Παραμυθούπολη. Καλώς ήλθατε στον κόσμο του παραμυθιού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παραμυθούπολη. Καλώς ήλθατε στον κόσμο του παραμυθιού"

Transcript

1 Παραμυθούπολη Καλώς ήλθατε στον κόσμο του παραμυθιού «Παραμύθι μύθι μύθι το κουκί και το ρεβίθι, εμαλώνανε στη βρύση, και περνάει η φακή, και τα βάζει φυλακή, μα η φάβα της φωνάζει, φακή βγάλτα, δεν πειράζει».

2 Η Μικρή μας Φάτνη Στο καλό μου το χωρίο εύγε θέλω να του πω. Γιατί ξέρετε το αγαπώ. Επειδή είναι πάντα ζωντανό και πρόθυμο για το καλό. Η πλατεία του τριγωνάτη με τα μαγαζιά σε κάθε άκρη. Πάντα τρέχει η χαρά εκεί για να τα καμαρώσει όλα απ την αρχή. Νάτος ο ζαχαροπλάστης. Πω, πω, τι γλυκά στα ράφια του, καρυδόπιτα σιγοψημένη και από πάνω με κρέμα πασαλειμμένη, καραμέλες, γλειφιτζούρια, λογιών, λογιών ζαχαρωτά και κάθε Κυριακή λουκουμάδες φουσκωτοί μες στο μέλι βουτηγμένοι, τις λαχταράει η καρδιά σου και ξετρελαίνετε η κοιλιά σου.

3 Ο ζαχαροπλάστης ο κυρ-γλυκούλης σκεφτόταν, κάθε μέρα τι καλύτερο να φτιάξει που να αρέσει στα παιδιά, να τα κάνει χαρωπά μα και τους μεγάλους να γλυκάνει, γιατί με τα γλυκά του τις χαρές ήθελε να τους φέρνει και τις πίκρες του να ξεχνά όποιος στο μαγαζί του θα πατά. Τι χαρά με τα γλυκά τις πίκρες να πολεμά. Κάθε τόσο τον άκουγες να λέγει.

4 Ο παπάς με τις ευχές και εγώ με τις λιχουδιές. και ξεκαρδιζότανε στα γέλια. Έπρεπε να σασταν και εσείς εκεί από μια μεριά για να βλέπετε και να γελάτε και στον ύπνο σας να τον θυμάστε. Πιο εκεί έστεκαν με τα σειρά τα μαγαζιά, του χασάπη του Λάμπω, του μπακάλη του Φακή, του μπαλωματή του Σακουλή, του παπουτσή του Καρφιά, της μοδίστρας της Φρόσως.

5 Η πλατεία του χωριού έμοιαζε με ήλιο. Στο κέντρο του ηλιόδισκου έπαιζαν παιχνίδια τα παιδιά. Από το μέσον του ηλιόδισκου ξεκινούσαν οι δρόμοι, ήταν σαν ηλιαχτίδες και από του αρχιτέκτονα το χέρι, της φύσης ήταν σχεδιασμένοι

6 Τα σπίτια μετρημένα και ζυγισμένα σε κάθε ηλιαχτίδα, έμοιαζαν σαν άνθρωποι με μάτια, αυτιά και όμορφη λαλιά. Σαν ζύγωνες εκεί καθόσουν και χάζευες για ώρα και εσύ αρκετή. Στην πιο ωραία θέση της πλατείας, αγέρωχο και καμαρωτό το βιβλιοπωλείο το ξεχωριστό, στο υπόγειο θαρρώ είχε τυπογραφείο καθαρό και στη ταμπέλα του μπροστά έφερε μια κουκουβάγια με γυαλιά. Εκεί μες στο χαρτί και το μελάνι έβλεπες όλη τη χάρη του μυαλού και το γέλιο του παιδιού.

7 Να μην ξεχάσω να σας πω και τούτο. Ο κυρ-γουτεμβέργιος ο βιβλιοπώλης έκανε διαγωνισμούς και βραβεία έδινε στα παιδιά. Όποιος έγραφε την καλύτερη έκθεση στο σχολείο, έπαιρνε σαν έπαθλο τους «Μύθους του Αισώπου». Ποιος έλυνε πρώτος τις ασκήσεις στην αριθμητική έπαιρνε για βραβείο αριθμητάριο και μαζί ένα σημειωματάριο, μια μπλε και κόκκινη γραφίδα. Και άλλα τέτοια που να σας τα λέω. Σκεφτείτε τι χαλασμός γινόταν στο βιβλιοπωλείο.

8 Μέχρι και θεατρικά έφτιαχναν, με τη δασκάλα και τον ψάλτη της εκκλησιάς, να μαθαίνουν στα παιδιά τις μουτσουνιές και τις φωνές να αλλάζουν. Όλα ήταν στο χωριό με το χάρακα παρακαλώ ισιωμένα και με το δίκιο καμωμένα. Το παράπονο δεν το ήθελε κανείς μήτε ζημιές και ζαβολιές. Τους φουριούζους το χωριό τους κοιτούσε με μια ματιά και σούζα εκείνοι για τα καλά. Τα σπίτια μοιρασμένα σε κάθε δρόμο με τη δική του χάρη το καθένα.

9 Εκεί το σπίτι του παπά, στο άλλο πιο εδώ, είναι του γιατρού, πιο εκεί του δάσκαλου, παρ εκεί του τεχνίτη του τηλεφωνητή, να σ εκείνη τη μεριά του μηχανικού, σύνορο με του ταχυδρομικού. Πιο πάνω - πιο κάτω του κτίστη, του ξυλουργού, του σιδερά, του σαμαρά, του γανωτή και απόμακρα του πεταλωτή. Όλα μαζί τα σπίτια δίνουν τα χέρια και το χωριό πάει στα αστέρια.

10 Έψαχναν να βρουν το φως που λάμπει. Δεν το είχαν δει ποτέ, δεν ήξεραν τι είναι τούτο. Μόνο το φανταζόντουσαν θαρρώ. Η ζωή στο χωριό δεν τους κρατούσε πια. Μάθαιναν από τους γυρολόγους τα νέα και ξεσηκώνονταν να φύγουν. Ονειρευόντουσαν καλύτερη ζωή με διασκεδάσεις και ξενοιασιά με άυλες αξίες. Ρωτούσαν ο ένας τον άλλο, αυτό είναι το φως που λάμπει; Ήθελαν να αφεντεύσουν τον κόσμο. Η λέξη αφέντης τους τραβούσε σαν μαγνήτης.

11 Έγινε σκοπός της ζωής τους. Όλοι βέβαια δεν ήταν το ίδιο. Καθένας είχε το ντορό του. Μερικοί σκεφτόντουσαν να τρέξουν ακόμα πιο μπροστά. Ήθελαν να διακριθούν στις επιστήμες, να φέρουν την τάξη του χωριού στις κλειστές και φοβισμένες πόλεις. Σιγά σιγά άρχισαν τα μυαλά τους να παίρνουν αέρα και να δυσανασχετούν με τον περίγυρό τους. Νόμιζαν ότι τους έφταιγε το χωριό και το εγκατέλειπαν μέρα με τη μέρα. Έψαχναν να βρουν το φως που λάμπει σαν μαγεμένοι. Νόμιζαν ότι θα είναι το νέο τους βραβείο στη ζωή. Η κυρ-βασίλαινα σταυροκοπιόταν και έλεγε τι καημός έπεσε στην πόρτα μας. Κάθε τόσο αποχαιρετισμός.

12 Ο παπάς του χωριού αγνάντευε από τον Προφήτη-Ηλία, την εκκλησιά. Έβλεπε τους νέους να πορεύονται και τους κατευόδωνε. Κουνούσε το χέρι και φώναζε από μακριά, καλή τύχη παιδιά μου. Όποτε κάποιος νέος πήγαινε για την ξενιτιά, τα σπουργιτάκια έτρεχαν στην κεραμοσκεπή του ξενιτεμένου σπιτιού και κρατούσαν συντροφιά στους γονείς του, που έκλαιγαν κρυφά και σιγανά για να μην ακουστεί η πονεμένη τους φωνή. Έφευγαν οι νέοι και μαζί τους έπαιρναν την ευχή τη γονική και το ράντισμα στη ψυχή.

13 Άδειασε το χωριό και στις πόλεις τα παιδιά πάντα άσβεστο το πρώτο φως, το πρώτο ξημέρωμα και το σπίτι στο χωριό και εκείνο ανοικτό να τους περιμένει σαν φυλαχτό. Αχ, προσπέρασαν κοιτάζοντας αλλού, δεν είδαν τη μικρή τους Φάτνη, όμως δυο χιλιάδες χρόνια πριν, μάγοι κοίταξαν ψηλά για να δουν το Φως που Λάμπει. Τότε είδαν αστέρι φωτεινό και με αυτό οδηγό έφτασαν στη σπηλιά της Βηθλεέμ.

14 Μέσα στα σπάργανα ζεστός, ο Χριστούλης ο καλός και ψηλά στον ουρανό ως άγρυπνος φρουρός το αστέρι της ζωής, που λαχταρούσαν τα παιδιά και ξενιτεύονταν μακριά.

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ»

«Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής «Ο ΜΩΒΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΩΜΙΚΑ ΧΕΡΑΚΙΑ» Μια ιστορία για

Διαβάστε περισσότερα

e-mail: seo@seo.gr http://www.seo.gr

e-mail: seo@seo.gr http://www.seo.gr ΤΟ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΜΑΣ Τραγούδι, αγάπη, δουλειά, προσφορά, Στους γύρω σκορπάµε µας λένε Πουλιά Έλα κι εσύ µαζί µ εµάς στη συντροφιά της Ξενοιασιάς Προχώρα µπρος, κοίτα µπροστά και η ζωή Χαµογελά Τριγύρω η Φύση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia

Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ. Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Η ΜΙΚΡΗ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ Lene Mayer - Skumanz / Salvatore Sciascia Πριν πολλά, πολλά χρόνια, τότε που ζώα και άνθρωποι είχαν την ίδια γλώσσα, κατοικούσε στο δάσος πίσω από τα «βουνά των ονείρων» μια μικρή κουκουβάγια.

Διαβάστε περισσότερα

Σωκράτης Μαντζουράνης

Σωκράτης Μαντζουράνης Σωκράτης Μαντζουράνης Τούτο το παραμύθι δεν είναι παρά μια ευχή και μια ελπίδα. Μια ευχή του παππού, μιας γενιάς που φεύγει, στο εγγόνι του, σε μια γενιά που τώρα έρχεται στη ζωή, να παλέψει να φτιάξει

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau

LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau 1 Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau Εμπρός, εμπρός, εμπρός.. Μα όχι κυρία μου, είμαστε πολλοί στη γραμμή, κλείστε... Εμπρός... Εμπρός... Κλείστε εσείς... Εμπρός... Μα όχι, δεν είναι του γιατρού

Διαβάστε περισσότερα

ΠAΠAΓIANNH: ΩΣ ΔIA MAΓEIAΣ

ΠAΠAΓIANNH: ΩΣ ΔIA MAΓEIAΣ ΠAΠAΓIANNH: ΩΣ ΔIA MAΓEIAΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Το εμπριμέ σπίτι ΠIΣΩ AΠO MIA ΓAZIA στο κέντρο της πόλης έχει ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια μια μονοκατοικία που όλοι στη γειτονιά φωνάζουν εμπριμέ, γιατί είναι το

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε

τον φρόντιζε με προσοχή, αλλά, όταν ήρθε η γυναίκα του στο σπίτι, άφησε την ίδια να αναλάβει τη διαμόρφωσή του. Σύντομα, ο κήπος γέμισε ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο Γιώργης σηκώθηκε αξημέρωτα. Μια ανησυχία τον βάραινε όλο το βράδυ και στριφογύριζε στο κρεβάτι του. Κατά τις πέντε το πρωί αναστέναξε βαριά, δεν είχε νόημα να προσπαθεί να κοιμηθεί πλέον.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ίσως ναι... ίσως όχι...

ίσως ναι... ίσως όχι... ίσως ναι... ίσως όχι... ΜΑΙΡΗ Μαίρη ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ Λακουμέντα ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος ΕΚ ΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Ίσως ναι... Ίσως όχι Συγγραφέας Μαίρη Λακουμέντα Σειρα Ελληνική λογοτεχνία [1358]1111/24 Φωτο εξωφυλλου

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-501-150-5 ΒΟΗΘ. ΚΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ

ISBN 978-960-501-150-5 ΒΟΗΘ. ΚΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ 1582_011KP_PETROS_Layout 1 25/05/2011 11:44 π.μ. Page 1 27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του

Διαβάστε περισσότερα

Από τις παρακάτω σελίδες του βιβλίου σου λείπουν κάποια γράμματα. Προσπάθησε να τα βρεις και να τα συμπληρώσεις.

Από τις παρακάτω σελίδες του βιβλίου σου λείπουν κάποια γράμματα. Προσπάθησε να τα βρεις και να τα συμπληρώσεις. 1D TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 1:05 μ.μ. Page 1 Από τις παρακάτω σελίδες του βιβλίου σου λείπουν κάποια γράμματα. Προσπάθησε να τα βρεις και να τα συμπληρώσεις. Γεια σου! Είμαι το βιβλί

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

πατέρας του Πάτρικ, πως πάντα, τον άφηνε στη γέφυρα

πατέρας του Πάτρικ, πως πάντα, τον άφηνε στη γέφυρα Ο Φιλαράκος µεγάλωσε γρήγορα. εν ήταν πια ένα χαριτωµένο αδέξιο κουταβάκι, αλλά ένα πλάσµα µε ασυνήθιστη οµορφιά, χάρη και δ ναµη, που το γνώριζαν και το αγαπο σαν λοι στο πάρκο. Μέσα σ ένα χρ νο είχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ Κατάθεση ψυχής ΚΕΡΚΥΡΑ 2010 !} αφιερωμένο σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του!} !} εξαιρετικά αφιερωμένο στα παιδιά και τα εγγόνια μου!} ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Βρήκα κι έσπειρα την ποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Το τραγούδι του Κλάδου Μ.Ο. Ξεκινώ για την ζωή κι ο ήλιος μου φωτίζει μια καινούργια χαραυγή για μένα τώρα αρχίζει. Πίστη έχω στη ζωή με ιδανικά πλασμένη και βαθειά μεσ στην

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ»

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» (ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ) 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο ζει εγκλεισμένος, στον κόσμο των βιβλίων και της σιωπής, για τριάντα χρόνια, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ

«Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ «Προχώρα ως εκεί που φτάνει το βλέμμα σου. Κι όταν πια φτάσεις, θα μπορείς από εκεί να δεις ακόμα πιο μακριά» Τόμας Καρλάιλ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ο σιωπηλός οδηγός μου προχωρούσε βιαστικά μπροστά μου, σαν να δυσφορούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ

ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ τα μάτια του, βρισκόταν εκεί, στο ίδιο σημείο που είχε ξαπλώσει την ώρα του μεγάλου χαμού. Μόνος, έρημος, πληγωμένος κι αβοήθητος. Ο Άγγελος πουθενά. «Θα έρθουν να με πάρουν» σκέφτηκε.

Διαβάστε περισσότερα

για τη Γ & Δ τάξη του Δηµοτικού των Σωτήρη Τερζίδη Θεόδωρο Λιούλιο

για τη Γ & Δ τάξη του Δηµοτικού των Σωτήρη Τερζίδη Θεόδωρο Λιούλιο για τη Γ & Δ τάξη του Δηµοτικού των Σωτήρη Τερζίδη & Θεόδωρο Λιούλιο 1 Περιεχόµενα Φθόγγοι Γράµµατα Δίψηφα Φωνήεντα Δίψηφα Σύµφωνα Λέξεις Συλλαβές Προτάσεις Έκθλιψη και Αφαίρεση Διατήρηση του (ν) Συλλαβισµός

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν ΝΟΕΒΡΙΟΣ 2007 Τεύχος 11 Η Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν τσι ξεκινάνε οι ιστορίες µας στο τεύχος αυτό και γεµάτες φαντασία µας οδηγούν σε µέρη µαγικά. Έ ιαφορετικοί χαρακτήρες αναδύονται και

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων.

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έχει όρια Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αρχίζοντας θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης που μου δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά

Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα. ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Συνέντευξη με τον κύριο Κανιτάκη Γιώργο 9-9-98 στην Ιεράπετρα ΠΡΩΤΗ ΚΑΣΕΤΑ. Α. Πλευρά Κύριε Γιώργο, γεννηθήκατε στο Καβούσι στην Ιεράπετρα; Ναι. Εκεί στο χωριό σας, μάλλον στην οικογένειά σας, υπήρχανε

Διαβάστε περισσότερα