ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011"

Transcript

1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Ν 54 Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 2. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] 3. Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ACTIONAID HELLAS 5. ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] ΚΥΚΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 54 Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 26, 27 και 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Κύκλος Μνήμης και Τιμής που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου] για να τιμήσουν τη 54η επέτειο από τον θάνατο τού απροσκύνητου και ασυμβίβαστου Ανθρώπου-Ψηλορείτη της Κρήτης, Νίκου Καζαντζάκη.

2 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Στις 26 Οκτωβρίου 2011 διεξήχθη Συμπόσιο με τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, στα ίχνη του Ανθρώπου και Δημιουργού», στο Πολιτιστικό Κέντρο τού UIndy Athens στην Πλάκα, πρώην Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, απέναντι από τον Πύργο των Αέρηδων. Ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, χαιρετισμό απηύθυναν η Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη κ. Νίκη Π. Σταύρου και ο Ομ. Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Συμποσίου. Στην Α Θεματική Ενότητα «Ο Εγκυκλοπαιδικός Καζαντζάκης» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η νέα έκδοση των Εκδόσεων Καζαντζάκη: Λήμματα του Νίκου Καζαντζάκη στο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ελευθερουδάκη [ ], μέσα από την οποία αναδεικνύεται μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές τού πνευματικού έργου τού μεγάλου Έλληνα στοχαστή.

3 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Για την έκδοση αυτή ομιλίες εκφώνησαν η κ. Μαρία Γιουρούκου, Διδάκτωρ Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία, μαζί με τον Εκδότη Δρα Πάτροκλο Σταύρου, επιμελήθηκε την ομώνυμη έκδοση, η κ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Εύη Πετροπούλου, Επ. Καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας τού 20ού αι. και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Ελευθερία Γιακουμάκη, Δρ Γλωσσολογίας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων τής Ακαδημίας Αθηνών.

4 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Ακολούθησε Καλλιτεχνικό Ιντερμέδιο, με ομιλία τής Θεατρολόγου κ. Ανδρομάχης Μοντζολή για την εμπνευσμένη και επιτυχή προσαρμογή τής Ασκητικής τού Νίκου Καζαντζάκη στη θεατρική σκηνή από το Θέατρο της Ημέρας, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου και με Μουσικό Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη από το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Quatro Elementi», το οποίο δημιουργήθηκε το 2008 από νέους βραβευμένους σολίστ διεθνούς φήμης, τον Αλέξανδρο Χαλάψη, τον Κωνσταντίνο Λούστα, την Εφηγιάννα Δημητρακοπούλου και τον Αλέξανδρο Χαραλάμπους, δύο βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο. Η κ. Μοντζολή επιφύλαξε στο κοινό του Συμποσίου μια έκπληξη σχετικά με τη μετάφραση του Ζορμπά στα Ιταλικά, την οποία ενσάρκωσε σε θεατρικό δρώμενο, σκηνοθετημένο από την ίδια, με τους ταλαντούχους νέους ηθοποιούς Στεφανί Καπετανίδη και Λευτέρη Βλάχο.

5 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Μετά από δεξίωση στον εξώστη τού Πολιτιστικού Κέντρου με θέα τον Παρθενώνα και τη Ρωμαϊκή Αγορά, ακολούθησε η Β Θεματική Ενότητα: «Ο Ζορμπάς στην Ιταλία». η κ. Νίκη Π. Σταύρου, Υφηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο UIndy Athens και Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου], μίλησε για την εκδοτική και μεταφραστική παρουσία του Νίκου Καζαντζάκη παγκοσμίως. Η κ. Francesca Chiesa, Διευθύνουσα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, κέντρο προώθησης πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτωνuπολιτιστικής συνεργασίας, μια νοητή γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα και τηνοιταλία, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και Ακολούθως, ο κ. Nicola Crocetti, μεταφραστής, ιδρυτής και Διευθυντής τού ιταλικού εκδοτικού οίκου Crocetti Editore και εκδότης τού περιοδικού ευρωπαϊκής ποίησης Poesia, εκφώνησε ομιλία με τίτλο «Μεταφράζοντας ελληνική λογοτεχνία στα ιταλικά». Ο κ. Crocetti αναφέρθηκε στη σύγχρονη ιταλική μετάφραση του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά από τον ίδιο, η οποία αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το Ιταλόφωνο κοινό και έλαβε εξαιρετικές κριτικές από τον Ιταλικό Τύπο.

6 ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Στον κ. Nicola Crocetti, σε αναγνώριση της εξαίρετης προσφοράς του στη διάδοση του λογοτεχνικού και πνευματικού έργου τού Νίκου Καζαντζάκη στον Ιταλόφωνο κόσμο, απένειμε τιμητική πλακέτα η Διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Π. Σταύρου. Στη Γ Θεματική Ενότητα του Συμποσίου με τίτλο «Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη και του Κακογιάννη», απηύθυνε χαιρετισμό η Υπεύθυνη ΕπικοινωνίαςκκαικΠροβολής τού Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κ. Ελένη Κυπριώτη, και το Συμπόσιο έληξε με την προβολή της πολυβραβευμένης κινηματογραφικής ταινίας Zorba the Greek (ΖορμπάςκοκΈλληνας) σε σκηνοθεσία του αείμνηστου και πολυαγαπημένου φίλου Μιχάλη Κακογιάννη. Ο κ. Crocetti επιμελήθηκε και μετέφρασε, με τον νεοελληνιστή Φιλιππομαρία Ποντάνι, την αριστουργηματική έκδοση Poeti Greci del Novecento (Έλληνες Ποιητές του Εικοστού Αιώνα) των Εκδόσεων Mondadori, όπου συμπεριλαμβάνονται στίχοι της Οδύσσειας του Νίκου Καζαντζάκη.

7 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Σε μια ζεστή και εορταστική ατμόσφαιρα στη Χαριλάου Τρικούπη 116, σε ένα χώρο όπου η κάθε γωνιά απέπνεε τον ιδιαίτερο παλμό τού χαρακτήρα τού Νίκου Καζαντζάκη, πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2011 τα εγκαίνια της ανακαινισμένης έδρας των Εκδόσεων Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου]. Παρουσία ανθρώπων τού πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, δημοσιογράφων, συνεργατών και αγαπημένων φίλων, ο Πρόεδρος τής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Παύλος Ναθαναήλ απηύθυνε θερμό χαιρετισμό και η κ. Νίκη Π. Σταύρου, Διευθύντρια των Εκδόσεων, μίλησε για τη μεγάλη εξωτερική και εσωτερική ανακαίνιση των Εκδόσεων Καζαντζάκη, που έχει ως στόχο να φέρει το έργο του Νίκου Καζαντζάκη ακόμη πιο κοντά στον αναγνώστη κάθε ηλικίας και να τον «μυήσει» στον διαχρονικό Λόγο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Η κ. Νίκη Σταύρου ενημέρωσε το πολυπληθές κοινό για την ιστορία των Εκδόσεων Καζαντζάκη, το έργο και το όραμα τής Ελένης Ν. Καζαντζάκη και του Πατρόκλου Σταύρου και για το τωρινό αναπτυξιακό άλμα τής επιχειρηματικής δραστηριότητας των Εκδόσεων Καζαντζάκη, κύριος άξονας της οποίας είναι η εκσυγχρονισμένη λειτουργική υποδομή της στην ψηφιακή μας εποχή.

8 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Ο λυράρης Mανώλης Μπουνταλάκης και ο λαουτιέρης Αλέξανδρος Γιαννουλάκης από τον Σύλλογο Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης» έδωσαν την Κρητική νότα στα Εγκαίνια και οι ηθοποιοί Γιάννης Θωμάς και Θάλεια Αργυρίου απήγγειλαν ένα μέρος από την θεατρική προσαρμογή της Ασκητικής τού Νίκου Καζαντζάκη από το Θέατρο της Ημέρας. Ο κ. Γιώργος Νταλάρας, η κ. Νίκη Σταύρου, η κ. Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη και ο κ. Σπύρος Μανδαλενάκης. Ο κ. Σταύρος Λάντσιας που μάγεψε το κοινό με τη μουσική του, η κ. Νίκη Σταύρου και η κ. Κάρμεν Βιλέλα, φιλόλογος και μεταφράστρια του Καπετάν Μιχάλη στην ισπανική γλώσσα, η οποία ταξίδεψε για να παρευρεθεί στα Εγκαίνια από την Ισπανία.

9 Η ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] ΚΑΙ ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 Ο Κύκλος Μνήμης και Τιμής για την 54η Επέτειο από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη ολοκληρώθηκε με την αρωγή τού Θεάτρου της Ημέρας και τη θεατρική παράσταση-ενσάρκωση του Λόγου τού μεγάλου Κρητικού συγγραφέα στη θεατρική σκηνή την Ασκητική, το «κατά Καζαντζάκη Ευαγγέλιο» όπως έγραψε πριν από χρόνια μια ελβετική εφημερίδα. Με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία τού Πάνου Αγγελόπουλου και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ανδρομάχης Μοντζολή, οι ηθοποιοί Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Σοφία Κομινέα, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος και Εύη Καραδήμα έβγαλαν μια έντεχνη κραυγή, τη διαχρονική κραυγή αγωνίας και αθανασίας τού ίδιου του Νίκου Καζαντζάκη. Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Θέατρο της Ημέρας, στη «Μπλε Σκηνή», κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με μεγάλη επιτυχία.

10 40 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΚΑΙ ACTIONAID HELLAS ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] ΣΤΟ 40 Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ Στα πλαίσια του 40 ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου] έδωσαν δυναμικά την παρουσία τους με διπλό περίπτερο. Σε μια πλούσια παρουσίαση όλων των τίτλων των Εκδόσεων Καζαντζάκη, και με προσφορές και δώρα για το αναγνωστικό κοινό, απαντήσαμε σε ερωτήσεις για το έργο και τον βίο του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης, και στις 17 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, αποχαιρετήσαμε το Φεστιβάλ με ακούσματα Κρητικά, σε «Κρητική βραδιά» που διοργανώσαμε με τη συνεργασία του Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης». Ο λυράρης Mανώλης Μπουνταλάκης και ο λαουτιέρης Αλέξανδρος Γιαννουλάκης ενθουσίασαν τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, μερικοί από τους οποίους, αυθόρμητα δώσανε τα χέρια και αρχίσανε να χορεύουν Κρητικούς χορούς μπροστά στο περίπτερο Καζαντζάκη. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα έσοδα δύο ημερών των Εκδόσεων Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου] από το 40 ο Φεστιβάλ Βιβλίου, διατέθηκαν στην ActionAid Hellas, ως απάντηση στην έκκληση του οργανισμού σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για τον λιμό στην Ανατολική Αφρική.

11 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ]

12 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ Στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες, στην μακρινή Αργεντινή, διδάσκεται ο Λόγος του Νίκου Καζαντζάκη. Μια πρωτοβουλία του Αργεντινού Νεοελληνιστή καθηγητή Miguel Angel Chiovetta, ο οποίος έμαθε τα ελληνικά μελετώντας την ελληνική λογοτεχνία και θέλησε να φέρει ένα κομμάτι του ελληνισμού στους φοιτητές του, μέσω των έργων του Νίκου Καζαντζάκη. Η αρχική επικοινωνία έγινε όταν ο Καθηγητής Chiovetta συμπλήρωσε τη φόρμα επικοινωνίας στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου], ζητώντας πληροφορίες για τις εκδόσεις των θεατρικών έργων του Νίκου Καζαντζάκη. Η Νίκη Π. Σταύρου του απάντησε και εν συνεχεία του απέστειλε τα βιβλία αυτά, σαν προσφορά των Εκδόσεων για εκείνον και τους φοιτητές του. Μετά από πρόσκληση του καθηγητή, η Νίκη Π. Σταύρου ταξίδεψε στη μακρινή Αργεντινή στις 17 Νοεμβρίου 2011 και έδωσε διάλεξη στην τάξη του, που ήταν απαρτισμένη από ανθρώπους μαγεμένους από τον ελληνικό πολιτισμό και τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

13 ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Η Νίκη Σταύρου, εκ μέρους των Εκδόσεων Καζαντζάκη, παρουσίασε στον Καθηγητή Chiovetta, τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στον ισπανόφωνο κόσμο, το οποίο χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από τους σπουδαστές του. Ο κάθε ένας από αυτούς, προσέφερε και από κάτι μοναδικό στην ομάδα, σύμφωνα με το ταλέντο ή το επάγγελμά του, όπως την εξαίρετη απαγγελία της Susana Mora και τα μοναδικά σχέδια του Julio Enrique Brugos, βασισμένα σε θεατρικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Καθηγητής Chiovetta ελπίζει να καταφέρει να βοηθήσει τους φοιτητές του να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, για να μάθουν και εκείνοι να μιλούν τα ελληνικά και να μπορέ- σουνιναιδιαβάσουνι τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη από το πρωτότυπο!

14 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου], με έδρα την Αθήνα, είναι ο εκδοτικός οίκος που εκδίδει και διακινεί τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης στην ελληνική γλώσσα, στην Ελλάδα και, από το Φθινόπωρο του 2011, και σε όλο τον κόσμο. Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Οκτωβρίου 1957, εμπιστεύτηκε την πνευματική παρακαταθήκη του έργου του στην Ελένη του, σύζυγο και σύντροφο της ζωής του, η οποία και αφιέρωσε τη ζωή της στη διακονία του έργου αυτού. Το όνειρο της Ελένης Καζαντζάκη ήταν ένας Εκδοτικός Οίκος ο οποίος θα εξέδιδε αποκλειστικά τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, με σταθερό γνώμονα την επιστημονική και αισθητική αρτιότητα.

15 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Το όνειρο της Ελένης ενσαρκώθηκε με τη βοήθεια του Πατρόκλου Σταύρου, του θετού υιού της, στη μορφή των Εκδόσεων Καζαντζάκη, ενός εκδοτικού οίκου - πρότυπο, καθώς, εκτός από την έκδοση και διακίνηση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και της συζύγου του Ελένης, επίσης αποτελεί πνευματική εστία του έργου και του βίου του Νίκου Καζαντζάκη, με πρωταρχικό σκοπό όχι το κέρδος, αλλά την προαγωγή του έργου του μεγάλου συγγραφέα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο Εκδοτικός μας Οίκος πληροί τις προδιαγραφές που ο ίδιος ο συγγραφέας είχε για τα έργα του και του οποίου οι εντολές και ευχές μεταφέρθηκαν αυτούσιες δια μέσου της συζύγου του Ελένης στον Πάτροκλο Σταύρου, τον επιλεγμένο εντολοδόχο της Ελένης Ν. Καζαντζάκη.

16 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη [Πάτροκλος Σταύρου], που λειτουργούν με αυτή την επωνυμία από το 1994, ενώ προηγουμένως έφεραν την ονομασία Εκδόσεις Ελένης Ν. Καζαντζάκη, λαμβάνουν φροντίδα ώστε όλα τα εκδοθέντα έργα τού Νίκου Καζαντζάκη, στα οποία έχουμε τα πνευματικά δικαιώματα, να υπάρχουν και να διατίθενται στο αναγνωστικό κοινό. Κανόνας μας είναι, κατά την επανέκδοση ή ανατύπωσή τους να εμπλουτίζονται και να βελτιώνονται τυπογραφικά με φωτογραφίες, επιστημονικά σχόλια και εισαγωγικά κείμενα. Τα βιβλία μας έχουν χαρακτηριστεί από επιφανείς ανθρώπους του πνεύματος ως αριστουργήματα που τιμούν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με την αισθητική τους, την καθαρότητά τους και τα έγκυρα και διαφωτιστικά τους σχόλια, βιβλία που γίνονται με υψηλές προδιαγραφές, φροντισμένα από φιλολόγους που ειδικεύονται στη μορφή και το περιεχόμενο του έργου τού Νίκου Καζαντζάκη, συχνότατα και σε συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, όπως πανεπιστημιακούς Καθηγητές γλωσσολογίας, φιλοσοφίας, θεολογίας κ.ά.

17 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 Blog Facebook Twitter Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη, από το Φθινόπωρο του 2011, αποκτούν ψηφιακή προσωπικότητα με ενεργή δράση στο Facebook, στο Twitter, με Blog και στο YouTube, χρησιμοποιώντας όλους τους τύπους κοινωνικής δικτύωσης, μέσα από τους οποίους ενισχύεται η εκδοτική τους παρουσία και που, σε συνδυασμό με το E-Shop, το αναγνωστικό κοινό σε όλη την Υφήλιο θα μπορεί να έχει ακόμα πιο άμεση πρόσβαση στο έργο τού Νίκου Καζαντζάκη. Στόχος των Εκδόσεων Καζαντζάκη είναι τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη να φτάσουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, να γίνουν γέφυρες που θα τις διαβούν ο Ζορμπάς, ο Οδυσσέας, όλοι οι καζαντζακικοί ήρωες-φορείς τής φλόγαςοτουπελληνικούπαλλάηκαιη οικουμενικού πνεύματος του Ασυμβίβαστουοανθρώπουοκαικδημιουργού Νίκου Καζαντζάκη. Website: www. kazantzakispublications.org Twitter: twitter.com/#!/kazantzakispub Facebook: Blog: Μέσω της Ιστοσελίδας Σύντομα κοντά σας Ιστοσελίδα με E-shop

18 Στα έργα του Νίκου Καζαντζάκη ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, εθνικότητος, θρησκείας, μπορεί να βρει όλα τα πνευματικά εργαλεία για να υπερβεί τις δυσκολίες. Ο ανήφορος για τη λύτρωση ήταν πάντοτε υψηλό ιδεώδες για τον Καζαντζάκη και «φθάσε όπου δεν μπορείς» ήταν το έμβλημά του. Στη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Αναφορά στον Γκρέκο, προέταξε συμβολική προσευχή τριών διαφορετικών Ψυχών: ΤΡΕΙΣ ΨΥΧΕΣ, ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΕΥΚΕΣ: Α ΔΟΞΑΡΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ, ΚΥΡΙΕ, ΤΕΝΤΩΣΕ ΜΕ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΣΑΠΙΣΩ. Β ΜΗ ΜΕ ΠΑΡΑΤΕΝΤΩΣΕΙΣ, ΚΥΡΙΕ, ΘΑ ΣΠΑΣΩ. Γ ΠΑΡΑΤΕΝΤΩΣΕ ΜΕ, ΚΥΡΙΕ, ΚΙ ΑΣ ΣΠΑΣΩ! ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011 ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ [ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ] Εμείς, ως η Τρίτη Ψυχή, με την εργασία μας στις Εκδόσεις Καζαντζάκη, διακονούμε τον ακάματο αναζητητή του Θεού, τον συγγραφέα που προσφέρει στον κάθε αναγνώστη αυτογνωσία, λύτρωση, λιονταρίσια τροφή για το Νου και την Ψυχή.

19 Ελένης Ν. Καζαντζάκη

20 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2011

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ 26 Οκτωβρίου 2011 (54η επέτειος θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ Νίκος Καζαντζάκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΙΞΗ 2012

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΙΞΗ 2012 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΙΞΗ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ» Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ПΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποτελεί πρωταρχικό

Διαβάστε περισσότερα

C o r i n n e M e n t z e l op o u l o s & Α ν δ ρ έ α ς Μ ε ν τ ζ ε λ όπ ο υ λ ο ς. Τ α γ ε ν έ θ λ ι α τ ο υ Π α ν ε π ι σ τ η μ ί ο υ Π α τ ρ ώ ν

C o r i n n e M e n t z e l op o u l o s & Α ν δ ρ έ α ς Μ ε ν τ ζ ε λ όπ ο υ λ ο ς. Τ α γ ε ν έ θ λ ι α τ ο υ Π α ν ε π ι σ τ η μ ί ο υ Π α τ ρ ώ ν ΧΡΟΝΙΑ @up Δ η μ ή τ ρ ι ο ς Σ φ ή κ α ς & Β έ ρ α Σ φ ή κ α C o r i n n e M e n t z e l op o u l o s & Α ν δ ρ έ α ς Μ ε ν τ ζ ε λ όπ ο υ λ ο ς Περιοδική Έκδοση του Πανεπιστημίου Πατρών 2η περίοδος -

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2012 1 2 ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ

Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ // ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 22// 2013 Ιουνίου έτος 01 // αριθμός φύλλου 07 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποτελεί πρωταρχικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Α Ι Κ Α Τ Ε Ρ Ι Ν Η Σ Λ Α Σ Κ Α Ρ Ι Δ Η ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Το κοινωφελές πολιτιστικό «Ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη» συστάθηκε την άνοιξη του 2007, με Προεδρικό

Διαβάστε περισσότερα

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 6

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 6 Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή τα νέα μας Έντυπο επικοινωνίας του προσωπικού του Ομίλου Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης Έκδοση 42η Απρίλιος 2015 Σελίδα 6 2 parts

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Βαξεβάνης: Η αντικειμενικότητα είναι το μέγεθος της ευπρέπειας που έχει ο υποκειμενισμός μας. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κώστας Βαξεβάνης: Η αντικειμενικότητα είναι το μέγεθος της ευπρέπειας που έχει ο υποκειμενισμός μας. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ΤΕΥΧΟΣ 7, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Δικτυωθείτε! Ο Διαμαντής Κιτρίδης μας μίλησε για το facebook και τις εφαρμογές του Κώστας Βαξεβάνης: Η αντικειμενικότητα είναι το

Διαβάστε περισσότερα

«Το ιοικητικό Συµβούλιο του Ελληνικού Ιδρύµατος Πολιτισµού και ο Πρόεδρός του χαιρετίζουν την 11η ιεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θεωρώντας την ως

«Το ιοικητικό Συµβούλιο του Ελληνικού Ιδρύµατος Πολιτισµού και ο Πρόεδρός του χαιρετίζουν την 11η ιεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θεωρώντας την ως Η ΕΛΛΑ Α ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑ Α ΣE ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑ Α «GREEK POEMS ON THE UNDERGROUND» ΣΤΟ ΛΟΝ ΙΝΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΚΙΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΟΦΙΑ «1866» του ΦΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΣΤΗΝ ΤΕΡΓΕΣΤΗ ΕΚ ΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ο ΗΣΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η

Διαβάστε περισσότερα

Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ

Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ // ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 22// 2013 Μαΐου έτος 01 // αριθμός φύλλου 06 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αποτελεί πρωταρχικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 48 ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ Το Πανεπιστήμιο Κύπρου τίμησε τον κορυφαίο Σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά αναγορεύοντάς τον

Διαβάστε περισσότερα

2012-2013. λλάδα των Βενετών. ραπτου κειμενου. όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

2012-2013. λλάδα των Βενετών. ραπτου κειμενου. όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ προφορικού κα ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ραπτου κειμενου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Σεπτέμβριος 2013

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Σεπτέμβριος 2013 ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ Σεπτέμβριος 2013 Δράσεις Πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους στο Πάρκο Ελευθερίας 20 Μουσεία και Πολιτιστικοί Φορείς παρουσιάζουν τις δράσεις και τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και καλούν

Διαβάστε περισσότερα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Κατά κοινή αντίληψη στην λογοτεχνία, η μετάφραση οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ

Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ Α Λ Ε Ξ Α Ν Δ Ρ Ι Ν Ο Σ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ // ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 31// 2013 Ιουλίου έτος 01 // αριθμός φύλλου 08 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Α

Διαβάστε περισσότερα

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 16

νέα μας Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή Σελίδα 16 . Όραμα Να Είμαστε η Πρώτη Επιλογή Ποτού για τον Κάθε Άνθρωπο στην Κάθε του Στιγμή τα νέα μας Έντυπο επικοινωνίας του προσωπικού του Ομίλου Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης Έκδοση 40η Αύγουστος 2014 Σελίδα 16

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 47 ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη Γιορτή των Γραμμάτων, «μία διοργάνωση του

Διαβάστε περισσότερα

3 Διεθνης ςυνάντηςη άρχάιου Δράμάτος

3 Διεθνης ςυνάντηςη άρχάιου Δράμάτος Σικυωνία ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ ΦΥΛΛΟ 77 - ΜΑΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 www.sikionia.gr 3 Διεθνης ςυνάντηςη άρχάιου Δράμάτος η Το αρχαίο θέατρο μπορεί να ανασκαφεί, το

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία για το βιβλίο και την ανάγνωση

Σημεία για το βιβλίο και την ανάγνωση Σημεία για το βιβλίο και την ανάγνωση Συντελεστές Σημείο στίξης Εκδοτικές προκλήσεις σε μεταβαλλόμενες εποχές: «διευρύνοντας» την εκδοτική αλυσίδα Ενδεχόμενα Ακούσατε, ακούσατε! Από «Το βασίλειό μου για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΗAΘΑΝΑΣΙΤΙΚΑ ΝΕΑ. Eυχές για Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το 2012 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ένας δήμος που αξίζει να ζεις...

ΑΗAΘΑΝΑΣΙΤΙΚΑ ΝΕΑ. Eυχές για Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το 2012 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ένας δήμος που αξίζει να ζεις... ΑΗAΘΑΝΑΣΙΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ένας δήμος που αξίζει να ζεις... www.agiosathanasios.org.cy Τεύχος 17 / Δεκέμβριος 2011 Eυχές για Καλές Γιορτές και Ευτυχισμένο το 2012 Αη

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η πρώτη υπηρεσία στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με αποκλειστική αρμοδιότητα τον πολιτισμό δημιουργήθηκε το 1965 με την ονομασία Μορφωτική Υπηρεσία, η οποία το 1992, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη

Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` B. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ «Θέλουμε όλη την παροικία κοντά μας» ΣΕΛ. 8-9 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Η Κοινότητα πρέπει να γίνει κοσμοπολίτικη ΣΕΛ. 6 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ` Γ. ΜΠΟΥΖΜΠΑΣ Μια ζωή στα σχολεία

Διαβάστε περισσότερα

νέα μας ΟΡΑΜΑ Ύψιστη Τιμή και Διάκριση για την μπύρα ΛΕΩΝ τη Ζυθοβιομηχανία Φώτος Φωτιάδης και τη Κύπρο ολόκληρη

νέα μας ΟΡΑΜΑ Ύψιστη Τιμή και Διάκριση για την μπύρα ΛΕΩΝ τη Ζυθοβιομηχανία Φώτος Φωτιάδης και τη Κύπρο ολόκληρη ΟΡΑΜΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΗ τα νέα μας Έντυπο επικοινωνίας του προσωπικού του Ομίλου Εταιρειών Φώτος Φωτιάδης Έκδοση 37η Αύγουστος 2013 Ύψιστη Τιμή

Διαβάστε περισσότερα

ROBOT MASTERS. Γυμνάσιο - Λύκειο. Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ. ιουνιοσ 2015

ROBOT MASTERS. Γυμνάσιο - Λύκειο. Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ. ιουνιοσ 2015 ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ ιουνιοσ 2015 περιοδικη εκδοση αριθμοσ φυλλου 31 Γυμνάσιο - Λύκειο Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: Robot Masters σελ.3 Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ σελ.4 Α Βραβείο

Διαβάστε περισσότερα

Το Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας: Πρόεδρος: Δρακονταειδής Κων/νος Δήμαρχος Λευκάδας. Μέλη: Αρβανίτης Σπύρος - Αντιπρόεδρος

Το Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας: Πρόεδρος: Δρακονταειδής Κων/νος Δήμαρχος Λευκάδας. Μέλη: Αρβανίτης Σπύρος - Αντιπρόεδρος Το Δ.Σ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας: Πρόεδρος: Δρακονταειδής Κων/νος Δήμαρχος Λευκάδας Μέλη: Αρβανίτης Σπύρος - Αντιπρόεδρος Γαζής Αναστάσιος - Γραμματέας Λιβιτσάνου Ιωάννα - Γεν. Έφορος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο Δ Ε Λ Τ Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Υ Κ Υ Π Ρ Ο Υ Δ Ε Κ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 0 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 3 6 Τελετή εγκαθίδρυσης της Έδρας Ουνέσκο για την Ισότητα και Ενδυνάμωση των Φύλων Η Τελετή

Διαβάστε περισσότερα