Η χριστουγεννιάτικη επανάσταση των φρούτων και των λαχανικών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η χριστουγεννιάτικη επανάσταση των φρούτων και των λαχανικών"

Transcript

1

2 Η χριστουγεννιάτικη επανάσταση των φρούτων και των λαχανικών Σύντομη περιγραφή: Τα φρούτα και τα λαχανικά παραπονιούνται ότι όλοι τα ξεχνάνε τις ημέρες των Χριστουγέννων και αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν διάφορες δράσεις για να τα ξαναθυμηθεί ο κόσμος και να τα συνδυάσει με τα Χριστούγεννα. Ο Άγιος Βασίλης μαθαίνει για όσα κάνουν και αποφασίζει να τα βοηθήσει. Συμμετέχουν: Φρούτα: μήλο, αχλάδι, ρόδι, μανταρίνι, μπανάνα Λαχανικά: ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, καρότο Άγιος Βασίλης Κυρία Άγιου Βασίλη Ρούντολφ Ξωτικά: Ξωτικό 1, Ξωτικό 2, Ξωτικό 3, Ξωτικό 4, Ξωτικό 5 (κορίτσι) Χριστουγεννιάτικα τρόφιμα: γαλοπούλα, κουραμπιές, μελομακάρονο Σημείωση: Οι ρόλοι μπορούν να αυξηθούν ή να μειωθούν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών: Αν θέλετε να αυξήσετε τους ρόλους: Όλα τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ξωτικά μιλούν αρκετές φορές, συνεπώς κάποιες ατάκες θα μπορούσαν να μοιραστούν και σε περισσότερους ρόλους. Αν θέλετε να μειώσετε τους ρόλους μπορείτε είτε να αφαιρέσετε κάποιες ατάκες είτε να αφαιρέσετε ρόλους από τις κατηγορίες φρούτα, λαχανικά, ξωτικά και τις ατάκες αυτών να τις πουν άλλοι τις ίδιας κατηγορίας.

3 Προτεινόμενα κοστούμια: Φρούτα, λαχανικά και Χριστουγεννιάτικα τρόφιμα: Για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα Χριστουγεννιάτικα τρόφιμα μια απλή λύση είναι να ντυθεί το κάθε παιδί στα χρώματα του τροφίμου που θα αντιπροσωπεύει και να φτιαχτεί είτε ένα καπέλο με την εικόνα του τροφίμου είτε να τοποθετηθεί μια εικόνα στο σώμα του παιδιού πχ. στην κοιλιά του. Επιπλέον, θα μπορούσε να είναι γραμμένο επάνω το όνομα του τροφίμου. Άγιος Βασίλης: Στολή Άγιου Βασίλη Κυρία Άγιου Βασίλη: Κόκκινο φόρεμα και σκουφάκι Ρούντολφ: Καφετί ρούχα, κέρατα ταράνδου, κόκκινη μύτη Ξωτικά: Πράσινο παντελόνι-κολάν, κόκκινη μπλούζα, κόκκινο σκουφάκι και χάρτινα αυτιά (κόβετε αυτιά ξωτικού και με συρραπτικό, στερεώνετε ένα λαστιχάκι και τα τοποθετείτε στα αυτιά των παιδιών) Τραγούδια: 1. Χαρούμενο χριστουγεννιάτικο τραγούδι της επιλογής σας 2. Ρούντολφ, το ελαφάκι 3. Ω έλατο 4. Τρίγωνα κάλαντα (μόνο μουσική)

4 ΣΚΗΝΗ Α Προτεινόμενο σκηνικό: Το σκηνικό δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο και μπορεί να δημιουργηθεί με βάση την προτίμησή σας. Προτείνεται ως σκηνικό ένας δρόμος όπου στο βάθος μπορούν να φαίνονται σπίτια στολισμένα για τα Χριστούγεννα. Οποιοδήποτε σκηνικό κι αν επιλέξετε, απαιτείται να υπάρχει ένα μπαούλο (ή κουτί) που περιέχει γιρλάντες, αστέρια, στράς, χιόνι, στολίδια, κέρατα ταράνδου, το οποίο θα τραβήξει στη σκηνή η ΝΤΟΜΑΤΑ. Στη σκηνή κάθονται τα φρούτα και τα λαχανικά σκεπτικά, λυπημένα, συζητάνε και ψιθυρίζουν. Μπαίνει στη σκηνή η ντομάτα, τραγουδώντας. ΝΤΟΜΑΤΑ: Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού, κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. Τρίγωνα κάλαντα μες τη γειτονιά, ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά ΜΑΡΟΥΛΙ: Δεν μπορώ να καταλάβω που βρίσκεις τόσο κέφι ΝΤΟΜΑΤΑ: Γιατί όχι; Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά λαλά λάλα ΜΑΡΟΥΛΙ: Και τώρα που ήρθαν, τι κατάλαβες; Κανείς δε μας δίνει πιά σημασία ΝΤΟΜΑΤΑ: Τι εννοείς; ΜΗΛΟ: Εννοεί πως κανένας δεν πρόκειται να σε θυμηθεί τώρα, να σε ψάξει να δει αν είσαι στο ντουλάπι, στο ψυγείο ή κάπου αλλού μέσα στο σπίτι ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: Έχει δίκιο το μήλο! Εγώ έχω μέρες που δεν είμαι πια ζουμερό. Εχθές είδα κάποια μαύρα σημάδια πάνω στη φλούδα μου και έχω αρχίσει να ανησυχώ Νομίζω ότι αρρωσταίνω σιγά σιγά. Θα πάω χαμένο στο τέλος, όπως εκείνος ο ξάδερφος μου, τον θυμάστε ΡΟΔΙ: Εμένα όλοι με θυμούνται, δεν έχω παράπονο! Την πρωτοχρονιά, όλοι σπάνε ρόδι! Περιμένω με ανυπομονησία να με σπάσουν! Είμαι καλότυχο βλέπετε!! ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Μμμμ τυχερέ! Και τι θα γίνει άμα σε σπάσουν; Θα έχεις σαπίσει μέχρι τότε ΡΟΔΙ: Καλά μη πρασινίζεις τόσο από την ζήλια σου!

5 ΚΑΡΟΤΟ: Τι ωραία που θα ήταν να είχαμε γεννηθεί την άνοιξη ή το καλοκαίρι Αυτή είναι πολύ δύσκολη εποχή για τη νέα γενιά ΑΧΛΑΔΙ: Πάντως κι εγώ έχω απελπιστεί Μα στο μανάβικο δεν πλησιάζει άνθρωπος. Να δείτε που θα μείνω εκεί για πάντα. Καλά μου το πε η μάνα μου να πιάσω δουλειά στο σούπερ μάρκετ. ΜΠΑΝΑΝΑ: Μπα κι εκεί χάλια είναι Μεγαλύτερος ανταγωνισμός Εμένα έχει στραβώσει η μέση μου από την ορθοστασία. Αλλά και τι να κάνεις; να κάτσεις κάτω; Τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα σε πάρει κανείς Κάνω ό,τι μπορώ μπας και με προσέξουν αλλά τζίφος όλοι ψωνίζουν κουραμπιέδες, γαλοπούλες, μελομακάρονα. Τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: Μα δεν βαρέθηκαν κι αυτοί οι άνθρωποι να τρώνε τα ίδια και τα ίδια στις γιορτές; ΛΑΧΑΝΟ: Και κάτι άλλο δεν καταλαβαίνω εγώ Γιατί να μην υπάρχει στην παράδοσή μας σαν γιορτινό πιάτο μια σαλάτα ή μια σούπα με λαχανικά; ΜΗΛΟ: Ή ένας χυμός! ΡΟΔΙ: Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι νομίζουν ότι αν κάτι δεν είναι γλυκό δεν είναι γιορτινό ΝΤΟΜΑΤΑ: Μήπως τότε να γίνουμε κι εμείς λίγο πιο γιορτινοί; ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Ντοματούλα μου δεν νομίζω ότι αν τραγουδήσουμε τα κάλαντα θα μας βοηθήσει και πολύ. ΝΤΟΜΑΤΑ: Μπορούμε όμως να στολιστούμε λίγο Ελάτε μην κάθεστε και κλαψουρίζετε! Έχω τα πάντα στο μπαούλο μου! [Η ντομάτα τραβάει ένα μπαούλο στη σκηνή και το ανοίγει. Το μπαούλο περιέχει γιρλάντες, αστέρια, στράς, χιόνι, στολίδια, κέρατα ταράνδου κ.α. Όλοι παίρνουν από κάτι να στολιστούν. Στολίζονται ενώ ακούγεται ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι (1)]. ΑΧΛΑΔΙ: Αχ αυτή η γιρλάντα αναδεικνύει τις καμπύλες μου! ΜΑΡΟΥΛΙ: Κοιτάξτε πως αστράφτω! ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: Τελικά, αυτό είναι το χρώμα μου! ΡΟΔΙ: Μα για μένα δεν έμεινε τίποτα;

6 ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Αφού εσένα έτσι κι αλλιώς όλοι σε θυμούνται δεν έχεις ανάγκη. ΜΠΑΝΑΝΑ: Τέλεια έτσι θα πάω για δουλειά αύριο! ΜΗΛΟ: Ελπίζω να μην είναι αληθινό αυτό το χιόνι και παγώσω. ΝΤΟΜΑΤΑ: Όχι μην ανησυχείς. Σίγουρα θα πετύχει το σχέδιό μας. Αύριο θα μας προσέξουν σίγουρα! Άντε πάμε για ύπνο τώρα. (τα φρούτα και τα λαχανικά φεύγουν και μετά από λίγο επιστρέφουν στη σκηνή) ΛΑΧΑΝΟ: Η πλήρης αποτυχία! ΚΑΡΟΤΟ: Κι εγώ τα ίδια. Δεν γύρισε κανείς να με κοιτάξει ΜΠΑΝΑΝΑ: Εμένα ακόμα χειρότερα! Ήρθε κάποιος κοντά μου, πήρε μόνο τη γιρλάντα και με άφησε εκεί σύξυλη. ΜΗΛΟ: Εμένα, με όλο αυτό το χιόνι, κάποιος με πέρασε για κουραμπιέ και με έβαλε στο καλάθι του. Μόλις όμως κατάλαβε τι είμαι, με γύρισε πίσωωωω (κλαίει). ΡΟΔΙ: Εμένα πάλι όλοι με κοίταζαν ΟΛΟΙ: ΣΤΑΜΑΤΑ!!! (φωνάζουν στο ρόδι και αρχίζουν να κλαίνε όλοι μαζί) ΡΟΔΙ: Ελάτε τώρα μην απελπίζεστε Συγγνώμη για πριν. Δεν ήθελα να σας πληγώσω. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να κάνετε κάτι πιο δραστικό Και μην περιμένετε απ τη μια μέρα στην άλλη να αλλάξει η νοοτροπία του κόσμου και να αφήσουν χριστουγεννιάτικα τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και να φάνε φρουτοσαλάτα! Μα γι αυτό λέγεται παράδοση στο κάτω κάτω επειδή γίνεται κάθε χρόνο! ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Μα δεν είπαμε να αλλάξει η παράδοση απλά κάπου μες στην παράδοση να χωρέσουμε κι εμείς ΑΧΛΑΔΙ: Έχει δίκιο το ρόδι. Χρειάζονται δραστικά μέτρα. Ακούστε τι θα κάνουμε (μαζεύονται όλοι κοντά και μιλούν συνωμοτικά και κλείνει η σκηνή)

7 ΣΚΗΝΗ Β Προτεινόμενο σκηνικό: Το σκηνικό δείχνει το σπίτι του Άγιου Βασίλη. Μπορεί να δείχνει ένα τζάκι πέτρινο, δίπλα ένα παράθυρο που φαίνεται ένα χιονισμένο τοπίο, και κάδρα με τον Άγιο Βασίλη, τη γυναίκα του, των ταράνδων και των ξωτικών. Φυσικά, μπορεί να είναι και κάτι απλούστερο. Απαιτείται η ύπαρξη μιας οθόνης, μιας κουνιστής καρέκλας ή πολυθρόνας όπου κάθεται στην αρχή της σκηνής η γυναίκα του Άγιου Βασίλη. Επιπλέον, απαιτείται ένας ασύρματος ή κάποια συσκευή που να μοιάζει με ασύρματο. Η σκηνή ξεκινάει με τη γυναίκα του Άγιου Βασίλη να κοιτάει μια οθόνη και να φαίνεται πολύ αναστατωμένη. Ένα ξωτικό, κοντά της, τακτοποιεί κάποια πράγματα στο σπίτι και την πλησιάζει. ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Βασίλη, Βασίλη!!! Αχ μα που είναι ο Άγιος Βασίλης; Τι τρομερό! Τι καταστροφή! (πετάγεται από τη θέση της) ΞΩΤΙΚΟ 1: Κυρία Βασίλενα τι πάθατε; Σας βλέπω πολύ ταραγμένη. ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Τι να πάθω! Τι να πάθω! Κοντεύουν να καταστραφούν τα Χριστούγεννα και εδώ όλοι είναι στον κόσμο τους! Μα μόνο εγώ βλέπω ειδήσεις σε ολόκληρη την Καισαρεία; ΞΩΤΙΚΟ 1: Ηρεμήστε λίγο καθίστε Τι έγινε; ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Χαμός!!! Και τι δεν έγινε.. Τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν απίστευτες τρέλες! Αχ μα που είναι ο Άγιος Βασίλης; ΞΩΤΙΚΟ 1: Είπε ότι θα πήγαινε μια βόλτα με τον Ρούντολφ, αλλά η κατάσταση ακούγεται σοβαρή. Θα τον καλέσω στον ασύρματο (καλεί στον ασύρματο). Ναι; με ακούτε Άγιε Βασίλη; να εδώ συγγνώμη κιόλας αν ενοχλώ δεν ξέρω αν θα μπορούσατε ίσως να ακυρώσετε τη βόλτα σας (η γυναίκα του αρπάζει τον ασύρματο) ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Φέρ το εδώ! Βασίλη όπου κι αν είσαι, έλα γρήγορα σπίτι!!! καιγόμαστε Όχι το φαγητό δεν κάηκε Μόνο αυτό σκέφτεσαι ; Έλα γρήγορα που σου λέω (το κλείνει και απευθύνεται στο Ξωτικό)

8 ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Κι εσύ κάλεσε γρήγορα έκτακτο συμβούλιο! Να έρθουν το συντομότερο Ωχ να προλάβω να πλύνω τα πιάτα! Ρεζίλι θα γίνω ΞΩΤΙΚΟ 1: Μάλιστα! Αμέσως πάω Έκτακτο συμβούλιο, το συντομότερο, για να πλύνουν τα πιάτα.. Έφυγαααααα (φεύγει τρέχοντας) (η κυρία Άη Βασίλη πιάνει απελπισμένη το κεφάλι της και αρχίζει να συμμαζεύει, κλείνει η σκηνή ή σβήνουν τα φώτα)

9 ΣΚΗΝΗ Γ Προτεινόμενο σκηνικό: Το σκηνικό μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό της σκηνής Β, με την προσθήκη ενός τραπεζιού με καρέκλες γύρω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο. Στην αρχή, οι διάλογοι μεταξύ των ξωτικών γίνονται λίγο πιο μακριά από τη σκηνή καθώς γίνονται εκτός του σπιτιού του Άγιου Βασίλη. ΞΩΤΙΚΟ 2: Ξέρει κανείς τι έγινε; ΞΩΤΙΚΟ 3: Κάτι άκουσα ότι κάηκε το φαΐ ΞΩΤΙΚΟ 4: Εγώ ότι πρέπει να πλύνουμε τα πιάτα ΞΩΤΙΚΟ 5 : Αχ! Και μόλις έβαψα τα νύχια μου Στο σημείο αυτό, τα ξωτικά μπαίνουν στη σκηνή και πηγαίνουν κοντά στη γυναίκα του Άγιου Βασίλη. ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Καλώς ήρθατε!!! Σας κάλεσα ξαφνικά για ένα επείγον ζήτημα Όπου να ναι θα έρθει και ο Άγιος Βασίλης Α νομίζω τον ακούω, έρχεται με τον Ρούντολφ! Ας καθίσουμε. (κάθονται όλοι στο τραπέζι και ακούγεται το τραγούδι του Ρούντολφ (2) καθώς μπαίνει στην σκηνή με τον Άγιο Βασίλη, Ο Άγιος Βασίλης κάθεται δίπλα στη γυναίκα του) ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Καλήν εσπέραν άρχοντες κι αν είναι ορισμός σας (η γυναίκα του τον σκουντάει) Εμ (ξεροβήχει) Σας κάλεσα σήμερα εδώ με άδειο στομάχι (η γυναίκα του τον ξανασκουντάει και ο Άγιος Βασίλης ξεροβήχει) για ένα επείγον ζήτημα Αυτό το ζήτημα είναι εε είναι είναι εε.. ΟΛΑ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ: Επείγον ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Ακριβώς! (η γυναίκα του δυσανασχετεί) Και σας κάλεσα λοιπόν για να βρούμε μια λύση. Γιατί όπως ξέρετε πρέπει συνέχεια να είμαστε σε εγρήγορση και να μπορούμε εμ να μπορούμε ΟΛΑ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ: Να βρίσκουμε λύσεις ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Μάλιστα! Συνεννοηθήκαμε! (μετά απευθύνεται στην γυναίκα του) Να πάμε τώρα να φάμε; (αυτή τον κοιτάει με αυστηρό ύφος και ξεροβήχει)

10 ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Αν μου επιτρέπετε να πάρω το λόγο (σηκώνεται). Θα σας ενημερώσω αμέσως περί τίνος πρόκειται. Τα φρούτα και τα λαχανικά, νιώθοντας ότι οι άνθρωποι τα παραμελούν τις γιορτές, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και κάνουν κάποια πράγματα λίγο περίεργα. Σε πολλά χριστουγεννιάτικα δέντρα αντικατέστησαν τις μπάλες με μήλα, πορτοκάλια, ντομάτες, στη θέση του αστεριού έβαλαν μια μπανανόφλουδα σε πολλά εστιατόρια έχουν σβήσει από τους καταλόγους όλα τα πιάτα που δεν έχουν φρούτο ή λαχανικό, έκαναν κατάληψη στο ραδιοφωνικό σταθμό και παίζουν δικά τους τραγούδια, πασπαλίζονται με ψεύτικο χιόνι και παριστάνουν τους κουραμπιέδες απλά φοβάμαι ότι στο τέλος μπορεί να γίνει κανένα ατύχημα. ΞΩΤΙΚΟ 2: Ε δεν έχουν και πολύ άδικο εδώ που τα λέμε ΞΩΤΙΚΟ 3: Ναι η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι τα θυμούνται μόνο το καλοκαίρι που κάνει ζέστη. ΞΩΤΙΚΟ 5: Είναι πολύ κρίμα γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πάρα πολύ σημαντικά στην υγιεινή διατροφή ΞΩΤΙΚΟ 4: Έχουν βιταμίνες ΞΩΤΙΚΟ 2: Μέταλλα και ιχνοστοιχεία ΞΩΤΙΚΟ 3: Και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ΞΩΤΙΚΟ 5: Γι αυτό δεν θα έπρεπε να νιώθουν παραμελημένα Είναι πολύ σημαντικά! ΞΩΤΙΚΟ 2: Όπως είναι και όλα τα τρόφιμα άλλωστε. ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Ακριβώς! Όλα τα τρόφιμα είναι εξίσου σημαντικά σε μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν πρέπει να αφήσουμε την χριστουγεννιάτικη διατροφή να είναι «ανισόρροπη» Και εκτός αυτού κανείς δεν πρέπει να είναι στεναχωρημένος τα Χριστούγεννα! Τι προτείνετε να κάνουμε; ΞΩΤΙΚΟ 1: Εγώ λέω να τους περικυκλώσουμε με γιρλάντες και να τους βάλουμε στη θέση τους. ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Μα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι φίλοι μας και δεν έκαναν κάτι κακό ΞΩΤΙΚΟ 2: Άγιε Βασίλη, εγώ προτείνω να ενημερώσεις τους διατροφολόγους. Αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να πουν στον κόσμο να μην παραμελεί τα φρούτα και τα λαχανικά και να υπενθυμίσουν πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή.

11 ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Καλή ιδέα! Τι άλλο; ΞΩΤΙΚΟ 4: Μπορούμε να στείλουμε στις νοικοκυρές συνταγές με φρούτα και λαχανικά που ταιριάζουν στο γιορτινό τραπέζι. ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Τέλεια! Αυτό θα το αναλάβω εγώ. Και κάτι άλλο. (απευθύνεται στον Άγιο Βασίλη) Βασίλη μου, πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτός ο μύθος ότι τρως μόνο μπισκότα με γάλα. Πρέπει να μάθουν όλοι πόσο αγαπάς τα φρούτα και τα λαχανικά γιατί μη νομίζεις τα παιδιά επηρεάζονται από σένα. ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Έχεις δίκιο! Θα αφήσω ένα σημείωμα στα παιδιά κάτω από το δέντρο ζητώντας τους για του χρόνου λαχανικά και φρούτα για κέρασμα. Νομίζω ότι με αυτά τα μέτρα θα λυθεί το πρόβλημα. Εάν δεν έχουμε κάτι άλλο νομίζω ότι τελειώσαμε ΞΩΤΙΚΟ 5: Πρέπει τώρα να πλύνουμε τα πιάτα;;; ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Όχι βέβαια!! Τα πιάτα δεν μένουν ποτέ άπλυτα σ αυτό το σπίτι! Δεν ξέρω που το ακούσατε αυτό Όμως Βασίλη, θα πρέπει ακόμα να πας να μιλήσεις στα φρούτα και τα λαχανικά. ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Μα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι φίλοι μας; Τι κάνουν; ΚΥΡΙΑ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ: Να κοίτα στην οθόνη Κάνουν διαδήλωση! (κλείνει η σκηνή)

12 ΣΚΗΝΗ Δ Προτεινόμενο σκηνικό: Το σκηνικό μπορεί να είναι το ίδιο με της σκηνής Α, με την προσθήκη ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο είναι στολισμένο με φρούτα και λαχανικά και για αστέρι έχει μια μπανανόφλουδα. Θα πρέπει να φτιαχτούν πλακάτ με τα συνθήματα που αναφέρονται στη συνέχεια. Τα φρούτα και τα λαχανικά κρατάνε πανό, πλακάτ με συνθήματα: «ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ», «ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ», «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΩΣΟΥΝ») και κινούνται δεξιά-αριστερά. Ακούγεται το τραγούδι «ω Έλατο» (3) και γυρίζουν γύρω από το έλατο. ΑΧΛΑΔΙ: Ωραία είναι τελικά τα Χριστούγεννα! ΜΑΡΟΥΛΙ: Ναι ωραία είναι αλλά μην παρασύρεσαι από τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το στόχο μας! ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: Πρέπει να γίνουμε οι μασκότ των φετινών Χριστουγέννων! Έτσι δεν θα μας ξεχνάει κανείς πια! ΑΧΛΑΔΙ: Εε εντάξει αλλά τι άλλο να κάνουμε; Έχουμε κάνει τα πάντα Εγώ να ξέρετε απεργία πείνας δεν κάνω! Μπορεί να αφυδατωθώ και ποιος θα θέλει ένα αφυδατωμένο αχλάδι; ΝΤΟΜΑΤΑ: Ναι, ούτε εγώ κάνω ΚΑΡΟΤΟ: Ούτε εγώ ΜΑΡΟΥΛΙ: Νομίζω ότι κανείς μας δεν θα θελε να κάνει. Αλλά ακόμα κάτι λείπει απ τον αγώνα μας Κάτι ξεχνάμε ΛΑΧΑΝΟ: Το βρήκα! Την πρωτοχρονιά ξεχνάμε! Πρέπει να φτιάξουμε χορτόπιτες για να πωληθούν για βασιλόπιτες! ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: Και για φλουρί να βάλουμε ένα κουκούτσι! ΜΗΛΟ: Σιγά μη βάλουμε και κοτσάνι! Τι λες μωρέ; Θέλουμε να μας συμπαθήσει ο κόσμος όχι να τους πνίξουμε!

13 ΜΠΑΝΑΝΑ: Α!! Έχω μια ιδέα! Αν βγάλουμε μια φωτογραφία με τον Άγιο Βασίλη, τότε θα μας συνδυάσουν όλοι μια για πάντα με τα Χριστούγεννα! ΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΔΙ: ΝΑΙ!!! ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Τέλεια ιδέα! ΜΗΛΟ: Αυτό πιστεύω θα μας σώσει! ΡΟΔΙ: Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά νομίζετε ότι είναι εύκολο να βρει κάποιος τον Άγιο Βασίλη; Είναι ο πιο πολυάσχολος Άγιος! Και εκτός αυτού, δεν εμφανίζεται και εύκολα! Τόσα και τόσα χρόνια τα παιδιά έχουν προσπαθήσει να τον δουν και κανένα δεν τα έχει καταφέρει Τι νομίζετε ότι μπορούμε έτσι απλά να τον φωνάξουμε; Ή μήπως θέλετε να πάμε στο βόρειο πόλο και από φρέσκοι να γίνουμε καταψυγμένοι; (όλοι δείχνουν απογοητευμένοι) ΜΑΡΟΥΛΙ: Σαν να έχεις δίκιο ΝΤΟΜΑΤΑ: Πρέπει να σκεφτούμε κάτι άλλο. ΚΑΡΟΤΟ: Κρίμα και ήταν καλή ιδέα.. (μπαίνουν στη σκηνή το μελομακάρονο, ο κουραμπιές, η γαλοπούλα) ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ: Τι δουλειά έχετε εσείς εδώ; Δικιά μας είναι η θέση κάτω από το έλατο. ΜΠΑΝΑΝΑ: Και γιατί παρακαλώ; Εγώ δεν βλέπω πουθενά να γράφει ρεζερβέ. ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ: Δεν χρειάζεται να το γράφει. Όλοι ξέρουν ότι η θέση είναι δική μας! ΝΤΟΜΑΤΑ: Μμμμ.. Και ποιοι είστε εσείς παρακαλώ; ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ:Η γαλοπούλα είμαι εγώ Πιάτο παραδοσιακό! Τα στομαχάκια όλα γεμίζω Και θαλπωρή σ όλους χαρίζω ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ: Εγώ είμ ο κουραμπιές! Σ όποιο σπίτι αν θέλεις μπες,

14 Σίγουρα θα είμαι εκεί Τούτη δω την εποχή ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ: Χρειάζεται να συστηθώ; Μελομακάρονο το ξακουστό! Όποιος κι αν με δοκιμάσει, Όλους κι όλα θα ξεχάσει! ΚΑΡΟΤΟ: Πολύ μετριοφροσύνη βλέπω! ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ: Ωχ! Τι έπαθε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Έπεσε κανένα μανάβικο πάνω του; ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ: Γιατί δεν σας αρέσει; ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ: Τι να μας αρέσει; Αν ήταν αυτό το πράγμα ωραίο, οι άνθρωποι δεν θα στολίζανε έλατο Θα στολίζανε το λαχανόκηπό τους! ΑΧΛΑΔΙ: Που ξέρεις Του χρόνου μπορεί να τον στολίσουν! ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ: Χα Χα Χα! Φίλοι μου, ξεχάστε το! Η παράδοση δεν αλλάζει! Εμείς είμαστε παραδοσιακοί τύποι ΜΗΛΟ: Ε κι εμείς είμαστε ανατρεπτικοί τύποι! Ας κερδίσουν οι καλύτεροι! (κάνουν πως διαφωνούν με παντομίμα χωρίς ήχο και πλησιάζει ο Άγιος Βασίλης με τον Ρούντολφ στη σκηνή) ΛΑΧΑΝΟ: Ααααα! Δεν θα το πιστέψετε! Νάτος! ΟΛΟΙ: Ποιος; ΛΑΧΑΝΟ: Ο Άγιος Βασίλης! (μπαίνει στην σκηνή ο Άγιος Βασίλης με τον Ρούντολφ) ΟΛΟΙ: Άγιε Βασίλη!!!!! ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Φίλοι μου! Μα γιατί τσακώνεστε; ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ: Άγιε μου Βασίλη, συγγνώμη που μας είδες σε αυτή την κατάσταση αλλά θέλουν να μας πάρουν τη θέση

15 ΚΑΡΟΤΟ: Μα εμείς ήρθαμε πρώτοι ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Ακούστε με καλά! Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το σύμβολο των Χριστουγέννων δεν ανήκει σε κάποιον συγκεκριμένο, ούτε πρέπει κάποιος να το θέλει μόνο για τον εαυτό του. Ανήκει σε όλους! Σε όποιον το έχει ανάγκη! Και το πιο σημαντικό μήνυμα των Χριστουγέννων είναι να είμαστε όλοι αγαπημένοι Εσείς οι τρεις (δείχνει τη γαλοπούλα, τον κουραμπιέ και το μελομακάρονο) είστε από τα πιο τιμημένα τρόφιμα αυτή την εποχή. Δεν συμπεριφερθήκατε όμως με χριστουγεννιάτικο πνεύμα! Ξεχάσατε ότι τα Χριστούγεννα ανήκουν σε όλους; ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ: Έχεις δίκιο καλέ μου Άγιε Βασίλη ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ: Ντρέπομαι πολύ Δεν θα επαναληφθεί. ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ: Συγγνώμη που φερθήκαμε έτσι. Ελπίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά να μας συγχωρέσουν. ΜΠΑΝΑΝΑ: Και βέβαια σας συγχωρούμε. Κι εμείς μιλήσαμε άσχημα για σας επειδή ζηλεύαμε. ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Συγγνώμη! ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Όσο για σας, (δείχνει τα φρούτα και τα λαχανικά) παρακολούθησα τον αγώνα σας και είδα το παράπονό σας. Πολύ στεναχωρήθηκα που νιώθετε παραμελημένοι τα Χριστούγεννα! Ήρθα να σας ενημερώσω ότι εγώ και το συμβούλιό μου σκεφτήκαμε σοβαρά αυτό το ζήτημα και λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην σας ξανά-ξεχάσει κανείς! Αλλά τώρα πρέπει να σταματήσετε τις τρέλες και να απολαύσετε την γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ: Εντάξει Άγιε Βασίλη! ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Μόνο να σου ζητήσουμε μια τελευταία χάρη; ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Ό,τι θέλετε! ΜΠΡΟΚΟΛΟ: Να βγάλουμε μια φωτογραφία όλοι μαζί, με εσένα και τους καινούριους μας φίλους; ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Πολύ ωραία ιδέα! Μάλιστα θα βάλω τα ξωτικά να την κάνουν χριστουγεννιάτικη κάρτα από αυτές που στέλνει ο κόσμος. ΟΛΟΙ: Τέλεια!!!! ΡΟΥΝΤΟΛΦ: Μαζευτείτε κοντά θα σας βγάλω εγώ.

16 (μαζεύονται κοντά και παίρνουν μια αστεία πόζα, παραμένουν ακίνητοι για λίγο ενώ αναβοσβήνουν τα φώτα) ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ: Πριν φύγω όμως θέλω να τραγουδήσουμε ένα τραγούδι. ΟΛΟΙ: ΝΑΙ!!! ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ: Θα το αφιερώσουμε στα φρούτα και τα λαχανικά! (ακούγεται η μουσική από το τραγούδι «Τρίγωνα Κάλαντα» (4) και τραγουδούν με τα παρακάτω λόγια) Τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά Φέτος τα Χριστούγεννα τρώμε υγιεινά, Εε Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού Φάτε ένα λάχανο κι αφήστε το ραγού Φρούτο λαμπερό θα βγει γιορτινό Μήνυμα θα φέρει από το γιατρό Είναι πιο καλά να τρώμε υγιεινά Όχι μόνο σπάνια μα όλη τη χρονιά! Τρίγωνα τετράγωνα αλλά και στρογγυλά Μήλα, πορτοκάλια, αγγούρια κι αρακά, Εε Τρίγωνα, τετράγωνα αλλά και στρογγυλά Λαχανικά και φρούτα, Χρόνια σας πολλά!

17

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές...

Χαμπάρι ο Γιαννάκης. Η μάνα χαμηλώνει το στερεοφωνικό... Ο Γιαννάκης επιτέλους, γυρίζει! Βλέπει τη μάνα... θυμώνει... της βάζει τις φωνές... 1.... εξ ουρανού... στο δωμάτιό του... ακατάστατο. Ακούει μουσική δυνατά... παίζει ηλεκτρική κιθάρα... χτυπιέται [πλάτη στο κοινό]... πόρτα κλειστή... ανοίγει... μπαίνει η μάνα του... σάντουιτς σε πιάτο...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Κ.Ν Α.Κ.Γ.Κ Η καλύτερη στιγμή μου ήταν η Πρωτοχρονιά που όταν ο παππούς μου έκοβε τη βασιλόπιτα και εγώ κέρδισα το φλουρί που ήταν ένα ευρώ. Ο Μπαμπάς

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2017 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Τι θέλεις να σπουδάσεις του χρόνου; Θέλω να γίνω φαρμακοποιός. Σε ποιο πανεπιστήμιο;

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο;

Σκηνή 1 η. Μπαίνει η γραμματέας του φουριόζα και τον διακόπτει. Τι θες Χριστίνα παιδί μου; Δε βλέπεις που ομιλώ στο τηλέφωνο; Σκηνή 1 η Βρισκόμαστε στο γραφείο του ψυχίατρου Σωτήριου Σώθηκες! Ο γιατρός μιλά στο τηλέφωνο με έναν πελάτη Τι μου λέτε αγαπητέ μου! `Ώστε έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν! Αν σας καταλαβαίνω; Μα είναι ερώτηση

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule

Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Ιδέες των μαθητών της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Athener Schule Γεια σας! Δεν ξέρω αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με εμένα... Οι φίλοι μου είναι πολύ απρόσεκτοι όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου 1 ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου ΠΡΟΣΩΠΑ: Εμπενίζερ Σκρουτζ Τζέικομπ Μάρλεη (συνέταιρος του Σκρουτζ) Μπομπ Κράτσιτ (υπάλληλος του Σκρουτζ) Η γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση

Η δύναμη της εικόνας. Μετάφραση Η δύναμη της εικόνας Μετάφραση #SID 2019 Μετάφραση #SID 2019 Ο Smartie ο Πιγκουίνος ανέλαβε να κάνει μια σχολική εργασία για το αγαπημένο του ζώο. Ο Smartie αγαπάει τα ζώα, αλλά το αγαπημένο του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο.

Γυµνάσιο Σιταγρών Θεατρικοί διάλογοι από τους µαθητές της Α Γυµνασίου. 1 η µέρα. Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Ντέµι Ραµά 1 η µέρα Χιουµορίστας: Καληµέρα παιδιά, πρώτη µέρα στο Γυµνάσιο. Κακός µ.: Άντε να δούµε τι θα γίνει αυτή τη χρονιά. ύσκολα θα είναι στο Γυµνάσιο? Καλός µ.: Σιγά να µην είναι δύσκολα, άµα διαβάζεις

Διαβάστε περισσότερα

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά!

Εκείνη την ώρα μπαίνει το διοικητικό συμβούλιο. Ακης Πολύ αργά! Κατά φωνή Μουσίτσα Κι ό γάιδαρος! Μην ανησυχείτε. Θα σας το διαβάζω εγώ στα κρυφά! Σκηνή 1 η Μουσική. Ανοίγει η αυλαία. Σκηνικό δάσους. Η Βάγια η Κουκουβάγια, η δήμαρχος του δάσους κάθεται στο καφέ του δάσους και πίνει το χυμό της. Προσπαθεί να διαβάσει την εφημερίδα της αλλά δεν τα

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό Χριστουγεννιάτικο παραμύθι; Μια φορά κι έναν καιρό Αλλά μήπως δεν ήταν μια φορά κι έναν καιρό, μα μόλις χτες; Ή μήπως όλα αυτά που θα σας αφηγηθώ γίνανε πριν από λίγα μόνο χρόνια; Τι να σας πω κι εγώ;

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2

Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Γλωσσικές πράξεις στη διαγλώσσα των μαθητών της Ελληνικής ως Γ2 Σπυριδούλα Μπέλλα Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Αιγαίου 9/5/2017 Επικοινωνιακή ικανότητα γνώση ενός ομιλητή ως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Β1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Δημοσιογράφος: Πορτοκάλι, πορτοκάλι! πες μου κάτι για τον εαυτό σου; Πορτοκάλι: Είμαι πολύ ζουμερό και έχω

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου

2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου ISBN: 978-618-5144-54-8 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr www.vakxikon.gr 2016 Εκδόσεις Vakxikon.gr & Κατερίνα Λουκίδου Σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

Στο γραφείο της Δημάρχου κυρίας Μαυρίδη Μιλάει στο τηλέφωνο. Μπαίνει η γραμματέας του μ ένα τεράστιο ντοσιέ στο χέρι

Στο γραφείο της Δημάρχου κυρίας Μαυρίδη Μιλάει στο τηλέφωνο. Μπαίνει η γραμματέας του μ ένα τεράστιο ντοσιέ στο χέρι Σκηνή 1 η Στο γραφείο της Δημάρχου κυρίας Μαυρίδη Μιλάει στο τηλέφωνο `Ετσι που λέτε αγαπητέ μου. Μαύρα χάλια εδώ στη Σκοτεινούπολη! Σας μαύρισα την ψυχή; `Εχετε δίκιο, αλλά τι να κάνω κι εγώ; Μπαίνει

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΟΜΑΤΕΣ ΘΑΜΑΤΑ

ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΟΜΑΤΕΣ ΘΑΜΑΤΑ 1 ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΟΜΑΤΕΣ ΘΑΜΑΤΑ ΡΟΛΟΙ Κατερίνα Κωνσταντίνος Παύλος Μητέρα Πατέρας Παππούς Γιαγιά Καλικάντζαροι:7 Άγιος Βασίλης Κυρία Αγ. Βασίλη 2 ξωτικά Μμμ! Πώς μυρίζουν αυτοί οι κουραμπιέδες! Τα μελομακάρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Κάποτε ήταν ένα αγοράκι που το έλεγαν Χάρη, ο όποιος ήθελε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί να τρώει ένα σοκολατάκι. -Χάρη,τι θα γίνει;

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ!

Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Κρατς! Κρουτς! Αχ! Ουχ! Μεγάλη φασαρία ακούγεται στον κάδο απορριμμάτων. Τι να γίνεται άραγε; Ας πλησιάσουμε λίγο... Παρακαλώ, σταματήστε να φωνάζετε. Τα αυτιά μου πόνεσαν. Χαρτούλα: Πουυυυυυύ είμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας

Ένας θησαυρός στα σκουπίδια μας (Το τηλεπαιχνίδι που αφορά την ανακύκλωση. Το κείμενο είναι γραμμένο από μαθητές και δάσκαλο και περιλαμβάνει 11 ρόλους. Ακούγεται μουσική σχετική με την ανακύκλωση.) Α.: Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες ΑΛΚΗ ΖΕΗ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΥΔΩΝΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΝΕΦΕΛΗ Η Κωνσταντίνα είναι το μόνο παιδί που έχουν αποκτήσει οι γονείς της, όχι όμως και το μόνο εγγόνι που έχει αποκτήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας

Bίντεο 1: Η Αµµόχωστος του σήµερα (2 λεπτά) ήχος θάλασσας ΘΥΜΑΜΑΙ; Πρόσωπα Ήρωας: Λούκας Αφηγητής 1: Φράνσις Παιδί 1: Ματθαίος Παιδί 2: Αιµίλιος Βασίλης (αγόρι):δηµήτρης Ελένη (κορίτσι): Αιµιλία Ήλιος: Περικλής Θάλασσα: Θεοδώρα 2 ΘΥΜΑΜΑΙ; CD 1 Ήχος Θάλασσας Bίντεο

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013)

ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΘΕΑΤΡΙΚΟ: ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΑΚΗ (ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤ3, 2012-2013) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές ιστορίες: άλλες για δράκους και νεράιδες, άλλες για πριγκίπισσες και πρίγκιπες στο

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ Σκηνή 1 η Το σπίτι του ακατάστατο. Μπαίνει η υπηρέτρια κι από πίσω μπαίνει ο. Κάθε πρωί η ίδια ιστορία. `Ερχεστε και μας βρίσκετε με την κρέμα ημέρας. Ορίστε, δεν πρόλαβα ούτε να την απλώσω

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής:

ΜΕΡΟΣ Ι. Τυμπανιστής: Το σκηνικό μας: Μια γειτονιά με πολύχρωμα σπιτάκια και δυο τρία δέντρα. Το κεντρικό σπίτι είναι πιο μεγάλο από τα άλλα κι έχει μια πόρτα στο κέντρο. Αριστερά και δεξιά υπάρχουν από ένα παράθυρο. Μπροστά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες.

Μια μέρα μαζεύτηκαν όλα τα τρόφιμα που βρίσκει ο άνθρωπος στη φύση. Σκέφτηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι και χωρίστηκαν σε ομάδες. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Κείμενο 1 Διαβάζουμε το παρακάτω κείμενο για τα τρόφιμα και απαντάμε στις ερωτήσεις που ακολουθούν, βάζοντας κάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους.

ΜΠΑ Μ! Μ Π Α Μ! Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για όλους. ΕΙΝΑΙ ΑΤΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Νούρου Εγώ Κουάμι ο αδερφός μου Ράζακ ένας φίλος που συναντήσαμε στον δρόμο Στη φωτογραφία μάς είχαν δείξει καλύτερη βάρκα. Αστραφτερή και καινούρια, με χώρο για

Διαβάστε περισσότερα

Έρχονται γιορτές! Ώρα για χαρούμενες διακοπές! Επιμέλεια: Πηνελόπη Κολοβού Φιλόλογος, Μ.Α.

Έρχονται γιορτές! Ώρα για χαρούμενες διακοπές! Επιμέλεια: Πηνελόπη Κολοβού Φιλόλογος, Μ.Α. Έρχονται γιορτές! Ώρα για χαρούμενες διακοπές! Ελληνικά ως ΞΓ / Γ2 Επίπεδο γλωσσομάθειας Α1-Α2 Επιμέλεια: Πηνελόπη Κολοβού Φιλόλογος, Μ.Α. penelope.kolovou@gmail.com Βόννη, Δεκέμβρης 2015 2 Τι βλέπεις

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Κοσωφίδης Γεώργιος-Ιωάννης, 11 ετών

Κοσωφίδης Γεώργιος-Ιωάννης, 11 ετών Κοσωφίδης Γεώργιος-Ιωάννης, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ

ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ ΤΟ ΓΙΟΡΝΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ Θεατρικό από τον Πάνο Σακέλη ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΗΣ / ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΑ / 1 ΤΟ ΓΙΟΡΝΤΑΝΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΑ Πρόσωπα: ΜΕΣΗΛΙΚΑΣ ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη

Ενότητα 7. πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Ενότητα 7 πίνακας του Γιώργου Ιακωβίδη Αφηγούμαστε πώς περάσαμε σε μια συναυλία Περιγράφουμε μουσικά όργανα και πώς κατασκευάζονται Απαγγέλλουμε και τραγουδάμε στίχους Περιγράφουμε έργα τέχνης Αναγνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το Α' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη Σμπώκου - Έλα - πέρασες μια φορά ε; Σε είδα σε μια στιγμή αλλά δεν ήμουν βέβαιος, δεν με είδες; - πέρασα με το αμάξι και έκανα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΩΝΙΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ

ΑΝΤΩΝΙΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΤΩΝΙΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ Σύγχρονο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΩΔΩΝΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ 1 ΣΕΙΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ 2 ΑΝΤΩΝΙΑ ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ ΣΕΙΡΑ: Ελληνικό Θέατρο - Σύγχρονο Πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 ΠΡΩΙΝΟ Ξυπνάω το πρωί και είμαι κουρασμένος και ούτε στο σχολείο είμαι συγκεντρωμένος. O φίλος μου ο Γιάννης που

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου.

μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. μονόλογος. του γιώργου αθανασίου. δεν μπορώ άλλο. δεν αντέχω. τι σ έπιασε αυτή τη φορά; δεν μπορώ. τρελαίνομαι. με τι; δεν ξέρω τι να γράψω. δεν ξέρω τι να δημιουργήσω. αυτό είναι μόνο; δεν καταλαβαίνεις,

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι

Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Μια φορά κι ένα γαϊδούρι Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Υπεύθυνοι Καθηγητές Κοκκίνου Ελένη Παπαζέτης Κωνσταντίνος Καϊµακάµης Αθανάσιος Συγγραφική Οµάδα Τσιρίδης Νίκος Ραχωβίτσας Δηµήτρης Σιέλης Χρίστος Σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ροδοκαλάκη Ευτυχία του Γιώργου, 10 ετών

Ροδοκαλάκη Ευτυχία του Γιώργου, 10 ετών Ροδοκαλάκη Ευτυχία του Γιώργου, 10 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους;

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; 1. Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; Σήμερα αρχίζουν τα μαθήματα των ελληνικών. Η Ελένη έχει αγωνία: φοβάται ότι ξέχασε όλα όσα έμαθε το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα