ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ (ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ (ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ)"

Transcript

1 Διαφ.1 ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ (ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ) Πρόκειται για µια συµπληρωµατική εργασία στην ήδη υπάρχουσα. 1)Τα κείµενα που προτείνονται να διαβαστούν από τον εισηγητή έχουν χαρακτηριστεί µε µαύρα γράµµατα. 2)Τα κείµενα ή πίνακες ή σχήµατα που παρατίθενται βοηθητικά χαρακτηριστεί µε κόκκινα γράµµατα. 3) Οι διαφάνειες που συνοδεύουν τα κείµενα έχουν χαρακτηριστεί έτσι: Διαφ.1 4) Τα κείµενα ή οι σηµειώσεις που προτείνονται για βαθύτερη επεξεργασία ή δραστηριότητες, έχουν χαρακτηριστεί µε πράσινο φόντο. 5)Οι παραποµπές σε κείµενα του βιβλίου που διαβάζονται κατά την παρουσίαση έχουν χαρακτηριστεί µε µπλε φόντο. Οι περιγραφές ιστορικών επιστηµονικών επιτευγµάτων µε την ìõèéóôïñçìáôéêþ τους µορφή γίνονται περισσότερο εύληπτες και διευκολύνουν την προσέγγιση της επιστηµονικής γνώσης. Αποτελούν µάλιστα ένα πολύ καλό µέσο προσέλκυσης (µες την καλή βεβαίως έννοια) πλείστων ενδιαφεροµένων και ιδιαιτέρως των µαθητών, σε ένα χώρο που η µαθηµατική αλήθεια γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή ή τουλάχιστον προσιτή, ενώ παράλληλα προβάλλεται πιο άµεσα η σχέση της µε την πραγµατικότητα, µε τη ζωή. Είναι πολύ σηµαντικό νοµίζω να µπορεί κάποιος να συλλάβει τα γεγονότα στο ιστορικό, κοινωνικό και γεωγραφικό τους πλαίσιο. Να καταλάβει ποιες ήταν οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής, να συγκρίνει τις καταστάσεις µε το σήµερα, που η τεχνολογία είναι αναπτυγµένη και η πληροφορία διαχέεται άµεσα, να πληροφορηθεί για τις προσπάθειες που κατέβαλαν αυτοί που πρώτοι διατύπωσαν µια ιδέα. Ίσως έτσι γίνει δυνατό να συνειδητοποιήσουµε το µέγεθος και την αξία του κάθε επιτεύγµατος.

2 Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και τούτο εδώ, µε τον τίτλο ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ του Ντένις Γκετζ σε µετάφραση του Τεύκρου Μιχαηλίδη. Διαφ.2 Τα ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε εργαστήριο λέσχης ανάγνωσης, στην Πάρο τον περσινό Ιούλιο από τη Σταυρούλα Παπανικολάου και ήταν αποτέλεσµα µιας συνολικής δουλειάς που έγινε µε τη βοήθεια µαθητών της. Το βιβλίο προτείνεται ανεπιφύλακτα για µια λέσχη ανάγνωσης σε σχολικό επίπεδο και όχι µόνο και αποτελεί µια πολύ καλή αφορµή για ένα ενδιαφέρον ταξίδι όχι µόνο στα Μαθηµατικά αλλά και στη Φυσική και την Αστρονοµία και την Ιστορία. Βρισκόµαστε στην Αλεξάνδρεια την εποχή των Πτολεµαίων τον 3ο αιώνα π.χ. Η Αίγυπτος είναι µια ισχυρή χώρα, κυρίαρχη, κοιτίδα του πολιτισµού. Τρία πρόσωπα παίζουν τους βασικούς ρόλους. Μια βασίλισσα (η Βερενίκη) Διαφ.3 που θυσιάζει τις χρυσές πλεξούδες της στη θεά Ίσιδα προκειµένου να γυρίσει ο άντρας της ζωντανός από την εκστρατεία. Ένας µονάρχης, (ο ο Β) Διαφ.4 στο απόγειο της δύναµής του, που αναζητά τη γνώση στα βιβλία. Κι ένας µαθηµατικός, (ο Ερατοσθένης) Διαφ.5 πνεύµα ανήσυχο, πανεπιστήµονας και παιδαγωγός, που αναρωτιέται πόσο µεγάλη είναι η Γη. Με φόντο τις συνωµοσίες αλλά και τους έρωτες της Αυλής των Πτολεµαίων, και µε αφορµή το χρονικό της πρώτης µέτρησης της Γης από τον Ερατοσθένη, ο Ντενί Γκετζ µας δίνει ένα ιδιοφυές µυθιστόρηµα που καθρεφτίζει την αστείρευτη ανάγκη του ανθρώπου για γνώση. Στο τέλος της παρουσίασης προτείνεται µια σειρά δραστηριοτήτων, ανά κεφάλαιο.

3 Πίνακας Πτολεµαίων Βασιλεύς Σύζυγος Βασιλεία Σχόλια Α', ο Σωτήρ. Ευρυδίκη Βερενίκη Α' Ένας από τους στρατηγούς του Αλεξάνδρου του Μέγα, ανέλαβε την ηγεµονία της Αιγύπτου µετά το διαµερισµό της απέραντης αυτοκρατορίας του Μακεδόνα στρατηλάτη. Β', ο Φιλάδελφος. Αρσινόη Α' Αρσινόη Β' Ιδρυτής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Στα χρόνια του έγιναν σηµαντικά έργα στην πόλη, ανάµεσα τους και ο περίφηµος Φάρος, ένα από τα Επτά Θαύµατα του Αρχαίου Κόσµου. Γ', ο Ευεργέτης. Δ', ο Φιλοπάτωρ. Ε', ο Επιφανής. Βερενίκη Β' Αρσινόη Γ' Κλεοπάτρα Α' Ενσωµάτωσε την Κυρήνη στην Αίγυπτο και διεξήγαγε τον Τρίτο Συριακό Πόλεµο εναντίον των Σελευκιδών. Θανάτωσε πολλά µέλη της οικογένειάς του και αφέθηκε υπό την κυριαρχία του συµβούλου του, του Σωσίβιου. Όσο ήταν ακόµη ανήλικος συµβασιλείς του αναδείχθηκαν µια πληθώρα συµβούλων, σηµατοδοτώντας µια περίοδο κρίσης. Στ', ο Φιλοµήτωρ. Κλεοπάτρα Β' Συνδύαζε µε την καλοσύνη του και την ευγένειά του, µια διαύγεια µυαλού και µεγάλο κουράγιο σε επικίνδυνες κρίσεις, αλλά και στο πεδίο της µάχης. Ζ', ο Νέος Φιλοπάτωρ. - - Ορισµένοι µελετητές τον παραλείπουν από την αρίθµηση γιατί δολοφονήθηκε προτού βασιλέψει. Η', ο Ευεργέτης Β' ο Φίσκων. Θ', ο Σωτήρ Β' ο Λάθυρος. Κλεοπάτρα Β' Κλεοπάτρα Γ' Κλεοπάτρα Δ' Κλεοπάτρα Σελήνη Α' Προσωρινά εκδιώχθηκε από την Αλεξάνδρεια από την Κλεοπάτρα Β' µεταξύ του π.χ., αλλά συµφιλιώθηκαν το 124 π.χ. Η βασιλεία του χαρακτηρίστικε από διωγµούς και άλλα αιµατηρά γεγονότα. Βασίλεψε για δύο περιόδους, την πρώτη από αυτές από κοινού µε τη µητέρα του Κλεοπάτρα Γ'. Ανάµεσά τους παρεµβλήθη η βασιλεία του αδερφού του, Πτολεµαίου Ι'. Ι', ο Αλέξανδρος Κλεοπάτρα Σελήνη Α' Συµβασίλεψε µε την Κλεοπάτρα Γ' µέχρι το 101 π.χ. Δεν υπήρξε ιδιαίτερα λαοφιλής,

4 Α'. Βερενίκη Γ' εκδιώχθηκε και τελικά θανατώθηκε καθώς προσέγγιζε την Κύπρο. Βερενίκη Γ' Η πρώτη γυναίκα που βασίλεψε µόνη στην Αίγυπτο µετά από 1100 χρόνια. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στο λαό στο διάστηµα αυτό. ΙΑ', ο Αλέξανδρος Β'. Βερενίκη Γ' 80 Παντρεύτηκε και συµβασίλεψε µε τη Βερενίκη Γ' πριν τη δολοφονήσει. Κυβέρνησε µονάχος για 19 µέρες µετά από αυτό. ΙΒ', ο Νέος Διόνυσος ο Αυλητής. Κλεοπάτρα Ε' Επιλέχτηκε ως συνεχιστής της Δυναστείας παρόλο που δεν καταγόταν από τη νόµιµη γραµµή της. Πέρασε τη βασιλεία του προσπαθώντας να προστατέψει το θρόνο του δωροδοκώντας τους Ρωµαίους. Βερενίκη Δ' Σέλευκος Ζ' Κυβιοσάκτης Αρχέλαος Ανακηρύχθηκε βασίλισσα εξαιτίας της αγανάκτησης που έτρεφε ο λαός για τον πατέρα της. Θανατώθηκε µετά την αποκατάσταση του από τους Ρωµαίους. Κλεοπάτρα Ζ' Ιούλιος Καίσαρ Μάρκος Αντώνιος Η γνωστότερη στις µέρες µας Βασίλισσα του Νείλου. Συµβασίλεψε µε τον Πτολεµαίο ΙΓ' ( π.χ. ), µε τον Πτολεµαίο ΙΔ' ( π.χ. ) και µε τον γιο της Πτολεµαίο ΙΕ' Καισαρίωνα ( π.χ. ). Η τελευταία βασίλισσα της Αρχαίας Αιγύπτου, προτού αυτή αποτελέσει πλέον κοµµάτι της πανίσχυρης Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας. Η βασιλεία της σηµατοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωµαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλα Μέλη της Δυναστείας Όνοµα Πατέρας Σύζυγος Σχόλια Κεραυνός Α'. - Έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας κατά την περίοδο π.χ.

5 Λυσάνδρα Α' Αγαθοκλής Υπήρξε σύζυγος του Διαδόχου του Λυσίµαχου, ωστόσο δεν έγινε ποτέ Βασίλισσα της Θράκης, γιατί αυτός δολοφονήθηκε. Μελέαγρος Α' - Έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας για µια πολύ σύντοµη περίοδο. Πτολεµαΐδα Α' Δηµήτριος ο Πολιορκητής Δεν αποτέλεσε ποτέ Βασίλισσα της Μακεδονίας, γιατί ο Δηµήτριος είχε χάσει το θρόνο του όταν τη νυµφεύθηκε. Αργαίος Α' - Εκτελέστηκε από τον διάδοχο του πατέρα του Πτολεµαίο Β', µε την κατηγορία της υποκίνησης επανάστασης. ανώνυµος Α' - Εκτελέστηκε από τον διάδοχο του πατέρα του Πτολεµαίο Β', µε την κατηγορία της υποκίνησης επανάστασης. Φιλωτέρα Α' - Ελάχιστα πράγµατα είναι γνωστά για τη ζωή της. Λυσίµαχος Β' - Εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεµαίου Ε'. Βερενίκη Φερνοφόρος Β' Αντίοχος Β' Θεός Η δολοφονία της αποτέλεσε την αφορµή του Τρίτου Συριακού Πόλεµου. Ανδροµάχου Β' - Συµµετείχε στη Ναυµαχία της Άνδρου και κατείχε κάποιο αξίωµα στην Έφεσο. Νιος Λυσίµαχος - Υπήρξε συγκυβερνήτης της Αιγύπτου µε τον Πτολεµαίο Β', αλλά του αφαιρέθηκε ο τίτλος όταν υποκίνησε επανάσταση µε τον Τίµαρχο της Μιλήτου. ανώνυµος Γ' - Ελάχιστα πράγµατα είναι γνωστά για τη ζωή του. Αλέξανδρος Γ' - Ελάχιστα πράγµατα είναι γνωστά για τη ζωή του. Μάγας Γ' - Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεµαίου Δ'. Βερενίκη Γ' - Πέθανε σε βρεφική ηλικία. Ευπάτωρ Στ' - Ορίστηκε συµβασιλεύς και ανώτατος διοικητής της Κύπρου, αλλά πέθανε σε νεανική ηλικία.

6 Κλεοπάτρα Θεά Στ' Αλέξανδρος Α' Βάλας, Δηµήτριος Β' Νικάτωρ, Αντίοχος Ζ' Σιδήτης Υπήρξε βασίλισσα της Συρίας στο πλάι επτά βασιλέων: τριών συζύγων, ενός σφετεριστή και τριών από τους γιους της. Βρέθηκε στο θρόνο σε µια περίοδο ιδιαίτερα ταραγµένη για την ανατολή, καθώς το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών όδευε προς τη δύση του και βασανιζόταν από πολιτικές και στρατιωτικές αναταραχές. Μεµφίτης Η' - Θανατώθηκε από τον πατέρα του για λόγους εκδίκησης, όταν ο τελευταίος εκδιώχθηκε από επανάσταση που υποκίνησε η σύζυγός του. Απίων Η' - Βασίλεψε στην Κυρήνη. Μετά το θάνατό του η περιοχή κληροδοτήθηκε στη Ρωµαϊκή Δηµοκρατία. Τρύφαινα Η' Αντίοχος Η' Γρυπός Υπήρξε Βασίλισσα της Συρίας σε περίοδο όπου το κράτος των Σελευκιδών σπαραζόταν από εµφύλιους πολέµους. Βερενίκη Η' Ψερενπτάχ Β' Λίγα πράγµατα είναι γνωστά για τη ζωή της. της Κύπρου Θ' Μιθριδάτιδα ή Νύσσα Βασιλιάς της Κύπρου, που αυτοκτόνησε µε δηλητήριο όταν οι Ρωµαίοι κατέλαβαν το νησί. Αρσινόη Δ' της Αιγύπτου ΙΒ' - Διεκδίκησε µε τη βοήθεια του µέντορά της, Γανυµήδη, τη βασιλεία, επιτιθέµενη κατά του Ιουλίου Καίσαρα στην Αλεξάνδρεια. Αποτέλεσε αντιπολιτευτική δύναµη κατά της αδερφής της Κλεοπάτρας Ζ'. Κλεοπάτρα Στ' της Αιγύπτου άγνωστος - Είναι υπό αµφισβήτηση το γεγονός πως πρόκειται για πρόσωπο διαφορετικό από την Κλεοπάτρα Ε'. Αν αυτό πράγµατι ισχύει, συµβασίλεψε µε την Βερενίκη Δ' κατά την περίοδο αποποµπής του Πτολεµαίου ΙΒ' άπό το θρόνο (58-57 π.χ.) Αλέξανδρος Ήλιος Μάρκος Αντώνιος - Γιος της Κλεοπάτρας της Ζ' και του Μάρκου Αντώνιου. Μετά την πτώση της Δυναστείας ανατράφηκε στη Ρώµη. Κλεοπάτρα Σελήνη Β Μάρκος Αντώνιος Ιόβας Β' της Νουµιδίας Κόρη της Κλεοπάτρας της Ζ' και του Μάρκου Αντώνιου, µετά την πτώση της Δυναστείας ανατράφηκε στη Ρώµη και

7 έγινε βασίλισσα της Μαυριτανίας. Φιλάδελφος Μάρκος Αντώνιος - Νεότερος της Κλεοπάτρας της Ζ' και του Μάρκου Αντώνιου. Μετά την πτώση της Δυναστείας ανατράφηκε στη Ρώµη. Γενική εισαγωγή στην Ελληνιστική περίοδο ( π.χ.) Σηµαντικά σηµεία 323 π.χ. Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου Διαφ.6 Έλλειψη ικανού διαδόχου Πρόσκαιρη λύση: συµβασιλεία Φίλιππου Αρριδαίου ( ανίκανου να κυβερνήσει) και αναµενόµενου διαδόχου από Ρωξάνη Αποτυχία: Συγκρούσεις διαδόχων-στρατηγών Μ. Αλεξάνδρου 1. Τριπαράδεισο Συρίας 321 π.χ. ο γηραιότερος Αντίπατρος «επιµελητής Αυτοκράτορας». Λύση πρόσκαιρη. 2. Αντίγονος αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτωρ. Σύγκρουση 301 π.χ., Ιψός Φρυγίας, ήττα Αντίγονου. Διαµελισµός αυτοκρατορίας σε 4 βασίλεια. Αιγύπτου Συρίας Σέλευκος Μακεδονίας Κάσσανδρος Θράκης Λυσίµαχος Οι συγκρούσεις µεταξύ τους δε σταµάτησαν και τα όρια των κρατών ήταν µεταβλητά. Αίγυπτος Ιδρυτής της δυναστείας των Πτολεµαίων που κυβέρνησε στην Αίγυπτο τρεις αιώνες, ο ο Σωτήρ, Διαφ.7 στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου.

8 Σωτήρ επειδή έσωσε τον Μ. Αλέξανδρο. Ιδρυτής της δυναστείας των Λαγιδών. Ακολούθησαν : ο Φιλάδελφος, Διαφ.8 παντρεύτηκε την αδελφή του Αρσινόη Β. ο Ευεργέτης, Διαφ.9 Σύζυγος της Βερενίκης. ο Φιλοπάτωρ. Διαφ. 10

9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο Γκετζ εισάγει τον αναγνώστη µε µια γνώριµη τεχνική, την ανάλαφρη σκηνή µιας ταβέρνας της εποχής, µέσα στην οποία εµφανίζεται για πρώτη φορά ένας από τους δευτερεύοντες ήρωες του έργου, ο νάνος Οβολός. Πού; Μα φυσικά στην Αλεξάνδρεια, την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Στην πόλη που βρίσκεται η µεγάλη βιβλιοθήκη, η κιβωτός της γνώσης της εποχής, το Μουσείο και ο περίφηµος Φάρος Αξιοσηµείωτες αναφορές του 1 ου Κεφαλαίου Αλεξάνδρεια Ατµόσφαιρα της Αλεξάνδρειας Διαφ. 11 (Πολυπολιτισµική πόλη Μεγαλύτερο λιµάνι της Μεσογείου) Μουσείο Το πρώτο Πανεπιστήµιο του κόσµου Εµπνευστής: Δηµήτριος ο Φαληρέας Αφιερωµένο στις Μούσες Ιδιοκτησία του βασιλιά Αρχικός στόχος η έρευνα. Το Μουσείο καταστράφηκε το µ.χ. επί Αυρηλιανού. Βιβλιοθήκη (295 π.χ.) Διαφ. 12 ήταν µέρος του Μουσείου Η συγκέντρωση βιβλίων έναντι αδράς αµοιβής αλλά και µε πλάγιους τρόπους (ιστορία µε Αθηναίους που κράτησαν τα αυθεντικά και επέστρεψαν τα αντίγραφα) ακόµα και µε κατάσχεση από τους επισκέπτες της πόλης. Την εποχή του Πτολεµαίου Γ του Ευεργέτη περίπου βιβλία (πάπυροι κύλινδροι) ενώ λίγο πριν τη καταστροφή [ ένα µέρος της καταστράφηκε το 47 π.χ. (πόλεµος Καίσαρα κατά Αλεξάνδρειας) άλλο το 391 µ.χ. επί Θεοδοσίου Α από φανατικούς Χριστιανούς και τελικά 7ος -8ος αιώνας από Άραβες] έφταναν τις µε Ο Φάρος Διαφ. 13

10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Εµφανίζονται, µέσα από περιγραφές του καπετάνιου Κουτούζη της Αργώς στην οποία βρίσκεται ο αφηγητής ο Θεόφραστος, Διαφ. 14 οι πρωταγωνιστές, ο Ερατοσθένης, η Βερενίκη, ο,, ο Βήτων. Η παρουσία του Θεόφραστου στη ιστορία µας, αν και σύγχρονος των γεγονότων, δεν είναι µάλλον αληθινή, αλλά σε ένα µυθιστόρηµα πολλά επιτρέπονται. Αξιοσηµείωτες αναφορές του 2 ου Κεφαλαίου Σχόλιο: τα αστέρια γεννιούνται και πεθαίνουν. Κόµη Βερενίκης Ο αστερισµός αυτός βρίσκεται µεταξύ των αστερισµών Λέοντος και Βοώτου, πάνω από την Παρθένο και νότια των Θηρευτικών Κυνών. Περιλαµβάνει συνολικά 37 ορατά µε γυµνό µάτι αστέρια, από 3ου µέχρι 6ου µεγέθους, από τα οποία τα περισσότερα είναι πολύ αµυδρά, και τα οποία αποτελούν το άθροισµα εκείνων των αστέρων που ο αναφέρει στον «Κατάλογο της Μαθηµατικής Σύνταξής» του ως Πλόκαµον.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο χάρτης του Ερατοσθένη, του πρώτου γεωγράφου, του «πρώτου σχεδιαστή της γής» Διαφ. 15 Αξιοσηµείωτες αναφορές του 3 ου Κεφαλαίου Χαρτογράφηση Χάρτης του Ερατοσθένη (Σκαναρισµένο υλικό από «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους») Η γνωστή κατοικηµένη γη. Ηράκλειες Στήλες, παγωµένη Θούλη (πιθανώς η Ισλανδία), Μερόη (πόλη του Σουδάν), Κελτική, Ταπροβάνη (Κεϋλάνη). «Μέτρησε τη γη». Ο επιστήµονας µπροστά στη πρόκληση. Σχόλιο: Η ευθύνη του επιστήµονα.

12 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Λεκτική αντιπαράθεση Ερατοσθένη Ευεργέτη για το σχήµα της γης. Εντολή για τη µέτρησή της. Αναφορές στους µεγάλους Μαθηµατικούς. Αξιοσηµείωτες αναφορές του 4 ου Κεφαλαίου Διαφ. 16 Διαφ. 17 Διαφ. 18 Διαφ. 19 Κείµενο σελ. 48, 49

13 ΚΕΦΑΛΑΙΑ 5-6 Γίνεται πρώτη αναφορά για τα νειλόµετρα, Διαφ. 20 όργανα µέτρησης της στάθµης του Νείλου, αλλά και για την τοποθέτηση στο Μουσείο της χρυσής ράβδου της οποίας η µέτρηση της σκιάς θα βοηθήσει στη µέτρηση της γης. Αναφορές αφορµές για συζήτηση για τα ηλιοστάσια, τις ισηµερίες, το γεωγραφικό µήκος και πλάτος, τους τροπικούς κλπ. Ο Ευεργέτης καθορίζει ως διάδοχό του το Λάγο. Η αντίδραση Βερενίκης. Αξιοσηµείωτες αναφορές του 5 ου και 6 ου Κεφαλαίου Κείµενο σελ. 60 Κείµενο σελ. 74 Ίσις-Όσιρις Γεωδαισία

14 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Στο κεφάλαιο αυτό περιγράφονται κατά το πλείστον οι γάµοι οι δολοπλοκίες οι θάνατοι και οι επιµειξίες. Ιδιαιτέρως µάλιστα οι επιµειξίες Μακεδόνων Περσίδων που επεδίωξε ο Αλέξανδρος. Αξιοσηµείωτες αναφορές του 7 ου Κεφαλαίου 1. Επισήµανση όλων αυτών των δολοπλοκιών και γάµων συµφερόντων. 2. Ξεκαθάρισµα ιστορίας Πτολεµαίων διαδόχων- συζύγων Σωτήρας + Ευρυδίκη (1 η σύζυγος) γιος Κεραυνός Σωτήρας + Βερενίκη (2 η σύζυγος) κόρη Αρσινόη Β και γιος διάδοχος (πατέρας του Ευεργέτη) Η Αρσινόη Β (κόρη του Σωτήρα και της Βερενίκης) παντρεύεται το Λυσίµαχο της Θράκης. Η Αρσινόη Α (κόρη του Λυσίµαχου) παντρεύεται το διάδοχο. Από το Λυσίµαχο και την Αρσινόη Β 2 παιδιά. Αυτά ξεφορτώθηκαν το γιο του Λυσίµαχου από τον πρώτο του γάµο. Όταν ο Λυσίµαχος σκοτώθηκε στο θρόνο ανέβηκε ο Κεραυνός. Αυτός παντρεύτηκε την Αρσινόη Β ( ετεροθαλή αδελφή του, κοινός πατέρας ο Σωτήρας) και µετά θανάτωσε τα παιδιά της (τα ανίψια του δηλαδή). Τώρα πια έχει τη δύναµη και στρέφεται κατά του Πτολεµαίου που είναι Φαραώ στην Αίγυπτο( του γιου δηλ. του Σωτήρα και της Βερενίκης), όµως δολοφονείται. Η Αρσινόη Β γύρισε στην Αλεξάνδρεια. Την ερωτεύτηκε ο Φαραώ (πατέρας του Ευεργέτη) και τη παντρεύτηκε αφού έδιωξε τη νόµιµη σύζυγο του και µητέρα του Ευεργέτη. Ονοµάστηκε Φιλάδελφος. Μετά το θάνατο του Φιλάδελφου έγινε Φαραώ ο Ευεργέτης αφού το παιδί της Αρσινόης Β το είχε σκοτώσει ο Κεραυνός ενώ τον αδελφό του Ευεργέτη τον είχαν δολοφονήσει οι στρατιώτες του και την

15 αδελφή του,την είχε παντρέψει µε τον Αντίοχο.( Αυτή την αδελφή µε το γιο της δολοφόνησε µετά το θάνατο του Αντιόχου ο πρωτότοκος γιος του από τη πρώτη του γυναίκα, αυτή που χώρισε για να παντρευτεί την αδελφή του Ευεργέτη.) Η Αρσινόη Α άσχετη προς τους Πτολεµαίους κόρη του Λυσίµαχου παντρεύτηκε τον αδελφό της Αρσινόης Β, εποµένως τον πατέρα του Ευεργέτη αυτού δηλαδή που µετά παντρεύτηκε την Β. Άρα η Αρσινόη Α ήταν η µητέρα του Ευεργέτη.

16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο Θεόφραστος στο αρωµατοπωλείο - Αναφορά στη γλαφυρή περιγραφή του αρωµατοπωλείου. Αναφορά στη διαταγή του Πτολεµαίου να κρατούνται τα πρωτότυπα. Μέθοδος απόκτησης των πρωτοτύπων Γιατί επέµενε τόσο ο Ευεργέτης να οριστεί ο Λάγος και όχι ο Μάγας διάδοχος.(οι αποφάσεις του σχετίζονται µε την ιστορία της οικογένειας του όπου γάµοι συµφέροντος κ.λ.π. οδήγησαν σε άσχηµες καταστάσεις) Ιστορία του Δηµήτριου του Φαληρέα Λύκειο _ Αριστοτέλης ( Η βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισµού. Ακόµη και σήµερα οι διάφορες επιστήµες χρησιµοποιούν όρους του. Κατηγοριοποίησε τους διάφορους τοµείς της γνώσης. Μελέτη του φυσικού κόσµου.) Γιατί ο Ερατοσθένης δεν σχολίασε την απόφαση του Ευεργέτη Σχόλιο για τη στάση του Ερατοσθένη µέσα από τη ιστορία Αξιοσηµείωτες αναφορές του 8 ου Κεφαλαίου Κείµενο σελ. 114 «Όταν πρέπει να ειπωθεί. αυλικούς»

17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Είναι ένα κεφάλαιο µεστό ιστορικών αναφορών και ιδιαιτέρως στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αξιοσηµείωτες αναφορές του 9 ου Κεφαλαίου Κείµενο σελ. 116 Στόχος της βιβλιοθήκης Αναφορά στους Γάλλους εγκυκλοπαιδιστές Ντιντερό 18 µ.χ. Απώλεια από τους πολέµους, πολιτισµικών στοιχείων βαθύτατος πόνος πνευµατικών ανθρώπων. Διαδικασία απόκτησης βιβλίων ακόµη και αθέµιτη. Σχολιασµός : ο σκοπός αγιάζει τα µέσα; Φιλόσοφοι Επικούρειοι Κυνικοί Ελληνιστική εποχή Στωικοί Επικούρειοι:Επίκουρος διδάσκει στον κήπο. Όλοι ίσοι. Ο άνθρωπος αποκτά την εµπειρία µέσα από τη γνώση της φύσης. Η πνευµατική απόλαυση οδηγεί στην ευτυχία. Στωικοί: Ζήνων. Όλα νοµοτελειακά. Ο άνθρωπος πρέπει να συµφιλιώνεται µε τη µοίρα του. Όλα συµβαίνουν γιατί πρέπει να συµβούν. Γιατί να θρηνεί λοιπόν κανείς; Όλα πρέπει να αντιµετωπίζονται µε µέτρο. Κυνικοί: Διογένης. Ιδρυτής ο Αντισθένης στην Αθήνα. Η πραγµατική ευτυχία ανεξάρτητη από υλικά αγαθά, πολιτική εξουσία και υγεία. Η ευτυχία είναι ακριβώς αυτό, η ανεξαρτησία από τυχαία και παροδικά πράγµατα. Άρα µπορούν όλοι να την αποκτήσουν.

18 Ίωνες φυσικοί φιλόσοφοι Αρχαϊκή εποχή ( ) Πυθαγόρειοι: Ζούσαν σε κοινότητα και εφάρµοζαν ασκητικούς κανόνες. Αρνούνταν τη συνηθισµένη γήινη ζωή. Σοφιστές: Δεινοί ρήτορες, άρνηση απόλυτης και αντικειµενικής αλήθειας. Ελεάτες: Ξενοφάνης Κολοφώνιος 6 ος αιώνας Ασταθείς και ψευδείς οι πληροφορίες µέσω των αισθήσεων. Η γνώση µέσω της νόησης. Η ουσία αµετάβλητη. Πλάτων: π.χ. Ίδρυσε την Ακαδηµία από το ιερό του Ακάδηµου που ήταν κοντά. Ο πραγµατικός κόσµος είναι ο κόσµος των ιδεών που είναι αιώνιες και άφθαρτες. Ο υλικός κόσµος είναι αντανάκλαση του πραγµατικού. Αριστοτέλης: ( π.Χ.) Μαθητής του Πλάτωνα. Αµφισβήτησε το δάσκαλο του. Οι αισθήσεις ουσιαστική πηγή γνώσης του εξωτερικού κόσµου. Οργάνωσε την επιστηµονική έρευνα. Ίδρυσε το Λύκειο. Λύκειο: Φιλοσοφική σχολή στην Αθήνα που ιδρύθηκε από τον Αριστοτέλη και λειτούργησε για 8 εκατονταετίες. Το όνοµα του το πήρε από το ναό του Λύκειου Απόλλωνα κοντά στον οποίο βρισκόταν γυµνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδασκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του ( π.χ.) ( Κάπου κοντά στον Εθνικό κήπο). Περιπατητικοί: Οπαδοί του Αριστοτέλη µετά το θάνατο του ως και τα ύστερα ρωµαϊκά χρόνια. Το όνοµα από τη συνήθεια του φιλοσόφου να βηµατίζει.

19 Τέχνη επί πληρωµή προς τιµή των Φαραώ. Σχόλιο: τέχνη υποταγµένη στην εξουσία. Ζήνων ο Ελεάτης Παράδοξα- Όρκος Ιπποκράτη Ηρόφιλος.( υλικό βιβλίο «Μηχανική και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα» Χ. Λαζού, εκδόσεις Αίολος )

20 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Αναφορά στα πρώτα βασικά άλυτα- µαθηµατικά προβλήµατα. Αξιοσηµείωτες αναφορές του 10 ου Κεφαλαίου Σεισµός στη Ρόδο επί Πτολεµαίου Ευεργέτη άρα χρονολογία 220π.Χ. Κολοσσός Ρόδου Διαφ.21 Τα επτά θαύµατα του κόσµου Περιγραφική ικανότητα Γκετζ Με αφορµή το σεισµό που κατέστρεψε τον Κολοσσό, γίνεται εκτενής περιγραφή στην κατασκευή του Φάρου. Τα τρία άλυτα προβλήµατα της αρχαιότητας ( Τριχοτόµηση γωνίας Διπλασιασµός του κύβου Τετραγωνισµός του κύκλου) Μέση ανάλογος - Μηχανική λύση Ερατοσθένη Μεσολάβος (Διαφ. 22) Μουσείο Κήπος Βοτανικός και Ζωολογικός Ανατοµία σε ζωντανό άνθρωπο-

21 O Μεσολάβος (Διαφ. 25) αποτελείται από ένα ορθογώνιο πλαίσιο του οποίου η άνω και η κάτω πλευρά έχουν αυλάκια εντός των οποίων δύνανται να κινούνται τρία ίσα ορθογώνια τρίγωνα Με διαδοχικές µετακινήσεις των κινητών τριγώνων βρίσκουµε τα ενδιάµεσα σηµεία Β και Γ καθιστώντας τα συνευθειακά µε τα Δ και Α λαµβάνοντας ως αρχή το τµήµα α και µε το Θεώρηµα του Θαλή προσδιορίζουµε το τµήµα χ από την γνωστή ανάλυση του προβλήµατος από τον Ιπποκράτη τον Χίο.

22 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Μέθοδοι για τη µέτρηση της γης. Δυσκολίες του εγχειρήµατος. Αξιοσηµείωτες αναφορές του 11 ου Κεφαλαίου Κείµενο Σελ. 168 Πρώτοι αριθµοί Το κόσκινο του Ερατοσθένη Ρόλος της Βιβλιοθήκης Προτεραιότητα και δυνατότητα του γραπτού λόγου έναντι του προφορικού Ο δηµιουργός θνητός, το έργο αθάνατο θεµέλιο για τις επερχόµενες γενιές Η πορεία της βιβλιοθήκης α) επί Ιουλίου Καίσαρα 47 π.χ. β) επί Θεοδοσίου 301 µ.χ. γ) επί Αράβων 7ος 8ος αιώνας Σύνδεση µε σηµερινές καταστροφές πολιτισµικών στοιχείων Ιράκ Αφγανιστάν. Συζήτηση. Μούσες Καλλιόπη Επική Μελποµένη Τραγωδία Θάλεια Κωµωδία Πολύµνια Διήγηση - Μιµική τέχνη Ερατώ Λυρική ποίηση Κλειώ Ιστορία Ευτέρπη Αυλός, Αυλητική τέχνη Τερψιχόρη Χορός, Χορική ποίηση Ουρανία Αστρονοµία Κλεοµένης Βασιλιάς της Σπάρτης. Στράφηκε κατά της Αχαϊκής Συµπολιτείας. Ο Άρατος, αρχηγός της, ζήτησε τη βοήθεια των Μακεδόνων. Μαζί τον νίκησαν και ο Κλεοµένης κατέφυγε στην αυλή των Πτολεµαίων, ο δε Άρατος δολοφονήθηκε.

23 Χάρτης Ερατοσθένη Παλιότεροι χάρτες Αρισταγόρα, Εκαταίου Μιλήσιου, Ευδόξου, Δικαίαρχου Μεσσήνιου. Κείµενο Σελ. 175 Σχολιασµός των λόγων του Ευεργέτη «Ανέθεσα στον Ερατοσθένη να υπολογίσει το µέγεθος της γης. Παρακαλώ η υπόθεση να µη δώσει λαβή για ζηλοφθονίες» Λάγος χαρακτηρισµός Θάνατος Ευεργέτη Τραγική ειρωνεία πριν µάθει πως ο Ερατοσθένης θα µέτραγε τη γη. Ψυχογραφία Βερενίκης. Πώς ο Ερατοσθένης µέτρησε την ακτίνα της Γης? Διαφ. 23 Το κόσκινο του Ερατοσθένη Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (περίπου π.χ.) είναι µια από τις πιο αντιπροσωπευτικές προσωπικότητες της Αλεξάνδρειας του 3ου αιώνα. Στο έργο του (µαθηµατικά, λογοτεχνική κριτική, φιλοσοφία, ιστορία, γεωγραφία) αποτυπώνεται ο εγκυκλοπαιδικός και διεπιστηµονικός χαρακτήρας της Αλεξανδρινής επιστήµης. Στην πραγµατεία του "Περί διαστάσεων της Γης" ο Ερατοσθένης παρουσιάζει µια πρωτοποριακή µέθοδο υπολογισµού της γήινης περιφέρειας. Στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση η µέθοδος αυτή πέρασε στα σχολικά βιβλία των µαθηµατικών Β Γυµνασίου (Ιστορικό σηµείωµα) και της Αστρονοµίας Β Λυκείου και αποτελεί προυπόθεση για την πραγµατοποίηση ενός project για τη µέτρηση της ακτίνας της Γης µε τη συνεργασία µαθητών από δύο διαφορετικά σχολεία. Μια σχετική προσοµοίωση υπάρχει στο εκπαιδευτικό λογισµικό ΓΑΙΑ ΙΙ.

24 Ο Ερατοσθένης, γύρω στο 230 π.χ., εργαζόταν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αφού προηγουµένως είχε εργαστεί για µια εικοσαετία στην Αθήνα. Το αστρονοµικό και το γεωγραφικό πλαίσιο. Το σύµπαν γίνεται αντιληπτό µε βάση το σφαιρικό µοντέλο. Η Γη είναι ακίνητη (γεωκεντρικό σύστηµα), έχει το ίδιο κέντρο µε την ουράνια σφαίρα και αποτελεί ακριβές αντίγραφο της: κκάτω από κάθε ουράνιο κύκλο υπάρχει ο αντίστοιχος γήινος όπως ο Ισηµερινός και οι τροπικοί κύκλοι. Ο Κόσµος την εποχή του Ερατοσθένη αναπαριστάνεται στο χάρτη της κατοικηµένης γης που φέρει το όνοµά του.

25 Τα γεγονότα που οδήγησαν στη "Μέθοδο του Ερατοσθένη" για τη µέτρηση της ακτίνας της Γης. Σε έναν πάπυρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ο Ερατοσθένης διάβασε κάτι που τράβηξε την προσοχή του. Στη Συήνη (σηµερινό Ασσουάν), το µεσηµέρι της µέρας του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου, η πιο µεγάλη µέρα του έτους), το ηλιακό φως έπεφτε στο νερό του πηγαδιού χωρίς να σχηµατίζει καµιά σκιά.

26 (Το πηγάδι του Ερατοσθένη στο Ασσουάν) Από την άλλη, στην Αλεξάνδρεια - που είναι κτισµένη στις εκβολές του Νείλου ποταµού 800 χιλιόµετρα βοριότερα του Ασσουάν - οι ακτίνες του ήλιου σχηµατίζουν σκιά σε έναν γνώµονα (ένα στέλεχος που στερεώνεται κάθετα σ ένα οριζόντιο επίπεδο). Η υπόθεση της Μεθόδου του Ερατοσθένη Εφόσον η Αλεξάνδρεια βρίσκεται βορειότερα της Συήνης και µάλιστα βρίσκεται στον ίδιο περίπου µεσηµβρινό µ αυτήν, ένας πάσσαλος ή ένας οβελίσκος (στο ρόλο του γνώµονα)θα παρουσιάζει στην περιοχή αυτή µήκος σκιάς το µεσηµέρι της µέρας του θερινού ηλιοστασίου. Με άλλα λόγια, η διεύθυνση των ακτίνων του Ήλιου θα σχηµατίζει κάποια γωνία µε την κατακόρυφο, κάτι που επαλήθευσε ο Ερατοσθένης στην Αλεξάνδρεια. Ένας πάσσαλος όµως στη Συήνη δεν θα δηµιουργούσε σκιά. Ένα σχήµα που αναπαριστάνει τη Γη, τις ακτίνες του Ήλιου και τις δύο πόλεις, µπορεί να αποκαλύψει το ποιες είναι οι αναγκαίες άµεσες µετρήσεις, ώστε να υπολογιστεί το µήκος της περιφέρειας της Γης. Το ύψος και η σκιά του οβελίσκου στην Αλεξάνδρεια (Α) καθώς και η γωνία της κατακορύφου µε τη διεύθυνση των ακτίνων του Ήλιου παρουσιάζονται µε δυσανάλογα µεγάλο µέγεθος, για να υπάρχει ευκρίνεια στο σχήµα. Η ακτίνα της Γης, ΣΟ, µπορεί να υπολογιστεί αν γνωρίζουµε:

27 α) το µήκος του τόξου ΣΑ (απόσταση Συήνης - Αλεξάνδρειας) και β) τη γωνία ΣΟΑ = γωνία της κατακορύφου µε τη διεύθυνση των ακτίνων του Ήλιου. Οι Yπολογισµοί της Μεθόδου του Ερατοσθένη Η Περιφέρεια της Γης µπορεί να υπολογιστεί αν γνωρίζουµε: α) το µήκος του τόξου s (απόσταση Συήνης - Αλεξάνδρειας) και β) τη γωνία θ της κατακορύφου µε τη διεύθυνση των ακτίνων του Ήλιου. Η απάντηση σε καθένα από αυτά προϋποθέτει την επίλυση ενός προβλήµατος. Και τα δύο αναφέρονται σε µετρήσεις µεγεθών, µιας απόστασης και µιας γωνίας. α) Η απόσταση Αλεξάνδρειας Συήνης θα έπρεπε να µετρηθεί µε κάθε δυνατή ακρίβεια. Ο Ερατοσθένης γνώριζε ότι η απόσταση µεταξύ των δύο πόλεων ήταν περίπου 805 χιλιόµετρα. Σύµφωνα µε µαρτυρίες, ο Ερατοσθένης ανέθεσε σε κάποιον επαγγελµατία "βηµατιστή" να διατρέξει την απόσταση και να τη µετρήσει (την εποχή του Ερατοσθένη µονάδα µέτρησης των αποστάσεων ήταν το στάδιο). β) Η γωνία µπορεί να µετρηθεί εύκολα µε έναν πάσσαλο τοποθετηµένο κατακόρυφα. Το νήµα της στάθµης µπορεί να µας εξυπηρετήσει για να το καταφέρουµε. Η γωνία υπολογίζεται αν µετρήσουµε το µήκος της σκιάς του πασσάλου, σύµφωνα µε το σχήµα. Από το σχήµα, µε έναν απλό συλλογισµό µπορούµε να πούµε ότι αν: στη γωνία θ=7,2ο αντιστοιχεί τόξο 805 km, τότε στη γωνία 360ο αντιστοιχεί τόξο Χ (που είναι όλη η περίµετρος της Γης). Καταλήγουµε λοιπόν στη σχέση που υπάρχει στο σχολικό βιβλίο: Μήκος της περιφέρειας Γ = 360 * s / θ ή Γ = 360 * 805 / 7,2 οπότε Γ = km. Από τη σχέση Γ = 2πR υπολογίζουµε R = / 2 * 3,14 οπότε R = km, τιµή που είναι πολύ κοντά στην πραγµατική ακτίνα της Γης. Ενδιαφέρουσες είναι οι παρατηρήσεις του Robert Osserman αναφορικά µε τη µέθοδο του Ερατοσθένη στο βιβλίο του "Η Ποίηση του Σύµπαντος" (εκδ. Κάτοπτρο, 1998). "Η έξοχη απλότητα της µεθόδου του Ερατοσθένη δεν επισκιάζεται από το γεγονός ότι ο υπολογισµός του εµπεριέχει αρκετές ανακρίβειες και αβεβαιότητες. Πρώτον, η µέτρηση της

28 γωνίας µεταξύ της κατεύθυνσης του ήλιου και της κατακορύφου δεν µπορούσε παρά να είναι προσεγγιστική. Δεύτερον, η Συήνη δεν βρίσκεται ακριβώς αλλά περίπου νότια της Αλεξάνδρειας. Τρίτον, ο ακριβής προσδιορισµός της απόστασης µεταξύ των δύο πόλεων θα πρέπει να παρουσίαζε σοβαρότατες δυσκολίες ή και να αποδεικνυόταν εντελώς αδύνατος. Και τέλος, υπάρχει σηµαντική αβεβαιότητα όσον αφορά τη µετατροπή των αρχαίων µονάδων µέτρησης σε σύγχρονες... Λαµβάνοντας υπόψη όλα αυτά, συµπεραίνουµε ότι ο υπολογισµός του Ερατοσθένη να χαρακτηριστεί µάλλον "χοντρική εκτίµηση" παρά επιστηµονικά ακριβής µέτρηση. Ωστόσο, επιβεβαιώνει θεαµατικά ότι οι απλοί αλλά ευφυέστατοι γεωµετρικοί συλλογισµοί µπορεί να αποδεικνύονται τελεσφόροι εκεί όπου η άµεση προσέγγιση υπερβαίνει τα όρια του δυνατού". Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η µέθοδος που χρησιµοποίησε ο Ποσειδώνιος µε αποτέλεσµα: περίµετρος Γης = km. Η προσοµοίωση της µεθόδου µε πρόγραµµα υπολογιστή α) Στο Εκπαιδευτικό Λογισµικό ΓΑΙΑ ΙΙ περιλαµβάνεται ένας µικρόκοσµος µε όνοµα "ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ" όπου επιχειρείται µια στοιχειώδης προσοµοίωση. Ο µικρόκοσµος αυτός συνιστά ένα περιβάλλον διδασκαλίας και µάθησης ευνοϊκό για να αποκτήσουν οι µαθητές µια εικόνα για το τι είναι επιστηµονική µέθοδος έρευνας, µε αφορµή µίας από τις πιο σηµαντικές στιγµές της ιστορίας των ιδεών: τη µέτρηση της ακτίνας της Γης, µε τη µέθοδο που χρησιµοποίησε ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος το 230 π.χ. (η οποία και υπάρχει στο διδακτικό εγχειρίδιο των Μαθηµατικών Β τάξης ως Ιστορικό σηµείωµα ). Στον µικρόκοσµο αυτόν οι µαθητές θα χρησιµοποιήσουν στοιχεία από την ιστορία της επιστηµονικής σκέψης, θα αναζητήσουν πληροφορίες πέρα από το βιβλίο τους, θα πειραµατιστούν οι ίδιοι στην αυλή του σχολείου τους και θα χρειαστεί να επικοινωνήσουν µε άλλους για να οδηγηθούν στη λύση του συγκεκριµένου προβλήµατος. β) Στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές προσοµοιώσεις (Applets) όπως αυτή που παρουσιάζεται στη σελίδα οθόνης.

29

30 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Ο Λάγος στέφεται βασιλιάς. Ονοµάζεται πλέον Φιλοπάτωρ Αξιοσηµείωτες αναφορές 12 ου κεφαλαίου Στέψη Λάγου. Φιλοπάτωρ. Δύο στρατόπεδα : Βερενίκη, Μάγος, Αρσινόη Σωσίβιος, Αγαθόκλεια, Αγαθοκλής Ήθος αυτών που περιτριγυρίζουν το Λάγο στην εξουσία. Εφιαλτικές µορφές χωρίς κανένα ηθικό φραγµό. Παρουσίαση της µέτρησης, άθροισµα γωνιών τριγώνου, εντός εναλλάξ γωνίες, η επίκεντρη γωνία Σχολιασµός της φράσης του Ευκλείδη προς τον Σωτήρα «Δεν υπάρχει Βασιλική οδός προς τη Γεωµετρία». Περιγραφική ικανότητα Γκετζ. Εδέσµατα της εποχής. Κίνητρα Σωσίβιου Βηµατιστές Βήτων - Προπόνηση

31 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Ο Οβολός εκών άκων γυρίζει την γυµνή πλάτη του στο δερµατοστίκτη ο οποίος έχει εντολή να χαράξει στην πλάτη του τον χάρτη µέτρησης της γης. Θα γίνεις ο Νείλος που ρέει. Ο Οβολός διαµαρτύρεται. Σιωπή απαίσιε πάπυρε.! Από σήµερα δεν είσαι παρά ένας χάρτης.η µέτρηση ενός γίγαντα στην πλάτη ενός νάνου. Η Αγαθόκλεια πρόσθεσε την εξυπνάδα της. Και όταν πεθάνεις θα διατηρήσουµε το δέρµα σου στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη... Ο Ερατοσθένης κάνει πάλι να φύγει και πάλι τον σταµατά ο βασιλιάς. «Φεύγεις χωρίς να πάρεις την απάντησή µου δάσκαλε ; Ας ξαναγίνω λοιπόν βασιλιάς.». Αξιοσηµείωτες αναφορές 13 ου κεφαλαίου Τατουάζ στον Οβολό Η απόλυτη εξουσία πάνω σε κάθε υπήκοο. Ο εξευτελισµός της ανθρώπινης ύπαρξης Σχολιασµός. Αντίθεση: Από µια µεριά το πνεύµα ο Ερατοσθένης και από την άλλη η δύναµη και η εξουσία. Ενδεικτικές σκηνές της σήψης και έκλυσης των ηθών. Αποµυθοποίηση του Φιλοπάτορα και καθενός που χωρίς ήθος και πνεύµα διαθέτουν δύναµη και εξουσία. Η αδυναµία του Λάγου στην παρέα του και πως τον οδήγησε να χάσει την εξουσία.

συνέχεια Πτολεμαίος Α Σωτήρ Αρσινόη Β Βερενίκη Αρσινόη Γ Κλεοπάτρα Τρύφαινα Κλεοπάτρα Δ Πτολεμαίος Θ Λάθυρος Κλεοπάτρα Θεά Κλεοπάτρα Γ

συνέχεια Πτολεμαίος Α Σωτήρ Αρσινόη Β Βερενίκη Αρσινόη Γ Κλεοπάτρα Τρύφαινα Κλεοπάτρα Δ Πτολεμαίος Θ Λάθυρος Κλεοπάτρα Θεά Κλεοπάτρα Γ Πτολεμαίος Α Σωτήρ Πτολεμαίος Β Φιλάδερφος Αρσινόη Β Βερενίκη Πτολεμαίος Γ Ευεργέτης Πτολεμαίος Δ Φιλοπάτωρ Αρσινόη Γ Πτολεμαίος Ε Επιφανής Πτολεμαίος ΣΤ Β Φιλομήτωρ Πτολεμαίος Η Φύσκων Θεά συνέχεια Πτολεμαίος

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα Εργασίας για την Υλοποίηση του Πειράματος του Ερατοσθένη

Φύλλα Εργασίας για την Υλοποίηση του Πειράματος του Ερατοσθένη Φύλλα Εργασίας για την Υλοποίηση του Πειράματος του Ερατοσθένη Υπεύθυνοι Καθηγητές Παντελοπούλου Σταυρούλα (ΠΕ 19) Τζώρτζης Κωνσταντίνος (ΠΕ03) Πηγές: http://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes/experiment.html

Διαβάστε περισσότερα

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις

α. Βασίλειο πόλεις-κράτη ομοσπονδιακά κράτη  συμπολιτείες Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου (σελ ) απελευθερωτικοί αγώνες εξεγέρσεις ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 [Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου] ΕΩΣ 30 π.χ. [κατάληψη της Αιγύπτου από τους Ρωμαίους ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Ανατολής από τους Ρωμαίους, ξεκινά η περίοδος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας]

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ )

2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ ) 2. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ (Σελ. 20-23) 2.1. Η Χώρα. Νείλος : Πηγές από Αιθιοπία και δέλτα. Δυτικά : Η Λιβυκή έρημος. Ανατολικά : Η έρημος του Σινά έως Ερυθρά Θάλασσα. Λάσπη Ευφορία. Άνω Αίγυπτος-Κάτω Αίγυπτος. 2.2.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Ο ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ Ο ΜΕΓΑΛΟΦΥΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ Ο υπολογισμός της περιμέτρου της Γης από τον Ερατοσένη. Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήηκε στην ιστορία της ανρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας

Διαβάστε περισσότερα

Με τον Αιγυπτιακό

Με τον Αιγυπτιακό Με ποιον πολιτισμό θα ασχοληθούμε; Με τον Αιγυπτιακό Η θέση της Αιγύπτου Τι βλέπετε; Αίγυπτος και Νείλος Η Αίγυπτος οφείλει την ύπαρξη της στον Νείλο. Το άγονο έδαφος κατέστη εύφορο χάρη στις πλημμύρες,

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία

Μαθηματικά: Αριθμητική και Άλγεβρα. Μάθημα 11 ο, Τμήμα Α. Γεωμετρία Μαθηματικά: ριθμητική και Άλγεβρα Μάθημα 11 ο, Τμήμα Γεωμετρία Η γεωμετρία σε σχέση με την άλγεβρα ή την αριθμητική έχει την εξής ιδιαιτερότητα: πρέπει να είμαστε πολύ ακριβείς στην περιγραφή μας (σκέψη

Διαβάστε περισσότερα

Η Μέτρηση της Περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη

Η Μέτρηση της Περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη Η Μέτρηση της Περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη Παναγιώτης Παζούλης 4 ο ΓΕΛ ράµας pazoulis@hotmail.com Περίληψη Αφορµή για αυτή την εργασία ήταν η λίστα µε τα δέκα οµορφότερα πειράµατα φυσικής που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 30 π.χ. Θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου Έλλειψη διαδόχου (νόμιμου και ικανού) διασπαστικές τάσεις: 1. Εξεγέρσεις (Αθηναίων και Αιτωλών) εναντίον των Μακεδόνων υποταγή των Αθηναίων 2. Εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία

Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία Ομάδα: Μομφές Μέλη: Δανιήλ Σταμάτης Γιαλούρη Άννα Βατίδης Ευθύμης Φαλαγγά Γεωργία ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟ H γενική τάση των κατοίκων της Αιγύπτου στις επιστήμες χαρακτηριζόταν από την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων

Περιεχόμενο διδασκαλίας Στόχοι Παρατηρήσεις. υπολογίζουν το λόγο δύο λόγο δύο τμημάτων Νίκος Γ. Τόμπρος ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ενότητα : ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ (ΛΟΓΟΣ ΑΝΑΛΟΓΙΑ) Σκοποί: Η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για το θέμα, η εξοικείωση με τη χρήση τεχνολογίας, η παρότρυνση για αναζήτηση πληροφοριών (εδώ σε

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017

1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017 1 ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης Μάρτιος 2017 Αναγνώστου Σαραφιανός, Γαβρίδης Δημήτριος, Μαραντίδου Χριστίνα Επιβλέπων καθηγητής: Νίκος Τερψιάδης Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3 ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3 ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3 ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ Ο Ερατοσθένης καταγόταν από την Κυρήνεια και γύρω στο 260 π.χ. πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει φιλοσοφία. Την εποχή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ.140-151)

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ.140-151) Ο ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (σελ.140-151) Ορισμός: ο πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων ονομάστηκε ελληνιστικός και απέκτησε οικουμενικό χαρακτήρα. 2.1 Τα ελληνιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΟΛΟΓΙΜΟ ΣΗ ΑΠΟΣΑΗ ΕΝΟ ΠΛΟΙΟΤ ΑΠΟ ΣΗ ΣΕΡΙΑ

ΤΠΟΛΟΓΙΜΟ ΣΗ ΑΠΟΣΑΗ ΕΝΟ ΠΛΟΙΟΤ ΑΠΟ ΣΗ ΣΕΡΙΑ ΤΠΟΛΟΓΙΜΟ ΣΗ ΑΠΟΣΑΗ ΕΝΟ ΠΛΟΙΟΤ ΑΠΟ ΣΗ ΣΕΡΙΑ ΠΩ Ο ΘΑΛΗ ΜΕΣΡΗΕ ΣΟ ΤΨΟ ΣΗ ΠΤΡΑΜΙΔΑ Η πυραμίδα του Φέoπα (2ου Υαραώ της 4ης δυναστείας), ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας, άρχιζε να κτίζεται γύρω στο 2.600

Διαβάστε περισσότερα

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα.

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η τροφή της Αρχαϊκής οικογένειας ήταν αποτελούνταν από λαχανικά, ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν κομψή, αλλά όχι εξεζητημένη. Το βασικό

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. Α.ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Β. ΑΠΟΤΗΡΩΜΗΣΤΟΒΥΖΑΝΤΙΟ 1 Τα ελληνιστικά βασίλεια Ελληνιστικός : από το ρήµα ελληνίζω, δηλ. µιµούµαι τους Έλληνες Ήταν τα βασίλεια

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

Έργο σταθερής δύναμης

Έργο σταθερής δύναμης Μουσικό σχολείο Τρικάλων Μαθαίνοντας ΕΠΙΣΤΗΜΗ μέσα από ΘΕΑΤΡΟ : Πειραματικές δραστηριότητες με θεατρικές αναπαραστάσεις των μαθητών. Έργο σταθερής δύναμης Ένα θεατρικό παραμύθι για τον υπολογισμό του έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ;

ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ. Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ Πως δημιουργείτε η σκιά στη φυσική ; Λόγω της ευθύγραμμης διάδοσης του φωτός, όταν μεταξύ μιας φωτεινής πηγής και ενός περάσματος παρεμβάλλεται ένα αδιαφανές σώμα, δημιουργείτε στο πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ

ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΤΡΩΑΔΙΤΙΣΣΕΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ: ΜΑΝΤΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΗ ΘΟΔΩΡΗ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Το έργο ξεκινά με το διάλογο Αθηνάς και Ποσειδώνα όπου

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας. Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη

Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας. Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη Υπολογιστικά Συστήματα της Αρχαιότητας Μηχανισμός των Αντικυθήρων Άβακας Κλαύδιος Πτολεμαίος Ήρωνας Αλεξανδρινός Το Κόσκινο του Ερατοσθένη Μηχανισμός των Αντικυθήρων Κατασκευή μηχανισμού : 2 ος 1 ος αιώνας

Διαβάστε περισσότερα

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2

Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια. Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Η φιλοσοφία και οι επιστήμες στα Αρχαϊκά χρόνια Μαριάννα Μπιτσάνη Α 2 Τι είναι η φιλοσοφία; Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με: ερωτήματα προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά,

Διαβάστε περισσότερα

3. Να αναλύσετε τον τρόπο µε τον οποίο η στωική φιλοσοφία και ο νεοπλατωνισµός επηρέασαν τους Απολογητές και τους Πατέρες της Εκκλησίας.

3. Να αναλύσετε τον τρόπο µε τον οποίο η στωική φιλοσοφία και ο νεοπλατωνισµός επηρέασαν τους Απολογητές και τους Πατέρες της Εκκλησίας. 2.2.2. Η Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου κατά τους τρεις πρώτους µ.χ. αιώνες - Το Ελληνικό Πνεύµα κατά τους τρεις πρώτους µ.χ. αιώνες - Η Παλαιοχριστιανική τέχνης - Μια Τέχνη Ελληνική Eρωτήσεις ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Τμήμα 5 ης -6 ης Δημοτικού Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 Θαλής ο Μιλήσιος 630/635 π.χ. 543 π.χ. Ο πρώτος φιλόσοφος! Ο Θαλής ο Μιλήσιος ανήκει στους προσωκρατικούς

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ

Ιστορία. Α Λυκείου. Κωδικός Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1o ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 6400 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1o ΘΕΜΑ 1.α. Να επιλέξετε και να γράψετε τη σωστή απάντηση για κάθε ομάδα από τις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Η ομηρική εποχή ονομάζεται επίσης:

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο

15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 15 ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισµός Αστρονοµίας και Διαστηµικής 2010 Θέµατα για το Γυµνάσιο 1.- Από τα πρώτα σχολικά µας χρόνια µαθαίνουµε για το πλανητικό µας σύστηµα. Α) Ποιος είναι ο πρώτος και

Διαβάστε περισσότερα

THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ)

THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ) THOMAS VOGEL Το τελευταίο παραµύθι του Μιγκέλ Τόρρες ντα Σίλβα (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ) Μετάφραση: ΛΙΝΑ ΣΙΠΙΤΑΝΟΥ Εκδόσεις Κριτική 2003 Παρουσίαση του βιβλίου: Ευαγγελία Τατάγια ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το µυθιστόρηµα ξετυλίγεται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα Αρχαία Ρώμη Ιφιγένεια Λιούπα Η αρχαία Ρώμη ξεκίνησε από την ιταλική χερσόνησο κατά τον 8ο αιώνα π.χ. Με επίκεντρο την πόλη της Ρώμης εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα Κ. Σ. Δ. Μ. Ο. Μ. Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας. Η κοινότητα στεγαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίζουν αποστάσεις με τη βοήθεια ημ. και συν. Να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τους τριγωνομετρικούς πίνακες στους υπολογισμούς τους.

Να υπολογίζουν αποστάσεις με τη βοήθεια ημ. και συν. Να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τους τριγωνομετρικούς πίνακες στους υπολογισμούς τους. ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Νίκος Γ. Τόμπρος Ενότητα : ΤΡΙΓΩΝΟΜΕΤΡΙΑ Περιεχόμενα ενότητας Τριγωνομετρικοί οξείας γωνίας αριθμοί Διδακτικοί στόχοι Διδακτικές οδηγίες - επισημάνσεις Πρέπει οι μαθητές να γνωρίζουν:

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Τα 39 στοιχεία, που αναζητούν οι Κέιχιλ, υπόσχονται τεράστια εξουσία. Η Έιμι με τον αδελφό της, Νταν, διαπιστώνουν με έκπληξη

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο : " ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ " του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου

Κριτικη της Maria Kleanthous Kouzapa για το βιβλίο :  ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ  του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου Ημερομηνία 13/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://vivliopareas.blogspot.gr/ Μαρία Κλεάνθους Κουζάπα http://vivliopareas.blogspot.gr/2015/07/maria-kleanthous-kouzapa_40.html Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 Κριτικη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Η Κατάκτηση του Απείρου από την Αρχαιότητα ως Σήµερα

Η Κατάκτηση του Απείρου από την Αρχαιότητα ως Σήµερα [ 1 ] Πανεπιστήµιο Κύπρου Η Κατάκτηση του Απείρου από την Αρχαιότητα ως Σήµερα Νικόλαος Στυλιανόπουλος Ηµερίδα Ιστορία των Μαθηµατικών Πανεπιστήµιο Κύπρου Νοέµβριος 2016 [ 2 ] Πανεπιστήµιο Κύπρου υσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΗΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΗΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΙΣΗ Η αστρονομία εμφανίστηκε την 4η χιλιετηρίδα με την ανάπτυξη των αρχαίων πολιτισμών στη Μεσσοποταμία, την Αίγυπτο,την Ινδία, την Κίνα και είναι απο τις αρχαιότερες

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο

Διδάσκοντας Φυσικές Επιστήμες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Ο Γνώμονας, ένα απλό αστρονομικό όργανο και οι χρήσεις του στην εκπαίδευση Σοφία Γκοτζαμάνη και Σταύρος Αυγολύπης Ο Γνώμονας Ο Γνώμονας είναι το πιο απλό αστρονομικό όργανο και το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ερατοσθένης Χθες και Σήμερα

Ερατοσθένης Χθες και Σήμερα ΣΕΝΑΡΙΟ Ερατοσθένης Χθες και Σήμερα 3 ο Γυμνάσιο Χαριλάου της Αντωνίας Καραβασιά Καγιάτου (karavasia57@gmail.com) Πρόλογος Κατερίνα (Μονόλογος Ξαφνιασμένη, Τρομαγμένη) - Πω. Πω ξένος κόσμος - Τι είμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Ημερομηνία 29/08/2016 Μέσο Συντάκτης bookcity.gr Ελίζα Νάστου Link http://bit.ly/2blbtqq Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Το

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Αστρονομία

Εισαγωγή στην Αστρονομία Παπαδόπουλος Μιλτιάδης ΑΕΜ: 13134 Εξάμηνο: 7 ο Ασκήσεις: 12-1 Εισαγωγή στην Αστρονομία 1. Ο αστέρας Βέγας στον αστερισμό της Λύρας έχει απόκλιση δ=+38 ο 47. α) Σχεδιάστε την φαινόμενη τροχιά του Βέγα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ. 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ. 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ. ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ΘΑΛΗ 1 η εκδρομή (21/11/05): Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο. Στόχοι: Οι εκπαιδευόμενοι: Να ενημερωθούν για το σύμπαν. Να παρατηρήσουν τα ουράνια σώματα. Να σκεφτούν -να

Διαβάστε περισσότερα

Το πείραμα του Ερατοσθένη και η μέτρηση της περιφέρειας της Γης

Το πείραμα του Ερατοσθένη και η μέτρηση της περιφέρειας της Γης Το πείραμα του Ερατοσθένη και η μέτρηση της περιφέρειας της Γης Οδηγός για τον εκπαιδευτικό Περιεχόμενα Προετοιμασία δραστηριότητας Α. Υλικά και φύλλα εργασίας 3 Β. Εγκατάσταση του προγράμματος "Google

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review

ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda Alexandra - Book review Ημερομηνία 20/7/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://www.culture21century.gr/ Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/07/belinda-alexandra-book-review.html ΤΟ ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΣΚΑΝΗΣ της Belinda

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών

Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σχ. Σύμβουλο Μαθηματικών Η στήλη των Μαθηματικών. Τετάρτη 5 Απριλίου 26 1/5 Ν:9 ο Η Στήλη των Μαθηματικών Από τον Κώστα Δόρτσιο, Σ. Σύμβουλο Μαθηματικών Τα Μαθηματικά των Αραίων Ελλήνων Η σολή της Ιωνίας - Αναφορά στο έργο του

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα. Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Εργασία Χριστίνας Λιγνού Α 1 2 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο πραγματικός κόσμος της Ρόζας, στη νέα της γειτονιά, και ο πλασματικός κόσμος, στον

Διαβάστε περισσότερα

Τα όργανα του Πτολεμαίου

Τα όργανα του Πτολεμαίου Ο Πτολεμαίος και η Αστρονομία. Ο Πτολεμαίος παρατηρεί με το τεταρτοκύκλιο το ύψος της σελήνης. Πρόκειται για μεταγενέστερη μορφή του οργάνου. Στο έδαφος και ο σφαιρικός αστρολάβος. Τα όργανα του Πτολεμαίου

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν.

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ. Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Πάντα,το φαινόμενο αυτό κέντριζε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να το κατανοήσουν. Όταν οι άνθρωποι παρακολουθούν από τα Μ.Μ.Ε εκρήξεις ηφαιστείων το θέαμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου

ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ. Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ολυμπία Μπάρμπα Μπάμπης Χιώτης Κων/να Μάγγου 2017, Β3 Γυμνασίου ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ H Βυζαντινή Αυτοκρατορία (αλλιώς Βυζάντιο, Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν

Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν Πριν από πολλά χρόνια ζούσε στη Ναζαρέτ της Παλαιστίνης μια νεαρή κοπέλα, η Μαρία, ή Μαριάμ, όπως τη φώναζαν. Η Μαρία ήταν αρραβωνιασμένη μ έναν άνδρα που τον έλεγαν Ιωσήφ. Οι γονείς της, ο Ιωακείμ και

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Ένας κανόνας μόνο υπάρχει στον αγώνα για τα 39 στοιχεία, που είναι κρυμμένα σε διάφορες γωνιές του κόσμου: ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017!

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές των σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν και φέτος τη δύναμη στο χέρι τους και συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός κέντρου απασχόλησης για

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προϊστορική περίοδος

Προϊστορική περίοδος ΕΦΕΣΟΣ Ιστορικό πλαίσιο Θέση Η Έφεσος βρίσκεται σε απόσταση 70 χλμ. νότια της Σμύρνης, κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΰστρου. Κατοικήθηκε αδιάλειπτα έως τις ημέρες μας, αν και παρήκμασε μετά την αραβική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ. Ρώτησε τη φύση, θα σου απαντήσει! Παρατηρώντας την, κάτι το σημαντικό θα βρεις.

ΗΛΙΑΚΟ ΡΟΛΟΙ. Ρώτησε τη φύση, θα σου απαντήσει! Παρατηρώντας την, κάτι το σημαντικό θα βρεις. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής Αγωγής, τη σχολική χρονιά 2012-2013, αποφασίσαμε με τους μαθητές του τμήματος Β 3 να ασχοληθούμε με κάτι που θα τους κέντριζε το ενδιαφέρον. Έτσι καταλήξαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κυριακή Ιορδανίδου, ΠΕ03 Μαθηματικών ΣΧΟΛΕΙΟ 1 ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκη, 2018 Συνοπτική περιγραφή της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής Σε αυτή την

Διαβάστε περισσότερα

1. Τίτλος: Οι κρυµµένοι τριγωνοµετρικοί αριθµοί Συγγραφέας Βλάστος Αιµίλιος. Γνωστική περιοχή των µαθηµατικών: Τριγωνοµετρία

1. Τίτλος: Οι κρυµµένοι τριγωνοµετρικοί αριθµοί Συγγραφέας Βλάστος Αιµίλιος. Γνωστική περιοχή των µαθηµατικών: Τριγωνοµετρία 1. Τίτλος: Οι κρυµµένοι τριγωνοµετρικοί αριθµοί Συγγραφέας Βλάστος Αιµίλιος Γνωστική περιοχή των µαθηµατικών: Τριγωνοµετρία Θέµα- Σκεπτικό της δραστηριότητας. Η ιδέα πάνω στην οποία έχει στηριχτεί ο σχεδιασµός

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Κωνσταντίνα Τσαφαρά Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Πάνε δέκα χρόνια που λείπει ο σύζυγός μου, ο Οδυσσέας. Τον γιο του τον άφησε μωρό και τώρα έχει γίνει πια ολόκληρος άντρας και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΓΥΠΤΟΣ:Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΞΕΙΣ Α 1,Α 2

ΑΙΓΥΠΤΟΣ:Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΞΕΙΣ Α 1,Α 2 ΑΙΓΥΠΤΟΣ:Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΞΕΙΣ Α 1,Α 2 Η αρχή του Αιγυπτιακού πολιτισμού Αρχαία Περίοδος Με βάση τα τελευταία συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών, η χρονολόγηση των διαφόρων εποχών της

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία.

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Η Νίκη σε νομίσματα Νίκη: θεά της ελληνικής μυθολογίας προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Η Νίκη στέλνονταν από το Δία για να εξυμνήσει μία νίκη, να προσφέρει σπονδές ή να στεφανώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

...Μια αληθινή ιστορία...

...Μια αληθινή ιστορία... ...Μια αληθινή ιστορία... Στην αρχή ήταν μια άδεια σελίδα. Την είχε ο Καλός Ζωγράφος, που ήταν γνωστός για την ικανότητά του να ζωγραφίζει τέλειες εικόνες. Μια μέρα ο Ζωγράφος άρχισε να ζωγραφίζει αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ LypCh1:Layout 1 copy 11/13/08 8:53 PM Page 3 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008 LypCh1:Layout 1 copy 11/13/08 8:53 PM Page

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ. 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ. 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ 1 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ α. Τι είναι έξαρμα του πόλου υπέρ τον ορίζοντα και γιατί ενδιαφέρει τον ναυτιλλόμενο. β. Να ορίσετε τα είδη των αστέρων (αειφανείς, αφανείς και Αμφιφανείς)και να γράψετε τις συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ Χτισμένες στη Νεκρόπολη της Γκίζας, μία ανάσα από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο, αποτελούν το αρχαιότερο

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας ελληνιστικός ονομάστηκε o πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων κατά τους τρεις

Διαβάστε περισσότερα

1 η Αιτία: 2 η Αιτία: 3 η Αιτία:

1 η Αιτία: 2 η Αιτία: 3 η Αιτία: Εικονομαχία Αιτίες Συνέπειες Ορισμός: η θρησκευτική και πολιτική διαμάχη για τη λατρεία των εικόνων. 1 η Αιτία: 1η Συνέπεια: Αντίπαλες πλευρές: εικονομάχοι > το επίσημο κράτος και τμήμα του πληθυσμού εικονόφιλοι

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Κειμένων Α Λυκείου

Εργασία Κειμένων Α Λυκείου Εργασία Κειμένων Α Λυκείου Οικογενειακές Σχέσεις Κείμενα που μελετήθηκαν: «Του νεκρού αδελφού», «Η λυγερή στον Άδη» Ομάδα Γ : Δημήτρης Κουμαράς, Μανούρα Ελένη, Μαργαρίτης Νίκος, Μωραΐτου Έλλη Οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα