Επιστροφη ή παραμονη. Υποστήριξη σε περίπτωση ενδεχόμενης επιστροφής στη χώρα καταγωγής σας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιστροφη ή παραμονη. Υποστήριξη σε περίπτωση ενδεχόμενης επιστροφής στη χώρα καταγωγής σας"

Transcript

1 EL Επιστροφη ή παραμονη Υποστήριξη σε περίπτωση ενδεχόμενης επιστροφής στη χώρα καταγωγής σας

2 Κάποτε είχατε αρχίσει μια καινούρια ζωή στην Ολλανδία. Σήμερα έχετε ζήσει και δουλέψει εδώ για ορισμένο χρονικό διάστημα και αναρωτιέστε όλο και συχνότερα αν ίσως θα θέλατε να γυρίσετε μόνιμα στην πατρίδα σας. Ίσως να νοσταλγείτε τη χώρα σας, ή βρίσκεστε σε προχωρημένη ηλικία και θέλετε να επιστρέψετε για να περάσετε εκεί αυτό το στάδιο της ζωής σας. Ή είναι δυνατό να βρείτε εκεί μια καλή θέση εργασίας και οι προοπτικές για το μέλλον να είναι καλές. Ή μπορεί να είστε πρόσφυγας ή δικαιούχος ασύλου και θέλετε να γυρίσετε, ή να επαναμεταναστεύσετε σε άλλη χώρα. Την καλύτερη επιλογή την κάνετε εσείς Σε αυτό το φυλλάδιο θα διαβάσετε τι μπορεί να κάνει για σας το NMI κατά τη σημαντική και πολλές φορές συναισθηματική διαδικασία αναφορικά με το ερώτημα αν θέλετε να γυρίσετε ή αν μάλλον προτιμάτε να παραμείνετε στην Ολλανδία. Σημαντικό για σας και για το NMI είναι πάντοτε να επιλέξετε εσείς αυτό που είναι καλύτερο για σας. Δυνατότητες επιστροφής Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες υποστήριξης για τον επαναπατρισμό σας από την Ολλανδία προς τη χώρα καταγωγής σας, ή για επαναμετανάστευση αλλού. Αν εξαρτιέστε από κοινωνική παροχή υπάρχει το ενδεχόμενο να μπορείτε να τη μεταφέρετε στο εξωτερικό αυτό εξαρτάται από το είδος της παροχής. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες. Ή δυνατό να μπορείτε να επικαλεστείτε τον Νόμο περί Επαναπατρισμού (Remigratiewet). Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν πολλοί κανονισμοί και όροι. Για όλα αυτά τα θέματα μπορείτε να πληροφορηθείτε από το ΝΜΙ - Nederlands Migratie Instituut (Ολλανδικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης). Προσβασιμότητα NMI Το NMI προσφέρει ώρες επίσκεψης για προσωπική συνάντηση σε όλη τη χώρα. Επίσης μπορείτε να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας μέσω της ιστοσελίδας Εδώ μπορείτε να κάνετε και ένα τεστ για να δείτε αν ενδεχομένως δικαιούστε παροχές επαναπατρισμού. Για τηλεφωνικές συμβουλές τηλεφωνήστε στη Γραμμή Πληροφόρησης Επαναπατρισμού Remigratie-infolijn Τηλ. (030) Μετά από τον επαναπατρισμό σας μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης

3 Το NMI Για όλες τις ερωτήσεις περί επαναπατρισμού Το NMI είναι μια κεντρική υπηρεσία για ερωτήσεις που σχετίζονται με τον επαναπατρισμό. Μπορείτε να μας συμβουλευτείτε όταν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με την εκούσια επιστροφή στη χώρα καταγωγής σας. Η εμπειρογνωμοσύνη μας καλύπτει όλα τα ζητήματα (ματεριαλιστικά και μη), όπως είναι η κοινωνική ασφάλεια, το δίκαιο αλλοδαπών, η επανένταξη παιδιών καθώς και θέματα περί φόρων εισαγωγής και εξαγωγής. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι στο NMI εργάζονται σύμβουλοι ποικίλων εθνικών καταγωγών. Συχνά γνωρίζουν και τη γλώσσα των ομάδων στόχων μας. Για όλους Όλοι μπορούν να αποταθούν στο NMI για πληροφορίες, ενημέρωση και καθοδήγηση: συνταξιούχοι, νέοι που επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη χώρα καταγωγής τους, πρόσφυγες, δικαιούχοι κοινωνικών παροχών κ.τ.λ. Αυτό σημαίνει ότι το NMI δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη ατόμων συγκεκριμένων ομάδων στόχων ή ατόμων που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες ομάδες στόχοι. Όλοι, ακόμα κι αυτοί που αμφιβάλλουν, μπορούν να λάβουν πληροφορίες από εμπειρογνώμονες αναφορικά με τους ισχύοντες κανονισμούς καθώς και για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης επιστροφής. Για σας αυτές οι πληροφορίες σχηματίζουν μια καλή βάση για να μπορείτε να πάρετε μια περίσκε- πτη απόφαση για τον επαναπατρισμό σας. Αν δεν μπορούμε εμείς να σας βοηθήσουμε στη διαδικασία, τότε θα σας παραπέμψουμε όσο το δυνατό καλύτερα σε άλλες οργανώσεις. Πριν, κατά και μετά την επιστροφή Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία ενός ενδεχόμενου επαναπατρισμού το NMI μπορεί να σας πληροφορήσει σχετικά με έγγραφα παραμονής, παροχές και δυνατότητες μεταφοράς τους στο εξωτερικό, συντάξεις, ασφάλειες, κηδεμονία, χρέη, προσφορά ιατρικής φροντίδας και τις εκπαιδευτικές δυνατότητες στη χώρα γεννήσεως σας. Σε περίπτωση που σκοπεύετε να επαναπατριστείτε, το NMI μπορεί να σας προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη από εμπειρογνώμονες κατά την προετοιμασία και ολοκλήρωση των διαχειριστικών ζητημάτων. Ακόμα και μετά από την επιστροφή σας μπορείτε να αποταθείτε στο RemigrantenDesk / Γραφείο Επαναπατρισμού του NMI αν έχετε ερωτήσεις για τον επαναπατρισμό σας σε σχέση με την ολλανδική νομοθεσία και τους ολλανδικούς κανονισμούς. Το NMI σας προσφέρει βοήθεια στη λήψη απόφασης για επιστροφή η παραμονή Κάθε χρόνο περισσότερα από άτομα απευθύνονται στο NMI. Το NMI είναι ένα ανεξάρτητο ίδρυμα. Η υπηρεσίες του NMI προσφέρονται δωρεάν.

4 Ο Remigratiewet (νομος περι επαναπατρισμου) Οι δυνατότητες υποστήριξης Ο Remigratiewet προσφέρει σε μετανάστες που δεν διαθέτουν επαρκή οικονομικά μέσα υποστήριξη για να δύναται ο επαναπατρισμός. Εκτός από μετανάστες που ικανοποιούν τους όρους αυτού του νόμου μπορούν στη διαδικασία επαναπατρισμού ή επαναμετανάστευσης να λάβουν υποστήριξη ματεριαλιστική και μη οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι δικαιούχοι ασύλου. Ποιες παροχές υπάρχουν σύμφωνα με τον Νόμο περί Επαναπατρισμού; η βασική συνδρομή. το επίδομα επαναπατρισμού. Αυτές οι παροχές χορηγούνται από την SVB Sociale Verzekeringsbank (Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων). Η βασική συνδρομή Η βασική συνδρομή είναι μια συνεισφορά στα έξοδα μετακόμισής σας. Ποιές παροχές ακριβώς θα λάβετε εξαρτάται από τις προσωπικές περιστάσεις σας. Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, συνεισφορές για: το ταξίδι που θα κάνετε από την Ολλανδία προς τη χώρα όπου θα κατοικήσετε. uτη μεταφορά των αποσκευών σας. τα έξοδα διαβίωσης κατά τις πρώτες δύο μήνες (έξοδα επανεγκατάστασης). Κάθε συνεισφορά χορηγείται μόνο μια φορά και αποτελείται από ένα σταθερό ποσό. Το επίδομα επαναπατρισμού Το επίδομα επαναπατρισμού είναι ένα ποσό που θα λάβετε κάθε μήνα προς κάλυψη των εξόδων διαβίωσής σας. Αν στη χώρα που θα πάτε δεν θα είστε πια ασφαλισμένος σύμφωνα με το σύστημα ολλανδικής ασφάλισης υγείας, τότε θα λάβετε επίσης μια επιπρόσθετη συνεισφορά για να μπορείτε εσείς να συνάψετε εκεί μια ασφάλεια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της επιλογής σας. Αν λάβετε επίδομα επαναπατρισμού μπορείτε επίσης να ζητήσετε και τη βασική συνδρομή, εκτός όμως της παροχής των εξόδων επανεγκατάστασης. Η μεταφορά παροχών στο εξωτερικό Σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης από την Ολλανδία μπορούν οι μετανάστες, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μεταφέρουν την παροχή τους από την Ολλανδία στο εξωτερικό. Αυτό γίνεται, για παράδειγμα, όταν λαμβάνετε παροχή βάσει του νόμου AOW (Γενικός Νόμος περί Προχωρημένης Ηλικίας), του νόμου WAO (Νόμου περί Ανικανότητας Εργασίας), ή του νόμου Anw (Γενικός Νόμος περί Επιζώντων). Για να μάθετε αν αυτό ισχύει και για σας, ποιές είναι οι σχετικές προϋποθέσεις και τι πρέπει να κάνετε για να τα κανονίσετε σωστά, πρέπει να απευθυνθείτε στο NMI.

5 Ποιές προϋποθέσεις πρέπει να τηρηθούν για να ζητήσετε συνδρομή στο πλαίσιο επαναπατρισμού; ο/η σύντροφος σας, αν υπάρχει, πρέπει να αποχωρήσει μαζί σας, ή πρέπει ήδη να βρίσκεται στη χώρα όπου θα κατοικήσετε. εσείς και ο/η σύντροφός σας δεν έχετε οποιαδήποτε χρέη απέναντι στο ολλανδικό κράτος, όπως για παράδειγμα φορολογικές οφειλές ή απλήρωτα πρόστιμα. Αν έχετε τέτοια χρέη, πρέπει να έχετε λάβει σχετική διευθέτηση αποπληρωμής. aαν θα κατοικήσετε σε μια χώρα της οποίας δεν κατέχετε και τη σχετική υπηκοότητα, τότε πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας μια επίσημη δήλωση που να βεβαιώνει ότι εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας έχετε άδεια να παραμείνετε σε αυτή τη χώρα για τουλάχιστο ένα χρόνο. αν είστε αναγνωρισμένος πρόσφυγας ή δικαιούχος ασύλου, τότε θα χρειάζεστε μια απόδειξη εισόδου στη χώρα όπου θα κατοικήσετε.. αν κατέχετε διπλή υπηκοότητα πρέπει πριν από την αποχώρησή σας να απεκδύεστε την ολλανδική υπηκοότητα. αν κατέχετε μόνο την ολλανδική υπηκοότητα τότε θα κάνετε στη νέα σας χώρα ό,τι μπορείτε για να αποκτήσετε (ξανά) την υπηκοότητα εκείνης της χώρας. Πρέπει να επιστρέψετε στη χώρα γεννήσεως σας, ή στη χώρα της οποίας κατέχετε (ή κατείχατε) την υπηκοότητα, ή στη χώρα όπου γεννήθηκε ένας από τους γονείς σας, ή στη χώρα της οποίας αυτός ή αυτή κατέχει (ή κατείχε) την υπηκοότητα. Συμπληρωματικές προϋποθέσεις για τη βασική συνδρομή είστε τουλάχιστο 18 χρονών. αν δεν κατέχετε την ολλανδική υπηκοότητα, τότε κατά το χρόνο που θα υποβάλετε την αίτηση παροχής πρέπει να έχετε παραμείνει στην Ολλανδία για τουλάχιστο ένα χρόνο. δεν πρέπει να έχετε λάβει και προηγουμένως μια βασική συνδρομή, ή θα πρέπει να την έχετε επιστρέψει. Συμπληρωματικές προϋποθέσεις για το επίδομα επαναπατρισμού είστε τουλάχιστο 45 χρονών. πριν από την υποβολή της αίτησης πρέπει να είχατε παραμείνει στην Ολλανδία βάσει άδειας παραμονής για τουλάχιστο 3 χρόνια. Αυτό ισχύει μόνο αν δεν κατέχετε την ολλανδική υπηκοότητα. πρέπει να έχετε λάβει ολλανδική παροχή για τουλάχιστο 6 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

6 Η χώρα από την οποία κατάγεστε, ή από την οποία κατάγεται ένας από τους γονείς σας Αυτό σημαίνει ότι: εσείς ή ένας από τους γονείς σας κατέχετε (ή κατείχατε) την υπηκοότητα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Κίνας (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου), Ελλάδας, Ιταλίας, Κάπο Βέρντε, Κοσόβου, Κροατίας, Μακεδονίας, Μαρόκου, Μοντενέγκρο, Σερβίας (Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας), Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Σουρινάμ, Τυνησίας ή Τουρκίας. εσείς ή ένας από τους γονείς σας κατοικείτε στην Ολλανδία υπό την ιδιότητα του αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή δικαιούχου ασύλου. Σε τέτοια περίπτωση το από ποιά χώρα κατάγεστε δεν κάνει καμιά ιαφορά. έχετε έρθει στην Ολλανδία στο πλαίσιο οικογενειακής επανένωσης με αναγνωρισμένο πρόσφυγα. Σε τέτοια περίπτωση το από ποιά χώρα κατάγεστε δεν κάνει καμιά διαφορά. Οι συνέπειες του επαναπατρισμού Από τη στιγμή που θα επαναπατριστείτε λαμβάνοντας κάποια παροχή βάσει του Remigratiewet (Νόμου περί Επαναπατρισμού) αλλάζει η κατάστασή σας. Πρέπει, για παράδειγμα, να έχετε υπόψη σας ότι: πρέπει να απεκδύεστε την ολλανδική υπηκοότητα. δεν θα είστε πια ασφαλισμένος σύμφωνα με τα ολλανδικά συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων, όπως είναι για παράδειγμα ο νόμος AOW (Γενικός Νόμος περί Προχωρημένης Ηλικίας), ο νόμος ANW (Γενικός Νόμος περί Επιζώντων) και ο νόμος AWBZ (Γενικός Νόμος περί Έκτακτων Εξόδων Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης). Μπορείτε όμως, αν είναι απαραίτητο, να συνάψετε μια εκούσια ασφάλεια στο πλαίσιο του νόμου AOW και ANW. Θέλετε να γυρίσετε στην Ολλανδία μετά από τον επαναπατρισμό σας; Για μια σύντομη παραμονή, όπως είναι οι διακοπές ή η επίσκεψη οικογένειας, μπορείτε όποτε θέλετε να γυρίσετε στην Ολλανδία. Αυτό ισχύει επίσης για τα μέλη της οικογένειας που επαναπατρίστηκαν μαζί σας. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό τον κανονισμό μέχρι να γίνουν ενήλικοι. Αν μετανιώσετε την απόφαση επαναπατρισμού σας, θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην Ολλανδία εντός προθεσμίας ενός χρόνου. Μετά από μια διαδικασία έγκρισης θα μπορείτε να κατοικήσετε και πάλι μόνιμα στην Ολλανδία. Αν χρησιμοποιήσετε αυτό τον κανονισμό επιστροφής, θα πρέπει να επιστρέψετε το χορηγημένο επίδομα για τα ταξιδιωτικά έξοδα και για τα έξοδα της μεταφοράς των αποσκευών σας.

7 Ρωτηστε το NMI Ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός και η επαναμετανάστευση αποτελούν θέματα προσωπικής ευτυχίας και ευημερίας. Κάθε ατομική περίπτωση είναι διαφορετική. Οι προϋποθέσεις, οι κανονισμοί και οι περιστάσεις διαφέρουν από χώρα καταγωγής σε χώρα καταγωγής, και οι προαναφερόμενες πληροφορίες μπορούν να δώσουν μόνο μια γενική εικόνα ως προς τις δυνατότητες που υπάρχουν. Γι αυτό έχει σημασία να πληροφορηθείτε σωστά για τις δυνατότητες, τις προϋποθέσεις και τις συνέπειες του επαναπατρισμού, για τα δικαιώματά σας και για τις υποχρεώσεις σας. Σε μια προσωπική συνάντηση το NMI θα σας βοηθήσει να τα βάλετε όλα στη σειρά και να πάρετε τη σωστή απόφαση, και θα σας υποστηρίξει στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Η πείρα έδειξε ότι με την επαγγελματική και προσωπική καθοδήγηση του NMI μόνο ελάχιστοι μετανιώνουν αργότερα την απόφασή τους. Γι αυτό, συμβουλευτείτε το NMI. Κάντε τη σωστή επιλογή. Επίγραμμα 2η rev. ed., Μάρτιος 2010 Δημιουργία: SIN - visual communication Εκτύπωση: Drukkerij Anraad Οι πληροφορίες σε αυτό το φυλλάδιο δεν θεμελιώνουν δικαιώματα. Γραμμή Πληροφόρησης Επαναπατρισμού - Remigratie-infolijn T (030) Οι πληροφορίες σε αυτό το φυλλάδιο είναι περιορισμένες. Σε μια προσωπική συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του NMI θα λάβετε ακριβώς εκείνες τις πληροφορίες που έχουν σημασία για σας. κύρια γραφεία Ουτρέχτη Utrecht κάθε εργάσιμη ημέρα Catharijnesingel 50, Utrecht Postbus DE Utrecht T (030) F (030)

8 Ωραρια επισκεψης άλλων πολεων Άμστερνταμ Amsterdam από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη Gebouw VluchtelingenWerk 4e verdieping Surinameplein GV Amsterdam T (020) F (020) Άρνχεμ Arnhem Τρίτη Osmose Kastanjelaan GJ Arnhem T (026) F (026) Μπρεντά Breda Παρασκευή Instituut voor Maatschappelijke Dienstverlening Willemstraat AL Breda T (076) F (076) Χάγη Den Haag από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη City Office, 4e verdieping Kettingstraat 2E 2511 AN Den Haag T (070) F (070) Ντέφεντερ Deventer Πέμπτη κάθε εβδομάδας ζυγού αριθμού Bibliotheekgebouw Brink BW Deventer T (0570) Ντόρντρεχτ Dordrecht 1η Δευτέρα του μήνα Wijkcentrum Staart-West Maasstraat GE Dordrecht T (078) F (078) Εηντχόφεν Eindhoven Τρίτη και Πέμπτη Buurthuis t Bellefort Iepenlaan NS Eindhoven T (040) F (040) Ένσχεντε Enschede Τρίτη και Πέμπτη Nijverheidstraat JM Enschede T (053) F (053) Γρόνιγκεν Groningen Παρασκευή κάθε εβδομάδας ζυγού αριθμού, από τις 10:30 έως 15:30 Gebouw Sociale Verzekeringsbank (SVB) Cascadeplein AD Groningen T (050) Μάαστριχτ Maastricht Πέμπτη απόγευμα Buurt Informatie Centrum Wittevrouwenveld Edisonstraat GJ Maastricht T (043) F (043) Ρόττερνταμ Rotterdam από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη Groothandelsgebouw ingang E, 6e verd. Conradstraat AP Rotterdam T (010) F (010) Φένλο Venlo Πέμπτη πρωί Centraal Bureau Stichting Wel.kom Kaldenkerkerweg AD Venlo T (077) F (077) Ζααντάμ Zaandam 1η Παρασκευή του μήνα, πρωί Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Peperstraat AE Zaandam T (075) F (075)

Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων

Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων GOC Care AGED AND COMMUNITY CARE SERVICES Καθοδήγηση στο λαβύρινθο της φροντίδας ηλικιωμένων Ένας Οδηγός για την κατανόηση και την πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων στο Brisbane και στο Gold

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερη κυκλοφορία. και διαμονή στην Ευρώπη. Οδηγός για τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ

Ελεύθερη κυκλοφορία. και διαμονή στην Ευρώπη. Οδηγός για τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ Ελεύθερη κυκλοφορία και διαμονή στην Ευρώπη Οδηγός για τα δικαιώματα του πολίτη της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης 1 Ο παρών οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ - ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Ερωτήσεις και απαντήσεις περί της ανάγκης μόνιμης περίθαλψης

ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ - ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Ερωτήσεις και απαντήσεις περί της ανάγκης μόνιμης περίθαλψης ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ - ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Ερωτήσεις και απαντήσεις περί της ανάγκης μόνιμης περίθαλψης ΑΝΑΓΚΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ - ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Ερωτήσεις και απαντήσεις περί της ανάγκης μόνιμης περίθαλψης

Διαβάστε περισσότερα

Ζωή κι εργασία στην Ευρώπη

Ζωή κι εργασία στην Ευρώπη Griechische Fassung Ζωή κι εργασία στην Ευρώπη > Το ευρωπαϊκό δίκαιο > Εργασία σε διάφορα κράτη μέλη > Συνταξιοδότηση Größe: 100 % (bei A5 > 71%) Εργασία δίχως σύνορα Τα σύνορα της Ευρώπης σμίγουν. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιάριο Ασφάλειας Direct Care

Βιβλιάριο Ασφάλειας Direct Care Βιβλιάριο Ασφάλειας Direct Care 1 ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ Αγαπητέ πελάτη, Σας ευχαριστούμε που μας εμπιστευθήκατε για την ασφάλειά σας. Είμαστε αποφασισμένοι να σας παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση ανά πάσα στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ. Οδηγία 2005/36/ΕΚ. Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 66 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ. Οδηγία 2005/36/ΕΚ. Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 66 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Οδηγία 2005/36/ΕΚ Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 66 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Το παρόν έγγραφο προορίζεται για ενηµερωτικούς σκοπούς. Το

Διαβάστε περισσότερα

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Επικαιροποίηση 2010 Τα δικαιώματά σας όταν μετακινείστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Τα

Διαβάστε περισσότερα

Special Disability Trusts Ειδικά Αναπηρικά Καταπιστεύματα Διευθέτηση των ζητημάτων Βελτίωση της ζωής των Αυστραλών

Special Disability Trusts Ειδικά Αναπηρικά Καταπιστεύματα Διευθέτηση των ζητημάτων Βελτίωση της ζωής των Αυστραλών Greek/Ελληνικά Special Disability Trusts Ειδικά Αναπηρικά Καταπιστεύματα Διευθέτηση των ζητημάτων Getting Things Sorted Προγραμματισμός για το Μέλλον: Άτομα με αναπηρία Βελτίωση της ζωής των Αυστραλών

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου

Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Η Ευρώπη σου, τα δικαιώματά σου Πρακτικός οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες Μάθε τα δικαιώματά

Διαβάστε περισσότερα

Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία:

Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία: Διαθέσιμες Πληροφορίες πριν από την 1η Συνεδρία: Γεώργιος Κεσίσογλου, M.Sc., Όνομα: Διεύθυνση: Σταθερό ή Κινητό τηλ.: Τηλ. Εργασίας: Μπορώ να αφήσω μήνυμα σε αυτά τα τηλέφωνα; Email: Ημερομηνία Γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Η ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΚΥΠΡΟΣ Περιεχόμενα Λευκωσία Φεβρουάριος 2014 Αντιπροσωπεία στην Κύπρο της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Τ.Θ. 21642 1590 Λευκωσία www.unhcr.org.cy Η αποστολή μας 4 Ποιος είναι πρόσφυγας; 5 Γιατί οι πρόσφυγες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΚΑΡΟΥΔΗ ΠΑΠΑΔΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΤΣΙΜΠΙΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΡΔΑΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δεν είναι μόνο αριθμοί ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ YΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δεν είναι μόνο αριθμοί ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ YΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Δεν είναι μόνο αριθμοί ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ YΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (IOM) έχει δεσμευτεί με την αρχή

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκός Χάρτης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ηλικιωμένων που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα και βοήθεια

Ευρωπαϊκός Χάρτης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ηλικιωμένων που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα και βοήθεια Ευρωπαϊκός Χάρτης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ηλικιωμένων που χρειάζονται μακροχρόνια φροντίδα και βοήθεια EUSTaCEA project, Daphne III programme Συνοδευτικός Οδηγός ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 2 Συνοδευτικός Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική μέριμνα Μια σύνοψη Παροχές για πολίτες του Μονάχου σε κατάσταση ανάγκης

Κοινωνική μέριμνα Μια σύνοψη Παροχές για πολίτες του Μονάχου σε κατάσταση ανάγκης Κοινωνική μέριμνα Μια σύνοψη Παροχές για πολίτες του Μονάχου σε κατάσταση ανάγκης Leistungen für Münchnerinnen und Münchner in Notlagen Griechisch Έκδοση: Ιανουάριος 5 2014 Στοιχεία έκδοσης Landeshauptstadt

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στα κράτη μέλη της ΕΕ-28 και της ΕΖΕΣ: Προβλήματα και καλές πρακτικές για την εφαρμογή του στην Ελλάδα

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στα κράτη μέλη της ΕΕ-28 και της ΕΖΕΣ: Προβλήματα και καλές πρακτικές για την εφαρμογή του στην Ελλάδα Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στα κράτη μέλη της ΕΕ-28 και της ΕΖΕΣ: Προβλήματα και καλές πρακτικές για την εφαρμογή του στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργαράκης Απόφοιτος Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ (ΕΚΠΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Ζω στην Ελλάδα. 22 Eρωτήσεις. Τι πρέπει να γνωρίζω. & Απαντήσεις

Ζω στην Ελλάδα. 22 Eρωτήσεις. Τι πρέπει να γνωρίζω. & Απαντήσεις Ζω στην Ελλάδα Τι πρέπει να γνωρίζω 22 Eρωτήσεις & Απαντήσεις 22 Eρωτήσεις & Απαντήσεις σε θέµατα που απασχολούν την καθηµερινότητα του µετανάστη κατά τη διαµονή του στη χώρα µας. www.imepo.gr Ζω στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΒΑΣΕ Ν ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ Νο. 197 ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΒΑΣΕ Ν ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ Νο. 197 ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ ΣΕΙΡΑ ΣΥΜΒΑΣΕ Ν ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ Νο. 197 Φ092.22/1394 ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ ΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Βαρσοβία, 16.5.2005 ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡ Π Ν Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τα δικαιώματά σας σε ηλικία συνταξιοδότησης. Ένας οδηγός λήψης αποφάσεων και χειρισμού των παροχών που δικαιούστε στην τρίτη ηλικία

Τα δικαιώματά σας σε ηλικία συνταξιοδότησης. Ένας οδηγός λήψης αποφάσεων και χειρισμού των παροχών που δικαιούστε στην τρίτη ηλικία Τα δικαιώματά σας σε ηλικία συνταξιοδότησης Ένας οδηγός λήψης αποφάσεων και χειρισμού των παροχών που δικαιούστε στην τρίτη ηλικία Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας (Australian Human Rights

Διαβάστε περισσότερα

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Η Ευρώπη σε εξέλιξη Μια ευκαιρία και μια πρόκληση Η μετανάστευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Το εγχειρίδιο αυτό καθώς και άλλες συνοπτικές, σαφείς εξηγήσεις σχετικά με την ΕΕ διατίθενται επιγραμμικά

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτικός οδηγός για Άδειες Διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα

Συνοπτικός οδηγός για Άδειες Διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα Σε συνεργασία ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Συνοπτικός οδηγός για Άδειες Διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα 2 Συνοπτικός οδηγός για Άδειες Διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα 3 Στο πλαίσιο μιας πιο φιλικής

Διαβάστε περισσότερα

Griechisch To γερμανικό σύστημα υγείας Ένας οδηγός για μετανάστριες και μετανάστες

Griechisch To γερμανικό σύστημα υγείας Ένας οδηγός για μετανάστριες και μετανάστες Griechisch To γερμανικό σύστημα υγείας Ένας οδηγός για μετανάστριες και μετανάστες Για την υγεία σας Χέρι με χέρι Impressum Das deutsche Gesundheitssystem Ein Wegweiser für Migrantinnen und Migranten Gesundheit

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Κατηγοριοποίηση της θεματικής των Άρθρων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1) : 1. Ταυτότητα, Παιδική Ηλικία, Ελευθερία

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας

Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας 1. Ως αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχετε τα εξής δικαιώματα: i. Σας χορηγείται το δελτίο αιτούντος διεθνή

Διαβάστε περισσότερα

Επιλεγμένα κείμενα αναφοράς

Επιλεγμένα κείμενα αναφοράς Οδηγία 2005/85/ΕΚ σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διαδικασίες με τις οποίες τα κράτη μέλη χορηγούν και ανακαλούν το καθεστώς του πρόσφυγα Επιλεγμένα κείμενα αναφοράς Αθήνα, Μάρτιος 2010 Φωτογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. I. Σύµβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες

Εισαγωγή. I. Σύµβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες Εισαγωγή Το προσφυγικό πρόβληµα άρχισε να παίρνει µεγάλες διαστάσεις κυρίως µετά τα τέλη του Β' Παγκοσµίου πολέµου. Η µαζική έξοδος ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους άλλοτε βίαια και άλλοτε εκούσια,

Διαβάστε περισσότερα

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία; Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη , pas de pas d papiers,sažd em sažde? Se Keine Papiere t? Keine Papi, no G.P?Νο I. Χωρίς χαρτιά, χωρίς υγεία;, no G. sanida in sanidad? si Πρώτο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για την Πρόσβαση στην Περίθαλψη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥΣ (AD HOC ΕΝΟΤΗΤΑ Ε.Ε., ΕΤΟΥΣ 2008) Η ad hoc έρευνα εργατικού δυναµικού έχει στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστηµα Ασύλου. Εσωτερικές Υποθέσεις

Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστηµα Ασύλου. Εσωτερικές Υποθέσεις Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστηµα Ασύλου Εσωτερικές Υποθέσεις Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός δωρεάν τηλεφωνικής κλήσης (*):

Διαβάστε περισσότερα