ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011"

Transcript

1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Φεβρουάριος Μάρτιος 2011 Επισκόπηση οικονομικών ειδήσεων από τον αλβανικό τύπο Υπεύθυνη Έκδοσης: Χρυσάνθη Πασσάδη-Σύμβουλος ΟΕΥ Α Πρεσβεία της Ελλάδας - Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Αίτημα Αλβανικής Ένωσης Τουρισμού για μείωση του ΦΠΑ «Πέρα από την έλλειψη αναπτυγμένων υποδομών, τα υψηλά φορολογικά βάρη αποτελούν ένα ακόμη παράγοντα που εμποδίζει την πρόοδο και ανταγωνιστικότητα της αλβανικής τουριστικής βιομηχανίας», σύμφωνα με την Αλβανική Ένωση Τουρισμού (Albanian Tourism Association/ATA, που τρεις μήνες πριν την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου επαναφέρει το πάγιο αίτημά της για μείωση του ΦΠΑ στον τομέα. Ο επιβαλλόμενος στην Αλβανία ΦΠΑ, ποσοστού 20%, αποτελεί τον υψηλότερο στην περιοχή, σε σύγκριση με τον ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα και η Τουρκία, ανέφερε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ξενοδοχειακού κλάδου, εκπροσωπώντας την ΑΤΑ, η οποία έχει ζητήσει μείωσή του στο 8%. Σύμφωνα με διοργανωτές ταξιδιών στην Αλβανία, η υψηλή φορολογία επιφέρει αύξηση του κόστους, με συνέπεια περισσότεροι Αλβανοί να επιλέγουν για τις διακοπές τους προορισμούς στο εξωτερικό, όπου βρίσκουν ανταγωνιστικές και συχνά χαμηλότερες τιμές. Εξέλιξη αλβανικού τουρισμού Σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των αλλοδαπών (δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αλβανοί μετανάστες που διαμένουν στο εξωτερικό) που επισκέφθηκαν το Α εξάμηνο του 2010 τη χώρα ανήλθε στα άτομα, δηλ. αυξήθηκε κατά επισκέπτες και σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (και 7,7% έναντι του Α εξαμ. 2006). Όσον αφορά την προέλευση των ξένων επισκεπτών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η πλειονότητα προερχόταν από την πγδμ (21%), το Κοσσυφοπέδιο (19%), το Μαυροβούνιο (12%), την Ιταλία και την Ελλάδα (ανά 8%) και ακολούθησαν οι Σερβία (4%), η Μεγ. Βρετανία και η Γερμανία, με ποσοστό 3% η καθεμία. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης τα τελευταία χρόνια, συνεισέφερε στην οικονομία της χώρας το 2009 πάνω από 2,4 δις δολλ. ΗΠΑ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2011 προβλέπουν περαιτέρω άνοδο, ποσοστού 4%, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου του κλάδου (World Travel and Tourism Council). Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από Αλβανοί εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, αριθμός που αναμένεται να διευρυνθεί την τρέχουσα διετία, παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον κλάδο ευρύτερα.

2 AEΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Αύξηση ταξιδιωτών Διεθνούς Αεροδρομίου Τιράνων Αριθμός-ρεκόρ ατόμων εξυπηρετήθηκε στη διάρκεια του 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων «Μητέρα Τερέζα» (Τirana International Airport/TIA, σημειώνοντας αύξηση ποσοστού 10,2%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος Αντίστοιχα, μεγαλύτερος ήταν το 2010 και ο αριθμός των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του ΤΙΑ, οι οποίες ανήλθαν στις , δηλ. κατά 3,5% περισσότερες από το 2009, όπως και της εμπορευματικής κίνησης, με τις ποσότητες cargo που διακινήθηκαν (1.785 τον.) το 2010 να σημειώνουν έναντι του 2009 ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 4,4%. Για το τρέχον έτος, η κίνηση αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη, λόγω και της πρόσφατης κατάργησης των θεωρήσεων για τους Αλβανούς πολίτες που επισκέπτονται Κ-Μ της ΕΕ. Το 2010, οι πέντε αεροπορικές εταιρείες που μετέφεραν την πλειονότητα των επιβατών από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιράνων (από τις 12 συνολικά που πραγματοποιούν πτήσεις), ήταν κατά σειρά οι Belle Air (43,9%), Alitalia (10,6%), Albanian Airlines (7,4%), Austrian Airlines (5,7%) και Turkish Airlines (4,9%). Μνημόνιο Συνεργασίας αεροπορικών μεταφορών open sky Αλβανίας ΗΑΕ Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας κ. Ernest Noka και του Γεν. Δ/ντή της Γενικής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (General Civil Aviation Authority/GCAA) των ΗΑΕ κ. Saif Mohammed Al Suwaidi, υπογράφηκε στο Ντουμπάι Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜοU) Αλβανίας-ΗΑΕ, ενώ μονογράφηκε συμφωνία αεροπορικών μεταφορών (Air Services Agreement/ASA) open sky μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία που απελευθερώνει τις αεροπορικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων και παρέχει πλήρη ευελιξία για διαδρομές, δυναμικότητα, συχνότητα και τύπους αεροσκαφών, επιτρέποντας στους αερομεταφορείς των συμβαλλόμενων χωρών να προσφέρουν ελεύθερες υπηρεσίες στην κάθε αγορά, καλύπτει από την πλευρά των ΗΑΕ τις εταιρείες Emirates Airline, Etihad Airways, Air Arabia, RAK Airways και Fly Dubai και από την Αλβανία τις Albanian Airlines και Bellair. ΤΡΑΠΕΖΕΣ Πόρισμα Αλβανικής Αρχής Ανταγωνισμού για τον τραπεζικό τομέα στη χώρα Σε συνέχεια της δημόσιας συζήτησης και των δημοσιευμάτων του τύπου, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για το συγκριτικά μεγάλο ύψος των τελών και προμηθειών των τραπεζικών εργασιών στην Αλβανία, η Αλβανική Αρχή Ανταγωνισμού, μετά από παρακολούθηση της τραπεζικής αγοράς τη διετία , όπου «διαπιστώθηκαν περιπτώσεις αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας», δημοσιοποίησε τα πορίσματα της μελέτης της, καθώς και δέσμη συστάσεων και μέτρων, μεταξύ των οποίων : - Άμεση εφαρμογή από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας της προβλεπόμενης νομοθεσίας, στις περιπτώσεις που εμπορικές τράπεζες αυξάνουν αυθαίρετα και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των καταναλωτών τα τέλη τους.

3 - Λήψη μέτρων από την Κεντρική Τράπεζα για την ενίσχυση της διαφάνειας, υποχρεώνοντας τις εμπορικές τράπεζες να επικαιροποιούν τους όρους και τα τιμολόγια των εργασιών τους στις ιστοσελίδες τους. - Κατάρτιση σχεδίου νόμου, με πρωτοβουλία του αρμόδιου για την προστασία των καταναλωτών αλβανικού Υπουργείου, για τη δημιουργία θεσμού «Τραπεζικού Διαμεσολαβητή». Συνέντευξη Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας Στην προαναφερθείσα μελέτη της Αλβανικής Αρχής Ανταγωνισμού, αναφέρθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας (Bank of Albania/BoA, κ. Ardian Fullani, σε συνέντευξη τύπου, στις , επισημαίνοντας, ότι δεν ανέδειξε πρόβλημα ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, αλλά θέματα τελών, τιμών και διαφάνειας που συνιστούν διαρθρωτικά προβλήματα και αφορούν το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα. Επιπλέον, ο κ. Fullani, διαβεβαιώνοντας, ότι ο τραπεζικός είναι ο καλύτερα ελεγχόμενος και διαφανής τομέας στην Αλβανία, όπως και ο πλέον τακτικός πληρωτής φόρων, σημείωσε ότι τα τέλη και οι προμήθειες των τραπεζών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2% μόνο των εσόδων τους και αναφέρθηκε σε μέτρα που λαμβάνονται διαρκώς από την Κεντρική Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί αποτελεσματικότερο και τα προσφερόμενα προϊόντα ιδιαίτερα σε αλβανικά λεκ, όπου υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής φθηνότερα. Συγκριτική έρευνα Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών για τα τραπεζικά τέλη και τις προμήθειες Συγκριτική μελέτη με τίτλο «On fees and commissions applied by Banks in Albania» δημοσιοποίησε και η Αλβανική Ένωση Τραπεζών (Albanian Association of Banks/AAΒ) που καλύπτει 28 συνολικά τράπεζες, από τις οποίες οι 13 στην Αλβανία και οι λοιπές 15 σε 7 άλλες στην πλειονότητα γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και συγκρίνει τα επιβαλλόμενα τέλη και τις προμήθειες σε 20 επιλεγμένα «τυπικά» τραπεζικά προϊόντα, που σχετίζονται με λογαριασμούς, e-banking, κάρτες και πληρωμές. Με βάση την έρευνα, σε σύγκριση με τις τράπεζες των λοιπών χωρών, οι δραστηριοποιούμενες στην Αλβανία είναι σε 17 προϊόντα φθηνότερες και μόνο σε 3 πιο ακριβές, κατά μέσο όρο. Επίσης, τα έσοδα των τραπεζών στην Αλβανία από τα τέλη και τις προμήθειες, καλύπτουν το 21% των λειτουργικών εξόδων τους, έναντι αντίστοιχου μέσου ποσοστού στις λοιπές χώρες 37%, συμπέρασμα που καταδεικνύει το υψηλό λειτουργικό κόστος των τραπεζικών ιδρυμάτων στη χώρα και το χαμηλό ύψος των χρεώσεων για τις εργασίες τους, σε σχέση με τις δαπάνες τους. Νέο Δ.Σ. Αλβανικής Ένωσης Τραπεζών Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της Αλβανικής Ένωση Τραπεζών (Albanian Association of Banks/AAΒ, που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές στις Μεταξύ του μελών πενταμελούς Δ.Σ. της Ένωσης, εκλέχτηκαν ο κ. Ι. Κουγιώνας, Γεν. Δ/ντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Αλβανία, ο οποίος είναι και ο νέος Αντιπρόεδρος της Ένωσης, καθώς και ο κ. Ανδρέας Γαλάτουλας, Δ/ντής της Alpha Bank στην Αλβανία.

4 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στοιχεία δημόσιας περιουσίας υπό ιδιωτικοποίηση Ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας, στη διάρκεια του 2011, εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα, δηλώνοντας ότι έχουν ήδη εντοπιστεί ακίνητα και πακέτα μετοχών κρατικής περιουσίας, τα οποία θα προσφερθούν προς πώληση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μερίδια μετοχών του αλβανικού δημοσίου σε εταιρείες σημαντικών κλάδων, όπως ο πετρελαϊκός (Albpetrol, ARMO), η σταθερή τηλεφωνία (Albtelecom), ο ηλεκτρισμός (εταιρεία διανομής ηλεκτρισμού πρώην OSHH και τώρα CEZ Shperndarje) και οι ασφάλειες (Insig), μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, ιδιοκτησίες του στρατού που δεν χρησιμοποιούνται πλέον κ.ά. κρατικά ακίνητα. Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις που αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων και ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, αντιπροσωπεύοντας το 2009 ποσοστό της τάξης του 8,2% του ΑΕΠ της Αλβανίας. Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για το ως άνω πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων λειτουργεί ήδη η διαδικτυακή πύλη (στην αλβανική γλώσσα) του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, όπου δημοσιεύονται ανακοινώσεις και στοιχεία για τα προς ιδιωτικοποίηση ακίνητα του αλβανικού δημοσίου. Πώληση υπόλοιπου κρατικού μεριδίου Albpetrol Την απόφαση της αλβανικής Κυβέρνησης για ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Albpetrol, μέχρι τα τέλη του 2011, επανέλαβε πρόσφατα ο Υφυπουργός κ. Sokol Dervishaj, απαντώντας σε δημοσιογράφους. Η πώληση του υπόλοιπου μεριδίου της συγκεκριμένης εταιρείας, μαζί με τα πακέτα μετοχών της ασφαλιστικής Insig και των κρατικών επιχειρήσεων σταθερής τηλεφωνίας και διανομής ηλεκτρισμού, εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα το 2011 στο αλβανικό κράτος ποσού εκατ.. Για την αγορά της Albpetrol έχει επιδείξει ενδιαφέρον η καναδική πετρελαϊκή εταιρία Bankers Petroleum Ltd που δραστηριοποιείται ήδη στην Αλβανία στην εξόρυξη πετρελαίου. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Δ/ντής της καναδικής εταιρείας, με διαθέσιμα της τάξης των 110 εκατ. δολλ. ΗΠΑ, η Bankers Petroleum Ltd είναι έτοιμη να υποβάλει καλύτερη προσφορά για την εξαγορά της Albpetrol. Πώληση υπόλοιπου κρατικού μεριδίου ARΜΟ Την πώληση του υπόλοιπου μεριδίου του 15% της πετρελαϊκής εταιρείας (διϋλιστήρια) ARMO, αποφάσισε το αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 5,1 δις αλβ. λεκ ή 50 εκατ. δολλ. ΗΠΑ. Το 85% της επιχείρησης αγοράστηκε το 2008, έναντι 128 εκατ. (183 εκατ. δολλ. ΗΠΑ), από αμερικανο-ελβετική κοινοπραξία που διοικείται από την Anika Enterprise SA, επιχείρηση που εδρεύει στην Ελβετία και ελέγχεται από τον Αλβανό επιχειρηματία Rezart Taci. Η ARMO, κατέχει το 25 30% της αλβανικής αγοράς πετρελαίου, πραγματοποιεί πωλήσεις ύψους 300 εκατ. δολλ. ΗΠΑ, διαθέτει δύο διυλιστήρια, στο Ballsh και το Fier, και απασχολεί άτομα. Τον τελευταίο Νοέμβριο, η ARMO υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία με την Bankers Petroleum Ltd, που διασφαλίζει την τροφοδότηση του διυλιστηρίου της ARMO με το αργό πετρέλαιο που παράγεται από την καναδική εταιρεία στην αλβανική επικράτεια.

5 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Νέα δ/νση Ελληνο-Αλβανικού Εμπορο-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Η νέα Δ/νση του Ελληνο-Αλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΑΕΒΕ) που εγκαταστάθηκε σε νέα Γραφεία είναι : Rr. Donika Kastrioti, EGT Tower, floor 5, suite 11, Tirana Albania, Τηλ.: , Tηλ./Fax : , info@gacci.al. ΒΙΖΝΕSALBANIA Νέος φορέας αλβανικών εργοδοτικών οργανώσεων συστάθηκε πρόσφατα στη χώρα με την επωνυμία "BIZNESALBANIA" (Δ/νση: Βulevardi Deshmoret e Kombit, Kullat Binjake, Kulla nr 2, kati IX, Tirana Albania, Tηλ./Fax : , info.businessalbania@gmail.com). Σύμφωνα με ανακοίνωση του νεοεκλεγέντα Προέδρου του φορέα κ. Luan Bregazi, στην "BIZNESALBANIA" έχουν εγγραφεί ήδη ως μέλη οι ενώσεις βιομηχάνων και παραγωγών των κυριότερων κλάδων της οικονομίας της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 80 % του ΑΕΠ της Αλβανίας, ενώ στόχο της αποτελεί, πέραν της συμμετοχής εκπροσώπων της στα Εθνικά Συμβούλια Εργασίας και Επιχειρήσεων της Αλβανίας, η επικοινωνία και συνεργασία της με τους αντίστοιχους φορείς των ευρωπαϊκών χωρών. ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΞΑΓΟΡΕΣ Εξαγορά Euromax από Delhaize Group Σε συμφωνία για την απόκτηση της σερβικής αλυσίδας Σ/Μ Delta Maxi Group, προχώρησε ο βελγικός όμιλος Delhaize Group, ο οποίος έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά μέσω της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η σερβική αλυσίδα, η οποία απασχολεί άτομα περίπου συνολικά, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2000 στο Βελιγράδι και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 450 συνολικά καταστήματα στη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία (αλυσίδα Σ/Μ Euromax), ενώ οι πωλήσεις εκτιμάται ότι φέτος θα διαμορφωθούν στα 1,35 1,4 δις. Ειδικότερα στην Αλβανία, η Euromax, αλυσίδα Σ/Μ, κατέχει σημαντικό μερίδιο της αλβανικής αγοράς ειδών διατροφής και ευρείας κατανάλωσης και διαθέτει 16 συνολικά καταστήματα στη χώρα, από τα οποία τα 11 στην ευρύτερη περιοχή των Τιράνων. Η αγορά της Delta Maxi Group αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της παρουσίας του βελγικού Delhaize Group στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «που συνεχίζει να είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική ανάπτυξη», όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Pierre-Olivier Beckers, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, προσθέτοντας, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην επενδυτική στρατηγική του βελγικού ομίλου που το 2011 θα έχει παρουσία σε επτά χώρες της περιοχής (Ν.Α. Ευρώπης), εκτιμώμενα έσοδα 3,4 δις και δίκτυο 800 καταστημάτων. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, η

6 αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2011 και ο όμιλος Delhaize θα αποκτήσει το 100% της Delta Maxi Group έναντι 932,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους της, ύψους 300 εκατ.. Επέκταση ιταλικής SAPIO στην αλβανική αγορά Στην ισχυροποίησή της στην αλβανική αγορά, μέσω της εξαγοράς της Sofigaz, στοχεύει η Messer Albagaz, θυγατρική στην Αλβανία της ιταλικής SAPIO, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας βιομηχανικών αερίων. «Με την εξαγορά, δεν αυξάνουμε μόνο τον αριθμό των πελατών μας, αλλά καταλαμβάνουμε και τη 2 η θέση στη μικρή, αλλά διευρυνόμενη αγορά της Αλβανίας, βελτιώνοντας και τα μερίδιά μας στη Νότια Ευρώπη», δήλωσε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του ομίλου, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας. Η Messer Albagaz λειτουργεί στην Αλβανία από το 2006 και εξειδικεύεται στην εμπορία υγροποιημένων αερίων τα οποία διανέμονται, μέσω βυτιοφόρων, σε βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Η εξαγορά της Sofigaz συνεπάγεται τη μεταβίβαση όλων των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών της στη Messer Albagaz, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου γεμίσματος φιαλών αερίου, μιας μονάδας παραγωγής acetylen και του στόλου των οχημάτων της, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η διατήρηση των 21 εργαζόμενων και της διοίκησής της (της Sofigaz). ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Λαθρεμπόριο πετρελαίου Ζημιά 80 εκατομμυρίων στο αλβανικό δημόσιο, εκτιμάται ότι προκάλεσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών, που αφορά λαθρεμπόριο πετρελαίου. Για την υπόθεση, που αποτελεί το τελευταίο διάστημα πρώτη είδηση στα αλβανικά ΜΜΕ, συνελήφθησαν ήδη 13 άτομα, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες από το χώρο των πετρελαιοειδών, εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, ενώ άλλα 2 καταζητούνται από τις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο , οι συλληφθέντες διακίνησαν λαθραία περίπου τόνους πετρελαίου τύπου «virgin naphtha», το οποίο αγόραζαν από τα αλβανικά διυλιστήρια της εταιρείας ΑRMO και μέσω πλαστών εγγράφων τα δήλωναν ως εισαγόμενα, ώστε να δικαιούνται την επιστροφή του ΦΠΑ. Αφαίρεση άδειας τεσσάρων εταιρειών πετρελαίου Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της χώρας αποφάσισε την αφαίρεση της άδειας τεσσάρων εταιρειών εμπορίας πετρελαίου και ειδικότερα των Erkoci-Ad-El, Dhima, Omegaz Energy και Edi Kompany, καθώς επίσης και την αναστολή λειτουργίας για 30 ημέρες σε άλλες επτά (Tiramol, Albania Airlines & Jet Fuel Supply, Beusal, Pilinci Enterprise Co., Orient, Jemishta και Auto Lubrifikant), στις οποίες διαπιστώθηκε ότι η οικονομική δραστηριότητά τους δεν διεξαγόταν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

7 Εκατομμύρια η φοροδιαφυγή από τα καύσιμα Μελέτη για τις εισπράξεις του 1/8 των αλβανικών πρατηρίων καυσίμων κατά το τρίτο τετράμηνο του 2010, που άρχισε να εφαρμόζεται απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για υποχρεωτική εγκατάσταση ταμειακών μηχανών, πραγματοποίησε η Εφορία και τις σύγκρινε με τις εισπράξεις της ίδιας περιόδου του Όπως προέκυψε από τη σύγκριση, οι εισπράξεις το 2010 ήταν διπλάσιες, όχι λόγω της αύξησης της ποσότητας καυσίμων που πουλήθηκε, αλλά γιατί τα πρατήρια δεν εξέδιδαν αποδείξεις το Μόνο από το 1/8 των πρατηρίων και για το συγκεκριμένο διάστημα των 4 μηνών, το αλβανικό δημόσιο στερήθηκε 20 εκατ. από μη καταβληθέντες φόρους. Bankers Petroleum Ltd Η καναδική εταιρεία Bankers Petroleum Ltd, η οποία από το 2004 δραστηριοποιείται την εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν το 2010 δύο εταιρείες αναφορικά με τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος ορισμένων περιοχών στην Αλβανία. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την RPS Energy Canada Ltd για την περιοχή Patos Marinza στο νομό Fier και από την Degolyer & McNaughton Canada Ltd για την περιοχή Kucova. Σύμφωνα με την έρευνα, τα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου για το 2010 είναι 120 εκατ. βαρέλια, αυξημένα δηλαδή κατά 30% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ τα επιβεβαιωμένα μαζί με τα εκτιμώμενα αποθέματα για το 2010 υπολογίζονται στα 238 εκατ. βαρέλια. Σημειώνεται, ότι η Bankers Petroleum Ltd έχει τα πλήρη (100%) δικαιώματα στα ως άνω πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου στην περιοχή Patos Marinza και το 100% των δικαιωμάτων στην Kucova και το Exploration Block F. Στήριξη υλοποίησης αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ Όπως δημοσιεύτηκε σε αλβανικά ΜΜΕ, η αλβανική Κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την υλοποίηση του έργου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ), το οποίο «θα καταστήσει τη χώρα μέρος του διεθνούς δικτύου φυσικού αερίου», δεδομένου ότι αφορά στην κατασκευή αγωγού μήκους 520 χλμ., ο οποίος μέσω Ελλάδας και Αλβανίας θα διασχίζει την Αδριατική και θα φτάνει στην Puglia της Ιταλίας και τη Δυτική Ευρώπη, μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία. Στη στήριξη της αλβανικής Κυβέρνησης για την κατασκευή του ΤΑΡ αναφέρθηκε, τόσο ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Nasip Naco, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπεύθυνο του έργου στην Αλβανία κ. Per Lindberg ο οποίος επίσης επιβεβαίωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη συνεχή συνεργασία με τις αλβανικές Αρχές για την πραγματοποίησή του όσο και ο A/Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας κ. Edmond Haxhinasto κατά την τελευταία επίσκεψή του στις στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Socar κ. Rovnag Abdullayev.

8 ΥΠΟΔΟΜΕΣ Ολοκλήρωση τελικής φάσης διαγωνισμού κατασκευής σήραγγας Εθνικής Οδού Τίρανα Ελμπασάν Ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή τούνελ στην Εθνική Οδό Τίρανα Ελμπασάν, στην οποία συμμετείχαν επτά ενδιαφερόμενοι (από τους 13 που είχαν τελικά επιλεγεί στην 1 η φάση), με την ελληνική εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» να έχει υποβάλει τη χαμηλότερη προσφορά, ύψους 83 εκατ. δολλ. ΗΠΑ περίπου. Η απόφαση οριστικής κατακύρωσης του διαγωνισμού και ανακήρυξης του ανάδοχου του έργου, αναμένεται να ληφθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων ( ) και πάντως μέσα στον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου, οι εργασίες κατασκευής της σήραγγας προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλ. στα τέλη του 2012, ενώ αποτελεί το βασικότερο τμήμα του νέου αυτοκινητόδρομου Τιράνων Ελμπασάν (συνολικού μήκους 31 χλμ.), μέρους του κόστους του οποίου θα καλυφθεί με χρηματοδότηση, ύψους 222,7 δολλ. ΗΠΑ, που η αλβανική Κυβέρνηση διασφάλισε ήδη από την Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα (IDB). Συμφωνία ύψους 2 εκατ. με KfW Συμφωνία για δωρεά ύψους 2 εκατ. υπέγραψε η αλβανική Κυβέρνηση με τη γερμανική Tράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaubau (KfW), ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου, για τη διασφάλιση της αειφόρου υδροδότησης και άρδευσης της χώρας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες. Η συμφωνία, από αλβανικής πλευράς, υπογράφηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών κ.κ. Ridvan Bode και Sokol Olldashi και προβλέπει την πλήρη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και καταγραφή των αναγκών για νέες επενδύσεις σε κάθε περιοχή. Σημειώνεται ότι, παρά τις πλούσιες υδάτινες πηγές της, στην Αλβανία παρατηρείται έλλειψη ύδατος, ιδιαίτερα πόσιμου (υπάρχουν αγροτικές περιοχές, όπου οι παροχές πόσιμου ύδατος φτάνουν μόνο στο 50% των κατοικιών), που οφείλεται κυρίως στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις υδροδότησης, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο αποχετευτικό δίκτυο. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανεργία αγορά εργασίας Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας INSTAT, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα διαμορφώθηκε τελικά το 2010 στο 13,5 %, σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση (0,3%) σε σχέση με το 2009, αλλά 4 μονάδες υψηλότερα από το μέσο όρο των Κ-Μ της ΕΕ-27 (9,6 %). Από το συνολικό αριθμό των ανέργων ( άτομα) ένα μικρό ποσοστό 6%, δηλ άτομα, έλαβαν το προβλεπόμενο επίδομα, ποσού αλβ. λεκ (65 δολλ. ΗΠΑ). Ένας σημαντικός αριθμός των εγγεγραμμένων στις αρμόδιες υπηρεσίες ανέργων (9.000 άτομα περίπου) είναι ανήλικοι, δηλ. ηλικίας ετών, και ακολουθούν οι ηλικίες ετών, κατηγορία όπου ο αριθμός φτάνει τα άτομα. Επίσης, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση

9 ( άνεργοι), ελαφρά χαμηλότερη στους απόφοιτους λυκείου (62.000), σε αντίθεση με τους κατόχους πτυχίων πανεπιστημιακών σχολών που ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα άτομα. Ο μέσος όρος του κατώτερου μισθού παρέμεινε το 2010 στα αλβ. λεκ, σύμφωνα με την απόφαση ου Συμβουλίου Υπουργών της Αλβανίας της 14 ης Ιουλίου 2010, ενώ οι αμοιβές στο δημόσιο τομέα αυξήθηκαν ελαφρά και έφτασαν στα αλβ. λεκ. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην Αλβανία ήταν, με βάση την INSTAT, στα τέλη Δεκεμβρίου 2010, άτομα, από τα οποία τα απασχολούνταν στον ιδιωτικό αγροτικό τομέα, ενώ στο δημόσιο σημειώθηκε μείωση και ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε στα άτομα. Αύξηση τιμών λιανικής πώλησης φαρμάκων Οι αυξημένες τιμές λιανικής πώλησης των φαρμάκων που σημειώνονται στην αλβανική αγορά αποτελούν σοβαρό θέμα που θα εξεταστεί από μικτή Ομάδα Εργασίας στελεχών των συναρμόδιων αλβανικών Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό. Όπως επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ridvan Bode στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, η επιβολή ΦΠΑ, ποσοστού 10%, από 1 ης Φεβρουαρίου τ.έ. στα φάρμακα στόχευε στην καταπολέμηση των μονοπωλίων και στη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι τα φάρμακα πωλούνται και 54% ακριβότερα από τις τιμές εισαγωγής και φτάνουν σε ύψος μέχρι και 60% πιο αυξημένο, σε σχέση με τις τιμές πώλησής τους στα Κ-Μ της ΕΕ. Μείωση ελλείμματος προϋπολογισμού Παρά τη συγκριτικά μικρή, ποσοστού 8,8%, αύξηση των εσόδων, τα οποία το 2010 έφτασαν στα 324,9 δις αλβ. λεκ, έναντι 299,5 δις αλβ. λεκ το 2009, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού της Αλβανίας συνέχισε να μειώνεται σημαντικά. Ειδικότερα, από το ύψος ρεκόρ, ποσού 80,3 δις αλβ. λεκ στα τέλη του 2009, το εν λόγω έλλειμμα περιορίστηκε το Δεκέμβριο του 2010 στα 37 δις αλβ. λεκ ή 3,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ (2009: 7,4%). Σύμφωνα με το αλβανικό Υπουργείο Οικονομικών, προτεραιότητα παραμένει ο έλεγχος του δημοσίου χρέους που διατηρείται σε επίπεδο γύρω στο 59 60% του ΑΕΠ και η σταθερή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, προκειμένου να διατηρηθεί η μακροοικονομική σταθερότητά της. Αύξηση τιμών λιανικής πώλησης τροφίμων Η παρατηρούμενη αύξηση των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων και ιδιαίτερα των βασικών, όπως το ψωμί, τα φυτικά έλαια, η ζάχαρη και το ρύζι, αλλά και το υγραέριο και το πετρέλαιο, καθιστά την επιβίωση του μέσου Αλβανού και κυρίως των συνταξιούχων και ανέργων δυσκολότερη, σημειώνεται σε σειρά δημοσιευμάτων του αλβανικού τύπου. Το ζήτημα συζητήθηκε και στην Οικονομική Επιτροπή της Βουλής, όπου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ridvan Bode επισήμανε ότι η αγορά είναι φιλελευθεροποιημένη και η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στο ύψος των τιμών, όταν αυτές διαμορφώνονται από τις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών του ψωμιού (κοστίζει πλέον 80 λεκ ή 0,60 το τεμάχιο των 800 γραμμ.) οφείλεται στην άνοδο διεθνώς των τιμών των σιτηρών και αλεύρων (προϊόντα που εισάγει η Αλβανία, δεδομένου ότι η παραγωγή της το 2010 μειώθηκε και

10 καλύπτει μόνο το 80 85% των σημερινών αναγκών της), ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για το πετρέλαιο και το υγροποιημένο αέριο. Σύμφωνα με έρευνα του αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Προστασίας Καταναλωτή, η αύξηση των τιμών πώλησης των λαχανικών και φρούτων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη χαμηλότερη εγχώρια παραγωγή εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν το 2010 τις καλλιέργειες στις περιοχές Shkodra και Lezha της Βόρειας Αλβανίας, όπως και τη ΝΑ Κορυτσά. ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Τουρκο-αλβανικές εμπορικές συναλλαγές «Οι Τούρκοι επιχειρηματίες δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για διεύρυνση των επενδύσεών τους σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια και ο τουρισμός», επισήμανε ο εδώ Πρέσβης της Τουρκίας, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Αλβανό Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας κ. Nasip Naco. Σημειώνεται, ότι οι εμπορικές συναλλαγές (διμερής όγκος εμπορίου) Αλβανίας και Τουρκίας ανήλθαν το 2010 στα αλβ. λεκ (266,5 εκατ. ), καταγράφοντας σημαντική αύξηση ποσού εκ. αλβ. λεκ ή ποσοστού 29,71%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος Η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας με την Τουρκία, που το 2010 κατέλαβε την 4 η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της πρώτης, οφείλεται στην πολύ μεγάλη αύξηση των αλβανικών εξαγωγών προς την Τουρκία, που στη διάρκεια του προηγούμενου έτους 17πλασιάστηκαν και έφτασαν στα 9,65 δις αλβ. λεκ, έναντι 570 εκατ. αλβ. λεκ μόνο το Οι εξαγωγές της Αλβανίας στην Τουρκία, αφορούν κυρίως στις ομάδες προϊόντων «ορυκτά», «μ έτ αλλ α», «αγροτικά προϊόντα», «μηχανήματα και τμήματα αυτών» και «προϊόντα δέρματος». Σε αντίθεση με τις εξαγωγές, η αξία των εισαγωγών της Αλβανίας από την Τουρκία, κατέγραψε μικρή μείωση, της τάξης του 2,4%, σε σύγκριση με το 2009 και το 2010 ανήλθε στα 27,0 δις αλβ. λεκ, ενώ τα σημαντικότερα εισαγόμενα στην Αλβανία τουρκικά προϊόντα, ήταν τα «προϊόντα μετάλλου», «μηχανήματα», «κλωστοϋφαντουργικά» και «αγροτικά προϊόντα». Μείωση ελλείματος εμπορικού ισοζυγίου Περαιτέρω μείωση της τάξης του 3,36% κατέγραψε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Αλβανίας το 2010, το οποίο διαμορφώθηκε στα 317,2 δις αλβ. λεκ από 327,8 δις το 2009, το πρώτο έτος μετά από μία δεκαετία που σημειώθηκε περιορισμός του εν λόγω ελλείμματος της χώρας. Η συνολική αξία των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας αυξήθηκε το 2010 κατά 19,8% και έφτασε στα εκατ. αλβ. λεκ, σε σχέση με ,8 το Η αύξηση της αξίας του αλβανικού όγκου εμπορίου οφείλεται, τόσο στην αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 56,43%, όσο και στην αύξηση της αξίας των εισαγωγών της χώρας κατά 11%, το 2010 έναντι του 2009.

11 Επίσκεψη Αλβανού ΠτΔ στην Ουγγαρία Διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από Αλβανούς επιχειρηματίες, πραγματοποίησε ο ΠτΔ κ. Bamir Topi στις αρχές Μαρτίου τ.έ. στην Ουγγαρία, όπου τον υποδέχτηκε ο ομόλογός του ΠτΔ κ. Pal Schmitt. Κύρια θέματα των συζητήσεων ήταν η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, της οικονομικής συνεργασίας και των εμπορικών συναλλαγών, όπως και των επενδύσεων Ούγγρων επιχειρηματιών σε διάφορους τομείς της αλβανικής οικονομίας. Ο Ούγγρος Πρόεδρος, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, υποσχέθηκε, ότι η χώρα του θα στηρίξει την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ και ο κ. Topi από πλευράς του δήλωσε ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τα κριτήρια που έθεσε στην τελευταία Έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ και οι δύο Πρόεδροι τάχθηκαν υπέρ της προώθησης των διμερών αλβανο-ουγγρικών σχέσεων. Επίσκεψη Αλβανού ΥΠΕΞ στο Αζερμπαϊτζάν Η ενέργεια και ο τουρισμός ήταν δυο από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ( ) επίσκεψης του Αλβανού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών της χώρας στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Haxhinasto συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο της χώρας κ. Ilham Aliyev όσο και με τον ομόλογό του Αζέρο ΥΠΕΞ κ. Elmar Mammadyarov, σύμφωνα με δήλωση του οποίου «συμφωνήσαμε να εισέλθουμε σε μια νέα, πιο στενή συνεργασία και υπάρχει μια κοινή διακυβερνητική συμφωνία για κοινή δραστηριότητα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού κ.ά.». Επίσκεψη Αλβανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ Οι διμερείς σχέσεις και η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην πρόσφατη ( ) επίσκεψη στο Ισραήλ του Αλβανού Α/Προέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Haxhinasto, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του κ. Avigdor Lieberman. Περαιτέρω, συζητήθηκε η προοπτική συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων που θα φέρουν πιο κοντά τους επιχειρηματίες των δύο χωρών και θα δώσουν τη δυνατότητα διερεύνησης ευκαιριών για την πραγματοποίηση ισραηλινών επενδύσεων στην Αλβανία, σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια, οι υποδομές κ.ά..

Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας 2013

Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας 2013 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Εξωτερικό Εμπόριο Αλβανίας Όγκος Εμπορίου Με βάση τα τελευταία προσωρινά στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), η

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Α Τρίμηνο 2008

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Α Τρίμηνο 2008 ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Α Τρίμηνο 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Sonila-Sofia Kissi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Τιράνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο A Εξάμηνο 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο

ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο ΑΛΒΑΝΙΑ Οικονομία & Εξωτερικό Εμπόριο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωμα για την Αλβανική Οικονομία, έτους 2009

Σημείωμα για την Αλβανική Οικονομία, έτους 2009 Σημείωμα για την Αλβανική Οικονομία, έτους 2009 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών.

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Δελτίο Οικονομικών και Εμπορικών Πληροφοριών Oκτώβριος 2012 Eξωτερικό Επιδείνωση εμπόριο εμπορικών Τουρκίας σχέσεων ( Σεπτέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειµµα

Έλλειµµα ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2010-2011 Σηµαντική αύξηση του δηµοσίου χρέους και επιδείνωση του ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας Ιούλιος Αύγουστος 2017 Επιμέλεια: Σπυρίδων Λιόντος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α Trnovski Pristan 14, 1000, Ljubljana Τηλ.: +386 1 2811258, Φαξ: +386 1 2811114, E-mail: ecocom-ljubljana@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ, Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011 Τίρανα, Οκτώβριος 2011 Πηγές στοιχείων: Κεντρική Τράπεζα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 Νοεμβρίου 2016 Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2016 Θετικά αποτελέσματα λόγω αύξησης παραγωγής και εξαγωγών, παρά τη σημαντική υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης Οι ισχυρές

Διαβάστε περισσότερα

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκόπια, 26 Ιουνίου 2017 Δελτίο οικονομικής και επιχειρηματικής επικαιρότητας Νο. 2 Περιεχόμενα «1 η συνάντηση Στρογγυλής

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά μπύρας στην Αλβανία

Η αγορά μπύρας στην Αλβανία Η αγορά μπύρας στην Αλβανία Γενικά Η αλβανική αγορά μπύρας συνιστά μία εξελισσόμενη αγορά, που όμως παρουσιάζει αρκετές διακυμάνσεις. Κατά το 2010, η συνολική προσφορά (τοπική παραγωγή και εισαγωγές) του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟΧΑΣΙΣ ΑΕ: «ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΤΟΧΕΥΣΕΙΣ» ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Η/Ε). Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ερεβάν, 27 Νοεμβρίου 2015 ΑΠ.Φ. 17.150/ΑΣ 191 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: - ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μ.η.) - Γραφείο κ. Γεν. Γραμ. ΔΟΣ & ΑΣ - Γρ. κ. Β Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΥΑΛΙΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

ΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΥΑΛΙΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΕΒΕΙΑ ΣΗ ΕΛΛΑΔΟ ΣΙΡΑΝΑ ΓΡΑΥΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΤΠΟΘΕΕΩΝ ΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΥΑΛΙΣΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗ ΑΛΒΑΝΙΑ 1. Κύριες εξελίξεις και μεγέθη της αλβανικής ασφαλιστικής αγοράς Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία

Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών (web: http://www.minfin.bg/en/page/542) και τα ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ερεβάν, 25 Οκτωβρίου 2013 ΑΠ.Φ. 17.150/ΑΣ 308 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: - ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μ.η.) ΚΟΙΝ: - Γραφείο κ. Γεν. Γραμ. ΔΟΣ & ΑΣ - Γρ. κ. Β Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λευκωσία, 29-03-2010 ΘΕΜΑ: «Το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου» Το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τις δυσανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών

- Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών - Εξέλιξη βασικών μακροοικονομικών δεικτών Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, το δ τρίμηνο 2014, το βουλγαρικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση. Σε ό,τι αφορά το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ερεβάν, 13 Νοεμβρίου 2015 ΑΠ.Φ. 17.150/ΑΣ 186 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: - ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μ.η.) - Γραφείο κ. Γεν. Γραμ. ΔΟΣ & ΑΣ - Γρ. κ. Β Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις 22 Φεβρουαρίου 2013 Κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010)

Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Ι. Οικονομικές εξελίξεις στην Βουλγαρία (Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2010) Η αύξηση κατά 0,7% του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο, είχε σαν αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών 329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25%

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών 329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23 Φεβρουαρίου 2017 Αποτελέσματα Δ Τριμήνου / Έτους 2016 Ιστορικό υψηλών καθαρών κερδών 329 εκατ. παρά τη μείωση των διεθνών περιθωρίων διύλισης κατά 25% Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας Σεπτέμβριος 2017 Επιμέλεια: Σπυρίδων Λιόντος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α Trnovski Pristan 14, 1000, Ljubljana Τηλ.: +386 1 2811258, Φαξ: +386 1 2811114, E-mail: ecocom-ljubljana@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ξένες εταιρίες στην πγδμ επενδύσεις - εξαγορές Αναδιάρθρωση της Cosmofon και πώληση τμημάτων της ανακοίνωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Οκτώβριος 2010 1. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 1 Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Κύρια χαρακτηριστικά της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Strahinjica Bana 76, Belgrade Τηλ.: ,

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Strahinjica Bana 76, Belgrade Τηλ.: , ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Strahinjica Bana 76, 11000 Belgrade Τηλ.: +381 11 322-23-38, +381 11 323-15-77 Fax: +381 11 324-92-15 e-mail:ecocom-belgrade@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκόπια, 19 Ιουνίου 2017 Δελτίο οικονομικής και επιχειρηματικής επικαιρότητας Νο. 1 Περιεχόμενα Καταληκτική εκδήλωση πρώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας Οκτώβριος 2017 Επιμέλεια: Σπυρίδων Λιόντος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α Trnovski Pristan 14, 1000, Ljubljana Τηλ.: +386 1 2811258, Φαξ: +386 1 2811114, E-mail: ecocom-ljubljana@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

O ασφαλιστικός τομέας στην Αλβανία

O ασφαλιστικός τομέας στην Αλβανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ O ασφαλιστικός τομέας στην Αλβανία Επιμέλεια: Π. Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α Σύνταξη: Θ. Πανταζή, Γραμματέας ΟΕΥ Α Φεβρουάριος 2016 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Γραφείου ΟΕΥ Λουμπλιάνας Ιούνιος 2017 Επιμέλεια: Σπυρίδων Λιόντος, Σύμβουλος ΟΕΥ Α Trnovski Pristan 14, 1000, Ljubljana Τηλ.: +386 1 2811258, Φαξ: +386 1 2811114, E-mail: ecocom-ljubljana@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Χρήσης 2018 Διαρκής ανάπτυξη πωλήσεων και βελτίωση κερδοφορίας

Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Χρήσης 2018 Διαρκής ανάπτυξη πωλήσεων και βελτίωση κερδοφορίας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 14 Μαρτίου 2019 Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Χρήσης 2018 Διαρκής ανάπτυξη πωλήσεων και βελτίωση κερδοφορίας Η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση που

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2015 Date : 10-03-2016 Το 2015 οι πωλήσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της δυναμικής ανόδου της αγοράς στις ΗΠΑ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013

ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΗMOΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΦΑ) 2 Ο ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΚΥΠΡΟΥ 14-15 ΜΑΡΤΊΟΥ 2013 ΔΕΦΑ Η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου άρχισε τις εργασίες της τον Νοέμβριο του 2009. Το 100% των μετοχών της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Δραστηριότητα εγχώριων εταιριών της πγδμ Σύμφωνα με έρευνα της USAID, οι επιχειρήσεις της πγδμ, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017

ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΠΡΕΣΒΕΙΑ THΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 14 Μαρτίου 2017 ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2016 Οι εξωτερικές εμπορικές συναλλαγές της Ισπανίας διατήρησαν το 2016, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, αυξητική

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων

Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδος στην πγδμ Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Σκόπια, 25 Σεπτεμβρίου 2017 Περιεχόμενα Προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της πγδμ: αισιοδοξία Υπουργού Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2016

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2016 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Date : 03-11- Τα αποτελέσματα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ βελτιώθηκαν σημαντικά το εννεάμηνο του, αντικατοπτρίζοντας την άνοδο της αγοράς στις ΗΠΑ και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Αίγυπτο.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2018 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30 Αυγούστου 2018 Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2018 Ιστορικό υψηλό δημοσιευμένων κερδών και ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα παρά τη μείωση σε περιθώρια διύλισης και ισοτιμία δολαρίου και

Διαβάστε περισσότερα

Σόφια, 11 Ιανουαρίου 2012 Α.Π.: ΟΕΥ 3070/1/ΑΣ 61

Σόφια, 11 Ιανουαρίου 2012 Α.Π.: ΟΕΥ 3070/1/ΑΣ 61 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2018 Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018 Οικονομικά Αποτελέσματα 1/1/2018 30/6/2018 Αλεξάνδρα Κονίδα Γενική Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ,

Επικαιρότητα. της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό. τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων Σχέσεων του ΒΕΑ, Επικαιρότητα Αθήνα 27-9-2013 Παραθέτουμε πιο κάτω τις σύντομες ειδήσεις από την επικαιρότητα της ημέρας. (Για περισσότερες πληροφορίες στον ημερήσιο οικονομικό τύπο ή στο Τμήμα Τύπου - Εκδόσεων & Δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009

Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 26Αυγούστου 2009 Ο Μ Ι Λ Ο Σ A T E b a n k - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2009 Καθαρά κέρδη Ομίλου: 71,3εκ. (+1,8%), Τράπεζα: 84,7 (+56,9%) Διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης χορηγήσεων (22,9% έναντι 7,6% της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ερεβάν, 02 Μαϊου 2014 ΑΠ.Φ. 17.150/ΑΣ 82 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: - ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μ.η.) - Γραφείο κ. Γεν. Γραμ. ΔΟΣ & ΑΣ - Γρ. κ. Β Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Πηγές Στοιχείων : Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΜΑΙΟΣ 2019 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία το 2018 Tο συνολικό ύψος του αποθέματος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Τελ Αβίβ, 7 Δεκεμβρίου 2012 Φ.3070/ 905 Α.Π. ΚΟΙΝ.: ΥΠΕΞ/ Διπλ. Γρ. ΥΦΥΠΕΞ κ. Κούρκουλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα α εξαμήνου 2007 του Ομίλου ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,47 δις από 2,33 δις, το α εξάμηνο του 2006,αυξημένα κατά 6%.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα α εξαμήνου 2007 του Ομίλου ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,47 δις από 2,33 δις, το α εξάμηνο του 2006,αυξημένα κατά 6%. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα α εξαμήνου του Ομίλου ΔΕΗ Αθήνα 28 Αυγούστου Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,47 δις από 2,33 δις, το α εξάμηνο του,αυξημένα κατά 6%. Το πολύ χαμηλό ύψος χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ελτίο οικονοµικής επικαιρότητας Γεωργίας

ελτίο οικονοµικής επικαιρότητας Γεωργίας ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 37d T.Tabidze st. 0179 Tbilisi Tel. +995322942858 Fax: +995322914980 E mail :ecocom tbilisi@mfa.gr ελτίο οικονοµικής επικαιρότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017.

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017. Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017 Ιούλιος 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Ερευνήτρια - Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 7 η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 7η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 8 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.170 FAX: 210.32.59.169 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΜΑΡΤΙΟΣ Πηγές Στοιχείων : Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ Τίρανα, Απρίλιος 2011

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ Τίρανα, Απρίλιος 2011 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔAΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΤΟΥΣ Τίρανα, Απρίλιος 2011 Πηγές στοιχείων : Κεντρική Τράπεζα και Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πρεσβεία της Ελλάδος Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βουκουρέστι ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Τηλ.: FAX: E-mail: Πληρ. Βουκουρέστι, 26 Φεβρουαρίου 2016 004 021 2100748 Α.Π. Φ. 2700/260

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2005

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2005 Αθήνα, 11 Αυγούστου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2005 Με βάση τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης (.Π.Χ.Π) Σηµαντική Αύξηση Καθαρών Κερδών 39% ( 225εκ.) υναµική Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 8 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.170 FAX: 210.32.59.169 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Πηγές Στοιχείων :

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ξένες εταιρίες στην πγδμ επενδύσεις - εξαγορές Αντιπαράθεση ΕLEM EVN Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» Εισαγωγή: Η 1η Μελέτη «Εξελίξεις και Τάσεις της Αγοράς» εκπονήθηκε από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων τον Ιούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (01/03 έως και 15/03/2007)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (01/03 έως και 15/03/2007) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 5, Rr. Deshmoret e 4 Shkurtit Sky Tower (10th Floor) Tel: 003554-228.980 Fax: 003554-228.979 E-Mail: ecocom-tirana@mfa.gr ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΑΤΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑ FAX: site: ΚΡΑΤΙΝΟΥ 11 10552 ΑΘΗΝΑ 210.5228925 210.5221515 - FAX: 210.5242568 e-mail: pse@otenet.gr site: www.pse.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 14 Μαρτίου 2011 ΠΣΕ: Διπλάσιες των εκτιμήσεων οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιανουάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. Μάρτιος 2017

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ. Μάρτιος 2017 ΕΚΘΕΣΗ Μάρτιος 217 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ & ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Μάρτιος 217 Το παρόν συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Πρεσβεία της Ελλάδος Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ρώμης και Μιλάνου ΙΤΑΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πρεσβεία της Ελλάδος Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ρώμης και Μιλάνου ΙΤΑΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Πρεσβεία της Ελλάδος Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Ρώμης και Μιλάνου Επιμέλεια/ Σύνταξη : Τζανέτος Καραντζής, Σύμβουλος ΟΕΥ Α Εύα Βώκου, Γραμματέας ΟΕΥ Α ΙΤΑΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ιανουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας στο α εξάμηνο

Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας στο α εξάμηνο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3 Αυγούστου 2018 Παπουτσάνης: Οικονομικά Αποτελέσματα Α Εξαμήνου 2018 Σταθερή ανάπτυξη και βελτίωση κερδοφορίας στο α εξάμηνο Η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα για το

Διαβάστε περισσότερα

Newsletter Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

Newsletter Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του Newsletter Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ 22η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ (DETROP 2013) Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Έτους/ Δ τριμήνου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Έτους/ Δ τριμήνου 2012 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28 Φεβρουαρίου 2012 Αποτελέσματα Έτους/ Δ τριμήνου 2012 Ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ένα δύσκολο περιβάλλον Έναρξη συνεισφοράς διυλιστηρίου Ελευσίνας Επιτυχής ολοκλήρωση της αναχρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2017 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31 Αυγούστου 2017 Αποτελέσματα Β Τριμήνου/Εξαμήνου 2017 Σημαντική βελτίωση λειτουργικών αποτελεσμάτων, λόγω αυξημένης παραγωγής και πωλήσεων, αριστοποίησης εφοδιασμού και διεθνών περιθωρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Εγχώριες εταιρίες στην πγδμ Η εταιρεία KONCAR RADE σε διαπραγματεύσεις με την FIAT Σύμφωνα με δημοσιεύματα

Διαβάστε περισσότερα

SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν

SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν SEE & Egypt Economic Review, Απρίλιος 2013 Οι Προβλέψεις μας για το 2013: Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση & τα Συναλλαγματικά Διαθέσιμα Κυριαρχούν Περίληψη στα Ελληνικά Κύπρος Σε βαθειά ύφεση αναμένουμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 4ΜΗΝΟ 2015 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ KATA +19,03% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.

ΘΕΜΑ: ΔΙΜΕΡΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 4ΜΗΝΟ 2015 ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ KATA +19,03% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤO BOYΚΟΥΡΕΣΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝOMΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Βουκουρέστι 21 Αυγούστου 2015 Τηλ.: +40-21-210 07 48/ 211 57 24 Α.Π.: Φ. 2600/ 1427 Email: ecocom-bucharest@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Οικονομικά στοιχεία 2007 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2008 +70% Αύξηση Καθαρών Κερδών στα 1 678 εκατ. * σε εκατ. 2007 2006 Δ Καθαρά κέρδη μετόχων ΕΤΕ 1 678 990 +70% Καθαρά κέρδη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΡΕΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ερεβάν, 08 Απριλίου 2016 ΑΠ.Φ. 17.150/ΑΣ 84 ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ: - ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ (μ.η.) - Γραφείο κ. Γεν. Γραμ. ΔΟΣ & ΑΣ - Γρ. κ. Β Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

3. Οικονομικές Πορτογαλίας-Ισπανίας

3. Οικονομικές Πορτογαλίας-Ισπανίας 3. Οικονομικές Πορτογαλίας-Ισπανίας 3.1 Εμπόριο Η Ισπανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Πορτογαλίας και ο όγκος των διμερών συναλλαγών αυξάνεται σταθερά κατά τα τελευταία έτη Η Πορτογαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Φύλλο 8 Ιούνιος Επιμέλεια και σύνταξη Τζανέτος Καραντζής Σύμβουλος Ο.Ε.Υ.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Φύλλο 8 Ιούνιος Επιμέλεια και σύνταξη Τζανέτος Καραντζής Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Διεύθυνση : H-1024 Budapest, Margit krt. 43-45 Τηλέφωνο: 00 36 1/3362610, Fax : 00 36 1/3362613, E-mail: greekcom@t-online.hu

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2016 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25 Αυγούστου 2016 Αποτελέσματα Β Τριμήνου / Α Εξαμήνου 2016 Βελτίωση στα αποτελέσματα λόγω αυξημένης παραγωγής, παραγωγικότητας και πωλήσεων, παρά την υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 8 η Μελετη «Εξελιξεις και Τασεις της Αγορας» Το βασικό συμπέρασμα: Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος στο τέλος του Ιουνίου διέκοψε την ασθενική

Διαβάστε περισσότερα

Το 2010, τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν στα επίπεδα της

Το 2010, τα τιμολόγια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν στα επίπεδα της ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΣΟΔΑ Τα έσοδα πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, μειώθηκαν κατά 274,2 εκατ. (-5,0%), 5.507,5 εκατ. το σε 5.233,3 εκατ., ως αποτέλεσμα της

Διαβάστε περισσότερα

- Υπουργείο Οικονομίας, ανάπτυξης & Τουρισμού Γεν. Δνση Διεθνούς Οικ. & Εμπορ. Πολιτικής Δνση Διεθνών Οργαν. & Διμερών Οικ. Συνεργασιών -Γρ. κ.

- Υπουργείο Οικονομίας, ανάπτυξης & Τουρισμού Γεν. Δνση Διεθνούς Οικ. & Εμπορ. Πολιτικής Δνση Διεθνών Οργαν. & Διμερών Οικ. Συνεργασιών -Γρ. κ. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΖΑΓΚΡΕΜΠ Τηλ.: (+3851) 4835716 & 4810 437 Fax: (+3851) 4810 419 Email: ecocom-zagreb@mfa.gr ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ- KANONIKO Ζάγκρεμπ, 16 Μαΐου 2017

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Χρήσεως 2006 του Ομίλου ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,6% και ανήλθαν σε 4,79 δις από 4,29 δις, το 2005.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Χρήσεως 2006 του Ομίλου ΔΕΗ. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,6% και ανήλθαν σε 4,79 δις από 4,29 δις, το 2005. Αθήνα 27 Μαρτίου 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Χρήσεως του Ομίλου ΔΕΗ Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 11,6% και ανήλθαν σε 4,79 δις από 4,29 δις, το. Tα κέρδη προ αποσβέσεων τόκων και φόρων (EBITDA)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΚΟΠΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2 ΕΙΔΗΣΕΙΣ Ξένες εταιρίες στην πγδμ επενδύσεις - εξαγορές Φημολογία για επένδυση ιρανικής εταιρείας στην πγδμ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006 Αθήνα, 1 η Αυγούστου 2006 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006 Ισχυρή Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 41,6% σε 318εκ. Επέκταση Χορηγήσεων κατά 24,5% και Κεφαλαίων υπό ιαχείριση κατά 22,9% υναµική Αύξηση Εσόδων

Διαβάστε περισσότερα

INCOFRUIT - (HELLAS)

INCOFRUIT - (HELLAS) Προς ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ Κε Συνάδελφε Θέμα: Ενημερωτικό δελτίο για την αγορά αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία Παραθέτουμε συνημμένα ενημερωτικό δελτίο με ειδήσεις για την γερμανική αγορά αγροτικών προϊόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017 Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Οικονομικά Αποτελέσματα Α εξαμήνου 2017 Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2017 Οικονομικά Αποτελέσματα Γεώργιος Αγγελόπουλος, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Πρόσφατες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2010 ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Αύξηση σε Καθαρά Έσοδα και Μεικτά Λειτουργικά Κέρδη ως αποτέλεσμα της αποδοτικής εμπορικής πολιτικής και των αποτελεσματικών

Διαβάστε περισσότερα

ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ME MIA MATIA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ&ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ME MIA MATIA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ&ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ETHΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 2016 ME MIA MATIA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ&ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ To οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον Οι αναπτυγμένες οικονομίες έχασαν το 2015

Διαβάστε περισσότερα

Εξελίξεις Ρωσικής Οικονομίας- Διμερείς Εμπορικές Οικονομικές Σχέσεις ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008

Εξελίξεις Ρωσικής Οικονομίας- Διμερείς Εμπορικές Οικονομικές Σχέσεις ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2008 ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Εξελίξεις Ρωσικής Οικονομίας- Διμερείς Εμπορικές Οικονομικές Σχέσεις ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Συνοπτικά Σημειώθηκε σημαντική επιβράδυνση στους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τρίμηνου/Α Εξαμήνου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Β Τρίμηνου/Α Εξαμήνου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29 Αυγούστου Αποτελέσματα Β Τρίμηνου/Α Εξαμήνου Αύξηση όγκων πωλήσεων και διπλασιασμός εξαγωγών λόγω λειτουργίας Διυλιστηρίου Ελευσίνας Το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον διύλισης επηρέασε αρνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Outlook addendum

Outlook addendum Outlook 2018 - addendum Οι προοπτικές του οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2018 Ιούλ. 2018 Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής Σεραφείμ Κουτσός Αναλυτής ΙΝΣΕΤΕ Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με την

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας

Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας Αποτελέσματα Ομίλου Εθνικής Τράπεζας A Εξάμηνο 2008 Αθήνα, 28 Αυγούστου 2008 σε εκατ. Α 6μηνο 2008 Α 6μηνο 2007 Δ Καθαρά κέρδη μετόχων ΕΤΕ * 835 724 +15% Καθαρά κέρδη από εγχώριες δραστηριότητες 510 478

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Πηγές Στοιχείων : Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του τρέχοντος έτους, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,1%. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στοιχεία για πληθωρισμό,

Διαβάστε περισσότερα

Economics Weekly Alert

Economics Weekly Alert Economics Weekly Alert 16 Μαΐου 2014 EBRD Ύφεση Τουρισμός Αξιολόγηση Πορείας του Μνημονίου Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η Κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία

Ενημερωτικό Σημείωμα. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Ενημερωτικό Σημείωμα Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Αλβανία Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δημοσίευσε η Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14 Νοεμβρίου Αποτελέσματα Γ Τριμήνου / Εννεαμήνου Θετικά αποτελέσματα Γ Τριμήνου λόγω αριστοποίησης λειτουργίας Διυλιστηρίου Ελευσίνας, αυξημένων εξαγωγών και βελτιωμένης λειτουργικής επίδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Στο 1,8δισ.ευρώ το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Στο 1,8δισ.ευρώ το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ: Στο 1,8δισ.ευρώ το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας του Ομίλου (τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 27,3 εκ. ), η διατήρηση του

Διαβάστε περισσότερα

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου

10 Δεκεμβρίου 2009. Πανεπιστήμιο Κύπρου Η οικονομική κρίση και το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας 10 Δεκεμβρίου 2009 Πανεπιστήμιο Κύπρου Δημόσια Οικονομικά 2009 Έσοδα 2009 2008 2009 2009 εκ. εκ. 2008 εκ. 2008 (%) ΤΕΠ 1.460,0 1.718,5 258,5 15,0

Διαβάστε περισσότερα