ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΓΕΛ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΓΕΛ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015"

Transcript

1 ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Α ΤΑΞΗ ΓΕΛ ΣΕΡΒΙΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων Η μελέτη παραγωγής, συντήρησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης τοπικών προϊόντων Ο ρόλος των τοπικών προϊόντων στην τοπική και περιφερειακή οικονομία Η συμβολή των τοπικών προϊόντων στον προσδιορισμό της πολιτισμικής ταυτότητας μιας περιοχής.

3 Άμπελος η οινοφόρος. Vitis vinifera Στην ευρύτερη περιοχή του νοτίου Καυκάσου, μεταξύ Εύξεινου Πόντου, Κασπίας θάλασσας και Μεσοποταμίας, γεννήθηκε το είδος Άμπελος η οινοφόρος που γνωρίζουμε σήμερα.

4 Κρασί & Ιστορία: Η χρήση του αμπελιού από τον άνθρωπο χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ο άνθρωπος το χρησιμοποιούσε για την διατροφή του από την εποχή του ορειχάλκου. Οι Αιγύπτιοι το γνώριζαν εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Διόνυσος το έφερε από την Ασία και συνδέθηκε με τη ζωή της αρχαίας Ελλάδας οπού ο Διόνυσος και οι περίφημες τελετές του συνδέθηκαν με το σταφύλι και ένα από τα προϊόντα του, το κρασί. Ο Ηρόδοτος αναφέρει τις καλλιέργειες των σταφυλιών στα παράλια της Λιβύης. Ο Θεόπομπος εξιστορεί ότι το πρώτο μαύρο κρασί το έφτιαξαν οι κάτοικοι της Χίου, που τους το δίδαξε ο Οινοπίωνας, γιος του Διονύσου Ο Όμηρος αναφέρει ότι η καλλιέργεια του αμπελιού ήταν γνωστή από την εποχή του Τρωικού πολέμου.

5 Η χαρτογράφηση των τοπικών προϊόντων του Νομού Κοζάνης. Η πολιτισμική ταυτότητα της Περιφερειακής ενότητας Κοζάνης εκφράζεται και μέσα από τον πλούτο της αγροδιατροφικής της παράδοσης, η οποία ζωντανή και εξελισσόμενη περνά από γενιά σε γενιά προσφέροντας ποιοτικά τοπικά προϊόντα με εφόδια την αγάπη, την γνώση, την αφοσίωση και τον σεβασμό στη φύση.

6 Αμπελουργία Οινοποιία Η προσπάθεια για την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στο Νομό Κοζάνης, με την εκπόνηση πιλοτικής αντίστοιχης μοναδικής μελέτης στην Ελλάδα βρήκε συμμάχους πολλούς οινοποιούς με αποτέλεσμα: Να αναπτυχθεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια ο αμπελοοινικός τομέας Να δημιουργηθούν δεκατέσσαρα οινοποιεία, ενώ σχεδιάζονται άλλα τέσσερα.

7 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η κατανάλωση κρασιού στον τόπο μας γίνεται σε διάφορες εκδηλώσεις όπως ο γάμος και τα τοπικά πανηγύρια. Στης εκδηλώσεις αυτές οι καταναλωτές προτιμούν να πίνουν κρασί από κάποιον τοπικό παράγωγο για να ενισχύσουν την οικονομία της περιοχής.

8 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η κατανάλωση κρασιού σε οικιακό επίπεδο γίνεται κυρίως σε γιορτές όπου όλη η οικογένεια μαζεύεται μαζί ή όταν μαζεύονται φίλοι και συγγενείς για μια φιλική συνάντηση η κάποιο συμπόσιο στο σπίτι.

9 Συντήρηση & Αποθήκευση του κρασιού Θερμοκρασία η σωστή αποθήκευση κρασιού προϋποθέτει πολύ μικρή διακύμανση από την ιδανική θερμοκρασία των 14 ο C Υγρασία Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για την αποθήκευση κρασιού στο σπίτι είναι μεταξύ 60% - 70%. Αερισμός και περιβάλλοντας χώρος ο αέρας από το περιβάλλον αποθήκευσης θα εισχωρήσει στο μπουκάλι μέσα από το φελλό, φροντίστε να μην υπάρχουν έντονες οσμές στον χώρο Επίπεδο φωτός Το κρασί αγαπάει το σκοτάδι τα περισσότερα μπουκάλια κρασιού παλαίωσης έχουν σκούρο χρώμα (πράσινο ή καφέ συνήθως). Αποθήκευση υπό κλίση Τα μπουκάλια κρασιού πρέπει πάντα να αποθηκεύονται οριζόντια, σε γωνία 45

10 Το κρασί στην υγεία μας!!! Μειώνει τη χοληστερίνη Προστατεύει την καρδιά Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα «Ξυπνά» το μυαλό Πολεμά το κρύωμα Εναντιώνεται στον καρκίνο...και αδυνατίζει

11 ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ «Βάκχος, θεός του οίνου, θεός των αρχαίων» Ζωγραφίζοντας με.. κρασί. Elisabeth Rogai

12 Επίσκεψη στα τοπικά οινοποιεία

13 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Πρώτα θεμέλια του σπιτιού, ψωμί, κρασί και λάδι Κρασί παλιό και λάδι νιό Δώσ κρασί, να βγει η αλήθεια Μήνας που δεν έχει ρο, ρίξε στο κρασί νερό Κρασί σε πίνω για καλό και συ πας στο βράχο Το μαγκούρι το κρασί, την καρδούλα μου την σείει Ο Οκτώβρης θέλει γέλια, γιατί ανοίγουν τα βαρέλια Όποιος δε βάζει νερό στο κρασί του, το πληρώνει διπλά το φαΐ του.

14 Η ΑΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ 1.Αυτόν τον μήνα (τρυγητός) αρχίζει ο τρύγος 9 γράμ. 2.Καλλιεργούμενη ποικιλία αμπέλου 10 γράμ. 3.Στην Κρήτη βρίσκεται το αρχαιότερο της Ευρώπης 8 γράμ. 4.Εκεί γίνεται η ανάλυση των χαρακτηριστικών του χυμού του σταφυλιού 10 γράμ. 5.Στο μύθο του Αισώπου Η αλεπού και τα σταφύλια, τι έκανε τα σταφύλια η αλεπού 12 γράμ. 6.Άμπελος..9 γρ. 7.Ο καρπός της αμπέλου 7 γρ. Α Υ Γ Ο Υ Σ Τ Ο Σ Μ Α Λ Α Β Ο Υ Ζ Ι Α Π Α Τ Η Τ Η Ρ Ι Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Λ Υ Γ Ο Υ Ρ Ε Υ Τ Ι Κ Ε Ο Ι Ν Ο Φ Ο Ρ Ο Σ Σ Τ Α Φ Ι Λ Ι

15 ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΣ

16 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας