ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟΜΕΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Transcript

1 ΑΙΟΛΙΚΗ Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο μετασχηματιστικών αλλαγών προσελκύοντας επενδυτές από όλο τον κόσμο. Ενισχύοντας την Ανάπτυξη του Τομέα Ενέργειας Η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στο προσκήνιο ραγδαίων εξελίξεων, προσελκύοντας επενδυτές από όλο τον κόσμο. Με την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, την απελευθέρωση της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη δυναμική εκστρατεία ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών αναπτυξιακών ευκαιριών. Η αιολική ενέργεια πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Το εξαιρετικά υψηλό αιολικό δυναμικό της χώρας κατατάσσεται μεταξύ των πλέον ελκυστικών στην Ευρώπη, με απόδοση πάνω από 8 μέτρα/δευτερόλεπτο ή/και 2,500 ώρες παραγωγής αιολικής ενέργειας, σε πολλά σημεία της χώρας. Η εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε μεταξύ των ετών 1990 και 2003 κατά μέσο όρο 30% ετησίως, ενώ το 30% περίπου της συνολικής ισχύος εγκαταστάθηκε κατά την περίοδο Εκτιμάται ότι, εκτός των αιολικών πάρκων που λειτουργούν σήμερα και αφορούν ισχύ από 900 MW, πρόκειται να εγκατασταθούν επιπλέον με MW μέχρι το πάνω Το ευνοϊκό, μακροπρόθεσμο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας για τις ΑΠΕ διασφαλίζει τις επενδύσεις στον κλάδο και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών. Μεταξύ των παγκόσμιων κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι οι ισπανικές εταιρείες Endesa, σε συνεργασία με τον Όμιλο Μυτιληναίου, Iberdrola σε συνεργασία με τον Όμιλο Ρόκα, Acciona και Gamesa. Επίσης, στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται και οι γαλλικές EDF και Veolia, η ιταλική Enel και οι γερμανικές WPD και WRE, οι οποίες προσβλέπουν στη συνέχιση της ανάπτυξης και επιτυχίας τους στο χώρο. Η αιολική ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να αναπτυχθούν στην Ελλάδα σε ανταγωνιστικές τιμές και στόχος είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάσει το 29%, μέχρι το Δεδομένου ότι ο στόχος των ΑΠΕ αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας που απορρέει από τους σχετικούς κανονισμούς της Ε.Ε. και το Πρωτόκολλο του Κιότο, οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίσουν σταθερούς και μακροχρόνιους στόχους στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Πλεονεκτήματα Επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια Εξαιρετικό αιολικό δυναμικό από τα καλύτερα στην Ευρώπη Προτεραιότητα στην πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο Διαχειριστή του Συστήματος Υψηλές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας (feed in tariffs) 20ετούς διάρκειας συμφωνία αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreement, PPA) Ευνοϊκό, μακροπρόθεσμο θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει αξιοπιστία και μακροχρόνιο σχεδιασμό στις επενδύσεις

2 Τρέχοντα τιμολόγια πώλησης παραγόμενης ενέργειας (feed in tariffs, FIT) με 20ετή εγγύηση Σε ΕΥΡΩ/MWh Διασυνδεδεμένο Σύστημα Παράκτια Αιολικά Πάρκα 80,14 Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα 97,14 Η ανάπτυξη του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα διασφαλίζεται από δεσμευτικούς συμβατικούς στόχους που απαιτούν τη συμμετοχή κατά 29% στη συνολικά παραγόμενη ενέργεια μέχρι το 2020, έναντι της τρέχουσας συμμετοχής που ανέρχεται στο 7% περίπου. ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ , ΣΤΟΧΟΣ ΕΤΟΥΣ 2020 Υποστήριξη σε Ε&Α Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) είναι το πρώτο κέντρο Ε&Α της Ελλάδας που επικεντρώνεται στην έρευνα και προώθηση των εφαρμογών ΑΠΕ/ΟΧΕ/ΕΕ. Το ΚΑΠΕ αναπτύσσει εφαρμοσμένη έρευνα για νέες ενεργειακές τεχνολογίες και στηρίζει την αγορά για τη διείσδυση και υλοποίηση αυτών των τεχνολογιών και επενδυτικών έργων. Το ΚΑΠΕ αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ της βασικής έρευνας και της βιομηχανίας για την ανάπτυξη τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον, το ΚΑΠΕ λειτουργεί ως σύμβουλος της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της εθνικής πολιτικής για την ενέργεια, και ιδιαίτερα σχετικά με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδυτικά εγχειρήματα.

3 Επιτυχή Παραδείγματα Το 1998, η Ελληνική εταιρεία Χ. Ρόκας Α.Ε. κατασκεύασε το πρώτο ιδιωτικό αιολικό πάρκο στην Ελλάδα στη Σητεία, Κρήτης με ισχύ 10.2 MW. Το 2004, η εταιρεία Ρόκας έγινε μέλος του ισπανικού Ομίλου Iberdrola, ένα από τους μεγαλύτερους παίκτες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες. Σήμερα, η εταιρεία συνεχίζει να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην ελληνική αγορά αιολικής ενέργειας, με εγκατεστημένη ισχύ 200,3 MW και προσβλέπει στη συνέχιση της αναπτυξιακής της επέκτασης. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη και ελκυστική αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μας προσφέρει ισχυρούς λόγους για να διατηρήσουμε μια σταθερή επενδυτική πολιτική στη χώρα. Επιπλέον, τα επενδυτικά κίνητρα στον τομέα της αιολικής ενέργειας ενθαρρύνουν την εταιρείας μας να διατηρήσει τη δέσμευσής για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική στην Ελλάδα.» José Donoso, Διευθυντής Ανάπτυξης της Gamesa Energia Πηγές Ενεργειακής Πολιτικής Υπουργείο Ανάπτυξης (www.ypan.gr) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (www.rae.gr) Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (www.cres.gr) Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (www.desmie.gr) Ελκυστικά Κίνητρα Οι επενδυτές που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να επωφεληθούν από αυτή τη δυναμική αγορά ενέργειας, μπορούν να εκμεταλλευτούν επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ή όφελος από φορολογική απαλλαγή έως 40% του συνολικού επενδυτικού κόστους. Επίσης, εξασφαλίζονται υψηλές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας (feed in tariffs), 20ετή συμφωνία αγοράς ενέργειας (PPA). Oι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας ενισχύονται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς της ΕΕ. Επιχορήγηση ή/και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης έως 40 %* Φορολογική απαλλαγή έως 40 % Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης έως 40% *Ποσοστό δαπανών που καλύπτεται από το εκάστοτε κίνητρο.

4 Πηγή: ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας)

5 Η Επικράτεια κατανέμεται στις ακόλουθες ζώνες σύμφωνα με τον Επενδυτικό Νόμο: