), ο ηλεκτρισμός (εταιρεία διανομής ηλεκτρισμού πρώην OSHH και τώρα CEZ Shperndarje) και οι ασφάλειες (Insig), μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες του στρατού που δεν χρησιμοποιούνται πλέον κ.ά. κρατικά ακίνητα. Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων και ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 2009 ποσοστό της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το ως άνω πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί ήδη η διαδικτυακή πύλη (στην αλβανική γλώσσα) του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, όπου δημοσιεύονται ανακοινώσεις και στοιχεία για τα προς ιδιωτικοποίηση ακίνητα του αλβανικού δημοσίου. Πώληση υπόλοιπου κρατικού μεριδίου Albpetrol Την απόφαση της αλβανικής Κυβέρνησης για ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Albpetrol, μέχρι τα τέλη του 2011, επανέλαβε πρόσφατα ο Υφυπουργός κ. Sokol Dervishaj, απαντώντας σε δημοσιογράφους. Η πώληση του υπόλοιπου μεριδίου της συγκεκριμένης εταιρείας, μαζί με τα πακέτα μετοχών της ασφαλιστικής Insig και των κρατικών επιχειρήσεων σταθερής τηλεφωνίας και διανομής ηλεκτρισμού, εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα το 2011 στο αλβανικό κράτος ποσού εκατ.. Για την αγορά της Albpetrol έχει επιδείξει ενδιαφέρον η καναδική πετρελαϊκή εταιρία Bankers Petroleum Ltd που δραστηριοποιείται ήδη στην Αλβανία στην εξόρυξη πετρελαίου. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής της καναδικής εταιρείας, με διαθέσιμα της τάξης των 110 εκατ. δολλ. ΗΠΑ, η Bankers Petroleum Ltd είναι έτοιμη να υποβάλει καλύτερη προσφορά για την εξαγορά της Albpetrol. Πώληση υπόλοιπου κρατικού μεριδίου ARΜΟ Την πώληση του υπόλοιπου μεριδίου του 15% της πετρελαϊκής εταιρείας (διϋλιστήρια) ARMO, αποφάσισε το αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 5,1 δις αλβ. λεκ ή 50 εκατ. δολλ. ΗΠΑ. Το 85% της επιχείρησης αγοράστηκε το 2008, έναντι 128 εκατ. (183 εκατ. δολλ. ΗΠΑ), από αμερικανο-ελβετική κοινοπραξία που διοικείται από την Anika Enterprise SA, επιχείρηση που εδρεύει στην Ελβετία και ελέγχεται από τον Αλβανό επιχειρηματία Rezart Taci. Η ARMO, κατέχει το 25 30% της αλβανικής αγοράς πετρελαίου, πραγματοποιεί πωλήσεις ύψους 300 εκατ. δολλ. ΗΠΑ, διαθέτει δύο διυλιστήρια, στο Ballsh και το Fier, και απασχολεί άτομα. Τον τελευταίο Νοέμβριο, η ARMO υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία με την Bankers Petroleum Ltd, που διασφαλίζει την τροφοδότηση του διυλιστηρίου της ARMO με το αργό πετρέλαιο που παράγεται από την καναδική εταιρεία στην αλβανική επικράτεια.

5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Νέα δ/νση Ελληνο-Αλβανικού Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Η νέα Δ/νση του Ελληνο-Αλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΑΕΒΕ) που εγκαταστάθηκε σε νέα Γραφεία είναι : Rr. Donika Kastrioti, EGT Tower, floor 5, suite 11, Tirana Albania, Τηλ.: , Tηλ./Fax : , ΒΙΖΝΕSALBANIA Νέος φορέας αλβανικών εργοδοτικών οργανώσεων συστάθηκε πρόσφατα στη χώρα με την επωνυμία "BIZNESALBANIA" (Δ/νση: Βulevardi Deshmoret e Kombit, Kullat Binjake, Kulla nr 2, kati IX, Tirana Albania, Tηλ./Fax : , Σύμφωνα με ανακοίνωση του νεοεκλεγέντα Προέδρου του φορέα κ. Luan Bregazi, στην "BIZNESALBANIA" έχουν εγγραφεί ήδη ως μέλη οι ενώσεις βιομηχάνων και παραγωγών των κυριότερων κλάδων της οικονομίας της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 80 % του ΑΕΠ της Αλβανίας, ενώ στόχο της αποτελεί, πέραν της συμμετοχής εκπροσώπων της στα Εθνικά Συμβούλια Εργασίας και Επιχειρήσεων της Αλβανίας, η επικοινωνία και συνεργασία της με τους αντίστοιχους φορείς των ευρωπαϊκών χωρών. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ Εξαγορά Euromax από Delhaize Group Σε συμφωνία για την απόκτηση της σερβικής αλυσίδας Σ/Μ Delta Maxi Group, προχώρησε ο βελγικός όμιλος Delhaize Group, ο οποίος έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η σερβική αλυσίδα, η οποία απασχολεί άτομα περίπου συνολικά, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2000 στο Βελιγράδι και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 450 συνολικά καταστήματα στη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία (αλυσίδα Σ/Μ Euromax), ενώ οι πωλήσεις εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα 1,35 1,4 δις. Ειδικότερα στην Αλβανία, η Euromax, αλυσίδα Σ/Μ, κατέχει σημαντικό μερίδιο της αλβανικής αγοράς ειδών διατροφής και ευρείας κατανάλωσης και διαθέτει 16 συνολικά καταστήματα στη χώρα, από τα οποία τα 11 στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων. Η αγορά της Delta Maxi Group αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της παρουσίας του βελγικού Delhaize Group στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «που συνεχίζει να είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη», όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Pierre-Olivier Beckers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, προσθέτοντας, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επενδυτική στρατηγική του βελγικού ομίλου που το 2011 θα έχει παρουσία σε επτά χώρες της περιοχής (Ν.Α. Ευρώπης), εκτιμώμενα έσοδα 3,4 δις και δίκτυο 800 καταστημάτων. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, η

6 αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2011 και ο όμιλος Delhaize θα αποκτήσει το 100% της Delta Maxi Group έναντι 932,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους της, ύψους 300 εκατ.. Επέκταση ιταλικής SAPIO στην αλβανική αγορά Στην ισχυροποίησή της στην αλβανική αγορά, μέσω της εξαγοράς της Sofigaz, στοχεύει η Messer Albagaz, θυγατρική στην Αλβανία της ιταλικής SAPIO, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας βιομηχανικών αερίων. «Με την εξαγορά, δεν αυξάνουμε μόνο τον αριθμό των πελατών μας, αλλά καταλαμβάνουμε και τη 2 η θέση στη μικρή, αλλά διευρυνόμενη αγορά της Αλβανίας, βελτιώνοντας και τα μερίδιά μας στη Νότια Ευρώπη», δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του ομίλου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας. Η Messer Albagaz λειτουργεί στην Αλβανία από το 2006 και εξειδικεύεται στην εμπορία υγροποιημένων αερίων τα οποία διανέμονται, μέσω βυτιοφόρων, σε βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Η εξαγορά της Sofigaz συνεπάγεται τη μεταβίβαση όλων των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών της στη Messer Albagaz, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου γεμίσματος φιαλών αερίου, μιας μονάδας παραγωγής acetylen και του στόλου των οχημάτων της, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η διατήρηση των 21 εργαζόμενων και της διοίκησής της (της Sofigaz). ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Λαθρεμπόριο πετρελαίου Ζημιά 80 εκατομμυρίων στο αλβανικό δημόσιο, εκτιμάται ότι προκάλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, που αφορά λαθρεμπόριο πετρελαίου. Για την υπόθεση, που αποτελεί το τελευταίο διάστημα πρώτη είδηση στα αλβανικά ΜΜΕ, συνελήφθησαν ήδη 13 άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες από το χώρο των πετρελαιοειδών, εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, ενώ άλλα 2 καταζητούνται από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο , οι συλληφθέντες διακίνησαν λαθραία περίπου τόνους πετρελαίου τύπου «virgin naphtha», το οποίο αγόραζαν από τα αλβανικά διυλιστήρια της εταιρείας ΑRMO και μέσω πλαστών εγγράφων τα δήλωναν ως εισαγόμενα, ώστε να δικαιούνται την επιστροφή του ΦΠΑ. Αφαίρεση άδειας τεσσάρων εταιρειών πετρελαίου Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της χώρας αποφάσισε την αφαίρεση της άδειας τεσσάρων εταιρειών εμπορίας πετρελαίου και ειδικότερα των Erkoci-Ad-El, Dhima, Omegaz Energy και Edi Kompany, καθώς επίσης και την αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες σε άλλες επτά (Tiramol, Albania Airlines & Jet Fuel Supply, Beusal, Pilinci Enterprise Co., Orient, Jemishta και Auto Lubrifikant), στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η οικονομική δραστηριότητά τους δεν διεξαγόταν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

7 Εκατομμύρια η φοροδιαφυγή από τα καύσιμα Μελέτη για τις εισπράξεις του 1/8 των αλβανικών πρατηρίων καυσίμων κατά το τρίτο τετράμηνο του 2010, που άρχισε να εφαρμόζεται απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, πραγματοποίησε η Εφορία και τις σύγκρινε με τις εισπράξεις της ίδιας περιόδου του Όπως προέκυψε από τη σύγκριση, οι εισπράξεις το 2010 ήταν διπλάσιες, όχι λόγω της αύξησης της ποσότητας καυσίμων που πουλήθηκε, αλλά γιατί τα πρατήρια δεν εξέδιδαν αποδείξεις το Μόνο από το 1/8 των πρατηρίων και για το συγκεκριμένο διάστημα των 4 μηνών, το αλβανικό δημόσιο στερήθηκε 20 εκατ. από μη καταβληθέντες φόρους. Bankers Petroleum Ltd Η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum Ltd, η οποία από το 2004 δραστηριοποιείται την εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το 2010 δύο εταιρείες αναφορικά με τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος ορισμένων περιοχών στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την RPS Energy Canada Ltd για την περιοχή Patos Marinza στο νομό Fier και από την Degolyer & McNaughton Canada Ltd για την περιοχή Kucova. Σύμφωνα με την έρευνα, τα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου για το 2010 είναι 120 εκατ. βαρέλια, αυξημένα δηλαδή κατά 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα επιβεβαιωμένα μαζί με τα εκτιμώμενα αποθέματα για το 2010 υπολογίζονται στα 238 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται, ότι η Bankers Petroleum Ltd έχει τα πλήρη (100%) δικαιώματα στα ως άνω πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου στην περιοχή Patos Marinza και το 100% των δικαιωμάτων στην Kucova και το Exploration Block F. Στήριξη υλοποίησης αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ Όπως δημοσιεύτηκε σε αλβανικά ΜΜΕ, η αλβανική Κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την υλοποίηση του έργου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), το οποίο «θα καταστήσει τη χώρα μέρος του διεθνούς δικτύου φυσικού αερίου», δεδομένου ότι αφορά στην κατασκευή αγωγού μήκους 520 χλμ., ο οποίος μέσω Ελλάδας και Αλβανίας θα διασχίζει την Αδριατική και θα φτάνει στην Puglia της Ιταλίας και τη Δυτική Ευρώπη, μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία. Στη στήριξη της αλβανικής Κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΑΡ αναφέρθηκε, τόσο ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Nasip Naco, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπεύθυνο του έργου στην Αλβανία κ. Per Lindberg ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη συνεχή συνεργασία με τις αλβανικές Αρχές για την πραγματοποίησή του όσο και ο A/Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Edmond Haxhinasto κατά την τελευταία επίσκεψή του στις στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Socar κ. Rovnag Abdullayev.

8 ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ολοκλήρωση τελικής φάσης διαγωνισμού κατασκευής σήραγγας Εθνικής Οδού Τίρανα Ελμπασάν Ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή τούνελ στην Εθνική Οδό Τίρανα Ελμπασάν, στην οποία συμμετείχαν επτά ενδιαφερόμενοι (από τους 13 που είχαν τελικά επιλεγεί στην 1 η φάση), με την ελληνική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» να έχει υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά, ύψους 83 εκατ. δολλ. ΗΠΑ περίπου. Η απόφαση οριστικής κατακύρωσης του διαγωνισμού και ανακήρυξης του ανάδοχου του έργου, αναμένεται να ληφθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων ( ) και πάντως μέσα στον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου, οι εργασίες κατασκευής της σήραγγας προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλ. στα τέλη του 2012, ενώ αποτελεί το βασικότερο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου Τιράνων Ελμπασάν (συνολικού μήκους 31 χλμ.), μέρους του κόστους του οποίου θα καλυφθεί με χρηματοδότηση, ύψους 222,7 δολλ. ΗΠΑ, που η αλβανική Κυβέρνηση διασφάλισε ήδη από την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB). Συμφωνία ύψους 2 εκατ. με KfW Συμφωνία για δωρεά ύψους 2 εκατ. υπέγραψε η αλβανική Κυβέρνηση με τη γερμανική Tράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaubau (KfW), ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου, για τη διασφάλιση της αειφόρου υδροδότησης και άρδευσης της χώρας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες. Η συμφωνία, από αλβανικής πλευράς, υπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών κ.κ. Ridvan Bode και Sokol Olldashi και προβλέπει την πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφή των αναγκών για νέες επενδύσεις σε κάθε περιοχή. Σημειώνεται ότι, παρά τις πλούσιες υδάτινες πηγές της, στην Αλβανία παρατηρείται έλλειψη ύδατος, ιδιαίτερα πόσιμου (υπάρχουν αγροτικές περιοχές, όπου οι παροχές πόσιμου ύδατος φτάνουν μόνο στο 50% των κατοικιών), που οφείλεται κυρίως στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις υδροδότησης, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο αποχετευτικό δίκτυο. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανεργία αγορά εργασίας Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας INSTAT, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε τελικά το 2010 στο 13,5 %, σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση (0,3%) σε σχέση με το 2009, αλλά 4 μονάδες υψηλότερα από το μέσο όρο των Κ-Μ της ΕΕ-27 (9,6 %). Από το συνολικό αριθμό των ανέργων ( άτομα) ένα μικρό ποσοστό 6%, δηλ άτομα, έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα, ποσού αλβ. λεκ (65 δολλ. ΗΠΑ). Ένας σημαντικός αριθμός των εγγεγραμμένων στις αρμόδιες υπηρεσίες ανέργων (9.000 άτομα περίπου) είναι ανήλικοι, δηλ. ηλικίας ετών, και ακολουθούν οι ηλικίες ετών, κατηγορία όπου ο αριθμός φτάνει τα άτομα. Επίσης, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση

9 ( άνεργοι), ελαφρά χαμηλότερη στους απόφοιτους λυκείου (62.000), σε αντίθεση με τους κατόχους πτυχίων πανεπιστημιακών σχολών που ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα άτομα. Ο μέσος όρος του κατώτερου μισθού παρέμεινε το 2010 στα αλβ. λεκ, σύμφωνα με την απόφαση ου Συμβουλίου Υπουργών της Αλβανίας της 14 ης Ιουλίου 2010, ενώ οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν ελαφρά και έφτασαν στα αλβ. λεκ. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην Αλβανία ήταν, με βάση την INSTAT, στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, άτομα, από τα οποία τα απασχολούνταν στον ιδιωτικό αγροτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο σημειώθηκε μείωση και ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε στα άτομα. Αύξηση τιμών λιανικής πώλησης φαρμάκων Οι αυξημένες τιμές λιανικής πώλησης των φαρμάκων που σημειώνονται στην αλβανική αγορά αποτελούν σοβαρό θέμα που θα εξεταστεί από μικτή Ομάδα Εργασίας στελεχών των συναρμόδιων αλβανικών Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Όπως επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ridvan Bode στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η επιβολή ΦΠΑ, ποσοστού 10%, από 1 ης Φεβρουαρίου τ.έ. στα φάρμακα στόχευε στην καταπολέμηση των μονοπωλίων και στη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι τα φάρμακα πωλούνται και 54% ακριβότερα από τις τιμές εισαγωγής και φτάνουν σε ύψος μέχρι και 60% πιο αυξημένο, σε σχέση με τις τιμές πώλησής τους στα Κ-Μ της ΕΕ. Μείωση ελλείμματος προϋπολογισμού Παρά τη συγκριτικά μικρή, ποσοστού 8,8%, αύξηση των εσόδων, τα οποία το 2010 έφτασαν στα 324,9 δις αλβ. λεκ, έναντι 299,5 δις αλβ. λεκ το 2009, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Αλβανίας συνέχισε να μειώνεται σημαντικά. Ειδικότερα, από το ύψος ρεκόρ, ποσού 80,3 δις αλβ. λεκ στα τέλη του 2009, το εν λόγω έλλειμμα περιορίστηκε το Δεκέμβριο του 2010 στα 37 δις αλβ. λεκ ή 3,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ (2009: 7,4%). Σύμφωνα με το αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών, προτεραιότητα παραμένει ο έλεγχος του δημοσίου χρέους που διατηρείται σε επίπεδο γύρω στο 59 60% του ΑΕΠ και η σταθερή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητά της. Αύξηση τιμών λιανικής πώλησης τροφίμων Η παρατηρούμενη αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων και ιδιαίτερα των βασικών, όπως το ψωμί, τα φυτικά έλαια, η ζάχαρη και το ρύζι, αλλά και το υγραέριο και το πετρέλαιο, καθιστά την επιβίωση του μέσου Αλβανού και κυρίως των συνταξιούχων και ανέργων δυσκολότερη, σημειώνεται σε σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου. Το ζήτημα συζητήθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, όπου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ridvan Bode επισήμανε ότι η αγορά είναι φιλελευθεροποιημένη και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο ύψος των τιμών, όταν αυτές διαμορφώνονται από τις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών του ψωμιού (κοστίζει πλέον 80 λεκ ή 0,60 το τεμάχιο των 800 γραμμ.) οφείλεται στην άνοδο διεθνώς των τιμών των σιτηρών και αλεύρων (προϊόντα που εισάγει η Αλβανία, δεδομένου ότι η παραγωγή της το 2010 μειώθηκε και

10 καλύπτει μόνο το 80 85% των σημερινών αναγκών της), ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για το πετρέλαιο και το υγροποιημένο αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτή, η αύξηση των τιμών πώλησης των λαχανικών και φρούτων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλότερη εγχώρια παραγωγή εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν το 2010 τις καλλιέργειες στις περιοχές Shkodra και Lezha της Βόρειας Αλβανίας, όπως και τη ΝΑ Κορυτσά. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Τουρκο-αλβανικές εμπορικές συναλλαγές «Οι Τούρκοι επιχειρηματίες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για διεύρυνση των επενδύσεών τους σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός», επισήμανε ο εδώ Πρέσβης της Τουρκίας, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλβανό Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Nasip Naco. Σημειώνεται, ότι οι εμπορικές συναλλαγές (διμερής όγκος εμπορίου) Αλβανίας και Τουρκίας ανήλθαν το 2010 στα αλβ. λεκ (266,5 εκατ. ), καταγράφοντας σημαντική αύξηση ποσού εκ. αλβ. λεκ ή ποσοστού 29,71%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος Η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας με την Τουρκία, που το 2010 κατέλαβε την 4 η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της πρώτης, οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση των αλβανικών εξαγωγών προς την Τουρκία, που στη διάρκεια του προηγούμενου έτους 17πλασιάστηκαν και έφτασαν στα 9,65 δις αλβ. λεκ, έναντι 570 εκατ. αλβ. λεκ μόνο το Οι εξαγωγές της Αλβανίας στην Τουρκία, αφορούν κυρίως στις ομάδες προϊόντων «ορυκτά», «μ έτ αλλ α», «αγροτικά προϊόντα», «μηχανήματα και τμήματα αυτών» και «προϊόντα δέρματος». Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, η αξία των εισαγωγών της Αλβανίας από την Τουρκία, κατέγραψε μικρή μείωση, της τάξης του 2,4%, σε σύγκριση με το 2009 και το 2010 ανήλθε στα 27,0 δις αλβ. λεκ, ενώ τα σημαντικότερα εισαγόμενα στην Αλβανία τουρκικά προϊόντα, ήταν τα «προϊόντα μετάλλου», «μηχανήματα», «κλωστοϋφαντουργικά» και «αγροτικά προϊόντα». Μείωση ελλείματος εμπορικού ισοζυγίου Περαιτέρω μείωση της τάξης του 3,36% κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Αλβανίας το 2010, το οποίο διαμορφώθηκε στα 317,2 δις αλβ. λεκ από 327,8 δις το 2009, το πρώτο έτος μετά από μία δεκαετία που σημειώθηκε περιορισμός του εν λόγω ελλείμματος της χώρας. Η συνολική αξία των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας αυξήθηκε το 2010 κατά 19,8% και έφτασε στα εκατ. αλβ. λεκ, σε σχέση με ,8 το Η αύξηση της αξίας του αλβανικού όγκου εμπορίου οφείλεται, τόσο στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 56,43%, όσο και στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών της χώρας κατά 11%, το 2010 έναντι του 2009.

11 Επίσκεψη Αλβανού ΠτΔ στην Ουγγαρία Διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από Αλβανούς επιχειρηματίες, πραγματοποίησε ο ΠτΔ κ. Bamir Topi στις αρχές Μαρτίου τ.έ. στην Ουγγαρία, όπου τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του ΠτΔ κ. Pal Schmitt. Κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών συναλλαγών, όπως και των επενδύσεων Ούγγρων επιχειρηματιών σε διάφορους τομείς της αλβανικής οικονομίας. Ο Ούγγρος Πρόεδρος, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, υποσχέθηκε, ότι η χώρα του θα στηρίξει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ και ο κ. Topi από πλευράς του δήλωσε ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τα κριτήρια που έθεσε στην τελευταία Έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ και οι δύο Πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης των διμερών αλβανο-ουγγρικών σχέσεων. Επίσκεψη Αλβανού ΥΠΕΞ στο Αζερμπαϊτζάν Η ενέργεια και ο τουρισμός ήταν δυο από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ( ) επίσκεψης του Αλβανού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών της χώρας στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Haxhinasto συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της χώρας κ. Ilham Aliyev όσο και με τον ομόλογό του Αζέρο ΥΠΕΞ κ. Elmar Mammadyarov, σύμφωνα με δήλωση του οποίου «συμφωνήσαμε να εισέλθουμε σε μια νέα, πιο στενή συνεργασία και υπάρχει μια κοινή διακυβερνητική συμφωνία για κοινή δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.». Επίσκεψη Αλβανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ Οι διμερείς σχέσεις και η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην πρόσφατη ( ) επίσκεψη στο Ισραήλ του Αλβανού Α/Προέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Haxhinasto, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Avigdor Lieberman. Περαιτέρω, συζητήθηκε η προοπτική συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών και θα δώσουν τη δυνατότητα διερεύνησης ευκαιριών για την πραγματοποίηση ισραηλινών επενδύσεων στην Αλβανία, σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια, οι υποδομές κ.ά..

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Οικονομικά στοιχεία 2007 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2008 +70% Αύξηση Καθαρών Κερδών στα 1 678 εκατ. * σε εκατ. 2007 2006 Δ Καθαρά κέρδη μετόχων ΕΤΕ 1 678 990 +70% Καθαρά κέρδη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών - Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, το δ τρίμηνο 2014, το βουλγαρικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε). Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14 Νοεμβρίου Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου Θετικά αποτελέσματα Γ Τριμήνου λόγω αριστοποίησης λειτουργίας Διυλιστηρίου Ελευσίνας, αυξημένων εξαγωγών και βελτιωμένης λειτουργικής επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Πηγές Στοιχείων : Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΝΕ Μ07. Ιούλιος 2013. Συγγραφείς: Αργυρώ Ροϊνιώτη, Κωστής Σταμπολής

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΝΕ Μ07. Ιούλιος 2013. Συγγραφείς: Αργυρώ Ροϊνιώτη, Κωστής Σταμπολής Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΙΕΝΕ Μ07 Ιούλιος 2013 Συγγραφείς: Αργυρώ Ροϊνιώτη, Κωστής Σταμπολής Σύνοψη Μελέτης Η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιαίτερα εξαρτημένη από το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΕΦΑ Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου άρχισε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2009. Το 100% των μετοχών της

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 14 Αυγούστου 2014 Δημοσιονομικό Έλλειμμα - Πληθωρισμός - Εξωτερικό Εμπόριο Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΜΠ, τα οποία δημοσιεύτηκαν μετά την απόφαση για επιβολή εμπάργκο από τη Ρωσία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ιανουάριος 2015 (περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τις αντίστοιχες πηγές ) Πηγές Στοιχείων: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurostat, Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη Σύµβουλος ΟΕΥ Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη Σύµβουλος ΟΕΥ Α ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιανουάριος 2012 Εϖισκόϖηση οικονοµικών ειδήσεων αϖό τον αλβανικό τύϖο Συντάκτρια: Χρυσάνθη Πασσάδη Σύµβουλος ΟΕΥ Α Γραφείο Οικονοµικών & Εµϖορικών Υϖοθέσεων Τιράνων ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 29 Αυγούστου 2014 Καταθέσεις Δάνεια Τιμές Ακινήτων Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε για δεύτερη φορά η Κεντρική Τράπεζα, το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών που

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: 2014 Επαρκής ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες Δάνεια προς καταθέσεις στο 95% σε επίπεδο Ομίλου, και 83% στην Ελλάδα Τρέχουσα

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISΜ Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός I. Παγκόσμιος Τουρισμός Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Πρόταση για ρύθμιση δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων 1. Ελληνική Οικονομία και Τουρισμός Ο τουρισμός είναι σημαντικός τομέας για την ελληνική οικονομία από απόψεως

Διαβάστε περισσότερα

Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση

Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση Ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό και η κατασκευαστική επιχείρηση «Ελληνικό Αλουμίνιο 2011» 14-15 Οκτωβρίου Κεραμίδας Νίκος Αρχιτέκτονας Μηχανικός I.U.A.V. Ανταγωνισμός: έτοιμο εισαγόμενο κούφωμα Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Με επιστροφή στην κερδοφορία ολοκληρώνεται η πρώτη χρήση της Εμπορικής Τράπεζας μετά την ενσωμάτωση στον Όμιλο της Crédit Agricole

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Με επιστροφή στην κερδοφορία ολοκληρώνεται η πρώτη χρήση της Εμπορικής Τράπεζας μετά την ενσωμάτωση στον Όμιλο της Crédit Agricole Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2008 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ενοποιημένων Αποτελεσμάτων Χρήσης 2007 Εμπορικής Τράπεζας Με επιστροφή στην κερδοφορία ολοκληρώνεται η πρώτη χρήση της Εμπορικής Τράπεζας μετά την ενσωμάτωση στον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΟΡΑ ΤΕΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2010 1 Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος Hellenic Petroleum Marketing Companies Association Ο ΣΕΕΠΕ λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

Τηλέφωνο: 00 36 1/4132613, Fax : 00 36 1/3217403, E-mail: greekcom@t-online.hu

Τηλέφωνο: 00 36 1/4132613, Fax : 00 36 1/3217403, E-mail: greekcom@t-online.hu ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥ ΑΠΕΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : H-1063 Budapest, Szegfu ut. 3 Τηλέφωνο: 00 36 1/4132613, Fax : 00 36 1/3217403, E-mail: greekcom@t-online.hu ΜΗΝΙΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2014. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: εκέµβριος 2013. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. εκέµβριος 2013

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2014. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: εκέµβριος 2013. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών. εκέµβριος 2013 Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2014 Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: εκέµβριος 2013 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών εκέµβριος 2013 Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειµµα 215 εκατ. ευρώ, σχεδόν το µισό εκείνου

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκη, 23/05/13 Σκοπός της µελέτης:

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος

Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος Ο Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επεξεργάζεται και εκδίδει κάθε δύο χρόνια τον Κατάλογο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, έναν πλήρη οδηγό των παραγωγικών, µεταποιητικών

Διαβάστε περισσότερα

Νέες προκλήσεις ή ευκαιρίες της κυπριακής. οικονομίας και αγοράς

Νέες προκλήσεις ή ευκαιρίες της κυπριακής. οικονομίας και αγοράς Νέες προκλήσεις ή ευκαιρίες της κυπριακής οικονομίας και αγοράς ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΡΟΝΙΑΣ Σύμβουλος ΟΕΥ Α Ιστορικό εξέλιξης της κυπριακής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία

Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Αξιολόγηση δυνητικών συνεπειών capital controls στην τοπική οικονομία Η ενίσχυση του κλίματος αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Οικονομικές και επιχειρηματικές ειδήσεις από την Πορτογαλία

Θέμα : Οικονομικές και επιχειρηματικές ειδήσεις από την Πορτογαλία ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΣΤΗ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Tel: 00351 21 350 16 00 Fax: 00351 21 350 16 09 Λισσαβώνα, 4 Μαΐου 2010 ΑΠ. Φ.2700/138 ΠΡΟΣ: Όπως Πίνακας Αποδεκτών Θέμα : Οικονομικές

Διαβάστε περισσότερα

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013.

χώρας το δεκάμηνο του 2014 ξεπέρασαν το σύνολο των διανυκτερεύσεων ολόκληρου του έτους 2013. Σημαντική ήταν η αύξηση που παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός προς τη χώρα μας την τελευταία διετία (2013-2014), καθώς οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών εκτιμάται ότι ξεπέρασαν το επίπεδο ρεκόρ των

Διαβάστε περισσότερα

η πληρότητα των ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας την ίδια περίοδο, καθώς αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη του συνολικού τζίρου των τουριστικών

η πληρότητα των ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας την ίδια περίοδο, καθώς αυτό αποτελεί μια σημαντική ένδειξη του συνολικού τζίρου των τουριστικών ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2005-2008 Η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, ένας πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ο τουριστικός τομέας αποτελεί, αδιαμφισβήτητα,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013

Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Αποτελέσματα Α Τριμήνου 2013 Η άμεση και πλήρης ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 5,8δισ. αποκαθιστά την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας με pro-forma δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔOΣ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: ΠΟΡΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2015 31 Αυγούστου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οικονομικά αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2015 Σημαντική ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών 1 για το Α Εξάμηνο του έτους: κέρδη 61,7εκ έναντι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΞΕΝΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 2004-2007 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Το ξένο εργατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 13 Οκτωβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δημοσιονομικά στοιχεία για την περίοδο 2010 2013 H Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα δημοσιονομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Ονοματεπώνυμο: Τάσιος Ανδρέας Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Δεκέμβριος 2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναθεωρημένες Προβλέψεις για τον Εισερχόμενο Τουρισμό στην Ελλάδα το 2010 μετά την Κρίση του Απριλίου και τα Γεγονότα του Μαΐου

Αναθεωρημένες Προβλέψεις για τον Εισερχόμενο Τουρισμό στην Ελλάδα το 2010 μετά την Κρίση του Απριλίου και τα Γεγονότα του Μαΐου Αθήνα, 2 Ιουλίου 2010 Δελτίο Τύπου Παρουσιάστηκε, σήμερα στις 2 Ιουλίου 2010 στο ξενοδοχείο St.George Lycabettus, το τέταρτο τεύχος της Εξαμηνιαίας Έκθεσης Ανάλυσης των Τουριστικών Τάσεων με τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Αλβανία : Εξωτερικό εµπόριο και κλάδος δοµικών υλικών

Αλβανία : Εξωτερικό εµπόριο και κλάδος δοµικών υλικών Αλβανία : Εξωτερικό εµπόριο και κλάδος δοµικών υλικών Επιµέλεια: Χρήστος Φαρµάκης-Σύµβουλος ΟΕΥ Α Συντάκτης: Σπύρος Οικονόµου-Γραµµατέας ΟΕΥ Α Έρευνα: Σπ. Οικονόµου Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονοµικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων (2015 2017) για τη στήριξη της γεωργίας και της αγροτικής βιομηχανίας στην Αλβανία Από 1/1/2015 πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Οι εξαγωγές αποτελούν το «κλειδί» για την αναθέρµανση της ελληνικής οικονοµίας. Με δεδοµένη την αδυναµία της εγχώριας αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ: Ετήσια Έκθεση 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ: Ετήσια Έκθεση 2011 Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatasi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως:

Το δικό μας εταιρικό στιλ περιλαμβάνει τέτοια στοιχεία όπως: Ο Τουριστικός Οργανισμός TEZ TOUR ιδρύθηκε το 1994, και κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του εξερχόμενου τουρισμού από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στην Κύπρο Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015 29 Μαΐου 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οικονομικά αποτελέσματα Α Τριμήνου 2015 Επάνοδος στην κερδοφορία στο επίπεδο των ενοποιημένων λειτουργικών αποτελεσμάτων EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών 1 για το Α Τρίμηνο του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 19.5.2014 COM(2014) 283 final 2014/0148 (NLE) Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1387/2013 για την αναστολή των αυτόνομων

Διαβάστε περισσότερα

2 Χρόνια Διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Τα επιτεύγματα της πολιτικής του. Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ. Αν. Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας

2 Χρόνια Διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Τα επιτεύγματα της πολιτικής του. Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ. Αν. Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας 2 Χρόνια Διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ Τα επιτεύγματα της πολιτικής του Χρήστος Σταϊκούρας Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ. Αν. Υπεύθυνος Τομέα Οικονομίας Βασικά Μεγέθη της Οικονομίας Η ύφεση βάθυνε Η χώρα έχει εισέλθει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2002 ( ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα-IAS)

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2002 ( ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα-IAS) Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου, 2003 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ 2002 ( ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα-IAS) Αύξηση µεριδίου αγοράς κατά 1% στις Καταθέσεις και τις Χορηγήσεις Οργανικά Κέρδη 1 263 εκατ. (+7%) - Καθαρά

Διαβάστε περισσότερα

100 ημέρες. Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013

100 ημέρες. Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου. Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013 Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου 100 ημέρες Ανασκόπηση μεταβατικής περιόδου 01 Ιουνίου 10 Σεπτεμβρίου 2013 Σταθεροποίηση, Αναδιάρθρωση και Απορρόφηση πρώην Λαϊκής, Γενική Συνέλευση Μετόχων για εκλογή νέου Διοικητικού

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: Συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Που αποβλέπουν και τι επιτυγχάνουν.

Πτυχιακή Εργασία: Συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Που αποβλέπουν και τι επιτυγχάνουν. Πτυχιακή Εργασία: Συγχωνεύσεις και εξαγορές στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Που αποβλέπουν και τι επιτυγχάνουν. Πάρις - Θεόδωρος Καραγιαννίδης. Α.Μ. 01/056 Υπευθ. Καθ.- Δρ. Ι. Χατζηκιάν Τμήμα Διοίκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Οικονομική κατάσταση στην πγδμ Γενικά ΑΞΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 Τοπικά

Διαβάστε περισσότερα

Καταναλωτές: Oι αεροπορικές εταιρείες προβαίνουν στην εξυγίανση των ιστοτόπων πώλησης εισιτηρίων

Καταναλωτές: Oι αεροπορικές εταιρείες προβαίνουν στην εξυγίανση των ιστοτόπων πώλησης εισιτηρίων IP/09/783 Bρυξέλλες, 14 Μαΐου 2009 Καταναλωτές: Oι αεροπορικές εταιρείες προβαίνουν στην εξυγίανση των ιστοτόπων πώλησης εισιτηρίων Τα νέα αποτελέσµατα της ΕΕ που δηµοσιεύονται σήµερα δείχνουν ότι οι ιστότοποι

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΥΠΕ 2. ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS 3. SIGMALIVE 4. Από την πλευρά τους, CIPA δια του προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη και CIBA δια του προέδρου του και πρώην υπουργού Υγείας, Φρίξου Σαββίδη, έκαναν λόγο για

Διαβάστε περισσότερα

1.Επιχειρηματική δραστηριότητα

1.Επιχειρηματική δραστηριότητα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ιουλίου 2013 Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Επιμέλεια -Επεξεργασία: Σπύρος Οικονόμου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 2: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013-30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Λισσαβώνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Λισσαβώνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Τηλ.: 0035 121 350 1600-2 ΚΑΝΟΝΙΚΟ-ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ Λισσαβώνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011 Φαξ: 0035 121 350 1609 Α.Π.: Φ. 2150 / 322 E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία Βασικά μεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία Βασικά μεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Διοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριμηνιαία ενημέρωση για την απασχόληση, τις συνθήκες διαβίωσης και την οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Εβδοµαδιαία ενηµέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-Α Ε Υ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει και να εφαρµόσει το ανθρώπινο δικαίωµα στο νερό»

Εβδοµαδιαία ενηµέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-Α Ε Υ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαιτήσει και να εφαρµόσει το ανθρώπινο δικαίωµα στο νερό» Τεύχος 37 Εβδοµαδιαία ενηµέρωση Κοινωνικό Πολύκεντρο-Α Ε Υ ιοσκούρων 4 & Πολυγνώτου Τηλ. 2103310080-1 www.kpolykentro.gr Υπεύθυνη Μαρία Φιλιοπούλου Τεύχος 91 20 Φεβρουαρίου 2014 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να

Διαβάστε περισσότερα

Για πρώτη φορά κάτω από 4 εκατομμύρια ο ενεργός πληθυσμός Μελέτη Απασχόλησης της ICAP Group στα πλαίσια της Έκδοσης LEADING EMPLOYERS IN GREECE

Για πρώτη φορά κάτω από 4 εκατομμύρια ο ενεργός πληθυσμός Μελέτη Απασχόλησης της ICAP Group στα πλαίσια της Έκδοσης LEADING EMPLOYERS IN GREECE Για πρώτη φορά κάτω από 4 εκατομμύρια ο ενεργός πληθυσμός Μελέτη Απασχόλησης της ICAP Group στα πλαίσια της Έκδοσης LEADING EMPLOYERS IN GREECE Για δεύτερη χρονιά η ICAP Group εκπόνησε αναλυτική Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Πρεσβεία της Ελλάδος στο Βέλγιο Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ Βρυξέλλες, Δεκέμβριος 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ...3 1. ΒΕΛΓΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ & ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ Γραφείο Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων Πρεσβείας της Ελλάδος στην Τύνιδα 6, rue St. Fulgence, Notre Dame Tunis 1082 Tel. +216 71 288411-846632 Fax +216 71 789518

Διαβάστε περισσότερα

19 Αυγούστου 2014 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

19 Αυγούστου 2014 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ THΣ «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ «MIG REAL ESTATE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010

Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Δελτίο τύπου 28 Φεβρουαρίου 2011 Προκαταρκτικά ετήσια αποτελέσματα της Marfin Popular Bank για το έτος 2010 Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με την άντληση 488.2 εκατ., και η πώληση

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα «Ενεργειακά δίκτυα στην Ευρώπη η υλοποίηση ενός οράματος» The Economist «Η Θάλασσα της Ευρώπης: Σκιαγραφώντας τον χάρτη της οικονομικής ανάπτυξης» Θεσσαλονίκη, 17 Φεβρουαρίου 2014 Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ Box 55565, 102 04 Stockholm, Sweden Tηλ. (+46-8) 545 660 16, 17, Tέλεφαξ (+46-8) 667 32 93 Email: sweden.oey@greekembassy.se

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ EFG EUROBANK ERGASIAS ΚΑΙ Η ΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ EFG EUROBANK ERGASIAS ΚΑΙ Η ΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ EFG EUROBANK ERGASIAS ΚΑΙ Η ΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Ο Τραπεζικός Όµιλος EFG Eurobank Ergasias Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ιδρύθηκε το 1990 µε αρχική επωνυµία "Ευρωεπενδυτική Τράπεζα".

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ MUSTAFA OSMAN ISMAIL ALAMIN MINISTER OF INVESTMENT, REPUBLIC OF SUDAN TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο

Επικαιρότητα 7-9/9/2013. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Αθήνα 9-9-2013 Επικαιρότητα 7-9/9/2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Ερεβάν, 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Ερεβάν, 13 Σεπτεμβρίου 2011 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ταχ. Δ/νση : 6 Demirchian Str., 375002 Yerevan Τηλέφωνο : 003741-530051,530446 Τηλ/τυπο : 0037410-530049 Ηλεκ. Δ/νση : ecocom-yerevan@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ ΟΥ ΣΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ Γραφείο Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Βελιγράδι Simina 15 Beograd 11000 Tel. +381 11 3222338-3231577 Fax +381 11 3249215 Η ΑΓΟΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό

Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2014 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 2 Αφίξεις, Εισπράξεις, Πληρωμές ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Ίδρυση εταιρείας: Υπάρχει υπηρεσία ενός «παραθύρου» (one window shop) στο Υπουργείο Φόρων, η οποία εκδίδει άδεια για την ίδρυση νέας εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΟΙ Σ.Α.Δ.Φ. ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η αναγκαιότητα για την εναρμόνιση της άμεσης φορολογίας των επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012.

ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. ΘΕΜΑ: Εξωτερικό Εμπόριο Προϊόντων Νοτίου Αφρικής 2012. Αναλύονται ακολούθως οι εμπορικές ροές προϊόντων (εξαγωγές - εισαγωγές) της Ν. Αφρικής για το έτος 2012, βάσει των επίσημων στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

ICAP: ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ 4.462 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ICAP: ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ 4.462 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πειραιάς, 17 Ιουλίου 2013 (Πηγή: Icap) ICAP: ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ 4.462 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ελληνική οικονομία εξακολούθησε να λειτουργεί υπό καθεστώς βαθειάς ύφεσης και το 2012, η έκταση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου 2014 21 Νοεμβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οικονομικά αποτελέσματα Εννεαμήνου 2014 Αύξηση 86% στα συγκρίσιμα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη EBITDA στο σύνολο των θυγατρικών 1 : 73,9εκ έναντι 39,7εκ το Εννεάμηνο 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1 -

ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 1 - ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή (NAV/share) προ αναβαλλόμενης φορολογίας: ετήσια μείωση 2% σε 19,97 Έσοδα:

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας

Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρήσεων» Λάρισα 23 Μαίου 2013 Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Παρουσίαση από Δημήτριο Μίχα Σύμβουλο Ο.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών

Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΤΟΥΣ Δελτίο Τύπου, 29.08.14 2014 Κύρια Σημεία Αποτελεσμάτων και Μεγεθών Αποτελέσματα 4 ου 3μήνου 2014 Τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη (εξαιρουμένων

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό και Επιχειρηματικό Περιβάλλον Εξωτερικό Εμπόριο Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις με την Ελλάδα Πρόσβαση στην αγορά και δυνατότητες

Οικονομικό και Επιχειρηματικό Περιβάλλον Εξωτερικό Εμπόριο Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις με την Ελλάδα Πρόσβαση στην αγορά και δυνατότητες Οικονομικό και Επιχειρηματικό Περιβάλλον Εξωτερικό Εμπόριο Οικονομικές & Εμπορικές Σχέσεις με την Ελλάδα Πρόσβαση στην αγορά και δυνατότητες συνεργασιών ΔημήτριοςΓ. Ζιώγας ΣύμβουλοςΑ Ο.Ε.Υ. 2010- Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία :

Κύριοι Μέτοχοι, 1. Γενικά Πληροφοριακά Στοιχεία : ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ «ΒΙΟΤΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.»ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον «20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον 1 H εξέλιξη των Κινητών Επικοινωνιών 1993-2013 2 Κινητή Τηλεφωνία: 20 χρόνια κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ.

Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. Ευρωπαϊκή κρίση στην Ελλάδα: Επιστημονική ανάλυση της κρίσης υπό το πρίσμα των οικονομικών στοιχείων & του μάρκετινγκ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΡΗΣ Αντικείμενα αναφοράς Ανασκόπηση της κρίσης και εφαρμογή «μνημονιακών»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ (Bancassurance) ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ : Alpha Bank ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΑΣΦΑΛΕΙΕΣ? Τραπεζοαφάλεια (Bancassurance) ονομάζεται η διείσδυση των τραπεζών

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορευματική σύνδεση του. Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) με το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ)

Εμπορευματική σύνδεση του. Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) με το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) Εμπορευματική σύνδεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) με το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) Περιεχόμενα Παρουσίαση των δύο συνεργατών Σύμπλευση Στόχος Θεωρητικό υπόβαθρο Εμπειρία μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Q1.15

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Q1.15 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Q1.15 Επαρκής ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Επαρκής ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες Δάνεια προς καταθέσεις στο 104% σε επίπεδο Ομίλου και 95% στην Ελλάδα Τρέχουσα

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικά Νέα Tax Flash

Φορολογικά Νέα Tax Flash GLOBAL ACCOUNTING SOLUTIONS Α.Ε. Φορολογικά Νέα Tax Flash Επικοινωνία: Παπαδημητρίου Δημήτρης Senior Tax Partner dpapadimitriou@pdaudit.gr Μαλιάγκα Ασπασία Head of Tax amaliagka@pdaudit.gr Η εγκύκλιος

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Παράρτημα Α. Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα

Ειδικό Παράρτημα Α. Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Ειδικό Παράρτημα Α Χρηματοοικονομικοί δείκτες: Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα 2013 Ετήσια έκθεση ελληνικού εμπορίου Α. Ανάλυση κατά κλάδο και τομέα Στο παράρτημα αυτό παρουσιάζεται ξεχωριστά για κάθε κλάδο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΝΩΠΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ Γραφείο Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων Καΐρου Κάιρο, Μάιος 2014 1. Εισαγωγικά 2. Στατιστικά στοιχεία - παρατηρήσεις 3. Συµπεράσµατα 4. Πηγές 1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Παραδοσιακά,

Διαβάστε περισσότερα

HΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με θέμα «Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων και στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα»

HΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με θέμα «Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων και στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα» HΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ με θέμα «Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων και στρατηγικές διαχείρισης των χαρτοφυλακίων ακινήτων στην Ελλάδα» Κυρίες και κύριοι, Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 Χαιρετισμός από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΩΓΟΣ TAP EΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΑΓΩΓΟΣ TAP EΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΑΓΩΓΟΣ TAP EΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Energy for Growth MAΪΟΣ 2013 / 12 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελίδα 3 Χαρακτηριστικά έργου ΤΑΡ 4 Οφέλη του ΤΑΡ για την Ελλάδα 5 Πλεονεκτήματα του ΤΑΡ έναντι του Nabucco West 8

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Παρουσία. Διαφήμιση αποταμιευτικού προϊόντος της Polbank EFG (Πολωνία). 40

Διεθνής Παρουσία. Διαφήμιση αποταμιευτικού προϊόντος της Polbank EFG (Πολωνία). 40 Διεθνής Παρουσία Η Eurobank EFG αναγνωρίζοντας έγκαιρα την ευκαιρία και τη δυναμική που παρουσιάζει η Νέα Ευρώπη στον τομέα των τραπεζικών δραστηριοτήτων, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια μία μακροπρόθεσμη

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην Eλληνική οικονομία

Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην Eλληνική οικονομία Η συνεισφορά του Διεθνούς Aερολιμένα Aθηνών στην Eλληνική οικονομία ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ 2013 Περιεχόμενα 01 Πρόλογος από τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννη Ν. Παράσχη και τον Καθηγητή

Διαβάστε περισσότερα

Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015

Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015 Κυπριακή Οικονομία & Κτηματαγορά 2014-2015 Μάρτιος 2014 Η πρόβλεψη είναι δύσκολη, ειδικά όταν πρόκειται για το μέλλον. ΑΕΠ & Ανεργία Η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά το 2013 ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό σημείωμα για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας Βουλγαρίας

Ενημερωτικό σημείωμα για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας Βουλγαρίας Ενημερωτικό σημείωμα για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας Βουλγαρίας 1) Διμερείς εμπορικές σχέσεις Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Βουλγαρίας και Κίνας διαμορφώνεται την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ. Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κείμενο πολιτικής Προτάσεις του ΣΕΤΕ Αλέξανδρος Λαμνίδης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ Βασικά μεγέθη ελληνικού τουρισμού Διεθνείς Ταξιδιωτικές Εισπράξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ * ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ *

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ * ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ * ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ * ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ * Διαπιστώσεις Διαπίστωση Ι: Ο όγκος και η αξία των εξαγωγών ελληνικών ελιών στην Ιαπωνία -αν και σε αυξητική πορεία την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα