Ωστόσο, το σύστηµα Κοινωνικής Πρόνοιας παρέχει αρκετές δωρεάν υπηρεσίες για την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ωστόσο, το σύστηµα Κοινωνικής Πρόνοιας παρέχει αρκετές δωρεάν υπηρεσίες για την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση."

Transcript

1 ΦΙΝΛΑΝ ΙΑ 2.1. Λίγα λόγια για τη χώρα Η Φινλανδία είναι η έκτη µεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε έκταση. Καλύπτει επιφάνεια km 2 και ο πληθυσµός της είναι ίσος µε κατοίκους σύµφωνα µε απογραφή του Από τη συνολική επιφάνεια της χώρας, το 70% καλύπτεται από δάση και το 10% από νερό. Μετά την Ισλανδία και τη Νορβηγία, η Φινλανδία είναι η πιο αραιοκατοικηµένη χώρα της Ευρώπης: σε κάθε τετραγωνικό χιλιόµετρο αναλογούν µόλις 17 κάτοικοι. Περισσότερο από το 65% του πληθυσµού της Φινλανδίας ζει σε αστικές περιοχές, µε την πρωτεύουσα, το Ελσίνκι, να συγκεντρώνει περίπου κατοίκους. Το πολιτικό σύστηµα της χώρας είναι προεδρευόµενη δηµοκρατία. [1] Τόσο στη γλώσσα, όσο και στον πολιτισµό, η Φινλανδία σχετίζεται στενά µε τις άλλες Βόρειες Χώρες. Είναι επίσης µέλος του Σκανδιναβικού Συµβουλίου, κύριος στόχος του οποίου είναι η συνεργασία και η εναρµόνιση της νοµοθεσίας στα µέλη-κράτη (Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία και ανία). Η Φινλανδία είναι µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επίσηµες γλώσσες του κράτους είναι τα Φινλανδικά και τα Σουηδικά. Η οικονοµία της Φινλανδίας είναι ισχυρή και στηρίζεται κυρίως στην ελαφριά και στη βαριά βιοµηχανία, στο εµπόριο, το οποίο αφορά σε εξαγωγές ξυλείας και παραγώγων της, καθώς και στους τοµείς της υψηλής τεχνολογίας [1]. Το 65% του εργατικού δυναµικού απασχολείται στον τριτογενή τοµέα, 27% ασχολείται µε τη βιοµηχανία και τις κατασκευές, ενώ το 8% σχετίζεται µε τη γεωργία και τη δασοπονία [2]. Ο πληθωρισµός είναι σταθερός και κυµαίνεται σε χαµηλά επίπεδα (1,6% το 2002) [3] Συνθήκες και ποιότητα ζωής Κόστος ζωής Το κόστος ζωής στη Φινλανδία κυµαίνεται σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση µε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι αρκετά χαµηλότερο συγκριτικά µε τις άλλες Βόρειες χώρες [4]. Ωστόσο, το σύστηµα Κοινωνικής Πρόνοιας παρέχει αρκετές δωρεάν υπηρεσίες για την ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση. Εξεύρεση στέγης Αν και οι περισσότεροι Φιλανδοί ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, η εξεύρεση στέγης για ενοικίαση ή αγορά είναι αρκετά εύκολη [5]. Όλοι όσοι είναι µόνιµοι κάτοικοι της

2 Φινλανδίας ή εργάζονται στη χώρα έχουν το δικαίωµα αγοράς ακινήτου, χωρίς κανένα περιορισµό ως προς την εθνικότητα. Σε γενικές γραµµές οι τιµές ενοικίασης ή πώλησης ακινήτων πρόκειται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία κατά τα επόµενα χρόνια, µε µικρότερο όµως ρυθµό σε σχέση µε προηγούµενες περιόδους. Πολύ συχνά µεγάλες εταιρίες ή οργανισµοί αναλαµβάνουν την εξεύρεση στέγης για τους εργαζοµένους τους. Για την εξεύρεση στέγης οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να βρουν πληροφορίες σε [3]: Μεσιτικά γραφεία. Στα γραφεία αυτά ο ενδιαφερόµενος απευθύνεται για την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου. Παράλληλα µπορεί να λάβει χρήσιµες πληροφορίες για πιθανή χρηµατοδότηση και δάνεια από τράπεζες ή άλλους πιστωτικούς οργανισµούς. Μέσα µαζικής ενηµέρωσης. Πληροφορίες για την εξεύρεση στέγης υπάρχουν άφθονες τόσο στο διαδίκτυο, στους δικτυακούς τόπους των µεγάλων µεσιτικών γραφείων, όσο και στις µεγαλύτερες εθνικές εφηµερίδες της Φινλανδίας (Helsingin Sanomat) και συγκεκριµένα στα φύλλα της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, στα οποία υπάρχουν πολλές αγγελίες για ενοικίαση ή αγορά ακινήτων. Επίσης υπάρχουν σύνδεσµοι για ιστοσελίδες σχετικές µε την ενοικίαση ή την αγορά ακινήτων. Τοπικές δηµοτικές αρχές. Αρκετές φορές, παρέχονται ακίνητα προς ενοικίαση από τους µεγάλους δήµους της χώρας. Αφορούν µόνο σε µόνιµους κάτοικους της περιοχής και το ενοίκιο δεν διαφοροποιείται σηµαντικά σε σχέση µε την υπόλοιπη αγορά ακινήτων. Σχετικοί δικτυακοί τόποι: Real estate agents: Άλλες Ιστοσελίδες: The Helsinki City Housing Office: Εκµάθηση γλώσσας Οι περισσότεροι Φινλανδοί µιλούν πολύ καλά αγγλικά, οπότε δεν είναι απαραίτητη η εκµάθηση της γλώσσας για τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ωστόσο, µαθήµατα εκµάθησης της φινλανδικής γλώσσας παρέχονται από [6]: θερινά ή χειµερινά τµήµατα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα της χώρας, δηµοτικά κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων, δηµόσια εκπαιδευτικά ινστιτούτα ή εκπαιδευτικά ινστιτούτα εγκεκριµένα από το κράτος και ιδιωτικά φροντιστήρια.

3 Η διάρκεια των µαθηµάτων ποικίλει ανάλογα µε τον εκπαιδευτικό οργανισµό και το επιθυµητό επίπεδο εκµάθησης της γλώσσας. Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παρακολούθηση των µαθηµάτων στα δηµόσιους οργανισµούς είναι δωρεάν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης πιστοποιητικού γνώσης της φινλανδικής γλώσσας κατόπιν ειδικών εξετάσεων [6]. Σχετικοί δικτυακοί τόποι: Θερινά τµήµατα πανεπιστηµίων University of Helsinki International Cultural Centre Caisa The Centre for International Mobility CIMO The Adult Education Centres Tavataan taas! Finnish for Foreigners kulttuuri.hel.fi/caisa/ohjelma/courses_en.html finland.cimo.fi/studyingfinnish/index.htm donnerwetter.kielikeskus.helsinki.fi/finnishforforeigners/ Εκπαίδευση για τα παιδιά Στη Φινλανδία η εκπαίδευση διακρίνεται σε υποχρεωτική πρωτοβάθµια, µετάυποχρεωτική δευτεροβάθµια και ανώτερη ή ανώτατη [7]. Η πρωτοβάθµια και ο πρώτος κύκλος της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης διαρκεί εννέα χρόνια (από την ηλικία των 7 ετών µέχρι την ηλικία των 16 ετών). ιακρίνεται στην κατώτερη βαθµίδα (από το πρώτο έως το έκτο έτος) και την ανώτερη βαθµίδα (από το έβδοµο έως το ένατο έτος). Ωστόσο, τα εννέα αυτά έτη θεωρούνται ως ενιαίος κύκλος. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα έναρξης της εκπαίδευσης σε ηλικία 6 ετών και η συνέχισή της για δέκατο, συµπληρωµατικό έτος. Οι Φινλανδοί πρέπει να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, η οποία αρχίζει το φθινόπωρο του έτους κατά το οποίο συµπληρώνουν το έβδοµο έτος της ηλικίας τους. Η υποχρεωτική εκπαίδευση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί µε την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου αυτού (Peruskoulu/Grundskola), την ολοκλήρωση αντίστοιχων σπουδών ή τη συµπλήρωση δέκα ετών στο σχολείο. Οι Φινλανδοί παρακολουθούν τα µαθήµατα στη µητρική τους γλώσσα, δηλαδή τη φινλανδική, τη σουηδική ή τη Sami. Κάθε µαθητής σχολικής ηλικίας που ζει στη Φινλανδία έχει δικαίωµα στην εκπαίδευση ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του. Το σχολικό έτος αρχίζει τον Αύγουστο και τελειώνει την τελευταία εργάσιµη ηµέρα της εικοστής δεύτερης εβδοµάδας του Μαΐου. Χωρίζεται σε δύο εξάµηνα. Τα παιδιά γίνονται δεκτά µε µόνο κριτήριο την ηλικία τους, εφόσον η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης από τον κανόνα αυτό υπό ειδικές προϋποθέσεις. Η υποχρεωτική εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν. Στη Φινλανδία υπάρχουν αρκετά σχολεία, στα οποία η διδασκαλία γίνεται στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες [4].

4 Στην κατώτερη βαθµίδα διδάσκεται, υποχρεωτικά ή κατ' επιλογή, µια ξένη γλώσσα. Η δυνατότητα επιλογής παρέχεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επιλεγεί µια από τις άλλες εθνικές γλώσσες ως υποχρεωτική ξένη γλώσσα. Στην ανώτερη βαθµίδα συνεχίζεται η διδασκαλία της πρώτης ξένης γλώσσας και αρχίζει η διδασκαλία µιας δεύτερης. Οι ξένες γλώσσες που διδάσκονται, συνήθως, είναι η αγγλική, η γαλλική, η γερµανική και η ρωσική. Οι µαθητές που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση λαµβάνουν το σχετικό απολυτήριο, το οποίο τους παρέχει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης γενικού ή επαγγελµατικού χαρακτήρα. Η εκπαίδευση παρέχεται στους µαθητές δωρεάν, όπως και όλα τα απαραίτητα βιβλία, εξοπλισµός και υλικό. Οι δηµοτικές αρχές παρέχουν δωρεάν σίτιση και, ανάλογα µε την απόσταση, δωρεάν µεταφορά ή στέγαση. Τα οικοτροφεία παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν. Ο δεύτερος κύκλος της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης γενικού χαρακτήρα (Lukio/Gymnasieskola) περιλαµβάνει τρία έτη γενικής εκπαίδευσης για µαθητές ηλικίας 16 έως 19 ετών. Συνεχίζονται, στον κύκλο αυτό, οι εκπαιδευτικές λειτουργίες του προηγούµενου κύκλου, παρέχοντας στους µαθητές τα προσόντα για περαιτέρω σπουδές. Οι σπουδές διακρίνονται σε τρία είδη: υποχρεωτικές, εξειδικευµένες και εφαρµοσµένες. Κάθε µαθητής πρέπει να ολοκληρώσει τις υποχρεωτικές σπουδές, ενώ δεν µπορεί να τις παρατείνει περισσότερο από µια καθορισµένη χρονική περίοδο. Το σχολικό έτος αρχίζει τον Αύγουστο και τελειώνει την τελευταία εργάσιµη ηµέρα της εικοστής δεύτερης εβδοµάδας του Μαΐου, µε εξαίρεση την τρίτη και τελευταία τάξη. Οι µαθητές που έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση µπορούν να εγγραφούν στο δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης γενικού χαρακτήρα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται βάσει του ενιαίου εθνικού συστήµατος. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να αποτελεί η µέση βαθµολογία του µαθητή, στα θεωρητικά µαθήµατα, κριτήριο εισαγωγής σε ορισµένα ιδρύµατα. Η φοίτηση στο δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης γενικού χαρακτήρα είναι δωρεάν. Η εθνική εκπαιδευτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να επιτρέψει την καταβολή διδάκτρων. Οι µαθητές αγοράζουν, συνήθως, τα βιβλία τους και τον λοιπό εξοπλισµό. Κατά τον δεύτερο κύκλο της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης γενικού χαρακτήρα συνεχίζεται η διδασκαλία των ξένων γλωσσών που άρχισε κατά τον πρώτο κύκλο. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα εκµάθησης άλλων γλωσσών.

5 Το φινλανδικό κράτος υποστηρίζει τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση µε την παροχή υποτροφιών, εγγυήσεων δανείων και επιδοτήσεων επιτοκίων στους µαθητές. Οι δηµοτικές αρχές παρέχουν, σε ηµερήσια βάση, δωρεάν σίτιση και, µέχρι το 1993, είχαν την υποχρέωση να παρέχουν δωρεάν µεταφορά. Σήµερα, οι αρµόδιοι φορείς εξακολουθούν να λαµβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις για τη µεταφορά και αποφασίζουν για τη δωρεάν παροχή της υπηρεσίας αυτής. Στη Φινλανδία, η τριτοβάθµια εκπαίδευση παρέχεται στα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα και στα µη πανεπιστηµιακά ιδρύµατα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (Ammattikorkeakoulu/Yrkeshφgskola). Ο πανεπιστηµιακός τοµέας αποτελείται από 20 ιδρύµατα, εκ των οποίων 10 διαθέτουν διάφορες σχολές (Yliopisto/Universitet) και 10 είναι εξειδικευµένα (Korkeakoulu/Hφgskola), όπως οι σχολές οικονοµικών σπουδών, διοίκησης επιχειρήσεων κ.τ.λ. Η διάρθρωση του πανεπιστηµιακού πτυχίου αναθεωρήθηκε πρόσφατα σε όλους σχεδόν τους τοµείς καλύπτει όλα τα τµήµατα. Σύµφωνα µε το νέο σύστηµα, εισάγεται µια κατώτερη βαθµίδα σπουδών (Bachelor) σε όλους σχεδόν τους τοµείς. Σε αρκετά πανεπιστήµια ένα µέρος των µαθηµάτων διδάσκεται στα αγγλικά. ικαίωµα εισαγωγής στα ιδρύµατα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης έχουν οι µαθητές που επιτυγχάνουν στις γενικές εξετάσεις στη Φινλανδία. Από το 1991, το ίδιο δικαίωµα έχουν και οι µαθητές που διαθέτουν πτυχία κολεγίων και επαγγελµατικής εκπαίδευσης που χορηγούνται από τα ιδρύµατα επαγγελµατικής εκπαίδευσης. Το διεθνές απολυτήριο (Baccalaureate) παρέχει, επίσης, το ίδιο δικαίωµα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προέρχονται από άλλες χώρες µπορούν να εισαχθούν στην περίπτωση που το απολυτήριό τους ή άλλο σχετικό πιστοποιητικό παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής στα ιδρύµατα τριτοβάθµιας εκπαίδευσης της αντίστοιχης χώρας. Τα πανεπιστήµια επιλέγουν τους φοιτητές τους σύµφωνα µε δικά τους κριτήρια επιλογής. Οι εισαγωγικές εξετάσεις αποσκοπούν στην αξιολόγηση του ενδιαφέροντος που δείχνει ο υποψήφιος για τον συγκεκριµένο τοµέα, καθώς και στην εκτίµηση της καταλληλότητάς του και των ικανοτήτων του. Οι υποψήφιοι κατατάσσονται σύµφωνα µε τα εξής κριτήρια: - βαθµοί του πιστοποιητικού επιτυχίας στις γενικές εξετάσεις και στο απολυτήριο του δεύτερου κύκλου της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και αποτελέσµατα κατά τη δοκιµασία επιλογής (πρόκειται για το πιο συνηθισµένο σύστηµα) - αποτελέσµατα της δοκιµασίας εισαγωγής - βαθµολογία του πιστοποιητικού γενικών εξετάσεων και απολυτήριο δεύτερης βαθµίδας δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης.

6 Ο αριθµός των εισακτέων είναι περιορισµένος σε όλους τους τοµείς. Η διάθεση των θέσεων καθορίζεται από τις εισαγωγικές εξετάσεις. Η µη πανεπιστηµιακή τριτοβάθµια εκπαίδευση παρέχεται από το ammattikorkeakoulu, που λειτουργεί παράλληλα µε τα πανεπιστήµια και παρέχει νέα είδη πτυχίων. Τα πτυχία αυτά έχουν αναγνωριστεί νοµοθετικά ως πτυχία τριτοβάθµιας εκπαίδευσης, αλλά έχουν εντονότερο επαγγελµατικό χαρακτήρα απ' ό,τι τα ακαδηµαϊκά πτυχία. Αυτή η µη πανεπιστηµιακή τριτοβάθµια εκπαίδευση διέπεται από καθεστώς πρότυπου σχεδίου που άρχισε το Οι µαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση µπορούν να ζητήσουν την εισαγωγή στο ammattikorkeakoulu, υπό τις εξής προϋποθέσεις: - επαγγελµατική εκπαίδευση (µόνο για τον ίδιο τοµέα), - γενικές εξετάσεις και απολυτήριο δεύτερου κύκλου της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης γενικού χαρακτήρα (για όλους τους τοµείς ammattikorkeakoulu) ή - αντίστοιχες σπουδές στην αλλοδαπή. Η τριτοβάθµια εκπαίδευση είναι δωρεάν, µολονότι συζητείται τα τελευταία έτη το ενδεχόµενο καταβολής διδάκτρων. Καταβάλλεται υποχρεωτικά µόνο το ετήσιο τέλος εγγραφής στη φοιτητική ένωση, µε το οποίο παρέχεται σειρά δωρεάν υπηρεσιών. Οι φοιτητές αγοράζουν το εκπαιδευτικό υλικό, καταβάλλουν τις δαπάνες σίτισης και ταξιδιού, αλλά µπορούν να ζητήσουν οικονοµική βοήθεια από δηµόσια ταµεία. Τόσο στην πανεπιστηµιακή, όσο και στη µη πανεπιστηµιακή τριτοβάθµια εκπαίδευση, το ακαδηµαϊκό έτος αρχίζει την 1η Αυγούστου και λήγει την 31η Ιουλίου. Η πανεπιστηµιακή διδασκαλία παρέχεται σύµφωνα µε το πρόγραµµα, συνήθως µεταξύ Σεπτεµβρίου και Μαΐου και διακρίνεται σε δύο εξάµηνα. Στα µη πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, οι εργασίες αρχίζουν τον Αύγουστο και τελειώνουν την τελευταία εργάσιµη ηµέρα της εικοστής δεύτερης εβδοµάδας του Μαΐου. Ministry for Education: International Schools: Die Deutsche Schule Helsinki: The English School: The International School of Helsinki: The Lycée franco-fi nlandais d Helsinki: École francaise Jules Verne Helsinki: Turku International School: Oulu International School: edu.ouka.fi/~esco/documents/ The Finnish-Russian School: Συνθήκες εργασίας Τρόποι εξεύρεσης εργασίας

7 Η αναζήτηση απασχόλησης στη Φινλανδία γίνεται µε µέσα παρόµοια µε αυτά που υπάρχουν στα περισσότερα κράτη µέλη της Ένωσης. Συγκεκριµένα, υπάρχει η δυνατότητα [5]: Εκδήλωσης άµεσου ενδιαφέροντος σε επιχειρήσεις ή οργανισµούς, στέλνοντας ένα αναλυτικό βιογραφικό σηµείωµα και µια συνοδευτική επιστολή, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι της επιθυµίας για απασχόληση στη συγκεκριµένη εταιρία. Εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε προσφορές εργασίας που δηµοσιεύονται στον τύπο της Φινλανδίας (καθηµερινό ή ειδικευµένο), σε δικτυακούς τόπους εξεύρεσης εργασίας, στις ιστοσελίδες των µεγάλων εταιριών ή σε βάσεις δεδοµένων για την απασχόληση. Επικοινωνίας µε τα δηµοτικά γραφεία εύρεσης απασχόλησης, τα οποία παρέχουν δωρεάν πληροφορίες κατά την εύρεση εργασίας, τις εργασιακές συνθήκες, το επίδοµα ανεργίας και την πρόσβαση στην εξειδίκευση. Ministry for Employment: Τύπος: ιαδίκτυο: Γραφεία εύρεσης εργασίας: Helsingin Sanomat, Ανεργία Το εργατικό δυναµικό της Φινλανδίας αποτελείται από περίπου γυναίκες και άνδρες. Αναγάγοντας τον αριθµό αυτό στον πληθυσµό της χώρας, προκύπτει ότι στη Φινλανδίας το ποσοστό απασχολούµενου πληθυσµού µε ηλικία µεταξύ των 15 και των 64 ετών είναι αρκετά υψηλό (67,7% το 2002) [8]. Η ανεργία τα τελευταία χρόνια κυµαίνεται σε σταθερά επίπεδα (9,1% τα έτη ) και εµφανίζει παραπλήσια τιµή για άνδρες και γυναίκες. Η απασχόληση αυξήθηκε κατακόρυφα µετά την οικονοµική ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 90. Μεταξύ του 1994 και του 2001 οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά ή ποσοστιαία κατά 1,7% το έτος. Ο δείκτης απασχόλησης τη συγκεκριµένη περίοδο αυξήθηκε από 59% σε 67.7%. Η γρήγορη αύξηση στην απασχόληση περιορίστηκε κατά τα έτη ως αποτέλεσµα της οικονοµικής κάµψης. Οι θέσεις εργασίας στον τοµέα της παροχής υπηρεσιών, στις κατασκευές και στις δηµόσιες υπηρεσίες συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά παρατηρήθηκε έντονη µείωση στους τοµείς της βιοµηχανίας, της γεωργίας και της δασοπονίας. Αναµένεται βελτίωση της απασχόλησης από το 2004, η οποία όµως θα έχει µικρότερο ρυθµό ανάπτυξης σε σχέση µε αυτόν της αρχής της δεκαετίας του 90 [9].

8 Το ποσοστό ανεργίας ακολουθεί µειωτική τάση φτάνοντας το 9,1% το 2002 από 16.6% το 1994 και αναµένεται να φτάσει το 8% το Το ποσοστό των µακροχρόνιων ανέργων µειώθηκε σταθερά το 2002 σε ποσοστό 2.3% [9]. Ωστόσο, οι δείκτες απασχόλησης δεν κατανέµονται οµοιόµορφα στη χώρα, αλλά εµφανίζουν έντονες διαφορές. Η µητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι και οι περιοχές κοντά στις µεγάλες πόλεις εµφανίζουν µεγαλύτερη ανάπτυξη στην απασχόληση [10]. Ministry for Employment: The Research Institute of the Finnish Economy: ικαιώµατα εργαζοµένων Κατά την ανάληψη εργασίας ο εργαζόµενος συνήθως υπογράφει σύµβαση, στην οποία αναφέρονται οι υποχρεώσεις του, η αµοιβή και άλλες παροχές. Σε γενικές γραµµές οι συµβάσεις εργασίας είναι περιορισµένης χρονικής διάρκειας. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η διακοπή της σχέσης εργασίας, εφόσον συντρέχουν σηµαντικοί λόγοι, όπως χρεοκοπία της επιχείρησης ή σοβαρή παραµέληση των καθηκόντων του εργαζόµενου. Ο εργοδότης οφείλει να ενηµερώσει τον εργαζόµενο 14 µέρες ως 6 µήνες πριν την απόλυσή του, ανάλογα µε τη διάρκεια της σύµβασης εργασίας του. Στη Φινλανδία το κατώτατο όριο της αµοιβής καθορίζεται από συλλογικές συµβάσεις εργασίας για κάθε τοµέα. Το επίπεδο της αµοιβής πρέπει να είναι ίδιο για τους Φινλανδούς και τους αλλοδαπούς εργαζόµενους. Εκτός από το βασικό µισθό, πρέπει να προβλέπεται ειδική αποζηµίωση για τις υπερωρίες ή την εργασία κατά την περίοδο αργιών. Σύµφωνα µε το νόµο, οι ώρες εργασίας ανέρχονται σε 8 ηµερησίως ή 40 συνολικά την εβδοµάδα. Σε κάποιους τοµείς οι συλλογικές συµβάσεις εργασίας προβλέπουν λιγότερες ώρες εβδοµαδιαίως (37,5). Υπάρχουν αυστηρά όρια στις υπερωρίες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 250 κατά τη διάρκεια του έτους. Οι εργοδότες οφείλουν να κρατούν αρχεία για όλες τις υπερωρίες των εργαζοµένων τους και την αποζηµίωση που κατέβαλλαν [11]. Η διάρκεια της άδειας καθορίζεται επίσης από το κράτος. Οι εργαζόµενοι µε διάρκεια απασχόλησης µικρότερη του 1 έτους δικαιούνται άδεια 2 ηµερών για κάθε µήνα εργασίας, ενώ αυτοί που εργάζονται παραπάνω από 1 έτος δικαιούνται 2,5 ηµέρες το µήνα [12]. Σε κάποιες περιπτώσεις, συλλογικές συµβάσεις εργασίας ορίζουν µεγαλύτερη διάρκεια άδειας. Εκτός από την ετήσια άδεια, οι εργαζόµενοι δικαιούνται

9 άδεια ασθενείας και οικογενειακή (µητρότητας, πατρότητας, γονική), η διάρκεια της οποίας καθορίζεται από τη σχετική νοµοθεσία και τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας. Ο εργοδότης είναι υποχρεωµένος να παρέχει ασφαλείς συνθήκες εργασίας και ασφάλιση για την περίπτωση ατυχήµατος σε όλους τους εργαζοµένους. Προβλέπεται επίσης ασφάλιση των εργαζοµένων για όλες τις ασθένειες που σχετίζονται µε το επάγγελµά τους [12]. Για την παροχή επιδόµατος ανεργίας ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να εγγραφεί ως υποψήφιος εργαζόµενος σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας. Οι άνεργοι λαµβάνουν ηµερήσια αποζηµίωση ως επίδοµα ανεργίας, το ύψος της οποίας σχετίζεται µε το εισόδηµά τους. Το επίδοµα ανεργίας µπορεί να φτάσει τα 830 /µήνα και παρέχεται µέχρι 500 ηµέρες [12]. Όσοι δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή εξακολουθούν να είναι άνεργοι για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο των 500 ηµερών, δικαιούνται οικονοµική υποστήριξη από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το ύψος της οικονοµικής βοήθειας ανέρχεται στα 470 /µήνα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο άνεργος πρέπει να αποδείξει ότι είναι διαθέσιµος στην αγορά εργασίας και πρόκειται να εργαστεί µόλις του παρασχεθεί κάποιου είδους απασχόληση. Ministry for Employment: Social Insurance Institution Ministry of Social Affairs and Health Occupational health Services Εκπροσώπηση εργαζοµένων και µηχανικών εδοµένου ότι το καθεστώς απασχόλησης στη Φινλανδία καθορίζεται κυρίως από συλλογικές συµβάσεις εργασίας, τα εργατικά σωµατεία έχουν σηµαντικό ρόλο στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα. Για τους µηχανικούς υπάρχουν διάφορα σωµατεία. Ο Σύλλογος των Πτυχιούχων Μηχανικών Φινλανδίας (The Finnish Association of Graduate Engineers -TEK) εκπροσωπεί τα µέλη του στις διαπραγµατεύσεις για τις συλλογικές συµβάσεις εργασίας σχετικά µε τους µισθούς και τις συνθήκες εργασίας στη βιοµηχανία, στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα. Επίσης, ασχολείται µε όλα τα επαγγελµατικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέµατα του κλάδου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Προάγει επίσης την επιστήµη προς όφελος των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας [13]. Τα περίπου µέλη του καθιστούν το Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών το δεύτερο σωµατείο στην Ένωση των Σωµατείων των Επαγγελµατιών µε Ακαδηµαϊκό

10 Τίτλο (Confederation of Unions for Academic Professionals) είναι επαγγελµατίες µηχανικοί και τα υπόλοιπα µέλη είναι φοιτητές [13]. Ο σύλλογος παρέχει στα µέλη του υπηρεσίες για την εύρεση εργασίας, συµβουλές για εκπαιδευτικά και επαγγελµατικά θέµατα, ασφάλιση έναντι της ανεργίας (στο ταµείο ΙΑΕΤ, το οποίο ασφαλίζει µηχανικούς, αρχιτέκτονες και οικονοµολόγους), ασφάλιση ταξιδιού, εκπτώσεις σε συγκεκριµένα είδη µέσω της κάρτας µέλους, καθώς και ενηµέρωση στα τρέχοντα θέµατα του επαγγέλµατος µέσω των περιοδικών εκδόσεών του [13]. Η ετήσια συνδροµή ανέρχεται σε 243,60. Υπάρχει ακόµη η Ένωση των Επαγγελµατιών Μηχανικών της Φινλανδίας (Union of Professional Engineers in Finland), η οποία παρέχει νοµικές συµβουλές για εργασιακά θέµατα, όπως [14]: τη σύναψη σύµβασης εργασίας και την ερµηνεία της το ύψος των αµοιβών την άδεια εργασίας τις ώρες εργασίας και την αποζηµίωση των υπερωριών τη νοµιµότητα ενδεχόµενης απόλυσης του εργαζοµένου. Εκτός από την παροχή συµβουλών, στις περιπτώσεις εργασιακών προβληµάτων η Ένωση ασφαλίζει τα µέλη της και καλύπτει τα νοµικά έξοδα µέχρι το ποσό των [14]. Επίσης πληροφορεί τα µέλη της σε θέµατα φορολογίας, κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων. Παρέχει επίσης ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ανεργίας. Η Ένωση των Επαγγελµατιών Μηχανικών της Φινλανδίας αριθµεί γύρω στα µέλη, 11% των οποίων είναι γυναίκες. Η εκπροσώπηση των µηχανικών που µιλούν σουηδικά µπορεί να γίνει µέσω ξεχωριστού σωµατείου (The Association of Swedish-speaking Engineers in Finland), στο οποίο συµµετέχουν 3143 µέλη. Η εκπροσώπηση των αρχιτεκτόνων µπορεί να γίνει µέσω της Ένωσης Φινλανδών Αρχιτεκτόνων (The Finnish Association of Architects), κύριος στόχος της οποίας είναι η παροχή των απαραίτητων µέσων στα µέλη της για την επίτευξη του κοινού στόχου: την ποιότητα του δοµηµένου περιβάλλοντος. Αυτό επιτυγχάνεται µε τη συµµετοχή στη διαµόρφωση των σχετικών νοµοθετικών διατάξεων, στην παρακολούθηση των αµοιβών των αρχιτεκτόνων και στη διαφύλαξη των εργασιακών συνθηκών. Παρέχει επίσης υποστήριξη σε επαγγελµατικά θέµατα σχετικά µε τις συµβάσεις εργασίας, την απασχόληση και την εκπαίδευση [15]. Οργανώνει επίσης ανοιχτούς και κλειστούς διαγωνισµούς για αρχιτεκτονικά έργα. Η Ένωση Φινλανδών Αρχιτεκτόνων αριθµεί 3304 µέλη, από τα οποία 39% είναι γυναίκες.

11 Υπάρχει επίσης ο Σύλλογος των Φινλανδικών Αρχιτεκτονικών Γραφείων (The Association of Finnish Architectural Offices). The Finnish Association of Graduate Engineers: The Union of Professional Engineers in Finland: The Association of Swedish-speaking Engineers in Finland: The Finnish Association of Architects The Association of Finnish Architectural Offices: Confederation of Unions for Academic Professionals in Finland AKAVA: Αναγνώριση πτυχίων και επαγγελµατικών δικαιωµάτων Μηχανικοί Σπουδές-τίτλοι-ειδικότητες Η εκπαίδευση των µηχανικών γίνεται σε Πανεπιστήµια, στα οποία υπάγονται πολλές σχολές διαφόρων ειδικοτήτων (multi-faculty Universities) και σε Σχολές Τεχνολογίας, αντίστοιχες µε τις ελληνικές Πολυτεχνικές Σχολές (School of Technology) [16]. Τα προγράµµατα σπουδών των µηχανικών διαρκούν συνήθως 5-6 έτη. Αφορούν κυρίως στο αντικείµενο του: πολιτικού µηχανικού τοπογράφου µηχανικού ηλεκτρονικού µηχανικού, ηλεκτρολόγου µηχανικού, χηµικού µηχανικού, µηχανολόγου µηχανικού µηχανικού αυτοµατισµών µηχανικού περιβάλλοντος µηχανικού βιοµηχανίας και διαχείρισης µηχανικού πληροφορικής µηχανικού επικοινωνιών µηχανικού φυσικής και υλικών Åbo Akademi University: Tavastgatan 13 FIN Åbo Tel Fax international@abo.fi University of Oulu P.O. Box 8000 FIN University of Oulu Tel

12 Helsinki University of Technology Fax international.office@oulu.fi P.O. Box 1100 (Otakaari 1, Espoo) FIN HUT Tel Fax kv-info@hut.fi Lappeenranta University of Technology P.O. Box 20 FIN Lappeenranta Tel Fax ibtm@lut.fi / Tampere University of Technology Korkeakoulunkatu 10 P.O. Box 527 FIN Tampere Tel Fax interoff@tut.fi Ministry of Education P.O. Box 29 (Meritullinkatu 10) FIN Government Tel or Fax National Board of Education P.O. Box 380 (Hakaniemenkatu 2) FIN Helsinki Tel Fax opetushallitus@oph.fi Άσκηση επαγγέλµατος Το επάγγελµα του µηχανικού περιλαµβάνεται στο πεδίο εφαρµογής του γενικού συστήµατος αναγνώρισης των πτυχίων. εν υπόκειται σε ιδιαίτερους κανόνες στη Φινλανδία, συνεπώς µπορεί να ασκηθεί χωρίς να απαιτείται κατά κανόνα η χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλµατος [7]. The Finnish Association of Graduate Engineers: The Union of Professional Engineers in Finland: The Association of Swedish-speaking Engineers in Finland: Αναγνώριση και ισοτιµία πτυχίων Κάθε µηχανικός έχει το δικαίωµα να επωφεληθεί από την αναγνώριση των πτυχίων σύµφωνα µε τις Κοινοτικές Οδηγίες, αν οι επαγγελµατικοί τίτλοι τού επιτρέπουν να ασκήσει το επάγγελµα του µηχανικού στη χώρα προέλευσης. Αντικείµενο της αναγνώρισης αποτελεί ο τίτλος ή το σύνολο των τίτλων που δίνουν πρόσβαση στο επάγγελµα του µηχανικού στο κράτος µέλος προέλευσης [7]. Το κράτος υποδοχής µπορεί να ζητήσει την υποβολή σε περίοδο άσκησης ή εξετάσεις καταλληλότητας, (κατ' επιλογή του υποψηφίου), εφόσον υπάρχουν

13 ουσιώδεις διαφορές µεταξύ της εκπαίδευσης στη χώρα προέλευσης και στο κράτος υποδοχής. Η ύπαρξη τέτοιων διαφορών δικαιολογεί την εφαρµογή µέτρων αντιστάθµισης, αλλά δεν δικαιολογεί την άρνηση της αναγνώρισης [7]. Στην περίπτωση αυτή οι αρχές της χώρας υποδοχής έχουν προθεσµία τεσσάρων µηνών για να απαντήσουν στην αίτηση για αναγνώριση των προσόντων. Σε περίπτωση άρνησης, η απόφαση θα πρέπει να είναι αιτιολογηµένη και δίνεται η δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη σύµφωνα µε τους ισχύοντες κανόνες στη χώρα υποδοχής. Η έλλειψη απόφασης εντός της προθεσµίας των τεσσάρων µηνών θεωρείται ως έµµεση απόρριψη. Τα κοινοτικά θεσµικά όργανα δεν έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν διοικητικές αποφάσεις που έχουν λάβει οι εθνικές αρχές. Μόνο τα αρµόδια εθνικά όργανα µπορούν να ακυρώσουν µια απόφαση απόρριψης της αίτησης για την αναγνώριση των επαγγελµατικών σας πτυχίων. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού ικαστηρίου περιορίζονται στο να αναγνωρίσουν την παράβαση ενός κράτους λόγω κακής εφαρµογής του κοινοτικού δικαίου ή της ύπαρξης εθνικής νοµοθεσίας που είναι ασυµβίβαστη µε το κοινοτικό δίκαιο. Εναπόκειται στις αρχές του εν λόγω κράτους να τροποποιηθούν οι µεµονωµένες αποφάσεις που έχουν λάβει σύµφωνα µε πρακτική ή νοµοθεσία που έχει καταδικαστεί από το ικαστήριο [7]. Μετά την αναγνώριση των επαγγελµατικών πτυχίων, µπορεί να υποβληθεί υποψηφιότητα για θέση µηχανικού όπως και οι κάτοχοι εθνικών πτυχίων, µε τα ίδια δικαιώµατα και τις ίδιες υποχρεώσεις. The Finnish Association of Graduate Engineers: The Union of Professional Engineers in Finland: The Association of Swedish-speaking Engineers in Finland: National Board of Education Αρχιτέκτονες Σπουδές-τίτλοι-ειδικότητες Οι σπουδές της αρχιτεκτονικής στη Φινλανδία παρέχονται από τρία εκπαιδευτικά ιδρύµατα και διαρκούν 5-6 έτη. Οι σπουδές συνήθως περιλαµβάνουν θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση. University of Oulu P.O. Box 8000 FIN University of Oulu Tel Fax international.office@oulu.fi Helsinki University of Technology P.O. Box 1100 (Otakaari 1, Espoo) FIN HUT Tel

14 Fax kv-info@hut.fi Tampere University of Technology Korkeakoulunkatu 10 P.O. Box 527 FIN Tampere Tel Fax interoff@tut.fi Άσκηση επαγγέλµατος Η αρχιτεκτονική και το επάγγελµα του αρχιτέκτονα στη Φινλανδία δεν υπόκεινται σε κανόνες. Συνεπώς η άσκηση του επαγγέλµατος είναι ελεύθερη [7]. The Finnish Association of Architects The Association of Finnish Architectural Offices: Αναγνώριση και Ισοτιµία πτυχίων Το επάγγελµα του αρχιτέκτονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτεται από την οδηγία 85/384/ΕΟΚ του Συµβουλίου, της 10ης Ιουνίου Για την αναγνώρισή του βάσει της οδηγίας αυτής, θα πρέπει τα σχετικά τυπικά προσόντα να προβλέπονται στο άρθρο 11 της οδηγίας ή στην ανακοίνωση που προβλέπεται από το άρθρο 7 [7]. Ωστόσο, η εν λόγω οδηγία δεν περιέχει πλήρη εναρµόνιση της εκπαίδευσης για αρχιτέκτονες. Μπορούν συνεπώς να υπάρχουν και άλλα προγράµµατα σπουδών αρχιτεκτονικής που δεν συµφωνούν µε την οδηγία αυτή, αλλά είναι απόλυτα νόµιµα. Οι σπουδές αυτές (και τα σχετικά πτυχία που τις επιβεβαιώνουν) µπορούν να αναγνωριστούν βάσει του άρθρου 52 της συνθήκης ΕΚ, όπως ερµηνεύθηκε από το Ευρωπαϊκό ικαστήριο στην απόφασή του της 7ης Μαΐου 1991 στην υπόθεση C- 340/89 «Βλασσοπούλου». Σύµφωνα µε τη νοµολογία αυτή το κράτος µέλος υποδοχής είναι υποχρεωµένο να λάβει υπόψη, όταν του υποβάλλεται αίτηση άσκησης επαγγέλµατος που υπόκειται σε κανόνες από την πλευρά µετακινούµενου, ο οποίος έχει το δικαίωµα να ασκεί το ίδιο επάγγελµα στο κράτος καταγωγής ή προέλευσης, τα πτυχία, πιστοποιητικά και άλλους τίτλους που κατέχει ο υποψήφιος, καθώς και την επαγγελµατική του πείρα. Εάν αυτά τα τυπικά προσόντα ισοδυναµούν µε αυτά που απαιτεί η εθνική νοµοθεσία για την άσκηση του επαγγέλµατος του αρχιτέκτονα θα πρέπει να παρέχεται η ίδια άδεια και στον µετακινούµενο. Εάν δεν συµβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να καλύψει τα κενά της εκπαίδευσής του. Τελικά, οποιαδήποτε διοικητική απόφαση θα πρέπει να είναι αιτιολογηµένη και να δίνει τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής, ώστε να ελεγχθεί αν είναι σύµφωνη µε το κοινοτικό δίκαιο [7].

15 Η αναγνώριση που προβλέπεται από την οδηγία (καθώς κι αυτή που βασίζεται απευθείας στο άρθρο 52 της συνθήκης ΕΚ) δεν ισχύει για πτυχία που έχουν αποκτηθεί από υπηκόους της Κοινότητας σε κράτος εκτός της Ένωσης. Όταν το πτυχίο έχει αποκτηθεί σε τρίτη χώρα η αναγνώρισή του είναι προαιρετική και εµπίπτει στην αρµοδιότητα κάθε κράτους µέλους. Η αναγνώριση ενός πτυχίου τρίτης χώρας από ένα κράτος µέλος δεν υποχρεώνει και τα άλλα κράτη µέλη να αναγνωρίσουν το πτυχίο αυτό. Ο νοµικός ορισµός της αρχιτεκτονικής, καθώς και το νοµικό καθεστώς του επαγγέλµατος του αρχιτέκτονα (για παράδειγµα δικαιώµατα, υποχρεώσεις, αρµοδιότητες, ασυµβίβαστο) καθορίζονται από την εθνική νοµοθεσία του κράτους µέλους υποδοχής. Συνεπώς, το νοµικό καθεστώς του µετακινούµενου θα είναι το ίδιο µε αυτό των επαγγελµατιών που έχουν αποκτήσει τα τυπικά προσόντα τους στο κράτος µέλος υποδοχής. Αυτό µπορεί να έχει ως συνέπεια να µην διαθέτει ο µετακινούµενος στο κράτος υποδοχής ορισµένες αρµοδιότητες που είχε στο κράτος µέλος καταγωγής ή προέλευσης [7]. The Finnish Association of Architects The Association of Finnish Architectural Offices: Εργασιακές σχέσεις Μηχανικοί Η έντονη ανάπτυξη της Φινλανδίας στους τοµείς της τεχνολογίας και των επικοινωνιών προσδίδει στο επάγγελµα του µηχανικού ιδιαίτερη σηµασία. Το 85% των µηχανικών στη χώρα απασχολείται στον ιδιωτικό τοµέα, 12% εργάζεται στο δηµόσιο, ενώ 3% ασκεί ελεύθερο επάγγελµα [14]. Συγκεκριµένα, οι µηχανικοί απορροφούνται στον κατασκευαστικό τοµέα (5%), στην έρευνα και την ανάπτυξη (8%), στη διεύθυνση επιχειρήσεων (10%), στη λειτουργία και συντήρηση εξοπλισµού (12%), στο εµπόριο ή στα οικονοµικά (17%), σε µελέτες (32%), στη διδασκαλία (3%) ή εκτελούν άλλες αρµοδιότητες του µηχανικού (11%) [14]. Στον ιδιωτικό τοµέα οι µισθοί καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά, ενώ στο δηµόσιο καθορίζονται από συλλογικές συµβάσεις εργασίας. Το ύψος ενός µέσου µισθού µηχανικού στη Φινλανδία είναι ίσο µε περίπου ίσο µε 3000 [17]. Η εθνική νοµοθεσία αναφορικά µε την κατασκευή δηµοσίων έργων ή άλλων ειδικών θεµάτων καθορίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός από τα ηλεκτρικά έργα, τα οποία επιβλέπονται από το Υπουργείο Βιοµηχανίας.

16 Αρχιτέκτονες Οι αρχιτέκτονες στη Φινλανδία µπορούν να εργαστούν σε τεχνικές εταιρίες ή γραφεία, στο δηµόσιο τοµέα ή να ασκήσουν ελεύθερο επάγγελµα. Στον ιδιωτικό τοµέα οι αποδοχές τους προσδιορίζονται µε ιδιωτικά συµφωνητικά, ενώ στο δηµόσιο τοµέα ισχύουν συλλογικές συµβάσεις εργασίας. Το ύψος ενός µέσου µισθού αρχιτέκτονα στη Φινλανδία είναι περίπου ίσο αυτό του µηχανικού (3000 ) [18] Ασφάλιση Μηχανικοί Η φινλανδική κοινωνική ασφάλιση περιλαµβάνει τις κοινωνικές ασφαλίσεις, την κοινωνική πρόνοια και τις δηµόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγιεινής. Στη συνέχεια παρατίθεται µία σύνοψη των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχουν οι εν λόγω οργανισµοί. Στη Φινλανδία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες υγιεινής είναι συνήθως στην αρµοδιότητα των δήµων. Για παράδειγµα, η συνδροµή ηλικιωµένων και µειονεκτούντων ατόµων, όπως και η φύλαξη παιδιών, είναι αρµοδιότητα των κοινωνικών υπηρεσιών του δήµου. Οι βασικές υπηρεσίες υγιεινής στους δήµους επικεντρώνονται συνήθως σε ιατρικά κέντρα που διαχειρίζεται αυτόνοµα ο δήµος ή σε συνεργασία µε γειτονικούς δήµους. Πέρα από τις δηµόσιες υπηρεσίες υπάρχει και ιδιωτική συνδροµή. Κάθε δήµος πρέπει να συµβάλλεται µε ένα νοσοκοµειακό κέντρο για ειδικευµένη νοσοκοµειακή περίθαλψη και υπηρεσίες νοσοκοµείου. Το δικαίωµα πρόσβασης στις κοινωνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες υγιεινής εξαρτάται από τη διαµονή στο δήµο και διέπεται από τη σχετική νοµοθεσία. Στη Φινλανδία, η κοινωνική ασφάλιση περιλαµβάνει δύο συστήµατα συντάξεων που καθορίζονται από τη σχετική νοµοθεσία: την κοινωνική σύνταξη, που βασίζεται στη διαµονή, και τη σύνταξη γήρατος που βασίζεται στο εισόδηµα. Στις κοινωνικές ασφαλίσεις συµπεριλαµβάνονται επίσης η ασφάλιση ασθένειας, η ασφάλεια ατυχηµάτων και η ασφάλεια κατά της ανεργίας. Στόχος των υποχρεωτικών κοινωνικών ασφαλίσεων είναι να καλύπτουν όλους τους πολίτες, σε θέµατα γήρατος, ασθένειας, ατυχηµάτων και επαγγελµατικών ασθενειών, ανεργίας και οικονοµικών ζηµιών λόγω του θανάτου του επικεφαλής της οικογένειας, στο πλαίσιο των προαναφερθέντων νόµων. Η κοινωνική ασφάλιση καλύπτει τις κοινωνικές συντάξεις, τις αποζηµιώσεις ασθένειας και µητρότητας, και τα βασικά ηµερήσια επιδόµατα ανεργίας. Οι βασικές αυτές

17 εγγυήσεις αναγνωρίζονται σε όλα τα πρόσωπα που διαµένουν στη Φινλανδία, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους. Οι ενισχύσεις που καταβάλλονται από την κοινωνική ασφάλιση χρηµατοδοτούνται από τους εργοδότες και από τις εισφορές των ασφαλιζοµένων, που παρακρατούνται κατά τη δήλωση των εισοδηµάτων. Η σχετική χρηµατοδότηση συµπληρώνεται από το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι συντάξεις γήρατος που βασίζονται στο εισόδηµα και απευθύνονται στους µισθωτούς και τους επιχειρηµατίες, χορηγούνται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οργανισµούς και συνταξιοδοτικά ταµεία. Ο οργανισµός αναφοράς είναι το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πρόνοιας, σύµφωνα µε το νόµο σε ό,τι αφορά τις συντάξεις γήρατος. Οι εργοδότες είναι υποχρεωµένοι να καταβάλουν εισφορά για σύνταξη γήρατος των υπαλλήλων τους. Η εισφορά του εργαζοµένου αντιπροσωπεύει το 4% των αποδοχών του και παρακρατείται στην πηγή από τον εργοδότη. Οι εργοδότες από την πλευρά τους είναι υποχρεωµένοι να ενταχθούν σε συνταξιοδοτικό πρόγραµµα σε ατοµική βάση. Οι εργοδότες είναι εξάλλου υποχρεωµένοι να ασφαλίσουν κατά των εργατικών ατυχηµάτων τους υπαλλήλους τους. Οι ασφάλειες κατά ατυχηµάτων πραγµατοποιούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Εκτός από το γενικό σύστηµα ασφάλισης κατά της ανεργίας, υπάρχει στη Φινλανδία και ένα προαιρετικό σύστηµα ασφάλισης κατά της ανεργίας που βασίζεται στο εισόδηµα µέσω ειδικών ταµείων που διαχειρίζονται τα συνδικάτα. Για να γίνει εγγραφή στην κοινωνική ασφάλιση βάσει της διαµονής, θα πρέπει γενικά να έχει γίνει εγγραφή προηγουµένως στο αρµόδιο φινλανδικό γραφείο και στη συνέχεια να ζητηθεί µέσω ειδικού εντύπου από το τοπικό γραφείο κοινωνικής ασφάλισης να γίνει η εγγραφή στην ασφάλιση ασθένειας. Κατά την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να παρουσιαστεί διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας. Μετά την εγγραφή στην ασφάλιση ασθένειας ο ασφαλιζόµενος έχει πρόσβαση σε όλες τις παροχές που προβλέπει η φινλανδική νοµοθεσία. Ασφάλιση συντάξεων γήρατος βάσει του εισοδήµατος: Elδketurvakeskus Opastinsilta 7 PL Helsinki Puh: Κοινωνικές συντάξεις: Kansanelδkelaitos Koskelantie 5 PL Helsinki Puh: Finnish Centre for Pensions: Ασφαλίσεις κατά των εργατικών ατυχηµάτων: Tapaturmavakuutuslaitosten Liitto Bulevardi Helsinki Social Insurance Institution:

18 Αρχιτέκτονες Στους αρχιτέκτονες η υγειονοµική περίθαλψη περιλαµβάνει ακριβώς ότι και για τους µηχανικούς, επειδή το σύστηµα αφορά όλους τους πολίτες που µένουν στη Φινλανδία ανεξάρτητα από το επάγγελµά τους Φορολόγηση Στη Φινλανδία ο τρόπος φορολόγησης είναι ενιαίος για όλους τους εργαζόµενους. Οι µόνιµοι κάτοικοι της Φινλανδίας οφείλουν να καταβάλουν φόρο εισοδήµατος για όλα τα εισοδήµατα που αποκτούν στη Φινλανδία και στην αλλοδαπή. Πάντως, η Φινλανδία έχει συνάψει συµφωνίες µε όλα τα υπόλοιπα κράτη µέλη προκειµένου να αποφευχθούν οι περιπτώσεις διπλής φορολογίας επί του ιδίου εισοδήµατος. Εάν συνεπώς αποκτηθούν εισοδήµατα σε άλλο κράτος µέλος, ο φορολογούµενος υποχρεούται καταρχήν να καταβάλει φόρο για τα εν λόγω εισοδήµατα µόνο σε αυτό το κράτος µέλος [7]. Φορολογητέα είναι τα εισοδήµατα που αποκτώνται κατά τη διάρκεια ενός φορολογικού έτους (συµπίπτει µε το ηµερολογιακό έτος). Το φορολογητέο εισόδηµα διαιρείται σε δύο κατηγορίες: εισόδηµα από κεφάλαιο και εισόδηµα από εργασία. Το εισόδηµα από κεφάλαιο υπόκειται στον εθνικό φόρο εισοδήµατος και φορολογείται µε ενιαίο συντελεστή. Το εισόδηµα από την εργασία υπόκειται στον εθνικό φόρο εισοδήµατος και φορολογείται βάσει προοδευτικού συντελεστή, καθώς και σε δηµοτικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται βάσει αναλογικού συντελεστή. Κατά τον υπολογισµό του φόρου, προβλέπεται η δυνατότητα έκπτωσης δαπανών, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα και άλλων εκπτώσεων και εκπτώσεων φόρου ανάλογα µε την προσωπική σας κατάσταση [7]. Προβλέπεται κράτηση φόρου στην πηγή βάσει ενιαίου συντελεστή για τα κέρδη από εγχώριες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ο φόρος αυτός αφαιρείται από τον συνολικό φόρο εισοδήµατος που πρέπει να καταβάλει ο φορολογούµενος. Επίσης, για τους περισσότερους τόκους από καταθέσεις σε φινλανδικές τράπεζες και τις επενδύσεις σε οµόλογα του φινλανδικού δηµοσίου παρακρατείται φόρος στην πηγή, ο οποίος υπολογίζεται βάσει ενιαίου συντελεστή. Το υποκείµενο στο φόρο αυτό εισόδηµα δεν αποτελεί µέρος της φορολογικής βάσης για τον υπολογισµό του φόρου εισοδήµατος και το κεφάλαιο δεν συµπεριλαµβάνεται στη φορολογική βάση, η οποία υπολογίζεται για τον φόρο περιουσίας [7].

19 Για τους µισθωτούς ο εργοδότης παρακρατεί φόρο εισοδήµατος από τις αµοιβές ή τον µισθό και τον καταβάλει για λογαριασµό τους στην φορολογική αρχή. Ο εν λόγω παρακρατούµενος φόρος αφαιρείται από τον συνολικό οφειλόµενο φόρο εισοδήµατος για ολόκληρο το έτος και για πολλούς µισθωτούς η κράτηση αυτή σηµαίνει πλήρη και οριστική εξόφληση του οφειλόµενου εκ µέρους τους φόρου εισοδήµατος [7]. Οι αυτοαπασχολούµενοι οφείλουν να προκαταβάλουν φόρο έναντι των εισοδηµάτων τους σύµφωνα µε ένα σύστηµα εκτίµησης του φόρου για το τρέχον έτος, το οποίο βασίζεται στην αντίστοιχη φορολογική υποχρέωση του προηγούµενου έτους. Ο φόρος αυτός καταβάλλεται σε δόσεις και τα σχετικά ποσά αφαιρούνται στο τέλος του έτους από τον συνολικό φόρο εισοδήµατος [7]. Οι φορολογούµενοι οφείλουν να συµπληρώσουν φορολογική δήλωση µέχρι τις 31 Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος και οι φορολογικές αρχές αποστέλλουν εκκαθαριστικό σηµείωµα µέχρι τις 31 Οκτωβρίου του ιδίου έτους [7]. Είναι επίσης δυνατή η αποκαλούµενη διαδικασία της αξιολόγησης του φόρου, στο πλαίσιο της οποίας οι φορολογικές αρχές κάνουν πρόταση αξιολόγησης του φόρου, η οποία πρέπει να ελεγχθεί, να διορθωθεί και να συµπληρωθεί από τον φορολογούµενο ανάλογα µε την περίπτωση. Η πρόταση αυτή συνιστά τη φορολογική δήλωση. Εάν πρέπει να καταβληθεί επιπλέον φόρος πέραν των ήδη καταβληθέντων βάσει των συστηµάτων κράτησης στην πηγή ή εκτίµησης, αυτός πρέπει να καταβληθεί σε δύο δόσεις: η πρώτη στο τέλος του έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος και η δεύτερη στις αρχές του εποµένου έτους [7]. Ακόµη, τα µέλη της ευαγγελικής ή λουθηρανικής εκκλησίας ή της ορθόδοξης εκκλησίας υπόκεινται σε εκκλησιαστικό φόρο επί των εισοδηµάτων τους βάσει ενιαίου συντελεστή. Οι συντελεστές ποικίλλουν ανάλογα µε τον τόπο κατοικίας του φορολογουµένου [7]. Εάν η καθαρή περιουσία (δηλαδή η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων µετά την αφαίρεση των υποχρεώσεων) του φορολογούµενου υπερβαίνει ένα ελάχιστο ποσό στις 31 εκεµβρίου του φορολογικού έτους, πρέπει να καταβληθεί και φόρος περιουσίας, ο οποίος υπολογίζεται βάσει ενιαίου συντελεστή [7]. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται βάσει της αξίας του ακινήτου και την είσπραξή του αναλαµβάνουν οι δηµοτικές αρχές. Οι σχετικοί συντελεστές ποικίλλουν ανάλογα µε τον τόπο κατοικίας του φορολογουµένου [7]. Εάν γίνει µεταβίβαση περιουσίας είτε µέσω κληρονοµιάς, είτε µέσω δωρεάς µεταξύ ζώντων, πιθανώς να χρειαστεί να καταβληθεί φόρος, ο οποίος υπολογίζεται βάσει της τρέχουσας αξίας του περιουσιακού στοιχείου [7].

20 Finnish National Tax Administration: Παραµεθόριοι εργαζόµενοι Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζοµένων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρµόζεται και στους παραµεθόριους εργαζοµένους, δηλαδή στα άτοµα που εργάζονται σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφορετική από εκείνη στην οποία διαµένουν. Ωστόσο, ο ορισµός του παραµεθόριου εργαζοµένου είναι δυνατόν να ποικίλλει ανάλογα µε τον τοµέα (π.χ. φορολογικό δίκαιο, δικαίωµα διαµονής, κοινωνική νοµοθεσία, κτλ.). Λόγω της ειδικής κατάστασης των παραµεθόριων εργαζοµένων, οι οποίοι εξ ορισµού απασχολούνται σε µία χώρα διαφορετική από εκείνη στην οποία διαµένουν, το κοινοτικό δίκαιο δεν απαιτεί από την χώρα εργασίας την έκδοση αδειών διαµονής. Πάντως, οι αρµόδιες αρχές µπορούν να εκδίδουν µια ειδική άδεια [7]. Η έννοια του παραµεθόριου εργαζοµένου δεν ορίζεται µε ιδιαίτερα σαφή τρόπο όσον αφορά στο δικαίωµα διαµονής. Ως παραµεθόριος εργαζόµενος νοείται οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο, ενώ έχει την κατοικία του σε κάποιο κράτος µέλος, στο οποίο συνήθως επιστρέφει καθηµερινά ή τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα, εργάζεται σε ένα άλλο κράτος-µέλος [7]. Οι κοινοτικοί κανόνες για την κοινωνική ασφάλιση περιλαµβάνουν συγκεκριµένες διατάξεις για τους παραµεθόριους εργαζοµένους. Ο κοινοτικός ορισµός του παραµεθόριου εργαζοµένου (που χρησιµοποιείται στην κοινοτική νοµοθεσία για το συντονισµό των συστηµάτων κοινωνικής ασφάλισης) αναφέρει ότι πρόκειται για µισθωτούς ή αυτοαπασχολουµένους, οι οποίοι ασκούν κάποια επιχειρηµατική δραστηριότητα σε ένα κράτος µέλος διαφορετικό από εκείνο της κατοικίας τους και στο οποίο επιστρέφουν µια φορά τουλάχιστον την εβδοµάδα. Ο παραµεθόριος εργαζόµενος καλύπτεται από την ευρωπαϊκή νοµοθεσία περί κοινωνικής ασφάλισης κατά τον ίδιο τρόπο όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες προσώπων που αναφέρονται στις διατάξεις αυτές. Ωστόσο, ισχύουν ειδικοί κανόνες για τις παροχές ασθένειας και τα επιδόµατα ανεργίας. Συγκεκριµένα, ο παραµεθόριος εργαζόµενος δικαιούται να λάβει παροχές ασθένειας σε είδος είτε στη χώρα διαµονής του, είτε στη χώρα εργασίας του. Εάν είναι άνεργος, επίδοµα ανεργίας δικαιούται αποκλειστικά και µόνο στη χώρα διαµονής του [7]. Ο φόρος εισοδήµατος των φυσικών προσώπων δεν είναι εναρµονισµένος σε κοινοτικό επίπεδο. Εξακολουθεί να διέπεται από τις επιµέρους εθνικές νοµοθεσίες και

21 από πολυάριθµες διµερείς συµβάσεις µε σκοπό την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Έστω κι αν δεν υπάρχει εναρµόνιση, αυτές οι ρυθµίσεις πρέπει να συµµορφώνονται µε τις θεµελιώδεις αρχές του κοινοτικού δικαίου, ειδικότερα µε την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζοµένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και µε την αρχή της ίσης µεταχείρισης [7]. υνάµει των φορολογικών συµβάσεων που έχουν συναφθεί µεταξύ των κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εισόδηµα που αποκτούν οι παραµεθόριοι εργαζόµενοι µπορεί να φορολογηθεί και στις δύο ή µόνο στη µία χώρα. Στην πρώτη περίπτωση, ο φόρος που καταβάλλεται στη µία χώρα λαµβάνεται υπόψη για τον προσδιορισµό των φόρων που οφείλονται στην άλλη χώρα (για να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση του ιδίου εισοδήµατος). Ο ορισµός του παραµεθόριου εργαζοµένου είναι ιδιαίτερα περιοριστικός στο συγκεκριµένο θέµα και, πολύ συχνά εξαρτάται, ανάλογα µε την εφαρµοστέα σύµβαση, από το εάν ο εργαζόµενος κατοικεί και/ή απασχολείται σε µία παραµεθόριο περιοχή και πόσο συχνά επιστρέφει στη χώρα διαµονής του [7]. Όταν οι εργαζόµενοι που δεν κατοικούν µόνιµα στη χώρα απασχόλησής τους (η κατηγορία αυτή µπορεί να είναι ευρύτερη από εκείνη των παραµεθόριων εργαζοµένων) φορολογούνται στη χώρα αυτή, η αρχή της µη διάκρισης που προβλέπεται στο κοινοτικό δίκαιο την υποχρεώνει, σε συγκεκριµένες περιπτώσεις, να τους αντιµετωπίζει µε τον ίδιο τρόπο µε τους εργαζοµένους που είναι µόνιµοι κάτοικοι. Αυτό συµβαίνει όταν ένας εργαζόµενος που δεν είναι µόνιµος κάτοικος βρίσκεται σε συγκρίσιµη κατάσταση µε εκείνη ενός µονίµου κατοίκου, δηλαδή όταν αποκτά το σύνολο ή σχεδόν το σύνολο των εισοδηµάτων του στη χώρα εργασίας του και τα εισοδήµατά του στη χώρα διαµονής του δεν είναι επαρκή ώστε να φορολογηθούν. Λαµβάνονται επίσης υπόψη η προσωπική και η οικογενειακή τους κατάσταση. Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, η χώρα απασχόλησης πρέπει να παρέχει στους εργαζοµένους που δεν είναι µόνιµοι κάτοικοι τις ίδιες φορολογικές ελαφρύνσεις, λόγω οικογενειακής κατάστασης, µε αυτές που παρέχει στους µόνιµους κατοίκους. Η φορολογική µεταχείριση των παραµεθόριων εργαζοµένων είναι µάλλον πολύπλοκη. Για το λόγο αυτό είναι προτιµότερο να ζητούνται συµβουλές από την τοπική φορολογική υπηρεσία στον τόπο εργασίας ή σε κάποιον ειδικό για φορολογικά θέµατα. Εάν ο παραµεθόριος εργαζόµενος δεν διαµένει στη Φινλανδία, αλλά εργάζεται εκεί, η Φινλανδία συνήθως έχει το δικαίωµα να φορολογήσει το εισόδηµα που προέρχεται

22 από την απασχόλησή του (µολονότι αυτό µπορεί να εξαρτάται από το χρόνο παραµονής του στη Φινλανδία). Ο µετακινούµενος µπορεί να δικαιούται ορισµένες ή όλες τις φορολογικές απαλλαγές που παρέχονται στους κατοίκους κατά τον υπολογισµό της οφειλής του, όσον αφορά στους φινλανδικούς εθνικούς και δηµοτικούς φόρους εισοδήµατος, που παρακρατούνται στην πηγή από τον εργοδότη. Εάν ο παραµεθόριος δεν διαµένει στη Φινλανδία, αλλά είναι εκεί αυτοαπασχολούµενος, η Φινλανδία µπορεί να δικαιούται να φορολογήσει το εισόδηµα που προέρχεται από τη µη µισθωτή απασχόλησή του (καθώς και άλλα εισοδήµατα από δανικές πηγές). Ο µετακινούµενος µπορεί επίσης να δικαιούται ορισµένες ή όλες τις φορολογικές απαλλαγές που παρέχονται στους κατοίκους. Ο φόρος συνήθως καταβάλλεται µέσω ενός συστήµατος προκαταρκτικών εκτιµήσεων σε δέκα µηνιαίες δόσεις Σχόλια-Παρατηρήσεις Η Φινλανδία παρέχει ιδανικές συνθήκες για την απασχόληση των µηχανικών, ειδικά σε τοµείς που άπτονται της έρευνας και των τεχνολογικών εξελίξεων. Η οικονοµική κατάσταση της χώρας σήµερα, αλλά και οι προβλέψεις για τη µελλοντική της πορεία εξασφαλίζουν γρήγορη απορρόφηση στην αγορά εργασίας µε ικανοποιητικές απολαβές Χρήσιµες διευθύνσεις Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται συνοπτικά οι κυριότερες χρήσιµες διευθύνσεις για τη Φινλανδία. Πληροφορίες για τη Φινλανδία Υπουργεία και δηµόσιοι οργανισµοί Ministry of Agriculture and Forestry Ministry of Defence Ministry of Education National Advisory Board on Research Ethics Ministry of the Environment Government Institute for Economic Research (VATT) Ministry of Finance Statistics Finland Tax Administration Directorate of Immigration Ministry of the Interior Ministry of Justice

23 Ministry of Foreign Affairs Ministry of Labour Office of the Ombudsman for Minorities Advisory Board on Health Care and Ethics (ETENE) Central Pension Security Institute Institute of Occupational Health Ministry of Social Affairs and Health Ministry of Trade and Industry Ministry of Transport and Communications Prime Minister s office ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ [1]: Ιστοσελίδα your window in Finland-virtual Finland [2]: Ministry of Education, Practical information about living and studying in Finland, [3] Στατιστική Υπηρεσία Φινλανδίας, Statistics Finland, Price statistics, [4]: Issues to consider before moving to Finland: expatriate issues, έκδοση του Υπουργείου Εργασίας στο διαδίκτυο, [5]: Ιστοσελίδα [6]: Ιστοσελίδα [7[: Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, [8]: Στατιστική Υπηρεσία Φινλανδίας, Statistics Finland, Labour Force Survey, [9]: Ministry of Labour, Finland s National Action Plan for Employment 2003, [10]: Ministry of Labour, Annual Report 2002, [11]: Advisory Board for Ethic Relations, Facts for foreigners working in Finland, [12]: AKAVA, SAK, STTK, Guide for foreigners working in Finland, [13]: The Finnish Association of Graduate Engineers, [14]: The Union of Professional Engineers in Finland, [15]: The Association of Finnish Architects, [16]: CIMO, Universities in Finland 2003-a brief guide, [17]: Invest-in-Finland, Finland s labour force responds to new challenges, [18]: Collegi d'arquitectes de Catalunya, έρευνα της COAC (UIA) για λογαριασµό του ισπανικού της τµήµατος µε αντικείµενο τις σπουδές και το επάγγελµα του αρχιτέκτονα στην Ευρώπη, 2000.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων»

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων» 12 Ιουνίου 2014 Νομοθεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσία H περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοθεσία 17.1.1957 Πρώτο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων 5.10.1964

Διαβάστε περισσότερα

Συντονισμός του Κυπριακού συστήματος Κοινωνικών ασφαλίσεων με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συντονισμός του Κυπριακού συστήματος Κοινωνικών ασφαλίσεων με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συντονισμός του Κυπριακού συστήματος Κοινωνικών ασφαλίσεων με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Στις 29 Απριλίου 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε και επίσημα τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 883/2004. Ο κανονισμός αυτός

Διαβάστε περισσότερα

Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα...

Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα... Οι κυριότερες αλλαγές φέτος...7 Αλλαγές για επιχειρήσεις...7 Αλλαγές για µισθωτούς...8 Αλλαγές για αγρότες...9 Αλλαγές για ακίνητα...9 Αφιέρωµα: Κάτοικοι εξωτερικού...10 Η δήλωση των συζύγων...12 Τι αλλάζει...14

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου 18/11/2014

Δελτίο Τύπου 18/11/2014 Δελτίο Τύπου 18/11/2014 Ο ΟΑΕΔ / EURES και η BBi Communication ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Φινλανδίας για απασχόληση στον τομέα της δημόσιας υγείας και περίθαλψης - Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές

Διαβάστε περισσότερα

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Το έντυπο Ε1! 12 αλλαγές,

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Το έντυπο Ε1! 12 αλλαγές, Φορολογικές δηλώσεις 2017: Το έντυπο Ε1! 12 αλλαγές, 10 SOS 5 Μάρτιος, 2017 Δώδεκα αλλαγές και νέους κωδικούς- έκπληξη που αφορούν τις απαλλαγές, τις εκπτώσεις, τα τεκμήρια διαβίωσης και το πόθεν έσχες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Πίνακας περιεχομένων Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις...3 Άρθρο 2: Είδη περιόδων πρακτικής άσκησης...3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΡ.20. Φορολογική Μεταρρύθμιση Κύπρου - Ιούλιος 2002 Αύγουστος 2006

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΡ.20. Φορολογική Μεταρρύθμιση Κύπρου - Ιούλιος 2002 Αύγουστος 2006 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΡ.20 Φορολογική Μεταρρύθμιση Κύπρου - Ιούλιος 2002 Αύγουστος 2006 Γενικά Η φορολογική μεταρρύθμιση του 2002 είναι η σημαντικότερη και η πιο ουσιαστική που έγινε από την εγκαθίδρυση

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμοί Ταμείου Υποτροφιών Thanos Hotels & Resorts και Round Table 7 Πάφου

Κανονισμοί Ταμείου Υποτροφιών Thanos Hotels & Resorts και Round Table 7 Πάφου Κανονισμοί Ταμείου Υποτροφιών Thanos Hotels & Resorts και Round Table 7 Πάφου Η φοιτητική χορηγία παραχωρείται βάσει των προνοιών που ορίζονται στον περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμο του 2015 (Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Γ Ανταγωνισµός ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Αυτή είναι η µετάφραση του µέρους του Πίνακα Αποτελεσµάτων για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορά την - Επικαιροποίηση Φθινόπωρο

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά µε τη συνέχιση της ασφάλισης των µισθωτών της επιχ/σης «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.»

Σχετικά µε τη συνέχιση της ασφάλισης των µισθωτών της επιχ/σης «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.» Σχετικά µε τη συνέχιση της ασφάλισης των µισθωτών της επιχ/σης «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ Α.Ε.» ΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΣΟ ΩΝ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 85/2007 Αριθµ. Πρωτ.: Α23/266/12/7-6-2007 Σας κοινοποιούµε

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της πρόσφατης ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης στους παράγοντες της επιχείρησης

Οι επιπτώσεις της πρόσφατης ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης στους παράγοντες της επιχείρησης ΜΑΪΟΣ 2016 Tax Alert Οι επιπτώσεις της πρόσφατης ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης στους παράγοντες της επιχείρησης Οι εξεταζόμενες αλλαγές Στις 8 Μαΐου 2016 το Ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ Ι. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η θεμελιώδης αρχή της μη εισαγωγής διακρίσεων λόγω ιθαγένειας εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1986L0378 EL 09.03.1997 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 24ης Ιουλίου 1986 για την εφαρµογή της αρχής της ίσης µεταχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 16 Ιουνίου 2011 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2011 Κατά το Α Τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.194.429

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ B. Αυτός ο οδηγός έχει συνταχθεί από ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία τρίτου µέρους ΚΥΠΡΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ Δεκέµβριος 2018 Οι πιο κάτω πληροφορίες αποτελούν ένα οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 10.6.2011 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Θέµα: Αναφορά 0752/2008, της Anneli Manner, φινλανδικής ιθαγένειας, η οποία συνοδεύεται από 1 υπογραφή, σχετικά µε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Τεχνολόγων Τροφίµων- Τεχνολόγων ιατροφής-αποφοίτων Σχολών Τριτοβάθµιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που απασχολούνται σε Βιοµηχανικές, Βιοτεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Π.Κ. 68/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Π.Κ. 68/ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Π.Κ. 68/13-7-2000 ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2000-2001 Στην Αθήνα σήμερα 30 Ιουλίου 2000 οι υπογράφοντες αφενός Λευτέρης Αντωνακόπουλος, Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Ε.Φ.Ε.Ε.Α Φορολογικό Πανόραμα «φορολογία νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» υποκείµενα του φόρου νοµικά πρόσωπα:

Π.Ο.Φ.Ε.Ε. Ε.Φ.Ε.Ε.Α Φορολογικό Πανόραμα «φορολογία νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων» υποκείµενα του φόρου νοµικά πρόσωπα: υποκείµενα του φόρου νοµικά πρόσωπα: α) οι κεφαλαιουχικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ηµεδαπή ή την αλλοδαπή, β) οι προσωπικές εταιρείες που συστήθηκαν στην ηµεδαπή ή την αλλοδαπή, γ) τα µη κερδοσκοπικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016)

ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016) ΕΙΣΦΟΡΕΣ στον ΟΑΕΕ από 1/1/2017 για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα (Άρθρο 39 Ν. 4387/2016) Από 1/1/2017 αλλάζει ριζικά ο τρόπος υπολογισμού και καταβολής των εισφορών των επαγγελματιών στον

Διαβάστε περισσότερα

ΈΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α

ΈΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α ΜΕΛΕΤΕΣ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΈΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΕΣΟ Α 1. Ισχύουσες διατάξεις Με τις διατάξεις της παραγράφου 45 του άρθρου 3 του Ν. 4110/2013 προστέθηκε υποπερίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος για τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας είναι το παγκόσμιο εισόδημα τους.

Αντικείμενο της φορολογίας εισοδήματος για τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας είναι το παγκόσμιο εισόδημα τους. Η εργασία στο εξωτερικό αποτελεί μία επιλογή συχνά συναντώμενη στην ελληνική πραγματικότητα και στη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα. Το ζήτημα της φορολόγησης των κατοίκων του εξωτερικού, εκ των πραγμάτων,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση Συνέπειες νομοθετικό πλαίσιο, (Εθνικό Κοινοτικό) Το ΕΘΝΙΚΟ και ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ νοµοθετικό πλαίσιο. I. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Α. Ο Ν. 2859/2000, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4336/2015 και

Διαβάστε περισσότερα

Νόμος 1296/1982 Για την ασφάλιση ανασφάλιστων ομάδων Ν.1422/1984 Ν.1745/1987 Ν. 2556/1997 Άρθρο 1. -

Νόμος 1296/1982 Για την ασφάλιση ανασφάλιστων ομάδων Ν.1422/1984 Ν.1745/1987 Ν. 2556/1997 Άρθρο 1. - Νόμος 1296/1982 «Για την ασφάλιση ανασφάλιστων ομάδων» (ΦΕΚ 128, τ. Α ), όπως τροποποιήθηκε με το Ν.1422/1984 «Ενοποίηση των Παραρτημάτων του Κλάδου Ασφάλισης κατά της Ασθένειας Δημοτικών και Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Βασικές αρχές

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Βασικές αρχές ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Βασικές αρχές Ποιοι είμαστε Η Eurobank Business Services, με παρουσία 12 ετών και ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά, στον τομέα της Έκδοσης και Διαχείρισης Μισθοδοσίας, δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 26.09.2008 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 1116/2001, του Siegfried Missalla, γερμανικής ιθαγένειας, σχετικά με τη φορολόγηση από τη φινλανδική κυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα

Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα Η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα Γιώργος Α. Κοροµηλάς Φορολογικός Σύµβουλος, Συγγραφέας 1. Ισχύουσες διατάξεις Με τις διατάξεις της παραγράφου 45 του άρθρου 3 του Ν. 4110/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 13 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 13 Ιουνίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Ιουνίου 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Α Τρίμηνο 2013 Κατά το Α Τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.595.921

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25. "Για την ασφάλιση ασθένειας των γεωργικών εργατών"

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25. Για την ασφάλιση ασθένειας των γεωργικών εργατών ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 25 "Για την ασφάλιση ασθένειας των γεωργικών εργατών" Η Γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το ιοικητικό Συµβούλιο του ιεθνούς Γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος

Ημερίδα 2014. Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος Ημερίδα 2014 Κώδικας Φορολογίας Εισοδήµατος (Κ.Φ.Ε.) Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) Ορίζεται η έννοια του φορολογικού έτους το οποίο ταυτίζεται με το ημερολογιακό έτος. Καταργούνται οι έννοιες διαχειριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ Βασικές αρχές

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ Βασικές αρχές ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΣΕΡΒΙΑΣ Βασικές αρχές Ποιοι είμαστε Η Eurobank Business Services, με παρουσία 12 ετών και ηγετική θέση στην Ελληνική αγορά, στον τομέα της Έκδοσης και Διαχείρισης Μισθοδοσίας, δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Επεξήγηση των όρων που χρησιμοποιούνται Δικαιούχοι Πότε ο ασφαλισμένος μπορεί να αποταθεί για επίδομα ανεργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. www.geotrian.gr

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ. www.geotrian.gr ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ Η προθεσμία υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30 η Ιουνίου 2015 Στις περιπτώσεις θανάτου του φορολογούμενου ή μεταφοράς της κατοικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων Μεταπτυχιακών Φοιτητών για την 1 η κατεύθυνση σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων Πρακτική Άσκηση στο επάγγελμα των φοιτητών των Ελληνικών Πανεπιστημίων Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 36 παράγραφος 1 εδάφιο β του Ν. 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση ποιότητας των σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας τροποποιούμενων καταργούμενων διατάξεων. Τροποποιούνται ή καταργούνται τα κάτωθι άρθρα ή παράγραφοι άρθρων:

Πίνακας τροποποιούμενων καταργούμενων διατάξεων. Τροποποιούνται ή καταργούνται τα κάτωθι άρθρα ή παράγραφοι άρθρων: Πίνακας τροποποιούμενων καταργούμενων διατάξεων Τροποποιούνται ή καταργούνται τα κάτωθι άρθρα ή παράγραφοι άρθρων: Άρθρο 1 Τροποποίηση του άρθρου 8 του ν.4387/2016: «2. α. Ως συντάξιμες αποδοχές για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ. Προπτυχιακό επίπεδο

ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ. Προπτυχιακό επίπεδο ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΔΟΧΗΣ Το Ισραήλ κατέχει ένα αξιόλογο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως με κάποια από τα πανεπιστήμια του να κατατάσσονται στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια, έτσι συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

Άδεια και επίδοµα πατρότητας

Άδεια και επίδοµα πατρότητας Paternity leave and pay - Greek PL514 (Αναθ. 1) Άδεια και επίδοµα πατρότητας Βασική περίληψη 1 Η Κυβέρνηση έχει δεσµευτεί να βοηθήσει τους εργαζόµενους γονείς. Καθιερώθηκε το δικαίωµα άδειας και επιδόµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. σε χιλιάδες 4200 4150 4100 4050 4000 3950 3900 3850 3800 3750 3700

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. σε χιλιάδες 4200 4150 4100 4050 4000 3950 3900 3850 3800 3750 3700 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 13 Σεπτεµβρίου 2012 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Β Τρίµηνο 2012 Κατά το Β Τρίµηνο του 2012 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.793.147

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓ. ΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ Τρίμηνο 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓ. ΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ Τρίμηνο 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάς, 15 Δεκεμβρίου 2016 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓ Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει την Έρευνα Εργατικού Δυναμικοί για το Γ Τρίμηνο του 2016. Επισημαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρικές Σπουδές στην Ευρώπη

Ιατρικές Σπουδές στην Ευρώπη Ιατρικές Σπουδές στην Ευρώπη ΓΕΝΙΚΑ: Η Ιατρική είναι η επιστήµη και η τέχνη που ασχολείται µε τηνέρευνα και την εφαρµογή µεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2012

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 15 Μαρτίου 2012 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2011 Κατά το Τρίµηνο του 2011 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.932.790 άτοµα

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013. Συνέντευξη Τύπου. Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013 Συνέντευξη Τύπου Για την παρουσίαση της μελέτης του κ. Ρερρέ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Ο ελληνικός τουρισμός παραμένει διεθνώς ανταγωνιστικός και είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των Πτυχιούχων Εργοδηγών Χηµικών (Βοηθών Πτυχιούχων Εργοδηγών Χηµικών) ολόκληρης της Χώρας, πλην Μακεδονίας και Θράκης) (Πράξη Κατάθεσης Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑIΟΥ Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. Κανονισμοί

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ»

«ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» Α.Σ. «TEXNHMA» Ιστοσελίδα: http://tehnima.omegatechnology.gr/ ΕΤΑΙΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: ΚΕ.Α.ΕΠ. (ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) Ταχ. Δν/ση : Κυψέλης 16, 113 62, Αθήνα Τηλέφωνο : 210 8210419

Διαβάστε περισσότερα

πηγη esos.gr ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠ

πηγη esos.gr ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΣΘΟΥΣ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠ πηγη esos.gr Εγκύκλιο προς όλες τα υπουργεία και ΝΠΔΔ απέστειλε το υπ. Οικονομίας σχετικά με την παρακράτηση φόρου εισοδήματος από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές που καταβλήθηκαν στους

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013

Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013 Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος Νομικών προσώπων οικ. έτους 2013 Δήλωση εταιριών, κοινοπραξιών και κοινωνιών που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα Οι υπόχρεοι της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.2238/1994

Διαβάστε περισσότερα

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει

Εφόσον την 1.1.2002 οι παραπάνω µηνιαίοι µισθοί, όπως θα έχουν διαµορφωθεί την 31.12.2001, δεν εξασφαλίζουν επίπεδο αυξήσεως που να υπερβαίνει Πράξη Καταθ. Υπ.Εργασίας 153/28.12.2000: Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 18.12.2000 Για τους όρους αµοιβής και εργασίας των ΓΕΩΛΟΓΩΝ πτυχιούχων Ανωτάτων σχολών που απασχολούνται στις Βιοµηχανικές επιχ/σεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ

ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΧΑΠΙ ΗΣ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ 1 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΔΟΜΗ ΝΕΟΥ Κ.Φ.Ε ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)... 3. 1. Δικαιούχα πρόσωπα Προϋποθέσεις... 3. 2. Ποσό επιδόματος... 4. Πηγές...

Περιεχόμενα ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)... 3. 1. Δικαιούχα πρόσωπα Προϋποθέσεις... 3. 2. Ποσό επιδόματος... 4. Πηγές... Περιεχόμενα ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (Ε.Κ.Α.Σ.)... 3 1. Δικαιούχα πρόσωπα Προϋποθέσεις... 3 2. Ποσό επιδόματος... 4 Πηγές... 6 Συντακτική Ομάδα... 6 1 ΘΕΜΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας

ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας ΣΥΛΛOΓlKH ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των Οινολόγων όπως αυτοί ορίζονται από τον 1697/87, που απασχολούνται σε Επιχειρήσεις όλης της χώρας Στην Αθήνα σήµερα την 1η Σεπτεμβρίου 2008 οι υπογράφοντες αφενός Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

Τα ψέματα τελείωσαν και με το τέλος του καλοκαιριού έρχονται τα πρώτα ραβασάκια Σάββατο, 20 Αύγουστος :09

Τα ψέματα τελείωσαν και με το τέλος του καλοκαιριού έρχονται τα πρώτα ραβασάκια Σάββατο, 20 Αύγουστος :09 Τρεις έκτακτες εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό έρχονται μέσα στον Αύγουστο - Από 300 και πάνω η πρώτη δόση - Το... φιρμάνι θα λάβουν όσοι έχουν εισόδημα από 12.000 και πάνω - Αν πληρώσετε εφάπαξ και έγκαιρα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 2004-2005 Στην Αθήνα σήμερα 20 Ιουλίου 2004, οι υπογράφοντες αφενός Ιωάννης Δραπανιώτης, Γενικός Διευθυντής, ως εκπρόσωπος

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπαση εργαζομένων Ερωτήσεις για αποστέλλουσα επιχείρηση

Απόσπαση εργαζομένων Ερωτήσεις για αποστέλλουσα επιχείρηση I. Γενικές ερωτήσεις (Άρθρα 1 και 2) I.2. Ερωτήσεις για την αποστέλλουσα επιχείρηση Απόσπαση εργαζομένων Ερωτήσεις για αποστέλλουσα επιχείρηση 1. 1. 1 Ποιος θεωρείται ως εργαζόμενος σύμφωνα με το εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ Υποχρεώσεις Εργοδότη Επιχείρησης Οι επιχειρήσεις που συµµετέχουν, οφείλουν να διασφαλίζουν τα εξής: 1. Να εφαρµόζουν τις αρχές του Εθνικού Πλαισίου Ποιότητας για την Επαγγελµατική

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Μέτρα στήριξης των Κλάδων κλωστοϋφαντουργίας & Ειδών Ένδυσης στην Ισπανία.

Θέμα: Μέτρα στήριξης των Κλάδων κλωστοϋφαντουργίας & Ειδών Ένδυσης στην Ισπανία. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗΣ Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μαδρίτη, 9 Οκτωβρίου 2008 Αρ. Πρωτ.: Φ.1260/538 Θέμα: Μέτρα στήριξης των Κλάδων κλωστοϋφαντουργίας & Ειδών Ένδυσης στην Ισπανία. H πολιτική στήριξης των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ

ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2015-2016 Η Υπηρεσία Σπουδών και

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδια Για Την Εργοδότηση Ανέργων - Μάιος 2013

Σχέδια Για Την Εργοδότηση Ανέργων - Μάιος 2013 Σχέδια Για Την Εργοδότηση Ανέργων - Μάιος 2013 ΣΧΕΔΙΟ 1 ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Σύντομη Περιγραφή του Σχεδίου: Το Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2004 Επιτροπή Αναφορών 2009 1.06.2007 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 917/2001, του κ. Phelan, βρετανικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες ανωμαλίες όσον αφορά το δικαίωμα διαμονής

Διαβάστε περισσότερα

(1) Βοήθημα Ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών Ο.Α.Ε.Ε. Βοήθημα ανεργίας για 3 9 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ εφόσον:

(1) Βοήθημα Ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών Ο.Α.Ε.Ε. Βοήθημα ανεργίας για 3 9 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ εφόσον: (1) Βοήθημα Ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών Ο.Α.Ε.Ε. Βοήθημα ανεργίας για 3 9 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΑΕΕ εφόσον: διέκοψαν αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους από την 1.1.2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γενικές Πληροφορίες

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Γενικές Πληροφορίες EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Σχολική Μονάδα: 3ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΚΙΔΑΣ-

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ :«Ε.Κ.Α.Σ- Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 92 του Ν.4387/2016 και εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του για το έτος 2016».

ΘΕΜΑ :«Ε.Κ.Α.Σ- Γνωστοποίηση των διατάξεων του άρθρου 92 του Ν.4387/2016 και εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του για το έτος 2016». ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝ. ΑΣΦ/ΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Οργανισμός Ασφάλισης Ο.Α.Ε.Ε. Ελευθέρων Επαγγελματιών ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

που υλοποιεί η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

που υλοποιεί η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ» που υλοποιεί η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΥΑΓ. ΓΙΑΝΝΙΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Ο.Ε. ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Μ.6413 Φοροτεχνικός Σύµβουλος ΣΑΤΕ ΓΝΩΜΟ ΟΤΗΣΗ (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ) Αθήνα 25/7/2016 ΘΕΜΑ : Τρόπος φορολογίας και ασφαλιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλώ όπως εγκρίνετε την εγγραφή του παιδιού μου σε έναν από τους πιο κάτω Παιδικούς Σταθμούς της επιλογής μου :

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ. Παρακαλώ όπως εγκρίνετε την εγγραφή του παιδιού μου σε έναν από τους πιο κάτω Παιδικούς Σταθμούς της επιλογής μου : Ημερομηνία:.. Αρ. Πρωτοκόλλου:. ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ Παρακαλώ όπως εγκρίνετε την εγγραφή του παιδιού μου σε έναν από τους πιο κάτω Παιδικούς Σταθμούς της επιλογής μου : Α) Β) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΙΔΙΟΥ (όπως αναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. L 126/20 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αριθ. L 126/20 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αριθ. L 126/20 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 12. 5. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΓΔΟΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 10ης Απριλίου 1984 βασιζόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΦορολόγησηΜερισµάτων & Υπεραξίας Οµιλήτρια: Μαίρη Καραγιάννη Μιχαλοπούλου Tax Partner 15 Σεπτεµβρίου 2008 Φορολόγηση µερισµάτων Σχέδιο νόµου Page 1 Μερίσµατα ηµεδαπής Α.Ε. σε ηµεδαπά φυσικά πρόσωπα Παρακράτηση

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ. «ΣΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ» Ταχ. ν/ση : Κυψέλης 16 113 62 Αθήνα Τηλέφωνο : 210 8215853 Fax : 210 8215853 Ιστοσελίδες: www.keaep.gr E-mail: keaep@otenet.gr Αθήνα, 26/11/2012 Αρ. Πρωτ. εξερχόµενου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων

ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων Άρθρο 137 Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος... 1 Άρθρο 138 Ρυθμίσεις επί των τυχερών παιγνίων... 7 ΜΕΡΟΣ Β Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario) είναι η ακόλουθη:

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario) είναι η ακόλουθη: Ευκαιρίες στο Οντάριο (Opportunities Ontario): Επαρχιακό Πρόγραμμα Προτεινόμενων Υποψήφιων Μεταναστών (Provincial Nominee Programme) Πληροφορίες σχετικά με τους Φοιτητές εξωτερικού Οι μετανάστες φέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβαση για την ίση μεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών στην κοινωνική ασφάλεια, 1962 Νο

Σύμβαση για την ίση μεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών στην κοινωνική ασφάλεια, 1962 Νο Σύμβαση για την ίση μεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών στην κοινωνική ασφάλεια, 1962 Νο. 118 1 Υιοθετήθηκε την 28η Ιουνίου 1962 από τη Γενική Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά την 46η σύνοδό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Νεόφυτος Νεοφύτου

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Νεόφυτος Νεοφύτου ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚ0 ΠΛΑΣΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Νεόφυτος Νεοφύτου ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 12 ΜΗΝΕΣ Φόρος Εισοδήματος ΕΚΠΙΠΤΟΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus+ Κινητικότητα για Σπουδές. Κινητικότητα για Πρακτική Άσκηση

Erasmus+ Κινητικότητα για Σπουδές. Κινητικότητα για Πρακτική Άσκηση Erasmus+ Κινητικότητα για Σπουδές Κινητικότητα για Πρακτική Άσκηση Προϋποθέσεις κινητικότητας για σπουδές (1) Ελάχιστη διάρκεια παραμονής 3 μήνες και μέγιστη 12 μήνες. Οι φοιτητές να είναι εγγεγραμμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ Τρίµηνο 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 19 εκεµβρίου 2013

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ Τρίµηνο 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 19 εκεµβρίου 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 19 εκεµβρίου 2013 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Γ Τρίµηνο 2013 Κατά το Γ Τρίµηνο του 2013 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.635.905

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ

Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Στατιστικά απασχόλησης στην ΕΕ Κύρια στατιστικά στοιχεία Ποσοστά απασχόλησης κατά φύλο, ηλικία και μορφωτικό επίπεδο Το 2014, στις χώρες της ΕΕ (EU-28) το ποσοστό απασχόλησης για τα άτομα ηλικίας 15 έως

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου Φύλο Άνδρες, 77,4% Γυναίκες, 22,6% 17.844 συµµετέχοντες στο ερωτηµατολόγιο Ηλικία Απασχόληση 13,7%, έως 34 24,1%, 35-44 30,9%, 45-54 20,1%, 55-64 11,2%, 65+

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εσωτερικός Κανονισµός Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών Πάτρα, Δεκέμβριος 2015 1 ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις

ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (ΜΕΜΟ) Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2013 ικαιώματα των ασθενών όσον αφορά τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη: ερωτήσεις και απαντήσεις Ένας ηλικιωμένος Γερμανός που

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλιστικά ζητήματα μελών ΔΣ και ελευθέρων επαγγελματιών και δημοσιονομικές επιπτώσεις

Ασφαλιστικά ζητήματα μελών ΔΣ και ελευθέρων επαγγελματιών και δημοσιονομικές επιπτώσεις Ασφαλιστικά ζητήματα μελών ΔΣ και ελευθέρων επαγγελματιών και δημοσιονομικές επιπτώσεις 10 Απριλίου 2017 CPA LAW, είναι ανεξάρτητο μέλος του διεθνούς φορολογικού δικτύου της KPMG. Με την επιφύλαξη κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net

Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net Τραπεζα Φορολογικής Ενημέρωσης από την Epsilon Net ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 19/12/2016 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ.Πρωτ.: Φ.10043/οικ. 58770/1442 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Γενική Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Πειραιάς, 25/10/2018 Γίνεται γνωστό στους ενεργούς

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ 41 110 ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410/618.098 FAX:2410/611.995

ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ 41 110 ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ: 2410/618.098 FAX:2410/611.995 ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 340 Περί του επαγγέλµατος του Λογιστή Φοροτεχνικού και της αδείας ασκήσεώς του Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Έχοντας υπ όψη: 1. Τις διατάξεις: α) Του

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασµένο Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση επιδοτούµενων ανέργων

Συνδυασµένο Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση επιδοτούµενων ανέργων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ Συνδυασµένο Πρόγραµµα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση επιδοτούµενων ανέργων 1 Κ.Υ.Α. 30593/22-6-2007

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ :

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ : ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ 2012 ΕΝΟΤΗΤΑ : «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟ ΟΤΗΣΗ» Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενότητα σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017

Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Πίνακας περιεχομένων Εγκύκλιος Ε.Φ.Κ.Α. αρ. 4/2018 Προσωρινή σύνταξη για αιτήσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4499/2017 Αθήνα, 22.1.2018 Αριθ. Πρωτ. Σ40/9/107633

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩ ΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩ ΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩ ΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ Κολλήγα Μαρία Επιβλέπων Καθηγητής: Γκίνογλου ηµήτριος Σάββατο 21 Νοεµβρίου 2015 Εισαγωγή Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

TO NEO ΣΧΟΛΕΙΟ. Τα µαθήµατα του κοινού εκπαιδευτικού προγράµµατος (γενικής παιδείας) είναι τα εξής:

TO NEO ΣΧΟΛΕΙΟ. Τα µαθήµατα του κοινού εκπαιδευτικού προγράµµατος (γενικής παιδείας) είναι τα εξής: TO NEO ΣΧΟΛΕΙΟ «3. Στη Γ Τάξη Ηµερήσιου Γενικού Λυκείου εφαρµόζεται πρόγραµµα µαθηµάτων τριάντα τριών (33) ωρών, που περιλαµβάνει µαθήµατα γενικής παιδείας δεκατριών (13) συνολικά διδακτικών ωρών εβδοµαδιαίως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 17 Μαρτίου 2016

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. Πειραιάς, 17 Μαρτίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πειραιάς, 17 Μαρτίου 2016 ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ: Τρίµηνο 2015 Κατά το Τρίµηνο του 2015 ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.641.682 άτοµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 1/2019 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ υπ' αριθμ. ΣΟΧ 1/2019 για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών Τμήμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Μητρώων Διαδικασιών Προσωπικού Δ/νση: Ελ. Βενιζέλου 13-17 Τ.Κ. 81100 Τηλ.: 2251350596-597

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ / ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στην άδεια µητρότητας

Αλλαγές στην άδεια µητρότητας Maternity leave changes - Greek PL507 (Rev 3) Αλλαγές στην άδεια µητρότητας Βασική περίληψη Η Κυβέρνηση έχει δεσµευτεί να βοηθήσει τους εργαζόµενους γονείς. Οι αλλαγές που αφορούν στα δικαιώµατα της άδειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίμηνο 2006

ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίμηνο 2006 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. Γ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Α τρίμηνο 2006 Πειραιάς, 29 Ιουνίου 2006 Η Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο-πλαίσιο των Τ.Ε.Ι. (Ν. 1404/83), η πρακτική άσκηση των φοιτητών αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού έργου και συνεπώς αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά Θέματα Μηχανικών Ιωάννης Γιαννακουδάκης, μηχανολόγος μηχανικός Αγγελική Μυρίλλα, πολιτικός μηχανικός Μαρία Σαρτζετάκη, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Πακέτο Στοχευµένων Μέτρων Φοιτητικής Μέριµνας

Πακέτο Στοχευµένων Μέτρων Φοιτητικής Μέριµνας ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Πακέτο Στοχευµένων Μέτρων Φοιτητικής Μέριµνας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργικό Συµβούλιο αναγνωρίζοντας ότι η δηµιουργία ή/ και η ενίσχυση υποδοµών και θεσµών

Διαβάστε περισσότερα

Προεδρικό ιάταγµα 456/1984 «Αστικός Κώδικας και Εισαγωγικός του Νόµος» (ΦΕΚ Α' 164/17-24.10.1984) ΕΚΑΤΟ ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Προεδρικό ιάταγµα 456/1984 «Αστικός Κώδικας και Εισαγωγικός του Νόµος» (ΦΕΚ Α' 164/17-24.10.1984) ΕΚΑΤΟ ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Προεδρικό ιάταγµα 456/1984 «Αστικός Κώδικας και Εισαγωγικός του Νόµος» (ΦΕΚ Α' 164/17-24.10.1984) ΕΚΑΤΟ ΟΓ ΟΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Άρθρο 648 Έννοια Με τη σύµβαση εργασίας ο εργαζόµενος έχει υποχρέωση

Διαβάστε περισσότερα

Υποβολή δήλωσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία 2014

Υποβολή δήλωσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία 2014 Υποβολή δήλωσης παρακρατούμενων φόρων από μισθωτή εργασία 2014 Των Νίκου Παπαγιάννη, οικονομολόγου, φοροτεχνικού και Μαρίας Καλουμένου, λογίστριας Είναι εντυπωσιακό πως για το 2014 δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 2019 ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Κάθε χρόνο το Ίδρυμα Ωνάση ανακοινώνει υποτροφίες σε διάφορες χώρες, ειδικεύσεις και επίπεδα σπουδών, ανάλογα με το στρατηγικό σχεδιασμό του Ιδρύματος.

Διαβάστε περισσότερα