ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ"

Transcript

1 ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ - ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ : «Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β Συστήματος και BEMS» ΑΡΙΘ. Προμήθειας : 96/ 2015 Κ.Α.Ε : Π ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : ,26 CPV ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με την μελέτη αυτή προβλέπεται η προμήθεια από τον Δήμο Aμπελοκήπων Μενεμένης τριών Φωτοβολταϊκών συστηματων (Φ/Β) και τριών ολοκληρωμένων συστημάτων (net metering) ενεργειακής διαχείρισης για τον εξοπλισμό του 2 ου Γυμνασίου 2 ου Λυκείου Αμπελοκήπων 1 ου Γυμνασίου Μενεμένης και 4 ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Η μελέτη αυτή αποτελεί το υποέργο με Α/Α 2 της ενταγμένων πράξεων ΕΡΓΑ ΑΠΕ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑ ΑΠΕ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑ ΑΠΕ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. κωδ και συμπληρώνει τα υπόλοιπα Υποέργα των πράξεων.

2 Α. Εξοπλισμός & Λογισμικό Εφαρμογών του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας Το σύστημα αποτελείται από τα ακόλουθα: 1. Ασύρματη συσκευή μέτρησης και ελέγχου με δυνατότητα σύνδεσης με ενσωματωμένο chip. Υποστηρίζει 16A και 3,688ΚWh. Πρόκειται για το εξάρτημα που μπορεί να τοποθετηθεί σε ασφάλειες ηλεκτρολογικού πίνακα ή σε τροφοδοσίες οι οποίες δεν καταλήγουν σε πρίζα σούκο. Τα εξαρτήματα αυτά είναι ιδανικά για την μέτρηση και έλεγχο παροχών όπως φωτισμό, κλιματισμό, fan coils και παρέχονται σε ποικίλες μορφολογίες. 2. Κεντρικός μετρητής που έχει δυνατότητα να μετρήσει τη συνολική κατανάλωση ενός κτιρίου. Οι στιγμιαίες μετρήσεις καθώς και τα ιστορικά δεδομένα απεικονίζονται στο πρόγραμμα διαχείρισης. 3. Υπο-μετρητής ο οποίος μπορεί να μετρήσει την κατανάλωση επιμέρους ηλεκτρικών πινάκων ενός κτιρίου. Μαζί με τον κεντρικό μετρητή, μπορεί να συγκριθεί η επιμέρους κατανάλωση σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση του κτιρίου. Σε συνδυασμό με τους έξυπνους μετρητές συσκευών και εξοπλισμού, δύνεται πλέον πλήρη και αναλυτική εικόνα σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων. 4. Ο ασύρματος πομπός που συνδέεται με δικτυακό εξοπλισμό για την επικοινωνία με το λογισμικό του συστήματος. 5. Ασύρματος διακόπτης που εφαρμόζεται στον τοίχο και ελέγχει μία ομάδα εξαρτημάτων, που ορίζεται από το λογισμικό και με τον τρόπο αυτό ελέγχεται χειροκίνητα το άνοιγμα/κλείσιμο της τροφοδοσίας της ομάδας αυτής. 6. Ασύρματος αισθητήρας θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας ο οποίος έχει τη δυνατότητα να ελέγχει για παράδειγμα τις κλιματιστικές μονάδες τύπου split. Επίσης, προσφέρει ιστορικά στοιχεία για τις επικρατούσες θερμοκρασίες σε διάφορα σημεία του κτιρίου προσφέροντας έτσι στοιχεία για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών. 7. Gateway, το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να ενοποιήσει τα απομακρυσμένα δίκτυα μέσω του Ethernet δικτύου, ώστε το συνολικό σύστημα να διαχειρίζεται κεντρικά από το λογισμικό. Επίσης, μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε το λογισμικό σε απόσταση από το δίκτυο (π.χ. εγκατάσταση δικτύου στο ισόγειο και λογισμικό στον όροφο) 8. To λογισμικό επιτρέπει τη διαχείριση όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες. Πιο συγκεκριμένα, το λογισμικό έχει τις εξής δυνατότητες: 1. Παρακολούθηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειες, κόστος και εκπομπές CO2 σε επίπεδο συσκευών, ομάδα συσκευών, χώρων, ορόφων κτιρίων κλπ. 2. Έλεγχος της λειτουργίας ηλεκτρικών συσκευών (ON/FF) είτε στιγμιαία είτε με πρόγραμμα. 3. Παρακολούθηση Θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας κάθε χώρου και δυνατότητα ελέγχου κλιματιστικών κλπ βάσει κλιματικών απαιτήσεων. 4. Παρακολούθηση κίνησης πληθυσμού με απώτερο σκοπό να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας όταν δεν απαιτείται.

3 5. Να παρέχεται η δυνατότητα για τα εξής επιπλέον χαρακτηριστικά: 1. Διασύνδεση πολλαπλών δικτύων (κτίρια, ορόφους κλπ.) 2. Διασύνδεση μετρητών τύπου Modbus, κλπ. 3. Αποστολή SMS για το «άνοιγμα/κλείσιμο» διαφόρων συσκευών απομακρυσμένα 4. Παραλαβή SMS ειδοποίησης σε περίπτωση που κάποιες «κρίσιμες» συσκευές μείνουν χωρίς ρεύμα ( πχ. Servers σε περιπτώσεις διακοπής) 5. Παραλαβή SMS ειδοποίησης σε περίπτωση που κάποιες συσκευές ανοίξουν, ενώ δεν είναι προγραμματισμένες (πχ. Φώτα σε περιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι δεν είναι κανείς) 6. Χρονοπρογραμματισμός για το άνοιγμα κάποιων συσκευών 7. Παρουσίαση ενεργειακών δεικτών κατανάλωσης σε ιστοσελίδες 8. Εμφάνιση πληροφοριών κατανάλωσης ανθρακικού αποτυπώματος στην οθόνη κάθε χρήστη (με μορφή widget), με σκοπό την ευαισθητοποίησή σε θέματα ενεργειακής κατανάλωσης. Στο σύνολο του, του το εγκατεστημένο σύστημα οφείλει : 1. να είναι φιλικό προς τον χρήστη, η χρήση του λογισμικού να είναι τόσο λειτουργική και εύκολη που να μπορεί να πραγματοποιηθεί και από τον πλέον απλό χρήστη Η/Υ και η παραμετροποίηση να μπορεί να ολοκληρωθεί σε ελάχιστες ώρες, 2. να έχει την δυνατότητα να δώσει την εικόνα κατανάλωσης ακόμη και σε επίπεδο πρίζας ή θέσης εργασίας. Τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά απαντούν στο πως, που και γιατί καταναλώνεται η ενέργεια και βοηθούν σημαντικά στο να αποφασιστεί η στρατηγική και η πολιτική διαχείρισης, 3. να έχει εύκολη επέκταση του δικτύου με επιπλέον ασύρματους μετρητές, μεταφορά των ενεργειακών δεδομένων να γίνεται με ιδιαίτερα ασφαλή τρόπο (AES 128 bit encryption) και τα δεδομένα αυτά να μην παρεμβάλλονται με τα υπόλοιπα δικτυακά δεδομένα. Κάθε συσκευή που τοποθετείται στο σύστημα να διαθέτει μοναδικό MAC address, το οποίο να επικοινωνεί με την άδεια χρήσης του λογισμικού. Κατά συνέπεια, η συσκευή αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με το συγκεκριμένο δίκτυο με αυτή την άδεια χρήσης. Το σύστημα σε δικτυακή εγκατάσταση να μπορεί να λειτουργήσει μέσα από Virtual LAN και μέσα από tunneling πρωτόκολλα (SSH), ώστε να αποφευχθεί το broadcast κατά την μεταφορά δεδομένων από τις συσκευές προς το λογισμικό (~25kb/ώρα), 4. το σύστημα να χρησιμοποιεί ανοιχτά πρότυπα και πρωτόκολλα σύγχρονων τεχνολογιών, μέσω ενσωματωμένου Web Server του λογισμικού. Το σύστημα να έχει την δυνατότητα να ολοκληρωθεί μέσω των πλέον δημοφιλών μεθόδων (όπως πχ. XML, Web Services κτλ), με οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα ή εργαλεία data mining και business intelligence.

4 B. Φωτοβολταϊκά Συστήματα Στα πλαίσια της Πρόσκλησης 1.12 του ΕΠΠΕΡΑΑ για την αξιοποίηση των ΑΠΕ σε κτίρια του Δημοσίου Τομέα, θα εγκατασταθεί επί του δώματος του Σχολικού κτιρίου Φωτοβολατϊκός Σταθμός ονομαστικής ισχύος 10 kwp. Η ηλεκτρική ισχύς του σταθμού θα είναι 9,84 ΜWp. Θα εγκατασταθούν στο δώμα των σχολείων: 1. 1 ο Γυμνάσιο Μενεμένης 2. 2 ο Γυμνάσιο 2 ο Λύκειο Aμπελοκήπων 3. 4 ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων Ο χώρος εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού Συστήματος θα καταλαμβάνει τη νότια περιοχή του δώματος ή της σκεπής ώστε τα πλαίσια να βρίσκονται προσανατολισμένα νότια, όπως είναι και το επιθυμητό, αλλά ταυτόχρονα να είναι και όσο το δυνατόν πιο κοντά στον υφιστάμενο μετρητή της ΔΕΗ. ΓΕΝΙΚΑ Τα Φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν την δυνατότητα της άμεσης μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Τα Φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι η βασική δομική μονάδα κάθε Φωτοβολταϊκού πλαισίου. Ομάδες στοιχείων συνδεδεμένα σε σειρά ή παράλληλα δίνουν την επιθυμητή τάση εξόδου και διαμορφώνουν τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια. Μια Φωτοβολταϊκή συστοιχία αποτελείται από ένα ή περισσότερα Φωτοβολταϊκά πλαίσια, ηλεκτρικά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια που διατίθενται στην αγορά είναι επίπεδου τύπου. Ένα τυπικό διασυνδεδεμένο Φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από: Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια Το σύστημα στήριξης των Φωτοβολταϊκών πλαισίων Τα ηλεκτρονικά υποσυστήματα που διαχειρίζονται την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η Φωτοβολταϊκή συστοιχία (Αντιστρoφείς) Το σύστημα καταγραφής κλιματολογικών και ενεργειακών δεδομένων Στον προτεινόμενο διασυνδεδεμένο Φωτοβολταϊκό σταθμό η μέγιστη ονομαστική ισχύς κάθε Φωτοβολταϊκού πλαισίου θα είναι 240 \Λ/p, το πλήθος των πλαισίων θα είναι περίπου 41 και κατά συνέπεια η ισχύς του Φωτοβολταϊκού συστήματος θα είναι τουλάχιστον 9,84 K\Λ/p. Η τεχνολογία Φωτοβολταϊκών γεννητριών που θα χρησιμοποιηθεί είναι πολυκρυσταλλικού πυριτίου, με ονομαστική απόδοση πλαισίου τουλάχιστον 14,9%. Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια τεχνολογίας κρυσταλλικού πυριτίου χαρακτηρίζονται από: Ομοιογενή ποιότητα υλικού, μηχανικά, ηλεκτρικά και χημικά. Είναι περιβαλλοντικά αδρανής τεχνολογία. Υψηλή απόδοση. Μεγάλη διάρκεια ζωής (~25 έτη) και σταθερή απόδοση. Σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού, όπως στην περίπτωση του προς εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος, αυτό μπορεί να ενισχυθεί με την προσθήκη διασυνδεδεμένου Φωτοβολταϊκού συστήματος. Στην περίπτωση αυτή, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται κατευθείαν στο δίκτυο. Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την τοποθέτηση διασυνδεδεμένων στο δίκτυο ΔΕΗ Φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι: Παραγωγή "καθαρής" ηλεκτρικής ενέργειας.

5 Επίδειξη και διάδοση της Φωτοβολταϊκής τεχνολογίας και των εφαρμογών της. Εξοικονόμηση καυσίμων και ρύπων προς το περιβάλλον. Ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου κατά τις ώρες αιχμής. Επιπλέον, η επεκτασιμότητα των διασυνδεδεμένων Φωτοβολταϊκών συστημάτων παρέχει τη δυνατότητα αύξησης της παραγωγής της ηλιακής ενέργειας, εάν αυτό είναι επιθυμητό στο μέλλον. Το σύστημα αυτό είναι το πιο απλό στο σχεδιασμό και κατασκευή και προϋποθέτει μόνο την σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού. Σημειώνεται ότι για λόγους ασφάλειας, σε περίπτωση απώλειας του δικτύου διακόπτεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ένα διασυνδεδεμένο Φωτοβολταϊκό σύστημα προς το δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ Φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας Schuko Γερμανίας, τύπος ΜΡΕ 240 ΡS 04 ή ισοδύναμα Για τον σχεδιασμό του συστήματος επελέγησαν Φωτοβολταϊκά πλαίσια της εταιρείας Schuko Γερμανίας, τύπος ΜΡΕ 240 Ρs 04 Βεβαίως, κατά την υλοποίηση του έργου, δύναται να χρησιμοποιηθούν και άλλα ισοδύναμα Φ/Β πλαίσια αξιόπιστων κατασκευαστών. Θα εγκατασταθούν Φωτοβολταϊκά πλαίσια ισχύος 240 Wp (-0% +5%) έκαστο. Τα Φωτοβολταϊκά στοιχεία κρυσταλλικού πυριτίου (πολυκρυσταλλικά) του πλαισίου αυτού παράγονται με την τεχνολογία EFG (Edge-defined Film Growth), κατά την οποία, η πρώτη ύλη "αναπτύσσεται" σε οκταγωνική κυλινδρική μορφή από καθαρό πυρίτιο. Ο διαχωρισμός των στοιχείων διαστάσεων γίνεται με κοπή laser. Η απόδοση του Φωτοβολταϊκού στοιχείου τεχνολογίας EFG ανέρχεται σε 17,1%. Σε επίπεδο πλαισίου, η απόδοση είναι 14,9%. Τα κύρια χαρακτηριστικά του πλαισίου αυτού παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια θα πληρούν τις προδιαγραφές IEC και TUV Safety Class II. Πίνακας 1. Χαρακτηριστικά Φωτοβολταϊκών πλαισίων Γερμανίας, τύπος ΜΡΕ 240 ΡS 04 Ηλεκτρικά Ονοματική Ισχύς, Ρ nom: 240 Wp Τάση Μέγιστης Ισχύος, V mpp : 30,40 V Ρεύμα Μέγιστης Ισχύος, I mpp : 7,91 Α Τάση Ανοικτού Κυκλώματος, V oc : 37,0 V Ρεύμα Βραχυκύκλωσης, sc : 8,61 Α Ανώτατο Όριο Τάσης Συστήματος: 1000 Vdc Κατασκευαστικά Ηλιακά Στοιχεία σε κάθε Πλαίσιο: 60 (6 χ 10) Διαστάσεις Πλαισίου: 1,639 m χ 0,983 ΓΠ Επιφάνεια Πλαισίου: 1,611 m 2 Πάχος Πλαισίου: 42 mm Βάρος Πλαισίου: 18 Κ g ( ±20%) Η γείωση των Φωτοβολταϊκών πλαισίων θα γίνει σύμφωνα με όσα ορίζονται στους

6 κανονισμούς και τα πρότυπα ΕΝ , ΕΝ , IEC , DIN / VDE0185, IEC , VDE0100, DIN Η κάθε ομάδα Φωτοβολταϊκών του σταθμού θα έχει δική της ξεχωριστή γείωση, με την οποία θα επιτυγχάνεται αντίσταση γείωσης μικρότερη των 10 Ω (R<10 Ω). ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΑΣ ΙΣΧΥΟΣ (ΙΝVΕRΤΕR) SMA Solar Technology AG, τύπος Sunny TriPower 10000TL ή ισοδύναμος Για την μετατροπή του παραγόμενου ρεύματος συνεχούς (DC), σε ρεύμα εναλλασσομένου (AC), ποιότητας δικτύου της ΔΕΗ, επελέγη για τους υπολογισμούς αντιστροφέας ισχύος της Γερμανικής εταιρείας SMA Solar Technology AG, τύπος Sunny TriPower 10000TL (1 τεμ.). Βεβαίως, δύναται να χρησιμοποιηθούν και άλλοι ιδοσύναμοι αντιστραφείς. Ο αντιστροφέας είναι τοπολογίας "string inverter", δηλ. συνδέει το Φωτοβολταϊκό σύστημα απευθείας στο δίκτυο. Στα διασυνδεδεμένα Φωτοβολταϊκά συστήματα, η ονομαζόμενη βαθμωτή ή επεκτάσιμη συνδεσμολογία (modular systems), με χρήση υψηλής απόδοσης, μικρού μεγέθους μετατροπέων έχει σαφή πλεονεκτήματα σε σχέση με κεντρικούς αντιστραφείς ρεύματος μεγάλης ισχύος. Ο σχεδιασμός Φωτοβολταϊκών συστημάτων βαθμωτής συνδεσμολογίας παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Δίνει την δυνατότητα άμεσης εγκατάστασης νέων Φωτοβολταϊκών υποσυστοιχιών, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία και η συνδεσμολογία του υπάρχοντος συστήματος. Διευκολύνεται ο σχεδιασμός του Φωτοβολταϊκού συστήματος. Το Φωτοβολταϊκό σύστημα λειτουργεί με υψηλότερο βαθμό απόδοσης. Σε περίπτωση αστοχίας στη λειτουργία ενός μετατροπέα ισχύος, το υπόλοιπο σύστημα δεν επηρεάζεται και συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ο αντιστροφέας τοπολογίας "string inverters" τοποθετείται πλησίον της Φωτοβολταϊκής συστοιχίας και έτσι αποφεύγονται απώλειες ενέργειας λόγω μεταφοράς συνεχούς ρεύματος αλλά και άλλες διατάξεις ασφαλούς μεταφοράς συνεχούς ρεύματος όπως varistors κλπ. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για την ίδια Φωτοβολταϊκή ισχύ είναι μειωμένο και δεν απαιτείται οικίσκος για την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών ισχύος. Ο συγκεκριμένος αντιστροφέας έχει την δυνατότητα υψηλής τάσης εισόδου συνεχούς ρεύματος DC, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση εν σειρά σύνδεσης πολλών και μεγάλης ισχύος Φωτοβολταϊκών πλαισίων. Ο αντιστροφέας διακόπτει αυτομάτως τη λειτουργία του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος και έχει ενσωματωμένες όλες τις διατάξεις ηλεκτρονόμων ορίου τάσης, ορίου συχνότητας, ασυμμετρίας τάσης και υπερέντασης. Ο αντιστροφέας περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες από τη ΔΕΗ ασφάλειες για την εγκατάσταση και τη λειτουργία στο ηλεκτρικό δίκτυο. Πίνακας 2. Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά των μετατροπέων ισχύος της SMA Sunny TriPower 10000TL 3ΤΡ10000ΤL Περιοχή τάσης εισόδου Φ/Β συστοιχίας συστοιχίας : UPV V

7 Μέγιστο ρεύμα εισόδου Φ/Β συστοιχίας Ipvmax 33 Α Μέγιστη ισχύς εισόδου Φ/Β συστοιχίας (DC) PDC,max 10.35W Μέγιστη φαινόμενη ισχύς εξόδου (AC) PAC,max VΑ Ονομαστική ισχύς εξόδου (AC) PAC,B W Περιοχή τάσης λειτουργίας UAC V Περιοχή συχνότητας λειτουργίας fac 44 Hz -55 Hz Συντελεστής μεγίστης απόδοσης ηmax 98,1% Συντελεστής απόδοσης ("ευρωπαϊκός") ηeuro 97,7% Διαστάσεις (Π χ Υ χ Β) mm 665 χ 690 χ 265 Βάρος Kg 65 Κατηγορία προστασίας ΙΡ 65 Περιοχή θερμοκρασίας λειτουργίας -25 C C Επελέγη ο συγκεκριμένος αντιστροφέας διότι έχει πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης, λειτουργεί πάντα κοντά στο ΜΡΡΤ και έχει την δυνατότητα άμεσης επιτήρησης ολόκληρου του Φωτοβολταϊκού Συστήματος. ΚΑΛΩΔΙΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΠΑ Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια θα είναι συνδεδεμένα σε 3 σειρές ανά ομάδες (strings). Θα έχουμε δηλαδή τρεις (3) ομάδες εως των 14 πλαισίων. Συνολικά στον αντιστροφέα θα συνδέονται πλαίσια. ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Για την αντικεραυνική προστασία του αντιστροφέα στην είσοδο και την έξοδο του θα τοποθετηθούν αντικεραυνικές διατάξεις σύμφωνα με όσα ορίζονται στους κανονισμούς και τα Πρότυπα ΕΝ , ΕΝ , IEC , DIN 57185/ VDE0185. ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Η τοποθέτηση του Φωτοβολταίκού συστήματος συμπεριλαμβανομένων των Φ/Β πλαισίων, των μηχανισμών στήριξης, του αντιστροφέα ισχύος κλπ., θα γίνει επί κρασπεδορείθρων εκ σκυροδέματος, τα οποία επικάθονται στο δώμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη «τραυματιστεί» η μόνωση του δώματος. Η κλίση των Φ/Β πλαισίων είναι περίπου 30. Το σύστημα στήριξης των Φωτοβολταϊκων πλαισίων θα αποτελείται από προφίλ ανοδιωμένου Αλουμινίου τελευταίας γενιάς. Όλες οι συνδέσεις στήριξης των μεταλλικών βάσεων μεταξύ τους γίνονται με ανοξείδωτους κοχλίες και περικόχλια ασφαλείας και η πάκτωση τους με βιομηχανικού τύπου ανοξείδωτα βύσματα. Μεταξύ του μεταλλικού πλαισίου του Φωτοβολταίκού πλαισίου και του ικριώματος στηρίξεως πρέπει να τοποθετηθούν κατάλληλα μονωτικά παρεμβύσματα. Οι μεταλλικές βάσεις υπολογίζονται σε στατικά φορτία κατά DΙΝ Το μεταλλικό πλαίσιο των Φωτοβολταϊκων πλαισίων θα έχει οπές για κοχλίωση στο ικρίωμα στηρίξεως. Οι οπές θα είναι τουλάχιστον 4 σε κάθε μία από τις μεγαλύτερες πλευρές των πλαισίων και θα έχουν κατάλληλη διάμετρο για την τοποθέτηση των Φωτοβολταϊκων πλαισίων και της ηλεκτρικής μονώσεως αυτών με ανοξείδωτες βίδες. ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το Φωτοβολταϊκό Σύστημα, σύμφωνα με τους όρους σύνδεσης, συνδέεται στη χαμηλή τάση του δικτύου της ΔΕΗ. Η σύνδεση με το διερχόμενο δίκτυο της ΔΕΗ, γίνεται μέσω ηλεκτρικού πίνακα ισχύος και Μετρητή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο τρόπος σύνδεσης του Φωτοβολταϊκού Συστήματος με το δίκτυο θα καθοριστεί από την

8 ΔΕΗ και την ΔΕΔΔΗΕ, στη διατύπωση των όρων σύνδεσης. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κατωτέρω περιγράφονται οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν κατά την εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Συστήματος. Επί του δώματος ή επι της σκεπής θα τοποθετηθούν οι μεταλλικές βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν με κοχλίες τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια. Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια θα συνδεθούν ηλεκτρολογικά με τον αντιστροφέα και ο αντιστροφέας με τον μετρητή ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας. Όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την μελέτη εφαρμογής και η όδευση των καλωδίων θα γίνει υπόγεια όσο μπορεί. Θα ακολουθήσει η θέση σε λειτουργία του Φωτοβολταϊκού Συστήματος και οι δοκιμές του συστήματος ελέγχου εξ' αποστάσεως. Γ. Οθόνη απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων Για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 1. η καταναλωθείσα ενέργεια σε επίπεδο ηµέρας, µήνα και έτους που διανύεται (ειδικά για την ηµερήσια κατανάλωση η τελευταία καταγραφή από τη στιγµή της παρουσίασης δε θα πρέπει να απέχει πέραν των 60 λεπτών), το αποτύπωµα CO2 για το έτος που διανύουµε και που αντιστοιχεί στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο κτίριο έως την ηµέρα αναφοράς, Γενικά στοιχεία: Σε πραγµατικό χρόνο θα απεικονίζονται επίσης Η ταχύτητα του ανέµου και Η θερµοκρασία περιβάλλοντος. Οι ενδείξεις θερµοκρασίας περιβάλλοντος θα ληφθούν από το ίδιο κτίριο που θα είναι εγκατεστηµένο το όργανο καταγραφής ταχύτητας του ανέµου. Η οθόνη θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 32", LCD, ενεργειακής κλάσης Α και ο αριθµός των γραµµών και αντίστοιχων ψηφίων να ανταποκρίνεται στις παραπάνω πληροφορίες και να είναι ευανάγνωστα από απόσταση 2 m σε κανονικές συνθήκες όρασης. Τα υποστηρικτικά πακέτα λογισµικού θα πρέπει να συνοδεύονται από δωρεάν εκδόσεις και εκδόσεις που διορθώνουν τυχόν σφάλµα λογισµικού για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον τριάντα έξι (36) µηνών από την ηµεροµηνία οριστικής παραλαβής του έργου.

9 Δ. ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Εγγύηση Καλής Εκτέλεσης Ο προµηθευτής είναι υποχρεωµένος να εγκαταστήσει πλήρως το κάθε σύστηµα, να το λειτουργήσει επιτυχώς και να επιδείξει στο αρµόδιο τεχνικό προσωπικό του Δήµου όλες τις δυνατότητες και λειτουργίες του κάθε συστήµατος. Ακόµη στις υποχρεώσεις του προµηθευτή είναι η εκπαίδευση του αρµοδίου τεχνικού προσωπικού του Δήµου στο σύνολο των αντικειµένων που αφορούν στην οµαλή λειτουργία του συστήµατος, την τήρηση των προβλεποµένων µέτρων ασφαλείας και την αντιµετώπιση προβληµάτων. Η δαπάνη των παραπάνω θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τον προµηθευτή. Εγγύηση Καλής Λειτουργίας Ο προµηθευτης θα πρεπει να προσφερει εγγυση καλης λειτουργιας για τουλάχιστον πεντε (5) χρονια Κατά τη διάρκεια του χρόνου εγγύησης καλής λειτουργίας ο προµηθευτής είναι υποχρεωµένος ύστερα από σχετική ειδοποίηση του Δήµου να αντικαταστήσει ολόκληρο το είδος ή το εξάρτηµά του που έχει υποστεί φθορά και η οποία δεν οφείλεται σε κακή χρήση. Η βλάβη που θα παρουσιάζεται θα πρέπει να επανορθώνεται σε δέκα ηµερολογιακές ηµέρες από την ειδοποίηση. Σε περίπτωση που δεν επανορθώνεται στην ως άνω ταχθείσα ηµεροµηνία, επιβάλλεται στον προµηθευτή ποινική ρήτρα ίση προς την αξία του προαναφερθέντος είδους. Οι εγγυήσεις ( μετά τα 5 χρόνια) των Φ/Β πλαισίων, των μετατροπέων και των παρελκόμενών τους, καθώς και των βάσεων στήριξης θα μεταφέρονται κατευθείαν στον Δήμο και καλύπτουν βλάβες που τυχόν προκύπτουν σε αυτά τα εξαρτήματα. Ελάχιστη εγγυηµένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την πρώτη εικοσαετία Ο προµηθευτής υποχρεούται να παράσχει στο Δήµο Αμπελοκήπων - Μενεμένης εγγύηση για την ελάχιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε KWh ανά έτος, για την πρώτη εικοσαετία λειτουργίας των Φ/Β συστηµάτων. Ως έναρξη της εικοσαετίας λαµβάνεται η ενεργοποίηση της σύνδεσης µε τη ΔΕΗ. Σε περίπτωση τµηµατικής ενεργοποίησης των Φ/Β συστηµάτων ως έναρξη λαµβάνεται η ενεργοποίηση της τελευταίας ή των τελευταίων Φ/Β συστηµάτων. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Α. Συνεργείο του αναδοχου θα προσέρχεται 4 φορές ετησίως κάθε τρεις µήνες, στα κτίρια όπου ευρίσκονται τα Φ/Β, να τα επιθεωρεί και να διενεργεί όλες τις εργασίες περιοδικής συντήρησης που προβλέπονται. Η τακτική περιοδική συντήρηση αφορά: 1.Στον καθαρισµό: Η παρουσία σκόνης αποτελεί σηµαντική αιτία µειωσης αποδοσης. Τα φ/β πρέπει να προστατεύονται από την επικάθιση σκόνης µε συχνό καθαρισµό. Ο τακτικός καθαρισµός πραγματοποιείται µε ζεστό νερό και αλκαλικά καθαριστικά. Οι λεκέδες καθαρίζονται µε µμηχανικό τρόπο και µε κατάλληλα χηµικά η προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί ειδική βούρτσα ή υδροβολή. Οι βούρτσες που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή των καθαριστικών υλικών συνιστάται να έχουν μαλακή τρίχα και να επιλέγονται ανάλογα µε την χρηση. Οι επιφάνειες πρέπει να καθαρίζονται µε προσοχή 2. Στον τακτικό περιοδικό έλεγχο όλων των συστηµάτων και των καλωδιώσεων

10 Β. Ο ανάδοχος πρέπει να ενημερώνει τον δήµο εγγράφως για όλες τις νόµιµες διαδικασίες και υποχρεώσεις σχετικά µε τα Φ/Β Γ Ο ανάδοχος αναλαμβάνει µε δική του δαπάνη, ευθύνη και επιµέλεια την πληρωµή του αναγκαίου προσωπικού και την προµήθεια ολων των υλικών που απαιτούνται για την τακτική συντήρηση καθώς και τυχόν εξαρτηµάτων ελαττωµατικών των οποίων δεν έχει λήξει η εγγύηση, όχι όµως εξαρτηµάτων που υπόκεινται σε φθορά από τη συνήθη ή κακή χρήση, ή από άσκηση βίας, δολιοφθοράς ή βανδαλισμού, ή άλλη όµοια αιτία. Η κάθε επίσκεψη και εργασία τακτικής περιοδικής συντήρησης και καθαρισµού θα καταγράφεται αµέσως στην καρτέλα συντήρησης, την ηµέρα και ώρα πραγματοποίησης της. Σ 'αυτήν θα καταχωρούνται όλες οι παρατηρήσεις, οι βλάβες που παρουσιάστηκαν και επισκευάστηκαν και τα εξαρτήματα που αντικαταστάθηκαν Ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να προσέρχεται το ταχύτερο δυνατόν και να επεμβαίνει µε το συνεργείο του για να αποκαθιστά κάθε βλάβη για την οποία ειδοποιείται εκτάκτως από το Δήµο για το χρονικό διάστηµα για το οποίο θα ισχύει η εγγύηση καλής λειτουργίας σύµφωνα µε την προσφορά του και σε κάθε περίπτωση για χρονικό διάστηµα όχι µικρότερο των 5 ετών. Μετά την ανωτέρω περίοδο η έκτακτη επιδιόρθωση κοστολογείται κατά περίπτωση και δεν αφορά την παρούσα πρόσκληση και τη σύµβαση που θα ακολουθήσει.

11 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗ ΤΑ ΤΙΜΗ ΜΟΝ. ( ) ΔΑΠΑΝΗ ( ) 1 Φωτοβολταϊκά Πλαίσια (Προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση) τεμ Μεταλλικές βάσεις στήριξης και συγκρατητές στήριξης Αντιστροφέας τεμ τεμ Οθόνη απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων Εξοπλισμός & Λογισμικό Εφαρμογών του 5 Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας και μετάδοσης ενεργειακών δεδομένων Πίνακας DC με 6 αντικεραυνικές και διακοτττικές διατάξεις τεμ τεμ τεμ Πίνακας ΑC με αντικεραυνικές και διακοτττικές διατάξεις 8 9 Καλωδιώσεις DC και ΑC, πλήρως εγκατεστημένες, με συνδέσεις κ.λ.π. Δαπάνη σύνδεσης με το δίκτυο της Δ. Ε. Η. (κατ'εκτίμηση) τεμ ,8 824,8 τεμ τεμ ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ,80 ΦΠΑ 23% 4599,95 ΣΥΝΟΛΟ 24599,754

12 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α/Α ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΟΣΟΤΗ ΤΑ ΤΙΜΗ ΜΟΝ. ( ) ΔΑΠΑΝΗ ( ) 1 2 ου Γυμνασίου 2 ου Λυκείου Αμπελοκήπων τεμ , , ου Γυμνασίου Μενεμένης ι τεμ , , ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων τεμ , ,80 ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ,40 ΦΠΑ 23% ,86 ΣΥΝΟΛΟ ,26

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦ. Α. Μ. Θ. ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ Τεχνική Υπηρεσία Δ. Νέστου Αρ. Μελέτης: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β Συστήματος και BEMS ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας Plugwise.

Περιγραφή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας Plugwise. Περιγραφή του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας Plugwise. Ν. Καρελλά 44, 152 33 Χαλάνδρι, Τηλέφωνο 210-6839825, www.mitos-solutions.gr Σελίδα - 1 - Περιεχόμενα Περιεχόμενα...2

Διαβάστε περισσότερα

PlugWise Ένα Ολοκληρωµένο Σύστηµα ιαχείρισης της Ηλεκτρικής Ενέργειας Ν. Καρελλά 44, 152 33 Χαλάνδρι, Τηλέφωνο 210-6839825, www.mitos-solutions.gr Σελίδα - 1 - Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Σύντοµη Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑριθμΠρωτ. Αριθμός μελέτης: 36/2011 ΜΕΛΕΤΗ. Νεάπολης Συκεών» CPV 09331200-0. Προϋπολογισμού 1.093.383,90 συμπεριλαμβανομενου του φπα 23%

ΑριθμΠρωτ. Αριθμός μελέτης: 36/2011 ΜΕΛΕΤΗ. Νεάπολης Συκεών» CPV 09331200-0. Προϋπολογισμού 1.093.383,90 συμπεριλαμβανομενου του φπα 23% ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΜΑ: Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 Φ/Β διασυνδεδεμένων συστημάτων σε κτίρια και εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ : Μελέτη Φωτοβολταϊκού Συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

ΤΙΤΛΟΣ : Μελέτη Φωτοβολταϊκού Συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Τ.Ε.Ι ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ : Μελέτη Φωτοβολταϊκού Συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΕΡΡΕΣ Οκτώβριος 2009

Διαβάστε περισσότερα

15REQ003115361 2015-10-02

15REQ003115361 2015-10-02 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης Δήμου Χαλκηδόνος Μείωση Περιβαλλοντικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. «Προµήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 Φ/Β. Νεάπολης Συκεών» CPV 09331200-0

ΜΕΛΕΤΗ. «Προµήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 Φ/Β. Νεάπολης Συκεών» CPV 09331200-0 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΜΑ: Προµήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 Φ/Β διασυνδεδεµένων συστηµάτων σε κτίρια και εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 10ΚW

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 10ΚW ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Τ.Ε.Ι ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 10ΚW ΕΚΠΟΝΗΤΕΣ : ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την εγκατάσταση Φ/Β Συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις

Οδηγίες για την εγκατάσταση Φ/Β Συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Οδηγίες για την εγκατάσταση Φ/Β Συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009 Τμήμα Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Διεσπαρμένης

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ με αντικείμενο Α) την εγκατάσταση

Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ με αντικείμενο Α) την εγκατάσταση Δημόσια Διαβούλευση της ΕΕΤΤ με αντικείμενο Α) την εγκατάσταση Συστήματος Μετρητών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Αυτόματης Ανάγνωσης των Μετρητών στους χώρους Φυσικής Συνεγκατάστασης (Μακροπρόθεσμη λύση) και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΘΕΜΑ: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Ε.Μ 670 ΘΕΜΑ: ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : ΒΡΑΔΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΟΜΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (29-213) ΦΒ4 ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Επικαιροποιημένη Μελέτη του έργου: «Δράσεις Αστικής Αναζωογόνησης Δήμου Παγγαίου Μείωση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος Δημοσίων Κτηρίων»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ, ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ... 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 1. Γενική Περιγραφή του Συστήµατος... 3 1.1. Γενικές πληροφορίες... 3 1.1.1. Αντικείµενο και κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη Δημόσιου Ανοικτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού

Διακήρυξη Δημόσιου Ανοικτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΓΤΑΑ) 4 η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2007-2013) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκός μετατροπέας SUNNY BOY 3300TL HC

Φωτοβολταϊκός μετατροπέας SUNNY BOY 3300TL HC Φωτοβολταϊκός μετατροπέας SUNNY BOY 3300TL HC Οδηγίες τοποθέτησης SB3300TLHC-IGR094121 IMGR-SB33TLHC Έκδοση 2.1 GR SMA Solar Technology AG Πίνακας περιεχομένων Περιεχόμενα 1 Οδηγίες σχετικά με το εγχειρίδιο....................

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας οδοφωτισμού. Προϋπολογισμός: 220.000 Κ.Α.: 30.7341.

ΜΕΛΕΤΗ. ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας οδοφωτισμού. Προϋπολογισμός: 220.000 Κ.Α.: 30.7341. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ: «Ολοκληρωμένη παρέμβαση εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας οδοφωτισμού ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Power Plant Solutions

Power Plant Solutions EL Power Plant Solutions THE FUTURE OF SOLAR TECHNOLOGY SUNNY FAMILY 2011/2012 Medium Power Solutions Medium Power Solutions Στο παρόν έντυπο θα βρείτε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για τη σχεδίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ.Π.Μ.Σ. στη ιοίκηση Επιχειρήσεων MBA ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ Υπεύθυνος Καθηγητής : κ.

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Προδιαγραφές

Τεχνικές Προδιαγραφές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΩ. ΠΡΑΞΗΣ (ΟΠΣ) 393343 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΚΤΥΟΥ Υ ΡΕΥΣΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ. ΚΡΩΠΙΑΣ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες Συμμόρφωσης. Σελίδα 1 από 152

Πίνακες Συμμόρφωσης. Σελίδα 1 από 152 Πίνακες Συμμόρφωσης 1 Γενικά... 2 2 Σύστημα Απομακρυσμένου Έλεγχου (BMS)... 6 3 Πυρανίχνευση & Πυρόσβεση... 31 4 Σύστημα CCTV... 47 5 Σύστημα Ελεγχόμενης Πρόσβασης... 52 6 Σύστημα Ανίχνευσης Κίνησης...

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση Πληροφορικής Tηλεπικοινωνιών Αυτοκράτορορς Νικολάου 2 117 45 Αθήνα. Αρ. Διακήρυξης : ΔΠΛΤ-438

Διεύθυνση Πληροφορικής Tηλεπικοινωνιών Αυτοκράτορορς Νικολάου 2 117 45 Αθήνα. Αρ. Διακήρυξης : ΔΠΛΤ-438 Τεύχος 9 «Τεχνικό Μέρος Έργου» Διεύθυνση Πληροφορικής Tηλεπικοινωνιών Αυτοκράτορορς Νικολάου 2 117 45 Αθήνα Αρ. Διακήρυξης : ΔΠΛΤ-438 Αντικείμενο: ΜΕΛΕΤΗ, ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Φ/Β ΠΑΡΚΟΥ 100KWP. εργα υποδομησ. ιαμόρφωση του χώρου

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Φ/Β ΠΑΡΚΟΥ 100KWP. εργα υποδομησ. ιαμόρφωση του χώρου ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Φ/Β ΠΑΡΚΟΥ 100KWP εργα υποδομησ ιαμόρφωση του χώρου Ο χώρος εγκατάστασης του Φ/Β συστήματος πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης των συστημάτων στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

"Ο ΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ" ΜΕΡΟΣ 1 ο : «ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ»

Ο ΗΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΜΕΡΟΣ 1 ο : «ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ» Η παρούσα έκδοση αποτελεί τµήµα µιας σειράς από τρεις Τεχνικούς Οδηγούς του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) µε αντικείµενο τη διαδικασία των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων στα κτίρια και τη βιοµηχανία.

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις σε Κτίρια

Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις σε Κτίρια ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις σε Κτίρια ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δράμα 02/09/2013 ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Ο Δήμαρχος Δράμας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δράμα 02/09/2013 ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Ο Δήμαρχος Δράμας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Δράμα 02/09/2013 ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ταχ. Δ/νση : Βερμίου 2 και 1 ης Ιουλίου Ταχ. Κώδ. : 66100 Πληροφορίες : Ι. Παπαδοπούλου Τηλ. : 2521350651 Fax : 2521023343

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα