Φύση και περιβάλλον στη σύγχρονη ελληνική τέχνη (εικαστικές τέχνες) i

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Φύση και περιβάλλον στη σύγχρονη ελληνική τέχνη (εικαστικές τέχνες) i"

Transcript

1 Φύση και άνθρωπος Φύση και περιβάλλον στη σύγχρονη ελληνική τέχνη (εικαστικές τέχνες) i «Είναι ίσως η πλήρωση των ίδιων νόμων μέσα στη φύση και την τέχνη, η ομορρυθμία τούτη, που μας κάνει να βλέπουμε να μεταμορφώνονται μπροστά μας οι μορφές της ζωής και της φύσης σε μορφές Τέχνης, κι αντίστροφα; Κι ακόμα, οι μορφές της μιας τέχνης σε μορφές της άλλης; Δεν είναι η ομορρυθμία που κυβερνάει στο βάθος τις, κατά το φαινόμενον, πλέον διάφορες πραγματώσεις, που έχει τη δύναμη ν' αποκαλύψει και να εξηγήσει η μια την άλλη;.» Δημήτρης Πικιώνης, Συναισθηματική Τοπογραφία, Ν. Λύτρας, Θαλασσογραφία, 1925 Το μοντέρνο Ι. Αλταμούρας, Λιμάνι της Κοπεγχάγης, 1874 Η Σχολή του Μονάχου Οι πρώτοι μοντερνιστές «ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΝΑ. ΤΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΛΟ ΦΩΣ ΕΛΑΦΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.» Π. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Η ιστορία της νεοελληνικής τέχνης συμπίπτει με την ιστορία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Το νεοσύστατο κράτος στην προσπάθειά του να «εξευρωπαΐσει» τη νέα ελληνική τέχνη στρέφεται στο Μόναχο. Από κει μετακαλούνται δάσκαλοι για να διδάξουν και εκεί στέλνονται ταλαντούχοι νέοι με υποτροφίες για να μεταλαμπαδεύσουν, στη συνέχεια, τη δυτική τέχνη στην Ελλάδα. Σιγά σιγά διαμορφώνεται μια γενιά καλλιτεχνών που έμεινε γνωστή ως «Σχολή του Μονάχου». Το ταλέντο και οι πειραματισμοί δεν λείπουν αλλά πολύ γρήγορα διαμορφώνεται ένα ακαδημαϊκό ιδίωμα στη ζωγραφική τους που δεν ικανοποιεί ανήσυχους ζωγράφους όπως ήταν ο Κ. Παρθένης, ο Κ. Μαλέας, ο Μ. Οικονόμου, ο Ν. Λύτρας και Σ. Παπαλουκάς. Οι καλλιτέχνες αυτοί αφενός στρέφονται στην καλλιτεχνική πρωτοπορία που εκπορεύεται από το Παρίσι (όπου ανθίζουν ο ιμπρεσιονισμός, ο φωβισμός, ο κυβισμός ) και αφετέρου αναζητούν την ελληνικότητα στην τέχνη. Μια ελληνικότητα που ανιχνεύεται στο φως και τη φύση της Ελλάδας. Αυτοί οι πρώτοι μοντερνιστές δημιουργούν μια σχολή τοπιογραφίας όπου κυριαρχεί το χρώμα και η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της ελληνικής φύσης. Δεν είναι το γραφικό τοπίο ή η περιγραφή των ηθών της ελληνικής υπαίθρου που ενδιαφέρουν τους τοπιογράφους. Είναι η ποιότητα, η ουσία της ελληνικής φύσης που αποδίδουν θαυμάσια μέσα από μια μοντέρνα τεχνοτροπία.

2 Ο στοχαστής Περικλής Γιαννόπουλος εκφράζει με σαφήνεια το αίτημα της εποχής. Στο έργο του Ελληνική Γραμμή (1903), προτρέπει τους ζωγράφους «να ανακαλύψουν το ιδεόγραμμα του ελληνικού φωτός» και «τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της Ελληνικής Γραμμής και του Ελληνικού Χρώματος, όπως αυτά απορρέουν φυσικά από την Ελληνική Γη και το Ελληνικό Φως». Η φύση και το φως της Ελλάδας λοιπόν πρωταγωνιστούν στην αναζήτηση της ελληνικής ταυτότητας στην τέχνη αλλά και στην αναζήτηση της πρωτοπορίας και του μοντερνισμού. Μέσα από την αφαίρεση, την κατάργηση της τρίτης διάστασης, και τη χρήση καθαρών και φωτεινών χρωμάτων, οι ζωγράφοι αυτοί φτάνουν τελικά στη χρωματική απόδοση του ελληνικού φωτός. Ίσως είναι η γενιά που απέδωσε την αίσθηση της ελληνικής φύσης με τον καλύτερο τρόπο. Η Γενιά του Τριάντα και του Μεσοπολέμου ΟΙ ΒΡΑΧΟΙ, ΟΙ ΚΥΒΟΙ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΗΣ, ΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΤΑ ΒΟΥΝΑ, ΟΙ ΠΑΧΥΦΥΛΛΕΣ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΕΣ, ΟΙ ΦΡΑΧΤΕΣ, ΟΙ ΣΙΔΕΡΙΕΣ, ΟΙ ΧΑΡΤΑΕΤΟΙ ΟΛΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΕΥΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΓΩΝΙΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΟ ΤΟΠΙΟ Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, Μεγάλο τοπίο της Ύδρας, 1938 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΥΔΡΑ ΤΟΥ Ν.Χ. ΓΚΙΚΑ Η Γενιά του Τριάντα, χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της οποίας, στη ζωγραφική είναι ο Ν. Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Σ. Βασιλείου, ο Γ. Τσαρούχης, ο Γ. Μανουσάκης, Αγ. Αστεριάδης, μετατοπίζουν το κέντρο βάρους στο αστικό και στο κατοικημένο τοπίο αλλά και στον άνθρωπο. Παρ ολ αυτά βρίσκουμε και πάλι τη φύση να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση της ελληνικότητας της τέχνης. Γιατί το ερώτημα για την ταυτότητα και τον προσανατολισμό της ελληνικής τέχνης αποκτά νέα διάσταση. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ήττα της Μεγάλης Ιδέας, το έθνος (και η τέχνη) αναζητούν προσανατολισμό. Προς την Ανατολή να στραφούν ή προς τη Δύση; Ο Φ. Κόντογλου στρέφεται στην ανατολική παράδοση και ανανεώνει τη βυζαντινή τέχνη. Άλλοι καλλιτέχνες όμως επιμένουν στη δυτική πρωτοπορία. Στο πλαίσιο αυτών των αναζητήσεων η ανακάλυψη του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου έρχεται να αποκαλύψει μια ουσιώδη συνάφεια ανάμεσα στην ελληνική λαϊκή τέχνη, τη βυζαντινή και τη σύγχρονη πρωτοπορία. Τελικά «δάσκαλοι» των Ελλήνων καλλιτεχνών είναι και οι βυζαντινοί αγιογράφοι, και ο Θεόφιλος, και ο Ματίς και ο Πικάσο και οι υπερρεαλιστές... Κι έτσι η νεοελληνική ζωγραφική γνωρίζει μια εντυπωσιακή άνθηση. Η ελληνική φύση παραμένει σταθερή αξία στην αναζήτηση μιας τέχνης ελληνικής: «Εκείνα τα χρώματα και τα σχήματα που βλέπαμε κάθε μέρα γύρω μας και που τα κουβαλούσαμε στην ομαδική μας μνήμη αιώνες, τα γνώριμα τα οικεία, που τόσα χρόνια τώρα οι ακαδημαϊκοί μας ζωγράφοι μερικοί με αξιόλογο ταλέντο, δεν αντιλέγω μας είχανε στερήσει από τη χαρά να αναγνωρίζουμε. Το πιο απλό πράγμα του κόσμου, ένα δέντρο, η ελιά, η καθημερινή μας σύντροφος, δεν είχε αξιωθεί ποτέ ν ανεβεί στο καβαλέτο. Ναι, ήταν η πρώτη φορά που την απαντούσαμε στις ζωγραφιές του Θεόφιλου», γράφει ο Οδ.Ελύτης στο δοκίμιό του «Ο ζωγράφος Θεόφιλος» (1967).

3 «ΕΛΙΑ, ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΔΕΝΤΡΟ; ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΠΩΣ Η ΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΣ ΎΛΗ;» Δ.ΠΙΚΙΩΝΗΣ. ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ Η ελληνική φύση είναι οδηγός και στο έργο του αρχιτέκτονα, ζωγράφου, ακαδημαϊκού και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη, ηγετικής μορφής της Γενιάς του Τριάντα και του Μεσοπολέμου. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης και του λόφου του Φιλοπάππου συνοψίζουν τη δική του απάντηση στην ελληνικότητα. Το φως και ο ρυθμός πρωταγωνιστούν σε μια μυστικιστική σχεδόν συνένωση όλων των περιόδων της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής φύσης. Μετά τον πόλεμο Αφαίρεση, ανεικονική ζωγραφική, κατάργηση του τελάρου, χρήση τεχνολογίας, πειραματισμός με νέα βιομηχανικά υλικά, πλήθος είναι οι τάσεις και οι αναζητήσεις της μεταπολεμικής τέχνης. Ωστόσο ζωγράφοι, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης επανέρχονται στη ζωγραφική υπαίθρου, στο χρώμα και στην απόδοση του ελληνικού φωτός. Το ελληνικό τοπίο παραμένει σταθερή πηγή έμπνευσης, σημείο αναφοράς και αφετηρία πειραματισμών στη νεοελληνική τέχνη. Παναγιώτης Τέτσης, Θαλασσογραφία, 1960 Ενώ ο γλύπτης Takis, βασικός εκπρόσωπος της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, δημιουργεί ήδη από τη δεκαετία του 1960 γλυπτά κινητικής τέχνης μεταπλάθοντας φυσικές δυνάμεις όπως ο ηλεκτρισμός και η μαγνητική ενέργεια, ο ήχος και το φως. «σινιάλα».

4 Τakis, Παλμοί της θάλασσας, Ξύλο, μαγνήτες, 1,85 χ 1,85 μ Οι σχέσεις ανθρώπου και φύσης στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής παραγωγής «Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΕΞΕΘΡΕΨΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΠΡΟΩΘΟΥΣΑΝ ΜΙΑ ΠΑΝΘΕΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ» Μ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (1999) ωστόσο είναι εμφανής. Ο εκλεκτισμός, η επιλεκτική δηλαδή αξιοποίηση στοιχείων όλων των ρευμάτων της τέχνης, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της μεταμοντέρνας τέχνης. Στην παγκοσμιοποιημένη και δια-δικτυωμένη κοινωνία τη θέση του χρωστήρα μπορεί να πάρει το ποντίκι, το ανθρώπινο σώμα ή άχρηστα υλικά. Το έργο τέχνης μπορεί να εκτυλίσσεται σε έναν δημόσιο χώρο, με τη συμμετοχή του κοινού, και να έχει ορισμένη χρονική διάρκεια. Καθώς η περιβαλλοντική κρίση γίνεται όλο και πιο αισθητή, οι σχέσεις ανθρώπου και φύσης βρίσκονται πια στο επίκεντρο του προβληματισμού πολλών καλλιτεχνών. Έργα όπως αυτά του Κώστα Τσόκλη λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα. Η περιβαλλοντική διάσταση Κώστας Τσόκλης, Οι άγγελοι του μέλλοντος, 2001

5 Κώστας Τσόκλης, Καμακωμένο ψάρι, «Ζωντανή» ζωγραφική (με χρήση βίντεο). Στο βίντεο που είναι οργανικό μέρος του πίνακα, το καμακωμένο ψάρι, σπαράζεται από το καμάκι που το διαπερνά ξανά και ξανά. H σχέση ανθρώπου και φύσης αποτελεί κεντρικό θέμα στο έργο του Θανάση Τότσικα (ζώντας ο ίδιος κοντά στη φύση διερευνά τον υπαρξιακό δεσμό του ανθρώπου με το περιβάλλον), του Πάνου Χαραλάμπους (με μια σειρά έργα του «χαρτογραφεί» την Αμβρακία λίμνη αναδεικνύοντας αντικείμενα και όψεις της καθημερινής ζωής σε σύμβολα εννοιολογικής τέχνης), του Παντελή Χανδρή (διερευνά την επέμβαση του ανθρώπου στη φύση), και του Μάριου Σπηλιόπουλου (στο έργο του «Μελισσών Μυστήριο», 1991, διερευνά τον κόσμο των μελισσών και τη φύση ως μια καλοσχεδιασμένη μηχανή). Μυστικές όψεις τοπίου και μια συμβολική γεωγραφία διαμορφώνουν στο έργο τους και ο Τάσος Μαντζαβίνος και ο Μανόλης Χάρος. Αναβιώσεις της Περιβαλλοντικής τέχνης Η περιβαλλοντική τέχνη, όπως εκφράστηκε στις ΗΠΑ ως «Land Art» τη δεκαετία του 60, με επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο περιβάλλον (π.χ. σε κρατήρες ηφαιστείων ή σε ολόκληρα νησιά όπου ο καμβάς γίνεται πια η ίδια η φύση), δεν έχει ακριβώς το αντίστοιχό της στην Ελλάδα. Δημιουργικές αναβιώσεις όμως της Περιβαλλοντικής Τέχνης κάνουν ο Κώστας Βαρώτσος που το 1997 εγκαθιστά μια γυάλινη επιφάνεια στα Απέννινα επιδιώκοντας όχι να διορθώσει τη φύση αλλά για να φτιάξει ένα γλυπτό «σα να ήταν πάντα εκεί, στη φύση». Ο «Ορίζοντας της Morgia» όπως λέγεται το έργο, με διαστάσεις πάνω από 130Χ280 μέτρα είναι μια τακτική - ρυθμική, σε στρώσεις, συσσώρευση γυαλιού, ανάμεσα από τις δύο κορυφές ενός γρανιτένιου βράχου, του οποίου το τμήμα που λείπει κατέρρευσε πριν από πολλά χρόνια από ανθρώπινο λάθος. Το συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της περιοχής και έχει «φορτιστεί» από ιστορίες και δοξασίες των ανθρώπων της. Η καλλιτεχνική αυτή παρέμβαση προήλθε μετά από σχετικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί αυτή η αγροτοκτηνοτροφική και απομακρυσμένη περιοχή της Ιταλίας.

6 Κώστας Βαρώτσος, Ο ορίζοντας του βράχου Morgia, 1997, Απέννινα όρη, Αbruzzo. Ο Δημήτρης Αληθεινός δημιουργεί έργα τέχνης που «αγκαλιάζουν» ολόκληρο τον πλανήτη. Δημιουργεί εικαστικά έργα, γλυπτά και εγκαταστάσεις από ξύλο, πέτρα και μέταλλο και τα κρύβει στα σπλάχνα της γης. Έχει πραγματοποιήσει 170 κατακρύψεις, από τη μια άκρη της Γης στην άλλη. «Με αυτή την πράξη θα ήθελα να πω στους παρόντες ότι ο πλανήτης κινδυνεύει και πρέπει να τον σώσουμε. Το δικό μου όπλο είναι η τέχνη και ο πολιτισμός. Θυσιάζω ένα μέρος, ένα δικό μου κομμάτι, και το κρύβω στη γη για να επισημάνω στους παρόντες και όχι στους μελλοντικούς κατοίκους της Γης τον κίνδυνο. Οι κατακρύψεις καταγγέλλουν τον αφανισμό του πλανήτη και την καταστροφή του πολιτισμού. Συχνά πλησιάζω άλλους πολιτισμούς και συνηγορώ με τον δικό μου τρόπο υπέρ της παγκοσμιότητας και όχι της παγκοσμιοποίησης» σχολιάζει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Δημήτρης Αληθεινός, Κατακρύψεις, Ο Γιώργος Τσακίρης, πάλι, καθηγητής Εικαστικών Τεχνών στο ΑΠΘ και καλλιτέχνης εγκαθιστά «εικόνες» στο όρος Πάικο (1986), όπου έχει εγκαταστήσει και το εργαστήριό του. Στη δεκαετία του 1990 ο καλλιτέχνης ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Παρουσιάζει τεχνητά οικοσυστήματα και φυσικές λειτουργίες μέσα σε εκθεσιακούς χώρους. οι φυσικές λειτουργίες εγκαθίστανται στον εκθεσιακό χώρο.

7 Γ. Τσακίρης, Εικόνες στο όρος Πάικο, «ΖΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΥΤΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΜΕ ΕΦΕΡΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ. ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ.» Δ..ΣΤΡΑΤΟΥ Εμπνευσμένες αναβιώσεις της Περιβαλλοντικής Τέχνης δημιουργεί η Δανάη Στράτου. Τα έργα της περιλαμβάνουν το «Desert breath» (Ανάσα της ερήμου, 1997, ομαδικό έργο από κοινού με τις Αλεξάνδρα Στράτου και Στέλλα Κωνσταντινίδη) στην έρημο της Σαχάρας, το «Βreathe» (2000), όπου η γη αναπνέει, το «The river of life» (2004) που παρακολουθεί τη ροή 7 μεγάλων ποταμών του πλανήτη, και το «Vital space Istanbul» (Ζωτικός χώρος, Κωνσταντινούπολη), που διαπραγματεύεται την αστικοποίηση. Δ. και Α. Στράτου, Σ. Κωνσταντινίδη, Ανάσα της ερήμου, Έρημος Ελ Γκούνα, Αίγυπτος, Η βραβευμένη και διεθνούς φήμης εικαστικός Νέλλα Γκόλαντα το 1973 πήρε μέρος στη Biennale του Sao Paolo με τα «Κτιστά γλυπτά» της που είχαν ως γενικό τίτλο «Προτάσεις για τον εξανθρωπισμό του περιβάλλοντος χώρου». Κατόπιν πέρασε στη γλυπτική και στις διαμορφώσεις δημοσίων χώρων όπως στο γλυπτό θέατρο της Αιξωνής, στην Πλατεία Φλοίσβου, στις κεντρικές πλατείες της Λάρισας, στον υπαίθριο χώρο του νέου δημαρχείου Π.Φαλήρου, κ.α. Στο έργο της πράγματι η γλυπτική και η αρχιτεκτονική τίθενται στην υπηρεσία του «εξανθρωπισμού του περιβάλλοντος χώρου». Νέλλα Γκόλαντα-Ασπασία Κουζούπη, Αποκατάσταση τοπίου. Διαμόρφωση Ανοιχτού Μουσείου Παλαιάς Τέχνης στα παλιά λατομεία Διονύσου

8 «ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΩΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟ ΑΙΤΙΟ ΜΙΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ.» Ν.ΓΚΟΛΑΝΤΑ- Α.ΚΟΥΖΟΥΠΗ Νέλλα Γκόλαντα, Ασπασία Κουζούπη, Γλυπτικές επεμβάσεις τοπίου, Δακτύλιος Υμηττού, Δημιουργική αξιοποίηση των άχρηστων οικοδομικών υλικών (θραυσμάτων καταστροφής του φυσικού τοπίου) από τη διάνοιξη της λεωφόρου. Χρησιμοποιήθηκαν ανακλαστικές επιφάνειες που το βράδυ φωτίζονται από τα φώτα των αυτοκινήτων. Η Μικαέλα Καραγιάννη διαμορφώνει μια Σπείρα (2001) στον λόφο της Φιλοθέης προτείνοντας μια διαφορετική σχέση με τον δημόσιο χώρο στην πυκνοκατοικημένη Αθήνα. «ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΕΜΕΝΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.» Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Μικαέλα Καραγιάννη, Σπείρα Ι, Διάμετρος: 2,60 μ. Θέση: Μπουμπουλίνας και Καραϊσκάκη, Φιλοθέη, Τα έργα αυτά παραδίδονται στη φύση που επεμβαίνει με τον δικό της τρόπο στο πέρασμα του χρόνου. Προτείνουν μια άλλη σχέση φύσης και τέχνης. Το έργο παρουσιάζεται ως ζωντανή παρουσία στη φύση μάλλον παρά ως ένα τεχνητό θέαμα. Παράλληλα οι καλλιτέχνες διερευνούν προτάσεις για ένα βιώσιμο αστικό περιβάλλον αμφισβητώντας στερεοτυπικές διακρίσεις μεταξύ του «φυσικού» και του «τεχνητού».

9 Εννοιολογικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον Τα τελευταία χρόνια έχουμε καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον χωρίς εγκατάσταση μόνιμου έργου τέχνης. Η καλλιτεχνική ομάδα Αστικό Κενό αναδεικνύει τη σημασία του αδόμητου χώρου, των κενών οικοπέδων, ως χώρων που δεν χρήζουν «αξιοποίησης» (δηλαδή ανοικοδόμησης ή δημιουργίας χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων) αλλά ως χώρων επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης με τη φύση της πόλης και δημιουργίας νέων μορφών διαλόγου ανάμεσα στις ποικίλες ομάδες της πόλης. ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 1998 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ 13 ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ. Δράση της ομάδας Αστικό Κενό, 2000 Αντίστοιχου προβληματισμού για τον δημόσιο χώρο είναι το συλλογικό έργο Μικρογεωγραφίες Ι (2011) που επιμελήθηκε η Χαρίκλεια Χάρη στο πλαίσιο της Art Athina. Oι Μικρογεωγραφίες είναι ένα έργο εν εξελίξει που στοχεύει στη διερεύνηση των μετασχηματισμών ορισμένων νευραλγικών και παραμελημένων κοινωνικών και γεωγραφικών περιοχών. Αναφέρεται στην περιοχή του Φαληρικού όρμου μετά τη μεγάλη αλλαγή που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Επικεντρώνεται τόσο στη δράση των τοπικών κοινοτήτων όσο και σε ορισμένες μικρές, ελάχιστες δράσεις κοινωνικών και καλλιτεχνικών ομάδων.

10 Περίπατος, Φάληρο, Ένα σχόλιο στη σημασία του ίχνους, της εμπειρίας του τόπου. Οι εκθέσεις Αλλά και στα «κλασικά» έργα τέχνης, με υλική υπόσταση, και στις αίθουσες τέχνης το περιβαλλοντικό ζήτημα αποκτά σημαντική θέση. Οι καλλιτέχνες προβληματίζονται πια για το οικολογικό αποτύπωμα των έργων τους, πειραματίζονται με ανακυκλωμένα υλικά (Trash art) και με εφήμερες κατασκευές, και σχολιάζουν τη σχέση φύσης και ανθρώπου σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των θεατών αλλά και διατύπωσης νέων προτάσεων για έναν λιγότερο καταναλωτικό τρόπο ζωής. Κάποτε μάλιστα επιστρατεύουν τεχνικές λύσεις επίλυσης περιβαλλοντικών προβλημάτων συνδυάζοντας τέχνη και τεχνολογία.

11 Πρόσφατα οργανώθηκαν τρεις σημαντικές εκθέσεις στην Αθήνα με θέμα το περιβάλλον. Η έκθεση «Περιβάλλον - Δράση Άνθρωπος - Φύση - Πόλη», στη Βίλα Καζούλη, με τη συμμετοχή 80 διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Κλιματική Αλλαγή (ΥΠΕΧΩΔΕ 2008), η έκθεση «Διευρυμένες οικολογίες. Προσεγγίσεις σε μια εποχή κρίσης» (ΕΜΣΤ 2009), καθώς και η έκθεση «ECO ART. Δέντρο, δάσος, ανακύκλωση» (YΠΕΠΘ Ίδρυμα Ευγενίδου 2009), με τη συμμετοχή 26 καλλιτεχνών έδωσαν το στίγμα των αναζητήσεων των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών ως προς την περιβαλλοντική κρίση. Γ. Γυπαράκης Μετατρέψτε το ντιζάιν σε γλάστρα. Εγκατάσταση. Από την έκθεση «Περιβάλλον-Δράση 08». Γ.Γυπαράκης, Urban Oasis, 2004 Πλατεία Μοναστηρακίου Έξι δέντρα από ανοξείδωτο σωλήνα με συσκευές Hydrafun δια μέσου των οποίων γίνεται εξάτμιση νερού, ελαφρά νέφωση και ψύξη του περιβάλλοντος χώρου

12 Ά. Πλέσσας Electricity Comes from Another Planet, 2009 Νέον επιγραφή. Από την έκθεση «Διευρυμένες οικολογίες» του ΕΜΣΤ. Γ. Δενδρινός, Δέντρο, μανιτάρι, μέδουσα. Από την έκθεση ECO-ART, Ίδρυμα Ευγενίδου, Για το γλυπτό αυτό, ύψους 3μ. χρησιμοποιήθηκαν άχρηστα σίδερα και 130 μ. καλώδια. Στη Βiennale Αρχιτεκτονικής που έγινε στη Βενετία το 2010 η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες Ζήση Κοτιώνη και Φοίβη Γιαννίση με το έργο «Κιβωτός: παλιοί σπόροι για νέες καλλιέργειες». Η μήκους 12 και ύψους 3,5 μέτρων κιβωτός φιλοξενεί συλλογή σπόρων και φυτών που αναδεικνύουν την ελληνική βιοποικιλότητα. Η Κιβωτός περιέχει 200 σπόρους και φυτά, όσα είναι απαραίτητα για να επιβιώσουμε αν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από το μηδέν την πολιτισμένη ζωή μας. Η Κιβωτός είναι, μεταφορικά, το μεγάλο μας σπίτι..

13 «Θέλουμε να δηλώσουμε ότι αρχιτεκτονική δεν είναι να χτίζεις κτίρια αλλά να κάνεις μια συνολική ενεργειακή επέμβαση στο περιβάλλον. Στα αρχαία ελληνικά εξάλλου η σημασία της λέξης χτίζω δεν είναι οικοδομώ ένα κτίριο αλλά καλλιεργώ έναν αγρό» εξηγεί ο Ζήσης Κοτιώνης. Ζήσης Κοτιώνης-Φοίβη Γιαννίση, Κιβωτός: παλιοί σπόροι για νέες καλλιέργειες, 12 η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, Βενετία, 2010 Εν κατακλείδι, στους πολυδαίδαλους και δημιουργικούς δρόμους της νεότερης ελληνικής τέχνης η φύση είναι κεντροβαρικής σημασίας, είτε ως αξία και ποιότητα ικανή να ορίσει την ελληνικότητα είτε ως υποβαθμισμένο περιβάλλον που επιτάσσει τη διερεύνηση μιας νέας σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, τους φυσικούς πόρους και τον ελεύθερο χώρο. Η σύγχρονη ελληνική τέχνη μας βοήθησε να αντιληφθούμε την ουσία της ελληνικής φύσης. Η μεταμοντέρνα εκδοχή της μπορεί να μας βοηθήσει να συλλάβουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα με νέους όρους. Αντί της ελληνικότητας είναι η οικουμενικότητα ίσως και η σύνδεση του τοπικού με το υπερτοπικό που αξίζει να διερευνήσουμε μέσα από την τέχνη. Ήδη οι σύγχρονοι καλλιτέχνες δίνουν το στίγμα. Η πρόκληση που φαίνεται να διαγράφεται για το μέλλον είναι η δημιουργική συνάντηση της Κοινωνίας Πολιτών με την Τέχνη. Καθώς ο ορισμός και η λειτουργία του έργου τέχνης αλλάζουν, καθώς το έργο τέχνης βγαίνει από τα μουσεία και τις γκαλερί και φιλοτεχνείται συλλογικά στην ύπαιθρο, η τέχνη προσεγγίζει πολύ τα κινήματα και τις δράσεις της Κοινωνίας Πολιτών. Ίσως η συνάντηση Τέχνης και Κοινωνίας Πολιτών αποβεί ακόμη πιο γόνιμη και δώσει περισσότερους καρπούς. Για περισσότερες πληροφορίες. Ελένη Σβορώνου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης WWF Ελλάς

14 Πηγές: Διερυμένες οικολογίες. Προσεγγίσεις σε μια εποχή κρίσης (2009). Έκθεση του ΕΜΣΤ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ηλιάκης, Μ., Γκόλαντα, Ν. & Κουζούπη, Α., «Γλυπτά αρχιτεκτονικά τοπία με οικολογική συνείδηση», Κοσκινά, Κ. (1997) «Εικαστικές παρουσίες στην Ευρώπη», Το Βήμα, 21/9/1997, Κούρος, Π. (2008), Πράξεις συνεκφώνησης. Κείμενα για την αρχιτεκτονική της τέχνης. Futura. Λαμπράκη-Πλάκα, Μ. (επιμ), 19 ος και 20 ος αιώνας στην Ελληνική Τέχνη, Λυμπεροπούλου, Κ. (2010) «Μπιενάλε. Παλιοί σπόροι, νέες ιδέες στη Βενετία», Το Βήμα, 8/08/2010, Μικρογεωγραφίες, Μπάρκα, Φ. Καρουζάκη, Γ., «Κραυγή αγωνίας από την τέχνη.» Ελευθεροτυπία, 5/6/2007. Διαθέσιμο στο: 0, Ξύδη, Α. (1976), Προτάσεις για την Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης, Ολκός. Τ. Α και Β. Παπανικολάου, Μ. (1999), Ιστορία της Τέχνης στην Ελλάδα: Ζωγραφική και Γλυπτική του 20ού Αιώνα. Αθήνα: Αδάμ. Σάββα, Α. (2011), «Αναλυτικά προγράμματα για τα δημόσια σχολεία της Κυπριακής εκπαίδευσης στις εικαστικές τέχνες» PED1.pdf Schneckenburger, M. (2005), Post-Minimal: Sensual Intensity and the Expansion of Art, in Ruhrberg et. al. Art of the 20 th Century, Taschen: σ: Στεφανίδης, Μ. (2001) Ελληνομουσείον. Επτά αιώνες ελληνική ζωγραφική. 9 τόμοι. Μίλητος. Στράτου, Δ. Tριανταφύλλου, Γ. Χρήστου, Χ. (1996), Ελληνική Τέχνη Ζωγραφική 20 ου αιώνα Εκδοτική Αθηνών. i Η ευρύτητα του θέματος είναι τέτοια που θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο διατριβής. Στο κείμενο αυτό επιλέγουμε χαρακτηριστικούς σταθμούς στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης όπου η φύση ή το περιβάλλον αναδεικνύονται κεντρικά θέματα στην αναζήτηση των καλλιτεχνών. Όσον αφορά το όρο «ελληνική τέχνη», διαπιστώνουμε ότι σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν έχει τόσο νόημα το τι ορίζουμε ως ελληνική τέχνη. Έλληνες καλλιτέχνες μπορεί να ζούνε και να δημιουργούν στο εξωτερικό συμβάλλοντας στην ανανέωση του βλέμματος και για την ελληνική φύση και το περιβάλλον. Τέλος, ως εικαστικές τέχνες νοούνται η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική και οι σύγχρονες εκδοχές τους που περιλαμβάνουν περφόρμανς, βίντεο, εγκαταστάσεις κλπ. Το κείμενο ας εκληφθεί από τον αναγνώστη ως βάση και έναυσμα για περαιτέρω έρευνα.

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη Βιβλιογραφία : Από βιβλίο : Εικαστικές τέχνες 20 ου αιω της Όλγα Μετζαφου (Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ) Από

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) ΚΑΣΤΡΙΟΥ Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) ΚΑΣΤΡΙΟΥ Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) ΚΑΣΤΡΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Γεωργία Μέγα (georgiamega@gmail.com)

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Η λαϊκή μας τέχνη κι εμείς Δημήτρης Πικιώνης, 1925. Γύρω από ένα συνέδριο Δημήτρης Πικιώνης, 1933. Αρχιτεκτονική Πάτροκλος Καραντίνας, 1937

Η λαϊκή μας τέχνη κι εμείς Δημήτρης Πικιώνης, 1925. Γύρω από ένα συνέδριο Δημήτρης Πικιώνης, 1933. Αρχιτεκτονική Πάτροκλος Καραντίνας, 1937 Π Ε Ρ Ν Πρόλογος Η λαϊκή μας τέχνη κι εμείς Δημήτρης Πικιώνης, 1925 13 Ο συνοικισμός «Νέας Αλεξανδρείας» και η εδαφική οικονομία των Αθηνών Στάμος Παπαδάκης, 1933 17 Γύρω από ένα συνέδριο Δημήτρης Πικιώνης,

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη, πολιτική και δημόσιος χώρος

Τέχνη, πολιτική και δημόσιος χώρος Τέχνη, πολιτική και δημόσιος χώρος -Ιστορία, πολιτική και δημόσια γλυπτική -Land Art περιβαλλοντική τέχνη -Μνημειακή, αντι-μνημειακή τέχνη -Εφήμερες παρεμβάσεις -Συμμετοχικές Πρακτικές -Σύγχρονη Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013 2014 ΑΘΗΝΑ : ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΩ Κατά το τρέχον σχολικό έτος, οι μαθητές των Δ1 και ΣΤ τάξεων του σχολείου μας, στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων 185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης αποτελεί ανεξάρτητο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Το Τμήμα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ 3 : Κ Α Τ Ο Ι Κ Ι Α / Α Κ Α Δ Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ

Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ 3 : Κ Α Τ Ο Ι Κ Ι Α / Α Κ Α Δ Η Μ Α Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ III ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Σ 3 : Κ Α Τ Ο Ι Κ Ι Α / Α Κ Α Δ Η Μ Α Ι

Διαβάστε περισσότερα

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης m pi-*. To Πόρτο Ράφτη μετατρέπεται σταθερά σε τόπο μόνιμηξ διαμονιη αλλά ταυτόχρονα παραμένει ένα από τα γοητευτικότερα δείγματα του Αττικού τοπίου. Η παρέμβαση σε αυτό το τοπίο θέτει κατ' αρχήν πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Οι παρακάτω διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Προγράμματος Σπουδών Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια 65 Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ και Ε Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία και την ομορφιά των λουλουδιών στη γη.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ

Αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο - Daveti Home Brokers Sunday, 10 February 2013 11:55. Του Στράτου Ιωακείμ Του Στράτου Ιωακείμ Η Αρχιτεκτονική Χωρίς Σύνορα είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, μέλος του διεθνούς μη κυβερνητικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού ASF international (Architecture Sans Frontieres International).

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με αφορμή την έκθεση

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με αφορμή την έκθεση Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με αφορμή την έκθεση Joseph Beuys και οι ελληνικές αναφορές στο έργο του Τέχνη από και για το Περιβάλλον Σχεδιασμός παρουσίασης: Διεύθυνση Πολιτιστικών Joseph Beuys 1923-1986 Ποιος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η στην έκθεσή της με θέμα περιγράφει πώς με την πρόοδο της ανάπτυξης, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για: Κοινωνικο κεντρικούς λόγους (ικανοποίηση ανθρώπινων προσδοκιών και φιλοδοξιών).

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Ο ρυθμός είναι μια έννοια που ξεκινάει από την επαναλαμβανόμενη αλλαγή κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιας χαρακτηριστικής κατάστασης. Στη μουσική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Πρασινίζω το σχολείο µου, πρασινίζω την πόλη µου! Το Εργαστήριο το σχολικό έτος 2004-2005, συνεργάστηκε µε το Πειραµατικό Νηπιαγωγείο Ν. Χηλής στο σχεδιασµό και την ανάπτυξη Προγράµµατος Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο

Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ω Ν Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Τ Ο Μ Ε Α Σ Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Α Σ Κ Α Ι Χ Ω Ρ Ο Τ Α Ξ Ι Α Σ Πατησίων 42, 10682 Αθήνα τηλ. 30(1) 772 3818

Διαβάστε περισσότερα

Δήμητρα Γιαννοπούλου, Δήμητρα Μαζωνάκη, Στέλλα Μαριδάκη, Λεωνίδας Μουκάκος

Δήμητρα Γιαννοπούλου, Δήμητρα Μαζωνάκη, Στέλλα Μαριδάκη, Λεωνίδας Μουκάκος Δήμητρα Γιαννοπούλου, Δήμητρα Μαζωνάκη, Στέλλα Μαριδάκη, Λεωνίδας Μουκάκος Στα πλαίσια της Ερευνητικής εργασίας ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ η ομάδα μας επέλεξε να μελετήσει τον Δημήτρη Πικιώνη έναν πολύ σπουδαίο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας;

Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Ανοιχτή Εκπαιδευτική Πρακτική Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη Πόσο καθαρή είναι η πόλη μας; Εκπαιδευτικός & Τάξη Εκπαιδευτικός: Μαρίνα Αθανασούλα ( Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός)

Διαβάστε περισσότερα

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού

Τα κτήρια λένε την ιστορία τους. 48o Γυμνάσιο Αθηνών ΔΑΝΣΜ. Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ΔΑΝΣΜ 48o Γυμνάσιο Αθηνών Τα κτήρια λένε την ιστορία τους 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 48 ο Γυμνάσιο Αθηνών Τάξη / Τμήμα: Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΏΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ανανέωση του αντικειµένου Η καλύτερη προσέγγιση θα πρέπει να επιτρέπει τον πειραµατισµό.

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη Χώρος Όψεις Ανάπτυξης

Τέχνη Χώρος Όψεις Ανάπτυξης Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών Τέχνη Χώρος Όψεις Ανάπτυξης ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Πειραιώς 211, Ταύρος Σάββατο, 23 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Δρ. Κατερίνα Σαραφίδου Σχολ. Σύμβουλος 39 ης Π.Α. Ν. Δράμας Το περιβάλλον θα πρέπει να δρα σαν ένα είδος ενυδρείου, στο οποίο αντανακλούν οι ιδέες, οι ηθικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης ζωγραφική - κόσμημα Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Τίτλος έκθεσης : Γιώργος Σεφέρης: Όταν το φως χορεύει, µιλώ δίκαια. Διάρκεια έκθεσης: 1 Μαρτίου 2019 2 Ιουνίου 2019 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις ενεργό συμμετοχή των μαθητών την έμφαση στις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Τα «µονοπάτια» του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς

Τα «µονοπάτια» του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς Τα «µονοπάτια» του Σκιρώνειου Κέντρου Κηφισιάς Μάρι Πολυχρονοπούλου 1, Νίκη Αρχοντάκη 2 1. Πρόεδρος Ζωγράφος Σκιρώνειο Μουσείο Πολυχρονόπουλου email: skironio@otenet.gr 2. Γενική Γραµµατέας Συντηρήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Μαίρη Μπακογιάννη Συνέντευξη στην Βιβλιοθήκη Σπάρτου

Μαίρη Μπακογιάννη Συνέντευξη στην Βιβλιοθήκη Σπάρτου ΜΑΙΡΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: «Γίνε ο έντεχνος δημιουργός της ύπαρξής σου!» Η Βιβλιοθήκη Σπάρτου στο ταξίδεμα της ανταμώνει, Ένα Δικό της Άνθρωπο την Μαίρη Μπακογιάννη. Κόρη του Αείμνηστου, Λαογράφου Ποιητή, Πέτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟ: Δημοτικό Σχολείο Παλώδιας ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2011-2012 Αρ. Μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 38 Αρ. Εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: 7 Εκπαιδευτικοί:

Διαβάστε περισσότερα

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη

Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Ν η π ι α γ ω γ ε ί ο Α γ ί ο υ Δ η μ η τ ρ ί ο υ «Τ Ο Δ Α Σ Ο Σ» Αριθμός νηπίων: 15 Νηπιαγωγοί: Τζομίδου Μαρία, Κουτάκου Ελένη Διάρκεια του προγράμματος: Νοέμβριος 2004 - Ιούνιος 2005 Κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Επιμορφωτικό σεμινάριο 8-9 Δεκεμβρίου 2017 Ερέθισμα Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Λαυρεωτικής: Αποτελεί τη βάση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 1ο ερώτημα Γιατί και με ποιους όρους η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας Βασιλική Χανή Β4 WWF Ελλάς Κάποια ιστορικά στοιχεία Η δράση στην Ελλάδα ξεκινά το 1969 με την αποκατάσταση τού

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ο μικρόκοσμος μας Βαθμίδα: 3 Τάξη: Στ Διάρκεια: 3 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παιδιά τον κόσμο γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη

Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία. Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Ταξιδεύοντας με την ελληνική μυθολογία Εκπαιδευτική επίσκεψη - Γ τάξη Το Ίδρυμα Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης» διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με ποικίλη θεματολογία, για όλες τις τάξεις του δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS 15-30 SEPTEMBER 2018 Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Η ιδέα 1 Η Ερµούπολη (πόλη του Ερµή, προστάτη του εµπορίου) γνωρίζει αξιοσηµείωτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες σχετικά με το άθλημα της αρεσκείας τους (ποδόσφαιρο, τένις, βόλεϋ, κολύμβηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Νηπιαγωγείο Σβορώνου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ: «Ο φίλος μου το δάσος» Σχολική χρονιά: 2008-09 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΝΗΠΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αναστασιάδης Χρήστος Βούλγαρης Νίκος Δημοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα)

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Δημιουργικές συναντήσεις και αμφίδρομες σχέσεις με αφορμή ένα διήγημα) Αλεξάνδρα Μυλωνά, φιλόλογος-σκηνοθέτις-συγγραφέας Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος ΜΑ-εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου

Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Σάββενας Γιώργος Αρχιτέκτων Μηχ/κος Ε.Μ.Π. Ξενοδοχείο 4* «Virginia Hotel» εκτός Σχεδίου Δήμος Ρόδου Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γ. Σάββενας Πολιτικός Μηχανικός: Κ. Χριστόπουλος Διακοσμήτρια: Κ. Καλλιγά Σάββενα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ α) Ειρήνη Χρυσοβαλάντη Ρουμπάνη β) Μαρία Πανακάκη «Το τοπίο είναι αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις, που χαρακτηρίζονται με χρώματα, σε διάφορες πλάκες, οριζόντιες,

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ

Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ Α' ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Γυμνάσιο Αγιάς Η ιδέα του Ωραίου από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: Γυμνάσιο Αγιάς Τμήμα: Β2 Αριθμός μαθητών: 19 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Τα δέντρα ως «εικαστικό ποίημα» στη ζωγραφική της Μαρίας Κτιστοπούλου

Τα δέντρα ως «εικαστικό ποίημα» στη ζωγραφική της Μαρίας Κτιστοπούλου Τα δέντρα ως «εικαστικό ποίημα» στη ζωγραφική της Μαρίας Κτιστοπούλου Επιμέλεια: Παναγιώτης Χαλούλος http://users.sch.gr/pchaloul/ https://pchaloul.blogspot.com/ Με αφορμή το φετινό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών

Διαβάστε περισσότερα

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης ΦΡΑΝΣΟΥΆ ΛΕ ΛΙΟΝΝΑΊ Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης Ένα όνειρο στο στρατόπεδο Ντόρα-Μιττελμπάου ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ ΣΥΝΈΒΗ ένα πρωί κατά τη διάρκεια μίας εξ αυτών των συναθροίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ Έναρξη λειτουργίας Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 Η ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Σχολικοί Κήποι. Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr

Φύση και Σχολικοί Κήποι. Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr Φύση και Σχολικοί Κήποι Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr Ιστορικά στοιχεία Η «μόρφωση» του ανθρώπου άρχισε άτυπα από την επαφή του με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Αναδάσωση Το δάσος και οι κάτοικοί του Δάσος και νερό Περιαστικό δάσος

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Αναδάσωση Το δάσος και οι κάτοικοί του Δάσος και νερό Περιαστικό δάσος ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ: Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με στόχο την ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική παρέμβαση στα Πλακάκια της Αίγινας. Τα μουσεία Καπράλου, Μόραλη, Νικολάου

Πολιτιστική παρέμβαση στα Πλακάκια της Αίγινας. Τα μουσεία Καπράλου, Μόραλη, Νικολάου Πολιτιστική παρέμβαση στα Πλακάκια της Αίγινας. Τα μουσεία Καπράλου, Μόραλη, Νικολάου Γιάννης Γιαννούτσος - 13/05/2019 Διπλωματική εργασία Mελέτη: Γιάννης Γιαννούτσος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. Εικαστικός

Διαβάστε περισσότερα

Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα

Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα Στα πλαίσια του φεστιβάλ Αισχυλείων 2015, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις από τις 11 Ιουλίου 2015. Να έρθει στην επιφάνεια η πόλη που δε φαίνεται. Η πόλη που υπάρχει ζωντανή, μα κρυμμένη... Μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του ήµου Ρόδου, µε χαρά ανακοινώνει την ατοµική εικαστική έκθεση, του γνωστού «δικού µας» ζωγράφου Μάνου Αναστασιάδη, που θα φιλοξενήσει στην "Νέα Πτέρυγά" του,

Διαβάστε περισσότερα

_μουσείο αλιείας και αλιευτικών σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Ραφήνας

_μουσείο αλιείας και αλιευτικών σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Ραφήνας _μουσείο αλιείας και αλιευτικών σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Ραφήνας _φοιτήτρια :Τριβυζά Ειρήνη _επιβλέποντες : Παρθένιος Παναγιώτης, Γιαννούδης Σωκράτης _επιτροπή: Βαρουδάκης Αριστομένης, Κωτσάκη Αμαλία

Διαβάστε περισσότερα

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά

Βαρδουλάκη Μαριάννα Μπέκιου Σπυριδούλα Μπραουδάκη Στέλλα Παντελάκη Αθηνά Να ευχαριστήσουμε τις φοιτήτριες του Δ έτους Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου μας, που δούλεψαν με μεράκι το θέμα της ανακύκλωσης και χρησιμοποιήσαμε φωτογραφίες από τις διδασκαλίες τους: Βαρδουλάκη

Διαβάστε περισσότερα

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Παρακάτω παρατίθενται μια σειρά από στόχοι που θα μπορούσε κάποιος εκπαιδευτικός να επιδιώξει να επιτύχουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσα από δραστηριότητες (στόχοι του εκπαιδευτικού).

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνο των Δημάρχων. Σύμφωνο των Δημάρχων. Κουρούς Ιωάννης 1. Άνθρωπος Περιβάλλον

Σύμφωνο των Δημάρχων. Σύμφωνο των Δημάρχων. Κουρούς Ιωάννης 1. Άνθρωπος Περιβάλλον στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Π.Ε. Κοζάνης Κουρούς Ιωάννης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Κοζάνης Άνθρωπος Περιβάλλον Το σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Εδώ κι εκεί Εγώ κι εσύ Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ποδράσηη Εδώ κι εκεί Εγώ κι εσύ Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού Εδώ κι εκεί Εγώ

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο

Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Οι παραστατικές τέχνες στον δημόσιο χώρο Μετά το εικαστικό project "Gradient: From Gray to Color Scale" που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και άφησε το αποτύπωμά του στην πόλη, τη σκυτάλη παίρνει για τα τέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού Περιεχόμενα ΣΤΟΧΟΙ 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 3 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 4 Α ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Β ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Γ

Διαβάστε περισσότερα

Η πολιτιστική κληρονομιά ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, MSc Research Fellow, Birmingham University

Η πολιτιστική κληρονομιά ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Ιωάννα Καταπίδη, PhD, MSc Research Fellow, Birmingham University Η πολιτιστική κληρονομιά ως κοινωνικό κατασκεύασμα Ιωάννα Καταπίδη, PhD, MSc Research Fellow, Birmingham University Περιεχόμενο διάλεξης Εννοιολογική προσέγγιση Κληρονομιά και αξίες Περιεχόμενο Ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΟΥ ΡΟ ΙΩΝ Η παιδική χαρά Η τραπεζαρία Η κοινή αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικών Επιστημών. Θέμα: Εφαρμογή του ΑΠ των Φυσικών Επιστημών

Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικών Επιστημών. Θέμα: Εφαρμογή του ΑΠ των Φυσικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικών Επιστημών Θέμα: Εφαρμογή του ΑΠ των Φυσικών Επιστημών Κατά τη Β Φάση της Διαμόρφωσης των ΑΠ, το Πρόγραμμα Σπουδών των Φυσικών Επιστημών, το οποίο θα εφαρμοστεί κατά τη φετινή

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Α1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Ο συγγραφέας αναφέρεται στα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και κυρίως στους χώρους θέασης και ακρόασης. Τους θεωρεί εξαιρετικής σημασίας καθώς συνδέονται με

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συγκεκριμένες διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Τhe Earth Charter Initiative (2005). The Earth Charter

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης

Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Θεατρικό Εργαστήρι Στο Κέντρο της Πόλης Σαββάτο 8/5/2010 και Κυριακή 9/5/2010 Ώρα 10.30-13.30μμ Για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού «ΤΑ ΖΩΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ» Ο κύκλος παιδικών εργαστηρίων «Τα Ζώα

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιπλή εκπαιδευτική λειτουργία των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα

Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα Βλάχου Ζωή, Κουρουπάκη Μαλαματένια, Φασουλιώτη Κλάρα - 07/01/2019 Η διπλωματική εργασία αφορά τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στην Ιεράπετρα, με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ «Αναζητώ τον εαυτό μου επιθυμώντας την ευτυχία μου;»

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ «Αναζητώ τον εαυτό μου επιθυμώντας την ευτυχία μου;» ΣΦΙΓΓΑ 2018 Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών Ηidden Thebes Festival ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ «Αναζητώ τον εαυτό μου επιθυμώντας την ευτυχία μου;» ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΦΙΓΓΑ 2018 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.sphinx2015gr.com

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα!

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ. Κατανόηση γραπτού λόγου. Γεια σου, Μαργαρίτα! Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ Κατανόηση γραπτού λόγου Γεια σου, Μαργαρίτα! Έμαθα να γράφω καλά. Ρώτησες πού μένω! Είμαι από την Ελλάδα αλλά μένουμε στην Αυστραλία.

Διαβάστε περισσότερα

H ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

H ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Π Ε Ρ Ι Ο Χ Η : Α Ρ Χ Ι Τ Ε Κ Τ Ο Ν Ι Κ Ο Σ Χ Ω Ρ Ο Σ Κ Α Ι Ε

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ *Φέρουσα χωρητικότητα Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Φύλλα Εργασίας Α Φάσης 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 61 Δραστηριότητα 1: Η γειτονιά μας! Αξιοποιήστε τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να αποτυπώσετε την

Διαβάστε περισσότερα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Ελένη Γερουλάνου O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης Τα συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θαυμασμός, ο φόβος, η αμηχανία, είναι έννοιες που

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ:

4 ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: 4 ο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Με ποιους τρόπους συμβάλει ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων, στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων. Ομάδα Εργασίας : Αλεξόπουλος Πέτρος, Δημαρά Κατερίνα, Καλεμάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2012) Μουσεία και προσβασιμότητα: ανάδειξη και αξιοποίηση της διαφοράς. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2012) Μουσεία και προσβασιμότητα: ανάδειξη και αξιοποίηση της διαφοράς. Αθήνα ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εργασία για το μάθημα: Διεπιστημονικό Σεμινάριο: Κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα