Σχέδιο και Αισθητική Προσώπου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχέδιο και Αισθητική Προσώπου"

Transcript

1 Ακαδημαϊκό έτος : Β' Εξάμηνο Σχέδιο και Αισθητική Προσώπου Διδάσκουσα: Γεωργία Γεωργανοπούλου Εικαστική σύμβουλος: Εύα Κολιοπάντου Εικόνα εξωφύλλου: Μαρία Δαραβέλα

2 Κατανόηση βασικών αρχών σχεδίου Βασική Αισθητική Προσώπου Μέθοδοι επιλογής σκελετών Αντιμετώπιση προβλημάτων Εκπαίδευση σε αισθητικές και επιστημονικές επιλογές σκελετών Ψυχολογία και κατανόηση επιλογών πελάτη

3 Κατανόηση βασικών αρχών σχεδίου Ο 20ος αιώνας πειραματίστηκε με την αναπαραστατική τέχνη κι έκανε το βήμα να αποσπάσει τη ζωγραφική από την υποχρέωση που είχε να αναπαριστά πιστά το φυσικό κόσμο. Η πιστότητα της αναπαράστασης άλλωστε είχε ήδη κλονιστεί από την εμφάνιση της φωτογραφίας Τις πρώτες μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση έκανε ο Wassily Kandinsky ( ) Επηρεασμένος από τη μουσική θέλησε να ελευθερώσει την εικαστική μορφή από κάθε αναπαραστατικό στοιχείο. Ο μουσικός ήχος έχει άμεση απήχηση στην ψυχή γιατί ο άνθρωπος έχει εντός του τη μουσική. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βασικά οπτικά στοιχεία κάθε εικαστικής παράστασης αποτελούν το εικαστικό αλφάβητο: το Σημείο η Γραμμή το Σχήμα η Διεύθυνση το Χρώμα ο Τόνος η Υφή Τα βασικά στοιχεία της εικόνας ειναι τα πρώτα εργαλεία για την ανάγνωση της εικαστικής γλώσσας. Αυτά είναι τα βοηθητικά στοιχεία κάθε ζωγραφικής παράστασης στην απλούστερή της μορφή.

4 I. Το Σημείο.. Το Σημείο είναι το μικρότερο στοιχείο, το ελάχιστο πάνω στην επιφάνεια. Μεγάλο ή μικρό είναι ένας απλός ήχος, είναι ένας ψλιθυρος είναι ένας κρότος. Μπορεί να είναι η κηλίδα που σχηματίζει ένα υγρό πέφτοντας στο πάτωμα, ένα σημάδι που χαράσσεται πάνω στο χαρτί, ένα βοτσαλάκι στην άμμο, ένα αστέρι στον ουρανό. Όταν είναι ΜΕΓΑΛΟ μοιάζει να πλησιάζει. Όταν είναι μικρό απομακρύνεται. Αν μπεί ψηλά στο χαρτί γίνεται ελαφρύ. Αν μπεί χαμηλά, βαρύ. Αν μπει αριστερά γίνεται αρχή, στα δεξιά γίνεται τέλος. Σημεία με κάποια τάξη, δημιουργούν ρυθμό. Σημεία με διαφορετική μορφή μοιάζουν με διαφορετικούς ήχους. II. Η Γραμμή Γραμμή δημιουργείται από το ίχνος που αφήνει πάνω στο χαρτί το σημείο που κινείται. Η Γραμμή δεν είναι στατική, εχει δυναμισμό και ελευθερία. Η ευθεία δεν αλλάζει πορεία, είναι η γραμμή του πολιτισμού μας, της κατασκευής, του ορθολογισμού, της τάξης (βλέπε πολυκατοικίες, έπιπλα, φωτεινές επιγραφές αλλά και σιδηροδρομικές γραμμές).

5 Η οριζόντια είναι γαλήνια, είναι η γραμμή του ορίζοντα, του ανθρώπου που κοιμάται. Ακολουθεί τη φυσική κίνηση του ματιού μας. Η κάθετη είναι ενεργητική, δυναμική, αυστηρή, είναι η όρθια στάση του ανθρώπου. Η διαγώνια μεταδίδει μεγαλύτερη συγκίνηση και διέγερση. Είναι ασταθής, παλεύει με τη βαρύτητα. Η τεθλασμένη μεταδίδει οξύτητα έντασης καθώς δείχνει δυνάμεις να εναλλάσσονται.

6 Η καμπύλη είναι τρυφερή, φλύαρη, νωχελική, πληθωρική, χορεύει, έχει ρυθμό, χαλαρώνει ή έχει ένταση. Η καμπύλη είναι το αντίθετο της ευθείας, έχει κίνηση, ελευθερία, ανεμελιά, δυναμισμό. Είναι η γραμμή της ζωής με άπειρη δυνατότητα και ποικιλία. Μια γραμμή μόνη της στο χώρο είναι σιωπηλή, μοναχική. Δύο γραμμές, έχουν διάλογο. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία των γραμμών τόσο μεγαλύτερο το ενδιαφέρον της σύνθεσης.

7 Άλλες πιο σύνθετες γραμμές: Η ατέρμονη Η σπειροειδής III. Το Σχήμα Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχημάτων: Σχήμα είναι το περίγραμμα της πορείας της γραμμής από το σημείο εκκίνησης μέχρι να επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Τα απλούστερα σχήματα είναι το τρίγωνο, το τετράγωνο και ο κύκλος. = Σύγκρουση, κίνηση, κατεύθυνση κίτρινο. = Σταθερότητα αλλά και πλήξη κόκκινο. = Συγκέντρωση, τρυφερότητα, μητρότητα, ψυχικός κόσμος μπλε.

8 IV. Η Διεύθυνση Διαγώνια = δύναμη και ένταση Κάθετη = σιγουριά και ασφάλεια Περιστροφική = επιστροφή, οικειότητα, ζεστασιά V. Το Χρώμα Συμβολικά μηνύματα χρωμάτων ΘΟΡΥΒΟΣ όταν ζωηρά βασικά χρώματα αντιπαρατίθενται δημιουργούν θόρυβο και ταραχή. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ όταν τα μωβ και τα μπλε επικρατούν, δημιουργείται μια ατμόσφαιρα μυστηρίου. ΨΥΧΡΟΤΗΤΑ ανοιχτά χρώματα από την ψυχρή ζώνη του χρωματικού κύκλου δημιουργούν την εντύπωση ψυχρής απαλότητας. ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ κίτρινα και κιτρινοπορτοκαλιά συνδεόνται πάντα με τη φωτεινότητα και τη θερμότητα VI. Ο Τόνος Ο τόνος μπορεί να είναι: δραματικός ή ήρεμος Ρητορικός ή υποβλητικός Να μειώνει ή να αυξάνει την ένταση VII. H Ματιέρα ή Υφή Απαλή ή άγρια Σκληρή μαλακή Τραχεία λεία Γυαλιστερή μάτ

9 Ματιέρα είναι η υφή των υλικών. Αναγνωρίζεται με την όραση αλλά είναι κυρίως απτική ποιότητα των πραγμάτων γύρω μας. Το γυαλί, το ξύλο, το δέρμα έχουν διαφορετική υφή που την αντιλαμβανόμαστε ακόμα κι αν δεν αγγίζουμε το αντίκειμενο. Στην εικαστική γλώσσα ματιέρα είναι το παιχνίδι με τα χρώματα, τα διάφορα υλικά, τις τεχνικές που έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός απρόσμενου αισθητικού αποτελέσματος. Είναι κάθε αυθόρμητη και χωρίς συγκεκριμένο σκοπό εικαστική απόπειρα που οδηγείται από μια ενστικτώδη χειρονομία. Πολύ ενδιαφέρουσες ματιέρες μπορεί να πετύχει κανείς φυσώντας χρώμα πάνω στο χαρτί. Τυπώνοντας σε γυαλιστερό χαρτί μια επιφάνεια με νωπά χρώματα, στάζοντας κερί, κολλώντας διάφορα υλικά, άμμο, ζάχαρη, χρυσόσκονη, υφάσματα, τσόφλια κλπ. VIII. Η σύνθεση Όταν όλα τα μορφικά στοιχεία συζευχθούν έχουμε τη σύνθεση της. Σύνθεση είναι η αλληλεξάρτηση των στοιχείων. Τα στοιχεία της εικαστικής γλώσσας όπως οι νότες στη μουσική ή οι λέξεις στη λογοτεχνία είναι το αλφάβητο για τη δημιουργία της Σύνθεσης (δηλαδή ενός έργου τέχνης). Μια σύνθεση μπορεί να είναι απλή ή πολύπλοκη, ισόρροπη ή έκκεντρη. Το στοιχείο που προβάλλει πιο δυνατά σε μια σύνθεση είναι ο φορέας του θέματος, το πρωταγωνιστικό στοιχείο ή κέντρο της σύνθεσης. Ένα οπτικό μονοπάτι μας οδηγεί σε αυτό, αλλιώς το μάτι πηδάει. Αν βρίσκεται στο κέντρο της σύνθεσης το αποτέλεσμα θα είναι πληκτικό, αν βρίσκεται σε έκκεντρο σημείο το αποτέλεσμα θα έχει δυναμισμό και ενδιαφέρον. Σε μια σύνθεση προσέχουμε την κατανομή των βαρών, την επανάληψη, την ποικιλία, τις αντιπαραθέσεις των μικρών και των μεγάλων σχημάτων. Τελικά σύνθεση είναι η σωστή κατά την κρίση του καλλιτέχνη τοποθέτηση των μορφολογικών του στοιχείων στο χαρτί ή στο χώρο. Δεν υπάρχει συνταγή για τη σωστή σύνθεση.

10 Βασική Αισθητική Προσώπου Το σχήμα των περισσοτέρων προσώπων είναι ένας συνδυασμός σχημάτων και γωνιών. Υπάρχουν επτά βασικά σχήματα προσώπου: στρογγυλό, οβάλ, παραλληλόγραμμο, τριγωνικό με βάση κάτω και άνω, ρομβοειδές και τετράγωνο. Στρογγυλό Ένα στρογγυλό πρόσωπο έχει καμπύλες γραμμές με ίσες αναλογίες πλάτους και μήκους, χωρίς γωνίες. Οβάλ Το οβάλ θεωρείται το ιδανικό πρόσωπο γιατί έχει ισορροπημένες αναλογίες Παραλληλόγραμμο Ένα παραλληλόγραμμο πρόσωπο έχει μεγαλύτερο μήκος από ότι πλάτος και συνήθως μακριά μύτη. Τριγωνικό με βάση κάτω Το πρόσωπο αυτό έχει στενό μέτωπο και φαρδαίνει στα μάγουλα και το σαγόνι.

11 Τριγωνικό με βάση άνω Το πρόσωπο αυτό έχει πολύ φαρδύ μέτωπο και γενικά είναι μεγαλύτερο προς τα πάνω και μικρότερο προς τα κάτω. Ρομβοειδές Τα πρόσωπα αυτά είναι στενά στο ύψος των ματιών και το σαγόνι και έχουν έντονα ζυγωματικά. Τετράγωνο Το πρόσωπο αυτό έχει έντονο σαγόνι και φαρδύ μέτωπο, ενώ το πλάτος και το μήκος έχουν τις ίδιες αναλογίες

12 Χρωματική ανάλυση Όλοι οι άνθρωποι έχουν ψυχρά (με βάση το μπλε) ή θερμά (με βάση το κίτρινο) χρώματα. Σε όλους τους ανθρώπους πηγαίνουν τα χρώματα της βάσης τους. Το χρώμα το σκελετού θα πρέπει να ταιριάζει με χρώματα του κάθε ανθρώπου Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του χρώματος του σκελετού είναι το χρώμα του δέρματος, των ματιών και των μαλλιών. Χρώμα δέρματος Η απόχρωση του δέρματος είναι το βασικό στοιχείο για τον καθορισμό του χρώματος. Όλες οι επιδερμίδες ανήκουν στις δύο βασικές κατηγορίες βάσης μπλε (ψυχρό) ή κίτρινο (θερμό). Χρώμα ματιών Το χρώμα των ματιών είναι συνήθως δευτερεύον στην επιλογή χρώματος εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας που παρουσιάζεται. Χρώμα μαλλιών Το χρώμα των μαλλιών χαρακτηρίζεται και αυτό θερμό ή ψυχρό. Το ξανθό, το μαύρο, το άσπρο θεωρούνται ψυχρά. Το καστανόξανθο, το καστανό, το κόκκινο θεωρούνται θερμά.

13 Μέθοδοι επιλογής σκελετών Τρία βασικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν στην επιλογή σκελετού για το κάθε σχήμα προσώπου: 1. Τα γυαλιά θα πρέπει να συμπληρώνουν το καλύτερο χαρακτηριστικό του προσώπου (π.χ. Ένας μπλε σκελετός για να ταιριάζει με γαλάζια μάτια). 2. Το σχήμα του σκελετού θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με το σχήμα του προσώπου. 3. Το μέγεθος του σκελετού θα πρέπει να είναι ανάλογο του μεγέθους του προσώπου. Ακολουθεί μια αντιστοιχία προτεινομένων σχημάτων σκελετών για το κάθε σχήμα προσώπου. Στρογγυλό Ένα στρογγυλό πρόσωπο έχει καμπύλες και το πλάτος και το μήκος είναι ανάλογα χωρι γωνίες. Για να φανεί ένα στρογγυλό πρόσωπο λεπτότερο και μακρύτερο, προτείνονται στενοί παραλληλόγραμοι σκελετοί, διάφανη μύτη για να αυξηθεί η απόσταση μεταξύ των ματιών και σκελτεοί που έχουν μεγαλύτερο πλάτος απο ότι βάθος. Οβάλ Το οβάλ πρόσωπο θεωρείται το ιδανικό πρόσωπο εξαιτίας των ισορροπημένων αναλογίων του. Για να διατηρηθεί αυτή την ισορροπία, προτείνονται σκελετοί που έχουν αντίστοιχο πλάτος με το φαρδύτερο σημείο του προσώπου ή σκελετοί σε σχήμα καρυδιού που δεν έχουν ούτε μεγάλο βάθος ούτε μεγάλο πλάτος. Παραλληλόγραμμο Ένα παραλληλόγραμμο πρόσωπο έχει μεγαλύτερο μήκος από ότι πλάτος και έχει συνήθως μακριά μύτη. Για να φανεί ένα παραλληλόγραμμο πρόσωπο μικρότερο και πιο ισορροπημένο, προτείνονται σκελετοί που έχουν μεγαλύτερο βάθος από ότι πλάτος, έντονους βραχίονες και χαμηλή γέφυρα για να φαίνεται η μύτη μικρότερη. Τριγωνικό με Βάση κάτω Το πρόσωπο αυτό έχει στενό μέτωπο και φαρδαίνει στα ζυγωματικά και το πηγούνι. Για να προστεθεί πλάτος και έμφαση στο στενό πάνω μέρος του προσώπου, προτείνονται σκελετοί με έντονα χρώματα και διακοσμητικά στο πάνω μέρος ή σκελετοί σε σχήμα πεταλούδας.

14 Τριγωνικό με Βάση πάνω Το πρόσωπο αυτό είναι πολύ φαρδύ στο άνω ένα τρίτο και πολύ στενό στο κάτω ένα τρίτο του προσώπου. Για να ελαχιστοποιηθεί το πλάτος στο πάνω μέρος του προσώπου, προτείνονται σκελετοί που είναι φαρδύτεροι στο κάτω μέρος τους, με ανοιχτά χρώματα και υλικά καθώς και griff (οι οποίοι έχουν ένα ελαφρύ και αέρινο αποτέλεσμα). Ρόμβος Τα πρόσωπα αυτά είναι στενά στο ύψος των ματιών και το σαγόνι ενώ έχουν φαρδιά και συχνά πολύ έντονα ζυγωματικά. Αυτό είναι το σπανιότερο σχήμα προσώπου. Για να τονιστούν τα μάτια και να μαλακώσουν τα ζυγωματικά, προτείνονται σκελετοί που έχουν έντονες λεπτομέρειες στο πάνω μέρος ή griff ή οβάλ και πεταλούδες. Τετράγωνο Το πρόσωπο αυτό έχει έντονο σαγόνι και φαρδύ μέτωπο, ενώ το πλάτος και το μήκος είναι ανάλογα. Για μαλακώσουν οι γραμμές ενός τετράγωνου προσώπου, προτείνονται στενοί οβάλ σκελετοί. Χρώματα σκελετών Αφού καθοριστεί αν το χρώμα της επιδερμίδας είναι ψυχρό ή θερμό, στη συνέχεια μπορεί να επιλεχθεί το χρώμα του σκελετού που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε πρόσωπο. Μερικά παραδείγματα χρωμάτων σκελετών για άτομα με θερμά χρώματα είναι: μπεζ, χακί, χρυσό, μπρούτζινο, ροδακινί, πορτοκαλί, κοραλί, κόκκινο, ζεστό μπλε και ανοιχτόχρωμη ταρταρούγα. Για τα άτομα με ψυχρά χρώματα οι καλύτερες αποχρώσεις σκελετών είναι: μαύρο, καφέ-ρόζ, μπλε-γκρι, μωβ, ροζ, μπλε και σκούρα ταρταρούγα.

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου.

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. Διακρίνουμε τα εξής σχήματα - Οβάλ - Οβάλ μακρύ - Ορθογωνικό - Στρογγυλό - Τετραγωνικό - Τριγωνικό - Εξαγωνικό - Τραπεζοειδές

Διαβάστε περισσότερα

Νίνα Κοταμανίδου. Μεσαίωνας και Αναγέννηση

Νίνα Κοταμανίδου. Μεσαίωνας και Αναγέννηση Νίνα Κοταμανίδου Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 1. Οι σημειώσεις αυτές βασίζονται στις παραδόσεις του μαθήματος Ελεύθερο Σχέδιο 1, στο Α εξάμηνο του τμήματος ΕΑΔΣΑ στο ΤΕΙ Σερρών. Μεσαίωνας και

Διαβάστε περισσότερα

Άλλος παράγοντας επίδρασης στην αντίληψη μας για το σχήμα που επηρρεάζεται και α πό την προηγούμενη εμπειρία μας είναι τι ανάλογη προσδοκία υπάρχει,.

Άλλος παράγοντας επίδρασης στην αντίληψη μας για το σχήμα που επηρρεάζεται και α πό την προηγούμενη εμπειρία μας είναι τι ανάλογη προσδοκία υπάρχει,. Οι παρακάτω σημειώσεις βασίζονται στο βιβλίο Τέχνη και Οπτική Αντίληψη, κεφάλαιο Σχήμα, σελ 57-112, του Rudolf Arnheim, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2005. Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση των βασικών εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

σχήμα 4γ Ωστόσο μόλις προσθέσουμε άλλους τέσσερις κύκλους (σαν ρόμβο) το τετράγωνο εξαφανίζεται από μία οκταγωνική ή και κυκλική διάταξη (σχήμα 6)

σχήμα 4γ Ωστόσο μόλις προσθέσουμε άλλους τέσσερις κύκλους (σαν ρόμβο) το τετράγωνο εξαφανίζεται από μία οκταγωνική ή και κυκλική διάταξη (σχήμα 6) Οι παρακάτω σημειώσεις βασίζονται στο βιβλίο Τέχνη και Οπτική Αντίληψη, κεφάλαιο Σχήμα, σελ 57-112, του Rudolf Arnheim, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2005. Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση των βασικών εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους.

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους. ΜΑΤΙΑ Γενικά Τα μάτια αποτελούν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτά δίνουν έκφραση και ζωντάνια. Πολλές φορές έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προθέσεις κάποιου άλλου από το βλέμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιογένεια και ποικιλία

Ομοιογένεια και ποικιλία Ομοιογένεια και ποικιλία Η κατανόηση και η μεταφορά της σωστής αναλογίας, που είναι βασική για ένα σωστό σχέδιο, δεν περιορίζεται στις διαστάσεις των αντικειμένων. Το ελεύθερο σχέδιο είναι μία εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Ραβάνης (επιμέλεια) Η μύηση των μικρών παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες. Εκπαιδευτικές και διδακτικές διαστάσεις

Κώστας Ραβάνης (επιμέλεια) Η μύηση των μικρών παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες. Εκπαιδευτικές και διδακτικές διαστάσεις Κώστας Ραβάνης (επιμέλεια) Η μύηση των μικρών παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες. Εκπαιδευτικές και διδακτικές διαστάσεις Πάτρα 2001 2 3 Περιεχόμενα Προλεγόμενα 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η μύηση των μικρών παιδιών στο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου

Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου 2011 Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Δήμητρα Αβραμούλη ΚAΡΔΙΤΣΑ 12/1/2011 2 Σχεδιαστικά Προγράμματα Επίπλου Η ΚΟΥΖΙΝΑ Η κουζίνα είναι ένας χώρος όπου προετοιμάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΕΓ ΔΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ 2011-2012 ΦΥΤΕΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΟΤΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Θερμές ευχαριστίες

Διαβάστε περισσότερα

«Θεωρητική και Πρακτική Προσέγγιση της Ένθετης Διακόσμησης με Ξυλόφυλλα (Μαρκετερί)»

«Θεωρητική και Πρακτική Προσέγγιση της Ένθετης Διακόσμησης με Ξυλόφυλλα (Μαρκετερί)» Πτυχιακή Εργασία «Θεωρητική και Πρακτική Προσέγγιση της Ένθετης Διακόσμησης με Ξυλόφυλλα (Μαρκετερί)» Σπουδάστριες: Ιωάννα Ρεμουντάκη Τατάρογλου Φωτεινή Επιβλέπων Καθηγητής: Μιχάλης Σκαρβέλης Καρδίτσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος «διακοσμητικές εφαρμογές» αφορά μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων που μας περιβάλλουν και που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσουμε ένα-ένα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώσεις ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ολοκληρωµένο Περιβάλλον Μετατροπής Εικόνας και Ζωγραφικής σε Ηχητικά Μοτίβα»

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ολοκληρωµένο Περιβάλλον Μετατροπής Εικόνας και Ζωγραφικής σε Ηχητικά Μοτίβα» ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ολοκληρωµένο Περιβάλλον Μετατροπής Εικόνας και Ζωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου Συγγραφή και συνεργασία: Γιώργος Κουτσίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του ΨΑΡΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΛΙΑΠΗ ΑΜ: 742 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου

Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου Housekeeping: το πιο σηµαντικό τµήµα του ξενοδοχείου Στεφανάκη Ελευθερία Μιχαήλ Αναστασία Σ..Ο. Τµήµα Τουριστικ ών Επιχ / σεων ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Βερνάρδου Ειρήνη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛ ΜΕΡΟΣ Ά... 1. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ..

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Άντα Καλογήρου 1 και Ντούσκα Ούρεμ-Κώτσου 2 ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Εισαγωγή Πήλινα δοχεία όλων των ειδών και μεγεθών, ψημένα στη φωτιά, σπάνια ολόκληρα, συνήθως σπασμένα σε χιλιάδες κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς»

«Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή Εργασία: «Οι μη λεκτικές επικοινωνιακές δεξιότητες των νοσηλευτών και η εφαρμογή τους στους ασθενείς» Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Ε. Παπαγιαννοπούλου Φοιτήτρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΦΟΡΕΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Εγχειρίδιο Τοπογραφίας Λευκωσία, Νοέμβριος 2005 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΕΦΟΡΟΥ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ 8 ΧΑΡΤΗΣ 16 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ... ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ... ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΜΑΝΤΖΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΘΩΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική Σώματος Ι. -Η μπλούζα μας πρέπει να είναι άνετη: ώστε να κινούμαστε εύκολα Φοράμε λίγα ρούχα, μια και το δωμάτιο είναι ζεστό.

Αισθητική Σώματος Ι. -Η μπλούζα μας πρέπει να είναι άνετη: ώστε να κινούμαστε εύκολα Φοράμε λίγα ρούχα, μια και το δωμάτιο είναι ζεστό. Υποχρεώσεις του Αισθητικού Πριν αρχίσουμε τη μάλαξη ελέγχουμε τα χέρια μας. * Πρέπει να είναι: - Kαθαρά -Zεστά -Tα νύχια κοντά. - Φροντίζουμε να έχουμε τα μαλλιά μας μαζεμένα, ώστε να μην πέφτουν στο πρόσωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΩΣ ΦΥΛΛΩΜΑ Σπουδή σέ Νερομπογιά

ΚΥΡΙΩΣ ΦΥΛΛΩΜΑ Σπουδή σέ Νερομπογιά ΚΥΡΙΩΣ ΦΥΛΛΩΜΑ Σπουδή σέ Νερομπογιά Το ΣΧΕΔΙΟ και η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ των ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ κείμενο καί εικονογράφηση ΑΝΤΡΙΑΝ ΧΙΛ μετάφραση ΤΖΕΝΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γ ΝΤΌΥΝΤΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. Copyright 1965 Blanford Press

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΜΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΤΗΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κ. ΜΠΕΛΙΔΗΣ ΓΚΙΟΥΖΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΛΕΝΔΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΝΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΛΕΪΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΕΡΡΕΣ 2012 Φυσικές αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...6 1. Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη

Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών Σωμάτων Στο Σύστημα Γη Σελήνη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής Το Περιορισμένο Πρόβλημα Των Τριών ωμάτων το ύστημα Γη ελήνη - - - - - - - - Διπλωματική Εργασία Αντωνιάδης Παναγιώτης Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;»

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;» ΤΣΙΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για κάποια καινούρια δραστηριότητα;» Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Με κρεβάτι τη Φύση! The natural sleep

Με κρεβάτι τη Φύση! The natural sleep Με κρεβάτι τη Φύση! The natural sleep Ο ύπνος είναι υγεία και απόλαυση. Οι μυημένοι στη φιλοσοφία της TAILORBED χαίρονται τον ύπνο τους. Το νιώθουν όταν ξυπνάνε. Το σώμα τους, το πνεύμα τους και η ψυχή

Διαβάστε περισσότερα