Έργο LIFE Natura Themis LIFE14 GIE/GR/000026

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Έργο LIFE Natura Themis LIFE14 GIE/GR/000026"

Transcript

1 «Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Κοινωνία: Ευαισθητοποίηση για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Έργο LIFE Natura Themis LIFE14 GIE/GR/ Προμπονάς Μιχάλης, Ξηρουχάκης Σταύρος, Μπαξεβάνη Καλλιόπη & Γεωργοπούλου Ελισάβετ Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) Επετειακό Συνέδριο: «Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: Προβλήματα, Προκλήσεις και Προοπτικές στην Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτική και Υγεία» Ρέθυμνο, 1-2 Δεκεμβρίου 2017 Πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/EASME, ενώ μέρος της ιδίας συμμετοχής των Συνδικαιούχων του έργου καλύφθηκε από το Πράσινο Ταμείο.

2 LIFE Natura Themis - LIFE14 GIE/GR/ «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πρόγραμμα LIFE 2014 «Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση» (Environmental Governance & Information) Συντονιστής Δικαιούχος: Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), Συνδικαιούχος / Εταίρος 1: Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων (ΔΣΧ) Συνδικαιούχος / Εταίρος 2: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συνδικαιούχος / Εταίρος 3: ΥΠΕΝ Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) Συνδικαιούχος / Εταίρος 4: Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΔΣΗ) Πληροφόρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/EASME, ενώ μέρος της ιδίας συμμετοχής των Συνδικαιούχων του έργου καλύφθηκε από το Πράσινο Ταμείο.

3 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Διάρκεια: 01/10/ /09/2020 (5 έτη) Συνολικός προϋπολογισμός: ,00 Συνολικές επιλέξιμες δαπάνες: ,00 Συγχρηματοδότηση Ε.Ε.: ,00 (60% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών) Συγχρηματοδότηση φορέων και οργανώσεων: Πράσινο Ταμείο: ,00 Ίδιοι πόροι εταίρων έργου: ,00

4 Αντικείμενο του έργου Καταγραφή και χαρτογράφηση της περιβαλλοντικής παραβατικότητας στην Κρήτη. Ενημέρωση και ενεργοποίηση των κοινωνικών εταίρων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη (Οδηγία 2004/35/ΕΚ, Ελλάδα ΠΔ 148/2009) για την αποκατάσταση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας. Ανάδειξη του θέματος της περιβαλλοντικής ευθύνης, της πρόληψης και του περιορισμού της περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας, μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των εμπλεκόμενων κοινωνικών ομάδων.

5 Βασικοί στόχοι του έργου Βασικοί στόχοι του έργου Συνειδητοποίηση εκ μέρους των φορέων ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα αποτελεί ένα ξεχωριστό πεδίο του Ποινικού Δικαίου και ότι υπάρχει ατομική ευθύνη για την πρόληψη και αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς. Τεκμηρίωση ότι η ορθή εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Δικαίου προάγει την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την ορθή χρήση των φυσικών πόρων. Καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε ομάδες άμεσα εμπλεκόμενες με το έργο, ώστε να ενσωματώσουν θέματα προστασίας της βιοποικιλότητας, πρόληψης & αποφυγής της περιβαλλοντικής ζημίας, αποτελεσματικής δίωξης και καλύτερης αποκατάστασης. Ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 για την παράνομη δραστηριότητα στις περιοχές τους, που έχει επίπτωση στην τοπική ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή και στην οικονομική τους πρόοδο.

6 Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη Το Δίκτυο NATURA 2000 Δεν απαγορεύει καμία οικονομική δραστηριότητα. Θέτει μόνο περιορισμούς για προτεινόμενες δραστηριότητες που θα έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών / Αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο (> περιοχές σε ΕΕ-28, στοιχεία Δεκέμβριος 2016). Στόχος του Δικτύου Ν2000 είναι η διατήρηση ειδών και οικοτόπων προτεραιότητας. Βασικό νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. για την προστασία της βιοποικιλότητας. 27% της έκτασης της χώρας (419 περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000) / 30% της έκτασης της Κρήτης (54 περιοχές είναι ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000).

7 Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 στην Κρήτη

8 Κοινωνικοί εταίροι και εμπλεκόμενες ομάδες Προανακριτικοί υπάλληλοι Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) Δικαστές Εισαγγελείς Δημοσιογράφοι τοπικών ΜΜΕ Αγροτικός πληθυσμός και ευρύ κοινό Δικηγόροι Στελέχη & υπάλληλοι ΑΔΚ, Περιφέρειας Κρήτης & ΟΤΑ Επαγγελματίες Τουρισμού

9 Δράσεις του έργου Ολοκληρώθηκε Αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης όσον αφορά στο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Περιφέρεια Κρήτης. Ολοκληρώθηκε Δημιουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου, ένα για την Ανατολική Κρήτη (Π.Ε. Ηρακλείου & Π.Ε. Λασιθίου) και ένα για τη Δυτική Κρήτη (Π.Ε. Χανίων & Π.Ε. Ρεθύμνου). Σε εξέλιξη Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο των κοινωνικών εταίρων του προγράμματος, όσο και του ευρύτερου κοινού.

10 Έρευνα περιβαλλοντικής παραβατικότητας στην Κρήτη για την αποτίμηση της Περιβαλλοντικές υποθέσεις που επεξεργάστηκαν: Σύνολο υποθέσεων που ελέγχθηκαν: Δράση A1 Δεκέμβριος 2015Δεκέμβριος 2016 υπάρχουσας κατάστασης Υπάλληλοι αρμόδιων υπηρεσιών που ενημερώθηκαν: 61 Επαφές με αρμόδιες υπηρεσίες: 28

11 Έρευνα περιβαλλοντικής παραβατικότητας στην Κρήτη για την αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης Στην Π.Ε. Χανίων καταγράφονται 8,16 υποθέσεις ανά κατοίκους. Στην Π.Ε. Ρεθύμνης καταγράφονται 11,16 υποθέσεις ανά κατοίκους. Στην Π.Ε. Ηρακλείου καταγράφονται 3,3 παραβάσεις ανά κατοίκους. Στην Π.Ε. Λασιθίου καταγράφονται 15,7 παραβάσεις ανά κατοίκους.

12 Τα δεδομένα της έρευνας αναρτώνται τακτικά στον γεωπληροφορικό χάρτη στην ιστοσελίδα του έργου:

13 Παρακολούθηση / αξιολόγηση εκστρατείας ενημέρωσης και αποτελεσματικότητας έργου Προκειμένου να αποτυπωθούν οι απόψεις, στάσεις και αντιλήψεις των κοινωνικών εταίρων και των ομάδων στόχου του προγράμματος, στις οποίες βασίζεται τόσο η Στρατηγική Επικοινωνίας όσο και η αποτελεσματικότητα των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, πραγματοποιήθηκε έρευνα αναφοράς βάσης τον 1ο χρόνο υλοποίησης του έργου (Ιανουάριος Νοέμβριος 2016), ενώ μια 2η ενδιάμεση έρευνα θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους Η έρευνα βάσης πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν είτε με προσωπική επαφή, είτε ηλεκτρονικά. Διακινήθηκαν 10 διαφορετικά ερωτηματολόγια (ανά κατηγορία ομάδας-στόχου) και περιελάμβαναν 3 μέρη (δημογραφικά στοιχεία, ερωτήσεις αντίληψης / άποψης / πεποίθησης κοινές για όλες τις κατηγορίες ερωτωμένων, ερωτήσεις γενικές / διασταύρωσης διαφορετικές ανά κατηγορία). Συλλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν συνολικά ερωτηματολόγια. Ολοκληρώθηκε η αναλυτική ποσοτική και ποιοτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα σε συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, των εμπλεκόμενων ομάδων του έργου, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των ΜΜΕ και του ευρύτερου κοινού της Κρήτης.

14 Γενικά Στοιχεία Έρευνας Αναφοράς Βάσης (Ιανουάριος Νοέμβριος 2016) Ομάδα Στόχου Δικαστές και Εισαγγελείς Δικηγόροι Υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μέλη Περιβαλλοντικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Κρήτη Αγροτικός πληθυσμός σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000 (Κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί και αλιείς που δραστηριοποιούνται εντός των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 στη Κρήτη) Επαγγελματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται εντός των περιοχών του δικτύου NATURA 2000 στη Κρήτη. Ανακριτικοί Υπάλληλοι (αστυνομικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι του λιμενικού σώματος, υπάλληλοι στη Περιφέρεια Κρήτης και δημοτικοί υπάλληλοι που έχουν αναλάβει ανακριτικά καθήκοντα) Ευρύτερος πληθυσμός της Κρήτης Τουρίστες/επισκέπτες σε περιοχές NATURA 2000 στη Κρήτη. Δημοσιογράφοι και υπάλληλοι στα τοπικά ΜΜΕ Σύνολο Προβλεπόμενος Τελικός αριθμός αριθμός συμμετεχόντων συμμετεχόντων Ποσοστό κάλυψης δείγματος ομάδας Ποσοστό δείγματος στο σύνολο 40% 48,75% 78,40% 1% 6,20% 6,25% 83% 7,95% 124,50% 15,90% 135% 17,25% 71,75% 147,50% 9,17% 18,85% 108% 56% 96,93% 13,80% 3,58% 100%

15 Άξονες έρευνας Α/Α Άξονας Περιεχόμενο Σκοπός 1. Δημογραφικά στοιχεία Περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με: φύλο, ηλικία, Έλεγχος δημογραφικών επίπεδο σπουδών, τόπο κατοικίας, Δήμο, Περιφερειακή δεδομένων και διασφάλιση Ενότητα, οικογενειακή κατάσταση, αριθμό παιδιών, αξιοπιστίας δείγματος. επάγγελμα, έτη εργασιακής εμπειρίας και ετήσιο ατομικό εισόδημα του ερωτώμενου. 2. Γνώσεις σχετικά με το Δίκτυο NATURA 2000 και το καθεστώς προστασίας του Περιλαμβάνονται ερωτήσεις σχετικές με τις γνώσεις των ερωτώμενων για το ίδιο το Δίκτυο, το καθεστώς που το διέπει, τους προστατευόμενους οικότοπους και τα προστατευόμενα είδη που βρίσκονται στην Κρήτη. Αξιολόγηση γνώσεων των υποκειμένων με στόχο την διερεύνηση ανάγκης ενημέρωσης. 3. Γνώσεις σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την άσκηση της δικαιοσύνης για περιβαλλοντικά εγκλήματα Περιλαμβάνονται ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δίωξης των περιβαλλοντικών παραβάσεων. Αξιολόγηση των εν λόγω γνώσεων των υποκειμένων με στόχο τη διερεύνηση ανάγκης ενημέρωσης. 4. Στάση των υποκειμένων απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση Περιλαμβάνονται ερωτήσεις που σκιαγραφούν τη στάση των ερωτώμενων απέναντι σε κάποια υποτιθέμενη παραβατική συμπεριφορά με άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε αυτή. Αξιολόγηση της ανάγκης ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

16 Δημογραφικά δεδομένα

17 Ιδιαιτερότητες δείγματος Για τις ακόλουθες ομάδες το δείγμα ήταν μικρότερο του απαιτούμενου: Εισαγγελείς/Δικαστές (32 από 80), 40% Δικηγόροι (195 από 400), 48,75% Ανακριτικοί (287 από 400), 71,75% Δημοσιογράφοι (112 από 200), 56% ΠΕ Αττικής 2% 1% 2% ΠΕ Χανίων 1% 5%9% ΠΕ Λασιθίου 42% ΠΕ Ηρακλείου ΠΕ Ρεθύμνου 18% ΠΕ Αργολίδας 19% 1% ΠΕ Αχαίας ΠΕ Κορινθίας ΠΕ Τρικάλων 33% του δείγματος δηλώνει ΑΝΕΡΓΟ ΠΕ Θεσσαλονίκης Το μεγαλύτερο ποσοστό (60%) του δείγματος της ομάδας των ΜΚΟ προέρχεται από περιοχές εκτός Κρήτης.

18 Ενδεικτικά αποτελέσματα - Γνώσεις σχετικά με το Δίκτυο NATURA 2000 και το καθεστώς προστασίας του Ποσοστά επί συνόλου δείγματος ανά ομάδα-στόχο Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Γνωρίζετε τι είναι το Δίκτυο NATURA 2000; 12% Ναι γνωρίζω πολύ καλά 40% 48% Γνωρίζω αλλά χωρίς ακριβείς πληροφορίες Δεν γνωρίζω καθόλου Οι γνώσεις του 48% των ερωτωμένων σχετικά με το τι είναι το Δίκτυο NATURA 2000 είναι ελλιπείς. Έχουν ακούσει τι είναι το Δίκτυο και γνωρίζουν κάποια πράγματα, αλλά όχι με ακρίβεια. Οι επαγγελματίες τουρισμού γενικά φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένοι, όπως επίσης και οι ομάδες ΜΚΟ, Δικαστές / Εισαγγελείς και Δικηγόροι.

19 Ενδεικτικά αποτελέσματα -Γνώσεις σχετικά με το Δίκτυο NATURA 2000 και το καθεστώς προστασίας του Ποσοστά επί συνόλου δείγματος ανά ομάδα-στόχο Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Περίπου οι μισοί του δείγματος (51%) θεωρούν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές απαγορεύονται παντού. Στο αντίστοιχο γράφημα ανά ομάδα-στόχο φαίνεται ότι οι Εισαγγελείς / Δικαστές, ο ευρύτερος πληθυσμός και οι Δικηγόροι (περισσότερο από 70%) γνωρίζουν το καθεστώς που διέπει τις προστατευόμενες περιοχές όσον αφορά στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Ο αγροτικός πληθυσμός, οι Ανακριτικοί Υπάλληλοι, οι επαγγελματίες τουρισμού και οι επισκέπτες / τουρίστες είναι οι ομάδες που το μεγαλύτερο ποσοστό τους θεωρεί ότι απαγορεύονται τα πάντα εντός των περιοχών του Δικτύου (62%-72%).

20 Ενδεικτικά αποτελέσματα - Γνώσεις σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την άσκηση της δικαιοσύνης για περιβαλλοντικά εγκλήματα Ποσοστά επί συνόλου δείγματος ανά ομάδα στόχο Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Συνολικά το 48% πιστεύει ότι έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα και να αποκαταστήσουμε οποιαδήποτε περιβαλλοντική ζημία προκληθεί σε αυτή. Από τις ομάδες-στόχους της έρευνας, Εισαγγελείς / Δικαστές, Δικηγόροι και ο ευρύτερος πληθυσμός είναι γνώστες των υποχρεώσεων της χώρας αλλά και των πολιτών έναντι της βιοποικιλότητας σε ποσοστό >70%, αντίθετα με τον αγροτικό πληθυσμό που πιστεύει ότι δεν έχουμε καμία τέτοια υποχρέωση (ποσοστό 68%).

21 Ενδεικτικά αποτελέσματα - Γνώσεις σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την άσκηση της δικαιοσύνης για περιβαλλοντικά εγκλήματα Ποσοστά επί συνόλου δείγματος ανά ομάδα-στόχο Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Το 54% του συνόλου των ερωτωμένων θεωρεί πως η ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος παρουσιάζει ελλείψεις, ενώ 40% τη θεωρεί ανεπαρκή. Οι Ανακριτικοί Υπάλληλοι και οι επαγγελματίες τουρισμού είναι οι ομάδες που θεωρούν ότι η ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία παρουσιάζει κάποιες ελλείψεις, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του αγροτικού και του ευρύτερου πληθυσμού αναφέρουν ως ανεπαρκή την ελληνική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.

22 Ενδεικτικά αποτελέσματα - Γνώσεις σχετικά με την περιβαλλοντική νομοθεσία και την άσκηση της δικαιοσύνης για περιβαλλοντικά εγκλήματα Ποσοστά επί συνόλου δείγματος ανά ομάδα-στόχο Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Ο Συνήγορος του Πολίτη αρχικά και οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις δευτερευόντως φαίνεται να θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι φορείς στους οποίους μπορεί να καταγγείλει κάποιος περιστατικό περιβαλλοντικής υποβάθμισης (ακόμα και από τις ίδιες τις ΜΚΟ). Μόνο η ομάδα των Εισαγγελέων/Δικαστών θα προχωρούσε σε καταγγελία περιστατικού προς την Εισαγγελία (ποσοστό 53%), αντίθετα με τους επισκέπτες/τουρίστες, τον αγροτικό και ευρύτερο πληθυσμό, που θα κατήγγειλε στον Εισαγγελέα σε ποσοστό 2-5%.

23 Ενδεικτικά αποτελέσματα - Στάση των υποκειμένων απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση Ποσοστά επί συνόλου δείγματος ανά ομάδα-στόχο Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (87%) δηλώνει πως αυτός που ρυπαίνει/παρανομεί θα πρέπει να πληρώσει το κόστος σε περίπτωση περιβαλλοντικής ζημίας και αποκατάστασης του οικότοπου ή είδους. Όλες οι ομάδες-στόχοι συμφωνούν και κυμαίνονται στα ίδια περίπου ποσοστά. Το μόνο σημείο που πρέπει να τονισθεί είναι ότι το 10% των Ανακριτικών Υπαλλήλων θεωρεί ότι το κόστος πρέπει να το πληρώσουν οι πολίτες και το 6% των επαγγελματιών τουρισμού που δεικνύει το κράτος ως υπόχρεο αποκατάστασης της ζημίας.

24 Ενδεικτικά αποτελέσματα - Στάση των υποκειμένων απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Έχετε κάνει ποτέ καταγγελία περιστατικού περιβαλλοντικής υποβάθμισης; 10% Στις κρίσιμες ερωτήσεις στάθμισης της ενεργούς προστασίας του περιβάλλοντος εκ μέρους των πολιτών, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: Α) Το 90% των συμμετεχόντων απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν έχουν κάνει ποτέ καταγγελία περιστατικού περιβαλλοντικής υποβάθμισης, με μόλις το 9% να απαντάει θετικά. Β) Το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν σκέφτηκε ποτέ να καταγγείλει μια παράνομη ενέργεια κατά της άγριας ζωής, σε σύγκριση με το 8% που το σκέφθηκε σε κάθε περίπτωση που συνέβη και το 10% που το σκέφθηκε πολλές φορές. Ναι Όχι 90%

25 Ενδεικτικά αποτελέσματα -Στάση των υποκειμένων απέναντι στο περιβαλλοντικό έγκλημα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση Ποσοστά επί συνόλου δείγματος ανά ομάδα-στόχο Ποσοστά επί συνόλου δείγματος Τα 2/3 περίπου του συνολικού δείγματος, θεωρούν ότι τα ΜΜΕ καλύπτουν ανεπαρκώς/με ελλείψεις τις υποθέσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μόνο το 1% είναι πλήρως ικανοποιημένο από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ αυτού του τύπου τις περιπτώσεις. Το ενδιαφέρον στην ανάλυση της συγκεκριμένης ερώτησης, είναι ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ είναι πλήρως ικανοποιημένοι από την κάλυψη θεμάτων περιβαλλοντικής υποβάθμισης σε ποσοστό μόλις 4%. Υψηλά ποσοστά αμφισβήτησης των ΜΜΕ εμφανίζουν οι επαγγελματίες τουρισμού (75%) και ο αγροτικός πληθυσμός (70%).

26 Γενικά συμπεράσματα έρευνας Από την επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας βάσης συμπεραίνουμε σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα: Γενικότερη αδιαφορία και άρνηση των εμπλεκόμενων στην εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, να εμβαθύνουν στο πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος, να εργαστούν για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής έννομης τάξης και να διαφυλάξουν ως οφείλουν και ως αναμένουν οι πολίτες τους φυσικούς πόρους και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον από την διάχυτη αυθαιρεσία. Επιβεβαιώνεται επίσης η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών έναντι της πάταξης της περιβαλλοντικής παραβατικότητας και η αδυναμία του κράτους να επιλύσει χρόνια προβλήματα διοίκησης, δικαιοσύνης και εφαρμογής των νόμων, αλλά και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις δημόσιες υπηρεσίες.

27 Γενικά συμπεράσματα έρευνας Ειδικότερα, από την έρευνα επισημαίνονται τα ακόλουθα: Υπάρχει γενική άγνοια και σύγχυση γύρω από το Δίκτυο NATURA 2000 και το καθεστώς προστασίας του, στα 4/5 του δείγματος. Υπάρχει διάχυτη προκατάληψη ως προς την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής, ακόμα και από Εισαγγελείς / Δικαστές και Δικηγόρους. Από όλες τις ομάδες αμφισβητείται έντονα η επάρκεια των ΜΜΕ ως προς την κάλυψη σχετικών θεμάτων. Υπάρχει διάχυτη προκατάληψη τόσο των υπηρεσιακών στελεχών ως προς την περιβαλλοντική ευαισθησία του πληθυσμού, καθώς και των άλλων κοινωνικών εταίρων όσο και των πολιτών ως προς την επάρκεια, εντιμότητα και αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών και της Δικαιοσύνης.

28 Παρατηρήσεις Ποιοτικής Ανάλυσης Γενικά Συμπεράσματα Περισσότερο ενήμερες & ευαισθητοποιημένες Γυναίκες Άνδρες Λιγότερες γνώσεις Χαμηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμπλοκής

29 Παρατηρήσεις Ποιοτικής Ανάλυσης Γενικά Συμπεράσματα Ηλικιακές ομάδες & Ηλικιακές ομάδες & Περισσότερο ενήμερες & ευαισθητοποιημένες Λιγότερες γνώσεις Χαμηλότερα ποσοστά πρόθεσης εμπλοκής

30 Προτάσεις βελτίωσης κατάστασης εκ μέρους των ίδιων των ερωτωμένων Ενημέρωση πολιτών και εμπλεκόμενων υπηρεσιών/φορέων Δυνατότητα ανώνυμης/ τηλεφωνικής καταγγελίας Δημιουργία ειδικού σώματος δίωξης περιβαλλοντικών εγκλημάτων Εντατικοποίηση αστυνόμευσης/επιτήρησης Απλοποίηση διαδικασιών Άμεση επέμβαση υπηρεσιών Ενοποίηση νομοθεσίας Εξειδίκευση εμπλεκόμενου προσωπικού

31 Στρατηγική Επικοινωνίας Έργου Στα αποτελέσματα / συμπεράσματα των δύο ερευνών βασίστηκε η σύνθεση της Στρατηγικής Επικοινωνίας του έργου LIFE Natura Themis. Βασικός στόχος είναι η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινωνικών εταίρων και του ευρύτερου κοινού για τα ακόλουθα: Σκοποί, προτεραιότητες και δράσεις του έργου LIFE Natura Themis. Ανάδειξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων ως μια ειδική κατηγορία εγκλήματος. Κατευθύνσεις και απαιτήσεις της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη. Υποχρεώσεις πολιτών/διοίκησης/εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας που απορρέουν από την ισχύουσα ευρωπαϊκή και ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία. Κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την κοινωνία, το κράτος και το περιβάλλον από την αποφυγή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την στο μέτρο του δυνατού πάταξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

32 Ειδικές απαιτήσεις επικοινωνίας Σύνθεση δύο διαφορετικών κατευθύνσεων ενημέρωσης (ενημέρωση για τις περιοχές NATURA 2000 και την περιβαλλοντική νομοθεσία). Εξισορρόπηση διαφορετικού επιπέδου αναγκών ενημέρωσης (γνωσιακού, οικονομικού, πολιτισμικού κ.ά.). Προσέλκυση διαφορετικών ομάδων με αντικρουόμενα κατά περίπτωση κοινωνικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Άμβλυνση αντιθέσεων και προκαταλήψεων ανάμεσα στις ομάδεςστόχου.

33 Κυριότερες επικοινωνιακές δράσεις του έργου Σε εξέλιξη Ενημέρωση μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων, ενημερωτικού έντυπου υλικού, άρθρων και Δελτίων Τύπου, οργάνωση 24 ημερίδων/εργαστηρίων και δημοσιοποίηση πληροφοριών μέσω των ηλεκτρονικών εργαλείων δημοσιότητας που διαθέτουν οι εταίροι του έργου. Σε εξέλιξη Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων, εργαστηρίων, συνεδρίων, έντυπων & ηλεκτρονικών τεχνικών οδηγών, συμμετοχή σε ειδικές ομάδες /επιτροπές επεξεργασίας θεμάτων περιβαλλοντικής νομοθεσίας, λειτουργία δύο Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου (ΠΠΔ) Σε εξέλιξη Ενθάρρυνση αλλαγής στάσης μέσω του ενημερωτικού έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, εκπαιδευτικά σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες, δωρεάν παροχή ειδικής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές και νομική και διοικητική συμβουλευτική υποστήριξη μέσω των ΠΠΔ

34 Καινοτομίες και Νέες Τεχνολογίες Δύο Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου (ΠΠΔ) ΠΠΔ Ανατολικής Κρήτης, υπό την εποπτεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου (έδρα στο Ηράκλειο) αφορά Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου ΠΠΔ Δυτικής Κρήτης, υπό την εποπτεία του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων (έδρα στα Χανιά) αφορά Π.Ε. Χανίων και Ρεθύμνου Σκοποί: Η συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία στοιχείων για τις τελούμενες περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Κρήτη. Ανάρτηση και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων στον γεωπληροφορικό χάρτη, στις υπηρεσίες και στο κοινό. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του νομικού κόσμου για θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της εφαρμογής της,

35 Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου

36 Ειδική εφαρμογή για έξυπνες συσκευές Η εφαρμογή LIFE NATURA THEMIS δίνει τη δυνατότητα: στους πολίτες να συμβάλουν στη δίωξη του περιβαλλοντικού εγκλήματος και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας, στις ελεγκτικές και προανακριτικές αρχές να αξιολογήσουν το περιστατικό, να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα της παράβασης και εφόσον απαιτηθεί, να στοιχειοθετήσουν έναν πληρέστερο φάκελο για την περαιτέρω δίωξη.

37 Η εφαρμογή LIFE NATURA THEMIS: Είναι εύχρηστη και λειτουργική. Υποστηρίζεται από Android & ios συσκευές. Για αρχάριους και πιο έμπειρους χρήστες. Βασικός στόχος της: Να συμβάλλει στην ενεργοποίηση των πολιτών αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών. Μακροπρόθεσμα, η αποτροπή και μείωση του αριθμού των περιβαλλοντικών παραβάσεων.

38 Μετά την καταγγελία τι; Τη συνέχεια αναλαμβάνουν οι διαχειριστές της εφαρμογής, οι οποίοι αφού παραλάβουν το σχετικό μήνυμα/καταγγελία/αναφορά, επεξεργάζονται την ορθότητα και πιστότητά του, γεωαναφέρουν το περιστατικό ενημερώνοντας τον γεωπληροφορικό χάρτη που βρίσκεται διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της εφαρμογής κωδικοποιούν την αναφορά στην αντίστοιχη κατηγορία περιβαλλοντικού εγκλήματος, αναζητούν την/τις αρμόδια/αρμόδιες υπηρεσίες, προωθούν αναλόγως την καταγγελία και ακολούθως παρακολουθούν την πορεία και εξέλιξη της υπόθεσης, ενημερώνοντας τον ενδιαφερόμενο χρήστη και τους εταίρους του έργου.

39 Έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας

40 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια / Συνέδρια / Εκδηλώσεις Ενημέρωσης

41 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας! Δρ. Μιχάλης Προμπονάς Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Τηλ , / Fax mprobonas@nhmc.uoc.gr, mprobonas@gmail.com

Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Κοινωνία: Η περίπτωση της Κρήτης

Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Κοινωνία: Η περίπτωση της Κρήτης Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Κοινωνία: Η περίπτωση της Κρήτης Έργο: LIFE Natura Themis LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις»

LIFE14/GIE/GR/ Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη»

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Έγκλημα και Εφαρμογή της Οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη» LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE. Ηράκλειο, 26 Απριλίου 2018 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE. Ηράκλειο, 26 Απριλίου 2018 ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: LIFE Natura Themis LIFE14/GIE/GR/ Το έργο LIFE NATURA Themis: κυριότερες δράσεις, στατιστικά στοιχεία και νομοθεσία

Έργο: LIFE Natura Themis LIFE14/GIE/GR/ Το έργο LIFE NATURA Themis: κυριότερες δράσεις, στατιστικά στοιχεία και νομοθεσία Ημερίδα «Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον» Παλαίκαστρο Σητείας, Δημοτικό Σχολείο 26/02/2019 Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Κοινωνία: Ευαισθητοποίηση για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

4 η Συνάντηση Επιτροπής Συντονισμού Έργου (PSC) & Επίσκεψη από την Εξωτερική Ομάδα Παρακολούθησης (ΕΜΤ) Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017

4 η Συνάντηση Επιτροπής Συντονισμού Έργου (PSC) & Επίσκεψη από την Εξωτερική Ομάδα Παρακολούθησης (ΕΜΤ) Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Natura2000Value Crete

LIFE Natura2000Value Crete Έρευνα καταγραφής πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς το Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη πράσινης οικονομίας. «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση για την υλοποίηση δράσεων από το ΣΥΓΑΠΕΖ, ως Συνδικαιούχος του Έργου LIFE NATURA THEMIS

Ενημέρωση για την υλοποίηση δράσεων από το ΣΥΓΑΠΕΖ, ως Συνδικαιούχος του Έργου LIFE NATURA THEMIS Ενημέρωση για την υλοποίηση δράσεων από το ΣΥΓΑΠΕΖ, ως Συνδικαιούχος του Έργου LIFE NATURA THEMIS Κουρεντή Χριστίνα 4 η Συνάντηση Επιτροπής Συντονισμού Έργου LIFE14/GIE/GR/000026 Life Natura Themis με

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

«LIFE NATURA THEMIS- Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017

«LIFE NATURA THEMIS- Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016-Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 «LIFE NATURA THEMIS Δράσεις Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δεκέμβριος 2016Ιούνιος 2017» Ηράκλειο, 30 Ιουνίου 2017 Αντικείμενο του Έργου Α. Άμεσα εμπλεκόμενοι: Εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του

Διαβάστε περισσότερα

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE»

«Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» «Εκδήλωση Ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα LIFE» Πρόγραμμα LIFE+ «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές NATURA

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ: ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΟΠΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΜΦΙΚ Περίθαλψη και διατήρηση (προστασία) Μια στενή σχέση Η βιοποικιλότητα σήμερα χάνεται με ρυθμούς απίστευτα γρήγορους. Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών

Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Πρώτες βοήθειες στην Άγρια Πανίδα και οργάνωση Δικτύου Εθελοντών Σάββατο 21 Απριλίου 2018 και Κυριακή 22 Απριλίου 2018 Άγρια πανίδα και περιβαλλοντικό έγκλημα: Εργαλεία αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική! ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ Η γνώμη σας εί σημαντική! Το ερωτηματολόγιο εί ανώνυμο και εμπιστευτικό. Οι απαντήσεις σας θα αναλυθούν από τους ειδικούς συνεργάτες των εταίρων του έργου Life Natura

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική! ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ Η γνώμη σας εί σημαντική! Το ερωτηματολόγιο εί ανώνυμο και εμπιστευτικό. Οι απαντήσεις σας θα αναλυθούν από τους ειδικούς συνεργάτες των εταίρων του

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14/GIE/GR/000026

LIFE14/GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας σε περιοχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική!

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Η γνώμη σας είναι σημαντική! ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ Η γνώμη σας εί σημαντική! Το ερωτηματολόγιο εί ανώνυμο και εμπιστευτικό. Οι απαντήσεις σας θα αναλυθούν από τους ειδικούς συνεργάτες των εταίρων του έργου

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Info Day 25 Απριλίου, 2018 Λευκωσία ΟΕΒ Πανευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός»

«Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για Επαγγελματίες Τουρισμού «Οικοσυστημικές Υπηρεσίες & Οικοτουρισμός» Ομαλός

Διαβάστε περισσότερα

Εύη Τζινευράκη Δικηγόρος

Εύη Τζινευράκη Δικηγόρος Η Περιβαλλοντική Παραβατικότητα/Εγκληματικότητα στην Κρήτη. Αντιμετώπιση της Περιβαλλοντικής Υποβάθμισης από την πλευρά των ΜΚΟ Εύη Τζινευράκη Δικηγόρος Η περιβαλλοντική παραβατικότητα/εγκληματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ευθύνη των ρυπαινόντων και η επιστροφή του περιβαλλοντικού κόστους

Ευθύνη των ρυπαινόντων και η επιστροφή του περιβαλλοντικού κόστους Ευθύνη των ρυπαινόντων και η επιστροφή του περιβαλλοντικού κόστους Σταυρούλα Πουλή Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική»

«Η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Πολιτική» LIFE14 GIE/GR/000026 «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά της άγριας ζωής και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής ευθύνης για την αντιμετώπιση ζημιών έναντι της βιοποικιλότητας

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους WWF Ελλάς / Α. Βonetti Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Eλλάς Σεπτέμβριος 2017 H παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Προμπονάς Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) Συντονιστής έργου LIFE Natura Themis

Δρ. Μιχάλης Προμπονάς Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) Συντονιστής έργου LIFE Natura Themis Το Πανεπιστήμιο Κρήτης Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης υλοποιεί το έργο LIFE Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση» με τίτλο: «Προώθηση της ευαισθητοποίησης για την άσκηση δίωξης για εγκλήματα κατά

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Περιεχόμενα Περιεχόμενα Διαγραμμάτων...2 Εισαγωγή...3 Το δείγμα της έρευνας...3 Τα εργαλεία ενημέρωσης...4

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης. Μανιαδάκη Μαρία

Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης. Μανιαδάκη Μαρία «Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και Βάσεις Δεδομένων ως εργαλεία για την καταστολή και πρόληψη της Περιβαλλοντικής Παραβατικότητας», 13 Ιανουαρίου 2017, Αμφιθέατρο ΤΕΕ Τμήμα Η ελληνική πραγματικότητα

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Ηράκλειο 31.07.2014 Αρ. Πρωτ. 8639 Ο Ειδικός Λογαριασμός του Πανεπιστημίου Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος 1 LIFE NATURA THEMIS: Ηράκλειο, 30.11.2017 2 Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα έρευνας. σχετικά με τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα για την εποπτεία της αγοράς των ΠΔΚ

Συμπεράσματα έρευνας. σχετικά με τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα για την εποπτεία της αγοράς των ΠΔΚ Συμπεράσματα έρευνας σχετικά με τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα για την εποπτεία της αγοράς των ΠΔΚ Επιμέλεια έρευνας: Γρηγορόπουλος Γρηγόριος, Δρ Ναυπηγός Μηχανολ. Μηχ., Καθηγητής ΕΜΠ Παπαδάκος Γεώργιος,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ονοματεπώνυμο: Τουφεξή Ασπασία Σειρά: 12 Επιβλέπων καθηγητής: Ιωαννίδης Α. Διευθυντής ΠΜΣ: Σιώμκος Γεώργιος Ο ρόλος του μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ Β1 Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανασκόπηση έργου 06/ /2017. Ανατολική Κρήτη

ΔΡΑΣΗ Β1 Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανασκόπηση έργου 06/ /2017. Ανατολική Κρήτη ΔΡΑΣΗ Β1 Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανασκόπηση έργου 06/2016-06/2017 Ανατολική Κρήτη Ημερολόγιο δραστηριότητας Τελευταίο project report Ιουνίου ενώπιον κ. Μουσούρη Ιούνιος - Δεκέμβριος Project

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ [1] ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου * Στο σεμινάριο επιμόρφωσης «Διακρίσεις σε βάρος των νέων. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του» που πραγματοποίησε η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ V PRC «Συνδικαλισμός, συνδικάτα και συνδικαλιστική συμμετοχή στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης», ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αντικείμενο της παρούσας έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση του βαθμού συνδικαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ. Τίτλος του έργου FORUM ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Χρηματοδοτικά στοιχεία του έργου Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ή Κοινοτική Πρωτοβουλία ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας LIFE NATURA THEMIS Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον Κρύα Βρύση Αγ. Βασιλείου, 16.12.2018 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ-ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Εκστρατεία ευαισθητοποίησης στην Ελλάδα Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς πολίτες και φορείς

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο δημιουργία και λειτουργίας Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή λογική για τους ΦΔ ΠΠ

Κοινή λογική για τους ΦΔ ΠΠ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Αγαπητοί εργαζόμενοι στους ΦΔ, το ζητούμενο είναι η διατήρηση της βιοπικοικλότητας ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2010 ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΒΗΣ Κοινή λογική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας LIFE NATURA THEMIS Δικαίωμα και Ευθύνη για το Περιβάλλον Μελιδόνι, 12.11.2018 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ & ΚΕΝΑ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ιωσηφίνα Σαριδάκη, Δικηγόρος, MSc Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» Ηράκλειο, 11 Μαρτίου 2017

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» Ηράκλειο, 11 Μαρτίου 2017 Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Περιβαλλοντικό Δίκαιο και Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» Ηράκλειο, 11 Μαρτίου 2017 Θεοδωροπούλου Δέσποινα Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών

Διαβάστε περισσότερα

4 η Συνάντηση Ομάδας Κοινωνικών Εταίρων Ηράκλειο, 17 Ιανουαρίου 2018

4 η Συνάντηση Ομάδας Κοινωνικών Εταίρων Ηράκλειο, 17 Ιανουαρίου 2018 LIFE13 INF/GR/000188 Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη 4 η Συνάντηση Ομάδας Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ CSR 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ CSR 2009 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ CSR 2009 Στην Ελλάδα η έρευνα για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Κατανάλωση» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για 5 η φορά

Διαβάστε περισσότερα

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους

Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Νομοθεσία για τη φύση: Κατάσταση εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση Προτάσεις για τη βελτίωση εφαρμογής τους Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Eλλάς Σεπτέμβριος 2017 H παρουσίαση Συμπεράσματα αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012

ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ. January 1. Ανάλυση έτους 2012 ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΑΣ January 1 2012 Σύγκριση έτους 2012 με έτος 2011 Ανάλυση έτους 2012 Περιγραφή του Δείγματος της Έρευνας Στον Πίνακα 1 και στο Σχήμα 1 που ακολουθούν παρουσιάζεται η κατανομή του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία

Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία Διοικητικές αποτυχίες και κενά στη νομοθεσία 13.03.2019 Γ. Σμπώκος, Δρ. Δημοσίου Δικαίου Συντονιστής Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Ανατολικής Κρήτης LIFE Natura Themis LIFE Natura Themis - LIFE14/GIE/GR/000026

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ. Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ Η Οδηγία 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την διατήρηση των άγριων

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ)

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» Πράξη «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) Συντονιστής Έταιρος: Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, 22/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, 23/05/2017 Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ρέθυμνο, 24/05/2017 LIFE13 INF/GR/000188 «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» (Ακρωνύμιο έργου: LIFE Natura2000

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποιούνται οι περιβαλλοντικές διατάξεις στη δικαστηριακή πραγματικότητα; Συμπεράσματα και προτάσεις από τα Παρατηρητήρια των Δικηγορικών Συλλόγων

Αξιοποιούνται οι περιβαλλοντικές διατάξεις στη δικαστηριακή πραγματικότητα; Συμπεράσματα και προτάσεις από τα Παρατηρητήρια των Δικηγορικών Συλλόγων Αξιοποιούνται οι περιβαλλοντικές διατάξεις στη δικαστηριακή πραγματικότητα; Συμπεράσματα και προτάσεις από τα Παρατηρητήρια των Δικηγορικών Συλλόγων ΜΕΡΟΣ Β Ηράκλειο, 10.04.2019 Γ. Σμπώκος, Δ.Ν., υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς

Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς «Η φωτιά δεν παίζει, μην παίζει με το μέλλον του τόπου σου» Εκστρατεία πρόληψης για τις δασικές πυρκαγιές σε Αχαΐα και Κεφαλονιά Ηλίας Τζηρίτης Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου Δασικό Πρόγραμμα-WWF Ελλάς Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ 2016-2017 Η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η προώθηση της δικτύωσης αποτελούν βασικά μέσα για την επίτευξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ Ποιοι είμαστε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σωματειακής μορφής Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ιδρύθηκε το 1884, πρώτος Δικηγορικός Σύλλογος της Κρήτης και από τους πρώτους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ» ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών»

«Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης ωφελούμενων ΤΕΒΑ και συζήτηση προτάσεων για ανάπτυξη καλών πρακτικών» Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, διοικητικές δαπάνες και παροχή συνοδευτικών μέτρων 2015-2016» «Αποτελέσματα δράσεων ψυχοκοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ

Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου Δράσεις εξωστρέφειας του ΦΔ Χαμόγλου Μαρία MSc, Χατζηγούλας Αλέξανδρος, Δρ. Παπαδημητρίου Δότη Δράσεις εξωστρέφειας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΧΡΗΣΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Σελ Η "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ" 3 ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ. Ευαγγελίστριας 80 Αμαλιάδα Ηλείας, τ.κ , τηλ , ,

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ. Ευαγγελίστριας 80 Αμαλιάδα Ηλείας, τ.κ , τηλ , , ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Παρουσίαση της Πράξης Ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων και της τοπικής κοινωνίας Τοπικό Σχέδιο δράσης για την Προώθηση της Απασχόλησης ανέργων που διαβιώνουν στην Β.Δ. περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους, καθώς επίσης και το Ταμείο της Παγκοσμιοποίησης.

Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους, καθώς επίσης και το Ταμείο της Παγκοσμιοποίησης. κα ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΛΗ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα ήθελα με τη σειρά μου να χαιρετίσω τη συμμετοχή σας στην ημερίδα μας και για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο: Ουσιαστικά είναι η πρώτη επίσημη παρουσίαση της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους

σύμφωνα με την αξιοποίηση και επεξεργασία των ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν στους συμβούλους 7. Συμπεράσματα Αξιολόγησης στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Πιλοτικά Προγράμματα Εναλλακτικά της Φυλάκισης για Παραβάτες Χρήστες Παράνομων Ουσιών» MIS 349337 Για την αξιολόγηση της Υπηρεσίας Παραπομπών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ NATURA 2000 ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ Το Ναtura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων Έρευνα αξιολόγησης υπηρεσιών Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων L/O/G/O www.themegallery.com Ταυτότητα έρευνας Είδος έρευνας Ποσοτική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου ανοιχτών και

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών «ilife-troodos»

Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών «ilife-troodos» Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους: Προώθηση φυσικών αξιών και οικοσυστημικών υπηρεσιών «ilife-troodos» ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ: Κύπρος (ΕΔΠΤ) ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Συνολικό ποσό: 1,313,826 Αιτούμενο ύψος χρηματοδότησης

Διαβάστε περισσότερα

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ CLLD / LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Π.Α.Α. 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 19. ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ πρώην 1 Ανάπτυξη μέσω του CLLD / LEADER Η Εθνική Οικονομία αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Βιοποικιλότητα

Φύση και Βιοποικιλότητα Φύση και Βιοποικιλότητα Δρ. Μαρία Ζωμενή Εμπειρογνώμονας σε θέματα Φύσης και Βιοποικιλότητας mzomeni@environment.moa.gov.cy Info Day 28 Μαρτίου, 2018 Λευκωσία Πανευρωπαϊκό Δίκτυο προστατευόμενων περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ PCO CONVIN ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ PCO CONVIN ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 PCO CONVIN ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ. 3 ΣΕΛ. 4 ΣΕΛ. 6 ΣΕΛ. 16 ΣΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Αξός Μυλοποτάμου, 29 Μαΐου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Οι διαστάσεις της ξενοφοβίας και η προώθηση πολυ- πολιτισμικών προτύπων

Οι διαστάσεις της ξενοφοβίας και η προώθηση πολυ- πολιτισμικών προτύπων Οι διαστάσεις της ξενοφοβίας και η προώθηση πολυ- πολιτισμικών προτύπων Συνθεση Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ ΚΕ.Σ.Υ.Υ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ K.E.K. ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Κ.Ε.Κ. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών»

«Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» «Δημιουργία Μηχανισμού Υποστήριξης για την Ανάπτυξη και Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας σε Πληθυσμούς Ορεινών Περιοχών» ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Αναπτύσσοντας Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ένταξη της Πράξης "Διοργάνωση Ετήσιου Travel Trade Workshop & Συνεδρίου 2014" με κωδικό MIS 464639 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Αττική" ΑΠΟΦΑΣΗ

ΘΕΜΑ: Ένταξη της Πράξης Διοργάνωση Ετήσιου Travel Trade Workshop & Συνεδρίου 2014 με κωδικό MIS 464639 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ΟΤΑ Ταχ. Δ/νση : ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ 7 ΑΘΗΝΑ Ταχ.Κώδικας : 10557 Πληροφορίες : ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΣΛΑΝ Τηλέφωνο : +30 210 3253123 2103253123

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ με αντικείμενο «Παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του έργου ForestLife» για τις ανάγκες του έργου LIFE - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ με τον αριθμό LIFE14/GIE/GR/000304,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ LIFE-NATURE EΘΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020 Πρωτοβουλία Επιτροπής ΦΥΣΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ για

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε το Μάιο του 2012 τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μεταξύ των αποφοίτων του, που

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο

Εθνικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο Εθνικό Περιβαλλοντικό Δίκτυο Στοιχεία του Φορέα Επωνυμία Φορέα: Πόλη: Οδός: ΤΚ: Email: Αριθμός: Τηλέφωνο: Ιστοσελίδα: Στοιχεία υπεύθυνου του φορέα για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου Ονοματεπώνυμο: Θέση:

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστούμε θερμά τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημητριάδη Ευστάθιο για την πολύτιμη βοήθεια του στην εκπόνηση της παρούσας έρευνας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημητριάδη Ευστάθιο για την πολύτιμη βοήθεια του στην εκπόνηση της παρούσας έρευνας. Ευχαριστούμε θερμά τον Επίκουρο Καθηγητή του ΤΕΙ Καβάλας Δρ. Δημητριάδη Ευστάθιο για την πολύτιμη βοήθεια του στην εκπόνηση της παρούσας έρευνας. Κ.Τ.Ε. Α.Μ.Θ. 2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ..4 1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα

Αγγελική Καλλία. Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Οδηγίες «Natura»: Έλεγχος εφαρμογής από τα Ενωσιακά Θεσμικά Όργανα Αγγελική Καλλία Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Εμπειρογνώμων Ενωσιακού Δικαίου Περιβάλλοντος 1 LIFE NATURA THEMIS: Ηράκλειο, 30.11.2017 2 Δομή

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Οικονοµικών Οµάδα καταπολέµησης διαφθοράς 5/15/13

Υπουργείο Οικονοµικών Οµάδα καταπολέµησης διαφθοράς 5/15/13 1 Γενικές Αξίες Υπαλλήλων Οι υπάλληλοι της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης θα πρέπει να ενεργούν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως θα ήθελαν να αντιµετωπίζονται ως πολίτες και ως φορολογούµενοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: Β4Γ97ΛΚ-5Ε6 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

ΑΔΑ: Β4Γ97ΛΚ-5Ε6 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Β4Γ97ΛΚ-5Ε6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Ταχ. Δ/νση : Δ. Μποφώρ 7, 71202 - Ηράκλειο Πληροφορίες: Μ.Βλασάκης Τηλέφωνο : 2813 404540 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Α. Μέσω του έργου QualityRights, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει επικεντρωθεί στο να

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας

Μελέτη απορρόφησης αποφοίτων του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Μελέτη απορρόφησης του ΑΠΘ στην αγορά εργασίας των ετών 2005 & 2006 Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Μελέτη απορρόφησης του Α.Π.Θ. στην αγορά εργασίας Επιστημονικός Κλάδος: Ιστορία-Αρχαιολογία Τμήμα Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης 1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 Στρατηγική Επικοινωνίας ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 Δρ Μουρατίδης Ηλίας Προϊστάμενος Μον. Α1 Προγρ/σμούκαι Αξιολόγησης Προγράμματος Καν. 1303/2013 (άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες

Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες Για μια ζωντανή θάλασσα στις Κυκλάδες H συμμετοχική προσέγγιση στη δημιουργία μίας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής το έργο ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Σπύρος Κοτομάτας, WWF Ελλάς Χανιά, Οκτώβρης 2018 Ιστορικός τόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 2000 2006 Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 5: ΆΜΒΛΥΝΣΗ ΕΝΔΟΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δέσποινα Θεοδωροπούλου Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος theodoropouloud@prv.ypeka.gr Εκπαιδευτικά Σεμινάρια «Περιβαλλοντικό Έγκλημα & Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις απέναντι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού Αττικής. Έρευνα κοινής γνώμης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Πρωτευούσης

Στάσεις απέναντι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού Αττικής. Έρευνα κοινής γνώμης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Πρωτευούσης Στάσεις απέναντι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού Αττικής Έρευνα κοινής γνώμης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Πρωτευούσης Φεβρουάριος 206 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΑΝΑΘΕΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση τακτικού προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2015

Ανάλυση τακτικού προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2015 Ανάλυση τακτικού προσωπικού Δημόσιας Διοίκησης για το έτος 2015 Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου 16/3/2016 Σύνταξη/Επιμέλεια έκθεσης: Αγγελική Φαϊτάκη Νίκος Ιωάννου Τμήμα Διαχείρισης και

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής

Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής Δρ Παναγιώτης Μέρκος, Γενικός Επιθεωρητής η μετρήσιμη δυσμενής μεταβολή φυσικού πόρου ή η μετρήσιμη υποβάθμιση υπηρεσίας συνδεδεμένης με φυσικό πόρο, που μπορεί να επέλθει άμεσα ή έμμεσα ΥΠΕΚΑ Ειδική

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις απέναντι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού Αττικής

Στάσεις απέναντι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού Αττικής Στάσεις απέναντι στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού Αττικής Έρευνα κοινής γνώμης στην περιοχή των ΚαλλικρατικώνΔήμων Αλίμου, Γλυφάδας, Αργυρούπολης-Ελληνικού Φεβρουάριος 06

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας

Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Σχέδιο Δράσης για για τη Δημοκατία της Ισότητας Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου 2014 Περιεχόμενα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κεφάλαιο πρώτο: 1.1. Η αντιπροσώπευση των φύλων στην πολιτική ζωή της Κύπρου 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Συνάντηση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου LIFE PINUS Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτη 15 Μαΐου 2013 Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΛΕΣ ΟΨΕΙΣ» ΑΘΗΝΑ 25.11.2014 «Πολιτικές και δράσεις της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» Έλλη Μπούκη Στέλεχος Μονάδας Β'

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα

Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Η επίδραση των Κοινοτικών Οδηγιών για τη Φύση στην προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα Ελένη Τρύφων Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας Πόσο επίκαιρο είναι το ερώτημα; Η Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των καταστημάτων κράτησης Άρθρο 1 Το άρθρο 1 του ν. 3938/2011 αντικαθίσταται ως εξής:

Διαβάστε περισσότερα