ΙΑΤΡΙΚΟ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ. Καθηγητής Μποµπ Γουίλλιαµσον AO, FRS Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστηµίου της Μελβούρνης, Αυστραλία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΑΤΡΙΚΟ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ. Καθηγητής Μποµπ Γουίλλιαµσον AO, FRS Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστηµίου της Μελβούρνης, Αυστραλία"

Transcript

1 ΙΑΤΡΙΚΟ/ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΘΕΜΑ Υπάρχουσες Κλινικές Προοπτικές για Γονιδιακές Θεραπείες και η Χρήση Βλαστικών Κυττάρων για την Αντιµετώπιση της Κυστικής Ίνωσης και άλλων Γενετικών ιαταραχών του Dace Shugg Καθηγητής Μποµπ Γουίλλιαµσον AO, FRS Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής του Πανεπιστηµίου της Μελβούρνης, Αυστραλία Ο Bob Williamson έδωσε πρόσφατα µια οµιλία σε επιστήµονες, γιατρούς, φοιτητές ενασχολούµενοι µε την έρευνα, γονείς και ασθενείς µε ΚΙ σχετικά µε αυτό το θέµα σε τέσσερα συνέδρια στην Τασµανία. Αυτό το άρθρο είναι µια µικρή περίληψη ή µια «συνεδριακή αναφορά» της οµιλίας που έδωσε µπροστά σε ένα γκρουπ 42 γονέων, παππούδων, γιαγιάδων και ασθενών µε ΚΙ, την οποία θα ήθελα να µοιραστώ µε τους αναγνώστες του ενηµερωτικού φυλλαδίου της Παγκόσµιας κοινότητας για την ΚΙ. Καθένας από µας, µε τον τρόπο του, µπορεί να αισθάνεται απόγνωση µέσα στο σύστηµα στο οποίο λειτουργεί. Η παρατήρηση αυτή αληθεύει για τους γιατρούς και τους επιστήµονες, οι οποίοι ξεκινούν µε µεγάλο ενθουσιασµό τη δουλειά τους πάνω σε µια καινούρια ερευνητική ιδέα (όπως η γονιδιακή θεραπεία ή τα βλαστικά κύτταρα) αλλά µετά την πάροδο κάποιου χρόνου αισθάνονται κατάκοποι από τους περιορισµούς που επιβάλλουν οι δικηγόροι, οι επιτροπές ηθικής και τα συστήµατα των νοσοκοµείων και κέντρων υγείας. Ο Μποµπ συνέστησε σε όλους αυτούς που υποφέρουν από την ΚΙ ή διεξάγουν ερευνητικές µελέτες στον τοµέα της ΚΙ να διαβάσουν ένα άρθρο που δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό New Yorker για να πάρουν µια ιδέα από τους στόχους που πρέπει να έχουµε για τα παιδιά και τους ενήλικες µε ΚΙ. Έλεγχος φορέων Υπολογίζεται ότι υπάρχουν ένα εκατοµµύριο φορείς µε µεταλλάξεις που ευθύνονται για την ΚΙ στην Αυστραλία (πληθυσµός κάτοικοι). Στην Τασµανία, τη µικρότερη Πολιτεία της Αυστραλίας, η ΚΙ παρατηρείται µε αυξηµένη συχνότητα, πιθανόν γιατί πολλοί από τους αρχικούς κατοίκους της είναι Ιρλανδοί και Σκοτσέζοι άποικοι. Σε ένα µέρος του µεγέθους της Τασµανίας µε πληθυσµό µόνο µισό εκατοµµύριο ανθρώπων, θα ήταν εφικτό να ελεγχθεί ολόκληρος ο πληθυσµός για την ιδιότητα του φορέα ΚΙ µε εργαστηριακό κόστος ενός δολαρίου περίπου το άτοµο. Η δυνατότητα ελέγχου θα µπορούσε σίγουρα να προσφερθεί στους συγγενείς ασθενών και φορέων ΚΙ. Το πραγµατικό κόστος θα είναι ο χρόνος που απαιτείται από τους γιατρούς, το νοσοκοµειακό προσωπικό και τους συµβούλους να συζητήσουν το νόηµα των αποτελεσµάτων µε τους περισσότερους ταυτοποιηµένους φορείς που δεν είχαν καµιά ιδέα προηγουµένως για αυτή την πιθανότητα.

2 Υγιείς Φορείς Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί φορείς στην Αυστραλία και γιατί η ΚΙ εµφανίζεται µε τόσο µεγάλη συχνότητα; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι φορείς ΚΙ είναι στην πραγµατικότητα πιο υγιείς από αυτούς που δεν είναι φορείς γιατί είναι ανθεκτικοί στη διάρροια στην παιδική τους ηλικία. Αυτό συµβαίνει γιατί οι συνηθισµένοι µικροοργανισµοί που προκαλούν διάρροια, η Σαλµονέλα και η E. coli, επιτίθενται στον οργανισµό µέσω του µορίου του CFTR στο πεπτικό σύστηµα. Επειδή οι φορείς έχουν µόνο τις µισές πρωτεΐνες αυτού του µορίου στην επιφάνεια των κυττάρων σε σχέση µε τα άτοµα που δεν είναι φορείς, έχουν λιγότερες πιθανότητες να µολυνθούν! Είµαι σίγουρος ότι δεν το ήξερε κανείς αυτό! Προγεννητικός έλεγχος Γονείς οι οποίοι έχουν ένα παιδί µε ΚΙ και θέλουν να αποκτήσουν και άλλα παιδιά αλλά δεν αισθάνονται ότι µπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός άλλου παιδιού µε ΚΙ µπορούν να ελεγχθούν τη 10 η -11 η βδοµάδα της κύησης, αντί για τη 18 η -20 η βδοµάδα όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν. Πολλοί γονείς επιλέγουν και τη µέθοδο της εξωσωµατικής γονιµοποίησης, οπού το οχτακύτταρο έµβρυο ελέγχεται πριν την εµφύτευση στη µήτρα για να επιβεβαιωθεί ότι το παιδί που θα γεννηθεί δεν θα έχει ΚΙ. Καµία θεραπεία ακόµη Μέσα στην απογοήτευσή µας για έλλειψη αποτελεσµατικής θεραπείας και πλήρη αποκατάσταση της υγείας από την ΚΙ, ξεχνάµε εύκολα ότι πριν από 25 χρόνια η πρόγνωση για τα παιδιά µε ΚΙ ήταν πολύ δυσοίωνη και πολύ λίγα παιδιά επιζούσαν µέχρι την ενηλικίωσή τους. Στην Αυστραλία, η διάγνωση για το 98% των περιπτώσεων ΚΙ γίνεται τις πρώτες βδοµάδες της ζωής του παιδιού λόγω του προγεννητικού ελέγχου και η θεραπευτική αγωγή εφαρµόζεται άµεσα στα παιδιά αυτά. Στην Αυστραλία, οι µισοί περίπου ασθενείς µε κυστική ίνωση είναι πάνω από 18 χρονών και σύντοµα θα είναι περισσότεροι από τους µισούς. Έχουµε νέες συνθήκες: για τη θεραπεία υπάρχουν καλύτερα αντιβιοτικά, καλύτερα βλεννολυτικά και καλύτερα ένζυµα, και για τους ασθενείς που χρειάζονται µεταµόσχευση υπάρχουν καλύτερα φάρµακα για την αποφυγή απόρριψης του µοσχεύµατος. Και τα µικρά βήµατα µετράνε Στις Η.Π.Α., γίνονται δωρεές 170 εκατοµµυρίων δολαρίων για έρευνα για την ΚΙ. Το Ίδρυµα Κυστικής Ίνωσης (ΙΚΙ) χρηµατοδοτεί ένα πολύ ενεργό και καινοτοµικό πρόγραµµα για την εύρεση θεραπειών, το οποίο συνδυάζει τον έλεγχο δεκάδων νέων και παλιών φαρµάκων και σκευασµάτων τα οποία µπορούν να βελτιώσουν τη θεραπεία της ΚΙ. Αν κάθε χρόνο ανακαλύπτεται ένα νέο φάρµακο που µπορεί να βελτιώσει και να επιµηκύνει τη ζωή των ασθενών µε ΚΙ για 6-12 µήνες, σιγά σιγά η βελτίωση θα είναι σηµαντική. Όσον αφορά τα άτοµα που ενδιαφέρονται για µια αρκετά βελτιωµένη περίθαλψη της ΚΙ, όπως ο Μποµπ, τότε τα πράγµατα δεν είναι αρκετά γρήγορα. Κατόπιν, ο Μποµπ περιέγραψε τις εξελίξεις στους τοµείς της γονιδιακής θεραπείας και των βλαστικών κυττάρων και αν αυτές οι θεραπείες µπορούν να αποτελέσουν µια οριστική θεραπεία για τα άτοµα µε κυστική ίνωση.

3 Γονιδιακή θεραπεία Όταν ανακαλύφθηκε και αποµονώθηκε το γονίδιο της ΚΙ, οι επιστήµονες πίστευαν ότι θα ήταν απλό να πάρουν ένα υγιές αντίγραφο του γονιδίου, να το εισάγουν στα κύτταρα του επιθηλίου των πνευµόνων και να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική λειτουργία της µεταφοράς αλάτων. Σωστά; υστυχώς, όχι. Είναι εύκολο να βρεθεί το υγιές αντίγραφο του γονιδίου από οποιοδήποτε άτοµο δεν έχει κυστική ίνωση. Πολλά αντίγραφα µπορούν να παραχθούν στο εργαστήριο µε τη βοήθεια ενός αντιδραστήρα ζύµωσης παρόµοιο µε αυτόν που χρησιµοποιείται για την παραγωγή µπύρας! Όµως, οι γιατροί και οι επιστήµονες υποτίµησαν τη δυσκολία για την εισαγωγή του γονιδίου στα κύτταρα των πνευµόνων. Ο ανθρώπινος οργανισµός έχει πολύ δυνατούς µηχανισµούς άµυνας στην εισαγωγή ξένου DNA. Η εργαστηριακή οµάδα του Μποµπ προσπάθησε το 1994 να εισάγει τα φυσιολογικά γονίδια πακετάροντάς τα µε λιπίδια και εισάγοντας το µείγµα µε σπρέι στην αναπνευστική οδό δώδεκα εθελοντών ατόµων µε ΚΙ. Υπήρξε µια άµεση βελτίωση της τάξεως του 50% για λίγες ώρες. Αυτό ήταν ένα εκπληκτικό αποτέλεσµα ερευνητικά και ένα σηµείο αφετηρίας για περαιτέρω έρευνες, αλλά δεν ωφέλησε του 12 ασθενείς ΚΙ. Καρικίνος και ιοί γρίπης Οι ιοί έχουν χρησιµοποιηθεί για τη µεταφορά φυσιολογικών γονιδίων µέσα στα κύτταρα. Είναι πολύ αποτελεσµατικοί, αλλά δυστυχώς έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες σε µερικές περιπτώσεις. Για παράδειγµα, όταν χρησιµοποιήθηκαν καρκινικοί ιοί για τη θεραπεία ασθενών µε ανοσοανεπάρκεια (παιδιά που έπρεπε να ζουν σε πλαστικό θάλαµο γιατί δεν έχουν καµία άµυνα σε οποιαδήποτε µόλυνση), τέσσερα από τα δώδεκα ανέπτυξαν λευχαιµία κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ιοί θα έχουν παρενέργειες αν χρησιµοποιούταν και για την ΚΙ. Αν και η γονιδιακή θεραπεία είναι µια εκπληκτική ιδέα θεωρητικά, έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να προσφέρει αποτελέσµατα. Βλαστικά κύτταρα Ο Μποµπ πιστεύει ότι τα βλαστικά κύτταρα µπορούν να δώσουν µια απάντηση, εν µέρει. Τι είναι, τι µπορούν να επιτύχουν για τους ασθενείς µε ΚΙ και γιατί η έρευνα βλαστικών κυττάρων έχει δηµιουργήσει τέτοια αντιπαράθεση; Το βλαστικό κύτταρο είναι ένα κύτταρο, το οποίο είναι πολυδυναµικό, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί σε πολλά διαφορετικά είδη κυττάρων µε τη χρήση των κατάλληλων βιοχηµικών σηµάτων. Τα βλαστικά κύτταρα βρίσκονται τόσο σε εµβρυϊκούς όσο και σε ιστούς ενηλίκων. Θεωρούσαµε ότι το ωάριο και το σπερµατοζωάριο είναι απαραίτητα για τη δηµιουργία του εµβρύου, αλλά η γέννηση της Ντόλλυ του προβάτου απέδειξε ότι µπορεί να γίνει και χωρίς το σπερµατοζωάριο. Η αφαίρεση του πυρήνα του ωαρίου και η εισαγωγή του σε ένα οποιοδήποτε σωµατικό κύτταρο δηµιουργεί βλαστικά κύτταρα, τα οποία µπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε είδος κυττάρου. Στην περίπτωση της Ντόλλυ του προβάτου, το κύτταρο που χρησιµοποιήθηκε ήταν από το µαστικό ιστό της µητέρας της Ντόλλυ. Στο εργαστήριο, το εµφυτευµένο τεχνητό έµβρυο έδωσε ζωή σε ένα αληθινό έµβρυο και τελικά σε ένα κλωνοποιηµένο πρόβατο µετά από 300 ατυχείς προσπάθειες.

4 Οι επιστήµονες έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατό κύτταρα που έχουν υποστεί πυρηνική αντικατάσταση στο εργαστήριο να αναπτυχθούν ως πολυδυναµικά κύτταρα σε κυτταροκαλλιέργειες. Αυτά τα κύτταρα θα µπορούσαν να εξελιχθούν σε επιθηλιακά κύτταρα των πνευµόνων µε τη χρήση των κατάλληλων βιοχηµικών σηµάτων για την έναρξη της διαδικασίας της διαφοροποίησης. Η ερώτηση είναι να µπορούµε να εισάγουµε ένα φυσιολογικό αντίγραφο του γονιδίου της ΚΙ σε αυτά τα κύτταρα και να τα τοποθετήσουµε κατόπιν στον ασθενή. Θα δεχθεί ή θα απορρίψει ο οργανισµός αυτά τα κύτταρα; Αν τα κύτταρα αυτά είναι από το άτοµο µε ΚΙ, τότε ο οργανισµός θα αποδεχθεί το κύτταρο ως δικό του και δεν θα το απορρίψει, αλλά αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να διορθωθεί η µετάλλαξη της ΚΙ στο εργαστήριο. Πλεόνασµα εµβρύων από εξωσωµατική γονιµοποίηση Ο ευκολότερος τρόπος για να βρούµε βλαστικά κύτταρα είναι να χρησιµοποιήσουµε τα εναποµείναντα έµβρυα από τις διαδικασίες εξωσωµατικής γονιµοποίησης. Με τη συµφωνία του ζευγαριού, τα εναποµείναντα έµβρυα µπορούν να χρησιµοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς αντί να πεταχτούν. Όµως, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση των εµβρύων µε αυτό τον τρόπο µειώνει την αξία της ανθρώπινης ζωής, παρόλο που τα έµβρυα αυτά καταστρέφονται ούτως ή άλλως. Γι αυτό πολλές προτάσεις χρήσης εναποµεινάντων εµβρύων πρέπει να εγκρίνονται από τις Επιτροπές Ηθικής στην Έρευνα. Αν η εξωσωµατική γονιµοποίηση χρησιµοποιείται για να παρέχει τη δυνατότητα στο ζευγάρι να κάνει παιδί, τότε τα έµβρυα µε ΚΙ που δεν εµφυτεύονται θα είναι ιδιαίτερα χρήσιµα για τους ερευνητές ΚΙ. Η δυνατότητα διόρθωσης της µετάλλαξης σε κύτταρα αυτά των εµβρύων µε ΚΙ µπορεί να τα προσφέρει ένα ιδανικό σύστηµα το οποίο να δείξει ότι οι ασθενείς ΚΙ µπορούν να θεραπευτούν µε τα δικά τους κύτταρα, ώστε να µην υπάρχει πρόβληµα απόρριψης των κυττάρων. Αίµα οµφάλιου λώρου Το αίµα του οµφάλιου λώρου είναι πλούσιο σε βλαστικά κύτταρα. Αν το αίµα αυτό κρατηθεί και διατηρηθεί από ένα αδερφό ή αδερφή χωρίς ΚΙ ενός ατόµου µε ΚΙ, τότε τα κύτταρα θα είχαν µια στις τέσσερις πιθανότητες να είναι συµβατά µε τα κύτταρα του παιδιού µε ΚΙ. Τα κύτταρα του αίµατος θα µπορούσαν να διαφοροποιηθούν σε αναπνευστικά κύτταρα και να χρησιµοποιηθούν για τη θεραπεία του παιδιού µε ΚΙ, αν υπάρχει συµβατότητα στην πρωτεΐνη HLA. Βλαστικά κύτταρα από ενήλικες Ο καθηγητής Williamson ανάφερε ότι πολλοί ιστοί σε ενήλικες διατηρούν κάποια βλαστικά κύτταρα, αν και αυτά είναι δύσκολο να αναπτυχθούν. Πολλές χρηµατοδοτήσεις υπάρχουν για αυτού του είδους τη δουλειά, όχι µόνο για τη θεραπεία της ΚΙ αλλά και για πιθανές εφαρµογές της στη νόσο του Αλτσχάιµερ, του Πάρκινσον, σε τραυµατισµούς σπονδυλικής στήλης και στον καρκίνο. Ο Κρίστοφερ Ρηβ, ο οποίος αγωνίστηκε για αυτού του είδους την έρευνα, µπόρεσε να επιδείξει µια µικρή βελτίωση στην κίνησή του πριν πεθάνει. Ήταν ένα πολύ µικρό βήµα, ίσως µόνο 5% βελτίωση, άλλα αυτό δίνει ελπίδα σε άλλους παράλυτους ανθρώπους που ελπίζουν να ανακτήσουν λίγη ανεξαρτησία. Ο νόµος

5 Η νοµοθεσία σχετικά µε το τι επιτρέπεται και τι όχι στην Αυστραλία δεν φαίνεται να ακολουθεί την κοινή λογική. Πλεονάζοντα υγιή έµβρυα από τις εξωσωµατικές γονιµοποιήσεις µπορούν να χρησιµοποιηθούν για έρευνα µετά από έγκριση της Επιτροπής Ηθικής, άλλα ένα ζευγάρι δεν µπορεί να δωρίσει ένα ωάριο και ένα σπερµατοζωάριο για τη δηµιουργία ενός εµβρύου ΚΙ το οποίο θα θεραπεύσει το παιδί τους µε ΚΙ. Απαγορεύεται η µεταφορά πυρήνα από κύτταρο σε κύτταρο ακόµη και αν αυτό µείνει στο εργαστήριο δια παντός και δεν χρησιµοποιηθεί ποτέ σε άνθρωπο. Σε µερικούς τοµείς η νοµοθεσία της Αυστραλίας είναι πολύ φιλελεύθερη, αλλά σε άλλους τοµείς (όπως η µεταφορά πυρήνα) είναι πολύ πιο περιορισµένη απ ότι σε άλλες χώρες όπως οι Ηνωµένες Πολιτείες και η Ευρώπη. Οι νόµοι της Αυστραλίας επανεξετάζονται αυτή τη στιγµή και ελπίζουµε το αποτέλεσµα να είναι πιο ευεργετικό για την κοινότητα της ΚΙ και να δώσει τη δυνατότητα στους Αυστραλούς επιστήµονες να παραµείνουν στη χώρα τους και να συνεχίσουν τη δουλειά τους προς την εύρεση µιας θεραπείας. Γιατί να ασχολούµαστε µε την έρευνα στην Αυστραλία; Πολλοί ρωτάνε αν είναι σηµαντικό να διεξάγεται έρευνα ΚΙ στην Αυστραλία. Γιατί να µην περιµένουµε τις εξελίξεις από άλλες χώρες όπως η Η.Π.Α. και η Αγγλία; Γιατί να συνεχίζουµε τις δωρεές χρηµάτων για έρευνα στην Αυστραλία; Τι θα γίνει αν σταµατήσουµε τις δωρεές για έρευνα ΚΙ στην Αυστραλία; Ο Μποµπ ανάφερε ότι στην αρχή και για κάποια χρόνια µετά, δεν θα υπάρχει σηµαντική διαφορά, αλλά µετά από πέντε µε δέκα χρόνια ένας σηµαντικός αριθµός επιφανών γιατρών και επιστηµόνων θα έχει µετακοµίσει σε άλλες χώρες. Αυτό σηµαίνει ότι οι ασθενείς µε ΚΙ θα πρέπει να περιµένουν σε σειρά αναµονής για να επωφεληθούν από τις εξελίξεις. Κάθε χώρα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση της έρευνας σε ένα καλό επίπεδο για να παραµένει βασικός συντελεστής στο διεθνή χώρο της έρευνας της κυστικής ίνωσης. Translated by: Kyriaki Sidiropoulou Website:

Πως δουλεύουν τα γονίδια;

Πως δουλεύουν τα γονίδια; Τι είναι τα γονίδια; Τα γονίδια είναι οι ενεργές υποµονάδες του DNA. Το DNA είναι µια απέραντη βάση δεδοµένων χηµικών πληροφοριών που περιέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την δηµιουργία όλων των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

Η υπογραφή αυτής της συµφωνίας για τη διασφάλιση. Λειτουργία βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας και της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης

Η υπογραφή αυτής της συµφωνίας για τη διασφάλιση. Λειτουργία βάσει της ελληνικής νοµοθεσίας και της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις τράπεζες κρυοσυντήρησης H Omnigen είναι µια από τις πιο σύγχρονες εταιρίες βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα. ραστηριοποιείται στο χώρο της φύλαξης βλαστοκυττάρων και των κυτταρικών θεραπειών µε τη χρήση πρωτοποριακών µεθόδων, µε τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΓΕΝΕΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΤΙ ΨΆΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ; Η ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ Γενετικός Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN

Εισαγωγή. Alastair Kent Πρόεδρος της EGAN ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ Εισαγωγή Ασθενείς µε χρόνιες παθήσεις είναι συχνά πρόθυµοι δηλώσουν συµµετοχή σε κλινικές µελέτες, ελπίζοντας ότι η προσφορά τους θα βοηθήσει την έρευνα να ανακαλύψει

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η Σύνθεση. Ιικό φορτίο & Τ4

Ποια είναι η Σύνθεση. Ιικό φορτίο & Τ4 Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα εφόδια για να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια των νέων της εγκαταστάσεων πραγματοποίησε η Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΓΑΙΑ του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] Εγκαίνια ΓΑΙΑ Άρθρα: Η Μαιευτική σήμερα Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε Προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη HPV: Ο ιός και η φυσική ιστορία της λοίμωξης Εγκαίνια Τα επίσημα εγκαίνια

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Τμήμα: Νοσηλευτικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Αφροδίσια νοσήματα και AIDS. Πώς τα αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη

Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη Greek Translation Εξέταση για το σύνδροµο Down στην εγκυµοσύνη Η επιλογή εάν θα κάνετε τις εξετάσεις είναι µια σηµαντική απόφαση για εσάς και το µωρό σας Το φυλλάδιο αυτό σας παρέχει µερικές πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ BIOHELLENIKA NEWSLETTER Τεύχος Δεκεμβρίου 2014 Biohellenika News WWW.BIOHELLENIKA.GR ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Οι χρήσεις των βλαστοκυττάρων αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version

Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε. Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα. Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Φυλλάδιο για την Ελληνική κοινότητα Greek version Ενδομητρίωση τι πρέπει να γνωρίζετε Εάν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποια που γνωρίζετε ενδέχεται να έχει ενδομητρίωση ή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο. Χωρίς Κάπνισµα

Πανεπιστήµιο. Χωρίς Κάπνισµα Πανεπιστήµιο Χωρίς Κάπνισµα ΠEPIEXOMENA 4 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ (2008-2012) Α. ΚΑΛΑΝΤΖΗ-ΑΖΙΖΙ 5 ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Διαπανεπιστημιακό, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες» ΔιχηΝΕΤ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να προστατευθούμε

Πώς να προστατευθούμε ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ Η οικονομική κρίση αυξάνει τα κρούσματα της «νόσου των καπνιστών» ΣΕΛ. 16 yγεια Σαββατοκύριακο 16-17 Νοεμβρίου 2013 Kαρκινος, διαβήτησ, πνευμονοπαθειεσ, kakh διατροφή «ΤΑ ΝΕΑ», με τη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας

Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Greek Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Επιλογές Θεραπείας Νεφρικής Ανεπάρκειας Κάνοντας τη Σωστή Επιλογή Πρόλογος Σας έχει δοθεί αυτό το εισαγωγικό βιβλιάριο επειδή σας

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV)

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV) ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ 1 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΣΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή

Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή Η ΕΟΠΕ, στα πλαίσια του κοινωνικού της ρόλου συμβάλλει στη σωστή ενημέρωση του κοινού μέσω της έκδοσης κατανοητών πληροφοριών και οδηγιών για τους διαφόρους τύπους καρκίνου. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας του

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

allabout ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ιό Έμπολα

allabout ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Ιό Έμπολα ΔΙΑΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΗΣ Θεοφάνης Μουτζούρης Φυσιοθεραπευτής ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΟΡΙΩΝ Αποκατάσταση με διαμαγνητική αντλία CTU-Mega 18 Αποκατάσταση ορθοπεδικών, ρευματολογικών, νευρολογικών παθήσεων, αθλητικές κακώσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή προς τους κτηνοτρόφους...

Επιστολή προς τους κτηνοτρόφους... Επιστολή προς τους κτηνοτρόφους... Σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων Δρ Σοφία Μπελιμπασάκη, Τακτική Ερευνήτρια Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Αγαπητέ Κτηνοτρόφε, Τον τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου

Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου ΤΕΥΧΟΣ 26 ΦΕΒ.-ΜΑΪ. 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Με χάλκινο μετάλλιο από το Διεθνές Meeting Στίβου της Τυνησίας επέστρεψε η συνάδελφος Μορφούλα Ζησέκα Μεγάλη δωρήτρια του Νοσοκομείου η κ. Ελένη-Έλλη Παπαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία. 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας

Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία. 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα

Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα Πώς προστατεύει το σώμα σου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ Το Καταπληκτικό Ανοσιακό σου Σύστημα Πώς προστατεύει το σώμα σου Αρχική έκδοση από την Ιαπωνική Ανοσολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 1 2 ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Καρασσαβίδης Σάββας. Καθηγητής (Επιβλέπων) Μηνασίδου Ευγενεία Καθηγήτρια ρ. Μπελλάλη Θάλλεια Επικ. Καθηγήτρια 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Οικογενειακή

Διαβάστε περισσότερα

Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς

Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο Ναυτιλιακών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ»: Συγκριτική έρευνα νοσηρότητας ασφαλισμένων στο ΝΑΤ και ασφαλισμένων στο ΙΚΑ (περιφέρεια Αθήνας) Παπακαλοδούκας Κων. Χρήστος Πτυχίο

Διαβάστε περισσότερα