Ποιητής του ενός ποιήµατος και στιχουργός µε καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του στίχου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ποιητής του ενός ποιήµατος και στιχουργός µε καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του στίχου"

Transcript

1 ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ EΣΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑΣ Αφιέρωµα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο από την Εστία του Ελληνικού Ιδρύµατος Πολιτισµού στην Τεργέστη O ποιητής Νίκος Γκάτσος (αριστερά) και ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις Ποιητής του ενός ποιήµατος και στιχουργός µε καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του στίχου της µεταπολεµικής ελληνικής µουσικής, ο Νίκος Γκάτσος ( ), από το χωριό Ασέα της Αρκαδίας, έκανε την ουτοπία τρόπο ζωής και επιβεβαίωσε µε τρόπο κατηγορηµατικό το αρχαίο ρητό: ουκ εν τω πολλώ το ευ. Ανήκει στους ποιητές που άρχισαν ουσιαστικά να γράφουν στη διάρκεια της Κατοχής των Ναζί ( ). Για τους περισσότερους την εποχή εκείνη τα λυτρωτικά όνειρα των προηγού- µενων Υπερρεαλιστών της δεκαετίας του 30 έχουν γίνει εφιάλτες και νοσηρά οράµατα και η δύναµη του παραλόγου, στην οποία στόχευε κάποτε ο Υπερρεαλισµός ταυτίζεται τώρα µε την τροµακτική πραγµατικότητα των συνθηκών της Κατοχής και του Εµφυλίου πολέµου που ακολούθησε στην Ελλάδα, µετά τη λήξη του Β Παγκοσµίου Πολέµου.

2 Το σπίτι του Νίκου Γκάτσου στην Ασέα Αρκαδίας. εξιά, φαράγγι στην Αρκαδία. Η µοναδική ποιητική συλλογή του Νίκου Γκάτσου ( ) τιτλοφορείται χωρίς κανέναν εµφανή λόγο Αµοργός (1943).¹ Η γλώσσα αυτών των ποιηµάτων είναι πλούσια σε όρους που αντλούνται από την παραδοσιακή αγροτική ζωή της Ελλάδας. Ένα µάλιστα είναι γραµµένο σε παραδοσιακό δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Όταν ο Γκάτσος ολοκληρώνει την Αµοργό, εν µέσω της Κατοχής, το Ι943, δεν έχει εγκαταλείψει την ελπίδα του νέου κόσµου που διέπνεε εκείνη την εποχή το έργο των παλαιοτέρων του. Σε αντίθεση µε άλλους ποιητές εναπέθετε αυτή την ελπίδα σε περιπλανήσεις πέρα από τα όρια του παραδοσιακού ελληνικού κόσµου: Παιδιά ίσως η µνήµη των προγόνων να είναι βαθύτερη παρηγοριά και πιο πολύτιµη συντροφιά από µια χούφτα ροδόσταµο και το µεθύσι της οµορφιάς Καληνύχτα, λοιπόν, βλέπω σωρούς πεφτάστερα να τα λικνίζουν τα όνειρα µα εγώ κρατώ στα δάχτυλά µου τη µουσική για µια καλύτερη µέρα. Οι ταξιδιώτες των Ινδιών ξέρουνε περισσότερα να σας πουν απ τα βυζαντινούς χρονογράφους Χαρακτηριστικές της αίσθησης που προκαλεί στα λογοτεχνικά πράγµατα της Ελλάδας του 1943 είναι οι κριτικές που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας. Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόµπελ 1979) αναφέρει ότι είναι ένα ποίηµα «γραµµένο σύµφωνα µε τα ποιητικές αρχές της σχολής του Andrè Breton και τις φιλοσοφικές θεωρίες του Husserl { } έχει ωστόσο το µεγάλο καλό να µην απαιτεί καµία γνώση των παραπάνω θεωριών για µιαν απρόσκοπη τουλάχιστον κατανόησή τους.» Για τον κριτικό λογοτεχνίας Αντρέα Καραντώνη µε την Αµοργό «η σύγχρονη ελληνική ποίηση, αποκτώντας τον γλωσσικό πνεύµονα που της έλειπε, χρωµατίζεται γοητευτικά µε τα υποβλητικά και γνώριµα χρώµατα της ζωντανής ποιητικής παράδοσης.» Η Αµοργός υπήρξε για τον ποιητή Τάκη Παπατσώνη το «Μεγάλο Απρόοπτο» (περιοδικό «Νεοελληνική Μούσα» Ιουλ. Σεπτ. 1943). Σε µεταγενέστερη αναφορά του, στους «Ορίζοντες», ηµερολόγιο 1944, τοµ. Γ. σ.σ ) γράφει:

3 «οµολογώ πως ο τίτλος Αµοργός µε πλάνεψε και ίσως τούτο να οφείλεται στο ότι χρωστάω σ ένα ταξίδι µου στο νησί αυτό, παλιές αξέχαστες µνήµες. Οµολογώ ακόµη πως διαβάζοντας το ποίηµα, έβλεπα καθαρά µέσα τις πλούσιες εικόνες του, τοπία Πελοποννησιακά, και τότε τούτο µου κανε έκπληξη, µην µπορώντας να εξηγήσω γιατί πρέπει η Αµοργός να θυµίζει Πελοπόννησο. Πιο µεγάλη ήταν η έκπληξή µου όταν, από το στόµα του ίδιου του ποιητή, έµαθα πως δεν είχα πέσει έξω και πως αλήθεια µυρίζει Πελοπόννησο ολόκληρο το τραγούδι και πως ο τίτλος του µόνο ηχητικά σαν ένα τµήµα ελληνικό- διαλέχτηκε, χωρίς άλλη αξίωση. Το ίδιο ικανοποιήθηκε µε τη διαπίστωση ότι χαρακτηρίζοντας το τραγούδι ερωτικό δεν είχα πέσει έξω. Ένας καηµός, κατά τη φράση του ποιητή, είναι ολόκληρο. Τώρα βέβαια αυτές οι διαπιστώσεις δεν έχουν και τόση αξία, µπροστά στους εναλλασσόµενους και συγχρόνως προοδευτικά εξελισσόµενους και µεταξύ τους δεµένους συναισθηµατικούς και ζωγραφικούς όγκους που χωρίζουν τα διάφορα «κεφάλαια» του τραγουδιού. Πώς να ξεχάσω την υποβολή των αλληλοδιαδόχων µορφών, όπου το πεζό µέρος, που θυµίζει την εκκλησιαστική πρόζα του µεσαίωνα παίρνει στη ψυχή µου τις ποιητικές διαστάσεις του Ησαΐα, στ αναγνώσµατα που διαβάζονται τα Χριστούγεννα µε τη µακαριότητά τους όπου το µέρος που είναι γραµµένο στην αρχαΐζουσα σε συνδέει µε τις προγενέστερες εποχές τα ψυχής και των προγόνων, όπου το δηµοτικό και σατανικό παράπονο παίρνει τη µορφή του εθνικού µαζί και προσωπικού θρύλου» Ένα µεγάλο ποίηµα (Μόνον ένα!) Ο τίτλος της εφηµερίδας Ελευθεροτυπία ( ) στο ολοσέλιδο άρθρο του Ευγένιου Αρανίτση αναφέρεται στην Αµοργό µε αφορµή την 6 η έκδοση του έργου από τις εκδόσεις «Ίκαρος» και επιχειρεί να ερµηνεύσει την άπαξ ενασχόληση Γκάτσου µε την ποίηση στα νεανικά του χρόνια και την απόφασή του να µη γράψει τίποτε άλλο. «Αν µε ρωτούσατε γιατί σταµάτησε ο Γκάτσος να γράφει και να δηµοσιεύει ποιήµατα, θα τολµούσα να υποθέσω ότι, πιθανότατα βαρέθηκε να ψάχνει την απάντηση σε εκείνο το ερώτηµα που γεννάει την ποίηση.»- γράφει ο Ευγ. Αρανίτσης. «Ήταν υπερβολικά λογικός (δηλαδή µε τα µέτρα της εποχής του υπερβολικά αισιόδοξος) ώστε να πιστέψει ότι υπήρχε κάτι ακόµη να ειπωθεί µε τους µέχρι τώρα γνωστούς τρόπους.» Για τη λογοτεχνική αξία τα Αµοργού και την ερµηνεία της ο Ευγ. Αρανίτσης γράφει: «Η µαγνητική δύναµη που ασκεί αυτό το ποίηµα έγκειται ίσως στη συνειδητή του νηφαλιότητα. εν υπάρχει ούτε ίχνος δράµατος ή δέους ή διδαχής στην «Αµοργό». Ο Γκάτσος είναι ο µόνος σύγχρονος Έλληνας ποιητής που δεν θέλησε ούτε για µια στιγµή να σώσει τον κόσµο µε προσευχές. Στην Αµοργό ο κόσµος είναι αυτός που φαίνεται ούτε για τη χαρά φτιαγµένος ούτε για τη θλίψη, µόνο ανοιχτός στην κλίση του ανθρώπου για σύλληψη εικόνων. Ο άνθρωπος είναι νικητής και ηττηµένος ταυτόχρονα µέσα στην τύχη του να υπάρχει: είναι ένα ακόµη όν ανάµεσα στα άλλα ο άνθρωπος, και µπορεί να πολεµάει χωρίς να χάσει τη γαλήνη του κύκλου των εποχών.

4 Προµετωπίδα του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη (βραβείο Νόµπελ 1979) για το βιβλίο Φύσα αεράκι φύσα µε µη χαµηλώνει ίσαµε εκδ. Ίκαρος 1993 «Αυτή η έµφυτη απόσταση από οποιαδήποτε ποιητική κοσµοθεωρία (που είναι το χάρισµα του Γκάτσου, ενώ για άλλους που το επιχείρησαν αποδείχτηκε µειονέκτηµα) κάνει τους στίχους της Αµοργού να διαπνέονται από µία α- διόρατη πνευµατική χάρη πιο ανάλαφρη και από αναπνοή υπάρχει γύρω από τις λέξεις η αίσθηση ότι τίποτα στον κόσµο δεν είναι αρκετά κακό ή υπερβολικά λίγο ώστε να αποτελεί αντικείµενο της Ηθικής ή της ψυχολογίας. Ο κόσµος είναι η πρωταρχική αντανάκλαση όλων µαζί των γεγονότων που µας περιέχουν, είτε τα κατανοούµε είτε όχι. Για τον Γκάτσο ο νόµος που ρυθµίζει τις σχέσεις των πραγµάτων είναι η µουσική που απορρέει από αυτά.» Άλλα έργα Μετά την Αµοργό ο Γκάτσος δηµοσίευσε δύο ακό- µη µικρά ποιήµατα σε περιοδικά: Ελεγείο (Φιλολογικά Χρονικά τ.38-40, Φεβρ.-Μάρτ. 1946), Ο ιππότης και ο θάνατος (περ. «Μικρό Τετράδιο» τ.1, Ιαν. 1947) και Τραγούδι του παλιού καιρού, αφιερωµένο στον Γ. Σεφέρη (περ. «Ο Ταχυδρόµος, ). ηµοσίευσε ακόµα το µετρικό ποίηµα Χαιρετισµός στον Σεφέρη που προοριζόταν για το τιµητικό αφιέρωµα στον ποιητή στα 30 χρόνια τα «Στροφής», ένα χρόνο πριν του απονεµηθεί το Νόµπελ. Ακόµη, δύο θεωρητικά κείµενα: ένα απαντητικό άρθρο σε έρευνα για τη νέα ποίηση του περ. «Καλλιτεχνικά Νέα» (τ.31 / ) και ένα σχόλιο για τον Paul Valèry (περ. Ελεύθερα Γράµ- µατα, τ. 14, 10 Αυγ. 1945).

5 Ο Λόρκα Αλέξανδρος Αργυρίου. Αλλά ακόµα και οι µεταγενέ- Ο Νίκος Γκάτσος, όπως και οι ποιητές Μίλτος στερες µεταφράσεις θεατρικών έργων του Ματωµέ- Σαχτούρης και ο Νάνος Βαλαωρίτης προσάρµοσαν νος Γάµος (1948), Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα στα ελληνικά δεδοµένα το παράδειγµα του Ισπανού (1945), Περλιµπλίν και Μπελίσα (1976) - έδειχναν την ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα: έδεσαν τον παρα- ιδιαίτερα ανεπτυγµένη αίσθηση του ποιητή να προ- λογισµό του υποσυνείδητου που επεξεργάστηκε ο σεγγίσει το ξένο κείµενο και να µεταφέρει τον Υπερρεαλισµός µε τους εξίσου παράλογους συνδυα- «παλµό» του σε µιαν άλλη γλώσσα. σµούς, που πολύ συχνά εµφανίζονται στο ελληνικό Ο Ματωµένος Γάµος πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελ- δηµοτικό τραγούδι και τα παραµύθια. Το αποτέλεσµα λάδα από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου ήταν µια προσφυγή στην παράδοση µε τρόπο που να Κουν, το 1948, σε µετάφραση του Νίκου Γκάτσου, διαφέρει σηµαντικά από εκείνον τα προπολεµικής µουσική του Μάνου Χατζιδάκι και σκηνικά του Γιάν- γενιάς. νη Τσαρούχη. Στο ρόλο της νύφης, η Έλλη Λαµπέτη Όταν ο Γκάτσος µεταφράζει το «Νυχτερινό τραγού- και του Λεονάρντο, ο Βασίλης ιαµαντόπουλος (φωτ. δι» - Romance Sonampulo του Λόρκα «ήταν Κάτω, αριστερά). Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές και σε πραγµατική αναδηµιουργία» - αναφέρει ο πολλές κρατικές σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο. Ο Ματωµένος Γάµος και Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα από το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ

6 Σταθµός της συνεργασίας του Νίκου Γκάτσου και το Μάνου Χατζιδάκι υπήρξε η δισκογραφική παραγωγή Τα Παράλογα (1976). Συνεργάστηκαν ο Μίκης Θεοδωράκης, η Μελίνα Μερκούρη, η Μαρία Φαραντούρη και ο ιονύσης Σαββόπουλος. Φύσα αεράκι φύσα µε µη χαµηλώνεις ίσαµε Ο Νίκος Γκάτσος υπήρξε ένας από τους θεµελιωτές του έντεχνου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού όπως αυτό διαµορφώθηκε στις δεκαετίες 60 και 70 από τους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Οι επιλογές και των δύο συνθετών στην ανανέωση της ελληνικής µουσικής στηρίχθηκαν στο στίχο των ποιητών και ένας από τους σηµαντικότερους στιχουργούς αυτού του είδους ήταν ο Γκάτσος στις δεκαετίες 1960 και Καθώς µετά την Αµοργό ο Γκάτσος δεν δηµοσίευσε κανένα άλλο «επίσηµο» ποιητικό έργο, οι στίχοι του προορίζονταν αποκλειστικά για µελοποίηση και έγιναν περίφηµα τραγούδια σε µουσική Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και πολλών άλλων συνθετών που ακολούθησαν το παράδειγµά τους. Η σύγχρονη κριτική αναγνώρισε την ποιητική αξία και των µελοποιηµένων στίχων αφού διαπίστωσε ότι τα τραγούδια του Γκάτσου αποτελούν ποιητική κατάκτηση, διαφορετικού βέβαια, είδους καθόλου κατώτερη από τη «λογοτεχνική» του ποίηση. Ιδιαίτερα η συνεργασία µε τον Μάνο Χατζιδάκι υπήρξε διαρκής µέχρι τον θάνατο του ποιητή, το 1992 και γέννησε µερικά εξαιρετικά έργα όπως ο «Ματωµένος Γάµος», η «Μυθολογία», «Τα παράλογα», οι «Αντικατοπτρισµοί», αλλά και πολλά διάσπαρτα τραγούδια: «Πάει ο καιρός», «Μια Παναγιά», «Τ αστέρι του βοριά» και βέβαια η περίφηµη «Αθανασία».

7 Για τους στίχους του Ν. Γκάτσου, ο Μάνος Χατζιδάκις στο βιβλίο του "Ο καθρέφτης και το µαχαίρι" (εκδόσεις "Ίκαρος",1988) γράφει: "Έχω δει τον Νίκο Γκάτσο να εξαναγκάζει σε αναβολή πρεµιέρες και να ξηµερώνεται για µία λέξη. Όχι καν λέξη σε ποιητικό κείµενο. Σε απλό θεατρικό διάλογο, προορισµένον να διαρκέσει µερικά δευτερόλεπτα. Τί µπορεί να σηµαίνει µια τέτοιου είδους επιµονή; Ευσυνειδησία; σχολαστικότητα; αίσθηση ευθύνης; µανία της τελειότητας; Ερευνήσατε στα εδάφη του ιονυσίου Σολωµού για να βρείτε το µυστικό Αλλ εµείς τη δηµοτική γλώσσα και την παράδοση τις εκµάθαµε. Σιγά σιγά και µε πολύν κόπο. Εκείνος τις βρήκε µέσα του, έτοιµες, µαζί µε τα τραγούδια των προγόνων του, τις αφοµοίωσε µαζί µε "το γάλα της µητρός του". Και ο Οδυσσέας Ελύτης (από το "Εν Λευκώ", εκδόσεις "Ίκαρος",1992): "Ο Γκάτσος είχε κανόνα και στόχο του, οι στίχοι του να στέκονται χάρις στην ποιητική τους αξία, σαν αυτόνοµο γραπτό. "Προτιµούσε να γράφει πάνω στις µελωδίες, γιατί πίστευε πως εκείνος ερµήνευε συνήθως πιο σωστά, το αίσθηµα που έβγαινε απ αυτές και γιατί φοβόταν πως ο συνθέτης θα έµενε στην επιφάνεια των στίχων, κυρίως σε συνεργασίες προκαθορισµένες από την δισκογραφική του εταιρεία. Όταν την πρωτοβουλία την είχε ο ίδιος, όπως έγινε µε την "Μυθολογία" και "Τα παράλογα", οι στίχοι γράφονταν πριν ". Συνεργάστηκε ακόµα µε τους Έλληνες συνθέτες, ήµο Μούτση, Λουκιανό Κηλαηδόνη και Σταύρο Ξαρχάκο. Το έργο «Ρεµπέτικο»,(1983) που έγραψαν για την οµότιτλη ταινία του Κώστα Φέρρη, µε θέµα την ιστορία του ρεµπέτικου ελληνικού τραγουδιού, αποτέλεσε ορόσηµο στην έντεχνη ελληνική µουσική καθώς πέτυχε τη σύζευξη του λαϊκού τραγουδιού µε τις ρεµπέτικες καταβολές του. Το 1992 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ίκαρος» ο τόµος Φύσα αεράκι φύσα µε, µη χαµηλώνεις ίσαµε µε ποιήµατα του Νίκου Γκάτσου που έγιναν τραγούδια τα περισσότερα.

8 Η Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της Μπλάνς Ντιµπουά ερµηνεύει το «Χάρτινο το φεγγαράκι» σε στίχους Ν. Γκάτσου στην παράσταση «Λεωφορείο ο πόθος» του Θεάτρου Τέχνης.

9 Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 στην Ασέα της Αρκαδίας. Τέλειωσε το Γυµνάσιο στην Τρίπολη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε µε τη µητέρα και την αδελφή του στην Αθήνα, όπου σπούδασε στο τµήµα Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Την περίοδο ταξίδεψε στη Νότιο Γαλλία και το Παρίσι. Την πρώτη του εµφάνιση στη λογοτεχνία έκανε το 1931 µε τη δηµοσίευση του ποιήµατος Της µοναξιάς στο περιοδικό «Νέα Εστία», ενώ την ίδια περίοδο µπήκε στον κύκλο του περιοδικού «Νέα Γράµµατα» µε το οποίο συνεργάστηκε και ως κριτικός λογοτεχνίας, δραστηριότητα που ανέπτυξε και σε άλλα λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας. Το 1943 εξέδωσε την Αµοργό, ποιητική συλλογή που θεωρήθηκε ως ορόσηµο στην ιστορία της ελληνικής υπερρεαλιστικής ποίησης και επηρέασε σύγχρονους και µεταγενέστερούς του ποιητές. Λέγεται ότι το µακρύ αυτό ποίηµα γράφτηκε µέσα σε µια νύχτα µε το σύστη- µα της «αυτόµατης γραφής», που χρησιµοποιούν οι σουρεαλιστές δηµιουργοί. Με την «Αµοργό» θεωρείται ότι κλείνει και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του ελληνικού υπερρεαλισµού, που είχε ξεκινήσει µε τον Νικήτα Ράντο, τον πρώιµο Ελύτη, τον Εµπειρίκο και τον Εγγονόπουλο. Μετά την Αµοργό δηµοσίευσε µόνο τρία ποιήµατα στον περιοδικό Τύπο : «Ελεγείο» (1946), «Ο Ιππότης και ο θάνατος» (1947) και το «Τραγούδι του παλιού καιρού» (1963). Στη µεταπολεµική περίοδο συνεργάστηκε µε το περιοδικό το Κ.Γ. Κατσίµπαλη Αγγλοελληνική Επιθεώρηση και µε το Εθνικό Ίδρυµα Ραδιοφωνίας. Ασχολήθηκε επίσης µε τη θεατρική µετάφραση (Λόρκα, Στρίντµπεργκ, Ο Νηλ, Λόπε ντε Βέγκα, Τενεσί Ουΐλλιαµς κ.α.) Μετέφρασε για λογαριασµό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα («Ματωµένος Γάµος», «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλµπα»), Αύγουστο Στρίνµπεργκ («Ο Πατέρας»), Ευγένιο Ο' Νηλ («Ταξίδι µακριάς ηµέρας µέσα στη νύχτα»), Λόπε ντε Βέγκα («Φουέντε Οβεχούνα») και Τένεσι Ουίλλιαµς («Λεωφορείο ο Πόθος»). Από τη δεκαετία του 50 ασχολήθηκε µε τη στιχουργική. Στίχοι του µελοποιήθηκαν από το Μάνο Χατζιδάκι, το Μίκη Θεοδωράκη, το Σταύρο Ξαρχάκο και άλλους Έλληνες συνθέτες. Τιµήθηκε µε το Βραβείο του ήµου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του (1987) και εκλέχτηκε αντεπιστέλλον µέλος της Ακαδηµίας της Βαρκελώνης για τη συµβολή του (µέσω των µεταφράσεών του) στην προώθηση της ισπανικής λογοτεχνίας (1991). Πέθανε στην Αθήνα το Το 1995 κυκλοφόρησε στην Κωνσταντινούπολη τουρκική µετάφραση του ποιητικού έργου του από τον Η. Μήλλα. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ Ι.Ποίηση Αµοργός. Αθήνα, Αετός, ΙΙ.Μεταφράσεις Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ματωµένος γά- µος. Αθήνα, Ίκαρος, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Περλιµπλίν και Μπελίσα. Αθήνα, Ίκαρος, Ευγένιος Ο Νηλ, Ταξίδι µακριάς µέρας µέσα στη νύχτα. Αθήνα, Στρίντµπεργκ Α., Ο πατέρας. Αθήνα, Ίκαρος, ΙΙΙ.Συγκεντρωτικές εκδόσεις Λόρκα, Ποίηση και θέατρο Μετάφραση Νίκου Γκάτσου. Αθήνα, Ίκαρος, Φύσα αεράκι φύσα µε, µη χαµηλώνεις ίσαµε Αθήνα, Ίκαρος, άνεισε τα µετάξια στον άνεµο. Αθήνα, Ίκαρος, Για αναλυτικότερα εργογραφικά στοιχεία για το Νίκο Γκάτσο βλ. Μανδηλαράς Φίλιππος- Πασσιά Αγγλεική, «Νίκος Γκάτσος:», Ελίτροχος 11, Χειµώνας , σ.8-13 και Μπουρναζάκης Κώστας, «Για τον Νίκο Γκάτσο», Ελίτροχος13, Φθινόπωρο 1997, σ Πηγή ΕΚΕΒΙ 1. Τα πρώτα έξι άτιτλα ποιήµατα συστήνουν µια (αµφισβητήσιµη) ενότητα. Αντίθετα τα τρία τελευταία (Ο ιππότης και ο θάνατος, 1513, και το Ελεγείο µε τα οποία κλείνει ο τόµος είναι εντελώς αυτόνοµα ποιήµατα. Ρόντερικ Μπήτον Εισαγωγή στην ελληνική λογοτεχνία, εκδ. Νεφέλη Αλέξανδρος Αργυρίου, Η ελληνική ποίηση, εκδ. Σοκόλη 1982, σελ περιοδικό «Νεοελληνική Μούσα» Ιουλ. Σεπτ «Ορίζοντες», ηµερολόγιο 1944, τοµ. Γ, σ.σ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: Ελένη Γαλάνη Μετάφραση: Fabiana Galiussi (ιταλικά)

Εξετάζοντας τον µύθο και τη µυθολογία της γενιάς του 30: η ανακάλυψη του ρεµπέτικου από τον Μάνο Χατζιδάκι και ο Γιώργος Σεφέρης.

Εξετάζοντας τον µύθο και τη µυθολογία της γενιάς του 30: η ανακάλυψη του ρεµπέτικου από τον Μάνο Χατζιδάκι και ο Γιώργος Σεφέρης. Εξετάζοντας τον µύθο και τη µυθολογία της γενιάς του 30: η ανακάλυψη του ρεµπέτικου από τον Μάνο Χατζιδάκι και ο Γιώργος Σεφέρης Πολίνα Ταµπακάκη H ανακοίνωση αυτή ασχολείται µε την περίφηµη οµιλία που

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Νεοελληνική Λογοτεχνία Δήμος Χλωπτσιούδης Νεοελληνική Λογοτεχνία Γ Λυκείου, θεωρητικής ερμηνευτικά σχόλια Χλωπτσιούδης Δήμος Νεοελληνική Λογοτεχνία, Γ Λυκείου θεωρητικής κατεύθυνσης, ερμηνευτικά σχόλια ISBN: 978-618-80951-7-5

Διαβάστε περισσότερα

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930

287 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 4. Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 287 288 Η Γενιά του 30: ο όρος και η χρήση του 70 Η επικράτηση του όρου γενιά φαντάζει απόλυτη και κυριαρχική: φθάσαµε στην κατάχρηση ενός καταχρηστικού όρου. Γενιά του 1880, γενιά

Διαβάστε περισσότερα

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση

Χοροστάσι. Α φ ι έ ρ ω μ α. Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση Χοροστάσι Για τον Πολιτισμό και την Παράδοση ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αριθμός Τεύχους 16 - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 - Τιμή Τεύχους 4 Έδρα: Ελ. Βενιζέλου

Διαβάστε περισσότερα

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο».

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». Φλώρινα 2012

Διαβάστε περισσότερα

Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν

Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ο αφέντης Μπατίστας και τ άλλα

Ο αφέντης Μπατίστας και τ άλλα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο αφέντης Μπατίστας και τ άλλα Κώστα Μόντη Βιβλίο Εκπαιδευτικού Έρευνα - Συγγραφή Ευαγγελία Ζαβρίδου, Φιλόλογος ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ: Εκδόσεις Δρομολόγιο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ: Η απάντηση του Ασημάκη στον Ρένο 5 ΑΛΕΞΗΣ ΖΗΡΑΣ: Ο Μανόλης Αναγνωστάκης κι ο Ρένος Αποστολίδης στα Ηλύσια Πεδία 7 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΓΕΡΗΣ: Καβάλα: Η «περίεργη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ο μικρός πρίγκιπας. Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ. Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Έρευνα - Συγγραφή Αγάθη Ερωτοκρίτου, Φιλόλογος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ο μικρός πρίγκιπας. Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ. Βιβλίο Εκπαιδευτικού. Έρευνα - Συγγραφή Αγάθη Ερωτοκρίτου, Φιλόλογος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ο μικρός πρίγκιπας Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ Βιβλίο Εκπαιδευτικού Έρευνα - Συγγραφή Αγάθη Ερωτοκρίτου, Φιλόλογος ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου»

Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» όκτωβριόσ 2013 ΔώρεΑΝ με ΤηΝ ΠελΟΠΟΝΝησΟ και μετα, στα ΠεριΠΤερΑ 0,50 Γιαννησ στανκογλου «Δυσκολευόμαστε να χαρούμε με τη χαρά του άλλου» Γιαννησ μπέχρακησ «Ο κίνδυνος είναι κομμάτι της δουλειάς μου, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Η αντισύλληψη στα χρόνια της εφηβείας

Η αντισύλληψη στα χρόνια της εφηβείας ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΛΗΨΗ 13 Η αντισύλληψη στα χρόνια της εφηβείας Αντισυλληπτικό χάπι: Συνήθως δεν συστήνεται σε γυναίκες κάτω των 18 ετών Σ Ησεξουαλική ωρίμανση κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι κομβική για

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 1 ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. Ευχαριστίες....................................................4 Χαιρετισμός Δημάρχου..............................................5

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13.

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13. Εισαγωγή Ζω στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης μου, πολλές φορές το βλέμμα μου έπεσε πάνω σε αγάλματα ή προτομές ανθρώπων και σε μνημεία όπως αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ό πως κάθε χρόνο έτσι και αυτή τη. Τ ο ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου. Ο ι εκδροµές που οργανώνει το ιοικητικό

Ό πως κάθε χρόνο έτσι και αυτή τη. Τ ο ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου. Ο ι εκδροµές που οργανώνει το ιοικητικό ΑΝ ΡΟΝΙΑΝΟΙ ΧΑΛΚΙ Α ΚΥΜΗ Τ ο ιοικητικό Συµβούλιο του Συλλόγου µας, ενηµερώνει τα µέλη και τους φίλους του για τις προγραµµατισµένες εκδηλώσεις του στο χωριό µας το καλοκαίρι που ήδη τρέχει. Φέτος έχοµε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ 1967-74

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ 1967-74 ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ 1967-74 Οπωσδήποτε, και παρά τις πολιτικές διώξεις και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, η περίοδος της Επταετίας, αποτελεί για το ελληνικό θέατρο εποχή σημαντικών ανακατατάξεων.

Διαβάστε περισσότερα

{σελίδες} { Νου} Η τύχη να συναντήσεις ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Μα, γιατί δε διαβάζουν τα παιδιά; για βιβλιοφάγους. Βασίλης Παπαθεοδώρου

{σελίδες} { Νου} Η τύχη να συναντήσεις ένα παλαιοβιβλιοπωλείο. Μα, γιατί δε διαβάζουν τα παιδιά; για βιβλιοφάγους. Βασίλης Παπαθεοδώρου {σελίδες} ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΥΣ Τεύχος 1ο - Απρίλιος 2015 Διανέμεται Δωρεάν Η τύχη να συναντήσεις ένα παλαιοβιβλιοπωλείο Κείμενο του Παναγιώτη Μπινιάρη. Μα, γιατί δε διαβάζουν τα παιδιά; Κείμενο της Στέλλας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ CYRIACO LOPEZ - TERRI WITEK

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ CYRIACO LOPEZ - TERRI WITEK διαδρο ές διαδρομές ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ CYRIACO LOPEZ - TERRI WITEK ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΤΟΝΤΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ Το σπουδαιότερο σ ουδαιότερο βυζαντινό

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συμπολίτες, Με διαρκή στόχο την πολιτισμική αναβάθμιση της πόλης μας, διοργανώνουμε και εφέτος ένα ακόμα πολιτιστικό

Αγαπητοί συμπολίτες, Με διαρκή στόχο την πολιτισμική αναβάθμιση της πόλης μας, διοργανώνουμε και εφέτος ένα ακόμα πολιτιστικό Αγαπητοί συμπολίτες, Με διαρκή στόχο την πολιτισμική αναβάθμιση της πόλης μας, διοργανώνουμε και εφέτος ένα ακόμα πολιτιστικό καλοκαίρι. Η προϊστορία των διοργανώσεων, αποτελεί εγγύηση για απολαυστικές

Διαβάστε περισσότερα

Ο "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΙΚΚΟΛΟ Ή πρώτη παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας στο νεοελληνικό θέατρο

Ο ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΙΚΚΟΛΟ Ή πρώτη παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας στο νεοελληνικό θέατρο Ο "ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ" ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΙΚΚΟΛΟ Ή πρώτη παρουσίαση αρχαίας τραγωδίας στο νεοελληνικό θέατρο Τα λιγοστά, άλλα σημαντικότατα για την ιστορική τους αξία, θεατρικά κείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Δ. Μπαζούκης. «Υστερόγραφο στον Μανούσο Φάσση. [Με τον τρόπο του Μ.Α.]» 1

Αλέξανδρος Δ. Μπαζούκης. «Υστερόγραφο στον Μανούσο Φάσση. [Με τον τρόπο του Μ.Α.]» 1 Αλέξανδρος Δ. Μπαζούκης «Υστερόγραφο στον Μανούσο Φάσση. [Με τον τρόπο του Μ.Α.]» 1 Της Άντειας, για την πρώτη μύηση Στα 1980 πρωτοεμφανίζεται στα γράμματά μας ένας άγνωστος μέχρι τότε ποιητής με το όνομα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να περισσέψουν 5.000!! υρώ για το Σωµατείο

Πώς να περισσέψουν 5.000!! υρώ για το Σωµατείο ΕΚ Ι ΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ Τζωρτζ 6 ΑΘΗΝΑ 106 77 Τεύχος 10 Ιανουάριος Φεβρουάριος 2008 Εκδότης: Πάνος Καπετανίδης Πώς να περισσέψουν 5.000!! υρώ για το Σωµατείο Ειλικρινά. Αν στις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δραματικός Χώρος στην «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση

Ο Δραματικός Χώρος στην «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση Ο Δραματικός Χώρος στην «Ερωφίλη» του Γ. Χορτάτση Τ ρ ι β ή λ ο υ Χ ρ ύ σ α Υπεύθυνος Διδάσκων : Σταύρος Σταυρίδης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Δεκέμβριος 2008 Διπλωματική εργασία στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1. Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Λίγα λόγια για την καταγωγή του.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 1. Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Λίγα λόγια για την καταγωγή του. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ 1. Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Λίγα λόγια για την καταγωγή του. Τι γνωρίζετε για τη γέννηση, την καταγωγή και τα πρώτα χρόνια της ζωής του Αριστοτέλη; Όταν ο Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία

«Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΡΤΑΤΣΗΣ (19ος αιώνας) «Ερωφίλη» Κρητική Λογοτεχνία I Κρητική λογοτεχνία Η παρουσία του νησιού στη νεοελληνική λογοτεχνία αρχίζει με τα δημοτικά τραγούδια. Τα θέματα των δημοτικών τραγουδιών

Διαβάστε περισσότερα

Χριστόφορος Σάββα (1924-1968) 1

Χριστόφορος Σάββα (1924-1968) 1 Χριστόφορος Σάββα (1924-1968) 1 «[Ο Σάββα] μπαίνει μέσα στα πιο προοδευτικά κινήματα, τα παραλείπει [sic] και κάνει τον εαυτό του. Αυτά που κάνει είναι πολύ προσωπικά πράγματα». 2 [Αδαμάντιος Διαμαντής]

Διαβάστε περισσότερα

Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία Δημιουργήστε το δικό σας έργο

Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία Δημιουργήστε το δικό σας έργο Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία Δημιουργήστε το δικό σας έργο Ένας μύθος, μια ιστορία, ένα ιστορικό γεγονός αποτελούν ικανή αφορμή για τη δημιουργία ενός μουσικοθεατρικού έργου. Η συνεργασία του

Διαβάστε περισσότερα