Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ ΠΠΜ 477 -ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΘΕΜΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ: ΤΣΟΥΝΑΜΙ Επιµέλεια: Γεωργίου Γρηγορία Ιακωβίδου Ειρήνη Μενοικιώτου Μάρθα Μιχαήλ Αλεξάνδρα

2 Τσουνάµι: Μύθοι και Πραγµατικότητα Κίνδυνος Τσουνάµι στην Κύπρο Τι µπορώ να κάνω (ως πολιτικός µηχανικός/ ως πολίτης) για ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας ζηµιών από τσουνάµι.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: tsunami: Ιαπωνική λέξη από τα tsu=λιµάνι και nami=κύµα Είναι µια σειρά τεράστιων γιγαντιαίων κυµάτων που προκαλούνται από: υποθαλάσσιο σεισµό ηφαιστειακή έκρηξη ολίσθηση του πυθµένα των ωκεανών πυρηνική έκρηξη ή δοκιµές σύγκρουση µετεωριτών ή αστεροειδών µε τη Γη Μήκος κύµατος τσουνάµι: km (απόσταση δύο διαδοχικών κορυφών) Ταχύτητα τσουνάµι ξεπερνά αυτή του ήχου και φτάνει τα 800 km/h Ύψος κύµατος στον ωκεανό 5m ενώ στην ακτή φτάνει τα 40m

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (συνέχεια): Τα τσουνάµι θεωρούνται κύµατα ρηχών νερών (λόγος βάθους του νερού << µήκος κύµατος) Τα κύµατα τσουνάµι ΕΝ είναι: απλά παλιρροιακά κύµατα κύµατα που δηµιουργούν οι άνεµοι στην επιφάνεια των θαλασσών καθαρά σεισµικά κύµατα αφού προκαλούνται και από άλλες αιτίες Καταστροφικά τσουνάµι προκαλούνται από µεγάλους σεισµούς µε επίκεντρο κοντά ή πάνω στο βυθό του ωκεανού (σύγκρουση τεκτονικών πλακών)

5 Μηχανισµός δηµιουργίας τσουνάµι από υποθαλάσσιο σεισµό

6 ΠΠΜ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (συνέχεια): Έχουν µια απίστευτη ενέργεια λόγω του µεγάλου όγκου του νερού που µεταφέρουν Οι µεγάλοι όγκοι νερού µπορούν να σκοτώσουν χιλιάδες ανθρώπους στις ακτές και να καταστρέψουν ότι βρουν στο πέρασµα τους ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

7 ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Οι απόψεις των επιστηµόνων, των ειδικών αλλά ακόµα και του κόσµου όσον αφορά τέτοια φαινόµενα διίστανται. Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Αρκετά ζώα παρουσιάζουν «περίεργη» καταγραφεί σεισµός συµπεριφορά πριν Αναφορές Βιολόγων Πανεπιστηµίου Χούµπολτ: βάτραχοι, ερπετά, φίδια, διαθέτουν ασυνήθιστη ευαισθησία σε κάθε είδους αναταράξεις. Χρησιµοποίηση ζώων ως ζωντανών συστηµάτων προειδοποίησης είναι ένα διαχρονικό φαινόµενο. Στον πρόσφατο σεισµό της Ασίας τραυµατίστηκε εξαιρετικά ασήµαντος αριθµός ζώων, ενώ θα έπρεπε να είχαν πνιγεί πολύ περισσότερα ζώα, αφού οι εθνικοί ζωολογικοί κήποι βρίσκονται στις παραλίες.

8 ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Αναφορά στην Αγία Γραφή, όταν άνοιξε η Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν οι Ισραηλίτες Πνευµατικό Τσουνάµι του Θεού, παρασύρει µακριά ότι δεν έχει σταθερό θεµέλιο ΦΥΣΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ Τα θεµέλια παρασύρθηκαν Χάθηκε η ασφάλεια Τα σπίτια και τα µεγάλα κτίσµατα παρασύρθηκαν Παντού νεκρά σώµατα Καταστρεµµένα καταστήµατα Ένα κύµα από ορφανά Οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ Οι παραδόσεις και οι δοµές σείονται σε βάθος. Η οικονοµική καταστροφή χτυπά µεγάλες εκκλησίες και ιεραποστολικούς κύκλους Μεµονωµένα άτοµα, αλλά και εκκλησίες παρασύρονται από κάθε άνεµο διδασκαλίας Μεγάλο ποσοστό από τους νέους, τις γυναίκες των ποιµένων, ποιµένες και ηγέτες τα έχουν παρατήσει Άδειοι ηγέτες που βασίζονται πάνω σε άλλους για να οδηγήσουν και να παρέχουν τροφή Πνευµατικά ορφανά, το φαινόµενο των Χριστιανών έξω από εκκλησίες. Πλούσιοι Χριστιανοί της µεσαίας και της ανώτερης τάξης κοιτάζουν αφ' υψηλού τον «Πτωχό Αδελφό».

9 ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ : Ο µύθος της Ατλαντίδας, ίσως να είναι κάτι περισσότερο από ένας θρύλος, πρόσφατη µελέτη που έγινε στην Κρήτη αποδίδει την καταστροφή του πρώτου Ευρωπαϊκού πολιτισµού σε ένα τεράστιο τσουνάµι 1500 π.χ: αιφνίδια εξαφάνιση Μινωικού πολιτισµού, οι πόλεις τους ήταν κτισµένες κοντά στην ακτή Ο αρχαιολόγος Sandy MacGillivray:πραγµατοποιεί εκσκαφές εδώ και 25 χρόνια στην περιοχή του Παλαιόκαστρου Ο καθηγητής Hendrik Bruins υποστηρίζει ότι η γεωµορφολογία της περιοχής µαρτυρά την εµφάνιση ενός τέτοιου φαινοµένου

10 ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Έχουν καταγραφεί πολλά τσουνάµι από τα αρχαία χρόνια µέχρι και σήµερα: Μεξικό: πριν 50 εκατοµµύρια χρόνια λόγω πτώσης µετεωρίτη (πιθανή εξαφάνιση δεινοσαύρων) Σαντορίνης: γύρω στα 1490 π.χ, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου (θεωρήθηκε η αιτία καταστροφής του µινωικού πολιτισµού) Συρία: κατά το 2000 π.χ. Ελλάδα: το 479 π.χ. κατάστρεψε τον Περσικό στόλο στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής Αλεξάνδρεια: Ιούλιο του 365 µ.χ. λόγω σεισµού µεγέθους 8.2 Ρίχτερ. Αριθµός θυµάτων Χαβάη: από 1819, κατά µέσο όρο 1 τσουνάµι κάθε χρόνο και ένα καταστρεπτικό περιστατικό κάθε 7 χρόνια Αλάσκα: από 1819, κατά µέσο όρο 1 τσουνάµι κάθε 1,75 χρόνια και ένα καταστρεπτικό γεγονός κάθε 7 χρόνια

11 ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Κατά µήκος ακτών της Καλιφόρνιας, του Όρεγκον, και της Ουάσιγκτον: το 1964 λόγω σεισµού στην Αλάσκα Κατά µήκος των ακτών του Ατλαντικού: 18 Νοεµβρίου 1929 λόγω σεισµού στις Grand Banks της Νέας Γης, µε µεγάλες ζηµιές και απώλειες ζωών στην Ακτή Placentia της Νέας Γης ΝΑΑσία:το 2004λόγωσεισµού Αριθµός θυµάτων µεγαλύτερος από νεκρούς και εκατοµµύρια για αναζήτηση στέγης.

12 ΚΙΝ ΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Έχει παρατηρηθεί ότι οι µεγάλοι σεισµοί συµβαίνουν σε ορισµένες περιοχές του πλανήτη. Η περιοχή µε τη µεγαλύτερη σεισµική δραστηριότητα είναι η ζώνη που περιβάλλει τον Ειρηνικό Ωκεανό και ονοµάζεται ακτύλιος της Φωτιάς. Στη ζώνη αυτή, όπως έχει καταδειχθεί από την µέχρι τώρα εµπειρία, γίνονται σεισµοί που αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσµιας σεισµικής ενέργειας. Τα περισσότερα τσουνάµι δηµιουργούνται κατά µήκος αυτής της περιοχής µήκους km στην οποία περιέχονται και ηφαίστεια.

13 ΚΙΝ ΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της εδαφικής µορφολογίας της, βρίσκεται σε µια συνεχή σεισµική δραστηριότητα. Κάθε χρόνο, όπως αναφέρει το Τµήµα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου, συµβαίνουν περίπου σεισµοί από τους οποίους µόνο το 5% γίνονται αισθητοί. Σε δυο περιπτώσεις, σύµφωνα µε τα ιστορικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι σεισµολόγοι, η Κύπρος και ειδικότερα η περιοχή της Πάφου, είχε εµπειρία από καταστροφικά τσουνάµι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο χιλιετιών. H πρώτη φοράήταντο 332µ.Χκαιηδεύτερητο 1222µ.Χ. Το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισµικής Μηχανικής και Σεισµολογίας στη Γενεύη ανακοίνωσε ότι µεγάλο τσουνάµι µε καταστροφικές συνέπειες απειλεί την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου πριν από το τέλος του αιώνα. Αν ένα τέτοιο τσουνάµι συνέβαινε σήµερα, οι συνέπειες θα ήταν δραµατικές, εξαιτίας της αύξησης του παράκτιου πληθυσµού και της ραγδαίας κλιµάκωσης της τουριστικής ανάπτυξης και υποδοµής.

14 ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΚΟΥΡΙΟ: Ο άνθρωπος που τεκµηρίωσε τη θεωρία ότι το Κούριο καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισµό της 21ης lουλίου του 365 µ.χ., αρχαιολόγος Ντέιβιντ Σόρεν περιγράφει στο τεύχος Iουλίου του 1988 του διεθνούς κύρους περιοδικού «National Geographic»: Oι τελευταίες στιγµές Εκείνη την ώρα ξάπλωναν στο κρεβάτι. Η µητέρα, µια νέα γυναίκα 19 χρονών, κρατούσε ακόµη σφιχτά στην αγκαλιά της το ηλικίας ενάµιση µόλις χρόνου παιδάκι της. Το βρέφος, που ακόµη έβγαζε τα δόντια του, άρπαξε σφιχτά τον αγκώνα της µητέρας του. Από πάνω τους ήταν ένας άνδρας, προφανώς ο πατέρας, ο οποίος προσπάθησε να τους προστατεύσει από τους ογκόλιθους του κτιρίου, που άρχισαν να πέφτουν. Η γυναίκα, της οποίας το σβέρκο είχε σπάσει, είχε στο κεφάλι της µια καρφίτσα από κόκαλο. Ο άνδρας φορούσε ένα δακτυλίδι, πάνω στο οποίο ήταν χαραγµένα στα ελληνικά, τα δυο πρώτα ψηφία του ονόµατος του Χριστού. Οι ψυχροί σήµερα σκελετοί, αποτελούσαν µια οικογένεια από τρεις ψυχές, που αγκαλιάστηκαν σφικτά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να σωθούν όταν το σπίτι τους άρχισε να καταρρέει και να σωριάζεται σε ερείπια, στη διάρκεια του σεισµού που κατέστρεψε την πόλη Κούριο πριν από 16 αιώνες.

15 ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΟΥ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟ ΚΟΥΡΙΟ (συνέχεια): O θάνατος του εργάτη Στην άλλη πλευρά του άλλοτε επιβλητικού αρχοντικού βρέθηκε ο σκελετός ενός εργάτη 55 περίπου χρονών, που αναζήτησε καταφύγιο στην είσοδο του υποστατικού του, το οποίο αποτελείτο από µια µικρή κάµαρη που ήταν διακοσµηµένη µε τοιχογραφίες. Οι τοίχοι έπεσαν πάνω στο κεφάλι του και οι τεράστιες πέτρες τον καταπλάκωσαν. Τα πόδια του προεξείχαν από τα ερείπια και κάποια στιγµή αργότερα τα απέκοψαν άγρια ζώα, πρoφανώς µεγάλοι πεινασµένοι σκύλοι που αναζητούσαν τροφή. Αυτό συµπεραίνεται από το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ίχνη οστών των ποδιών. Σήµερα γνωρίζoυµε ότι ένας ισχυρός σεισµός, του οποίου το επίκεντρο ήταν κάτω από το βυθό της θάλασσας περίπου 30 µίλια βορειοδυτικά του Κουρίου, προκάλεσε µια σειρά από σεισµικές δονήσεις και σήκωσε τεράστια παλιρροϊκά κύµατα που έφθασαν δυτικά ως τις ελληνικές ακτές και νότια ως την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι περισσότεροι µάρτυρες του γεγονότος είναι σχεδόν βέβαιο ότι είχαν σκοτωθεί και η πόλη αποξενώθηκε από ιστορικά στοιχεία. Παρόλο που 18 χρόνια αργότερα δηµιουργήθηκε στην περιοχή ένα αγροτικό κέντρο, το αρχαίο Κούριο έγινε στην πραγµατικότητα µια χαµένη πόλη.

16 ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙ ΙΚΩΝ: Οι επιστήµονες µετά από αρκετές µελέτες κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και συνιστούν την προσοχή για επερχόµενο τσουνάµι κυρίως στις Καναρίους Νήσους. Σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα, ο αριθµός των ανθρώπων στο Λος Άντζελες που µπορεί να χάσει τη ζωή του από τοπικά παλιρροϊκά κύµατα ανέρχεται στις , ενώ υπάρχει πάντα και η Χαβάη που µπορεί να προκαλέσει τσουνάµι. Οι µαθηµατικοί υποστηρίζουν ότι τα µαθηµατικά θα µπορούσαν ενδεχοµένως να εξηγήσουν µερικές από τις παρερµηνείες και τους µύθους για αυτά τα θανάσιµα κύµατα και ίσως να βοηθήσουν να σωθούν ζωές σε µελλοντικά κτυπήµατα.

17 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ: Ανάγκη για λήψη µέτρων αντιµετώπισης ενός σεισµού και κατ επέκταση ενός τσουνάµι όχι µόνο στην Κύπρο αλλά ανά το παγκόσµιο. Στην Κύπρο: 1979 : ίδρυση της Κυπριακής Επιτροπής Αντισεισµικών Μέτρων 1986: εισαγωγή των Σύντοµων Αντισεισµικών Μέτρων και του Σεισµικού Κώδικα 1994: υποχρεωτική εφαρµογή του κώδικα για κατασκευές από οπλισµένο σκυρόδεµα Εκπαίδευση του κοινού στους τρόπους αντίδρασης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών Ένταξη στο σύστηµα προειδοποίησης που συζητείται από χώρες της Μεσογείου µε στόχο το επίπεδο ετοιµότητας που διαθέτουν η ανατολική ακτή των Ηνωµένων Πολιτειών και η Ιαπωνία Ανάγκη µελέτης παραθαλάσσιων πολεοδοµικών ζωνών Λήψη µέτρων προστασίας των παραλιών από τσουνάµι κατά την εκπόνηση ΜΕΕΠ

18 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ : Ενηµέρωση του πληθυσµού Μικροζωνικές µελέτες Σχέδια έκτακτης ανάγκης Ενόργανα Συστήµατα Προειδοποίησης

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Κανείςδενµπορείναταβάλειµετηφύση. Τοµόνοπουµπορούµεσανκοινωνίακαισανάτοµανακάνουµεείναιναείµαστεσε ετοιµότητα και σε θέση να αντιµετωπίσουµε το επικείµενο κακό είτε αυτό λέγεται τσουνάµι, είτε σεισµός είτε οτιδήποτε άλλο.

20 Ευχαριστούµε για την προσοχή σας

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΙΝΟΥ ΦΛΟΙΟΥ.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΙΝΟΥ ΦΛΟΙΟΥ. ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΗΙΝΟΥ ΦΛΟΙΟΥ. Ο στερεός φλοιός της Γης φαίνεται σταθερός, αν και αυτός όπως ήδη τονίστηκε είναι εύπλαστος και µεταβαλλόµενος. Πώς όµως µπορούν να γίνουν αντιληπτές κατά τη διάρκεια της σύντοµης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Α Τετράµηνο ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Οµάδα Εργασίας ΑΓΑΠΗΤΟΣ Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ

ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Υπεύθυνοι δάσκαλοι: ΑΠΟ ΣΤΟ ΛΙΔΟ Υ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΠΟΜΑΚΗ ΕYΑΝΘΙΑ ΤΑΞΗ: ΣΤ Σχολ. Έτος;2008-2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΑΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ [Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

3.3.1 El Niño και La Niña... 19

3.3.1 El Niño και La Niña... 19 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΕΡΓΑ Έφη αρείου 11 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ B ΓΥΜΝΑΣΙOΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ B ΓΥΜΝΑΣΙOΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 1 ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ B ΓΥΜΝΑΣΙOΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14 PM Page 2 21-0075_Geologia_tetr_Layout 1 1/11/13 4:14

Διαβάστε περισσότερα

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ (001) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΒΡΟΧΗΣ; Τα τροπικά δάση βροχής είναι δάση µε ψηλά δέντρα, θερµό κλίµα και άφθονες βροχοπτώσεις. Σε ορισµένα δάση βροχής, το ύψος βροχής ξεπερνάει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΠΤΥΧΙΑΚΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρικών αποβλήτων Διογκώνεται το πρόβλημα των business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ

ηλεκτρικών αποβλήτων Διογκώνεται το πρόβλημα των business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ εφημερίδα για το περιβάλλον Σάββατο- Κυριακή 25-26 Απριλίου 2015 Τεύχος GreenweekΕβδομαδιαία business + ρεπορταζ + eco news + εκδηλωσεισ + δρασεισ www.greenweek.gr 85 Διογκώνεται το πρόβλημα των ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο!

Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο! Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο! Μάρτιος 2010 www.greenpeace.gr Σχεδιασμός-προσαρμογή: Στεύη Παναγιωτάκη Επιμέλεια κειμένων: Ναταλία Τσιγαρίδου, Άντζελα Λάζου Greenpeace Έκδοση: Μάρτιος 2010 Από τo Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Υπεραναπτυξη Των Ακτων

Υπεραναπτυξη Των Ακτων Υπεραναπτυξη Των Ακτων Pandi Zdruli Σειρα Φυλλαδιων: B Aριθμος: 6 ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΉ 1 Εύθραυστα παράκτια οικοσυστήματα σε συνδυασμό με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά 2 Φυσικές διεργασίες και ανθρώπινες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επιστηµονική κοινότητα επισηµαίνει ότι τα χαρακτηριστικά των δασικών πυρκαγιών στην Ισπανία µεταβάλλονται. Σε αυτό συµβάλλουν οι κλιµατικές αλλαγές, οι οποίες προκαλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ια ς δ ί ν σει χ ι α ή Π ασκ & Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κινδύνων ee e e ee e ee e e σθηση Κατολί International Federation of

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ,

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (Ε.Κ.Κ.Α.) /ΝΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Προέδρου.Σ. του Ε.Κ.Κ.Α... 3 "Η ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ 7,1 της 4/9/2010 ΤΟΥ CANTERBURY ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ 7,1 της 4/9/2010 ΤΟΥ CANTERBURY ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ 7,1 της 4/9/2010 ΤΟΥ CANTERBURY ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Μαρίνος 1 Π., Ροντογιάννη 1 Θ., Χρηστάρας 2 Β., Τσιαμπάος 1 Γ., Σαμπατακάκης 3 Ν. 1. Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014 STATE OF THE FUTURE

2013-2014 STATE OF THE FUTURE 2013-2014 STATE OF THE FUTURE Jerome C. Glenn, Theodore J. Gordon, and Elizabeth Florescu Μετάφραση: Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Σταύρος Μαντζανάκης Περίληψη Η κατάσταση της ανθρωπότητας συνεχίζει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον και Άνθρωπος

Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον και Άνθρωπος Κλιματική αλλαγή, Περιβάλλον και Άνθρωπος Δημ. Αλιφραγκής, Καθηγητής Εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας, ΑΠΘ Πολλά γεννούν το δέος, το μέγα δέος ο άνθρωπος γεννά. Με τη φράση αυτή, στην τραγωδία του Σοφοκλή,

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Απο τουσ Πρωτουσ Ανθρωπουσ ωσ το Νεολιθικο Πολιτισμο

Απο τουσ Πρωτουσ Ανθρωπουσ ωσ το Νεολιθικο Πολιτισμο Λίγη ακόμη ιστορία Απο τουσ Πρωτουσ Ανθρωπουσ ωσ το Νεολιθικο Πολιτισμο Τι είναι η Ιστορία; Η Ιστορία είναι η επιστήμη που εξετάζει τη ζωή των ανθρώπων στο παρελθόν. Μελετά τις σχέσεις που είχαν οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Υπό τον τίτλο «Για να ασχοληθεί με τα θέματα

Υπό τον τίτλο «Για να ασχοληθεί με τα θέματα 002 07/09/2012 6:49 ΜΜ Page 2 2 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ «Ανεξάρτητη» υποψηφιότητα ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ ploutarchoug@simerini.com Από τα όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου

Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Μαγουλάς, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Συγγραφή Κων-νος Αμπελιώτης, Επικ. Καθηγητής Χαροκόπειου Παν-μίου Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Γραμματική. Λεξιλογικές Ασκήσεις. Ορθογραφία. Ενότητα 1η / Απαντήσεις

Ενότητα 1η. Γραμματική. Λεξιλογικές Ασκήσεις. Ορθογραφία. Ενότητα 1η / Απαντήσεις Ενότητα 1η / Απαντήσεις Γραμματική Ενότητα 1η 1. Υποκείμενο, ρήμα, κατηγορούμενο, αντικείμενο. 2. Κακοκαιρία πλήττει το Μεξικό και την Αυστραλία. Κακοκαιρία πλήττει το Μεξικό. 3. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΣΗΦ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ ΑΔΕΛΦΙΑ, ΑΝΤΙΖΗΛΙΕΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ ΑΔΕΛΦΙΑ, ΑΝΤΙΖΗΛΙΕΣ ΙΩΣΗΦ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ ΑΔΕΛΦΙΑ, ΑΝΤΙΖΗΛΙΕΣ Η Βίβλος το Κοράνι, και το Τορά, αναφέρουν για τον Ιωσήφ, ότι ήταν ένας από τους 12 γιους του Ιακώβ. Το κοινό στοιχείο και στις 3 εκδοχές, είναι η αντιζηλία μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ)

Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου: Θεωρητική Εισαγωγή Δίκτυο ΑειΦόρων ΝΗσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTERDISCIPLINARY INSTITUTE FOR ENVIRONMENTAL RESEARCH ΣΑΡΙΠΟΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ Η ΣΩΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Το ανταγωνιστικό περιβάλλον του κλάδου των ξενοδοχείων πολυτελείας

Διαβάστε περισσότερα

Γ.3. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (3 ώρες / 90 + 45 )

Γ.3. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (3 ώρες / 90 + 45 ) Γ.3. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (3 ώρες / 90 + 45 ) 1- Σκοπός και στόχοι του σχεδίου διδασκαλίας Γενικός σκοπός Σκοπός του σχεδίου διδασκαλίας είναι οι μαθητές να αναγνωρίζουν βασικά στοιχεία για την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα