ΦΥΣΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΥΣΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ"

Transcript

1 ΦΥΣΙΚΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, Ph.D. ιεύθυνση Αλληλογραφίας: Πλαγιάρι,, Τ.Θ. 80Γ, Θεσσαλονίκη 57500, τηλ

2 Ασύµµετρη πορεία µείωσης ωρών εργασίας Το εβδοµαδιαίο ωράριο εργασίας για τους ηµεροµίσθιους εργάτες και για πολλές άλλες κατηγορίες µισθωτών έπεσε από τις ώρες εβδοµαδιαίως στις 40 ώρες. Σύµφωνα µε προβλέψεις τον 21ου αιώνα οι άνθρωποι θα εργάζονται περίπου 30 ώρες στις 4 εργάσιµες ηµέρες της εβδοµάδας. Βέβαια, στη Γαλλία αρχικά οι ώρες εργασίας την εβδοµάδα είχαν µειωθεί σε 36 και εν συνεχεία αυξήθηκαν πάλι σε 40.

3 Μερικές αρχές της φυσικής αγωγής Να ζει κανείς τη ζωή µε πληρότητα: : Για να ζήσει κανείς τη ζωή του µε πληρότητα, θα πρέπει να κινεί το σώµα µε λογικό σφρίγος σε τακτά χρονικά διαστήµατα. Ευχαρίστηση και διασκέδαση: Εάν ένα άτοµο δεν διατηρήσει ένα ελάχιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης, τότε χάνει την ευκαιρία για ευχαρίστηση και διασκέδαση. Μακροζωϊα: : Είναι καλό να ασκείται κανείς σε όλη τη ζωή του αφού αυξάνει τη µακροζωία του. Zeigler, Earle (1996). Historical perspective on quality of life: genes. memes and physical activity, Quest 1996, 48,

4

5 Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗ Μετά τον τελευταίο Παγκόσµιο πόλεµο και τον εµφύλιο πόλεµο που ακολούθησε, υπήρξε ένα κύµα φυγής από την ύπαιθρο. Η επαρχία ερηµώθηκε. Μειώθηκαν δραµατικά οι χιλιάδες ευκαιριακοί δασοπροστάτες.. Η πληθυσµιακή αύξηση δηµιούργησε προβληµατικές συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις. Για τις ανάγκες κατοίκησης χρειάσθηκαν υψηλές οικοδοµές µε φθηνά, µικρά ανήλια και χωρίς αέρα διαµερίσµατα. Έτσι σε ελάχιστο χρόνο η αστική ζωή έγινε βασανιστική και δηµιουργήθηκε η επιθυµία επιστροφής και πάλι προς την ύπαιθρο. Φυσικά Φ ελάχιστοι απεφάσισαν να γυρίσουν στους τόπους καταγωγής τους, αφού οι δουλειές τους είχαν συγκεντρωθεί πια στα µεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι Έ άρχισε µία χωρίς προηγούµενο οικοπεδοποίηση κάθε διαθέσιµου κοµµατιού γής στις περιαστικές περιοχές.

6

7 Υποταγή τού ανθρώπου στη µηχανή Η ανισόρροπη ανάπτυξη της τεχνολογίας χωρίς την παράλληλη πνευµατική και ηθική ανάπτυξη υπέταξε τον άνθρωπο στην µηχανή. Υγιεινές συνήθειες -όπως η πεζοπορία παραµελήθηκαν και σχεδόν ξεχάσθηκαν µε τη µαζική απόκτηση και την υπέρµετρη χρήση των αυτοκινήτων. Το Τ γεγονός αυτό έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την οικογένεια που συνήθισε να χρησιµοποιεί το αυτοκίνητο παντού, να µην γυµνάζεται και να εξασθενεί τον οργανισµό (Κούνουπας( Κούνουπας,, 1993). Σε προηγµένες χώρες, όπου έχει δοθεί έµφαση στη σπουδαιότητα της υπαίθριας αναψυχής, ο αριθµός των νέων ανθρώπων που ασχολούνται µε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες είναι αρκετά µεγάλος. Στην Βρετανία για παράδειγµα υπάρχουν καταφύγια για διαµονή στην ύπαιθρο ενώ το 40% των νέων ανθρώπων απολαµβάνουν την υπαίθρια αναψυχή.

8 Κανώ στο Μανδράκι Κερκίνης

9 Θεωρία της κριτικής οικολογίας του αθλητισµού Σύµφωνα µε τους υποστηρικτές της κριτικής οικολογίας του αθλητισµού (Eichberg,, 1993) τα κυριότερα µειονεκτήµατα των κλειστών σταδίων και γυµναστηρίων είναι: έλλειψη φυσικού φωτός και θερµοκρασίας, απάνθρωπος γιγαντισµός, µονοδιάστατη λειτουργική κατασκευή, έλλειψη ενσωµάτωσης των χώρων αυτών µέσα στο υπάρχον αστικό τοπίο.

10 Αντίθεση µεταξύ αθλητικών σταδίων και υπαιθρίων χώρων άθλησης. Ο αθλητισµός αποτελεί έναν εύκολα αναγνωρίσιµο χώρο για τη διαφυγή µας (Seagrave( (2000). Αντίθετα, στις υπαίθριες δραστηριότητες ο αγωνιστικός χώρος δεν είναι διαµορφωµένος, αποτελεί δε πολλές φορές κάτι το εντελώς άγνωστο. Τ αθλητικά στάδια αποτελούν µουσεία ιστορίας και συναισθηµάτων. Αντίθετα, πολλοί υπαίθριοι χώροι κυρίως δασωµένοι αποτελούν µουσεία φυσικής ιστορίας (Eichberg( Eichberg,, 1993). Υπάρχει ο κίνδυνος της αλλαγής της φυσιογνωµίας των δασών λόγω των υπερβολικών δραστηριοτήτων αναψυχής µέσα σ' αυτά (ορειβασία, κατασκήνωση, φαγητό κλπ.) (Γεωργόπουλος (1996, σ. 259).

11 Flying Fox στο αγρόκτηµα Κυδωνιές, στον Λαχανά

12 Υποβάθµιση της ποιότητας ζωής και µείωση των ευκαιριών για υπαίθρια άθληση λόγω της καταστροφής των περιαστικών δασών. Mετά από δύο περίπου αιώνες Ελληνικής πολιτείας δεν έχει συνταχθεί το Κτηµατολόγιο και ασολόγιο. Eνώ το 1945 το 75,8% της έκτασης της χώρας ήταν δάση, δασικές η χορτολιβαδικές εκτάσεις, τώρα είναι 61,8%. (Καθηµερινή, ). Tην τελευταία δεκαετία κάηκαν περίπου στρέµµατα και από αυτά µόλις στρέµµατα τελικά αναδασώθηκαν (Κεντρικό άρθρο της Καθηµερινής, ). Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εισηγήθηκε την άρση της αναδάσωσης ιδιωτικών εκτάσεων του Σεϊχ Σού και επικαλείται «πλάνη της ιοίκησης διαρκείας 70 ετών». (Κεντρικό άρθρο του Αγγελιοφόρου, ). Μόνο στη δεκαετία η Αθήνα έχασε το 4% των περιαστικών δασών της και αύξησε το τσιµέντο σε έκταση που αντιστοιχεί σε 18 φορές την έκταση του αεροδροµίου του Ελληνικού! (Τζαναβάρα, 2007). Ο Elson (1991) λέει ότι οι πράσινες ζώνες έχουν τη δυνατότητα να χρησιµοποιηθούν εντατικά για ενεργητική αναψυχή και αθλητισµό.

13

14 ΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ. ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Όταν ο άνθρωπος δραστηριοποιείται ενεργά σε σηµαντικές δραστηριότητες προσπαθώντας, να αναπτύξει τις επιδεξιότητές του, ακόµα και κάτω από συνθήκες πρόκλησης, τότε φθάνει σε µία κατάσταση ψυχικής ανάτασης. Αυτή η κατάσταση ψυχικής ανάτασης συνδέεται σταθερά µε την ποιότητα ζωής. (Singer( Singer,, 1996). Η προαναφερόµενη κατάσταση ψυχικής ανάτασης συνδέεται µε µια σειρά παράγοντες: 1) Επάρκεια ικανότητας, ικανότητα ολοκλήρωσης µίας προκλητικής ενέργειας. 2) Παντελής απορρόφηση της προσοχής από τη τ δραστηριότητα. 3) Καθορισµός καθαρών στόχων και άµεση επανατροφοδότηση για την πορεία των πραγµάτων. 4) Αίσθηση ελέγχου του εαυτού και της κατάστασης. 5) Χάσιµο της συνείδησης του εαυτού. 6) Χάσιµο της συνείδησης του χρόνου (Csikszentmihalyi( 1990, 1993, Singer, 1996). Ο αφηρηµένος,, οµιχλώδης όρος ποιότητα ζωής αναφέρεται στο βαθµό µε τον οποίο ένα άτοµο είναι ικανό να ικανοποιήσει τις αντιληπτικές ψυχοφυσιολογικές του ανάγκες (Dalkey( Dalkey, Lewis & Snyder,, 1972 in Berger, 1986).

15

16 Απουσία τουριστικού σχεδιασµού «Η καθολική απουσία τουριστικού σχεδιασµού οδήγησε αναντίρρητα σε µια συνολική υποβάθµιση του φυσικού περιβάλλοντος των τουριστικοποιηµένων περιοχών του Ελλαδικού χώρου ιδιαίτερα του νησιώτικου». Ενώ το φυσικό περιβάλλον έχει κάποια όρια, ο τουρισµός ως διαρκώς αναπτυσσόµενη οικονοµική δραστηριότητα έχει την τάση να το «καταναλώνει», να το εξαντλεί (Νικολαίδου( Νικολαίδου,, 1995, σ.807).

17 Croeso-2008, ιεθνής Αγώνας Προσανατολισµού στη Βρετανία

18 Εκκίνηση δρόµου προσανατολισµού στη Βρετανική ύπαιθρο. Σε µελέτη από ερευνητική οµάδα του πανεπιστηµίου Αθηνών αποδείχθηκε πως οι πρόωροι θάνατοι κατ έτος στην πρωτεύουσα είναι περίπου 5000, εξαιτίας της ατµοσφαιρικής ρύπανσης. Στη Θεσσαλονίκη από ερευνητική οµάδα του Μουσιόπουλου αποδείχθηκε ότι έχουµε 1000 πρόωρους θανάτους κατ έτος. Ως αποτέλεσµα τηςµόλυνσης στις δύο µεγαλουπόλεις της Ελλάδας, οι πολίτες συχνά υποχρεώνονται να κάνουν µακρινά ταξίδια στους περιαστικούς χώρους πρασίνου για να αθληθούν, γεγονός που σηµαίνει τροµερή ταλαιπωρία.

19 «Πώς µπορούν οι σηµερινοί νέοι να αγαπήσουν τα πουλιά, τα ποτάµια και τα φυτά εάν δεν έχουν γερές βάσεις κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας; Που βρίσκεται ο µεγαλύτερος κίνδυνος; Έξω στη φύση και στα δάση η µήπως στο σαλόνι µπροστά στη τηλεόραση»; (Louv, 2005, σ.131) 5 η Ιουνίου, Παγκόσµια ηµέρα του περιβάλλοντος Εκδηλώσεις µε δηµοτικά σχολεία

20 «Οι µαθητές τόσο του Γυµνασίου όσο και του λυκείου γυµνάζονται ελλιπώς, µε αποτέλεσµα να µην έχουν τη δυνατότητα επαρκούς εκτόνωσης. Παιδιά των πόλεων, κλεισµένα σε διαµερίσµατα η ασφυκτικές µεζονέτες, χωρίς χώρους άθλησης, χωρίς κλειστά γυµναστήρια, χωρίς την τυπική ύπαρξη πλέον της αλάνας στη γειτονιά τους, στρέφονται προς το κάπνισµα και τη χρήση άλλων ουσιών, καθώς και στην επίµονη καθήλωση τους στην οθόνη ενός υπολογιστή µε µη παιδαγωγικά παιχνίδια, για την απαραίτητη εκτόνωση τους». ιευθύντρια Λυκείου ιελκυνστίδα µαθητών σχολείων κατά τη διάρκεια του εορτασµού της Ηµέρας του Περιβάλλοντος

21 Άσκηση προσανατολισµού στο κάστρο Σιδηροκάστρου κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού σεµιναρίου

22 ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΣΠΟΡ ΧΡΗΣΙΜΟΠΙΗΣΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΉΣ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΚΕΡ ΟΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΟΙ ΙΑΦΗΜΙΣΤΕΣ ΥΠΕΡΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΑΨΗΣ, ΤΟ ΓΟΗΤΡΟ ΤΗΣ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΕΤΟΙΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ, Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΚΑΙ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

23 Μείωση των ευκαιριών για άθληση σε αστικούς υπαίθριους χώρους λόγω της υποβάθµισης του πρασίνου στις µεγαλουπόλεις. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα από τα µικρότερα ποσοστά πρασίνου στον κόσµο- µόλις 2,7 τ.µ. ανά κάτοικο όταν στη Βιέννη είναι 20 τ.µ. στη Χάγη 27,7 τ.µ. στο Βερολίνο 13 τ.µ. και στην Ουάσιγκτον 50 τ.µ. Σύµφωνα µε µελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η Θεσσαλονίκη καλύπτεται κατά 77% από κτίρια, κατά 29% από ασφαλτοστρωµένους δρόµους και µόλις ένα 4% αποτελείται από πράσινο και ελεύθερους χώρους. Ενώ πριν από 60 χρόνια ήταν οικοδοµηµένο το 17,7% της έκτασης του Λεκανοπεδίου, σήµερα έχει χτισθεί το 68,5%. Κάθε χρόνο ανεγείρονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής νέες οικοδοµές. Σε έρευνα του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας βρέθηκε ότι οι περιοχές του αστικού και περιαστικού πρασίνου και οι αστικοί υπαίθριοι χώροι συνεχώς µειώνονται, παραµελούνται και υποβαθµίζονται.

24 Ορειβάτες στο µοναστήρι Τιµίου Προδρόµου

25 Εθνικά πάρκα, αστικά πάρκα και περιβάλλον Υπάρχουν 6000 εθνικά πάρκα στον κόσµο τα οποία καλύπτουν το 12% της επιφάνειας της γης, µια έκταση στο µέγεθος της Γαλλίας και Ισπανίας µαζί (Rusby 2007). Το 1864 για πρώτη φορά η Αµερικανική κυβέρνηση προστάτευσε µια µεγάλη έκταση γης από τον ιδιωτικό εποικισµό κηρύσσοντας τον Εθνικό ρυµό Γιοσεµάιτ αναπαλλοτρίωτο δηµόσιο κτήµα. Μέχρι το 1916 είχαν ιδρυθεί 37 εθνικοί δρυµοί στα πλαίσια των σχεδίων προστασίας του περιβάλλοντος στι; ; ΗΠΑ. Την περιοχή του Lake District Αγγλίας την επιβλέπουν οι 260 εργαζόµενοι του ιδιωτικού οργανισµού National Trust και οι 60 δηµόσιοι υπάλληλοι του Εθνικού Πάρκου. ηλαδή 320 υπάλληλοι δουλεύουν για ένα και µόνο Εθνικό Πάρκο! (σύγκρινε µε Ελλάδα). Στην Ελλάδα οι δέκα (10) ήδη υπάρχοντες Εθνικοί ρυµοί (το 1998) κάλυπταν µόνο το 0,53% της έκτασης της χώρας µας (διεθνές αρνητικό ρεκόρ), και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως η Θεσσαλία, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, δεν διαθέτουν ούτε ο έναν (Τσίπηρας( Τσίπηρας,, 1993).

26 Εγκαταλελειµµένο Χωριό Λάκκος βόρεια του Μοναστηριού Τιµίου Προδρόµου

27 Όπως χαρακτηριστικά επισηµαίνει το WWF Φινλανδίας παίρνοντας µέρος στον αγωνιστικό προσανατολισµό και αποκτώντας εµπειρίες από τα δάση, τα βουνά και την υπέροχη φύση που µας περιβάλλει, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά στη φύση και αντιλαµβάνονται ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να διατηρηθούν για τις µελλοντικές γενιές (Vanhatalo, 2000)».

28 Απογοητευτική είναι η εικόνα από τη χρήση του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τίποτε δεν µπορεί να ανατρέψει την κυριαρχία του αυτοκινήτου, του θορύβου και της ατµοσφαιρικής ρύπανσης. Η µέση ωριαία ταχύτητα των αυτοκινήτων τις ώρες αιχµής δεν ξεπερνά τα 8 χλµ./ώρα, ενώ ένας ποδηλάτης διασχίζει τους ίδιους οδικούς άξονες µε µέση ταχύτητα 8 χλµ./ώρα! Οι µελέτες για την κατασκευή ποδηλατόδροµων σε 40 δήµους της χώρας σταµάτησαν τη στιγµή που στην Ευρώπη το ποδήλατο θεωρείται η πιο µοντέρνα λύση στα συγκοινωνιακά προβλήµατα. Στην ανία υπάρχουν σήµερα περισσότερα από ποδήλατα, δηλαδή 980 ποδήλατα ανά 1000 κατοίκους ενώ στην Ελλάδα η αντιστοιχία είναι 200 ποδήλατα ανά 1000 κατοίκους. Στην Κοπεγχάγη το 34% των µετακινήσεων γίνεται µε ποδήλατο, ποσοστό που ξεπερνά τις µετακινήσεις που γίνονται στην Αθήνα µε τη δηµόσια συγκοινωνία!

29

30 Προτάσεις για την αποσυµφόρηση των µεγαλουπόλεων από την κίνηση µέσω του ποδηλάτου Στην Ολλανδία, οι µετακινήσεις µε ποδήλατο αντιπροσωπεύουν το 26,5% των µετακινήσεων. Φθάνουν µάλιστα το 43,6% για διαδροµές έως 2,5 χλµ. Να σηµειωθεί βεβαίως ότι υπάρχουν ποδήλατα για 15,5 εκατ. κατοίκους. Στη Βρετανία µε ποδήλατο γίνονται µετακινήσεις την ηµέρα, που σηµαίνει µείωση κατά τόνους της ετησίας παραγωγής του διοξειδίου του άνθρακα και αντιστοιχεί σε αποµάκρυνση από τους δρόµους οχηµάτων. Στην Ιρλανδία, το ουβλίνο διαθέτει δίκτυο 120 χλµ. και κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από τουρίστες, πού φθάνουν αεροπορικώς έχοντας στις αποσκευές το ποδήλατο τους. Στη Γαλλία, το Παρίσι διαθέτει 371 χλµ. ποδηλατόδροµων, ενώ ο αριθµός των µετακινούµενων µε ποδήλατο αυξήθηκε γεωµετρικά. Περισσότερα από δηµοτικά ποδήλατα περιµένουν τους Παριζιάνους στους 1400 σταθµούς ενοικίασης που λειτουργούν στην πόλη 24 ώρες το 24ωρο. Στην Ελλάδα έχουν γίνει κάποια δειλά βήµατα µε εξαίρεση το πείραµα της Καρδίτσας, όπου το ποδήλατο καλύπτει το 22% των µετακινήσεων µέσα στην πόλη και είναι ανταγωνιστική του Ι.Χ., που καλύπτει το 27%.

31 Μανδράκι-Κερκίνης

32 Κορυφογραµµήστο Μπέλες στα σύνορα Ελλάδας -Βουλγαρίας

33 Οι µειονεκτούσες οµάδες Οι Αλεξανδρής και Carroll (1997β) συµπέραναν ότι οι ακόλουθες οµάδες ήταν µεταξύ των πλέον µειονεκτούντων όσον αφορά την αθλητική συµµετοχή: α) τα άτοµα µε χαµηλό επίπεδο εκπαίδευσης (πρωτοβάθµια εκπαίδευση), ανεξάρτητα από την ηλικία και το γένος, β) οι µεσήλικες και οι ηλικιωµένες γυναίκες, γ) οι µεσήλικες και οι ηλικιωµένοι παντρεµένοι-ες, δ) οι παντρεµένες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι υπεύθυνοι για την διανοµή και διαχείριση των αθλητικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους σ' αυτές τις οµάδες. Μενοίκιο, ιαδροµή από µοναστήρι Τιµίου Προδρόµου µέχρι Άνω Βροντού

34 Αύξηση αριθµού αθλουµένων σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες Πρόσφατα υπάρχει ένας αυξανόµενος αριθµός αναρριχητών, ορειβατών, ιστιοπλόων, σπηλαιολόγων, καταδυτών, αλεξιπτωτιστών κλπ. Αυτοί οι άνθρωποι µερικές φορές ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους, τα χρήµατα τους και την τ οικογένεια τους και το κάνουν για τους διαφόρους λόγους.

35 Η µεθοδολογία 312 συµµετέχοντες Το ερωτηµατολόγιο περιείχε 120 προτάσεις που συνδεόταν µε το θέµα. Μόνο οι ανοιχτές ερωτήσεις περιελήφθησαν σ αυτή την εισήγηση. Tα υποκείµενα ερωτήθηκαν κατά πόσο συµφωνούν η διαφωνούν µε τις προτάσεις. Για τις ανοικτές ερωτήσεις χρησιµοποιήθηκε η κλασσική µέθοδος ανάλυσης ποιοτικών δεδοµένων.

36 Αίτια αύξησης αθλουµένων σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.1 1. Αγάπη για τη φύση και επιστροφή στη φύση 25,8% 2. ιαφυγή από το άγχος της πόλης και της καθηµερινότητας 19,1% 3. Εσωτερική αναζήτηση και Ψυχική ισορροπία 11% 4. ιαφυγή από τη ρουτίνα της καθηµερινότητας 10,3% 5. Αύξηση της αδρεναλίνης µέσω περιπέτειας 8,8% 6. Εξωτερικά κίνητρα αυτοπροβολής 6,3% 7. Αγάπη για τον αθλητισµό, ανάγκη για άθληση και καλή υγεία 5,6% 8. Αναζήτηση ορίων 4,9% 9. Ξόδεµα του ελευθέρου χρόνου, Ευµάρεια.1% 10. Ένστικτο επιβίωσης και αυτοσυντήρησης 0,7% 11. Επαφή µε τον Θεό 0,7% 12. Συµψηφιστική λειτουργία 0,3% 13. ιάφορα 3,9% 14. εν γνωρίζω 1% Σύνολο 282, 100%

37 Ορεινή Πεζοπορία στο Μπέλες, Άνω Πορόϊα

38 1) Αγάπη για τη φύση και επιστροφή στη φύση 26,7% (Ν=73). Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι αγάπη, γαλήνη, απόλαυση κοντά στη φύση, εξερεύνηση, επαφή και επιστροφή στη φύση. Η αποξένωση του ανθρώπου από το φυσικό περιβάλλον µαζί µε την κατάρρευση αξιών επιβάλλει την επιστροφή στη φύση. Πολλές φορές η επιθυµία για διαφυγή από την πόλη επιβάλλει την επιστροφή στη φύση. Οι συµµετέχοντες αποφασίζουν να συµµετάσχουν για να εξοικειωθούν µε το βουνό ή να έχουν µια άλλη επαφή µε αυτό µέσω των υπαιθρίων αθληµάτων. Κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι άνθρωποι ασχολούνται µε την υπαίθρια αναψυχή και αθλητισµό είναι η επιθυµία για εµπειρίες µέσα στη φύση και η συνεισφορά στη διαφύλαξή της, καθώς επίσης και η πρακτική δέσµευση στον πράσινο ιδεαλισµό (Putnam, 1989). Λιάκουρα Αγράφων µε φόντο τη Φτέρη Αγράφων

39 Αίτια αύξησης αθλουµένων σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.2 2) ιαφυγή από το άγχος της πόλης και της καθηµερινότητας 19,4% (Ν=54). Η κατηγορία αυτή εννοεί τη φυγή από το αγχωτικό αστικό περιβάλλον και τη διέξοδο από το stress της καθηµερινότητας στην πόλη από το εργασιακό και οικογενειακό άγχος. Αυτοί οι αθλούµενοι επιθυµούν την διαφυγή από τη σκληρή πραγµατικότητα της πόλης, την αποφυγή έντονου θορύβου, της ρύπανσης και επιστροφή στις πραγµατικές ρίζες µας. 3) Εσωτερική αναζήτηση και ψυχική ισορροπία, 11%, (Ν=31). Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι εσωτερική αποτοξίνωση, αίσθηµα πληρότητας, ψυχική ευεξία και φυσική ισορροπία, ποιότητα ζωής, αφύπνιση της συνείδησης, ελευθερία, κτίσιµο χαρακτήρα και νόηµα της ζωής. Η εσωτερική αναζήτηση αποφέρει οφέλη στην ψυχική υγεία. Επιζητούν την εκτόνωση, την ψυχική ηρεµία και ευεξία, την αφύπνιση της συνείδησης.

40 Αίτια αύξησης αθλουµένων σε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.3 4) ιαφυγή από την ρουτίνα της καθηµερινότητας 10% (Ν=29). Σε αντίθεση µε τους προηγούµενους που έγραψαν για φυγή από το αγχωτικό αστικό περιβάλλον και το stress της καθηµερινότητας στην πόλη αυτοί οι αθλούµενοι επιθυµούν διαφυγή από την ρουτίνα της καθηµερινότητας, δηλαδή από την έλλειψη έντασης. 5) Αύξηση της αδρεναλίνης µέσω περιπέτειας 8,8%, (Ν=25). Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι: αδρεναλίνη, δράση, ελευθερία, περιπέτεια, εµπειρία. Αυτοί οι αθλούµενοι επιζητούν εναλλακτικές µορφές αναψυχής νέες εµπειρίες και περιπέτειες. Βέβαια τα επονοµαζόµενα ακραία αθλήµατα ενδέχεται να δηµιουργήσουν µία πλαστή αίσθηση ευφορίας και έκρισης αδρεναλίνης.

41 Καρέλια Ασπροποτάµου Αγράφων 6) Εξωτερικά κίνητρα αυτοπροβολής 6,3% (Ν=18). Οι λέξεις κλειδιά εδώ είναι: αναγνωρισιµότητα στο δρόµο, αυτοπροβολή, δόξα, µόδα, επαφή µε τον κόσµο. Αυτοί οι αθλούµενοι έγραψαν για χρήση πανάκριβου εξοπλισµού και για επώνυµες µάρκες ένδυσης ακόµη και από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση µε την ύπαιθρο. 7) Αγάπη για τον αθλητισµό, ανάγκη για άθληση και καλή υγεία 5,6% (Ν=16). Αυτοί αποφάσισαν να να αθληθούν µέσα σε ένα όµορφο φυσικό περιβάλλον, να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση ή να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους µέσω των υπαιθρίων δραστηριοτήτων και να αναζητήσουν τη δράση ιδιαίτερα έξω από τις µεγαλουπόλεις.

42

43 Συµπέρασµα Ηκατηγορία θεωρείται η ελίτ κλάση σε όλες τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες. Το µορφωτικό επίπεδο των συµµετεχόντων ήταν πολύ υψηλό. Η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης σχετίζονται άµεσα µε το περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Τα αποτελέσµατα δείχνουν ότι όσοι ασχολούνται µε υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες δείχνουν αγάπη για τη φύση και επιθυµούν επιστροφή στη φύση, επιθυµούν διαφυγή από το άγχος της πόλης και της καθηµερινότητας, επιζητούν εσωτερική αναζήτηση και ψυχική ισορροπία κ.α. Τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συµµετέχοντες σ εκδηλώσεις υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η σχέση µεταξύ υπαίθριων δραστηριοτήτων και φύσης µπορεί να διαταραχθεί. Λαϊλιάς, Σέρρες

44 Συµβολή των υπαιθρίων αθλητικών δραστηριοτήτων στην ποιότητα ζωής Τα τελευταία χρόνια υπάρχει µια µεγάλη εξέλιξη όσον αφορά το lifestyle,, τη γεύση, διασκέδαση κ.α. αλλά οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν την ευκαιρία για την απαραίτητη ποιότητα και ποσότητα υπαίθριας αναψυχής. Η δύναµή της υπαίθριας αναψυχής και των υπαιθρίων αθλητικών δραστηριοτήτων έγκειται στη δυνατότητα της να επεκτείνει την προσωπικότητα των νέων ανθρώπων σε κάθε διάσταση. Η παροχή ευκαιριών για υπαίθρια αναψυχή και αθλητισµό στους νέους των αστικών και περιαστικών περιοχών όπου υπάρχουν και τα χειρότερα κοινωνικά προβλήµατα (π.χ. ανεργία, ναρκωτικά, χουλιγκανισµός κλπ.) αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η ενασχόληση µε τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες θα µπορούσε να συµβάλλει στην κατανόηση και ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον µεταξύ εκείνων που ασχολούνται µε την περιπέτεια, την εκπαίδευση και την αναψυχή. Ξεκίνηµατης ανάβασης από την Άνω Ορεινή στον Λαιλιά

45 Προτάσεις για την περιβαλλοντική αλλαγή µέσω των υπαιθρίων αθλητικών δραστηριοτήτων Η επιστηµονική έρευνα και η εφαρµογή της νοµοθεσίας δεν µπορούν να δώσουν µόνιµες βιώσιµες λύσεις. Η σχολική διαδικασία παρέχει τις πρώτες ενεργητικές µεθοδεύσεις για την περιβαλλοντική συνείδηση. Προκειµένου να αποκτήσουν οι µαθητές-τριες τριες θετική στάση για το περιβάλλον θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να χρησιµοποιήσουν την εµπειρική µάθηση.. Η άµεση εµπειρία είναι ιδιαίτερα σηµαντική για την αποδοχή αξιών, απόκτηση ικανοτήτων και κατασκευή της γνώσης. Στον τοµέα αυτό οι υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες µπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο. Η εκπαίδευση θα µπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά αλλά θα χρειαζόταν να περάσουν µία ίσως δύο γενιές για να αποδώσει καρπούς

46 Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον

Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον Σύνδεση της σχολικής Φυσικής Αγωγής και των σχολικών δραστηριοτήτων µε δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιπλή εκπαιδευτική λειτουργία των δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής

Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής: Ορισμός Υπαίθριας Αναψυχής Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Οι φυσικές δραστηριότητες στοδάσοςκαιτοβουνό, µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής

Οι φυσικές δραστηριότητες στοδάσοςκαιτοβουνό, µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον. ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής Οι φυσικές δραστηριότητες στοδάσοςκαιτοβουνό, µέσο αναψυχής και επαφής µε το φυσικό περιβάλλον ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής Η παρουσία του ανθρώπου στο δάσος συνδεόταν στο παρελθόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή Ανθρώπινης κίνησης & Ποιότητας Ζωής Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Πόσες φορές την εβδομάδα γυμνάζεστε; 15% 9% 1%

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους στην επιλογή του επαγγέλματος» Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή,

Διαβάστε περισσότερα

Παρακίνηση. Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας

Παρακίνηση. Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας Παρακίνηση Βασίλειος Μέλλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Ν. Καρδίτσας 2 Ορισμός Είναι οι διεργασίες-διαδικασίες που εξηγούν την ένταση, την κατεύθυνση και την επιμονή των προσπαθειών ενός ατόμου για

Διαβάστε περισσότερα

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ

15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ 15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2015-16 ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΕΠΑΛ ΘΕΜΑ: «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στη συγκεκριμένη εργασία επιχειρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Ορισμός. Γενικά. Απώλεια ελεύθερου χρόνου αξιοποίησή του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ. Ορισμός. Γενικά. Απώλεια ελεύθερου χρόνου αξιοποίησή του ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Ορισμός Ελεύθερος χρόνος είναι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας έξω από το ωράριο της εργασίας και που μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε. Γενικά Ελεύθερος χρόνος υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής γής Τρέξτε τώρα που μπορείτε για να μην. «τρέχετε» όταν δεν μπορείτε Ποια είναι η κατάσταση στη χώρα μας; Αριθμός σταδίων (μέση τιμή)

Διαβάστε περισσότερα

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995)

17/12/2007. Βασιλική Ζήση, PhD. Ποιότητα ζωής. Είναι ένα συναίσθημα που σχεδόν όλοι καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε (Spirduso, 1995) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Μάθημα: Ψυχολογική Υποστήριξη σε Κλινικούς Πληθυσμούς Γνωστικοί & συναισθηματικοί παράγοντες Γνωστική Ψυχική ευεξία λειτουργία Υγεία & fittness

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής

Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής Δρόμοι Άθλησης Ποιότητα Ζωής το ποδήλατο στη ζωή μας Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την άθληση στοχεύουμε στην: δημιουργία της συνήθειας για καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Το κείμενο αναφέρεται στην προσφορά του εναλλακτικού τουρισμού. Αρχικά, ο αρθρογράφος παρουσιάζοντας τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

«Το ποδήλατο στη ζωή μας» Βιωματικές Δράσεις β γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Γούση

«Το ποδήλατο στη ζωή μας» Βιωματικές Δράσεις β γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Γούση «Το ποδήλατο στη ζωή μας» Βιωματικές Δράσεις β γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Βασιλική Γούση Σκοπός Η ανάδειξη των πολλαπλών οφελών της χρήσης του ποδηλάτου στη ζωή μας Μεθοδολογία Συνδυασμός α) γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες Υπάιθρου (Outdoor Activities)

Δραστηριότητες Υπάιθρου (Outdoor Activities) Δραστηριότητες Υπάιθρου (Outdoor Activities) Ερευνητική Εργασία (Project) Α' Λυκείου 1ο ΓΕΛ Ξάνθης 2ο Τετράμηνο 2011 2012 Επιβλέποντες καθηγητές Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Ολυμπία Λαμπάκη (Outdoor Activities)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Το κείμενο αναφέρεται στην προσφορά του εναλλακτικού τουρισμού. Αρχικά, ο αρθρογράφος παρουσιάζοντας τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού που συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 1 η : Από τον Μαζικό στις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 1 η : Από τον Μαζικό στις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτικός Ενότητα 1 η : Από τον Μαζικό στις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Όλγα Ιακωβίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Μαθητικοί Όμιλοι Αθλημάτων» Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί, αξιότιμοι κύριοι Διευθυντές

ΘΕΜΑ: «Μαθητικοί Όμιλοι Αθλημάτων» Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί, αξιότιμοι κύριοι Διευθυντές Για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ. ΠΡΟΣ: 1. Υφυπουργό ΥΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιο για την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση 2. Υφυπουργό ΥΠΑΙΘΠΑ, αρμόδιο για τον Αθλητισμό 3. Διευθυντή Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29

Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29 Περιεχόµενα Πρόλογος του Γιώργου Τσιάκαλου 25 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Εισαγωγή 29 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κοινωνικός αποκλεισµός και εκπαίδευση Θεωρητικές προσεγγίσεις 30 1.1 Κοινωνικός αποκλεισµός 30 1.1.1 Η εκπαίδευση ως παράγοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Οικονόμου Δημήτρης Γεωπόνος Γ.Π.Α. Μέλος Δ.Σ. Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π. Αθήνα 9 Φεβρουαρίου 2012 1 Τι είναι η πράσινη ανάπλαση Η Η λειτουργική Η Η περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη

Θέμα. Σωματική Υγιεινή και. Παιδική Ανάπτυξη Θέμα Σωματική Υγιεινή και Παιδική Ανάπτυξη Περιεχόμενα 1) Εισαγωγή 2) Εργασίες: Άθληση Ανθρώπων (Αναστάσιος Ανδρέου) Σωστή Διατροφή (Σωτήρης Δημακάκος Και Μανόλης Γιορταμάκης) Σχέση Σωματικής υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

Παροχές υπηρεσιών από οργανωμένα κέντρα υπαίθριων δραστηριοτήτων

Παροχές υπηρεσιών από οργανωμένα κέντρα υπαίθριων δραστηριοτήτων Παροχές υπηρεσιών από οργανωμένα κέντρα υπαίθριων δραστηριοτήτων Ελένη Γλυνιά PhD, ΤΕΦΑΑ Θεσ/νίκης Σέρρες Δευτέρα 28/04/2014 eglinia@phed.auth.gr 1 Σκοπός της αναψυχής είναι ο εμπλουτισμός της ζωής του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ. ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ. ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ Ηκαθιστικήζωή, οι σημερινές συνθήκες εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτή την θεµατική ενότητα οι φοιτητές γνωρίζουν :

Σε αυτή την θεµατική ενότητα οι φοιτητές γνωρίζουν : ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 16 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 Δάσος ονομάζεται ένα πολύπλοκο οικοσύστημα με φυτά και ζώα που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη πυκνότητα δέντρων. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 2019 Οφέλη Ποιοί είμαστε Γιατί στο Sportcamp Υγεία και Ασφάλεια Δραστηριότητες Τα προγράμματά μας Αθλητικές Εγκαταστάσεις Φιλοξενία Εμπειρία Επικοινωνήστε μαζί μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ποιο από τα παρακάτω αποτυπώνει τη διαμονή σας, αυτό το ακαδημαϊκό έτος; ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Το παρόν ερωτηματολόγιο αφορά έρευνα για τις συνήθειες των φοιτητών. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν μένουν αυστηρά προσωπικές και χρησιμοποιούνται μόνο για στατιστικούς λόγους. Σας

Διαβάστε περισσότερα

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια

Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια ΠΣ ΑΤΜ - ΤΕΕ Επιστηµονική Ηµερίδα Παρόδιες χρήσεις γης και διαχείριση προσβάσεων Αθήνα, 26-27 Απριλίου 2001 Ιεράρχηση του αστικού οδικού δικτύου και οδική ασφάλεια Γιώργος Γιαννής Μαθιός Καρλαύτης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ. το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ! Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ το ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ @ Επιστήμες της αγωγής Διευθυντής Μιχάλης Κασσωτάκης ί>ηγο^η 26 Επιστήμες της Αγωγής 26 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΜΑΛΑΦΑΝΤΗΣ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ & ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και Καματερού σε συνεργασία και με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 1 2 H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 3 Περιβαλλοντική υποβάθμιση 4 Σε αναζήτηση της σύγχρονης ταυτότητας 5 Ανεργία -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ στα πλαίσια του Έργου NEST Ανάπτυξη Δικτύου Αειφόρου Τουρισμού 1. Πόσες φορές έχετε επισκεφθεί την περιοχή την τελευταία 2ετία; 1 φορά 2-3 φορές 3-5 φορές

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζω την ιδανική πόλη. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Σχεδιάζω την ιδανική πόλη. Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχεδιάζω την ιδανική πόλη Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 4 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης 2017-2018 Ποιοι είμαστε Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 24 μαθητές της Γ γυμνασίου Συντονιστής : Π. Χατζηλάμπρου Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός Οινικού Τουρισμού

Ορισμός Οινικού Τουρισμού Οινικός Τουρισμός Εισαγωγικά Το κρασί είναι συνδεδεµένο µε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισµού και µπορεί να αποτελέσει κίνητρο για µετακινήσεις µε σκοπό τη γνωριµία µαζί του Τα ίδια τα αµπέλια, από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική

ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ανάλυση SWOT Αγοράνου Ουρανία Μπεγλερίδου Ελένη Χελιώτη Αγγελική Φυσικό περιβάλλον του Πειραιά Λιμάνια ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ Λιμάνι Πειραιά Μαρίνα Ζέας (Πασαλιμάνι) Τουριστικά καταλύματα Ξενοδοχεία

Διαβάστε περισσότερα

αθλητισµό Παρακίνηση για επίτευξη Περιβάλλον επίτευξης Θεωρία ανάγκης για επίτευξη Παρακίνηση για επίτευξη στον αθλητισµό και στη φυσική αγωγή

αθλητισµό Παρακίνηση για επίτευξη Περιβάλλον επίτευξης Θεωρία ανάγκης για επίτευξη Παρακίνηση για επίτευξη στον αθλητισµό και στη φυσική αγωγή ΕΠΕΑΕΚ : AΝΑΜΟΡΦΩΣΗ A ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΜΚ 108) Θέµα διάλεξης 3 Παρακίνηση για επίτευξη στον αθλητισµό και στη φυσική αγωγή Μάριος Γούδας Τι µας παρακινεί

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

μέλη 100 πόλεις της Ελλάδας

μέλη 100 πόλεις της Ελλάδας 10.000 μέλη 100 πόλεις της Ελλάδας Ποιοι είμαστε ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ (1932) Μη κυβερνητική οργάνωση παιδαγωγικού χαρακτήρα Ο Οδηγισμός είναι ένα «παιχνίδι με νόημα». Παιδιά και νέοι μαθαίνουν να ζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΛΑΔΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ... 3 2. ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ... 3 3. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟ: Β Δηµοτικό Σχολείο Λατσιών (Κ.Β ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Αριθµός µαθητών/τριών: 127 Αριθµός εκπαιδευτικών: 15 Συνδετικός

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση-εργασία. για επόμενο μάθημα

Ερώτηση-εργασία. για επόμενο μάθημα Ερώτηση-εργασία για επόμενο μάθημα Περιγράψτε μια ομιλία σας σε εκπαιδευτικούς ΦΑ για το τι είναι προσανατολισμός στη δουλειά, εσωτερική παρακίνηση και κλίμα παρακίνησης, γιατί είναι σημαντικά, πώς εξελίσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Ονοματεπώνυμο: Γεωργίου Παναγιώτης 113125 Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Γιωργής Κριτσωτάκης Δεκέμβριος 2014 Γκολφ - Τουρισμός Readman

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα

Τσικολάτας Α. (2011) Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή. Αθήνα Οι ΤΠΕ ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο στην Ειδική Αγωγή Τσικολάτας Αλέξανδρος Αναπληρωτής Καθηγητής, ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου, tsikoman@hotmail.com Περίληψη Στην παρούσα εργασία γίνεται διαπραγμάτευση του ρόλου των

Διαβάστε περισσότερα

Διαβίωση στη Φύση. Περιβαλλοντική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Νέας Χηλής Τάξη ΣΤ, Σχ. Έτη ,

Διαβίωση στη Φύση. Περιβαλλοντική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Νέας Χηλής Τάξη ΣΤ, Σχ. Έτη , Διαβίωση στη Φύση Περιβαλλοντική Ομάδα Δημοτικού Σχολείου Νέας Χηλής Τάξη ΣΤ, Σχ. Έτη 2011-2012, 2012-2013 Υπεύθυνη προγράμματος: Δελίδου Ελένη Msc Φυσικής Αγωγής Εκπ/κός Α/θμιας Εκπ/σης Σκοπός : Μύηση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΝΗ ΠΕΘΕΛΙΝΟΥ Υδροβιότοπος άθλησης και αναψυχής

ΛΙΜΝΗ ΠΕΘΕΛΙΝΟΥ Υδροβιότοπος άθλησης και αναψυχής Γυµνάσιο Νέου Σκοπού ΠΡΟΤΑΣΗ για τον ιαγωνισµό Ανάδειξης Καινοτοµικών Ιδεών και Σχεδίων σχετικά µε χαρακτηριστικά της πόλης και του Νοµού Σερρών ΛΙΜΝΗ ΠΕΘΕΛΙΝΟΥ Υδροβιότοπος άθλησης και αναψυχής ΟΜΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Φυσική αγωγή και προαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε

1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε 1. Γένεση, καταβολές καιεξέλιξητηςπε Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση γεννιέται. Πότε; Η ΠΕ γεννιέται και διαµορφώνεται σε αυτόνοµο πεδίο στις δεκαετίες 1960 1970 Πώς; Προέρχεται από τη συνειδητοποίηση του

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων. - ο ρόλος του δικτύου. ρ. Απόστολος Ντάνης

Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων. - ο ρόλος του δικτύου. ρ. Απόστολος Ντάνης Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικών παρεµβάσεων της φυσικής άσκησης για την υγεία - ο ρόλος του δικτύου ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής Το απλό εκπαιδευτικό σχήµα Στόχοι Εκπαιδευτική διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Αναδάσωση Το δάσος και οι κάτοικοί του Δάσος και νερό Περιαστικό δάσος

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Αναδάσωση Το δάσος και οι κάτοικοί του Δάσος και νερό Περιαστικό δάσος ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ: Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με στόχο την ευαισθητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ¹ Μ.

Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ¹ Μ. Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝ ΥΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΛΕΙΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ¹ Μ. Σαµπάνης, ²Π. Σαµπάνης, ³Π. Σταµάτης, ³Μ. Κόνσολας ¹ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών-Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017!

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές των σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν και φέτος τη δύναμη στο χέρι τους και συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός κέντρου απασχόλησης για

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης

Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Οι συγκοινωνιακές προκλήσεις της Αστικής Σήραγγας Ηλιούπολης Γ. Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ Π. Παπαντωνίου,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο: Σχεδιασμός μιας συνεργασίας σχολείου-κοινότητας ΠΟΔΗΛΑΤΟ. A: Συμμετέχοντες. Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες/εταίροι;

Εργαστήριο: Σχεδιασμός μιας συνεργασίας σχολείου-κοινότητας ΠΟΔΗΛΑΤΟ. A: Συμμετέχοντες. Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες/εταίροι; A: Συμμετέχοντες ΠΟΔΗΛΑΤΟ Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες/εταίροι; Σχολική κοινότητα, Σύλλογος γονέων, ΚΠΕ, Δήμος, Όμοροι δήμοι, Περιφερειακά συμβούλια Αθλητικός Ποδηλατικός Σύλλογος, Πολιτιστικοί σύλλογοι,

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ 1 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ / ΓΝΩΡΙΜΙΑ Είναι χρήσιμο πριν την έναρξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΗΜΕΡΙ Α Οι Επιπτώσεις της Ηχορρύπανσης στα Αστικά Κέντρα ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Εισηγητής : Ρουσέτος Λειβαδάρος, ρ. ΜΜΜ 14 Ιανουαρίου 2008 Πειραιάς

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Θεσµικό πλαίσιο. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης. Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισµού

Σχεδιασµός Θεσµικό πλαίσιο. Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης. Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισµού Σχέδια Εκκένωσης Κτιρίων Μέτρα Αντισεισµικής Προστασίας ρ Α. Κούρου Προϊσταµένη Τµηµ. Εκπαίδευσης - Ενηµέρωσης Ο.Α.Σ.Π. email: akourou@oasp.gr Ενηµερωτική Ηµερίδα: «ιαχείριση Κρίσεων Φυσικές Καταστροφές

Διαβάστε περισσότερα

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση

Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση 1. 2. 3. 4. 5. Αποδεδειγμένα από ειδικούς και έρευνες, η καλύτερη προστασία απέναντι στο άγχος και την πίεση της καθημερινότητας είναι η άσκηση. Η προσωπική άσκηση του καθενός μειώνει την ένταση του άγχους

Διαβάστε περισσότερα

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού»

«Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» «Έρευνα για το φαινόμενο του Σεισμού» Πειραιάς, Μάρτιος 2018 1 Ταυτότητα της έρευνας Γεωγραφική κατανομή δείγματος Δημογραφικά χαρακτηριστικά 2 Ταυτότητα της έρευνας Είδος έρευνας: Πληθυσμός έρευνας: Ποσοτική

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης Εθνικό Θεματικό Δίκτυο: «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» Συντονιστής: Κ.Π.Ε. Μαρώνειας Ροδόπης Μονοπάτια Ε6 Ε4 Τα ορειβατικά μονοπάτια Ε6 & Ε4 διασχίζουν την Ευρωπαϊκή ήπειρο και καταλήγουν

Διαβάστε περισσότερα

2016 Πάρης Ανδρέου Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

2016 Πάρης Ανδρέου Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα 1 Αληθινή Ευεξία: Οι 8 Παράγοντες Μήπως «οδηγάς με σκασμένο λάστιχο»; Φαντάσου ότι οδηγάς το αυτοκίνητό σου και σε κάποιο σημείο σε πιάνει «λάστιχο» ο φόβος και τρόμος όλων των οδηγών. Μπορείς να οδηγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αστικέ ς πέζοπορι ές και διαδρομέ ς τέ χνης μέ σω του Geocaching

Αστικέ ς πέζοπορι ές και διαδρομέ ς τέ χνης μέ σω του Geocaching Αστικέ ς πέζοπορι ές και διαδρομέ ς τέ χνης μέ σω του Geocaching Πώς να χρησιμοποιήστε έξυπνα το κινητό σας, περπατώντας και μαθαίνοντας! Όταν η δημιουργικότητα συνεργάζεται με την τεχνολογία και όλο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτύπωση του Εκπαιδευτικού Συστήµατος σε Επίπεδο Σχολικών Μονάδων Στατιστική απεικόνιση των σχολικών µονάδων Πρωτοβάθµιας και ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η.

Παπαμιχαλοπούλου Ελευθερία, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής Τ.Ε. 1 ο Νηπιαγωγείου Ελληνικού Υπ. Διδάκτορας Ειδικής Αγωγής, Τ.Ε.Α.Π.Η. Π3.2.2. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στην Προσωπική και Κοινωνική Ανάπτυξη και στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων για μαθητές με αναπηρία Π3.2.3. Κοινωνικές Ιστορίες που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Περίληψη Ο αρθρογράφος πραγµατεύεται το θέµα των ριάλιτι. Πιο συγκεκριµένα, αφορµάται από µία τέτοιου είδους γαλλική εκποµπή που µπορεί να αποτέλεσε παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Μάθημα: Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό Μάθημα: Ειδικές και Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Τσαρτας Πάρις Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΘΗΝΑ 2016-17 Ενότητα 6η: ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φύση και Σχολικοί Κήποι. Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr

Φύση και Σχολικοί Κήποι. Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr Φύση και Σχολικοί Κήποι Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής Αναπληρωτής Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας e-mail: papachad@teilar.gr Ιστορικά στοιχεία Η «μόρφωση» του ανθρώπου άρχισε άτυπα από την επαφή του με

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής. Εισαγωγή. Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Άσκηση Υγεία και Ποιότητα Ζωής Εισαγωγή Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Θέματα που θα μελετηθούν Ορισμοί σχετικοί με την ψυχολογία άσκησης, την ψυχική υγεία, κλπ. Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

«ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ :2012-2013 ΤΙΤΛΟΣ «ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 1. ΠΑΡΜΑΞΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 2. ΠΕΛΩΝΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά )

ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) ΘΕΜΑΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Εξαρτησιογόνες Ουσίες ( καπνός, αλκοόλ, ναρκωτικά ) Ασθένειες: AIDS, ηπατίτιδα Β, Μεσογειακή αναιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθένειες στο εργασιακό περιβάλλον,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Πλεονεκτήματα Ποδηλάτου αθόρυβο οικολογικό ελαφρύ γρήγορο γυμνάζειτοσώμα αγαπάτηφύση σέβεται την ανθρώπινη ύπαρξη δεν κοστίζει αποσυμφορεί τις πόλεις δημιουργεί ελεύθερους πολίτες

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικές ιχνηλασίες: διδακτική μεθοδολογία στη Φυσική Αγωγή της Α Λυκείου. Κωνσταντινίδης Πέτρος ΠΕ11

Αθλητικές ιχνηλασίες: διδακτική μεθοδολογία στη Φυσική Αγωγή της Α Λυκείου. Κωνσταντινίδης Πέτρος ΠΕ11 Αθλητικές ιχνηλασίες: διδακτική μεθοδολογία στη Φυσική Αγωγή της Α Λυκείου Κύριος σκοπός της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο καθορίζεται η «δια βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής» (Φ Β197/2015 Αριθμ. 8561/Δ2).

Διαβάστε περισσότερα

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας.

Το σεμινάριο ΚΑΡΤ & ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7 ετών ως και ενήλικες οποιαδήποτε ηλικίας. H AΚΑΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ MARANELLO KART ιδρύθηκε με σκοπό να διαπαιδαγωγήσει και να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά βοηθώντας τους να διαμορφώσουν οδηγικό χαρακτήρα από μικρή ηλικία έτσι ώστε όταν ενηλικιωθούν και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΑΘΗΜΑ VI: ΠΟΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ ΔΙΔ. Β. ΤΡΟΒΑ αν. καθ. Τμ. Αρχιτεκτόνων,

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων ᄡ Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμός Εθισμός είναι το καθεστώς εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κατα το οποίο το άτομο θεωρεί απαραίτητες για την επιβίωση του πραξεις που προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Θα παρουσιαστεί η έννοια του αθλητικού µάνατζµεντ Οι υπηρεσίες οργανισµοί που προσφέρουν οι αθλητικοί Τα χαρακτηριστικά του αθλητικού

Διαβάστε περισσότερα

Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Αυτό το ερωτηµατολόγιο έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει σηµαντικές πληροφορίες πάνω στις ειδικές ανάγκες υποστήριξης που έχει η νεολαία η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 η περίοδος Διδάσκων Κοσμάς Αναγνωστόπουλος

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 η περίοδος Διδάσκων Κοσμάς Αναγνωστόπουλος ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 2013 Ασκήσεις αξιολόγησης ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 η περίοδος Διδάσκων Κοσμάς Αναγνωστόπουλος ΤΡΟΠΟΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ: Σε όλες τις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, οι απαντήσεις βαθμολογούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο Πρόσφατης Σωµατικής ραστηριότητας

Ερωτηµατολόγιο Πρόσφατης Σωµατικής ραστηριότητας RPAQ Greek_RPAQ Version Number 1.1 updated 24/January/28 RPAQ Ερωτηµατολόγιο Πρόσφατης Σωµατικής ραστηριότητας Το ερωτηµατολόγιο αυτό έχει σχεδιαστεί µε στόχο καταγραφή των καθηµερινά σωµατικών δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 1 ο ΕΠΑΛ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-13 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Α3 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΠΗΣ (ΠΕ11) ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΚΑΝΑΤΣΟΣ (ΠΕ12.10) ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΜΑΪΟΣ 2013 Σκοπός της ερευνητικής εργασίας: Η

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Συνεργάζομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Συνεργάζομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι Συνεργασία 2. Γιατί χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο

Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο Γνωριμία με τη φύση και την ύπαιθρο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Οι διάφορες µορφές εναλλακτικού τουρισµού στην ύπαιθρο, µεταξύ των οποίων ο αγροτουρισµός, προέκυψαν από µια διπλή αναγκαιότητα. Η πρώτη αφορά στην ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα

Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα Η οικονοµική κρίση στην Ελλάδα ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 9 1 GREEK PUBLIC OPINION Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Τ Α Υ Τ Ο Τ Η Τ Α Τ Η Σ Ε Ρ Ε Υ Ν Α Σ Μ Ε Ρ Ο Σ Π Ρ Ω Τ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ & ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Μ Ε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση σε φυσικό περιβάλλον / υγεία / ποιότητα ζωής / περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. «ΑΓΩΓΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ»

Άσκηση σε φυσικό περιβάλλον / υγεία / ποιότητα ζωής / περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. «ΑΓΩΓΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» Άσκηση σε φυσικό περιβάλλον / υγεία / ποιότητα ζωής / περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. «ΑΓΩΓΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ» Κουθούρης Χαρίλαος, Επίκουρος Καθηγητής στην «ιοίκηση ραστηριοτήτων Αναψυχής», Τ.Ε.Φ.Α.Α., Πανεπιστηµίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ

Περιεχόµενο. «ιοικώ σηµαίνει διαχειρίζοµαι πληροφορίες για να πάρω αποφάσεις» Βασικότερες πηγές πληροφοριών. Τι είναι η Έρευνα Μάρκετινγκ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0111 «Σύγχρονα Θέµατα ιοίκησης Αθλητισµού»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ στα πλαίσια του Έργου NEST Ανάπτυξη Δικτύου Αειφόρου Τουρισμού 1. Πόσο καιρό ζείτε στην περιοχή των Πρεσπών: Χρόνια Μήνες 2. Ποια είναι η κύρια πηγή εισοδήματός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2015-2016 ΕΠΙΘΥΜΩ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΣΔ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΧΙ Σχολική Μονάδα: 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα