Εκπαιδευτικό υλικό ΣΔτ1 για γονείς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικό υλικό ΣΔτ1 για γονείς"

Transcript

1 Εκπαιδευτικό υλικό ΣΔτ1 για γονείς

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1; Οδηγός για τους γονείς των παιδιών που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη Ο ΔΙΑΒΗΤΗσ στη ζωη μου Οδηγός με γενικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής ΠΩΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1 ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩ- ΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Οδηγός για τους δασκάλους ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΗΜΕΡΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Υποστήριξη σε περίπτωση ασθενείας ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ; Οδηγός για τον προγραμματισμό των γευμάτων ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ Συχνές ερωτήσεις και συνήθεις όροι

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 1; Οδηγός για τους γονείς των παιδιών που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με διαβήτη

4 Το υλικό αυτό έχει ελεγχθεί από μία ομάδα ειδικών: Επικεφαλής νοσοκόμος- ειδικός στον διαβήτη Nicola Lewis, Η.Β. Παιδοενδοκρινολόγοι Καθ. Thomas Danne, Γερμανία και δρ. Nandu Thalange, Η.Β. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

5 Η διάγνωση Όταν ο γονέας μαθαίνει ότι το παιδί του έχει διαβήτη τύπου 1 μπορεί να απογοητευτεί. Ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει τη ζωή τόσο τη δική σας όσο και του παιδιού σας, αλλά δεν χρειάζεται να περιορίσει τη ζωή ή το μέλλον του παιδιού σας. Πέρα από τον συναισθηματικό αντίκτυπο που συνεπάγεται η διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 στο παιδί σας, υπάρχουν πολλά πρακτικά ζητήματα, τα οποία ενδέχεται να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε. Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό το φυλλάδιο θα απαντήσουν ορισμένες από τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τον διαβήτη τύπου 1 και τον τρόπο φροντίδας του παιδιού σας.

6 ΚΕΛΛΥ ΧΕΚΤΟΡ Η.Π.Α. Η Κέλλυ έχει διαβήτη τύπου 1 Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι: Δεν φταίτε εσείς Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1 στο παιδί σας. 2 Συμβιβαστείτε με τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1 στο παιδί σας Η διάγνωση του παιδιού σας ενδέχεται να τέθηκε πολύ γρήγορα, ή μπορεί να υποψιάζεστε εδώ και καιρό ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να σοκαριστήκατε - οι πληροφορίες που θα πρέπει να εμπεδώσετε είναι πολλές και τα συναισθήματα που θα πρέπει να διαχειριστείτε είναι έντονα. Οι γονείς των παιδιών με διαβήτη νοιώθουν συχνά άγχος, θυμό, αναστάτωση ή ακόμα και ενοχές. 1 Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν είστε ο μόνος. 1 Ο διαβήτης δεν εμφανίστηκε επειδή κάνατε εσείς κάτι λάθος, όπως π.χ. το ότι το αφήνατε να τρώει πάρα πολλά γλυκά. Ο διαβήτης είναι αντιμετωπίσιμος Διατίθενται θεραπείες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να αντιμετωπίσει τον διαβήτη του και να ζήσει μία φυσιολογική ζωή. 3,4 Υπάρχει υποστήριξη Η διαβητολογική ομάδα που παρακολουθεί το παιδί σας είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει, ενώ υπάρχουν πόροι, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το παιδί σας να αντιμετωπίσετε τον διαβήτη με εμπιστοσύνη όσο μεγαλώνετε και αναπτύσσεστε. 3 Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια Χρειάζεστε όση υποστήριξη χρειάζεται το παιδί σας. Η συζήτηση με τους φίλους ή την οικογένεια μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση. 2,3 Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει η συζήτηση με άλλους γονείς, οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς, και οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν πως αισθάνεστε. 2,3 Οι ομάδες υποστήριξης ασθενών και τα διαδικτυακά φόρουμ μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με άλλους γονείς. Ρωτήστε τους επαγγελματίες της υγείας σχετικά με τις τοπικές ομάδες υποστήριξης.

7 1 Τι είναι ο διαβήτης; Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται από τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. 4 Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη στο σώμα καθώς βοηθά στην απομάκρυνση της γλυκόζης (ενός σακχάρου) από την κυκλοφορία του αίματος και τη μετατροπή του σε απαραίτητη ενέργεια για ιστούς, όπως είναι οι μυς και ο εγκέφαλος. 4 Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από μερική ή πλήρη έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το σώμα. 5 Το στομάχι μετατρέπει την τροφή σε γλυκόζη 2 Η γλυκόζη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος Διαβήτης τύπου 1 Είναι γνωστή ως αυτοάνοση νόσος αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας καταστρέφει τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. 5 Στον διαβήτη τύπου 1, το σώμα παράγει μικρή ή καθόλου ποσότητα ινσουλίνης.4 Αυτή η έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε υψηλή γλυκόζη αίματος, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπεργλυκαιμία. 4 Διαβήτης τύπου 2 Eμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να διατηρήσει τη γλυκόζη αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ή όταν 3 Το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη το σώμα δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας ( αντίσταση στην ινσουλίνη ) προκαλώντας υπογλυκαιμία. 6,7 Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη σχετίζεται στενά με την ύπαρξη υπερβολικού βάρους και είναι συχνότερος στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 7 και σε ορισμένες εθνικές μειονότητες, όπως είναι οι αφροαμερικανοί, οι Ιάπωνες-αμερικανοί και οι Λατίνοι. 8 Ο διαβήτης τύπου 2 εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σπάνιος στα παιδιά. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία εξελισσόμενη νόσος, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με υγιεινή διατροφή, άσκηση και αλλαγές στον τρόπο ζωής. 7 Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας. 4 Δεν εισέρχεται καθόλου ινσουλίνη στην κυκλοφορία ή εισέρχεται πολύ λίγη ποσότητα. 5 Αυξημένη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος.

8 Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 346 εκατομμύρια 1 στα 5000 παιδιά έχει διαβήτη, αλλά αυτό ποικίλει σημαντικά ανάλογα με τη χώρα % των ατόμων σε όλο τον κόσμο με διαβήτη έχει διαβήτη τύπου 2 και 10% έχει διαβήτη τύπου 1. 9 Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2. 9

9 Συνήθη σημεία/συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 Στα συνήθη συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 που μπορεί να έχει εμφανίσει το παιδί σας συγκαταλέγονται τα εξής: 3,4,11 Υπερβολική δίψα Συχνή ενούρηση (π.χ. ούρηση στον ύπνο) Σάκχαρο στα ούρα Φρουτώδης οσμή ( κετόνες ) στο σώμα περιγράφεται συχνά ως παρόμοια με την οσμή του μανό ή του χαλασμένου αχλαδιού Κόπωση, αδυναμία, υπνηλία Υπερβολική απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς εμφανή λόγο Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

10 ΕΛΟΪΖ ΜΠΑΡΕΤ Η.Β. Η Ελοΐζ έχει διαβήτη τύπου 1 Η αντιμετώπιση του διαβήτη του παιδιού σας Θεραπεία με ινσουλίνη Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μία διαρκής κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται με ενέσεις ινσουλίνης. 3,4 Οι ενέσεις πρέπει να χορηγούνται σε καθημερινή βάση - απαιτείται ένας αριθμός ενέσεων προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος. 4 Στο παιδί σας ενδέχεται να χορηγηθούν περισσότεροι από έναν τύποι ινσουλίνης, συμπεριλαμβανομένων των εξής: 3,12 Η ινσουλίνη μακράς δράσης (επίσης γνωστή ως βασική ινσουλίνη) απελευθερώνει σταθερή ποσότητα ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ινσουλίνη ταχείας δράσης (επίσης γνωστή ως ινσουλίνη bolus) μπορεί να ληφθεί κοντά την ώρα του γεύματος για καλύτερο έλεγχο. Η προαναμεμειγμένη ινσουλίνη (η οποία περιλαμβάνει την ινσουλίνη μακράς δράσης και την ινσουλίνη ταχείας δράσης), η οποία χορηγείται την ώρα του γεύματος. Ο επαγγελματίας της υγείας του παιδιού σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με το πότε θα πρέπει να αρχίσει το παιδί σας να κάνει τις ενέσεις ινσουλίνης και πόση ινσουλίνη χρειάζεται. 4

11 Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, ο γιατρός ή ο νοσηλευτής θα δείξει σε εσάς και το παιδί σας τον τρόπο ένεσης της ινσουλίνης με τη συσκευή που έχει συνταγογραφηθεί στο παιδί σας. Ανατρέξτε στις οδηγίες που δίνονται μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή του παιδιού σας για περαιτέρω οδηγίες. Τα συχνότερα σημεία ένεσης της ινσουλίνης είναι η κοιλιά, οι άνω γλουτοί, οι μηροί και το πίσω μέρος των χεριών, σύμφωνα με τις συμβουλές του επαγγελματία της υγείας. 12 Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ινσουλίνη απορροφάται με διαφορετική ταχύτητα ανάλογα με το σημείο στο οποίο ενίεται. Εισέρχεται στην κυκλοφορία ταχύτερα όταν ενίεται στο στομάχι και βραδύτερα όταν ενίεται στους γλουτούς ή τους μηρούς. 3 Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

12 Παρακολούθηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος Για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του διαβήτη του παιδιού σας, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε κανονικά τα επίπεδα γλυκόζης αίματος του παιδιού σας. 3,13 Όσο θα μεγαλώνει το παιδί σας μπορεί να νοιώθετε άνετα με την παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος. 13 Οι τροφές αυξάνουν τη γλυκόζη αίματος ενώ η ινσουλίνη και η άσκηση μειώνουν τη γλυκόζη αίματος. Η παρακολούθηση της γλυκόζης αίματος δείχνει εάν η ινσουλίνη του παιδιού σας λειτουργεί. Δείχνει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η σωματική δραστηριότητα και οι τροφές που τρώει το παιδί σας τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματός του. 2 Είναι πιθανό ότι θα σας συμβουλεύσουν να ελέγχετε τη γλυκόζη αίματος του παιδιού σας τέσσερις φορές την ημέρα πριν από το κάθε γεύμα και πριν από την ώρα του ύπνου. 13 Ορισμένες φορές, θα σας συμβουλεύουν, επίσης, να ελέγχετε τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος μετά από το γεύμα, μετά από τη σωματική δραστηριότητα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. 3 Ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος πραγματοποιείται με μετρητή. Στον μετρητή τοποθετείται μία ταινία εξέτασης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τσιμπήσετε το δάκτυλο του παιδιού σας και να τοποθετήσετε μία σταγόνα αίματος στην ταινία εξέτασης. Ο μετρητής θα σας δείξει την ένδειξη της γλυκόζης αίματος. 3 Ποιο αποτέλεσμα θεωρείται καλό ; Ιδανικά, θα πρέπει να στοχεύετε στην επίτευξη των ακόλουθων μακροχρόνιων στόχων της γλυκόζη αίματος: 3,14 Πριν από το γεύμα - τα επίπεδα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 4,0 και 8,0 mmol/l ( mg/dl). 2 ώρες μετά από το γεύμα, τα επίπεδα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10,0 mmol/l (180 mg/dl). Κατά την ώρα του ύπνου, τα επίπεδα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ mg/dl. Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν και το παιδί σας δεν αναμένεται να επιτύχει αυτά τα επίπεδα όταν ξεκινά να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Εάν δυσκολεύεστε να επιτύχετε τα επίπεδα-στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικοινωνήστε με τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί.

13 Αναγνώριση των συμπτωμάτων χαμηλής γλυκόζης αίματος Η χαμηλή γλυκόζη αίματος αναφέρεται επίσης συχνά ως υπογλυκαιμία. 3,4 Τα επεισόδια χαμηλής γλυκόζης αίματος προκαλούνται από την έλλειψη ισορροπίας σε παράγοντες, οι οποίοι δύνανται να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης - ινσουλίνη και σωματική δραστηριότητα - και τροφές ή μικρο-γεύμα, τα οποία αυξάνουν τη γλυκόζη αίματος. 3,4 Υπνηλία Σύγχιση Πείνα Στα συμπτώματα της χαμηλής γλυκόζης αίματος περιλαμβάνονται τα εξής: 15 Εφίδρωση Νευρικότητα Τρόμος Είναι σημαντικό η οικογένειά σας και τα τυχόν άλλα άτομα που συμμετέχουν στην περίθαλψη του παιδιού σας να αναγνωρίζουν τα ειδικά συμπτώματα που εμφανίζει το παιδί σας όταν έχει υπογλυκαιμία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν καθαρά πως αισθάνονται. Μούδιασμα στα χείλη Κακή διάθεση Ζάλη ή αίσθημα ζάλης Εκπαιδεύστε το παιδί σας να χρησιμοποιεί απλές λέξεις για να περιγράψει το πως αισθάνεται, δηλ. τρέμουλο ή σύγχυση. Συζητήστε με τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επικοινωνίας με το παιδί σας σχετικά με τον διαβήτη και τα συμπτώματά του.

14

15 Νυχτερινή υπογλυκαιμία Η υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ανησυχητική. Στα συμπτώματα της νυχτερινής υπογλυκαιμίας που μπορεί να εμφανίσει το παιδί σας περιλαμβάνονται τα εξής: 4,16 Εφίδρωση - ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας με βρεγμένες πιτζάμες/σεντόνια Ξύπνημα με αδιαθεσία - πονοκέφαλος/ αίσθημα κόπωσης, ευερεθιστότητα και σύγχυση κατά την έγερση Ταραγμένος ύπνος - κλάμα ή εφιάλτες κατά τη διάρκεια της νύχτας Μη αναμενόμενη ένδειξη χαμηλής γλυκόζης αίματος κατά το ξύπνημα Εάν υποψιάζεστε υπογλυκαιμία, είναι καλή ιδέα να συζητήσετε με τον επαγγελματία της υγείας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει να μετρήσετε τη γλυκόζη αίματος του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι καλή ιδέα να μετράτε τη γλυκόζη αίματος το βράδυ κάθε φορά που το παιδί σας αυξάνει την απογευματινή δόση της ινσουλίνης. 4,16 Να θυμάστε ότι τα προαναφερθέντα συμπτώματα και ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να οφείλονται σε άλλα αίτια. Επομένως, η μέτρηση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε την υπογλυκαιμία και να ηρεμήσετε. 4,16 Η νυχτερινή υπογλυκαιμία μπορεί να προκαλείται από τα εξής: 3 Υψηλά επίπεδα δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πριν από την ώρα του ύπνου Ανάρρωση από την ασθένεια Πτωχή πρόσληψη τροφής στο δείπνο Μπορεί να προκληθεί επίσης από τη μεγαλύτερη από την απαραίτητη χορήγησης δόσης ινσουλίνης μακράς δράσης. Η νυχτερινή υπογλυκαιμία μπορεί να προληφθεί από τα εξής: 3 Χορήγηση στο παιδί σας μικρού γεύματος πριν πέσει για ύπνο (π.χ. σύνθετος υδατάνθρακας, σνακ βραδείας απελευθέρωσης όπως είναι τα σιτηρά δημητριακά ή το πλιγούρι) Ελάττωση της δόσης της ινσουλίνης μακράς δράσης Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας Ο επαγγελματίας της υγείας του παιδιού σας θα σας παρέχει ένα πλάνο αντιμετώπισης του διαβήτη για το παιδί σας, το οποίο θα περιλαμβάνει τον τρόπο αντιμετώπισης των επεισοδίων υπογλυκαιμίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση χυμού φρούτων, την κατανάλωση μικρου-γεύματος 3, 4,17 ή γλυκών ή τη λήψη δισκίου γλυκόζης. Μπορεί να είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας δισκία γλυκόζης, χυμό φρούτων ή καραμέλες με ζάχαρη σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. 3,4 Εάν το παιδί σας βρίσκεται στο σχολείο, μπορεί να θέλετε να βάλετε στην τσάντα του επιπλέον προμήθειες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. 3,4 Ο επαγγελματίας της υγείας του παιδιού σας ενδέχεται να σας προμηθεύσει επίσης με σετ γλυκαγόνης προς χρήση σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. 3,4 Θα σας εξηγήσει τον τρόπο χρήσης του σετ και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

16 Ώρα του γεύματος Κατά τη χρονική στιγμή της διάγνωσης, η διαβητολογική ομάδα που περιθάλπει το παιδί σας θα πρέπει να σας δώσει ορισμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της ώρας των γευμάτων. Η πρόσληψη τροφής είναι σημαντική καθώς χρειάζεται να ισορροπεί με τις δόσεις της ινσουλίνης προκειμένου να αποφευχθούν τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος ή η υπογλυκαιμία. Τα παιδιά με διαβήτη, όπως και κάθε άλλο παιδί, συμβουλεύονται να ακολουθούν υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή. Όταν το παιδί σας διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά με διαβήτη τύπου 1, η διαχείριση της ώρας των γευμάτων ενδέχεται να φαίνεται σύνθετη. Αλλά θα γίνει ευκολότερη με την πάροδο του χρόνου και θα μάθετε σύντομα τις επιδράσεις συγκεκριμένων τροφών και της σωματικής δραστηριότητας στα επίπεδα γλυκόζης αίματος του παιδιού σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας βοηθά να σημειώνετε τη διατροφή του παιδιού σας προκειμένου να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της προόδου του παιδιού σας. 25 % ΠΡΩΤΕΪΝΗ Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αβγά... Δεν αυξάνουν τη γλυκόζη αίματος Μπορεί να προγραμματίσετε, επίσης, ραντεβού με διαιτολόγο, ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τα γεύματά σας.

17 50 % ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλι, τομάτα, καρότα, αρακάς Δεν αυξάνουν τη γλυκόζη αίματος 25 % ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑΣ Πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι... Οδηγούν σε αυξήσεις στη γλυκόζη αίματος Ισορροπημένη δίαιτα Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 έχουν τις ίδιες βασικές διατροφικές απαιτήσεις με τα παιδιά χωρίς διαβήτη. 14 Θα πρέπει να προσπαθήσετε και να στοχεύσετε σε μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει λιπαρά, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιή ποσότητα φρούτων και λαχανικών. Οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αίματος ενώ οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά δεν οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με διαβήτη συνιστάται να καταναλώνουν τρία κύρια γεύματα κάθε μέρα με ενδιάμεσα μικρο-γεύμα, εάν είναι απαραίτητο. 17 Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χορήγησης σνακ απλού υδατάνθρακα στο παιδί σας κατά την ώρα του ύπνου. 14 Ο διαβήτης δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν μπορεί να φάει γλυκό όταν το κερνάνε. 3,4 Θα μπορεί να φάει γλυκά αλλά με μέτρο παράλληλα με την κατάλληλη δόση ινσουλίνης, εάν είναι απαραίτητο. 3,4 Παρακαλείστε να ανατρέξτε στο έντυπο Τι θα πρέπει να τρώτε; για περισσότερες πληροφορίες.

18 Η συζήτηση σχετικά με τον διαβήτη του παιδιού σας με άλλους Μπορεί να είναι δύσκολο να μεγαλώνει το παιδί με διαβήτη τύπου 1, και το παιδί σας μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει το πως αισθάνεται. 3 Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συζητήσει μαζί σας σχετικά με τα συναισθήματά του και το πως το επηρεάζει ο διαβήτης. 2,3 Μπορεί να διαπιστώσει, επίσης, ότι τον βοηθά να συζητήσει με άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. 2, 3 Οι ομάδες υποστήριξης ασθενών μπορούν να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επικοινωνία με άλλους γονείς και παιδιά, τα οποία βρίσκονται στην ίδια θέση με εσάς. 2 Ρωτήστε τον επαγγελματία της υγείας που παρακολουθεί το παιδί σχετικά με τις τοπικές ομάδες υποστήριξης. Τα παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας ενδέχεται να μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την κατάστασή τους και να καταλάβουν τις λέξεις που σχετίζονται με την κατάσταση και τη θεραπεία τους. 3 Καθώς μεγαλώνουν, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνοι τους την ένεση και να αναλάβουν έναν περισσότερο δραστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη τους. 3 Εάν σας ανησυχεί κάτι από αυτά που σας αναφέρει το παιδί σας, επικοινωνήστε με τη διαβητολογική ομάδα που παρακολουθεί το παιδί σας - θα μπορέσουν να σας καθησυχάσουν. 3 Είναι σημαντικό να λάβει το παιδί σας καλή υποστήριξη προκειμένου να βοηθηθεί στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Καθώς δεν μπορείτε να βρίσκεστε συνέχεια δίπλα στο παιδί σας, θα πρέπει να ζητήσετε από άλλους ενήλικες να βοηθήσουν το παιδί σας να αντιμετωπίσει την κατάστασή του, ειδικά όταν είναι μικρό σε ηλικία. Όταν πρωτοδιαγιγνώσκεται στο παιδί σας ο διαβήτης, θα υπάρξουν πολλά άτομα, τα οποία θα πρέπει να ενημερώσετε: οικογένεια, φίλοι, σχολείο και σύλλογοι. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αλλάζει σχολεία, κάνει νέους φίλους και συμμετέχει σε νέες δραστηριότητες, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα άτομα με τα οποία θα πρέπει να συζητήσετε σχετικά με τον διαβήτη. Παρόλο που πολλά άτομα θα έχουν ακούσει για τον διαβήτη, είναι μάλλον απίθανο να γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αρχικά εσείς οι ίδιοι τον διαβήτη πριν προσπαθήσετε να εξηγήσετε τον διαβήτη του παιδιού σας σε άλλα άτομα. Βεβαιωθείτε ότι θα τους μιλήσετε χρησιμοποιώντας διατυπώσεις, οι οποίες είναι κατάλληλες για την ηλικιακή τους ομάδας και τον βαθμό της κατανόησής τους - για παράδειγμα, ένα παιδί είναι απίθανο να καταλάβει τη λέξη υπογλυκαιμία, αλλά μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει χαμηλή γλυκόζη αίματος. Πριν αφήσετε το παιδί σας υπό την ευθύνη ενός άλλου ενήλικα, θα πρέπει να διασφαλίζετε πάντα ότι το άτομο αυτό γνωρίζει ότι το παιδί σας έχει διαβήτη και τι θα πρέπει να κάνει για να το βοηθήσει να τον αντιμετωπίσει. Ενημερώστε τους σχετικά με τα προειδοποιητικά σημεία που θα πρέπει να λάβει υπόψη και τι θα πρέπει να κάνει σε περίπτωση υπογλυκαιμίας ή επείγουσας ανάγκης. Ενημερώστε τους για το εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως τρέμουλο ή σύγχυση για να περιγράψει το πώς αισθάνεται όταν εμφανίζει υπογλυκαιμία. Παρόλο που εσείς θα πρέπει να φροντίσετε ούτως ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν στη φροντίδα του παιδιού σας να καταλαβαίνουν τι συνεπάγεται η βοήθεια στην αντιμετώπιση του διαβήτη, δεν είστε μόνος. Έχουμε συντάξει δύο οδηγούς, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να παράσχετε πολλές πληροφορίες τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν οι δάσκαλοι και τα άλλα άτομα που φροντίζουν το παιδί σας: Πως να φροντίσετε ένα παιδί με διαβήτη και Πως αντιμετωπίζεται ο διαβήτης στο σχολείο; Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

19 Μην φοβάστε να ζητήσετε υποστήριξη Η φροντίδα του παιδιού με διαβήτη είναι γεμάτη προκλήσεις και άγχη, ειδικά κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων περίθαλψης. 18 Οι γονείς αναφέρουν ότι η υπογλυκαιμία αποτελεί συνεχή φόβο, ειδικά όταν το παιδί είναι πολύ μικρό σε ηλικία και μπορεί να μην καταλαβαίνει πλήρως πως μπορούν να επηρεάσουν την κατάστασή του κινήσεις όπως είναι αυτή της άρνησης κατανάλωσης τροφής. 13 Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας υποστήριξη. Οι ομάδες υποστήριξης διαβήτη μπορούν να σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με άλλους γονείς παιδιών με διαβήτη προκειμένου να μοιραστείτε εμπειρίες και να ανταλλάξετε ιδέες με άτομα, τα οποία μπορούν να καταλάβουν την κατάστασή σας. Μπορείτε, επίσης, να συζητήσετε με τη διαβητολογική ομάδα που παρακολουθεί το παιδί σας σε περίπτωση ανησυχίας ή δυσκολίας στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης.

20 Βιβλιογραφία 1. Delamater AM. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Psychological care of children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes 2009; Suppl 12: Mayo Clinic. Type 1 diabetes in children. Available at: Accessed July Diabetes UK. Children and diabetes. Available at: Accessed July NIH Medline Plus Library. Diabetes. Available at: ency/article/ htm Accessed July Craig ME et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Definition, epidemiology and classification of diabetes in children and adolescents. Pediatr Diabetes 2009; Suppl 12: Diabetes UK. Type 2 diabetes. Available at: Type-2-diabetes/ Accessed July NIH Medline Plus Library. Diabetes type 2. Available at: Mar/ethnic-group-influences-type-2-diabetesrisk.html Accessed July Diabetes.co.uk. Ethnic group influences type 2 risk. Available at: diabetestype2.html Accessed July World Health Organization. Diabetes fact sheet. Available at: factsheets/fs312/en/index.html Accessed July Global IDF/ISPAD guideline for type 1 diabetes in childhood and adolescence Available at: in_childhood_and%20adolescent_ Guidelines_2011.pdf Accessed July Couper JJ et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Phases of diabetes in children and adolescents. Pediatr Diabetes 2009; Suppl 12: Bangstad HJ et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Insulin treatment in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes 2009; Suppl 12: Silverstein JH et al. Care of children and adolescents with type 1 diabetes: a statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2005; 28: NICE Clinical Guideline 15. Type 1 diabetes: diagnosis and management of type 1 diabetes in children, young people and adults. July Available at: Accessed July Clarke W et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Assessment and management of hypoglycemia in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes 2009; Suppl 12: Diabetes.co.uk. Nocturnal hypoglycemia. Night time hypo. Available at: co.uk/nocturnal-hypoglycemia.html Accessed July Smart C et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Nutritional management in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes 2009; 10(Suppl. 12): Banion CR, Miles MS, Carter MC. Problems of mothers in management of children with diabetes. Diabetes Care 1983; 6: Novo Nordisk website. Available at: Accessed July 2012.

21

22 Σχετικά με τη Novo Nordisk Οι πληροφορίες αυτές αναπτύχθηκαν από τη Novo Nordisk, μία φαρμακευτική εταιρεία διεθνούς εμβέλειας, η οποία εξειδικεύεται στη φροντίδα των ατόμων με διαβήτη. Η Novo Nordisk ξεκίνησε πριν από περίπου 90 χρόνια από ένα ζευγάρι Δανών με πάθος για την αλλαγή του διαβήτη. Ο August Krogh ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ και η γυναίκα του, Marie, γιατρός και ερευνήτρια με αντικείμενο τις μεταβολικές νόσους, έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Πληροφορήθηκαν για την ανάπτυξη ινσουλίνης στον Καναδά και αποφάσισαν να διασφαλίσουν την πρόσβαση στην ινσουλίνη για όλους όσους έχουν διαβήτη με αποτέλεσμα τη σύσταση της εταιρείας Novo Nordisk το Από τότε η Novo Nordisk έχει αναπτυχθεί και κατέχει πλέον ηγετική θέση στην παροχή αντιδιαβητικών προϊόντων και υποστήριξης για τους ασθενείς όλων των ηλικιών. 19 Καταλαβαίνουμε απόλυτα ότι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαβήτη και συνεργαζόμαστε στενά με τους γονείς, τα σχολεία και τους επαγγελματίες της υγείας για τη βελτίωση της φροντίδας των παιδιών με διαβήτη, όσο αυτά μεγαλώνουν και εξελίσσονται. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία Novo Nordisk, παρακαλείστε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας. GR/DA/1114/0039a

23 Ο ΔΙΑΒΗΤΗσ στη ζωη μου Οδηγός με γενικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής

24 Το υλικό αυτό έχει ελεγχθεί από μία ομάδα ειδικών: Επικεφαλής νοσοκόμος- ειδικός στον διαβήτη Nicola Lewis, Η.Β. Παιδοενδοκρινολόγοι Καθ. Thomas Danne, Γερμανία και δρ. Nandu Thalange, Η.Β. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

25 ΚΕΛΛΥ ΧΕΚΤΟΡ Η.Π.Α. Η Κέλλυ έχει διαβήτη τύπου 1 Η ζωή με τον διαβήτη τύπου 1 Μετά από τη διάγνωση του παιδιού σας με διαβήτη τύπου 1, η παρακολούθηση και η θεραπεία με ινσουλίνη θα αποτελέσει μέρος της καθημερινής ρουτίνας της οικογένειάς σας. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, οι ανάγκες του θα αλλάζουν και θα γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Είναι πιθανό να θέλει να αναλάβει ενεργητικότερο ρόλο στην αντιμετώπιση του διαβήτη του. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται να διατηρεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής ώστε να βοηθήσει στην επίτευξη του ελέγχου της γλυκόζης αίματος. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πλήρως πως να αντιμετωπίσετε την κατάσταση του παιδιού σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το φυλλάδιο θα απαντήσουν ορισμένες από τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τη φροντίδα ενός παιδιού που μεγαλώνει μαζί με τον διαβήτη.

26 Μεγαλώνοντας με τον διαβήτη Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κατά τη θεραπεία του διαβήτη είναι πιθανό να αλλάξουν. 1 Ο επαγγελματίας της υγείας και η ομάδα περίθαλψης του διαβήτη είναι οι καλύτεροι σύμβουλοί σας σε σχέση με τη φροντίδα του διαβήτη κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων της ανάπτυξης του παιδιού σας, αλλά ακολουθούν ορισμένες τυπικές προκλήσεις: 1 Βρέφη και νήπια (έως και 36 μηνών) - Μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα της γλυκόζης λόγω της ακανόνιστης πρόσληψης τροφής. Παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (3-7 ετών) - Απρόβλεπτη όρεξη και επίπεδα δραστηριότητας. Παιδιά μεγαλύτερης σχολικής ηλικίας (8-11 ετών) - Αρκετή ευελιξία στη φροντίδα του διαβήτη ώστε να επιτρέπεται η συμμετοχή του παιδιού στις σχολικές δραστηριότητες/δραστηριότητες συνομηλίκων. Έφηβοι - Αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών για ινσουλίνη, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται και ανεξαρτητοποιούνται, ενώ παράλληλα η ευθύνη για τη φροντίδα του διαβήτη μοιράζεται ανάμεσα στους γονείς και τους εφήβους.

27 Η σημασία της διατήρησης υγιεινού τρόπου ζωής Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τα άτομα με ή χωρίς διαβήτη. 2,3 Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να παρακολουθείται από διαιτολόγο, ο οποίος θα ανήκει στην ομάδα που παρακολουθεί τον διαβήτη του παιδιού σας και θα παρέχει συμβουλές σχετικά με τη διατροφή του παιδιού σας, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του. Οι συστάσεις συνήθως δεν διαφέρουν από αυτές που δίνονται στα άτομα χωρίς διαβήτη - υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα φυτικών ινών και υδατανθράκων και η οποία δύναται να προσαρμοστεί στις πολιτισμικές, εθνικές και οικογενειακές παραδόσεις και στις εξατομικευμένες ανάγκες του παιδιού σας. 4 Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με διαβήτη συμβουλεύονται να καταναλώνουν τρία κύρια γεύματα κάθε μέρα με ενδιάμεσα μικρο-γεύματα, εάν είναι απαραίτητο. 4 Συνήθως, ένα παιδί μπορεί να ακολουθήσει τις ίδιες συνήθειες υγιεινής διατροφής με την υπόλοιπη οικογένεια και δεν χρήζει ειδικής δίαιτας. Ο διαβήτης τύπου 1 δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να φάει γλυκό σε περίπτωση που το κεράσουν. 2,3 Όταν μάθετε πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας του παιδιού σας στην κατανάλωση και τη λήψη ινσουλίνης, θα του επιτρέψετε να τρώει γλυκά με μέτρο λαμβάνοντας παράλληλα κατάλληλη δόση ινσουλίνης. 2,3 Ο προγραμματισμός των γευμάτων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση και προσαρμογή της ινσουλίνης μπορεί να βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί ο έλεγχος της γλυκόζης αίματος του παιδιού σας. 4 Σε συνεργασία με τον διαιτολόγο του παιδιού σας, θα πρέπει να στοχεύετε στον υγιεινό τρόπο ζωής όλης της οικογένειας, παρέχοντας παράλληλα στο παιδί σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. 2 Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλείστε να ανατρέξετε στο ενημερωτικό έντυπο Τι θα πρέπει να τρώτε που περιλαμβάνεται στον ίδιο φάκελο εντύπων. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

28 Σωματική άσκηση Η τακτική άσκηση συνιστάται για όλα τα παιδιά με ή χωρίς διαβήτη. 5,6 Η καθημερινή σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα της καθημερινής ζωής του παιδιού σας ώστε να προκύψει όφελος για την υγεία του και συνέπεια στην αντιμετώπιση της γλυκόζης πλάσματος. 5 Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει τη γλυκόζη αίματος. Επομένως, οι δόσεις της ινσουλίνης ή η πρόσληψη τροφής μπορεί να πρέπει να προσαρμοστεί πριν από την άσκηση. 5 Οι μικρής διάρκειας περίοδοι εντατικής άσκησης ( αναερόβια άσκηση ) μπορούν να αυξήσουν επίσης τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος. Εάν παρατηρείται σημαντική υπεργλυκαιμία, θα πρέπει να εξετάζονται οι κετόνες καθώς η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική κετοξέωση. Ο συνδυασμός υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης και άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή γλυκόζη αίματος ή επεισόδια υπογλυκαιμίας. 5 Η υπογλυκαιμία μπορεί να προληφθεί με τη μείωση της δόσης της ινσουλίνης του παιδιού σας πριν από το γεύμα και με την κατανάλωση φρούτων ή μικρογευμάτων υδατανθράκων μακράς δράσης πριν από την άσκηση. 2,6 Μετά από ιδιαίτερα επίπονη άσκηση, είναι σημαντικό να καταναλώσετε γεύμα με ικανή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων, ενώ ορισμένες φορές θα πρέπει να μειώνετε τη δόση της ινσουλίνης μακράς δράσης το απόγευμα μετά από την άσκηση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος νυχτερινής υπογλυκαιμίας. Το παιδί σας θα πρέπει να εξετάζει τη γλυκόζη του αίματός του πριν από την άσκηση για να μαθαίνει πως αντιδρά ο οργανισμός σας στην άσκηση και να διασφαλίζει την κατάλληλη δόση ινσουλίνης. Η εξέταση μετά από την άσκηση ενδέχεται να σας βοηθήσει να μάθετε πως επηρεάζει η άσκηση τα επίπεδα γλυκόζης αίματος του παιδιού σας. 2,6 Εάν έχει προγραμματιστεί δραστηριότητα ή άσκηση, θα πρέπει να προσαρμόσετε τη δόση της ινσουλίνης ή την πρόσληψη τροφής αντίστοιχα. Εάν το παιδί σας είναι περισσότερο δραστήριο από ότι συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, εάν για παράδειγμα τρέχει περισσότερο από ότι συνήθως, ενδέχεται να πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη τροφής στη συνέχεια ώστε να διευκολύνετε τη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης αίματος ή να μειώσετε την ινσουλίνη κατάλληλα (π.χ. επιλέγοντας έναν προσωρινό βασικό ρυθμό στην αντλία). ΛΙΑΜ ΚΑΙ ΤΖΟΡΝΤΑΝ ΚΑΡΤΕΝΣ Νότια Αφρική Ο Λίαμ και ο Τζόρνταν έχουν διαβήτη τύπου 1

29 Η σημασία της παρακολούθησης του ελέγχου της γλυκόζης αίματος Διαβητική κετοξέωση Ο επαγγελματίας της υγείας που παρακολουθεί το παιδί σας θα σας συμβουλεύσει πότε και πόση ινσουλίνη χρειάζεται το παιδί σας σε καθημερινή βάση και θα σας εκπαιδεύσει στον τρόπο αυτοπαρακολούθησης της γλυκόζης. Ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων της γλυκόζης αίματος είναι σημαντικός ώστε να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία, και για να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες ανάγκες του παιδιού σας. Θα πρέπει να στοχεύετε στη διατήρηση του ελέγχου της γλυκόζης χωρίς συχνά επεισόδια υπογλυκαιμίας. 6 Ιδανικά, το παιδί σας θα πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη των ακόλουθων μακροχρόνιων στόχων της γλυκόζης αίματος: 2,6 Πριν από το γεύμα - τα επίπεδα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 4,0 και 8,0 mmol/l ( mg/dl) 2 ώρες μετά από το γεύμα, τα επίπεδα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 10,0 mmol/l (180 mg/dl) Κατά την ώρα του ύπνου, τα επίπεδα θα πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 7,0 mmol/l και 10,0 mmol/l ( mg/dl) Οι στόχοι αυτοί μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν και το παιδί σας δεν αναμένεται να επιτύχει αυτά τα επίπεδα όταν ξεκινά να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη. Εάν δυσκολεύεστε να επιτύχετε τα επίπεδα-στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικοινωνήστε με τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί. Οι μεγάλες περίοδοι πτωχού ελέγχου της γλυκόζης αίματος και τα σταθερά υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνιες επιπλοκές. 7 Η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικού και Εφηβικού Διαβήτη (ISPAD - International Society for Paediatric and Adolescent Diabetes) συνιστά ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών θα πρέπει να στοχεύουν σε επίπεδα γλυκόζης αίματος κάτω από 7,5% (10,6 mmol/l ή 190 mg/dl) προκειμένου να αποφευχθούν αυτού του είδους οι επιπλοκές. Οι συσκευές παρακολούθησης διαφέρουν και έχουν διαφορετικό εύρος τιμών. Εάν οι τιμές του παιδιού σας υπερβαίνουν το ανώτερο φυσιολογικό όριο, η συσκευή παρακολούθησης θα εμφανίζει την ένδειξη υψηλή. Ελέγξτε τις οδηγίες που συνοδεύουν τη συσκευή παρακολούθησή σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν το παιδί σας δεν πετυχαίνει τα επίπεδα-στόχος, απευθυνθείτε στον επαγγελματία της υγείας σχετικά με το πλάνο αντιμετώπισης του παιδιού σας. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος στον διαβήτη μπορεί να είναι επικίνδυνα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία σοβαρή κατάσταση, η οποία ονομάζεται διαβητική κετοξέωση. Στα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης περιλαμβάνονται τα εξής: 2,3 Ναυτία και έμετος Πόνος στο στομάχι Φρουτώδης αναπνοή ( κετόνες ) - περιγράφεται συχνά ως οσμή χαλασμένου αχλαδιού ή οσμή μανό νυχιών Ταχύπνοια Αφυδάτωση (π.χ. ξηρή γλώσσα, λιγότερο συχνή ενούρηση/στεγνή πάνα) Αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης αίματος Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα, ειδικά στα παιδιά μικρής ηλικίας. Εάν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Εάν είναι δυνατό, θα πρέπει να μετράτε τις κετόνες στα ούρα ή το αίμα χρησιμοποιώντας κατάλληλες ταινίες εξέτασης.

30 Φροντίδα εκτός σπιτιού Στο σχολείο Όταν το παιδί σας ξεκινήσει να πηγαίνει σχολείο, ή επιστρέψει στο σχολείο μετά από τη διάγνωση, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τις ανάγκες του οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην περίθαλψή του. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι δάσκαλοί του έχουν εμπειρία στη φροντίδα του διαβήτη από άλλα παιδιά, ή μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με τη φροντίδα του. 2 Σε κάθε περίπτωση, ο διαβήτης του κάθε παιδιού διαφέρει και το κάθε παιδί ακολουθεί εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης των γευμάτων, της υπογλυκαιμίας, της υπεργλυκαιμίας και της άσκησης κ.λπ. Μπορεί να ανησυχείτε όταν αφήνετε το παιδί σας στη φροντίδα κάποιου άλλου αλλά, με τις σωστές πληροφορίες και εκπαίδευση, το προσωπικό του σχολείου θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης του παιδιού σας. 2 Μπορεί να βοηθήσει εάν το παιδί κρατά ένα ημερολόγιο των επιπέδων της γλυκόζης αίματος, ειδικά εάν εμφανιστούν επεισόδια υπογλυκαιμίας, την περιγραφή των οποίων θα μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος της ημέρας. 2 Θα πρέπει να προγραμματίσετε μία συνάντηση με τους δασκάλους του παιδιού σας και την ομάδα του διαβήτη που το παρακολουθεί ώστε να συζητήσετε τις ανάγκες του παιδιού σας και το επίπεδο της βοήθειας που θα χρειαστεί στο σχολείο. 2 Ενδέχεται να βοηθήσει να δείξετε στους γονείς/άλλο υποστηρικτικό προσωπικό το ενημερωτικό έντυπο Πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο διαβήτης στο σχολείο; που περιλαμβάνεται στον ίδιο φάκελο εντύπων. Ακόμα και εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο για να πραγματοποιεί την αυτοεξέταση ή να τη χορήγηση της ινσουλίνης, θα εξακολουθεί να χρειάζεται επίβλεψη από έναν υπεύθυνο ενήλικα. 1 Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας.

31 Η αντιμετώπιση των αναγκών του παιδιού σας στο σχολείο Ακολουθούν ορισμένα θέματα που ενδέχεται να πρέπει να καλύψετε στο πλαίσιο της συνάντησης με το προσωπικό του σχολείου: 2 Άτομα επικοινωνίας σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης - Με ποιον θα πρέπει να επικοινωνήσουν σε περίπτωση προβλήματος; Μπορεί να θέλετε να δώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας ενός άλλου μέλους της οικογένειας ή ενός φίλου σε περίπτωση που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας Αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας - Ποια συμπτώματα θα πρέπει να αναζητούν και τι θα πρέπει να κάνουν; - Πού θα φυλάσσονται οι προμήθειες επείγουσας ανάγκης; - Θα έχει πρόσβαση κάποιος (η νοσοκόμα ή ο δάσκαλος) σε γλυκαγόνη για χρήση σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης; Ώρα γεύματος και μικρο-γεύματος - Εάν πρέπει το παιδί να φάει σε συγκεκριμένη ώρα, πώς μπορεί αυτό να ενταχθεί στο πρόγραμμα του σχολείου; - Θα παίρνει φαγητό από το σπίτι ή θα τρώει στο σχολείο; - Χρειάζεται βοήθεια κατά την επιλογή των γευμάτων ή τη μέτρηση των υδατανθράκων; - Χρειάζεται κάποιο μικρο-γεύμα πριν από τη σωματική δραστηριότητα; Εξέταση γλυκόζης αίματος - Πότε θα πρέπει να πραγματοποιείται και χρειάζεται βοήθεια το παιδί σας; - Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα; Αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας - Τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που το παιδί σας έχει υψηλή γλυκόζη αίματος; Δόση ινσουλίνης - Πρέπει να κάνει το παιδί σας ένεση ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και χρειάζεται βοήθεια; Ή, σε περίπτωση που το παιδί σας φορά αντλία ινσουλίνης, μπορεί να ελέγξει μόνο του την αντλία; - Υπάρχει ψυγείο; (σε περίπτωση που απαιτείται σε ζεστό κλίμα) - Υπάρχει ήσυχο και απομονωμένο σημείο στο οποίο μπορεί να πραγματοποιήσει την ένεση; Θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας έχει στη διάθεσή του όλον τον απαιτούμενο εξοπλισμό και προμήθειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασής του κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις προμήθειες και να επανεφοδιάζεστε κατάλληλα.

32 Σχολικές εκδρομές/ διανυκτέρευση σε φίλους Δεν υπάρχει λόγος να μην συμμετέχει το παιδί σας σε σχολικές εκδρομές ή να μην διανυκτερεύει σε σπίτια φίλων, εφόσον έχει προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία και τα άτομα που θα το φροντίζουν πιστεύουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάστασή του. 2 Συμβουλές Συζητήστε με τους δασκάλους του παιδιού σας ή με άλλους γονείς για να διασφαλίσετε ότι ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάστασή του - μπορεί να θέλετε να προγραμματίσετε μία συνάντηση πριν από το ταξίδι ή επιπλέον εκπαίδευση. Εάν το παιδί διανυκτερεύσει εκτός σπιτιού, διασφαλίστε ότι γνωρίζουν τα συμπτώματα της νυχτερινής υπογλυκαιμίας και τον τρόπο αντιμετώπισης των υπογλυκαιμικών επεισοδίων, σε περίπτωση που εμφανιστούν. Μάθετε ποιες δραστηριότητες προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και ποια γεύματα θα παρασχεθούν. Μπορεί να θέλετε να του δώσετε ένα τάπερ με φαγητό, εάν η εκδρομή είναι ολοήμερη. Διασφαλίστε ότι έχουν μαζί τους αρκετή ινσουλίνη για όλες τις απαιτούμενες δόσεις και ότι υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο, σε περίπτωση που κάνει ζέστη. Διασφαλίστε ότι έχουν επαρκείς προμήθειες υδατανθράκων ταχείας δράσης, π.χ. δισκία γλυκόζης, γλυκά ή φρουτοχυμούς, ώστε να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων σε περίπτωση που εμφανιστούν

33 Εξωσχολικές δραστηριότητες/πάρτι Καθώς θα μεγαλώνει το παιδί σας, θα ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο να συμμετέχει σε εξωσχολικές δραστηριότητες ή συλλόγους, Επίσης, μπορεί να το καλούν σε πάρτι στα σπίτια άλλων παιδιών. Συμβουλές Διασφαλίστε ότι το επιβλέπον προσωπικό ή οι άλλοι γονείς γνωρίζουν τις ανάγκες του παιδιού σας και γνωρίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης του διαβήτη του 2 Εάν το παιδί σας πηγαίνει σε πάρτι, μάθετε τα φαγητά που θα προσφερθούν στο πάρτι και συζητήστε με τους άλλους γονείς τι και πόσο θα πρέπει να φάει το παιδί Εάν συμμετέχει σε σωματική δραστηριότητα, σκεφτείτε εάν θα χρειαστεί να πάρει κάποιο έξτρα μικρο-γεύμα ή να λάβει διαφορετική δόση ινσουλίνης 2 Εάν οι δραστηριότητες/πάρτι παρεμβάλλονται στις ώρες χορήγησης της δόσης, μιλήστε με τον επαγγελματία της υγείας για να διαπιστώσετε εάν η δόση μπορεί να ληφθεί αργότερα 2 Είναι φυσικό οι έφηβοι μεγαλύτερης ηλικίας/ νεαροί ενήλικες να επιδιώκουν την ανεξαρτησία από τους γονείς τους. Ξεκινούν να βγαίνουν έξω με φίλους και να πηγαίνουν σε πάρτι με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τους επιβλέπετε ως προς το τι τρώνε ή πίνουν, ή να γνωρίζετε εάν παίρνουν σωστά την ινσουλίνη τους. Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τους γονείς, ανεξάρτητα από το πότε διαγνώστηκε το παιδί σας. Αν και το παιδί σας μπορεί να συμπεριφέρεται όπως κάθε έφηβος, η καλή επικοινωνία είναι σημαντική. Ο σωστός χρόνος είναι βασικός - Καθίστε μαζί χωρίς περισπασμούς ή κάνετε μαζί δραστηριότητες όπως είναι το μαγείρεμα ή το περπάτημα Θέματα διάθεσης - Συζητήστε τα θέματα όταν η κατάσταση είναι ήρεμη και μπορείτε να σκεφτείτε και οι δύο λογικά Θέστε προτεραιότητες στις συζητήσεις - αντιμετωπίστε τα θέματα που σας απασχολούν περισσότερο πρώτα και μην ασχολείστε με θέματα ήσσονος σημασίας 2 Μπορεί να βοηθήσει να τους δείξτε το ενημερωτικό έντυπο Πως να φροντίζετε ένα παιδί με διαβήτη που περιλαμβάνεται στον ίδιο φάκελο εντύπων.

34 Ταξίδια και διακοπές Δεν υπάρχει λόγος ο διαβήτης του παιδιού σας να αποτελεί ανασταλτικό λόγο για τις οικογενειακές διακοπές. Απλά χρειάζεται περισσότερος προγραμματισμός. Μπορεί να θέλετε να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα πριν φύγετε για διακοπές: 2 Συζητήστε με τον επαγγελματία της υγείας πριν φύγετε για διακοπές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του διαβήτη του παιδιού σας, ειδικά εάν ταξιδεύετε σε διαφορετική ζώνη ώρας. Εάν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, θα πρέπει να έχετε μαζί σας επιστολή του επαγγελματία της υγείας που το παρακολουθεί, η οποία θα αναφέρει τη φαρμακευτική αγωγή και τις συσκευές που περιέχονται στις χειραποσκευές σας. Ελέγξτε εκ των προτέρων ότι έχετε επαρκή ποσότητα ινσουλίνης για όλο το διάστημα της παραμονής σας, ώστε να έχετε χρόνο να παραγγείλετε σε περίπτωση που χρειαστεί Διαθέτει το μέρος διαμονής σας ψυγείο για τη φύλαξη της ινσουλίνης (σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε θερμό κλίμα); Έχετε κατάλληλη ταξιδιωτική ασφάλεια; Πρέπει να εμβολιαστεί το παιδί σας ή να πάρει ανθελονοσιακά φάρμακα; Διασφαλίστε ότι έχετε επαρκή ποσότητα δισκίων γλυκόζης, γλυκών ή φρουτοχυμών για το ταξίδι σας σε περίπτωση εκδήλωσης υπογλυκαιμικού επεισοδίου Είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο στυλό ινσουλίνης (εφόσον χρησιμοποιείτε στυλό ινσουλίνης για τις ενέσεις) και μετρητή γλυκόζης, καθώς και επαρκή αριθμό ταινιών εξέτασης, σκαρφιστήρων και βελόνων ένεσης. Διασφαλίστε ότι γνωρίζετε πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τις ημέρες ασθενείας σε περίπτωση που το παιδί αφυδατωθεί ή αρρωστήσει ενώ βρίσκεστε σε διακοπές (ανατρέξτε στο ενημερωτικό έντυπο Τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ασθένειας για περισσότερες πληροφορίες)

35 Ο διαβήτης επηρεάζει και τα αδέλφια Η διάγνωση του διαβήτη δεν περιορίζεται μόνο στο παιδί που πάσχει από διαβήτη. Επηρεάζει όλη την οικογένεια. Ως γονείς, μπορεί να χρειαστεί να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στο παιδί σας καθώς χρειάζεται να συμφιλιωθεί με αρκετά πράγματα όταν διαγιγνώσκεται με διαβήτη, ειδικά στην αρχή. 2,8 Το παιδί σας μπορεί να νοιώθει ότι έχει μείνει μόνο του, ότι είναι διαφορετικό, ότι έχει αποτύχει ή να φοβάται το μέλλον. Επομένως, εύλογα, θα λαμβάνει πολύ φροντίδα και προσοχή από εσάς. Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδί, η φροντίδα του διαβήτη μπορεί να προκαλέσει εντάσεις στην οικογένεια. 2 Είναι σημαντικό να κατανέμετε ισομερώς τον χρόνο σας ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του διαβήτη στη σχέση σας με το άλλο ή άλλα παιδιά σας, καθώς και στη σχέση των αδερφών μεταξύ τους. 8,9 Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την υποκατάσταση των συμβουλών του επαγγελματία της υγείας. Παρακαλείστε να συμβουλευθείτε τον επαγγελματία της υγείας που σας παρακολουθεί σε περίπτωση ερωτήσεων ή ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας. Αντιπαλότητα μεταξύ αδερφών Η εξισορρόπηση του χρόνου που αφιερώνετε στα αδέρφια μπορεί να είναι δύσκολη καθώς το παιδί με διαβήτη συνήθως χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προσοχή. 2,9 Ρωτήστε τα άλλα παιδιά σας πώς αισθάνονται; Τα αδέρφια μπορεί να νοιώθουν ότι τα παραμελείτε, ότι δεν θα θεωρείτε σημαντικά ή ότι τα έχετε ξεχάσει. Ορισμένα νοιώθουν φόβο για το μέλλον των αδελφών τους ή ανησυχούν για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Μπορεί να νοιώθουν ενοχές γιατί τα ίδια δεν έχουν διαβήτη, ή να κατηγορούν τον εαυτό τους επειδή έδιναν στο παρελθόν γλυκά στα αδέρφια τους. Η εύνοια προς ένα παιδί θα μπορούσε επίσης να παίξει ρόλο και τα αδέλφια θα μπορούσαν να νοιώθουν αίσθημα ζήλιας για την προσοχή των γονιών και των άλλων συγγενών που λαμβάνουν τα αδέρφια τους. 2,9 Νοιώθουν ότι δεν τους δίνετε την προσοχή που τους δίνατε παλαιότερα; Τα αδέλφια θα μπορούσαν να προσέξουν εξίσου πολύ τον αδερφό ή την αδερφή τους που έχει διαβήτη. Το παιδί θα μπορούσε να νοιώσει ότι πνίγεται ή να πιστεύει ότι βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση. Από την άλλη πλευρά, το παιδί με διαβήτη μπορεί να ζηλεύει τον αδελφό ή την αδερφή του πιστεύοντας ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη ελευθερία και ευκαιρίες. 9 Επομένως, είναι σημαντικό για τα αδέρφια να συμμετέχουν σε αυτή την προσαρμογή και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του διαβήτη είναι η ανοιχτή θεραπεία του και η συζήτησή του σε οικογενειακή βάση. Εξηγήστε στα παιδιά σας τι είναι ο διαβήτης και τι σημαίνει σε καθημερινή βάση για τον αδελφό/ αδερφή του/της. Διασφαλίστε ότι προσαρμόζετε κατάλληλα τις πληροφορίες αυτές ειδικά για το κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό στον οποίο μπορεί να κατανοήσει τις πληροφορίες. 9 Προσπαθήστε να κάνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στη φροντίδα, π.χ. συνοδεύοντας τον αδερφό/ αδερφή τους στις επισκέψεις στην κλινική, ώστε να μην νοιώθουν ότι έχουν αποκλειστεί.

36 Ο χρόνος με την οικογένεια είναι πολύτιμος. Επομένως, πώς μπορείτε να τον εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείριση της σχέσης μεταξύ των αδερφών μετά από τη διάγνωση του διαβήτη. Δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις και μπορεί να πρέπει να μιλήσετε με άλλους γονείς που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, μέσω ομάδων υποστήριξης, για συμβουλές στο συγκεκριμένο θέμα. 8 Ρωτήστε τον επαγγελματία της υγείας σχετικά με τοπικές ομάδες υποστήριξης. Διασφαλίστε ότι αφιερώνετε χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά, σεβόμενοι τα μοναδικά ενδιαφέροντά του, τις ανάγκες και τις ικανότητές του 8,9 Μην αφήσετε τις συζητήσεις με θέμα τον διαβήτη να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Αντίθετα, προσπαθήστε να διευρύνετε το θέμα ώστε να συμπεριλάβετε θέματα ενδιαφέροντος που αφορούν όλη την οικογένεια 8,9 Διασφαλίστε ότι τα αδέρφια λαμβάνουν αντίστοιχη ειδική μεταχείριση ή οφέλη με αυτά που λαμβάνει το παιδί με διαβήτη ώστε να μη νοιώθουν απομονωμένα Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας εκμυστηρευτεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, και ακούστε τι έχει να σας πει 8,10 Διασφαλίσετε ότι το παιδί σας κατανοεί ότι δεν έχει κάνει κάτι λάθος ο αδελφός ή η αδερφή του, και ότι δεν θα πρέπει να τον/την κατηγορεί εάν δεν λαμβάνει το ίδιο επίπεδο προσοχής κατά το τελευταίο διάστημα Τα αδέρφια μπορεί να προσέχουν το ένα το άλλο εκ φύσεως αλλά προσπαθήστε να μην τα επιφορτίσετε υπερβολικά σε σχέση με την αντιμετώπιση του διαβήτη. Ζητήστε τη βοήθειά τους εάν τη χρειάζεστε, αλλά να είστε προσεκτικοί όταν τους αναθέτετε να κάνουν κάτι σε τακτική βάση γιατί αυτό μπορεί να τους αγχώνει, ακόμα και εάν είναι έφηβοι 8,10 Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια τρώει τα ίδια υγιεινά και καλά ισορροπημένα γεύματα 9 Προσπαθήστε να μην είστε ιδιαίτερα υπερπροστατευτικοί. Τα παιδιά εξακολουθούν να είναι παιδιά και θα παίξουν, θα μαλώσουν και θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Αυτό δεν αλλάζει με τον διαβήτη 8

37 Το μέλλον Εάν ο διαβήτης τους αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, τα παιδιά με διαβήτη μπορούν να ζήσουν στο έπακρον μία ζωή γεμάτη δραστηριότητες. 2,3 Η παρακολούθηση και η θεραπεία του διαβήτη θα αποτελέσει μέρος της καθημερινής τους ζωής, αλλά δεν θα πρέπει να επηρεάζει τις δραστηριότητές τους. 2,3 Είναι σημαντικό να τηρεί το παιδί σας το πρόγραμμα λήψης της ινσουλίνης που έχει ορίσει ο επαγγελματίας της υγείας που το παρακολουθεί και να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος για να διατηρήσει καλό έλεγχο. Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση θα βοηθήσει επίσης στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών στο μέλλον. 2,3,6 Ο επαγγελματίας της υγείας που παρακολουθεί το παιδί σας θα εξετάζει για σημεία επιπλοκών κατά την εξέταση ρουτίνας ώστε να μπορεί να τα εντοπίσει σε πρώιμη φάση και να τα αντιμετωπίσει κατάλληλα. Είναι σημαντικό εσείς και το παιδί σας να προσέρχεστε σε όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού και να διατυπώνετε τυχόν ερωτήσεις σε περίπτωση ανησυχίας. Καθώς ο διαβήτης είναι μία εφ όρου ζωής κατάσταση, θα υπάρχουν διαφορετικές συνιστώσες στην προσέγγιση της αντιμετώπισής του σε κάθε στάδιο της ζωής. Από την πρόσφατη διάγνωση, έως το σχολείο, το πανεπιστήμιο ή την εργασιακή ζωή, εσείς και το παιδί σας θα έχετε πρόσβαση σε υποστήριξη σε κάθε βήμα της πορείας. 2 Βιβλιογραφία 1. Silverstein J et al. Care of children and adolescents with type 1 diabetes: a statement of the American Diabetes Association. Diabetes Care 2005; 28: Diabetes UK. Children and diabetes. Available at: Accessed July NIH Medline Plus Library. Diabetes. Available at: article/ htm Accessed July Smart C et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Nutritional management in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes 2009; 10(Suppl. 12): Robertson K et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Exercise in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes 2009; Suppl 12: NICE Clinical Guideline 15. Type 1 diabetes: diagnosis and management of type 1 diabetes in children, young people and adults. July Available at: Accessed July Rewers M et al. ISPAD Clinical Practice Consensus Guidelines 2009 Compendium: Assessment and monitoring of glycemic control in children and adolescents with diabetes. Pediatr Diabetes 2009; 10(Suppl. 12): American Diabetes Association. Diabetes care at school. Available at: Accessed July Australian Diabetics Council. Teachers and schools. Available at: and_schools.html Accessed July American Diabetes Association. Position statement: Care of children with diabetes in the school and day care setting. Diabetes Care 2003; 26(Suppl 1): S131 S Novo Nordisk website. Available at: Accessed July 2012.

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

Από την σκοπιά του κλινικού γιατρού : Κανόνες ινσουλινοθεραπείας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Από την σκοπιά του κλινικού γιατρού : Κανόνες ινσουλινοθεραπείας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Από την σκοπιά του κλινικού γιατρού : Κανόνες ινσουλινοθεραπείας σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ορισμοί- Ερωτήματα Κλινικός γιατρός : Ο γιατρός που βλέπει αρρώστους (δεν βλέπουν όλοι!). Οι περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Ινσουλινοθεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία

Ινσουλινοθεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία Ινσουλινοθεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία ΤΣΙΡΟΥKIΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΠΑΙΔΟΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 3 ΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά

Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΙΓΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ & ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ιατρικά θέματα γιά εκπαιδευτικούς Αμφιθέατρο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος

παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος Μιλώντας για τον διαβήτη Αρ. 04 Αναθεωρήθηκε τον Αύγουστο 2010 παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος Blood glucose monitoring - Greek Η παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος από το ίδιο το άτομο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012 Μετάφραση από το φυλλάδιο IPOPI Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012 Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο διευκρινίζει τα θέματα που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Εμμ. Δ. Μπελιώτης

Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Εμμ. Δ. Μπελιώτης Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη Εμμ. Δ. Μπελιώτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια, εξελισσόμενη νόσος. Ακρογωνιαίοι λίθοι της θεραπευτικής της προσέγγισης είναι η αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr!

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! «Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! Λέω συχνά στους διαβητικούς ασθενείς, που με επισκέπτονται στο ιατρείο μου, να μην επαναπαύονται

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

Εάν απαντήσατε "ναι" σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν απαντήσατε ναι σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες μέρες; Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα) όταν βήχετε; Είστε άνω των 40 ετών; Αναπνέετε με δυσκολία σε σύγκριση με τους συνομήλικους σας; Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής/καπνίστρια;

Διαβάστε περισσότερα

Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους

Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους Ο Διαβήτης στα παιδιά και στους εφήβους Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης διαβήτης και οι προβλέψεις για το μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

Περιστατικά ασθενών για συζήτηση. Συνέδριο ΔΕΒΕ Νοέμβριος 2010

Περιστατικά ασθενών για συζήτηση. Συνέδριο ΔΕΒΕ Νοέμβριος 2010 1 Περιστατικά ασθενών για συζήτηση Συνέδριο ΔΕΒΕ Νοέμβριος 2010 Περιστατικό 1 2 3 Γιώργος Κ Ο Γιώργος Κ είναι 51 ετών και παντρεμένος Εργάζεται ως πωλητής και συχνά ταξιδεύει με το αυτοκίνητο για να επισκεφτεί

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και ηλικιωμένοι

Διατροφή και ηλικιωμένοι Διατροφή και ηλικιωμένοι Η διατροφή αποτελεί τη σημαντικότερη ανάγκη για τη διατήρηση της ανθρώπινη ζωής σε όλα τα στάδιά της. Το είδος και η ποσότητα της τροφής που χρειάζεται ο άνθρωπος εξαρτάται από

Διαβάστε περισσότερα

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών

«Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + «Οικογένεια σε Κρίση Διαχείριση της Απώλειας». Δρ. Μάγια Αλιβιζάτου Ψυχολόγος / Διασχολική Συντονίστρια Ψυχοπαιδαγωγικών Τμημάτων Κολλεγίου Αθηνών + Απώλεια ονομάζουμε κάθε στέρηση, κάθε αποχωρισμό από

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βουτσά. Παθολόγος-Διαβητολόγος. Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου

Αγγελική Βουτσά. Παθολόγος-Διαβητολόγος. Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου Αγγελική Βουτσά Παθολόγος-Διαβητολόγος Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου Τι είναι ο διαβήτης; Μεταβολική διαταραχή αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα Ο διαβήτης οφείλεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ιαβήτης Τύπου 1 Τι χρειάζεται να γνωρίζω ως εκπαιδευτικός ;

ιαβήτης Τύπου 1 Τι χρειάζεται να γνωρίζω ως εκπαιδευτικός ; Μία πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τον ιαβήτη Τύπου1 από τη: SAGR.SA.15.10.0033 ιαβήτης Τύπου 1 Τι χρειάζεται να γνωρίζω ως εκπαιδευτικός ; Υπό την αιγίδα των: Η φαρµακευτική εταιρεία Sanofi υλοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 13η: Διαβήτης Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Διατροφικό πρόγραμμα Η σωστή ακολουθία με την οποία ο ειδικός πρέπει να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάστασή τους είναι η εξής: 1. a. b. c. d. Πρώτη επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο.

Π Α Π Α Γ Ι Α Ν Ν Η Ο. ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Παχυσαρκία σημαίνει υπέρμετρη αύξηση του σωματικού λίπους σε ποσοστό τέτοιο, ώστε να δυσχεραί- νει την υγεία του ανθρώπου. Η παιδική & εφηβική παχυσαρκία συνήθως διατηρείται και στην

Διαβάστε περισσότερα

.aiavramidis.gr www

.aiavramidis.gr  www Αντλίες Ινσουλίνης στη χώρα μας Λειτουργία αντλιών σε σχέση με τη διατροφή Ιδιαιτερότητες παιδικής και εφηβικής ηλικίας στη διατροφή Οφέλη από τη χρήση αντλιών σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες Κίνδυνοι Συμπεράσματα

Διαβάστε περισσότερα

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής.

Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής. Η αποτοξίνωση είναι μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις στο χώρο της διατροφής Η ιδέα πίσω από αυτή είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να «καθαρίζουμε τα τοξικά απόβλητα» από το σώμα μας, ώστε

Διαβάστε περισσότερα

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ)

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) ΦυΛΛΑΔιΟ ενημερωσησ ΑσθενΟυσ Το παρόν φυλλάδιο απευθύνεται σε κορίτσια ή γυναίκες που λαμβάνουν οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει βαλπροϊκό Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπήστε την καρδιά σας

Αγαπήστε την καρδιά σας Αγαπήστε την καρδιά σας Σύντομος οδηγός για την υποστήριξη της καρδιακής ανάρρωσης Greek Στο νοσοκομείο Εξιτήριο από το νοσοκομείο Σχέδιο ανάρρωσης Στο νοσοκομείο Τι συνέβη στην καρδιά μου; Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται. είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης

Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται. είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ) είτε

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Υδατάνθρακες: σύνθετο και μπερδεμένο και στους καταναλωτές & επαγγελματίες υγείας

Υδατάνθρακες: σύνθετο και μπερδεμένο και στους καταναλωτές & επαγγελματίες υγείας Υδατάνθρακες: σύνθετο και μπερδεμένο και στους καταναλωτές & επαγγελματίες υγείας Πλούσιες σε Υδατ/χαμηλές Σύνθετοι υδατάνθρακες σε λίπη δίαιτες Απλές ζάχαρες Δίαιτες χαμηλού GI Χαμηλής γλυκαιμικής δόσης

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών

1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών. Φρέσκα Φρούτα. Μπανάνα, νεκταρίνια κ.α. Παστέλι. Μπάρες Δημητριακών Menu 16-Ιουνίου έως 4-Ιουλίου 2014 1 ο Καλοκαιρινό CAMP Ποδοσφαίρου για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών Συσκευασμένο κοκτέιλ Φρούτων σε χυμό. Ροδάκινο, Αχλάδι, Σταφύλι, Ανανάς,Κεράσι, Παπάγια σε χυμό φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλοι στόχοι του παρόντος εντύπου είναι η παροχή ανακούφισης στους γονείς, καθώς και η ενδυνάµωση του/ης µαθητή/τρια.

Παράλληλοι στόχοι του παρόντος εντύπου είναι η παροχή ανακούφισης στους γονείς, καθώς και η ενδυνάµωση του/ης µαθητή/τρια. Εξατοµικευµένo έντυπο ενηµέρωσης και συµβουλευτικής εκπαιδευτικών για τις ανάγκες µαθητών σχολικής ηλικίας δηµοτικού, γυµνασίου ή λυκείου µε Ιδιοπαθή Φλεγµονώδη Νόσο του Εντέρου (ελκώδη κολίτιδα ή νόσο

Διαβάστε περισσότερα

Ελευθέριος Αζάς, Παθολόγος, Ιατρικός Σύμβουλος της Εταιρείας. Ξεκινώντας τη θεραπεία με ινσουλίνη για τη μεταγευματική ρύθμιση

Ελευθέριος Αζάς, Παθολόγος, Ιατρικός Σύμβουλος της Εταιρείας. Ξεκινώντας τη θεραπεία με ινσουλίνη για τη μεταγευματική ρύθμιση Ελευθέριος Αζάς, Παθολόγος, Ιατρικός Σύμβουλος της Εταιρείας Ξεκινώντας τη θεραπεία με ινσουλίνη για τη μεταγευματική ρύθμιση MEALTIME INSULIN_neo.indd 1 ζωή καταπιεσμένος υγιής θυμός αισιοδοξία φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1;

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1; Sabine Σε καλύτερη ρύθμιση με την αντλία της από το 2010 ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1; Για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1, η προετοιμασία για την εγκυμοσύνη ή έναν

Διαβάστε περισσότερα

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr!

«Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! «Σακχαρώδης διαβήτης: 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να τον ρυθμίσετε», από το onmed.gr! H 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, είναι αφορμή αφύπνισης και υπενθύμισης για ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Αγαπητοί γονείς, Καθώς το νηπιαγωγείο μας έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στα μικρά μας παιδάκια αλλά και σε εσάς, βρισκόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Σχετιζομενος Με Το NLRP-12 Υποτροπιαζων Πυρετος

Σχετιζομενος Με Το NLRP-12 Υποτροπιαζων Πυρετος www.printo.it/pediatric-rheumatology/cy/intro Σχετιζομενος Με Το NLRP-12 Υποτροπιαζων Πυρετος Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ NLRP12 ΥΠΟΤΡΟΠΙΑΖΩΝ ΠΥΡΕΤΟΣ 1.1 Τι είναι; Ο σχετιζόμενος με

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακής Διατροφής

Μεσογειακής Διατροφής mini Οδηγός Μεσογειακής Διατροφής Γιατί Μεσογειακή Διατροφή; Η μεσογειακή διατροφή αναφέρεται στον τρόπο διατροφής των λαών που ζουν σε περιοχές που αναπτύσσονται γύρω από τη Μεσόγειο. Οι επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ Για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με ΙΠΙ: Ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να συζητήσετε την πάθησή σας και τις διαθέσιμες επιλογές διαχείρισης με τον γιατρό

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφικές Διαταραχές. Από τους μαθητές: Άγγελος Γεωλδάσης Άρτεμις Αναγνώστου Γρηγόρης Καρδάμης Γιάννος Ζώτε

Διατροφικές Διαταραχές. Από τους μαθητές: Άγγελος Γεωλδάσης Άρτεμις Αναγνώστου Γρηγόρης Καρδάμης Γιάννος Ζώτε Διατροφικές Διαταραχές Από τους μαθητές: Άγγελος Γεωλδάσης Άρτεμις Αναγνώστου Γρηγόρης Καρδάμης Γιάννος Ζώτε Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές; Οι ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές αναπτύσσονται ως εξωτερικά

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νεότερες απόψεις και θεραπείες Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Diabetes_ protect our future.mp4

Diabetes_ protect our future.mp4 Diabetes_ protect our future.mp4 14/11 Γενέθλια του νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη 2007:επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη Θέμα 2009 2013: Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ. Μαρία Μελέτη Πτυχιούχος Νοσηλεύτρια

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ. Μαρία Μελέτη Πτυχιούχος Νοσηλεύτρια Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ Ι ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ Μαρία Μελέτη Πτυχιούχος Νοσηλεύτρια Ο ινσουλινοεξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης είναι γνωστός σαν τύπου 1 και αποτελεί την

Διαβάστε περισσότερα

Αντλίες Συνεχούς Έγχυσης Ινσουλίνης

Αντλίες Συνεχούς Έγχυσης Ινσουλίνης Αντλίες Συνεχούς Έγχυσης Ινσουλίνης Z. Μούσλεχ Ενδοκρινολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων Τα τελευταία χρόνια, όλο

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος!

Αιτίες. Η Αγάπη για τη ρουτίνα. Συνήθεις Διαταραχές Ύπνου. Δυσκολίες επικοινωνίας. ! Εφιάλτες! Ακράτεια! Ροχαλητό! Ανήσυχος Ύπνος! Διαταραχές ύπνου και Αυτισµός Ελένη Λούκουτου Λογοθεραπεύτρια ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό συστατικό της υγείας. Παρόλο που δε μπορούμε να κατανοήσουμε όλες τις λειτουργίες του, ο ύπνος είναι

Διαβάστε περισσότερα

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults

10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 10 Healthy Lifestyle Tips for Adults 07 June 2017 1. Καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων 2. Βασίστε τη δίαιτά σας σε άφθονα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες 3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα με τα ακόρεστα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι

Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Φροντίδα ενήλικα με Σακχαρώδη Διαβήτη στο νοσοκομείο και στο σπίτι Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2016 ΚΩΤΤΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Αναπληρώτρια προϊσταμένη στην Α ΠΡΠ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Σακχαρώδης διαβήτης Ετυμολογία όρου «διαβαίνω»

Διαβάστε περισσότερα

Yπογλυκαιμία: μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες

Yπογλυκαιμία: μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες Μάρτιος 2013 Yπογλυκαιμία: μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες Η υπογλυκαιμία είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια της αντιδιαβητικής αγωγής με πολύπλευρες συνέπειες:

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Γράφει η Ράνια Σαμαρά, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Σε προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τη σχέση σωστής διατροφής και αθλητισμού, διακρίναμε τη σημαντικότητα του ρόλου που διαδραματίζει και επικεντρωθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τι πρέπει να γνωρίζω; Διαβητική Κετοξέωση & παιδί Τι πρέπει να γνωρίζω; Με την ευγενική χορηγία Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΚΟ; Τι είναι η Διαβητική Κετοξέωση; Η Διαβητική Κετοξέωση (ΔΚΟ) αποτελεί μια σοβαρή μεταβολική διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς

Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Προκαταρκτική αξιολόγηση εντεροβακτηριοειδών που παράγουν καρμπαπενεμάσες (CPE) Πληροφορίες για τους ασθενείς Σε περίπτωση όπου έχετε τυχόν απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο παρόν φυλλάδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Τα τρόφιμα που διαβήτης νικήσει

Τα τρόφιμα που διαβήτης νικήσει Τα τρόφιμα που διαβήτης νικήσει Στοιχεία καταχώρησης Πληροφορίες Πωλητή Όνομα: Living - Ηλεκτρονικό tosi851@hotmail.com Ταχυδρομείο: Όνομα: Living Επώνυμο: - Χώρα: Αλβανία Διεύθυνση: lagja nr1 Ταχυδρομικός

Διαβάστε περισσότερα

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο φυλλάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις συζητήσετε με κάποιο μέλος της νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Πληροφοριακά σας λέμε.. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες με αποτέλεσμα να εγκαταλειφτεί η παραδοσιακή Μεσογειακή

Διαβάστε περισσότερα

στο Νοσοκομείο και στο Σπίτι.

στο Νοσοκομείο και στο Σπίτι. Φροντίδα Παιδιών με Σ. Δ. Τύπου 1 στο Νοσοκομείο και στο Σπίτι. Θεοφανεία Τσαχαλίνα MSc Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη MSc Υγεία, Διατροφή και Άσκηση, U.K. Απόφοιτη Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας.

Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο για τη διασφάλιση της καλής υγείας. Πρωινό Γεύμα: είναι απαραίτητο; Διαιτολόγοι Ηράκλειο - Eat for Life - Συμβουλευτικό Κέντρο Κλινι Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η συχνότητα και η ποιότητα των γευμάτων ασκεί ουσιαστικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της Σόφης Μανέα είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλά παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη.

Η ιστορία της Σόφης Μανέα είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλά παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Η ιστορία της Σόφης Μανέα είναι παράδειγμα προς μίμηση για πολλά παιδιά που πάσχουν από Διαβήτη. Δίνει ελπίδα και χαρίζει αισιοδοξία σε αυτά και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για την Πρόεδρο της Πανελλήνιας

Διαβάστε περισσότερα

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. 1 Παίρνετε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να κατανοήσετε το διαβήτη κύησης

Πώς να κατανοήσετε το διαβήτη κύησης Πώς να κατανοήσετε το διαβήτη κύησης Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου 12 14% των εγκύων γυναικών θα αναπτύξουν διαβήτη κύησης, συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Health South Eastern Sydney Local Health District

Health South Eastern Sydney Local Health District Πληροφορίες για ασθενείς σχετικά με προχωρημένη νεφρική νόσο Θεραπεία αιμοκάθαρσης και αγωγής χωρίς αιμοκάθαρση Αυτές οι πληροφορίες έχουν σκοπό να σας βοηθήσουν να καταλάβετε ορισμένα βασικά ζητήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες

ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. Οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.1 Ανακαλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Πρόγραμμα ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑ ΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΆ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 1 ο Οι διατροφικές ανάγκες των

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

* Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: * Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που στην τάξη σας έχετε μαθητή ή

* Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: * Μήπως είστε εκπαιδευτικοί που στην τάξη σας έχετε μαθητή ή Εισαγωγή Eiσαγωγη 17 * Μήπως είστε γονείς ενός παιδιού που: Η ανατροφή του σας δυσκολεύει και σας κάνει να νιώθετε ανεπαρκείς ή ένοχοι; Δεν μπορείτε να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του; Βρίσκεστε συχνά σε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ Είναι η ιδανική θεραπεία για εμένα;

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ Είναι η ιδανική θεραπεία για εμένα; ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΛΙΑ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ Είναι η ιδανική θεραπεία για εμένα; Είναι η συνεχής χορήγηση ινσουλίνης με αντλία για διαβητικούς τύπου 1 καλύτερη σαν θεραπεία από την θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνη; Όσον

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΠΑΙΔΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 EUFAMI ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Επιμέλεια Πανελ. Συλ. Οικογ. για την Ψυχική Ύγεία ΣΟΨΥ 1 1 Σκοποί της έρευνας To 2008, η EUFAMI έκανε μια έρευνα σε 11 Ευρωπαϊκές χώρες, για να αξιολογήσει:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ

ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ ΟΞΕIΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟU ΣΥΣΤHΜΑΤΟΣ (Σύντομη ενημέρωση από ERS - ELF) Οι οξείες λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα),

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ : ΚΑΘ. ΑΘ.ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ COPYRIGHT 2008 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 στα Παιδιά και τους Εφήβους Ιδιαιτερότητες στην Παιδική Ηλικία

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 στα Παιδιά και τους Εφήβους Ιδιαιτερότητες στην Παιδική Ηλικία Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 στα Παιδιά και τους Εφήβους Ιδιαιτερότητες στην Παιδική Ηλικία Κωνσταντίνα Κώστα Παιδίατρος Παιδοενδοκρινολόγος. Πανεπιστημιακή Υπότροφος Γ Παιδιατρική κλινική Α.Π.Θ. Ιπποκράτειο

Διαβάστε περισσότερα

Έχω διαβήτη. Ώρα να βελτιώσω τον τρόπο ζωής μου!

Έχω διαβήτη. Ώρα να βελτιώσω τον τρόπο ζωής μου! «Δύο ειδικοί κάτω απ` την ίδια στέγη.του Διαβήτη.» Ο Δρ. Ιωάννης Σφυρής ειδικός παθολόγος και η Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου, PsyD, Ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μας μιλούν για τον Διαβήτη ο καθένας από τη δική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός. Εκπαίδευσης. για τον. Σακχαρώδη Διαβήτη

Οδηγός. Εκπαίδευσης. για τον. Σακχαρώδη Διαβήτη Οδηγός Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη 1 2 Περιεχόμενα Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1... 6-7 Πώς και πότε να μετράω το σάκχαρό μου... 8-9 Τεχνική χορήγησης ινσουλίνης... 10-11 Υπεργλυκαιμία... 12-13

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ GREECE Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει πολύ ινσουλίνη, ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ινσουλίνη που παράγετε. Η ινσουλίνη

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της υγείας του μαστού

Η σημασία της υγείας του μαστού Η σημασία της υγείας του μαστού y Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός γυναικείος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 1.1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και 411,000 θανάτους κάθε χρόνο. y Η σωματική άσκηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος 2007

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Σειρά Α Μάϊος 2007 ΜΕΡΟΣ Α (60 Μονάδες) Να απαντήσετε και στις ΔΕΚΑ ερωτήσεις. Η κάθε ερώτηση βαθμολογείται με έξι μονάδες. 1. Ανακοίνωση τύπου από την πρεσβεία της Κύπρου, Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2007: «Στατιστικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου. Κανατά Μαρία-Χριστίνα (Α.Μ ) Εαρινό εξάμηνο 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου. Κανατά Μαρία-Χριστίνα (Α.Μ ) Εαρινό εξάμηνο 2017 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ενδοκρινολογικό Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου Κανατά Μαρία-Χριστίνα (Α.Μ. 213023) Εαρινό εξάμηνο 2017 Ιατρείο Γεωργίου Μαστοράκου Ο Ιατρός Αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων Έκτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση διαβάσµατος από το σπίτι. 3. Προσκεκληµένος οµιλητής: φάρµακα και πτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας το διαβήτη κύησης

Κατανοώντας το διαβήτη κύησης GESTATIONAL DIABETES Greek Ελληνικά Κατανοώντας το διαβήτη κύησης Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που παθαίνουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη. Περίπου 12-14% των έγκυων γυναικών θα αναπτύξουν διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του

ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ. Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΟΔΗΓΊΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΊΣ Μάθετε για τον πυρετό και την αντιμετώπισή του ΑΓΑΠΗΤΟΊ ΓΟΝΕΊΣ O πυρετός αποτελεί συχνό σύμπτωμα στην παιδική ηλικία και τη συχνότερη αιτία αναζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους γονείς.

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Συνδρομο Περιοδικου Πυρετου Με Τραχηλικη Λεμφαδενιτιδα, Φαρυγγοαμυγδαλιτιδα Και Αφθωδη Στοματιτιδα (PFAPA)

Συνδρομο Περιοδικου Πυρετου Με Τραχηλικη Λεμφαδενιτιδα, Φαρυγγοαμυγδαλιτιδα Και Αφθωδη Στοματιτιδα (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Συνδρομο Περιοδικου Πυρετου Με Τραχηλικη Λεμφαδενιτιδα, Φαρυγγοαμυγδαλιτιδα Και Αφθωδη Στοματιτιδα (PFAPA) Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PFAPA 1.1 Τι είναι;

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ 2 Ιουνίου 2014 / 14 O Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΜΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ;

- Γιατί πρέπει να τοποθετηθεί βηματοδότης ; Σύμφωνα με τις εξετάσεις που σας έγιναν ο γιατρός σας αποφάσισε ότι πρέπει να σας γίνει εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Η τοποθέτηση του δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε αναπηρία αλλά αντιθέτως θα σας επιτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017

Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Παγκόσμιος Μήνας Νόσου Alzheimer 2017 Υλικό της ADI (μετάφραση-επιμέλεια: Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών) Σχετικά με την άνοια Ο όρος άνοια είναι μια συλλογική έννοια για

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς που χρησιμοποιούν το αντιδιαβητικό φάρμακο Suliqua

Εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς που χρησιμοποιούν το αντιδιαβητικό φάρμακο Suliqua 19 Ιανουαρίου 2017 EMA/747766/2016 Εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς που χρησιμοποιούν το Μέτρα που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου σύγχυσης μεταξύ δύο συσκευών τύπου πένας διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης

Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση. Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Διατροφή και σχολική/αθλητική απόδοση Από τους μαθητές: Γεωργία Βαρότση Ελένη Μαύρου Άρτεμις Αναγνώστου Κώστας Πακτίτης Χρύσανθος Λειβαδιώτης Σχολική Επίδοση Οι έφηβοι βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης

Διαβάστε περισσότερα