ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ"

Transcript

1 Εχω την τύχη, αλλά πάνω από όλα την τιµή, να είµαι γεννηµένος σε έναν από τους πιο ευλογηµένους τόπους της Κρήτης. Σε έναν τόπο που αναθράφηκα, που γαλουχήθηκα, που έκανα τα πρώτα µου βήµατα και είπα τις πρώτες µου λέξεις. Μεγαλώνοντας σ αυτόν τον τόπο συναναστράφηκα σπουδαίους ανθρώπους, ανθρώπους µε ήθος, µε αγνή καρδιά, αξιοπρέπεια και ήθος που πάλευαν να κρατήσουν τα ήθη και τα έθιµα αυτού του τόπου, περήφανοι για τα ένδοξα έργα των προγόνων τους. Δύσκολα ο ποιητής µπορεί να περιγράψει την απαράµιλλη οµορφιά που πλανιέται ανάµεσα στους ελαιώνες που καταλήγουν µέχρι την ακροθαλασσιά, την οµορφιά του σφυρίγµατος του αγέρα µέσα στα φαράγγια, το δέος µπροστά στο ηρωικό µοναστήρι του Αρκαδιού. Δύσκολα ο ζωγράφος θα µπορέσει να µεταφέρει στον καµβά του το γαλάζιο του ουρανού, το αντανάκλασµα του ήλιου στους τοίχους των βενετσιάνικων αρχοντικών, το γλαυκό της πεντακάθαρης απέραντης θάλασσας που απλώνεται γύρω µας, και τον γαλήνιο ουρανό του Αυγούστου µε την πανσέληνο του. Σας προσκαλώ να έρθετε και να γνωρίσετε από κοντά τον τόπο µας. Να γευτείτε τις οµορφιές του, την ιστορία του, το παραδοσιακό φαγητό του, το κρασί και την τσικουδιά του... Να αισθανθείτε τη φιλοξενία που θα σας δοθεί χωρίς ανταλλάγµατα. Καλώς ορίσατε στον Δήµο Αρκαδίου, στον τόπο µας... και να στε σίγουροι πως θα τον αγαπήσετε σαν το σπίτι σας! ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ Υπάρχουν στιγµές που γυρίζω το νου µου στο παρελθόν και αναπολώ τα περασµένα, τα όµορφα περασµένα Τις καντάδες στα καλντερίµια για τις όµορφες κοπέλες τα πανηγύρια να γιορτάζουν την χάρη των Αγίων µας τις βεγγέρες τα καλοκαιριάτικα βράδια στις γειτονιές παρέα µε τα αστέρια Βέβαια όλα αυτά δεν απέχουν πολύ µε το σήµερα αφού ακόµα και τώρα τα συναντάς κάθε στιγµή, κάθε λεπτό, κάνοντας µια βόλτα στα όµορφα χωριά µας, περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια, χαζεύοντας τους κήπους µε τα τριαντάφυλλα, τα γιασεµιά και τα αγιοκλήµατα πληµµυρισµένα από ευωδιές και ευχές. Όταν φτάνεις στην πλατεία του χωριού ακούς µαντινάδες χαρισµένες σε σένα από τους θαµώνες του γραφικού καφενείου που φιλόξενα σου προσφέρουν τσικουδιά και ελιές, αγναντεύοντας από το παράθυρο από τη µια τον λεβεντογέννη Ψηλορείτη κι από την άλλη την βαθυγάλαζη απέραντη θάλασσα µέχρι εκεί που φτάνει το µάτι κι όταν όλα γίνουν ένα τότε βγαίνει το ψητό, η οφτή πατάτα και το κατακόκκινο κρασί παρέα πάντα µε τον γλυκόλαλο ήχο του λαούτου και της λύρας για ένα γλέντι µέχρι το πρωί. Για όλα αυτά λοιπόν θέλουµε να σας καλωσορίσουµε στον ΔΗΜΟ ΑΡΚΑΔΙΟΥ µε την υπόσχεση να περάσετε µαζί µας αξέχαστες στιγµές που θα µείνουν για πάντα στις ψυχές και στις καρδιές σας. ΠΟΛΙΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.ΕΠ.ΑΝ.ΑΡ.

2 To φυσικό περιβάλον Ο Δήµος Αρκαδίου, ένας από τους 11 του Νοµού Ρεθύµνης, καταλαµβάνει έκταση στρεµ- µάτων και σύµφωνα µε την απογραφή του 2001 έχει πληθυσµό πάνω από κατοίκους. Η έδρα του βρίσκεται στο χωρίο Άδελε και έχει συγκροτηθεί από τις παρακάτω Κοινότητες: Άδελε, Χαµαλεύρι, Πηγή, Μέση, Παγκαλοχώρι, Κυριάννα, Χάρκια, Αµνάτος, Έρφοι, Σκουλούφια, Ελεύθερνα, Αρχαία Ελεύθερνα, Πρίνος. Δυτικά συνορεύει µε το Δήµο Ρεθύµνης, Ανατολικά µε το Δήµο Γεροποτάµου και Νότια µε το Δήµο Συβρίτου. Η κληµατσίδα (Clematis cirrhosa), η λαδανια (Cistus creticus), και ο αστύρακας (Styrax officinalis) είναι µερικά από τα φυτά που απαντώνται στην περιοχή του Δήµου Αρκαδίου. Tο δάσος µε τις κουκουναριές στην περιοχή του ιστορικού µοναστηριού.

3 Ο Δήµος Αρκαδίου καθώς εκτείνεται από τα βόρεια παράλια ως τους πρόποδες του Ψηλορείτη, περιλαµβάνει αρµονικά ηµιορεινές Cyclamen creticum και πεδινές περιοχές. Το µεγαλύτερο µέρος της έκτασής του καταλαµβάνουν πεδινές περιοχές µε κυρίαρχο τον Αδελιανό Κάµπο που εκτείνεται σε µεγάλο µήκος της βόρειας παραλιακής ζώνης και σε αρκετό βάθος προς τα νότια. Τόσο ο Αδελιανός Κάµπος όσο και το µεγαλύτερο µέρος του Δήµου Αρκαδίου είναι εκτάσεις καλλιεργήσιµες που καταλαµβάνονται κυρίως από ελαιώνες. Άλλωστε ο ελαιώνας του Δήµου Αρκαδίου θεωρείται ένας από τους µεγαλύτερους και σηµαντικότερους της Μεσογείου. Πέρα από την καλλιέργεια της ελιάς, κυρίως κοντά στην παράλια ζώνη, σηµαντική θέση κατέχουν και οι υπαίθριες ή σε θερµοκήπια καλλιέργειες κηπευτικών προϊόντων καθώς και οι αµπελοκαλλιέργειες. Tο τοπίο του Δήµου Αρκαδίου παρουσιάζει πλούτο εναλλαγών που ποικίλει ανάλογα µε το υψόµετρο. Στην παραθαλάσσια ζώνη µπορεί να ξεχωρίσει κανείς το κρίνο της θάλασσας (Pancratium Maritmum) αλλά και σπάνιους σχηµατισµούς της θα- µνώδους κενταύριας (Centaurea spinosa). Σηµαντική είναι η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta που γεννά τα αυγά της στην αµµουδιά. Για την προστασία της γίνεται αξιόλογη και συστηµατική προσπάθεια. Στη πεδινή ζώνη κυριαρχούν οι ελαιώνες, αλλά και άφθονα είδη από αγριολούλουδα, όπως η µαντιλίδα (Crhysanthemum coronarium), η ανεµώνη (Anemone coronaria), και η ακονιζέ (Inula viscosa) κ.α. Στην ηµιορεινή ζώνη µεγάλες εκτάσεις καταλαµβάνουν τα φρύγανα, στα οποία απαντάται πλήθος ορχιδεών, και οι θαµνώδεις διαπλάσεις της µεσογειακής µακίας µε κυρίαρχα είδη τον πρίνο (Quercus coccifera), τη λαδανιά (Cistus creticus), και την κουµαριά (Arbutus unedo). Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο Αρκαδιώτικο φαράγγι που ξεκινά από τη Μονή Αρκαδίου και µέσα από µια πανέ- µορφη διαδροµή 2 ωρών περίπου καταλήγει στο χωριό Πίκρης. Στο εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυµάσει αντιπροσωπευτικά είδη της κρητικής χλωρίδας καθώς και απολιθώµατα. Η κατάληξη στον Πίκρη µε τα υπέροχα βενετσιάνικα κτήρια, αποζηµιώνει την κούραση της πεζοπορίας. Σηµαντικό µνηµείο της φύσης αποτελεί η Φανταξοσπηλιάρα στον Πρίνο.Το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο έχει συνολικό µήκος 210µ. και περιλαµβάνει 11 αίθουσες δύο από τις οποίες διαθέτουν θαυµαστό σταλακτιτικό και σταλαγ- µιτικό διάκοσµο. Myrtus comunis

4 Στο πέρασµα του χρόνου Στην περιοχή που καταλαµβάνει ο Δήµος Αρκαδίου είναι πλέον αποδεδειγµένη η αδιάλειπτη και συνεχής παρουσία του ανθρώπου σ όλες τις φάσεις της ιστορίας. Έτσι, ήδη από την Πρωτοµινωική περίοδο ( π.χ.) µπορούµε να µιλήσουµε βεβαιότητα για ύπαρξη οικιστικών εγκαταστάσεων στις θέσεις Χαµαλεύρι και Πυργί Ελεύθερνας. Ο οικισµός Χαµαλευρίου εξακολουθεί να υπάρχει και κατά τη Μεσοµινωική περίοδο ( π.χ.). Κατά την Υστεροµινωική ( π.χ.) έχουν αποκαλυφθεί ίχνη κατοίκησης στη θέση Περιστερές Ελεύθερνας, ενώ η Φανταξοσπηλιάρα στην περιοχή Πρίνου θα πρέπει να χρησιµοποιείτο ως χώρος λατρείας. Από την Πρωτογεωµετρική εποχή ( π.χ.) αρχίζει να αναδεικνύεται η σπουδαία πόλη Ελεύθερνα η οποία θα εξακολουθήσει να δίδει δείγ- µατα της ασταµάτητης καλλιτεχνικής της εξέλιξης σ όλες τις επόµενες φάσες του αρχαίου κόσµου: τη γεωµετρική ( Πήλινο ειδώλιο θεάς µε υψωµένα χέρια από το Παγκαλοχώρι. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύµνου. π.χ.), την αρχαϊκή ( π.χ.), την κλασική ( π.χ), την ελληνιστική ( π.χ) και τη ρωµαϊκή (67 π.χ µ.χ.). Κατά την Α Βυζαντινή περίοδο, το 535 µ.χ. η Ελεύθερνα γίνεται έδρα Επισκοπής. Στα χρόνια που ακολούθησαν, της Αραβοκρατίας (824 µ.χ µ.χ.), της Β Βυζαντινής περιόδου ( µ.χ.) και της Βενετοκρατίας ( ) η ζωή στην περιοχή που σήµερα καταλαµβάνει ο Δήµος Αρκαδίου συνεχίζονταν κανονικά ακολουθώντας τις εξελίξεις και παρουσιάζοντας χωρίς διακοπή θαυµάσια δείγµατα της τέχνης και του πολιτισµού κυρίως της περιόδου της Κρητικής Αναγέννησης. Τον 14ο ή 15ο αιώνα ιδρύθηκε η Μονή Αρκαδίου που έµελλε να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο σ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας µε κορύφωση το ολοκαύτωµα του 1866 που καθιέρωσε το Αρκάδι ως παγκόσµιο σύµβολο ηρωισµού. Μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την περίοδο της ονοµαζόµενης Κρητικής Πολιτείας, ακολούθησε η ένωση της Κρήτης µε την υπόλοιπη Ελλάδα το 1913 και η συµµετοχή της στο εξής στην εξέλιξη της εθνική ιστορίας µε σκληρούς αγώνες, όπως αυτοί κατά των Γερµανών κατακτητών που εξαφάνισαν πολλά από τα χωριά της κρητικής υπαίθρου ανάµεσα στα οποία και αρκετά της περιοχής του Δήµου Αρκαδίου. Τοιχογραφία από την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δηµητρίου στο οµώνυµο χωριό. Λεπτοµέρεια από σχέδιο του Fr. Basilicata, Η Μονή Αρκαδίου σε ακουαρέλα του Edward Lear, 1876.

5 Ελεύθερνα Οι ανασκαφικές έρευνες που ξεκίνησαν από το Πανεπιστήµιο Κρήτης το 1985 στην περιοχή των σύγχρονων χωριών Ελεύθερνα και Αρχαία Ελεύθερνα, έφεραν στο φως σπουδαία τµήµατα της αρχαίας πόλης. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σ ένα λόφο ανάµεσα σε δύο συγκλίνοντες χείµαρρους. Στη θέση «Ορθή Πέτρα» (δυτική πλευρά λόφου), ο καθηγητής Ν. Σταµπολίδης έχει αποκαλύψει νεκρόπολη των γεωµετρικών και αρχαϊκών χρόνων καθώς και ελληνιστικά και ρωµαϊκά κτίρια που οικοδοµήθηκαν πάνω στα προγενέστερα. Στη θέση «Πυργί» (κορυφή λόφου) ο καθηγητής Αθ. Καλπαξής ανέσκαψε τον πυρήνα του οικισµού και στη θέση «Κατσίβελος» (ανατολική πλευρά λόφου) ο καθηγητής Π. Θέµελης έφερε στο φως µέρος του οικισµού που περιλαµβάνει ελληνιστικούς τοίχους, ρωµαϊκά κτήρια, λουτρά καθώς και παλαιοχριστιανική βασιλική µε ψηφιδωτό διάκοσµο (κάτω). Από πάνω προς τα κάτω Από τις ανασκαφές στη θέση «Ορθή Πέτρα». Στα βόρεια της αρχαίας πόλης ακολουθώντας το ρέµα που περνά δυτικά του λόφου Πυργί βρίσκεται γέφυρα ελληνιστικών χρόνων. Στην περιοχή της Ελεύθερνας αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον οχυρωµατικό πύργο που βρίσκεται στο λόφο και ο οποίος θα πρέπει να χρησιµοποιήθηκε από τα ελληνιστικά έως και τα βυζαντινά χρόνια. Κατω: Η ανασκαφή στη θέση «Κατσίβελος».

6 Σταυρωµένο - Χαµαλεύρι - Παγκαλοχώρι Η περιοχή που ορίζεται από τα µεσόγεια χωριά Χαµαλεύρι, Παγκαλοχώρι και από τους παράλιους οικισµούς Σταυρωµένο και Σφακάκι, περιλαµβάνει ένα σηµαντικό αρχαιολογικό χώρο, σηµαντικά τµήµατα του οποίου έχει φέρει στο φως η σκαπάνη της ΚΕ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η ονοµασία Άριον ή Άγριον που διασώθηκε ως τη Βυζαντινή εποχή, δεν αποκλείεται να αντιστοιχούσε στην περιοχή αυτή. Άλλες ονοµασίες που επίσης έχουν προταθεί είναι Παντοµάτριον και Αλλαρία. Εκτός από τις οικιστικές εγκαταστάσεις µινωικής εποχής που έχουν έρθει στο φως στους λόφους του Χαµαλευρίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη βιοτεχνικής εγκατάστασης παραγωγής αιθέριων ελαίων στην ίδια περιοχή. Νεκροταφεία κλασικής, ελληνιστικής και ρωµαϊκής εποχής καθώς και εντυπωσιακό ρωµαϊκό λουτρικό συγκρότηµα, είναι ορισµένα µόνο από τα ευρήµατα των ιστορικών χρόνων κυρίως στην παράλια ζώνη Σφακακίου-Σταυρωµένου. Ιθµοπυξίδα από τάφο στο Παγκαλοχώρι. Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύµνου Λάρνακα, 14ος αι. π.χ. Μαρµάρινη επιτύµβια στήλη του 5ου αι. π.χ. µε παράσταση νεαρού κυνηγού, που βρέθηκε το 1918 στη θέση Παλαιόκαστρο. Χαµαλεύρι. Ελαιοτριβείο ρωµαϊκών χρόνων (2ος- 3ος αι. µ.χ.).

7 Μονή Αρκαδίου Στις βορειοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη, σε υψόµετρο σχεδόν 500 µέτρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αρκαδίου. Σύµφωνα µε την παράδοση την Ι.Μ. Αρκαδίου θεµελίωσε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ηράκλειος, ενώ η ανοικοδόµησή της έγινε από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο τον 5ο αι. µ.χ. από τον οποίο πήρε και τον όνοµά του το µοναστήρι. Η επιστηµονική ωστόσο άποψη υποστηρίζει ότι τόσο ή ίδρυση όσο και η ονοµατοθεσία του µοναστηριού θα πρέπει να οφείλονται σε κάποιον µοναχό Αρκάδιο. Σύµφωνα µε επιγραφή, ο δίκλιτος ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και της Μεταµόρφωσης του Σωτήρα ανηγέρθη το Αποτελεί εποµένως έργο της βενετοκρατίας, όπως φαίνεται και από την πληθώρα στοιχείων αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής. Το καθολικό είναι τοποθετηµένο στο κέντρο της τετραγωνικής κάτοψης του συγκροτή- µατος περιµετρικά του οποίου αναπτύσσονται τα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι του Μοναστηριού. Το γεγονός που χωρίς αµφιβολία έγινε η αιτία να καθιερωθεί η Μονή Αρκαδίου ως ιστορικό σύµβολο ήταν η επανά- Απεικόνιση της πολιορκίας του Αρκαδιού και της έκρηξης της πυριτιδαποθήκης (Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη). σταση του κατά την οποία ο Κωστής Γιαµπουδάκης από το χωριό Άδελε έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη όπου ήταν συγκεντρωµένοι οι πολιορκηµένοι και ανατίναξε ολόκληρο το Μοναστήρι µετατρέποντάς το σε αιώνιο σύµβολο ελευθερίας. Το Ιερό λάβαρο της επανάστασης καθώς και άλλα κειµήλια της µονής, όπως εκκλησιαστικά σκεύη, χρυσοκέντητα άµφια και όπλα φυλάσσονται στο µουσείο του µοναστηριού. Επιµέρους αρχιτεκτονικές λεπτοµέρειες µαρτυρούν τη σχέση του αρχιτέκτονα του Αρκαδιού µε αρχιτέκτονες της αναγέννησης όπως ο Sebastiano Serlio και ο Andrea Palladio.

8 Εξερευνώντας τα χωριά του Αρκαδίου ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1. Αδελιανός Κάµπος - Άδελε Αγία Τριάδα Χάρκια Καβούσι Αρκάδι Αµνάτος Αστέρι Χαµαλεύρι Σταυρωµένος O Αδελιανός Κάµπος µε τα µεγάλα υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Βρισκόµαστε στον Αδελιανό Κάµπο, περίπου 7 χιλ. ανατολικά της πόλης του Ρεθύµνου. Η εντυπωσιακή αυτή πεδινή έκταση που ξεκινά από τη θάλασσα και απλώνεται προς νότια µέχρι χωριό Άδελε, κατακλύζεται από υπερσύγχρονες τουριστικές µονάδες που την καθιστούν ένα από τα σηµαντικότερα θέρετρα της Κρήτης. Οι οργανω- µένες αµµουδερές παραλίες κάθε χρόνο βραβεύονται µε τη «Γαλάζια Σηµαία», αποδεικνύοντας ότι πληρούν σηµαντικό αριθµό προϋποθέσεων που σχετίζονται µε την καθαριότητα, την οργάνωση και την ασφάλεια τους. Από κοµβικό σηµείο µε σήµανση στα ανατολικά του Αδελιανού κάµπου, ακολουθούµε την παράκαµψη δεξιά που οδηγεί στο χωριό Άδελε. Ο επαρχιακός δρόµος διασχίζει τους περίφηµους ελαιώνες της περιοχής και µετά από 2 χιλιόµετρα φθάνει στο Άδελε, την έδρα του Δήµου Αρκαδίου. Σχετικά µε την ονοµασία του χωριού έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από τη λέξη άδηλο, ή από το όνοµα Άδολος και άλλοι ότι έχει αραβική προέλευση. Σποραδικές αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή, έχουν αποδείξει τη συνεχή κατοίκησή της από την αρχαιότητα. Για παράδειγµα, ο θο- Διαβατικό κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήµονα στο Άδελε. Παραδοσιακό υφαντικό εργαστήρι.

9 λωτός τάφος στη θέση «Νταµουρού» και η οικιστική εγκατάσταση στη θέση «Πύργος» µαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικείται από την µινωική τουλάχιστον εποχή. Ο σηµερινός επισκέπτης του νοικοκυρεµένου αυτού χωριού γρήγορα διαπιστώνει ότι ο κεντρικός οικιστικός πυρήνας του ανάγεται στην εποχή της βενετοκρατίας. Τη «φρουριακού τύπου» του χωριού και να σταµατήσουµε Κωστής Γιαµπουδάκης, το σπίτι του µέσα στα στενάκια ο πυρπολητής του Αρκαδίου. αρχιτεκτονική του µαρτυρούν, σύµ- στην προτοµή του που κοσµεί τον φωνα µε ορισµένους µελετητές, τα δύο «διαβατικά» στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήµονα που ενδεχοµένως αποτελούσαν τις µεσαιωνικές πύλες του. Εκτός από την οµορφιά του, το Άδελε φηµίζεται και για την φιλοξενία του την οποία µνηµονεύει µε ενθουσιασµό ο περιηγητής C.R. Scott που πέρασε από εκεί το Η έµφυτη κοινωνικότητα των Αδελιανών χωρίς αµφιβολία ενισχυόταν και από την ευηµερία τους που βασιζόταν στην καλλιέργειας της ελιάς. Σήµερα, ο ελαιώνας του Δήµου Αρκαδίου είναι ένας από τους µεγαλύτερους της Μεσογείου και παράγει όχι µόνο µεγάλη ποσότητα αλλά και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο. Το Άδελε είναι η γενέτειρα του Κωστή Γιαµπουδάκη, του ήρωα που σύµφωνα µε την παράδοση έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου προκαλώντας το ηρωικό ολοκαύτωµα του µοναστηριού. Αξίζει ν αναζητήσουµε αύλειο χώρο του Δηµαρχείου. Έξω από το χωριό, στη θέση «Σαρακήνα» βρίσκεται και το µνηµείο των 18 εκτελεσθέντων από τους Γερµανούς Αδελιανών. Περίπου 200 µέτρα έξω από το Άδελε στρίβουµε δεξιά προς Αγία Τριάδα. Για µια ακόµα φορά έχουµε την ευκαιρία να διασχίσουµε ένα τµήµα του απέραντου ελαιώνα της περιοχής πριν φθάσουµε σε 2,5 χιλ. περίπου στο νέο οικισµό της Αγίας Τριάδας µε τις βίλες και τα ξενοδοχεία. Η θέση του νέου οικισµού εξασφαλίζει εντυπωσιακή θέα στο απέναντι ύψωµα όπου βρίσκεται ο παλαιός οικισµός, η Santa Trinita, όπως την ονόµαζαν οι Ενετοί. Η Αναγεννησιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας, απ όπου και το όνο- µα του χωριού, Το όµορφο χωριό της Αγίας Παρασκευήςπου δεσπόζει ατα χείλη ενός µικρού φαραγγιού. Μπορούµε να το επισκεφθούµε µε µια µικρή παράκαµψη λίγο πριν το Άδελε. Η Αγία Τριάδα. Η Αναγεννησιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

10 Η εκκλησία της Αγίας Άννας στα Χάρκια. δεσπόζει στην κεντρική του πλατεία. Είναι δίκλιτη και εκτός από την Αγία Τριάδα είναι ακόµα αφιερωµένη στον Άγιο Νικόλαο. Χτισµένο µέσα στους ελαιώνες, το γραφικό αυτό χωριό γνώρισε χρυσές εποχές ελαιοπαραγωγής, όπως µαρτυρούν και οι πολυάριθµοι ελαιόµυλοί του. Αξίζει να περιδιαβούµε τα γραφικά δροµάκια, για να θαυµάσουµε τα βενετσιάνικα κτήρια. Σ αυτά κατοίκησαν αργότερα Τούρκοι, ένας από τους οποίους ήταν και ο µεγαλοκτηµατίας Αγάς Αλµπάνης. Η κατοικία του σώζεται και κατοικείται ακόµα και σήµερα. Μέσα από την Αγία Τριάδα στρίβουµε δεξιά και ακολουθούµε το δρόµο προς Χάρκια µε κατεύθυνση προς τα νότια. Ενώ προχωρούµε µέσα στους ελαιώνες, περίπου 1/1,5 χιλ. µετά την Αγία Τριάδα, το τοπίο ξαφνικά µεταµορφώνεται. Τη θέση που είχαν οι ελιές και οι καλλιεργηµένοι αγροί, παίρνουν τώρα απέραντες βραχώδεις εκτάσεις. Παρακολουθώντας το επιβλητικό και άγριο αυτό τοπίο φθάνου- µε µετά από 5,5, περίπου χιλ. στο χωριό Χάρκια που αναφέρεται από τον Barozzi ως Charchia ήδη από το To 1881 αναφέρεται ως Χάρκεια και από το 1920 ως Χάρκια. Σύµφωνα µε ορισµένους η ονοµασία πιθανόν προέρχεται από τη λέξη Χαλκείον ή Χαρκείον (=σιδηρουργείο ή χαρκιδιό). Πολύ πιθανή ακούγεται εξάλλου η ερµηνεία που συνδέει το όνοµα µε τα «χαράκια» (=βραχώδεις και κακοτράχαλες τοποθεσίες), µια και η πρόσβαση εδώ γίνεται από ανάλογες περιοχές. Το ίδιο το χωριό, µικρό και σχετικά αποµονω- µένο, διαθέτει τη γοητεία της δύνα- Η αριά (Quercus ilex). µης και της αυτάρκειας. Στο εσωτερικό η εκκλησία της πολιούχου του Αγίας Άννας και απ έξω ο µεγαλόπρεπος δρυς που έχει χαρακτηριστεί «µνηµείο της φύσης». Στη νότια έξοδό του ένα καλαίσθητο ηρώο διαιωνίζει τη µνήµη των ηρωικών προγόνων του χωριού. Συνεχίζουµε µε κατεύθυνση προς τα ανατολικά και διασχίζοντας τα επιβλητικά υψίπεδα της περιοχής φθάνου- µε µετά από 3,5 χιλ. περίπου στο χωριό Καβούσι. Το όνοµα του προέχεται από τη λέξη Kavouz που θα πει πηγή, ενώ από το 1577 αναφέρεται από τον Barozzi ως Cavussi. Στο όµορφο αυτό χωριό πρέπειι να επισκεφθούµε τη εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που χρονολογείται από την εποχή της βενετοκρατίας. Είναι Το Καβούσι. Αγιοθύριδο στην εκκλησία του Αγ. Ιωάννη στο Καβούσι.

11 συντηρηµένη και η καµπάνα της προέρχεται από το Τριέστι. Βγαίνοντας από το χωριό, παραπλεύρως του δρόµου αξίζει να θαυµάσουµε το σπάνιο δάσος από Αριές, ένα είδος βελανιδιάς που κοσµεί και δίνει ανάσα στο άγριο τοπίο της περιοχής. Συνεχίζουµε τη διαδροµή µας προς τα ανατολικά, για να φθάσουµε µετά από 3 περίπου χιλ. σε κοµβικό σηµείο που οδηγεί δεξιά στο Αµάρι και αριστερά στην περιοχή του Αρκαδιού. Στρίβουµε αριστερά και µετά από 1/1,20 χιλ, αφού περάσουµε το δάσος µε τις τεράστιες κουκουναριές, φθάνουµε στην ιστορική Μονή Αρκαδίου. Φεύγου- µε από το µοναστήρι ακολουθώντας το δρόµο προς Αµνάτο. Κινούµαστε προς τα βόρεια ακολουθώντας τη ροή του πανέ- µορφου Αρκαδιώτικου φαραγγιού και µετά από 3,5 χιλ. φθάνουµε στο χωριό Αµνάτος. Η µοναδική θέση της πάνω σε ύψωµα µε πανοραµική θέα προς το Ρέθυµνο καθώς και η πλούσια βλάστηση της περιοχής, γοήτευσε τους ανθρώπους ήδη από την αρχαιότητα. Αυτό µαρτυρεί η εύρεση επιγραφής όπου αναφέρεται το τοπωνύµιο «Αµν)ατος», καθώς και η υπόθεση ορισµένων ερευνητών ότι σ αυτήν ακριβώς την περιοχή θα πρέπει να υπήρχε αρχαία πόλη µε το όνοµα Τρίποδος. Χωρίς αµφιβολία µέγιστη άνθιση γνώρισε το χωριό κατά τη βενετοκρατία, οπότε και αναφέρεται ως Amnato. Αυτό µαρτυρεί ο φρουριακού τύπου πολεοδοµικός ιστός καθώς και τα µοναδικά βενετσιάνικα κτήρια µε κορυφαίο το µέγαρο των Sanguinazzo. Στο τριγωνικό θύρωµα του σπουδαίου αυτού σπιτιού υπήρχε ο θυρεός της οικογένειας, ο αετός και το επίγραµµα: Initium sapientiae timor Domini (= Αρχή Σοφίας φόβος Κυρίου). Αργότερα, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το χωρίο κατοικήθηκε από Οθωµανούς που θα πρέπει να είχαν χτίσει τζαµί µε µιναρέ, όπως µαρτυρεί στις περιγραφές του ο περιηγητής Pashley. Από την ίδια εποχή έχουν εντοπισθεί ερείπια τούρκικου πύργου έξω από το χωριό. Στα νεότερα χρόνια φιλοξένησε την περίφηµη «Σχολή Αρκαδίου», όπου φοιτούσαν οι Μοναχοί της Ιεράς Μονής. Η Αµνάτος σχετίζεται στενά και µε το ολοκαύτωµα του Αρκαδιού µια και οι πιο πολλοί από τους κατοίκους της βρισκόταν στο µοναστήρι την τραγική εκείνη ώρα. Ανάµεσά τους η ηρωίδα Χαρίκλεια Δασκαλάκη ή Δασκαλοχαρίκλεια µε τους τρεις γιούς της. Προς τιµήν της αλλά και όλων των πεσόντων Αµνατσανών, περήφανοι οι απόγονοί τους, έστησαν µνηµείο στο κέντρο του χωριού. Αξίζει να επισκεφθούµε το Λαογραφικο Μουσείο καθώς και Το Σχολικό Μουσείο Αµνάτου Το Λαογραφικό Μουσείο της Αµνάτου. Το αναγεννησιακό θύρωµα στο µέγαρο των Sanguinazzo.

12 Πάνω: Τµήµα της Λαογραφικής Συλλογής στο Αστέρι. Κάτω: Επαναστάτες του 1912 από το Αστέρι. Επιχρω- µατισµένη φωτογραφία από την Συλλογή. το «Δηµοτικό Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Εκπαίδευσης». Αφήνουµε την Αµνάτο ακολουθώντας το δρόµο που ξεκινά µέσα από το χωριό µε κατεύθυνση προς τα βόρεια. Μετά από 3,80 χιλ. φθάνουµε σε κοµβικό σηµείο που αριστερά οδηγεί στη Λούτρα και δεξιά στη Βιράν Επισκοπή. Συνεχίζουµε προς τα βόρεια, για να φθάσουµε µετά από 1 περίπου χιλ. στο Αστέρι. Το όµορφο αυτό χωριό, χτισµένο σε ύψωµα και σε µέρος της πλαγιάς του Αρσανιώτικου χειµάρρου που περνάει από τα δυτικά του, σήµερα κατακλύζεται από πολυτελείς βίλες. Στο χωριό έχει ανεγερθεί µνηµείο για τους πεσόντες στη γερµανική αντίσταση. Συνεχίζοντας ακόµα προς βόρεια, µετά από 500 περίπου µέτρα φθάνουµε στο Χαµαλεύρι, ένα χωριό που αναφέρεται µε το όνοµα Chamalevri ήδη από το Οι µεσόγειοι οικισµοί Αστερίου και Χαµαλευρίου και ο παραλιακός οικισµός του Σταυρω- µένου προς τον οποίο κατηφορίζουµε και φθάνουµε µετά από 1,5 χιλ. περίπου, αποτελούν µία εκτεταµένη αρχαιολογική περιοχή. Εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους, στο Σταυρωµένο αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Μνηµείο Αυστραλών και Ελλήνων πολεµιστών που έπεσαν στον αγώνα κατά των Γερµανών. Το Μνηµείο Αυστραλών και Ελλήνων πολεµιστών στο Σταυρωµένο. Ο ανακαινισµένος ενετικός πύργος στο Χαµαλεύρι. Τα ρωµαϊκά λουτρά στο Σταυρωµένο.

13 ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2. Αδελιανός Κάµπος Πηγιανός Κάµπος Πηγή Λούτρα Πίκρης Ρούπες Σκουλούφια Έρφοι Πρίνος - Σκαλέτα Περίπου 1 χιλ. ανατολικότρα του Αδελιανού Κά- µπου βρίσκεται ο Πηγιανός Κάµπος. Πρόκειται για µία µεγάλη, παραλιακή έκταση µήκους περίπου 3χιλ. και πλάτους περίπου 2χιλ. που φθάνει Γραφικό δροµάκι στην Πηγή. µέχρι το ύψος του χωριού Πηγή στα νότια. Η εύφορη αυτή περιοχή αυτή περιλαµβάνει καλλιεργήσιµες εκτάσεις οπωροκηπευτικών και δηµητριακών καθώς και ελαιώνες. Η τουριστική ανάπτυξη είναι έντονη στο παράλιο τµήµα µε τις αµµουδερές παραλίες, ενώ στα µεσόγεια ανεγείρονται όλο και περισσότερες πολυτελείς κατοικίες. Στο 8ο χιλ. της παλαιάς εθνικής οδού Η Πηγή. Στην γύρω περιοχή κυριαρχούν οι ελαιώνες. Ρεθύµνου - Ηρακλείου βρίσκεται διασταύρωση δεξιά που οδηγεί στο χωριό Πηγή. Ακολουθούµε το δρόµο αυτό και µετά από διαδροµή περίπου 2 χιλ. µέσα από ελαιώνες, βρισκόµαστε στην Πηγή που ως οικισµός µε το ίδιο όνοµα (Pigi) αναφέρεται ήδη από τις ενετικές απογραφές του 16ου και του 17ου αιώνα. Σύµφωνα µε ορισµένους ερευνητές το όνοµα προέρχεται από την ύπαρξη κάποιας πηγής δίπλα στον ποταµό «Πηγιανό» ή «Πήγιο», που καταστράφηκε από σεισµό και στέρεψε. Το νοικοκυρεµένο και µε πλούσια βλάστηση αυτό χωριό υπερηφανεύεται για τους προγόνους του, όπως ο διάσηµος λογοτέχνης Παντελής Πρεβελάκης και ο ηγούµενος του Αρκαδίου Διονύσιος Ψαρουδάκης. Το σπίτι του Πρεβελάκη θα το βρούµε καθώς περιδιαβαίνουµε τα γραφικά σοκάκια του χωριού, ενώ στην ανατολική είσοδό του, θα δούµε τις Centaurea spinosa. Ένα από τα όµορφα και σπάνια φυτά του Πηγιανού Κάµπου.

14 Το Ηρώο των πεσόντων στη Πηγή. προτοµές του ηγού- µενου Ψαρουδάκη και του Ενωµατάρχου Νικόλαου Γιαπιντζάκη που εκτελέσθηκε από τους Γερµανούς. Η καλαίσθητη πλατεία του χωριού κοσµείται από το Ηρώο των πεσόντων Πηγής και Αγίου Δηµητρίου στις µεγάλες µάχες του 20ου αι. Αξίζει να βγούµε λίγο από το χωριό και να αναζητήσουµε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Νίσπιτα. Βρίσκεται στα ΒΔ του χωριού και πρόκειται για µονόχωρη βυζαντινή εκκλησία του 14ου αι. στο εσωτερικό της οποίας σώζονται υπολείµ- µατα τοιχογραφιών. Επιστρέφουµε στην επαρχιακή οδό Πηγή- Αρκάδι και συνεχίζουµε ανατολικά για ακόµα 1,5 µ., οπότε φθάνουµε στη Λεπτοµέρεια τοιχογραφίας από τον Άγιο Νικόλαο. Ξεχωρίζει τοανάγλυφο φωτοστέφανο. Λούτρα που αναφέρεται µε το ίδιο όνοµα (Lutra) στις βενετσιάνικες πηγές του 16ου αι. Σε ανάλογες πηγές το βρίσκουµε και ως Lustra ή Lucia. Το χωριό κατοικήθηκε από πολλούς Οθωµανούς που αντικαταστάθηκαν το 1922 από Μικρασιάτες. Αξίζει να περιηγηθούµε στα όµορφα σοκάκια του χωριού µε τα πέτρινα σπίτια και τα ολάνθιστα µπαλκόνια. Μπορούµε να σταθούµε στην κρήνη µε την τούρκικη επιγραφή και στο σπίτι του Ηλία Σπαντιδάκη, ηγέτη του εργατικού συνδικάτου Ανθρακωρύχων στο Κολοράντο της Αµερικής που έµεινε στην ιστορία µε το όνοµα Λούης Τίκας. Έξω από το χωριό, µικρό µονοπάτι οδηγεί σε ένα εξαιρετικής γραφικότητας σηµείο µε την εκκλησία του Αγίου Παντελεήµονα Πάνω: Ο Άγιος Παντελεήµονας στη Λούτρα. Κάτω: Δροµάκι στη Λούτρα. Λούτρα, το σπίτι του Λούη Τίκα.

15 και το µνηµείο των 10 εκτελεσθέντων από τους Γερµανούς Λουτριανών. Μέσα από το χωριό ακολουθούµε το δρόµο που µε κατεύθυνση προς τα ανατολικά οδηγεί στη Βιράν Επισκοπή. Σε 3 περίπου χιλ. φθάνουµε σε κόµβο και στρίβουµε δεξιά προς Πίκρη (όχι προς Βιράν Επισκοπή). Προχωράµε περίπου 1 χιλ. και στρίβουµε αριστερά. Ο όµορφος αυτός επαρχιακός δρόµος που περνά µέσα από ελαιώνες και διασχίζει µικρό φαραγγάκι, σε 2,5 χιλ. µας οδηγεί στο εξαίρετο χωριό Πίκρης. Το χωριό που αναφέρεται ως Picri ήδη από τον 16ο αιώνα, είναι χτισµένο µέσα στο Αρκαδιώτικο φαράγγι. Η φυσική του οµορφιά λόγω της οργιώδους βλάστησης ευνοείται από το πέρασµα του ποταµού Άριου ή Αρκαδιώτη που έδωσε ζωή στο χωριό ποτίζοντας Διαβατικό στον Πίκρη. τα χωράφια και κινώντας τους πολυάριθµους νερόµυλούς του. Ο Πίκρης είναι ένα βενετσιάνικο χωριό µε πολλά µεγαλόπρεπα αρχοντικά. Χωρίς αµφιβολία αξίζει να περπατήσου- µε στα γραφικά Το εντυπωσιακό βενετσιάνικο θύρωµα στον Πίκρη. στενάκια, να περάσουµε κάτω από τα θολωτά διαβατικά και να επισκεφθούµε τη βίλλα Clodio µε το εντυπωσιακό θύρωµα και το ενεπίγραφο αέτωµα που φέρει χρονολογία Ο κοι- µητηριακός ναός του χωριού είναι επίσης βενετσιάνικος και διασώζονται υπολείµµατα τοιχογραφιών. Αφήνουµε τον Πίκρη και συνεχίζουµε τη διαδροµή µας µε κατεύθυνση προς τα ΝΑ. Σε 1,5 χιλ. φθάνουµε στις Ρούπες µε τα νοικοκυρεµένα σπίτια και τις ολάνθιστες αυλές. Συνεχίζουµε προς τα βόρεια σε 1,5 χιλ. βρισκόµαστε σε διασταύρωση, που δεξιά οδηγεί σε 1 χιλ. στα Σκουλούφια. Αν θέλουµε, πριν πάµε Ο Πίκρης.

16 Δροµάκι στις Ρούπες. Σκουλούφια. Πάνω: Η αναπαλαιωµένη φάµπρικα. Δεξιά: Η γραφική περιοχή Καβούσι. στα Σκουλούφια συνεχίζουµε ευθεία, για να επισκεφθούµε τον εγκαταλελειµµένο οικισµό Ρουσουναύλι. Θα είµαστε τυχεροί αν βρεθούµε εδώ στις 29 Αυγούστου οπότε γιορτάζεται ο πολιούχος Άγιος Ιωάννης ο Ρηγολόγος. Επιστρέφουµε στη διασταύρωση για Σκουλούφια. Το χωριό αυτό που στις πηγές του 15ου και 16ου αι. αναφέρεται ως Spilufia, ήταν η γενέτειρα της Ελένης Βολανοπούλας, µητέρας του Διοικητή της Κρήτης Βελή Πασά. Εδώ θα δροσιστούµε στις ταβέρνες και τα καφενεία που βρίσκονται χαµηλά στην πυκνόφυτη κοίτη του χειµάρρου και θα επισκεφθούµε την αναπαλαιωµένη φάµπρικα, το εργοστάσιο δηλαδή παραγωγής λαδιού που αναπαριστά µε πιστότητα ολόκληρη την παραδοσιακή διαδικασία. Φεύγουµε από τα Σκουλούφια και συνεχίζουµε τη διαδροµή µας προς τα βόρεια. Οι πεδινές εκτάσεις και τα εύφορα χωράφια γαληνεύουν τη διάθεση, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτελεί µια πρωτότυπη φάρµα µε αιγάγρους που συναντάµε στα δεξιά µας, ακριβώς έξω από τα χωριό. Μετά από 2 περίπου χιλιόµετρα φθάνου- µε στους Έρφους που σύµφωνα µε τον ερευνητή Paule Faure έλκει την ονοµασία του από τη λέξη «έριφος». Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα από τα αξιοθέατα του χωριού µια και πρόκειται για εκκλησία διακοσµηµένη µε θαυµάσιας ποιότητος τοιχογραφίες Ο αίγαγρος (Capra aegagrus cretica) αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό είδος της κρητικής πανίδας. Το µοναδικό σηµείο στο οποίο κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος είναι το φαράγγι της Σαµαριάς. Κάτω: Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη στους Έρφους. Δεξιά. Τοιχογραφ ία από την ίδια εκκλησία.

17 Εικονοστάσιο στον Πρίνο. του 14ου αι., ακαδηµαϊκού χαρακτήρα και στο πνεύµα της κωνσταντινουπολίτικης παράδοσης. Συνεχίζουµε τη διαδροµή µας µε κατεύθυνση προς τα βόρεια. Στη διασταύρωση που συναντάµε µετά από 2,50 χιλ. στρίβουµε αριστερά και µετά από 1 χιλ., φθάνουµε στη Βιράν Επισκοπή (βλ. διαδροµή 4). Περνάµε το χωριό και ακριβώς στη βόρεια έξοδό του, στρίβουµε δεξιά και ακολουθούµε το δρόµο προς Πρίνο. Το όµορφο και πολύ ενδιαφέρον αυτό χωριό προσεγγίζουµε µετά από 1,5 χιλ. Χτισµένο στο ανώτερο σηµείο της µίας όχθης φαραγγιού, το δροσερό και µε υπέροχη θέα αυτό χωριό, βρίθει από σύγχρονες, επαύλεις. Εκείνο όµως που το κάνει πολύ ιδιαίτερο είναι ο παλιός οικιστικός του πυρήνας µε τα µεγαλόπρεπα αρχοντικά που είναι όλα ανακαινισµένα. Δεν πρέπει να παραλείψουµε να επισκεφθούµε την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στα ΒΑ του Πρίνου. Μέσα στη σταυροειδή µε τρούλο εκκλησία µε τις τοιχογραφίες του 15ου/16ου αι. βρίσκεται και εντυπωσιακό µαυσωλείο µε τη µορφή πέτρινης σαρκοφάγου που φέρει οικόσηµο της οικογένειας Τζαγκαρόλων. Ξεχωριστού ενδιαφέροντος είναι και το σπήλαιο «Φανταξοσπηλιάρα» πάνω στο λόφο µε το όνοµα «Κουλές». Τα µινωικής, ελληνιστικής και ρωµαϊκής εποχής ευρήµατα µαρτυρούν ότι θα πρέπει να αποτελούσε τόπο λατρείας σ όλο το φάσµα της αρχαιότητας. Από τον Πρίνο κατηφορίζουµε προς την παραλιακή Σκαλέτα που βρίσκεται περίπου 1 χιλ. βόρεια. Η περιοχή αυτή µε τη θαυµάσια αµµουδερή παραλία, τα πεντακάθαρα νερά, τις πολυτελείς και πολυάριθµες ξενοδοχειακές µονάδες, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα θέρετρα όχι µόνο του Δήµου Αρκαδίου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στον Πρίνο. Η εντυπωσιακή είσοδος του σπηλαίου Φανταξοσπηλιάρα στον Πρίνο. Το σπήλαιο έχει συνολικό µήκος 210µ. και περιλαµβάνει 11 αίθουσες δύο από τις οποίες διαθέτουν θαυµαστό σταλακτιτικό και σταλαγµιτικό διάκοσµο. Στο εσωτερικό του έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήµατα κυρίως ελληνιστικών χρόνων ενώ έξω απ αυτό έχουν εντοπισθεί υπολείµµατα υστεροµινωικής κεραµικής. (Φωτ. Χάρης Στρατιδάκης)

18 ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3. Πηγιανός Κάµπος - Πηγή - Άγιος Δηµήτριος - Μέση - Κυριάννα - Αµνάτος Καψαλιανά - Αρκάδι - Ελεύθερνα Από τον Πηγιανό Κάµπο πηγαίνουµε στο χωριό Πηγή (βλ. διαδροµή 2). Περίπου 300µ. ανατολικά της Πηγής στρίβουµε δεξιά προς Άγιο Δηµήτριο που βρίσκεται γύρω στα 500 µ. µετά τη διασταύρωση. Το όµορφο αυτό χωριουδάκι οφείλει το όνοµά του στην οµώνυµη βυζαντινή εκκλησία που βρίσκεται στα ΒΔ του. Πρόκειται για µία σταυροειδή µε τρούλο εκκλησία που χρονολογείται στον 11ο αιώνα και θεωρείται µία από τις σηµαντικότερες της Κρήτης. Είναι αναστηλωµένη και σώζεται σηµαντικό τµήµα από τον τοιχογραφικό της διάκοσµο. Ανάλογης σπουδαιότητος είναι και η εκκλησία της Αγίας Τριάδας µε καλά διατηρηµένες τοιχογραφίες. Συνεχίζουµε τη διαδροµή µας προς τα νότια και µετά από 1,5 χιλ. φθάνουµε στο χωριό Μέση, τη γενέτειρα του λόγιου Γεώργιου Χορτάτση. Το χωριό αναφέρουν ως Messi οι πηγές του 16ου αι., ενώ παλαιότερα αποτέλεσε έδρα Βυζαντινής Επισκοπής. Δεν αποκλείεται µάλιστα Ο Άγιος Δηµήτριος διακρίνεται για την γραφικότητά του. το όνοµά του χωριού να δηλώνει τη θέση του, µια και βρίσκεται «ανάµεσα» στις δύο άλλες επισκοπές, την «Καλαµώνος» και την «Μυλοποτάµου». Αξίζει να επισκεφθούµε την σπηλιά «Κιουµπρά» στα ΝΑ του χωριού όπου σ ένα ειδυλλιακά διαµορφωµένο χώρο έχει ανεγερθεί µνηµείο πεσόντων στη θέση συµπλοκής αντιστασιακών µε Γερµανούς. Από τη Μέση αναζητούµε το δρόµο που µε κατεύθυνση προς τα ανατολικά οδηγεί στην Κυριάννα. Τον ακολουθούµε και µετά από µία διαδροµή 1,5/2χιλ µέσα Τοιχογραφία από τον Άγιο Δηµήτριο. στους ελαιώνες συναντούµε το δρόµο Λούτρα Κυριάννα. Στρίβουµε δεξιά και τον ακολουθούµε, για να φθάσουµε µετά από 2 χιλ. στην Κυριάννα. Όπως µαρτυρεί η ετυµολογία του, το όνοµα προέρχεται από κάποια «Κυρία Άννα». Άλλοι πάλι Η εκκλησία του Αγίου Δηµητρίου, 11ος αι.

19 Παραδοσιακό καφενείο στη Μέση. πιστεύουν πως ανάγεται στο προσωνύµιο «Αη Κυρ Γιάννης» που ανήκε στον Άγιο Ιωάννη τον Ξένο, ο οποίος περιηγήθηκε στον περιοχή κατά τον 11ο αι. Στα αρχεία του 16ου αι. αναφέρεται ως Chirianna και αργότερα ως Kyriana. Ολόκληρη η περιοχή αποτελούσε κατά το 16ο αι. φέουδο του Ματθαίου Καλλέργη, ενός βαθύπλουτου φεουδάρχη που ήλεγχε σχεδόν όλα τα ΒΑ χωριά του Ρεθύµνου συµπεριλαµβανοµένου και του Αρκαδιού. Ο ίδιος συνεργάστηκε µε τον ηγούµενο Κλήµη Το µνηµείο στην σπηλιά «Κιουµπρά». Χορτάτζη για την ανακαίνιση της πρόσοψης του καθολικού της Ι. Μ. Αρκαδίου. Λέγεται µάλιστα πως κάποιο µέγαρο µέσα στο χωριό ήταν χτισµένο µε βάση τα σχέδια των ίδιων των αρχιτεκτόνων του µοναστηριού. Αυτό το αναγεννησιακό «Palazzo» θα πρέπει να ήταν η αγροτική έπαυλη του µεγαλοκτηµατία. Ο Καλλέργης δολοφονήθηκε το 1572 και η οικογένειά του µετακόµισε στην Βενετία, στο µεγαλόπρεπο κτήριο Palazzo Calergi. Στην Κυριάννα δεν πρέπει να παραλείψουµε να επισκεφθούµε την εκκλησία της «Κοι- µήσεως της Θεοτόκου» που η πρόσοψή της θυµίζει αυτήν του Το «Palazzo» Καλλέργη. Η πρόσοψη της εκκλησίας της Παναγίας.

20 Ο παλιός ελαιόµυλος του Αρκαδιού στα Καψαλιανά. Αρκαδιού. Έχει το σχήµα του ελεύθερου σταυρού µε τρούλο και παρεκκλήσιο στη ΝΑ γωνία. Στη νότια πλευρά της υπάρχει το έµβληµα των Καλλέργηδων. Στο ίδιο χωριό βρίσκεται και η εκκλησία του Σωτήρα Χριστού µε εντοιχισµένο έµβληµα στο νότιο τοίχο. Τρία χιλιόµετρα ΝΑ της Κυριάννας βρίσκεται το χωριό Αµνάτος (βλ. διαδροµή 1). Αν θέλουµε, αξίζει να κάνουµε µία µικρή παράκαµψη αµέσως έξω από το χωριό προς τα αριστερά, για να επισκεφθούµε το χωριό Καψαλιανά που βρίσκεται περίπου 1 χιλ. ΒΑ της Αµνάτου. Ο οικισµός που για πρώτη φορά αναφέρεται σε έγγραφα το 1842, αποτελούσε µετόχι της Ι.Μ. Αρκαδίου και ανάµεσα στα 15 κτίσµατά του περιελάµβανε και τον ελαιόµυλό του. Μέχρι το 1958 ο ελαιόµυλος βρισκόταν σε λειτουργία και ο οικισµός φιλοξενούσε 15 οικογένειες που δυστυχώς στα επόµενα χρόνια το εγκατέλειψαν µε αποτέλεσµα να ερηµωθεί και να ερειπωθεί. Το χωριό που Το Ηρώον

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ερευνητική έκθεση Τη φετινή χρονιά κληθήκαμε να κάνουμε μια εργασία σχετικά με τις γειτονίες της Μυτιλήνης. Η μελέτη μας ήταν κυρίως πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής, γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα.

Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα. Πρόγραμμα εκδρομής Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Στεμνίτσα - Δημητσάνα. Το οδοιπορικό μας ξεκινάει στις 07.00 η ώρα από τη Ν.Μάκρη, με πρώτο ολιγόλεπτο σταθμό -σύμφωνα με το πρόγραμμα-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km Χρόνος: 3 ¾ 4 ¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4.1

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες από 119 1η ηµέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - Μ. ΡΙΛΛΑ - ΣΟΦΙΑ (330χλµ) Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα Προµαχώνα. Κάνοντας µία σύντοµη στάση στα αφορολόγητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km. Διάρκεια: 3¾ 4¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.4.1 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα στις Παναγιές της Κρήτης

Αφιέρωμα στις Παναγιές της Κρήτης 10/08/2019 Αφιέρωμα στις Παναγιές Κρή / Ιερές Μονές Ολόκληρη η Ελλάδα, από το ένα άκρο στο άλλο, γιορτάζει σε λίγες μέρες την Κοίμηση Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές Ορθοδοξίας. Ας δούμε τα σημαντικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος 2015-2016 Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ Μονή Αστράτηγος. Ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης 1ης Διαδρομής Μονή Βαλτάδων Ναός Οσίου Δαυίδ Βυζαντινό Λουτρό Ναός Αγίου Νικολάου (Ορφανού) Ναός Αγίου Παντελεήμονα Ναός Σωτήρως Χριστός Ροτόντα Παλιά Πόλη,Κάστρα 2ης

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια

Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Ρουµανία- Τρανσυλβανία- Καρπάθια 4 ηµέρες αεροπορικώς Θεοφάνεια Τιµή: 390 Αναχώρηση: 05/01 Περιγραφή Ταξιδιού 1η µέρα: Aθήνα - Βουκουρέστι - Παλάτι Πέλες- Μοναστήρι Σινάια Συγκέντρωση στο αεροδρόµιο «Ελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη Αγία Αικατερίνη Η Αγία Aικατερίνη βρίσκεται σε ενα απο τα καλυτερα μερη της θεσσαλονικης, στην Βορειοδυτική πλευρά της Άνω Πολης.Κτισμένη το 1320 μχ,η ατμόσφαιρα ειναι πολύ ωραία και προπάντον ειναι ήσυχα

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Πρεσβυτέρου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Αρχιερατικού Επιτρόπου Καναλίων ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού ΒΕΝΕΤΟ 2013

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους 20/04/2019 Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους / Ορθόδοξες Προβολές Ο Λάζαρος με τις αδελφές του ζούσαν στη Βηθανία ένα χωριό που βρισκόταν περίπου δεκαπέντε στάδια (τρία χιλιόμετρα) ανατολικά

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΤΕΓΕΑ Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας Εύη Αργυροπούλου Αρχαιολόγος MA- Διπλωματούχος ξεναγός Τ: 697.323.2989 email: evan.argyropoulou@gmail.com Στάση 1η Αρχαιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΙΕΡΟΣ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ Εργασία του μαθητή: Μαγγιώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.5 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν 19 Ιανουαρίου 2017 Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν Επιστήμες / Ιστορία / Μουσεία Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη

Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη 24/01/2019 Η Ιερά Μονή Κουδουμά ένας επίγειος παράδεισος στην Κρήτη / Ιερές Μονές Η Μονή Κουδουμά, βρίσκεται στη νότια Κρήτη, στα νότια παράλια του Νομού Ηρακλείου. Από το Ηράκλειο απέχει 2-2,5 ώρες, μια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Στον 11 ο αιώνα χρονολογείται η αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, κοντά στο μνημείο του Λυσικράτους. Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Η στέγαση του κεντρικού τμήματος,

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Γιώργος Ε 1 ΣΩΤΗΡΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η Σωτήρα έχει Αγιολογική ονομασία: φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου στις 6 Αυγούστου τελείται μεγάλο πανηγύρι κατά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια)

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αφετηρία διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΑΝΑΧΩΡΉΣΕΙΣ ΚΆΘΕ ΔΕΥΤΈΡΑ ΠΡΩΊ & ΒΡΆΔΥ, ΤΕΤΆΡΤΗ ΠΡΩΊ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΒΡΆΔΥ, ΣΆΒΒΑΤΟ ΠΡΩΊ ΚΑΙ ΑΚΌΜΗ, ΕΚΔΡΟΜΈΣ ΑΠΌ ΤΉΝΟ ΣΕ... ΆΝΔΡΟ, ΣΎΡΟ & ΜΎΚΟΝΟ! 1 Αποκλειστικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΤΟΧΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΤΟΧΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ 2 ο ΕΠΑ.Λ ΧΑΝΙΩΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΕΤΟΧΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ Τμήμα: ΒΨ Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ελληνιτάκη Βασιλική Φατσέα Μαρία Τούρκικα Μετόχια Άρχισαν να δημιουργούνται μετά την κατάκτηση των Χανίων από τους Τούρκους

Διαβάστε περισσότερα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα 11/02/2019 15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Όλοι γνωρίζουν τα Μετέωρα ή την Παναγία της Τήνου, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Στη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε μνημεία και χώρους, ευρισκόμενα στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία η Πολιτεία επισήμως

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

(Αναδημοσίευση από : )

(Αναδημοσίευση από :  ) (Αναδημοσίευση από : http://amariotes.gr/ ) Μοναστηράκι Απόσταση από Ρέθυμνο: 37,5 χλμ. Διαδρομή: Ρέθυμνο- Πρασές - Αποστόλοι - Ασώματος - Μοναστηράκι. Υψόμετρο: 380 μ. Πληθυσμός: 1991: 180 κάτοικοι (1940:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ (Κ.Π.Ε. Μολάων) Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει Ιδρύθηκε με την 134788/Γ7 της 23-9-2009 απόφαση του ΥΠΕΠΘ ως Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας.

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αρ. 4/2011 πρακτικό Συνεδριάσεων Τ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Ν.Σιλάτων του ήµου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής 7/2011 Απόφ. Αριθ. Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Γενικό Λύκειο Καρπερού Δημιουργική Εργασία: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, κτίστηκε στη θέση αυτή από το Μεγάλο Κωνσταντίνο (306-339) αλλά πολύ σύντομα, το 404, καταστράφηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ Aπόσταση: 9.7 km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2018. All rights reserved. Version 1.5 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου

Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Παγκόσμια Κληρονομιά της Κύπρου Η Συνθήκη για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, που υιοθετήθηκε από την UNESCO το 1972, σηματοδότησε μια νέα εποχή στη διατήρηση των πολιτιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY ΠΕΡΙΓΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΤΑΞΙ TAXIWAY Αξιότιμοι συνεργάτες. Το Ραδιοταξί Taxiway με στόλο 1200 συμβατικά ταξί, 2 ειδικά διαμορφωμένα ταξί α.μ.ε.α και ένα 9θέσιο ιδιόκτητο πολυτελές ταξί, αποτελεί τη μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε.A. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ.

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε.A. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε.A. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στα 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Απόσταση: 19.5 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2016. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

0 ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Ανδριανή Δημηριάδη

0 ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Ανδριανή Δημηριάδη 0 ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Ανδριανή Δημηριάδη Σωτήρα Αμμοχώστου Ιστορική αναδρομή Σωτήρας Αμμοχώστου Η Σωτήρα είναι κωμόπολη της Επαρχίας Αμμοχώστου της Κύπρου, κοντά στην πόλη της Αμμοχώστου. Η Σωτήρα είναι παραλιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΒΑΣΙΑ της μαθήτριας του Β3 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων Παπαγόρα Λυδίας (Σχολικό έτος ) Παπαγόρα Λυδία 3ο

ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΒΑΣΙΑ της μαθήτριας του Β3 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων Παπαγόρα Λυδίας (Σχολικό έτος ) Παπαγόρα Λυδία 3ο ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΒΑΣΙΑ της μαθήτριας του Β3 του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων Παπαγόρα Λυδίας (Σχολικό έτος 2012-2013) 1 ΜΥΣΤΡΑΣ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ , δύο μέρη στων οποίων τους κόλπους κρύβεται μία τεράστια

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017 Γιώργος Πρίμπας Στην περιοχή της πόλης του Άργους έχει διαπιστωθεί αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία, με σημαντικές πόλεις και οικισμούς, τα τελευταία πεντέμισι με έξι χιλιάδες χρόνια. Αναπόφευκτο λοιπόν να

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Παρακαλούμε δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την εύκολη πρόσβαση στο ξενοδοχείο Lato Boutique από το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και αναλυτικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική Μονή του Σωτήρος Xριστού στο Kουμπέ Ρεθύμνου

Η ιστορική Μονή του Σωτήρος Xριστού στο Kουμπέ Ρεθύμνου 28/02/2019 Η ιστορική Μονή του Σωτήρος Xριστού στο Kουμπέ Ρεθύμνου / Ιερές Μονές Η γυναικεία Mονή του Σωτήρος Χριστού είναι κτισμένη στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο προάστιο του Κουμπέ Ρεθύμνου. Η μονή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ. Γενική άποψη του οικισμού. Το άνοιγμα στη θέα. Η περιοχή μελέτης ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΡΑΠΤΗ Το Ράπτη είναι ένα τυπικό παράδειγμα οικισμού στα ορεινά του νομού Ηλείας :δε χαρακτηρίζεται για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα αλλά κυρίως για το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον, που όμως

Διαβάστε περισσότερα