Εξωσωματική γονιμοποίηση και ινομυώματα. Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής «ΛΗΤΩ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξωσωματική γονιμοποίηση και ινομυώματα. Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής «ΛΗΤΩ»"

Transcript

1 Εξωσωματική γονιμοποίηση και ινομυώματα Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής «ΛΗΤΩ»

2 Τα ινομυώματα εμφανίζονται στο 30% των γυναικών. Τα ινομυώματα επηρεάζουν αρνητικά την γονιμοποιητική δυνατότητα και την εξέλιξη μιας πιθανής εγκυμοσύνης.

3 Τα υποβλενογόνια ινομυώματα είναι ευρέως αποδεκτό ότι επηρεάζουν και την γονιμότητα και την εξέλιξη της κυήσεως. Οπως επίσης είναι αποδεκτό ότι ινομυώματα άλλων εντοπίσεων ή μεγάλου μεγέθους έχουν παρόμοια επιβάρυνση. Σήμερα θα παρουσιάσουμε τις τεκμηριώσεις ή μη των πιο πάνω.

4 Τι προκαλεί τα ινομυώματα;

5 Λίγα είναι γνωστά για τις αιτίες ανάπτυξης των ινομυωμάτων. Κάποιες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προδιάθεση μιας γυναίκας στην εμφάνιση των ινομυωμάτων μπορεί να έχει κάποια σχέση (κληρονομικότητα),145 γονίδια εμπλέκονται στην δημιουργία ινομυωμάτων από τις λείες μυικές ίνες. Επίσης, κάποια σχέση φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στην ανάπτυξη των ινομυωμάτων και στις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα), γιατί τα ινομυώματα τείνουν να μεγαλώνουν σε μέγεθος κατά την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας και μπορούν επίσης, να μεγαλώσουν ραγδαίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι πάρα πολύ υψηλά. Τα ινομυώματα γενικώς μικραίνουν μετά την εμμηνόπαυση καθώς πέφτουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Πάντως, το πιο πιθανό είναι ότι τα ινομυώματα είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αυτών και κάποιων άλλων παραγόντων, που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

6 Τα ινομυώματα επηρεάζουν την γονιμότητα εξ αιτίας : 1) Απόφραξης των ισθμικών στομίων των σαλπίγγων 2) Δυσλειτουργικής υπερτονίας του μυομητρίου που επηρεάζει : α) μεταφορά του ωαρίου β) μετανάστευση και διείσδυση των σπερματοζωαρίων γ) επαρκή αιμάτωση του ενδομητρίου 3) Συμπίεσης και ατροφίας ή εξέλκωσης του ενδομητρίου.

7 Η IVF-ET είναι μια διαδικασία με υψηλό κόστος οικονομικό, κοινωνικό, ψυχολογικό αλλά και βιολογικό λόγω των πιθανών παρενεργειών. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε τις προϋποθέσεις όσο το δυνατόν πιο θετικές για επιτυχή εμφύτευση.

8 Σε αυτήν την παρουσίαση θα αναλύσουμε δεδομένα με τις επιδράσεις των ινομυωμάτων στην IVF και δεδομένα με τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους από την ινομυωματεκτομή.ελπίζουμε να αποτελέσουν ερέθισμα για να να μπορεί κανείς τεκμηριωμένα να έχει την ορθότερη επιλογή.

9 ΤΥΠΟΙ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

10 Τα ινομυώματα μπορεί να είναι : Μισχωτά Υπορογόνια Ενδοτοιχικά Υποβλεννογόνια Τραχηλικά Σπάνια είναι ενδοσυνδεσμικά,περιτοναϊκά και ωοθηκικά

11 Συχνά θα συνοδεύεται μια αξιολόγηση ινομυωμάτων με όρους όπως ασβεστοποιημένο, εκφυλισμένο, σκληρό, μαλακό κλπ. Η περιγραφή χωρίς το πλήρες μυομητρικό ιστολογικό παρασκεύασμα σε επίπεδο υστεροσαλπιγγογραφίας, υπερηχογραφήματος (two,three ή four D,Doppler etc), αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας, υστεροσκόπησης ή λαπαροσκόπησης είναι τελικά υποκειμενική.

12 Οι μη επεμεβατικές μέθοδοι όπως υπερηχογράφημα (two,three ή four D,Doppler etc), αξονική ή μαγνητική τομογραφία έστω και σε συνδυαστική μελέτη θα κατορθώσουν να μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε με μεγάλη αξιοπιστία το μέγεθος την τοπογραφία και να μας βοηθήσουν στην διαφοροποίηση από αδενομύωση. Εν τούτοις δεν θα μας βοηθήσουν στην αξιολόγηση της διαβατότητος των σαλπίγγων,υδροσαλπίγγων και των διαταραχών της ανατομίας.στα ερωτήματα αυτά θα μας βοηθήσoυν σχετικά επεμβατικές μέθοδοι όπως η υστεροσαλπιγγογραφία ή η sonohysterography. Κυρίαρχη όμως διαγνωστική θέση έχει η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση που μπορούν να οδηγήσουν και στην άμεση αφαίρεση των υποβλεννογονίων των υπορογονίων αλλά και με σωστή χαρτογράφηση ή σύγχρονη υπερηχογραφική βοήθεια και όλων των τοιχικών ινομυωμάτων που δεν είναι άμεσα ορατά με την ενδοσκόπηση.

13 Τύποι ινομυωμάτων Υποβλενογόνιο : Αναπτύσσεται προς το εσωτερικό του τοιχώματος της μήτρας Ενδοτοιχωματικό : Αναπτύσσεται προς το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας Μισχωτό ινομύωμα : Αναπτύσσεται από το τοίχωμα της μήτρας προς τον ελεύθερο κοιλιακό χώρο

14 Τύποι ινομυωμάτων Μισχωτό ινομύωμα : Αναπτύσσεται από το τοίχωμα της μήτρας προς τον ελεύθερο κοιλιακό χώρο Υποβλενογόνιο : Αναπτύσσεται προς το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας Ενδοτοιχωματικό : Αναπτύσσεται προς το εσωτερικό του τοιχώματος της μήτρας Υπορογόνιο ινομύωμα : Αναπτύσσεται προς τον ορογόνο,το εξωτερικό, του τοιχώματος της μήτρας

15 Ταξινόμηση κατά ESGE των υποβλεννογονίων μυωμάτων. (Wamsteker et al., 1993, Hysteroscopy Training Centre, Spaarne Hospital, Haarlem, The Netherlands.) Τύπος Βαθμός ενδοτοιχωματικής επέκτασης 0 Καθόλου ενδοτοιχωματική επέκταση Ι Ενδοτοιχωματική επέκταση < 50% ΙΙ Ενδοτοιχωματική επέκταση 50%

16 Πιθανές επιδράσεις των ινομυωμάτων στην επιτυχή IVF MHXANIKH: Μεταβολή της μυϊκής τονικότητας ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ: Μεταβολή στην ενδομητρική δομή και ακεραιότητα ΑΓΓΕΙΑΚΗ: Διαταραχή της αγγειακής παροχής του μυομητρίου και του ενδομητρίου ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ: Διαταραχή στην έκκριση κυτοκινών

17

18

19

20

21

22 Uterine Myomata and outcome of ART Oliveira et al.(fertil. Steril., 2004) Patients with intramural fibroids >4.0cm had lower pregnancy rates than those with intramural fibroids <4.0 cm.

23 Uterine Myomata and outcome of ART Stovall et al.(hum Reprod1998) LOCATION: im& ssas one group vs. Sm Pregnancy and implantation rates were lower in the groups of patients with uterine fibroids. More significant in cases with submucous myomas.

24 Uterine Myomata and outcome of ART Oliveira et al.(fertil. Steril., 2004) 245 cases vs. 245 controls retrospective study ss and im myomas not encroaching on cavity Patients having subserosal or intramural leiomyomas of <4 cm have IVF-ICSI outcomes comparable to those of patients without such leiomyomas. Patients with intramural fibroids >4.0cm had lower pregnancy rates than those with intramural fibroids <4.0 cm.

25 Uterine Myomata and outcome of ART Beneckeet al.(review-gynecolobstetinvest. 2005) there was a significant negative impact on implantation rate and the delivery rate per transfer cycle in the intramural group versus the control group.

26 Uterine Myomata and outcome of ART Aboulghar M et al.(mefs, 2004) 184 patients in 4 groups prospective controlled study only intramural myoma with normal cavities >or < 5mm away from the lining by TVS. The distance between the myoma and endometrial lining did not affect the pregnancy rate in IVF-ET cycles.

27 Στην Cochrain library διερεύνησαν τα δεδομένα από 146 μελέτες και ανασκοπήσεις μελετών έως το Τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχουν μελέτες προοπτικές με αξιόπιστες ομάδες ελέγχου και μελέτης καθώς και καλή στατιστική αξιοπιστία. Επίσης υπάρχουν δημοσιεύσεις που φτάνουν στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα μελετώντας τις ίδιες ομάδες.

28 Στην ερώτηση λοιπόν που τίθεται,δηλαδή, αν πρέπει να υποβάλονται σε ινομυωματεκτομή οι γυναίκες πριν από προσπάθειες υπβοηθούμενης αναπαραγωγής. Θα απαντήσουμε πως και εδώ αφού δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες καθοδηγητικές γραμμές συνιστούμε εξατομίκευση.

29 Θα επηρεάσει την προτεινόμενη αντιμετώπιση το ιστορικό αποβολών ή αποτυχημένων εμβρυομεταφορών. Επίσης η εντόπιση (υποβλενογόνιο, τοιχικό, υπορογόνιο μισχωτό ) αλλά και το μέγεθος (υποβλενογόνιο πάνω από 2 cm υστεροσκοπική αφαίρεση τοιχικό ή υπορογόνιο πάνω από 4 cm λαπαροσκοπική αφαίρεση ή λαπαροτομή κ.λ.π.)

30 Συμπεράσματα : Υποβλενογόνια και ενδοτοιχικά ινομυώματα που προβάλουν προς την ενδομητρική κοιλότητα επηρεάζουν αρνητικά την προσπάθεια για IVF-ET. H ινομυωματεκτομή σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προηγείται της IVF.

31 Ως προς τα ενδοτοιχικά ινομυώματα που δεν επηρεάζουν την αρχιτεκτονική της ενδομητρικής κοιλότητος, η πρόταση για ινομυωματεκτομή πριν την IVF-ET παραμένει αμφισβητούμενη, λόγω των αντικρουόμενων αποτελεσμάτων που βλέπουμε στην σχετική βιβλιογραφία.

32 Εδώπρέπειναλάβουμευπ όψιν μας 2 ζητήματα : Την ψυχολογική επίπτωση του χειρουργείου και την καθυστέρηση της προσπάθειας με IVF-ET και την απώλεια των κύκλων που ακολουθούν. Την οικονομική επιβάρυνση και την διάθεση του οικονομικού τιμήματος σε μία ινομυωματεκτομή ήσεμίαπροσπάθειαivf-et.

33 Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική εξέλιξη έχει βοηθήσει εντυπωσιακά στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ινομυωμάτων με αποτέλεσμα να έχουμε δυνατότητες ασφαλέστερης αξιολόγησης και στοχευμένη θεραπεία υπό την έννοια της εξατομίκευσης.

34

35

36

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Τις τελευταίες δεκαετίες το ποσοστό των καισαρικών τομών

Διαβάστε περισσότερα

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας

Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας Γενετικός Έλεγχος για Λόγους Υγείας ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΉΚΕΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΤΑΙ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΌΣ ΈΛΕΓΧΟΣ; ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΉ ΓΕΝΕΤΙΚΉ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ ΤΙ ΨΆΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΙΚΌ ΈΛΕΓΧΟ; Η ΔΙΚΉ ΣΑΣ ΑΠΌΦΑΣΗ Γενετικός Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Το Υπερηχογράφημα 11 13 +6 εβδομάδων

Το Υπερηχογράφημα 11 13 +6 εβδομάδων Το Υπερηχογράφημα 11 13 +6 εβδομάδων Κύπρος Η. Νικολαϊδης Aθηνά Π. Σούκα, Χαρά Σκέντου Το Υπερηχογράφημα 11 13 +6 εβδομάδων Fetal Medicine Foundation, London 2004 Αφιερωμένο στον Ηρόδοτο και στη Δέσποινα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Καθ έξιν Αποβολές Οι καθ 'έξιν αποβολές είναι μια ασθένεια σαφώς διακριτή από τη στειρότητα, και που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες αποτυχημένες

Διαβάστε περισσότερα

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών.

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Τα μικρά παιδιά στην Ελλάδα μετρώνται με βλαπτικό τρόπο Η τακτική

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Απόστολος Μαντίδης Πλοίαρχος (ΥΙ), Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Η εργασία υποβάλλεται για τη μερική κάλυψη των απαιτήσεων με στόχο την απόκτηση του διπλώματος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΕΝΔΑΡΤΗΡΕΚΤΟΜΗΣ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΕΝΔΑΡΤΗΡΕΚΤΟΜΗΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΕΝΔΑΡΤΗΡΕΚΤΟΜΗΣ Dr. ΜΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, PhD ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣ Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Στρατιωτικός Ιατρός Επιστηµονικός Συνεργάτης Α' Χ/κής Κλινικής

Διαβάστε περισσότερα

Μη επεμβατική αξιολόγηση του σοβαρού άσθματος

Μη επεμβατική αξιολόγηση του σοβαρού άσθματος Ειδικά Άρθρα για το Άσθμα Μη επεμβατική αξιολόγηση του σοβαρού άσθματος Παρασκευή Κατσαούνου 1, Ανδρέας Ασημάκος 2, Peter J. Barnes 3 1 Λέκτορας Πνευμονολογίας, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό

Διαβάστε περισσότερα

Τζανάκης. Φαξ::2810-542650. Εισαγωγή. που. της νόσου) tests). κλινικούς. Ειδικά. σαν διαφορική. διαδικασία. γνωστή. περιπτώσεις. λίγες.

Τζανάκης. Φαξ::2810-542650. Εισαγωγή. που. της νόσου) tests). κλινικούς. Ειδικά. σαν διαφορική. διαδικασία. γνωστή. περιπτώσεις. λίγες. Εργαστήριο Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Κρήτης Επίκουρος Καθηγητής Νίκος Τζανάκης Τηλ.: 2810-392224 ή 392433 Φαξ::2810-542650 Email: tzanakis@med.uoc.gr Web Site: Epidemiology Δ ΙΙΑΓΝΩ ΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Σας προτείνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το φυλλάδιο όσο πιο σύντομα μπορείτε, σημειώνοντας ερωτήσεις στα κενά, για κάθε σημείο για το οποίο έχετε απορίες. Καθώς πλησιάζετε χρονικά στο κάθε βήμα, σας προτείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Evid iidence Based Me M di dic di ine

Evid iidence Based Me M di dic di ine Evidence Based Medicine i Νικόλαος Γ. Ευαγγελάτος, MD ομή του μαθήματος 1. Στοιχεία ιστορίας και φιλοσοφίας της Ιατρικής 2. Η εμφάνιση της Evidence Based Medicine 3. Εφαρμογή της Evidence Based Medicine

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΚΟΥΤΡΩΤΣΙΟΣ Γ. ΒΑΪΟΣ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΚΟΥΤΡΩΤΣΙΟΣ Γ. ΒΑΪΟΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ Υ ΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΒΗ ΚΟΥΤΡΩΤΣΙΟΣ Γ. ΒΑΪΟΣ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑ ΩΝ ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οι Βιβλιοθήκες και το εν δυνάμει κοινό τους: Μέθοδοι επικοινωνίας και προσέλκυσης Ανθή

Διαβάστε περισσότερα

Kοινή επιμέλεια / φροντίδα: ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στις διάφορες οικογενειακές δομές

Kοινή επιμέλεια / φροντίδα: ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στις διάφορες οικογενειακές δομές 1 Kοινή επιμέλεια / φροντίδα: ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στις διάφορες οικογενειακές δομές Η σημερινή κατάσταση όσον αφορά την ρύθμιση της κατοικίας των παιδιών των χωρισμένων ζευγαριών Του Vittorio Vezzetti,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΘ` ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ (πληροφορίες για το κοινό σύμφωνα με το Βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρωνγυναικολόγων) για περισσότερες πληροφορίες η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. ΓΕΝΙΚΑ Αποβολή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Της ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ ΠΑΦΙΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

RCT Πειραματικές. Cohort. Case-control. Cross - sectional

RCT Πειραματικές. Cohort. Case-control. Cross - sectional Εργαστήριο Επιδημιολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Κρήτης Επίκουρος Καθηγητής Νίκος Τζανάκης Τηλ..: 2810 392224 ή 392433 Φαξ::2810 542650 Email: tzanakis@med.uoc.gr 1 ΤΥΠΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2

έκδοση του Ιδρύματος το 2009. 2 Τα Μετέωρα Βήματα του Προσανατολισμού στην εποχή της Αβεβαιότητας: Συνέπειες για το ΕΠΑ.Λ 1 Χρυσούλα Κοσμίδου-Hardy Σύμβουλος του Π.Ι, Πρόεδρος του Τομέα Σ.Ε.Π. 2 1. Εισαγωγικά Ήταν όλα κάποτε αλλιώς στο

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους Διάγνωση, διερεύνηση και αντιμετώπιση Κείμενο συμφωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης

Υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους Διάγνωση, διερεύνηση και αντιμετώπιση Κείμενο συμφωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης SPECIAL ARTICLE ÁÑ ÅÉÁ ÅËËÇÍÉÊÇÓ ÉÁÔÑÉÊÇÓ 2012, 29(1):116-127 Υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους Διάγνωση, διερεύνηση και αντιμετώπιση Κείμενο συμφωνίας της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης Η υπέρταση στα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement

Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement Αποτελέσματα Έρευνας Outplacement 2011 Ελλάδα 2011 Πρόλογος 3 1. Σύνοψη Αποτελεσμάτων 4 2. Ταυτότητα έρευνας 6 - Μεθοδολογία - Δημογραφική Ανάλυση Δείγματος 3. Ανάλυση Αποτελεσμάτων 8 - Γνώση & Χρήση των

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία; Ορισμοί και πηγές Τα ηλεκτρικά πεδία δημιουργούνται από διαφορές της τάσης: όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο ισχυρότερο είναι το πεδίο που δημιουργείται.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Σύγχρονοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι: η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία Θέμα : «Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

12. ΚΑΘ ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ

12. ΚΑΘ ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ 12. ΚΑΘ ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ Καθ έξιν αποβολές ορίζονται ως η απώλεια τριών ή περισσοτέρων διαδοχικών κυήσεων. Καθ έξιν αποβολές είναι μια ετερογενής κατάσταση που έχει πολλά πιθανά αίτια, ενώ πολλοί παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει να είσαι πολίτης; Λόγοι μελλοντικών εκπαιδευτικών για την ιδιότητα του πολίτη

Τι σημαίνει να είσαι πολίτης; Λόγοι μελλοντικών εκπαιδευτικών για την ιδιότητα του πολίτη Τι σημαίνει να είσαι πολίτης; Λόγοι μελλοντικών εκπαιδευτικών για την ιδιότητα του πολίτη Eισαγωγή Δεληγιάννη-Κουϊμτζή Β. ** Στις σύγχρονες κοινωνίες η ιδιότητα του πολίτη είναι ένας όρος αδιευκρίνιστος.

Διαβάστε περισσότερα