Περιεχόμενα Από τον εμπειρισμό στην επιλογή της οπτικής γωνίας Η «αναταραχή του φύλου» Μητροπόλεις και αποικίες...

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα. 2.1. Από τον εμπειρισμό στην επιλογή της οπτικής γωνίας... 43 2.2. Η «αναταραχή του φύλου»... 49 2.3. Μητροπόλεις και αποικίες..."

Transcript

1

2 Περιεχόμενα Εισαγωγή... 7 Γενεαλογίες... 7 Όροι περί φύλου... 8 μέρος i. Η διεθνής έρευνα 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό Οι μαχητές του σκάμματος Τα φεμινιστικά κύματα Αντικειμενική και πολιτικοποιημένη επιστήμη Τάσεις Από τον εμπειρισμό στην επιλογή της οπτικής γωνίας Η «αναταραχή του φύλου» Μητροπόλεις και αποικίες Χρονικό της μητέρας θεάς ος αιώνας - δεκαετία του Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα μέρος ii. Η ελληνική εμπειρία 4. Οι πρωτοπόρες «Ὃλαι διεκρίθησαν καί ὡς φοιτήτριαι καί ὡς ἐπιστήμονες» «Μόνον ἄρρενες πτυχιοῦχοι τῆς φιλολογίας» «Ἤμουνα ὅμως γυναίκα» Η σύγχρονη πραγματικότητα Ένα επάγγελμα γένους θηλυκού Μία φανταχτερή αρχαιολογία Μία παρατεταμένη «αθωότητα» Επίλογος Βιβλιογραφία

3 Εισαγωγή Γενεαλογίες Amelia Valcárcel (1997: 83-84) συνδέει τη συλλογική γνώση των γυναικών Η με μία παιδεία γενεαλογίας, τη δική μας μνήμη, την καταγραφή της, την επεξεργασία της, τη μετατροπή της ανασφάλειας σε αυτοπεποίθηση. Αισθανόμαστε νεοφερμένες στον δημόσιο χώρο, γιατί, καθώς δεν γνωρίζουμε, δεν αναγνωρίζουμε τι μας οφείλει. Η απόκρυψη, η ιδιοποίηση, η διαστρέβλωση ή, στην καλύτερη περίπτωση, η υποβάθμιση του παρελθόντος μας σε ανεκδοτολογία μάς κάνει να αναρωτιόμαστε αν είμαστε νόμιμες κληρονόμοι αυτού του κόσμου, μήπως πρέπει να χρωστάμε χάρη στην ανδρική ανοχή. Αν ύστερα από δύο αιώνες φεμινιστικών διεκδικήσεων μπορούμε να είμαστε σίγουρες για τη νομιμότητα των δικαιωμάτων μας (αλλά και για την ανάγκη της συνεχούς υπεράσπισής τους), πρέπει επίσης να είμαστε σίγουρες ότι θα εξακολουθούμε να κρινόμαστε με βάση το φύλο μας. Δεν διαθέτουμε ορατά ιστορικά πρότυπα, τα δημιουργούμε εμείς οι ίδιες. Μας λείπουν οι πηγές έμπνευσης, γιατί οι γυναίκες που αντιτάχθηκαν στην πατριαρχική τάξη έγιναν αντικείμενο αποσιώπησης, απόρριψης ή γελοιοποίησης ή, όσες αξιώθηκαν μία θέση στην ιστορία, «αποκαθάρθηκαν» από το φύλο τους. Το έλλειμμα δεν αναπληρώνεται με την αναδρομή σε μορφές όπως η Ισαβέλλα της Καστίλης ή η Ελισάβετ Αʹ της Αγγλίας, όσο «μεγάλες» βασίλισσες και αν υπήρξαν, ούτε στις «σιδηρές κυρίες» του κοινοβουλευτισμού για να προσθέσω στα παραδείγματα της Valcárcel μερικά σύγχρονα και καθόλου μεγάλα. Το χρέος μας αφορά τις γυναίκες που δεν αρκέστηκαν στη λέξη «υπάρχω» και όσες (τις περισσότερες) εξακολουθεί να μη χωρά η ιστορική μνήμη. Αν πρέπει να γνωρίζουμε, πρέπει επίσης να αναγνωρίζουμε. Τα πρότυπα είναι λειτουργικά αν συνθέτουν μία γενεαλογία. Και αν ο φεμινισμός συνεπάγεται τη δυνατότητα των ανθρώπων να επιτύχουν την προσωπική τους ολοκλήρωση, αυτό πρέπει να επιδιώκουν οι γενεαλογίες των γυναικών ως ενδιάμεση φάση.

4 8 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Η σύνθεση μιας λεπτομερούς γενεαλογίας των γυναικών αρχαιολόγων στην ελληνική γλώσσα υπερβαίνει κατά πολύ τις φιλοδοξίες της παρούσας εργασίας, η οποία περιορίζεται σε ένα μοναχικό προοίμιο μιας προ πολλού οφειλόμενης συλλογικής προσπάθειας. Τα τρία πρώτα κεφάλαια επισκοπούν τη διεθνή έρευνα, ενώ τα δύο επόμενα την ελληνική. Στον βαθμό που μπόρεσα να ανατρέξω στη βιβλιογραφία δεν βρήκα πουθενά τέτοια αριθμητική υπεροχή γυναικών αρχαιολόγων, όπως στην Ελλάδα, και συγχρόνως τόση σιωπή ως προς τη σχέση του φύλου τους με την επαγγελματική τους ζωή. 1 Αν η σύγκριση της διεθνούς εμπειρίας με την ελληνική μπορεί να συνεισφέρει στην εξήγηση και πριν απ όλα στην άρση της σιωπής, ο σκοπός του πονήματος θα έχει επιτευχθεί. Όροι περί φύλου Οι ανθρώπινοι οργανισμοί διακρίνονται σε γυναικείους, ανδρικούς, ερμαφρόδιτους (με μία ωοθήκη και έναν όρχη), γυναικείους ψευδοερμαφρόδιτους (με ωοθήκες και ορισμένα ανδρικά ανατομικά χαρακτηριστικά, αλλά χωρίς όρχεις) και ανδρικούς ψευδοερμαφρόδιτους (με όρχεις και ορισμένα γυναικεία ανατομικά χαρακτηριστικά, αλλά χωρίς ωοθήκες). Κάθε κατηγορία είναι από μόνη της περίπλοκη, εφόσον τα γυναικεία και τα ανδρικά χαρακτηριστικά ποικίλλουν κατ άτομο, το ίδιο και τα συναισθήματα, οι έλξεις και οι απωθήσεις (Fausto-Sterling 1993). Στην παραπάνω ταξινόμηση θα πρέπει να προστεθούν τα διαφυλικά άτομα, τα οποία αισθάνονται ότι ανήκουν σε διαφορετικό από το βιολογικό τους φύλο και είτε επιλέγουν ιατρικά μέσα αλλαγής του είτε συνεχίζουν να αισθάνονται γυναίκες με ανδρικό σώμα ή το αντίστροφο (Fausto-Sterling 2000). Οι ανατομικές διαφορές δεν θα είχαν σημασία, αν δεν χρησιμοποιούνταν για να νομιμοποιήσουν τεχνητές ασυμμετρίες. Μαθαίνουμε να προσδιοριζόμαστε ως έμφυλα όντα σε συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες, για να αξιολογήσουμε και να αξιολογηθούμε με κριτήριο αυτόν τον προσδιορισμό και όχι την ανθρώπινη υπόστασή μας. Το επιστημονικό ενδιαφέρον για τις γυναίκες, ως αναθεώρηση της εξίσωσης «άνθρωπος = άνδρας = δημιουργός του πολιτισμού», οφείλεται στο δεύτερο φεμινιστικό κύμα, όπως συνηθίζεται να ονομάζονται τα γυναικεία κινήματα που εμφανίστηκαν στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη τις δεκαετίες του 1960 και Με αφετηρία την παραδοχή ότι οι γυναίκες, ενώ είναι οι μόνες υπεύθυνες να αποφασίζουν για τη ζωή τους, υφίστανται διάφορες μορφές διακρίσεων και βί- 1. Αναφέρονται αναλογίες με την Τουρκία, όπου μεταπολεμικά η μερική απώλεια του αριστοκρατικού χαρακτήρα της αρχαιολογίας συνοδεύτηκε από την αύξηση και τελικά την πλειονότητα των γυναικών όχι μόνο στα «οικιακά» του επαγγέλματος, τα μουσεία, αλλά και στο πανεπιστήμιο (Özdogan 1998: 119). Στην παραπομπή δεν παρατίθενται αριθμητικά στοιχεία. 2. Στο πρώτο κύμα αντιστοιχεί ο φεμινισμός του 19 ου και των αρχών του 20 ού αιώνα.

5 Εισαγωγή 9 ας, η φεμινιστική επιστήμη αποκαλύπτει τους μηχανισμούς της ανδρικής εξουσίας στην κατεύθυνση του δικαιότερου μετασχηματισμού τους. Η έννοια του κοινωνικού φύλου (gender) ανάγεται στις ανθρωπολογικές έρευνες της Margaret Mead σχετικά με τους έμφυλους ρόλους (sex roles). Η Mead (1935, 1949) έδειξε ότι οι ορισμοί του «γυναικείου» και του «ανδρικού» παρουσιάζουν διαπολιτισμική ποικιλία, με κοινό ωστόσο στοιχείο τον καταμερισμό εργασίας ανάλογα με τις αναπαραγωγικές λειτουργίες και τη σωματική δύναμη. Η διάκριση μεταξύ βιολογικού (sex) και κοινωνικού φύλου (gender) πρωτοεφαρμόστηκε, τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ, σε διαφυλικά άτομα που θεωρούσαν ότι έχουν παγιδευτεί σε λάθος σώμα (Money και Hampson 1955). Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν το φαινόμενο, οι ψυχίατροι διαχώρισαν το βιολογικό από το κοινωνικό φύλο, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε δυσαρμονία ανάμεσα στο φύλο του σώματος και στο φύλο των συναισθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο η λύση φαινόταν εύκολη: η εξισορρόπηση βιολογίας και ψυχισμού μπορούσε να αποκατασταθεί με χειρουργική επέμβαση ή χορήγηση ορμονών. Με άλλα λόγια η διαφοροποίηση βιολογικού/κοινωνικού φύλου προήλθε από το ενδιαφέρον για τις ιατρικές και ψυχολογικές όψεις της ατομικής ταυτότητας. Ο όρος «έμφυλη ταυτότητα» εισάγεται με τις ψυχαναλυτικές μελέτες του Robert Stoller (1964, 1968, 1976) για να δηλώσει την αυτοεικόνα του βιολογικού φύλου: «είμαι άνδρας» ή «είμαι γυναίκα» (Stoller 1964: 220). το έμφυλο άτομο νοείται ως προϊόν της επίδρασης του πολιτισμού στη βιολογία και το κοινωνικό φύλο ως ο βαθμός ανδρισμού ή θηλυκότητας (Stoller 1968: 9). Σύντομα ο όρος gender (που αρχικά αναφερόταν στο «είδος», την «κατηγορία») επικράτησε στο λεξιλόγιο των αγγλόφωνων φεμινιστριών, εφόσον μετατόπιζε τις αιτίες της ανισότητας από το βιολογικό πεπρωμένο στην κοινωνική επιβολή. 3 Στις πρώτες σχετικές εργασίες η Ann Oakley (1972) αποδίδει στο βιολογικό φύλο τις διαφορές ανατομίας και αναπαραγωγής και στο κοινωνικό την ταξινόμηση «γυναικείο»/«ανδρικό», αποτέλεσμα της οποίας είναι και οι έμφυλες ψυχολογικές διαφορές. Η Gayle Rubin (1975: ) πραγματεύεται τη μετατροπή της βιολογικής κατηγορίας «θήλυ» στην πολιτισμική κατηγορία «γυναίκα» διαδικασία την οποία ονομάζει σύστημα του βιολογικού/κοινωνικού φύλου: αν η έμφυτη ανδρική επιθετικότητα και κυριαρχία βρίσκονται στη βάση της γυναικείας καταπίεσης, τότε σκοπός του φεμινισμού θα ήταν λογικά η εξόντωση του παραβατικού φύλου ή έστω ένα σχέδιο ευγονικής προς μετάλλαξη του χαρακτήρα του. Αν ο σεξισμός είναι υποπροϊόν της καπιταλιστικής αδηφαγίας, τό- 3. Από τη λατινική ρίζα gener- (The Oxford dictionary of English etymology, Oxford: Clarendon Press, 1985 [1966], 393).

6 10 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ τε θα εξαφανιζόταν με μία επιτυχή σοσιαλιστική επανάσταση. Αν η παγκόσμια ιστορική ήττα των γυναικών υπήρξε αποτέλεσμα ένοπλης πατριαρχικής εξέγερσης, είναι καιρός να αρχίσουν οι Αμαζόνες στρατιωτική εκπαίδευση. 4 Καθώς καμία από τις παραπάνω ερμηνείες δεν τεκμηριώνεται ιστορικά ούτε προτείνει μία αξιόπιστη στρατηγική κοινωνικής αλλαγής, μόνο μέσω μιας γενικής θεωρίας του βιολογικού/κοινωνικού φύλου μπορούμε να προσεγγίσουμε τις ρίζες της γυναικείας υποτέλειας, η οποία διαπιστώνεται σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς. Το καταπιεστικό για τις γυναίκες σύστημα του βιολογικού/κοινωνικού φύλου μετασχηματίζει τη βιολογία σε πολιτισμικό κανόνα (ιεράρχηση των φύλων, αποδεκτές συμπεριφορές, έλεγχος της γυναικείας σεξουαλικότητας), με τον ίδιο τρόπο που η φωνολογία και η γραμματική μετασχηματίζουν τη φυσική ομιλία σε γλωσσικό σύστημα (Lewin 2006: 12). Συνοπτικά βιολογικό φύλο σημαίνει βιολογική διαφορά και κοινωνικό φύλο εξουσιαστικό μηχανισμό. Την εννοιολογική χρησιμότητα του κοινωνικού φύλου αμφισβήτησε ο γαλλικός υλιστικός φεμινισμός (Delphy 1991, 1993, Wittig 1992), με το επιχείρημα ότι η αντιπαραβολή βιολογικού/κοινωνικού ενισχύει την υποτιθέμενη φυσικότητα του πρώτου, ενώ στην πραγματικότητα το κοινωνικό φύλο κατασκευάζει το βιολογικό. Το κοινωνικό φύλο προϋποθέτει έμφυλη εξουσία, σε αντίθετη περίπτωση οι διαφορές θα περιορίζονταν στην ανατομία. Ειδικότερα η Monique Wittig (1992) συνδέει την καταπίεση των γυναικών με την ετεροκανονικότητα: «φύλο», «γυναίκα», «άνδρας», «θηλυκότητα», «ανδρισμός» νοούνται μόνο σε ένα πατριαρχικό σύστημα. «καμία δεν γεννιέται γυναίκα», γίνεται μέσω της ανισότιμης σχέσης της με τους άνδρες, γιατί αυτό επιβάλλει η θεσμοθετημένη ετεροφυλοφιλία. Η διαφοροποίηση «βιολογικό/κοινωνικό φύλο» δεν λειτουργεί απαραίτητα σε άλλες γλώσσες, όπου οι δύο σημασίες είτε καλύπτονται από έναν όρο είτε, όταν αποδίδονται με περισσότερους, αυτοί δεν αντιστοιχούν στους αγγλικούς (Braidotti και Waaldijk 2008). Στα ελληνικά η απόδοση του gender ως γένους είναι προβληματική λόγω των εθνικιστικών του συνδηλώσεων: το γένος σημαίνει το είδος, τη διάκριση ανδρών και γυναικών, το γραμματικό γένος, αλλά και τη γενιά, την καταγωγή, τη φυλή και το έθνος, π.χ. το ελληνικό γένος, η Μεγάλη του Γένους Σχολή. 5 Το gender και το sex έχουν μεταφραστεί ως κοινωνικό και βιολογικό φύλο αντίστοιχα, ενώ, κατ άλλες επιλογές, ως φύλο και βιολογικό φύλο (Αβδελά και Ψαρρά 1997) ή κοινωνικό φύλο και φύλο (Laqueur 2003 [1990]). Στη συνέχεια πα- 4. Εκτός από τις ήδη μεταφρασμένες παραπομπές, οι οποίες παρατίθενται στη σχετική ενότητα της βιβλιογραφίας, η απόδοση των υπόλοιπων ξενόγλωσσων παραθεμάτων είναι δική μου. 5. Λεξικό της κοινής νεοελληνικής, Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 1998, 302. Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας, Αθήνα: Κέντρο Λεξικολογίας, 1998, 414.

