ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΜΑΖΗΣ ΤΟ GRAAL: ΕΝΑ ΜΥΗΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΜΑΖΗΣ ΤΟ GRAAL: ΕΝΑ ΜΥΗΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ"

Transcript

1 ΓΙΑΝΝΗΣ Θ. ΜΑΖΗΣ ΤΟ GRAAL: ΕΝΑ ΜΥΗΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

2 ΤΟ GRAAL Μεταξύ 1180 και 1190 το Graal εμφανίστηκε στην ευρωπαϊκή Λογοτεχνία χάρις στον εκ Καμπανίας διηγηματογράφο, τον Chrιtien de Troyes. O Chrιtien de Troyes ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο πιστός συγγραφέας της Μαρίας της Καμπανίας, κόρης της Ελεονώρας της Ακουϊτανίας και απ ό,τι γνωρίζουμε είχε επαφές με την βασίλισσα-δούκισσα όταν αυτή είχε την αυλή της στο Πουατιέ, μια αυλή η οποία δεχόταν πλήθος ποιητών, μουσικών και καλλιτεχνών κελτικής, οξιτανικής, αγγλο-νορμανδικής και βρετονικής καταγωγής, αποτελώντας έτσι ένα εξαιρετικό κρατήρα ανάμιξης όλων των υπαρχόντων ευρωπαϊκών πολιτισμών και ευρωπαϊκών προφορικών παραδόσεων 1. Είναι δε πολύ πιθανό όλοι οι κέλτικοι μύθοι να έχουν εισβάλλει μέσω του Πουατιέ στη γαλλόφωνη Λογοτεχνία έχοντας επηρεασθεί εν τω μεταξύ από όλες τις πτυχές του oξιτανικού ανθρωπισμού για να αναμιχθούν τελικά και να αποτελέσουν ένα κράμα που διέπονταν από τις αρχές μιας εκλεπτυσμένης κοινωνίας αυλικών. Πρέπει εδώ να σημειωθεί όμως ότι κανένας πριν από τον Chrιtien de Troyes δεν ανέφερε το όνομα του Graal, και κανένα έργο φιλολογικό που ασχολήθηκε με το Graal δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητο, κατά το μέρος ή το όλον, από το Perceval ou le Conte du Graal του Chrιtien de Troyes. Παρατηρούμε ότι στο κείμενο του Chrιtien, το Graal είναι ένα κοινό όνομα. Το όνομα καθεαυτό άλλωστε δεν έχει τίποτα το μυστηριώδες: προέρχεται από το λατινικό cratalis, το προερχόμενο από το ελληνικό κρατήρ, μεσολαβούντος του οξιτανικού cratale. Εξελίχθηκε δε στη νεότερη οξιτανική γλώσσα ως grazala, δηλ. δοχείο πήλινο αβαθές.

3 Στο Συνέδριο του Στρασβούργου που έγινε το 1954, με θέμα τους γκρααλικούς μύθους, ο Mario Roques κατέγραψε τις ποικιλίες της λέξεως Graal στις parlers d oil. Από το λατινικό cratalis περνάμε στο griau, gruau, grι, guerlaud, grιlot, grιil, κ.τ.λ. πάντα με την έννοια του δοχείου με ευρύ στόμιο, του αβαθούς δοχείου. Οι λέξεις grazal, grιal είναι λέξεις της οξιτανικής γλώσσας με την ίδια σημασία 2. 1 Βλ. το κεφάλαιο «Η βασίλισσα των Τροβαδούρων- La reine des Troubadours», σ , στο βιβλίο του J. Markale, Alienor d Aquitaine, Payot, Paris, Όμως για τον Wolfram von Eschenbach το graal αποκτά περιέργως την σημασία του λίθου. Lapsit exillis. Πέτρα που πεσε απ τον ουρανό. Η Emma Jung στο βιβλίο της για το μύθο του Graal, βασιζόμενη πάνω στις έρευνες του K. Jung, απέδειξε πως τα δύο σύμβολα είναι συναφή. (βλ. σχετ. Chrιtien de Troyes, Perceval ou le Roman du Graal, με πρόλογο του Armand HOOG, σελ. 20, gallimard, 1974.

4 Ο Μύθος του Perceval. A. Το ενδομήτριο-παραδείσιο στάδιο. Ο Perceval, που δεν γνωρίζει ακόμη το όνομά του, είναι ένας νέος άνδρας που ζει με τη χήρα μητέρα του στο Δάσος. Είναι «ο γυιός της Χήρας» Δέσποινας. Ο πατέρας του είχε πληγωθεί στα πόδια και έζησε για πολύ καιρό ανάπηρος πριν να πεθάνει. Τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του είχαν σκοτωθεί στον πόλεμο. Η μητέρα του, για να γλυτώσει το νεαρό Perceval τον απομακρύνει από τον κόσμο και τον κρατά στο Δάσος μαζί της, μακρυά από τους πειρασμούς των μαχών και των όπλων. Εκεί ο νεαρός περνά τον καιρό του κυνηγώντας. Κάποια μέρα συναντά κάποιους περαστικούς Ιππότες, θαμπώνεται, στην αρχή τους περνά για διαβόλους, μετά για αγγέλους και τελικά μαθαίνει ότι πρόκειται για Ιππότες της Αυλής του βασιληά Αρθούρου. Αμέσως ζητά από τη μητέρα του να του επιτρέψει να πάει και αυτός στην Αυλή του Αρθούρου και να γίνει κι αυτός Ιππότης. Μπροστά στην επιμονή του η Χήρα Δέσποινα υποχωρεί. Του δίνει όμως κάποιες τελευταίες συμβουλές οι οποίες κάθε άλλο παρά του ευκολύνουν το στόχο εφόσον τις ακολουθεί ανοήτως κατά λέξη, όπως θα δούμε, και τον αφήνει να φύγει αφού τον συνοδέψει μέχρι την άκρη του Δάσους όπου υπάρχει μια γέφυρα. Ο Perceval περνάει την γέφυρα, αλλά εν τω μεταξύ η μητέρα του μέσα στον πόνο της χάνει τις αισθήσεις της. Ο Perceval τη βλέπει αλλά δεν γυρνά να την σηκώσει. Η μητέρα του πεθαίνει. Αυτό το γεγονός αποτελεί αμαρτία κατά τη χριστιανική ηθική και εξ αιτίας αυτού του αμαρτήματος ο Perceval θα αποτύχει κατά την πρώτη του δοκιμασία μέσα στον Πύργο του Graal, όπως θα δούμε παρακάτω.

5 Όλο αυτό το πρώτο μέρος του μύθου θυμίζει το κοινότατο παραμύθι, που συναντά κανείς σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Είναι η ιστορία ενός νεαρού, συνήθως φτωχού, στην περίπτωσή μας πρόκειται για τελείως πτωχό τω πνεύματι- πράγμα αντίστοιχο- ο οποίος εγκαταλείπει τους γονείς του για να κάνει την τύχη του. Συνήθως πρόκειται για τον τρίτο γυιό. Έτσι συμβαίνει κι εδώ. Αυτός ο γυιός δεν φαίνεται το ίδιο ικανός με τους προηγούμενους οι οποίοι κι αυτοί, παρόλη την ευφυία τους, απέτυχαν. Εν τούτοις, εκείνος είναι αυτός που θα πετύχει. Ένα Lai της Βρεττάνης, παρουσιάζει το ίδιο θέμα, πρόκειται για το Lai de Tyolet 1 μόνο που σ αυτό δίδεται μεγάλη έμφαση στον άξεστο χαρακτήρα του ήρωα. Επίσης δεν επρόκειτο απλώς για έναν καλό κυνηγό αλλά για κάποιον ο οποίος εγνώριζε τις φωνές των ζώων του Δάσους τις οποίες εμιμείτο για να τα παρασύρει. Είναι λοιπόν «αυτός που γνωρίζει τη φωνή των ζώων» για να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο ενός πολύ γνωστού λαϊκού παραμυθιού. Έτσι στο Lai de Tyolet μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον προορισμό του ήρωά μας. Είναι αυτός που μπορεί να μιλά στα ζώα, είναι ο κύριος των ζώων, είναι ο Σαμάνος 2 ο οποίος προσπαθεί να ξαναφτιάξει τις προϋποθέσεις για την αναγέννηση των πρωταρχικών Χρόνων, όπου άνθρωποι και ζώα ζούσαν μαζί με κατανόηση μέσα στον παραδεισιακό Κήπο (το Δάσος) της Εδέμ, πριν από το λάθος του Αδάμ.

6 Στο υπόλοιπο όμως παραμύθι δεν βλέπουμε πουθενά να γίνεται λόγος ούτε για Graal, ούτε για την πομπή του, ούτε για κάποιον πληγωμένο βασιληά που πρέπει να γιατρευθεί. Ο Chrιtien de Troyes σέβεται ευλαβικά το σχήμα του λαϊκού παραμυθιού. Ο Perceval είναι πράγματι ο Jean le Sot 3, ο «Κουτόγιαννος», όνομα που συναντάμε τις περισσότερες φορές όταν αναφερόμαστε στον ήρωα αυτού του τύπου των παραμυθιών και στην Ελλάδα ακόμα. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ιωάννης είναι ο μικρότερος μαθητής του Ιησού και ο πλέον αγαπητός, από την άλλη πλευρά ο Ιωάννης είναι και ο Μέγας Μύστης του, εκείνος ο οποίος τον βάπτισε, ο διδάσκαλός του. Σε ό,τι αφορά τώρα τη σκηνή του αποχωρισμού με τη μητέρα του, πολλά είναι τα άκρως ενδιαφέροντα σημεία: Εκεί ο ήρωας, από την κατάσταση της παραδεισιακής ασυνειδησίας όταν ήταν μαζί με την μητέρα του στο Δάσος (Κήπος της Εδέμ), άρα στο ενδομήτριο στάδιο, περνώντας τη γέφυρα απέκοψε τον Ομφάλιο Λώρο που αυτή συμβόλιζε και γεννήθηκε. Προσοχή, όχι «ξαναγεννήθηκε» αλλά «γεννήθηκε» για πρώτη φορά. Η γέννηση αυτή ήταν επώδυνη (θάνατος της μητέρας) γιατί άργησε να γίνει. Η αντιμετώπιση της πραγματικότητας ήταν ένα φοβερό σοκ για τον ήρωα. Ήταν όμως αργά να επιστρέψει πια στη μήτρα όπου υπήρχε η προηγούμενη παραδείσια ανεμελιά και προστασία. Άλλωστε ούτε καν το σκέφτηκε κάτι τέτοιο (η μητέρα πέφτει κι αυτός δεν γυρίζει καν να την κoιτάξει). Το γεγονός ήταν τετελεσμένο και άνευ επιστροφής (θάνατος της Μητέρας). 1 Βλ. Le Coeur Mangι, rιcis ιrotiques et courtois prιsentιs par Claude Gaingnebert, Stock-Plus, Paris, 1979, σ Σ.Σ.: βλ. J. MARKALE, Le Graal, RETZ, Paris, Σ.Σ.: βλ. το παραμύθι Le Merle au bec d Or, στο βιβλίο του J. MARKALE, Contes Populaires de toutes les Bretagne, Ouest-France, Rennes, 1977, σ

7 1 ος Κύκλος της Μύησης 1 ο επίπεδο: Στο δρόμο του, στο στάδιο δηλ. της έναρξης της πορείας προς την ωριμότητα, συναντά μια νεαρή Δέσποινα απ την οποία αποσπά με τη βία το δαχτυλίδι, τρεις πίττες και επτά φιλιά. Οι ενέργειές του αυτές, αδέξιες είν αλήθεια, υπαγορεύθηκαν από την τάση του να ακολουθεί κατά γράμμα, όπως είπαμε, τις συμβουλές της μητέρας του. Η Δέσποινα από την οποία αποσπά τα τρία είδη αντικειμένων, συμβολίζει προφανώς τον εξωτερικό κόσμο τον οποίο ακόμη δεν γνωρίζει και ως εκ τούτου η πρώτη του επαφή μ αυτόν καταλήγει σε αποτυχία. Τελικώς φθάνει στην Αυλή του Αρθούρου. Εκεί, χωρίς καμιά συστολή, γεγονός που οφείλεται στην αφέλειά του κι όχι στην κακή διαγωγή του, εισέρχεται μέσα στη σάλα της Στρογγυλής Τραπέζης έφιππος και βρίσκεται μπροστά στους υπόλοιπους Ιππότες και το βασιλικό ζεύγος: τη Βασίλισσα Γκουήνεβιρ, και το Βασιληά Αρθούρο. Η κατάσταση όμως είναι άσχημη: μόλις πριν λίγο μπήκε μέσα στην αίθουσα ένας άγνωστος Ιππότης, ο οποίος προσέβαλε σκαιώς τη Γκουήνεβιρ, χύνοντας πάνω στο φόρεμά της το περιεχόμενο του ποτηριού της, απείλησε όλους τους Ιππότες που παρευρίσκονταν στη σκηνή κι έφυγε. Η Βασίλισσα αποσύρθηκε με λυγμούς για την προσβολή που της έγινε και ο Perceval με μια πρωτόγνωρη αφέλεια προσφέρεται να τιμωρήσει το θρασύ Ιππότη, για να ξεπλύνει την προσβολή που έγινε στη Βασίλισσά του. Πράγματι σκοτώνει το θρασύ Ιππότη, μ ένα απ τα μικρά δόρατα που χρησιμοποιούσε στο κυνήγι, διότι αυτά ήσαν τα μόνα όπλα που ήξερε να χρησιμοποιεί. Παίρνει τα όπλα και την πανοπλία του νεκρού Ιππότη (ευγενή όπλα πολέμου και όχι κυνηγιού), υπόσχεται ότι θα εκδικηθεί τον Ιππότη Καίη που τον ειρωνεύτηκε και φεύγει αρνούμενος να χρησθεί Ιππότης από τον Αρθούρο του οποίου τη φήμη κρίνει υπερβολική και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα.

8 Μετά από την πρώτη του αυτή περιπέτεια, ο Ήρωάς μας περιπλανιέται στο δάσος πολύ ενοχλημένος από το γεγονός ότι δεν γνωρίζει να ιππεύει σωστά το πολεμικό άλογο του ιππότη και δεν ξέρει να χρησιμοποιεί τα ευγενή όπλα του που μόλις απέκτησε. Στη φάση αυτή του μύθου, βλέπουμε να τελειώνει ουσιαστικά ο πρώτος κύκλος του εσωτερικού ταξιδιού του Ήρωα. Η επιθυμία του να χρησθεί Ιππότης καταλήγει σε μια αποτυχία, αποτυχία που δημιουργείται από την πρώτη συνειδητή κριτική σκέψη του Perceval, αυτήν που του υπαγορεύει η ερμηνεία της ανήμπορης στάσης του Αρθούρου μπροστά στην προσβολή της γυναίκας του, της βασίλισσας Γκουήνεβιρ. Κρίνει πως τον ποθητό αυτόν τίτλο του Ιππότη, πρέπει να του τον απονείμει μόνον κάποιος που είναι ανώτερος απ αυτόν και, απ ό,τι φάνηκε, ο πανίσχυρος εγκόσμιος βασιληάς Αρθούρος δεν είναι ανώτερος απ αυτόν. Εξυπονοεί λοιπόν ο μύθος, ότι η Ιπποσύνη που ζητά ο Ήρωας δεν είναι εγκόσμια. 1 Πρόκειται για μια άλλη «πνευματική ή υπερκόσμια» Ιπποσύνη, που όμως δεν είναι ακόμη ο Ήρωάς μας σε θέση να συλλάβει ούτε καν υποσυνείδητα, διότι δεν έχει ακόμη υποστεί ένα ανώτερο στάδιο μύησης ή αλλοιώς δεν έχει περάσει σ ένα ανώτερο στάδιο συνειδητότητας. Εκείνο που συνέβη στη διάρκεια της πρώτης του επαφής με την Στρογγυλή Τράπεζα και τους Ιππότες της είναι η αρχή του τέλους του κύκλου της ασυνείδητης αντίληψης του σκοπού του, που δεν είναι άλλος παρά η εξεύρεση του Graal. Ας προσέξουμε το σημείο της εμφάνισης του ποτηριού του οποίου το περιεχόμενο έχυσε πάνω στη Βασίλισσα ο θρασύς Ιππότης. Το ποτήριο αυτό συμβολίζει ομιχλωδώς βέβαια, άρα στο λυκόφως του ασυνείδητου το Άγιο Graal.

9 Από την άλλη πλευρά, την ασυνείδητη φάση στην οποία βρίσκεται ο Ήρωας, τονίζει το γεγονός ότι ναι μεν είναι κάτοχος των ευγενών όπλων και της πανοπλίας του Ιππότη, αλλά δεν γνωρίζει τη χρήση τους, άρα είναι σαν να μην τα έχει. Η ευγενής τέχνη του πολέμου, δηλ. η συνειδητή βίωση της εγκόσμιας πραγματικότητας και η αντιμετώπισή της, του είναι άγνωστη. Γνωστή του ήταν μόνο η πρωτόγονη τέχνη της επιβίωσης, του κυνηγιού, δηλ. της παραδείσιας ενδομήτριας ζωής εν πλήρει προστασία και χωρίς καμμία σκέψη και βάσανο για το πώς θα την επιτύχει εφόσον όλα φροντίζονται από την ίδια τη φύση: το ασυνείδητο, με τη σημειολογική αναφορά στο στοιχείο του Δάσους. Κι όμως, αυτά τα όπλα είναι τα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να επιτύχει το στόχο του, τον οποίον επίσης δεν γνωρίζει σ αυτήν τη φάση του μύθου.

10 2 ο επίπεδο: Στο σημείο αυτό της περιπλάνησής του, ο Perceval, συναντά το Γέροντα Προεστό Gornemant de Gorhaut, ο οποίος τον φιλοξενεί στον Πύργο και του μαθαίνει να ιππεύει και να χρησιμοποιεί το ξίφος και την πολεμική λόγχη, τα ευγενή δηλαδή πολεμικά του όπλα. Επίσης του δίδει συμβουλές που ουσιαστικά αναιρούν αυτές που του έδωσε η μητέρα του. Ο Γέροντας Προεστός Ιππότης του λέει ότι πρέπει να παύσει να αναφέρεται στις συμβουλές της μητέρας του και να αρχίσει πια να αναφέρεται στις δικές του, αλλοιώς θα τον θεωρήσουν επιπόλαιο ή ανόητο. Η φάση αυτή του μύθου αποτελεί εμφανέστατο σταθμό μύησης του Ήρωα στο αμέσως ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας. Υπάρχουν όλα τα σημειολογικά μέρη που είναι απαραίτητα για να στοιχειοθετήσουν αυτή την άποψη. 1. Υπάρχει πρώτα απ όλα ο Μύστης Διδάσκαλος, ο γέροντας Προεστός Gornemant de Gorhaut. 2. Υπάρχει το αντικείμενο της μύησης, η διδαχή στη χρήση των ευγενών όπλων και οι πρώτοι κανόνες που θα αποτελούσαν τη βάση για την έναρξη της υποσυνείδητης ζωής του Ήρωα. Τα ευγενή αυτά όπλα χρειάζονται για τις εγκόσμιες μάχες που θα δώσει ο Ήρωας οπλισμένος με τη μερική γνώση, την υποσυνείδητη δηλ. γνώση, του τι κάνει. Μη γνωρίζοντας όμως ακόμη: α) γιατί το κάνει και β) ποιος είναι αυτός ο ίδιος που το κάνει. Οι Συμβουλές του Γέροντα θα χρειασθούν για τις πνευματικές του μάχες προς την απόκτηση συνείδησης. Η διακοπή με το στάδιο του ασυνείδητου και η έναρξη του σταδίου του υποσυνείδητου γίνεται ακόμα πιο εμφανής, αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την σημασία των συμβουλών του Γέροντα Μύστη Διδασκάλου οι οποίες του αφαιρούν το δικαίωμα να αναφέρεται στις μητρικές συμβουλές (στο ενδομήτριο δηλ. στάδιο) αλλά πρέπει πλέον να κάνει αναφορά στις δικές του (πρώτη φάση της συνειδητότητας).

11 3 ο επίπεδο: Την επόμενη μέρα ο Perceval συναντά την όμορφη Δέσποινα Blanchefleur στην οποία υπόσχεται, ακολουθώντας τις συμβουλές της μητέρας του, ότι θα την απαλλάξει από τους εχθρούς της που θέλουν να την εκδιώξουν από τα εδάφη της. Την ίδια νύχτα μοιράζεται με την ωραία Δέσποινα το κρεβάτι του. Την επόμενη ο Perceval πολεμάει τους εχθρούς της Blanchefleur, τον Clamadeu και το πρωτοπαλλήκαρό του, τον Anguingeron. Τους νικά και τους στέλνει αιχμαλώτους στην Αυλή του Αρθούρου, στέλνοντας παράλληλα μαζί τους μήνυμα στον είρωνα Καίη ότι θα τον εκδικηθεί. Μένει λίγο καιρό κοντά στην Blanchefleur, αλλά η εικόνα της μάνας του τον στοιχειώνει: φεύγει για να την ξαναβρεί. Εδώ φθάνουμε στην αρχή του τέλους ενός ολόκληρου κύκλου. Το τέλος του κύκλου αυτού θα ολοκληρωθεί μπροστά στην πομπή του Graal, που θα αποδείξει ότι ο Ήρωάς μας είναι ακόμη ανέτοιμος ν αγγίξει τη Γνώση, έστω κι αν αυτή

12 τον τράβηξε σχεδόν απ το μανίκι. Η ολοκλήρωση του περάσματος από το στάδιο του ασυνειδήτου στο στάδιο του υποσυνειδήτου, αποδεικνύεται και από ακόμα ένα στοιχείο, μερικής έστω αυτογνωσίας, την πρώτη σωματική επαφή του Ήρωα με την Blanchefleur.

13 Οι συνεχιστές του Chrιtien de Troyes, οι οποίοι δεν εγνώριζαν κανέναν άλλο μύθο εκτός απ αυτόν του Wolfram von Eschenbach, ασχολήθηκαν επί μακρόν με ό,τι αφορούσε στην απαραίτητη γι αυτούς «αγνότητα» του Perceval ώστε να είναι ικανός να ονομασθεί «Βασιλεύς του Graal». Η αντίληψη αυτή της μοναστικής, σχεδόν, αγνότητας του Ήρωα, πρέπει να ανήκει στην προσπάθεια του εκχριστιανισμού του παγανιστικού μύθου, με σκοπό να κρατηθεί στα πλαίσια του αποδεκτού από τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Έτσι, αφαιρέθηκαν όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία ήταν «ανήθικα» και μπορούσαν να ενοχλήσουν την χριστιανική αντίληψη περί ηθικής ανωτερότητας, συνδεδεμένης με τον ύπατο τίτλο που επιφυλασσόταν για τον Perceval. Ο Chrιtien όμως, όπως συμβαίνει άλλωστε και με το Γαλατικό θρύλο του Peredur, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη σωματική αγνότητα του Ήρωά του. Η αρχική Διονυσιακή του μύηση έρχεται να συμπληρώσει την αρχική Απολλώνια, ως ολοκλήρωση του πρώτου μυητικού του κύκλου. Σημειωτέον, ότι η πρώτη χρήση της ευγενούς πολεμικής τέχνης γίνεται με την παραίνεση της Blanchefleur, η οποία εμφανίζεται μ αυτόν τον τρόπο ως μύστης όχι μόνον στο σαρκικό αλλά και στον πολεμικό τομέα, και μάλιστα σε επίπεδο εφαρμογής, που συμβαδίζει θαυμάσια με το σύμβολο της Γης, τον αρχέτυπο του θηλυκού. Η κελτική μυθολογία και οι αρχαίοι κελτικοί μύθοι έχουν να επιδείξουν πολλά ανάλογα παραδείγματα ηρώων, αδύναμων ή αφελών, οι οποίοι μυήθηκαν στα όπλα και στον έρωτα από μάγισσες, χάνοντας αυτήν την ενδομήτρια αθωότητά τους και περνώντας στον κόσμο των αισθήσεων και των αντιθέσεων συνοδευόμενοι από τις συμβουλές αυτών των γυναικών, που μερικές φορές ήταν κωδικοποιημένες σε μια συμβολική γλώσσα. Στο Γαλατικό μύθο του Peredur, βλέπουμε ότι ο Ήρωας μυείται στις τέχνες του έρωτα και του πολέμου, στη διαλεκτική εν ολίγοις της ίδιας της ζωής, από τις μάγισσες του Kaerloyw. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην καρδιά της αρχαίας κελτικής παράδοσης. Πλήθος ιρλανδέζικων μυθολογικών αναφορών έχουν να επιδείξουν παραδείγματα αυτού του

14 είδους αλλά ιδιαίτερα δυο κείμενα προσφέρονται ως γλαφυρότερα. Το πρώτο είναι η «Εκπαίδευση του Cϋchulainn» 2 του οποίου μια διασωθείσα εκδοχή βρίσκεται σε ένα έγγραφο του 18 ου αιώνα και το δεύτερο η Courtise d Emer που έχει διασωθεί σε χειρόγραφο του 11 ου αιώνα. Μια εμβριθής ανάλυση αυτών των κειμένων μας παρουσιάζει μια άκρως πρωτόγονη κοινωνία η οποία εκυριαρχείτο από έθιμα και ήθη που ο χριστιανισμός δεν κατάφερε να εξαλείψει και των οποίων οι μνήμες παραμένουν ζωντανές.

15 Από αυτές τις πηγές λοιπόν μαθαίνουμε ότι γυναίκες πολεμιστές διδάσκουν τους νέους γόνους των ευγενών και μερικές απ αυτές φέρουν ονόματα όπως «η Φοβερή» ή «Τρομερή». Είναι βέβαια πραγματικός πειρασμός να σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται για δρυάδες. Αλλά δεν έχουμε καμμία απόδειξη ότι πρόκειται για καθεαυτού δρυάδες. Αντίθετα γνωρίζουμε από διάφορες μαρτυρίες ότι μερικές γυναίκες ανήκαν στις τάξεις των δρυιδών ιερέων με μια αρκετά γενική έννοια, ως προφήτισσες ή ποιήτριες. Θα ήταν λοιπόν δυνατόν να κατατάξουμε αυτές τις γυναίκες-πολεμιστές σε μια κατηγορία κατώτερη απ αυτήν των δρυιδών. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό για τις αρχαίες κελτικές κοινωνίες, όπου ο θεός του πολέμου δεν είναι αρσενικός όπως συμβαίνει στους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Θεά του πολέμου είναι μια θηλυκή θεότητα, της οποίας αγνοούμε μεν το γαλατικό αλλά γνωρίζουμε το ιρλανδικό της όνομα: ονομάζεται Bodbh ή Morigane που σημαίνει «κοράκι» 3. Ακριβώς μ αυτή τη μορφή του κορακιού εμφανίζεται η Bodbh- Morigane στις επικές διηγήσεις όπως και η Morgana των ιστοριών της Στρογγυλής Τραπέζης του Αρθουριανού κύκλου. Πρόκειται για την ίδια νεράϊδα-μάγισσαπολεμίστρια προσαρμοσμένη στην νοοτροπία του Μεσαίωνα.

16 Θα μπορούσε κανείς να συνδέσει το όνομα Bodbh με το γαλατικό όνομα bodo ή bodu που υποδηλώνει όχι μόνο το «κοράκι» αλλά και την «Νίκη» (Victoire). Πρέπει επίσης να σκεφθούμε ότι πολλές κορυφές λόφων ή βουνών στην Γαλλία, που έχουν το όνομα Saint Victoire, αποτελούσαν παλαιότερα χώρους λατρείας μιας αρχαίας κελτικής θεότητας του πολέμου. Ως εκ τούτου οι γυναίκες πολεμιστές που δίδαξαν το νεαρό ήρωα Cϋchulainn είναι μάλλον μάγισσες. Του διδάσκουν μια τέχνη που βρίσκεται μεταξύ μαγείας και πολεμικών τεχνών, παράλληλα όμως εθίζουν τον ήρωα και «στην λατρεία των μηρών τους» όπως αναφέρουν οι σχετικοί μύθοι. Προκύπτει λοιπόν ότι κάθε πολεμική μύηση για τους κέλτες, πρέπει να είναι ταυτόχρονα και μαγική αλλά και σαρκική. Αυτές ήταν οι διαδεδομένες πεποιθήσεις άλλωστε οι οποίες οδήγησαν τους χριστιανούς της Μεσαιωνικής Δύσης στα «κυνήγια των Μαγισσών» και στις δημόσιες πυρές. Χάρη σ αυτές τις γυναίκες και στην τέχνη τους, ο Cϋchulainn γίνεται σχεδόν ανίκητος. Όσο για έναν άλλο ιρλανδό ήρωα, τον Finn, κι αυτός αποκτά τις ίδιες μαγικο-πολεμικές ικανότητες πλάι σ αυτές τις γυναίκες που τον περιμάζεψαν μωρό, μετά το θάνατο των γονιών του. 4

17 Υπ αυτές λοιπόν τις συνθήκες δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην αποδώσουμε τις ιδιότητες αυτές στην Blanchefleur. Ιδιότητες που εκπηγάζουν όπως βλέπουμε μέσ απ τη νύχτα των χρόνων. Με την νίκη του πάνω στους εχθρούς της Δέσποινάς του, ο Ήρωας αποδεικνύει ότι έφθασε στην πολεμική του ωριμότητα. Έγινε κατά κάποιον τρόπο και αυτός ανίκητος. Πλήρης έρωτος και νικών, θαρρεί κανείς πως θα «συνταξιοδοτηθεί» πλέον. Ένας κλασσικός παραδοσιακός λαϊκός μύθος θα σταματούσε εκεί. Το δράμα όμως του Perceval είναι ότι ο αποχωρισμός του από τη μάνα του και από την παραδείσια κατάσταση του Δάσους του, υπήρξε τραυματικός, πράγμα που υποδηλώνει ο θάνατος της μάνας. Το τραύμα του, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και ως «τραύμα του Αδάμ», 5 ή τραυματική ανάμνηση του χαμένου παραδείσου. Η σύνδεσή του, λοιπόν, με τη μάνα του παραμένει ισχυρή, έστω και αν στο βάθος του υποσυνειδήτου του είναι πεπεισμένος ότι αυτή έχει πεθάνει. Θέλει να βεβαιωθεί ότι με οποιοδήποτε τρόπο, δηλ. να «γνωρίσει», εξ ού και η φυγή του. Δεν γνωρίζει όμως ούτε πού βρίσκεται ο ίδιος ούτε η περιοχή της μητέρας του. Ο Perceval είναι χαμένος σ έναν κόσμο που αν δεν είναι εχθρικός, είναι τουλάχιστον άγνωστος και παράξενος γι αυτόν. Εδώ έγκειται και η διαφορετική φύση της περιπλάνησης του Perceval από τις περιπλανήσεις των άλλων Ιπποτών του αρθουριανού κύκλου. Ένας αρθουριανός Ιππότης συνήθως εγκαταλείπει την Αυλή του αγαπητού του βασιληά και φεύγει εις άγραν ανδραγαθημάτων τα οποία πραγματοποιεί μόνος του και κατόπιν επιστρέφει για να τα διηγηθεί στους άλλους Ιππότες της Αυλής του Αρθούρου. Φυσικά η ατομική ανδρεία καθενός από τους Ιππότες του βασιληά λαμπρύνει ολόκληρη την Αυλή του Αρθούρου και την Κοινότητα των Ιπποτών της

18 Στρογγυλής Τραπέζης. Οπωσδήποτε και ο Perceval, κάθε φορά που νικά σ έναν αγώνα κάποιον αντίπαλό του, τον στέλνει να φυλακισθεί στην Αυλή του Αρθούρου, σεβόμενος την αρχή του ότι «ο φυλακισμένος του ενός είναι φυλακισμένος όλων». Εκείνο όμως που αναζητά δεν είναι αυτή καθ αυτή η ανδραγαθία: είναι ο ίδιος του ο εαυτός που αποτελεί το στόχο της έρευνάς του, διότι δεν γνωρίζει ακόμη ποιός είναι. Άλλωστε δεν γνωρίζει καν το όνομά του, πράγμα που αποδεικνύει την εσωτερική περιπλάνηση του Perceval. Μέχρι τότε ήταν απλώς «ο γυιός της Χήρας», ένας απλός «γαλάτης ιπποκόμος», εφόσον η μόνη αναφορά στις ρίζες του αφορά στη Γαλατία (Pays de Galles). Αυτή η άγνοια του ίδιου του του εαυτού, δικαιολογεί την ισχυρή του επιθυμία να ξαναβρεί την μητέρα του αλλά και την ασυνάρτητη πορεία του. Πρόκειται λοιπόν για μια εσωτερική περιπέτεια, ένα μακρύ εσωτερικό ταξίδι που έχει στόχο την αυτογνωσία. Η κινητήρια δύναμη αυτού του εσωτερικού ταξιδιού είναι η πανανθρώπινη επιθυμία της επιστροφής στην «κατ εξοχήν μήτρα», στη σκοτεινή αυτή γωνιά του Παραδείσιου Δάσους της μητέρας του.. Το σκοτεινό αυτό σύμβολο του μεταίχμιου ανάμεσα στην ανυπαρξία και την ύπαρξη, τον «κατ εξοχήν θάνατο» και την «κατ εξοχήν γέννηση», που στον μυητικό συμβολισμό του γκρααλικού παραμυθιού συμβολίζει τον «εν τη αγνοία» θάνατο και την «εν τη Γνώση» γέννηση. 1 Σ.Σ.: βλ. όπ. παραπ. 2 Σ.Σ. βλ. J. Markale, L popι celtique d Irlande, Payot, Paris, 1978, σελ Σ.Σ. βλ. σχετ. J. Markale, Le Graal 4 Σ.Σ. βλ. J. Markale, L popιe celtique d Irlande, Payot, Paris, Σ.Σ. Νάσιουτζικ, Α., Το τραύμα του Αδάμ, Κέδρος, Αθήνα, 1973.

19 2 ος Κύκλος της Μύησης Και να λοιπόν που στο δρόμο του Perceval μπροστά σ ένα ποτάμι που δεν μπορεί να περάσει, «γιατί δεν υπάρχει ούτε γέφυρα, ούτε διαβατάρης», βρίσκεται ο μυστηριώδης Βασιληάς-Ψαράς που τον προσκαλεί να περάσει τη νύχτα στον πύργο του. Ο Perceval ακολουθώντας τις οδηγίες του Βασιληά περιπλανιέται για αρκετή ώρα μέχρι που νομίζει ότι ο Βασιληάς τον κορόϊδεψε και τον έστειλε σκοπίμως να χαθεί για να του κάνει κακό. Πρώτη φορά βλέπουμε τον Perceval να κάνει τέτοιες πονηρές σκέψεις. Βέβαια σε λίγο, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του μέλλοντος οικοδεσπότη του, βρίσκει το δρόμο του και περνά στη μεγάλη σάλα του Πύργου, όπου τον περιμένει μια τεράστια καλοβαλμένη φωτιά, «λαμπερή και καθάρια». Μπροστά της κάθεται ο Βασιληάς-Ψαράς. Ο ήρωας αντιλαμβάνεται πως ο οικοδεσπότης του είναι ανάπηρος και από τα δύο του πόδια. Μετά από λίγο, ένας υπηρέτης φέρνει στο Βασιληά-Ψαρά ένα ξίφος «φτιαγμένο απ ένα ατσάλι τόσο σκληρό που δεν μπορούσε ποτέ να σπάσει, παρά μόνο σε μια μοναδική στιγμή ενός μεγάλου κινδύνου που την ήξερε μονάχα αυτός που το σφυρηλάτισε κι έβαψε τ ατσάλι του» 1. Ο βασιληάς δίνει το ξίφος αυτό στον Perceval ο οποίος δεν δείχνει να εκπλήσσεται. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή εμφανίζεται η περίφημη πομπή του Graal (Le Cortθge du Graal). A. Η Πομπή του Graal - Μπροστά προχωρεί ένας υπηρέτης με σιδερένιο ακόντιο κατάλευκο κι αστραφτερό. - Μια σταγόνα αίμα λαμπύριζε στην άκρη του ακοντίου και έφθανε μέχρι το χέρι του υπηρέτη. - Αμέσως μετά δύο πανέμορφοι άντρες με δύο ολόχρυσα σκαλιστά κηροπήγια που είχαν τουλάχιστον δέκα κεριά το καθένα. - Μια πανέμορφη ευγενική δέσποινα που κρατούσε το Graal με τα δυό της χέρια και η εκτυφλωτική λάμψη του σκέπαζε ακόμη και το φως των κεριών. - Το Graal ήταν ολόχρυσο στολισμένο με τις πιο σπάνιες πολύτιμες

20 πέτρες. Αμέσως μετά ακολουθούσε μια δέσποινα που κρατούσε στα χέρια της ένα «ασημένιο τεμαχιστήριο». Ο Perceval, διακριτικός και ακολουθώντας τις συμβουλές της μητέρας του, δεν υπέβαλε καμία ερώτηση για το τι ήταν αυτό που εξελισσόταν μπροστά του. Μετά από ένα γενναίο δείπνο, οδηγείται στο δωμάτιο όπου αποκοιμιέται μέχρι την επομένη. Τι οδυνηρή όμως έκπληξη τον περιμένει όταν ανοίγει τα μάτια του! Ο Πύργος είναι τελείως άδειος! Κανείς δε βρίσκεται μπροστά του, για να του εξηγήσει τι έχει συμβεί. Βγαίνει απ τον Πύργο και η γέφυρα της τάφρου σηκώνεται πίσω του. Ο Perceval ξαναμένει μόνος του και χαμένος στο Δάσος. Εκεί, σ αυτή τη νέα περιπλάνησή του, συναντά μια νέα κοπέλλα που κλαίει πάνω από το αποκεφαλισμένο πτώμα του φίλου της. Αυτή η κοπέλλα του αποκαλύπτει: 1 ον, ότι η αποτυχία του και τα βάσανά του οφείλονται στο βαρύ του αμάρτημα που έκανε, το ότι δηλαδή «άφησε τη μητέρα του να πεθάνει από τον πόνο» 2 ον, του κάνει γνωστό το όνομά του είναι ο Perceval o Γαλάτης. 3 ον, του λέει ότι εάν τη στιγμή που περνούσε από μπροστά του η πομπή του Graal, έθετε την ερώτηση στον Βασιληά-Ψαρά: «Τί είναι το Graal και σε τί χρησιμεύει», θα είχε θεραπευθεί ο Βασιληάς-Ψαράς και η ευημερία θα επέστρεφε στο βασίλειό του και

21 4 ον, τον πληροφορεί ότι το ξίφος του θα τσακιστεί προδοτικά, σε μια πολύ κρίσιμη γι αυτόν στιγμή κι αν θέλει να το διορθώσει, θα πρέπει να πάει στην Λίμνη Cotoatre στο σιδερά Trιbuchet διότι αυτός το κατασκεύασε και μόνο αυτός ξέρει να το επιδιορθώσει. Εδώ προσδιορίζεται σαφώς ένας δεύτερος μυητικός κύκλος. Τώρα ο Ήρωας περνά από τη φάση του υποσυνείδητου σε τρία συμβολικά μυητικά επίπεδα του συνειδητού που τα δρασκελίζει περνώντας τις αντίστοιχες δοκιμασίες. Δοκιμασίες που απαιτεί το μακρύ του εσωτερικό ταξίδι προς την αυτογνωσία. 1. Το πρώτο μυητικό επίπεδο έχει τρεις δοκιμασίες καθαρτηρίου μορφής: 1 ον. Αυτήν του ύδατος: πρόκειται για το ποτάμι που δεν μπόρεσε να περάσει, αλλά τελικά η λύση δόθηκε με τη βοήθεια του Βασιληά- Ψαρά στο ρόλο του Μύστη-Διδασκάλου. 2 ον. Αυτήν της Γης, με την δύσκολη πορεία του προς το κάστρο του Βασιληά-Ψαρά, μέσα από λόφους και δάση, στην οποίαν ανταπεξήλθε πάλι ακολουθώντας τις συμβουλές του τελευταίου στο ρόλο του Μύστη-Διδασκάλου, έστω κι αν κάποια στιγμή ολιγώρησε. 3 ον. Αυτήν του καθαρτηρίου Πυρός, μέσα στο κάστρο του Μύστη-Διδασκάλου. 2. Το δεύτερο μυητικό επίπεδο έχει ουσιαστικά μία και μόνη δοκιμασία με δύο σκέλη: την επίδοση του ξίφους και την πομπή του Graal. Πρόκειται για το θείο ή τον εξάδελφο του Perceval, το κείμενο σ αυτό το σημείο δεν είναι ιδιαίτερα σαφές. Εν πάσει όμως περιπτώσει, ο Perceval όντας μέσα στον Πύργο του Graal, βρίσκεται μέσα στην οικογένειά του, δηλ. το γένος του, που τον προορίζει για μια πράξη εκδίκησης, μια πράξη που απαιτεί αίμα, μια πράξη που θα αποσείσει πάνω απ το γένος του και το βασίλειο την κατάρα που κρατά το βασιληά πληγωμένο και τη Χώρα Έρημη. Αυτή είναι προφανώς η πρώτη πτυχή του συμβολισμού του Ξίφους που παραδίδει στον Perceval, ο Βασιληάς-Ψαράς.

22 Πολλά είναι τα μαγικά ή θεία Ξίφη που βρίσκονται στην κελτική μυθολογία. Ας θυμηθούμε το Εξκάλιμπουρ, στα γαλατικά Kaledfwich, το μαγικό σπαθί του Αρθούρου, του οποίου το αντίστοιχο ιρλανδέζικο είναι το Caladbolg, το ξίφος της περιοχής Nuada, με την ασημένια λαβή. Το ξίφος από το οποίο «κανένας δεν μπορούσε να ξεφύγει όταν έβγαινε απ το θηκάρι του και κανείς δεν μπορούσε να του αντισταθεί» 2. Το ξίφος που «έκαιγε το χέρι αυτού που ανάξια το κράταγε». Του ανίκανου, κοντολογίς, για την αποστολή που εκπροσωπούσε το όπλο. Μπορούμε λοιπόν, έτσι, να σκεφτούμε το Ξίφος του Siegfried, το Durandal και επίσης το Ξίφος με τη Μαγική Ζώνη που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις μεταγενέστερες αποδόσεις της γκρααλικής αναζήτησης. Για να είναι όμως έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες μιας τέτοιας αποστολής, έπρεπε να περάσει ακόμη μια δοκιμασία, αυτήν της πομπής του Graal. Όπως είδαμε αποδεικνύεται ακόμα ανώριμος, προσκολλημένος στο γράμμα του «μητρικού λόγου» που του υπαγορεύει να μην υποβάλλει ερωτήσεις, κάτι που μας θυμίζει την εξ αποκαλύψεως Γνώση, την εκ της καρδίας Γνώση και όχι τη Γνώση που προέρχεται από την Λογική έρευνα και τον ορθολογισμό. Η παραδοχή αυτή της «υπέρ λόγον» αντίληψης που χαρακτηρίζει τον Perceval, συμβολίζεται στο Μύθο από τον συναισθηματικό, τρυφερό, θηλυκό, μυστικό, σκοτεινό, ανεξήγητο, παραδείσιο κοντολογίς ενδομήτριο- «μητρικό Λόγο». Ο γνωστικισμός όμως που υφέρπει με χιλιάδες μορφές μέσα στο έπος, δεν μπορεί παρά να τιμωρήσει την ανωριμότητα αυτήν του Ήρωα. Δεν τον διώχνουν από τον Πύργο αλλά τον αποφεύγουν. Όταν η πόρτα του κάστρου είχε κλείσει πίσω του, ο Perceval θα νοιώσει πιο μόνος και πιο χαμένος παρά ποτέ.

23 Ας δούμε όμως τώρα τους συμβολισμούς που υλοποιεί, κατά τη γνώμη μας πάντα, ο Chrιtien de Troyes στη θρυλική αυτή πομπή του Graal. 1 ο. Το αιμάσσον δόρυ. Οι συνεχιστές του Chrιtien θα ομιλήσουν περί του δόρατος του Λογκίνου, δηλαδή του ρωμαίου εκατόνταρχου ο οποίος ελόγχισε τα πλευρά του Ιησού όταν αυτός ευρίσκετο επί του Σταυρού. Πρόκειται βέβαια για μια εξήγηση βολική αλλά καταχρηστική. Εκείνο που έχει σημασία εδώ είναι πάλι η παγανιστική ρίζα του αιμάσσοντος δόρατος, γνωστή στην ιρλανδική μυθολογική παράδοση, όπου ένα όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει ή να πληγώσει κάποιον αιμάσσει όταν βρίσκεται ενώπιον του δολοφόνου ή αυτού ο οποίος έκαμε την επίθεση με αυτό. Από την άλλη πλευρά, το φαλλικό σύμβολο που είναι απαραίτητο εφόσον ακολουθεί το σύμβολο της γονιμότητας και της ζωής με τη μορφή του Graal, είναι εμφανές στο σημείο του δόρατος που αιμάσσει. Εμφανές είναι επίσης και γιατί αιμάσσει. 2 ο. Το τεμαχιστήριο. Ο Wolframm von Essenbach έκαμε εδώ μια από τις πολλές παρανοήσεις του. Το τεμαχιστήριο = coutoir το μετέφρασε ως couteaux, που θα πει μαχαίρια. Το coutoir όμως είναι ένα πιάτο μέσα στο οποίο τεμαχίζεται το κρέας, ώστε να καθίσταται δυνατή η συλλογή του αίματός του.

24 Ο αιμοσταγής χαρακτήρας της πρωτόγονης αυτής αναζήτησης του Graal είναι έντονος. Και μπορεί να εξηγηθεί γιατί όλη αυτή η αναζήτηση αποτελεί όπως φαίνεται καθαρά στον Perceval, μια εκδίκηση κάθαρση μέσω του αίματος. Κάθαρση που θα οδηγήσει στη γιατρειά του πληγωμένου Βασιληά-Ψαρά, στην επαναφορά του βασιλείου του στη γονιμότητα και στο ξανάνθισμα της Ζωής. Μα αν αυτό δεν είναι παγανιστικό στοιχείο, το γνωστό στοιχείο της θυσίας αίματος όλων των αρχαίων πολιτισμών, τότε τί είναι; Βέβαια κάτω απ αυτήν την οπτική γωνία, η παρουσίαση του αίματος του σταυρωθέντος Ιησού μέσα στο Graal από τους συνεχιστές του Chrιtien de Troyes έχει ένα νόημα. Το ότι πρόκειται για το αίμα του Ιησού που θυσιάστηκε για να εξαγοράσει με αυτό το προπατορικό αμάρτημα και για να γιατρέψει την άρρωστη ανθρωπότητα. Είναι γεγονός πως ο Chrιtien de Troyes δεν τελείωσε την ιστορία του. Αυτό οδήγησε στην προσπάθεια εξεύρεσης του τέλους από μεταγενέστερου, οι οποίοι προσπάθησαν να αντλήσουν από εκεί που άντλησε ο Chrιtien. Δηλαδή από τους κελτικούς θρύλους. Εκεί όμως το πεδίο ανέδιδε έντονο το παγανιστικό άρωμα και προτίμησαν να τονίσουν το χριστιανικό στοιχείο του μύθου, στοιχείο που εμφανίζεται ήδη στον Perceval. Έτσι γεννιέται μια τεράστια Γκρααλική Λογοτεχνία όπου το Graal παρουσιάζεται σαν Ιερό Δισκοπότηρο που εμπεριέχει το αίμα του Ιησού και μέσα σ αυτά τα πλαίσια κινείται και η πιο γνωστή γκρααλική εκδοχή αυτή του Wolframm von Essembach. Ο Essembach, εφηύρε το Βασίλειο του Graal για να καταστήσει τον Parzival

25 Βασιλέα του Graal. Είναι βέβαια λογική η μεγαλοϊδεατική χρήση του ομώνυμου βαγνερικού έργου από την ναζιστική προπαγάνδα, τη στιγμή που εύκολα μπορούσε να τοποθετήσει σημειολογικά τον Fόhrer στη θέση του ήρωα, το όραμα του Τρίτου Ράϊχ στην θέση του Βασιλείου του Graal και την εξαθλιωμένη από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Συνθήκη των Βερσαλλιών Γερμανία, στη θέση της Έρημης Χώρας του γερασμένου και άρρωστου Χίντεμπουργκ (Βασιληά-Ψαρά) που απαιτούσε την ολοκλήρωση αυτής της αιματοβαμμένης εκδίκησης ώστε να επιστρέψει στην παλιά της δόξα και ευημερία. Φυσικά, για κανένα λόγο δεν ευθύνεται ούτε ο Βάγκνερ, ούτε ο Έσσενμπαχ για τη χρήση που τους έγινε. Θάτανε υπεραπλούστευση και βαρβαρότητα απέναντι στο γερμανικό ρομαντισμό αλλά και στις καλύτερες στιγμές του ευρωπαϊκού πνεύματος αν εξυπονοούσαμε κάτι τέτοιο. Ας έρθουμε όμως πάλι εις τα καθ ημάς και ας τονίσουμε ότι πουθενά ο Chrιtien δεν αναφέρεται σε Βασίλειο του Graal. Αυτό αποδεικνύει ότι ο Chrιtien ακόμη κι αν είχε τελειώσει το έργο του, πουθενά δεν θα έστεφε τον Perceval βασιληά του Graal. Άλλο ένα σημείο που αποδεικνύει τη βαθύτερη μυητική και γνωστική σημασία του έπους με τις αρχαίες παγανιστικές ρίζες. Ο σκοπός της έρευνας ήταν πολύ διαφορετικός, κάτι που γίνεται αμέσως αισθητό αν εξετάσουμε τις παλαιότερες του Perceval κελτικές εκδοχές, όπως αυτές του Peredur του Γαλάτη, του Οξιτανού Jauffrι, και του παράξενου Αγγλο- νορμανδικού έπους του Perlesvaux. Το κλειδί και στα τρία αυτά έπη είναι το Ξίφος. 1 Στο πρωτόγονο σχήμα που χρησιμοποίησε ο Chrιtien de Troyes, η πομπή του Graal, την οποία θα εξετάσουμε αμέσως παρακάτω, δεν αποτελεί παρά μια δοκιμασία, μυητικής οπωσδήποτε σημασίας, αλλά παραμένει ένα απλό επεισόδιο. Ο σκοπός παραμένει όμως άλλος: πρόκειται για μια αιματηρή εκδίκηση-κάθαρση. Η επισήμανση αυτή κατά τον γράφοντα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, διότι αποδεικνύει τις πανάρχαιες κελτικές και παγανιστικές ρίζες του θρύλου.

26 3 ο. Το Graal, ο Chrιtien de Troyes δεν μας αποκαλύπτει τίποτα για το περιεχόμενο του Graal. Επίσης δεν αναφέρει πουθενά την λέξη άγιο κ.τ.λ. ομιλώντας για το Graal, απλώς μας περιγράφει με θαυμασμό τις ιδιότητές του. Αργότερα μαθαίνουμε από το Γέροντα του Perceval (ο οποίος ήταν και αδελφός του Βασιληά-Ψαρά) ότι το Graal είναι κάτι το Άγιο και ότι μέσα του περιείχε όστια για να τρέφεται ο Βασιληάς-Ψαράς. Μα και μήπως το κέρας της Αμάλθειας δεν περιείχε τις τροφές που ήταν απαραίτητες για να τραφεί ο νεογέννητος Δίας; Ο παγανιστικός χαρακτήρας του συμβόλου της αφθονίας και της ζωής, διαμέσου του οποίου διατηρείται η ζωή και νικάται η φθορά και ο θάνατος, η αιώνια μήτρα παραμένει και εδώ εμφανής. 3 ο μυητικό επίπεδο. Η τελευταία σκηνή που εκτυλίσσεται έξω από το Κάστρο του Graal, δεν έχει τόσο χαρακτήρα δοκιμασίας, όσο χαρακτήρα διδαχής, αρκετά συνήθη σε παγανιστικά, θεοσοφικά και γνωστικά τυπικά. Η δέσποινα που κλαίει μπροστά στο ακέφαλο πτώμα του φίλου της είναι μια προσωποποίηση της Γνώσης-Συνείδησης που έρχεται να αποκαλύψει στον απογοητευμένο (ακέφαλο) Perceval, τέσσερα βασικά στοιχεία που αφενός θα τον κάνουν να γνωρίσει τον εαυτό του και ο βάρος που κουβαλά, αφετέρου θα τον οδηγήσουν καλύτερα στην ατραπό του καθήκοντός του, δείχνοντάς του την αρχή της. Το τέλος του σταδίου της απόκτησης της πλήρους συνειδητότητας, που θα σημάνει την αρχή της ενσυνείδητης εσωτερικής έρευνας του ήρωα, θα φανεί στο τρίτο στάδιο της μύησης του Perceval που θα ακολουθήσει αμέσως.

27 3 ος Μυητικός Κύκλος Ο Perceval συνεχίζει την περιπλάνησή του. Συναντά τη Δέσποινα από την οποία βίαια και ανόητα είχε αποσπάσει τα τρία αντικείμενα και που γι αυτό είχε υποφέρει από το ζηλότυπο φίλο της. Την συμφιλιώνει με τον τελευταίο και φεύγει κατευθυνόμενος προς το κάστρο του βασιληά Αρθούρου, όπου και φθάνει το επόμενο πρωϊνό. Τη νύχτα όμως, ένα παχύ στρώμα χιονιού κάλυψε τη γη. Τυχαία, γίνεται θεατής μιας σπάνιας σε ομορφιά σκηνής. Ένα περήφανο γεράκι είχε πληγώσει μια όμορφη χήνα. Από την πληγή της χήνας τρεις σταγόνες αίμα στάλαξαν πάνω στο πάλευκο χιόνι. Ο Perceval μαρμαρώνει μπροστά σ αυτό το θέαμα και πέφτει σε έκσταση μπροστά στις τρεις αυτές σταγόνες αίμα που του θυμίζουν τα ζωντανά χρώματα της Blanchefleur, της φίλης του. Τη σκέφτεται με τόση ευχαρίστηση ώστε ξεχνά πού βρίσκεται. Το ζωντανό κόκκινο πάνω στο άσπρο χιόνι, ξεχώριζε όπως ακριβώς πάνω στο πάλευκο δέρμα του προσώπου της δέσποινάς του. 2 Τι όμως μας θυμίζει αυτή η σκηνή αν τη συγκρίνουμε με άλλα κελτικά έπη; Ας δούμε π.χ. στο γνωστό μας Peredur τον Γαλάτη. Είχε χιονίσει κείνη τη νύχτα κι ένα γεράκι είχε σκοτώσει μια πάπια Ένα κοράκι έπεσε πάνω στη σάρκα του νεκρού πουλιού. Ο Peredur κοντοστάθηκε και βλέποντας το μαύρο του κορακιού, την ασπράδα του χιονιού και το κόκκινο χρώμα του αίματος, ονειρεύτηκε τα μαλλιά της πολυαγαπημένης του, τα μαύρα σαν το φτερό του κορακιού, σαν τον αχάτη ονειρεύτηκε το δέρμα της το χιονόλευκο, τα μήλα της τα ολοκόκκινα που φάνταζαν σα δύο σταγόνες αίμα πάνω στα μάγουλά τη, όπως φάνταζε το αίμα πάνω στο χιόνι. 3 Όπως βλέπουμε η ποιητική διάθεση είναι ακόμη πιο έντονη στο γαλατικό κείμενο. Και για όσους υποθέσουν ότι το κείμενο αυτό μιμήθηκε το αντίστοιχο του Chrιtien, θα παραπέμψω σ ένα πολύ παλιότερο κείμενο την Histoire de Dιindrι. Η νεαρή Dιindrι βλέπει έναν υπηρέτη να σφάζει ένα μοσχαράκι πάνω στο χιόνι κι ένα κοράκι να προσγειώνεται πάνω στο σφάγιο για να πιεί

28 το χυμένο αίμα. Τότε η νεαρή δέσποινα λέει: Ο μόνος άντρας που θ αγαπήσω θάχει πάνω του τούτα τα τρία χρώματα: μαλλιά όπως το κοράκι, μάγουλα σαν το αίμα και δέρμα σαν το χιόνι. 4 Παρατηρούμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα κλισέ της ερωτικής κελτικής λογοτεχνίας με βαθύτατο όμως σημειολογικό περιεχόμενο. Μπορεί κανείς ν αντισταθεί στον πειρασμό να μιλήσει για τα χρώματα της ναζιστικής σημαίας και τη σεξουαλική τους αρχετυπική δύναμη; 5 Με δυο κουβέντες δεν είναι εύκολο να αρνηθούμε ότι ο Perceval μένει εμβρόντητος διότι εκείνη τη στιγμή βιώνει μια βαθύτατη αλήθεια της ζωής, της δημιουργίας και της ίδιας της ανθρώπινης ιστορίας: το διαλεκτικό γίγνεσθαι που ταυτόχρονα αποτελεί το σκληρό πυρήνα του μανιχαϊστικού-γνωστικού στοχασμού. Τελικά, αφού συνήλθε, μπαίνει στην Αυλή του Αρθούρου όπου είναι η πρώτη φορά όπου δηλώνει τ όνομά του. Έχει πια μάθει και γνωρίσει. Η πρώτη του Ατραπός ολοκληρώνεται ακριβώς στο σημείο απ όπου άρχισε. Εδώ είναι η ώρα να αρχίσει το δεύτερο κύκλο του εσωτερικού του Ταξιδιού προς τη Γνώση, αλλά και προς την απόκτηση της πνευματικής Ιπποσύνης.

29 Β. Η Πνευματική Ιπποσύνη Η ευκαιρία για την συνέχεια του εσωτερικού ταξιδιού, δίνεται πολύ γρήγορα στον Perceval. Κάποια μέρα στην Αυλή του Αρθούρου εμφανίζεται μια ασχημότατη Δέσποινα, καβάλα πάνω σ ένα μουλάρι και καταριέται και βρίζει τον Perceval για την ανοησία του να μην υποβάλει την γνωστή ερώτηση στο Βασιληά-Ψαρά κατά τη διάρκεια της διελεύσεως της πομπής του Graal. Εξ αιτίας αυτής της πράξης..δέσποινες θα χάσουν τους άντρες τους, γαίες απέραντες θα ερημώσουν, ανυπεράσπιστες παρθένες θα ορφανέψουν, κι η Ιπποσύνη θα θρηνήσει πολλά απ τα παλικάρια της. Δεν πρόκειται βέβαια για κανένα βασίλειο του Graal. Πρόκειται απλά για μια πράξη Αναγέννησης που μπορούσε να ολοκληρώσει ο Perceval, κι όμως δεν τόκανε. Παρ όλα αυτά, η άσχημη Δέσποινα με το μουλάρι είναι μια αγγελιαφόρος του Graal. Προτείνει μια δοκιμασία για κείνον τον Ιππότη που θάναι ικανός να συνεχίσει την αναζήτηση του Graal. Ο Ιππότης αυτός πρέπι να λευτερώσει μια δέσποινα που βρίσκεται φυλακισμένη στο Chateaux Montesclaire. Μόνο τότε θ αποδειχθεί ικανός να ζωστεί το Ξίφος με τη Μαγική Ζώνη. Ο Perceval ορκίζεται ότι δεν θα κοιμηθεί δυο νύχτες στη σειρά στον ίδιο τόπο [ ] μέχρι να μάθει τελικά ποιός είναι κείνος ο άνθρωπος που τρέφεται απ το Graal. Μέχρι να μάθει τι είναι τούτο το δόρυ που ματώνει και να καταλάβει το λόγο που ματώνει. 6 Περιπλανώμενος, κάποια Μεγάλη Παρασκευή, συναντά κάποιους Ιππότες με τις Δέσποινές τους οι οποίοι τον επικρίνουν διότι, μια τέτοια μέρα περιφέρεται ένοπλος και του εξηγούν ότι πρέπι να εξιλεωθεί οπωσδήποτε από το αμάρτημά του. Έτσι ο Perceval πηγαίνει σ έναν ερημίτη που δεν είναι άλλος από το θείο του ο οποίος του λέει λίγα πράγματα για το Graal ( ένα τόσο Άγιο Αντικείμενο,

30 του καταλογίζει το θάνατο της μητέρας του και του μιλά για έναν άλλο πληγωμένο βασιληά, τον πατέρα του Βασιληά-Ψαρά ο οποίος παραμένει έγκλειστος στον Πύργο που ο Perceval είδε την Πομπή του Graal. Ο ερημίτης υποβάλλει τον Perceval σε καθαρμούς και τον διδάσκει πώς θα διάγει χριστιανικό βίο. Μετά από δύο ημέρες ο ερημίτης προσφέρει στ αυτί του Perceval μια προσευχή την οποίαν επαναλαμβάνει μέχρι αυτός να την μάθει καλά. Πολλά απ τα ονόματα του Θεού περιέχονταν σ αυτούς τους στίχους και μεταξύ τους ήταν μερικά από τα πιο Ιερά, αυτά που κανένα στόμα ανθρώπου δεν πρέπι να προφέρει για κανένα λόγο παρά μόνο μπροστά σε θανάσιμο κίνδυνο. 7 O Perceval φεύγει την Κυριακή, τη μέρα του Πάσχα δηλαδή, από τον Ερημίτη. Έκτοτε ο Chrιtien de Troyes δεν μας ξαναμιλά πια γι αυτόν, σ ολόκληρο το υπόλοιπο έργο του. Βλέπουμε ότι ο Perceval αγνόησε όλα τα σχετικά με το Montesclaire και ξεκινά αμέσως την έρευνα του Graal. Ο Ερημίτης - Θείος του και το τριήμερο που πέρασε μαζί του ήταν αυτό της Πνευματικής Ταφής του και Ανάστασης. Έφυγε, ήταν δηλαδή πλέον ελεύθερος και κύριος του εαυτού του, την ημέρα της Ανάστασης. Υπέστη την τιμωρία από τους Ιππότες και τους καθαρμούς από τον Ερημίτη από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Ο συμβολισμός είναι προφανής και δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Η μυστηριώδης, όμως, προσευχή αυτού ακριβώς του αποσπάσματος αποτέλεσε το έναυσμα κάθε μυστικιστικής φόρτισης, κάθε εσωτεριστικής εκδοχής που αφορούσε στο Graal. Είναι γεγονός ότι κοντά στον ερημίτη-θείο του ο Perceval δέχθηκε μια ολοκληρωμένη μύηση πολύ ανωτέρου επιπέδου από αυτήν που του έδωσε ο Γέροντας Gornemant. Είναι, φυσικό, διότι εδώ πρόκειται για την ήδη υπάρχουσα ολοκληρωμένη φάση της συνειδητότητας και έχουμε να κάνουμε πια με το μετασυνειδητό. Με το πνευματικό ταξίδι προς την Υπέρτατη Γνώση, την Υπερβατική Γνώση, αυτόν τον ζωογόνο ήλιο, που μόνο το

31 άγγιγμα κάποιων ακτίνων του μπορούμε ν απολαύσουμε. Γι αυτό και σταματά πια ο Chrιtien να μιλά για το Graal αλλά και για τον ίδιο τον Perceval, μέχρι το τέλος του έργου του. Θάλεγε κανείς ότι ο ποιητής θεωρεί πως ό,τι είχε να πεί το είπε ή ότι ο ποιητής πέθανε. Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι γι αυτό σήμερα, ιδιαίτερα μετά από αρκετές μελέτες που έγιναν με στόχο την λογοτεχνία εκείνης της περιόδου. Ανάμεσα στ άλλα πολύτιμα στοιχεία, κρατούμε κυρίως τα εξής: Η τεχνική του Gai Savoir ήταν σε σημείο τελειότητος την εποχή του Chrιtien, και οι τροβαδούροι ήξεραν να ταχυδακτυλουργούν με τις λέξεις, τις καταστάσεις και τις αναφορές, ήξεραν να παραπλανούν τον ακροατή τους και να τον οδηγούν σε ανύπαρκτα μονοπάτια. Ο Roger Dragonetti, έχει γράψει δύο θεμελιώδη έργα για το ζήτημα αυτό: 1 ο. La vie de La Lettre au Moyen-Age, Le Seuil, Paris, 1980, και 2 ο. Gai Savoir dans la rhιtorique courtoise, Le Seuil, Paris, Εκεί, ο συγγραφέας αναλύει όλες τις πονηριές και τα αμφιλεγόμενα στοιχεία που χρησιμοποιούσαν οι ποιητές της εποχής. Ισχυρίζεται ότι Trobar Leu δηλ. η Arte Aperta ή Art Ouvert ή η μη ερμητική Τέχνη των Τροβαδούρων ήταν τις περισσότερες φορές φορτωμένη με υπονοούμενα και ερμητισμό από τι το Trobar Clus, δηλ. την κατά κοινή ομολογία Ερμητική πτυχή της Τέχνης των Τροβαδούρων. Έτσι, στην αρχή του έπους του, ο Chrιtien, μας αναφέρει ότι το έργο αυτό γράφτηκε για λογαριασμό του κόμητα της Φλάνδρας, δηλ. του Φιλίππου ντ Αλζάς, ο οποίος του είχε δώσει, όπως ο ίδιος ο ποιητής λέει, και το βιβλίο που περιείχε την ιστορία. Άρα, θα μπορούσε ο τίτλος να είναι ένα λογοπαίγνιο: δηλ. το conte du Graal, να υποδήλωνε τον Compte de Flandre, πράγμα το οποίο θα καθιστούσε γνωστό ότι ο Chrιtien είχε ενώπιόν του ένα πρότυπο που προερχόταν απ τη Φλάνδρα.

32 Η διακοπή του δε, θα μπορούσε να οφείλεται σε λόγους της ίδιας φύσεως: δηλ. θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι ο Chrιtien εγκατέλειψε αυτοβούλως τη συγγραφή, αφήνοντας στους άλλους τη φροντίδα να το συνεχίσουν, σαν να επρόκειτο για ένα είδος συλλογικού παιχνιδιού των συγγραφέων της εποχής εκείνης. Εις επίρρωσιν αυτής της υποθέσεως πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι οι δύο πρώτοι συνεχιστές του Chrιtien δεν ολοκλήρωσαν ούτε αυτοί το έργο τους. Εδώ λοιπόν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι από τη Φλάνδρα μέχρι την Κοΐμπρα, μεταφερόταν ένα μήνυμα, ένα μήνυμα που έπρεπε να μένει κρυμμένο απ τις δυνάμεις του παπισμού. Που ενώ η επιφάνειά του θα ήταν αποδεκτή από την Αγία Έδρα, θα μιλούσε στ αυτιά των εχόντων ώτα και θα τους μετέδιδε το μήνυμα της Γνώσης, αυτής της αγαπημένης Δέσποινας των τροβαδούρων, της πανέμορφης, που μόνο να την τραγουδούν μπορούσαν, να υποφέρουνε γι αυτήν, αλλά δεν γινόταν ποτέ να την αποκτήσουν, κλεισμένη καθώς ήταν μέσα στα τείχη της δεισιδαιμονίας, της θρησκοληψίας και των Πυρών της Ιεράς Εξετάσεως. 8 Ο Chrιtien ήταν ένας λαμπρός Μύστης με όλη τη σημασία της λέξεως. Τί νάναι όμως άραγε το Graal; Το λαμπρό εκείνο σημείο που συγκεντρώνει και συμπυκνώνει τους πόθους, τις επιθυμίες και τα όνειρά μας; Ένας αναμένος πυρσός γνώσης που στο φως του οι αναζητητές του τυφλώνονται και χάνουν το πάν γύρω τους; Πρόκειται για Εσωτερισμό, Ερμητισμό, Βασιλική Τέχνη ή τι άλλο άραγε; Μήπως αποσκοπεί με το φως του να κρύψει την αλήθεια από τα μάτια αυτών που δήθεν έχουν τα μάτια για να τη δουν; Μήπως η αλήθεια είναι σε άλλα σημεία του μύθου; Κι αλήθεια, αν δεν ήταν έτσι, τότε τί νόημα θα είχε η τελετή απόδοσης του Ξίφους στον Perceval λίγο πριν από την εμφάνιση της πομπής του Graal; Το ξίφος αυτό ανήκει στη χορεία εκείνων των συμβόλων που επαναλαμβάνονται διαρκώς στο μύθο. Είναι το σύμβολο της Σοφίας, του Κάλλους και της Ισχύος που πρέπει να αποτελούν οδηγούς στις μάχες του Αναζητητή του Graal, του νικηφόρου Ιππότη του Graal, του Ανθρώπου.

33 1 Σ.Σ. βλ. J. Markale, Le Graal 2 Σ.Σ:. Μετάφραση του γράφοντος από την γαλλική μετάφραση του Perceva από τον Foullet in J. Markale, Le Graal 3 ΣΣ.: Μετάφραση του γράφοντος από J. Loth, Les Mabinoqion, ed. 1913, II, p Σ.Σ.: Μετάφραση του γράφοντος από G. DOTTΙΝ, L Ιpopιe Irlandaise, σελ Σ.Σ.: Βλ. μια εισαγωγική ανάλυση για τη σβάστικα και τον αρχετυπικό της συμβολισμό στον Β. Ράϊχ, Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού, Μπουκουμάνης, Αθήνα Σ.Σ.: Η μετάφραση είναι του γράφοντος από το Perceval ou le Roman du Graal» Chrιtien de Troyes, Πρόλογος, Armand Hoog, Traduction et Notes de Jean P. Foycher et Andrι Ortais, Gallimard. (Ο πρόλογος γράφτηκε το 1949). 7 Σ.Σ.: Η μετάφραση είναι του γράφοντος από το: Perceval, μετάφραση Foulet, σελ. 153 in Le Graal, J. Markale, 8 Σ.Σ.: Αλίμονο, πόσο έτοιμοι είμαστε και σήμερα, στον εικοστό αιώνα, να στήσουμε τέτοιες πυρές και δόξα τω θεώ, μάγοι πάντα θα βρίσκονται!

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός»

Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Αφροδίτη Βακάλη: «Σε όλες τις εποχές ο δρόμος της συγγραφής ήταν και είναι μοναχικός» Η Αφροδίτη Βακάλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 και είναι εκπαιδευτικός. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 Τ αστέρι που εικονίζεται σ αυτή την κάρτα είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, ο Έσπερος των αρχαίων, που ο λαός τον ονομάζει Αποσπερίτη. Το ίδιο άστρο, όταν προβάλλει την αυγή πριν ανατείλει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO. Αγγελόπουλος Βασίλης

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO. Αγγελόπουλος Βασίλης ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ GRAFFITI ΚΑΙ ΣΤΟ TATTOO Αγγελόπουλος Βασίλης Το γκράφιτι βρίσκεται πολλά χρόνια στην ζωή μας. Είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι οι τοίχοι γύρω μας είναι γεμάτοι από αυτά δίνοντας χρώμα και ζωντάνια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις

Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις ΜΑΘΗΜΑ 10 Ο ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ,ΧΡΙΣΤΕ Να ξαναγράψετε το κείμενο που ακολουθεί συμπληρώνοντας τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις που δίνονται στην παρένθεση. Σε κάθε κενό αντιστοιχεί μια λέξη. «Η Μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12)

1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16) Βαθ. 1,0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΗ: Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Α ΟΜΑΔΑ: 1 1. Ποιος μαθητής πήγε στους Αρχιερείς; Τι του έδωσαν; (Μτ 26,14-16),0 2. Πόσες μέρες έμεινε στην έρημο; (Μκ 1,12),0 3. Ποιοι είναι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Για να ζήσουμε εμείς καλύτερα

Για να ζήσουμε εμείς καλύτερα Για να ζήσουμε εμείς καλύτερα Τα παραμύθια μας γοητεύουν. Ξετυλίγονται σαγηνευτικά μπροστά στα εσωτερικά μας μάτια σαν σκηνές μιας ιστορίας μυστηριωδώς οικείας. Μας αναγκάζουν σε μια άνευ όρων παράδοση

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Καστανάς - Η επίσημη ιστοσελίδα. Λογοτεχνία - Από: Τα Τρία Βιβλία. www.andreaskastanas.com. Τελευταία ενημέρωση 15-12-2012 6-12-03

Ανδρέας Καστανάς - Η επίσημη ιστοσελίδα. Λογοτεχνία - Από: Τα Τρία Βιβλία. www.andreaskastanas.com. Τελευταία ενημέρωση 15-12-2012 6-12-03 - Η επίσημη ιστοσελίδα Λογοτεχνία - Από: Τα Τρία Βιβλία www.andreaskastanas.com Τελευταία ενημέρωση 15-12-2012 6-12-03 Όταν αποκαλώ ένα έργο μου «μυθιστόρημα», με την χρήση της λέξης δηλώνω το είδος της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Το μαγικό ραβδάκι Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράγματα που άγγισε με το μαγικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1

Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 Θρησκευτικά Α Λυκείου GI_A_THI_0_10296 Απαντήσεις των θεμάτων ΘΕΜΑ Α1 α) Να συμπληρώσετε κάθε μια από τις προτάσεις 1, 2, 3, 4 και 5 επιλέγοντας τη σωστή απάντηση, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 Στο σημείο αυτό του οδοιπορικού γνωριμίας με τις διάφορες μεθόδους αυτογνωσίας θα συναντήσουμε την Αστρολογία και θα μιλήσουμε για αυτή. Θα ερευνήσουμε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΣΕΝΑ ΔΙΑ ΚΡΑΤΙΣΤΕ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕ ΑΜΕΘΕΚΤΕ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕ ΝΟΥ ΓΙΑ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΝΟΗΣΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη Τη μέρα που έχω πεθάνει Τη μέρα που έχω πεθάνει, η αύρα μου προχωράει - Αλλά δεν νομίζω ότι η καρδιά μου είναι ακόμα στη γη! Μην κλαις και μη λυπάσαι: "Αχ αλίμονο, πόσο τρομερό!" Θα πέσεις στου διαβόλου

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Η λέξη ΠΑΙΧΝΊΔΙ προέρχεται από την λέξη παίχτης παίζω παις. Με την έννοια παιχνίδι ορίζουμε την κατ εξοχήν αυθόρμητη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα των παιδιών που έχει ως στόχο

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Συνεργάζομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι Συνεργασία 2. Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΛΙΟΥ, ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Η αλήθεια για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά Ιστορία της Εταιρείας Η οργάνωση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», των γνωστών χιλιαστών, είναι μια πολυεθνική εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Δ'. ΚΕΙΜΕΝΟ 'Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) Μικρή Πράσινη Θάλασσα Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριώ χρονώ Που θα θελα να σε υιοθετήσω Να σε στείλω σχολείο στην Ιωνία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ appleúè ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου!

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή; Ε.Τ.: Κοιμάμαι + τρώω + περπατάω +

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα Κ. Σ. Δ. Μ. Ο. Μ. Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας. Η κοινότητα στεγαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ:

22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: 22 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΙΗΤΩΝ WORLD CONGRESS OF POETS ΛΑΡΙΣΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΟΠΕΤΡΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΚΑΛΙΔΗ» 1 Παγκόσμια

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΝώεκαιο Κατακλυσμός Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Byron Unger; Lazarus Διασκευή:M. Maillot; Tammy S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης

Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Ο Καταστατικός Χάρτης της Γης Προσαρµογή για παιδιά Εισαγωγή Η γη είναι το σπίτι µας - Ζούµε σε µια πολύ σηµαντική εποχή και πρέπει να προστατεύσουµε τη Γη. - Όλοι οι λαοί του κοσµού φτιάχνουν µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΩΣΤΗΣ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Α 2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INTERNET Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια

παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις - κατασκευές - εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου»

«Εγώ είμαι η Αγάπη και μέσα στην Αγάπη βρίσκεται η μητρότητα και η πατρότητα Μου» Ο Θεός, η παγκόσμια Μάνα! (Θείο κήρυγμα στη γιορτή της μητέρας) Πρόλογος Οι άνθρωποι, αναγνωρίζοντας το μεγαλύτερο δώρο, που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, σήμερα επέλεξαν αυτήν την ημέρα, για να γιορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός «Πλανήτης Γη» Θεατρικό έργο: Η ωραία Μολυσμένη (παραλλαγή του παραμυθιού: Η ωραία Κοιμωμένη )

Διαγωνισμός «Πλανήτης Γη» Θεατρικό έργο: Η ωραία Μολυσμένη (παραλλαγή του παραμυθιού: Η ωραία Κοιμωμένη ) Διαγωνισμός «Πλανήτης Γη» Θεατρικό έργο: Η ωραία Μολυσμένη (παραλλαγή του παραμυθιού: Η ωραία Κοιμωμένη ) ΡΟΛΟΙ: Γη (Ωραία Μολυσμένη): ΓΗ Βασιλιάς και Βασίλισσα (γονείς της Γης): ΒΑΣΙΛ. και ΒΑΣΙΛΙΣ. Υπηρέτης:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΩΣ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!! etwinning συνεργασία του Νηπιαγωγείου Σεισίου και του 1 ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ας ζήσουμε ένα ταξίδι με τους

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Τι είναι η φιλοσοφία; Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με: ερωτήματα προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά,

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, ZORBA PHOTOS REMARKS Delivered in Greek by Emmanuel Velivasakis at the Conclusion of the Zorba the Greek Play. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, Λέγομαι Μανώλης Βεληβασάκης, και είμαι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ... Η άποψη της Εκκλησίας Η κοινωνική, ιατρική άποψη

ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ... Η άποψη της Εκκλησίας Η κοινωνική, ιατρική άποψη ΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΑ... Η άποψη της Εκκλησίας Η κοινωνική, ιατρική άποψη 1 ΤΑ ΦΥΛΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ Η συγκλίνουσα άποψη των ερμηνευτών πατέρων της εκκλησίας μας είναι ότι κατά το σχέδιο του Θεού, αν δεν συνέβαινε

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

Παιδεία στα νέα μέσα: ευκαιρίες και προκλήσεις

Παιδεία στα νέα μέσα: ευκαιρίες και προκλήσεις 1 Παιδεία στα νέα μέσα: ευκαιρίες και προκλήσεις Βάια Δουδάκη Εχουν διατυπωθεί πολλοί ορισμοί οι οποίοι επιχειρούν να περιγράψουν ή να προσδιορίσουν τι συνιστά την παιδεία στα μέσα. Ενας γενικός ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν.

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους μαζί είναι πραγματικότητα. John Lennon Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα