«Για τα σκουπίδια κατευθείαν» : Νοσολογία, πάθη και πληγές κι ενσώµατες ταυτότητες στον ερωτικό Καβάφη Μάρθα Βασιλειάδη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Για τα σκουπίδια κατευθείαν» : Νοσολογία, πάθη και πληγές κι ενσώµατες ταυτότητες στον ερωτικό Καβάφη Μάρθα Βασιλειάδη"

Transcript

1 1 «Για τα σκουπίδια κατευθείαν» : Νοσολογία, πάθη και πληγές κι ενσώµατες ταυτότητες στον ερωτικό Καβάφη Μάρθα Βασιλειάδη Στο βαθµό που η συνέχεια της δυτικής παράδοσης (µπαρόκ, ροµαντισµός, µοντερνισµός) αγνοεί το πένθος ως λειτουργία αποχωρισµού, µετατρέποντας το σύµπαν σε µια θεατρική σκηνή για τις προσοµοιώσεις ενός θανάτου χωρίς πιστευτή τραγικότητα (δίχως παράσταση, µόνον αναπαράσταση), οι νεκροί επιστρέφουν φασµατικά, όπως κάποιοι που έχουν ακόµη εκκρεµείς λογαριασµούς µε τα ανενεργά υπόλοιπα του θρήνου. Η δαπάνη του θανάτου γίνεται όλο και περισσότερο φαντασιακή, το συµβολικό της έρεισµα εγκαταλείπεται. Η διαλεκτική ζωής/θανάτου υποβιβάζεται σε ώσµωση µεταξύ των δύο, µε αποτέλεσµα να οικοδοµείται το συλλογικό µας φαντασιακό σαν ο τόπος της νεκροφάνειας 1. Αν εµπιστευτούµε την άποψη αυτή του Ευγ. Αρανίτση σύµφωνα µε την οποία ο Καβάφης εγκαινιάζει έναν πρωτοποριακό διάλογο µε τους νεκρούς καθιστώντας τους έτσι κατά κάποιον τρόπο εγγυητές του «παιχνιδιού της ηδονής των ζωντανών», µπορούµε ίσως να κατανοήσουµε και να ερµηνεύσουµε διαφορετικά την εµµονή να κατασκευάσει ως βασική συνθήκη της ποιητικής του έναν κόσµο που αποτελείται από «ιδανικές φωνές κι αγαπηµένες», σκιώδεις ερωτικές οπτασίες και µυθολογικά φαντάσµατα. Και τούτο συµβαίνει γιατί για τον ποιητή που εκτέθηκε από νωρίς στο σκηνικό του θανάτου (θυµίζω ότι µετά το θάνατο της µητέρας του το 1899 και µέχρι το 1902 ξεκινάει για τον Καβάφη µια παρατεταµένη περίοδος πένθους µε αλλεπάλληλες απώλειες συγγενών και των µεγαλύτερων αδελφών του), η αρρώστια ή το ίδιο το γεγονός του θανάτου είτε τον ωθεί σε µια σχεδόν καταναγκαστική ηµερολογιακή καταγραφή και της παραµικρής λεπτοµέρειας της τελευταίων ηµερών των αγαπηµένων του, είτε διοχετεύεται στο έργο του ως κεντρικό επεισόδιο σε ένα ήδη υπάρχον δράµα. Και στη µία και στην άλλη περίπτωση όµως και παρά τη σχετική του εξοικείωση µε το νατουραλισµό, όπως µαρτυρούν οι τόµοι του Ζολά στην βιβλιοθήκη του 2, ο ποιητής φαίνεται να προσπερνά την έννοια της νόσου και σχεδόν να την 1 Βλ. Ευγένιος Αρανίτσης, «Ο Καβάφης και οι νεκροί», Ελευθεροτυπία, 13 Ιουνίου Βλ. Μιχαήλα Καραµπίνη-Ιατρού, Η βιβλιοθήκη του Κ. Π. Καβάφη, Ερµής, Για τις αναγνώσεις του ποιητή ειδικότερα στα ιατρικά θέµατα, πρβλ. επίσης Δηµήτρης Παπανικολάου, «Η νέα φάσις του έρωτος. Ο νεωτερικός λόγος της σεξολογίας και ο Καβάφης», Η νεοτερικότητα στη νεοελληνική λογοτεχνία και κριτική του 19ου και του 20ού αιώνα, Πρακτικά της ΙΒ επιστηµονικής συνάντησης του Τοµέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών σπουδών, Θεσσαλονίκη, 2010, σ

2 2 αποφεύγει και να περιορίζεται στα ποιήµατά του σε αόριστες συνδηλώσεις ανεξήγητων πυρετών ή σε φυσικά αίτια θανάτου. Κι ενώ συχνά στα πιο προωθηµένα, παραβατικά, ερωτικά ποιήµατά του το σώµα συχνά εµφανίζεται να νοσεί, η περιγραφή του παραπέµπει σταθερά σε ένα εξιδανικευµένο πρότυπο οµορφιάς το οποίο ακυρώνει αυτόµατα εικόνες που συνδέονται µε φθορά, ασθένεια ή πόνο. Όµως ο τρόπος µε τον οποίο το σώµα άρρωστο ή τραυµατισµένο πρωταγωνιστεί στα σενάρια της καβαφικής ποίησης σχετίζεται άµεσα µε τον τρόπο εκείνο µε τον οποίο ο ποιητής φαντασιώνεται, διαπραγµατεύεται και διεκδικεί τη µυστική ζωή του οµοφυλόφιλου σώµατος. Αυτό θα είναι και το αντικείµενο της ανακοίνωσής µου. Αν κρίνουµε από τα προσωπικά του γραπτά, ηµερολόγια ή σηµειώµατα ο Καβάφης εµφανίζεται πολύ προσεκτικός στα θέµατα υγείας, ευαίσθητος στο κάθε σύµπτωµα, υπερπροστατευτικός και φοβισµένος, έτσι όπως θα ταίριαζε στο πορτραίτο του µοναχικού καλλιτέχνη στο οποίο τον έχουµε συνηθίσει. Στο ηµερολόγιο καταστρώµατος του πρώτου ταξιδιού του στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή η µεθοδικότητα µε την οποία σηµειώνει µαζί µε τις αλλαγές θερµοκρασίας κάθε φορά, οποιαδήποτε αδιαθεσία του ή υποψία αδιαθεσίας. «Φοβήθηκα για καµµιάν ηλιακή προσβολή» 3 γράφει στο δρόµο για τη Δήλο και συχνά παραπονιέται για πονοκεφάλους ή για στοµαχικές ενοχλήσεις. «Όλη την ηµέρα αισθανόµουν πολύ καλά, όσο ποτέ άλλοτε µα κατά τας 8 µ. µ. άρχισα να αισθάνουµαι ένα βάρος στο στοµάχι και πέρασα άϋπνος όλη τη νύχτα, µε τροµερό κωλικόπονο και αλλεπάλληλους εµετούς. Δεν ξέρω σε τί να το αποδώσω [...]» 4, «ο πονοκέφαλός µου ήταν χειρότερα [...] διάβασα κάµποσο και κοιµήθηκα στις 11, χωρίς να δειπνήσω» 5, ή «αισθάνθηκα αδιάθετος κ επέστρεψα κ έµεινα στο ξενοδοχείο» 6. Πέρα από την αφέλεια της προσωπικής κατάθεσης, παρόµοιες φράσεις επαναλαµβάνονται σαν επωδός στο ολιγοσέλιδο αυτό ηµερολόγιο αποκαλύπτοντας την καθηµερινότητα ενός ανθρώπου φοβικού, συντηρητικού και µετρηµένου, µε αξιοθαύµαστη πειθαρχία που φτάνει µερικές φορές στα όρια της υποχονδρίας. Χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις αλλά µε την ίδια σχεδόν εµµονή και ακρίβεια στις ώρες των επισκέψεων, τα συµπτώµατα και την εξέλιξη της αρρώστιας, τα ονόµατα 3 Κ. Π. Καβάφης, [Ηµερολόγιο του πρώτου ταξιδιού του ποιητή στην Ελλάδα], Πεζά, Παρουσίαση- Σχόλια Γ. Παπουτσάκη, Φέξης, 1963, σ Στο ίδιο, σ Στο ίδιο, σ Στο ίδιο, σ. 266.

3 3 των θεράποντων ιατρών, τις διαγνώσεις και τις θεραπευτικές αγωγές, ο Καβάφης θα περιγράψει «µάλλον από µνήµης, κι όχι µέρα µε τη µέρα» 7, όπως σηµειώνει ο Παπουτσάκης, πρώτα το θάνατο του αγαπηµένου του φίλου Μικέ Ράλλη, έπειτα την αρρώστια της µητέρας του Χαρίκλειας και σε ένα ανέκδοτο κείµενο τις τελευταίες µέρες του αδελφού του Αλέξανδρου 8. Τα µνηµόνια αυτά που µοιάζουν να γράφονται µάλλον για αυστηρά προσωπική χρήση αποθηκεύουν τη συγκίνηση σε έναν παροξυσµό λεπτοµερειών παίρνοντας τη µορφή µιας αστυνοµικής κατάθεσης και µόνο από το λαχανιαστό τους τόνο και την υπόνοια ενοχών µαντεύει κανείς τη θλίψη του ποιητή. «Η δαπάνη του θανάτου γίνεται όλο και περισσότερο φαντασιακή» και το ατοµικό βίωµα χτίζει υπόγεια τη σκηνοθεσία των επινοηµένων καβαφικών θανάτων: ο πυρετός, η «θέρµη» που θέρισε τη ζωή του «µόνου αγαπητού και αληθούς του φίλου Μικέ Ράλλη» 9 θα πάρει το ίδιο αόριστα και ακαριαία και τη ζωή του Αλεξανδρινού Κλείτου («Ο Κλείτος, ένα συµπαθητικό παιδί, / περίπου είκοσι τριώ ετών / είν άρρωστος βαρειά. Τον ηύρε ο πυρετός/ που φέτος θέρισε στην Aλεξάνδρεια» 10 ). Ή θα εµφανιστεί ως συνέπεια της µυστηριώδους συνάντησης του πρωταγωνιστή µε το υποτιθέµενο φάντασµα στο «Εις το φως της ηµέρας» : «Επέρασα πολύ ταραγµένη νύχτα και την επαύριον εξύπνησα µε πυρετόν. H άγνοια του ιατρού και η εξηµµένη κατάστασις του νευρικού µου συστήµατος, µε επέφεραν µίαν εγκεφαλικήν θέρµην από την οποίαν ολίγου δειν απέθνησκα» 11. Εκτός από αυτές τις δύο περιπτώσεις, η αρρώστια δεν κατονοµάζεται παρά µόνο ως τελεσίδικο συνώνυµο θανάτου και στην πλειοψηφία πλήττει Αλεξανδρινούς νέους ψευδοϊστορικούς ή µη, και πάντα εξαιρετικής οµορφιάς. Έτσι, για τον Ιασή ξέρουµε πώς «οι καταχρήσεις [τον] έφθειραν, [τον] σκότωσαν» 12, αλλά για τον ήρωα του «Ωραία λουλούδια κι άσπρα» µαθαίνουµε µόνο πως «την Κυριακή τον θάψαν 7 Κ. Π. Καβάφη, [Ηµερολόγιο από την αρρώστια και τις τελευταίες ηµέρες του Μικέ Θ. Ράλλη], Πεζά, ό. π., σ Βλ. Δηµήτρης Δασκαλόπουλος - Μαρία Στασινοπούλου, Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη, Μεταίχµιο, 2002, σ Στο ίδιο. 10 Κ. Π. Καβάφη, «Η αρρώστια του Κλείτου», Τα Ποιήµατα ( ), επιµ. Γ. Π. Σαββίδης Ίκαρος 1992, σ. 49. Όλες οι παραποµπές των 154 ποιηµάτων του κανόνα γίνονται στην έκδοση Γ. Π. Σαββίδη, Τα Ποιήµατα ( ) και Τα Ποιήµατα ( ), Ίκαρος, Κ. Π. Καβάφη, «Εις το φως της ηµέρας», Τα Πεζά (1882 ;-1931), επιµ. Μιχ. Πιερή, Ίκαρος, 2003, σ «Ιασή τάφος», Α 75.

4 4 στες δέκα το πρωί» 13. Η εν τάφω ζωή του σώµατος υπερισχύει της πραγµατικής και της φανταστικής ιστορίας του σώµατος και εκτεθειµένη στις διαβρωτικές αναθυµιάσεις της νοσταλγίας καταργεί εκ προοιµίου τη λειτουργία των αισθήσεων: ακυρώνει την αφή, την όσφρηση, την ακοή κινητοποιώντας αποκλειστικά και µόνο µια ενορατική, διαµεσολαβητική, σχεδόν υλική µνήµη που καταγράφει µεν τον «ήλιο του απογεύµατος», σηµειώνει δε σχολαστικά την ώρα της ταφής «στες δέκα το πρωί». Ανασύροντας από το παρελθόν αναλλοίωτα κοµµάτια της ερωτικήςαισθησιακής εµπειρίας, ο ποιητής επινοεί µια διαφορετική κατηγορία απτικής επαφής : το σώµα (στα επιτύµβια και στα ποιήµατα που αναφέρονται σε νεκρούς) δεν ακουµπάει, δεν αγγίζει, δεν επικοινωνεί. Παραδοµένο χωρίς αντίσταση στο ανασκαφικό βίωµα της µνήµης αποκτά υπόσταση µέσω µιας πραγµατικά (π. χ. στο ατελές «την ψυχήν επί χείλεσιν έσχον» 14 ) ή φαντασιωτικά βιωµένης επαφής (στα επιτύµβια) η οποία όµως εξαρχής εµφανίζεται αδύνατη ή ανεπαρκής. Μεταφράζοντας ποιητικά τη µόνιµη αίσθηση του φόβου της φθοράς που τον διακατέχει, ο ποιητής ορίζει την ενσώµατη ταυτότητα στα θανατοκεντρικά του ποιήµατα ως ένα µνηµείο ιστορίας που διαφυλάσσει τους νέους του από τη φθορά, το χρόνο αλλά και το άγγιγµα. Τους κατατάσσει έτσι αυτόµατα στην κάστα των άφθαρτων, των ανέγγιχτων 15 (intouchables). Αν όµως στα συγκεκριµένα ποιήµατα η ηθογραφία µιας απροσδιόριστης αρρώστιας ή ενός µοιραίου πυρετού ενεργοποιεί ένα ιδιαίτερο είδος ερωτικής µνήµης από την οποία εξαιρείται ο αισθησιακός συντελεστής της αφής, στα ποιήµατα µε κεντρικούς ήρωες τραυµατισµένους ή πληγωµένους, η αναπαραστατική διαδικασία που απαιτείται, προϋποθέτει ως προποιητικό υλικό το «προνόµιο της αφής» και τα συµφραζόµενά του : η πληγή που αιµορραγεί ανοίγει µια δίοδο η οποία επιτρέπει την απαγορευµένη θέαση του ενδότερου σώµατος θέτοντας έτσι σε λειτουργία όλες τις αισθήσεις, την όραση, την αφή. Στο καβαφικό λεξιλόγιο, η λέξη «πληγή» και οι συνδηλώσεις της απαντώνται 13 «Ωραία λουλούδια κι άσπρα». Για το ποίηµα αυτό, βλ. Ευριπίδης Γαραντούδης, «Ωραία λουλούδια κι άσπρα, Ποίηση 8 (1996) «Την ψυχήν επί χείλεσιν έσχον», Ατελή Ποιήµατα ( ), επιµ. Renata Lavagnini, Ίκαρος, 1994, σ Για τη χρήση του όρου αυτού και τη θεωρία της αφής, βλ. Jacques Derrida, Le toucher. Jean- Luc Nancy, Galilée, Πρβλ. επίσης Απόστολος Λαµπρόπουλος, «Θυµήσου δέρµα : από το άγγιγµα της µνήµης στο χάδι του µέλλοντος», Γραφές της µνήµης. Σύγκριση-αναπαράσταση-θεωρία, Πρακτικά του Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραµµατολογίας, Αθήνα Νοεµβρίου 2008, υπό δηµοσίευση.

5 5 συχνά µε µεταφορική έννοια: το γήρας εµφανίζεται να είναι «πληγή από φρικτό µαχαίρι» 16 κατά τον Ιάσωνα Κλεάνδρου, ο Αιµιλιανός Μονάη οραµατίζεται µια πανοπλία που θα κρύβει «τις πληγές και τα τρωτά του µέρη» 17 και το καφενείο των µυστικών συνευρέσεων του «Ωραία λουλούδια κι άσπρα» γίνεται «µαχαίρι στην καρδιά» του τεθλιµµένου εραστή. Με την ίδια λογική που η λέξη νόσος και τα παράγωγα της («νοσηρά ηδονή» 18, «νοσηρώς και µε φθορά, παρέχει/ µιαν έντασιν ερωτική, που δε γνωρίζει η υγεία» 19 ) συνδέεται αποκλειστικά µε τον οµοφυλόφιλο έρωτα, η εικονοποιΐα των πληγών και των τραυµάτων στον Καβάφη δεν παραπέµπει αναγκαστικά σε µια αυτούσια σωµατικότητα. Από τον γενικευτικό αυτό κανόνα εξαιρούνται φυσικά ο µυθικός Σαρπηδόνας «µε το εγκιβωτισµένο ηδονικό όνοµα» 20 («Του ήρωος τον νεκρό [...] ο Φοίβος πλένει από τες σκόνες κι απ τα αίµατα/ κλείει την πληγή του µή αφίνοντας / κανένα ίχνος να φανεί [...]» 21 ) και ο πληγωµένος Ρέµωνας «εν πόλει της Οσροηνής» 22 αβάσταχτα ωραίος κι αβάσταχτα τρωτός. Στα δύο τελευταία παραδείγµατα, ένας ηµίθεος και ένας ισόθεος το ίδιο ευάλωτοι, τραυµατισµένοι και γυµνοί αφήνονται απροκάλυπτα στο βλέµµα του άλλου χωρίς την περιττή θεατρικότητα της ενοχής. Όπως παρατηρεί ο Γ. Π. Σαββίδης, «ως το 1921, ο Καβάφης ακόµα δεν αισθάνεται αρκετά ασφαλής, κοινωνικά είτε καλλιτεχνικά, για να γυµνώσει ολότελα τα σύγχρονα ερωτικά του πρόσωπα ή και να δηλώσει ρητά το φύλο του ερωτικού αντικειµένου» 23. Τα ποιήµατα «Η κηδεία του Σαρπηδόνος» και το «Εν πόλει της Οσροηνής», δηµοσιευµένα αντίστοιχα το 1907 και το 1917 χρησιµοποιούν το τέχνασµα της πληγής σαν ένα λυρικό άλλοθι που επιτρέπει στον ποιητή να εκθέσει σε κοινή θέα ένα γυµνό ανδρικό σώµα, µια ξεκάθαρη ερωτική επιθυµία και µάλιστα στην περίπτωση του Ρέµωνα µια συλλογική ερωτική επιθυµία («Είµεθα ένα κράµα εδώ Σύροι, Γραικοί, Aρµένιοι, Μήδοι»). Κι αυτή η ξεκάθαρη ερωτική επιθυµία την οποία ο ποιητής έντυσε µε τόση φροντίδα κάτω από µετωνυµίες θανάτου και νεφελώδη ερωτικά πένθη, αυτή η 16 «Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου», Β «Αιµιλιανός Μονάη. Αλεξανδρεύς, µ. Χ.», Α «Εν απογνώσει», Β «Ίµενος», Β Γ. Π. Σαββίδης, «Ένδυµα, ρούχο και γυµνό», Μικρά Καβαφικά, Τόµος Α, Ερµής, 1985, σ «Η κηδεία του Σαρπηδόνος», Α «Εν Πόλει της Οσροηνής», Α 80. Για το ποίηµα αυτό, βλ. Γιάννης Ξουριάς, «Στοιχεία ρητορικής στο ποίηµα του Καβάφη «Εν πόλει της Οσροηνής», Θέµατα Λογοτεχνίας (2002) Γ. Π. Σαββίδης, «Ένδυµα, ρούχο και γυµνό», ό. π., σ. 236.

6 6 πεισµατική αναζήτηση των ορίων της ηδονής προβάλλει ορµητικά κι απρόσµενα σ ένα εξυπακούεται κρυµµένο ποίηµα του 1919, τον πολυσχολιασµένο «Δεµένο Ώµο» 24. Μανιφέστο ερωτικής τόλµης και τεκµήριο µιας ποιητικής περιόδου συγκινησιακά και υπαρξιακά ουσιαστικότερης για τον Καβάφη, το ποίηµα αυτό αξίζει να σχολιαστεί αφενός γιατί συγκεντρώνει σηµαντικά στοιχεία της καβαφικής ρητορικής (εµπειρία και φαντασία, σύµπλεγµα χρονικότητας και αισθησιασµού, ενδυµατολογικό θέµα κτλ.), κι αφετέρου και κυρίως γιατί ανήκει στις σπάνιες φορές όπου ο ασώµατος εαυτός της αφηγηµατικής φωνής, αυτός ο ίδιος που χτίζει νεκρικά µαυσωλεία και επινοεί ευφυείς κρυψώνες «στες σκάλες» ή «Στου καφενείου την είσοδο» 25 ονοµάζει, ταυτίζει και επιθυµεί ανοιχτά τη µυστική ζωή του σώµατος του άλλου. Είπε που χτύπησε σε τοίχον ή που έπεσε. Μα πιθανόν η αιτία να ταν άλλη του πληγωµένου και δεµένου ώµου. Με µια κοµµάτι βίαιη κίνησιν, απ ένα ράφι για να κατεβάσει κάτι φωτογραφίες που ήθελε να δει από κοντά, λύθηκεν ο επίδεσµος κ έτρεξε λίγο αίµα. Ξανάδεσα τον ώµο, και στο δέσιµο αργούσα κάπως γιατί δεν πονούσε, και µ άρεζε να βλέπω το αίµα. Πράγµα του έρωτός µου το αίµα εκείνο ήταν. Σαν έφυγε ηύρα στην καρέγλα εµπρός, ένα κουρέλι µατωµένο, απ τα πανιά, κουρέλι που έµοιαζε για τα σκουπίδια κατ ευθείαν και που στα χείλη µου το πήρα εγώ, και που το φύλαξα ώρα πολλή το αίµα του έρωτος στα χείλη µου επάνω. Εδώ το σκηνικό που στήνει ο ποιητής απεικονίζει µια ιδιαίτερη στιγµή ανάµεσα στους δύο εραστές (το γένος δεν προσδιορίζεται) : ο ένας περιποιείται την πληγή του άλλου που από µια απότοµη κίνηση αρχίζει να αιµορραγεί. Ο καµβάς αυτής καθαυτής της ιστορίας (η επίδεση της πληγής) σε µία ασφυκτική ατµόσφαιρα ερωτισµού δεν ξεφεύγει από τη µακρά παράδοση των ερωτικών υπερπαραγωγών τύπου Τριστάνου και Ιζόλδης (θυµίζω ενδεικτικά τη µεγαλειώδη σκηνή ερωτικής προσδοκίας όπου ο µυθικός ήρωας παραδίδεται ηµιθανής στο έλεος της αγαπηµένης 24 «Ο Δεµένος Ώµος», Κρυµµένα 1877 ; 1923, επιµ. Γ. Π. Σαββίδης, Ίκαρος 1993, σ «Στου καφενείου την είσοδο», Α 58.

7 7 του 26 ). Το θέαµα ενός σώµατος που πάσχει κι εγκαταλείπεται ανήµπορο αλλά κι ηδονικά ευανάγνωστο στο άγγιγµα του άλλου αποτελεί συχνά ένα κοινό τόπο ερωτικής πανδαισίας, είτε γιατί επαναπροσδιορίζει κι ανατρέπει τους ρόλους (του δυνατού/αδύναµου, του θηλυκού/αρσενικού, ενεργητικού/παθητικού 27 κτλ.), είτε γιατί οδηγεί κατευθείαν χωρίς περικοπές στο πιο βαθύ, το πιο τρωτό, το πιο ερωτεύσιµο εγώ. Αγγίζοντας την πληγή, το σχήµα της, το περίγραµµά και την υφή της ο πρωταγωνιστής οικειοποιείται τη µνήµη του αθεάτου σώµατος του άλλου, επεµβαίνει στην ιστορία του κι ανασυνθέτει µια καινούρια αισθησιακή πραγµατικότητα όχι µόνο µέσω µιας φευγαλέας επαφής αλλά µιας απτής, αδιάσειστης απόδειξης. µ άρεζε να βλέπω το αίµα. Πράγµα του έρωτός µου το αίµα εκείνο ήταν. Αυτού του είδους το σωµατικό τεκµήριο (το οποίο φέρνει αυτόµατα στο µυαλό τη χριστιανική παράδοση, την περίφηµη σκηνή της αναγνώρισης από τον Θωµά, ή το µυθικό µαρτύριο του Αγ. Σεβαστιανού κ. ά., όπως επισηµαίνει ο Alfred Korn 28 ) στον Καβάφη αποκτά και µια άλλη διάσταση. Σίγουρα η σηµειολογία του µατωµένου πανιού, ίχνος µιας στιγµιαίας ερωτικής έκστασης που παρατείνει ηδονικά τη βιωµένη εµπειρία ανήκει στη φετιχιστική θεµατολογία των σκοτεινών ερώτων πάνω από φτηνά µαντήλια ή των ύποπτων συναλλαγών µε ταπεινό αντάλλαγµα «µια φορεσιά όλη κι όλη» 29. Και δίκαια «ο Δεµένος Ώµος» προσεκτικά κρυµένος στα συρτάρια του ποιητή, επαναφέρει στο προσκήνιο µια πτυχή της «αιµατοµανίας» 30 του, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε σ ένα ποίηµα της ίδιας περιόδου του 1917, το «Πέρασµα». Κι ως είναι (για την τέχνη µας) σωστό, το αίµα του, καινούριο και ζεστό, η ηδονή το χαίρεται. 26 Βλ. Joseph Bédier, Le roman de Tristan et Iseut, coll. Bibliothèque Médiévale, 10/18, Πρβλ. Το µυθιστόρηµα του Τριστάνου και της Ιζόλδης, µετάφραση εκ του γαλλικού, Νικολάου Αν. Βεντήρη, Εν Αθήναις, Βλ. Νικόλας Κάλας, «Παρατηρήσεις επάνω στο καβαφικό έργο», Κείµενα αισθητικής και ποιητικής, Πλέθρον, 1982, σ Πρώτη δηµοσίευση στο περιοδικό Κύκλος, τεύχ. 3-4, Βλ. Alfred Korn, «A new Cavafy is born. Mendelsohn s Cavafy», The Gay and Lesbian Review 20 (2009) ( ) 29 Πρβλ. Nina di Natale, «The erotics of C. P. Cavafy», Brown Classical Journal, 7 (1991) ( ) 30 Ο όρος ανήκει στη Diana Haas, «Νόµος και έγκληµα στην ερωτική ποίηση του Καβάφη», Μολυβδοκονδυλοπελεκητής 7 (2000) 143, σηµ. 41.

8 8 Όµως, ενώ στο συγκεκριµένο ποίηµα η ποίηση παίζει το ρόλο κατά την εύστοχη διατύπωση του Δ. Καψάλη «of a voracious vampire who destroys life in the very act of recuperating it» 31, στο «Δεµένο ώµο» η φαντασιακή εικόνα του αίµατος δεν λειτουργεί µόνο ως ποιητικό ελιξήριο. Άλλωστε η σηµειολογία του αίµατος, των σκουπιδιών όπως και της ανεξερεύνητης αιτίας της πληγής («είπε που χτύπησεν σε τοίχο ή που έπεσεν») εντάσσει το ποίηµα στο θεµατικό κύκλο της σεξουαλικότητας του περιθωρίου : η υποτιθέµενη συµπλοκή, η ποιητική των αντικειµένων (το ράφι, η φωτογραφία, η καρέγλα), η απενοχοποίηση του έρωτα θυµίζουν τη σκηνοθεσία εκείνων των ατελών ποιηµάτων που προβάλλουν και ηρωοποιούν ένα πολύ συγκεκριµένο µοντέλο ερωτικής ηθικής 32. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι σε ένα προσχέδιο του ατελούς «Η είδησις της εφηµερίδος» 33, όταν ο ένας από τους δύο εραστές διαβάζει «µελαγχολικά στο τραµ» το θάνατο κάτω από ύποπτες συνθήκες του άλλου, δεν αρκείται στο να αναπολήσει τη «θεία σάρκα που δε φίλησε αρκετά» αλλά σηµειώνει «και τες λεπτοµέρειες της πληγής» 34. Συνοψίζοντας θα λέγαµε ότι στο «Δεµένο Ώµο» το αίµα ως θέαµα («µ άρεζε να βλέπω το αίµα») και το σωµατικό αποτύπωµα του αίµατος «κουρέλι που έµοιαζε για τα σκουπίδια κατευθείαν» πέρα από την αναγνωρίσιµη φετιχιστική τυπολογία, παραπέµπει και σε µια αποκαλυπτική στιγµή αυτογνωσίας, όπου ο ποιητής εγκαταλείποντας το εξηµερωµένο πεδίο µιας αποστειρωµένης οµοφυλόφιλης ταυτότητας (αυτή των επιτυµβίων, των φευγαλέων συναντήσεων και αγγιγµάτων κτλ. αλλά και αυτή της ατοµικής του παθολογίας µε τις φοβίες, τα πυρέτια κτλ.) διεκδικεί µια υπερβατική ερωτική εµπειρία. Υπερβατική όχι µόνο γιατί συνδέεται µε µια ανορθόδοξη πρακτική και εικόνα («στα χείλη µου το πήρα εγώ/ και που το φύλαξα ώρα πολλή») αλλά κυρίως γιατί περισυλλέγοντας αυτό που ανήκει στα σκουπίδια, αποτάσσεται τον «πόνο της ενοχής» 35 (the pain of guilt). 31 S. D. Kapsalis, «Privileged moments : Cavafy s Autobiographical Inventions», Journal of the Hellenic Diaspora 1-2 (1983) Βλ. σχετικά Μιχάλης Πιερής, Έρως και εξουσία : όψεις της ποιητικής του Καβάφη, Μολυβδοκονδυλοπελεκητής 6 (1998-9) και «Έρως και εξουσία : όψεις της ποιητικής του Καβάφη (β)», Πολίτης 74 (2000) Κ. Π. Καβάφη, «Η είδησις της εφηµερίδος», Ατελή Ποιήµατα ( ), φιλολογική επιµέλεια Renata Lavagnini, Ίκαρος, 1994, σ. 60 : «Σηµείωνε [µηχανικώς] [[εδιάβαζε]] Τες λεπτοµέρειες της πληγής...» 34 Βλ. Diana Haas, ό. π., σηµ Σχετικά µε το θέµα αυτό, βλ. Judith Butler, Bodies that matter. On the discursive limits of sex, Routledge, 1993.

9 9 Από τα ηµερολόγια του όπου ιατροποιούνται ασήµαντες ενοχλήσεις κι αδιαθεσίες µέχρι το µατωµένο κουρέλι «για τα σκουπίδια κατευθείαν» ή την ηθεληµένη αναπαράσταση της πληγής, ο ποιητής κατορθώνει να ορίσει τη µυστική ταυτότητα του σώµατος και να καθαγιάσει την πιο ακραία ερωτική επιθυµία. Ή αλλιώς όπως το γράφει ένας άλλος ήρωας, αυτή τη φορά της Σώτης Τριανταφύλλου : «( ) Κι όταν τελείωσε το ποίηµα για την Μπέθανυ- «Θέλω να κυλήσω µέσα σου όπως το αίµα» δώσµου λίγο από το αίµα σου [ ] «τρίζουν οι αστερισµοί» [ ] «µεγάλωσε λίγο, λιγάκι ακόµα η αγάπη µου χωράει τον καταρράκτη σ ένα ποτήρι»-, ένιωσε πως, µαζί µε το µέτρο και τη σύνεσή του, έχανε ό, τι χάνει κανείς όταν δεν έχει τίποτα πια να χάσει» Σώτη Τριανταφύλλου, Λίγο από το αίµα σου, Πατάκης, 2008, σ Ο τίτλος αποτελεί δάνειο από το οµώνυµο µυθιστόρηµα του αµερικανού συγγραφέα Theodor Sturgeon ( ), Some of your blood (1961).

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΕΡΩΤΑ : ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗΣ 1

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΕΡΩΤΑ : ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗΣ 1 Μάρθα Βασιλειάδη Πανεπιστήμιο Γενεύης Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟΥ ΕΡΩΤΑ : ΛΑΠΑΘΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΦΗΣ 1 Το χρονικό μιας (λογοτεχνικής) φιλίας Όταν στα τέλη του 1916 ο Λαπαθιώτης, ακολουθώντας τον πατέρα του

Διαβάστε περισσότερα

Μισό-, εν μέρει- : η διαλεκτική της αμφισημίας και οι τεχνικές της σχάσης

Μισό-, εν μέρει- : η διαλεκτική της αμφισημίας και οι τεχνικές της σχάσης 9 ο Συνέδριο «Ελληνική Γλώσσα και Ορολογία» Αθήνα, 7 9 Νοεμβρίου 2013 Εναρκτήρια Συνεδρία, 7 Νοεμβρίου 2013 Μισό-, εν μέρει- : η διαλεκτική της αμφισημίας και οι τεχνικές της σχάσης Μάρθα Βασιλειάδη Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

Ιωαννίδης Άρης. Κ.Π.Καβάφης Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου

Ιωαννίδης Άρης. Κ.Π.Καβάφης Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου 1 Άπηρ Ιωαννίδηρ Σσεδιαζμόρ εξωφύλλος: schooltime.gr 2 Κωνσταντίνος Π. Καβάφης (Αλεξάνδρεια 1863-1933) Ο Kωνσταντίνος ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του Πέτρου Ι. Καβάφη (Κωνσταντινούπολη 1814 - Αλεξάνδρεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Στράτης (Θαλασσινός) στο έργο του Γιώργου Σεφέρη: Η αναζήτηση μιας ελληνικής ταυτότητας. Ειρήνη Παπακυριακού

Ο Στράτης (Θαλασσινός) στο έργο του Γιώργου Σεφέρη: Η αναζήτηση μιας ελληνικής ταυτότητας. Ειρήνη Παπακυριακού Ο Στράτης (Θαλασσινός) στο έργο του Γιώργου Σεφέρη: Η αναζήτηση μιας ελληνικής ταυτότητας Ειρήνη Παπακυριακού Ο Γιώργος Σεφέρης, ως γνήσιος εκπρόσωπος του μοντερνισμού, αναζητά στο σύνολο του συγγραφικού

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: ΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα λογοτεχνικά κείµενα που θεµατοποιούν τον έρωτα, η ερωτική επιθυµία µπορεί να µελετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνοθεσίες θανάτου και ποιητικό σκηνικό. Καρυωτάκης-Σαχτούρης-Βαρβέρης. Θεοδούλη Αλεξιάδου

Σκηνοθεσίες θανάτου και ποιητικό σκηνικό. Καρυωτάκης-Σαχτούρης-Βαρβέρης. Θεοδούλη Αλεξιάδου Σκηνοθεσίες θανάτου και ποιητικό σκηνικό. Καρυωτάκης-Σαχτούρης-Βαρβέρης Θεοδούλη Αλεξιάδου Στην εισαγωγή του στην ανθολογία µε τίτλο Γενιά του 70, ο Αλέξης Ζήρας αναφέρεται στην «ποιητική του θανάτου»,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Γιάννης Βαρβέρης: Προβληματισμοί ποιητικής

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Γιάννης Βαρβέρης: Προβληματισμοί ποιητικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Α ΚΥΚΛΟΣ) ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι καβαφικές τελετουργίες και η πολιτισµική ταυτότητα του ελληνισµού. Έφη Πέτκου

Οι καβαφικές τελετουργίες και η πολιτισµική ταυτότητα του ελληνισµού. Έφη Πέτκου 1 Οι καβαφικές τελετουργίες και η πολιτισµική ταυτότητα του ελληνισµού Έφη Πέτκου Χαρακτηρίζοντας τον Καβάφη ως έναν «λόγιο Ρωµιό», ο Γ. Σεφέρης σηµειώνει: «Έχω την εντύπωση [ ] πως υπάρχει στο εικονοστάσι

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς Κ ΑΒ ΑΦΗ Σ

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς Κ ΑΒ ΑΦΗ Σ Κ. Π. Κ α β ά φ η ς, «Μελαγχολία τοῦ Ἰάσονος Κλεάνδρου ποιητο ῦ ἐν Κομμαγηνῇ 595 μ.χ.» Εισαγωγικό σημείωμα Στον αντίποδα όχι μόνο της παλαμικής αλλά και ολόκληρης της ελληνικής ποίησης της Νέας Αθηναϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς Κ ΑΒ ΑΦΗ Σ

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς Κ ΑΒ ΑΦΗ Σ Κ. Π. Κ α β ά φ η ς, «Μελαγχολία τοῦ Ἰάσονος Κλεάνδρου ποιητο ῦ ἐν Κομμαγηνῇ 595 μ.χ.» Εισαγωγικό σημείωμα Στον αντίποδα όχι μόνο της παλαμικής αλλά και ολόκληρης της ελληνικής ποίησης της Νέας Αθηναϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΩ ΟΥΚΑ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

ΜΑΡΩ ΟΥΚΑ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΩ ΟΥΚΑ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ Καταγραφή και παρουσίαση των έργων τους Υπεύθυνη εργασίας Αριάδνη Ευφραιµίδου Επόπτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Ηθογραφία: Ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής των απλών και ταπεινών ανθρώπων της Σκιάθου. Τρόπος ζωής και συνήθειες των απλών ανθρώπων της νησιώτικης

Διαβάστε περισσότερα

Γι αυτό κι εµείς, φλογεροί, αφοσιωµένοι και νέοι εραστές, λαµβάνουµε την τιµή να προσφέρουµε στο αξιότιµο κοινό µας

Γι αυτό κι εµείς, φλογεροί, αφοσιωµένοι και νέοι εραστές, λαµβάνουµε την τιµή να προσφέρουµε στο αξιότιµο κοινό µας Η όπερα, βέβαια, ήταν ανέκαθεν ερωµένη µε ακριβά γούστα, από την εποχή ήδη που γεννήθηκε στη χρυσή Φλωρεντινή της κούνια. Θα ήταν όµως τάχα αυτή η πρώτη κοσµική κυρία (πείτε την και Παραστρατηµένη) µε

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

B. Η χωρικότητα του ανοίκειου: χωρικοί μετασχηματισμοί στο χρόνο

B. Η χωρικότητα του ανοίκειου: χωρικοί μετασχηματισμοί στο χρόνο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή A. Το δοκίμιο του Freud B. Η χωρικότητα του ανοίκειου: χωρικοί μετασχηματισμοί στο χρόνο α. Το ανοίκειο στον οίκο: Η πτώση του Οίκου των Usher β. Το ανοίκειο στην πόλη: Μητρόπολη και

Διαβάστε περισσότερα

Φτάνει όμως με τη φαντασία της επιστημονικής πραγματικότητας!

Φτάνει όμως με τη φαντασία της επιστημονικής πραγματικότητας! QVzine Intro Από την πρώτη μας επαφή με τον... τούτο κόσμο, όταν το πρώτο άγγιγμα, το πρώτο χέρι που μας ακούμπησε, ή ακριβέστερα μας έσπρωξε, ήταν αυτό του γιατρού και του πρώτου Λόγου που μιλάει για

Διαβάστε περισσότερα

Η ατελέσφορη παιδικότητα στο έργο του Βιζυηνού και του Καρυωτάκη

Η ατελέσφορη παιδικότητα στο έργο του Βιζυηνού και του Καρυωτάκη Ελληνική ηθογραφία Brno 19-11-08 Ο ρεαλισµός στην ηθογραφία Οι σηµαντικότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού ρεαλισµού 2. «Παράξενα παιδάκια γερασµένα» Η ατελέσφορη παιδικότητα στο έργο του Βιζυηνού και του

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξεις και συνέχειες στην ιστορία του νεοελληνικού διηγήµατος: ο Δηµοσθένης Βουτυράς και το «φάντασµα» της ηθογραφίας (1900-1930) Μαρία Καραΐσκου*

Ρήξεις και συνέχειες στην ιστορία του νεοελληνικού διηγήµατος: ο Δηµοσθένης Βουτυράς και το «φάντασµα» της ηθογραφίας (1900-1930) Μαρία Καραΐσκου* Ρήξεις και συνέχειες στην ιστορία του νεοελληνικού διηγήµατος: ο Δηµοσθένης Βουτυράς και το «φάντασµα» της ηθογραφίας (1900-1930) Μαρία Καραΐσκου* «[ ] αν ύστερ από τη γενεά των θεµελιωτών του νεοελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953. Η Υγεία θεμελιώνεται στο Προγεννητικό στάδιο της Ζωής

ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953. Η Υγεία θεμελιώνεται στο Προγεννητικό στάδιο της Ζωής ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΑΜΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 7 IOYΛΙΟΣ - ΣΕΠΤ. 2011 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Δελβινιώτη 6-8, 49100 Κέρκυρα, Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το Πρόγραμμα της Παράστασης. Αμμοχώστος Βασιλεύουσα Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Πρεμιέρα 29 Ιουνίου 1993 Πύλη Αμμοχώστου

Απόσπασμα από το Πρόγραμμα της Παράστασης. Αμμοχώστος Βασιλεύουσα Κυριάκου Χαραλαμπίδη. Πρεμιέρα 29 Ιουνίου 1993 Πύλη Αμμοχώστου Απόσπασμα από το Πρόγραμμα της Παράστασης Αμμοχώστος Βασιλεύουσα Κυριάκου Χαραλαμπίδη Πρεμιέρα 29 Ιουνίου 1993 Πύλη Αμμοχώστου 1 Κυριάκος Χαραλαμπίδης Σημαντικός σύγχρονος Κύπριος ποιητής. Γεννήθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Γαραντούδης

Ευριπίδης Γαραντούδης Ευριπίδης Γαραντούδης Zorba the Greek του Μιχάλη Κακογιάννη και Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη: μια σύγκριση υπό την σκιά της πρόσληψης του καζαντζακικού έργου Αποτελεί εξόφθαλμο

Διαβάστε περισσότερα

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς

Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Κ Α Τ Ε Υ Θ Υ Ν Σ Η Σ 1 ο Λ ύ κ ε ι ο Κ α ι σ α ρ ι α ν ή ς Δ. Σ ο λ ω μ ό ς, Ο Κ ρ η τ ι κ ό ς : Σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Η ΘΕΜ ΑΤΙΚΗ: Συχνά θεματικά μοτίβα στην ποίηση του Σολωμού, κορυφαίου εκπροσώπου της Επτανησιακής Σχολής, ποιητή του πάθους για το υψηλό, το πνευματικό,

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου

Διπλωματική εργασία με θέμα: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής και του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια της Λούλας Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο: Η θεατρική παράσταση: ιστορία, θεωρία και πρακτική (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ

ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΦΡΟΝΤΙ Α ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΕΪΡΑΝΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΠΥΡΟΛΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ. Π Α Υ Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ, Τ Α Α Ν Τ Ι Κ Λ Ε Ι Δ Ι Α

Γ. Π Α Υ Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ, Τ Α Α Ν Τ Ι Κ Λ Ε Ι Δ Ι Α Γ. Π Α Υ Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ, Τ Α Α Ν Τ Ι Κ Λ Ε Ι Δ Ι Α : σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς Ο Γιώργης Παυλόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1924, όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Ήρθε στην Αθήνα, στη Νομική σχολή, αλλά ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Από τη Σύνταξη. Επιστημονική περιοδική έκδοση 2 Τεύχη/έτος

Από τη Σύνταξη. Επιστημονική περιοδική έκδοση 2 Τεύχη/έτος Από τη Σύνταξη Επιστημονική περιοδική έκδοση 2 Τεύχη/έτος Ιδιοκτησία: Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας: Δημητρέσσα 8, Αθήνα, 11528, τηλ./φαξ 210-7712901 Website: www.psychoanalysispsychotherapy.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τζανάκης Μανόλης. την εργασία σε νευροψυχιατρικά ιδρύµατα της Ελλάδας. Η ιδιαίτερη πορεία του Αιγινήτειου

Τζανάκης Μανόλης. την εργασία σε νευροψυχιατρικά ιδρύµατα της Ελλάδας. Η ιδιαίτερη πορεία του Αιγινήτειου ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ: ΝΟΣΗΛΕΙΑ, ΑΦΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 1 Τζανάκης Μανόλης 1. Εισαγωγή: ιστορία ζωής, ψυχική ασθένεια και κοινωνική ταυτότητα Οι αλλαγές των θεσµών επηρεάζουν τις ιστορίες

Διαβάστε περισσότερα

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 287 288 Η Γενιά του 30: ο όρος και η χρήση του 70 Η επικράτηση του όρου γενιά φαντάζει απόλυτη και κυριαρχική: φθάσαµε στην κατάχρηση ενός καταχρηστικού όρου. Γενιά του 1880, γενιά

Διαβάστε περισσότερα

Αστικές περιπλανήσεις και λογοτεχνικές ταυτότητες: όψεις πόλεων σε σύγχρονα ελληνικά φωτογραφικά και λογοτεχνικά λευκώµατα.

Αστικές περιπλανήσεις και λογοτεχνικές ταυτότητες: όψεις πόλεων σε σύγχρονα ελληνικά φωτογραφικά και λογοτεχνικά λευκώµατα. Αστικές περιπλανήσεις και λογοτεχνικές ταυτότητες: όψεις πόλεων σε σύγχρονα ελληνικά φωτογραφικά και λογοτεχνικά λευκώµατα Ελένη Παπαργυρίου Θα πρέπει καταρχήν να κάνουµε µια διευκρίνιση: θα συζητήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Μεταμορφώσεις του Καβάφη

Μεταμορφώσεις του Καβάφη 1. Ο ποιητής του μέλλοντος Μεταμορφώσεις του Καβάφη Cavafy selon mon avi est un poète ultra-moderne, un poète des générations futures. En complément de sa valeur historique, phsychologique et philosophique,

Διαβάστε περισσότερα