Στον νονό μου, Εμίλ Ντοσιμόν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Στον νονό μου, Εμίλ Ντοσιμόν"

Transcript

1

2 Στον νονό μου, Εμίλ Ντοσιμόν «Είσαι έτοιμος;» σε ρώτησα. «Από πάντα», μου ψιθύρισες με μεγάλη ηρεμία. Η πίστη σου ήταν η δύναμή σου και η γαλήνη σου, και μου τη μετέδωσες. Έκλεισες τα μάτια σου μια Παρασκευή. Μια Μεγάλη Παρασκευή. Η ανάμνησή σου με κατακλύζει, αυτή καθοδήγησε το χέρι μου. Νονέ, σου αφιερώνω αυτές τις εικόνες. Γκοτιέ Οι συγγραφείς και ο εκδότης ευχαριστούν τον Πατέρα Σαρλ Ντελέζ, για την πολύτιμη θεολογική βοήθειά του στη δημιουργία αυτού του έργου.

3 Η Βίβλος για παιδιά Η Παλαιά και η Καινή ιαθήκη Γκοτιέ Ντοσιµόν Ντοµινίκ Φερίρ

4 Η Βίβλος Το ξέρεις πως κρατάς στα χέρια σου ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο; Δεν είναι ένα βιβλίο σαν όλα αυτά που έχεις στη βιβλιοθήκη σου με παραμύθια και ιστορίες. Είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον κόσμο. Έχει μεταφραστεί σε περίπου δύο χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες ενώ πάνω από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα έχουν τυπωθεί σε έναν αιώνα περίπου. Μοναδικό ρεκόρ! Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν από πάρα πολύ καιρό από διαφορετικά άτομα, αλλά οι πιστοί λένε πως είναι ο ίδιος ο Θεός που ενέπνευσε τους συγγραφείς αυτών των ιστοριών. Για αυτό τον λόγο θεωρείται ιερό βιβλίο. Κάθε θρησκεία έχει το ιερό της βιβλίο. Για παράδειγμα, αυτό των μουσουλμάνων λέγεται Κοράνι, των ινδουιστών Βέδες, οι Εβραίοι διαβάζουν την Παλαιά Διαθήκη στην Τορά και οι χριστιανοί πρόσθεσαν την Καινή Διαθήκη, φτιάχνοντας έτσι τη Βίβλο. Η Βίβλος, στην πλήρη της μορφή, αποτελείται από περίπου δύο χιλιάδες σελίδες. Εδώ λοιπόν θα ανακαλύψεις τις πιο σημαντικές και όμορφες ιστορίες. Μήπως καμιά φορά στο σπίτι σου ξεφυλλίζεις τα άλμπουμ με τις οικογενειακές φωτογραφίες; Για να δεις πώς ήσουν μωράκι ή πώς ήταν κάποια γιαγιά που δε γνώρισες ποτέ; Ε, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως η Βίβλος είναι σαν ένα μεγάλο άλμπουμ που αφηγείται την ιστορία της μεγάλης οικογένειας των χριστιανών. Και πού βρίσκονται τα φωτογραφικά άλμπουμ στο σπίτι σου; Συνήθως σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο όπου ξέρουμε πως τίποτα και κανείς δε θα καταστρέψει αυτές τις πολύτιμες αναμνήσεις. Το βιβλίο, λοιπόν, που κρατάς στα χέρια σου, το οποίο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα άλμπουμ αναμνήσεων, μιας και είναι το ιερό βιβλίο των χριστιανών, θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο ράφι σου; Και ίσως και στην καρδιά σου, καθώς αυτό που αφηγείται η Βίβλος, μέσα από αυτές τις σελίδες με ιστορίες, παραμύθια, περιπέτειες, μύθους και ποιήματα, είναι πάνω από όλα η αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους και για τον κόσμο που δημιούργησε. Η Βίβλος είναι χωρισμένη σε δύο μεγάλα μέρη: Την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη. Η Παλαιά ιαθήκη Η Παλαιά Διαθήκη μας αφηγείται τις ιστορίες των πιο παλιών προγόνων της μεγάλης μας οικογένειας των πιστών. Ξεκινώντας από τον θρύλο του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ, και της πρώτης γυναίκας, της Εύας, περνώντας έπειτα στον Νώε και στις ιστορίες του Αβραάμ, του Μωυσή, του Δαβίδ και πολλών άλλων μέχρι τη γέννηση του Ιησού. Μπορείς να διαβάσεις αυτές τις ιστορίες από καθαρό ενδιαφέρον για την ιστορία που αφηγούνται, αλλά, αν αφήσεις να κυλήσουν μέσα σου τα λόγια και οι χειρονομίες αυτών των ανθρώπων, θα ανακαλύψεις και θα γνωρίσεις καλύτερα τον Θεό. ΓΕΣΕΝ Ο Μωυσής σώζεται στο ποτάµι ΑΙΓΥΠΤΟΣ

5 Μαύρη Θάλασσα Η Κιβωτός του Νώε Νινευή Χαρράν Ο Ιωνάς και το κήτος Ο Ιακώβ συναντά τη Ραχήλ Ο πύργος της Βαβέλ Τίγρης Το ταξίδι του Αβραάµ Μεσόγειος Θάλασσα ΒΑΒΥΛΩΝΑ Ευφράτης Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΧΑΝΑΑΝ Ουρ Θάλασσα της Γαλιλαίας Η φλεγόµενη βάτος Το πέρασµα στην Ερυθρά Θάλασσα ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ Το ταξίδι του Μωυσή Μαδιάµ Οι έκα Εντολές ΣΑΜΑΡΕΙΑ ΒΑΙΘΗΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ Νεκρά Θάλασσα Ιορδανία ΙΕΡΙΧΩ ΟΡΟΣ ΝΕΒΩ ΣΟ ΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ Νείλος Ερυθρά Θάλασσα ΒΗΡΣΑΒΕΕ

6 Η δηµιουργία του κόσµου Αυτή η ιστορία ξεκινάει πριν από πολλά, πολλά χρόνια. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τίποτα. Τίποτα. Υπήρχε μόνο το κενό και το σκοτάδι. Ο Θεός λοιπόν αποφάσισε να δημιουργήσει τον κόσμο μας. Ήταν ένα τεράστιο έργο που κράτησε έξι μέρες. Την πρώτη μέρα έκανε να γεννηθεί το φως και το χώρισε από το σκοτάδι, έτσι έγιναν η μέρα και η νύχτα. Τη δεύτερη μέρα έφτιαξε τον ουρανό και τη γη. Την τρίτη μέρα χώρισε τη στεριά και τη θάλασσα. Σκέπασε τη στεριά με πρασινάδα, φυτά και δέντρα με καρπούς, τα οποία όλα είχαν σπόρους. Την τέταρτη μέρα, ο Θεός σκέφτηκε: Τώρα πρέπει να τα φωτίσουμε όλα αυτά. Και χάρισε στη μέρα τον ήλιο και στη νύχτα το φεγγάρι.

7 Την πέμπτη μέρα έδωσε ζωή στα ψάρια και στα πουλιά. Την έκτη μέρα δημιούργησε τα πλάσματα της στεριάς και είπε σε όλα τα ζώα: «Να κάνετε πολλά μικρά για να γεμίσετε όλη τη Γη». Ο Θεός έμεινε ικανοποιημένος. Έτσι, είπε στη συνέχεια: «Τώρα θα φτιάξω τον άνθρωπο. Θα μου μοιάζει, θα είναι ο αφέντης όλων των ζώων και θα έχει κι αυτός πολλά παιδιά». Την έβδομη μέρα ο Θεός κοίταξε το δημιούργημά Του και είδε πως είχε πετύχει πλήρως. Τότε σταμάτησε τη δουλειά Του και ξεκουράστηκε.

8 Ο Αδάµ και οι φίλοι του τα ζώα Οπρώτος άνθρωπος λεγόταν Αδάμ. Ο Θεός του παρουσίασε όλα τα ζώα. Του ζήτησε να τους δώσει από ένα όνομα και να γίνει φίλος τους. Ο Αδάμ άρχισε να τα δείχνει ένα ένα λέγοντας: «Εσύ, ζώο με τη χρυσή χαίτη, θα λέγεσαι λιοντάρι! Εσύ, ζώο με τον μακρύ λαιμό, θα λέγεσαι καμηλοπάρδαλη! Εσύ, με το μακρύ ράμφος, θα είσαι το τουκάν. Κι εσείς, άσπρα πουλιά, θα είστε οι γλάροι! Όσο για σένα, με τα μακριά αυτιά, θα σε πω κουνέλι, ενώ εσάς, τους τριχωτούς, μπαμπουίνους! Εσύ, που έχεις τόσο μακριά κέρατα, θα είσαι η αντιλόπη κι εσύ, που έχεις το κέρατο στη μύτη, θα είσαι ο ρινόκερος! Τι όμορφα χρώματα που έχεις, σε βαφτίζω παπαγάλο. Κι εσένα κοάλα! Κι εσείς, που βρίσκεστε μέσα στο νερό, θα έχετε τα εξής ονόματα: καβούρι, μουρούνα, μπακαλιάρος, όρκα, φάλαινα και δελφίνι! Τα μάτια σου είναι σαν κάρβουνα, θα είσαι η τίγρη. Το τρίχωμά σου είναι με ρίγες, θα είσαι η ζέβρα. Και εσύ το ελάφι! Εσένα, που περπατάς τόσο αργά, θα σε πω χελώνα. Όσο για σένα, που χοροπηδάς χαρούμενα, θα είσαι το καγκουρό».

9 Τα ονόμασε όλα: πιγκουίνο, φώκια, κουνούπι, καμήλα, στρουθοκάμηλο, καναρίνι. Όλα, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο, μέχρι το τελευταίο! Όμως, παρόλο που είχε τόσους φίλους, ο Αδάμ αισθανόταν μόνος του και βαριόταν. Τότε ο Θεός τον κοίμισε βαθιά. Του αφαίρεσε ένα πλευρό και από αυτό δημιούργησε μία γυναίκα. Όταν ο Αδάμ ξύπνησε, αναφώνησε: «Είναι σάρκα από τη σάρκα μου, θα τη λέω γυναίκα και θα είναι η σύντροφός μου».

10 Ο κήπος της Εδέµ

11 ΟΘεός χάρισε στον Αδάμ και στην Εύα τον πιο όμορφο κήπο και τους είπε: «Έχω φυτέψει σε αυτό τον κήπο της Εδέμ όλα τα δέντρα κι όλα τα φυτά για να μην πεινάσετε ποτέ». Και συνέχισε με σοβαρό ύφος: «Μπορείτε να τρώτε ό,τι βγάζει αυτός ο κήπος, εκτός από το φρούτο ενός μόνο δέντρου, του Δέντρου της Γνώσης του καλού και του κακού. Αν φάτε από αυτό, θα πεθάνετε!» Ο Αδάμ και η Εύα ζούσαν ευτυχισμένοι στον κήπο της Εδέμ μέχρι τη μέρα που το πιο πονηρό από τα ζώα, το φίδι, πλησίασε την Εύα και της ψιθύρισε στο αυτί: «Εύα, το φρούτο του απαγορευμένου δέντρου είναι τόσο νόστιμο! Ξέρεις, αν το φας, δε θα πεθάνεις. Αντιθέτως, θα μπορείς να επιλέγεις μόνη σου τι είναι καλό και τι κακό. Θα γίνεις τόσο ισχυρή σαν τον Θεό!» Η Εύα μπήκε στον πειρασμό. Έκοψε λοιπόν ένα φρούτο και το δάγκωσε. Στη συνέχεια το δοκίμασε και ο Αδάμ. Όταν ο Θεός αντιλήφθηκε ότι Τον παράκουσαν, μάλωσε τον Αδάμ, ο οποίος για να δικαιολογηθεί κατηγόρησε την Εύα. «Αυτή μου έδωσε το φρούτο!» είπε. Με τη σειρά της, η Εύα έριξε το φταίξιμο στο φίδι. «Αυτό το ζώο με έβαλε σε πειρασμό και με ξεγέλασε!» Και το μήλο; Λέγεται πολύ συχνά πως «η Εύα δάγκωσε το μήλο». Στην πραγματικότητα, η Βίβλος στα λατινικά μπέρδεψε τα πράγματα. Στα λατινικά πράγματι η λέξη «pomus» σημαίνει «φρούτο» ενώ «malum» σημαίνει και «μήλο» αλλά και «το κακό». Έτσι, το φρούτο του κακού στη μετάφραση έγινε μήλο! Το καλό και το κακό. Να χτυπήσω τον μικρό μου αδελφό ή να τον αγκαλιάσω; Να του βγάλω τη γλώσσα μου κοροϊδευτικά ή να του δώσω ένα φιλάκι; Ξέρεις ποιο είναι το καλό αλλά μερικές φορές μπαίνεις στον πειρασμό να κάνεις το κακό. Γιατί; Το κείμενο που μόλις διάβασες μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα. Ο Θεός δε μας αναγκάζει να κάνουμε το καλό, όπως δεν ευθύνεται και για το κακό που κάνουμε. Μας αφήνει ελεύθερους να επιλέξουμε! Είμαστε υπεύθυνοι για την ευτυχία μας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ο Αδάμ και η Εύα αποφάσισαν να παρακούσουν τον Θεό. Κι έτσι, ενώ μέχρι τότε ήταν ευτυχισμένοι, τώρα ανακάλυψαν πως το κακό υπάρχει. Κατέστρεψαν την πίστη τους στον Θεό. Πρώτη φορά απογοητεύουν τον Θεό, γι αυτό αυτή η ιστορία ονομάζεται «Το προπατορικό αμάρτημα».

12 Ο Αδάµ και η Εύα διώχνονται από τον Παράδεισο ΟΘεός αποφάσισε να τιμωρήσει και τους τρεις. «Εσένα, φίδι, σε καταδικάζω να σέρνεσαι στην κοιλιά σου για πάντα! Θα είσαι ένα ζώο που θα μισούν όλοι! Και μια μέρα, το παιδί ενός άντρα και μιας γυναίκας θα σου λιώσει το κεφάλι. Όσο για σας τους δύο, σας διώχνω από τον κήπο. Ποτέ ξανά δε θα είστε τόσο ευτυχισμένοι όσο εδώ. Τίποτα πια δε θα σας χαρίζεται. Θα πρέπει να δουλεύετε σκληρά για να ζήσετε». Και πρόσθεσε: «Και κάποια μέρα θα πεθάνετε!»

Ιστορίες από την Καινή Διαθήκη

Ιστορίες από την Καινή Διαθήκη Ιστορίες από την Καινή Διαθήκη Ιστορίες από την Καινή Διαθήκη Εκδόθηκε από την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών Σωλτ Λέηκ Σίτυ, Γιούτα Εξώφυλλο: Η γέννηση του Χριστού, υπό Paul

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Πριν πολλά, πολλά χρόνια, τότε που ζώα και άνθρωποι είχαν την ίδια γλώσσα, κατοικούσε στο δάσος πίσω από τα «βουνά των ονείρων» μια μικρή κουκουβάγια.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΤΟΣ Ε - ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 12 / IANOYΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ ISSN 1450-2240 Μιλάει ο Θεός /Bρήκα σήμερα;/ ΣΕΛ. 4 το /Χάρη και Πως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ»

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» 3 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ 3 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ Β ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: «Η ΦΙΛΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥΤΙΜΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ Ο ήλιος εκείνο το πρωινό κρύφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ιερείς που ασπάστηκαν το Ισλάμ

Ιερείς που ασπάστηκαν το Ισλάμ Ιερείς που ασπάστηκαν το Ισλάμ ] يونا Greek [ Ελληνικά Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλου Αριστέα Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ & Ρηγάλος Κωνσταντίνος 2012-1433

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες H Χρυσοθέα Μπασιά είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Modern Indian Studies» του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

Να γνωρίζεις την Αγία Γραφή

Να γνωρίζεις την Αγία Γραφή Να γνωρίζεις την Αγία Γραφή Bob Jennings illbehonest.com/greek Κι' έτσι εδώ προτρεπόμαστε να είμαστε πλούσιοι, να κάνουμε την Αγία Γραφή τον στενότερό μας φίλο και να τη γνωρίζουμε σαν την παλάμη του χεριού

Διαβάστε περισσότερα

Ποιητική συλλογή Το παρόν υλικό εμπνεύστηκε και στην πορεία καταγράφτηκε το 1993, όταν ήμουν 15 χρονών. Τα ποιήματα-σκέψεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό

Ποιητική συλλογή Το παρόν υλικό εμπνεύστηκε και στην πορεία καταγράφτηκε το 1993, όταν ήμουν 15 χρονών. Τα ποιήματα-σκέψεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό Ποιητική συλλογή Το παρόν υλικό εμπνεύστηκε και στην πορεία καταγράφτηκε το 1993, όταν ήμουν 15 χρονών. Τα ποιήματα-σκέψεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό το δείγμα, είναι παρμένα από διάφορες εμπειρίες της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΑΝΟΎ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΚΑΜΩΜΈΝ ΟΣ?

ΠΟΙΑΝΟΎ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΚΑΜΩΜΈΝ ΟΣ? ΠΟΙΑΝΟΎ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΚΑΜΩΜΈΝ ΟΣ? ΜΕΤΆΦΡΑΣΗ ΤΗΣ 2Η ΈΚΔΟΣΗ (ΑΓΓΛΙΚΆ) Ο Κύριος Ιησούς Χριστός υπάκουσε πάντα και έκαναν το θέλημα του Θεού όχι το δικό του που του είναι, επίσης, η κλήση του κάθε πιστού MARK GRANT

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου»

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου» Ο Θεός, η παγκόσμια Μάνα! (Θείο κήρυγμα στη γιορτή της μητέρας) Πρόλογος Οι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας το μεγαλύτερο δώρο, που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, σήμερα επέλεξαν αυτήν την ημέρα, για να γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η Έλξη του Πλούτου 1

Η Έλξη του Πλούτου 1 1 Η Έλξη του Πλούτου 2 Η Έλξη του Πλούτου Αφιερωμένο στους γονείς μου και στον αδελφό μου Άρη, που μου προσέφεραν περισσότερα από όσα πίστευα. 3 Ήρθα σε αυτήν την γη, όχι για να σου μάθω κάτι σπουδαίο

Διαβάστε περισσότερα

PIERO DAMI EDITORE S.P.A. - MILANO ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΡΑΤΙΚΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ

PIERO DAMI EDITORE S.P.A. - MILANO ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΡΑΤΙΚΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ Περιεχόμενα Το πάθημα του λύκου...7 Η χελώνα που ήθελε να πετάξει...9 Το μεγάλο κατόρθωμα...11 Ο σκύλος και ο λύκος...13 Το λαίμαργο ποντίκι...15 Ο φαντασμένος κόκορας...17 Η καμηλοπάρδαλη και οι πίθηκοι...19

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Το Τριαντάφυλλο. όλο τον κόσμο.

Το Τριαντάφυλλο. όλο τον κόσμο. Το Τριαντάφυλλο ~Ελληνικός μύθος~ Υπάρχουν πάρα πολλοί μύθοι για το τριαντάφυλλο με όλο τον κόσμο. αρκετές παραλλαγές τους σε Από τους πιο γνωστούς ελληνικούς είναι αυτός της Ροδάνθης. Μιας νέας που ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

Αμαλία-Ειρήνη Τζιμοπούλου. ιστορία. μιας σταγόνας. Ένα αληθινό παραμύθι

Αμαλία-Ειρήνη Τζιμοπούλου. ιστορία. μιας σταγόνας. Ένα αληθινό παραμύθι Αμαλία-Ειρήνη Τζιμοπούλου Η ιστορία μιας σταγόνας Ένα αληθινό παραμύθι Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ Αμαλία-Ειρήνη Τζιμοπούλου Διορθώσεις: Δανάη Αλεξοπούλου Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Επιμέλεια: Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ

Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ Είναι ο Ιησούς Θεός; Η Βίβλος Λέει: ΟΧΙ ] يونا Greek [ Ελληνικά Σαμπίρ Αλί Μετάφραση : EUROPEAN ISLAMIC RESEARCH CENTER (EIRC) & Ρηγάλος Κωνσταντίνος Επιμέλεια : Τσεκούρα Βίβιαν & Άχμαντ Αλ- Αμίρ 2013-1435

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΗΡΩΑΣ Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Χαιρετισμός Δημάρχου Μήτρακα Ελενας ΣΤ Δημοτικού 2 ο Δημοτικό Σχολείο Το να δίνεις χαρά στα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ

ΡΑULO COELHO. ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ. Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ PAULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ ΡΑULO COELHO ο ΑΛΧΗΜΙΣΤHΣ Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ-ΦΕΡΡΕΪΡΑ ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1996 Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Τίτλος πρωτοτύπου: Ο ALQUIMISTA Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;)

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) 1 ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) Ένα βιβλίο πάνω στο γάμο και τα συζυγικά προβλήματα δεν θα ήταν πλήρες χωρίς την εικόνα του γάμου όπως ο Θεός την έχει ορίσει. Η πρόθεση μας δεν είναι να σκιαγραφήσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΩΡΓΑΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΩΡΓΑΛΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ Μ ια φορά κι έναν καιρό, άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο μιλούσαν για ένα κάστρο. Ένα τεράστιο, παλιό και ξεχασμένο κάστρο. Το κάστρο του «...». Έλεγαν ότι βρίσκεται στο πιο μακρινό μέρος του κόσμου, πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΝΙΝΑ ΒΕΛΙΚΑΝΟΒΑ - ΙΒΑΝ ΒΙΡΙΠΑΕΦ. ΓΕΝΕΣΙΣ No 2. (Τίτλος πρωτοτύπου: Ivan Vyrypayev, Bytie No 2) - Νοέμβριος 2004

ΑΝΤΟΝΙΝΑ ΒΕΛΙΚΑΝΟΒΑ - ΙΒΑΝ ΒΙΡΙΠΑΕΦ. ΓΕΝΕΣΙΣ No 2. (Τίτλος πρωτοτύπου: Ivan Vyrypayev, Bytie No 2) - Νοέμβριος 2004 ΑΝΤΟΝΙΝΑ ΒΕΛΙΚΑΝΟΒΑ - ΙΒΑΝ ΒΙΡΙΠΑΕΦ ΓΕΝΕΣΙΣ No 2 (Τίτλος πρωτοτύπου: Ivan Vyrypayev, Bytie No 2) - Νοέμβριος 2004 Μετάφραση από τη γαλλική έκδοση (Ivan Viripaev, Genèse No 2, traduit du russe par Tania

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

και καρποφόρησε κι έδωσε καρπό εκατό φορές περισσότερο σπόρο. Λουκά Κεφ. Η στ.4 15

και καρποφόρησε κι έδωσε καρπό εκατό φορές περισσότερο σπόρο. Λουκά Κεφ. Η στ.4 15 Οι παραβολές Συχνά ο Κύριος μιλούσε στους μαθητές και στον κόσμο που τον ακολουθούσε με παραβολές. Χρησιμοποιούσε δηλαδή απλές ιστορίες με εικόνες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΙΕΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΝΑΣ ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΠΟΛΎ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #8. «Ο Ασλάντεντες» (Ανατολική Θράκη) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #8. «Ο Ασλάντεντες» (Ανατολική Θράκη) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #8 «Ο Ασλάντεντες» (Ανατολική Θράκη) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #8 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Μ. ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «JEANNE D ARC» Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ:

Μ. Μ. ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «JEANNE D ARC» Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ Μ. Μ. ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ «JEANNE D ARC» Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. «Θα σας περιμένω» Μ. Κατσαρός Δε σε κοιτώ πια στα μάτια.

Διαβάστε περισσότερα