«Εφαρμογή μικροφώνων σε κρουστά όργανα»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Εφαρμογή μικροφώνων σε κρουστά όργανα»"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΗΧΕΙΑ «Εφαρμογή μικροφώνων σε κρουστά όργανα» Εργασία των φοιτητών: Συσκάκη Αριστείδη (Α.Μ ) Συσκάκη Ειρήνη (Α.Μ ) Καθηγητές : Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης, Ιωάννης Μαλαφής

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΠΕΝΤΙΡ, ΡΕΚ ΚΑΙ CAJON Σελ

3

4 Εισαγωγή Οι τεχνικές μικροφώνων (επιλογή και τοποθέτηση μικροφώνων) έχουν σημαντική επιρροή στην ακουστική ποιότητα ενός συστήματος ενίσχυσης ήχου. Για την ενίσχυση των μουσικών οργάνων, υπάρχουν διάφοροι αντικειμενικοί στόχοι των μικροφωνικών τεχνικών : η καλύτερη δυνατή λήψη σωστού ήχου από το επιθυμητό όργανο, η ελαχιστοποίηση λήψης ανεπιθύμητων ήχων από άλλα όργανα ή άλλες ηχητικές πηγές και η παροχή ικανοποιητικής ενίσχυσης του επιπέδου του ήχου πριν προκύψει feedback (gain-before-feedback)."κατάλληλος" ήχος από το επιθυμητό όργανο μπορεί να είναι είτε ο φυσικός ήχος του οργάνου είτε κάποια ιδιαίτερη ποιότητα ήχου που είναι κατάλληλη για την εφαρμογή. "Ανεπιθύμητος" ήχος είναι ο άμεσος ή περιβαλλοντικός ήχος από άλλο κοντινό όργανο ή θόρυβος χώρου π.χ. από το κοινό. "Ικανοποιητική" ενίσχυση σημαίνει ότι το επιθυμητό όργανο ενισχύεται στο επίπεδο που χρειάζεται χωρίς να προκύπτει feedback στο σύστημα. Όσο πιο κοντά είναι η πληροφορία του ηλεκτρικού σήματος με αυτήν του ηχητικού σήματος, τόσο πιο «αξιόπιστο» θεωρείται ένα μικρόφωνο. Το ζήτημα,βέβαια, της σωστής επιλογής και τοποθέτησης μικροφώνων είναι κατά ένα ποσοστό υποκειμενική υπόθεση. Αυτό συμβαίνει διότι το ζητούμενο αποτέλεσμα διαφέρει ανάλογα με την κρίση του εκάστοτε ηχολήπτη, την χρήση διαφορετικών μικροφώνων ή τον πειραματισμό με την τοποθέτηση του μικροφώνου. Οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν εξειδικεύσει τη χρήση των μικροφώνων όσο το δυνατόν περισσότερο. Με την σημερινή τεχνολογία, έχουμε μικρόφωνα κατάλληλα για έγχορδα, για κρουστά, για πνευστά, για φωνή κ.τ.λ. με μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών, που δίνουν την δυνατότητα κάλυψης ακόμα και των πιο απαιτητικών ηχογραφήσεων. Στην πρώτη ενότητα της εργασίας αυτής, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών των μικροφώνων, με στόχο την κατανόηση της λειτουργίας τους και των κριτηρίων βάση των οποίων επιλέγουμε ένα μικρόφωνο, ανάλογα και με τις ανάγκες της εφαρμογής. Στη συνέχεια γίνεται μια γενική ανασκόπηση της λειτουργίας των οργάνων και των χαρακτηριστικών τους σαν μηχανές παραγωγής ήχου ενώ το τρίτο μέρος ασχολείται συγκεκριμένα με την περίπτωση των κρουστών οργάνων, την αρχή λειτουργίας τους και τα χαρακτηριστικά τους. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της εργασίας αυτής, παρουσιάζονται κάποιοι πιθανοί τρόποι τοποθέτησης μικροφώνων σε τρία συγκεκριμένα κρουστά όργανα: το μπεντιρ, το ρεκ και το cajon. Επιλέξαμε τα συγκεκριμένα αυτά όργανα, καθώς λόγω της ευρείας χρήσης τους στα μουσικά μας πράγματα, ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τον τρόπο για σωστή λήψη του ήχου τους.

5 1. Χαρακτηριστικά μικροφώνων. Για την σωστή χρήση μικροφώνων είναι χρήσιμο να γίνουν κατανοητά μερικά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά των μικροφώνων και των μουσικών οργάνων. Χαρακτηριστικά μικροφώνων. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των μικροφώνων είναι η αρχή λειτουργίας, η κατευθυντικότητα και η συχνοτική απόκριση Αρχή λειτουργίας. Ο τρόπος με τον οποίο το μικρόφωνο αντιλαμβάνεται το ηχητικό σήμα και το μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα. Η αρχή λειτουργίας ενός μικροφώνου, καθορίζει τις βασικές ικανότητες ενός μικροφώνου. Οι πιο κοινοί τύποι μικροφώνων είναι τα δυναμικά, τα πυκνωτικά και τα μικρόφωνα ταινίας (ribbon) Δυναμικά ή ηλεκτροδυναμικά. Τα δυναμικά ή ηλεκτροδυναμικά μικρόφωνα χρησιμοποιούν μια διάταξη διαφράγματος κινητού πηνίου μαγνήτη που συνιστούν μια ηχοδιεγειρόμενη ηλεκτρική γεννήτρια. Στην τυφλή επιφάνεια του διαφράγματος είναι προσαρτημένο ένα πηνίο το οποίο βρίσκεται μέσα σε μαγνητικό πεδίο. Τα ηχητικά κύματα προσπίπτουν στο διάφραγμα και το διεγείρουν ώστε να ταλαντωθεί. Έτσι το πηνίο που βρίσκεται προσαρτημένο στο διάφραγμα κινείται μέσα στο μαγνητικό πεδίο δημιουργώντας διάφορα δυναμικού στα άκρα του. Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι σχετικά απλές, γερές και οικονομικές κατασκευές. Μπορούν να δώσουν εξαιρετική ποιότητα ήχου με καλή λεπτομέρεια. Δεν είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν να αντέξουν υψηλά επίπεδα SPL. Έχουν σχετικά αθόρυβη λειτουργία και δεν χρειάζονται εξωτερική τροφοδοσία. Επίσης είναι σχετικά αναίσθητα σε μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δίνουν σχετικά ασθενές σήμα και χρειάζονται αρκετή προενίσχυση.

6 Ribbon. Τα μικρόφωνα ταινίας (ribbon) μοιάζουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας με τα δυναμικά μικρόφωνα. Ένα μικρόφωνο ribbon αποτελείται από μια λεπτή και ελαφριά, πτυχωμένη μεταλλική ταινία η οποία διαρρέετε από ηλεκτρικό ρεύμα και αιωρείται μέσα σε μόνιμο μαγνητικό πεδίο. Η ταινία αυτή παίζει τον ρόλο του διαφράγματος. Όταν διεγείρεται από κάποιο ηχητικό κύμα, τίθεται σε ταλάντωση και η κίνησή της αυτή μέσα στο μαγνητικό πεδίο όπου βρίσκεται, προκαλεί την δημιουργία τάσης στα άκρα της. Σχεδιαγραμμα μικροφωνου ribbon. Τα μικρόφωνα ταινίας είναι πολύ ευαίσθητα στις μεταβολές της ηχητικής πίεσης, αλλά δίνουν πολύ αδύναμο σήμα, ώστε είναι απαραίτητη η χρήση ισχυρής προενίσχυσης. Λόγω τις μικρής μάζας της ταινίας, παρουσιάζουν καλή απόκριση στις υψηλές συχνότητες και τα μεταβατικά σήματα (transients) ενώ έχουν σχετικά αθόρυβη λειτουργία. Παρά την πολύ καλή απόδοσή τους, δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά καθώς είναι πολύ ευαίσθητα σε κραδασμούς και φυσήματα και απαιτούν υψηλής ποιότητας προενισχυση.

7 Πυκνωτικά. Τα πυκνωτικά μικρόφωνα βασίζονται σε μια διάταξη ηχοευαίσθητου πυκνωτή. Πυκνωτής είναι μια διάταξη αποτελούμενη από δυο παράλληλες ισομεγέθεις μεταλλικές πλάκες που έχει την ικανότητα να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο και χαρακτηρίζεται από την χωρητικότητά του. Όταν ο πυκνωτής είναι φορτισμένος, ανάμεσα στις πλάκες δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο είναι αντιστρόφως ανάλογο της απόστασης μεταξύ των πλακών 1. Μεταβολή της απόστασης των πλακών του πυκνωτή, μεταβάλει την χωρητικότητα του πυκνωτή, και κατ επέκταση τη διάφορα δυναμικού στα άκρα του. Η μια πλάκα του πυκνωτή αποτελεί το διάφραγμα του μικρόφωνου, που μπορεί να είναι μεταλλικό ή επικαλυμμένο με μέταλλο πλαστικό πολύ μικρού πάχους. Καθώς τα ηχητικά κύματα προσπίπτουν στο διάφραγμα, το θέτουν σε ταλάντωση, μεταβάλλοντας έτσι τη χωρητικότητα του πυκνωτή. Μ αυτό τον τρόπο και βάση της αρχής λειτουργίας του πυκνωτή, η ηχητική ενέργεια ηχητικό σήμα μεταβάλλεται σε ηλεκτρική ενέργεια ηλεκτρικό σήμα. Για την διατήρηση της τάσης πόλωσης του πυκνωτή, απαιτείται σταθερή τροφοδοσία ρεύματος. Επίσης επειδή τα πυκνωτικά μικρόφωνα παρουσιάζουν υψηλή εσωτερική αντίσταση, διαθέτουν ενσωματωμένο κάποιο προενισχυτή. Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη κάποια τροφοδοσία εσωτερική (μπαταρία) ή εξωτερική (phantom power + 48vdc). Υπάρχουν και τα πυκνωτικά μικρόφωνα τύπου ηλεκτρίτη 2 τα οποία διαθέτουν μόνιμο φορτίο πόλωσης του πυκνωτή, χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά υλικά, ώστε χρειάζονται τροφοδοσία μόνο για την λειτουργία του προενισχυτή. Τα επιπλέον ηλεκτρονικά κυκλώματα του προενισχυτη ή τροφοδοσίας συνεπάγονται κάποια μειονεκτήματα του μικροφώνου: πρώτων τα κυκλώματα παράγουν ένα μικρό ποσό ηλεκτρονικού θορύβου και δεύτερον τίθεται όριο στο επίπεδο του σήματος που τα ηλεκτρονικά μπορούν να αντέξουν. Για αυτό το λόγο τα συνοδευτικά έντυπα s Q 1 0 Η χωρητικότητα ηρεμίας ενός πυκνωτή δίνεται από τη σχέση C 0 = ε = d V0 όπου ε - η διηλεκτρική σταθερά του αέρα, s - η ενεργή επιφάνεια των οπλισμών, d - η απόσταση μεταξύ των οπλισμών, Q 0 - το ηλεκτρικό φορτίο ηρεμίας των οπλισμών και V 0 - η ηλεκτρική τάση ηρεμίας (πόλωσης) μεταξύ των οπλισμών. 2 Οι ηλεκτρίτες είναι οργανικά διηλεκτρικά υλικά τα οποία μετά από προσωρινή έκθεση σε ηλεκτρικό πεδίο διατηρούν μόνιμα ηλεκτρικά φορτία. Αποτελούν ηλεκτρικό ανάλογο των μόνιμων μαγνητών. Το φορτίο τους διαρρέει παρά πολύ αργά ώστε να μην δημιουργείτε πρόβλημα στη λειτουργία του μικροφώνου.

8 πυκνωτικών μικροφώνων, περιλαμβάνουν τιμή ηλεκτρονικού θορύβου και ανώτατου ορίου σήματος. Ωστόσο οι καλές κατασκευές έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου και μεγάλη αντοχή. Όλοι οι τύποι πυκνωτικών μικροφώνων επηρεάζονται αρνητικά από τις μεταβολές υγρασίας και θερμοκρασίας. Προς αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών, ορισμένα ακριβά μοντέλα διαθέτουν ειδικό σύστημα που διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του διαφράγματος, εξασφαλίζοντας έτσι την καλή λειτουργία του μικροφώνου σε άσχημες συνθήκες. Τα πυκνωτικά μικρόφωνα είναι πιο πολύπλοκα, κατασκευαστικά, από τα δυναμικά και συνεπώς πιο ακριβά. Παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία, δίνουν δυνατό και καθαρό σήμα ενώ παρουσιάζουν την καλύτερη απόκριση συχνοτήτων και ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες, σε σχέση με κάθε άλλο τύπο μικροφώνου. Επίσης μπορούν να κατασκευαστούν πυκνωτικά μικρόφωνα πολύ μικρού μεγέθους, χωρίς σημαντικές απώλειες στην απόδοσης τους.

9 1.2. Κατευθυντικότητα. Η κατευθυντικότητα ή πολική απόκριση ενός μικροφώνου, εκφράζει την ευαισθησία τού σε σχέση με την διεύθυνση του προσπίπτοντος ηχητικού κύματος. Η πολική απόκριση των μικροφώνων αποτυπώνεται στα πολικά διαγράμματα, τα οποία στην πλήρη τους μορφή αποτελούν τρισδιάστατες απεικονίσεις. Σε ένα πολικό διάγραμμα μικροφώνου, το πολικό κέντρο αντιπροσωπεύει το κέντρο του διαφράγματος και η διεύθυνση αναφοράς, την ευθεία που διέρχεται από το κέντρο του διαφράγματος, κάθετα προς αυτό. Η κατευθυντικότητα ενός μικροφώνου εξαρτάται σημαντικά από τα κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά. Οι τρεις βασικές κατηγορίες μικροφώνων, με βάση την κατευθυντικότητά τους είναι τα ισοκατευθυντικά ή παντοκατευθυντικά (omni directional, omni), τα μονοκατευθυντικά (unidirectional) και τα δικατευθυντικά δίλοβα ή οκτοειδή (bidirectional) Ισοκατευθυντικά ή παντοκατευθυντικά μικρόφωνα (omni directional, omni). Ένα omni μικρόφωνο, παρουσιάζει την ίδια πολική απόκριση ανεξάρτητα της γωνίας πρόσπτωσης του ήχου. Στην πράξη αυτό ισχύει για της συχνότητες για τις οποίες το λ/2 είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο του διαφράγματος. Για τις πολύ υψηλές συχνότητες, παρουσιάζουν ελαττωμένη ευαισθησία στην πίσω πλευρά του διαφράγματος (σε γωνία 180 ο ) καθώς γι αυτές τις συχνότητες η πίσω επιφάνεια βρίσκεται υπό «σκιά». Θεωρητικά παρουσιάζουν λόγο εμπρόσθιας προς οπίσθιας απόκρισης, μονάδα. Γενικώς παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε studio καταστάσεις, και σε live για να αποτυπώσουν τον «χώρο». Σε καταστάσεις live, το omni μικρόφωνο θα πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στην ηχητική πηγή, για να υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ του απευθείας ήχου και του ήχου από ανακλάσεις ή ήχου περιβάλλοντος (ambient sound). Σε μη ελεγχόμενους ακουστικά χώρους, ένα omni μικρόφωνο, δεν μπορεί να αποφύγει ανεπιθύμητους ήχους όπως για παράδειγμα τον ήχο μεγαφώνων σε PA εφαρμογές, που μπορεί να προκαλέσει feedback. Ισοκατευθυντικό omni πολικό διάγραμμα.

10 Μονοκατευθυντικά μικρόφωνα (unidirectional). Ένα μονοκατευθυντικό μικρόφωνο, παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση η οποία ονομάζεται on-axis. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές πολικού διαγράμματος των μονοκατευθυντικών μικροφώνων. Τα πιο κοινά είναι τα καρδιοειδή (cardioids) και τα υπερκαρδιοειδή ή υπερκατευθυντικά (supercardioid, hypercardioid, ultracardioid). Τα καρδιοειδή μικρόφωνα, που είναι και τα πιο συνήθη, παρουσιάζουν πολική απόκριση σε σχήμα καρδιάς. Παρουσιάζουν μέγιστη απόκριση στις 0 ο (on-axis τιμή) και την ελάχιστη στις 180 ο (off-axis). Η ενεργός γωνία λήψης των καρδιοειδών μικροφώνων, είναι περίπου 130 ο. Τα καρδιοειδή μικρόφωνα, μπορούν να απομονώσουν τον επιθυμητό ήχο από ανεπιθύμητους και θόρυβο περιβάλλοντος, γεγονός που τα καθιστά πολύ εύχρηστα και κατάλληλα για εφαρμογές σε μη ελεγχόμενους ακουστικά χώρους. Τα υπερκαρδιοειδή ή υπερκατευθυντικά (supercardioid, hypercardioid) μικρόφωνα είναι ένας άλλος τύπος μονοκατευθυντικών μικροφώνων. Σε σχέση με τα καρδιοειδή, διαθέτουν μικρότερο εύρος γωνίας λήψης (115 ο για τα supercardioid και 105 ο για τα hypercardioid) και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην on-axis τιμή. Επίσης εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένη ευαισθησία στην πίσω πλευρά (180 ο ), ενώ η ελάχιστη απόκριση εμφανίζεται στις 126 ο off-axis για τα supercardioid και στις 110 ο off-axis για τα hypercardioid. Καρδιοειδές πολικό διάγραμμα. Υπερκαρδιοειδες supercardioid πολικο διαγραμμα

11 Δικατευθυντικά δίλοβα ή οκτοειδή μικρόφωνα (bidirectional). Τα μικρόφωνα με δικατευθυντικό οκτοειδές πολικό διάγραμμα, παρουσιάζουν μέγιστη ευαισθησία on-axis τιμή στις 0 και στις 180 μοίρες και ελάχιστη στις 90 ο εκατέρωθεν της διεύθυνσης αναφοράς. Παρουσιάζουν δηλαδή δυο ισοδύναμους λοβούς εκατέρωθεν του διαφράγματος. Η ενεργός γωνία λήψης, είναι περίπου 90 ο για κάθε λοβό. Οκτοειδές πολικό διάγραμμα παρουσιάζουν όλα τα ribbon μικρόφωνα. Τέτοιου τύπου μικρόφωνα, χρησιμοποιούνται για να «πιάσουν» δυο διαφορετικές πήγες που βρίσκονται απέναντι η μια στην άλλη ή σε ηχογράφησης, για να πιάσουν και «χώρο» μαζί με τον απευθείας ήχο. Αν και η χρήση τους δεν είναι πολύ συχνή, χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες στερεοφωνικές τεχνικές, όπως η τεχνική M S. Οκτοειδες δικατευθυντικο πολικο διαγραμμα. Υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά των μικροφώνων, που σχετίζονται με την κατευθυντικοτητα και χρήζουν προσοχής, όπως είναι το λεγόμενο proximityeffect. Αυτό το φαινόμενο προκύπτει στα μονοκατευθυντικά κυρίως μικρόφωνα (cardioids, super cardioids) και σχετίζεται με την απόσταση του μικροφώνου από την ηχητική πηγή. Όσο πλησιάζουμε το μικρόφωνο στην πηγή, αυξάνεται η ευαισθησία στις μπάσες συχνότητες. Proximity-effect δεν προκύπτει στα omni μικρόφωνα.

12 1.3. Συχνοτική απόκριση (frequency response). Η απόκριση ακουστικών συχνοτήτων ενός μικροφώνου, εκφράζει την ευαισθησία του μέσα στο φάσμα των συχνοτήτων για τις οποίες το μικρόφωνο ενεργοποιείται το οποίο κυμαίνεται από Hz έως khz. Συνήθως λόγο τις κατασκευής τους τα μικρόφωνα παρουσιάζουν αυξομειώσεις της ευαισθησίας τους σε συγκεκριμένες περιοχές του ηχητικού φάσματος. Ένα διάγραμμα συχνοτικής απόκρισης, που συνοδεύει κάθε ποιοτικό μικρόφωνο, είναι μια γραφική παράσταση, που προσδιορίζει το πόσο ένα μικρόφωνο επηρεάζει διαμορφώνει ένα ηχητικό σήμα ή όχι. Το διάγραμμα έχει στο άξονα-χ τη σχετική απόκριση σε db και στον άξονα-ψ τη ισχνότητα σε Hz. Όσο πιο επίπεδη (flat) είναι η καμπύλη απόκρισης ενός διαγράμματος, τόσο καλύτερο είναι το μικρόφωνο. Τα μικρόφωνα με επίπεδη καμπύλη απόκρισης, καλύπτουν πιο ευρύ συχνοτικό φάσμα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι διάφορες ηχητικές πηγές, χωρίς να χρωματίζουν των φυσικό ήχο. Μικρόφωνα με μη-επίπεδη καμπύλη απόκρισης, παρουσιάζουν εσκεμμένα αυξημένη απόκριση στις υψηλές συχνότητες, ώστε να αντισταθμίζουν τις απώλειες όταν τοποθετούνται μακριά από την ηχητική πηγή ή για να ενισχύουν κάποιες συχνότητες ανάλογα με το ηχόχρωμα που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Μπορεί επίσης να είναι σχεδιασμένα, ώστε να παρουσιάζουν μειωμένη ευαισθησία σε χαμηλές συχνότητες (low end roll-off) ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητοι βόμβοι και τα φαινόμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν. Αυτά τα μικρόφωνα λέμε ότι έχουν shaped διαμορφωμένη συχνοτική απόκριση. Την καλύτερη συχνοτική απόκριση, την πιο ευρεία και πιο επίπεδη, διαθέτουν τα πυκνωτικά μικρόφωνα, τα οποία μπορούν να υπερβούν κατά πολύ τα 20kHz. Διαμορφωμενη (shaped) και επιπεδη καμπυλη συχνοτικης αποκρισης μικροφωνου.

13 2. Χαρακτηριστικά μουσικών οργάνων. Κατά την χρήση μικροφώνων για την λήψη ήχου από κάποιο μουσικό όργανο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια βασικά ακουστικά χαρακτηριστικά των οργάνων. Παρακάτω θα δούμε κάποια γενικά χαρακτηριστικά για τα μουσικά όργανα και ειδικότερα και πιο αναλυτικά για την κατηγορία των κρουστών που αποτελεί το αντικείμενο αυτής της εργασίας. Τα μουσικά όργανα είναι στην ουσία μηχανές παραγωγής ήχου και μάλιστα αρκετά πολύπλοκες. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρόφωνο για ηχογράφηση ή για ενίσχυση του ήχου κάποιου οργάνου καλό είναι να γνωρίζουμε τα βασικά του ακουστικά χαρακτηριστικά, ώστε να επιτύχουμε ένα «καλό» αποτέλεσμα. Αυτά ειναι το συχνοτικό φάσμα των ήχων που παράγει ένα όργανο, η κατευθυντικότητα εκπομπής του ήχου και η δυναμική του έκταση Συχνοτικό φάσμα Το εύρος των θεμέλιων και αρμονικών συχνοτήτων που παράγονται από ένα μουσικό όργανο και η σχετική τους ισορροπία. Η θεμέλια συχνότητα δίνει το τονικό ύψος του ήχου, ενώ οι αρμονικές διαμορφώνουν την ηχητική χροιά, το ηχόχρωμα, που διακρίνει τον ήχο ενός οργάνου από ένα άλλο. Ένα μικρόφωνο που αποκρίνεται εξίσου σε όλο το συχνοτικό φάσμα του οργάνου, θα αναπαραγάγει τον ήχο με περισσότερη φυσικότητα. Αν το μικρόφωνο αποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές συχνοτικές ζώνες, θα διαφοροποιήσει τον φυσικό ήχο του οργάνου, αν και αυτό μπορεί να αποτελεί ζητούμενο σε ορισμένες περιπτώσεις Κατευθυντικοτητα εκπομπής. Ο τρόπος με τον οποίο ένα όργανο εκπέμπει ηχητικά κύματα στις τρεις διαστάσεις. Ένα όργανο εκπέμπει διαφορετικής ποιότητας ήχο σε κάθε κατεύθυνση και παράγει διαφορετικό ηχόχρωμα από διαφορετικά μέρη της επιφάνειάς του. Τα περισσότερα όργανα, είναι σχεδιασμένα να ηχούν καλά σε μια απόσταση, όπου τα διαφορετικά ηχοχρώματα συγχωνεύονται, διαμορφώνοντας τον ήχο του οργάνου. Επίσης ορισμένα όργανα εκπέμπουν τον ήχο αυτό σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Αυτή η απόσταση και η διεύθυνση, ορίζουν την «ιδανική» θέση όπου θα έπρεπε να τοποθετήσουμε ένα μικρόφωνο για να πάρουμε φυσικό και ισορροπημένο ήχο. Αν το μικρόφωνο τοποθετηθεί πολύ κοντά όργανο, θα εστίαση σε κάποιο από τα επί μέρους ηχοχρώματα που παράγονται από την επιφάνεια του οργάνου και το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικό του πλήρους ηχοχρώματος.

14 Διαγραμμα συχνοτητων οργανων και φωνων. Οι αρμονικοι φτανουν ως τα 15kHz κοντα στο ακουστικο οριο του ανθρωπου 20kHz. Στην πράξη είναι δύσκολο να τοποθετηθεί το μικρόφωνο στο «ιδανικό» σημείο ή την απαραίτητη απόσταση, καθώς μπορεί να παρεισφρήσουν ανεπιθύμητοι ήχοι ή να προκληθεί ανάδραση. Η κοντινή τοποθέτηση είναι συνήθως ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί απομόνωση του επιθυμητού ήχου και ικανοποιητική ενίσχυση. Ωστόσο το ηχητικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει σημαντικά με μικρές αλλαγές στην τοποθέτηση του μικροφώνου ώστε υπάρχει περιθώριο για πειραματισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητο παραπάνω από ένα μικρόφωνα για ένα «καλό» αποτέλεσμα.

15 2.3. Δυναμική έκταση. Η έκταση της δυναμικής ενός μουσικού οργάνου από το πιο «απαλό» ως το πιο δυνατό επίπεδο έντασης. Το στοιχείο αυτό ορίζει την ευαισθησία και την αντοχή του μικρόφωνου σε ηχητικές πιέσεις (SPL). Για δυνατά όργανα, όπως drums ή βαρύτονα πνευστά, είναι πιο κατάλληλα δυναμικά μικρόφωνα που διαθέτουν μεγάλη αντοχή σε ηχητικές πιέσεις και σχετικά καλή ευαισθησία. Όργανα πιο μέτριας δυναμικής όπως το φλάουτο ή τα έγχορδα ωφελούνται από την υψηλότερη ευαισθησία των πυκνωτικών μικροφώνων. Επίσης η δυναμική των οργάνων καθορίζει το επίπεδο ενίσχυσης που χρειάζεται, ανάλογα και με την κατάσταση (live, ανοικτός ή κλειστός χώρος κλπ.). Επίπεδα έντασης σε db σε απόσταση 10 πόδων. Παρακάτω θα δούμε κάποια στοιχεία για τα κρουστά όργανα, τον τρόπο με τον οποίο παράγεται ήχος σ αυτά και κάποιες πληροφορίες για τα όργανα μπεντιρ, ρεκ και cajon για τα οποία και θα δούμε τρόπους τοποθέτησης μικροφώνων για ηχογράφηση ή ενίσχυση ήχου.

16 3. Χαρακτηριστικά των κρουστών οργάνων Γενικά για τα κρουστά όργανα. Για την κατασκευή κρουστών οργάνων χρησιμοποιούνται κυρίως οι ράβδοι, οι μεμβράνες και οι δίσκοι. Πρόκειται για τρία είδη αρκετά πολύπλοκων δονητών, με κοινό χαρακτηριστικό το ότι οι τρόποι δόνησης τους δεν συνδέονται αρμονικά. Έτσι ο ήχος που παράγουν δεν αποτελείται από έναν βασικό τόνο και την αρμονική του σειρά, όπως συμβαίνει με άλλα είδη δονητών π.χ. στη χορδή, αλλά πέρα από το βασικό τόνο υπάρχουν μη-αρμονικοί υπέρτονοι (overtones). Συνέπεια αυτής της χαρακτηριστικής ιδιότητας είναι η ιδιαίτερη χροιά των μουσικών οργάνων, που στηρίζονται στα παραπάνω είδη δονητών. Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένες περιπτώσεις που το όργανο δίνει μια αρμονική σειρά υπερτόνων. Εκτός από τα τρία παραπάνω είδη δονητών, που δεν παράγουν αρμονικούς, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κρουστών χορδές, αέρινες στήλες ή αέρινοι όγκοι. Σύμφωνα με ένα σύστημα ταξινόμησης, τα κρουστά όργανα κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες: 1. ιδιόφωνα(ξυλόφωνο, marimba, cymbals, gongs, ζίλια) 2. μεμβρανόφωνα(μπεντίρ, ρέκ, νταούλι, τουμπελέκι) 3. αερόφωνα(σφυρίχτρα, σειρήνα) 4. χορδόφωνα(πιάνο, harpsichord) Με τους προαναφερθέντες δονητές σχετίζονται κυρίως τα ιδιόφωνα και τα μεμβρανόφωνα κρουστά. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε κυρίως με τα όργανα μπεντίρ, ρέκ, udu(στάμνα) και cajon, όργανα που χρησιμοποιούνται στη μουσική παράδοση της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών (Τουρκία, Ισπανία, Ινδία). Τα όργανα αυτά κατατάσσονται στις κύριες ομάδες των μεμβρανόφωνων και ιδιόφωνων κρουστών, ωστόσο κάποια από αυτά φέρουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Παρακάτω θα δούμε τα χαρακτηριστικά του τρόπου παραγωγής ήχου στα όργανα αυτά, τα χαρακτηριστικά δηλαδή των δονητών που χρησιμοποιούν, καθώς και μια περιγραφή του κάθε οργάνου Τρόπος παραγωγής ήχου. Μεμβράνες και δίσκοι Μεμβράνες. Μια μεμβράνη είναι ένας δονητής, όπως μια χορδή ή μια στήλη αέρα, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος. Αυτό συμβαίνει γιατί μια διαταραχή στη χορδή διαδίδεται μόνο σε μια διάσταση, ενώ στη μεμβράνη διαδίδεται σε δύο. Στη δόνηση της χορδής διακρίνουμε ακίνητα σημεία, τους δεσμούς. Στη μεμβράνη λόγω της πρόσθετης διάστασης οι δεσμοί γίνονται από σημεία δεσμικές γραμμές. Έστω μεμβράνη σταθερής πυκνότητας, τεντωμένη πάνω σε κυκλικό στεφάνι ακτίνας R, στην οποία εφαρμόζεται τάση σταθερή σ' όλη την έκταση της μεμβράνης. Η τάση αυτή προκαλεί

17 την απαιτούμενη δύναμη επαναφοράς, ώστε να είναι δυνατή η δόνηση. Η δερμάτινη ή πλαστική μεμβράνη των τυμπάνων, πάλλεται ως σύνολο και οι επί μέρους ταλαντώσεις διαδίδονται έτσι ώστε οι κόμβοι να κινούνται πάνω σε κυκλικές γραμμές ή ακτινικές διευθύνσεις. Οι μεμβράνες παρουσιάζουν δύο είδη δεσμών: ευθείες γραμμές, που είναι διάμετροι της εξωτερικής περιφέρειας και κύκλους ομόκεντρους με την εξωτερική περιφέρεια η οποία είναι πάντα δεσμός. Οι δεσμικές γραμμές χωρίζουν τη μεμβράνη σε συμμετρικά μέρη, που το καθένα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τα γειτονικά του. Ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των δεσμών, που παρουσιάζονται στη μεμβράνη, έχουμε και διαφορετικό τρόπο δόνησης. Όταν η ταλάντωση της μεμβράνης δεν παρουσιάζει κανένα δεσμό εκτός απ' αυτόν στην περιφέρεια, θεωρούμε ότι έχουμε τον βασικό τρόπο δόνησης (0,1) όπου η μεμβράνη κινείται όλη πάνω-κάτω σε φάση, με μέγιστο πλάτος ταλάντωσης στο κέντρο. Τρόποι δόνησης μιας άκαμπτα τεντωμένης μεμβράνης. Οι συχνοτικές σχέσεις προκύπτουν με βάση τη συχνότητα του πρώτου τρόπου δόνησης.

18 Από τον βασικό τρόπο δόνησης, παράγεται και η βασική συχνότητα της μεμβράνης, η οποία δίδεται από τη σχέση: f 1 = R T d Όπου R = η ακτίνα της μεμβράνης (m) T = η δύναμη της τάσης της μεμβράνης (N) d = η επιφανειακή πυκνότητα της μεμβράνης (kgr/m 2 ) Αναλόγως για τους διάφορους τρόπους δόνησης, οι συχνότητες δίδονται από τη σχέση: f 1 = 2 R T d mn B mn Όπου R = η ακτίνα της μεμβράνης (m) T = η δύναμη της τάσης της μεμβράνης (N) d = η επιφανειακή πυκνότητα της μεμβράνης (kgr/m 2 ) Β mn = τιμές για τις οποίες η μαθηματική συνάρτηση Bessel μηδενίζεται. Από τις παραπάνω σχέσεις, φαίνεται ότι η θεμελιώδης συχνότητα μιας μεμβράνης είναι αντιστρόφως ανάλογη της διαμέτρου της μεμβράνης και ευθέως ανάλογη της τετραγωνικής ρίζας της τάσης. Η βασική διαφορά της μεμβράνης σε σχέση με άλλους δονητές όπως η χορδή, είναι ότι η μεμβράνη δεν παρουσιάζει αρμονικούς. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορετικές συχνότητες ταλάντωσης μιας μεμβράνης δεν βρίσκονται σε αναλογία. Έτσι όταν μια μεμβράνη ταλαντώνεται, ηχούν ταυτόχρονα ο θεμέλιος και οι μη αρμονικοί επί μέρους τόνοι, με αποτέλεσμα να παράγεται θόρυβος. Αυτό φαίνεται καθαρά από τη συχνοτική σχέση των πρώτων τρόπων δόνησης μιας μεμβράνης: 1,00 : 1,59 : 2,14 : 2,30 : 2,65 : 2,92 Το χαρακτηριστικό αυτό μιας ιδανικής μεμβράνης να μην παράγει αρμονικούς έχει σα συνέπεια ο ήχος της να μην έχει συγκεκριμένο μουσικό ύψος Δίσκοι. Οι δίσκοι έχουν ανάλογο τρόπο δόνησης με τις μεμβράνες. Εδώ η επαναφέρουσα δύναμη δεν προκύπτει από την τάση, αλλά από την σκληρότητα του υλικού. Οι υπέρτονοι τείνουν να είναι πολύ υψηλότεροι από τον βασικό. Οι τρόποι δόνησης μπορεί να αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες στα άκρα των δίσκων (π.χ. σφιγμένες άκρες ή ελεύθερες άκρες). Οι δίσκοι μπορούν να δονούνται με διάφορους τρόπους. Για την αναφορά μας σε έναν κυκλικό δίσκο μπορούμε να υιοθετήσουμε ονομασία ανάλογη μ' αυτήν των τρόπων δόνησης μιας μεμβράνης.

19 Στους δίσκους καταλέγονται τα μουσικά όργανα gongs, tamtams, cymbals, ζιλια, καμπάνες κ.α.. Συμβολογραφήματα των τεσσάρων τρόπων δόνησης του προηγούμενου σχήματος (α) 30, (β) 50, (γ) 60, (δ) 13, Τρόποι δόνησης ενός κυμβάλου 38 cm. Οι πρώτοι έξι τρόποι δόνησης ομοιάζουν μ' εκείνους του επίπεδου δίσκου, αλλά στη συνέχεια οι συντονισμοί τείνουν να είναι συνδυασμοί δύο ή περισσοτέρων τρόπων δόνησης.

20 3.3. Τα όργανα μπεντιρ, ρέκ, cajon, στάμνα(udu) Μπεντιρ. Το μπεντιρ είναι όργανο ανατολικής προέλευσης με ευρεία χρήση στην ελληνική και σε άλλες μουσικές παραδόσεις. Πρόκειται για ένα τύμπανο με ρηχό κυκλικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο είναι εφαρμοσμένη, είτε με καρφιά, είτε με κόλλα, είτε με τη χρήση μεταλλικής στεφάνης και σφικτήρων, μια μεμβράνη. Η μεμβράνη μπορεί να είναι δερμάτινη ή πλαστική-συνθετική. Συναντώνται όργανα διαφόρων διαμέτρων, χαρακτηριστικό που επηρεάζει το τονικό ύψος του οργάνου. Ο δονητής που χρησιμοποιείτε εδώ είναι η μεμβράνη και όπως εξηγείται παραπάνω, όσο μεγαλύτερη η διάμετρος της μεμβράνης, τόσο χαμηλότερη είναι η θεμελιώδεις συχνότητα ταλάντωσής της. Κάποιες παραλλαγές οργάνων, φέρουν πίσω από τη μεμβράνη, εφαρμοσμένα στο πλαίσιο μεταλλικά δακτυλίδια, χορδές κ.α. που εμπλουτίζουν το γενικό ηχόχρωμα. Γενικά ο ήχος του οργάνου είναι βαθύς και ογκώδης με χαμηλούς και μεσαίους αρμονικούς. Ανάλογα με το σημείο κρούσης στην επιφάνεια της μεμβράνης, έχουμε διαφορετικό ηχόχρωμα. Όσο προχωράμε προς το στεφάνι, παράγονται ήχοι υψηλότερου τονικού ύψους Ρέκ. Το ρεκ(riqq) είναι μεμβρανόφωνο κρουστό όργανο αραβικής προέλευσης. Όπως και το μπεντιρ είναι ρηχό τύμπανο με στρογγυλό πλαίσιο από ξύλο ή αλουμίνιο, πάνω στο οποίο τεντώνεται η μεμβράνη με τη χρήση στεφάνης και σφικτήρων. Η διάμετρος του οργάνου είναι μικρή και η μεμβράνη κουρδίζεται αρκετά σφικτά, με αποτέλεσμα ο ήχος της να είναι σχετικά ξερός. Χαρακτηριστικό του ρεκ είναι τα ζίλια που φέρει γύρω-γύρω στο στεφάνι, που του προσδίδουν επιπλέον τον χαρακτήρα ιδιόφωνου κρουστού. Τα ζιλια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τεχνικής και του χαρακτήρα του οργάνου, καθώς δίνουν ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό ηχόχρωμα με τον οξύ και διαπεραστικό τους ήχο Cajon. Η λέξη cajon, σημαίνει στα ισπανικά κουτί. Το όργανο έλκει την καταγωγή του από τις ισπανικές αποικίες του Περού και τους σκλάβους αφρικανικής καταγωγής. Καθώς τους είχαν απαγορευτεί τα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά, οι σκλάβοι χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο, κουτιά και διάφορων ειδών πλαίσια (π.χ. συρτάρια γυρισμένα ανάποδα) για να παίξουν τους ρυθμούς τους. Με την πάροδο των χρόνων διαμορφώθηκε ένα πραγματικό μουσικό όργανο που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και χρησιμοποιείτε σε διάφορα μουσικά στυλ όπως το flamenco και η latin.

21 Το cajon είναι συνήθως ένα ξύλινο παραλληλεπίπεδο πλαίσιο με διαστάσεις περίπου 50cm ύψος και 30,5cm πλάτος και βάθος. Η εμπρός και η πίσω επιφάνειες είναι διαφορετικές από τις πλευρικές. Η εμπρός επιφάνεια είναι πιο λεπτή και είναι η επιφάνεια στην οποία παίζει ο μουσικός, ενώ η πίσω φέρει μια τρύπα εκτόνωσης, απ όπου βγαίνει ο ήχος. ~30.5 cm ~30.5 cm ~50 cm Σχ. 1 Cajon Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται ποικίλουν ανάλογα με την προέλευση. Στην Ευρώπη χρησιμοποιείτε κυρίως κόντρα-πλακέ από σημύδα που δίνει λαμπερό, πλούσιο σε μεσαίες και υψηλές συχνότητες, καθαρό και ευκρινή ήχο. Για τον εμπλουτισμό του ήχου του οργάνου, χρησιμοποιούνται μεταλλικά αντικείμενα όπως χορδές, σπιράλ τσάμπουρου κ.α., τα οποία εφάπτονται πίσω από την εμπρός επιφάνεια. Ο ήχος του cajon θα λέγαμε ότι προσομοιάζει ταυτόχρονα αυτόν ενός bass drum και ενός ταμπούρου. Δίνει, ανάλογα με την τεχνική, δυνατούς και γεμάτους μπάσους, καθώς και οξύς και ευκρινείς υψηλούς ήχους. Cajon, μπορεί να φέρει την τρυπά εκτόνωσης στην πίσω ή σε μια από τις πλαϊνές επιφάνειες.

22 4. Επιλογή και τοποθέτηση μικροφώνων για τα οργανα μπεντιρ, ρεκ και cajon. Όπως έχουμε δει παραπάνω, τα περισσότερα κρουστά όργανα δεν παράγουν έναν βασικό τόνο με συγκεκριμένο τονικό ύψος, αλλά μια σειρά υπερτόνων οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αναλογία. Από την άλλη, όργανα όπως η μπότα της drums, το ταμπούρο, το cajon και άλλα ανάλογα όργανα, παράγουν υψηλές τιμές ηχητικής πίεσης. Αυτό λοιπόν που μας ενδιαφέρει σε ένα μικρόφωνο, όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για κρουστά, είναι να αντέχει σε υψηλές τιμές SPL και να καλύπτει ικανοποιητικά το φάσμα των θεμέλιων και υπέρτονων αρμονικών συχνοτήτων. Για κρουστά χρησιμοποιούνται κυρίως δυναμικά μικρόφωνα. Διαθέτουν αρκετά μεγάλη αντοχή σε υψηλές τιμές ηχητικής πίεσης, μεγαλύτερη από ότι τα πυκνωτικά η τα ribbon, ώστε να μπορούν να αντέξουν τον δυνατό ήχο ενός κρουστού, καθώς και αρκετά ικανοποιητική απόκριση στο συχνοτικο φάσμα. Επίσης συνήθως χρησιμοποιούνται μονοκατευθυντικά μικρόφωνα. Ορισμένα standard of the industry μικρόφωνα για κρουστά, προτάσεις δηλαδή των εταιρειών για μικρόφωνα κατάλληλα για κρουστά, είναι τα παρακάτω, όπως δίνονται στις ιστοσελίδες τον αντίστοιχων εταιρειών: SHURE Kick drum Beta52A Beta91 PG52 Beta57A Sm57 Snare drum Beta57A Beta56A Sm57 PG566 PG57 Congas Beta98D\S Beta56A Beta57A SM57 PG56 PG57 Cymbals KSM141 KSM137 KSM109 KSM44 KSM32 KSM27 SM81 SM94 PG81 (PERCUSSION) KSM141 KSM137 KSM109 KSM44 KSM32 KSM27 SM81 SM57 BETA57a PG57

23 BEYERDYNAMIC OPUS53 OPUS62 OPUS65 OPUS66 OPUS67 OPUS82 OPUS83 OPUS86 OPUS87 OPUS88 OPUS99 M88TG M201TG Για το μπεντιρ και το ρεκ κατάλληλα είναι μικρόφωνα όπως το SHURE SM57 ή γενικώς τα standard of the industry για congas ή bongos, ενώ για το cajon πιο κατάλληλο είναι ένα kick drum μικρόφωνο. SHURE SM57 και BEYERDYNAMIC OPUS99 μικροφωνο για kick drum. Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα του αποτελέσματος έχει η τοποθέτηση του μικροφώνου. Για το μπεντιρ και το ρεκ που είναι περίπου όμοια όργανα, το μικρόφωνο τοποθετείτε να στοχεύει περίπου στο μέσο της ακτίνας το οργάνου. από το κέντρο μέχρι εκεί που βρίσκονται τα χέρια του μουσικού, ώστε να παίρνουμε και «όγκο» αλλά και ατάκα από τα δάκτυλα. Το διάφραγμα δεν πρέπει να είναι παράλληλα με την μεμβράνη. Η απόσταση του μικροφώνου από το όργανο, μπορεί να διαφέρει ανάλογα και με την κατάσταση. Συνήθως, σε live τοποθετούνται κοντά στο όργανο, αλλά σε πιο ελεγχόμενες καταστάσεις, π.χ. ηχογράφηση σε studio όπου συνήθως τα

24 κρουστά ηχογραφούνται μεμονωμένα, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μικρόφωνο λίγο πιο μακριά ώστε να πιάσουμε και «χώρο». Σε κάθε περίπτωση, όταν χρησιμοποιούμε μονοκατευθυντικα μικρόφωνα πρέπει να έχουμε υπ όψιν το proximity effect. Για το μπεντιρ, που δίνει γεμάτες και ογκώδης μπάσες, θα μπορούσε, σε ηχογράφηση να χρησιμοποιηθεί επιπλέον ένα omni μικρόφωνο, πιο μακριά και ψηλά, ώστε να εκμεταλλευθούμε αυτόν τον όγκο του οργάνου. Όσον αφορά το ρεκ, όπου μεγάλο ρόλο παίζουν τα ζιλια που παίζει ο μουσικός με τα δάκτυλα του, προσέχουμε αυτή η περιοχή να βρίσκεται στο on-axis πεδίο του μικροφώνου. Σχηματική παράσταση τοποθέτησης μικροφώνου για μπεντιρ και ρεκ. Όψη από το πλάι και κάτοψη Το Cajon όπως έχουμε προαναφέρει, συνδυάζει κατά κάποιο τρόπο, τον ήχο της μπότας και του ταμπούρου μιας drums. Η τοποθέτηση μικροφώνου για αυτό το όργανο, είναι ανάλογη με της μπότας της drums. Συνήθως τοποθετείτε ένα μικρόφωνο στην τρύπα εκτόνωσης της πίσω επιφάνειας του οργάνου στοχεύοντας την τρύπα όχι ευθεία αλλά λίγο λοξά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και δεύτερο μικρόφωνο στην εμπρός επιφάνεια, στοχεύοντας την περιοχή που χρησιμοποιεί ο μουσικός στο παίξιμο του, για καλύτερη αποτύπωση της ατάκας. Σ αυτή την περίπτωση, το ένα από τα δυο μικρόφωνα πρέπει να έχει αντεστραμμένη φάση.

25 Βέβαια δεν υπάρχει «ιδανική» τοποθέτηση ή «ιδανικό» μικρόφωνο για οποιαδήποτε περίπτωση, καθώς αυτό είναι υποκειμενικό θέμα και υπάρχει χώρος για πειραματισμό. Τα μικρόφωνα, η χρήση τους, τα συστήματα ηχοληψίας και γενικά η τεχνολογία του ήχου, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά ενός μουσικού σήμερα. Συνεπώς το να γνωρίζει κανείς κάποιες βασικές αρχές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να έχει κανείς τη δυνατότητα να διαμόρφωση τον ήχο που επιθυμεί και να «κάνει μουσική», χωρίς να εξαρτάται ή σε πολλές περιπτώσεις να «απειλείται» από τρίτους.

26 ΠΗΓΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΛΑΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Φάκελος μαθήματος «ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΗΧΕΙΑ». ΣΑΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Εφαρμογές ηλεκτροακουστικής στο Hi-Fi, τόμος Β. εκδόσεις ΙΩΝ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ

7. Μικρόφωνα ΗΧΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι

7. Μικρόφωνα ΗΧΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι 7. Μικρόφωνα 1 Μικρόφωνα Το μικρόφωνο είναι μια συσκευή που μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικά σήματα. Στα περισσότερα μικρόφωνα τα ηχητικά κύματα προσπίπτουν σε μια μεμβράνη που ονομάζεται διάφραγμα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων ΕΙΔΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Το μικρόφωνο πήρε την ονομασία του από τον Ντέιβιντ Χιουζ, ο οποίος επινόησε μια διάταξη μεταφοράς ήχου που ήταν τόσο ευαίσθητη, που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΛΗΨΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ Ήχος Είναι το αίτιο διέγερσης του αισθητηρίου της ακοής, λόγω μεταβολή της πίεσης ή ταχύτητας των σωματιδίων ενός

Διαβάστε περισσότερα

1/3/2009. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Ευαισθησία μικροφώνων

1/3/2009. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Ευαισθησία μικροφώνων Ηλεκτροακουστικοί μετατροπείς Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Μετατρέπουν ακουστική/ηλεκτρική/μηχανική ενέργεια που παράγεται σε κάποιο υποσύστημα σε κάποια άλλη μορφή Συνδιάζουν πολλαπλά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ www.wcl.ece.upatras.gr/audiogroup/

Διαβάστε περισσότερα

1/3/2009. Μικρόφωνα. Προενισχυτές. Μείκτες. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Ενισχυτές ισχύος. Μεγάφωνα. Ηχεία. ιασυνδέσεις

1/3/2009. Μικρόφωνα. Προενισχυτές. Μείκτες. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Ενισχυτές ισχύος. Μεγάφωνα. Ηχεία. ιασυνδέσεις Από το προηγούμενο μάθημα... Μικρόφωνα Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 2 η :«Ηλεκτροακουστικοί Μετατροπείς - Μικρόφωνα» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Προενισχυτές Μικροφώνου Τάσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Δύο χορδές μιας κιθάρας Χ1, Χ2

Διαβάστε περισσότερα

Μουσική Ακουστική Οργανολογία. Επανάληψη στο Εργαστήριο

Μουσική Ακουστική Οργανολογία. Επανάληψη στο Εργαστήριο Μουσική Ακουστική Οργανολογία Επανάληψη στο Εργαστήριο Συντονιστής Helmholtz 1. Τι είναι ο παράγοντας ποιότητας ενός συντονισμού; 2. Πως ορίζεται το σχετικό σφάλμα μιας πειραματικής μέτρησης; 3. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ήχος. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης

Ο Ήχος. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης ιαθεµατική Εργασία µε Θέµα: Οι Φυσικές Επιστήµες στην Καθηµερινή µας Ζωή Ο Ήχος Τµήµα: β1 Γυµνασίου Υπεύθυνος Καθηγητής: Παζούλης Παναγιώτης Συντακτική Οµάδα: Γεώργιος Ελευθεριάδης Ο Ήχος Έχει σχέση ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΟ CROSSOVER 3 ΔΡΟΜΩΝ

ΕΝΕΡΓΟ CROSSOVER 3 ΔΡΟΜΩΝ ΕΝΕΡΓΟ CROSSOVER 3 ΔΡΟΜΩΝ Μια απ' τις πρώτες ερωτήσεις που πρέπει ν' απαντήσει κανείς όταν αρχίσει ν' ασχολείται μ' ένα νέο σύστημα ηχείων είναι το είδος των φίλτρων κατανομής συχνοτήτων (crossover) που

Διαβάστε περισσότερα

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: , /

Γ.Κονδύλη 1 & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο: ,  / Γ.Κονδύλη & Όθωνος-Μ αρούσι Τ ηλ. Κέντρο:20-6.24.000, http:/ / www.akadimos.gr ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ 204 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επιμέλεια Θεμάτων: Παπαδόπουλος Πασχάλης ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ-Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ-Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ 6ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΡΧΗ ΤΗΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ-Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΡΙΛΗΣ 2015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ(ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ A: Στις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 5o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 5o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 5o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Ζήτημα 1 ον 1.. Ένα σώμα εκτελεί ταυτόχρονα τις ταλαντώσεις με εξισώσεις x1 A2 f1t και x1 A2 f2t. Οι ταλαντώσεις έχουν την ίδια διεύθυνση, την ίδια θέση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες Τα ραντάρ χρησιμοποιούν α. υπεριώδη ακτινοβολία. β. μικροκύματα. γ. ακτίνες Χ. δ. ακτίνες γ.

Μονάδες Τα ραντάρ χρησιμοποιούν α. υπεριώδη ακτινοβολία. β. μικροκύματα. γ. ακτίνες Χ. δ. ακτίνες γ. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Εισαγωγή Η ενέργεια μεταφέρεται με Μεταφορά μάζας Κύματα Μέσω του σκοινιού ύδιαδίδεται δίδ ένα κύμα το

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακός ήχος και κινούμενα γραφικά

Ψηφιακός ήχος και κινούμενα γραφικά ΕΣΔ200 Δημιουργία Περιεχομένου ΙI Ψηφιακός ήχος και κινούμενα γραφικά Εισαγωγή Το παρακάτω σχήμα περιγράφει τους δυνατούς τρόπους δημιουργίας αποθήκευσης και. αναπαραγωγής ψηφιακού ήχου Ο Ήχος από φυσική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan g g Εισαγωγή Η ενέργεια μεταφέρεται με μεταφορά μάζας Αν ρίξεις μια μπάλα προς ένα αμαξάκι, το αμαξάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Διαγώνισμα Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου Επιμέλεια Θεμάτων Σ.Π.Μαμαλάκης Ζήτημα 1 ον 1.. Μια ακτίνα φωτός προσπίπτει στην επίπεδη διαχωριστική επιφάνεια δύο μέσων. Όταν η διαθλώμενη ακτίνα κινείται παράλληλα

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα ενίσχυσης ήχου εξωτερικού χώρου (Outdoor Sound Reinforcement System)

Σύστημα ενίσχυσης ήχου εξωτερικού χώρου (Outdoor Sound Reinforcement System) Σύστημα ενίσχυσης ήχου εξωτερικού χώρου (Outdoor Sound Reinforcement System) Εισαγωγή Η μελέτη των συστημάτων ενίσχυσης ήχου αρχίζει με μια ανάλυση ενός απλού συστήματος εξωτερικού χώρου (outdoor system).

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m

ΘΕΜΑ Α : α. 3000 V/m β. 1500 V/m γ. 2000 V/m δ. 1000 V/m ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής αρκεί να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Equalizing

Εισαγωγή στο Equalizing Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Με τον όρο equalizing εννοούμε την εξισορρόπηση των συχνοτήτων που ενυπάρχουν σε ένα σήμα. Πρακτικά, το equalizing λαμβάνει χώρα για να «χρωματίσουμε»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. B κύματος. Γνωρίζουμε ότι το σημείο Α έχει μικρότερη φάση από το x x σημείο Β. Συνεπώς το σημείο Γ του

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ. B κύματος. Γνωρίζουμε ότι το σημείο Α έχει μικρότερη φάση από το x x σημείο Β. Συνεπώς το σημείο Γ του ΑΡΧΗ ης ΣΕΛΙΔΑΣ Προτεινόμενο Τελικό Διαγώνισμα Στη Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυσης Γ Λυκείου Διάρκεια: 3ώρες ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά μεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη μονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό.

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά μεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη μονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά μεγέθη από τη Στήλη Ι και,

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων. Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Προτεινόμενα θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 4o ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΘΕΜΑ 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 008 1 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

1o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

1o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1o ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1- Α4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 23/04/2017 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ 4ωρο Τ.Σ. Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Διόρθωσης εξεταστικού δοκιμίου Φυσικής 4ώρου Τ.Σ Παγκυπρίων εξετάσεων 2013

Οδηγός Διόρθωσης εξεταστικού δοκιμίου Φυσικής 4ώρου Τ.Σ Παγκυπρίων εξετάσεων 2013 Οδηγός Διόρθωσης εξεταστικού δοκιμίου Φυσικής 4ώρου Τ.Σ Παγκυπρίων εξετάσεων 2013 Γενικές οδηγίες. Οι διορθωτές ακολουθούν τον οδηγό βαθμολόγησης και όχι τις προσωπικές τους απόψεις ή αντιλήψεις. Γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Νυκτά Όργανα: Κιθάρα. Δρ. Χρυσούλα Αλεξανδράκη ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής

Νυκτά Όργανα: Κιθάρα. Δρ. Χρυσούλα Αλεξανδράκη ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Νυκτά Όργανα: Κιθάρα Δρ. Χρυσούλα Αλεξανδράκη ΤΕΙ Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Η ανατομία της κιθάρας Η κιθάρα αποτελείται απο το σώμα, τις χορδές

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Α2. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Μονάδες 5. Α2. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΜΑÏΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2-2 ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2-2 ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟ 43 Εικ. 2.1 Κύμα στην επιφάνεια της θάλασσας. 2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έννοια «κύμα», από τις πιο βασικές έννοιες της φυσικής, χρησιμοποιήθηκε για την περιγραφή φαινομένων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 20: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις - 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι

ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Θέμα 1 ο ιαγώνισμα στη Φυσική Γ Λυκείου Κατεύθυνσης Επαναληπτικό Ι Στα ερωτήματα 1 5 του πρώτου θέματος, να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα της απάντησης που θεωρείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο (βαθµοί 2) Σώµα µε µάζα m=5,00 kg είναι προσαρµοσµένο στο ελεύθερο άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου και ταλαντώνεται εκτελώντας πέντε (5) πλήρης ταλαντώσεις σε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Διάλεξη 3: DSP for Audio Δρ. Θωµμάς Ζαρούχας Επιστηµμονικός Συνεργάτης Μεταπτυχιακό Πρόγραµμµμα: Τεχνολογίες και Συστήµματα Ευρυζωνικών Εφαρµμογών και Υπηρεσιών 1 Προεπισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18

6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18 6.2.2 Χαρακτηριστικά κεραιών 1 / 18 Για κάθε κεραία υπάρχουν μια σειρά από μεγέθη που χαρακτηρίζουν τη λειτουργία της και την καταλληλότητά της για κάθε περίπτωση χρήσης. 2 / 18 Η ιδιοσυχνότητα fo Η ιδιοσυχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 0-04 ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΣΕΙΡΑ: ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ: ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Διαγωνίσματα 2012-2013 Θεματικό πεδίο: Διαγώνισμα Γ Λυκείου Ταλαντώσεις-Κρούσεις-Doppler Ημερομηνία.. Νοεμβρίου 2012 Διάρκεια 3 Ώρες ΘΕΜΑ 1 25 μονάδες Α. Ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ρ. Λάμπρος Μπισδούνης Καθηγητής 5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 1 Περιεχόμενα 5 ης ενότητας Στην πέμπτη ενότητα θα μελετήσουμε την ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Στι ερωτήσει - 4 να γράψετε στο τετράδιό σα τον αριθµό των ερώτηση και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τροχό κυλίεται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 03-04 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/0/03 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:..

ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα:.. Όνομα Μητέρας:.. Σχολείο:.. Τάξη / Τμήμα:... Εξεταστικό Κέντρο:.. ΘΕΜΑ 1 Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ A.1. Παράλληλα συνδεδεμένες είναι οι αντιστάσεις στα κυκλώματα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 26 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (Δεύτερη Φάση) Κυριακή, 08 Απριλίου, 2012 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από τέσσερις (6) σελίδες και πέντε (5) θέματα. 2) Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2009

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 2009 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ 009 Θέμα 1ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1

Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1 Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3...2 ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ...2 3.1 Απόκριση συχνότητας ενισχυτών...2 3.1.1 Παραμόρφωση στους ενισχυτές...5 3.1.2 Πιστότητα των ενισχυτών...6 3.1.3

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ-ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-KΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ-ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-KΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19-10-2014 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ-ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ-KΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Στις ερωτήσεις Α1 Α4

Διαβάστε περισσότερα

3. Μια ακτίνα φωτός προσπίπτει στην επίπεδη διαχωριστική επιφάνεια δύο μέσων. Όταν η

3. Μια ακτίνα φωτός προσπίπτει στην επίπεδη διαχωριστική επιφάνεια δύο μέσων. Όταν η ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ 1ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Ηχόχρωμα Αρμονικές συχνότητες

Κεφάλαιο 2. Ηχόχρωμα Αρμονικές συχνότητες Κεφάλαιο 2 Ηχόχρωμα Αρμονικές συχνότητες Ηχόχρωμα Η ίδια νότα,αν παιχτεί από διαφορετικά όργανα, έχει διαφορετικό «άκουσμα» Συνήθως, ακόμα και δύο όργανα του ιδίου τύπου (π.χ. δύο βιολιά) έχουν επίσης

Διαβάστε περισσότερα

r r r r r r r r r r r Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

r r r r r r r r r r r Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑÏΟΥ 011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ Άσκηση 1 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ 1.1. Γενικά 1.2. Αρχή λειτουργίας 1.3. Μέτρηση πάχους εξαρτημάτων 1.4. Εντοπισμός ελαττωμάτων 1.5. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3

Φυσική ΘΕΜΑ 1 ΘΕΜΑ 2 ΘΕΜΑ 3 Φυσική ΘΕΜΑ 1 1) Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φορτίου που ονομάστηκαν θετικό και αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο αντίστοιχα. Τα σώματα που έχουν θετικό φορτίο λέμε ότι είναι θετικά φορτισμένα (π.χ. μια γυάλινη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2014 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 24/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (15) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ - ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ( t ) Χρονική εξίσωση απομάκρυνσης a ( t ) με a Χρονική εξίσωση ταχύτητας a aa ( t ) με a a Χρονική εξίσωση επιτάχυνσης a Σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Εργαστηριακή Άσκηση 3 «Καταγραφή της επίπτωσης της κατευθυντικότητας ηλεκτροακουστικών μετατροπέων» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017

[1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 [1] ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΑΞΗ : B ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και

Διαβάστε περισσότερα

1. Ιδανικό κύκλωμα LC εκτελεί ηλεκτρικές ταλαντώσεις και η χρονική εξίσωση του φορτίου του πυκνωτή

1. Ιδανικό κύκλωμα LC εκτελεί ηλεκτρικές ταλαντώσεις και η χρονική εξίσωση του φορτίου του πυκνωτή Εισαγωγικές ασκήσεις στις ηλεκτρικές ταλαντώσεις 1. Ιδανικό κύκλωμα L εκτελεί ηλεκτρικές ταλαντώσεις και η χρονική εξίσωση του φορτίου του πυκνωτή δίνεται από τη σχέση q = 10 6 συν(10 ) (S.I.). Ο συντελεστής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1 4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση

ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1 4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2013 Γ Λυκείου Θετική & Τεχνολογική Κατεύθυνση ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1 4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1. Σώμα

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1. Τηλέγραφος 2. Τηλέφωνο 3. Τηλεόραση 4. Ραδιόφωνο 5. Cd/dvd-player 1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Χωρητικότητα Εικόνα: Όλες οι παραπάνω συσκευές είναι πυκνωτές, οι οποίοι αποθηκεύουν ηλεκτρικό φορτίο και ενέργεια. Ο πυκνωτής είναι ένα είδος κυκλώματος που μπορούμε να συνδυάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΕΜΑ 1ο ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικό Εγχειρίδιο SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone

Περιληπτικό Εγχειρίδιο SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE. Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone Περιληπτικό Εγχειρίδιο SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE Gold-Sputtered Large-Diaphragm Studio Condenser Microphone 2 SINGLE DIAPHRAGM CONDENSER MICROPHONE B-1 Περιληπτικό Εγχειρίδιο Σημαντικ οδηγ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014. ÄÉÁÍüÇÓÇ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Φυσική Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου ΤΡΙΩΡΟ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ Μαθητής/Μαθήτρια -----------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

β. δημιουργούνται από πηγή η οποία ταλαντώνεται κάθετα στη διεύθυνση διάδοσης.

β. δημιουργούνται από πηγή η οποία ταλαντώνεται κάθετα στη διεύθυνση διάδοσης. ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18/11/2017 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ-ΚΥΜΑΤΑ-DOPPLER ΘΕΜΑ Α 1. Τα εγκάρσια μηχανικά κύματα : α. διαδίδονται σε όλα τα μέσα. β.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5. 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5. 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Γνωριμία με την ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 1 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΘΕΩΡΙΑ 5 1 ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα 8 1.1. Περιοδική κίνηση Περιοδικά φαινόμενα 9 1.2. Ταλάντωση - Ταλαντούμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ 4ωρο Τ.Σ. Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2013

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Στα θέματα 1 4 να σημειώσετε στο τετράδιό σας ποιες από τις προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες.

Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης. Στα θέματα 1 4 να σημειώσετε στο τετράδιό σας ποιες από τις προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες. Διαγώνισμα εφ όλης της ύλης Θέμα ο Στα θέματα 4 να σημειώσετε στο τετράδιό σας ποιες από τις προτάσεις είναι σωστές και ποιες λανθασμένες. ) Στο σχήμα φαίνεται το στιγμιότυπο ενός τρέχοντος αρμονικού κύματος

Διαβάστε περισσότερα

Α3. Ιδανικό κύκλωμα LC εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις συχνότητας f. (Μονάδες 5)

Α3. Ιδανικό κύκλωμα LC εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις συχνότητας f. (Μονάδες 5) ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΕΤΑΡΤΗ /04/04 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ KAI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) Θέμα Α Στις ερωτήσεις Α-Α4

Διαβάστε περισσότερα

3. Μια ακτίνα φωτός προσπίπτει στην επίπεδη διαχωριστική επιφάνεια δύο μέσων. Όταν η

3. Μια ακτίνα φωτός προσπίπτει στην επίπεδη διαχωριστική επιφάνεια δύο μέσων. Όταν η ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ 1ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 5 η : «Συστήματα μεγαφώνων» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Από προηγούμενο μάθημα... Ηλεκτροακουστικοί μετατροπείς: Μετατρέπουν ακουστική/ηλεκτρική/μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Αν η

Διαβάστε περισσότερα

α) 0,1 cm/s. β) 1 cm/s. γ) 2 cm/s.

α) 0,1 cm/s. β) 1 cm/s. γ) 2 cm/s. ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α (Μονάδες 5) A1. ιακρότηµα δηµιουργείται µετά

Διαβάστε περισσότερα

1. Το σημείο Ο ομογενούς ελαστικής χορδής, τη χρονική στιγμή t= αρχίζει να εκτελεί Α.Α.Τ. με εξίσωση y=,5ημπt ( SI), κάθετα στη διεύθυνση της χορδής. Το κύμα που παράγεται διαδίδεται κατά τη θετική κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC 6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC Θεωρητικό µέρος Αν µεταξύ δύο αρχικά αφόρτιστων αγωγών εφαρµοστεί µία συνεχής διαφορά δυναµικού ή τάση V, τότε στις επιφάνειές τους θα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΚΥΡΙΑΚΗ 24/04/2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

r r r r r r r r r r r

r r r r r r r r r r r ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑÏΟΥ 011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 1 1. ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΥΚΝΩΤΕΣ Ένας πυκνωτής είναι μια διάταξη που αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Οι πυκνωτές μπορεί να διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Εργαστηριακή Άσκηση 2 «Αποτύπωση παραμορφώσεων της αλυσίδας ηχητικής αναπαραγωγής» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός &

Διαβάστε περισσότερα

δ. έχουν πάντα την ίδια διεύθυνση.

δ. έχουν πάντα την ίδια διεύθυνση. Διαγώνισμα ΦΥΣΙΚΗ Κ.Τ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΖΗΤΗΜΑ 1 ον 1.. Σφαίρα, μάζας m 1, κινούμενη με ταχύτητα υ1, συγκρούεται μετωπικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα μάζας m. Οι ταχύτητες των σφαιρών μετά την κρούση α. έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: & 96390

ΘΕΜΑ 1 ο. Φροντιστήριο «ΕΠΙΛΟΓΗ» Ιατροπούλου 12 & σιδ. Σταθμού - Καλαμάτα τηλ.: & 96390 ΘΕΜΑ 1 ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ) Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 03-0 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: Α (ΛΥΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 0/0/03 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α

Διαβάστε περισσότερα

Λυχνία Κλύστρον Ανακλάσεως

Λυχνία Κλύστρον Ανακλάσεως Λυχνία Κλύστρον Ανακλάσεως Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι η μελέτη της λειτουργίας μιας λυχνίας Κλύστρον ανακλάσεως τύπου 2K25 και η παρατήρηση των διαφορετικών τρόπων ταλάντωσης που υποστηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ 2005 ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Ο πυκνωτής Ο πυκνωτής είναι μια διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου, επομένως και ηλεκτρικής ενέργειας. Η απλούστερη μορφή πυκνωτή είναι ο επίπεδος πυκνωτής, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Το ιδανικό κύκλωμα LC του σχήματος εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις, με περίοδο

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Το ιδανικό κύκλωμα LC του σχήματος εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις, με περίοδο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1. Ιδανικό κύκλωμα LC εκτελεί αμείωτες ηλεκτρικές ταλαντώσεις. Να αποδείξετε ότι η στιγμιαία τιμή i της έντασης του ρεύματος στο κύκλωμα δίνεται σε συνάρτηση με το στιγμιαίο

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ ο ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ου ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΪΟΥ 200 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ () Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ. ΗΜΕΡ/ΝΙΑ : 15/05/2015 ΘΕΜΑ A Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥ Σ ΙΚΗ ΚΑ ΤΕΥ ΘΥ ΝΣΗΣ

ΦΥ Σ ΙΚΗ ΚΑ ΤΕΥ ΘΥ ΝΣΗΣ ΔΙΓΩΝΙΣΜ: Μ Θ Η Μ : www.paideia-agrinio.gr Γ ΤΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥ Σ ΙΚΗ Κ ΤΕΥ ΘΥ ΝΣΗΣ Ε Π Ω Ν Τ Μ Ο :..... Ο Ν Ο Μ :..... Σ Μ Η Μ :..... Η Μ Ε Ρ Ο Μ Η Ν Ι : 04 / 0 5 / 2 0 1 4 Ε Π Ι Μ Ε ΛΕ Ι Θ Ε Μ Σ Ω Ν : ΥΡΜΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα