Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ."

Transcript

1 1 Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ. Αναβολικές ουσίες, η λειτουργία τους στον ανθρώπινο οργανισμό και οι συνέπειές τους Ο όρος ντόπινγκ αναφέρεται στη χρήση ή χορήγηση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών και μεθόδων που απώτερο σκοπό έχουν την αύξηση της αθλητικής απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο ο αθλητής δε χρησιμοποιεί μόνο τα θεμιτά μέσα που είναι κατάλληλα για προπόνηση, διατροφή και η ψυχολογική προετοιμασία για τη βελτίωση της απόδοσης του αθλητή. Αυτά τα μέσα είναι αντίθετα στους κανόνες και τις ηθικές αρχές του αθλητισμού. Εξωγενής ορίζεται μια ουσία που συνήθως δεν παράγεται από τον οργανισμό υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ενδογενής ορίζεται μια ουσία που συνήθως παράγεται από τον οργανισμό υπό φυσιολογικές συνθήκες. Συγγραφή: Νίκος Κοπιδάκης, Πέτρος Τσαγκαράκης, Αλέξανδρος Μυκωνιάτης Ηράκλειο, Δεκέμβριος 2014

2 2 0. Πρόλογος, περίληψη, εισαγωγή. (σελ. 3-4) Πίνακας Περιεχομένων 1. Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή: πού τα βρίσκουμε, από ποιους χρησιμοποιούνται, λόγοι χρήσης τους, συνέπειες (σελ. 5-6) 2. Εκλεκτικοί Τροποποιητές Υποδοχέα Ανδρογόνων (σελ. 7) 3. Ορμόνες και Ουσίες με Παρόμοια Δράση: κατηγορίες, λόγοι χρήσης τους, παρενέργειες, αθλητές που τα χρησιμοποιούν (σελ. 8-10) 4. Β2- Αγωνιστές: τι είναι, παρενέργειες (σελ. 11) 5. Ορμονικοί και μεταβολικοί τροποποιητές: κατηγορίες, τρόπος δράσης τους, παρενέργειες(σελ ) 6. Παράγοντες Υπόκρυψης (Μάσκες): παραδείγματα, δράση, λόγοι χρήσης τους, παρενέργειες, αθλητές που τους χρησιμοποιούν (σελ ) 7. Διεγερτικά: παραδείγματα, πού βρίσκονται, λόγοι χρήσης τους, συμπτώματα στέρησης, παρενέργειες (σελ ) 8. Ναρκωτικά: παραδείγματα, που βρίσκονται, λόγοι χρήσης τους, παρενέργειες (σελ ) 9. Κανναβινοειδή: ονομασίες, λόγοι χρήσης, παρενέργειες (σελ. 21) 10. Γλυκοκορτικοστεροειδή: δράση, συνέπειες (σελ. 22) 11. Συμπεράσματα, κοινωνικές ανάγκες της έρευνας. (σελ. 23)

3 3 Πρόλογος Η εργασία πραγματοποιήθηκε με την επίβλεψη των Γ. Κοπιδάκη και Φ. Φουντουλάκη και εντάσσεται στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας Α Λυκείου. Στην εισαγωγή αναφέρεται η παρουσίαση του προβλήματος, η μεθοδολογία και ο σκοπός και τα όρια της έρευνας. Το κύριο μέρος αναφέρεται στις κατηγορίες αναβολικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές, τη δράση τους, αποτελέσματα και παρενέργειες και λόγοι χρήσης τους. Ευχαριστούμε για τη συμβολή τους στη διεκπεραίωσή τις ιστοσελίδες: ifet.gr, slideshare.net, wikipedia, doping-prevention.sp.tun.de (τεχνολογικό παν/στήμιο Μονάχου), καθώς και τον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων για το 2014 έκδοση 2.0 (αναθεωρημένη έκδοση του 2014). Περίληψη Στην ερευνητική μας εργασία που έχει ως υπόθεμα τις αναβολικές ουσίες, τη λειτουργία τους στον ανθρώπινο οργανισμό και τις συνέπειές τους, καταγράφονται οι κατηγορίες των αναβολικών ουσιών που χρησιμοποιούνται από τους αθλητές. Τις κατηγορίες αυτές τις αναλύσαμε στη δράση τους, στα αποτελέσματα και τις παρενέργειές τους, τους λόγους χρήσης τους καθώς και τους αθλητές που τις χρησιμοποιούν. Εισαγωγή Το περιεχόμενο της εργασίας μας βασίστηκε στα παρακάτω ερωτήματα: - Ποιες είναι οι κατηγορίες των αναβολικών ουσιών? - Ποια είναι τα αποτελέσματά τους? - Ποιες είναι οι παρενέργειές τους? - Από ποιους αθλητές χρησιμοποιούνται? - Ποιοι οι λόγοι χρήσης τους? - Ποια η δράση τους? Η μέθοδος που ακολουθήσαμε για τη δημιουργία της εργασίας είναι η εξής: αρχικά συγκεντρώσαμε υλικό απ το διαδίκτυο και το οργανώσαμε σε θέματα και υποθέματα, με τη βοήθεια διάφορων καταλόγων που βρήκαμε κατά την αναζήτηση υλικού. Στη συνέχεια αναπτύξαμε τα υποθέματα με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και τέλος καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας. Σκοπός της έρευνάς μας είναι η επιστημονική προσέγγιση του θέματος που προτάθηκε απ τους καθηγητές μας. Επίσης λόγω της ενασχόλησής μας με τον αθλητισμό, επιζητούσαμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από το «ντόπινγκ». Τελευταίος στόχος μας ήταν η εξοικείωση με τη βιολογία, αφού οι σχέσεις με την επιστήμη αυτή δεν ήταν αρκετές.

4 4 Εμπόδιο στην προσπάθειά μας να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στην εργασία μας στάθηκε η έλλειψη επιστημονικών γνώσεων χημείας- βιολογίας, η δύσκολη ορολογία και ο περιορισμένος χρόνος.

5 5 1. Αναβολικά Ανδρογόνα Στεροειδή Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που προκαλούν την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση). π.χ. νανδρολόνη, στανοζόλη, τεστοστερόνη. Τα βρίσκουμε σε: προϊόντα διατροφής. Λόγοι χρήσης τους: -αύξηση μεγέθους και ισχύς των μυών -σκληρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας προπόνηση, αύξηση αντοχής και μείωση κόπωσης - αύξηση επιθετικότητας και ανταγωνιστικότητας -ήπιου βαθμού ευφορία. * Η ανάπτυξη μυϊκής δύναμης εξαρτάται από την κατάλληλη δίαιτα και το πρόγραμμα άσκησης. Χρησιμοποιούνται από: - bodybuilders -αθλητές που επιθυμούν μια πιο μυώδη σωματική ανάπτυξη για αθλητικούς λόγους ή αυξημένη επιθετικότητα -αθλητές που ασχολούνται με βάρη. Συνέπειες: α) άνδρες -ακμή -αυξημένη επιθετικότητα -σεξουαλική διάθεση -στειρότητα, ανικανότητα, αναστολή σπερματογένεσης, συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων, υπερτροφία προστάτη -νεφρική βλάβη -γυναικομαστία -αλωπεκία (τριχόπτωση) -μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπίνων. β) γυναίκες -ακμή -ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών (π.χ. τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα, βάθυνση της φωνής, διαταραχές περιόδου) -αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση -υπερτροφία κλειτορίδας -συρρίκνωση στήθους -αλωπεκία ανδρικού τύπου -πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

6 6 γ) έφηβοι -σοβαρή ακμή σε πρόσωπο και σώμα -ανδρογής σωματοκατασκευή στις κοπέλες -αναστολή σωματικής ανάπτυξης εξαιτίας της πρώιμης σύγκλισης των επιφύσεων των οστών (μπορεί να είναι μόνιμες) Καρδιοαγγειακές βλάβες -σχηματισμός θρόμβων -αυξημένη πίεση αίματος -υπέρταση -ταχυκαρδία -καρδιακή προσβολή -υπερινσουλινεμία Ενδοκρινείς βιοχημικές διαταραχές -μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη -αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ -αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων Ηπατικές βλάβες -ηπατίτιδα -καρκίνος -ίκτερος -ηπατοκυτταρικό αδένωμα Ψυχολογικές Παρενέργειες -κατάθλιψη -ερεθιστικότητα -αδυναμία συγκέντρωσης -επιθετικότητα -παράνοια -βιαιότητα -υπερδιέγερση Άλλες βλάβες -νανισμός

7 7 2. Εκλεκτικοί Τροποποιητές Υποδοχέα Ανδρογόνων Είναι προορισμένοι να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα ανδρογόνα, όπως τα αναβολικά στεροειδή, αλλά η δράση τους είναι πιο επιλεκτική, πράγμα που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούνται για πολύ περισσότερες κλινικές ενδείξεις από τις νόμιμες χρήσεις για τις οποίες έχουν εγκριθεί τα αναβολικά στεροειδή.

8 8 3. Ορμόνες και Ουσίες με Παρόμοια Δράση -αυξητική ορμόνη -ερυθροποιητήνη -κορτικοτροπίνη -χοριακή γοναδοτροπίνη -ινσουλίνη Συνέπειες πεπτιδικών και γλυκοπρωτεϊνικών ορμονών : -Προωθούν την ανάπτυξη του σώματος. -Επηρεάζουν τη σεξουαλική και τις άλλες συμπεριφορές -Ελέγχουν τον πόνο -Διεγείρουν την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Λόγοι χρήσης τους: -Για να διεγείρουν την παραγωγή των ορμονών που φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα. -Για να αυξήσουν το μέγεθος και την δύναμη της μυϊκής τους μάζας -Προκειμένου να βοηθήσουν την επιδιόρθωση των ιστών, γεγονός που θα αποφέρει ταχύτερη ανάνηψη από κάποιο τραυματισμό ή την προπόνηση -Για να βελτιώσουν την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο Αυξητική Ορμόνη Δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η ευνοϊκή επίδραση της αυξητικής ορμόνης στην αθλητική απόδοση. Είναι όμως ελκυστική για τους αθλητές διότι δημιουργεί μυϊκή υπερτροφία βελτιώνοντας έτσι τη δύναμη και συμβάλλει στη διάσπαση του λίπους. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ανιχνευθεί αφού την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Συνέπειες της αυξητικής ορμόνης : -αυξημένα επίπεδα στο αίμα μετά την ενηλικίωση οδηγούνστη μεγαλακρία -ανάπτυξη του δέρματος, του συνδετικού ιστού και των μυών τα παραπάνω οδηγούν σε: -μεγέθυνση των οφρυϊκών τόξεων, της μύτης, του σαγονιού, των παλαμών, των πελμάτων. Χοριακή Γοναδοτροπίνη Προκαλεί αυξημένη παραγωγή τεστοστερόνης και έτσι ή χρήση της θεωρείται ανάλογη με τη λήψη τεστοστερόνης. Έχει συναγωνιστική δράση με την ωχρινοποιητική ορμόνη (LH). Παρενέργειες: -διόγκωση των ωοθηκών -υποογκαιμία -συχνά πολύδυμες κυήσεις -γυναικομαστία στους άνδρες

9 9 Κορτικοτροπίνη Η κορτικοτροπίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση για διεγείρει την παραγωγή κορτικοστεροειδών. Βοηθάει στην αναδόμηση των τραυματισμένων ιστών και μυών. Λόγοι χρήσης των κορτικοτροπίνων: -ευφορία -αποβολή στρες Παρενέργειες: -έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης -ανικανότητα ανταπόκρισης σε αγώνες αντοχής Ερυθροποιητίνη Η ερυθροποιητίνη παράγεται από τα νεφρά για να ρυθμίσει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τρόπος δράσης: Η μειωμένη παροχή οξυγόνου και / ή η αναιμία διεγείρει την παραγωγή ερυθροποιητίνης, που διαδοχικά διεγείρει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό οδηγεί σε μια αύξηση της μάζας των ερυθροκυττάρων, σε αύξηση της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται βελτίωση της ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου και αύξηση της αντοχής. Η ανθρώπινη ανασυνδυασμένη ερυθροποιητίνη (r - HuEPO) χρησιμοποιήθηκε από μερικούς αθλητές, ιδιαίτερα σε αθλήματα αντοχής για να αυξήσουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης τους. Λόγοι Χρήσης: -παρόμοια αποτελέσματα με το ντόπινγκ αίματος, χωρίς τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτού του είδους ντόπινγκ -εμπλουτισμός αίματος με οξυγόνο. Παρενέργειες: -πονοκέφαλος -υπέρταση -αποπληξία -υπερφόρτωση καρδιακής λειτουργίας -αύξηση κινδύνου σχηματισμού θρόμβων στο αίμα -απλασία ερυθρών αιμοσφαιρίων (ανάπτυξη αντισωμάτων) -κίνδυνος εμφράγματος, καρδιακής ανακοπής και θανάτου. Χρησιμοποιούνται από: -μαραθωνοδρόμοι -cross country σκιέρς -ποδηλάτες.

10 10 Ινσουλίνη Η ινσουλίνη έχει καταστεί μια σημαντική απειλή για τον χώρο του αθλητισμού και παρόλο που έχουν απαγορευτεί, δεν υπάρχουν μέθοδοι ανίχνευσης της κατάχρησης τους. Συνέπειες: -Διευκολύνει την είσοδο γλυκόζης στα κύτταρα με αποτέλεσμα να διεγείρεται ο σχηματισμός γλυκογόνου -βελτίωση αντοχής του αθλητή και ικανότητα ανάνηψης μετά τον αγώνα -αύξηση μυϊκού όγκου -καλύτερη απόδοση Χρησιμοποιείται από: -bodybuilders -αρσιβαρίστες (χρήση ινσουλίνης βραχείας δράσης σε συνδυασμό με μια δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες)

11 11 4. Β2- Αγωνιστές Β-αγωνιστής μπορεί να οριστεί ως μια ουσία που διεγείρει τους Β-υποδοχείς. Οι β2- αγωνιστές είναι φάρμακα που χαλαρώνουν και ανοίγουν τους αεραγωγούς (βρόγχους) στους πνεύμονες, οι οποίοι γίνονται πιο στενοί κατά τη διάρκεια μιας ασθματικής κρίσης. Εμφανίζουν επίσης μυϊκές αναβολικές και λιπολυτικές ιδιότητες και θεωρούνται από μερικούς αθλητές ως μια «ασφαλής» εναλλακτική επιλογή αντί για αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή, εξαιτίας των σχετικά περιορισμένων ιατρικών επιπτώσεων που εμφανίζει η χρήση τους. Παρενέργειες: -λεπτός τρόμος των χεριών -ανησυχία -νευρικότητα -πονοκέφαλος -έξαψη και ταχυπαλμίες -διαταραχές καρδιακού ρυθμού -διαταραχές του ύπνου και της συμπεριφοράς στα παιδιά -χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα -μυϊκές κράμπες -αλλεργικές αντιδράσεις

12 12 5. Ορμονικοί και Μεταβολικοί Τροποποιητές Οι αναστολείς της αρωματάσης, οι εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων (SERMs), παράγοντες που τροποποιούν τη λειτουργία μυοστατίνης και άλλες αντιοιστρογόνες ουσίες είναι οι κύριες κατηγορίεςαπαγορευμένων ορμονικών και μεταβολικών τροποποιητών. - Αναστολείς της αρωματάσης: Οι αναστολείς της αρωματάσης είναι φάρμακα που εμποδίζουν το «ένζυμο» αρωματάση που μετατρέπει τα ανδρογόνα (π.χ. τεστοστερόνη) σε οιστρογόνα με μια διαδικασία που ονομάζεται αρωματοποίηση. Με αυτό τον τρόπο οι αναστολείς της αρωματάσης μειώνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα ή στους νεοπλασματικούς «ιστούς» εμποδίζοντας το σχηματισμό της οιστραδιόλης.οι αναστολείς της αρωματάσης αναστέλλουν τη μετατροπή της ανδρικής γενετήσιας ορμόνης τεστοστερόνης προς τη θηλυκή ορμόνη οιστρογόνο. Απαγορευμένοι αναστολείς της αρωματάσης: -αναστροζόλη -λετροζόλη -αμινογλουτεθιμίδη -εξεμεστάνη -φορμεστάνη -τεστολακτόνη κ.α. - Εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων: Οι εκλεκτικοί ρυθμιστές υποδοχέων οιστρογόνων (SERMs) είναι ουσίες που δεσμεύονται με τους υποδοχείς των οιστρογόνων και παρουσιάζουν οιστρογονική δράση σε κάποιους ιστούς και αντι-οιστρογονική δράση σε κάποιους άλλους. Δομικά αποτελούν μια ευρεία ομάδα η οποία δρα είτε ως αγωνιστής είτε ως ανταγωνιστής ανάλογα με τον τύπο του ιστού και το ορμονικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, η πρωτότυπη SERM ταμοξιφένη δρα ως ανταγωνιστής στο στήθος και αντιστρόφως ως αγωνιστής στη μήτρα. Η συγκέντρωση του συνεργαζόμενου στεροειδή υποδοχέα είναι μεγαλύτερη στη μήτρα από ότι στο στήθος, επομένως οι SERMs όπως η ταμοξιφένη είναι περισσότερο αγωνιστές στη μήτρα παρά στο στήθος. Απαγορευμένοι εκλεκτικοί ρυθμιστές οιστρογόνων: -ραλοξιφένη -ταμοξιφένη -τορεμιφένη κ.α.

13 13 - Παράγοντες που τροποποιούν τη λειτουργία της μυοστατίνης: Η μυοστατίνη ή αυξητικός παράγοντας διαφοροποίησης 8 είναι μια «πρωτεΐνη» των σκελετικών μυϊκών κυττάρων που ρυθμίζει το μέγεθος των μυών εμποδίζοντας την εκτεταμένη ανάπτυξη. Παράγοντες που τροποποιούν τη λειτουργία της μυοστατίνης, κυρίως αναστέλλοντας το γονίδιό της, αποτελούν ρυθμιστές της ανάπτυξης επιταχύνοντας προφανώς την ανάπτυξη των αρχέγονων μυϊκών κυττάρων.

14 14 6. Παράγοντες υπόκρυψης (Μάσκες) Οι παράγοντες συγκάλυψης (μάσκες) συγκαλύπτουν την παρουσία μιας ουσίας (π,χ αναβολικών στεροειδών), στα δείγματα που προορίζονται για έλεγχο ντόπινγκ, ούτως ώστε να μην προκύπτει θετικό δείγμα. Αυτό το γεγονός μπορεί να δημιουργήσει στον αθλητή την ψευδαίσθηση ότι είναι ασφαλής και ότι δεν πρόκειται να βρεθεί θετικός σε κάποιο ενδεχόμενο έλεγχο ντόπινγκ, παραβλέποντας τους κινδύνους για την υγεία που κρύβει η χρησιμοποίηση καλυπτικών παραγόντων. Παραδείγματα: -διουρητικά -επιτεστοστερόνη -προβενεσίδη -τα υποκατάστατα του πλάσματος (π.χ. υδροξυαιθυλάμυλο) Διουρητικά Δράση: - αυξάνουν την αποβολή των ούρων - αυξάνουν τον όγκο των ούρων - μεταβάλλουν το ph και την ιοντική σύνθεση των ούρων και του αίματος - μειώνουν και την αρτηριακή πίεση -βοηθούν στην ελάττωση των υγρών του σώματος αυξάνοντας τη διούρηση Φάρμακα που περιέχουν Διουρητικά χρησιμοποιούνται για: -την θεραπεία της υπέρτασης -της καρδιακής ανεπάρκειας -των νεφρικών και ηπατικών διαταραχών -της προεμμηνορροϊκής κατακράτησης υγρών Λόγοι χρησιμοποίησής τους: -επιτύχουν ταχεία απώλεια βάρους, όσον αφορά αθλήματα όπου υπάρχουν κατηγορίες βάρους, με απώτερο στόχο την συμμετοχή σε κάποια μικρότερη κατηγορία βάρους -αυξάνουν τον ρυθμό παραγωγής και αποβολής ούρων. Καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τα ούρα πιο αραιά, μειώνεται η συγκέντρωση των διαφόρων ουσιών στα ούρα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών στα ούρα Χρησιμοποιούνται από: -πυγμάχοι -αθλητές άλλων πολεμικών τεχνών -αρσιβαρίστες Παρενέργειες: α) βραχυπρόθεσμες: -απώλεια βάρους -πυρετός -ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου -συχνοουρία -αφιδάτωση

15 15 -πονοκεφάλοι -δίψα -διαταραχές στην εμμηνόρροια -απώλεια συντονισμού -ναυτία -νεφρική ανεπάρκεια -μεταβολή της όρεξης -γαστρεντερικές διαταραχές β) μακροπρόθεσμες: -νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια -έκπτωση της νεφρικής και καρδιακής λειτουργίας Παραδείγματα διουρητικών: -Ακεταζολαμίδη -Βουμετανίδη -Χλωρθαλιδόνη -Αιθακρυνικό οξύ κ.α.

16 16 7. Διεγερτικά Τα διεγερτικά δρουν άμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και αυξάνουν τη διέγερση του εγκεφάλου και του σώματος. Είναι παράγωγα της αδρεναλίνης. Διαθέτουν επίσης περιφερικές δράσεις (έξω από το ΚΝΣ). Παραδείγματα διεγερτικών: -Συμπαθομιμητικοί παράγοντες (εφεδρίνη) -Αμφεταμίνες -Επινεφρίνη -Κοκαΐνη Που βρίσκονται: -σε ποικίλα φυτικά και διατροφικά συμπληρώματα -σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά του κρυολογήματος και της αλλεργικής ρινίτιδας Κοινά χρησιμοποιούμενα προϊόντα που περιέχουν Καφεΐνη είναι: -καφές -τσάι -σοκολάτα -redbull -άλλα ενεργειακά ποτά -μερικά αναψυκτικά (τύπου κόλα) Καφές Τσάι Κακάο/σοκολατούχα ροφήματα Ποσότητα στο προϊόν mg/ φλυτζάνι mg/ φλυτζάνι mg/ φλυτζάνι Ισοδύναμη ποσότητα στο δείγμα ούρων σε χρονικό διάστημα 2-3 ωρών 0,75-2,25 mcg/ml 1,6-1,2 mcg/ml 0,6-1,2 mcg/ml Ποτά τύπου Κόλα 35 mg/ 330 ml 0,75-2,25 mcg/ml Ράβδοι σοκολάτας 150 mg/ ράβδος οικογ. μέγεθος 0,75-2,25 mcg/ml

17 17 Λόγοι χρήσης τους: -Αυξάνουν την ετοιμότητα και την αυτοσυγκέντρωση -Μειώνουν το αίσθημα της κόπωσης, με το να συγκαλύπτουν τις εκδηλώσεις της. -Συγκαλύπτουν τον πόνο. -Αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την επιθετικότητα. -Προκαλούν βελτίωση στον συντονισμό των κινήσεων, στη δύναμη και στην αντοχή του αθλητή. -Ελαττώνουν την όρεξη -Αυξάνουν τη λίμπιντο -Διαστέλλουν τις κόρες των ματιών και επιταχύνουν τις δραστηριότητες του ΚΝΣ Συμπτώματα στέρησης (εμφανίζονται 2-4 μέρες μετά την τελευταία χρήση ενός διεγερτικού): -κόπωση -διαταραχές του ύπνου -εφιάλτες -πονοκέφαλο -μυϊκές κράμπες -στομαχικά άλγη -εφίδρωση -αυξημένη όρεξη -κατάθλιψη -ανησυχία -ψυχωτικές διαταραχές -εθισμό στο φάρμακο-ουσία Παρενέργειες: α) βραχυπρόθεσμες: - Αύξηση του καρδιακού ρυθμού (ταχυκαρδία) -υπέρταση -πόνος στο στήθος -καταστολή αναπνευστικής λειτουργίας -εφίδρωση -ρίγος -ναυτία -έμετος -ψευδαισθήσεις -πανικός -παραλήρημα -επιθετικότητα -μυϊκή αδυναμία -τρέμουλο -ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες κινήσεις -έλλειψη μυϊκής συνεργασίας -πονοκέφαλος -καρδιακές αρρυθμίες

18 18 -έμφραγμα μυοκαρδίου -κρίσεις υπέρτασης -εγκεφαλική αιμορραγία -κυκλοφορική καταπληξία (σοκ) -κώμα -θάνατος β) μακροπρόθεσμες: -Παράνοια -κατάθλιψη -τάσεις αυτοκτονίας -προβλήματα μνήμης -ψύχωση -απώλεια βάρους -μόνιμα ψυχολογικά προβλήματα -απώλεια κρίσης -αφυδάτωση

19 19 8. Ναρκωτικά Τα Ναρκωτικά αποτελούν την ισχυρότερη μορφή παυσίπονων. Χρησιμοποιούνται για να ανακουφίσουν από τον πόνο, καθώς και για τη θεραπεία της αναπνευστικής δύσπνοιας. Παραδείγματα απαγορευμένων ναρκωτικών: - Βουπρενορφίνη -Δεξτρομοραμίδη -Ηρωίνη -Υδροκωδεϊνη -Μεθαδόνη -Μορφίνη -Πενταζοκίνη -Πεθιδίνη Παραδείγματα μη απαγορευμένων ναρκωτικών: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) -ασπιρίνη -κωδεΐνη -δεξτρομεθορφάνη -δεξτροπροποξυφαίνη -αιθυλομορφίνη -φολκοδίνη -προποξυφαίνη -παρακεταμόλη -τραμαδόλη. Βρίσκονται σε: φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση από τον ισχυρό πόνο. Λόγοι χρήσης τους: -μείωση ή εξάλειψη του πόνου -αύξηση αντοχής στον πόνο. *Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να έχει ως επακόλουθο ο αθλητής να συνεχίζει τη δραστηριότητα του δίχως να αντιλαμβάνεται το εύρος ή τη σοβαρότητα του τραυματισμού του, με αποτέλεσμα την υποτροπή του τραυματισμού ή την πρόκληση μιας μόνιμης βλάβης. Παρενέργειες: -Υπνηλία -Καταστολή της αναπνοής (πολλές φορές προκαλεί κώμα με αποτέλεσμα το θάνατο) -Ναυτία και εμετό -Δυσκοιλιότητα -Εφίδρωση -Απώλεια συγκέντρωσης, ισορροπίας και συντονισμού των κινήσεων -λιποθυμικές καταστάσεις -ταχυπαλμία

20 20 -καταστολή -νευρικότητα και αλλαγές της διάθεσης. Επίσης υπάρχει υψηλός κίνδυνος εθισμού στο φάρμακο καθώς και μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όταν χορηγούνται ενδοφλέβια.

21 21 9. ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ Τα κανναβινοειδή είναι ψυχοενεργά συστατικά που περιέχονται στην κάνναβη (φυτό), η οποία σε πολλές χώρες θεωρείται ναρκωτικό και η νομοθεσία απαγορεύει την εμπορεία, κατοχή και κατανάλωσή της. Επίσης τα κανναβινοειδή είναι παραισθησιογόνες ουσίες. Κύριος εκπρόσωπός τους είναι η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη ή Δ9- THC. Ονομασίες κάνναβης: -Μαριχουάνα: ξηρά, συνθλιμμένα άνθη και μικρά φύλλα από το φυτό της κάνναβης. -Χασίς: τυπικά αναφέρεται μόνο στο ρετσίνι (ρητίνη) της κάνναβης, μετά της αφαίρεσή του από το φυτό. -Χασισέλαιο:συμπυκνωμένο απόσταγμα ρητίνης, η πιο δραστική μορφή κάνναβης που χρησιμοποιείται. Λόγοι χρησιμοποίησής κανναβινοειδών από τους αθλητές: -αίσθημα χαλάρωσης -μείωση φόβου του αγνώστου -διατήρηση ψυχραιμίας Παρενέργειες: -βλάβη στη νοητική λειτουργία -ελάττωση συντονισμού κινήσεων -ελάττωση ικανότητας του ατόμου να εκτελεί πολύπλοκες δραστηριότητες *Οι επιδράσεις αυτές μπορούν να αποβούν καθοριστικές όσον αφορά την ικανότητα ενός αθλητή να εκτελέσει πολύπλοκες δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο και τους συναθλητές τους.

22 ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΣΤΕΡΟΕΙΔΗ Τα κορτικοστεροειδή είναι οι πιο ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που είναι διαθέσιμοι στην ιατρική. Τα γλυκοκορτικοστεροειδή δρουν αυξάνοντας τη γλυκόζη στο αίμα, αυξάνοντας την ερυθροποίηση και διέγερση του πρώτου σταδίου στην παραγωγή στεροειδών. Αναβολική δράση: ήπαρ. Καταβολική δράση: μυς, δέρμα, λέμφο, λιπώδη και συνδετικό ιστό. Τα γλυκοκορτικοστεροειδή μπορούν να έχουν είτε θετική είτε αρνητική επίδραση στην αθλητική απόδοση. α) θετικές επιδράσεις: συγκάλυψη ερεθισμένης άρθρωσης ή τραυματισμένου μυός, αύξηση αντοχής, ευεργετική δράση όσον αφορά την απόδοση. β) αρνητικές επιδράσεις: επηρεάζουν την αυτοσυγκέντρωση και ίσως εμποδίσουν τη συμμετοχή του αθλητή σε κάποιο άθλημα δύναμης.

23 23 Συμπεράσματα Παρά τα αναμφισβήτητα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που προσφέρουν οι αναβολικές ουσίες, η χρήση τους μπορεί να αποδειχθεί μοιραία, καθώς πολλές φορές ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να αντέξει τις καταστροφικές συνέπειες. Κοινωνικές ανάγκες της έρευνας Αυτή η ερευνητική εργασία θα ωφελούσε την κοινωνία ενημερώνοντας τους αθλητές καθώς και τους μαθητές που ασχολούνται με τον αθλητισμό για τη συντριπτική υπεροχή των αρνητικών αποτελεσμάτων έναντι των θετικών τα οποία μπορούν να αποδειχθούν μοιραία, έτσι ώστε να πειστούν για τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό μας και να μην τα χορηγηθούν.

24 24 Ορισμοί 1.Υπερτοφια προστάτη: Αύξηση του αδένα που παρατηρείται μετά τα 40 έτη 2.Υπερτοφία κλειτορίδας: Μεγέθυνση γυναικείων γενετικών οργάνων 3.Ωοθυλακοτρόπος ορμόνη: Μια πρωτεϊνική ορμόνη των γυναικών 4.Υπερσουλινεμία: Αύξηση ποσότητας ινσουλίνης στο αίμα 5.Μειωμένη ανοχή στην γλυκόζη: Πρόδρομος διαβήτη 6.Αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικο προφίλ: Αλλαγές στη μάζα του λίπους 7.Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων: Είναι οργανικές χημικές ενώσεις που το μόριό τους αποτελείται από ένα μόριο γλυκερόλης και τρία μόρια λιπαρών οξέων 8.Γλυκερόλη: Το βασικό συστατικό των σαπουνιών 9.ίκτερος: Η κιτρινοπράσινη χροιά του δέρματος 10.Ηπατοκυτταρικο αδένωμα: Λωρίδες φαινομενικά φυσιολογικών ηπατοκυττάρων τα οποία όμως δεν έχουν τη φυσιολογική αρχιτεκτονική του ηπατικού παρεγχύματος 11.Διεγείρω: Ενεργοποιώ, αυξάνω 12.Υπογκαιμια: Η κατάσταση κατά την οποία μειώνεται ο όγκος του πλάσματος στο αίμα 13.Πολύδημες κυήσεις: Πολύδημη λέγεται η κύηση κατά την οποία συλλαμβάνονται περισσότερα από 2 έμβρυα 14.Υπόφυση: Ένας αδένας του εγκεφάλου που βρίσκεται στον επιθήλιο ιστό 15.Εμμηνουρία: Η φάση του έμμηνου κύκλου της γυναίκας κατά τον οποίο αποβάλλεται το τοίχωμα της μήτρας 16.Έμμηνος κύκλος: Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας με σκοπό την σεξουαλική αναπαραγωγή 17.Λίπιντο: Σεξουαλική διάθεση

I π À º ƒª À π ƒ À & à π. ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î

I π À º ƒª À π ƒ À & à π. ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î I π À º ƒª À π ƒ À & à π ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î ı Ó, Ô Ì ÚÈÔ 2005 Ευχαριστώ τους Παύλο ρογγίτη και Βασίλη Μπελέκο για τη βοήθειά τους στην έκδοση του παρόντος βιβλίου Τίτλος: Ντόπινγκ: Αθλητισµός και Φάρµακα

Διαβάστε περισσότερα

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2.

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2. Αναβολικά Στεροειδή Πότε άρχισε αυτή η ιστορία; Οι πρώτες αναφορές χρήσης των αναβολικών στεροειδών φημολογείται ότι ξεκινάνε περίπου τη δεκαετία του '50 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Βιέννη.

Διαβάστε περισσότερα

Οι παρενέργειες των αναβολικών

Οι παρενέργειες των αναβολικών Οι παρενέργειες των αναβολικών Στους άνδρες: Ακμή, αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα, αναστολή της σπερματογένεσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006

ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ. ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΗΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΕΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΣΔΥΑ 20 Φεβρουαρίου 2006 ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ > ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΓΕΝΙΚΑ Ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήµατα που απασχολούν την κοινωνία µας, είναι η µεγάλη εξάπλωση, χρήση και διάδοση των ναρκωτικών. Η φοβερή αυτή µάστιγα δεν είναι προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ

H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ H FM GROUP ΜΕΤΑ ΑΠΌ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΑΡΟΥΖΙΑΖΕΙ ΈΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ AURILE ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ Ο καφές είναι αγροτικό, εισαγόμενο και χρηματιστηριακό προϊόν. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη

VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ. Σερτραλίνη NORMA HELLAS S.A. VERSION: PIL-2813101_02-03 EDITION: 14-12-2012 Epilyd ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ Σερτραλίνη EPILYD Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Στέλιο Πανταζή. Συµπληρώµατα διατροφής για αθλητές

Από τον Στέλιο Πανταζή. Συµπληρώµατα διατροφής για αθλητές Από τον Στέλιο Πανταζή Συµπληρώµατα διατροφής για αθλητές Από τον Στέλιο Πανταζή Συµπληρώµατα διατροφής για αθλητές Bιογραφικό σηµείωµα Γεννήθηκα το 1975 στους Αγ. Αναργύρους. Τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος

Ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος ΔΔΥΕΠ-Ε.4250-13/2 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤιΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΠΥΗΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓ ΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός www.eof.gr Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Μύθος και Πραγματικότητα Επιμέλεια Έκδοσης: Ιωάννης Α. Καραγιάννης Αθήναι 2008 ΔιοικητικΟ ΣυμβοΥλιο ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. Πρόεδρος: Δημήτριος Παπαπαναγιώτου

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Οικονομική κρίση & διατροφή. Τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Λιπώδες Ήπαρ στα παιδιά. Περιπατητικότητα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Οικονομική κρίση & διατροφή. Τροφές που χαρίζουν ενέργεια. Λιπώδες Ήπαρ στα παιδιά. Περιπατητικότητα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 4 6 / 8ο έτος έκδοσης Ë Ë Ç Í É Ê Ï É Ä Ñ Õ Ì Å Á Ã Á Ó Ô Ñ Å Í Ô Å Ñ Ï Ë Ï Ã É Á Ó & Ä É Á Ô Ñ Ï Ö Ç Ó & Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Οικονομική κρίση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Serotyp ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ. Σερτραλίνη

Serotyp ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ. Σερτραλίνη Target Pharma Serotyp ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ Σερτραλίνη PIL_2815501,02_01 ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρµακο. - Φυλάξτε αυτό το φύλλο οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

Βάλτε τις SUPER ΤΡΟΦΕΣ στην ζωή σας και στην διατροφή σας και εξασφαλίστε τα οφέλη τους για την υγεία και την ευεξία σας.

Βάλτε τις SUPER ΤΡΟΦΕΣ στην ζωή σας και στην διατροφή σας και εξασφαλίστε τα οφέλη τους για την υγεία και την ευεξία σας. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Οι SUPER ΤΡΟΦΕΣ είναι μια ειδική κατηγορία τροφίμων που βρίσκονται στη φύση, τα παίρνουμε από αυτήν και με ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία τα καταναλώνουμε σαν τροφές. Οι SUPER ΤΡΟΦΕΣ δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγµονώδη Φάρµακα Είναι συµπτωµατικά, αντιφλεγµονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρµακα. Συµπτωµατικά σηµαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α-

-ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΕΠΑ.Σ BΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ -ΡΕΥΜΑΤΟΕΙ ΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙ Α- ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΩΝ: ΑΪ ΩΝΙ ΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΡΝΤΟΓΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΑ ΜΕΡΜΙΚΛΗ ΜΑΡΙΑ ΣΑΛΗ ΜΠΟΥΚΕΤ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ:2012-2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ Η ενδοαρθρική έγχυση υαλουρονικού οξέος ως θεραπευτική επιλογή στην οστεοαρθρίτιδα του σκύλου. Κλινική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΓΚΑΒΟΥΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα