Τα φυτικά έλαια στην από του στόματος χορήγηση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα φυτικά έλαια στην από του στόματος χορήγηση"

Transcript

1 Τα φυτικά έλαια στην από του στόματος χορήγηση Μαρία- Νίκη Λύγδα Βιολόγος- Φαρμακοποιός Ουρανία Σελαμτζή Φαρμακοποιός Όπως ήδη είδαμε τα φυτικά λάδια έχουν εφαρμογές κυρίως τοπικά (μασάζ ή σε διάφορα δερματολογικά προβλήματα) και στην κοσμητολογία, είτε για την παρασκευή καλλυντικών κρεμών ή ακόμη και σε απευθείας εφαρμογή στο πρόσωπο ή και στα μαλλιά σαν μάσκες περιποίησης. Κάποια όμως φυτά μας δίνουν λάδια που είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας και για τη διατήρηση της κατάστασης της υγείας μας. Τα φυτά αυτά είναι λίγα αλλά πολύ σημαντικά. Η πρώτη μεγάλη κατηγορία είναι τα Ω-λιπαρά οξέα. Και εδώ βέβαια δεν μιλάμε για τα ω-3 λιπαρά που είναι τα γνωστά σε όλους μας ηπατοιχθυέλαια, αλλά για τα ω-6 και ω-9 που είναι φυτικά ακόρεστα λιπαρά οξέα. Υπάρχουν λοιπόν κάποια φυτά που οι σπόροι τους περιέχουν μεγάλες σχετικά ποσότητες ω-λιπαρών. Τα πιο σημαντικά από αυτά που τα βρίσκουμε και στο εμπόριο σαν συμπληρώματα διατροφής είναι το λινάρι, το νυχτολούλουδο, το έλαιο μποράγκο, τα κουκούτσια των σταφυλιών και το perilla που ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τη μέντα. Αρχικά, πριν σας μιλήσω για το κάθε ένα από αυτά τα φυτικά λάδια ξεχωριστά και τις ιδιότητές τους θα ήθελα να πούμε δυο λόγια γενικότερα για τα ω-6 λιπαρά οξέα. Τα ω-6 λοιπόν λιπαρά είναι ουσίες πού σημαντικές για την καλή υγεία του οργανισμού και πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή μας, επειδή ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να τις παράγει από άλλα συστατικά. Εδώ μιλάμε για το λινολεϊκό οξύ που είναι το πρωτεύον ω-6 λιπαρό και από το οποίο ο οργανισμός μας μπορεί να σχηματίσει τα υπόλοιπα μέρη της οικογένειας. Θα αναρωτηθείτε βέβαια, γιατί αφού μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με τρόφιμα, θα πρέπει να καταφύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής. Η απάντηση είναι ότι τα σημερινά τρόφιμα παρουσιάζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα συστατικά εξαιτίας της επεξεργασίας, της αποθήκευσης και του τρόπου μαγειρέματος. Επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ενώ η τέλεια έλλειψη του λινολεϊκού οξέος θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο των κυττάρων μας, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με συμπτώματα ανεπάρκειας των EPA και DHA και αυτό επειδή ανταγωνίζεται το ίδιο ένζυμο- μετατροπέα με το α-λινολεϊκό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η αναλογία στη διατροφή των κατοίκων της αναπτυγμένης Δύσης ω-3 προς ω-6 λιπαρά οξέα είναι σήμερα της τάξεως 1 προς 24, ενώ όταν ο άνθρωπος ζούσε σαν κυνηγός και συλλέκτης καρπών, ήταν της τάξεως του 1 προς 5. Έτσι λοιπόν με τη μεγάλη αυτή

2 διατροφική ανατροπή και δεδομένου ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παραμένει βασικά αναλλοίωτος από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα, αυτό εξηγεί το γιατί είναι τόσο πολύ διαδεδομένες στην εποχή μας οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, ο διαβήτης η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες εκφυλιστικές ή όχι νόσοι. Βέβαια έχουν παίξει ρόλο και άλλες αλλαγές στην διατροφή μας όπως η μεγάλη αύξηση κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και η επεξεργασία των τροφών που προκαλεί απογύμνωση από ζωτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης η κατακόρυφη αύξηση ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως άμυλα και λευκή ζάχαρη. Στην χώρα μας αυτό που μας σώζει ακόμα είναι η χρήση του ελαιολάδου το οποίο περιέχει κυρίως το μονοακόρεστο ω-9 ελαϊκό οξύ. Τα φυτικά λάδια που θα αναφέρουμε παρακάτω μπορούμε να τα βρούμε σε μαλακές κάψουλες στα συμπληρώματα διατροφής σε πολλές εταιρείες. 1. EVENING PRIMROSE OIL Ή λάδι νυχτολούλουδου ή λάδι οινοθήρα. Προέρχεται από την ψυχρή έκθλιψη των σπόρων του φυτού Oenothera bienis. Tο 7-10% των ελαίων που περιέχονται στο primrose oil, αποτελείται από γ-λινολεϊκό οξύ που μεταβολίζεται σε καλά εικοσανοειδή που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Επίσης το γ-λινολεϊκό οξύ είναι πρόδρομος ουσία της προσταγλαδίνης Ε1 που το σώμα μας χρησιμοποιεί για την άμυνά του έναντι παθήσεων όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, οι αλλεργίες, το άσθμα, η αρθρίτιδα και οι αυτοάνοσες ασθένειες καθώς επίσης και για την αποφυγή της πρόωρης γήρανσης. Το γ-λινολεϊκό οξύ μπορεί να παραχθεί στο σώμα μας από το λινολεϊκό οξύ που βρίσκεται άφθονο στη διατροφή μας με την βοήθεια του ενζύμου δέλτα-6-δεσατουράση, το οποίο όμως συνήθως βρίσκεται σε ανεπαρκείς ποσότητες στο σώμα μας και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Η ανεπάρκεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως η ηλικία, το στρες, η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, οινοπνεύματος και κεκορεσμένων λιπών, η έλλειψη βιταμινών C, B6, μαγνησίου ή ψευδαργύρου, ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης κ.α. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την αναγκαιότητα του γ-λινολεϊκού οξέος, θα σας αναφέρω τα αποτελέσματα κάποιων μελετών που έχουν γίνει. -σε πάσχοντες από αρθρίτιδα, μετά από λήψη 800mg GLA ημερησίως για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν καλύτερη κινητικότητα και περιορισμό της πρωινής δυσκαμψίας. -διπλή τυφλή μελέτη έδειξε αξιοσημείωτη βελτίωση σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα όταν τους δόθηκε 540mg GLA για έναν χρόνο.

3 -σε μελέτες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ασθενείς που έπαιρναν χημικά φάρμακα βελτίωσαν την αποτελεσματικότητά τους μετά την προσθήκη GLA. -καλλιέργειες ιστών έδειξαν ότι το GLA σκοτώνει 40 διαφορετικούς καρκίνους χωρίς να βλάπτει τα φυσιολογικά κύτταρα. Επίσης σημειώθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα σε εγκεφαλικό γλοίωμα και στον καρκίνο του παγκρέατος. -βοηθάει σημαντικά στο δέρμα χαρίζοντάς του ελαστικότητα και σταματάει το σπάσιμο των νυχιών. -έχει πολύ καλή δράση στη διαβητική νευροπάθεια. Σε μελέτες που έγιναν την δεκαετία του 90 σε 400 διαβητικούς οι οποίοι εμφάνιζαν συμπτώματα διαβητικής νευροπάθειας δηλαδή πόνους στα χέρια ή και τα πόδια, διάρροιες ή δυσκοιλιότητα, δυσπεψίες, κνίδωση βελτιώθηκαν όλα. Επίσης, η προληπτική χορήγηση καθυστέρησε ή και εμπόδισε την έναρξη αυτών των εκδηλώσεων. Θα πρέπει επίσης να ξέρουμε ότι το γ-λινολεικό οξύ δεν δίνει άμεσα αποτελέσματα αλλά ύστερα από την χρήση ολίγων εβδομάδων. 2. BORAGE OIL Λέγεται και starflower oil και προέρχεται από την ψυχρή πίεση των σπόρων του φυτού borago officinalis. Το φυτό αυτό περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα GLA από οποιοδήποτε άλλο (24%). Σε συνδυασμό με ω-3 (ζωικά λιπαρά) μειώνει τα τριγλυκερίδια και την χοληστερίνη, βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία, την μνήμη και την αιμάτωση των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες ή τοξικότητα, καλό είναι να μην δίνεται σε άτομα που έχουν επιληψία, σχιζοφρένεια και παίρνουν χλωροπρομαζίνη ή όταν παράλληλα λαμβάνονται αντιπηκτικά. Δίνεται σε γυναίκες κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης καθώς ενυδατώνει την ξηρότητα των βλεννογόνων της εμμήνου ρήσεως καθώς επίσης και σε νεαρά κορίτσια σε συνδυασμό με λυγαριά (agnus castus) για την ρύθμιση του κύκλου και την θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών.

4 3. ΛΙΝΕΛΑΙΟ Το λινέλαιο το παίρνουμε από την ψυχρή συμπίεση του λιναρόσπορου (flax seed) που είναι οι σπόροι του φυτού λινάρι (Linum usitatissimum). Tο λινάρι είναι φυτό που άρχισε να καλλιεργείται εδώ και χρόνια και χρησιμοποιήθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς ανά τους αιώνες σαν υπακτικό και ευστόμαχο, το δε κατάπλασμα λιναρόσπορου το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα με μεγάλη επιτυχία ως αντισηπτικό και επουλωτικό στους δοθιήνες και στις πληγές καθώς και για τον περιορισμό των φλεγμονών. Το πιο σημαντικό όμως όλων είναι η μεγάλη περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα. Έχει πιο πολλά και από τα ψάρια. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η αναλογία ω-6/ω-3 λιπαρών οξέων είναι η ιδανική. Ο λιναρόσπορος περιέχει 41% λιπαρές ουσίες εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος τους (57%) είναι ω-3 λιπαρά οξέα και κυρίως α-λινολεϊκό οξύ. Επίσης τα ω-6 του αποτελούνται κυρίως από λινελαϊκό οξύ το οποίο όπως ήδη αναφέραμε μεταβολίζεται στο γ-λινολεϊκό οξύ. Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό του λινέλαιου είναι τα λιγνάνια. Τα λιγνάνια είναι πολυφαινόλες και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι βακτηριοκτόνα, ιοκτόνα και μηκυτοκτόνα. Κατεβάζουν τη χοληστερίνη και αποτρέπουν τη δημιουργία πέτρας στη χοληδόχο κύστη. Προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και αποτρέπουν τη δημιουργία καρκίνων που οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές διότι παρεμποδίζουν τη δράση ορισμένων ενζύμων που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των ορμονών. Στο έντερο η χλωρίδα του μετατρέπει τα λιγνάνια σε εντερολακτόνη και εντεροδιόλη. Οι ουσίες αυτές ως φυτοοιστρογόνα καταλαμβάνουν τους υποδοχείς των οιστρογόνων και έτσι ο οργανισμός ξεγελιέται και δεν παράγει άλλα οιστρογόνα αφού δεν αισθάνεται την έλλειψή τους και έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε την χρησιμότητα ή ακόμη και αναγκαιότητα της λήψης λινελαίου αμέσως μετά την εμμηνόπαυση. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τις φυτοστερόλες και την χοληστερίνη που έχουν παρόμοιο χημικό τύπο και έτσι όταν λαμβάνουμε φυτοστερόλες με τις τροφές μας ο οργανισμός ξεγελιέται και αναγνωρίζει τις φυτοστερόλες ως χοληστερίνη με συνέπεια να παράγει λιγότερη χοληστερίνη. Επίσης τα λιγνάνια επεμβαίνουν στο στάδιο της δημιουργίας του καρκίνου, ενώ τα ω-3 είναι πιο αποτελεσματικά στη συρρίκνωση του όγκου, όταν δηλαδή ο καρκίνος έχει εγκατασταθεί. Άλλη χρήση του λινελαίου είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η αποτροπή καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως τα ισχαιμικά επεισόδια και το έμφραγμα.

5 4. Έλαιο perilla Αυτό παραλαμβάνεται από τους σπόρους ορισμένων φυτών του είδους perilla και κυρίως από το είδος Perilla frutescens. Περιέχει σε πολύ υψηλό ποσοστό ω-3 λιπαρά οξέα εκ των οποίων το 60% είναι α-λινολεϊκό οξύ, επομένως ισχύουν όλα όσα έχουμε ήδη αναφέρει πιο πάνω. Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, ανακουφίζει από αλλεργικά φαινόμενα και από το άσθμα, κατεβάζει το ζάχαρο και καταπολεμά τις φλεγμονές. Είναι πολύ αρωματικό λάδι και οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούν και στη μαγειρική. 5. Γιγαρτέλαιο Είναι το έλαιο που παραλαμβάνεται από τα κουκούτσια των σταφυλιών (γίγαρτα). Περιέχει α-λινολεϊκό οξύ σε ποσοστό 20-26%. Παραλαμβάνεται με ψυχρή έκθλιψη των κουκουτσιών των σταφυλιών και έχει ευχάριστο άρωμα. Επειδή αντίθετα από τα άλλα φυτικά λάδια αντέχει μέχρι 120 ο C χωρίς τον κίνδυνο να αλλοιωθεί, είναι ιδανικό για μαγείρεμα. 6. Wheat Germ oil, Σιτέλαιο Είναι το λάδι ψυχρής έκθλιψης που λαμβάνεται από τα φύτρα του σιταριού. Είναι η πλουσιότερη φυσική πηγή βιταμίνης Ε από οποιοδήποτε άλλο φυτικό έλαιο, Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α και D, πρωτεΐνες και λεκιθίνη, λινολεϊκό οξύ και οκτακοζανόλη. Ισχυρό αντιοξειδωτικό χρήσιμο για γενική τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού, για βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της καρδιάς, έλεγχο της χοληστερίνης για κυτταρική αναγέννηση και ενίσχυση του νευρικού συστήματος. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται ωμό σε σαλάτες ή σαν συμπλήρωμα διατροφής πίνοντας 2 κουταλάκια γλυκού την ημέρα. Όπως όλα τα φυτικά λάδια δεν πρέπει να θερμαίνεται, γιατί χάνει τις ιδιότητές του. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στη γλουτένη.

6 7. Λάδι μαύρου κύμινου ή Αιγυπτιακού κύμινου Ονομάζεται και λάδι των Φαραώ επειδή βρέθηκε στον τάφο του Τουτανχαμών και άλλων Αιγυπτίων Φαραώ. Χρησιμοποιείται και αναφέρεται ως βασικό συστατικό θεραπείας σε αρχαία κείμενα κυρίως της ελληνο-αραβικής ιατρικής. Η χρήση του αναφέρεται ακόμη και στο Κοράνι, όπου ο προφήτης Μωάμεθ δήλωσε- το μαύρο κύμινο μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες εκτός από τον θάνατο. Παραλαμβάνεται από ήπια ψυχρή έκθλιψη των σπόρων του φυτού Nigella sativa της οικογένειας Ranunculaceae. Είναι φυτό μονοετές που φτάνει το ύψος των 60 εκατοστών και έχει πατρίδα τη νοτιοδυτική Ασία και τη μέση Ανατολή. Σήμερα καλλιεργείται στην Ινδία, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Οι σπόροι του περιέχουν λινολεϊκά και ελαϊκά οξέα, 100 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Παρά την ονομασία που έχει το φυτό δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σε όλους μας κύμινο που χρησιμοποιείται σαν άρτυμα. Περιέχει 58% ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και έτσι εξισορροπεί και ενισχύει το αμυντικό σύστημα, προλαμβάνει λοιμώξεις και αλλεργίες από σκόνη και γύρη. Προστατεύει τα υγιή κύτταρα από ιούς, αναστέλλοντας έτσι όγκους. Συμβάλλει στον καθαρισμό και την αποδέσμευση του λεμφικού συστήματος. Απελευθερώνει τη βλέννα, βελτιώνει τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης και διεγείρει την εμμηνόρροια. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση και στον καθαρισμό της χλωρίδας του παχέος εντέρου. Είναι αποτελεσματικό σε δερματικά προβλήματα, κυρίως σε σταφυλοκοκκιάσεις και σε μυκητιάσεις. Έρευνες που έγιναν σε Πανεπιστήμια της Αμερικής έδειξαν ότι απόσταγμα από το έλαιο των σπόρων κυμίνου εμποδίζει την παγκρεατική αύξηση κυττάρων καρκίνου και σκοτώνει τα κύτταρα με την ενίσχυση της διαδικασίας του προγραμματισμένου θανάτου κυττάρων. Αυξάνει λοιπόν τη δράση των φυσικών φονικών κυττάρων και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που διεγείρουν την παραγωγή αντισωμάτων. Χρησιμοποιείται επομένως με πολύ μεγάλη επιτυχία στη θεραπεία των όγκων χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες που έχει η κοινή χημειοθεραπεία.

7 Συμπερασματικά λοιπόν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Nigella Sativa είναι -δυναμώνει και αναζωογονεί το αμυντικό σύστημα και αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. -έχει άμεση επίδραση στο άσθμα, στις διάφορες αλλεργίες που προέρχονται από τη γύρη και στην εξασθένηση του οργανισμού -συμβάλλει στην αποτοξίνωση του παχέως εντέρου (οι τοξίνες δημιουργούν καρδιαγγειακά, αλλεργίες κ.α.) -έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό άρα βοηθά τα υπέρβαρα άτομα στην ανάκτηση του φυσιολογικού βάρους -βοηθά αποτελεσματικά στον καθαρισμό από Candida Albicans. 8. Λάδι Ιπποφαές Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθετη λέξη ίππος δηλαδή άλογο και φαές που είναι το ουδέτερο του φάος που σημαίνει φως, λάμψη, δηλαδή φωτεινό, λαμπερό άλογο. Το όνομά του αναφέρεται κυρίως στο Διοσκουρίδη και οφείλεται στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού αυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Είναι ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη γη, η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Είναι αποδεκτό από όλες τις θεραπευτικές σε όλο τον κόσμο, όπως στη Θιβετιανή φαρμακευτική, στην Ινδική αγιουβερδική θεραπευτική, στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική, στην Μογγολία, στην δε Ρωσσία εδώ και πολλά χρόνια είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Σε μελέτες που έγιναν για την σύστασή του, ανιχνεύτηκαν 190 ωφέλιμα συστατικά για αυτό συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των υπερτροφών όπως η σπιρουλίνα, η γύρη, η χλωρέλα κ.α. Οι περισσότερες ουσίες (106) που περιέχονται βρίσκονται στο έλαιο των καρπών του φυτού και συμπεριλαμβάνουν πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών λιπαρά οξέα ω-3, ω-6, ω-9 και ω-7, στερόλες και φλαβονοειδή κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και Ε, D και Κ, όλα τα αμινοξέα, πλήθος μετάλλων και ιχνοστοιχείων, καροτένια, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη κ.α. Χρήση του Ιπποφαές σαν συμπλήρωμα διατροφής -δίνει τόνωση ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών -ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από τον καρκίνο

8 -προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους -ρύθμιση του μεταβολισμού -αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα και η νόσος του Crohn. -προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση του κυκλοφορικού -ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος -επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία -προληπτική δράση για οφθαλμικές παθήσεις, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας -αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης -αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση. Τελειώνοντας και επειδή τα περισσότερα βρώσιμα φυτικά λάδια που αναφέραμε είναι ω-λιπαρά οξέα και εκτός από κάψουλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σαν λάδια είτε per os είτε στην μαγειρική θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες γενικές επισημάνσεις 1. Δεν πρέπει να τηγανίζουμε με ω-λιπαρά, γιατί σχηματίζονται επικίνδυνα οξειδωτικά προιόντα 2. Όπως όλα τα πολυακόρεστα οξειδώνονται εύκολα και ταγγίζουν. Γι αυτό είναι προτιμότερο να καταναλώνονται χωρίς καμία κατεργασία 3. Επειδή η οξείδωση αχρηστεύει τα ω-λιπαρά και δημιουργεί επιπλέον επιβλαβή προιόντα, είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε παράλληλα και αντιοξειδωτικά. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας

Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Μπάρα Chia Μπανάνα Σπόροι Chia, Μπανάνα, Σοκολάτα, Νιφάδες Βρώμης, Corn Flakes Καλαμποκιού, Corn Flakes Σοκολάτας Οι σπόροι Chia περιέχουν τα ωφέλιμα για την υγεία Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Χάρη στις φυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΠΟΡΟΙ ωφέλιμοι για την ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΟΥΣΑΜΙ Το σουσάμι αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο, που περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας φυτικές πρωτεΐνες. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και, ως τροφή, δεν είναι Σπιρουλίνα Η σπιρουλίνα (Spirulina) είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Γνωστότερα είδη είναι η Spirulina maxima (απαντά κυρίως σε Αφρική και Ευρώπη) και η Spirulina platensis (απαντά κυρίως στην Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr!

«Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! «Τρώτε μήλα για δέκα λόγους υγείας!», από την Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και τo iatropedia.gr! Όλοι γνωρίζουν την παροιμία»ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Πλέον έχει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή

Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, υγρό χρυσάφι κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, ΜSc Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελαιόλαδο: Το πολύτιμο όπλο έναντι πολλών ασθενειών Το ελαιόλαδο, "υγρό χρυσάφι" κατά τον Όμηρο αποτελεί θαυματουργή πηγή θρεπτικών συστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ 2013 Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη,

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής

Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής Βιταμίνες/ Συμπληρώματα Διατροφής e-catalogue 2012 Βιταμίνες Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία Αμινοξέα & Πρωτεΐνες Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα Πεπτικά/Προβιοτικά Βοηθήματα Βιταμίνες Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για

Διαβάστε περισσότερα

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής.

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr Τα κολοκυθάκια αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο της καθημερινής μας διατροφής. Μπορεί να μην έχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως άλλα λαχανικά,

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία

PROJECT. Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας. Ελαιόλαδο και υγεία ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Γιώργος Δερμιτζάκης Δημήτρης Δημητρουλόπουλος Έλενα Ξενάκη Μαργαρίτα Χατζοπούλου PROJECT Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας Ελαιόλαδο και υγεία ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Λαγουτάρη Ελένη Σούσου

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44

Γνωρίστε τα νηστίσιμα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 14 Φεβρουάριος :44 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Τα λαχανικά, τα όσπρια, οι πατάτες, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, οι ξηροί καρποί, οι ελιές, τα φρούτα, τα θαλασσινά, ο ταραμάς, τα τουρσί ανήκουν

Διαβάστε περισσότερα

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών

«Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών «Λίγα λόγια από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Λικέρ» Αρχοντάκη Νεκταρία -Χημικός Γυμνάσιο Βρυσών Ανακατεύοντας υλικά φτιάχνουμε λικέρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΙΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Γράφει: Αθηνά Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια, φουντούκια, κάσιους, κτλ προτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση.

Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Η σωστή διατροφή του αθλητή είναι τόσο σημαντική, όσο και η προπόνηση. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Η σωστή διατροφή είναι απαραίτητη καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Στον αθλητισμό είναι αναπόσπαστο

Διαβάστε περισσότερα

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά

John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΕΙΚΟΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ JOHN NOA LTD John Noa Worts No1 Υγεία & Ομορφιά ΔΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ KAI ΤΟΝΩΣΗ. ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ. ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ. ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ & ΜΕΙΩΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία ρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη Ιατρός Μικροβιολόγος Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύριο µέληµα του ανθρώπου ήταν και είναι, η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ

RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ RPOJECT 6 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΓΥΡΩ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ Τα φύλλα έχουν αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες.το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες

ΙΣΤΟΡΙΑ Η χοληστερίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πέτρες της χολής το 1784.Η σχέση της με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ανακαλύφθηκε στις τελευταίες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη ή η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλης που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας

Αυτοάνοσα νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας Αυτοάνοσα νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας Αυτοάνοσα Νοσήματα η μάστιγα της εποχής μας Γράφει η Τυλλιανάκη Δήμητρα ομοιοπαθητικός Είναι σήμερα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Ασπασία Καρατζά Μαρία Μπεκιάρη Σαράντος Ανδριώτης Γιάννης Γιαννάκας Στρατής Βαμβουρέλλης H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό & τα κλαδιά του σχίνου. Η έκκριση

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι

Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με ακόρεστα ή χαμηλά λιπαρά.αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με βιταμίνες τις οποίες

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία

Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία Οφέλη από την σταφυλοθεραπεία 1.Μακροζωία-αντιγήρανση Ποιος δεν θέλει να φάει τρόφιμα που θα τον βοηθήσουν να ζήσει περισσότερα χρόνια με ποιότητα ζωής χωρίς πόνους και αρρώστιες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΛΑΙΟΝ ΤΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ

ΤΟ ΕΛΑΙΟΝ ΤΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ ΕΛΑΙΟΝ ΤΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ Πολύτιμο συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνες Το βερίκοκο που χρησιμοποιείται στο αντίστοιχο συμπλήρωμα διατροφής της Finora plus, φέρει την επιστημονική ονομασία Promus armeniaca, και

Διαβάστε περισσότερα

Μέχρι σήµερα γνωρίζατε ότι η κατανάλωση ψωµιού είναι µία απολαυστική και θρεπτική συνήθεια. Από σήµερα η αγαπηµένη σας αυτή καθηµερινή συνήθεια µπορεί να παρέχει στον οργανισµό ακόµη περισσότερα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία

Οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία Τσάι Πράσινο Οι ιδιότητες και τα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες σε πολλούς Ασιατικούς πολιτισμούς. Ωστόσο στο δυτικό κόσμο το πράσινο τσάι έγινε δημοφιλές πρόσφατα. Μόνο το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

Κάνναβη. Ένα βότανο µε πολύ ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Κάνναβη. Ένα βότανο µε πολύ ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες Κάνναβη Ένα βότανο µε πολύ ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες Οι περισσότεροι, όταν ακούνε για κάνναβη, τη συνδέουν µε την ψυχοτρόπο ιδιότητά της. Η κάνναβη και τα παραγωγα της µε εως CBD 4% και THC 0,05%

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος!

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη!20.3.2013!!! Αναστασία!Δ.!Κόκκαλη! Κλινικός!Διαιτολόγος!!Διατροφολόγος! Φαρμακευτικός,Σύλλογος,Θεσσαλονίκης, ΔΙΑ,ΒΙΟΥ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ,ΣΤΗ,ΣΥΓΧΡΟΝΗ,ΔΙΑΤΡΟΦΗ,ΜΑΣ,, Θεσσαλονίκη20.3.2013 ΑναστασίαΔ.Κόκκαλη ΚλινικόςΔιαιτολόγος Διατροφολόγος ΥπεύθυνηΤομέαΔιαιτολογίαςΙΕΚΞΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο

Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό. Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο ELIXIR ΥΓΙΟΥΣ ΖΩΗΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ Καθαρίζει από τις τοξίνες και αναζωογονεί τον οργανισμό Ενδυναμώνει με ολοκληρωμένο τρόπο Περιέχει αλόη βέρα, χυμό νόνι, MSM (οργανικό θείο), τα μούρα goji και τζίντζερ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. ΕΦΑΡΜΟΓΗ: ΣΟΚΟΛΑΤΑ & μπάρες δημητριακών θρεπτικής αξίας εμπλουτισμένα με φυσικά ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ελιάς (POLYHEALTH Α.Ε. -MEDOLIVA ΣΚΟΝΗ) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Αναπτύχθηκε μια σειρά νέων οργανικών, υγιεινών

Διαβάστε περισσότερα

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Μεσογειακή Διατροφή Τι γνωρίζουμε για αυτή; Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΙΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

ΕΛΑΙΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ 3 η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Η ΟΜΑ Α ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΡΡΙΚΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων

Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Γράφει: Ζιώζιου Εύα, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων τροφίμων Το φρέσκο σύκο καταναλώνεται κυρίως στις Μεσογειακές και Ανατολικές χώρες προς το τέλος του καλοκαιριού. Είναι πολύ πλούσιο σε ασβέστιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ.

Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα ή Θάλασσα Αραβά κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη, που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Η λωρίδα αυτή της θάλασσας είναι διαφορετική απ' όλες

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες Συμπληρωμάτων

Κατηγορίες Συμπληρωμάτων Κατηγορίες Συμπληρωμάτων Σε αυτή την ενότητα, θα εξηγήσουμε τη μέθοδο της Μεταβολομικής Ακαδημίας της Διατροφικής Ιατρικής. Οι μεταβολομικές μελέτες εντόπισαν επτά κατηγορίες κύριων διατροφικών ελλείψεων

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων

Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Γράφει: Εύα Ζιώζιου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος - Επιστήμων Τροφίμων Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα γαστρεντερικά συμπτώματα που εμφανίζεται στο σύγχρονο άνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Η νηστεία κάνει θαύματα

Η νηστεία κάνει θαύματα Η νηστεία κάνει θαύματα Έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι άκρως ευεργετικές για την υγεία των παιδιών Οι ειδικοί λένε ότι η αποχή από τις

Διαβάστε περισσότερα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα

η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα η λύση στο πρόβληµα της κυτταρίτιδας Συµπλήρωµα διατροφής µε ω3 - ω6, βιταµίνες Β6 & Ε και φυτικά εκχυλίσµατα "Κλινικά αποδεδειγµένα αποτελέσµατα σε 47 ηµέρες" Αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας Ένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Γλωσσάρι για το Μάθημα της Διατροφικής Ιατρικής Λιπαρά οξέα: περιέχουν μακριές αλυσίδες μορίων που αποτελούν σχεδόν όλο το σύμπλεγμα λιπιδίων τόσο για τα ζωικά όσο και για τα φυτικά λίπη. Αν αποκοπούν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΤΌ:: Γλυστρίδα Είναι ένα φυτό με πολλές βιταμίνες, θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης C, D, E και σιδήρου.

ΦΥΤΌ:: Γλυστρίδα Είναι ένα φυτό με πολλές βιταμίνες, θεωρείται μια πολύ καλή πηγή Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και βιταμίνης C, D, E και σιδήρου. Τα βότανα της φύσης ΦΥΤΌ:: Πικραλίδα ή Αγριοράδικο ή Ταραξάκο Είναι αγριόχορτο πλούσιο σε κάλιο καθώς επίσης και ένα αποτελεσματικό τονωτικό του συκωτιού και του πεπτικού συστήματος. ΦΥΤΌ:: Βήχιο ή Χαμολεύκη

Διαβάστε περισσότερα

Πυλώνες Υγείας. Hilton Athens, Money Show Ελ. Χριστοδούλου

Πυλώνες Υγείας. Hilton Athens, Money Show Ελ. Χριστοδούλου 3 + 1 + 1 Πυλώνες Υγείας Hilton Athens, Money Show Ελ. Χριστοδούλου Σύμφωνα με τον ορισμό που διατυπώθηκε στο καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ΠΟΥ(1946) Υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:

ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΟ: 2 ο Λύκειο Κομοτηνής ΜΑΘΗΜΑ: Ερευνητική Εργασία ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-2012 a. Υδατάνθρακες : i. μονοσακχαρίτες (π.χ. γλυκόζη, φρουκτόζη κ.α.) ii. iii. δισακχαρίτες ( π.χ. λακτόζη (γάλα),

Διαβάστε περισσότερα

Naturalite contact: 210 2510354 694 5075869 www.naturalite.gr sales@naturalite.gr

Naturalite contact: 210 2510354 694 5075869 www.naturalite.gr sales@naturalite.gr Μαστίχα Πλούσια ενυδατικό για όλη την οικογένεια. Αποκαθιστά τις δοµές κολλαγόνου την ελαστικότητα του δέρµατος. 250 7,50 Κατράµι Ιδανικό για την ξηροδερµία, τα λιπαρά µαλλιά, την πιτυρίδα, την τριχόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας»

«Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Ελαιόλαδο και μεσογειακή διατροφή: Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής Γαστρονομική κουλτούρα-δίαιτες-συνταγές Ελαιόλαδο βάση της Μεσογειακής διατροφής Επιβλέπουσες καθηγήτριες:

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων

Διατροφή και Υγεία. Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Σχ. έτος 2015-2016 Διατροφή και Υγεία Τμήμα Project 3 Α Τετραμήνου 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή»

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Ταξιδεύοντας με την Ελιά στο χρόνο και στην Ευρώπη» ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ «Η Ελιά στη μεσογειακή διατροφή» Παπασταύρου Ζαμπέτα Πέτρου Γεωργία Πλατανίτης Τάκης Κιοφύρης

Διαβάστε περισσότερα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα

Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Cold Lazer LLLT η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα Τι είναι η Cold Laser LLLT Η θεραπεία με Laser, θεωρείται η πράσινη θεραπεία του 21ου αιώνα. Το Laser δεν περιέχει χημικές ουσίες, είναι καθαρή ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry): Ιστορία

Γκότζι Μπέρι (Goji Berry): Ιστορία : Ιστορία Τα Ιμαλάια εκτός από τις ομορφιές των επιβλητικών ορεινών όγκων του Θιβέτ παράγουν πολύ σημαντικά φρούτα για την υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι το φρούτο το οποίο σε μετάφραση λέγεται

Διαβάστε περισσότερα

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr!

«Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! «Υπάρχουν τρόφιμα που καίνε το λίπος;», από την Τσαμπίκα Κοντόγιαννου, Διαιτολόγο Διατροφολόγο, BSc και το logodiatrofis.gr! Πολλές φορές κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά

Ξεκινήστε με C. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά Ο οργανισμός ενός καπνιστή δέχεται συνεχώς τη βλαπτική δράση του τσιγάρου, είναι φυσικό, λοιπόν, να έχει και διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό ενός μη καπνιστή. Υπάρχουν τροφές που μειώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από

Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από ΡΟΔΙ Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς κόκκινος χρυσός, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατες

Διαβάστε περισσότερα

σαπωνοποίηση λιπαρών και ρητινικών υλών με καυστικό κάλιο. καλύτερη ποιότητα σαπουνιού και περιέχει 63% λιπαρά και ρητινικά οξέα και 28% υγρασία.

σαπωνοποίηση λιπαρών και ρητινικών υλών με καυστικό κάλιο. καλύτερη ποιότητα σαπουνιού και περιέχει 63% λιπαρά και ρητινικά οξέα και 28% υγρασία. Υπάρχουν διάφορα είδη σαπουνιών: - Το αντισηπτικό σαπούνι, περιέχει βακτηριοκτόνες ουσίες. - Το μαλακό σαπούνι, το παίρνουμε με σαπωνοποίηση λιπαρών και ρητινικών υλών με καυστικό κάλιο. - Το σαπούνι τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων

Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Η διατροφική αξία των ψαριών και άλλων αλιευτικών προϊόντων Χριστίνα Οικονομίδου Πιερίδου Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Nutritional Medicine Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής

Ελαιόλαδο και Καταναλωτής Ελαιόλαδο και Καταναλωτής ΕΘΙΑΓΕ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ INTERNATIONAL OLIVE COUNCIL ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ PREFECTURE OF CHANIA Το ελαιόλαδο είναι ένας φυσικός χυμός που

Διαβάστε περισσότερα

www.vapostoleris.gr/foreverlivingproducts Forever ARGI+ - 69,85 ευρώ/30 σακουλάκια - Τόνωση Παρέχει στο σώμα σας, τη δύναμη που χρειάζεται! Forever Nutra Q10-30,65 ευρώ/30 σακουλάκια - Λαμβάνεται μαζί

Διαβάστε περισσότερα

Η Χημεία δημιουργεί: λικέρ-ηδύποτο... όταν η παράδοση συμπορεύεται με την κουλτούρα

Η Χημεία δημιουργεί: λικέρ-ηδύποτο... όταν η παράδοση συμπορεύεται με την κουλτούρα Η Χημεία δημιουργεί: λικέρ-ηδύποτο... όταν η παράδοση συμπορεύεται με την κουλτούρα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 8-Ι0

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1

ΜΠΑΝΑΝΑ. 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 ΜΠΑΝΑΝΑ 16/11/2011 Νομικού Ζωή 1 Ιστορία της μπανάνας Το όνομα της μπανάνας προέρχεται από την αραβική λέξη banan που σημαίνει δάκτυλο. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικό κλίμα, ενώ η συλλογή της γίνεται ενώ

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ : ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-2014 Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ : Α2 ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

CAMU CAMU Βιταμίνη C. Άοσμη ΚΡΕΜΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ από καρύδα. Ασταξανθίνη ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ. 100% Βιολογικά Απολαύστε τη ζωή, μείνετε υγιείς!

CAMU CAMU Βιταμίνη C. Άοσμη ΚΡΕΜΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ από καρύδα. Ασταξανθίνη ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ. 100% Βιολογικά Απολαύστε τη ζωή, μείνετε υγιείς! CAMU CAMU Βιταμίνη C Άοσμη ΚΡΕΜΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ από καρύδα Ασταξανθίνη ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ 100% Βιολογικά Απολαύστε τη ζωή, μείνετε υγιείς! Royal Green Camu Camu Βιταμίνη C Βιταμίνη C από 100% φυσικές τροφές Camu

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η διατροφική αξία του σταφυλιού και των προϊόντων του Δρ Κωσταρέλλη Βασιλική Λέκτορας Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Η καλλιέργεια του αμπελιού στην στην αρχαιότητα Δίαιτα στην Αρχαία Ελλάδα Το Μεσογειακή πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών

Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών IONIC FOOT DETOX Αποτοξινωτικό Λουτρό Ποδιών Η φυσική μέθοδος αυτή αποτελεί σήμερα την απάντηση της επιστήμης στο σύγχρονο αγχώδη και έντονο τρόπο ζωής, το γεμάτο χημικά και ακτινοβολίες περιβάλλον προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας!

Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! Ξηροί Καρποί: Ένας θησαυρός για την υγεία σας! της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου, Κλινική ιαιτολόγος- ιατροφολόγος, M.Sc. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί από τους περισσότερους: αµύγδαλα, καρύδια,

Διαβάστε περισσότερα

ROSELIA.GR / 17,SARANDA EKKLISION ST. PERISTERI,ATHENS /GREECE TEL: +30 210 5725000 www.roselia.gr

ROSELIA.GR / 17,SARANDA EKKLISION ST. PERISTERI,ATHENS /GREECE TEL: +30 210 5725000 www.roselia.gr THE OLIVE OIL LINE Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το λάδι ως υγρό χρυσάφι, τις ελιές ως σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Το ελαιόλαδο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ.

ΜΑΥΡΙΔΟΥ Δ. Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον Αμερικανό Επιστήμονα Ancel Keys για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Διατροφή στην εφηβεία και στις εξετάσεις: ποια τρόφιµα βελτιώνουν τη µνήµη, τη συγκέντρωση και την πνευµατική απόδοση Δρ. Αρετή Τσόγκα Επιστηµονική Συνεργάτιδα Τοµέα Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40

Σχέση Διατροφής-Ιώσεων-Ανοσοποιητικού Συστήματος - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Οκτώβριος :40 Γράφει: Κωνσταντίνου Κρήνη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Οι ιώσεις ανεξάρτητα από το εάν είναι ήπιες ή όχι έχουν αρνητικές επιδράσεις στη διατροφική κατάσταση του ατόμου. Οι σπουδαιότητα των επιδράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ο σύγχρονος ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: Ψωμιά, Δημητριακά, Ρύζι και Μακαρόνια (6 με 11 μερίδες): Οι υδατάνθρακες παίζουν βασικό ρόλο σε όλα τα διαιτολόγια.

Διαβάστε περισσότερα

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!!

12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! 12 Kορυφαίες αλκαλικές τροφές που μπορούμε να τρώμε καθημερινά για απίστευτη υγεία!! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσο πιο αλκαλικό είναι το PH τόσο περισσότερη είναι η ενέργεια, η ζωτικότητα και τα οφέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ισογλυκαιμία. η μαγική λέξη!!!!

Ισογλυκαιμία. η μαγική λέξη!!!! Μαρία Καρδάση Ισογλυκαιμία η μαγική λέξη!!!! Ο βασικότερος διατροφικός κανόνας για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος είναι η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων με ζάχαρη και γενικότερα τροφών

Διαβάστε περισσότερα

[H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ

[H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ 2017 ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Οι Αλχημιστές [H ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ] ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ ΟΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ Πράσινο χρώμα Σπανάκι, μπρόκολο, αβοκάντο, αρακάς, φασολάκια, πιπεριές,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος FM GROUP GREECE & CYPRUS

ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος FM GROUP GREECE & CYPRUS ΣΕΙΡΑ ΕΝΕΡΓΗΣ Β-ΓΛΥΚΑΝΗΣ Σύγχρονη περιποίηση προσώπου και σώματος Ενυδατική κρέμα προσώπου βρώμη β-γλυκάνης: συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου, στην ανάπλαση του δέρματος και δρα κατά των ρυτίδων γαλακτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά FISH OIL (EICOSAPENTAENOIC ACID) & (DOCOSAHEXAENOIC

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Σημείωση: Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα του κεφαλαίου «Χοληστερίνη και φλεγμονή». Έχει αναπαραχθεί λόγω των πολύτιμων πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η συνέχεια εξέλιξη της Ιπποκράτειου διατροφής στην σημερινή εποχή.

Είναι η συνέχεια εξέλιξη της Ιπποκράτειου διατροφής στην σημερινή εποχή. ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΡΘΟΜΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Είναι η συνέχεια εξέλιξη της Ιπποκράτειου διατροφής στην σημερινή εποχή. Τα μόνα συστατικά, τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να

Διαβάστε περισσότερα

GANODERMA LUCIDUM (ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ)

GANODERMA LUCIDUM (ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ) (ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟΝ) Ο Βασιλιάς των Βοτάνων Επί χιλιάδες χρόνια, το Γανόδερμα θεωρείται από τους Κινέζους ότι είναι το σπουδαιότερο ιατρικό βότανο. Το έχουν αποκαλέσει και «το καλύτερο γιατρικό». Η

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Προϊόντων. Κατηγορία: Περιποίηση προσώπου

Κατάλογος Προϊόντων. Κατηγορία: Περιποίηση προσώπου Κατάλογος Προϊόντων Κατηγορία: Περιποίηση προσώπου Κρέμα προσώπου για τη φροντίδα και την αναπλήρωση του πολύ ξηρού και ατοπικού δέρματος με δραστικά μόρια του φυτού καλέντουλα, γάλα βρώμης & μελισσοκέρι

Διαβάστε περισσότερα

» Η κρίση και η κακή διάθεση θέλουν σοκολάτα!» των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγων

» Η κρίση και η κακή διάθεση θέλουν σοκολάτα!» των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγων » Η κρίση και η κακή διάθεση θέλουν σοκολάτα!» των Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D, Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. Βιολόγων Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Δίνει ενέργεια, είναι τονωτική

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Τι μας δείχνουν οι τροφές σύμφωνα με τη πυθαγόρεια διατροφή? Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής

Τι μας δείχνουν οι τροφές σύμφωνα με τη πυθαγόρεια διατροφή? Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ

ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ ΟΙ ΝΗΣΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012 2013 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΥΤΙΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr!

«Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! «Μειώστε τη χοληστερίνη χωρίς φάρμακα», από το neadiatrofis.gr! Δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν πονάει, δεν προειδοποιεί κι όμως μπορεί να απειλήσει σοβαρά την υγεία μας. Ο λόγος για τη χοληστερίνη που όταν

Διαβάστε περισσότερα

raw Pollen fresh frozen

raw Pollen fresh frozen APILAND raw Pollen fresh frozen «Συλλεγµένη µε αγάπη και πάθος από λοφώδεις και ορεινές περιοχές της Τρανσυλβανίας» Εξαιρετικά προϊόντα κυψέλης από την Τρανσυλβανία! Ακατέργαστη φρέσκια κατεψυγµένη Πολυανθική

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά Κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών ανθρώπινων διεργασιών παραγωγή ενέργειας, αποτοξίνωση από τοξικές ουσίες και ανοσολογική απόκριση, παράγονται από τον οργανισµό ελεύθερες

Διαβάστε περισσότερα

PΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ H βιολογική σημασία των λιποειδών είναι μεγάλη : Eίναι δομικές μονάδες των μεμβρανών και συμμετέχουν στις

PΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ H βιολογική σημασία των λιποειδών είναι μεγάλη : Eίναι δομικές μονάδες των μεμβρανών και συμμετέχουν στις PΟΛΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ H βιολογική σημασία των λιποειδών είναι μεγάλη : Eίναι δομικές μονάδες των μεμβρανών και συμμετέχουν στις διάφορες διεργασίες που γίνονται μέσω των μεμβρανών. Eίναι

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά

Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά Αρωματοπωλείον Αναστασία Κάμτση Φυσικά Καλλυντικά ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Πράσινη άργιλος: Δίνει στο δέρμα άμεση σφριγηλότητα και λάμψη. Την αναμειγνύετε με νερό ή με φυσικό χυμό λεμονιού, την απλώνεται

Διαβάστε περισσότερα

επίκεφαλής Φροντίδα ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΣΤΗΝΟΜΟΡΦΙΑΜΑΣ

επίκεφαλής Φροντίδα ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΣΤΗΝΟΜΟΡΦΙΑΜΑΣ Απο την ιλιαδα κλαγκου Φροντίδα επίκεφαλής Δεν ειναι λιγες οι φορες που τα μαλλια σας, ιδιωσ μετα τις καλοκαιρινες διακοπες, παρουσιαζουν προβληματα. Ρωτησαμε τους ειδικους και μαθαμε τι τα ταλαιπωρει

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα

«Φυσικές» συμβουλές για εύκολο & υγιεινό αδυνάτισμα Νερό Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας που κάνουμε για απώλεια βάρους, να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστον 1,5 λίτρο την ημέρα. Το νερό είναι απαραίτητο για τον οργανισμό γιατί συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας

Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Μέλι και κανέλα: Ο «φόβος» και «τρόμος» των φαρμακοβιομηχανιών...διαβάστε ποιες ασθένειες θεραπεύει το μείγμα μελιού και κανέλας Το μέλι παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι το μόνο τρόφιμο

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr.

«Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. «Ποια βιταμίνη δεν πρέπει να σας λείπει ποτέ», από τον Παθολόγο Ιωάννη Λ. Σφυρή και το Regeniatric.gr. Στη σύγχρονη εποχή υπάρχει η αυξανόμενη τάση να αναζητούμε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ 1 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗ Κυριακή Σταματέλου Ειδικός Νεφρολόγος, MBA Τι είναι η νεφρολιθίαση; Η νεφρολιθίαση λέγεται κοινά «πέτρες στα νεφρά» και είναι γνωστή στην ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ Το ακτινίδιο είναι θάμνος με άνθη χρώματος λευκού. Τα φύλλα του έχουν ωοειδές σχήμα και στο κάτω μέρος τους έχουν χνούδι. Ο καρπός του είναι εδώδιμος, με γλυκόξινη γεύση. Το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ME DONKEY MILK

ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ME DONKEY MILK ΣΕΙΡΑ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ME DONKEY MILK Σειρά με DONKEY MILK Η σειρά περιλαμβάνει 5 εξαιρετικά προϊόντα που παρέχουν στην επιδερμίδα ενυδάτωση, θρέψη, λάμψη με εκθαμβωτικά αποτελέσματα. Το γάλα γαϊδούρας

Διαβάστε περισσότερα

Τα προϊόντα της σειράς Hello Honey έχουν περάσει τις απαιτούμενες δοκιμές;

Τα προϊόντα της σειράς Hello Honey έχουν περάσει τις απαιτούμενες δοκιμές; Σειρά Hello Honey ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ Τι είναι η σειρά Hello Honey; Η σειρά Hello Honey αποτελείται από υψηλής ποιότητας καλλυντικά που έχουν δημιουργηθεί για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Διαβάστε περισσότερα