7 Εισαγωγή 11 ρατηρείται μία τάση απάλειψης των επιθετικών προσδιορισμών, όχι μόνο όταν ταιριάζει στη ροή του λόγου, αλλά και επειδή οι βιολογικές ιδιότητες εγγράφονται σε πολιτισμικά συμφραζόμενα, όπως ελπίζεται ότι μας υπενθύμισε αυτή η σύντομη βιβλιογραφική αναδρομή. Η έλλειψη δύο διακριτών λέξεων δεν ισοδυναμεί κατ ανάγκην με μειονέκτημα. Αναφερόμενη στις γερμανόφωνες μελετήτριες, η Gisela Bock (1991: 9) σημειώνει ότι «βρίσκονται στη δύσκολη αλλά και ευνοϊκή θέση να μην μπορούν να διακρίνουν με σαφή τρόπο, που όμως είναι προβληματικός, ανάμεσα στη φυσιολογία και στον πολιτισμό». Οι φεμινίστριες είχαν επικρίνει τη βιολογική αιτιοκρατία πολύ πριν από τη δημιουργία δύο όρων για το φύλο. Ας αρκεστούμε στη ρήση της Simone de Beauvoir (2009 [1949]: 387) ότι «δεν γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε», όπως και άνδρες. Ακόμη και χωρίς την παραπάνω ορολογία δεν είναι «δύσκολο να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην ιδέα ότι οι άνθρωποι που έχουν ωοθήκες είναι από τη φύση τους ακατάλληλοι για τον αθλητισμό, την πνευματική εργασία ή τη σταδιοδρόμηση στη δημόσια σφαίρα» (Moi 1999: 5). Ο διαχωρισμός «βιολογικό/ κοινωνικό» στα αγγλικά είχε σκοπό να καταδείξει την πολιτισμική κατασκευή της «φυσικής» μοίρας, τον οποίο και επέτυχε. Ο ίδιος σκοπός ωστόσο επετεύχθη και σε άλλες γλώσσες. Το φύλο κυριολεκτεί και συμβολίζει, (ανα)διαμορφώνει, (ανα) παριστά και (ανα)διαπραγματεύεται σχέσεις εξουσίας. Κατ αυτόν τον τρόπο ο όρος μένει ανοικτός προς επεξεργασία και εμπλουτισμό δίχως το άγχος της αποδόμησης των διχοτομιών, το οποίο διακατέχει τις αγγλόφωνες εκπροσώπους του μεταμοντερνισμού (Garcia Ramon κ.ά. 2006: 3).

8 μέρος i Η διεθνής έρευνα

9 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό 1.1. Οι μαχητές του σκάμματος Η αρχαιολογία μπορεί να οριστεί με διάφορους τρόπους. Μία εκδοχή την παρομοιάζει με ένα τεράστιο σατανικό παιχνίδι συναρμολόγησης που το επινόησε ο διάβολος ως όργανο βασανισμού, γιατί: α) δεν θα τελειώσει ποτέ β) δεν ξέρουμε πόσα κομμάτια λείπουν γ) τα περισσότερα έχουν χαθεί για πάντα δ) δεν μπορούμε να αντιγράψουμε κοιτώντας την εικόνα (Bahn 1989: 5). Μία άλλη την τοποθετεί στον προθάλαμο της ηδονής: «το πιο διασκεδαστικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς χωρίς να βγάλει τα εσώρουχά του» (Flannery 1982: 278). Μία τρίτη την περιγράφει ως «συναρπαστική αναζήτηση την αναζήτηση να μάθουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό και για το ανθρώπινο παρελθόν» (Renfrew και Bahn 1991: 9). Ό,τι ονομάζεται αρχαιολογία εμφανίστηκε στα πλαίσια της αποικιοκρατίας και του σχηματισμού των εθνών-κρατών (Hamilakis και Duke 2007, Schnapp κ.ά. 2004, Thomas 2004). Οι συλλεκτικές δραστηριότητες της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας μετεξελίχθηκαν σε επιστήμη όταν «Οι πλιατσικολόγοι το ριξαν στη σοφία και την αισθητικούρα» (Κουμανούδης 1984: 18). Η αρχαιολογία ξεκίνησε σαν ένα ταξίδι θαρραλέων ψυχών σε μία «ξένη χώρα» (πρβλ. Lowenthal 1985), σε τόπους «εξωτικούς» με κίνητρο τη μεγάλη ανακάλυψη. Με τέτοιες καταβολές διέπρεψε στην κατασκευή ταυτοτήτων και ετεροτήτων, δηλαδή στην υποτιθέμενη υπεροχή του δυτικού «εαυτού» έναντι του μη δυτικού «άλλου». Παρόλο που έχει να επιδείξει σημαντικές μελετήτριες από τα πρώτα της βήματα (Adams 2010, Allen 2009, Allsebrook 2002, Bandini 2003, Beness και Hillard

10 16 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ 2005, Callander και Smith 2007, Carr 2012, Claassen 1994, Cohen και Joukowsky 2004, D Agata 2009, Díaz-Andreu και Sørensen 1998α, Dyson 2004, Gill 2002, 2007, Irwin-Williams 1990, Joukowsky και Lesko 2004, Koch και Mertens 2002, Lukitz 2006, Nicotra 2004, Parezo 1993, Pope 2011, Reyman 1992, Sheppard 2010, Smith 2000, 2005, 2007, 2009, White κ.ά. 1999), παρέμενε μέχρι πρόσφατα ανδρική λέσχη τόσο ανδρική ώστε να παραλείπει τα ονόματα των γυναικών ακόμη και από τις υποσημειώσεις της αρχαιολογικής ιστοριογραφίας (Irwin-Williams 1990: 8). Όσες περιηγήτριες και ερευνήτριες προσείλκυσαν, στην εποχή τους, το δημόσιο ενδιαφέρον, το οφείλουν στον «εξωτισμό» του εγχειρήματος (Birkett 1989: 185). Σε μία από τις πρώτες πραγματείες περί ανασκαφής, ο John Droop (1915: 63-64) υποστηρίζει ότι οι «κυρίες» δεν είναι απλώς ακατάλληλες να συμμετάσχουν, αλλά και εμποδίζουν τους «κυρίους» να εκφραστούν ελεύθερα σε στιγμές έντασης. εξαιρέσεις δέχεται μόνο για τις συζύγους των «κυρίων» του σκάμματος. 1 Περισσότερο από μισό αιώνα μετά η συμβουλή του να αποκλείονται οι γυναίκες από τις υπαίθριες αρχαιολογικές δραστηριότητες συνέχιζε να βρίσκει πρόθυμους αποδέκτες. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας που, το 1970, είχε ζητήσει να συμμετάσχει σε πανεπιστημιακή ανασκαφή στις ΗΠΑ, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση: Δεν προγραμματίζουμε καμία έρευνα πεδίου φέτος το καλοκαίρι, όπου θα μπορούσαμε να απασχολήσουμε γυναίκες, δεδομένου ότι οι ελκυστικές κοπέλες δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να αντισταθμίσει η εργασία τους. θα προσλάβουμε μόνο ανδρικό προσωπικό. Προτιμούμε να αφήσουμε τους άνδρες να συναναστραφούν με τις κοπέλες της περιοχής, παρά να έχουμε και τα δύο φύλα στην ανασκαφή. Τώρα που βρίσκεστε στην αρχή της αρχαιολογικής σας σταδιοδρομίας μπορεί να συναντάτε συχνά τέτοιες καταστάσεις. Αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι υποτιμούμε τις αρχαιολόγους ή τις ικανότητές τους, υπαγορεύεται απλώς από το γεγονός ότι οι γυναίκες ελκύουν τους άνδρες (εικόνα 1). Ακόμη και μετά τη θέσπιση της ισότητας κάποιοι εξακολουθούσαν να θεωρούν τις μικτές ομάδες αναγκαίο κακό. Λόγου χάρη, η Nicoletta Momigliano (2004: 3, σημ. 6) μας πληροφορεί ότι το 1986 εργάστηκε σε ανασκαφή ξένης σχολής στην Κρήτη, ο διευθυντής της οποίας δεν είχε ενδοιασμούς να δηλώσει ότι θα προτιμούσε αποκλειστικά ανδρική σύνθεση. 1. Ο συγγραφέας μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την ανασκαφή της Βρετανικής Σχολής στη Φυλακωπή της Μήλου το 1911, όπου συμμετείχε μαζί με τον William A. Halliday, τον L. B. Tillard, τη Dorothy Lamb, τη Lilian E. Tennant και τη Hilda Lorimer τις πρώτες γυναίκες που έγιναν δεκτές σε έρευνα πεδίου της Σχολής. ο ίδιος και η Tennant είχαν την ευθύνη της κεραμικής. Τις απόψεις του Droop συμμεριζόταν και ο διευθυντής της ανασκαφής Richard Dawkins (Gill 2002: , 2007: 56).

11 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό 17 Εικόνα 1. «Θα προσλάβουμε μόνο ανδρικό προσωπικό». Ηλεκτρονική προέλευση: Νathanielh s photostream. Αναδημοσίευση και σε Bender 1991: 211. Η σύγχρονη μαζική κουλτούρα προβάλλει τον αρχαιολόγο-καουμπόι, που «πρέπει να ανασκάψει σε αρχαιότατες θέσεις, κατά προτίμηση βαθιά» (Smith 1998: 41), ωστόσο το στερεότυπο είναι σύμφυτο με τον ίδιο τον κλάδο. Αρκεί να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με διάφορα εγχειρίδια, δημοσιευμένα από τις αρχές του 20 ού αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, οι ανασκαφείς πρέπει να έχουν νύχια κομμένα σύρριζα και δέρμα τραχύ, να αντέχουν τις ταλαιπωρίες, τη λάσπη και τη βροχή και να συμμορφώνονται στις εντολές των ανωτέρων. «Γυναικεία» χαρακτηριστικά, όπως τα καθαρά και λεπτά χέρια, το απαλό δέρμα, η σωματική αδυναμία και οι υστερίες (Hamilton 2007: 122, Lucas 2001: 7), δεν αποτελούν παρά «πηγή εκνευρισμού» και «αναποτελεσματικότητας» (Droop 1915: 64). Στο ίδιο πνεύμα ο Arthur Weigall (1923: 13-15) εκθειάζει τον σκονισμένο ήρωα των ανασκαφών: [όχι] τον άνδρα που περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο μουσείο ή τη βιβλιοθήκη και ζει σαν να του άξιζε να τον γυαλίσουν, όπως τα έπιπλα, [αλλά] τον άνδρα που εργάζεται ένα χρονικό διάστημα στο πεδίο και μένει εκεί, όπως αν έτρεφε τη μεγαλύτερη εκτίμηση για τον καθαρό αέρα του ουρανού. η αρχαιολογική έρευνα στο ύπαιθρο συμβάλλει στην απαιτούμενη εκπαίδευση υγιεινής

12 18 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ των νεαρών ανδρών. Παραδείγματος χάρη, η εργασία στην έρημο της Αιγύπτου είναι μία από τις πιο υγιεινές και δημιουργικές ασχολίες που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Η έρευνα στα ιερά με θέα τον Νείλο, όπως το Gebel Silsileh, όπου πρέπει κανείς να βουτήξει στα κρύα νερά του ποταμού και να κολυμπήσει μέχρι τον ξεραμένο από τον ήλιο χώρο εργασίας, είναι σίγουρα πολύ πιο αναζωογονητική από το περιβάλλον μελέτης του μουσείου. επιπλέον ο αρχαιολόγος στην Αίγυπτο θα απολαύσει μία δόση από ό,τι ονομάζεται τραχύτητα. Οι «τραχείς» εξερευνητές καταλαμβάνουν τις αρχαιολογικές θέσεις σαν στρατηγοί (Joyce κ.ά. 2002: 20-22, Nelson 2004: 27), για να τις δημοσιεύσουν μόνοι τους, σαν να ήταν υπεράνθρωποι (Rick 1969: 1), με λεξιλόγιο πολεμικών ανακοινωθέντων, όπως τακτική, στρατηγική, αναγνώριση εδάφους, σημείο επίθεσης, παράταξη στρατευμάτων, πεδίο δράσης, μάχη (Joyce κ.ά. 2002: 20). Επιδεικνύουν τα «λάφυρα» στις γυναίκες και εκείνες φροντίζουν για τη φύλαξή τους, κοινώς επαναλαμβάνεται ο καταμερισμός εργασίας του άνδρα κουβαλητή και της γυναίκας νοικοκυράς. Το «χαρέμι» αναλαμβάνει βοηθητικά καθήκοντα (π.χ. πλένει όστρακα στην αποθήκη ή καταλογογραφεί ταπεινά ευρήματα με ανταμοιβή την άδεια δημοσίευσής τους) και συχνά τα νεαρά και όμορφα μέλη του παρέχουν σεξουαλικές υπηρεσίες στους κουβαλητές (Brown 1993: ). Ανάλογος διαχωρισμός καθηκόντων παρατηρείται και στο εργατικό προσωπικό, όταν απαιτούνται γυναικεία χέρια. Φωτογραφίες από τις ανασκαφές του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αργολίδα (Ασίνη, Δενδρά, Πρόσυμνα) δείχνουν τους άνδρες να σκάβουν ή να μεταφέρουν το χώμα με χειράμαξες και τις γυναίκες να το φτυαρίζουν, να το κοσκινίζουν ή να ετοιμάζουν τα γεύματα της ομάδας και βέβαια να αμείβονται λιγότερο (Wells 1998) (εικόνες 2-4). Ο Alfred Kidder (1949) διακρίνει δύο κατηγορίες κουβαλητών ανάλογα με τις περιοχές τριχοφυίας τους, αυτούς με δασύτριχο στέρνο, βρώμικους από τις κακουχίες επί του πεδίου, και τους θεωρητικούς του γραφείου με γενάκι και θα υποθέταμε καθαρούς. Ο αρχαιολόγος της περιπέτειας είναι νέος, ριψοκίνδυνος, γοητευτικός, στιβαρός, ευφυής, ερωτύλος και πολύ αρρενωπός. Φορά γυαλισμένες, ψηλές μπότες (για προστασία από τα δηλητηριώδη ερπετά) και στον γοφό έχει κρεμασμένο το πιστόλι. Η μόνη παραχώρηση που κάνει στους κινδύνους είναι να αφήνει μισοκουμπωμένο το πουκάμισό του. Αναζητεί θησαυρούς και, καθώς οι ταινίες όπου πρωταγωνιστεί πρέπει να έχουν αίσιο τέλος, τους ανακαλύπτει (εικόνα 5). Ο ακαδημαϊκός αρχαιολόγος είναι ηλικιωμένος, αφηρημένος, με παρουσιαστικό στα όρια του γελοίου και έναν μεγεθυντικό φακό με τον οποίο αγωνίζεται να διαβάσει επιγραφές σε λησμονημένες γλώσσες. Η ευτυχής κατάληξη (η αποκρυπτογράφηση) έρχεται όταν ο νέος και ωραίος βοηθός σώζει την κόρη του επιγραφολόγου από τους «άγριους». Αν ο αρχαιολόγος της υπαίθρου διακρίνεται για την τόλμη του, ο αρχαιολόγος του

13 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό 19 Εικόνα 2. Εργάτριες στις ανασκαφές της Ασίνης, Εθνικά Αρχεία Σουηδίας. Πηγή: Καθημερινή, ένθετο «Επτά Ημέρες», αφιέρωμα «Εργαζόμενες γυναίκες: η είσοδος των γυναικών στη μισθωτή εργασία», 2 Μαΐου 1999, σελ. 3.

14 20 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Εικόνα 3. Εργάτες και εργάτριες στις ανασκαφές της Ασίνης. Φωτογραφία ίσως του Μουσείο Gustavianum Πανεπιστημίου Ουψάλας. Ευγενική παραχώρηση του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών. γραφείου διακρίνεται για το αστυνομικό του δαιμόνιο, κάτι σαν τον Ηρακλή Πουαρό. Στο Έγκλημα στη Μεσοποταμία ο δολοφόνος, που τυχαίνει να είναι αρχαιολόγος, λέει στον διάσημο επιθεωρητή: «Θα γινόσασταν καλός αρχαιολόγος, κύριε Πουαρό. Έχετε το χάρισμα να ανασυνθέτετε τον παρελθόν» (Christie 1994 [1936]: 215). Στις χολιγουντιανές παραγωγές τύπου Indiana Jones, όπου η αρχαιολογία ταυτίζεται με την αρχαιοκαπηλεία και τα χρώματα του ανθρώπινου δέρματος με το λευκό, κυριαρχούν οι ανδρικοί χαρακτήρες. Οι λίγες γυναίκες αρχαιολόγοι απεικονίζονται εξαρτημένες από τους άνδρες, αδέξιες, αδύναμες, παράλογες, πανικόβλητες στη θέα ερπετών, τρωκτικών και εντόμων. Τις ακόμη λιγότερες φορές που πρωταγωνιστούν, συγκεντρώνουν τις αρχετυπικές ιδιότητες του ήρωα επί του πεδίου, όπως η τυμβωρύχος Lara Croft (Angelina Jolie) και η Sharon Golban (Olivia Williams). Μάλιστα η δεύτερη, επικεφαλής ανασκαφής, συγκεντρώνει όλες τις ανδρικές συνήθειες του επαγγέλματος: καπνίζει πολύ, πίνει πολύ και οδηγεί πολύ γρήγορα. Αυτές οι αναπαραστάσεις δεν είναι μόνο αποκυήματα της χολιγουντιανής φαντασίας, αφού για τα περισσότερα εγχειρίδια αρχαιολογία εξακολουθεί να

15 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό 21 Εικόνα 4. Πρόσυμνα (Μπερμπάτι), Ο διευθυντής της ανασκαφής Axel Persson με τη μαγείρισσα Κωνσταντίνα Μπελεσιώτη. Ευγενική παραχώρηση του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών. σημαίνει αντιξοότητες, στις οποίες αντεπεξέρχονται οι δυνατοί και όσες τολμούν να τους μιμηθούν, αρκεί να μην απαρνηθούν τη «γυναικεία» τους φύση (Moser 2007: 254, 259). Η Lara Croft και οι ομόφυλές της επί της οθόνης, για να βρουν τον θησαυρό, πρέπει να γίνουν αντικείμενα του ανδρικού πόθου. Γι αυτό είναι ελκυστικές, φορούν στενά ρούχα, ρίχνουν λάγνες ματιές, αφήνουν σεξουαλικά υπονοούμενα και κάποτε περνούν από τα υπονοούμενα στην πράξη. Στις ίδιες ταινίες η αρχαιοθηρευτική επιτυχία των ανδρών δεν εξαρτάται από την ικανότητά τους να γοητεύουν (Baxter 2002: 17) (εικόνες 6-8). Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η αρχαιολογία θα χάσει τον ρομαντισμό της για να στραφεί σε πιο πρακτικά θέματα, όπως οι τρόποι επιβίωσης και κυριαρ-

16 22 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Εικόνα 5. Ο Indiana Jones και οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού. Harrison Ford, σκηνοθεσία Steven Spielberg, 1981.

17 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό 23 Εικόνα 6. Η Lara Croft τυμβωρύχος. Angelina Jolie, σκηνοθεσία Simon West, χίας στο παρελθόν, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει το παρόν ενός κόσμου που έβγαινε από τα ερείπια. Στη μετάβαση από την «απώλεια της αθωότητας» (Clarke 1973) στον ρεαλισμό πρωτοστατεί η προϊστοριολογία. Είναι η εποχή της Νέας Αρχαιολογίας που, συνεπαρμένη από τον θετικισμό, συστήνεται ως «σκληρή» επιστήμη, ικανή να φέρει στο φως την αλήθεια. Απομακρύνεται από τις φιλολογικές επιρροές για να στραφεί σε εθνογραφικές παραλληλίες. Εφαρμόζει τις αρχές της εμπειρικής παρατήρησης και του εργαστηριακού ελέγχου, με τη φιλοδοξία να προβλέψει, μέσω κανονιστικών υποθέσεων εργασίας, την ανθρώπινη συμπεριφορά ανεξαρτήτως χρόνου και τόπου. Αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό ως σύστημα από αλληλένδετα υποσυστήματα μέσα προσαρμογής στο φυσικό περιβάλλον. Εστιάζει την προσοχή της στα οικιστικά συστήματα επιβίωσης, τα κοινωνικοτεχνικά υποσυστήματα και τους παράγοντες που τα επηρεάζουν, όπως οι δημογραφικές πιέσεις ή οι πιέσεις εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Ερμηνεύει την ιδεολογία και τον συμβολισμό ως προβλέψιμα παράγωγα της υλικής βάσης μηχανισμούς κοινωνικής συνοχής ή επιβολής κατά περίπτωση όταν δεν τα κρίνει απροσπέλαστα. Δεν είναι επομένως παράδοξο που από τις νεοαρχαιολογικές προσεγγίσεις απουσιά-

18 24 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Εικόνα 7. Το σώμα. Antonio Banderas και Olivia Williams, σκηνοθεσία Jonas McCord, Εικόνα 8. Ένα εκατομμύριο χρόνια προ Χριστού. Raquel Welch, σκηνοθεσία Don Chaffey, 1966.

19 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό 25 ζει το άτομο και κατ επέκταση οι έμφυλες σχέσεις. Αν όμως το φύλο είναι αόρατο, είναι επίσης απίθανο να βρέθηκε ποτέ στο οπτικό πεδίο των αρχαιολόγων ένα οικιστικό σύστημα επιβίωσης με τα υποσυστήματά του, ενώ «γνωρίζουμε ότι στις προϊστορικές κοινωνίες υπήρχαν άνδρες και γυναίκες» (Conkey και Gero 1991: 7, έμφαση του πρωτοτύπου) Τα φεμινιστικά κύματα Εξαιτίας της τάσης της «να αναζητεί τροφή στα θεωρητικά σουπερμάρκετ άλλων επιστημών» (Murray 1995: 290), αντί να την ετοιμάζει μόνη της, η αρχαιολογία συνάντησε τον φεμινισμό με σχετική καθυστέρηση. Στις αιτίες της αργοπορημένης γνωριμίας τους περιλαμβάνονται επίσης: α) η έμφαση της Νέας (διαδικαστικής) Αρχαιολογίας σε απρόσωπα φαινόμενα αντανακλάσεις της περιβαλλοντικής προσαρμογής και της κοινωνικής δομής (Wylie 1991α, 1991β, 1992α, 1992β, 1993α) και β) η τυπολατρική και αισθητική παράδοση της αρχαιολογίας του ελληνορωμαϊκού κόσμου και η άκριτη χρήση των γραπτών πηγών, κατά κανόνα ανδρικής προέλευσης και μισογυνικού χαρακτήρα (Brown 1993, 1997, Spencer-Wood 2006). Την απώλεια της επιστημονικής αθωότητας θα διαδεχτεί η «απώλεια της πολιτικής αθωότητας» (Kristiansen 1993: 3) ως αποτέλεσμα των ανακατατάξεων μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, από κοινού με την κατάρρευση της θετικιστικής αυτοπεποίθησης και του διαχωρισμού ανάμεσα σε γνωστικό υποκείμενο και αντικείμενο, η οποία είχε ήδη αρχίσει στον ευρύτερο χώρο των κοινωνικών επιστημών. Στις πρώην αποικίες η αλλαγή πλεύσης οφείλεται επιπλέον στην άρνηση των ιθαγενών να παραμείνουν αντικείμενο θέασης από τη δυτική επιστήμη, αντί να διαχειρίζονται οι ίδιοι την ιστορία τους (Lydon και Rizvi 2010). Μέσα σε αυτό το διανοητικό κλίμα διατυπώνονται οι μεταδιαδικαστικές προτάσεις: Αμφισβητούνται οι κανόνες καθολικής ισχύος προς ανακάλυψη της αλήθειας που περιμένει τη διαμεσολάβηση των αρχαιολόγων για να λάμψει. Τα υλικά κατάλοιπα δεν αποτυπώνουν παθητικά τον πολιτισμό, αλλά τον συγκροτούν, συνθέτουν ένα είδος κειμένου και, ως τέτοιο, υπόκεινται σε πολλαπλές αναγνώσεις. Δεν αρκεί η αποκρυπτογράφηση των κοινωνικών δομών, αν δεν γίνουν γνωστοί οι φορείς τους, αν αυτές δεν ενταχθούν σε συμφραζόμενα. Αναζητείται το άτομο και το ανθρώπινο πρόσωπο του παρελθόντος. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην πολιτισμική πολυμορφία, στους τρόπους πρόσληψης της αρχαιολογίας, στις σχέσεις της τόσο με την εξουσία όσο και με τους «άλλους», στις ανάγκες και τις εμπειρίες των αποδεκτών της που τώρα αναδεικνύονται σε παραγωγούς της. Συγχρόνως αναγνωρίζεται η σχετικότητα των ερμηνει-

20 26 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ ών, οι οποίες όμως συγκλίνουν στην προσπάθεια να γίνει, κατά το δυνατόν, αντιληπτό πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι σε άλλες εποχές και περιβάλλοντα, πώς ανιχνεύονται η ομοιότητα και η διαφορά και πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε το παρελθόν (και το παρόν) με πιο δημιουργικό τρόπο. Αυτός ο αναπροσανατολισμός, μαζί με την αυξανόμενη παρουσία των γυναικών αρχαιολόγων, θα ενθαρρύνει τον φεμινιστικό λόγο. Οι οφειλές πάντως ανάγονται στο πρώτο φεμινιστικό κύμα, χάρη στο οποίο ερευνήτριες από εύπορα κοινωνικά στρώματα, σε αναζήτηση φυγής από τις καταδυναστεύσεις της πατρίδας τους, θα αμφισβητήσουν τους παραδοσιακούς ρόλους, ορισμένες μάλιστα θα αναπτύξουν φεμινιστική δράση (Champion 1998: , Drower 2004, Sheppard 2010). Την επαύριο της βιομηχανικής επανάστασης συντελούνται καθοριστικές αλλαγές στη ζωή των γυναικών στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική: πρόσβαση στην εκπαίδευση, δυνατότητα αποφυγής του γάμου, απόκτηση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων. Παρ όλα αυτά οι γυναίκες εξακολουθούσαν να στερούνται το δικαίωμα της πανεπιστημιακής μόρφωσης και, όπως τα πολιτικά δικαιώματα, αγωνίστηκαν για να το αποκτήσουν. Στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα αρχίζουν να φοιτούν στα ευρωπαϊκά και βορειοαμερικανικά πανεπιστήμια. Από αυτή τη γενιά θα προέλθουν οι πρώτες αρχαιολόγοι, συχνά παντρεμένες με ομοτέχνους τους και στη σκιά των συζύγων τους (Díaz-Andreu και Sørensen 1998β: 14-15). Η Lucia Nixon (1994: 23, σημ. 42) αποκαλεί το φαινόμενο «σύνδρομο Schleimann», από τον φημισμένο ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών που παντρεύτηκε δύο φορές. Άλλωστε το όνομα της δεύτερης συζύγου του, της Σοφίας Εγκαστρωμένου, είναι γνωστό μόνο μεταξύ των ειδικών, αντίθετα με τη φωτογραφία όπου απεικονίζεται να φορά τα κοσμήματα από τον «θησαυρό του Πριάμου» (εικόνα 9). Η Nixon αναφέρει επίσης την περίπτωση μιας διδακτορικής διατριβής, ο συγγραφέας της οποίας ευχαριστεί τη νυν και την πρώην σύζυγό του για τη βοήθειά τους. Ενώ ο γάμος ευνοούσε τους άνδρες, η επιλογή να μείνει μία γυναίκα ανύπαντρη και να συνδέσει την επαγγελματική ή και την προσωπική της ζωή με άλλες γυναίκες άφηνε περιθώρια ελευθερίας και επιτυχίας. 2 Παρά τον κατά φύλα διαχωρισμό των αρχαιολόγων στις ανασκαφές, επιβεβλημένο και από τα ήθη των τοπικών κοινωνιών, το εργατικό προσωπικό αποτελείται κυρίως από ντόπιους άνδρες (Callander και Smith 2007: 77-79, Gill 2007: 70, Sørensen 1998: 51), καθώς όμως πρόκειται για άτομα με ταπεινή κοινωνική καταγωγή, η παρουσία τους θεωρείται αμελη- 2. Τέτοια ζευγάρια γυναικών ήταν γνωστά στις ΗΠΑ, στα τέλη του 19 ου - αρχές του 20 ού αιώνα, ως «γάμοι της Βοστώνης» από το μυθιστόρημα του Henry James Οι Βοστωνέζοι (1886). Όπως και οι ηρωίδες του μυθιστορήματος, πρόκειται για γυναίκες μορφωμένες, οικονομικά ανεξάρτητες, ακόμη και σουφραζέτες. Βλ. Faderman 1999.

21 1. Η συνάντηση της αρχαιολογίας με τον φεμινισμό 27 Εικόνα 9. Η Σοφία Εγκαστρωμένου-Schleimann ( ) με τα κοσμήματα από τον «θησαυρό του Πριάμου», Storia Illustrata 167 (1971). Ηλεκτρονική προέλευση: Wikipedia. en.wikipedia.org/wiki/priam%27s_treasure

22 28 ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΚΚΙΝΙΔΟΥ Εικόνα 10. Harriet Ann Boyd Hawes ( ), Ηράκλειο, Harriet Boyd Hawes Papers, Smith College Archives. Ηλεκτρονική προέλευση: Pro Archaeologia. org/onlinepaper/ehaegypt/index.htm

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το μάθημα προφέρει μια συστηματική και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος Αναπαράσταση του κλασικού: Το κλασικό παρελθόν δεν ανασκάπτεται ώστε να μελετηθεί ως αυτόνομη ιστορική οντότητα,

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT Β'Τετραμήνου Η οικογένεια στο χθες και στο σήμερα

PROJECT Β'Τετραμήνου Η οικογένεια στο χθες και στο σήμερα PROJECT Β'Τετραμήνου Η οικογένεια στο χθες και στο σήμερα Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Ορισμοί οικογένειας ΟΡΙΣΜΟΣ (ΠΑΛΙΑ)«Η οικογένεια αποτελεί μία κοινωνική ομάδα, της οποίας τα μέλη κατοικούν στον ίδιο χώρο, έχουν οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org Ιδρυτική Διακήρυξη 1. 2. 3. Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ ενεργοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΛΠ42 / Αρχαιολογία στον Ελληνικό Χώρο Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΛΠΟΛ Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό Θεματική Ενότητα ΕΛΠ42

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία

Εισαγωγή. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία The project Εισαγωγή ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και Διδασκαλία ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Κουλτούρα και διδασκαλία Στόχοι Να κατανοήσετε τις έννοιες της κοινωνικοπολιτισμικής ετερότητας και ένταξης στο χώρο της

Διαβάστε περισσότερα

Το μυστήριο της ανάγνωσης

Το μυστήριο της ανάγνωσης Βενετία Αποστολίδου Το μυστήριο της ανάγνωσης Γιατί κάποιοι διαβάζουν και κάποιοι όχι; Είναι σημαντική η ανάγνωση; Γιατί μας αρέσει η ανάγνωση; Τι είναι η φιλαναγνωσία; Τα σημερινά παιδιά διαβάζουν; Η

Διαβάστε περισσότερα

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η συμβολή της οικογένειας στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλη και διαχρονική. Η μορφή και το περιεχόμενο, όμως, αυτής της συμβολής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Η κοινωνία μας περνά ένα στάδιο ταχύτατων μεταλλαγών και ανακατατάξεων, όπου αμφισβητούνται αξίες και θεσμοί. Σήμερα οι θεσμοί έχουν γίνει πολύμορφοι και σύνθετοι, ενώ ταυτόχρονα όσοι άντεξαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ. Συντάκτριες - ηµιουργοί: Αγγέλου ήµητρα Ζορµπά Βασιλική

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ. Συντάκτριες - ηµιουργοί: Αγγέλου ήµητρα Ζορµπά Βασιλική ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ Συντάκτριες - ηµιουργοί: Αγγέλου ήµητρα Ζορµπά Βασιλική ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΡΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου

Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου Τ ρ ί τ η, 5 Ι ο υ ν ί ο υ 2 0 1 8 Το τελευταίο φως, Ιφιγένεια Τέκου "Υπήρχε μαγεία πίσω από τη συγγραφή, που ξεπερνούσε κατά πολύ τα οφέλη της κάθαρσης. Κυριαρχία πάνω στα αισθήματα και στις κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 8: Η Συνειδητοποίηση μέσα από τον Κριτικό Στοχασμό Γιώργος Κ.

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο για την Ισότητα. Γλωσσάριο

Συνέδριο για την Ισότητα. Γλωσσάριο 3 Συνέδριο για την Ισότητα Γλωσσάριο Φύλο Όρος Ορισμός Το φύλο αναφέρεται σε κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς ρόλους που ανατίθενται σε άτομα διαφορετικού γένους. Δεν ταυτίζεται απόλυτα με τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Κάθε ζωντανό πλάσμα που έχει ζήσει και ζει στον πλανήτη είναι το αποτέλεσμα της σεξουαλικότητας. Όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά, έτσι και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την υλοποίηση εργασίας. Δημήτρης Παρσάνογλου

Οδηγίες για την υλοποίηση εργασίας. Δημήτρης Παρσάνογλου Οδηγίες για την υλοποίηση εργασίας Δημήτρης Παρσάνογλου Η οικοδόμηση μιας εργασίας Δυο βασικοί τρόποι να οικοδομήσει κάποιος μια εργασία: Εκκινεί από ένα θεωρητικό ερώτημα που προκύπτει μέσα από θεωρητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Εργασία των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕΡΑΜΠΙ ΤΣΑΝΑΒΑ Ελευσίνα, Μάιος 2012 ΟΡΙΣΜΟΣ Κοινωνικός ρατσισμός ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι ο υποτιμητικός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Πρόλογος: Κογκίδου ήµητρα Στο: αράκη Ελένη (2007) Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο. Εκπαιδευτική Ηγεσία και Φύλο. Τα τελευταία χρόνια βρισκόµαστε µπροστά σε µια βαθµιαία αποδόµηση της ανδροκρατικής έννοιας της ηγεσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ενότητα #1: Η γλώσσα δεν είναι άμοιρη του φύλου Διδάσκων: Χουρδάκης Αντώνης ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο

ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο Η ενδυμασία και η σημασία της για τον άνθρωπο Η ενδυμασία αποτελείται από κάθε τι με το οποίο ο άνθρωπος καλύπτει και στολίζει το σώμα του. Περιλαμβάνει δηλαδή τα ρούχα και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Emile Durkheim Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 2ο (σελ. 52-66) Βασικές κατευθύνσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018)

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) Το να είναι κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι φυσιολογικό. Μη φυσιολογικό στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88: Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Το σεμινάριο βοηθά τους φοιτητές να εμπεδώσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ Β3 (υπεύθυνη καθηγήτρια :Ελένη Μαργαρίτου)

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ Β3 (υπεύθυνη καθηγήτρια :Ελένη Μαργαρίτου) Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΓΟΥΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ Β3 (υπεύθυνη καθηγήτρια :Ελένη Μαργαρίτου) Αρχικά οφείλουμε να πούμε πως το θέμα αυτό που θα αναλύσουμε δύναται να επεκταθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική Απόλαυση και Αφηγηµατικός Κινηµατογράφος (1975) Laura Mulvey

Οπτική Απόλαυση και Αφηγηµατικός Κινηµατογράφος (1975) Laura Mulvey Οπτική Απόλαυση και Αφηγηµατικός Κινηµατογράφος (1975) Laura Mulvey Το άρθρο αυτό επιβεβαιώνει τη γνώµη πολλών φεµινιστών/ τριών κριτικών του κινηµατογράφου ότι το ανδρικό βλέµµα κυριαρχεί στις ταινίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ - ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΙΟΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ 1 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΝΤ (1724-1804) (Η σύντομη περίληψη που ακολουθεί και η επιλογή των αποσπασμάτων από την πραγματεία του Καντ για την ανθρώπινη γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 2 Έρευνα και θεωρία 2-1 Σύνοψη κεφαλαίου Μερικά παραδείγματα της κοινωνικής επιστήμης Επιστροφή σε δύο συστήματα λογικής Παραγωγική συγκρότηση θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣOΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ Ισότητα των δύο φύλων ονομάζουμε την εξάλειψη κάθε είδους διάκρισης ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, ώστε νομικά και ουσιαστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα

Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διαφωτισμός και διαμόρφωση των πολιτικών ιδεολογιών στην Ελλάδα Ενότητα 10: Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα Σπύρος Μαρκέτος Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αγγίζει και αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας

3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Ανάλυση θεωρίας Κεφάλαιο Εξέλιξη 3.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανάλυση θεωρίας Πολλές από τις επιστημονικές απόψεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές, διότι αντιβαίνουν την αντίληψη που οι άνθρωποι διαμορφώνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ρατσισμός]

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ρατσισμός] ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΕΠΑΛ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΚΕΙΜΕΝΟ [Ρατσισμός] Με την παραδοσιακή σημασία του όρου, ρατσισμός είναι το δόγμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης 2 3 Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Το 1876, ο Τόμας Ίκινς (Thomas Eakins) ολοκλήρωσε ένα πορτραίτο του John Hill Brinton

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γλαύκη Γκότση, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης

Γλαύκη Γκότση, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Γλαύκη Γκότση, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης Γυναίκες καλλιτέχνες και δημόσιος χώρος στη σύγχρονη Ελλάδα: όροι και όρια μιας σχέσης Διάχυτη είναι στις μέρες μας η αντίληψη ότι πλέον οι αντιξοότητες, θεσμικές

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση)

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) 18 Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο John Turner και οι συνεργάτες του (Turner, 1985, Turner et al. 1987), θεωρητικοί και ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος Δομή του Σεμιναρίου: Εισαγωγικά (10.10) Τι είναι θεωρία; Σε τι χρησιμεύει; (17.10) Εύρημα / έργο / έκθεμα / δημιουργός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΣΑ88 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος Δομή του Σεμιναρίου: Εισαγωγικά (10.10) Τι είναι θεωρία; Σε τι χρησιμεύει; (17.10) Εύρημα / έργο / έκθεμα / δημιουργός

Διαβάστε περισσότερα

Το κείμενο αναφέρεται στη μειονεκτική θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία. Η ινδική

Το κείμενο αναφέρεται στη μειονεκτική θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία. Η ινδική ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 25/01/2015 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Περίληψη Το κείμενο αναφέρεται στη μειονεκτική θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία. Η ινδική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι οι αξίες και ποια η σχέση τους με την εκπαίδευση; Σε τι διαφέρουν από τις στάσεις και τις πεποιθήσεις; Πώς ταξινομούνται οι αξίες;

Τι είναι οι αξίες και ποια η σχέση τους με την εκπαίδευση; Σε τι διαφέρουν από τις στάσεις και τις πεποιθήσεις; Πώς ταξινομούνται οι αξίες; Τι είναι οι αξίες και ποια η σχέση τους με την εκπαίδευση; Σε τι διαφέρουν από τις στάσεις και τις πεποιθήσεις; Πώς ταξινομούνται οι αξίες; Δρ. Δημήτριος Γκότζος 1. ΟΡΙΣΜΟΣ Αξία: Θα ήταν ουτοπικό να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου

Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Διδάσκουσα: Δρ. Κατερίνα Αργυροπούλου Είναι η εξελικτική πορεία του ατόμου αναφορικά με τον προσανατολισμό του στο χώρο της εργασίας και τις αποφάσεις του για το επάγγελμα ή τα επαγγέλματα, που επιθυμεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 2. ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 6 Α. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2018 8 Α.1 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 39 η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 8 Α.2 ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 2018 Συνεδριάσεις Εγκύκλιοι Επιστολές Επιτροπές Διοικούσας

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1

Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 Σημειώσεις Κοινωνιολογίας Κεφάλαιο 1 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γέννηση της κοινωνιολογίας Εφαρμογή της κοινωνιολογικής φαντασίας Θεμελιωτές της κοινωνιολογίας (Κοντ, Μαρξ, Ντυρκέμ, Βέμπερ) Κοινωνιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Α Φάση: :Εμείς και η γειτονιά μας. Α φ ά σ η. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 53

Α Φάση: :Εμείς και η γειτονιά μας. Α φ ά σ η. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 53 1 ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Α Φάση: :Εμείς και η γειτονιά μας Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 53 Οδηγίες για τις δραστηριότητες της Α φάσης Η βασισμένη στον τόπο εκπαίδευση, έχει ως αντικείμενο μελέτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 11 0 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ.2014-15 Τμήμα Α1 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Ενδιαφέρον περιεχόμενο Μας αρέσει αυτό το θέμα Είχαμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία The Whole Cow Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία Σοφία Βόικου: Θέλω να δώσω στη γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αρμόζει μέσα από τα βιβλία μου Οι ήρωες της Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Συγκρουσιακές Θεωρήσεις Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 5ο (σελ. 128 136) Οι θέσεις του Althusser Οι θέσεις του Gramsci 2 Karl Marx (1818-1883)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ Γυμνάσιο Κανήθου Τάξη: Α ΘΕΜΑ: Ο σχολικός αθλητισμός πηγή έμπνευσης, χαράς, δημιουργίας και συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Δημοσιεύθηκε στις: 10 Ιουνίου 2018, 10:53 Πολυγραφότατος, σχεδόν μια εικοσαετία στα ελληνικά γράμματα, ο Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 2 3 ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών έρευνα ανακάλυψη εφεύρεσηκαινοτομία-επινόηση εξέλιξη 4 5 Ανακάλυψη: εύρεση αντικειμένου που προϋπήρχε, αλλά ήταν άγνωστο. Ανακάλυψη (επιστήμη):

Διαβάστε περισσότερα

Χειρομαντεία. Συντάχθηκε απο τον/την Αστάρτη

Χειρομαντεία. Συντάχθηκε απο τον/την Αστάρτη Κοιτάζοντας τον τίτλο του άρθρου, οι περισσότεροι από εσάς, μαντεύω, κοιτάξατε την παλάμη σας για όχι περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα, έτσι δεν είναι; Τι παρατηρήσατε λοιπόν; Γραμμές σε συγκεκριμένα για

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Της Αθανασίας Κωνσταντίνου Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Με δεδομένες τις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Τ Ο Γ Υ Ν Α Ι Κ Ε Ι Ο Π Ρ Ο ς Ω Π Ο Τ Η ς Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ς ς Τ Ο Ν. Κ Ι Λ Κ Ι ς Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 8 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ 2 0 1

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙςΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙςΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙςΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Γκασούκα Μαρία Επίκουρη Καθηγήτρια Φύλου και Λαογραφίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Παράγοντες που συντελούν

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών

Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Το παράδειγμα των Φιλοσοφικών Σχολών Ενότητα: Φοιτητές και φοιτήτριες Βασίλειος Φούκας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ Β5 Φεμινισμός. Φυλετική ανισότητα αγώνες και καταδίωξη κοινωνικής θέσης και δικαιωμάτων της γυναίκας

ΕΡΓΑΣΙΑ Β5 Φεμινισμός. Φυλετική ανισότητα αγώνες και καταδίωξη κοινωνικής θέσης και δικαιωμάτων της γυναίκας ΕΡΓΑΣΙΑ Β5 Φεμινισμός Φυλετική ανισότητα αγώνες και καταδίωξη κοινωνικής θέσης και δικαιωμάτων της γυναίκας ΦΕΜΙΝΙΣΜΟΣ Ο Φεμινισμός είναι μια συλλογή κοινωνικών θεωριών που εστιάζεται στον περιορισμό ή

Διαβάστε περισσότερα

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία

5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία 5. Λόγος, γλώσσα και ομιλία Στόχοι της γλωσσολογίας Σύμφωνα με τον Saussure, βασικός στόχος της γλωσσολογίας είναι να περιγράψει τις γλωσσικές δομές κάθε γλώσσας με στόχο να διατυπώσει θεωρητικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρείου και Μουσείο Μεταλλείας- Μεταλλουργίας Λαυρείου

Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρείου και Μουσείο Μεταλλείας- Μεταλλουργίας Λαυρείου Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρείου και Μουσείο Μεταλλείας- Μεταλλουργίας Λαυρείου Γιώργος Ν. Δερμάτης, Δρ. Ιστορίας, μέλος της Επιστ. Επιτρ. του ΜΜΜΛ (ΕΜΠ και ΥΠΠΟΤ), Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής Το

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία της καπιταλιστικής πατριαρχίας & η επιλογή της δυστοπίας

Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία της καπιταλιστικής πατριαρχίας & η επιλογή της δυστοπίας 3ο Συνέδριο Επιστηµονικής Εταιρείας Πολιτικής Οικονοµίας «Η Ελληνική οικονοµία &ι ι η πολιτική των Μνηµονίων: κατάσταση & προοπτικές» Πάτρα, 14-15 15 Ιανουαρίου 2014 Η ελληνική οικονοµία ως µια αποτυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ

ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΉΣ ΒΊΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΠΡΟΣΤΑΣIΑ ΑΠO ΤΟΝ ΦOΒΟ ΤΗ ΒIΑ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΌΣ ΤΗΣ ΣΎΜΒΑΣΗΣ;

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ιστορική Αναδρομή Καθώς άλλαξαν οι κοινωνικές αξίες και οι οικονομικές συνθήκες, στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, οι γυναίκες εισέρχονται στην αγορά εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κογκίδου ήµητρα Χαιρετισµός στην ηµερίδα του Παιδαγωγικού Τµήµατος ηµοτικής Εκπαίδευσης στο Α.Π.Θ. ΦΥΛΟ, ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Κατά τα δύο προηγούµενα ακαδηµαϊκά έτη το Α.Π.Θ. προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ Ιδ. Γεν. Λύκειο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ Ιδ. Γεν. Λύκειο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ιδ. Γεν. Λύκειο Ηρακλείου «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΛΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ / ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΪΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 Εξετάζονται οι ενότητες: ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 08:00 Το βιβλιοπωλείο "Μπέτσης" και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι καλημέρα Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση

Κυρίες και κύριοι καλημέρα Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση Κυρίες και κύριοι καλημέρα Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω εικονοκλαστικά αμφισβητώντας λίγο τον ελληνικό τίτλο της σημερινής εκδήλωσης «Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Έννοιες. Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση. Womens Business Gerasimos Tzamarelos, PhD 27 November 2014 Έννοιες Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία μέσω της οποίας ένας ή περισσότεροι του ενός ανθρώπου, δημιουργούν και αναπτύσσουν μία επιχείρηση.

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΕΠΠΑΙΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013-2014

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΕΠΠΑΙΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013-2014 Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΕΠΠΑΙΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΜΑΥΡΙΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΜΑΔΑ 6 η : Μηλάκης

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας»

Αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών. «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας» Αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας» Α. Επί της αρχής. Με την παρούσα νομοθετική πρόταση εισάγεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΕΤΟ

ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΕΤΟ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ ΘΗΛΥΚΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΑΥΤΟ-ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ/ΑΥΤΟΠΟΡΤΡΕΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Το φύλο δεν είναι ένα απλό γεγονός

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα

Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, διαφοροποιούνται, αλλοιώνονται μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες τείνουν να χάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και την πολιτιστική τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΨΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Τα τραγούδια των ανθρώπων μιλούσαν και μιλούν πάντα για τη μαγεία της γυναίκας. Μιλούν και τραγουδούν, άλλοτε με χαρά κι άλλοτε με θλίψη και με καημό, για τον ρόλο που η γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Η τρίτη κίνηση της Γης

Η τρίτη κίνηση της Γης Η τρίτη κίνηση της Γης Copyright 2006, Χρήστος Κηπουρός Μαυρομιχάλη 13 Διδυμότειχο xkipuros@otenet.gr Εικόνα εξώφυλλου: Σύνθεση συγγραφέα. Oι δύο μητέρες, Πηγή: Αρχείο του ίδιου. Photo: Jean Dieuzaide,

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ημερίδα με θέμα «Η αγορά εργασίας σε κρίση». Συνεδρία: Οι συνέπειες της κρίσης σε διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό

Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Λίγα Λόγια για τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό Με τον όρο Μυκηναϊκός Πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1600-1100 π. Χ., κυρίως στην

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα των Φύλων Αλληλεγγύη Δράση. Οι εργασίες του GUE/NGL στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ισότητα των Φύλων Αλληλεγγύη Δράση. Οι εργασίες του GUE/NGL στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ισότητα των Φύλων Αλληλεγγύη Δράση Οι εργασίες του GUE/NGL στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ισότητα των Φύλων, Αλληλεγγύη, Δράση Ο αγώνας για τα

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού''

Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Πρόσκληση απασχόλησης στο έργο ''Πανδέκτης: Ψηφιακός θησαυρός πρωτογενών τεκµηρίων ελληνικής ιστορίας και πολιτισµού'' Οι παρακάτω προσκλήσεις εντάσσονται στο Έργο «ΠΑΝ ΕΚΤΗΣ Νο2- Ψηφιακός Θησαυρός Πρωτογενών

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα