«Εφαρμογή μικροφώνων σε κρουστά όργανα»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Εφαρμογή μικροφώνων σε κρουστά όργανα»"

Transcript

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΗΧΕΙΑ «Εφαρμογή μικροφώνων σε κρουστά όργανα» Εργασία των φοιτητών: Συσκάκη Αριστείδη (Α.Μ ) Συσκάκη Ειρήνη (Α.Μ ) Καθηγητές : Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης, Ιωάννης Μαλαφής

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 3. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 4. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΠΕΝΤΙΡ, ΡΕΚ ΚΑΙ CAJON Σελ

3

4 Εισαγωγή Οι τεχνικές μικροφώνων (επιλογή και τοποθέτηση μικροφώνων) έχουν σημαντική επιρροή στην ακουστική ποιότητα ενός συστήματος ενίσχυσης ήχου. Για την ενίσχυση των μουσικών οργάνων, υπάρχουν διάφοροι αντικειμενικοί στόχοι των μικροφωνικών τεχνικών : η καλύτερη δυνατή λήψη σωστού ήχου από το επιθυμητό όργανο, η ελαχιστοποίηση λήψης ανεπιθύμητων ήχων από άλλα όργανα ή άλλες ηχητικές πηγές και η παροχή ικανοποιητικής ενίσχυσης του επιπέδου του ήχου πριν προκύψει feedback (gain-before-feedback)."κατάλληλος" ήχος από το επιθυμητό όργανο μπορεί να είναι είτε ο φυσικός ήχος του οργάνου είτε κάποια ιδιαίτερη ποιότητα ήχου που είναι κατάλληλη για την εφαρμογή. "Ανεπιθύμητος" ήχος είναι ο άμεσος ή περιβαλλοντικός ήχος από άλλο κοντινό όργανο ή θόρυβος χώρου π.χ. από το κοινό. "Ικανοποιητική" ενίσχυση σημαίνει ότι το επιθυμητό όργανο ενισχύεται στο επίπεδο που χρειάζεται χωρίς να προκύπτει feedback στο σύστημα. Όσο πιο κοντά είναι η πληροφορία του ηλεκτρικού σήματος με αυτήν του ηχητικού σήματος, τόσο πιο «αξιόπιστο» θεωρείται ένα μικρόφωνο. Το ζήτημα,βέβαια, της σωστής επιλογής και τοποθέτησης μικροφώνων είναι κατά ένα ποσοστό υποκειμενική υπόθεση. Αυτό συμβαίνει διότι το ζητούμενο αποτέλεσμα διαφέρει ανάλογα με την κρίση του εκάστοτε ηχολήπτη, την χρήση διαφορετικών μικροφώνων ή τον πειραματισμό με την τοποθέτηση του μικροφώνου. Οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν εξειδικεύσει τη χρήση των μικροφώνων όσο το δυνατόν περισσότερο. Με την σημερινή τεχνολογία, έχουμε μικρόφωνα κατάλληλα για έγχορδα, για κρουστά, για πνευστά, για φωνή κ.τ.λ. με μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών, που δίνουν την δυνατότητα κάλυψης ακόμα και των πιο απαιτητικών ηχογραφήσεων. Στην πρώτη ενότητα της εργασίας αυτής, γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών των μικροφώνων, με στόχο την κατανόηση της λειτουργίας τους και των κριτηρίων βάση των οποίων επιλέγουμε ένα μικρόφωνο, ανάλογα και με τις ανάγκες της εφαρμογής. Στη συνέχεια γίνεται μια γενική ανασκόπηση της λειτουργίας των οργάνων και των χαρακτηριστικών τους σαν μηχανές παραγωγής ήχου ενώ το τρίτο μέρος ασχολείται συγκεκριμένα με την περίπτωση των κρουστών οργάνων, την αρχή λειτουργίας τους και τα χαρακτηριστικά τους. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της εργασίας αυτής, παρουσιάζονται κάποιοι πιθανοί τρόποι τοποθέτησης μικροφώνων σε τρία συγκεκριμένα κρουστά όργανα: το μπεντιρ, το ρεκ και το cajon. Επιλέξαμε τα συγκεκριμένα αυτά όργανα, καθώς λόγω της ευρείας χρήσης τους στα μουσικά μας πράγματα, ενδιαφέρει να γνωρίζουμε τον τρόπο για σωστή λήψη του ήχου τους.

5 1. Χαρακτηριστικά μικροφώνων. Για την σωστή χρήση μικροφώνων είναι χρήσιμο να γίνουν κατανοητά μερικά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά των μικροφώνων και των μουσικών οργάνων. Χαρακτηριστικά μικροφώνων. Τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των μικροφώνων είναι η αρχή λειτουργίας, η κατευθυντικότητα και η συχνοτική απόκριση Αρχή λειτουργίας. Ο τρόπος με τον οποίο το μικρόφωνο αντιλαμβάνεται το ηχητικό σήμα και το μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα. Η αρχή λειτουργίας ενός μικροφώνου, καθορίζει τις βασικές ικανότητες ενός μικροφώνου. Οι πιο κοινοί τύποι μικροφώνων είναι τα δυναμικά, τα πυκνωτικά και τα μικρόφωνα ταινίας (ribbon) Δυναμικά ή ηλεκτροδυναμικά. Τα δυναμικά ή ηλεκτροδυναμικά μικρόφωνα χρησιμοποιούν μια διάταξη διαφράγματος κινητού πηνίου μαγνήτη που συνιστούν μια ηχοδιεγειρόμενη ηλεκτρική γεννήτρια. Στην τυφλή επιφάνεια του διαφράγματος είναι προσαρτημένο ένα πηνίο το οποίο βρίσκεται μέσα σε μαγνητικό πεδίο. Τα ηχητικά κύματα προσπίπτουν στο διάφραγμα και το διεγείρουν ώστε να ταλαντωθεί. Έτσι το πηνίο που βρίσκεται προσαρτημένο στο διάφραγμα κινείται μέσα στο μαγνητικό πεδίο δημιουργώντας διάφορα δυναμικού στα άκρα του. Τα δυναμικά μικρόφωνα είναι σχετικά απλές, γερές και οικονομικές κατασκευές. Μπορούν να δώσουν εξαιρετική ποιότητα ήχου με καλή λεπτομέρεια. Δεν είναι πολύ ευαίσθητα και μπορούν να αντέξουν υψηλά επίπεδα SPL. Έχουν σχετικά αθόρυβη λειτουργία και δεν χρειάζονται εξωτερική τροφοδοσία. Επίσης είναι σχετικά αναίσθητα σε μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δίνουν σχετικά ασθενές σήμα και χρειάζονται αρκετή προενίσχυση.

6 Ribbon. Τα μικρόφωνα ταινίας (ribbon) μοιάζουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας με τα δυναμικά μικρόφωνα. Ένα μικρόφωνο ribbon αποτελείται από μια λεπτή και ελαφριά, πτυχωμένη μεταλλική ταινία η οποία διαρρέετε από ηλεκτρικό ρεύμα και αιωρείται μέσα σε μόνιμο μαγνητικό πεδίο. Η ταινία αυτή παίζει τον ρόλο του διαφράγματος. Όταν διεγείρεται από κάποιο ηχητικό κύμα, τίθεται σε ταλάντωση και η κίνησή της αυτή μέσα στο μαγνητικό πεδίο όπου βρίσκεται, προκαλεί την δημιουργία τάσης στα άκρα της. Σχεδιαγραμμα μικροφωνου ribbon. Τα μικρόφωνα ταινίας είναι πολύ ευαίσθητα στις μεταβολές της ηχητικής πίεσης, αλλά δίνουν πολύ αδύναμο σήμα, ώστε είναι απαραίτητη η χρήση ισχυρής προενίσχυσης. Λόγω τις μικρής μάζας της ταινίας, παρουσιάζουν καλή απόκριση στις υψηλές συχνότητες και τα μεταβατικά σήματα (transients) ενώ έχουν σχετικά αθόρυβη λειτουργία. Παρά την πολύ καλή απόδοσή τους, δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά καθώς είναι πολύ ευαίσθητα σε κραδασμούς και φυσήματα και απαιτούν υψηλής ποιότητας προενισχυση.

7 Πυκνωτικά. Τα πυκνωτικά μικρόφωνα βασίζονται σε μια διάταξη ηχοευαίσθητου πυκνωτή. Πυκνωτής είναι μια διάταξη αποτελούμενη από δυο παράλληλες ισομεγέθεις μεταλλικές πλάκες που έχει την ικανότητα να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο και χαρακτηρίζεται από την χωρητικότητά του. Όταν ο πυκνωτής είναι φορτισμένος, ανάμεσα στις πλάκες δημιουργείται ηλεκτρικό πεδίο, το οποίο είναι αντιστρόφως ανάλογο της απόστασης μεταξύ των πλακών 1. Μεταβολή της απόστασης των πλακών του πυκνωτή, μεταβάλει την χωρητικότητα του πυκνωτή, και κατ επέκταση τη διάφορα δυναμικού στα άκρα του. Η μια πλάκα του πυκνωτή αποτελεί το διάφραγμα του μικρόφωνου, που μπορεί να είναι μεταλλικό ή επικαλυμμένο με μέταλλο πλαστικό πολύ μικρού πάχους. Καθώς τα ηχητικά κύματα προσπίπτουν στο διάφραγμα, το θέτουν σε ταλάντωση, μεταβάλλοντας έτσι τη χωρητικότητα του πυκνωτή. Μ αυτό τον τρόπο και βάση της αρχής λειτουργίας του πυκνωτή, η ηχητική ενέργεια ηχητικό σήμα μεταβάλλεται σε ηλεκτρική ενέργεια ηλεκτρικό σήμα. Για την διατήρηση της τάσης πόλωσης του πυκνωτή, απαιτείται σταθερή τροφοδοσία ρεύματος. Επίσης επειδή τα πυκνωτικά μικρόφωνα παρουσιάζουν υψηλή εσωτερική αντίσταση, διαθέτουν ενσωματωμένο κάποιο προενισχυτή. Για αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη κάποια τροφοδοσία εσωτερική (μπαταρία) ή εξωτερική (phantom power + 48vdc). Υπάρχουν και τα πυκνωτικά μικρόφωνα τύπου ηλεκτρίτη 2 τα οποία διαθέτουν μόνιμο φορτίο πόλωσης του πυκνωτή, χρησιμοποιώντας κάποια ειδικά υλικά, ώστε χρειάζονται τροφοδοσία μόνο για την λειτουργία του προενισχυτή. Τα επιπλέον ηλεκτρονικά κυκλώματα του προενισχυτη ή τροφοδοσίας συνεπάγονται κάποια μειονεκτήματα του μικροφώνου: πρώτων τα κυκλώματα παράγουν ένα μικρό ποσό ηλεκτρονικού θορύβου και δεύτερον τίθεται όριο στο επίπεδο του σήματος που τα ηλεκτρονικά μπορούν να αντέξουν. Για αυτό το λόγο τα συνοδευτικά έντυπα s Q 1 0 Η χωρητικότητα ηρεμίας ενός πυκνωτή δίνεται από τη σχέση C 0 = ε = d V0 όπου ε - η διηλεκτρική σταθερά του αέρα, s - η ενεργή επιφάνεια των οπλισμών, d - η απόσταση μεταξύ των οπλισμών, Q 0 - το ηλεκτρικό φορτίο ηρεμίας των οπλισμών και V 0 - η ηλεκτρική τάση ηρεμίας (πόλωσης) μεταξύ των οπλισμών. 2 Οι ηλεκτρίτες είναι οργανικά διηλεκτρικά υλικά τα οποία μετά από προσωρινή έκθεση σε ηλεκτρικό πεδίο διατηρούν μόνιμα ηλεκτρικά φορτία. Αποτελούν ηλεκτρικό ανάλογο των μόνιμων μαγνητών. Το φορτίο τους διαρρέει παρά πολύ αργά ώστε να μην δημιουργείτε πρόβλημα στη λειτουργία του μικροφώνου.

8 πυκνωτικών μικροφώνων, περιλαμβάνουν τιμή ηλεκτρονικού θορύβου και ανώτατου ορίου σήματος. Ωστόσο οι καλές κατασκευές έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου και μεγάλη αντοχή. Όλοι οι τύποι πυκνωτικών μικροφώνων επηρεάζονται αρνητικά από τις μεταβολές υγρασίας και θερμοκρασίας. Προς αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών, ορισμένα ακριβά μοντέλα διαθέτουν ειδικό σύστημα που διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του διαφράγματος, εξασφαλίζοντας έτσι την καλή λειτουργία του μικροφώνου σε άσχημες συνθήκες. Τα πυκνωτικά μικρόφωνα είναι πιο πολύπλοκα, κατασκευαστικά, από τα δυναμικά και συνεπώς πιο ακριβά. Παρουσιάζουν υψηλή ευαισθησία, δίνουν δυνατό και καθαρό σήμα ενώ παρουσιάζουν την καλύτερη απόκριση συχνοτήτων και ιδιαίτερα στις υψηλές συχνότητες, σε σχέση με κάθε άλλο τύπο μικροφώνου. Επίσης μπορούν να κατασκευαστούν πυκνωτικά μικρόφωνα πολύ μικρού μεγέθους, χωρίς σημαντικές απώλειες στην απόδοσης τους.

9 1.2. Κατευθυντικότητα. Η κατευθυντικότητα ή πολική απόκριση ενός μικροφώνου, εκφράζει την ευαισθησία τού σε σχέση με την διεύθυνση του προσπίπτοντος ηχητικού κύματος. Η πολική απόκριση των μικροφώνων αποτυπώνεται στα πολικά διαγράμματα, τα οποία στην πλήρη τους μορφή αποτελούν τρισδιάστατες απεικονίσεις. Σε ένα πολικό διάγραμμα μικροφώνου, το πολικό κέντρο αντιπροσωπεύει το κέντρο του διαφράγματος και η διεύθυνση αναφοράς, την ευθεία που διέρχεται από το κέντρο του διαφράγματος, κάθετα προς αυτό. Η κατευθυντικότητα ενός μικροφώνου εξαρτάται σημαντικά από τα κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά. Οι τρεις βασικές κατηγορίες μικροφώνων, με βάση την κατευθυντικότητά τους είναι τα ισοκατευθυντικά ή παντοκατευθυντικά (omni directional, omni), τα μονοκατευθυντικά (unidirectional) και τα δικατευθυντικά δίλοβα ή οκτοειδή (bidirectional) Ισοκατευθυντικά ή παντοκατευθυντικά μικρόφωνα (omni directional, omni). Ένα omni μικρόφωνο, παρουσιάζει την ίδια πολική απόκριση ανεξάρτητα της γωνίας πρόσπτωσης του ήχου. Στην πράξη αυτό ισχύει για της συχνότητες για τις οποίες το λ/2 είναι μεγαλύτερο από τη διάμετρο του διαφράγματος. Για τις πολύ υψηλές συχνότητες, παρουσιάζουν ελαττωμένη ευαισθησία στην πίσω πλευρά του διαφράγματος (σε γωνία 180 ο ) καθώς γι αυτές τις συχνότητες η πίσω επιφάνεια βρίσκεται υπό «σκιά». Θεωρητικά παρουσιάζουν λόγο εμπρόσθιας προς οπίσθιας απόκρισης, μονάδα. Γενικώς παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε studio καταστάσεις, και σε live για να αποτυπώσουν τον «χώρο». Σε καταστάσεις live, το omni μικρόφωνο θα πρέπει να τοποθετηθεί κοντά στην ηχητική πηγή, για να υπάρχει καλή ισορροπία μεταξύ του απευθείας ήχου και του ήχου από ανακλάσεις ή ήχου περιβάλλοντος (ambient sound). Σε μη ελεγχόμενους ακουστικά χώρους, ένα omni μικρόφωνο, δεν μπορεί να αποφύγει ανεπιθύμητους ήχους όπως για παράδειγμα τον ήχο μεγαφώνων σε PA εφαρμογές, που μπορεί να προκαλέσει feedback. Ισοκατευθυντικό omni πολικό διάγραμμα.

10 Μονοκατευθυντικά μικρόφωνα (unidirectional). Ένα μονοκατευθυντικό μικρόφωνο, παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση η οποία ονομάζεται on-axis. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές πολικού διαγράμματος των μονοκατευθυντικών μικροφώνων. Τα πιο κοινά είναι τα καρδιοειδή (cardioids) και τα υπερκαρδιοειδή ή υπερκατευθυντικά (supercardioid, hypercardioid, ultracardioid). Τα καρδιοειδή μικρόφωνα, που είναι και τα πιο συνήθη, παρουσιάζουν πολική απόκριση σε σχήμα καρδιάς. Παρουσιάζουν μέγιστη απόκριση στις 0 ο (on-axis τιμή) και την ελάχιστη στις 180 ο (off-axis). Η ενεργός γωνία λήψης των καρδιοειδών μικροφώνων, είναι περίπου 130 ο. Τα καρδιοειδή μικρόφωνα, μπορούν να απομονώσουν τον επιθυμητό ήχο από ανεπιθύμητους και θόρυβο περιβάλλοντος, γεγονός που τα καθιστά πολύ εύχρηστα και κατάλληλα για εφαρμογές σε μη ελεγχόμενους ακουστικά χώρους. Τα υπερκαρδιοειδή ή υπερκατευθυντικά (supercardioid, hypercardioid) μικρόφωνα είναι ένας άλλος τύπος μονοκατευθυντικών μικροφώνων. Σε σχέση με τα καρδιοειδή, διαθέτουν μικρότερο εύρος γωνίας λήψης (115 ο για τα supercardioid και 105 ο για τα hypercardioid) και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην on-axis τιμή. Επίσης εμφανίζουν ελαφρώς αυξημένη ευαισθησία στην πίσω πλευρά (180 ο ), ενώ η ελάχιστη απόκριση εμφανίζεται στις 126 ο off-axis για τα supercardioid και στις 110 ο off-axis για τα hypercardioid. Καρδιοειδές πολικό διάγραμμα. Υπερκαρδιοειδες supercardioid πολικο διαγραμμα

11 Δικατευθυντικά δίλοβα ή οκτοειδή μικρόφωνα (bidirectional). Τα μικρόφωνα με δικατευθυντικό οκτοειδές πολικό διάγραμμα, παρουσιάζουν μέγιστη ευαισθησία on-axis τιμή στις 0 και στις 180 μοίρες και ελάχιστη στις 90 ο εκατέρωθεν της διεύθυνσης αναφοράς. Παρουσιάζουν δηλαδή δυο ισοδύναμους λοβούς εκατέρωθεν του διαφράγματος. Η ενεργός γωνία λήψης, είναι περίπου 90 ο για κάθε λοβό. Οκτοειδές πολικό διάγραμμα παρουσιάζουν όλα τα ribbon μικρόφωνα. Τέτοιου τύπου μικρόφωνα, χρησιμοποιούνται για να «πιάσουν» δυο διαφορετικές πήγες που βρίσκονται απέναντι η μια στην άλλη ή σε ηχογράφησης, για να πιάσουν και «χώρο» μαζί με τον απευθείας ήχο. Αν και η χρήση τους δεν είναι πολύ συχνή, χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες στερεοφωνικές τεχνικές, όπως η τεχνική M S. Οκτοειδες δικατευθυντικο πολικο διαγραμμα. Υπάρχουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά των μικροφώνων, που σχετίζονται με την κατευθυντικοτητα και χρήζουν προσοχής, όπως είναι το λεγόμενο proximityeffect. Αυτό το φαινόμενο προκύπτει στα μονοκατευθυντικά κυρίως μικρόφωνα (cardioids, super cardioids) και σχετίζεται με την απόσταση του μικροφώνου από την ηχητική πηγή. Όσο πλησιάζουμε το μικρόφωνο στην πηγή, αυξάνεται η ευαισθησία στις μπάσες συχνότητες. Proximity-effect δεν προκύπτει στα omni μικρόφωνα.

12 1.3. Συχνοτική απόκριση (frequency response). Η απόκριση ακουστικών συχνοτήτων ενός μικροφώνου, εκφράζει την ευαισθησία του μέσα στο φάσμα των συχνοτήτων για τις οποίες το μικρόφωνο ενεργοποιείται το οποίο κυμαίνεται από Hz έως khz. Συνήθως λόγο τις κατασκευής τους τα μικρόφωνα παρουσιάζουν αυξομειώσεις της ευαισθησίας τους σε συγκεκριμένες περιοχές του ηχητικού φάσματος. Ένα διάγραμμα συχνοτικής απόκρισης, που συνοδεύει κάθε ποιοτικό μικρόφωνο, είναι μια γραφική παράσταση, που προσδιορίζει το πόσο ένα μικρόφωνο επηρεάζει διαμορφώνει ένα ηχητικό σήμα ή όχι. Το διάγραμμα έχει στο άξονα-χ τη σχετική απόκριση σε db και στον άξονα-ψ τη ισχνότητα σε Hz. Όσο πιο επίπεδη (flat) είναι η καμπύλη απόκρισης ενός διαγράμματος, τόσο καλύτερο είναι το μικρόφωνο. Τα μικρόφωνα με επίπεδη καμπύλη απόκρισης, καλύπτουν πιο ευρύ συχνοτικό φάσμα, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι διάφορες ηχητικές πηγές, χωρίς να χρωματίζουν των φυσικό ήχο. Μικρόφωνα με μη-επίπεδη καμπύλη απόκρισης, παρουσιάζουν εσκεμμένα αυξημένη απόκριση στις υψηλές συχνότητες, ώστε να αντισταθμίζουν τις απώλειες όταν τοποθετούνται μακριά από την ηχητική πηγή ή για να ενισχύουν κάποιες συχνότητες ανάλογα με το ηχόχρωμα που θέλουμε να διαμορφώσουμε. Μπορεί επίσης να είναι σχεδιασμένα, ώστε να παρουσιάζουν μειωμένη ευαισθησία σε χαμηλές συχνότητες (low end roll-off) ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητοι βόμβοι και τα φαινόμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν. Αυτά τα μικρόφωνα λέμε ότι έχουν shaped διαμορφωμένη συχνοτική απόκριση. Την καλύτερη συχνοτική απόκριση, την πιο ευρεία και πιο επίπεδη, διαθέτουν τα πυκνωτικά μικρόφωνα, τα οποία μπορούν να υπερβούν κατά πολύ τα 20kHz. Διαμορφωμενη (shaped) και επιπεδη καμπυλη συχνοτικης αποκρισης μικροφωνου.

13 2. Χαρακτηριστικά μουσικών οργάνων. Κατά την χρήση μικροφώνων για την λήψη ήχου από κάποιο μουσικό όργανο, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε κάποια βασικά ακουστικά χαρακτηριστικά των οργάνων. Παρακάτω θα δούμε κάποια γενικά χαρακτηριστικά για τα μουσικά όργανα και ειδικότερα και πιο αναλυτικά για την κατηγορία των κρουστών που αποτελεί το αντικείμενο αυτής της εργασίας. Τα μουσικά όργανα είναι στην ουσία μηχανές παραγωγής ήχου και μάλιστα αρκετά πολύπλοκες. Όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρόφωνο για ηχογράφηση ή για ενίσχυση του ήχου κάποιου οργάνου καλό είναι να γνωρίζουμε τα βασικά του ακουστικά χαρακτηριστικά, ώστε να επιτύχουμε ένα «καλό» αποτέλεσμα. Αυτά ειναι το συχνοτικό φάσμα των ήχων που παράγει ένα όργανο, η κατευθυντικότητα εκπομπής του ήχου και η δυναμική του έκταση Συχνοτικό φάσμα Το εύρος των θεμέλιων και αρμονικών συχνοτήτων που παράγονται από ένα μουσικό όργανο και η σχετική τους ισορροπία. Η θεμέλια συχνότητα δίνει το τονικό ύψος του ήχου, ενώ οι αρμονικές διαμορφώνουν την ηχητική χροιά, το ηχόχρωμα, που διακρίνει τον ήχο ενός οργάνου από ένα άλλο. Ένα μικρόφωνο που αποκρίνεται εξίσου σε όλο το συχνοτικό φάσμα του οργάνου, θα αναπαραγάγει τον ήχο με περισσότερη φυσικότητα. Αν το μικρόφωνο αποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές συχνοτικές ζώνες, θα διαφοροποιήσει τον φυσικό ήχο του οργάνου, αν και αυτό μπορεί να αποτελεί ζητούμενο σε ορισμένες περιπτώσεις Κατευθυντικοτητα εκπομπής. Ο τρόπος με τον οποίο ένα όργανο εκπέμπει ηχητικά κύματα στις τρεις διαστάσεις. Ένα όργανο εκπέμπει διαφορετικής ποιότητας ήχο σε κάθε κατεύθυνση και παράγει διαφορετικό ηχόχρωμα από διαφορετικά μέρη της επιφάνειάς του. Τα περισσότερα όργανα, είναι σχεδιασμένα να ηχούν καλά σε μια απόσταση, όπου τα διαφορετικά ηχοχρώματα συγχωνεύονται, διαμορφώνοντας τον ήχο του οργάνου. Επίσης ορισμένα όργανα εκπέμπουν τον ήχο αυτό σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση. Αυτή η απόσταση και η διεύθυνση, ορίζουν την «ιδανική» θέση όπου θα έπρεπε να τοποθετήσουμε ένα μικρόφωνο για να πάρουμε φυσικό και ισορροπημένο ήχο. Αν το μικρόφωνο τοποθετηθεί πολύ κοντά όργανο, θα εστίαση σε κάποιο από τα επί μέρους ηχοχρώματα που παράγονται από την επιφάνεια του οργάνου και το αποτέλεσμα ενδέχεται να μην είναι αντιπροσωπευτικό του πλήρους ηχοχρώματος.

14 Διαγραμμα συχνοτητων οργανων και φωνων. Οι αρμονικοι φτανουν ως τα 15kHz κοντα στο ακουστικο οριο του ανθρωπου 20kHz. Στην πράξη είναι δύσκολο να τοποθετηθεί το μικρόφωνο στο «ιδανικό» σημείο ή την απαραίτητη απόσταση, καθώς μπορεί να παρεισφρήσουν ανεπιθύμητοι ήχοι ή να προκληθεί ανάδραση. Η κοντινή τοποθέτηση είναι συνήθως ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί απομόνωση του επιθυμητού ήχου και ικανοποιητική ενίσχυση. Ωστόσο το ηχητικό αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει σημαντικά με μικρές αλλαγές στην τοποθέτηση του μικροφώνου ώστε υπάρχει περιθώριο για πειραματισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως είναι απαραίτητο παραπάνω από ένα μικρόφωνα για ένα «καλό» αποτέλεσμα.

15 2.3. Δυναμική έκταση. Η έκταση της δυναμικής ενός μουσικού οργάνου από το πιο «απαλό» ως το πιο δυνατό επίπεδο έντασης. Το στοιχείο αυτό ορίζει την ευαισθησία και την αντοχή του μικρόφωνου σε ηχητικές πιέσεις (SPL). Για δυνατά όργανα, όπως drums ή βαρύτονα πνευστά, είναι πιο κατάλληλα δυναμικά μικρόφωνα που διαθέτουν μεγάλη αντοχή σε ηχητικές πιέσεις και σχετικά καλή ευαισθησία. Όργανα πιο μέτριας δυναμικής όπως το φλάουτο ή τα έγχορδα ωφελούνται από την υψηλότερη ευαισθησία των πυκνωτικών μικροφώνων. Επίσης η δυναμική των οργάνων καθορίζει το επίπεδο ενίσχυσης που χρειάζεται, ανάλογα και με την κατάσταση (live, ανοικτός ή κλειστός χώρος κλπ.). Επίπεδα έντασης σε db σε απόσταση 10 πόδων. Παρακάτω θα δούμε κάποια στοιχεία για τα κρουστά όργανα, τον τρόπο με τον οποίο παράγεται ήχος σ αυτά και κάποιες πληροφορίες για τα όργανα μπεντιρ, ρεκ και cajon για τα οποία και θα δούμε τρόπους τοποθέτησης μικροφώνων για ηχογράφηση ή ενίσχυση ήχου.

16 3. Χαρακτηριστικά των κρουστών οργάνων Γενικά για τα κρουστά όργανα. Για την κατασκευή κρουστών οργάνων χρησιμοποιούνται κυρίως οι ράβδοι, οι μεμβράνες και οι δίσκοι. Πρόκειται για τρία είδη αρκετά πολύπλοκων δονητών, με κοινό χαρακτηριστικό το ότι οι τρόποι δόνησης τους δεν συνδέονται αρμονικά. Έτσι ο ήχος που παράγουν δεν αποτελείται από έναν βασικό τόνο και την αρμονική του σειρά, όπως συμβαίνει με άλλα είδη δονητών π.χ. στη χορδή, αλλά πέρα από το βασικό τόνο υπάρχουν μη-αρμονικοί υπέρτονοι (overtones). Συνέπεια αυτής της χαρακτηριστικής ιδιότητας είναι η ιδιαίτερη χροιά των μουσικών οργάνων, που στηρίζονται στα παραπάνω είδη δονητών. Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένες περιπτώσεις που το όργανο δίνει μια αρμονική σειρά υπερτόνων. Εκτός από τα τρία παραπάνω είδη δονητών, που δεν παράγουν αρμονικούς, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κρουστών χορδές, αέρινες στήλες ή αέρινοι όγκοι. Σύμφωνα με ένα σύστημα ταξινόμησης, τα κρουστά όργανα κατανέμονται σε τέσσερις κατηγορίες: 1. ιδιόφωνα(ξυλόφωνο, marimba, cymbals, gongs, ζίλια) 2. μεμβρανόφωνα(μπεντίρ, ρέκ, νταούλι, τουμπελέκι) 3. αερόφωνα(σφυρίχτρα, σειρήνα) 4. χορδόφωνα(πιάνο, harpsichord) Με τους προαναφερθέντες δονητές σχετίζονται κυρίως τα ιδιόφωνα και τα μεμβρανόφωνα κρουστά. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε κυρίως με τα όργανα μπεντίρ, ρέκ, udu(στάμνα) και cajon, όργανα που χρησιμοποιούνται στη μουσική παράδοση της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών (Τουρκία, Ισπανία, Ινδία). Τα όργανα αυτά κατατάσσονται στις κύριες ομάδες των μεμβρανόφωνων και ιδιόφωνων κρουστών, ωστόσο κάποια από αυτά φέρουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Παρακάτω θα δούμε τα χαρακτηριστικά του τρόπου παραγωγής ήχου στα όργανα αυτά, τα χαρακτηριστικά δηλαδή των δονητών που χρησιμοποιούν, καθώς και μια περιγραφή του κάθε οργάνου Τρόπος παραγωγής ήχου. Μεμβράνες και δίσκοι Μεμβράνες. Μια μεμβράνη είναι ένας δονητής, όπως μια χορδή ή μια στήλη αέρα, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος. Αυτό συμβαίνει γιατί μια διαταραχή στη χορδή διαδίδεται μόνο σε μια διάσταση, ενώ στη μεμβράνη διαδίδεται σε δύο. Στη δόνηση της χορδής διακρίνουμε ακίνητα σημεία, τους δεσμούς. Στη μεμβράνη λόγω της πρόσθετης διάστασης οι δεσμοί γίνονται από σημεία δεσμικές γραμμές. Έστω μεμβράνη σταθερής πυκνότητας, τεντωμένη πάνω σε κυκλικό στεφάνι ακτίνας R, στην οποία εφαρμόζεται τάση σταθερή σ' όλη την έκταση της μεμβράνης. Η τάση αυτή προκαλεί

17 την απαιτούμενη δύναμη επαναφοράς, ώστε να είναι δυνατή η δόνηση. Η δερμάτινη ή πλαστική μεμβράνη των τυμπάνων, πάλλεται ως σύνολο και οι επί μέρους ταλαντώσεις διαδίδονται έτσι ώστε οι κόμβοι να κινούνται πάνω σε κυκλικές γραμμές ή ακτινικές διευθύνσεις. Οι μεμβράνες παρουσιάζουν δύο είδη δεσμών: ευθείες γραμμές, που είναι διάμετροι της εξωτερικής περιφέρειας και κύκλους ομόκεντρους με την εξωτερική περιφέρεια η οποία είναι πάντα δεσμός. Οι δεσμικές γραμμές χωρίζουν τη μεμβράνη σε συμμετρικά μέρη, που το καθένα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τα γειτονικά του. Ανάλογα με το είδος και τον αριθμό των δεσμών, που παρουσιάζονται στη μεμβράνη, έχουμε και διαφορετικό τρόπο δόνησης. Όταν η ταλάντωση της μεμβράνης δεν παρουσιάζει κανένα δεσμό εκτός απ' αυτόν στην περιφέρεια, θεωρούμε ότι έχουμε τον βασικό τρόπο δόνησης (0,1) όπου η μεμβράνη κινείται όλη πάνω-κάτω σε φάση, με μέγιστο πλάτος ταλάντωσης στο κέντρο. Τρόποι δόνησης μιας άκαμπτα τεντωμένης μεμβράνης. Οι συχνοτικές σχέσεις προκύπτουν με βάση τη συχνότητα του πρώτου τρόπου δόνησης.

18 Από τον βασικό τρόπο δόνησης, παράγεται και η βασική συχνότητα της μεμβράνης, η οποία δίδεται από τη σχέση: f 1 = R T d Όπου R = η ακτίνα της μεμβράνης (m) T = η δύναμη της τάσης της μεμβράνης (N) d = η επιφανειακή πυκνότητα της μεμβράνης (kgr/m 2 ) Αναλόγως για τους διάφορους τρόπους δόνησης, οι συχνότητες δίδονται από τη σχέση: f 1 = 2 R T d mn B mn Όπου R = η ακτίνα της μεμβράνης (m) T = η δύναμη της τάσης της μεμβράνης (N) d = η επιφανειακή πυκνότητα της μεμβράνης (kgr/m 2 ) Β mn = τιμές για τις οποίες η μαθηματική συνάρτηση Bessel μηδενίζεται. Από τις παραπάνω σχέσεις, φαίνεται ότι η θεμελιώδης συχνότητα μιας μεμβράνης είναι αντιστρόφως ανάλογη της διαμέτρου της μεμβράνης και ευθέως ανάλογη της τετραγωνικής ρίζας της τάσης. Η βασική διαφορά της μεμβράνης σε σχέση με άλλους δονητές όπως η χορδή, είναι ότι η μεμβράνη δεν παρουσιάζει αρμονικούς. Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορετικές συχνότητες ταλάντωσης μιας μεμβράνης δεν βρίσκονται σε αναλογία. Έτσι όταν μια μεμβράνη ταλαντώνεται, ηχούν ταυτόχρονα ο θεμέλιος και οι μη αρμονικοί επί μέρους τόνοι, με αποτέλεσμα να παράγεται θόρυβος. Αυτό φαίνεται καθαρά από τη συχνοτική σχέση των πρώτων τρόπων δόνησης μιας μεμβράνης: 1,00 : 1,59 : 2,14 : 2,30 : 2,65 : 2,92 Το χαρακτηριστικό αυτό μιας ιδανικής μεμβράνης να μην παράγει αρμονικούς έχει σα συνέπεια ο ήχος της να μην έχει συγκεκριμένο μουσικό ύψος Δίσκοι. Οι δίσκοι έχουν ανάλογο τρόπο δόνησης με τις μεμβράνες. Εδώ η επαναφέρουσα δύναμη δεν προκύπτει από την τάση, αλλά από την σκληρότητα του υλικού. Οι υπέρτονοι τείνουν να είναι πολύ υψηλότεροι από τον βασικό. Οι τρόποι δόνησης μπορεί να αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες στα άκρα των δίσκων (π.χ. σφιγμένες άκρες ή ελεύθερες άκρες). Οι δίσκοι μπορούν να δονούνται με διάφορους τρόπους. Για την αναφορά μας σε έναν κυκλικό δίσκο μπορούμε να υιοθετήσουμε ονομασία ανάλογη μ' αυτήν των τρόπων δόνησης μιας μεμβράνης.

19 Στους δίσκους καταλέγονται τα μουσικά όργανα gongs, tamtams, cymbals, ζιλια, καμπάνες κ.α.. Συμβολογραφήματα των τεσσάρων τρόπων δόνησης του προηγούμενου σχήματος (α) 30, (β) 50, (γ) 60, (δ) 13, Τρόποι δόνησης ενός κυμβάλου 38 cm. Οι πρώτοι έξι τρόποι δόνησης ομοιάζουν μ' εκείνους του επίπεδου δίσκου, αλλά στη συνέχεια οι συντονισμοί τείνουν να είναι συνδυασμοί δύο ή περισσοτέρων τρόπων δόνησης.

20 3.3. Τα όργανα μπεντιρ, ρέκ, cajon, στάμνα(udu) Μπεντιρ. Το μπεντιρ είναι όργανο ανατολικής προέλευσης με ευρεία χρήση στην ελληνική και σε άλλες μουσικές παραδόσεις. Πρόκειται για ένα τύμπανο με ρηχό κυκλικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο είναι εφαρμοσμένη, είτε με καρφιά, είτε με κόλλα, είτε με τη χρήση μεταλλικής στεφάνης και σφικτήρων, μια μεμβράνη. Η μεμβράνη μπορεί να είναι δερμάτινη ή πλαστική-συνθετική. Συναντώνται όργανα διαφόρων διαμέτρων, χαρακτηριστικό που επηρεάζει το τονικό ύψος του οργάνου. Ο δονητής που χρησιμοποιείτε εδώ είναι η μεμβράνη και όπως εξηγείται παραπάνω, όσο μεγαλύτερη η διάμετρος της μεμβράνης, τόσο χαμηλότερη είναι η θεμελιώδεις συχνότητα ταλάντωσής της. Κάποιες παραλλαγές οργάνων, φέρουν πίσω από τη μεμβράνη, εφαρμοσμένα στο πλαίσιο μεταλλικά δακτυλίδια, χορδές κ.α. που εμπλουτίζουν το γενικό ηχόχρωμα. Γενικά ο ήχος του οργάνου είναι βαθύς και ογκώδης με χαμηλούς και μεσαίους αρμονικούς. Ανάλογα με το σημείο κρούσης στην επιφάνεια της μεμβράνης, έχουμε διαφορετικό ηχόχρωμα. Όσο προχωράμε προς το στεφάνι, παράγονται ήχοι υψηλότερου τονικού ύψους Ρέκ. Το ρεκ(riqq) είναι μεμβρανόφωνο κρουστό όργανο αραβικής προέλευσης. Όπως και το μπεντιρ είναι ρηχό τύμπανο με στρογγυλό πλαίσιο από ξύλο ή αλουμίνιο, πάνω στο οποίο τεντώνεται η μεμβράνη με τη χρήση στεφάνης και σφικτήρων. Η διάμετρος του οργάνου είναι μικρή και η μεμβράνη κουρδίζεται αρκετά σφικτά, με αποτέλεσμα ο ήχος της να είναι σχετικά ξερός. Χαρακτηριστικό του ρεκ είναι τα ζίλια που φέρει γύρω-γύρω στο στεφάνι, που του προσδίδουν επιπλέον τον χαρακτήρα ιδιόφωνου κρουστού. Τα ζιλια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τεχνικής και του χαρακτήρα του οργάνου, καθώς δίνουν ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό ηχόχρωμα με τον οξύ και διαπεραστικό τους ήχο Cajon. Η λέξη cajon, σημαίνει στα ισπανικά κουτί. Το όργανο έλκει την καταγωγή του από τις ισπανικές αποικίες του Περού και τους σκλάβους αφρικανικής καταγωγής. Καθώς τους είχαν απαγορευτεί τα παραδοσιακά αφρικάνικα κρουστά, οι σκλάβοι χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο, κουτιά και διάφορων ειδών πλαίσια (π.χ. συρτάρια γυρισμένα ανάποδα) για να παίξουν τους ρυθμούς τους. Με την πάροδο των χρόνων διαμορφώθηκε ένα πραγματικό μουσικό όργανο που έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και χρησιμοποιείτε σε διάφορα μουσικά στυλ όπως το flamenco και η latin.

21 Το cajon είναι συνήθως ένα ξύλινο παραλληλεπίπεδο πλαίσιο με διαστάσεις περίπου 50cm ύψος και 30,5cm πλάτος και βάθος. Η εμπρός και η πίσω επιφάνειες είναι διαφορετικές από τις πλευρικές. Η εμπρός επιφάνεια είναι πιο λεπτή και είναι η επιφάνεια στην οποία παίζει ο μουσικός, ενώ η πίσω φέρει μια τρύπα εκτόνωσης, απ όπου βγαίνει ο ήχος. ~30.5 cm ~30.5 cm ~50 cm Σχ. 1 Cajon Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται ποικίλουν ανάλογα με την προέλευση. Στην Ευρώπη χρησιμοποιείτε κυρίως κόντρα-πλακέ από σημύδα που δίνει λαμπερό, πλούσιο σε μεσαίες και υψηλές συχνότητες, καθαρό και ευκρινή ήχο. Για τον εμπλουτισμό του ήχου του οργάνου, χρησιμοποιούνται μεταλλικά αντικείμενα όπως χορδές, σπιράλ τσάμπουρου κ.α., τα οποία εφάπτονται πίσω από την εμπρός επιφάνεια. Ο ήχος του cajon θα λέγαμε ότι προσομοιάζει ταυτόχρονα αυτόν ενός bass drum και ενός ταμπούρου. Δίνει, ανάλογα με την τεχνική, δυνατούς και γεμάτους μπάσους, καθώς και οξύς και ευκρινείς υψηλούς ήχους. Cajon, μπορεί να φέρει την τρυπά εκτόνωσης στην πίσω ή σε μια από τις πλαϊνές επιφάνειες.

22 4. Επιλογή και τοποθέτηση μικροφώνων για τα οργανα μπεντιρ, ρεκ και cajon. Όπως έχουμε δει παραπάνω, τα περισσότερα κρουστά όργανα δεν παράγουν έναν βασικό τόνο με συγκεκριμένο τονικό ύψος, αλλά μια σειρά υπερτόνων οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αναλογία. Από την άλλη, όργανα όπως η μπότα της drums, το ταμπούρο, το cajon και άλλα ανάλογα όργανα, παράγουν υψηλές τιμές ηχητικής πίεσης. Αυτό λοιπόν που μας ενδιαφέρει σε ένα μικρόφωνο, όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για κρουστά, είναι να αντέχει σε υψηλές τιμές SPL και να καλύπτει ικανοποιητικά το φάσμα των θεμέλιων και υπέρτονων αρμονικών συχνοτήτων. Για κρουστά χρησιμοποιούνται κυρίως δυναμικά μικρόφωνα. Διαθέτουν αρκετά μεγάλη αντοχή σε υψηλές τιμές ηχητικής πίεσης, μεγαλύτερη από ότι τα πυκνωτικά η τα ribbon, ώστε να μπορούν να αντέξουν τον δυνατό ήχο ενός κρουστού, καθώς και αρκετά ικανοποιητική απόκριση στο συχνοτικο φάσμα. Επίσης συνήθως χρησιμοποιούνται μονοκατευθυντικά μικρόφωνα. Ορισμένα standard of the industry μικρόφωνα για κρουστά, προτάσεις δηλαδή των εταιρειών για μικρόφωνα κατάλληλα για κρουστά, είναι τα παρακάτω, όπως δίνονται στις ιστοσελίδες τον αντίστοιχων εταιρειών: SHURE Kick drum Beta52A Beta91 PG52 Beta57A Sm57 Snare drum Beta57A Beta56A Sm57 PG566 PG57 Congas Beta98D\S Beta56A Beta57A SM57 PG56 PG57 Cymbals KSM141 KSM137 KSM109 KSM44 KSM32 KSM27 SM81 SM94 PG81 (PERCUSSION) KSM141 KSM137 KSM109 KSM44 KSM32 KSM27 SM81 SM57 BETA57a PG57

23 BEYERDYNAMIC OPUS53 OPUS62 OPUS65 OPUS66 OPUS67 OPUS82 OPUS83 OPUS86 OPUS87 OPUS88 OPUS99 M88TG M201TG Για το μπεντιρ και το ρεκ κατάλληλα είναι μικρόφωνα όπως το SHURE SM57 ή γενικώς τα standard of the industry για congas ή bongos, ενώ για το cajon πιο κατάλληλο είναι ένα kick drum μικρόφωνο. SHURE SM57 και BEYERDYNAMIC OPUS99 μικροφωνο για kick drum. Όπως έχουμε αναφέρει και παραπάνω πολύ μεγάλη σημασία για την ποιότητα του αποτελέσματος έχει η τοποθέτηση του μικροφώνου. Για το μπεντιρ και το ρεκ που είναι περίπου όμοια όργανα, το μικρόφωνο τοποθετείτε να στοχεύει περίπου στο μέσο της ακτίνας το οργάνου. από το κέντρο μέχρι εκεί που βρίσκονται τα χέρια του μουσικού, ώστε να παίρνουμε και «όγκο» αλλά και ατάκα από τα δάκτυλα. Το διάφραγμα δεν πρέπει να είναι παράλληλα με την μεμβράνη. Η απόσταση του μικροφώνου από το όργανο, μπορεί να διαφέρει ανάλογα και με την κατάσταση. Συνήθως, σε live τοποθετούνται κοντά στο όργανο, αλλά σε πιο ελεγχόμενες καταστάσεις, π.χ. ηχογράφηση σε studio όπου συνήθως τα

24 κρουστά ηχογραφούνται μεμονωμένα, μπορούμε να τοποθετήσουμε το μικρόφωνο λίγο πιο μακριά ώστε να πιάσουμε και «χώρο». Σε κάθε περίπτωση, όταν χρησιμοποιούμε μονοκατευθυντικα μικρόφωνα πρέπει να έχουμε υπ όψιν το proximity effect. Για το μπεντιρ, που δίνει γεμάτες και ογκώδης μπάσες, θα μπορούσε, σε ηχογράφηση να χρησιμοποιηθεί επιπλέον ένα omni μικρόφωνο, πιο μακριά και ψηλά, ώστε να εκμεταλλευθούμε αυτόν τον όγκο του οργάνου. Όσον αφορά το ρεκ, όπου μεγάλο ρόλο παίζουν τα ζιλια που παίζει ο μουσικός με τα δάκτυλα του, προσέχουμε αυτή η περιοχή να βρίσκεται στο on-axis πεδίο του μικροφώνου. Σχηματική παράσταση τοποθέτησης μικροφώνου για μπεντιρ και ρεκ. Όψη από το πλάι και κάτοψη Το Cajon όπως έχουμε προαναφέρει, συνδυάζει κατά κάποιο τρόπο, τον ήχο της μπότας και του ταμπούρου μιας drums. Η τοποθέτηση μικροφώνου για αυτό το όργανο, είναι ανάλογη με της μπότας της drums. Συνήθως τοποθετείτε ένα μικρόφωνο στην τρύπα εκτόνωσης της πίσω επιφάνειας του οργάνου στοχεύοντας την τρύπα όχι ευθεία αλλά λίγο λοξά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και δεύτερο μικρόφωνο στην εμπρός επιφάνεια, στοχεύοντας την περιοχή που χρησιμοποιεί ο μουσικός στο παίξιμο του, για καλύτερη αποτύπωση της ατάκας. Σ αυτή την περίπτωση, το ένα από τα δυο μικρόφωνα πρέπει να έχει αντεστραμμένη φάση.

25 Βέβαια δεν υπάρχει «ιδανική» τοποθέτηση ή «ιδανικό» μικρόφωνο για οποιαδήποτε περίπτωση, καθώς αυτό είναι υποκειμενικό θέμα και υπάρχει χώρος για πειραματισμό. Τα μικρόφωνα, η χρήση τους, τα συστήματα ηχοληψίας και γενικά η τεχνολογία του ήχου, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δουλειά ενός μουσικού σήμερα. Συνεπώς το να γνωρίζει κανείς κάποιες βασικές αρχές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να έχει κανείς τη δυνατότητα να διαμόρφωση τον ήχο που επιθυμεί και να «κάνει μουσική», χωρίς να εξαρτάται ή σε πολλές περιπτώσεις να «απειλείται» από τρίτους.

26 ΠΗΓΕΣ ΕΝΤΥΠΕΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΛΑΦΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Φάκελος μαθήματος «ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ ΜΕΓΑΦΩΝΑ ΗΧΕΙΑ». ΣΑΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Εφαρμογές ηλεκτροακουστικής στο Hi-Fi, τόμος Β. εκδόσεις ΙΩΝ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων

Εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των μικροφώνων ΕΙΔΗ ΜΙΚΡΟΦΩΝΩΝ Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Το μικρόφωνο πήρε την ονομασία του από τον Ντέιβιντ Χιουζ, ο οποίος επινόησε μια διάταξη μεταφοράς ήχου που ήταν τόσο ευαίσθητη, που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΛΗΨΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΗΧΟΥ Ήχος Είναι το αίτιο διέγερσης του αισθητηρίου της ακοής, λόγω μεταβολή της πίεσης ή ταχύτητας των σωματιδίων ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Δύο χορδές μιας κιθάρας Χ1, Χ2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ - ΚΥΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α : Για να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Equalizing

Εισαγωγή στο Equalizing Επιμέλεια: Νίκος Σκιαδάς ΠΕ 17.13 Μουσικής Τεχνολογίας Με τον όρο equalizing εννοούμε την εξισορρόπηση των συχνοτήτων που ενυπάρχουν σε ένα σήμα. Πρακτικά, το equalizing λαμβάνει χώρα για να «χρωματίσουμε»

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα

Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Κεφάλαιο 5 ο : Μηχανικά Κύματα Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan g g Εισαγωγή Η ενέργεια μεταφέρεται με μεταφορά μάζας Αν ρίξεις μια μπάλα προς ένα αμαξάκι, το αμαξάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΙ ΘΕΜΑ 1 ο (βαθµοί 2) Σώµα µε µάζα m=5,00 kg είναι προσαρµοσµένο στο ελεύθερο άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου και ταλαντώνεται εκτελώντας πέντε (5) πλήρης ταλαντώσεις σε χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο

Ã. ÁÓÉÁÊÇÓ ÐÅÉÑÁÉÁÓ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ ο Στι ερωτήσει - 4 να γράψετε στο τετράδιό σα τον αριθµό των ερώτηση και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Τροχό κυλίεται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

r r r r r r r r r r r Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

r r r r r r r r r r r Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 0 ΜΑÏΟΥ 011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα.

Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα. Α2 Μέτρηση της ταχύτητας του ήχου στον αέρα. 1 Σκοπός Στο πείραμα αυτό θα μελετηθεί η συμπεριφορά των στάσιμων ηχητικών κυμάτων σε σωλήνα με αισθητοποίηση του φαινομένου του ηχητικού συντονισμού. Επίσης

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ ο ΑΡΧΗ ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ου ΓΕΛ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΪΟΥ 200 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΠΕΝΤΕ () Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

18/3/2009. Ορισμός ευαισθησίας μικροφώνων. Ορισμός στάθμης ευαισθησίας μικροφώνων. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής

18/3/2009. Ορισμός ευαισθησίας μικροφώνων. Ορισμός στάθμης ευαισθησίας μικροφώνων. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Επανάληψη: Ευαισθησία μικροφώνων Ορισμός ευαισθησίας μικροφώνων Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 4 η :«Μικρόφωνα Τρόποι χρήσης» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Ορισμός στάθμης ευαισθησίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Εικόνα 1 ΒΙΟΛΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ» ΜΟΥ ΤΑ Ι ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΓΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ 148 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΑΣΣΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ε π α ν α λ η π τ ι κ ά θ έ µ α τ α 0 0 5 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 1 ΘΕΜΑ 1 o Για τις ερωτήσεις 1 4, να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΗΣ ΘΕΤΙΗΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΗΣ ΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΕΙΟΥ Θέμα ο. ύλινδρος περιστρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας του με γωνιακή ταχύτητα ω. Αν ο συγκεκριμένος κύλινδρος περιστρεφόταν

Διαβάστε περισσότερα

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC

6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC 6η Εργαστηριακή Άσκηση Μέτρηση διηλεκτρικής σταθεράς σε κύκλωµα RLC Θεωρητικό µέρος Αν µεταξύ δύο αρχικά αφόρτιστων αγωγών εφαρµοστεί µία συνεχής διαφορά δυναµικού ή τάση V, τότε στις επιφάνειές τους θα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 53 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις Α1-Α4 να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά µεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη µονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό.

ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα φυσικά µεγέθη από τη Στήλη Ι και, δίπλα σε καθένα, τη µονάδα της Στήλης ΙΙ που αντιστοιχεί σ' αυτό. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) ΘΕΜΑ 1ο 1.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ Θέμα Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 006 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΪΟΥ 015 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑ Ι ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 1 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΗΧΟΛΗΨΙΑ 1.1.1 ΓΕΝΙΚΑ 1. Προϋπόθεση πραγματοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρική Ενέργεια. Ηλεκτρικό Ρεύμα

Ηλεκτρική Ενέργεια. Ηλεκτρικό Ρεύμα Ηλεκτρική Ενέργεια Σημαντικές ιδιότητες: Μετατροπή από/προς προς άλλες μορφές ενέργειας Μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις με μικρές απώλειες Σημαντικότερες εφαρμογές: Θέρμανση μέσου διάδοσης Μαγνητικό πεδίο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 3.0 ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όπως είναι ήδη γνωστό, ένα σύστημα επικοινωνίας περιλαμβάνει τον πομπό, το δέκτη και το κανάλι επικοινωνίας. Στην ενότητα αυτή, θα εξετάσουμε τη δομή και τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΜΠΟΣ ΕΚΤΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ

ΠΟΜΠΟΣ ΕΚΤΗΣ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΣ Σαν ήχος χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε μηχανικό ελαστικό κύμα ή γενικότερα μία μηχανική διαταραχή που διαδίδεται σε ένα υλικό μέσο και είναι δυνατό να ανιχνευθεί από τον άνθρωπο μέσω της αίσθησης της ακοής.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014. 8:00-11:00 π.μ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014. 8:00-11:00 π.μ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 014 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Δευτέρα, 6 Μαΐου 014 8:00-11:00 π.μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί η σωστή απάντηση 1. Δίσκος κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει με την επίδραση σταθερής οριζόντιας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Θέµα Α Στις ερωτήσεις 1-4 να βρείτε τη σωστή απάντηση. Α1. Για κάποιο χρονικό διάστηµα t, η πολικότητα του πυκνωτή και

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα

Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα Μιχάλης Καλογεράκης 9 ο Εξάμηνο ΣΕΜΦΕ ΑΜ:911187 Υπεύθυνος Άσκησης: Κος Πέογλος Ημερομηνία Διεξαγωγής:3/11/25 Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα 1) Εισαγωγή: Σκοπός και στοιχεία Θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 15 Κίνηση Κυµάτων Περιεχόµενα Κεφαλαίου 15 Χαρακτηριστικά των Κυµάτων Είδη κυµάτων: Διαµήκη και Εγκάρσια Μεταφορά ενέργειας µε κύµατα Μαθηµατική Περιγραφή της Διάδοσης κυµάτων Η Εξίσωση του Κύµατος

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες

Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Τ.Ε.Ι Λαμίας Σ.Τ.ΕΦ. Τμήμα Ηλεκτρονικής Εργασία Κεραίες Μπαρμπάκος Δημήτριος Δεκέμβριος 2012 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κεραίες 2.1. Κεραία Yagi-Uda 2.2. Δίπολο 2.3. Μονόπολο 2.4. Λογαριθμική κεραία 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Ηλεκτρικές Μετρήσεις

Εισαγωγή στις Ηλεκτρικές Μετρήσεις Εισαγωγή στις Ηλεκτρικές Μετρήσεις Σφάλματα Μετρήσεων Συμβατικά όργανα μετρήσεων Χαρακτηριστικά μεγέθη οργάνων Παλμογράφος Λέκτορας Σοφία Τσεκερίδου 1 Σφάλματα μετρήσεων Επιτυχημένη μέτρηση Σωστή εκλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2001 ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΥΚΛΩΝ): ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα

Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 Επαναληπτικό διαγώνισµα στα Κύµατα Θέµα 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

1/3/2009. ιδάσκων. Ορολόγιο πρόγραμμα του μαθήματος. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Εκπόνηση εργασίας / εργασιών. ιαλέξεις. Εργαστηριακό / Εργαστήριο

1/3/2009. ιδάσκων. Ορολόγιο πρόγραμμα του μαθήματος. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής. Εκπόνηση εργασίας / εργασιών. ιαλέξεις. Εργαστηριακό / Εργαστήριο Πληροφορίες για το μάθημα ιδάσκων Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 1 η :«Διαδικασία μαθήματος και Εισαγωγή» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος (floros@ionio.gr) Μιχάλης Αρβανίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ένα σώμα εκτελεί κίνηση που οφείλεται στη σύνθεση δύο απλών αρμονικών ταλαντώσεων ίδιας διεύθυνσης, που γίνονται γύρω από το ίδιο σημείο, με το ίδιο πλάτος A και συχνότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτεται το μικρόφωνο!

Ανακαλύπτεται το μικρόφωνο! ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ Το ΕΠΕΑΕΚ είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για την Εκπαίδευση και την Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση με στόχο να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις προκλήσεις που διαμορφώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική αιθουσών. LESSON_07_2009.doc

Ακουστική αιθουσών. LESSON_07_2009.doc Ακουστική αιθουσών Ορισμός Θεωρούμε ηχητική πηγή που βρίσκεται μέσα σε μια αίθουσα. Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται απομακρυνόμενα από την πηγή μέχρις ότου συναντήσουν τα τοιχώματα της αίθουσας, εκεί όπου

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική)και)Ψυχοακουστική

Ακουστική)και)Ψυχοακουστική Τι είναι ήχος; Ορισμός ΕΛΟΤ 263.1 (1.184): Ακουστική)και)Ψυχοακουστική Διάλεξη'2:' Η'φυσική'του'ήχου ' «Ως ήχος ορίζεται η μηχανική διαταραχή που διαδίδεται με ορισμένη ταχύτητα μέσα σε ένα μέσο που μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

καλύπτει πολλά πεδία του επιστητού, ασχέτως του εάν στην Ελλάδα δεν διδάσκεται στο Λύκειο ως τμήμα της Φυσικής.

καλύπτει πολλά πεδία του επιστητού, ασχέτως του εάν στην Ελλάδα δεν διδάσκεται στο Λύκειο ως τμήμα της Φυσικής. ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ H ιστορία των μουσικών οργάνων είναι τόσο παλιά, όσο ο πολιτισμός του ανθρώπου. Το ενδιαφέρον των «επιστημόνων» για τα μουσικά όργανα χρονολογείται από την εποχή του Πυθαγόρα (τουλάχιστον)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 Μάθημα: ΦΥΣΙΚΗ 4ωρο Τ.Σ. Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τρίτη Ιουνίου 9 11. 14. ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 3.4 Στη φθίνουσα ταλάντωση (F= b. υ) η. 3.5 Σε φθίνουσα ταλάντωση (F= b. υ) το πλάτος Α 0

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 3.4 Στη φθίνουσα ταλάντωση (F= b. υ) η. 3.5 Σε φθίνουσα ταλάντωση (F= b. υ) το πλάτος Α 0 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Φθίνουσα ταλάντωση 3.1 Στη φθίνουσα ταλάντωση (F= b. υ) η σταθερά b, εξαρτάται: Α. από τη μάζα του ταλαντωτή, Β. μόνο από τις ιδιότητες του μέσου μέσα στο γίνεται η ταλάντωση, Γ. μόνο από τις

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδες 5 1.3 β. Μονάδες 5 1.4 Μονάδες 5

Μονάδες 5 1.3 β. Μονάδες 5 1.4 Μονάδες 5 ΘΕΜΑ 1 ο ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΠΤΑ (7) Για τις ημιτελείς

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1

ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ιαγώνισµα στις Ταλαντώσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1 ΘΕΜΑ 1 0 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

Q=Ne. Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου. Q ολ(πριν) = Q ολ(μετά) Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.

Q=Ne. Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου. Q ολ(πριν) = Q ολ(μετά) Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno. Web page: www.ma8eno.gr e-mail: vrentzou@ma8eno.gr Η αποτελεσματική μάθηση δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο, δηλαδή ma8eno.gr Συνοπτική Θεωρία Φυσικής Γ Γυμνασίου Κβάντωση ηλεκτρικού φορτίου ( q ) Q=Ne Ολικό

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου Ι 9/10/2012 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΝΤΡΑΜΣ

Δελτίο Τύπου Ι 9/10/2012 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΝΤΡΑΜΣ Φίλιππος Νάκας ΑΒΕΕΤΕ, 19 ο Χλμ Λεωφόρος Λαυρίου, Παιανία, Τηλ. 210-6686000, Fax. 210-6686169, www.nakas.gr Δελτίο Τύπου Ι 9/10/2012 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΝΤΡΑΜΣ Σελίδα 1 από 9 Τιμή: 493,00 DTX-400K Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 03-01-11 ΘΕΡΙΝΑ ΣΕΙΡΑ Α ΘΕΜΑ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS)

ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) ΟΜΑΔΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: Χριστιάνα Δαυίδ 960057 Ιάκωβος Στυλιανού 992129 ΕΠΛ 476: ΚΙΝΗΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ (MOBILE NETWORKS) Δρ. Χριστόφορος Χριστοφόρου Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Πληροφορικής Παρουσίαση 1- ΚΕΡΑΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις -4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί η σωστή απάντηση. Ένας ακίνητος τρoχός δέχεται σταθερή συνιστάμενη ροπή ως προς άξονα διερχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων

Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Κυκλωμάτων και Μετρήσεων Εργαστήριο 10 Μετάδοση και Αποδιαμόρφωση Ραδιοφωνικών Σημάτων Λευκωσία, 2010 Εργαστήριο 10

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ. 7ο Λύκειο Καλλιθέας Σκαρλάτος Βασίλης Α4

Τεχνολογία ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ. 7ο Λύκειο Καλλιθέας Σκαρλάτος Βασίλης Α4 Τεχνολογία ΠΩΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ 7ο Λύκειο Καλλιθέας Σκαρλάτος Βασίλης Α4 Από τα παλιά χρόνια η κιθάρα χρησιμοποιούνταν ως μέσο ψυχαγωγίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ http://edu.klimaka.gr ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ ΑΣ Β ) ΠΕΜΠΤΗ 27 MAΪΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

1) Πάνω σε ευθύγραµµο οριζόντιο δρόµο ένας τροχός κυλάει χωρίς να ολισθαίνει. Ποιες από τις παρακάτω σχέσεις είναι σωστές ;

1) Πάνω σε ευθύγραµµο οριζόντιο δρόµο ένας τροχός κυλάει χωρίς να ολισθαίνει. Ποιες από τις παρακάτω σχέσεις είναι σωστές ; 45 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪ Η-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Χρυσ Σµύρνης 3 : Τηλ.: 107601470 ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 006 ΘΕΜΑ 1 1) Πάνω σε ευθύγραµµο οριζόντιο δρόµο ένας τροχός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΦΛΑΟΥΤΟΥ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΦΛΑΟΥΤΟΥ P ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΦΛΑΟΥΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΗΣΤΙΚΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ: ΖΕΡΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

3. Σε στάσιμο κύμα δύο σημεία του ελαστικού μέσου βρίσκονται μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών. Τότε τα σημεία αυτά έχουν

3. Σε στάσιμο κύμα δύο σημεία του ελαστικού μέσου βρίσκονται μεταξύ δύο διαδοχικών δεσμών. Τότε τα σημεία αυτά έχουν ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) ΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑÏΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο T3. Ηχητικά κύµατα

Κεφάλαιο T3. Ηχητικά κύµατα Κεφάλαιο T3 Ηχητικά κύµατα Εισαγωγή στα ηχητικά κύµατα Τα κύµατα µπορούν να διαδίδονται σε µέσα τριών διαστάσεων. Τα ηχητικά κύµατα είναι διαµήκη κύµατα. Διαδίδονται σε οποιοδήποτε υλικό. Είναι µηχανικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Ηλεκτρικό Ρεύμα Μέρος 1 ο Βασίλης Γαργανουράκης Φυσική ήγ Γυμνασίου Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις αλληλεπιδράσεις των στατικών (ακίνητων) ηλεκτρικών φορτίων. Σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

1η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ:

1η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Εισαγωγή. Η διεξαγωγή της παρούσας εργαστηριακής άσκησης προϋποθέτει την μελέτη τουλάχιστον των πρώτων παραγράφων του

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων.

Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. ρ. Χ. Βοζίκης Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ 5 1. Άσκηση 1 Γενικά για µικροκύµατα. ηµιουργία ηλεκτροµαγνητικών κυµάτων. 1.1 Εισαγωγή Τα µικροκύµατα είναι ηλεκτροµαγνητική ακτινοβολία όπως το ορατό φώς, οι ακτίνες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Α) Στις ερωτήσεις 4 να σημειώσετε την σωστή. ) Σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση. Η συνολική δύναμη που δέχεται: (α) είναι σταθερή.

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης

Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών. και Μετάδοσης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δίκτυα Τηλεπικοινωνιών και Μετάδοσης Δρ. Δημήτριος Ευσταθίου Επίκουρος Καθηγητής Δίκτυα Τηλεπ/νιών και Μετάδοσης Το εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ )

5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ) 5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι (ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ ) Μεταβλητοί αντιστάτες Η τιμή της αντίστασης των μεταβλητών αντιστατών σε αντίθεση με αυτή των σταθερών, δε διατηρείται σταθερή αλλά μεταβάλλεται, είτε μηχανικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 1994-1998 Η ΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑ. με λίγα λόγια. Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου Επικ. Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών. Αθήνα

ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 1994-1998 Η ΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑ. με λίγα λόγια. Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου Επικ. Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών. Αθήνα ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ 1994-1998 Η ΑΚΟΟΜΕΤΡΙΑ με λίγα λόγια Μαρία Λύρα Γεωργοσοπούλου Επικ. Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών Αθήνα ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η αίσθηση της ακοής οφείλεται στ ότι έχουμε την ικανότητα ν αντιληφθούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και, δίπλα, το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία*Ήχου. " Ακουστικών(υποσυστημάτων " Ηλεκτρικών(υποσυστημάτων " Ηλεκτροακουστικών(υποσυστημάτων. " Ηλεκτρικά " Μηχανικά " Ακουστικά

Τεχνολογία*Ήχου.  Ακουστικών(υποσυστημάτων  Ηλεκτρικών(υποσυστημάτων  Ηλεκτροακουστικών(υποσυστημάτων.  Ηλεκτρικά  Μηχανικά  Ακουστικά Από(προηγούμενο(μάθημα... Τεχνολογία*Ήχου Διάλεξη(3:( Ακουστικοί(Μετατροπείς(8(Μέρος(Α ( Κάθε(ηχητικό(σύστημα(μπορεί(να(περιγραφεί(ως(διαδοχή(επιμέρους " Ακουστικών(υποσυστημάτων " Ηλεκτρικών(υποσυστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7 7.0 ΚΕΡΑΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι κεραίες είναι βασικό εξάρτημα της ασύρματης επικοινωνίας. Στον πομπό του ασύρματου επικοινωνιακού συστήματος, υπάρχει η κεραία εκπομπής και στο δέκτη υπάρχει η κεραία

Διαβάστε περισσότερα

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ένα σώµα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ταλαντώσεις των οποίων το πλάτος ελαττώνεται με το χρόνο και τελικά μηδενίζονται λέγονται φθίνουσες

Οι ταλαντώσεις των οποίων το πλάτος ελαττώνεται με το χρόνο και τελικά μηδενίζονται λέγονται φθίνουσες ΦΘΙΝΟΥΣΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Φθίνουσες μηχανικές ταλαντώσεις Οι ταλαντώσεις των οποίων το πλάτος ελαττώνεται με το χρόνο και τελικά μηδενίζονται λέγονται φθίνουσες ταλαντώσεις. Η ελάττωση του πλάτους (απόσβεση)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1. ΕΙΔΟΣ Φορητή Μικροφωνική Εγκατάσταση για τις ανάγκες κάλυψης τελετών Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου/ΑΛΣ ΕΛ-ΑΚΤ. 2. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Ο υπό προμήθεια μικροφωνικός εξοπλισμός συνίσταται

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα

ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα ΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - Λύσεις ασκήσεων στην ενότητα 1. Να αναφέρετε τρεις τεχνολογικούς τομείς στους οποίους χρησιμοποιούνται οι τελεστικοί ενισχυτές. Τρεις τεχνολογικοί τομείς που οι τελεστικοί ενισχυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ Θέμα 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή πρόταση, χωρίς δικαιολόγηση. 1. Α) Φορτία που κινούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ / ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ Ηµεροµηνία: Κυριακή 3 Μαΐου 015 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2002 ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΟ ΚΥΚΛΩΝ): ΦΥΣΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑ ΙΙ ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 79 5 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΜΑΤΟΣ I 5.1 EQUALIZATION (ΙΣΟΣΤΑΘΜΙΣΗ) 5.1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΘΟΡΥΒΟΣ Αξιολόγηση και µέτρα αντιµετώπισης

ΘΟΡΥΒΟΣ Αξιολόγηση και µέτρα αντιµετώπισης TEE TKM ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΙΚΡΗΣ ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΤ ΚΥΚΛΟΣ2005 ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΘΟΡΥΒΟΣ Αξιολόγηση και µέτρα αντιµετώπισης Ν. Μαραγκός Μηχανολόγος Mηχ. Msc ΚΙΛΚΙΣ 2005 ΘΟΡΥΒΟΣ Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ποτέ μην αποσυνδέετε των αγωγό γείωσης από το καλώδιο τροφοδοσίας. Η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους.

Ποτέ μην αποσυνδέετε των αγωγό γείωσης από το καλώδιο τροφοδοσίας. Η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε εξωτερικούς χώρους. ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ PA MUSP 080 / 120 / 180 Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ιαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το προϊόν για πρώτη φορά. Στις οδηγίες που ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 2.4 Παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού Λέξεις κλειδιά: ειδική αντίσταση, μικροσκοπική ερμηνεία, μεταβλητός αντισ ροοστάτης, ποτενσιόμετρο 2.4 Παράγοντες που επηρεάζουν την

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Α ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Α ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Ηµεροµηνία: Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 05 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ A ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα 1: ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 11 -- ΠΕΙΡΑΙΑΣ -- 18532 -- ΤΗΛ. 210-4224752, 4223687 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ Α. Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο31 Εξισώσεις Maxwellκαι ΗλεκτροµαγνητικάΚύµατα ΠεριεχόµεναΚεφαλαίου 31 Τα µεταβαλλόµενα ηλεκτρικά πεδία παράγουν µαγνητικά πεδία. Ο Νόµος του Ampère-Ρεύµα µετατόπισης Νόµος του Gauss s στο µαγνητισµό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 2004 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 4 ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. (Μέρος Ά) Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Εισηγητής: Μηνάς Εµµανουήλ. Ακαδηµαϊκό Έτος 2007-08

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ. (Μέρος Ά) Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ. Εισηγητής: Μηνάς Εµµανουήλ. Ακαδηµαϊκό Έτος 2007-08 Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2007-08 Εξάµηνο Ε - ΣΤ - Z ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑΣ (Μέρος Ά) Εισηγητής: Κεφαλονιά Ληξούρι 2007-2008 Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κονσόλες μίξης με ενσωματωμένο ενισχυτή

Κονσόλες μίξης με ενσωματωμένο ενισχυτή Κονσόλες μίξης με ενσωματωμένο ενισχυτή Σειρά MX -P Οδηγίες χρήσης υνατότητες 8 έως 12 μονοφωνικές (ανάλογα με το μοντέλο). Ισχύς ενσωματωμένου ενισχυτή (στα 4Ω) από 2 x 200W έως 2 x 500W (ανάλογα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας.

ΘΕΜΑ 1 ο. α. τα μήκη κύματος από 100m έως 50m ονομάζονται κύματα νύχτας και τα μήκη κύματος από 50m έως 10m ονομάζονται κύματα ημέρας. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α ) & ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ 1 ο ΤΕΤΑΡΤΗ 16/04/014 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1) Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘEMA 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση A1.

Διαβάστε περισσότερα

(α) Σχ. 5/30 Σύμβολα πυκνωτή (α) με πολικότητα, (β) χωρίς πολικότητα

(α) Σχ. 5/30 Σύμβολα πυκνωτή (α) με πολικότητα, (β) χωρίς πολικότητα 5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι ( ΠΥΚΝΩΤΕΣ) Πυκνωτές O πυκνωτής είναι ένα ηλεκτρικό εξάρτημα το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά και να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια και να την απελευθερώνει, σε προκαθορισμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική Κλειστών Χώρων

Ακουστική Κλειστών Χώρων Ακουστική Κλειστών Χώρων Παναγιώτης Χατζηαντωνίου Καθηγητής Δ.Ε. Πληροφορικός PhD Ψηφιακής Τεχνολογίας Ήχου Τοπικό Θεµατικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας «Ακουστική και Ιστορική Ξενάγηση

Διαβάστε περισσότερα

LH1 UC30E Μεγάφωνο τύπου κόρνας μουσικής

LH1 UC30E Μεγάφωνο τύπου κόρνας μουσικής Συστήματα επικοινωνίας LH1 UC3E Μεγάφωνο τύπου κόρνας μουσικής LH1 UC3E Μεγάφωνο τύπου κόρνας μουσικής www.boschsecrity.gr Εξαιρετική αναπαραγωγή ομιλίας και μουσικής Σύστημα διπλής κατεύθυνσης Κομψό περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟ 4.1 ΑΣΚΗΣΗ 4 ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟ A. ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΘΕΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΦΑΣΕΩΣ ΤΟΥΣ Η σύνθεση δύο καθέτων ταλαντώσεων, x x0 t, y y0 ( t ) του ίδιου πλάτους της ίδιας συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

Επειδή η χορδή ταλαντώνεται µε την θεµελιώδη συχνότητα θα ισχύει. Όπου L είναι το µήκος της χορδής. Εποµένως, =2 0,635 m 245 Hz =311 m/s

Επειδή η χορδή ταλαντώνεται µε την θεµελιώδη συχνότητα θα ισχύει. Όπου L είναι το µήκος της χορδής. Εποµένως, =2 0,635 m 245 Hz =311 m/s 1. Μία χορδή κιθάρας µήκους 636 cm ρυθµίζεται ώστε να παράγει νότα συχνότητας 245 Hz, όταν ταλαντώνεται µε την θεµελιώδη συχνότητα. (a) Βρείτε την ταχύτητα των εγκαρσίων κυµάτων στην χορδή. (b) Αν η τάση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθηµα: ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία και ώρα εξέτασης: Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011 8:30 11:30

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ. παθητικά: προκαλούν την απώλεια ισχύος ενός. ενεργά: όταν τροφοδοτηθούν µε σήµα, αυξάνουν

ΤΕΙ - ΧΑΛΚΙ ΑΣ. παθητικά: προκαλούν την απώλεια ισχύος ενός. ενεργά: όταν τροφοδοτηθούν µε σήµα, αυξάνουν 1. Εισαγωγικά στοιχεία ηλεκτρονικών - Ι.Σ. ΧΑΛΚΙΑ ΗΣ διαφάνεια 1 1. ΘΕΜΕΛΙΩ ΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Ηλεκτρικό στοιχείο: Κάθε στοιχείο που προσφέρει, αποθηκεύει και καταναλώνει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Ενότητα: Άσκηση 6: Αντιστάθμιση γραμμών μεταφοράς με σύγχρονους αντισταθμιστές Νικόλαος Βοβός, Γαβριήλ Γιαννακόπουλος, Παναγής Βοβός Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα