ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ"

Transcript

1 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΜΟΥΝΤΑΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Α. ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ Οι άδειες δόμησης σήμερα εκδίδονται με έναν τρόπο που καθορίστηκε με ΠΔ, την χρονιά που το επαναστατικό λειτουργικό σύστημα MS-dos γιόρταζε τα δεύτερα γενέθλια του. Το ms dos έχει εγκαταλειφτεί εδώ και έντεκα σχεδόν χρόνια αλλά η χώρα μας, σε σχέση με τον τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω καθόσον δεν έχει γίνει καμία ουσιώδης αλλαγή στον τρόπο έκδοσης αδειών από το 1983.Εξαίρεση βεβαίως είναι ο νόμος 3212/2033 ο οποίος όμως αμέσως μετά την ψήφιση του τέθηκε σε διαδοχικές αναστολές μέχρι την κατάργηση του με τον νόμο 3399/2005. Με αυτήν την παρατήρηση κατά νου δεν μπορούμε παρά να καλοδεχτούμε την αλλαγή του τρόπου έκδοσης των αδειών, που εξήγγειλε πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Όπως ίσως σας είναι γνωστό επίσημα δεν έχει δοθεί το σχετικό προσχέδιο νόμου στην δημοσιότητα και ενδεχομένως δεν θα δοθεί σε χρόνο που θα είναι δυνατή η σύγκλιση της Α λόγω της συνήθειας μας να μην γίνεται συνεδρίαση το Αύγουστο. Έτσι προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην Α να εκφραστεί για αυτό το τεράστιας σημασίας για του μηχανικούς που ασχολούνται με άδειες θέμα, αποφασίστηκε εκ μέρους μου να συζητηθεί το θέμα παρόλο που το κείμενο που έχουμε στην διάθεση μας, δεν έχει επίσημα δημοσιοποιηθεί. Το προσχέδιο επί του οποίου συζητάμε κυκλοφόρησε από παρατάξεις που λειτουργούν στο ΤΕΕ και θεωρήσαμε ότι είναι έγκυρο. ΓΕΝΙΚΑ Η λογική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά στην εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού και του κανονισμού τεχνολογίας σκυροδέματος, ακολουθείται με το προσχέδιο νόμου και για την εφαρμογή των υπολοίπων κανονισμών και Τεχνικών Οδηγιών, απαλλάσσοντας έτσι τις υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ) των δήμων από την ευθύνη των ελέγχων και καθιστώντας τον μελετητή μηχανικό αποκλειστικά υπεύθυνο για την εφαρμογή τους στο επίπεδο της μελέτης. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο επίπεδο της κατασκευής όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου νόμου η πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη της κατά στάδια επίβλεψης τους με την ίδρυση ενός σώματος ελεγκτών, επιφορτισμένων με αυτό το καθήκον. Έτσι διασφαλίζεται ότι θα κατασκευάζονται τα έργα σύμφωνα με τις μελέτες τους αφού θα γίνεται έλεγχος κατά στάδια με πρώτο αυτό της θεμελίωσης πριν την σκυροδέτηση. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται ως προς τις μελέτες αλλά και ως προς τις διατάξεις ώστε να καλύπτεται η περίπτωση εσφαλμένης εφαρμογής τους κατά την μελέτη.

2 Με το σχέδιο αυτό ικανοποιούνται δύο βασικές απαιτήσεις του ΤΕΕ: 1. Θέσπιση μέγιστου χρόνου ικανοποίησης αιτήματος για έκδοση άδειας, που έτσι μας απαλλάσσει από τις ατέλειωτες ώρες αναμονής σε διαδρόμους και γραφεία και μας δίνει την δυνατότητα του προγραμματισμού των έργων αφού κάθε χρονοδιάγραμμα εξαρτάται απόλυτα από τον χρόνο έναρξης των εργασιών (π.χ. άλλος χρόνος εκσκαφών τον χειμώνα με τις περισσότερες ακατάλληλες ημέρες, άλλος το καλοκαίρι, άλλος αν είμαστε σε τουριστική περιοχή κλπ). 2. Θέσπιση του δημόσιου ελέγχου των κατασκευών με τον οποίο απαλλάσσει τους μηχανικούς από το δίλλημα του να «καρφώσουν» τον πελάτη ή να κάνουν στραβά μάτια αφού πλέον το ποιος θα κάνει τον έλεγχο θα γίνεται γνωστό την προηγούμενη του ελέγχου ημέρα. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Η πρόβλεψη της χορήγησης έγκρισης δόμησης σε πέντε ημέρες και άδειας δόμησης σε δύο είναι ελλιπής εάν η ίδια διάταξη νόμου δεν προβλέπει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις όπου θα παραβιάζονται οι χρόνοι αυτοί. Η παραβίαση των χρόνων μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού μπορεί όμως και να οφείλεται σε ελλιπή απόδοση του προσωπικού. Επειδή είναι αυτονόητο ότι πριν την ψήφιση του νόμου πρέπει να έχουν επιλυθεί αυτά τα ζητήματα, ως ΤΕΕ οφείλουμε να τα έχουμε επισημάνει και υπεύθυνα να προτείνουμε θεραπείες. Η επιβολή ποινών σε φυσικά πρόσωπα δεν μπορεί να είναι μέσα στην λογική μας για πολλούς λόγους: Η επιβολή ποινής δεν σημαίνει τίποτα για τον πολίτη που δεν έλαβε την άδεια στον προκαθορισμένο χρόνο αφού στην πραγματικότητα δεν του λύνει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί η πραγματική αιτία της παραβίασης του χρόνου και τέλος επειδή το νομικό μας σύστημα έχει φροντίσει τέτοιες υποθέσεις να μην τελεσιδικούν σχεδόν ποτέ. Έτσι η διερεύνηση πρέπει να αναζητά προβλέψεις που θα επιλύουν το πρόβλημα της μη τήρησης των χρόνων αφήνοντας το κομμάτι των επιπτώσεων στις ισχύουσες διατάξεις αφού αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τήρηση των χρόνων και όχι η τιμωρία των υπευθύνων. Μια πρώτη σκέψη είναι η θέσπιση κανόνα σύμφωνα με τον οποίο η μη χορήγηση της έγκρισης ή της άδειας δόμησης εντός της νόμιμης προθεσμίας σε αίτημα που υποβλήθηκε θα ισοδυναμεί με αποδοχή του αιτήματος και εν προκειμένω με την χορήγηση του αιτούμενου (έγκρισης ή άδειας). 2. Είναι θετική η κατάργηση των ΕΠΑΕ με την σημερινή τους μορφή και η θέσπιση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής τα οποία θα έχουν αρμοδιότητα ελέγχου στις περιπτώσεις που ενώ υπάρχουν μορφολογικοί τύποι, ο μελετητής θέλει να μην τους ακολουθήσει. Έτσι ο Αρχιτεκτονικός

3 έλεγχος απομακρύνεται από το πεδίο των υποκειμενικών κριτηρίων των μελών των ΕΠΑΕ και πλησιάζει το πεδίο των αντικειμενικών κριτηρίων των μορφολογικών τύπων. 3. Απουσιάζει πλήρως από το προσχέδιο πρόβλεψη χρονικών ορίων για τις εγκρίσεις από άλλες υπηρεσίες. Έτσι ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες είναι αναγκασμένες να χορηγούν τις άδειες σε ελάχιστους χρόνους οι άλλες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο ίδιο με σήμερα πλαίσιο και με τους ίδιους ρυθμούς. Θεωρούμε ότι πρέπει να προβλέπεται χρόνος και για τις γνωμοδοτήσεις ή εγκρίσεις των άλλων υπηρεσιών (τουρισμού, δασαρχείων, αρχαιολογιών κλπ). Σχετικά με τις εγκρίσεις ή γνωμοδοτήσεις άλλων υπηρεσιών έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: Η περιφερειακή υπηρεσία Τουρισμού Πελοποννήσου (ΠΥΤ) του ΕΟΤ για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει «ξεμείνει» από μηχανικό με αποτέλεσμα να διαβιβάζονται φάκελοι στην Αθήνα, να αποσπώνται υπάλληλοι στην Τρίπολη για κάποιες ημέρες της εβδομάδας και γενικά να βρίσκονται λύσεις της στιγμής. Θεωρούμε ότι η στελέχωση της ΠΥΤ Πελοποννήσου σε πιο μόνιμη βάση είναι εκ των ων ουκ άνευ καθόσον ένα μεγάλο κομμάτι της ανάπτυξης της περιφέρειας αυτής σχετίζεται με τον τουρισμό. Όσο αναγκαία είναι η θέσπιση χρονικών ορίων για την χορήγηση των εγκρίσεων, τόσο αδύνατη είναι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης. Η διεύθυνση περιβαλλοντικού και χωρικού σχεδιασμού της αποκεντρωμένης διοίκησης είναι και αυτή υποστελεχωμένη με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η θέσπιση χρονικών ορίων στις ενέργειες και αυτής της υπηρεσίας. Ο χαρακτηρισμός από τα δασαρχεία των εκτάσεων πρέπει ν αναθεωρηθεί. Σήμερα, είτε πρόκειται για έκταση με πρόσφατα αποκτηθέντα δασικό χαρακτήρα, είτε για έκταση ανέκαθεν γεωργική, είτε για δασική, η ακολουθούμενη διαδικασία είναι η ίδια. Το αποτέλεσμα είναι να είναι αδύνατος ο χρονικός προγραμματισμός καθώς και στις πιο «καθαρές» περιπτώσεις δεν μπορούμε να δώσουμε στους υποψήφιους επενδυτές τις πληροφορίες που χρειάζονται για να λάβουν τις αποφάσεις τους. Η επίλυση αυτού του προβλήματος και η θέσπιση χρόνου που αν παρέλθει η έκταση θα θεωρείται μη δασική είναι υψηλής προτεραιότητας θέμα καθώς σχετίζεται με τον προγραμματισμό των επενδύσεων και με την λήψη των αρχικών αποφάσεων. Η γνωμοδότηση των αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι ως σήμερα ένα θέμα «ταμπού» αφού κανείς δεν έχει καν προσπαθήσεις να θεσπίσει κανόνες. Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και για ανάπτυξη εάν δεν υπάρξουν σαφείς κανόνες.

4 Κανόνες ως προς το ποια εφορεία έχει την κύρια αρμοδιότητα ώστε ο μηχανικός να επικοινωνεί μόνο με αυτή και αυτή όταν κρίνει αναγκαίο να ζητά την γνώμη των υπολοίπων. Κανόνες ως προς το επιστημονικό προσωπικό που θα χειρίζεται τα θέματα. Όσο σαφές και αυτονόητο είναι ότι θέματα που σχετίζονται με τις αρχαιότητες και τα μνημεία πρέπει να τα χειρίζονται αρχαιολόγοι, τόσο σαφές και αυτονόητο είναι ότι ο έλεγχος των μορφολογικών στοιχείων πρέπει να πάψει να ασκείται από αρχαιολόγους και να ασκείται μόνο από τα συμβούλια αρχιτεκτονικής στα οποία προφανώς πρέπει να συμμετέχουν αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι του ΥΠΠΟ. Εννοείται ότι όλα αυτά αφορούν στον έλεγχο μελετών και την χορήγηση γνωμοδοτήσεων εν όψει πραγματοποίησης επενδύσεων και όχι στον έλεγχο των χωματουργικών που θεωρούμε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των αρχαιολόγων των εφορειών και την ευθύνη για την γνωστοποίηση της έναρξης των εργασιών στους ιδιοκτήτες. Θεωρούμε ότι πρέπει να επικρατήσει κανόνας σύμφωνα με τον οποίο οι μελέτες θα κρίνονται από επιστήμονες με το γνωστικό υπόβαθρο και το επαγγελματικό δικαίωμα της σύνταξης τους. Είναι αναγκαίο με την ευκαιρία της αλλαγής του τρόπου έκδοση των αδειών να διορθωθούν και εξορθολογιστούν όλες οι σχετικές διαδικασίες που έχουν σχέση με αυτές ώστε ο μηχανικός να μπορεί να παίξει σωστά τον προδήλως ουσιαστικό ρόλο που έχει στην αναπτυξιακή διαδικασία. Γενικά η κάθε περίπτωση που για την έκδοση της έγκρισης ή της άδειας δόμησης απαιτείται έγκριση μελετών ή γνωμοδότηση άλλων υπηρεσιών, πρέπει να εξεταστεί και να συγχωνευθούν όλες αυτές οι διαδικασίες σε σύστημα «μιας στάσης» για τον πολίτη. Το τεχνικό επιμελητήριο, ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας οφείλει να συγκροτήσει διεπιστημονική ομάδα εργασίας με την συμμετοχή στελεχών του από όλες τις περιφέρειες η οποία θα μελετήσει την νομοθεσία και θα προδιαγράψει ένα σύστημα «μιας στάσης» με το οποίο εύκολα και σε προδιαγεγραμμένο χρόνο θα χορηγούνται όλες οι εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις που απαιτούνται. Β. ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ Δεδομένου ότι πέρα από εξαγγελίες γενικού τύπου και από διαρροές στον τύπο θέσεων και προθέσεων δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κείμενο επί του οποίου θα μπορούσαμε να τοποθετηθούμε.

5 Έτσι θα περιοριστούμε στην διατύπωση γενικών θέσεων τις οποίες θα προωθήσουμε στους αποδέκτες που εμείς νομίζουμε ότι πρέπει. Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι ο μεγάλος όγκος των αυθαιρέτων οφείλεται στο ότι η Ελληνική πολιτεία δεν φρόντισε να οργανώσει τον χώρο με τους σχεδιασμούς που έπρεπε (πολεοδομικούς, χωροταξικούς) ώστε να είναι δυνατό να γίνει εκτόνωση της εκάστοτε πολεοδομικής πίεσης, με νόμιμο τρόπο. Στην συνέχεια η Ελληνική πολιτεία χρησιμοποίησε το εφεύρημα της «νομιμοποίησης» των αυθαιρέτων με το οποίο πέρα από τα όποια θετικά για τους πολίτες -που απλά αυθαιρέτησαν για να καλύψουν υπαρκτές στεγαστικές τους ανάγκες μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων τους- «διαπαιδαγώγησε» την Ελληνική κοινωνία στο αξίωμα «φτιάξε ένα αυθαίρετο και κάποια στιγμή θα το νομιμοποιήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕ δεν μπορεί παρά προσδιορίσει τα σημεία που θα αποτελούν την βάση της όποιας συζήτησης για το θέμα των αυθαιρέτων: Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η αναζήτηση τρόπων ανάσχεσης του φαινομένου ή πιο απλά ελέγχου των κατασκευών την σωστή στιγμή ώστε να διασφαλίζεται το σύννομο των κατασκευών. Σε αυτό δεν αρκεί ο κατά στάδια έλεγχος των κατασκευών που θα εκτελούνται με νόμιμες άδειες αλλά φυσικά πρέπει να προβλεφθεί ποια κρατική αρχή θα επιφορτιστεί με το καθήκον του ελέγχου ΟΛΩΝ των κατασκευών για την ύπαρξη άδειας. Πρέπει δηλαδή να ανατεθεί σε κρατική ή δημοτική αρχή το καθήκον του αυτεπάγγελτου ελέγχουν ύπαρξης άδειας για όλες τις κατασκευές με τρόπο που αν επιτευχθεί η κατασκευή οικοδομής χωρίς άδειας να υπάρχει συνυπευθυνότητα της αρχής αυτής. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης που αφορούν στους ελέγχους είναι πλήρεις και μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Τα πρόστιμα που τελικώς επιβάλλονται σε αυθαίρετες κατασκευές εν όψει νομιμοποίησης τους να είναι αυτά που προέβλεπε η νομοθεσία του χρόνου κατασκευής τους. Είναι έξω από την λογική μας τόσο η αναδρομικότητα στην εφαρμογή του νόμου όσο το «συγχωροχάρτι». Θεωρούμε ότι η όποια ρύθμιση δεν πρέπει να αφορά στα πρόστιμα αλλά ίσως στην διαδικασία και το αντικείμενο. Σε κάθε όμως περίπτωση η δυνατότητα που έχει η πολιτεία να θεσπίζει τρόπους «νομιμοποίησης» αυθαιρέτων πρέπει να σταματήσει με την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε όποιος στο μέλλον ονειρευτεί αυθαίρετο να γνωρίζει ότι αυτό αέναα θα είναι εκτός νόμου. Το πιο λαμπρό παράδειγμα για αποφυγή είναι ο τρόπος «τακτοποίησης» των ΗΧ με τον οποίο δικαιώθηκαν όλοι εκείνοι οι μηχανικοί που ενσυνείδητα σχεδίαζαν ΗΧ για να κλειστούν, όλοι εκείνοι οι κατασκευαστές που τους έκλεισαν για να «πουλήσουν» και να κερδίσουν με την πολιτεία να στέλνει τον

6 λογαριασμό στους τελικούς καταναλωτές που απλώς αγόρασαν ένα διαμέρισμα λίγο μεγαλύτερο από «όσο λένε τα χαρτιά». Εν όψει νέων ρυθμίσεων πρέπει ως ΤΕΕ να τοποθετηθούμε στο μεγάλο θέμα των ευθυνών των μελών μας στα φαινόμενα της αυθαίρετης δόμησης και να αναζητήσουμε τρόπους αυτοκάθαρσης. Η δρομολόγηση του σχεδιασμού που είναι απαραίτητο να γίνει για την αύξηση των δομήσιμων επιφανειών (ΣΧΟΑΠ, πολεοδομήσεις, οριοθετήσεις κλπ) είναι μια βασική ένδειξη καλής διάθεσης από την πολιτεία. Το ΤΕΕ έχει φυσική ευθύνη να πείσει την πολιτεία για την αναγκαιότητα αυτών των σχεδιασμών και για το πώς η έλλειψη τους είναι από τα αίτια των οικοδομικών αυθαιρεσιών. Εφόσον γίνουν δεκτά τα προεκτεθέντα και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει νέα γενιά αυθαιρέτων είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε με ρυθμίσεις που θα επιλύουν το πρόβλημα οριστικά. Η ιδέα του πράσινου ισοζυγίου μας βρίσκει σύμφωνους. Αρκεί να προσδιορίζονται με σαφήνεια και ορθολογισμό τα γεωγραφικά όρια μέσα στα οποία αυτό θα νοείται καθώς είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ισοζύγιο ανάμεσα σε μια περιοχή εκτός σχεδίου και σε μια εντός σχεδίου ή ακόμα-ακόμα ανάμεσα σε δύο περιοχές του ίδιου ρυμοτομικού σχεδίου αλλά διαφορετικού τομέα συντελεστή δόμησης. Πράσινο ισοζύγιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ανάμεσα σε περιοχές με διαφορετικό συντελεστή δόμησης εάν η αριθμητική σχέση των συντελεστών δόμησης «περνούσε» και στην μεταφορά.

Προς : 1. ΓΕΩΤΕΕ - Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ

Προς : 1. ΓΕΩΤΕΕ - Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ Νικόλαος Μπόκαρης Δασολόγος Α.Π.Θ Συντονιστής Ο.Ε ΓΕΩΤΕΕ Δ/νση Επικοινωνίας Χαλκοκονδύλη 31 Αθήνα ΤΚ10164 Τηλ. 2102124606-7 fax 2015242408 email: nbokaris@yahoo.gr Αθήνα 6/5/2013 Προς : 1. ΓΕΩΤΕΕ - Πρόεδρο

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός δράσης ΤΕΕ Tμ. Δωδ/σου

Απολογισμός δράσης ΤΕΕ Tμ. Δωδ/σου Απολογισμός δράσης ΤΕΕ Tμ. Δωδ/σου Χρονική περίοδος Μάρτιος 2007 Δεκ. 2009 Εισαγωγικό σημείωμα προέδρου Από την καθολική ψηφοφορία των εκλογών του Νοεμβρίου του 2006, εξελέγη το Σώμα της Αντιπροσωπείας

Διαβάστε περισσότερα

που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΠΟΛΗ για WINDOWS 2008

που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΠΟΛΗ για WINDOWS 2008 Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 13 «Προσαρµογή Λογισµικού-Φάση ΙΙΙ» της Πράξης «Επαγγελµατικό λογισµικό στην ΤΕΕ: επιµόρφωση και εφαρµογή» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.3, Ενέργεια 2.3.2) που συγχρηµατοδοτείται

Διαβάστε περισσότερα

Πλημμέλειες των οικοδομικών αδειών

Πλημμέλειες των οικοδομικών αδειών 1 Πλημμέλειες των οικοδομικών αδειών Δημήτρης Βασιλειάδης, Πάρεδρος Συμβουλίου Επικρατείας Διάγραμμα 1. Εισαγωγή 2. Ισχύον νομοθετικό καθεστώς και σχέση των πρόσφατων νομοθετημάτων 3. Ορισμός και νομική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ο Μηχανικός. σήμερα ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 - ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 62

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ. Ο Μηχανικός. σήμερα ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 - ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 62 Κόρινθος 1 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Ο Μηχανικός ΑΠΡΙΛΙΟΥ-ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 - ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 62 Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι των τελευταίων 60 χρόνων. Το ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. Θεσμικό Πλαίσιο Παραγωγής Ιδιωτικών Έργων Πρόταση του ΤΕΕ για το Σχέδιο Νόμου

Αιτιολογική έκθεση. Θεσμικό Πλαίσιο Παραγωγής Ιδιωτικών Έργων Πρόταση του ΤΕΕ για το Σχέδιο Νόμου Αιτιολογική έκθεση Θεσμικό Πλαίσιο Παραγωγής Ιδιωτικών Έργων Πρόταση του ΤΕΕ για το Σχέδιο Νόμου 1. Πρόλογος. Αιτιολογική έκθεση της πρότασης του ΤΕΕ Η εκτέλεση των ιδιωτικών έργων προϋποθέτει ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

«Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις»

«Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις» Σκοπός του παρόντος σχεδίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 10 χρόνια εφαρμογής ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Σεπτέμβριος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΙ. ΙΙΙ. ΙV. V. Πρόλογος σ.3 Συντομογραφίες Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΙΟ ΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΙΟ ΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ Εξωραϊστικός πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος «Ο Αρδηττός», Γειτονιά, Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου, Κίνηση Πολιτών Φιλοπάππου, Κίνηση Πολιτών Άνω Πετραλώνων, Μέγας

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤ ΑΡΘΡΟΝ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Επιτάχυνση της Ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής» 1. ΑΡΘΡΟ 1 ΕΘΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Αυθαίρετη

Διαβάστε περισσότερα

Της από 24-10-2013 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου. Αριθ. Πρακτικού: 28/24-10-2013 Αριθ. Απόφασης: 651/24-10-2013

Της από 24-10-2013 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου. Αριθ. Πρακτικού: 28/24-10-2013 Αριθ. Απόφασης: 651/24-10-2013 Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Υ Της από 24-10-2013 Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου Αριθ. Πρακτικού: 28/24-10-2013 Αριθ. Απόφασης: 651/24-10-2013 Στη Ρόδο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 2 Αυγούστου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 2 Αυγούστου 2011 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 2 Αυγούστου 2011 Θέμα: Σχέδιο νόμου «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Μάρτιος 2011 Γιατί κρύβονται οι δημοτικές παρατάξεις; Εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει στο δήμο μας η διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου,

Διαβάστε περισσότερα

Άποψη του ΣΕΜΠΧΠΑ για την προωθούμενη από το ΥΠΕΚΑ μεταρρύθμιση του συστήματος για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Άποψη του ΣΕΜΠΧΠΑ για την προωθούμενη από το ΥΠΕΚΑ μεταρρύθμιση του συστήματος για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Άποψη του ΣΕΜΠΧΠΑ για την προωθούμενη από το ΥΠΕΚΑ μεταρρύθμιση του συστήματος για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Πρώτη φάση: Έκθεση της Επιτροπής Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης

Διαβάστε περισσότερα

01/ 424 ΤΕΥΧΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: 4055 AYΓOYΣTOΣ 2011, ENTYΠO KΛEIΣTO, AP. AΔEIAΣ 157/92, K.T.Θ. TIMH 0.01 E AY ΓOYΣTO Σ 2 0 1 1 ΤΕΥΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22

01/ 424 ΤΕΥΧΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: 4055 AYΓOYΣTOΣ 2011, ENTYΠO KΛEIΣTO, AP. AΔEIAΣ 157/92, K.T.Θ. TIMH 0.01 E AY ΓOYΣTO Σ 2 0 1 1 ΤΕΥΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22 01/ 424 ΤΕΥΧΟΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: 4055 AYΓOYΣTOΣ 2011, ENTYΠO KΛEIΣTO, AP. AΔEIAΣ 157/92, K.T.Θ. TIMH 0.01 E ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 22 Tιμοκατάλογος Eνοικίασης Aιθουσών TEE/TKM* Aίθουσες Kαθημερινή πρωί ή απόγευμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΕ

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΕ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ο Μηχανικός ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ σήμερα ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 64 4 KΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΝΑΣ ΕΦΙΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Εθνική Έκθεση για την Ελλάδα Μάρτιος 2011 Η έκθεση αυτή ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του έργου PV LEGAL με

Διαβάστε περισσότερα

381. Διώροφο κτίριο έχει οικοδομική άδεια (1979), η οποία όμως εκδόθηκε σε μη άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο (το τοπογραφικό της άδειας έδειχνε μεγαλύτερο πρόσωπο οικοπέδου από ότι στην πραγματικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Εισήγησης

Περιεχόμενα Εισήγησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Σεμινάριο: «ημόσια Έργα και Μελέτες» Συμβάσεις Μελετών ημοσίων Έργων και Παροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) ως εργαλείο επιχειρησιακού σχεδιασμού

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) ως εργαλείο επιχειρησιακού σχεδιασμού Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Το επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan) ως εργαλείο επιχειρησιακού σχεδιασμού ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΣΩΦΡΟΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ. «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ. «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Πτυχιακή εργασία

ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ. Πτυχιακή εργασία Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Πτυχιακή εργασία Η εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων στην Ελλάδα: 36,38,39. Ανάλυση, σύγκριση με το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΑ ΘΈΜΑΤΑ ΕΞΕΤΆΣΕΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΑ ΘΈΜΑΤΑ ΕΞΕΤΆΣΕΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΌΜΕΝΑ ΘΈΜΑΤΑ ΕΞΕΤΆΣΕΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΜΟΣ Α ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ Κοινό στοιχείο όλων των ορισμών που κατά καιρούς δόθηκαν στον όρο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΗ ΣΟ ΦΕΔΙΟ ΝΟΜΟΤ. «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, και Ελέγχου Κατασκευών»

ΑΙΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΗ ΣΟ ΦΕΔΙΟ ΝΟΜΟΤ. «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, και Ελέγχου Κατασκευών» ΑΙΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΗ ΣΟ ΦΕΔΙΟ ΝΟΜΟΤ «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, και Ελέγχου Κατασκευών» ΕΠΙ ΣΗ ΑΡΦΗ 1.Η ανάγκη για την θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου για την έκδοση αδειών δόμησης, τον αδιάβλητο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4067

ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4067 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 4067 (ΦΕΚ 79 Α', 09-04-2012) Ομάδα Εργασίας: Αθανάσιος Ζυγούρης, αρχιτέκτων Ευαγγελίνα

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α. Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός

Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α. Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή» 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014 Τίτλος εισήγησης: Το θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ανταποκριθήκατε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ. Συνεδρίαση 14 ης Ιανουαρίου 2010. Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. για τη διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ. Συνεδρίαση 14 ης Ιανουαρίου 2010. Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. για τη διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου ΠΡΑΚΤΙΚΑ Συνεδρίαση 14 ης Ιανουαρίου 2010 Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διαμόρφωση Σχεδίου Νόμου περί εργασιακών σχέσεων ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ Νομοπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα