Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού"

Transcript

1 Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού

2 Το Πληροφορίες για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού ετοιμάστηκε από το *National Breast Cancer Centre* (Εθνικό Κέντρο Καρκίνου του Μαστού): Level 1, Suite 103, 355 Crown Street, Surry Hills NSW 2010 Locked Bag 3 Strawberry Hills NSW 2012 Australia Tηλέφωνο Φαξ Δικτυακός τόπος National Breast Cancer Centre* 2005 ISBN Εκτύπωση: Ηλεκτρονικά: CIP: Αυτό το έργο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία. Εκτός από οποιαδήποτε χρήση όπως επιτρέπεται σύμφωνα με το Copyright Act 1968 (Νομοθετικό Διάταγμα περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας 1968), κανένα τμήμα δεν μπορεί να αναπαράγεται με οποιαδήποτε διαδικασία χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια από το *National Breast Cancer Centre*. Για αιτήματα και πληροφορίες αναφορικά με αναπαραγωγή και δικαιώματα θα πρέπει να απευθύνεστε στο Corporate Communications Manager, National Breast and Ovarian Cancer Centre, Locked Bag 3 Strawberry Hills NSW 2010 Australia. Δικτυακός τόπος: directorate@nbocc.org.au Ενδεδειγμένη παραπομπή: National Breast Cancer Centre*. Information for women with early breast cancer National Breast Cancer Centre. Αποποίηση Ευθύνης Tο *National Breast Cancer Centre δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για οποιοδήποτε τραυματισμό, απώλεια ή ζημιά που προκύπτει από χρήση ή πίστη στις πληροφορίες. Tο National Breast Cancer Centre* αναπτύσσει υλικό βάσει των καλύτερων δυνατών αποδεικτικών στοιχείων, ωστόσο δεν μπορεί να εγγυηθεί και δεν αναλαμβάνει καμία νομική ευθύνη ή υποχρέωση για την ενημερότητα ή πληρότητα των πληροφοριών. Αντίγραφα αυτού του βιβλιαρίου μπορούν να παραγγέλλονται μέσω των: The National Breast and Ovarian Cancer Centre The Cancer Helpline (Η Γραμμή Βοήθειας Καρκίνου) Αυτό το βιβλιάριο μπορεί επίσης να καταφορτωθεί (downloaded) από το δικτυακό τόπο National Breast and Ovarian Cancer Centre * Το Φεβρουάριο 2008, το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου του Μαστού στο οποίο εντάσσεται το Πρόγραμμα Καρκίνου των Ωοθηκών (NBCC) άλλαξε την επωνυμία του σε Εθνικό Κέντρο κατά του Καρκίνου του Μαστού και των Ωοθηκών (National Breast and Ovarian Cancer Centre - NBOCC).

3 Περιεχόμενα Σελίδα Ευχαριστίες 5 Εισαγωγή 6 1 Σχετικά με τον πρώιμο καρκίνο του μαστού 7 Τι είναι πρώιμος καρκίνος του μαστού; 7 2 Θεραπευτική αγωγή για πρώιμο καρκίνο του μαστού 8 Αποφασίζοντας για τη θεραπευτική αγωγή σας 9 3 Χειρουργική επέμβαση 10 Χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού 10 Μαστεκτομή 10 Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση λεμφαδένων 11 Μετά τη χειρουργική επέμβαση 11 4 Ραδιοθεραπεία 13 5 Ορμονοθεραπεία 13 6 Χημειοθεραπεία 14 Παρενέργειες 15 7 Κλινικές δοκιμές 15 8 Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες 16 9 Μετά τη θεραπευτική αγωγή 16 Λεμφοίδημα 16 Εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα 17 Γονιμότητα και εγκυμοσύνη 17 Μετέπειτα παρακολούθηση Αντιμετώπιση και υποστήριξη 19 Τα αισθήματά σας 19 Η επίπτωση στο/στη σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους σας 20 Η επίπτωση στη σεξουαλικότητά σας 20 Επιστροφή στην εργασία ή σε κάποια τακτική δραστηριότητα 21 Οικονομική και πρακτική υποστήριξη Λήψη περισσότερων πληροφοριών Ερωτήσεις που μπορεί να επιθυμείτε να ρωτήσετε 22

4 Ευχαριστίες Αυτό το βιβλιάριο είναι βασισμένο στην έκδοση του National Breast Cancer Centre* A guide for women with early breast cancer (Οδηγός για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού) που εκπονήθηκε με τη βοήθεια γυναικών οι οποίες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και επαγγελματιών υγείας. Tο National Breast Cancer Centre* ευχαριστεί και εκφράζει ευγνωμοσύνη στην κ. Lisa-Maree Herron για τη βοήθειά της στην εκπόνηση αυτής της έκδοσης.

5 Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο αποσκοπεί να δίνει πληροφορίες σε γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, τους/τις συντρόφους, την οικογένεια και τους φίλους τους. Το βιβλιάριο θα σας βοηθήσει να λάβετε αποφάσεις για τη θεραπευτική αγωγή και περίθαλψή σας, αλλά δεν είναι υποκατάστατο της συμβουλής του γιατρού σας. Αν έχετε διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο του μαστού, πιθανόν να αισθάνεστε συγκλονισμένη, θυμωμένη, φοβισμένη, ανήσυχη ή στενοχωρημένη. Αυτές είναι όλες πολύ φυσιολογικές αντιδράσεις. Κατά τις πρώτες μία ή δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή σας, είναι πιθανόν να σας ζητηθεί να λάβετε αποφάσεις για θεραπευτική αγωγή. Ζητήστε από τους γιατρούς σας όσες πληροφορίες νομίζετε ότι χρειάζεστε για να λάβετε αποφάσεις. Μπορεί επίσης να βρείτε χρήσιμη τη συζήτηση των επιλογών της θεραπευτικής αγωγής σας με την οικογένεια και τους φίλους σας. Οι περιστάσεις και οι ανάγκες κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές. εν θα είναι όλες οι πληροφορίες σε αυτό το βιβλιάριο σχετικές για σας και την παρούσα κατάστασή σας. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε τους γιατρούς σας, μπορείτε να πάρετε διερμηνέα για να σας βοηθήσει. Για να κανονίσετε να είναι μαζί σας διερμηνέας κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, μπορείτε: να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά με τις διερμηνευτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου σας, Για περαιτέρω βοήθεια στην Ελληνική γλώσσα παρακαλείσθε να τηλεφωνήσετε στο The Cancer Council of NSW στο να τηλεφωνήσετε στο Translating and Interpreting Service (Υπηρεσία Μετάφρασης και ιερμηνείας) στον αριθμό Αυτό το βιβλιάριο βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την καλύτερη κλινική πρακτική. Νέες μέθοδοι για την ανίχνευση και θεραπευτική αγωγή του καρκίνου αναπτύσσονται συνεχώς και μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή στο μέλλον. Αν ακούσετε για νέες θεραπευτικές αγωγές ή τεχνολογίες που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το βιβλιάριο, ρωτήστε τους γιατρούς σας για περισσότερες πληροφορίες.

6 1 Σχετικά με τον πρώιμο καρκίνο του μαστού Περισσότερες από γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο στην Αυστραλία. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Η μέση ηλικία των γυναικών όταν διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι 64 ετών. Ωστόσο, περίπου ένα τέταρτο των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού είναι νεότερες από 50 ετών. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε άνδρες, αν και αυτό είναι σπάνιο. Ο ανδρικός καρκίνος του μαστού είναι υπεύθυνος για περίπου 1% όλων των καρκίνων του μαστού. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού μπορεί να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή με επιτυχία, και οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται και υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή για πρώιμο καρκίνο του μαστού δεν θα πεθάνουν από την ασθένεια. Τι είναι πρώιμος καρκίνος του μαστού; Ο καρκίνος του μαστού αρχίζει στα λόβια και τους πόρους των μαστών. Τα λόβια παράγουν γάλα όταν μια γυναίκα θηλάζει και οι πόροι παίρνουν το γάλα στη θηλή.

7 Αν τα καρκινικά κύτταρα περιορίζονται μέσα στους πόρους του μαστού αυτό ονομάζεται μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα [ductal carcinoma in situ (DCIS)]. Αν έχετε μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα (DCIS), ζητήστε από το γιατρό σας αντίγραφο του βιβλίου τού *National Breast Cancer Centre με τίτλο Ductal carcinoma in situ: understanding your diagnosis and treatment (Μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα: κατανόηση της διάγνωσης και της θεραπευτικής αγωγής σας) (διατίθεται μόνο στα Αγγλικά) ή καλέστε το National Breast Cancer Centre* στο Αν ο καρκίνος έχει επεκταθεί έξω από τους πόρους μέσα στο μαστικό ιστό, αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται μέσα στο μαστό, αυτό ονομάζεται πρώιμος καρκίνος του μαστού. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στη μασχάλη. Αν ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε μέρη κοντά στα μαστό, όπως το στήθος (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των μυών ή των οστών του θώρακα), αλλά ο καρκίνος δεν βρίσκεται σε άλλα μέρη του σώματος, αυτό ονομάζεται τοπικά προχωρημένος καρκίνος του μαστού. Αν ο καρκίνος έχει επεκταθεί έξω από το μαστό και βρίσκεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα οστά ή τους πνεύμονες, αυτό ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος του μαστού. Αν έχετε μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ζητήστε από το γιατρό σας αντίγραφο του βιβλίου τού *National Breast Cancer Centre* με τίτλο A guide for women with metastatic breast cancer (Οδηγός για γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού) (διατίθεται στα Αγγλικά μόνο) ή καλέστε το National Breast Cancer Centre* στο Θεραπευτική αγωγή για πρώιμο καρκίνο του μαστού Ο στόχος της θεραπευτικής αγωγής για πρώιμο καρκίνο του μαστού είναι: να αφαιρέσει τον καρκίνο του μαστού να καταστρέψει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που μπορεί να παραμείνουν στην περιοχή του μαστού ή της μασχάλης να καταστρέψει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν επεκταθεί έξω από την περιοχή του μαστού και της μασχάλης, αλλά δεν μπορούν να ανιχνευθούν. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού συνήθως υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή με χειρουργική επέμβαση, με ή χωρίς ραδιοθεραπεία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν ορμονοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Οι διαφορετικοί τύποι θεραπευτικής αγωγής εξηγούνται σε μετέπειτα κεφάλαια.

8 Αποφασίζοντας για τη θεραπευτική αγωγή σας Η ομάδα θεραπευτικής αγωγής σας Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής σας για πρώιμο καρκίνο του μαστού θα συναντήσετε έναν αριθμό γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης. Τα άτομα που εμπλέκονται στην περίθαλψή σας μπορεί να συναντούνται ή να μιλούν μεταξύ τους για να προγραμματίζουν τη θεραπευτική αγωγή και την περίθαλψή σας. Μαζί, η ομάδα θα εξετάζει ποιες επιλογές θεραπευτικής αγωγής είναι κατάλληλες για την περίπτωσή σας. Η ομάδα σας μπορεί να περιλαμβάνει μερικούς ή όλους από τους παρακάτω: γιατρό γενικής ιατρικής [general practitioner (GP)] ή τον οικογενειακό γιατρό σας που παρέχει συνεχή περίθαλψη και σας παραπέμπει σε ειδικευμένους γιατρούς. χειρούργο που κάνει εγχείρηση μαστού παθολόγο που εξετάζει ιστό ο οποίος αφαιρείται από το μαστό σας ακτινολόγο που διαβάζει ακτινογραφίες, όπως μαστογραφίες ακτινοογκολόγο που ειδικεύεται σε ακτινοθεραπεία γιατρό ογκολόγο που ειδικεύεται σε χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία νοσηλευτή περίθαλψης μαστού που παρέχει περίθαλψη και υποστήριξη για γυναίκες με παθήσεις του μαστού νοσηλευτή ογκολογίας που παρέχει φροντίδα για άτομα με καρκίνο. Άλλοι επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης που μπορεί να εμπλέκονται στην περίθαλψή σας περιλαμβάνουν: σύμβουλο (counsellor), ψυχολόγο (psychologist) ή ψυχίατρο (psychiatrist) που παρέχει συναισθηματική υποστήριξη ή/και βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης κοινωνικό λειτουργό (social worker) που παρέχει υποστήριξη και πρακτικές πληροφορίες, για παράδειγμα σχετικά με οικονομική βοήθεια, παιδική φροντίδα και βοήθεια στο σπίτι φυσιοθεραπευτή (physiotherapist) ή εργοθεραπευτή (occupational therapist) που συμβουλεύει για ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά τη θεραπευτική αγωγή πλαστικό χειρούργο (plastic surgeon) που κάνει ανάπλαση μαστού για γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή. Αν και μπορεί να δείτε μια ποικιλία γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχει συνήθως ένα πρόσωπο που αποτελεί το κύριο σημείο επαφής σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα με την ομάδα θεραπευτικής αγωγής σας. Είναι σημαντικό να λέτε στην ομάδα θεραπευτικής αγωγής σας για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ανησυχίες και προτεραιότητες που μπορεί να έχετε. Η συμμετοχή σας σε αποφάσεις θεραπευτικής αγωγής Η κατάσταση κάθε γυναίκας είναι διαφορετική. Η θεραπευτική αγωγή που είναι κατάλληλη για μια γυναίκα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για μια άλλη. ικαιούστε να διαλέξετε τη θεραπευτική αγωγή που σας ταιριάζει καλύτερα. Πριν λάβετε απόφαση, συνιστάται να συζητάτε τις επιλογές θεραπευτικής αγωγής σας με τον/τους γιατρό(ούς), την οικογένεια ή/και τους φίλους σας.

9 Ρωτάτε τους γιατρούς σας όσες ερωτήσεις χρειάζεστε, ακόμα και αν τις έχετε ρωτήσει προηγουμένως, και ενθαρρύνετε την οικογένειά σας να κάνει το ίδιο. Αν σας πάρει μια ή δύο εβδομάδες μέχρι ν' αποφασίσετε για τη θεραπευτική αγωγή σας δεν θα επηρεαστεί η έκβαση της θεραπευτικής αγωγής σας. Ωστόσο, δεν είναι φρόνιμο να σας πάρει μήνες μέχρι ν' αποφασίσετε. Αν είστε δυσαρεστημένη με τη συμβουλή που σας δίνεται ή θέλετε να μιλήσετε σε έναν άλλο γιατρό σε οποιοδήποτε στάδιο, έχετε το δικαίωμα να πάρετε δεύτερη γνώμη. 3 Χειρουργική επέμβαση του μαστού Η χειρουργική επέμβαση του μαστού περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του μαστού (χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού) ή όλου του μαστού (μαστεκτομή). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση του μαστού περιλαμβάνει επίσης αφαίρεση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων από τη μασχάλη. Χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού Η χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού μπορεί να είναι κατάλληλη για σας αν ο καρκίνος είναι μικρός σε σύγκριση με το μέγεθος του μαστού σας. Η χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού συνήθως περιλαμβάνει: αφαίρεση του καρκίνου και μικρής περιοχής υγιούς ιστού γύρω του αφαίρεση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων από τη μασχάλη μετά τη χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία στο μαστό στον οποίο βρέθηκε ο καρκίνος (δείτε το τμήμα 4). Mαστεκτομή Η μαστεκτομή θεωρείται μια επιλογή αν: ο καρκίνος είναι μεγάλος σε σύγκριση με το μέγεθος του μαστού σας ή ο καρκίνος είναι σε περισσότερες από μία περιοχές του μαστού κάνατε προηγουμένως χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού και οι γιατροί νομίζουν ότι δεν έχει αφαιρεθεί όλος ο καρκίνος ο καρκίνος έχει επιστρέψει στο μαστό σας είναι η προτίμησή σας. Η μαστεκτομή συνήθως περιλαμβάνει: αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (συνήθως συμπεριλαμβανομένης της θηλής) αφαίρεση ενός ή περισσότερων λεμφαδένων από τη μασχάλη.

10 Χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση λεμφαδένων Οι λεμφαδένες στη μασχάλη είναι συχνά το πρώτο μέρος στο οποίο θα επεκταθούν τα καρκινικά κύτταρα έξω από το μαστό. Για να ελεγχθεί κατά πόσον ο καρκίνος έχει επεκταθεί στους λεμφαδένες, γίνεται αφαίρεση ενός ή δύο λεμφαδένων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και εξετάζονται από τον παθολόγο κάτω από μικροσκόπιο. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους γιατρούς σας να αποφασίσουν κατά πόσον θα συστήσουν επιπρόσθετες θεραπευτικές αγωγές όπως χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία, οι οποίες ενεργούν σε ολόκληρο το σώμα για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα και να προλάβουν την ανάπτυξη περισσότερων καρκινικών κυττάρων. Αν έχουν αφαιρεθεί λεμφαδένες, συνήθως θα έχετε μία ή περισσότερες αποστραγγίσεις (πλαστικά σωληνάρια) από τη μασχάλη σας, που συνήθως αφαιρούνται λίγες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση Η παραμονή σας στο νοσοκομείο θα μπορούσε να διαρκέσει μεταξύ μίας ημέρας και μίας εβδομάδας. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τύπο χειρουργικής επέμβασης που κάνετε, την πρόοδό σας στο νοσοκομείο και κατά πόσον ή όχι διατίθεται κοινοτική υποστήριξη όταν θα φύγετε από το νοσοκομείο. Μετά τη χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού, θα σας μείνει μια ουλή στο μαστό σας, η οποία θα βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Ο μαστός σας δεν θα φαίνεται ο ίδιος όπως φαινόταν πριν τη χειρουργική επέμβαση. Συνήθως δεν θα χρειαστεί να φορέσετε πρόθεση μαστού ή να σκεφθείτε να κάνετε ανάπλαση του μαστού. Αν κάνατε μαστεκτομή θα έχετε ουλή κατά μήκος του στήθους σας, η οποία θα βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Μπορείτε να φοράτε μαλακή προσωρινή πρόθεση μαστού (ψεύτικο μαστό) ενώ επουλώνεται η πληγή σας. Ύστερα από αυτό το διάστημα, μπορούν να σας πάρουν μέτρα για μόνιμη πρόθεση μαστού. Μπορεί να διαλέξετε να κάνετε ανάπλαση του μαστού η οποία μερικές φορές μπορεί να γίνει την ίδια ώρα όπως και η μαστεκτομή, ή μπορεί να γίνει αργότερα (δείτε παρακάτω). Προθέσεις μαστού Μετά τη μαστεκτομή, μπορείτε να φοράτε ένα τεχνητό μαστό, ονομαζόμενο εξωτερική πρόθεση μαστού ή μορφή μαστού, μέσα στο σουτιέν σας για να δίνει σχήμα στα ρούχα σας. Είναι σχεδιασμένος για να ταιριάζει με τον τόνο του δέρματος, το μέγεθος και το σχήμα του άλλου μαστού σας. Μια πρόθεση μαστού έχει συγκεκριμένο βάρος ούτως ώστε να δίνει την αίσθηση και να κινείται όπως ο άλλος μαστός σας, να αποκαθιστά την ισορροπία σας και να βοηθά στην πρόληψη οποιωνδήποτε προβλημάτων στάσης του σώματος. Μπορείτε επίσης να πάρετε ειδικό μαγιό με πρόθεση μαστού. Είναι σημαντικό η πρόθεση μαστού να είναι στα σωστά μέτρα σας. Για να μάθετε πού μπορείτε να πάρετε προθέσεις σε κατάλληλα μέτρα ρωτήστε το γιατρό σας ή επικοινωνήστε με το Cancer Helpline στο

11 Ανάπλαση του Μαστού Η ανάπλαση του μαστού ύστερα από μαστεκτομή περιλαμβάνει την αναδημιουργία του σχήματος του μαστού, χρησιμοποιώντας εμφύτευμα ή ιστό από άλλο μέρος του σώματός σας. Μερικές φορές η ανάπλαση γίνεται αμέσως μετά από χειρουργική επέμβαση μαστεκτομής (δηλαδή, ενώ είστε ακόμα στο χειρουργείο), και μερικές φορές μπορεί να κάνετε πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις αργότερα. Αν και η ανάπλαση του μαστού αποσκοπεί να αναδημιουργήσει το μαστό σας έτσι που να μοιάζει όσο το δυνατόν πιο 'πραγματικός', ο αναπλασμένος μαστός σας δεν θα φαίνεται και δεν θα δίνει την αίσθηση που έδινε όπως πριν την αρχική χειρουργική σας επέμβαση. Η ανάπλαση του μαστού μπορεί να περιλαμβάνει εμφυτεύματα (που συνήθως γίνονται από ζελέ σιλικόνης), ή χρήση ιστού από ένα άλλο μέρος του σώματός σας. Ο χειρούργος που εκτελεί τη μαστεκτομή σας μπορεί επίσης να είναι σε θέση να κάνει την ανάπλαση του μαστού σας ή μπορεί να συνεργαστεί με, ή να σας παραπέμψει σε, χειρούργο που ειδικεύεται στην ανάπλαση μαστού. εν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι η ανάπλαση του μαστού κάνει πιο πιθανή την επιστροφή του καρκίνου του μαστού ή ότι η ανάπλαση του μαστού εμποδίζει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αν πράγματι ο καρκίνος επιστρέψει. Παρενέργειες χειρουργικής επέμβασης Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική όσον αφορά το χρονικό διάστημα που παίρνει για να αναρρώσει από εγχείρηση. Κατά τη διάρκεια των πρώτων λίγων εβδομάδων, οι πληγές σας θα είναι ευαίσθητες και θα χρειάζονται επιπρόσθετη περίθαλψη. Θα συνεχίσουν να επουλώνονται και να δυναμώνουν περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να έχετε κάποιο πόνο, δυσφορία ή μούδιασμα στο μαστό ή/και στη μασχάλη σας ενώ επουλώνονται οι πληγές - αυτό συνήθως καταπραΰνεται σε λίγες εβδομάδες. Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται κουρασμένες και χρειάζονται πολλή ξεκούραση, ακόμα και όταν οι πληγές τους φαίνονται να έχουν επουλωθεί. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είστε έτοιμη να επιστρέψετε σε εργασία ή/και στις τακτικές σας δραστηριότητες ύστερα από 2 ή 3 εβδομάδες, ή μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν λεμφοίδημα ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το Τμήμα 9. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με οποιεσδήποτε παρενέργειες που σας ανησυχούν, ή νομίζετε ότι αναπτύσσονται. Οι περισσότερες παρενέργειες μπορούν να αντιμετωπίζονται με ιατρική περίθαλψη. Η σωματική σας ανάρρωση είναι σημαντική, αλλά θα χρειαστείτε επίσης χρόνο για να αναρρώσετε συναισθηματικά. Είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να νιώθουν αίσθηση απώλειας ύστερα από χειρουργική επέμβαση του μαστού, και να αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες σεξουαλικής φύσης και αυτοεκτίμησης. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το Τμήμα 10.

12 4 Ακτινοθεραπεία Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ (ελεγχόμενες δόσεις ακτινοβολίας) για να καταστρέφει οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα τα οποία μπορεί να απομείνουν στο μαστό ή στο στήθος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μετά από συντηρητική χειρουργική επέμβαση του μαστού: συνήθως συνιστάται ακτινοθεραπεία στο μαστό Μετά από μαστεκτομή: μερικές φορές συνιστάται ακτινοθεραπεία στο στήθος Μετά από είτε τον ένα είτε τον άλλο τύπο χειρουργικής επέμβασης του μαστού: κάπου-κάπου συνιστάται ακτινοθεραπεία στους λεμφαδένες στη μασχάλη ή/και στο κάτω μέρος του αυχένα. Συνήθως θα αρχίσετε ακτινοθεραπεία 3-6 εβδομάδες ύστερα από τη χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών, και πόσο γρήγορα θα αναρρώσετε από τη χειρουργική επέμβαση. Αν κάνετε και χημειοθεραπεία επίσης (δείτε το Τμήμα 6), πιθανόν να κάνετε ακτινοθεραπεία μετά που θα έχει τελειώσει η χημειοθεραπεία (αν και η σειρά με την οποία κάνετε τις θεραπευτικές αγωγές εξαρτάται από την κατάστασή σας). Όταν αρχίσετε θεραπευτική αγωγή, συνήθως θα κάνετε ακτινοθεραπεία μία φορά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, για 5 ή 6 εβδομάδες. Η χορήγηση ακτινοθεραπείας είναι ανώδυνη. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε κάποια δυσφορία ή πόνο μετά. Μερικές από τις συνηθισμένες παρενέργειες κατά τη διάρκεια ή μετά την ακτινοθεραπεία περιλαμβάνουν: το δέρμα σας στην ή γύρω από την περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία μπορεί να γίνει κόκκινο και ξηρό, πολύ παρόμοια με ηλιακό έγκαυμα μάλλον θα νιώθετε πιο κουρασμένη από συνήθως το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να φαίνεται πιο σκούρο από συνήθως. Αυτές οι παρενέργειες θα βελτιωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν λεμφοίδημα μετά την ακτινοθεραπεία. Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε το Τμήμα 9. Μιλήστε στον ακτινοογκολόγο, ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή ή νοσηλευτή σας για το πώς να φροντίζετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και για οποιεσδήποτε παρενέργειες οι οποίες σας ανησυχούν, ή νομίζετε ότι μπορεί να αναπτύσσονται. 5 Ορμονοθεραπεία Η ορμονοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιείται επιπρόσθετα προς τη χειρουργική επέμβαση και την ακτινοθεραπεία για να βοηθά στην καταστροφή οποιωνδήποτε καρκινικών κυττάρων μαστού στο μαστό σας, ή οποιωνδήποτε καρκινικών κυττάρων που μπορεί να έχουν επεκταθεί σε άλλα

13 μέρη του σώματός σας αλλά δεν μπορούν να ανιχνευθούν. Οι ορμονοθεραπείες μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νέου καρκίνου του μαστού είτε στον ένα είτε στον άλλο μαστό. Οι ορμονοθεραπείες συνιστούνται μόνο για γυναίκες που έχουν υποδοχείς ορμονών στα καρκινικά τους κύτταρα. Ενεργούν αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι γυναικείες ορμόνες (χαρακτηριστικά οιστρογόνα) μέσα στο σώμα. Οι ορμονοθεραπείες περιλαμβάνουν: αντιοιστρογόνα (π.χ. ταμοξιφένη): αυτά ενεργούν εμποδίζοντας την πρόσληψη οιστρογόνων από τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιούνται από γυναίκες όλων των ηλικιών που έχουν υποδοχείς ορμονών στα καρκινικά τους κύτταρα ωοθηκικές θεραπευτικές αγωγές: αυτές ενεργούν εμποδίζοντας τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα (π.χ. με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή φάρμακα) μπορούν να χρησιμοποιούνται από γυναίκες που δεν έχουν φθάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση αναστολείς αρωματάσης: αυτοί ενεργούν εμποδίζοντας την παραγωγή οιστρογόνων αυτά τα νεότερα φάρμακα χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως εναλλακτικά στα αντιοιστρογόνα για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού που έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση. Οι διαφορετικοί τύποι ορμονοθεραπειών έχουν διαφορετικές παρενέργειες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες των ορμονοθεραπειών δείτε το Τμήμα 9. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική στον τρόπο που αντιδρά σε μια συγκεκριμένη ορμονοθεραπεία. Ένας γιατρός ογκολόγος θα σας πει ποιες ορμονοθεραπείες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στη θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του μαστού σας και θα σας πει για τυχόν κινδύνους. Εναλλακτικά, μπορεί ο χειρούργος, ο ακτινοογκολόγος ή ο γιατρός σας γενικής ιατρικής (GP) να χειρίζεται την ορμονοθεραπεία σας. Είναι σημαντικό να σταθμίζετε τις ωφέλειες και τις παρενέργειες των διαφορετικών ορμονοθεραπειών για την κατάστασή σας. 6 Χημειοθεραπεία Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων που καταστρέφουν οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα του μαστού στο μαστό σας, ή οποιαδήποτε καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας, αλλά δεν μπορούν να ανιχνευθούν. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιείται επιπρόσθετα προς τη χειρουργική επέμβαση του μαστού (με ή χωρίς ακτινοθεραπεία και ορμονοθεραπείες). Η απόφαση σχετικά με το κατά πόσον πρέπει να κάνετε χημειοθεραπεία και ποιο τύπο να κάνετε θα εξαρτηθεί από τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχετε, άλλες θεραπευτικές αγωγές που σας έχουν χορηγηθεί, τη γενική σας υγεία και την προτίμησή σας. Είναι σημαντικό να σταθμίσετε τις ωφέλειες και τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας για την κατάστασή σας. Ένας γιατρός ογκολόγος θα σας εξηγήσει ποια φάρμακα χημειοθεραπείας συνιστούνται για την περίπτωσή σας, τις πιθανές παρενέργειες, για πόσο διάστημα μπορεί να χρειάζεται να παίρνετε φάρμακα χημειοθεραπείας, και πού μπορείτε να κάνετε χημειοθεραπεία. Συνήθως μπορείτε να κάνετε χημειοθεραπεία σε νοσοκομείο ή ειδική κλινική, χωρίς να χρειάζεται να διανυκτερεύσετε. Αν

14 ζείτε σε περιοχή όπου δεν υπάρχει γιατρός ογκολόγος (όπως σε μια αγροτική περιοχή), μπορεί ο γιατρός σας γενικής ιατρικής (GP) ή ο χειρούργος σας να χειρίζεται τη θεραπευτική αγωγή σας. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κάνετε χημειοθεραπεία είναι με ένεση μέσω 'ορού' στο χέρι ή το βραχίονά σας. Μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας λαμβάνονται ως δισκία. Η χημειοθεραπεία συνήθως χορηγείται σε 'κύκλους' μέσα σε περίοδο 3-6 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια σύντομη περίοδο θεραπευτικής αγωγής, ακολουθούμενη από μια περίοδο διακοπής, ακολουθούμενη από μια άλλη περίοδο θεραπευτικής αγωγής, και τα λοιπά. Η διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής σας και οι περίοδοι διακοπής θα εξαρτηθούν από τον τύπο του καρκίνου του μαστού που έχετε και από τον τύπο των φαρμάκων χημειοθεραπείας που λαμβάνετε. Η κάθε θεραπευτική αγωγή μπορεί να παίρνει μεταξύ 30 λεπτών και λίγων ωρών. Παρενέργειες Επιπρόσθετα προς την καταστροφή καρκινικών κυττάρων, η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να βλάψει μερικά φυσιολογικά κύτταρα. Οι περιοχές που επηρεάζονται συνήθως περιλαμβάνουν το στόμα, το στομάχι και τα έντερα, το δέρμα, τα μαλλιά και το μυελό των οστών. Η βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα προκαλεί τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, τα φυσιολογικά κύτταρα επιδιορθώνουν τη βλάβη πιο αποδοτικά από τα καρκινικά κύτταρα, και τα φυσιολογικά κύτταρα μπορούν να αναρρώσουν. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, στοματικά έλκη, δερματικά προβλήματα, απώλεια ή αύξηση βάρους, κούραση και απώλεια μαλλιών. Οι περισσότερες παρενέργειες μπορούν να αντιμετωπίζονται με ιατρική περίθαλψη. εν προκαλείται απώλεια μαλλιών από όλα τα φάρμακα χημειοθεραπείας. Αν πράγματι χάσετε κάποια από τα μαλλιά σας, συνήθως θα ξαναφυτρώσουν μέσα σε εβδομάδες ή μήνες από το τέλος της χημειοθεραπείας. Πιθανόν να θέλετε να φοράτε φουλάρι, καπέλο, τουρμπάνι ή περούκα για να καλύπτετε το κεφάλι σας ενώ ξαναφυτρώνουν τα μαλλιά σας. Για πληροφορίες σχετικά με επιλογές καλέστε το Cancer Helpline στο Οι γυναίκες που δεν έχουν φθάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα κατά τη χημειοθεραπεία. Μερικά φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη εμμηνόπαυση. είτε το Τμήμα 9 για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, γονιμότητα και εγκυμοσύνη μετά τη θεραπευτική αγωγή. Αν αισθάνεστε ανήσυχη ή στενοχωρημένη σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή σας μπορείτε να μιλήσετε σε ένα σύμβουλο, ψυχολόγο ή ψυχίατρο (δείτε το Τμήμα 10). Μιλήστε στο(ους) γιατρό(ούς) σας σχετικά με τις παρενέργειες των θεραπευτικών αγωγών που συνιστούνται για σας και για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους. 7 Κλινικές δοκιμές Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής σας, μπορεί να ερωτηθείτε κατά πόσο θα θέλατε να λάβετε μέρος σε μια κλινική δοκιμή. Οι κλινικές δοκιμές προσπαθούν να βρουν κατά πόσον είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές οι ελπιδοφόρες νέες προσεγγίσεις στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αγωγή του καρκίνου.

15 Το πλεονέκτημα της συμμετοχής σε μια κλινική δοκιμή είναι ότι μπορεί να σας χορηγηθούν νεότερες θεραπευτικές αγωγές που δεν διατίθενται ακόμα για το γενικό κοινό. Αυτές οι θεραπευτικές αγωγές μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από τις θεραπευτικές αγωγές που συνιστούνται επί του παρόντος. Συμμετέχοντας σε μια κλινική δοκιμή θα βοηθήσετε επίσης άλλες γυναίκες που θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού στο μέλλον. Το μειονέκτημα της συμμετοχής σε μια κλινική δοκιμή είναι ότι οι νεότερες θεραπευτικές αγωγές μπορεί να μην είναι πιο αποτελεσματικές από τις κανονικές θεραπευτικές αγωγές, και μπορεί να έχουν περισσότερες παρενέργειες. Ή μπορεί να τοποθετηθείτε σε ομάδα η οποία δεν λαμβάνει τη νεότερη θεραπευτική αγωγή. Αν ενδιαφέρεστε, ρωτήστε τους γιατρούς σας για τυχόν κλινικές δοκιμές που είναι κατάλληλες για σας. 8 Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες Μπορεί να διαπιστώσετε ότι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες - όπως βελονισμός, διαλογισμός, γιόγκα, τάι τσι, μουσική, μασάζ, αρωματοθεραπεία, διαιτητικές θεραπείες, βότανα και ομοιοπαθητική - σας βοηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν δοκιμαστεί για παρενέργειες, ή για τις αντιδράσεις τους με συμβατικές θεραπευτικές αγωγές. εν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να αφαιρέσουν τον καρκίνο του μαστού, να τον εμποδίσουν από το να επιστρέψει, ή να τον εμποδίσουν από το να επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Μερικές συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν την ευεξία σας και να μειώσουν το άγχος (π.χ. θεραπεία χαλάρωσης και καθοδηγούμενη νοερή απεικόνιση). Μερικές συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι βλαβερές αν λαμβάνονται συγχρόνως με συμβατικές θεραπευτικές αγωγές. Μιλήστε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες τις οποίες κάνετε, στις οποίες συμμετέχετε ή τις οποίες σκέφτεστε να κάνετε. 9 Μετά τη θεραπευτική αγωγή Λεμφοίδημα Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν λεμφοίδημα ύστερα από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού ή/και ακτινοθεραπεία στη μασχάλη. Το λεμφοίδημα είναι πρήξιμο σε μια περιοχή του σώματος λόγω απόφραξης των λεμφαγγείων. Μπορεί να είναι πολύ ελαφρό ή αρκετά σοβαρό. Το λεμφοίδημα μπορεί να παρουσιαστεί μήνες, ή ακόμα και χρόνια, μετά τη θεραπευτική αγωγή. Μπορεί να παρουσιαστεί στο βραχίονα, στο μαστό, ή στον εναπομείναντα ιστό του μαστού. Αν παρουσιαστεί λεμφοίδημα, δεν μπορεί να θεραπευθεί. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να μειωθεί το πρήξιμο και να αποφευχθεί μόλυνση.

16 Πείτε στους γιατρούς σας αμέσως για τυχόν πρήξιμο, σφίξιμο ή πόνο στο βραχίονα ή στο μαστό που παρουσιάζεται μετά τη θεραπευτική αγωγή, ούτως ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα Τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα είναι συνηθισμένες παρενέργειες των ορμονοθεραπειών και μερικών φαρμάκων χημειοθεραπείας. Μερικές φορές η εμμηνόπαυση είναι προσωρινή και μερικές φορές είναι μόνιμη. Όσο πλησιέστερα είστε στην ηλικία φυσικής εμμηνόπαυσης όταν υποβληθείτε σε θεραπευτική αγωγή, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να είναι μόνιμη η εμμηνόπαυση. Αν η εμμηνόπαυσή σας είναι μόνιμη, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο οστεοπόρωσης (εύθραυστα οστά). Ασχέτως του κατά πόσον η εμμηνόπαυσή σας είναι προσωρινή ή μόνιμη, μπορεί να αντιμετωπίσετε μερικά ή όλα από τα ακόλουθα συμπτώματα: εξάψεις διαταραχή ύπνου κολπική ξηρότητα ή/και εκκρίσεις μείωση της λίμπιντο έλλειψη έμμηνων περιόδων, ή ακανόνιστες έμμηνες περιόδους. Μερικές γυναίκες έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα μόνο για λίγους μήνες, ενώ άλλες γυναίκες τα έχουν για πολύ περισσότερο διάστημα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν μια ποικιλία ιατρικών θεραπευτικών αγωγών, αλλαγών τρόπου διαβίωσης και συμπληρωματικών θεραπειών για αντιμετώπιση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων τους. Πείτε το στο γιατρό σας αν αισθάνεστε οποιαδήποτε εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, ούτως ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. Γονιμότητα και εγκυμοσύνη Οι θεραπευτικές αγωγές για πρώιμο καρκίνο του μαστού μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά σας να μείνετε έγκυος. Μερικές επιδράσεις είναι μόνο προσωρινές ενώ άλλες είναι μόνιμες. Αν δεν έχετε φθάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση και μελετάτε την πιθανότητα να κάνετε παιδιά στο μέλλον, συζητήστε τον κίνδυνο στειρότητας με το γιατρό σας πριν αρχίσετε οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή. Ρωτήστε το γιατρό σας αν υπάρχουν άλλες θεραπευτικές αγωγές που έχουν λιγότερες πιθανότητες να σας κάνουν στείρα (και, αν ναι, πόσο αποτελεσματικές είναι για την κατάστασή σας) ή μπορεί να μελετήσετε την πιθανότητα κατάψυξης μερικών εμβρύων πριν τη θεραπευτική αγωγή, ούτως ώστε να μπορέσετε ίσως να μείνετε έγκυος στο μέλλον. Εγκυμοσύνη μετά τη θεραπευτική αγωγή εν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι είναι επισφαλές για σας ή το βρέφος σας αν μείνετε έγκυος ύστερα από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού, ή ότι η

17 εγκυμοσύνη μετά από θεραπευτική αγωγή για καρκίνο του μαστού θα αυξήσει τις πιθανότητες να επιστρέψει ο καρκίνος του μαστού. Θηλασμός μετά τη θεραπευτική αγωγή Οι περισσότερες γυναίκες που έκαναν ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση του μαστού διαπιστώνουν ότι είναι μόνιμα ανίκανες να θηλάσουν από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή. Συνήθως ο μαστός που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή δεν παράγει γάλα. Αν είστε ικανή να θηλάσετε από το μαστό που υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να εισηγούνται ότι αυτό είναι ανασφαλές για σας ή για το βρέφος σας. Μπορείτε να θηλάζετε με ασφάλεια από το μαστό σας που δεν υπεβλήθη σε θεραπευτική αγωγή αν κάνατε ακτινοθεραπεία. Μετέπειτα παρακολούθηση Τακτική μετέπειτα παρακολούθηση είναι απαραίτητη ύστερα από τη θεραπευτική αγωγή για πρώιμο καρκίνο του μαστού. Μετά τη θεραπευτική αγωγή σας θα πρέπει να έχετε τακτικά ραντεβού με το γιατρό σας γενικής ιατρικής (GP), το χειρούργο, τον ακτινοογκολόγο ή το γιατρό ογκολόγο σας. Η τακτική μετέπειτα παρακολούθηση εξασφαλίζει ότι, αν ο καρκίνος του μαστού επιστρέψει στο μαστό, σε ιστό του μαστού, ή στον άλλο μαστό, θα υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή αμέσως. Η τακτική μετέπειτα παρακολούθηση επιτρέπει επίσης στο γιατρό σας να ελέγχει και να αντιμετωπίζει, οποιεσδήποτε παρενέργειες από θεραπευτική αγωγή που μπορεί να εμφανιστούν μετά που θα έχετε τελειώσει τη θεραπευτική αγωγή σας. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με ένα πρόγραμμα μετέπειτα παρακολούθησης. Η κατάλληλη μετέπειτα παρακολούθηση περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις και μαστογραφίες. εν περιλαμβάνει ακτινογραφίες θώρακα, σπινθηρογραφήματα οστών ή εξετάσεις αίματος εκτός αν υπάρχει πρόβλημα που δείχνει ότι χρειάζονται. είτε το γιατρό σας γενικής ιατρικής (GP) ή τον ειδικευμένο γιατρό σας το συντομότερο δυνατό αν: αισθανθείτε όγκο είτε στον ένα είτε στον άλλο μαστό, ή στον ιστό μαστού που απέμεινε στο στήθος σας ύστερα από μαστεκτομή έχετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα είτε στον ένα είτε στον άλλο μαστό, όπως έκκριση θηλής εμφανίσετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα που σας ανησυχούν. Μην περιμένετε μέχρι το τακτικό ραντεβού σας αν προσέξετε οποιεσδήποτε νέες ή ασυνήθιστες αλλαγές. Αν αλλάξετε γιατρούς οποιαδήποτε στιγμή, ζητήστε από το νέο γιατρό σας να ζητήσει τον ιατρικό σας φάκελο από τον προηγούμενο γιατρό σας.

18 10 Αντιμετώπιση και υποστήριξη Η εμπειρία της διάγνωσης και της υποβολής σε θεραπευτική αγωγή για πρώιμο καρκίνο του μαστού είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. ιατίθεται υποστήριξη για να βοηθά εσάς, την οικογένεια και τους φίλους σας να αντιμετωπίσετε επιτυχώς οποιεσδήποτε δύσκολες στιγμές. Η φροντίδα της συναισθηματικής σας ευεξίας είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνεχούς περίθαλψής σας. Αν και μπορεί να δοκιμάσετε διαφορετικά συναισθήματα σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας της θεραπευτικής αγωγής και της ανάρρωσης, οι περισσότερες γυναίκες πράγματι αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά τις αλλαγές που προκαλούνται από την εμπειρία τους με τον καρκίνο του μαστού. Μερικές γυναίκες νιώθουν ανησυχία ή κατάθλιψη για αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα σχετικά με την πιθανότητα να ξαναγυρίσει ο καρκίνος. Μιλήστε με τους γιατρούς σας ή άλλους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε. Αν νομίζετε ότι θα θέλατε περισσότερη υποστήριξη, ζητήστε να παραπεμφθείτε σε ειδικευμένο επαγγελματία όπως σύμβουλο, ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Τα αισθήματά σας Η διάγνωση και θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του μαστού προκαλεί αλλαγές στη ζωή σας, και μπορεί ν' αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε για διάφορα πράγματα. Αυτές οι αλλαγές και τα αποτελέσματά τους δεν θα είναι τα ίδια για όλες τις γυναίκες, αλλά μπορεί να είναι καθησυχαστικό να γνωρίζετε ότι κι άλλες γυναίκες μοιράζονται κάποια από τα ίδια αισθήματα και τις ίδιες εμπειρίες. Μερικά από τα αισθήματα που μπορεί να δοκιμάσετε συμπεριλαμβάνουν σοκ, θυμό, αίσθηση ότι είστε 'απλώς ένας αριθμός' ή ότι είναι 'απλώς ένας μαστός', απομόνωση και μοναξιά, αυτομομφή, λύπη ή κατάθλιψη, άγχος ή φόβο. Το να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα αισθήματά σας με άλλους, ακόμα και οδυνηρά αισθήματα, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε επιτυχώς τη διάγνωσή σας. Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική στον τρόπο που αντιμετωπίζει δύσκολα αισθήματα τα οποία έχουν να κάνουν με καρκίνο του μαστού. Είναι δυνατό να παρέχεται υποστήριξη από μια μεγάλη ποικιλία ατόμων και οργανισμών. Μερικές γυναίκες εκφράζουν και αντιμετωπίζουν τα αισθήματά τους μέσω οικογενειακών, φιλικών και κοινοτικών δραστηριοτήτων. Άλλες ζητούν επαγγελματική βοήθεια - από το γιατρό γενικής ιατρικής (GP) τους, ή άλλους επαγγελματίες υγειονομικής περίθαλψης. Το σπουδαίο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε τα πράγματα μόνη σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να βρείτε υποστήριξη και βοήθεια για αντιμετώπιση των αισθημάτων σας σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπευτική αγωγή σας. Εκτός από οποιαδήποτε υποστήριξη που παίρνετε από οικογένεια και φίλους, μπορείτε να βρείτε υποστήριξη από: μέλη της ομάδας θεραπευτικής αγωγής σας, ιδιαίτερα από νοσηλευτή περίθαλψης μαστού, που παρέχει υποστήριξη και πληροφόρηση για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

19 υπηρεσίες και ομάδες υποστήριξης καρκίνου - καλέστε το Cancer Helpline: ή ρωτήστε το γιατρό ή το νοσοκομείο σας για στοιχεία ομάδων συμπαράστασης οι οποίες διατίθενται στην περιοχή σας επαγγελματία σύμβουλο το Breast Cancer Network Australia ( ίκτυο Καρκίνου του Μαστού Αυστραλίας), που παρέχει πληροφορίες και υποστήριξη σε γυναίκες που επηρεάζονται από καρκίνο του μαστού. Η επίπτωση στον/στη σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους σας Η διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή του καρκίνου του μαστού σας θα επηρεάσουν άλλους στη ζωή σας, όπως τον/τη σύντροφό ή σύζυγό σας, την οικογένεια και τους στενούς φίλους σας. Μπορεί να νιώθουν ανήσυχοι, ανίσχυροι ή να μη ξέρουν τι να πουν. Μπορεί να έχουν παρόμοια συναισθήματα με σας, όπως σοκ, λύπη, κατάθλιψη, φόβο, άγχος και θυμό. Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και θα έχει το δικό του τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού σας. Για αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σας και επίλυση τυχόν προβλημάτων, η καλή επικοινωνία μεταξύ εσάς και άλλων είναι σημαντική. Τα παιδιά σας είναι πιθανόν να επηρεαστούν από τη διάγνωσή σας. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορεί να γνωρίζουν ότι κάτι δεν πάει καλά χωρίς ούτε καν να τους το πείτε εσείς. Μπορεί να χρειάζεται να μιλήσετε στα παιδιά σας για την κατάστασή σας ούτως ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει. Απαντήστε τις ερωτήσεις τους όσο το δυνατόν πιο ειλικρινά με λέξεις που μπορούν να καταλάβουν. Αυτό που φαντάζονται ότι συμβαίνει είναι πιθανόν πιο ανησυχητικό γι' αυτά από ό,τι θα είναι η πραγματικότητα, όταν τους εξηγηθεί. Η επίδραση της διάγνωσής σας στο παιδί σας μπορεί να αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Αν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά του παιδιού σας στο σχολείο, θα μπορούσατε να επιλέξετε να μιλήσετε στο δάσκαλο για τον καρκίνο του μαστού σας, ούτως ώστε να καταλάβει τους λόγους για τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά. Αν ανησυχείτε για τα παιδιά σας, μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να τα παραπέμψει σε σύμβουλο, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ή μερικά μέλη ή όλη η οικογένεια μπορούν/εί να δουν/ει οικογενειακό θεραπευτή. Η επίπτωση στη σεξουαλικότητά σας Η χειρουργική επέμβαση του μαστού, η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η χημειοθεραπεία συχνά έχουν σημαντική επίδραση στο πώς νιώθουν οι γυναίκες για τον εαυτό τους και την ελκυστικότητά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, είτε έχει είτε δεν έχει σύντροφο. Οι αλλαγές στο σώμα σας, πόση ενέργεια έχετε, και η διάθεσή σας θα επηρεάζουν το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη σεξουαλική σας επιθυμία και την ικανότητά σας να έχετε σεξουαλική σχέση με άλλους. Αν έχετε ανησυχίες θα μπορούσατε να μιλήσετε στο γιατρό, νοσηλευτή ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψής σας. Υπάρχουν επίσης εκπαιδευμένοι ειδικευμένοι επαγγελματίες που μπορούν να προσφέρουν συμβουλές για σας ή /και τον/τη σύντροφό σας.

20 Επιστροφή σε εργασία ή κάποια τακτική δραστηριότητα Αν εργαζόσασταν ή συμμετείχατε σε μια τακτική δραστηριότητα όταν έγινε διάγνωση του καρκίνου του μαστού σας, ίσως να βρείτε χρήσιμη την επιστροφή σε αυτή την εργασία ή δραστηριότητα σύντομα μετά τη θεραπευτική αγωγή. Αυτό θα μπορούσε να σας κάνει να νιώθετε ότι σας εκτιμούν και να σας δώσει την ανακούφιση του να είστε γύρω από ανθρώπους που σας είναι γνωστοί. Μιλήστε στον εργοδότη ή στον οργανισμό σας για να γίνουν οι ώρες σας πιο ελαστικές για ένα διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπευτική αγωγή. Μπορεί να δυσκολεύεστε να μιλήσετε με τους συναδέλφους ή τους φίλους σας για την εμπειρία σας όσον αφορά τη διάγνωσή σας με καρκίνο του μαστού. Αν το θέλετε, μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία σας με μόνο λίγους στενούς φίλους ή συναδέλφους. Το να μοιραστείτε τα αισθήματά σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύτιμη υποστήριξη. Οικονομική και πρακτική υποστήριξη Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα πιθανά έξοδα ιατρικών εξετάσεων, θεραπευτικής αγωγής και υπηρεσιών υποστήριξης. Τα έξοδά σας θα εξαρτηθούν από τα: κατά πόσον υποβάλλεστε σε θεραπευτική αγωγή στο δημόσιο ή το ιδιωτικό σύστημα κατά πόσον εργάζεστε και χρειάζεται να παίρνετε άδεια για θεραπευτική αγωγή και κατά πόσον ζείτε σε αγροτική περιοχή και χρειάζεται να ταξιδεύετε για θεραπευτική αγωγή. Αν χρειάζεται να υποβληθείτε σε θεραπευτική αγωγή όπως χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία σε ένα κέντρο ή νοσοκομείο που είναι μακριά από εκεί που ζείτε μπορεί να διατίθεται στέγαση για σας και την οικογένειά σας σε μειωμένη τιμή ή μπορεί να είναι δυνατό να πάρετε κάποια οικονομική βοήθεια με τα ταξιδιωτικά έξοδα. Ανάλογα με τις περιστάσεις σας και το πού ζείτε, μπορεί επίσης να διατίθεται οικονομική και πρακτική βοήθεια για παιδική φροντίδα, γεύματα ή γενική οικιακή βοήθεια. Θα μπορούσε επίσης να δικαιούστε επίδομα ασθενείας (sickness allowance) ενώ υποβάλλεστε σε, και αναρρώνετε από, θεραπευτική αγωγή. Για να μάθετε σχετικά με οικονομική βοήθεια, ρωτήστε τον/τη νοσοκομειακό ή κοινοτικό κοινωνικό λειτουργό (social worker), νοσηλευτή περίθαλψης του μαστού (breast care nurse) ή κοινοτικό νοσηλευτή (community nurse) ή επικοινωνήστε με το Cancer Helpline στο Λήψη περισσότερων πληροφοριών Είναι σημαντικό να πιστεύετε ότι έχετε αρκετές πληροφορίες για να λάβετε αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή σας. Για πληροφορίες σχετικά με θεραπευτική αγωγή, υπηρεσίες υποστήριξης, οικονομική βοήθεια και πρακτικά θέματα, τηλεφωνείτε στο Cancer Helpline στον αριθμό Σε μερικές Πολιτείες υπάρχουν δίγλωσσοι σύμβουλοι ή υπάλληλοι πληροφόρησης που μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε πληροφορίες στη γλώσσα σας.

Αγαπήστε την καρδιά σας

Αγαπήστε την καρδιά σας Αγαπήστε την καρδιά σας Σύντομος οδηγός για την υποστήριξη της καρδιακής ανάρρωσης Greek Στο νοσοκομείο Εξιτήριο από το νοσοκομείο Σχέδιο ανάρρωσης Στο νοσοκομείο Τι συνέβη στην καρδιά μου; Η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία; Γράφει: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού 1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ

Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙONOMIKHΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ Η Χρηματοδοτιση του εργου Εγινε απο το Υπουργειο Υγειας και Μακροχρονης Φροντιδας του Ονταριο. www.oha.com 1. Συμμετεχετε στην φροντιδα της υγειονομικης

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το μελάνωμα μπορεί επίσης να δώσει μεταστάσεις και μέσω του αίματος (αιματογενής διασπορά).

Το μελάνωμα μπορεί επίσης να δώσει μεταστάσεις και μέσω του αίματος (αιματογενής διασπορά). Γράφει: Κωνσταντίνος Βέρρος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Ο καρκίνος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (βλ. Καρκίνοι του δέρματος ), λέγεται μελάνωμα (άλλες ονομασίες: δερματικό μελάνωμα, κακόηθες

Διαβάστε περισσότερα

BREAST SCREENING The Facts

BREAST SCREENING The Facts BREAST SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση µαστού; Η εξέταση µαστού (µαστογραφία) είναι µια ακτινογραφία των µαστών. Η εξέταση µαστού µπορεί να ανιχνεύσει όγκους

Διαβάστε περισσότερα

Καθολικές Υπηρεσίες Παρηγορητικής Φροντίδας. Πληροφορίες για όσους ενδέχεται να χρειαστούν παρηγορητική φροντίδα και τους φροντιστές τους

Καθολικές Υπηρεσίες Παρηγορητικής Φροντίδας. Πληροφορίες για όσους ενδέχεται να χρειαστούν παρηγορητική φροντίδα και τους φροντιστές τους Καθολικές Υπηρεσίες Παρηγορητικής Φροντίδας Πληροφορίες για όσους ενδέχεται να χρειαστούν παρηγορητική φροντίδα και τους φροντιστές τους Τι είναι η Παρηγορητική Φροντίδα; Παρηγορητική ή ανακουφιστική φροντίδα

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την:

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη. Ασθενείς με. Νοσήματα του Εντέρου. Αθήνα, Μάιος 2011. Ετοιμάστηκε για την: Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάμεσα σε με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Ασθενείς με Νοσήματα του Εντέρου Ετοιμάστηκε για την: Αθήνα, Μάιος 2011 Ταυτότητα Έρευνας Μεθοδολογία: Κοινό-στόχος στόχος: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; Οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς µε διαγνωσµένο καρκίνο του προστάτη: 1. Στενή παρακολούθηση 2. Ριζική προστατεκτοµή 3. Ακτινοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση της κόπωσης από τον καρκίνο

Αντιμετώπιση της κόπωσης από τον καρκίνο Coping with cancer fatigue: For people with cancer, their families and friends Greek Αντιμετώπιση της κόπωσης από τον καρκίνο Η κόπωση είναι ένα αίσθημα μεγάλης κούρασης που βιώνουν πολλοί άνθρωποι που

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει

Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Κλείσε ένα ραντεβού ζωής Αφιέρωσε 10 λεπτά στον εαυτό σου για μια μαστογραφία Όσα θα θέλατε να μάθετε για τον καρκίνο του μαστού Η πρώιμη διάγνωση σώζει. Ο ειδικός θεραπεύει Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση H Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας ευχαριστεί την PH EUROPE για την συνδρομή της στην δημιουργία αυτού του εργαλείου Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας - HPH Δερβενακίων 11β

Διαβάστε περισσότερα

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας

πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέση σας Αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ σπάνια αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας εάν τα αισθανθείτε Αισθάνεστε δυσφορία με τον πόνο στην μέση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών

Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Greek Rights and Responsibilities Οδηγός για τους φροντιστές ασθενών και των οικογενειών Περιεχόμενα Η Περίθαλψη της Υγείας σας Τα Δικαιώματα & οι Υποχρεώσεις σας...3 Πρόσβαση Έχετε το δικαίωμα σε υγειονομική

Διαβάστε περισσότερα

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτηµα για όλους µας. Η σεξουαλική συµπεριφορά και η στάση απέναντι σε αυτή διαφέρει σηµαντικά από άτοµο σε άτοµο και διαµορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Κινδυνεύει κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας

Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Μια ενημέρωση για ασθενείς και παρόχους φροντίδας Τι είναι το FoundationOne ; Το FoundationOne είναι μια εξέταση που ανιχνεύει γενωμικές μεταβολές (π.χ. μεταλλάξεις) που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζετε για το αίμα σας

Γνωρίζετε για το αίμα σας Σκοπός του φυλλαδίου δεν είναι να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας, ο οποίος σας εξέτασε και διέγνωσε την πάθησή σας. Μη διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό ή νοσηλευτή σας για ο,τιδήποτε που τυγχάνει

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι Ο πιο απλός ορισμός είναι ότι ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και διασπορά ανώμαλων κυττάρων. Αν η εξάπλωση δεν ελεγχθεί θα οδηγήσει στο θάνατο. Ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους

Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Ένας οδηγός για τους γονείς, ώστε τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους Τι θα βρείτε σε αυτό το φυλλάδιο Επιστροφή στο σχολείο Σωματική άσκηση και παιχνίδι Πάρτι και γιορτές

Διαβάστε περισσότερα

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου χης μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό κάτω των 45 ετών. Με ιη συμβολή του τεστ ΠΑΠ, ο καρκίνος του τραχήλου έπαψε να είναι η πρώτη αιτία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006

Κυριακή, 3 Σεπτεµβρίου 2006 Χρήστος Μαρκόπουλος Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών /ντης Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού - Στατιστικά στοιχεία Στη χώρα µας,

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Βασιλική Ψάρρα, MSc Επιμελήτρια Β Ψυχιατρικής Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Εισαγωγή Η διάγνωση καρκίνου του μαστού αποτελεί ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός 1,2 Στην τελευταία έκδοση του Diagnostic and Statistical

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις Επιστημονική Επιμέλεια: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών για τον καρκίνο του μαστού Δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού

Διαβάστε περισσότερα

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ)

DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) DEPAKINE/DEPAKINE CHRONO/DEPAKINE CHRONOSPHERE (ΒΑΛΠΡΟΪΚΟ) ΦυΛΛΑΔιΟ ενημερωσησ ΑσθενΟυσ Το παρόν φυλλάδιο απευθύνεται σε κορίτσια ή γυναίκες που λαμβάνουν οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει βαλπροϊκό Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΑΣΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Τι είναι η μαστολογία? Μαστολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής πού ασχολείται με τον μαστικό αδένα (μαστός) και τις παθήσεις αυτού. Τι είναι ο μαστός? Ο Μαστός αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Σαράκης Πέτρος, Πλαστικός χειρουργός MD, MBA

Γράφει: Σαράκης Πέτρος, Πλαστικός χειρουργός MD, MBA Γράφει: Σαράκης Πέτρος, Πλαστικός χειρουργός MD, MBA Ο φόβος του καρκίνου του μαστού είναι κοινός αναμεσα στο γυναικείο πληθυσμό, καθώς η πιθανότητα ασθένειας από την νόσο, κατα την διάρκεια της ζωής μιας

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα ALL.CAN. Παρουσίαση αποτελεσμάτων για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Copyright 2019 IQVIA. All rights reserved.

Έρευνα ALL.CAN. Παρουσίαση αποτελεσμάτων για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) Copyright 2019 IQVIA. All rights reserved. Έρευνα ALL.CAN Παρουσίαση αποτελεσμάτων για την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) 10. 04. 2019 Copyright 2019 IQVIA. All rights reserved. + Στόχος και ταυτότητα της έρευνας + Σχετικά με την πάθηση Table

Διαβάστε περισσότερα

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία

διαρκεί ένα µικρό χρονικό διάστηµα 2. Τέτοιες ασθένειες είναι σοβαρές καταστάσεις για την υγεία Σας παρακαλούµε να µας πείτε πόσο συµφωνείτε ή διαφωνείτε µε τις ακόλουθες προτάσεις σχετικά µε ασθένειες, όπως ο καρκίνος µαστού σηµειώνοντας ένα a στο αντίστοιχο κουτάκι. ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008 Ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Οι Ελληνίδες φαίνεται να ανησυχούν αρκετά για το ενδεχόµενο να νοσήσουν οι ίδιες, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη

Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη Τηλεφωνικό Κέντρο 210 69 66 000 Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων

Χρόνιες Ασθένειες. Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Το όρια κάλυψης για την θεραπεία χρόνιων παθήσεων Χρόνιες Ασθένειες Όπως συμβαίνει με κάθε ετησίως ανανεούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, έτσι και το ασφαλιστήριο υγείας είναι σχεδιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Βοήθημα για άτομα που βλέπουν ομάδα kαταπραϋντική φροντίδα ανιάτων. Κάνοντας ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει: National Community Education Initiative

Βοήθημα για άτομα που βλέπουν ομάδα kαταπραϋντική φροντίδα ανιάτων. Κάνοντας ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει: National Community Education Initiative National Community Education Initiative Κάνοντας ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει: Βοήθημα για άτομα που βλέπουν ομάδα kαταπραϋντική φροντίδα ανιάτων Asking Questions Can Help: An aid for people seeing

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ

ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ ΝΟΣΟΣ PARKINSON : ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΩΝ Η νόσος του Parkinson είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος.

Stepping On. Έκτη Συνεδρία ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣ. Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων. 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. Stepping On Βελτίωση αυτοπεποίθησης για τη μείωση των πτώσεων Έκτη Συνεδρία 1. Εισαγωγή του σηµερινού προγράµµατος. 2. Ανασκόπηση διαβάσµατος από το σπίτι. 3. Προσκεκληµένος οµιλητής: φάρµακα και πτώσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Aγχώδεις διαταραχές. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια.

Aγχώδεις διαταραχές. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια. Αυτό το φυλλάδιο εξηγεί τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές και πώς μπορείτε να βρείτε βοήθεια. Οι αγχώδεις διαταραχές, όπως η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, η Διαταραχή Πανικού και η Κοινωνική Φοβία, συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Άνοια στην Τρίτη ηλικία:

Άνοια στην Τρίτη ηλικία: Άνοια στην Τρίτη ηλικία: οι επιπτώσεις της νόσουστηνκαθημερινότητα της οικογένειας και οι τρόποι παρέμβασης για μια λειτουργική επικοινωνία Γκαρίπη Χριστιάνα / Κλινική ψυχολόγος Τι είναι άνοια; Μία ετερογενής

Διαβάστε περισσότερα

Πλαστική Χειρουργική

Πλαστική Χειρουργική Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Πλαστική Χειρουργική Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc25 Μιχαήλου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ

ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΙΠΙ Για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με ΙΠΙ: Ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να συζητήσετε την πάθησή σας και τις διαθέσιμες επιλογές διαχείρισης με τον γιατρό

Διαβάστε περισσότερα

Επιλόχειος κατάθλιψη

Επιλόχειος κατάθλιψη ΕΠΙΛΟΧΕΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Επιλόχειος κατάθλιψη «Γιατί νιώθω έτσι; Τι μου συμβαίνει;» Είναι η σκέψη που, πολύ συχνά, βασανίζει τη νέα μαμά, η οποία λίγες μέρες μετά τη γέννηση του μωρού της αρχίζει να έχει κακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝ Α Π Λ Η Ρ Ω Τ Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ϊ Σ ΤΑΜ Ε Ν Η ΟΥ Ρ ΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ- Ο Γ ΚΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ Τ Μ Η Μ ΑΤΟ Σ ΑΝ Θ «Θ Ε ΑΓ Ε Ν Ε Ι Ο» ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Ο καρκίνος αποτελεί μια ασθένεια που το άκουσμά του και μόνο προκύπτει τρόμος και πανικός. Όπως όλες οι μορφές καρκίνου του πνεύμονα τρομάζει τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Πλαίσιο Το IBLCE έχει λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση και την εξέλιξη διαφόρων νόσων, μεταξύ άλλων, για την «αγκυλογλωσσία»,

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012

Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012 Μετάφραση από το φυλλάδιο IPOPI Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες - Η μετάβαση από την παιδιατρική στην ενήλικη φροντίδα (1η έκδοση). Δεκέμβριος 2012 Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο διευκρινίζει τα θέματα που αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις και Καρκίνος του Μαστού Europa Donna Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Μαστού είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τα μέλη του αποτελούν συνεργαζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Ανιχνευτική μαστογραφία

Ανιχνευτική μαστογραφία ια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα του Κεμπέκ για την Ανίχνευση του Καρκίνου του Μαστού ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΟΝΤΡΕΑΛ Γραμμή πληροφοριών: 514 528-2424 Ανιχνευτική

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρίξεις Φροντιστών

Υποστηρίξεις Φροντιστών Σελίδα Υποστηρίξεις Φροντιστών Το φυλλάδιο αυτό περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις υποστηρίξεις που διατίθενται για φροντιστές σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία. Οι κυριότερες επαφές περιλαμβάνουν: Carers NSW

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ; Οι απόψεις σας για την πρόσφατη εισαγωγή του μέλους της οικογενείας σας στην

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δώρα Πετρακοπούλου ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι η διαδικασία δημιουργίας καινούργιου μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

Εάν απαντήσατε "ναι" σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν απαντήσατε ναι σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις, συμβουλευτείτε το έντυπο αυτό, το οποίο περιέχει πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν. Βήχετε μερικές φορές τις περισσότερες μέρες; Έχετε συχνά πτύελα (φλέματα) όταν βήχετε; Είστε άνω των 40 ετών; Αναπνέετε με δυσκολία σε σύγκριση με τους συνομήλικους σας; Καπνίζετε ή είστε πρώην καπνιστής/καπνίστρια;

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης.

Παρακαλώ δώστε τις ημερομηνίες των τελευταίων σας τεσσάρων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης. Προετοιμασία για την επίσκεψη σε έναν ειδικό σε θέματα γονιμότητας Κάντε άλλο ένα βήμα μπροστά Απαιτείται μεγάλη ικανότητα ώστε να προσδιοριστεί η πηγή των προβλημάτων γονιμότητας και να συστηθεί η κατάλληλη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η φυματίωση; Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Σας Παρουσιάζονται Αλλαγές στους Μαστούς; Do You Have a Breast Change?

Σας Παρουσιάζονται Αλλαγές στους Μαστούς; Do You Have a Breast Change? Greek/Ελληνικά September 2005 Updated March 2011 [OTH-7635] Σας Παρουσιάζονται Αλλαγές στους Μαστούς; Do You Have a Breast Change? Αυτό το πληροφοριακό φυλλάδιο σκοπεύει να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London

Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London Γράφει: Χάρης Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, τ. Επιμελητής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Παν/κού Νοσοκομείου St Bart's, London Στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης (IVF) μεταφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό

Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Προετοιμασία και προσέγγιση μητέρων για Μητρικό Θηλασμό Καλλιόπη Μάλφα Μαία, ελεύθερη επαγγελματίας τ..πρόεδρος ΣΕΜΜ Αθηνών Αντιπρόεδρος Ψυχοπροφυλακτικής Εταιρείας Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Αντωνίου Χαρά Διευθύντρια Β Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ??? Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού? Ποια αίτια τον προκαλούν?

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Γνώσεις, στάσεις και ποιότητα ζωής σε ασθενείς με λέμφωμα Οι ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα στην Ελλάδα εμφανίζονται ελλιπώς ενημερωμένοι σχετικά με ζητήματα που αφορούν στην

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας

Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας Παράρτημα I Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων αδειών κυκλοφορίας Επιστημονικά πορίσματα Λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της PRAC σχετικά με την PSUR για το ζολεδρονικό

Διαβάστε περισσότερα

SENOMAC: ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΣΧΑΛΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΟ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ

SENOMAC: ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΣΧΑΛΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΟ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ SENOMAC: ΤΥΧΑΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΣΧΑΛΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΡΟΥΡΟ ΛΕΜΦΑΔΕΝΑ Πληροφορίες προς την ασθενή (προεγχειρητικά) Θα θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

H AΠ AΠOKATA OKATAΣΤΑΣΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠO ΑΠO ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Dr Γ.Α ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓ.ΣΑΒΒΑΣ» Στη διαδικασία συμμετέχει ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK

Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης στη Βικτώρια GREEK 2 Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων Υγειονομικής Περίθαλψης Ο Αυστραλιανός Καταστατικός Χάρτης Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις: Η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ MSC ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις: Η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ MSC ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Παρηγορητικές χειρουργικές επεμβάσεις: Η συμβολή τους στην ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΠΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ MSC ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τι είναι παρηγορητική φροντίδα Σύμφωνα με τον ορισμό του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΝΟΥΡΗΣΗ; Η νυχτερινή ενούρηση συμβαίνει όταν ένα άτομο πρέπει να ξυπνάει τη νύχτα για να ουρήσει. Αν αυτό συμβεί περισσότερο από δύο φορές τη νύχτα, μπορεί να είναι πρόβλημα. Η νυκτερινή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους: Τι είναι ο HPV; Ο HPV (Human Pappiloma Virus) είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις στον άνθρωπο. Ο HPV είναι ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Τι πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαµψία Η προεκλαµψία είναι πολύ πιο συνήθης από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Στην πραγµατικότητα είναι η συνηθέστερη σοβαρή επιπλοκή της κύησης. Η προεκλαµψία

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της μελέτης; Γιατί απαιτήθηκε η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI

Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της μελέτης; Γιατί απαιτήθηκε η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI Αυτή είναι μια σύνοψη κλινικής μελέτης σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, η οποία είναι ένας σπάνιος τύπος νόσου των πνευμόνων. Έχει συνταχθεί για τον γενικό αναγνώστη και χρησιμοποιεί γλώσσα που

Διαβάστε περισσότερα

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι:

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι: ΟΥΡΗΤΗΡΙΚΑ STENTS ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στους ασθενείς που έχουν ή πιθανόν να έχουν απόφραξη του νεφρού, τοποθετείται ένας εσωτερικός σωλήνας παροχέτευσης, ο οποίος ονομάζεται stent, στον ουρητήρα που είναι το σωληνάκι

Διαβάστε περισσότερα

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού.

All4baby center. Επιθυμία μου είναι να έχω μια καλή συνεργασία με όλο το υπεύθυνο προσωπικό και μια καλή εμπειρία τοκετού. Όνομα Πιθανή ημερομηνία τοκετού Όνομα συντρόφου ή συνοδού Όνομα μαιευτήρα γυναικολόγου Όνομα μαίας Σημείωση Το πλάνο τοκετού αποτελεί μία περίληψη των επιθυμιών μου κατά την διάρκεια παραμονής μου στο

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Ιστοπαθολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού.

Έκθεση Ιστοπαθολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού. Ο οδηγός σας αναφορικά µε την Έκθεση Ιστοπαθολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού. Κάθε φορά που αφαιρείται ιστός από το σώµα µας για να ελεγχθεί ως προς την ύπαρξη καρκίνου, συντάσσεται µια έκθεση η οποία

Διαβάστε περισσότερα

«SCREENING ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ»

«SCREENING ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» Πληροφορίες σχετικά με το «SCREENING ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑΣ» Πρόγραμμα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού για γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών 1 ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ Η ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ; Αν είστε μεταξύ 50 και

Διαβάστε περισσότερα

Breaking. Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας

Breaking. Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας Breaking Β Προπαιδευτική Παθολογική Νικολαΐδου Βαρβάρα Ειδικευόμενη Παθολογίας Πώς θα την προσεγγίσετε; Γυναίκα 57 ετών πρόσφατα υποβλήθηκε σε κολονοσκόπηση. Κατά την εξέταση βρέθηκε μάζα μεγέθους 2cm

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Πρότυπα περίθαλψης (ΠΠ) για ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα Μετάφρασ η σε: Ολοκληρώθ ηκε από: Email: ΠΠ 1 Οι άνθρωποι με συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) θα πρέπει να έχουν έγκαιρη πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς

Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Διαλογή CPE Πληροφορίες για τους ασθενείς Αν έχετε οποιεσδήποτε απορίες σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στο φυλλάδιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τις συζητήσετε με κάποιο μέλος της νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Σε τι αναφέρεται αυτή η μελέτη; Γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI

Σε τι αναφέρεται αυτή η μελέτη; Γιατί ήταν απαραίτητη αυτή η μελέτη; Ποια φάρμακα μελετήθηκαν; BI Αυτή είναι μια περίληψη κλινικής μελέτης σε ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, ένας σπάνιος τύπος πνευμονικής νόσου. Έχει συνταχθεί για τον γενικό αναγνώστη και χρησιμοποιεί γλώσσα που είναι εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μευτήρας - Γυναικολόγος Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη γυναικολογική πάθηση που λέγεται "ενδομητρίωση". Έχει δύσκολο όνομα, άγνωστη προέλευση, ποικιλία στη εμφάνιση και τη

Διαβάστε περισσότερα

Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI)

Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) Patient Information Sheet (Greek) - Πληροφοριακό Φύλλο Ασθενών MRI - Magnetic Resonance Imaging Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) 1. Τι είναι η Μαγνητική Τοµογραφία; Η Μαγνητική Τοµογραφία (MRI) είναι µια προηγµένη

Διαβάστε περισσότερα

9MYΘΟΙ 1ΑΛΗΘΕΙΑ. για τον καρκίνο του μαστού

9MYΘΟΙ 1ΑΛΗΘΕΙΑ. για τον καρκίνο του μαστού & 9MYΘΟΙ 1ΑΛΗΘΕΙΑ για τον καρκίνο του μαστού ΓΥΝΑΙΚΑ και έχω πάθος για ζωή 01 Η επιστήμη έχει κάνει άλματα στον καρκίνο του μαστού με αποτέλεσμα να έχουμε ουσιαστικά κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στη συγκεκριμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΤΣΕΠΗΣ. European Society of Human Reproduction and Embryology

ΟΔΗΓΟΣ ΤΣΕΠΗΣ. European Society of Human Reproduction and Embryology European Society of Human Reproduction and Embryology ΟΔΗΓΟΣ ΤΣΕΠΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις :

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις : Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις : Οι όρχεις αποτελούν κομμάτι του αναπαραγωγικού συστήματος (παραγωγή σπερματοζωάριων) του άνδρα αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα