ΟΜΙΛΙΑ κ. Βάσως Κόλλια, Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Συνέδριο: Ψηφιακή Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση «Women and Girls Go Digital»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΜΙΛΙΑ κ. Βάσως Κόλλια, Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Συνέδριο: Ψηφιακή Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση «Women and Girls Go Digital»"

Transcript

1 ΟΜΙΛΙΑ κ. Βάσως Κόλλια, Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Συνέδριο: Ψηφιακή Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση «Women and Girls Go Digital» Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014 Εχθές, στη Συνέντευξη Τύπου, όταν ανακοινώναμε το σημερινό συνέδριο, ρώτησα τους δημοσιογράφους αν οι λέξεις «τεχνολογικές startups» ή «επιχειρήσεις του διαδικτύου» τους φέρνουν στο νου εικόνες νεαρών γυναικών ή ανδρών. Θεωρώντας δεδομένη την απάντηση, εξήγησα ότι αυτό θα επιχειρήσει να αλλάξει η Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση. Ελπίζω, αγαπητοί ψηφιακοί σύμμαχοι, να συμφωνήσετε μαζί μου. Κυρίες και κύριοι, Είναι γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, μεταμορφώνουν ραγδαία το τοπίο της οικονομίας και της απασχόλησης. Σήμερα, ο τομέας των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών προσφέρει εργασία σε 7 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούνται περίπου νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο σε αντικείμενα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η ζήτηση για ειδικότητες πληροφορικής και επικοινωνιών αυξάνεται κατά περίπου 3% ανά έτος. Νέα, υβριδικά επαγγέλματα αναδύονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με δημιουργικό περιεχόμενο, με τεχνολογικό ενδιαφέρον, με συναρπαστικές προοπτικές. Οι προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, δείχνουν μια έλλειψη έως και επαγγελματιών στον τομέα των νέων τεχνολογιών μέχρι το Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, το 20% των προσφερόμενων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις σε πεδία νέων τεχνολογιών, δεν μπόρεσε να καλυφθεί λόγω έλλειψης κατάλληλων ειδικοτήτων.

2 Ένας πραγματικά «θαυμαστός, νέος κόσμος» ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του. Όμως, αυτός ο κόσμος πόσο αφορά τις γυναίκες; Ποια η σχέση του με τη «γυναικεία» ταυτότητα; Αν η απάντηση είναι «μικρή» ή «πολύ μικρή», τότε έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Οι γυναίκες δεν θα θελήσουν να διαβούν το κατώφλι. Δημιουργείται ένα άμεσο πρόβλημα, με ορατά αποτελέσματα. Διαπιστώνουμε ότι οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή οικονομία δεν προσελκύουν επαρκώς τα κορίτσια και τις γυναίκες. Η έλλειψη ενδιαφέροντος ξεκινά πολύ νωρίς, από το σχολείο. Συνδέεται με μια γενικότερη απόσταση των κοριτσιών από τις θετικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την φυσική, την τεχνολογία, αλλά και σπουδές που συνδέονται με τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Η έλλειψη ενδιαφέροντος των κοριτσιών μεταφράζεται αργότερα σε έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων. Στις 1000 γυναίκες πτυχιούχους στην Ευρώπη, μόνον 29 κατέχουν πτυχίο πληροφορικής. Η αντιστοιχία των γυναικών αποφοίτων της πληροφορικής σε σχέση με τους άνδρες απόφοιτους είναι 3 προς 10. Η ίδια έλλειψη ενδιαφέροντος για τις νέες τεχνολογίες αντανακλά και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των κοριτσιών. Από τις 1000 γυναίκες πτυχιούχους στην Ευρώπη μόνον οι 4 τελικά θα απασχοληθούν στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Η γυναικεία παρουσία στην ψηφιακή οικονομία είναι ισχνή, καλύπτοντας μόνον το 30% των θέσεων απασχόλησης, ακολουθώντας πτωτική τάση. Αλλά και αυτή η ενασχόληση σε μεγάλο βαθμό αφορά θέσεις εργασίας με αντικείμενο την εισαγωγή δεδομένων και τη συναρμολόγηση υλικού και όχι πραγματικά τον «σκληρό πυρήνα» της τεχνο-επιστημονικής γνώσης. Μόνο 9 στους 100 προγραμματιστές εφαρμογών στην Ευρώπη είναι γυναίκες. Mόνο 1 στους 5 επιχειρηματίες πληροφορικής είναι γυναίκα παρότι οι επιχειρήσεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, που διοικούνται από γυναίκες, έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά 35%.

3 Όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, νέα ψηφιακά χάσματα δημιουργούνται με βάση την ηλικία, το εκπαιδευτικό επίπεδο και την κατάσταση απασχόλησης. Τα χάσματα αυτά στην πατρίδα μας λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώσαμε, επιδεινώνονται. Το έλλειμμα γυναικείου δυναμικού στην ψηφιακή οικονομία δεν παρατηρείται μόνο στις νεότερες ηλικίες γυναικών που εισέρχονται στους κλάδους των νέων τεχνολογιών. Αφορά όλο το ηλικιακό φάσμα των γυναικών. Αγγίζει τις επαγγελματίες που αποθαρρύνονται και εγκαταλείπουν, είτε γιατί δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους. Αγγίζει όμως και όσες, ανερχόμενες, προσκρούουν στη «γυάλινη οροφή» που θέτει ένας ιδιαίτερα ανδροκρατούμενος επαγγελματικός χώρος. Γιατί, στο χώρο αυτό, οι κάθετες και οριζόντιες διακρίσεις λόγω φύλου παραμένουν κυρίαρχες. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ορατό στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας. Μόνον το 19% των εργαζόμενων σε τομείς ΤΠΕ έχουν γυναίκες προϊστάμενες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες βιομηχανίες υπηρεσιών είναι 45%. Η απουσία γυναικών από τον κρίσιμο τομέα των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών έχει σοβαρό αντίκτυπο στις προσπάθειες για βελτίωση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, για επίτευξη των στόχων της Ευρώπης 2020, για 75% ποσοστά απασχόλησης. Αν οι γυναίκες απασχολούνταν στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής οικονομίας εξίσου με τους άνδρες, το Ευρωπαϊκό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξανόταν ετησίως κατά 9 δις ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 φορές το ΑΕΠ μίας χώρας όπως η Μάλτα. Το κλείσιμο της ψαλίδας στη συμμετοχή των φύλων στην ανάπτυξη δεν είναι μόνον θέμα δικαιωμάτων. Είναι θέμα επιβίωσης των κοινωνιών μας, είναι «έξυπνη οικονομία», γιατί η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας βρίσκεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει. Και σήμερα, το ήμισυ του πληθυσμού, οι γυναίκες, κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο μιας οικονομίας που βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία. Ας αναλογιστούμε τι σημαίνει η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων για τις γυναίκες, όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2015, στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, το 90% των επαγγελμάτων θα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες.

4 Η υπό-εκπροσώπηση των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία αναδεικνύει ένα πεδίο επείγουσας παρέμβασης για όλους όσους έχουμε την ευθύνη σχεδιασμού δημόσιας πολιτικής. Η αναστροφή της μικρής εκπροσώπησης των γυναικών στα συστήματα παραγωγής γνώσης και απασχόλησης σε πεδία νέων τεχνολογιών, έχει τοποθετηθεί υψηλά στις ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες. Αυτό ακριβώς θελήσαμε να κάνουμε και σε εθνικό επίπεδο αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση». Η πρωτοβουλία μας για τη γυναικεία απασχόληση βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτικού σχεδιασμού, όπως εκφράζεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. Digital Agenda Βασίζεται στο καινοτόμο συνεργατικό πρότυπο που εγκαινίασε πριν από έναν χρόνο ακριβώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τίτλο Grand Coalition for Digital Jobs. Οι παρεμβάσεις μας θα εμπλέξουν τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, τους φορείς απασχόλησης, την αγορά των νέων τεχνολογιών και των επιχειρήσεων πληροφορικής, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς εταίρους. Αυτό που επιδιώκουμε δεν περιορίζεται σε μια ποσοτική αύξηση της διείσδυσης της χρήσης των νέων τεχνολογιών από γυναίκες. Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, πάνω από το 48% των Ελληνίδων κάνει συχνή χρήση των υπηρεσιών του Διαδικτύου. Αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο, παρότι υπολειπόμαστε του ευρωπαϊκού μέσου όρου που για το ήταν 68%. Όμως, αυτό που επιθυμούμε είναι πιο ανατρεπτικό: να πείσουμε τις γυναίκες να «ανέβουν πίστα». Να φύγουν από το επίπεδο του παθητικού χρήστη των ψηφιακών τεχνολογιών. Η απλή εφαρμογή μιας τεχνολογίας από μόνη της δεν αποτελεί επανάσταση. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα, από την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Η πρώτη ατμομηχανή, ο «ατμοστρόβιλος», είχε εφευρεθεί ήδη από τον 1 ο αιώνα π.χ., από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της επιστήμης της αρχαιότητας, που θεωρείται πνευματικός πρόγονος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

5 Όμως, η πολύτιμη αυτή γνώση δεν χρησιμοποιήθηκε για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης, αλλά μόνον σε ψυχαγωγικές εφαρμογές. Μόνον πολλούς αιώνες αργότερα οι άνθρωποι είδαν στη δύναμη του ατμού ωφέλιμες χρήσεις. Στον ατμοστρόβιλο βασίστηκαν οι εφαρμογές που έφεραν την βιομηχανική επανάσταση τον 19ο αιώνα. Δεν μπορεί, λοιπόν, να ισχυριστεί κανείς ότι η ισχνή συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία οφείλεται απλά και μόνον σε ελλιπή ενημέρωση για τις ευεργετικές ιδιότητες των νέων τεχνολογιών. Χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο. Χρειάζεται να πυροδοτήσουμε μία «αλλαγή παραδείγματος». Να πείσουμε τις γυναίκες να δουν τις νέες τεχνολογίες σαν κομμάτι της δικής τους ταυτότητας. Ως ένα πεδίο δημιουργίας και επαγγελματικής προοπτικής, ως επιλογή βιοπορισμού, ως χώρο κοινωνικής και προσωπικής αξίας. Και ακόμη, ως περιοχή πολιτικής δράσης για τη συνδιαμόρφωση του αυριανού τεχνολογικού τοπίου. Στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, παρότι διαθέτει την αρμοδιότητα χάραξης εθνικής πολιτικής στα θέματα της ισότητας των φύλων, δεν μπορεί αφ εαυτού της να φθάσει τους υψηλούς αυτούς στόχους. Και στο περασμένο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το ΕΣΠΑ τέθηκαν κάποιοι στόχοι που παραμένουν επίκαιροι, όπως η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης γυναικών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ή η παροχή υπηρεσιών Διαδικτύου και δημιουργία κατάλληλου ψηφιακού περιεχομένου με βάση τις ανάγκες στοχευμένων ομάδων γυναικών. Όμως, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Για το λόγο αυτό χρειαζόμασταν μια ισχυρή σύμπραξη σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Χρειαζόμαστε τις δυνάμεις και τον ενθουσιασμό των άλλων 20 εταίρων της Ψηφιακής Συμμαχίας, από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου οι γυναίκες να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα, ευθύνες και ευκαιρίες στο πεδίο των νέων τεχνολογιών και στην ψηφιακή οικονομία.

6 Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να βελτιώσουμε άμεσα τη θέση των γυναικών; Θα πρέπει κατ αρχάς να εντοπίσουμε με ακρίβεια τα κενά γνώσεων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να βελτιώσουν τα προσόντα τους, και να ενημερώσουμε για τη σημασία της πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανεύρεση εργασίας. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να προτείνουμε στις γυναίκες σύγχρονες μεθόδους και συστήματα συμβουλευτικής, καθοδήγησης και επαγγελματικού προσανατολισμού. Θα πρέπει να πείσουμε το γυναικείο κοινό ότι οι νέες τεχνολογίες δεν είναι κάτι που ανήκει στους άνδρες. Αντίθετα, οι ψηφιακές δεξιότητες ευνοούν τη γυναικεία απασχόληση. Παρέχουν εργασιακή ευελιξία και διευκολύνουν τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την κοινωνική και οικογενειακή ζωή. Θα ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες, Θέλουμε ακόμη να στρέψουμε το ενδιαφέρον των νέων γυναικών επιχειρηματιών σε πεδία της οικονομίας με καλές προοπτικές, π.χ. στις πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, που συνδυάζουν τέχνες, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία, Συναφής στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε προγράμματα διά βίου μάθησης για γυναίκες επιχειρηματίες, σχετικά με τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν άμεσα τις επιδόσεις και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους, π.χ. o ανάπτυξη και χρήση πλατφορμών εξατομικευμένης εξυπηρέτησης που βελτιώνουν την άμεση επαφή του παραγωγού με τον καταναλωτή (π.χ. gineagrotis.gr) o εξωστρέφεια της επιχείρησης χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτυακού μάρκετινγκ, ενθαρρύνοντας εξαγωγές και πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στις αγορές του εξωτερικού., π.χ. σε πεδία όπου οι γυναίκες διαθέτουν παραδοσιακά επιτυχημένη παρουσία, όπως στον κλάδο της παραδοσιακής διατροφής, της φιλοξενίας, του αγροτουρισμού, ή υπηρεσιών χώρων πολιτισμού.

7 o o o βελτιώνοντας το ίδιο το προϊόν και την εμφάνισή του, με πρόσβαση σε εργαλεία εικαστικού σχεδιασμού καθιστώντας πιο αποτελεσματική την ίδια την επιχείρηση βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες της χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογικά εργαλεία διοίκησης, και μειώνοντας αντιστοίχως τα λειτουργικά κόστη, π.χ. χρησιμοποιώντας λογισμικό εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης αναγκών εφοδιαστικής αλυσίδας. διευκολύνοντας την πρόσβαση σε εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης, για εκκίνηση νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή για παραγωγικές επενδυτικές δραστηριότητες από γυναίκες επιχειρηματίες (crowdfunding). Θα επιδιώξουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι οι τεχνολογικές start ups δεν έχουν φύλο. Θα ήταν ωφέλιμο να βελτιώσουμε την πρόσβαση των γυναικών σε χώρους εργασίας με χαρακτηριστικά «οικοσυστήματος» (co-working spaces), στηρίζοντας τη συνεργατική ανάπτυξη καινοτομικού επιχειρείν και από γυναίκες. Τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να προετοιμάσουμε το αύριο: Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια, ήδη από το σχολείο, να στραφούν και σε επαγγελματικά πεδία των ΤΠΕ, με επίκαιρα προγράμματα σπουδών. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για γυναίκες στην μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, και στην έρευνα σε αντικείμενα νέων τεχνολογιών, θετικών επιστημών και μηχανικής. Θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε οι χώροι της έρευνας, της τεχνολογίας, των θετικών επιστημών και των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, να πάψουν να αποτελούν ανδροκρατούμενα στεγανά. Θα καλέσουμε τις επιχειρήσεις να φιλοξενήσουν ρεαλιστικά και χρήσιμα προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας κοριτσιών σε αντικείμενα νέων τεχνολογιών.

8 Η μητρότητα θα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται σαν «εμπόδιο» στην παραγωγικότητα ή στη σταδιοδρομία. Οι οικογενειακές ασχολίες και οι ευθύνες φροντίδας θα πρέπει να μοιραστούν εξίσου και στα δύο φύλα και με την συνδρομή των κοινωνικών δομών φροντίδας. Η προσπάθεια αυτή που βρίσκει εμπόδιο στα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων, δεν θα είναι εφικτή χωρίς τη θετική συμβολή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είμαστε βέβαιοι ότι η σύμπραξη της Ψηφιακής Συμμαχίας θα δώσει νέα πνοή στο σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικών δημόσιων πολιτικών. Η ΓΓΙΦ έχει ήδη εκπονήσει σχετικό κείμενο πολιτικής με έμφαση στις Ψηφιακές Δεξιότητες των Γυναικών και το επόμενο διάστημα αναμένει να τεθεί σε εφαρμογή ένα πλήρες πρόγραμμα δράσεων. Το νέο ΕΣΠΑ απηχεί το πνεύμα της νέας στοχοθεσίας, όπως αποτυπώνεται και στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Ψηφιακής Συμμαχίας για τη Γυναικεία Απασχόληση. Με αυτό το σκεπτικό, ενόψει της διαμόρφωσης κατευθύνσεων εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για την περίοδο η ΓΓΙΦ διαμόρφωσε ως πρωταρχικό στόχο της: την αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού στην κατεύθυνση της ένταξης και επανένταξης γυναικών χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου στην αγορά εργασίας, την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου γυναικείου ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή επάρκεια σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, καταπολεμώντας παράλληλα την ύπαρξη στερεοτύπων που έχουν ως αποτέλεσμα την ασύμμετρη κατανομή των ευκαιριών, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, την υποστήριξη μέτρων για τη μείωση του κάθετου και οριζόντιου επαγγελματικού διαχωρισμού σε βάρος των γυναικών στις ΤΠΕ, την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις πολιτικές που προάγουν τις ΤΠΕ, την έρευνα και τις επιστήμες. και τέλος, την αξιοποίηση προγραμμάτων ηλεκτρονικής μάθησης και εργασίας από απόσταση.

9 Κυρίες και κύριοι, Η Ευρώπη δοκιμάστηκε έντονα τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της στην ψηφιακή οικονομία του 21 ου αιώνα, είναι το μεγάλο στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί. Η επένδυση στην ισότητα των φύλων, είναι μια «έξυπνη», πολλά υποσχόμενη επένδυση. Ειδικά για τη δημογραφικά στάσιμη Ευρώπη. Όμως για να αποδώσει, χρειάζονται σύγχρονες στρατηγικές. Οι «αμυντικές» πολιτικές για την αποτροπή των έμφυλων διακρίσεων ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, οι χώρες, τα κέντρα λήψεις αποφάσεων, οι θεσμοί, οι οργανισμοί χρειάζονται στρατηγικές που θα απελευθερώσουν το γυναικείο δυναμικό. Ήρθε η ώρα να επιδιώξουμε όλοι μαζί, την ενσωμάτωση των γυναικών σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Αυτή είναι η πραγματική επένδυση. Γιατί η ισότητα των φύλων στη «θεωρία» είναι καλή, αλλά στην πράξη, ανεκτίμητη. Σας ευχαριστώ.

Παρουσίαση του Προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον τομέα Ισότητας των Φύλων

Παρουσίαση του Προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον τομέα Ισότητας των Φύλων Παρουσίαση του Προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. στον τομέα Ισότητας των Φύλων στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (FEMM)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ TMHMA: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙA ΤΩΝ: ΜΩΡΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΡΤΑΛΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΜΑΤΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΕΡΡΕΣ - ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία. Υποβληθείσα στον Καθηγητή κ. Ρουκανά Σπύρο

Πτυχιακή εργασία. Υποβληθείσα στον Καθηγητή κ. Ρουκανά Σπύρο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Θέ»α πτυχιακής εργασίας: Ο ρόλος του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος στην Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ 21 Ο ΑΙΩΝΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Επισκόπηση του Συνεδρίου και Αποτίμηση τςη Συμβολής του στο Διάλογο για την Καινοτομία στην Ελληνική Εκπαίδευση ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ: «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

6. Πληροφορική και Κοινωνία

6. Πληροφορική και Κοινωνία 6. Πληροφορική και Κοινωνία 6.1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να οριστεί, να καταγραφεί και να οριοθετηθεί, ο ρόλος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική κοινωνία του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΡΊΣΙΜΑ ΕΠΑΓΓΈΛΜΑΤΑ ΩΣ ΚΙΝΗΤΉΡΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗ ΝΈΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ. Θέσεις και Προτάσεις Πολιτικής

ΤΑ ΚΡΊΣΙΜΑ ΕΠΑΓΓΈΛΜΑΤΑ ΩΣ ΚΙΝΗΤΉΡΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗ ΝΈΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ. Θέσεις και Προτάσεις Πολιτικής ΤΑ ΚΡΊΣΙΜΑ ΕΠΑΓΓΈΛΜΑΤΑ ΩΣ ΚΙΝΗΤΉΡΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗ ΝΈΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ Θέσεις και Προτάσεις Πολιτικής Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια για τη μελέτη

Λίγα Λόγια για τη μελέτη Λίγα Λόγια για τη μελέτη Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS) σε συνεργασία με τη HePIS, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ALBA Graduate

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ LOREM LPSUM ΣΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 2ης ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2014-2020 της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΪΟΣ 2011 «Οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατή χωρίς τεχνικήν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2007 YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.9.2012 COM(2012) 537 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για τη Διαμόρφωση Αναπτυξιακής Στρατηγικής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (2η Εγκύκλιος)

Προτάσεις για τη Διαμόρφωση Αναπτυξιακής Στρατηγικής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (2η Εγκύκλιος) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Προτάσεις για τη Διαμόρφωση Αναπτυξιακής Στρατηγικής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 (2η Εγκύκλιος) Ιούνιος 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ: Δημήτριος Κανελλίδης ΘΕΜΑ: «Ο ρόλος των σύγχρονων τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Γιάννης Καλογήρου. Yet not to innovate is to die. Some firms actually do elect to die Chris Freeman and Luc Soete, 1997

Περίληψη. Γιάννης Καλογήρου. Yet not to innovate is to die. Some firms actually do elect to die Chris Freeman and Luc Soete, 1997 Η τεχνολογική ταυτότητα και η καινοτομική επίδοση του επιχειρηματικού τομέα στην ελληνική οικονομία. Δημόσιες πολιτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές για την αναβάθμισή του Yet not to innovate is to

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Τεύχος 38, Aπρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2011 ΣΕΠΕnews Τριμηνιαία έκδοση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληφοροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας ΕΚΔΟΤΗΣ Γιώργος Καρανικολός, Ειδικός Γραμματέας ΔΣ του ΣΕΠΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

e GOVERNMENT ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

e GOVERNMENT ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ e GOVERNMENT ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑ 2005 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...4 1.1 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τηλε εργασία (Tele working)

Τηλε εργασία (Tele working) ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Τηλε εργασία (Tele working) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΑΣΙΜΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ R U R W O M B A C K Εφαρμογή της προσέγγισης της μόνιμης κατάρτισης για την επιστροφή των γυναικών της υπαίθρου στην αγορά εργασίας: το

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ R U R W O M B A C K Εφαρμογή της προσέγγισης της μόνιμης κατάρτισης για την επιστροφή των γυναικών της υπαίθρου στην αγορά εργασίας: το Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Α Κ Ο Ε Ν Τ Υ Π Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ R U R W O M B A C K Εφαρμογή της προσέγγισης της μόνιμης κατάρτισης για την επιστροφή των γυναικών της υπαίθρου στην αγορά εργασίας: το μοντέλο Beypazari 2

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ : ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β ΦΑΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ : ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β ΦΑΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ : ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β ΦΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 3.6 Αξιολόγηση Λειτουργίας ΕΑΠ: Αποτελέσματα Έρευνας Αποφοίτων... 485 3.7 Αξιολόγηση Συνέργιας & Συμπληρωματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εξασφαλίζοντας μαθηματική εκπαίδευση ευαισθητοποιημένη ως προς τη διάσταση του φύλου

Εξασφαλίζοντας μαθηματική εκπαίδευση ευαισθητοποιημένη ως προς τη διάσταση του φύλου Εξασφαλίζοντας μαθηματική εκπαίδευση ευαισθητοποιημένη ως προς τη διάσταση του φύλου Το έγγραφο αυτό είναι αποτέλεσμα του έργου PREMA που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Socrates (2005-2417/001-001,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ( Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ( Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ( Τ.Ε.Ι.) ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Δελτίο Τύπου ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑΔΑ Α1

ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Κ.Π.Σ. ΜΟΝΑΔΑ Α1 Το παρόν εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Υποέργου 7 «Σχεδίαση και εφαρμογή εξειδικευμένης εκπαίδευσης» της Πράξης «Δημιουργία γραφείων Επαγγελματικού Προσανατολισμού και σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας» (Γ ΚΠΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΑΘΗΝΑ Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ του Χρήστου Πολυζωγόπουλου, Προέδρου της Οικονομικής και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας. Επιχειρηµατικότητα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας. Επιχειρηµατικότητα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Καβάλας Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιµόρφωση Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης σε εξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Αποτύπωση Δεδομένων, Συγκριτική Ανάλυση, Προτάσεις 2010 Innovation Center Ε Λ Λ Η Ν Ι ΚΟ Σ ΧΑ Ρ Τ Η Σ Κ Α Ι Ν ΟΤΟ Μ Ι Α Σ Αποτύπωση Δεδομένων, Συγκριτική Ανάλυση, Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα