Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος («λύκος» ή ΣΕΛ);

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος («λύκος» ή ΣΕΛ);"

Transcript

1

2 Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος Σκοπός αυτού του φυλλαδίου είναι να ενημερώσετε υπεύθυνα το κοινό για το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (για συντομία «λύκος» ή ΣΕΛ) απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα για τη νόσο. Όπως θα διαπιστώσετε, παρά το κακόηχο όνομα και την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι πολύ σοβαρή αρρώστια, συνήθως πρόκειται για μια απλή σχετικά κατάσταση που αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά. Οι πληροφορίες αυτές δεν πρέπει με κανένα τρόπο να θεωρηθούν ως «ιατρική συμβουλή», κάτι που μόνο ένας ρευματολόγος ιατρός με εμπειρία σε αυτά τα νοσήματα μπορεί να κάνει. Ο λόγος γιαυτό είναι επειδή κάθε άνθρωπος που εμφανίζει λύκο, έχει διαφορετικά συμπτώματα που ποικίλλουν από ήπια μέχρι σοβαρά. Επομένως κάθε περίπτωση χρειάζεται ανάλογη αντιμετώπιση και αντίστοιχες οδηγίες, ανάλογα με τη βαρύτητά του. Τι είναι ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος («λύκος» ή ΣΕΛ); Ο λύκος είναι ένα από τα τουλάχιστον 100 αυτοάνοσα νοσήματα και ανήκει σε μια υποκατηγορία αυτοανόσων νοσημάτων που ονομάζονται νοσήματα του κολλαγόνου. Στα αυτοάνοσα νοσήματα το ανοσολογικό (ή ανοσιακό) σύστημα που προστατεύει το σώμα μας από μικρόβια, στρέφεται εναντίον διαφόρων οργάνων του, όπως δέρμα, αρθρώσεις, αίμα, νεφροί, καρδιά, πνεύμονες κλπ.). Το ανοσιακό σύστημα αποτελείται από κύτταρα και μόρια τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του σώματος (αίμα, δέρμα, αρθρώσεις, εσωτερικά όργανα) για να το προστατεύουν από τα μικρόβια ( ιούς όπως λχ. αυτός του κοινού κρυολογήματος (το συνάχι) και βακτηρίδια. Τα πιο σημαντικά κύτταρα είναι τα λευκά αιμοσφαίρια (ουδετερόφιλα, λεμφοκύτταρα και τα μονοπύρηνα/μακροφάγα) ενώ τα σημαντικότερα μόρια είναι τα αντισώματα (ή ανοσοσφαιρίνες) το συμπλήρωμα και οι κυτταροκίνες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης των όγκων ΤNF-a και όπως οι ιντερλευκίνες 1, 6 κλπ.

3 Γιατί ονομάστηκε έτσι; Είναι σοβαρή πάθηση; Το όνομα «λύκος» (lupus στα Λατινικά) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πρίν 300 περίπου χρόνια για τα δερματικά εξανθήματα που παραμορφώναν το πρόσωπο σαν να το είχε δαγκώσει κάποιο άγριο ζώο όπως ο λύκος. Η ιστορική αυτή ονομασία επικράτησε όπως και το όνομα «καρκίνος» που σημαίνει κάβουρας για τις κακοήθειες και χρησιμοποείται μέχρι σήμερα. Συνήθως όταν μιλάμε για λύκο αναφερόμαστε στο «συστηματικό» λύκο, αυτόν δηλαδή που δεν προσβάλει μόνο το δέρμα αλλά και άλλα όργανα όπως θα δούμε παρακάτω. Σε άλλους ανθρώπους ο λύκος προσβάλει μόνο το δέρμα. Σ αυτές τις περιπτώσεις ονομάζεται δερματικός λύκος και χωρίζεται ανάλογα με τον τύπο του εξανθήματος σε δισκοειδή, υποξύ ή οξύ δερματικό λύκο. Ο λύκος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καρκίνος του αίματος. Αντίθετα με το ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, οι περισσότερες περιπτώσεις του λύκου δεν είναι σοβαρές και αντιμετωπίζονται εύκολα με απλά φάρμακα. Τι είναι τα νοσήματα του συνδετικού ιστού ή νοσήματα του κολλαγόνου; Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται από το 1962 και περιλαμβάνει τα αυτοάνοσα νοσήματα, που προσβάλουν πολλά όργανα ταυτόχρονα (συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα). Τα συνηθέστερα νοσήματα του συνδετικού ιστού ή νοσήματα του κολλαγόνου είναι κατά σειρά συχνότητας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σκληρόδερμα και η δερματομυοσίτιδα. Κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι εχουν αντιπυρηνικά αντισώματα.

4 Τι είναι αυτοανοσία; Διαφέρει από το αυτοάνοσο νόσημα; Τί είναι τα Αντιπυρινικά Αντισώματα; Αυτοανοσία είναι η κατάσταση όπου τα ανοσιακό σύστημα «διεγείρεται» από μόρια του σώματός μας και παράγει ουσίες που ονομάζονται αυτοαντισώματα. Πρόκειται για τα αντιπυρηνικά αντισώματα ή ΑΝΑ (από το Αnti-Nuclear Antibodies) που μπορούν να μετρηθούν στο αίμα. Υπάρχουν πολλοί φυσιολογικοί άνθρωποι που είναι θετικοί για ΑΝΑ. Οταν τα ΑΝΑ προκαλούν φλεγμονή και βλάβη στο σώμα τότε μιλάμε για αυτοάνοσο νόσημα. Η εξέταση για τα αντιπυρηνικά αντισώματα γίνεται ως ως εξής. Σε ένα πλακάκι μικροσκοπίου βάζουμε κύτταρα ανθρώπου και προσθέτουμε μέρος του αίματος του εξεταζομένου ανθρώπου. Όταν το αίμα εχει αντιπυρηνικά αντισώματα αυτά κολλάνε στα κύτταρα και φαίνονται κίτρινα όταν τα βλέπουμε στο μικροσκόπιο Σε νεαρές γυναίκες η συχνότερη αιτία θετικών ΑΝΑ δεν είναι ο λύκος αλλά η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. Που οφείλεται ο λύκος; Τι τον προκαλεί; Μερικοί άνθρωποι έχουν μια κληρονομική προδιάθεση να αναπτύξουν λύκο. Αφορμή για να εμφανισθεί μπορεί να είναι μία λοίμωξη από κάποια μικρόβια, ή κάποια μεγάλη δυσκολία ή στενοχώρια στη ζωή τους ( στρες ). Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η συμβολή της κληρονομικότητας των γονιδίων δηλαδή, είναι μόνο 20-30%. Για το άλλο 70-80% ευθύνεται το περιβάλλον (ήλιος, τροφές, φάρμακα, μικρόβια κ.λπ). Επομένως παρόλο που στο λύκο η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο, αυτός είναι δευτερεύων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να εμφανίσει λύκο το παιδί ενός γονιού με λύκο ή μιας οικογένειας με αδελφό ή αδελφή με λύκο είναι μικρή. Ποιος εμφανίζει λύκο; Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τον εμφανίσουν; Είναι μεταδοτικός; Ο λύκος προσβάλει περίπου 3-5 ανθρώπους ανά κατοίκους στην χώρα μας. Είναι 9 φορές συχνότερος στις γυναίκες από τους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας ετών. Παρόλο που ο λύκος είναι πιο συχνός όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό μόνο 3 στα 100 παιδιά γονέων με λύκο εμφανίζουν συμπτώματα λύκου. O λύκος ΔΕΝ μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο λύκος προσβάλει νέες γυναίκες όλων των εθνικοτήτων.

5 Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα; Συμπτώματα στο λύκο Συχνά: Πυρετός (ή δέκατα), κόπωση, απώλεια βάρους, που διαρκούν πολλές ημέρες Πόνος σε πολλές αρθρώσεις ταυτόχρονα χεριών και ποδιών που διαρκεί αρκετές εβδομάδες (αρθρίτιδα). Εξάνθημα (κοκκίνισμα) στα μάγουλα και τη μύτη (εξάνθημα πεταλούδας). Έντονο κοκκίνισμα στο δέρμα σε περιοχές που τις βλέπει ο ήλιος (φωτοευαισθησία). Πλήγες στα ούλα ή στη μύτη που διαρκούν αρκετές εβδομάδες (άφθες, έλκη). Άσπρισμα ή μελάνιασμα των χεριών στο κρύο, που συνοδεύεται από πόνο (φαινόμενο Ρεϋνώ). Χαμηλά λευκά ή αιμοπετάλια στη γενική αίματος (λευκοπενία, θρομβοπενία). Λιγότερο συχνά: Έντονη τριχόπτωση καμιά φορά «τούφες-τούφες» (αλωπεκία). Αίμα ή λεύκωμα στα ούρα (νεφρίτιδα). Πόνος στο στήθος ή στην αναπνοή ή δύσπνοια (πλευρίτιδα, περικαρδίτιδα). Επανειλημμένες αποβολές ή θρομβώσεις (αντiφωσφολιπιδικό σύνδρομο). Σπασμοί, εγκεφαλικό επεισόδια ή σοβαρή κατάθλιψη (νευροψυχιατρικός λύκος).

6 Τα συχνότερα συμπτώματα στο λύκο είναι τα εξής: Πόνοι στα κόκκαλα (οσταλγίες), στις αρθρώσεις (αρθραλγίες, αρθρίτιδες) και στους μύς (μυαλγίες) ιδίως αυτές των χεριών και των ποδιών, πληγές στο στόμα, ερύθημα (κοκκινίλα, εξάνθημα) στο πρόσωπο (μάγουλα, μύτη), στην πλάτη ή στην βάση του λαιμού και το στήθος, ή τριχόπτωση. Αρκετοί άνθρωποι έχουν φαινόμενο Raynaud (Ρεϋνώ) δηλαδή ασπρίζουν και μελανιάζουν τα χέρια τους όταν εκτεθούν στο κρύο ή νευριάζουν (φωτογραφία). Αυτά συνοδεύονται με το αίσθημα εύκολης κόπωσης, ανορεξίας και μειωμένης διάθεσης για εργασία, δέκατα, σπανιότερα πυρετός (δηλ. θερμοκρασία πάνω από 37.6 C). Λιγότερο συχνά εμφανίζεται πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή ή ανεξάρτητα από αυτήν, δύσπνοια ή συχνουρία ίδίως το βράδυ. Ολα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε απλά προβλήματα (λ.χ. μια ίωση) γιαυτό συνήθως δεν χρειάζεται εξέταση από ειδικό, παρά μόνο όταν επιμένουν πάνω από 1 ή 2 εβδομάδες χωρίς βελτίωση. Σε μερικές περιπτώσεις ο λύκος ανακαλύπτεται όταν υπάρχουν επανειλημένες αποβολές ή θρομβώσεις χωρίς σαφή αιτία, χαμηλά λευκά ή χαμηλά αιμοπετάλια, λεύκωμα ή αίμα στα ούρα σε τυχαία εξέταση. Αρθρίτιδα Φαινόμενο Ρεϋνώ Άφθες Πλευρίτιδα Πως γίνεται η διάγνωση; Εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν χωρίς να βελτιώνονται ο γιατρός θα σας κάνει διάφορες ερωτήσεις, δηλαδή θα πάρει το ιστορικό σας, θα σας εξετάσει (αυτό ονομάζεται κλινική εξέταση) και θα παραγγείλει μερικές ειδικές εξετάσεις (αυτό ονομάζεται παρακλινικός έλεγχος) όπως ΑΝΑ, ΕΝΑ (δηλ. Anti-DNA, Sm, SS-A, SS-B) αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα, συμπλήρωμα C3, C4.

7 Οι περισσότεροι άνθρωποι με λύκο είναι θετικοί για ΑΝΑ. Υπάρχουν όμως μερικές περιπτώσεις (υπολογίζοντας περίπου 10-20% των ανθρώπων που πάσχουν από λύκο) που είναι αρνητικοί για αυτά τα αντισώματα. Αυτό οφείλεται στο ότι έχουν μικρές ποσότητες αυτών των αντισωμάτων (δηλ. χαμηλό τίτλο ) που μερικά εργαστήρια δεν μπορούν να τα μετρήσουν. Εκτός από τις συνηθισμένες εξετάσεις (γεν. αίματος, βιοχημικός έλεγχος και γεν. ούρων, ακτινογραφία θώρακος) και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα αποφασίσει εάν χρειάζεται άλλες εξετάσεις. Ο γιατρός μου βρήκε θετικά ΑΝΑ αλλά δεν πιστεύει ότι έχω λύκο. Αντίθετα για μια φίλη μου που δεν έχει θετικά ΑΝΑ, ο γιατρός της επιμένει ότι έχει λύκο. Πώς εξηγείται αυτό; Αυτό που λέγεται ότι όποιος έχει θετικά ΑΝΑ έχει λύκο ή ότι όποιος έχει αρνητικά ΑΝΑ δεν έχει, είναι λάθος. Η διάγνωση του λύκου είναι κλινική, γίνεται δηλαδή από εξειδικευμένο ρευματολόγο μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση των συμπτωμάτων, της κλινικής εξέτασης (αρθρίτιδα, εξανθήματα κ.λπ.) και των εργαστηριακών εξετάσεων. Επομένως η διάγνωση δεν μπορεί να βασισθεί σε μία εργαστηριακή εξέταση μόνο. Ο λύκος μπορεί να προσβάλει εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος.

8 Υπάρχει θεραπεία για το λύκο; Οι περισσότεροι άνθρωποι (περίπου 70% στη χώρα μας) έχουν ήπιο λύκο που προσβάλει μόνο το δέρμα και τις αρθρώσεις και αντιμετωπίζεται με υδροξυχλωροκίνη (πλακενίλ) μόνη της ή σε άλλες περιπτώσεις σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις κορτιζόνης. Οταν προσβάλλονται όργανα όπως οι νεφροί ή το αίμα, χρησμοποιούνται μεαλύτερες δόσεις κορτικοειδών (πρεδνιζόνη, μεντρολ) και ανοσοκατασταλτικά (αζαθειοπρίνη, μυκοφαινολικό, κυκλοφωσφαμίδη). Η άποψη στο ευρύ κοινό ότι η κορτιζόνη ή τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα είναι «βαριά» φάρμακα και έχουν πολλές παρενέργειες δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμη και στις πιο βαριές περιπτώσεις λύκου, οι σύγχρονες θεραπείες ελέγχουν αποτελεσματικά τη νόσο (βάζουν δηλ. τη νόσο σε ύφεση στο 90% των περιπτώσεων). Στη συνέχεια χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση γιατί ο λύκος μπορεί να υποτροπιάσει (δηλαδή να επανενεργοποιηθεί, «να ξαναξυπνήσει»). Ποια είναι η πρόγνωση για τους ανθρώπους με λύκο; Τί επιφυλάσσει το μέλλον; Τα παλαιά βιβλία και οι γιατροί χωρίς ειδικές γνώσεις περιγράφουν για το λύκο συνήθως μία άσχημη και ζοφερή εικόνα, που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με λύκο ζουν και εργάζονται φυσιολογικά, χωρίς προβλήμτα με τις σπουδές, την εργασία, ή την ανατροφή των παιδιών τους. Μπορεί μια γυναίκα με λύκο να τεκνοποιήσει; Οι περισσότερες (πάνω από 90%) μπορούν. Χρειάζονται όμως οι γυναίκες με λύκο που προσβάλει τα νεφρά, στενή παρακολούθηση από ρευματολόγο και μαιευτήρα-γυναικολόγο που συνεργάζονται μεταξύ τους στενά. Σε ένα μικρό ποσοστό 10-20% η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει έξαρση αλλά συνήθως είναι ήπια και αντιμετωπίζεται έυκολα. Η πιθανότητα για έξαρση/επιδείνωση είναι μικρότερη εφόσον ο λύκος βρίσκεται σε ύφεση πριν μείνει έγκυος.

9 Εχω λύκο; Τί πρέπει να κάνω ή να προσέχω; Φάρμακα που καλό είναι να αποφεύγονται: Αντισυλληπτικά, Φαρμακα με σουλφομάδες λχ. σουλφασαλαζίνη (σαλοπυρίνη), τριμεθοπρίμη σουλφομεθοξαζόλη (λχ bactrtimel). Εγκυμοσύνη: Μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό (ειδικές οδηγίες) Οδοντιατρικές πράξεις: Επιτρέπονται όλες εκτός αν υπάρχει θρομβοπενία (αριθμός αιμοπεταλίων κάτω από ). Αν υπάρχει σοβαρή βαλβιδοπάθεια, λ.χ. ανεπάρκεια μιτροειδούς, χρειάζεται προφύλαξη με αντιβιοτικά Δίαιτα: Χαμηλή σε χοληστερόλη. Αποφυγή λιπαρών. Συνήθειες: Να αποφεύγεται ο ήλιος ιδίως όταν υπάρχει εξάνθημα στο δέρμα Προφύλαξη από τον ήλιο με καπέλα, αντιηλιακές κρέμες, Όχι στο κάπνισμα Επιτρέπεται το κρασί, 1-2 ποτήρια την ημέρα, Γυμναστική, βάδισμα. Συνιστούνται. Εμβόλια: Αντιγριππικό κάθε χρόνο, Για πνευμονιόκοκκο κάθε 5 χρόνια. Να ειδοποιείται ο γιατρός εάν: Υπάρχει πυρετός (πάνω από 38 C) που επιμένει περισσότερο από 5-7 ημέρες. Πρήζονται τα πόδια. Δύσπνοια, πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή. Πολύ δυνατός πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί με συνηθισμένα αναλγητικά (π.χ. Depon 1-2 χάπια κάθε 8 ώρες).

10 Συνηθισμένες εξετάσεις Γενική αίματος: Κάθε χρόνο 6-8 εβδομάδες αν χρησιμοποιείται αζαθειοπρίνη (Ιmmuran). Διαφορετικά κάθε 3-6 μήνες. Βιοχημικός έλεγχος - Ηπατική λειτουργία: Κάθε 3-6 μήνες. Κάθε 6-8 εβδομάδες αν χρησιμοποιείται η αζαθειοπρίνη ή το μυκοφαινολικό οξύ. Διαφορετικά κάθε 3-6 μήνες. Γενική Ούρων: Κάθε 3-6 μήνες. Ανοσολογικός έλεγχος: (Αντιπυρηνικά αντισώματα (ΑΝΑ, ΕΝΑ), αντι-φωσφολιπιδικά αντισώματα, συμπλήρωμα): Τα ΑΝΑ γίνονται μόνο μια φορά στην αρχική επίσκεψη και δεν επαναλαμβάνονται. Tί άλλο πρέπει να προσέξω εάν έχω λύκο; Ακόμα κι όταν ο λύκος δεν είναι ενεργός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αργότερα. Ενα από αυτά είναι η αρτηριοσκλήρυνση που μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στην καρδιά ή εγκεφαλικό. Για αυτό είναι πολύ πολύ σημαντικό και για τους αρρώστους με λύκο να προσέχουν μην επιβαρύνουν την κατάσταση με το κάπνισμα ή με δίαιτα με πολλές θερμίδες και λιπαρά και να προσέχουν να έχουν φυσιολογική πίεση ( ή λιγότερο ανάλογα με την ηλικία). Ζώντας με το λύκο. Μερικά «μυστικά» Παρόλο που η θεραπεία για το λύκο έχει βελτιωθεί πολύ, ο λύκος δεν παύει να είναι ένα χρόνιο νόσημα και σας συνοδεύει σε όλη σας τη ζωή έχοντας τη δυνατότητα να προκαλεί εξάρσεις μερικές φορές χωρίς προειδοποίηση. Γι αυτό είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακα για μεγάλα διαστήματα ακόμα και πολλά χρόνια. Διατηρήστε πολύ στενή σχέση με το γιατρό και τους φίλους και την οικογένειά σας που θα σας στηρίζουν στις περιόδους της έξαρσης. Ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού. Εάν δεν συμφωνείτε με κάτι συζητήστε το με το γιατρό. Δεν μπορείτε να έχετε μυστικά ο ένας από τον άλλο. Μη διακόπτετε τα φάρμακα χωρίς να ρωτήσετε το γιατρό. Να ζείτε μια ζωή δραστήρια και ενεργή. Να περπατάτε και να γυμνάζεστε χωρίς φυσικά να κάνετε υπερβολικά πράγματα.

11 Που μπορώ να απευθυνθώ για περαιτέρω βοήθεια; Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης Κόσμων 6, Ηράκλειο, Κρήτη Tηλ./fax: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη Δευτέρα, Πέμπτη Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας Κλινικής Ανοσολογίας και Αλλεργιολογίας Τηλ: Που μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες; Βιβλία: Εγκυκλοπαίδεια αυτοάνοσων Χ. Μουτσόπουλος Εκδόσεις Καπόν. ISBN : Διαδίκτυο: Arthritis Foundation Lupus Foundation

12

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγµονώδη Φάρµακα Είναι συµπτωµατικά, αντιφλεγµονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρµακα. Συµπτωµατικά σηµαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος;

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ. Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ Γιατί πονά όλο το κορμί μου και νιώθω συχνά κουρασμένος; ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ 3 Η ινομυαλγία είναι συχνό, επώδυνο σύνδρομο των μυών, των συνδέσμων και των αρθρώσεων. Συχνά, υπάρχουν συμπτώματα κόπωσης

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

ÀÁÂÈ È Ó Â. ÛˆÛÙ È ÙÚÔÊ ÁÈ ÙÔ ÛıÂÓÂ. ÁÈ Ù ÙÔ ÓÔÛ ÓÔÛ Ì Ù ñ ƒâ Ì ÙÔÂÈ ÚıÚ ÙÈ ñ æˆú ÛË ñ fiûô ÙÔ Crohn ñ ÎÏ Ú ÓÛË Î Ù appleï Î. + ÏÏ Ûı ÓÂÈÂ Ú ÛË+ ˆ

ÀÁÂÈ È Ó Â. ÛˆÛÙ È ÙÚÔÊ ÁÈ ÙÔ ÛıÂÓÂ. ÁÈ Ù ÙÔ ÓÔÛ ÓÔÛ Ì Ù ñ ƒâ Ì ÙÔÂÈ ÚıÚ ÙÈ ñ æˆú ÛË ñ fiûô ÙÔ Crohn ñ ÎÏ Ú ÓÛË Î Ù appleï Î. + ÏÏ Ûı ÓÂÈÂ Ú ÛË+ ˆ EXWFYLLO_YGEIA tel15ô 25-06-09 19:44 ÂÏ 2 ÀÁÂÈ Ú ÛË+ ˆ 29/6/2009 π π È Ó Â ıâú appleâ  ÁÈ Ù ÙÔ ÓÔÛ ÓÔÛ Ì Ù ñ ƒâ Ì ÙÔÂÈ ÚıÚ ÙÈ ñ æˆú ÛË ñ fiûô ÙÔ Crohn ñ ÎÏ Ú ÓÛË Î Ù appleï Î + ÏÏ Ûı ÓÂÈ ۈÛÙ È ÙÚÔÊ

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α www.pediatric-rheumathology.printo.it ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΡΜΑΤΟΜΥΟΣΙΤΙ Α Τι είδους νόσος είναι; Η νεανική δερµατοµυοσίτιδα (Ν Μ) ανήκει στην οµάδα των λεγόµενων αυτοάνοσων νόσων. Στις αυτοάνοσες νόσους µία µη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς GREEK Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς Έκτη έκδοση Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων Εκδόθηκε από το Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων. Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ελκώδης Κολίτις Νόσος του Crohn Αθήνα 2008 ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Eλκώδης Kολίτις και η νόσος του Crohn είναι νοσήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) Είναι μία μεταβολική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ΑΓΚΥΛΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Περιεχόμενα Το ενημερωτικό φυλλάδιο για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα επιμελήθηκε το Ρευματολογικό Τμήμα του 401 ΓΣΝΑ. Eκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός.

www.bolanis.gr Χειρουργός Ιωάννης Κ. Μπολάνης Νόσος Crohn Επιμέλεια Ιωάννης Κ. Μπολάνης Χειρουργός. Επιμέλεια. Μετάφραση από την Αγγλική έκδοση του NACC Ίλια Δαούση. Τηλ.: 210 72.10.000, Κιν.: 6945 588 540, Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Τι είναι η Νόσος του Crohn;... 3 Πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα;...

Διαβάστε περισσότερα

ΔIΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΔIΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Τεύχος 66 (Νέα περίοδος τεύχος 37) τιμή: 4 Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2013 ΔIΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΧΟΥΣ ΜΕ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε τα πάντα για το AIDS

Μάθε τα πάντα για το AIDS Μάθε τα πάντα για το AIDS Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εγκαινίασε μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων επικοινωνίας με τους νέους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

Β. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Β. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Cimzia 200 mg ενέσιμο διάλυμα certolizumab pegol Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού χρησιμοποιήσετε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô 2,90 SEX ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ 50 54 6 8 12 18 24 26 30 LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE EDITORIAL 10+ 1 ΑΠΟΡΙΕΣ για την υπνική άπνοια 12

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ

Β. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ Β. ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ 193 Φύλλο Οδηγιών Χρήσης: Πληροφορίες για τον ασθενή Humira 40 mg/0,8 ml ενέσιμο διάλυμα για παιδιατρική χρήση Αdalimumab Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα

Φίλος ή εχθρός; ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ. Αναγκαίος ο εμβολιασμός και των ενηλίκων. Χάνει αυτός που δεν ρισκάρει ποτέ. Ακμή... ετών 30!

Φίλος ή εχθρός; ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ. Αναγκαίος ο εμβολιασμός και των ενηλίκων. Χάνει αυτός που δεν ρισκάρει ποτέ. Ακμή... ετών 30! Tεύχος 13 - Φεβρουάριος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή JAVIER GARAU Αναγκαίος ο εμβολιασμός και των ενηλίκων ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΛΙΒΟΣ Χάνει αυτός που δεν ρισκάρει ποτέ ΥΓΕΙΑ Ακμή... ετών 30! ΒΑΜΠΙΡ Γιατί είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Τμήμα: Νοσηλευτικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Αφροδίσια νοσήματα και AIDS. Πώς τα αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής.

Ακριβής και υπεύθυνη ενημέρωση: Γνωρίζουμε καλά την ασθένεια μας και μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε γιατί καλός ασθενής είναι ο ενημερωμένος ασθενής. Ποιοί είμαστε: Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης είναι ένας Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Αρθμ.Αποφ Πρωτοδικείου Ηρακλείου 1870/8.5. 2003/254/760/196/2003, Ειδικ.Μητρώο Εθελοντ.ΜΚΥΟ 13117ΣΥΝ12126067Ν),που

Διαβάστε περισσότερα

Ιογενείς Ηπατίτιδες Ηπατίτιδα Β. Συχνές Ερωτήσεις

Ιογενείς Ηπατίτιδες Ηπατίτιδα Β. Συχνές Ερωτήσεις Ιογενείς Ηπατίτιδες Ηπατίτιδα Β Συχνές Ερωτήσεις Tι είναι ηπατίτιδα; Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο που βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιακής χώρας. Έχει πολλές λειτουργίες και διαδραματίζει

Διαβάστε περισσότερα

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365

www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ σελ. 5 Medvoi365 www.medvoi365.gr H ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΙΣΤOΣΕΛΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνέντευξη Διατροφή Δερματολογία Κατερίνα Λέχου: «Πρέπει να βάζουμε νερό στο κρασί μας» σελ. 3 Τροφές που προσδίδουν ενέργεια. Μύθοι & αλήθειες σελ. 5 Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Yasminelle επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία 0,02 mg / 3 mg Ethinylestradiol / Drospirenone Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού

Διαβάστε περισσότερα