Α. Εισαγωγικές παρατηρήσεις

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Α. Εισαγωγικές παρατηρήσεις"

Transcript

1 Κεφάλαιο Πρώτο Γεωπολιτική στον 21o αιώνα: Δυσχέρειες και Κίνδυνοι 1 Α. Εισαγωγικές παρατηρήσεις 1. Ευχαριστίες και μια εξήγηση για το θέμα της βραδιάς Η χαρά και η τιμή που αισθάνομαι από την πρόσκληση να σας απευθύνω λίγες λέξεις απόψε είναι μεγάλες όσο είναι και προφανείς. Με ποιο τρόπο, όμως, να τεθεί το ερώτημα πώς από το συγκριτικό δίκαιο μεταπήδησα στη γεωπολιτική; Η απάντηση είναι απλή αλλά και ενημερωτική για το αποψινό μας θέμα. 1. Διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, στις 11 Μαΐου Ο καθηγητής Βασίλειος Μαρκεζίνης είναι αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Αθηνών και Γαλλίας, ξένος εταίρος των Ακαδημιών Βελγίου, Ολλανδίας, Ρώμης (Lincei) και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου, καθώς και τακτικό μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας από το Το 1997, επίσης, διορίστηκε νομικός σύμβουλος (επί τιμή) της Α.Μ. της Βασίλισσας της Αγγλίας και, το 2005, έλαβε τον τίτλο του ιππότη για τη «συμβολή του στις διεθνείς σχέσεις». Η συγγραφή του παρόντος δοκιμίου ολοκληρώθηκε στις 25 Μαρτίου 2010, με μερικές προσθήκες στα μέσα/τέλη Μαΐου.

2 20 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Έχοντας ασχοληθεί επί σαράντα τρία χρόνια με το συγκριτικό δίκαιο ως ερευνητής και δάσκαλος, αλλά και στο πλαίσιο της ενεργού διεθνούς δικηγορίας, διαπίστωσα σταδιακά ότι η σύγκριση συγκεκριμένων κανόνων δικαίου είναι σχεδόν πάντα ανεπαρκής, ίσως και παραπλανητική, αν δεν συνδυάζεται με ευρύτερη κατανόηση του «άλλου» συστήματος και, συγκεκριμένα, των κανόνων του για την πολιτική δικονομία, το μέγεθος των αποζημιώσεων, τη δικαστική πρακτική και, κυρίως, το συνταγματικό του δίκαιο. Άπαξ και δεχθεί κανείς αυτή τη σκέψη, για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διεθνούς πολιτικής και των διεθνών σχέσεων δεν απαιτείται παρά ένα επιπλέον μικρό βήμα, όπως έχω διαπιστώσει εργαζόμενος επί σειρά ετών με διεθνείς πολιτικούς, διακεκριμένους δικαστές και υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους. Τα όρια, με άλλα λόγια, μεταξύ ιδιωτικού δικαίου, κοινοτικού δικαίου και συνταγματικού δικαίου έχουν σε πολλά σημεία γίνει ασαφή και, σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρείται το φαινόμενο που σε μία διάλεξή μου στο London School of Economics, προ είκοσι ετών, χαρακτήρισα ως «δημοσιοποίηση του ιδιωτικού δικαίου». Έτσι, όσο περισσότερο ασχολούμουν με τη διεθνή πρακτική νομική κι πολιτική τόσο έβλεπα τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα να επηρεάζουν το πώς λειτουργούσε στην πράξη το διακρατικό δίκαιο. Αυτή η προσπάθεια να δαμάσω, όσο ήταν δυνατόν, αυτό το πολυποίκιλο υλικό ήταν και παραμένει εξαιρετικά χρονοβόρα, μια και έπρεπε να μάθω να εισχωρώ σε άλλους τομείς της ανθρώπινης γνώσης. Ταυτοχρόνως, όμως, άρχισα να βλέπω τα πλεονεκτήματα μιας νομικής παιδείας, ιδίως όσον αφορά τη μεγαλύτερη έμφαση που αυτή δίνει στην ακριβόλογη χρήση αφηρημένων όρων και εννοιών. Το ότι αυτό έχει επιπτώσεις στο χώρο της γεωπολιτικής, θα σας το δείξω αμέσως.

3 ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 21 Ο κ. Νταβούτογλου, π.χ., για τον οποίον πλειστάκις έχω εκφράσει το θαυμασμό μου, αλλά με τον οποίον, δυστυχώς, εξίσου συχνά διαφωνώ στο χώρο της πολιτικής, έχει ισχυριστεί 2 ότι οι βασικές αρχές του Κορανίου δεν διαφέρουν από εκείνες που ασπάζεται ο ιουδαΐσμός ή και ο χριστιανισμός. Ουδόλως παράδοξο αυτό, μια και το Κοράνιο έκανε τόσο μεγάλη χρήση κειμένων και ιδεών, κυρίως από την Παλαιά Διαθήκη. Ορθά, επισημαίνει επίσης, ότι το Κοράνιο προβάλλει απλώς μια σειρά από θεμελιώδεις αξίες, χωρίς να επιβάλλει έναν συγκεκριμένο πολιτικό μηχανισμό εφαρμογής τους. Απαριθμεί έτσι παραδείγματα όπως τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την ελευθερία, για να δείξει ότι αυτές οι αξίες δεν είναι ξένες προς τις δικές μας. Αυτή η απαρίθμηση αφηρημένων αξιών σκοπεύει να ακυρώσει εκ των προτέρων κάθε πιθανή ένσταση ως προς την ασυμβατότητα του τουρκικού πολιτισμού ευρέως εννοούμενου με τον ευρωπαϊ κό. Η μεταπήδησις, όμως, αυτή στην τελική του ιδέα ότι δηλαδή η δικαιο-πολιτική βάση των ισλαμικών κρατών συμβιβάζεται με αυτήν των ευρωπαϊκών, όσο και αν είναι αναγκαία για την επίτευξη του τελικού (πολιτικού) σκοπού του κ. Νταβούτογλου, δεν γίνεται, εντούτοις, κατά τρόπο πειστικό, τουλάχιστον στα μάτια ενός ειδικού του συγκριτικού δικαίου. Η κατάρρευση της συλλογιστικής αυτής επιτυγχάνεται όμως, αν εξετάσουμε τις βασικές έννοιες του κ. Νταβούτογλου με τη νομική τάση προς ακριβολογία των εννόμων συμφερόντων που προστατεύουν τα διάφορα, ακόμη και συγγενή, δίκαια. Ωστόσο, αυτή η εξειδίκευση που έχει ιδιαίτερη σημασία στην πράξη δεν 2. Omayma Abdel-Latif, «Ahmet Davutoglu: Harmοnising Immutable Values and Ever-Changing Mechanisms» Al-Ahram Weekly Online, τ. 716, Νοεμβρίου 2004.

4 22 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ συναντάται πάντοτε εις τη φρασεολογία των κοινωνιολόγων ή και των πολιτικών επιστημόνων. Έτσι, από νομικής πλευράς, οι έννοιες της «ελευθερίας», της «ισότητας» και του «σεβασμού της ανθρώπινης προσωπικότητας» αντιμετωπίζονται πολύ διαφορετικά από τα διάφορα ευρωπαϊκά συστήματα, 3 πολλώ δε μάλλον από τα ισλαμικά. Αυτό αποδεικνύει ότι η αξία, ως αφηρημένη έννοια, μπορεί να απαντά σε διάφορους πολιτισμούς αλλά στην πράξη και από νομικής σκοπιάς, λαμβάνει εντελώς άλλη προστασία. Με άλλα λόγια, η νομική χρήση των όρων, μαζί με το συγκριτικό δίκαιο μπορούν, σε αυτές τις περιπτώσεις, να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην ορθή άσκηση της σύγχρονης γεωπολιτικής, αποδεικνύοντας πού πραγματικά υπάρχουν ομοιότητες και πού η προσέγγιση είναι μάλλον φαινομενική. Έτσι, η συμβίωση δικαίου και πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων και τρόπων συναλλαγής είναι πάρα πολύ αισθητή στους κλάδους του δικαίου που διέπονται από το αγγλο-αμερικανικό δίκαιο π.χ., χρηματιστηριακούς, τραπεζικούς και εμπορικούς τομείς και καταλήγει σε διαφορετικές αρχές αλλά και συγκεκριμένες λύσεις, όταν αυτές συγκρίνονται με εκείνες του Ηπειρωτικού δικαίου. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν οικοδομηθεί πάνω σε μια μακρά, ευρωπαϊκή και φιλελεύθερη φιλοσοφία που κατά καιρούς οι γείτονές μας προσπάθησαν όχι πάντοτε επιτυχώς όμως να εισαγάγουν στη χώρα τους. Και στο σημείο αυτό υπάρχει μια σημαντική διαφορά: στην Τουρκία, ο εκδημοκρατισμός «επεβλήθη» εκ των άνω, κατ απομίμηση δυτικο-ευρωπαϊκών προτύπων, απετέλεσε, δη- 3. Για μια λεπτομερή εξέταση των δικαίων της Αγγλίας, Αμερικής, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, βλ. τη συλλογή δοκιμίων που επιμελήθηκα υπό τον τίτλο Protecting Privacy, The Clifford Chance Lectures, τόμ. iv, (Οξφόρδη, 1999).

5 ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 23 λαδή, τεχνητή και όχι φυσική κοινωνιολογική εξέλιξη του πολιτεύματος, ενώ στην Ευρώπη ακολούθησε μια αυτόχθονη και εκ των κάτω φυσική και εξελικτική πορεία, προτού φθάσει στο σημερινό σημείο. Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του 19ου αιώνα το λεγόμενο «Τανζιμάτ» αλλά και οι πιο πρόσφατες δυσκολίες της Τουρκίας να προσαρμόσει (κυρίως) το δημόσιο και ποινικό δίκαιό της στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενισχύουν, λοιπόν, τις αμφιβολίες του προσεκτικού αναγνώστη του κ. Νταβούτογλου ως προς το πόσο δίκαιο έχει όταν τονίζει την ταυτότητα των «αξιών» στην πράξη μεταξύ ευρωπαϊκών και ισλαμικών κρατών Προειδοποιήσεις Τα κείμενα γεωπολιτικής είναι, λοιπόν, γεμάτα παγίδες, τις οποίες οι μεν συγγραφείς μπορεί να έχουν θέσει ακουσίως ή σκοπίμως, ο δε αναγνώστης πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να αποφεύγει. 4. Διαβάζοντας το κεφάλαιο 12.3 της ευφυώς διατυπωμένης και σημαντικής πραγματείας του κ. Νταβούτογλου Το Στρατηγικό Βάθος. Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας (2010), σ. 764 επ., μένω με την εντύπωση ότι ο συγγραφέας έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι πολλοί από τους νομικούς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τουρκικού συστήματος που πηγάζουν από τις πολιτικές «ιδιοτυπίες» της χώρας αυτής (π.χ., το κουρδικό, αρμενικό ζήτημα) υπονομεύουν σοβαρά τους ισχυρισμούς του περί «ουσιαστικής» εγγύτητας των πολιτισμών Ευρώπης- Τουρκίας. Αυτές οι διαφορές μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα στην περαιτέρω προσπάθεια της χώρας του να γίνει δεκτή ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. Πόσοι όμως και ποιοι εκ των Ελλήνων ειδικών, εντός και εκτός του υπουργείου των Εξωτερικών, έχουν επισημάνει/εκμεταλλευτεί υπέρ της Ελλάδας αυτές τις αδυναμίες της Τουρκίας; Μέχρι της προσκομίσεως λεπτομερών απαντήσεων, παραμένω λοιπόν για άλλη μια φορά επιφυλακτικός ως προς το πόσο καλά έχουν χειριστεί οι ελληνικές κυβερνήσεις τις σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα.

6 24 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Όσο περισσότερο διαβάζει κανείς κείμενα αυτού του είδους, τόσο περισσότερο μαθαίνει να αποφεύγει τους εν λόγω κινδύνους. Έτσι, όταν αναλύει κανείς τα κείμενα που δημοσιεύονται στα πιο «έγκυρα» έντυπα του κλάδου, πρέπει να συνυπολογίζει στην αξιολόγησή του το είδος και το βάθος των γνώσεων που έχει ο συγγραφέας τους ως προς το αντικείμενό του, τη διανοητική ειλικρίνειά του, τη συνθετική ικανότητα της σκέψης του, καθώς και τις εγγενείς δυσκολίες που συνοδεύουν το εξεταζόμενο θέμα (συνηθέστερη από τις οποίες είναι η έλλειψη αξιόπιστων πληροφοριών). Θα αναλύσω εν συνεχεία, μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων, το εύρος και το βάθος των γνώσεων που απαιτούνται, προκειμένου μια γεωπολιτική μελέτη να είναι όχι μόνο πειστική, αλλά και χρήσιμη στους αναγνώστες της. Στο σημείο αυτό, θα αρκεστώ απλώς να επισημάνω ότι οι προϋποθέσεις του εύρους και του βάθους είναι τόσο επιτακτικές, ώστε μόνο ελάχιστοι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν επιτυχώς τις δυνάμεις τους σε αυτό το καθήκον. Ωστόσο, ο καλύτερος εναλλακτικός τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς αυτήν τη δυσκολία είναι να τη συνειδητοποιήσει: για αυτόν το λόγο, άλλωστε, η εν λόγω δυσκολία επαναλαμβάνεται, ως κεντρικό μοτίβο, σε πολλά σημεία του παρόντος κειμένου. Ορισμένοι θεωρούν ότι ο «ευκολότερος» τρόπος υπέρβασης αυτής της δυσκολίας είναι η συνεργατική δουλειά. Τούτη θα μπορούσε να προσλάβει τη μορφή μιας ad hoc συνεργασίας μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων που μελετούν διαφορετικές πτυχές ενός δεδομένου γεωπολιτικού προβλήματος. Εναλλακτικά, το ερευνητικό έργο θα μπορούσε να προαχθεί μέσα στο πλαίσιο ερευνητικών οργανισμών ή «δεξαμενών σκέψης», όπως αποκαλούνται από μερικούς σήμερα. Όλοι αυτοί οι τρόποι μπορούν να αντιμετωπίσουν εν μέρει τις προαναφερθείσες δυσκολίες, αλλά δεν αποτελούν επ ουδενί οριστικές λύσεις.

7 ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 25 Προσωπικά, ενδιαφέρομαι περισσότερο για εργασίες που έχουν προκύψει από τη συνεργασία μελετητών συγγενούς ιδιοσυγκρασίας, παρά για εργασίες που παράγονται ή υποστηρίζονται από ερευνητικά ινστιτούτα, μια και γι αυτά πολλές φορές υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς την αντικειμενικότητά τους. Θα εξετάσω λεπτομερώς αυτά τα ζητήματα στην ενότητα Β, υπο-ενότητα (γ), κατωτέρω, οπότε εδώ θα αρκεστώ σε ένα γενικό σχόλιο. Ο προβληματισμός μου για τις εργασίες που παράγονται από συνεργάτες ερευνητικών οργανισμών ή από «δεξαμενές σκέψης» πηγάζει κυρίως από την «ανασταλτική» επιρροή που η «φυσιογνωμία» και οι σκοποί τους ενδεχομένως έχουν επί των μελετητών τους. Πιο συγκεκριμένα, η επιρροή τους μπορεί να σχετίζεται με την πολιτική και οικονομική φιλοσοφία εκείνων που υποστηρίζουν οικονομικά αυτούς τους οργανισμούς, φιλοσοφία η οποία ενδέχεται να εμφιλοχωρήσει έστω και ακουσίως σε κάθε έργο που εκπονείται υπό την αιγίδα τους. Παράγονται, έτσι, έργα άνισα ως προς την ποιότητά τους, αλλά και δυστυχώς ομοιόμορφα ως προς τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία τους. Όταν συμβαίνει αυτό, απουσιάζει πλήρως η πνευματική ποικιλότητα, ενώ, επιπλέον, η πρωτοτυπία περιορίζεται από τις απαιτήσεις της «θεσμικής» φιλοσοφίας που επικρατεί στο ευρύτερο περιβάλλον του μεμονωμένου ερευνητή. Επιπροσθέτως, η αδιαφάνεια που μπορεί να διακρίνει τη χρηματοδότηση αυτών των δεξαμενών σκέψης μειώνει σαφώς την πραγματική χρησιμότητα του έργου που δημοσιεύεται υπό την ονομασία τους. Μία άλλη εκδοχή αυτού του «κινδύνου» εντοπίζουμε στα άρθρα των εφημερίδων, ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτά είναι γραμμένα από γνωστούς δημοσιογράφους ή έγκριτους εξωτερικούς συνεργάτες και ερευνητές. Εν προκειμένω, ο κίνδυνος έγκειται στην «πολιτική» επιρροή που μπορούν να ασκήσουν στους αρθρογράφους τα κόμ-

8 26 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ματα, τα λόμπι, οι υπουργοί και οι εκδότες, όπως ακόμη και στην προδιάθεσή τους, εκούσια ή ακούσια, να μην είναι αντικειμενικοί αναλυτές του θέματος που θα παρουσιάσουν. Μια κοινή μορφή που μπορεί να προσλάβει αυτή η «παρέμβαση» είναι οι υπουργικές διαρροές πληροφοριών ή οι ανώνυμες «ενημερώσεις», που συνοδεύονται, ίσως, από απροσδιόριστες «χάρες» 5 προς την εφημερίδα ή το συντάκτη, με σκοπό να την/τον δελεάσουν να γράψει κείμενα που ακυρώνουν ή υποσκάπτουν την αντικειμενικότητα της ταυτοχρόνως εξελισσόμενης και επικείμενης είδησης. Έτσι, χιλιάδες συμπατριώτες μας βλέπουν ότι η κυριακάτικη εφημερίδα τους περιέχει γεωπολιτικά άρθρα διαφόρων εκτάσεων και ποικίλου βάθους, τα οποία, θα τολμούσε κανείς να σκεφθεί, επηρεάζονται από αυτή την (αμφιλεγόμενη) παρασκηνιακή συμπεριφορά. Οι αναγνώστες μπορεί να συμπαθούν το συγγραφέα ή τον τρόπο γραφής του και, ως εκ τούτου, να διαβάζουν τα κείμενά του. Τούτο, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι τα κείμενά του αξίζουν όντως το μελάνι με το οποίο γράφτηκαν. Αντίθετα με τον μέσο αναγνώστη αυτών των δημοσιευμάτων, ο οποίος δεν μπορεί να γνωρίζει την ύπαρξη ή την έκταση αυτών των διαστρεβλωτικών, παρασκηνιακών επιρροών, ο γνήσιος μελετητής (ή ο έμπειρος πολιτικός) είναι σε θέση να τις εντοπίζει και πρέπει πάντοτε να προφυλάσσει τους άλλους και να προφυλάσσεται και ο ίδιος από αυτές. Ο καλύτερος τρόπος χειρισμού αυ- 5. Σκοπίμως χρησιμοποιώ έναν όρο σχετικά ουδέτερο, διότι οι συγκεκριμένες «χάρες» δεν περιλαμβάνουν απαραιτήτως οικονομικά οφέλη, αλλά, λόγου χάριν, προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες (πολιτικές ή κομματικές) οι οποίες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Αυτές οι μυστικές συναλλαγές μπορούν να προσφέρουν «πλεονεκτήματα» τόσο στην κυβερνητική πηγή από την οποία διαρρέουν οι πληροφορίες όσο και στο μέσο που τις λαμβάνει, αλλά, σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, μπορούν να επηρεάσουν/παραπλανήσουν το κοινό.

9 ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΔΥΣΧΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 27 τών των κινδύνων είναι, αφ ενός, να αποφεύγει ο συγγραφέας τους «προσεταιρισμούς» αυτού του είδους και, αφ ετέρου, να παρουσιάζει πάντα στο αναγνωστικό του κοινό τους λόγους για τους οποίους αμφισβητεί την επιστημονική αξιοπιστία ενός δεδομένου δημοσιεύματος. Συγχρόνως, όμως, πρέπει να αποκαλύπτει στους αναγνώστες του τις δικές του προκαταλήψεις και φιλοσοφικές πεποιθήσεις, που και αυτές, με τη σειρά τους, ενδέχεται να καθιστούν τη δική του κρίση λιγότερο αξιόπιστη ή ακόμη και ύποπτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι ο συγγραφέας οφείλει να ομολογεί τις τυχόν διασυνδέσεις του με ομάδες συμφερόντων ή πολιτικά κόμματα, τις προκαταλήψεις του, αλλά και την οικονομική στήριξη που έχει μέσω ειδικών κονδυλίων, ακόμη και αν αυτά είναι απολύτως «αχρωμάτιστα» και έχουν μοναδικό σκοπό να καταστήσουν εφικτή την ερευνητική του εργασία. 3. Η δομή του κειμένου Από τα ελάχιστα που έχω αναφέρει μέχρι τώρα, πρέπει να έχει γίνει σαφές ότι η γεωπολιτική είναι ένα ευρύτατος, περίπλοκος γνωστικός κλάδος. Προκειμένου να αντιμετωπίσω κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο αυτές τις δυσκολίες, στο παρόν δοκίμιο θα εξετάσω μερικές από τις βασικές πτυχές του κλάδου, διαιρώντας το σε πέντε κύριες ενότητες, ενώ, στην τελευταία, έκτη ενότητα, θα ολοκληρώσω την ανάλυση με μερικές επιγραμματικές, καταληκτικές σκέψεις. Δίχως άλλο, η μεθοδική διαίρεση του υλικού μπορεί να συμβάλει στην παρουσίασή του. Παραμένει, εντούτοις, μία ακόμη μεθοδολογική δυσκολία: οφείλει άραγε να προσεγγίζει κανείς το κεντρικό θέμα του κατά τρόπον αφηρημένο και φιλοσοφικό ή μέσω

10 28 ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ λεπτομερών και διεπιστημονικών παραδειγμάτων; Η πρώτη προσέγγιση θα ήταν η ενδεδειγμένη για μια διάλεξη που παρουσιάζεται σε ένα πνευματικό ίδρυμα, όπως είναι μια Εθνική Ακαδημία από την άλλη πλευρά, η δεύτερη προσέγγιση μπορεί να αναδείξει τη ζωντανή αλλά και μεταβαλλόμενη φύση του θέματος και, συνεπώς, να διεγείρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη ή ακροατή. Στο παρόν πόνημα, επέλεξα να εφαρμόσω μια σύνθεση των δύο αυτών προσεγγίσεων. Ως εκ τούτου, το κείμενο περιέχει μερικές γενικές ιδέες (και κριτικές) σχετικά με τον τρόπο που έχουν χειριστεί το εξεταζόμενο αντικείμενο κάποιοι γεωπολιτικοί σχεδιαστές (ειδικότερα, εκείνοι που συμβουλεύουν την κυβέρνηση ή διαμορφώνουν καθ οιονδήποτε άλλον τρόπο τις γεωπολιτικές στρατηγικές της), πολιτικοί (στο βαθμό που έχουν το χρόνο ή την τάση να διαβάζουν και άλλα κείμενα πέραν των κυβερνητικών υπομνημάτων) και σχολιαστές (ακαδημαϊκοί μελετητές, σύμβουλοι πολυεθνικών εταιρειών, δημοσιογράφοι). Η υπερβολική γενίκευση σπανίως αποτελεί χρήσιμο οδηγό. Επιπλέον, η αμιγής θεωρία ποτέ δεν μπορεί, αφ εαυτής, να καταστήσει πειστική μια ορισμένη θέση, καθότι, όπως λέει μια γνωστή αγγλική έκφραση, «the devil is in the detail» «ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες»: πράγματι, πρέπει να εξορκίσουμε το διάβολο προτού βρούμε τη σωτηρία, θρησκευτικά και μεταφορικά. Προς τούτο, άλλωστε, σε ορισμένα μέρη του παρόντος δοκιμίου, έχω επιχειρήσει μια εκτενή ανάλυση λεπτομερών πτυχών των παγκόσμιων προβλημάτων που μας απασχολούν όλους σήμερα. Έτσι, στη δεύτερη ενότητα του δοκιμίου θα επικεντρωθώ στο Ιράν, ενώ στην πέμπτη και τελευταία ενότητα η έμφαση θα δοθεί κυρίως στη Ρωσία. Εάν διέθετα περισσότερο χρόνο και χώρο, θα επικεντρωνόμουν εξίσου στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Ευρώπη, στις σχέσεις μας με την Κίνα, στην ενεργειακή δι-

Πανεπιστήμιο Πειραιά Executive MBA

Πανεπιστήμιο Πειραιά Executive MBA Πανεπιστήμιο Πειραιά Executive MBA ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σοφία Χρ.Ιωαννίδου Πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Πειραιά Πτυχίο Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Α.Π.Θ. Επιβλέπων Καθηγητής κ. Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία Δημοτικού Γυμνασίου

Η αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία Δημοτικού Γυμνασίου Η αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία Δημοτικού Γυμνασίου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗ Α.Μ Δ 201114 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πτολεμαίων 29Α, 6 ος όροφος, 54630 Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα»

FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα» ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ FRANCHISING «Η Παρουσία του στην Ελλάδα» ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΑΝΤΩΝΑΚΟΥΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Α.Μ. 7283 Επιβλέπων: Δρ. Π. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ 2 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία με θέμα:

Διπλωματική εργασία με θέμα: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μ.Β.Α. Διπλωματική εργασία με θέμα: Χρηματοοικονομική ανάλυση και αποτίμηση επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο.

Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο. Διαπολιτισμικές δεξιότητες για όλους: Προετοιμασία για τη ζωή μέσα σ έναν ετερογενή κόσμο. Εισαγωγή Josef Huber, Επικεφαλής του προγράμματος Pestalozzi Το περιεχόμενο και η καθημερινή πραγματικότητα του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / ΜΒΑ»

ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / ΜΒΑ» ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΝΕΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ / ΜΒΑ» ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζουγανέλη Σοφία Α.Μ. 108 ΘΕΜΑ: Ενίσχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΦιλΙΠΠΛν ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο ρόλος της εταιρικής διακυβέρνησης και του εσωτερικού ελέγχου στην σύγχρονη εταιρία ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ (O.EΠ.ΕΚ.) ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ: ΜΕΛΕΤΗ 10 ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: Ι ΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Επιστημονικώς Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Πατρώνυμο Εκπαιδευτικό Λογισμικό στα Μαθηματικά της Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Γ Τάξη. Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Γ Τάξη. Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450. Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ»: ΑΠΟΨΕΙΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΠΙΔΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ «ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Toiv Επιοτημών και ιης Τεχνολογία ;

Toiv Επιοτημών και ιης Τεχνολογία ; ~? A,. ^ 3 1.k i i ^ M n i η ρ Μ ML * wltw jfc» w *. Λ1! i Φ^Μ "ft ": 12. : #.\ :; IJL! Toiv Επιοτημών και ιης Τεχνολογία ; ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Τάξη Ενιαίου Λυκείου *ί tf ft * '4? '"'Λ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΑΜΟΥΗΛ ΣΟΦΙΑ ΚΑΒΑΛΑ, 2007 ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΟΥΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΟΥΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ : ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΛΙΑΚΑ ΖΩΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΟΥΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕΡΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Κείμενο. Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 Η Ελληνική και πάλι στο προσκήνιο Η υποχώρηση των ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ιδίως της Ευρώπης, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εξοβελισμό 1 των ανθρωπιστικών

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΊΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΤΗΣ Α ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Β ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ»

«ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΊΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΤΗΣ Α ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Β ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΣΚΈΨΗ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΊΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΏΝ ΤΗΣ Α ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ Β ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ» Διδακτορική Διατριβή του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Πληροφοριακών Συστημάτων

Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Πληροφοριακών Συστημάτων Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Πάτρας ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Επιμέλεια: Απόστολος Ραφαηλίδης Πάτρα, Σεπτέμβριος 2012 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης. Σπουδάστριες: ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΝΗ Υπεύθυνος καθηγητής: ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019 Φάση Β

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ - ΘΕΣΠΙΕΩΝ 2014-2019 Φάση Β 1 Αποτύπωση & Εξειδίκευση του οράµατος ήµου Αλιάρτου Θεσπιέων για την περίοδο 2015-2019 2 Πίνακας περιεχομένων Β. Εισαγωγή... 7 Β.1. Γενικά... 7 Β.1.1. Πλαίσιο Στόχων & Κατευθύνσεις Αναπτυξιακής Πολιτικής...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΠΡΟΣ: 1. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ - Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ---- Μαρούσι, 6-11-2012 Αρ. πρωτ. : 138371 ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας δεοντολογίας για τις δημόσιες αρχές και τις επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία

Κώδικας δεοντολογίας για τις δημόσιες αρχές και τις επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Κ.Ε.Κ. /Ι.Ν.Ε.-Γ.Σ.Ε.Ε.) Κώδικας δεοντολογίας για τις δημόσιες αρχές και τις επιχειρήσεις του δημόσιου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» (ΕΠΕΑΕΚ) Υποπρόγραμμα 1 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Σπουδάστρια: Νικολάου Μαρία Α.Μ.2488 Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά Διπλωματική Εργασία, Προπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΥΡΩ Θ. ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ ΘΕΜΑ: «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ»

ΑΡΓΥΡΩ Θ. ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ ΘΕΜΑ: «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ» ΑΡΓΥΡΩ Θ. ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ ΘΕΜΑ: «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗ ΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗΣ» ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ κ. Κ.Δ.ΠΟΡΠΟΔΑ

Διαβάστε περισσότερα