Περιεχόμενα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point"

Transcript

1 ΤΕΥΧΟΣ 7 / Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Στιγμιότυπα από το 8ο PHARMA point ΣΥ. ΦΑ. News Εκδρομή στη Συρία Στα Ζαγοροχώρια με τον Ορειβατικό Όμιλο Φαρμακευτική αγορά Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης προϊόντων από τον ΕΟΦ Επιστημονική ενημέρωση Η ανεπάρκεια βιταμίνης D προδιαθέτει σε εκδήλωση υπέρτασης Εκδηλώσεις - διοργανώσεις Συνέδρια & ημερίδες φαρμακευτικού ενδιαφέροντος Χαρούμενα Χριστούγεννα & Ευτυχισμένο το 2009 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη, τηλ.:

2 Περιεχόμενα #7 w Σελ. 4 w Σελ. 6 w Σελ. 8 w Σελ. 13 w Σελ. 28 w Σελ. 30 w Σελ. 32 w Σελ. 34 w Σελ. 38 w Σελ. 40 w Σελ. 42 ΕDITORIAL ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Συμπεράσματα από το 8o PHARMA point ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ενημέρωση από τον ΦΣΘ. Συμπλήρωση του καταλόγου φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΙΚΑ. Φάρμακα για ενδείξεις που δεν καλύπτει η Κοινωνική Ασφάλιση. Προεδρικό Διάταγμα 121/ Ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τον ΕΟΦ, το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Δελτία Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ Ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης και διάθεσης προϊόντων από τον ΕΟΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥ. ΦΑ. News Εκδρομή του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης στη Συρία. Στα Ζαγοροχώρια με τον Ορειβατικό Όμιλο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ 3 Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 7 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα συντόμευσης των δελτίων Tύπου που λαμβάνει. Ιδιοκτήτης Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης Εθνικής Αντίστασης , Εμπορικό Κέντρο «Φοίνικας», 55134, Θεσσαλονίκη τηλ.: , fax: Διοικητικό Συμβούλιο Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Πρόεδρος: Κυριάκος Θεοδοσιάδης Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Νικόλτσιος Γραμματέας: Διονύσιος Ευγενίδης Ταμίας: Αρετή Βουγιουκλή Μέλη: Λάζαρος Φαρσάκης Αθανάσιος Παπαδόπουλος Ιωάννης Συλλιγνάκης Νικόλαος Δατσέρης Χρήστος Νώτας Υπεύθυνος Σύνταξης Διονύσιος Ευγενίδης: Γραμματέας ΦΣΘ Εκδόσεις Κ-GROUP Σμύρνης 21, 11431, Ν. Ιωνία, τηλ.: , fax: ΚΩΔΙΚΟΣ: 8301 Εκδότης - Διευθυντής Γιάννης Κούνουπας Εμπορικός Διευθυντής Γιάννης Ευφραιμίδης, Επιμέλεια Ύλης Ειρήνη Ζυγκοπούλου, Επιμέλεια-Διόρθωση κειμένων Δημήτρης Αλεξάκης Υπεύθυνος Διαφήμισης Αλέξανδρος Μάραγκος, Art Director Κωνσταντίνα Ζάγκλη, Εκτύπωση Ε. Μανώλης - Γ. Παραλυκούδης & ΣΙΑ Ε.Ε.

3 Editorial Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Οι μήνες που πέρασαν από την τελευταία μας επικοινωνία ήταν πολύ δημιουργικοί. Με μεγάλη επιτυχία υλοποιήθηκε το 8ο PHARMA point, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον φαρμακοποιών, εκπροσώπων της φαρμακευτικής αγοράς και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για πρώτη χρονιά κάναμε ένα μεγάλο άλμα όσον αφορά τη διεθνοποίηση αυτού του φαρμακευτικού θεσμού, με τη συμμετοχή ευρωπαίων φαρμακοποιών στις εργασίες του συνεδρίου. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι οποίες ανέδειξαν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα μας εκπροσωπεί για τρία χρόνια στις συναντήσεις μας με τους φορείς της υγείας και θα υπερασπίζεται τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Σε ό,τι αφορά στο τεύχος που έχετε στα χέρια σας, θα βρείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 8ο PHARMA point, καθώς και τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Φαρμακοποιών που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Επίσης, στις κεντρικές σελίδες του θα διαβάσετε τις ανακλήσεις και απαγορεύσεις διακίνησης φαρμάκων από τον ΕΟΦ, το Προεδρικό Διάταγμα 121/2008, το οποίο αντικαθιστά το 67/2000 που ίσχυε μέχρι τώρα, το Προεδρικό Διάταγμα για τον τρόπο χορήγησης των κωδεϊνούχων, τον πλήρη κατάλογο των φαρμάκων για ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση, τα νέα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και πάρα πολλές πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Tο Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σας εύχονται ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2009! 04 Επισήμανση Αγαπητοί συνάδελφοι, μετά το ενδιαφέρον που εκδηλώσατε για τις στήλες της επικαιρότητας και της φαρμακευτικής αγοράς, έχετε πλέον τη δυνατότητα να αφαιρείτε τις σχετικές σελίδες και να τις αρχειοθετείτε, ώστε σε καθημερινή βάση να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

4 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Συμπεράσματα από το 8ο PHARMA point Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή φαρμακοποιών από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο φαρμακευτικό συνέδριοέκθεση της βόρειας Ελλάδας, το 8ο PHARMA point, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με μεγάλο χορηγό την εταιρεία SPECIFAR. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών. Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή του ΦΣΘ και του ΠΦΣ, στα εγκαίνια του συνεδρίου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με δεδομένες τις παγκόσμιες εξελίξεις, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για τη διεθνοποίηση του PHARMA point. Οι διεργασίες και οι κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορούν άμεσα και τη χώρα μας, και το συνέδριό μας τις παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή. Οι φαρμακοποιοί, ως λειτουργοί της δημόσιας υγείας, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι στα θέματα που αφορούν τον κοινωνικό ιστό, αλλά και την επαγγελματική μας υπόσταση. Είμαστε έτοιμοι ως κλάδος να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στην κοινωνική υπευθυνότητα». Και συμπλήρωσε ο κ. Θεοδοσιάδης: «Καλοδεχόμαστε ό,τι συμβάλλει στην ενίσχυση του ρόλου του φαρμακοποιού, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά αγωνιζόμαστε ενάντια σε όσους θίγουν την πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη και τα συμφέροντά του. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας των ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων εκπρόσωποί τους είναι εδώ για να συντονίσουμε τα επόμενα βήματά μας. Και η απάντησή μας σε κάθε πρόκληση είναι επαγρύπνηση, εποικοδομητικός διάλογος με τεκμηριωμένες προτάσεις και συνεχής προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου μας». Στα εγκαίνια του PHARMA point παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών δρ Αντώνιος Αυγερινός, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Αρωμάτων και Καλλυντικών κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, ο γενικός γραμματέας του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, οι βουλευτές της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκπρόσωπος του δημάρχου, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των ασφαλιστικών ταμείων, των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και πάρα πολλοί φαρμακοποιοί. 6 Την κορδέλα των εγκαινίων κόβουν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο πρόεδρος του ΦΣΘ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης. Διακρίνονται, επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΦΣΘ κ. Διονύσιος Ευγενίδης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Δημήτριος Βαγιωνάς και ο πρόεδρος του ΣΥ. ΦΑ. Θεσσαλονίκης κ. Λάζαρος Φαρσάκης.

5 Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλαφάτης απευθύνει χαιρετισμό στους συνέδρους. «Η διεθνοποίηση του PHARMA point αποδεικνύει τη σημασία της διοργάνωσης, αλλά και την αναβάθμισή της στο διεθνές προσκήνιο, σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου η διεθνής οικονομία δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών κλονίζεται. Η σημερινή διοργάνωση εμπεριέχει το στοιχείο της διεθνοποίησης, της κοινής στόχευσης, με στόχο να αναδειχθεί το καινούργιο, το καινοτόμο, που θα τονώσει την αγορά, θα προσδώσει κύρος στην επιστήμη και θα ανοίξει νέους δρόμους προόδου», επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Σταύρος Καλαφάτης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 8ου PHARMA point. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Δημήτρης Βαγιωνάς, αναφέρθηκε στον ρόλο του φαρμακοποιού και τόνισε ότι «κάποτε πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας κοινωνικός λειτουργός και προστάτης της δημόσιας υγείας, και ότι τα φαρμακεία μας προσφέρουν πρωτοβάθμια φαρμακευτική περίθαλψη». Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τιμήθηκαν ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Χρήστος Ζερεφός, για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης, ο πρόεδρος του ΠΣΒΑΚ κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ φαρμακείων και αγοράς των καλλυντικών, και οι κ.κ. Ιγνάτιος Αβαγιανός και Νικόλαος Λιάπης, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της φαρμακευτικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο πρόγραμμα του συνεδρίου, στο στρογγυλό τραπέζι για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών συζήτησαν για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης, για τα όρια και τις ιδιαιτερότητες του φαρμακευτικού επαγγέλματος και για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς. Στιγμιότυπο από τον αγιασμό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης.

6 Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Στιγμιότυπο από τη συζήτηση για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης. Στιγμιότυπο από τη Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα. Οι σύνεδροι παρακολουθούν τις εργασίες. 8 Στο στρογγυλό τραπέζι για τη διάθεση των προϊόντων OTC και την ιταλική εμπειρία, την Κυριακή το μεσημέρι, συμμετείχε εκπρόσωπος του Ιταλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος και μετέφερε στους συνέδρους την εμπειρία του από τη γείτονα χώρα. Βαλκανικό χρώμα στο συνέδριο προσέδωσε η Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα, που διοργάνωσε για πρώτη φορά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και φαρμακοποιών. Στην ημερίδα αυτή, που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, συζητήθηκαν διεξοδικά τα θέματα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων. Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, πανεπιστημιακοί παρουσίασαν στοιχεία και συμπεράσματα ερευνών, και έδωσαν πειστικές απαντήσεις σε φλέγοντα ιατρικά ερωτήματα, όπως «πώς μπορεί να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα;», «ποιος είναι ο ρόλος των γενόσημων στην καθημερινή ιατρική πράξη;», «πώς σχετίζονται τα φάρμακα με το περιβάλλον;» κ.λπ. Σε ό,τι αφορά στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo, 120 εταιρείες από τον χώρο των φαρμάκων και των καλλυντικών παρουσίασαν νέα φάρμακα, καινοτόμα καλλυντικά και πρωτότυπες υπηρεσίες. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν η εφημερίδα «Μακεδονία» και το περιοδικό «Με Υγεία».

7 Δραστηριότητες Φαρμακευτικών Συλλόγων Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών Στο φετινό 8o Pharma Point δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις εξελίξεις που συντελούνται στο φαρμακευτικό επάγγελμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του 8ου PHARMA Point, ο ΠΦΣ διοργάνωσε ημερίδα στο ξενοδοχείο HYATT, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, με προσκεκλημένους εκπροσώπους ευρωπαϊκών φαρμακευτικών συλλόγων, εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU) και έλληνες προέδρους φαρμακευτικών συλλόγων. Τις ομιλίες παρακολούθησε η συνάδελφος Άννα Σιδηροπούλου, η οποία και μας μεταφέρει τον απόηχο αυτών των τόσο σημαντικών συναντήσεων. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η βασική αρχή της ευρωπαϊκής αγοράς είναι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών. Στο πλαίσιο αυτής της βασικής της αρχής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει πέντε βασικές αρχές-ελευθερίες, οι οποίες είναι και ο θεμέλιος λίθος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Επιγραμματικά, είναι οι εξής: ελευθερία του κεφαλαίου ελευθερία των αγαθών ελευθερία των υπηρεσιών ελευθερία του εργατικού δυναμικού και, τέλος, ελευθερία της εγκατάστασης. Οποιοδήποτε πιθανό θεωρητικό ή πρακτικό εμπόδιο σε κάποια από αυτές τις πέντε ελευθερίες ή οτιδήποτε θα μπορούσε να εμποδίσει την εφαρμογή τους δεν είναι συμβατό με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός κι αν δικαιολογείται από το εκάστοτε δημόσιο συμφέρον. Ειδικότερα για τα φαρμακεία, η πραγματικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι στις μέρες μας διττή. Από τη μια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 65-70% των φαρμακείων λειτουργεί υπό καθεστώς νομοθεσίας δεσμευτικής για την ίδρυση νέων φαρμακείων. Παρ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης του κεφαλαίου, πρεσβεύει την ελευθερία ίδρυσης νέων φαρμακείων! 10 Στιγμιότυπο από την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών.

8 #7 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ Οι περιπτώσεις παραπομπής μιας χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι δύο: Πρώτον, η διαδικασία παραβατικότητας. Η διαδικασία παραβατικότητας περιλαμβάνει τρία στάδια. Τα δύο πρώτα αφορούν τους διακανονισμούς μεταξύ της εκάστοτε χώρας και της Κομισιόν. Το τελευταίο στάδιο, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, είναι η αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με απώτερο στόχο τη λήψη απόφασης μέσω αυτού του οργάνου. Δεύτερον, η διαδικασία προδικαστικής αναφοράς. Σε αυτή την περίπτωση, μία εθνική υπόθεση αποστέλλεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και κρίνεται απ ευθείας απ αυτό, ώστε να ληφθεί απόφαση. Η πρώτη κατηγορία περιπτώσεων-προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι οι περιπτώσεις που αφορούν μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Στις μέρες μας είναι σε εκκρεμότητα οι υποθέσεις της Ιταλίας και της Γερμανίας (και οι δύο μέσω της διαδικασίας παραβατικότητας), οι οποίες έχουν περάσει στο στάδιο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αναμένεται η λήψη της πρώτης απόφασης σε δύο περίπου μήνες. Ειδικότερα, η προσφυγή της Ιταλίας αφορά τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια που ισχύουν αυτήν τη στιγμή για την ίδρυση των φαρμακείων, ενώ η προσφυγή της Γερμανίας αφορά το υπάρχον ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο καθορίζεται από την αντίληψη ένας φαρμακοποιόςένα φαρμακείο. Η επιδίωξη είναι το επάγγελμα να ανοίξει και να υπάρχει η δυνατότητα ο οποιοσδήποτε, φαρμακοποιός ή μη, να γίνει ιδιοκτήτης φαρμακείου. Παράλληλα, εκκρεμούν οι υποθέσεις της Ισπανίας και της Αυστρίας, που βρίσκονται στο στάδιο του διακανονισμού, ενώ έχει εκδοθεί απόφαση για την προσφυγή της Πολωνίας. Οι προσφυγές των παραπάνω χωρών αφορούν επίσης το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και τα πληθυσμιακάχωροταξικά κριτήρια που ισχύουν για την ίδρυση φαρμακείων. Τα αποτελέσματα για την Πολωνία ήταν θετικά όσον αφορά την κατάργηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά αρνητικά για τη δυνατότητα ίδρυσης αλυσίδων φαρμακείων. Με βάση τις υποθέσεις που εκκρεμούν, στην παρούσα συγκυρία τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής: Σύμφωνα με το πρώτο πιθανό σενάριο, η Κομισιόν χάνει John Chave, γενικός γραμματέας της PGEU. όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν αυτήν τη στιγμή, οπότε δεν αλλάζει τίποτα σε καμία από τις εναγόμενες χώρες, ούτε όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ούτε όσον αφορά τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια ίδρυσης φαρμακείων. Αυτό, αν και απίθανο, είναι το πιο θετικό και αισιόδοξο σενάριο. Σύμφωνα με το δεύτερο πιθανό σενάριο, η Κομισιόν κερδίζει την Ιταλική περίπτωση (καθώς και την υπόθεση της Γερμανικής αναφοράς), αλλά χάνει τις υποθέσεις διαδικασίας παραβατικότητας της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση μεν του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με δεσμεύσεις όμως όσον αφορά την ίδρυση νέων φαρμακείων, αλλά και με περιορισμούς όσον αφορά την οριζόντια και κάθετη επέκτασή τους. Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, η Κομισιόν κερδίζει την περίπτωση της Ιταλίας και της Γερμανίας, χάνει την υπόθεση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά κερδίζει τις υποθέσεις διαδικασίας παραβατικότητας της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει εκ νέου ελεύθερη ιδιοκτησία των φαρμακείων, ακόμα και από επιχειρηματίες - μη φαρμακοποιούς, ελεύθερη, οριζόντια και κάθετη, επέκταση, αλλά περιορισμό όσον αφορά την ίδρυση νέων φαρμακείων. Τέλος, σύμφωνα με το τελευταίο και πιο απαισιόδοξο σενάριο, η Κομισιόν κερδίζει όλες ανεξαιρέτως τις υποθέσεις προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε έχουμε πλήρη άρση όλων των εμποδίων στο να ανοίξει οποιοσδήποτε όσα φαρμακεία οπουδήποτε θέλει! 11

9 Δραστηριότητες Φαρμακευτικών Συλλόγων 12 ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Το 2008, στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται διαφοροποίηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη τόσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα γεωγραφικά-πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν για την ίδρυση νέων φαρμακείων, όσο και για τη λειτουργία φαρμακευτικών αλυσίδων. Ενδεικτικά, αναφέρεται παρακάτω τι ισχύει σε ορισμένες χώρες-μέλη. ΒΕΛΓΙΟ Στο Βέλγιο ισχύει το καθεστώς της ελεύθερης ιδιοκτησίας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πληθυσμιακοί και χωροταξικοί περιορισμοί όσον αφορά την ίδρυση νέων φαρμακείων. Σε αυτήν τη χώρα παρατηρείται χαμηλή επέκταση αλυσίδων φαρμακείων. ΙΡΛΑΝΔΙΑ Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ούτε όσον αφορά τα πληθυσμιακά κριτήρια. Οποιοσδήποτε μπορεί ν ανοίξει οπουδήποτε όσα φαρμακεία θέλει. Υπάρχει εκτεταμένη επέκταση αλυσίδων φαρμακείων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στη Γερμανία υπάρχουν ισχυροί περιορισμοί όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά όχι το πληθυσμιακό επίπεδο. ΝΟΡΒΗΓΙΑ Κανένας περιορισμός δεν ισχύει σε αυτήν τη σκανδιναβική χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Πάντως, το επίπεδο διείσδυσης των αλυσίδων φαρμακείων στη Νορβηγία είναι το υψηλότερο ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη (αγγίζει περίπου το 80%!). ΑΥΣΤΡΙΑ Η περίπτωση της Αυστρίας εμφανίζει πολλές ομοιότητες με αυτήν της Ελλάδας. Μία άδεια αντιστοιχεί σε έναν φαρμακοποιό. Μόνο φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα ν ανοίξουν φαρμακείο. Η πώληση των φαρμάκων είναι αυστηρά περιορισμένη στον χώρο του φαρμακείου. Επίσης, απαγορεύεται η πώληση των φαρμάκων μέσω Διαδικτύου ή αλυσίδων καταστημάτων. Στις μέρες μας, στην Αυστρία υπάρχουν φαρμακεία (αντιστοιχεί περίπου 1 φαρμακείο σε κατοίκους). Από αυτά, τα 46 είναι νοσοκομειακά φαρμακεία, ενώ υπάρχουν και 18 αλυσίδες φαρμακείων. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Σε αυτήν τη χώρα, όλα τα φαρμακεία ήταν κρατικά, έως την ψήφιση ενός νόμου, τον Απρίλιο του 2007, ο οποίος και καθιέρωσε την πλήρη ελευθερία όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πλέον, δεν υφίσταται κανένας περιορισμός στο να ανοίξουν νέα φαρμακεία απ οποιονδήποτε, ανεξάρτητα αν είναι φαρμακοποιός ή όχι. Ο μέγιστος αριθμός φαρμακείων που μπορεί να ανοίξει κάποιος είναι μέχρι τέσσερα. ΙΤΑΛΙΑ Στη γειτονική μας χώρα υπάρχουν φαρμακεία και ισχύει καθεστώς μερικής απελευθέρωσης όσον αφορά τα σημεία πώλησης των φαρμάκων. Μετά την Υπουργική Απόφαση του 2006, καταστήματα πώλησης παραφαρμακευτικών προϊόντων άνοιξαν, τα οποία λειτουργούν υπό την εποπτεία φαρμακοποιών που απασχολούνται σε αυτά ως υπάλληλοι. Παρότι η κατανομή τους σε όλη την ιταλική επικράτεια είναι άνιση, ο συνολικός τους τζίρος δεν ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 25% των ιταλών πολιτών χρησιμοποίει αυτά τα καταστήματα. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ coop, εδώ και δύο περίπου χρόνια, ζήτησε και πέτυχε να τοποθετήσει otc (over the counter) φάρμακα στα ράφια της. Σήμερα, 646 προϊόντα (από αυτά τα 317 είναι φαρμακευτικά) πωλούνται σε 83 διαφορετικά σημεία. Για όλα αυτά τα προϊόντα, έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, υπήρχε συγκεκριμένη ανώτερη τιμή, επί της οποίας γινόταν έκπτωση. Αυτό το καθεστώς, εδώ και περίπου δέκα μήνες, καταργήθηκε. Το αποτέλεσμα της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών ήταν αφενός να καταστεί δυσχερέστερη η σύγκριση της τιμής του ίδιου προϊόντος σε διαφορετικά σημεία πώλησης και αφετέρου να καταγραφούν κερδοσκοπικές τάσεις. Ενδεικτικά, η τιμή της ασπιρίνης, που στην Ελλάδα πωλείται προς 0,66 ευρώ, έφτασε σε κάποια σημεία να πωλείται 5 και 6 ευρώ! Στιγμιότυπο από την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Φαρμακοποιών.

10 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 #7 Ενημέρωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης w Από την τοπική υπηρεσία του ΟΓΑ ενημερώθηκαν ορισμένοι συνάδελφοι (ΟΧΙ το Δ. Σ. του Συλλόγου, και πάντως όχι επισήμως και εγγράφως) ότι δήθεν κάποια φάρμακα, που χαρακτηρίζονται ως μη συνταγογραφούμενα, δεν καλύπτονται από τον ΟΓΑ. Η «πληροφόρηση» αυτή, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε αναστάτωση. Η αλήθεια έχει ως εξής: Ο νόμος 3457/2006 καθορίζει ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν καλύπτει φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας και διάθεσης ως μη συνταγογραφούμενα. Για την υλοποίηση, όμως, αυτής της νομοθετικής διάταξης απαιτείται να καθορισθεί με πρόταση του ΕΟΦ και απόφαση των αρμόδιων υπουργών ποια είναι αυτά τα φάρμακα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα κοινοποιηθεί η Υπουργική Απόφαση στα ασφαλιστικά ταμεία. Έως ότου ολοκληρωθεί δεν ισχύει κανένας περιορισμός. Γι αυτό το ζήτημα, όμως, ενημερώθηκε ο υποδιοικητής του ΟΓΑ, κ. Κ. Ζαχαράκης, και, φυσικά, συμφώνησε με όσα επισημαίνουμε παραπάνω. Με την ευκαιρία, επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά να μην υιοθετείτε φήμες, δήθεν πληροφορίες ή απαντήσεις διάφορων υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων. Ο Σύλλογος σάς ενημερώνει υπεύθυνα και έγκαιρα για οποιαδήποτε αλλαγή. Σας υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΓΑ δεν καλύπτει την προμήθεια για σκιαγραφικά φάρμακα από τα φαρμακεία, γιατί θεωρεί ότι περιλαμβάνονται στη νοσοκομειακή περίθαλψη και ότι η αξία τους καταβάλλεται στα νοσοκομεία. Για τους ίδιους λόγους δεν αποδίδει τη δαπάνη των σκιαγραφικών στους ασφαλισμένους, ούτε με απόδειξη αγοράς από φαρμακείο. w Τις τελευταίες μέρες, ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα με διφωσφονικά άλατα (tevanate, alefos κ.λπ.) σε συσκευασίες με δισκία που καλύπτουν θεραπεία τριών μηνών. Για τις συνταγές αυτές ενημερωθήκαμε προφορικά από τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΙΚΑ, ότι δεν γίνονται δεκτές και ότι πρέπει ο φαρμακοποιός να χορηγήσει τη μικρή συσκευασία. Εάν ο γιατρός θέλει να καλύψει τρίμηνη θεραπεία, έχει τη δυνατότητα να εκδώσει τρίμηνη συνταγή (1 φύλλο για κάθε 30 μέρες). Αντίθετα, από τη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΟΑΕΕ ενημερωθήκαμε, εκ νέου προφορικά, ότι συνταγές αυτού του περιεχομένου γίνονται δεκτές, καθώς το ταμείο θεωρεί ότι η συνταγή επέχει θέση τρίμηνης συνταγής. Προσπαθούμε να πετύχουμε την έκδοση ενιαίας απόφασης από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. w Από τον Οίκο Ναύτου μάς πληροφόρησαν ότι: 1. Από την 1η Νοεμβρίου 2008 αποζημιώνονται τα φάρμακα που αναφέρονται στον κατάλογο των ενδείξεων, των οποίων τη δαπάνη δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί (π.χ., παχυσαρκία, στυτική δυσλειτουργία, ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία κ.λπ.). Ο ιατρός, εφόσον κρίνει ότι είναι απαραίτητο να χορηγηθούν για οποιαδήποτε άλλη ένδειξη, πέραν των αναφερομένων στον σχετικό κατάλογο, θα μπορεί να τα χορηγεί, αρκεί η συνταγή να συνοδεύεται από ιατρική γνωμά τευση, η οποία θα τεκμηριώνει την αναγκαιότητα χορήγησής τους. 2. Από , τα φάρμακα για την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία χορηγούνται δωρεάν. 13

11 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 w Από τον ΟΠΑΔ μάς πληροφόρησαν ότι τα εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας χορηγούνται: 1. Σε άτομα ετών, γραμμένα από γενικό ιατρό, παθολόγο, γυναικολόγο και παιδίατρο. 2. Σε άτομα ετών, γραμμένα από γενικό ιατρό, παθολόγο και γυναικολόγο. 3. Σε άτομα άνω των 18 ετών, μόνο από γυναικολόγο, με γνωμάτευση ότι δεν έχει προσβληθεί απ όλα τα στελέχη του ιού. Για όλες τις ηλικίες απαιτείται η αναγραφή της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης (π.χ., 08/10/1990) w Από τον ΟΑΕΔ μάς πληροφόρησαν ότι οι μαθητές της ειδικότητας βοηθού φαρμακείου υποχρεούνται σε πρακτική άσκηση σε φαρμακεία, τις ώρες που δεν έχουν μάθημα στη σχολή τους, και συγκεκριμένα το πρωινό της Τρίτης, της Τετάρτης, της Πέμπτης και της Παρασκευής. Η αμοιβή τους είναι 9,20 ευρώ την ημέρα στο 1ο από τα 4 εξάμηνα. Επιπλέον, ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μαθητικό ένσημο, το οποίο είναι 6 ευρώ την ημέρα. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να απασχολήσουν νόμιμα εργαζόμενους υπαλλήλους μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλή αμοιβή, μπορούν να επικοινωνήσουν με το αρμόδιο τμήμα του ΟΑΕΔ στο τηλ.: (κ. Έλλη Σιμώτα). w Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών ενημερωθήκαμε ότι σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΟΑΕΕ και του ΠΦΣ πρέπει να γίνεται πιστή και σωστή αναγραφή των εξωτερικών στοιχείων του φακέλου κατάθεσης συνταγών προς τον Οργανισμό (κωδ. Διανεμητικού, ποσό πληρωμής και πλήθος συνταγών), διότι οι φάκελοι υφίστανται συνεχόμενους ελέγχους και πρέπει τα στοιχεία να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αναγράφονται σε όλους του φακέλους των ασφαλιστικών ταμείων που καταθέτουμε στο Διανεμητικό. 14 w Από τη Διεύθυνση Α Τομέα Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΕ πληροφορηθήκαμε ότι για θέματα που αφορούν φάρμακα (τρόπος χορήγησης ή συμμετοχές κ.λπ.) θα ενημερωνόμαστε από τον ελεγκτή φαρμακοποιό της Β Διεύθυνσης ΟΑΕΕ, στο τηλέφωνο , καθώς και από τους ελεγκτές φαρμακοποιούς της Γενικής Διεύθυνσης Αθηνών, στο τηλέφωνο

12 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Συμπλήρωση του καταλόγου φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στις 3 Νοεμβρίου απεστάλη από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο συμπληρωματικός πίνακας με τα ιδιοσκευάσματα που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος. α/α Φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα Δραστική ουσία Θεραπευτική κατηγορία 1 BINOCRIT Εpoetin alfa Φάρμακα αναιμιών Φαρμακείο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 1ο, 2ο, 3ο, 6ο, Κ. Φ. Tρόπος διάθεσης Ν. Χ. 2 INTRATECT Human Plasma Protein Ανοσοσφαιρίνες 7ο, 2ο Ν. Χ. 3 PLAXITIN Oxaliplatin Αντινεοπλασματικά 6ο, 2ο 4 REVATIO Sildenafil Αναστολείς διαύλων ενδοθηλίνης Κ. Φ., 2ο 5 TYVERB 1 Lapatinib Αντινεοπλασματικά 6ο, 2ο 6 VOLIBRIS Ambrisertan Αναστολείς διαύλων ενδοθηλίνης Κ. Φ., 2ο 1. H διάθεση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος TYVERB απαιτεί την προσκόμιση αντιγράφου εξέτασης, το οποίο αποδεικνύει την εκδήλωση των υποδοχέων ErbB1 (EGFR) και ErbB2 (HER2). Όλα τα ιδιοσκευάσματα, με την ίδια δραστική και τις ίδιες θεραπευτικές ενδείξεις με εκείνα που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο και που ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν στο μέλλον, εξυπακούεται ότι θα χορηγούνται από τα αντίστοιχα φαρμακεία του Ιδρύματος. Η ισχύς του εγγράφου θα είναι από την 1η Ιανουαρίου Οι συνταγές από την επαρχία θα εκτελούνται στο παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου και τα φάρμακα θα αποστέλλονται στο υποκατάστημα που έχει στείλει τη συνταγή. 16 Συνταγογράφηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν κωδεΐνη Σε έγγραφο που λάβαμε από το Τμήμα Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αριθμ. πρωτ. ΔΥΓ3γ/οικ ), μας γνωστοποιήθηκε η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/86706/ Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2220 Β / και αναφέρεται στη συνταγογράφηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με κωδεΐνη. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν κωδεΐνη χορηγούνται ως ακολούθως: 1. Με απλή ιατρική συνταγή, φυλασσόμενη επί διετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 200 ml. 2. Με συνταγή του Ν1729/1987 (μονόγραμμη θεωρημένη από τη Νομαρχία), φυλασσόμενη επί τριετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών τόσων ώστε η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή να μην υπερβαίνει τα 400 ml. 3. Με ειδική συνταγή ναρκωτικών (δίγραμμη θεωρημένη από τη Νομαρχία), φυλασσόμενη επί τριετία, μπορεί να χορηγηθεί αριθμός συσκευασιών όταν η ποσότητα της κωδεΐνης ανά συνταγή υπερβαίνει τα 400 ml. Κάθε άλλη απόφαση που ορίζει διαφορετικά τα προαναφερόμενα παύει να ισχύει.

13 #7 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Φάρμακα για ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση Παρατίθεται ο πλήρης κατάλογος φαρμάκων για ενδείξεις που δεν καλύπτει η κοινωνική ασφάλιση. 1. Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας Όλες οι μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες ACOMPLIA REDUCTIL XENICAL 2. Φάρμακα για τη θεραπεία της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας Προϊόντα εξωτερικής χρήσης (δερματικό διάλυμα, γέλη, λοσιόν) σε όλες τις περιεκτικότητες, συσκευασίες AXELAN BOTAFEX EBERSEDIN HAIRWAY LOTORIN MINODRIL MINOXIDIL/TARGET NEO PRURISTAM NHEREA OXOFENIL REGAINE VIUS Τα παρακάτω από του στόματος προϊόντα σε όλες τις συσκευασίες PERVIL (f.c. tab 1mg/tab) PROPECIA (f.c. tab 1mg/tab) 3. Φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας Όλες οι μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες CAVERJECT CIALIS LEVITRA MUSE VIAGRA VIVANZA 4. Αντισυλληπτικά φάρμακα συστηματικής χρήσης Όλες οι μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες CERAZETTE CILEST GRACIAL HARMONETTE LAURINA LIOFORA LOETTE MELIANE MERCILON MINESSE MINULET MIRENA NORLEVO NOVYNETTE POSTINOR REGULON RIGEVIDON TRI-MINULET TRIGYNERA TRIREGOL YASMIN YASMINELLE 5. Θεραπεία δερματικής γήρανσης ή ρυτίδων του δέρματος VISTABEL 6. Κοινές στοματίτιδες, άφθες Τα παρακάτω προϊόντα σε όλες τις συσκευασίες AFTAID (mouth past 5% w/w) BETADINE (sol. ga. mw 1%) DRAPIX (sol. ga. mw 1%) EVINOLUT (sol. ga. mw 1%) LYSOPAINE-N (subl. tab mg/ tab) MUNDISAL (gel or. top 8,71%+0,01%) OXISEPT (or. t. sol. 1% w/v) POVIODINE (gargle 1%) PYRALVEX (or. t. sol. 1%+5% w/v) RIPOSON (mouth wash 0,5mg/1ml) RIPOSON (loz 5mg/loz) STREPSILS PLUS (mouth spray 0,58+1,16+1,88 mg/d) UNISEPT (sol. ga. mw 10%) 7. Βιταμινοθεραπεία από του στόματος για τόνωση ή υποκατάσταση βιταμινών Όλες οι από του στόματος μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες ADDITIVA VITAMIN C ARCALION BESIX BETRIMINE EPHYNAL EVATON B12 EVIOL EVIOL-A FARASIN ISSOBEVIT NECTADON-C NEO-SARKOL NEUROBION PHARMATON GERIATRIC PHOSPHOVITAM FORT SOPALAMIN-3B TRIFORTE TRIPLOVIT TRIVIMINE UPSATON VICEF VIONEURIN-6 VITORANGE VITORANGE+CALCIUM 8. Φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εξάρτησης από τη νικοτίνη Τα παρακάτω προϊόντα σε όλες τις μορφές, περιεκτικότητες, συσκευασίες CAMRYN CAVALAR CHAMPIX ZYBAN Τα παρακάτω προϊόντα (μορφές, περιεκτικότητες) σε όλες τις συσκευασίες NICOPATCH (TTS 21MG/24 HRS) NICORETTE (CHW TAB 4MG/TAB) NICORETTE (INHALAT 10MG/UNIT) NICORETTE NAS. SPRAY 500MCG/ DOSE NICORETTE (MICROTAB) SUBL. TAB 4MG/TAB NICORETTE (MINT) CHW TAB 4MG/ TAB NICORETTE FRESHMINT (CHW TAB 4MG/TAB) NICORETTE MICROTAB LEMON (SUBL. TAB 4MG/ TAB) NICOTINELL FRUIT (CHW GUM 4MG/GUM) NICOTINELL LIQUORICE (CHW GUM 4MG/GUM) NICOTINELL MINT (CHW GUM 4MG/GUM) NIQUITIN CLEAR (TTS 21 MG / 24 HRS) 9. Φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων ABANIFAN ANTICAN BIOFLEVIN CIDOSTON CYCLO 3 FORT DAFLON DIOSMINE/VOCATE DIOSPER DISPEDROL DOXYTREX FLEVION FLEVOSTOL GAMOPHEN HEMARAN LASONIL-Ν MECATON NOXAREL/GENEPHARM OFLAZET OPINO PELETHROCIN PYCNOGENOL RADIAVIT RIOVEN ROXYDRAL SMUDAL VENORUTON VENOSMAN 17

14 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Σχετικά με το νέο έντυπο συνταγής χορήγησης φαρμάκων Με έγγραφο που λάβαμε από τη Διεύθυνση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ενημερωθήκαμε ότι στο ΦΕΚ 1467/ , τεύχος Β, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ /οικ.30285/3116/08, σύμφωνα με την οποία, στο ενιαίο έντυπο-συνταγή χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους ασφαλιστικών οργανισμών, που θεσπίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 88/1998, επέρχονται ορισμένες τροποποιήσεις-συμπληρώσεις στοιχείων, τα οποία είναι αναγκαία για τη μηχανογραφική του επεξεργασία (πεδία με barcode). Ειδικότερα: Καθορίζονται νέες διαστάσεις της συνταγής. Επίσης, στη δεξιά πλευρά, ιριδίζουσα ταινία για την ασφάλεια και τη γνησιότητα του εντύπου. Σε κάθε συνταγή αναγράφονται υποχρεωτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στην παρ. 2, του άρθρου 2, του Προεδρικού Διατάγματος 88/1998, και επιπλέον: 1. Στο επάνω μέρος της συνταγής, μετά τον τίτλο «ΣΥΝΤΑΓΗ», προστίθεται πεδίο με την ένδειξη «ΘΕΣΗ BARCODE», στο οποίο εισάγεται ο αριθμός συνταγολογίου με τη μορφή γραμμωτού κώδικα. Επίσης, κάτω από τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου τίθεται πεδίο με την ένδειξη «ΑΜΚΑ». 2. Πεδία με τις ενδείξεις για «ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΑΠΟ ΕΩΣ - ΕΚΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ». 3. Μετά την ένδειξη «ΔΙΑΓΝΩΣΗ» εισάγεται και πεδίο «ΚΩΔΙΚΟΣ ΝΟΣΟΥ». 4. Επί της συνταγής αναγράφονται αναλυτικά σε πεδία τα ποσοστά συμμετοχής και υπάρχει ένδειξη «ΠΟΣΟΤΗ- ΤΑ 1, 2, 3, 4» και πεδίο «ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑΤΡΟΥ». Από και εφεξής, καμία παροχή δεν μπορεί να εισπραχθεί αν δεν αναγράφεται ο ΑΜΚΑ επί των αντίστοιχων παραστατικών. Ενημέρωση από το ΙΚΑ για τον τρόπο απόδοσης της δαπάνης για συσκευές παροχής οξυγονοθεραπείας Σε έγγραφο που λάβαμε από το Τμήμα Παροχών Ασθενείας της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ μάς ενημερώνουν για τα εξής: «Σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 13 του Α. Ν. 1846/51, τα είδη για τα οποία δεν υπάρχει σύμβαση, ούτε υπάρχουν στις αποθήκες του Ιδρύματος, όπως και αυτά που δεν έχει καθορίσει τιμές το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, οι δικαιούχοι τα προμηθεύονται από το ελεύθερο εμπόριο και το Ίδρυμα αναλαμβάνει την οικονομικότερη προσφερόμενη τιμή ύστερα από διερεύνηση της αγοράς που γίνεται με ευθύνη του Τμήματος Παροχών (Π. Δ. 34/81 Εγκ. 14/81 και 204/84). Ειδικότερα, για την απόδοση της δαπάνης, της αγοράς του νεφελοποιητή και της ενοικίασης του συμπυκνωτή, που αφορά επαναλαμβανόμενη παροχή, το ύψος της παροχής τους διαμορφώνεται και από τα τιμολόγια που καταθέτουν οι ασφαλισμένοι, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά η συλλογή προσφορών από το Υποκατάστημα, οι οποίες, σύμφωνα με τα παραπάνω, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητούνται από τον ασφαλισμένο. Για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στα οποία υπάγεται και η συσκευή νεφελοποίησης, για τον προσδιορισμό του αποδοτέου ποσού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, εκτός του ποσού προσφοράς, και ο χρόνος εγγύησης που δίνεται για το είδος, η επάρκειά του σε ανταλλακτικά, απαραιτήτως δε να φέρει τη σήμανση CE. Το είδος χορηγείται, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ. 5, του Κανονισμού Ασθενείας, ύστερα από γνωμάτευση πνευμονολόγου του Ιδρύματος (και για παιδιά, όχι παιδίατρος) και έγκριση του αρμόδιου ελεγκτή. Επειδή οι συσκευές ανήκουν στην κυριότητα του Ιδρύματος, για τον λόγο αυτό παρακρατείται από τους ασφαλισμένους 10% ως εγγύηση. Μέριμνα της Μονάδας είναι η διάθεση των επιστρεφόμενων συσκευών σε νέα αιτήματα ασφαλισμένων, για την αποφυγή επιβάρυνσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη δαπάνη αγοράς τους. Ως προς τις λοιπές υποδείξεις της Επιθεώρησης Υγείας, αρμόδια να επιληφθεί είναι η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών». 18 Προεδρικό Διάταγμα 121/08 Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 183/ , τεύχος Α, το Προεδρικό Διάταγμα 121/ «Καθορισμός των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, των θεραπόντων και ελεγκτών ιατρών, των φαρμακοποιών, καθώς και των σχετικών κυρώσεων». Σας το παραθέτουμε όπως δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως». Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα αντικαθιστά το Προεδρικό Διάταγμα 67/2000.

15 Επικαιρότητα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Χρωματική διαφοροποίηση των στοιχείων της ταινίας γνησιότητας Με έγγραφο που είχαμε λάβει τον Ιούλιο, από το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων του ΕΟΦ, ενημερωθήκαμε για την καθιέρωση χρωματικής διαφοροποίησης, με ανεξίτηλα χρώματα, των στοιχείων που αναγράφει ο υπεύθυνος κυκλοφορίας κάθε προϊόντος επί της ταινίας γνησιότητας. Συγκεκριμένα: Στα φάρμακα που προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση, τα στοιχεία θα έχουν ΜΠΛΕ χρώμα. Στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν ΜΑΥΡΟ χρώμα. Στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν ΚΑΦΕ χρώμα. Στα φάρμακα που χορηγούνται με φυλασσόμενη συνταγή, τα στοιχεία θα έχουν ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα. Στα παραλλήλως εισαγόμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν ΦΟΥΞΙΑ χρώμα. Στα φάρμακα που ανήκουν σε περισσότερες από μία από τις άνω αναφερόμενες κατηγορίες, όπως συνταγογραφούμενα και παραλλήλως εισαγόμενα φάρμακα, τα στοιχεία θα έχουν το χρώμα των παραλλήλως εισαγόμενων φαρμάκων, δηλαδή ΦΟΥΞΙΑ. Ως ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μέτρου έχει οριστεί η 1η Ιανουαρίου Σε διευκρινιστική εγκύκλιο του ίδιου τμήματος, που απεστάλη στις 28 Νοεμβρίου 2008, αναφέρονται τα παρακάτω: Α) Η κατάταξη των προϊόντων γίνεται με βάση τον τρόπο διάθεσης που αναφέρεται στην άδεια κυκλοφορίας ή στο «lkue box» κάθε προϊόντος. Β) Ταινία γνησιότητας με ΜΑΥΡΑ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα στα οποία ο τρόπος διάθεσης είναι «Με απλή ιατρική συνταγή». Γ) Ταινία γνησιότητας με ΚΑΦΕ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα τα οποία ως τρόπο διάθεσης έχουν «Και χωρίς ιατρική συνταγή» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.). Δ) Ταινία γνησιότητας με ΦΟΥΞΙΑ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα τα οποία έχουν άδεια κυκλοφορίας «Παραλλήλως εισαγόμενου φαρμάκου», ανεξάρτητα από τον τρόπο διάθεσης της άδειας κυκλοφορίας. Ε) Ταινία γνησιότητας με ΜΠΛΕ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα στα οποία ο τρόπος διάθεσης είναι η χρήση σε νοσοκομεία ή νοσηλευτικά ιδρύματα ή ειδικά κέντρα. Επίσης, όταν η χρήση του προϊόντος πρέπει να ξεκινάει στο νοσοκομείο και η συνέχιση της θεραπείας να πραγματοποιείται εκτός νοσοκομείου. ΣΤ) Ταινία γνησιότητας με ΠΡΑΣΙΝΑ στοιχεία θα φέρουν τα προϊόντα που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, και ο τρόπος διάθεσής τους απαιτεί κάποιου είδους ειδική συνταγή (ελεγχόμενη, ειδική, περιορισμένη ανανεώσιμη ή μη, φυλασσόμενη), ή όταν η διάγνωση πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο και η θεραπεία εκτός νοσοκομείου. 24

16 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 #7 Νέα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων Σας ενημερώνουμε για τις αλλαγές στοιχείων στα τιμολόγια που εκδίδετε στα παρακάτω ασφαλιστικά ταμεία: 5. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΑΣ (ΣΥΜΒΟΛ.) Ε.Τ.Α.Α. Κάνιγγος 27, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΚΒ ΑΘΗΝΩΝ 1. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΑΥΤΕΚΩ Τ.Α.Α.Π.Τ.Π.Γ.Α.Ε. Χαρ. Τρικούπη 6-10, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 2. Ασφαλιστικό Ταμείο ΔΕΗ ΤΑΥΤΕΚΩ Τ. Ε. Α. Π. Α. Π. ΔΕΗ Μυλλέρου 13, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 3. Ασφαλιστικό Ταμείο ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΑΥΤΕΚΩ ΤΟΜΕΑΣ ΤΑΠ-ΕΤΕ Γ Σεπτεμβρίου 8, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 4. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΑΠΟΤΕ ΤΑΥΤΕΚΩ (ΤΑΠΟΤΕ) Απ. Παύλου 12, Τ. Κ , Ν. Φιλοθέη Αμαρουσίου ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 6. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΣΑΥ Ε.Τ.Α.Α. (Κλάδος Πρόνοιας του ΤΣΑΥ) Αχαρνών 27, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΚΒ ΑΘΗΝΩΝ 7. Ασφαλιστικό Ταμείο ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ Ε.Τ.Α.Α. Ηπείρου 64, Τ. Κ , Αθήνα ΑΦΜ , ΔΟΥ ΚΒ ΑΘΗΝΩΝ 8. Ασφαλιστικό Ταμείο ΤΥΔΚΥ ΟΠΑΔ-ΥΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ Καζαντζάκη 4, Τ. Κ , Θεσσαλονίκη ΑΦΜ , ΔΟΥ ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Προσοχή: Τα ασφαλιστικά ταμεία που καταθέτετε μέσω ΔΙΛΟΦ θα εξακολουθήσετε να τα καταθέτετε στον ΔΙΛΟΦ με τα νέα στοιχεία και σε ξεχωριστό φάκελο για κάθε ένα από αυτά. 25

17 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 Ενημέρωση από τον ΕΟΦ Ο ΕΟΦ μάς ενημέρωσε ότι, ύστερα από έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά, βρέθηκε να διακινείται το προϊόν JIN BU HUAN ANODYNE TABLETS (κινεζικής προέλευσης). Σημειώνεται ότι στην προαναφερθείσα χώρα, κατά τη χρονική περίοδο 1/1/ /7/2008, έχουν αναφερθεί δύο περιπτώσεις ασθενών με τοξικότητα στο ήπαρ, η οποία συνδέεται με τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος. Ύστερα από εργαστηριακό έλεγχο, που διενεργήθηκε στον Καναδά, διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω προϊόν υπάρχει η ουσία tetrahydropalmatine σε περιεκτικότητα 27 mg - 29,9 mg, γεγονός που δεν δηλώνεται στην επισήμανση του προϊόντος. Η ημερήσια πρόσληψη της ουσίας tetrahydropalmatine από 27 mg έως 324 mg μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες βλάβες στον οργανισμό. Έχουν αναφερθεί περιστατικά ηπατικής βλάβης σε ενήλικες, αλλά και νευροτοξικότητας σε παιδιά και ενήλικες. Αν και δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας διακίνηση του ανωτέρω προϊόντος, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Ενημέρωση για το PROSPAN πόσιμο διάλυμα 35 mg/ml Με έγγραφό της, η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΥΝ Α. Ε. μάς ενημέρωσε ότι το προϊόν Prospan πόσιμο διάλυμα 35 mg/ml, του οποίου είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία, αποζημιώνεται από όλα τα ταμεία υγείας, διότι η άδεια κυκλοφορίας του αναφέρει ότι χορηγείται με ιατρική συνταγή. Για τον λόγο αυτό μας επισύναψαν αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας. Επίσης, επισήμαναν ότι «το γεγονός ότι αυτό δεν αναγράφεται ακόμα στα υλικά συσκευασίας οφείλεται στο ότι η αναθεώρηση της άδειάς του έγινε πρόσφατα και έπρεπε να εξαντληθεί το υπάρχον απόθεμα, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα». Ενημέρωση από το ΤΑΥΤΕΚΩ - ΤΑΠΟΤΕ Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με έγγραφο που λάβαμε από το ΤΑΥΤΕΚΩ, θα πρέπει να καταθέσετε τους λογαριασμούς φαρμάκων του 2008, που αφορούν το εν λόγω ταμείο, το πολύ έως τον Ιανουάριο Ενημέρωση από το ΤΕΑΥΦΕ Από 1/10/2008, σύμφωνα με τον Ν. 3655/2008, έγινε ο διαχωρισμός των κλάδων Σύνταξης και Πρόνοιας του ΤΕΑΥΦΕ, και η σύσταση δύο νέων ταμείων: του ΤΕΑΙΤ [επικουρική ασφάλιση (Σύνταξη)] και του ΤΑΠΙΤ [Πρόνοια (εφάπαξ)], των οποίων εφεξής οι καταβολές των εισφορών θα γίνονται ξεχωριστά (με διαφορετικές καταστάσεις και σε ξεχωριστούς λογαριασμούς τράπεζας). 26 Για το ΤΕΑΙΤ, η πληρωμή εισφορών θα γίνεται ΜΟΝΟ στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και στον λογαριασμό ή ΙΒΑΝ: GR Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με το ταμείο στα τηλ.: / / ή μέσω Για τις εισφορές του κλάδου Πρόνοιας στο νέο ταμείο (ΤΑΠΙΤ) μπορείτε να απευθύνεστε στη διεύθυνση: Ακαδημίας 58, και στο τηλ.:

18 Εξελίξεις Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 18/11/2008 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας Διεύθυνση Φαρμακευτική Αριθ. Πρωτ. Π66/272 Τμήμα Συνταγογραφίας & Φαρμακευτικής Ενημέρωσης Θέμα: «Υπαγωγή ουσίας στις διατάξεις του Ν. 3459/06 περί ναρκωτικών» Σας γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ 2233 Β / δημοσιεύτηκε η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/120064/ Υπουργική Απόφαση, η οποία αφορά στην υπαγωγή του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος IONSYS (δραστική ουσία: Fentanyl Hydrochloride) στον πίνακα Γ της παραγράφου 2, του άρθρου 1, του Ν. 3459/2006 περί ναρκωτικών. Οι κ. κ. διευθυντές των Μονάδων Υγείας και ΠΥΥ παρακαλούνται να φροντίσουν για την κοινοποίηση αυτού του εγγράφου στους ιατρούς (από 1 αντίγραφο). Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23/10/2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας Διεύθυνση Φαρμακευτική Αριθ. Πρωτ. Γ32/379 Τμήμα Συνταγογραφίας & Φαρμακευτικής Ενημέρωσης Θέμα: «Εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)» Επειδή έχουν διατυπωθεί διαμαρτυρίες σχετικά με το ανώτερο θέμα, σας ενημερώνουμε ότι η διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένες του, παρέχει τη δυνατότητα σε όσες εξ αυτών ξεκίνησαν τον εμβολιασμό πριν από τις , με τη διαδικασία της συνταγογράφησης των εμβολίων HPV, να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με συνταγογράφηση του εμβολίου και χορήγηση από ιδιωτικό φαρμακείο άνευ συμμετοχής, κατόπιν θεώρησης από ελεγκτή ιατρό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Το ίδιο ισχύει και για τις πρώην ασφαλισμένες του ΤΑΞΥ. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Υπηρεσιών Υγείας ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 14/10/2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Θέμα: «Σχετικά με την πρακτική άσκηση των φαρμακοποιών από χώρες της Ε. Κ.» 28 Σχετικά με την πρακτική άσκηση στη χώρα μας των φαρμακοποιών υπηκόων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που έχουν αποκτήσει πτυχίο φαρμακοποιού σε χώρα της Ε. Κ., σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου μας, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την απαιτούμενη πρακτική άσκηση διάρκειας ενός έτους στη χώρα μας, όπως ακριβώς αναφέρεται στο Π. Δ. 213/03, εφόσον έχει προηγηθεί η αναγνώριση του πτυχίου τους από το ΔΟΑΤΑΠ. Σας διαβιβάζουμε το γνωμοδοτικό έγγραφο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σχετικό ερώτημα της Διεύθυνσής μας και παρακαλούμε για την εφαρμογή των διατάξεων του Π. Δ. 213/2003 «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις των Οδηγιών 85/432/ΕΟΚ, 85/433/ΕΟΚ, 85/584/ΕΟΚ, 90/658/ΕΟΚ και προς την Οδηγία 2001/19/ ΕΚ, που αφορούν το επάγγελμα του φαρμακοποιού» (ΦΕΚ 172/τ.Α/ ) σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας Χ. ΠΑΠΑΓΕΩΓΙΟΥ

19 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 #7 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/9/2008 ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας Διεύθυνση Φαρμακευτική Αριθ. Πρωτ. Γ55/648 Τμήμα Συνταγογραφίας & Φαρμακευτικής Ενημέρωσης Θέμα: «Διάθεση του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος VIREAD» Το φαρμακευτικό προϊόν VIREAD ανήκε έως πρότινος στην κατηγορία των αντιρετροϊκών φαρμάκων, με εγκεκριμένη ένδειξη τη χορήγηση σε HIV θετικούς ασθενείς, και με βάση την Υπουργική Απόφαση Υ1/Γ.Π / , χορηγείται δωρεάν σε HIV θετικούς ασθενείς από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου και παρακολουθούνται οι ανωτέρω ασθενείς. Πρόσφατα, το προϊόν έλαβε επέκταση των ενδείξεών του και για τη θεραπεία της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β σε ασθενείς με αντιρροπούμενη ηπατική νόσο. Στην περίπτωση της ηπατίτιδας Β και μόνο, η διάθεση του VIREAD θα γίνεται από ιδιωτικό φαρμακείο άνευ συμμετοχής, όπως καθορίζεται από το άρθρο 59, παρ. 6, του Ν.3518/06. Όσον αφορά στους συνταγογράφους ιατρούς, ο τρόπος διάθεσης για την ένδειξη της ηπατίτιδας Β ορίζεται από τον ΕΟΦ με την υπ αριθμ / απόφασή του ως εξής: «Το φαρμακευτικό προϊόν χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών, της οποίας η έναρξη πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο από ιατρό έμπειρο στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας Β, αλλά η χορήγησή του και η παρακολούθηση των ασθενών μπορεί να γίνεται και εκτός νοσοκομείου». Οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να τους συνταγογραφηθεί το VIREAD για την ηπατίτιδα Β από γιατρό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα πρέπει να προσκομίζουν γνωμάτευση από ιατρό έμπειρο στην αντιμετώπιση της χρόνιας ηπατίτιδας [στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται η ένδειξη ενεργού ιικής αντιγραφής, τα επίπεδα αλανίνης αμινοτρασφεράσης (ALT) στον ορό και η ιστολογική ένδειξη ενεργούς φλεγμονής/ ή και ίνωσης]. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 8/7/2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Γενική Διεύθυνση Υγείας Διεύθυνση Φαρμάκων & Φαρμακείων Τμήμα Ναρκωτικών Θέμα: Καθορισμός τρόπου διάθεσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν την ουσία GHB (Ν. 3459/06, Γ Πίνακας). ΣΧΕΤΙΚΑ: 1. Η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/118810/07, Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1287 Β / ) 2. Τα άρθρα 15 και 120 του Π. Δ. 95/2000, ΦΕΚ 76 Α «Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας» Σας γνωστοποιούμε ότι στο ΦΕΚ 1287 Β / δημοσιεύθηκε η υπ αριθμ. ΔΥΓ3γ/118810/07, , Υπουργική Απόφαση καθορισμού του τρόπου διάθεσης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν την ουσία GHB (Ν. 3459/06, Γ Πίνακας) της παρ. 2, του άρθρου 1, του Ν. 3459/06 περί ναρκωτικών. Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Π. ΚΑΡΑΒΑΡΣΑΜΗ 29

20 Φαρμακευτική αγορά Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2008 ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ, ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΑΡΣΕΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΩΝ Κ.Α. ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ- EΙΔΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΤΙΔΕΣ/ ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΟΦ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ACOMPLIA (rimonabant) επικαλυμμένο με λεπτό υμένιο δισκίο 20 mg/tab Φαρμακευτικό προϊόν Sanofi-Aventis AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, εξαιτίας σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών, ιδιαίτερα της κατάθλιψης, που έχουν παρατηρηθεί κατά τη θεραπεία των ασθενών. CLEXANE Ενέσιμο διάλυμα anti-xa IU/1ML Sanofi-Aventis AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, ύστερα από σχετική αίτηση της εταιρείας. CLEXANE Ενέσιμο διάλυμα anti-xa IU/0,8ML Sanofi-Aventis AEBE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας, μόνο ως προς τη συσκευασία BTx10PF.SYR.x0,8ML, του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, ύστερα από σχετική αίτηση της εταιρείας. CosmoFer inj. 50mg/ml Φαρμακευτικό προϊόν DEMO ABEE Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση των εν λόγω παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος, διότι, σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Δανίας, εμφανίζεται ίζημα στο φιαλίδιο των αναφερόμενων παρτίδων. TITANOX INJ. SOL. 50MG GL. AMP.2ML (Promethazine Hydrocloride) Φαρμακευτικό προϊόν DEMO S. A. Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω φαρμακευτικού προϊόντος, διότι σε φύσιγγες διάφορων παρτίδων του προϊόντος παρατηρήθηκε σχηματισμός κρυστάλλων. Σύριγγα 10cc Ιατροτεχνολογικό προϊόν Shandong Qiaopai Group-China Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, διότι σε κλειστά δείγματα υπήρχαν ξένα σώματα. 30 Σύριγγα 5cc Ιατροτεχνολογικό προϊόν Shandong Qiaopai Group-China Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση του εν λόγω ιατροτεχνολογικού προϊόντος, διότι σε κλειστά δείγματα υπήρχαν ξένα σώματα.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. διεθνοποιείται! Το 8o PHARMA POINT

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα. διεθνοποιείται! Το 8o PHARMA POINT ΤΕΥΧΟΣ 6 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2008 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Υγεία Η στυτική δυσλειτουργία και η αντιμετώπισή της Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία Δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Δραστηριότητες Φ. Σ.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011. Δραστηριότητες Φ. Σ. ΤΕΥΧΟΣ 20 / Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Ανασκόπηση των δράσεων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

εκτέλεση συνταγών Γ/ ΦΑΡΜΑΚΑ

εκτέλεση συνταγών Γ/ ΦΑΡΜΑΚΑ Γ/ ΦΑΡΜΑΚΑ 1. Εάν η συνταγή περιέχει «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ» φάρμακα θα πρέπει να συνοδεύεται με βεβαίωση από το Νοσοκομείο ή την Κλινική ότι συνεχίζεται η νοσοκομειακή θεραπεία κατ οίκον (βλ. Πίνακα 2, όπου υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ.

Φαρμακευτικά. και... επίκαιρα ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010. Δραστηριότητες Φ. Σ. ΤΕΥΧΟΣ 17 / Ιούλιος - Αύγουστος 2010 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης Δραστηριότητες Φ. Σ. Θεσσαλονίκης 10o PHARMA point ΕΦΜ: Φαρμακείο με όνομα Υγεία Ο ρόλος του φαρμακοποιού

Διαβάστε περισσότερα

Φεβρουάριος 2010. Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων;

Φεβρουάριος 2010. Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις. Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων; Φεβρουάριος 2010 Αναζητώντας τις κυβερνητικές προθέσεις Ποιοι ευθύνονται για την κατάντια των ασφαλιστικών ταμείων; Νοσοκομειακά φάρμακα και Σ.Φ.Ε.Ε. Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών του ΙΚΑ Τα νέα συνταγολόγια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Editorial / Χαιρετισμός Αγαπητοί συνάδελφοι O Οδηγός του 2012 είναι ιδιαίτερα πλούσιος λόγω των αλλεπάλληλων συμπληρώσεων και αναθεωρήσεων που πρόεκυψαν

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά. 2014... ευχές. από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Φαρμακευτικά. 2014... ευχές. από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ΤΕΥΧΟΣ 49 / Μάρτιος 2014 Φαρμακευτικά και... επίκαιρα Επίσημη έκδοση του Φ. Σ. Θεσσαλονίκης ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Φ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Μεγαλειώδης πορεία φαρμακοποιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ ΤΕΥΧΟΣ 17ο ΜΑΪΟΣ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Ένα αύριο με μέλλον και προοπτική, πέρα από τις ψευδείς και καθησυχαστικές υποσχέσεις, αναμένουν οι Έλληνες πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές της 6 ης Μαΐου. Η ψήφος

Διαβάστε περισσότερα

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0. e-mail: info@pitsilidis.gr

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0. e-mail: info@pitsilidis.gr 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 2 / Α Π Ρ Ι Λ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail: info@pitsilidis.gr (X+7) ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ EKΔOTΩN

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ όπως τροποποιήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΣΦΕΕ στις 9/11/2012 και ισχύει από 1/2/2013 Λ. Κηφισίας 280 & Αγρινίου 3, 152 32 ΧΑΛΑΝΔΡΙ,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤ - ΟΤΕ

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤ - ΟΤΕ ΚΕΜΠ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ 4523 ΕΝΤΥΠΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ 1971/05 ΚΕΜΠ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΠΕΤ - ΟΤΕ ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 34 ΑΘΗΝΑ 104 32 Τηλ: 210 5241576-9 Αρ. φύλλου 256 ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.7/10: «Εκπόνηση, έκδοση και διάχυση Οδηγού Πληροφόρησης για Υπηκόους Τρίτων Χωρών με Αναπηρία, νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα»

Δράση 1.7/10: «Εκπόνηση, έκδοση και διάχυση Οδηγού Πληροφόρησης για Υπηκόους Τρίτων Χωρών με Αναπηρία, νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα» Πρόλογος Τόσα χρόνια όλοι δυστυχώς εκπαιδευτήκαμε να λειτουργούμε ως μονάδες. Το δύσκολο πια είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο. Η ομάδα, η ένωση. Ο Διεθνής Οργανισμός Μεταναστεύσεως στέκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: κ. ΚΑΚΑΡΟΥΔΗ ΠΑΠΑΔΑΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΤΣΙΜΠΙΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΜΟΥΡΔΑΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 8 / N O E M Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Κωνσταντίνος Λουράντος

PHARMANEWS 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 8 / N O E M Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0. Κωνσταντίνος Λουράντος 1 9 Χ Ρ Ο Ν Ι Α Κ Υ Κ Λ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Σ PHARMANEWS Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 8 / N O E M Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0 ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Μήπως είστε αλλεργικός στο ψωμί; Κωνσταντίνος Λουράντος «Η κατάργηση της αργίας του Σαββάτου θα

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά Αριθμός τεύχους 1 -Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2014 Το περιοδικό του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά 1 EDITORIAL ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ Ο.Σ.Π. ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ Νοταρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ έκρινε το Δ Τμήμα του Αρείου Πάγου Σελ. 6

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ έκρινε το Δ Τμήμα του Αρείου Πάγου Σελ. 6 ΚΕΜΠΕ. ΑΘ 5399 του Συλλόγου Συνταξιούχων ALPHA BANK ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ALPHA BANK - ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 8, 106 79 AΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 3606071, 210 3604327, FAX: 210 3606347, E-mail: ssalpha8@otenet.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Επικαιροποίηση 2010 Τα δικαιώματά σας όταν μετακινείστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Τα

Διαβάστε περισσότερα

e - ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΑ Αφιέρωμα σε τεχνολογίες θέρμανσης διαφόρων πηγών ενέργειας Τ Λ Λ Ο Γ Ο Μ Η Φ ΑΝΟΛΟΓΨΝ Η Λ ΕΚΣΡΟΛΟΓΨΝ Β Ο Ρ ΕΙ Ο Τ Ε Λ Λ ΑΔ Ο

e - ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΑ Αφιέρωμα σε τεχνολογίες θέρμανσης διαφόρων πηγών ενέργειας Τ Λ Λ Ο Γ Ο Μ Η Φ ΑΝΟΛΟΓΨΝ Η Λ ΕΚΣΡΟΛΟΓΨΝ Β Ο Ρ ΕΙ Ο Τ Ε Λ Λ ΑΔ Ο Τ Λ Λ Ο Γ Ο Μ Η Φ ΑΝΟΛΟΓΨΝ Η Λ ΕΚΣΡΟΛΟΓΨΝ Β Ο Ρ ΕΙ Ο Τ Ε Λ Λ ΑΔ Ο Η Μ Ε Ι Α Ε Ν Δ Ι Α Υ Ε Ρ Ο Ν Σ Ο : Συνζντευξθ Ειδικοφ Γραμματζα Επικεώρθςθσ Περιβάλλοντοσ & Ενζργειασ του κ. Μωυςι Κουρουηίδθ. Στατιςτικά

Διαβάστε περισσότερα

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014. e-mail: info@pitsilidis.

PharmaNews. USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014. e-mail: info@pitsilidis. PharmaNews w w w. p h a r m a n e w s. g r USERNAME και PASSWORD στη σελίδα των περιεχομένων 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ Τεύχος 240 Σεπτέμβριος 2014 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Το Success Story είναι το έπαθλο του αγώνα μας

Το Success Story είναι το έπαθλο του αγώνα μας ΚΕΜΠΕ. ΑΘ 5399 του Συλλόγου Συνταξιούχων ALPHA BANK ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ALPHA BANK - ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 8, 106 79 AΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210 3606071, 210 3604327, FAX: 210 3606347, E-mail: ssalpha8@otenet.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια

Αναζητώντας προστασία και ασφάλεια Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010

Διαβάστε περισσότερα

Σε τεντωμένο σχοινί οι μικρομεσαίοι

Σε τεντωμένο σχοινί οι μικρομεσαίοι Το Επιμελητήριο www.acsmi.gr info@acsmi.gr ΜΑΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ στην υπηρεσία της επιχείρησής σας... Σε τεντωμένο σχοινί οι μικρομεσαίοι 2013 ΤΕΥχΟΣ 260 ΤΙΜη πωλησησ 0.01 ΕΥρω ΑκΑδηΜΙΑΣ 18, 10671 ΑθηΝΑ διμηνιαιο

Διαβάστε περισσότερα

τυπετ Ν έος Κανονισμός www.typet.gr Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Τ Α Μ Ε Ι Ο Υ Υ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο Υ Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Σ

τυπετ Ν έος Κανονισμός www.typet.gr Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Ο Υ Τ Α Μ Ε Ι Ο Υ Υ Γ Ε Ι Α Σ Π Ρ Ο Σ Ω Π Ι Κ Ο Υ Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Τ Ρ Α Π Ε Ζ Α Σ 2012 / Απρίλιος Μάϊος Ιούνιος / Τιμή: 0,03 τυπετ Ν έος Κανονισμός Τροποποιήθηκαν άρθρα του Κανονισμού Ασφάλισης & Παροχών τα οποία αφορούν στη διατήρηση ασφάλισης τέκνων στο Τ.Υ.Π.Ε.Τ., στη συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

Μάιος - Ιούνιος 2012 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555

Μάιος - Ιούνιος 2012 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 Γραφεία: ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ 3-5, ΜΟΣΧΑΤΟ, Τ.Κ. 183 46 Μάιος - Ιούνιος 2012 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 Αριθ. Φύλλου: 109 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β3β

2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ : Β3β ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 180, 182 33 ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗΣ ΤΗΛ. 210 4840401-4, FAX : 210 4840405 email: info@pharmacom.gr www.pharmacom.gr 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

συζήτησε το ΚΕΒΕ στο Κατάρ

συζήτησε το ΚΕΒΕ στο Κατάρ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ISSN 1450-4456 MHNIAIA OIKONOMIKH EKΔOΣH TOY KEBE Tόμος 38 Aρ. φύλλου 306 Ιανουάριος 2014 Από την υποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κατάρ Μεγάλη αποστολή συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Διαβάστε περισσότερα

OΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ALPHA BANK

OΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ALPHA BANK ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ALPHA BANK OΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ALPHA BANK ΤΕΥΧΟΣ 4 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ OKTΩΒΡΙΟΣ 2014 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΣΕΛ. 3 2 ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΚΑΙΕΣ ΙΕΚ ΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΙΣ ΙΚΑΙΕΣ ΙΕΚ ΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ιµηνιαία Έκδοση Συλλόγου Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας ραγατσανίου 8, 105 59 ΑΘΗΝΑ Τεύχος 147 Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2015 www.ssete.gr Η Νέα ιοίκηση της ΕΤΕ και η σηµερινή Κυβέρνηση ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος - Απρίλιος 2013 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555

Μάρτιος - Απρίλιος 2013 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 Γραφεία: ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ 3-5, ΜΟΣΧΑΤΟ, Τ.Κ. 183 46 Μάρτιος - Απρίλιος 2013 ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 Αριθ. Φύλλου: 114 ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών.

Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών εφαρμογών. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΟΛΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ (ΜΒΑ ΤQΜ) Οικονομοτεχνική ανάλυση και αξιολόγηση καινοτόμων ιατροτεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα