ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών"

Transcript

1 ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών 21 ο Γυµνάσιο Πάτρας Σχ. Έτος

2 ΑΘΛΟΥΜΑΣΤΕ CITIUS ALTIUS FORTIUS πιο γρήγορα πιο ψηλά πιο δυνατά

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Ντόπινγκ και αθλητής αγώνων δρόµου

12 Από τις εποχές της Αρχαίας Ολυµπίας, όπου το µόνο απτό έπαθλο ήταν ο κότινος από ελιά, η δόξα του νικητή ήταν υπέρλαµπρη. Τόσο, που να αναγκάσει, σύµφωνα µε ορισµένες πληροφορίες, ακόµη και τους προγόνους µας να καταφύγουµε σε παράτυπες τεχνικές βελτίωσης των δυνατοτήτων τους.

13 Ένα µείγµα κρασιού και στρυχνίνης, ενός δηλητηρίου που σε µικρές δόσεις λειτουργεί σαν διεγερτικό, λέγεται πως ήταν το µυστικό µερικών νεαρών αθλητών στις αρχαίες Ολυµπιάδες. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά ο διακαής πόθος πολλών αθλητών µε οποιοδήποτε αντίτιµο έχει παραµείνει αναλλοίωτος µέσα στους αιώνες.

14 Σήµερα άλλωστε ο αθλητισµός έχει αλλάξει πέρα από την δεδοµένη δόξα του νικητή σε µια Ολυµπιάδα, υπάρχουν και πολλά συνεπακόλουθα που κάνουν το δέλεαρ της επιτυχίας ακόµη µεγαλύτερο.

15 Ορισµένοι αθλητές υποκύπτουν στον πειρασµό και προσπαθούν να ενισχύσουν τον οργανισµό τους και να ανεβάσουν τις επιδόσεις τους µε την χρήση διαφόρων φαρµακευτικών σκευασµάτων.

16

17 Τα στεροειδή Ίσως η πιο γνωστή κατηγορία απαγορευµένων ουσιών είναι τα αναβολικά στεροειδή, που είναι η πιο γνωστή κατηγορία ουσιών ντόπινγκ, έχοντας µάλιστα γίνει σχεδόν συνώνυµη µε το ντόπινγκ, αφού πολλές φορές έχουµε ακούσει τη φράση «έκανε χρήση αναβολικών», ακόµη και αν αναφέρεται σε άλλες ουσίες.

18 Τα στεροειδήείναι µια χηµική ουσία που προέρχεται από τη χοληστερόλη

19 Τα αναβολικά στεροειδή προκαλούν σοβαρές µεσοπρόθεσµες και µακροπρόθεσµες παρενέργειες στον οργανισµό, όπως βλάβες στο συκώτι και πιθανή στειρότητα, αλλά και αλλαγές στη διάθεση, επιθετικότητα και κατάθλιψη. Ειδικά στους άνδρες η παρατεταµένη χρήση αναβολικών µπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και ανάπτυξη του στήθους, ενώ στις γυναίκες προκαλεί ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώµα, κάνει την φωνή πιο µπάσα, ενώ σε περίπτωση εγκυµοσύνης απειλείται άµεσα το έµβρυο.

20 Μια άλλη µέθοδος αύξησης της µυϊκής µάζας και ενδυνάµωσης είναι η αύξηση του ποσοστού του οξυγόνου στους ιστούς.

21 Μια άλλη µέθοδος είναι η χρήση τεχνιτών φορέων οξυγόνου στον οργανισµό που επιτελούν το ρόλο της αιµοσφαιρίνης (γνωστή και ως αιµογλοβίνη), της πρωτεΐνης που µεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύµονες στους ιστούς και το διοξείδιο του άνθρακα από τους ιστούς στους πνεύµονες.

22 Τέλος, η πιο γνωστή µέθοδος είναι αυτή της προσθήκης αίµατος στους αθλητές.

23 Ο αθλητής αποθηκεύει το αίµα του πριν τη διάρκεια των αγώνων και το προσθέτει στον οργανισµό του την κατάλληλη στιγµή.

24 Αν ο αθλητής δεν χρησιµοποιήσει δικό του αίµα αλλά µεταµοσχεύσει ξένο, κινδυνεύει επιπλέον και από τις µολύνσεις που απειλούν όσους κάνουν µεταγγίσεις.

25 Το αντίθετο των διεγερτικών είναι χαλαρωτικές ουσίες, που επιτρέπουν στον αθλητή να χαλαρώσει από το στρες. Και εδώ υπάρχει ένα ευρύ φάσµα ουσιών που καλύπτει από τις καθηµερινές αλκοολούχες ουσίες µέχρι τις φαρµακευτικές συνταγές αλλά και τις ουσίες που περιέχουν κάνναβη.

26 Το αλκοόλ είναι λίγο πολύ γνωστό πως χαλαρώνει τον άνθρωπο, καθώς επιδρά στο νευρικό σύστηµα και στον εγκέφαλο, ελαττώνοντας τον βαθµό λειτουργίας τους. Έχει όµως και επιπτώσεις στην διανοητική κατάσταση του ατόµου ενώ συνεχής χρήση αλκοολούχων ουσιών προκαλεί εθισµό, γι αυτό και πρέπει να αποφεύγεται.

27 Γονιδιακό ντόπινγκ

28 Το γονιδιακό ντόπινγκ -κατά το οποίο γίνεται εισαγωγή DNA στο σώµα µέσω ενός αδρανοποιηµένου ιού ή άλλου µέσου -µπορεί να αλλοιώσει τη γενετική κατασκευή ενός ατόµου και να βελτιώσει τις αθλητικές του επιδόσεις, αυξάνοντας τους µυς και τη ροή αίµατος.

29 Ωστόσο οι κίνδυνοι θα µπορούσαν να είναι µεγάλοι αφού ορισµένοι ασθενείς πέθαναν στη διάρκεια µελετών γονιδιακής θεραπείας.

30 Η γονιδιακή θεραπεία αποτελεί για τους Ολυµπιακούς αθλητές έναν ελκυστικό νέο τρόπο απόκτησης του χρυσού µεταλλίου, αλλά η τεχνολογία αυτή είναι ένας πολύ επικίνδυνος τρόπος εξαπάτησης.

31 Πρώτες Βοήθειες και αθλητής αγώνων δρόµου

32 Ατυχήµατα στους αγωνιστικούς χώρους ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ Στα περισσότερα από αυτά ο ίδιος ο αθλητής ζητά να συνεχίσει το παιχνίδι, αλλά πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί! ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Είναι οι κακώσεις που δεν επιτρέπουν στον αθλητή να συνεχίσει τον αγώνα. Συµβαίνουν καθηµερινά στους αγωνιστικούς χώρους.

33 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ Αιµατώµατα µυικών ιστών Εκδορές Κράµπες

34 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΗΣ ΜΟΡΦΗΣ Θλάσεις 2ου βαθµού τετρακέφαλου, οπίσθιου µηριαίου ή των προσαγωγών ιάστρεµµα ποδοκνηµικής ή γόνατος Βαριά θλαστικά τραύµατα Εξάρθρωµα ωµοπλάτης Κατάγµατα Τραυµατισµός στο αυτί

35 Πρώτες βοήθειες για την αντιµετώπιση των προβληµάτων των αθλητών

36 Αιµατώµατα µυικών ιστών Άµεσα εφαρµόζουµε ψυχρά επιθέµατα ή ψυκτικό spray και ο παίχτης συνεχίζει. Εκδορές Κατά τη διάρκεια του αγώνα κάνουµε ένα µικρό καθαρισµό µε φυσιολογικό ορο, οξυζενέ, ιώδιο και αντιβιωτικό spray. Κράµπες Για την αντιµετώπισή τους προκαλούµε υπερέκταση-διάταση των µυών που βρίσκονται σε σύσπαση.

37 Θλάσεις 2ου βαθµού τετρακέφαλου, οπίσθιου µηριαίου ή των προσαγωγών Αντιµετωπίζονται µε τοποθέτηση ψυχρών επιθεµάτων και ακινητοποίηση του σκέλους για µικρό χρονικό διάστηµα(12-24 ώρες)

38 ιάστρεµµα ποδοκνηµικής ή γόνατος Αντιµετωπίζεται µε τοποθέτηση ψυχρών επιθεµάτων, ακινητοποίηση της άρθρωσης, χορήγηση αντιφλεγµονωδών φαρµάκων και οδηγίες για πρώιµη κινητοποίηση και φυσιοθεραπευτική αγωγή όταν δεν χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.

39 Βαριά θλαστικά τραύµατα Αντιµετωπίζονται µε τοπικό καθαρισµό και πίεση τοπικά µε αντισηπτικές γάζες µέχρι να σταµατήσει η αιµορραγία. Στη συνέχεια αν έχουµε τα κατάλληλα εργαλεία προχωράµε σε συρραφή του τραύµατος ή δένουµε µε επίδεσµο πιεστικά και µεταφέρουµε τον αθλητή στο νοσοκοµείο για συρραφή.

40 Εξάρθρωµα ωµοπλάτης Ανάταξη και ακινητοποίηση µε τριγωνικό επίδεσµο. Πριν και µετά την ανάταξη κάνουµε νευρολογικό έλεγχο. Οπωσδήποτε ο τραυµατίας πρέπει να µεταφερθεί στο νοσοκοµείο για ακτινογραφικό και κλινικό έλεγχο. Αν η ανάταξη είναι αδύνατη µετά από 2-3 προσπάθειες, τότε ακινητοποιούµε την περιοχή πρόχειρα και µεταφέρουµε τον τραυµατία στο νοσοκοµείο.

41 Κατάγµατα Κλινικά συµπτώµατα είναι ο έντονος πόνος, η δυσλειτουργία του µέλους και η παραµόρφωση της περιοχής µε έντονο οίδηµα συνήθως. Ακινητοποιούµε τη περιοχή µε πρόχειρο νάρθηκα, τοποθετούµε ψυχρό επίθεµα, χορηγούµε αναλγητικά και µεταφέρουµε τον τραυµατία στο νοσοκοµείο. Σε περίπτωση ανοιχτού κατάγµατος καλύπτουµε µε γάζες και πιεστικό επίδεσµο την πληγή, εφαρµόζουµε αν χρειάζεται πιεστική αιµόσταση κεντρικότερα του κατάγµατος, ακινητοποιούµε το µέλος µε πρόχειρους νάρθηκες, χορηγούµε αναλγητικά και υγρά και µεταφέρουµε τον τραυµατία στο νοσοκοµείο.

42 Τραυµατισµός στο αυτί Αν αιµορραγεί σκεπτόµαστε για τραύµα στο τύµπανο. Αν τρέχει λευκό ορώδες υγρό και υπάρχει έντονη κεφαλαλγία σκεπτόµαστε κάταγµα κρανίου. Τοποθετούµε τον τραυµατία απ' την πλευρά της βλάβης για να διευκολύνουµε την εκροή του υγρού, αποφεύγουµε κάθε άλλη κίνηση και µεταφέρουµε τον ασθενή στο νοσοκοµείο.

43 Η αξία του οµαδικού αθλητισµού και το fair-play playσύµφωνα µε τον Νίκο Καζαντζάκη

44 Ν ασκείς το σώµα και την ψυχή ως άτοµο, ανεξάρτητο από την οµάδα ν ασκείς το σώµα και την ψυχή ως άτοµο µέσα στην οµάδα την δική σου ν ασκείς το σώµα και την ψυχή αναφορικά µε την άλλη οµάδα ν ασκείται ολάκερη η µια οµάδα αναφορικά µε την άλλη οµάδα

45 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. &.Ε. ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ /ΝΣΗ.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΠΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΖΙΟΥΦΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕ11 ΝΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΕ02

Διαβάστε περισσότερα

I π À º ƒª À π ƒ À & à π. ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î

I π À º ƒª À π ƒ À & à π. ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î I π À º ƒª À π ƒ À & à π ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î ı Ó, Ô Ì ÚÈÔ 2005 Ευχαριστώ τους Παύλο ρογγίτη και Βασίλη Μπελέκο για τη βοήθειά τους στην έκδοση του παρόντος βιβλίου Τίτλος: Ντόπινγκ: Αθλητισµός και Φάρµακα

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου πού πονάς. Τι σημαίνει πόνος;

Πες μου πού πονάς. Τι σημαίνει πόνος; Πες μου πού πονάς «Η τέχνη της ζωής είναι η τέχνη να αποφεύγεις τον πόνο». Αυτά τα λόγια του Τόμας Τζέφφερσεν, το 1786, είναι σωστά ακόμα και σήμερα. Ο πόνος παραμένει μια κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βασικών Πρώτων Βοηθειών για Σπηλαιοεξερευνητές Εµµανουήλ Γ. Πρώιµος ιασώστης Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Αρχηγός Σώµατος Εθελοντών Σαµαρειτών ιασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ι. Σωτηριάδης

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγµονώδη Φάρµακα Είναι συµπτωµατικά, αντιφλεγµονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρµακα. Συµπτωµατικά σηµαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑ ΙΚΟ ΧΩΡΟ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ» ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΦΕΡΜΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ & ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Γιγής Π. Ιωάννης 5 Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Α.1. Κατάγµατα του κάτω άκρου του µηριαίου Τα κατάγµατα αυτά, όπως και τα κατάγµατα της διάφυσης του µηριαίου,

Διαβάστε περισσότερα

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΘΕΜΑ: ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 5Ο ΓΕ.Λ. ΣΕΡΡΩΝ Σχολ. Έτος 2014-15 Τμήμα :Βθ1 ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σ Ε Ρ Ρ Ε Σ 2015 Υπεύθυνος καθηγητής : Καραγκούνης Χρήστος ΠΕ11. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...5 ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...6 ΠΡΟΛΟΓΟΣ...7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...8

Διαβάστε περισσότερα

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου

Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Αντικατάσταση (Αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδική χειρουργική Αντικατάστσαση (αναθεώρηση) πρόθεσης ισχίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες. στο Χώρο της Άθλησης. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς

Πρώτες Βοήθειες. στο Χώρο της Άθλησης. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς 1 Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Άθλησης Οδυσσέας Παξινός MD, PhD, FACS, FEBOT Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος Δίπλωµα Επείγουσας Προνοσοκ. Ιατρικής Ιατρός Εθνικής Ενόργανης και Ρυθµικής Ιατρός Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2.

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2. Αναβολικά Στεροειδή Πότε άρχισε αυτή η ιστορία; Οι πρώτες αναφορές χρήσης των αναβολικών στεροειδών φημολογείται ότι ξεκινάνε περίπου τη δεκαετία του '50 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Βιέννη.

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας γόνατος με ολική αρθροπλαστική Αντιμετώπιση αρθρίτιδας γόνατος με ολική Relecture scientifique αρθροπλαστική Société française de chirurgie orthopédique et traumatologique (SOFCOT) Relecture juridique Médecins experts SOFCOT Relecture

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ορισμός Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών Φαρμακείο Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρενέργειες των αναβολικών

Οι παρενέργειες των αναβολικών Οι παρενέργειες των αναβολικών Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης,

Διαβάστε περισσότερα

Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά.

Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά. Πρώτες βοήθειες Αρτηριακή πίεση Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά. Πως µετράµε την πίεση Η µέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί µια από

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση. ρήξης μηνίσκου Αρθροκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαιδική χειρουργική Αρθροσκοπική αντιμετώπιση ρήξης μηνίσκου Ορθοπαδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΝ ΡΟΜΑ ΠΟΝΟΥ 1) Συνώνυµα Συνδρόµου Ινοµυαλγίας Η ινοµυαλγία ανήκει στην οµάδα του «συνδρόµου του γενικευµένου ιδιοπαθούς µυοσκελετικού πόνου». Η ινοµυαλγία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας στον ώμο

Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας στον ώμο Υπεύθυνος Ιατρείου Ώμου-Αγκώνα Ανδρέας Παναγόπουλος Λέκτορας Ορθοπαιδικής Τηλ 2613-603606, 2610-639639, 2613-603883, κιν. 6944363624 Email:andpan21@gmail.com Αρθροσκοπική αντιμετώπιση της ασβεστοποιού

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με οστεοτομία Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική Εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Το επίπεδο γνώσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Βορείου Έβρου στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση

Το επίπεδο γνώσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Βορείου Έβρου στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Το επίπεδο γνώσης του ιατρικού

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός:

Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδική χειρουργική Αντιμετώπιση της αρθρίτιδας ισχίου με αρθροπλαστική Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Μέλος Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΉΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. Επιµέλεια εργασίας: Βουδούρης Στέργιος Κατσούλης Χαράλαµπος

Διαβάστε περισσότερα

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα