ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ το super πρόσθετο στη τεχνολογία τροφίμων Επίδραση στην υγεία ; Ιατρικές θέσεις-

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ το super πρόσθετο στη τεχνολογία τροφίμων Επίδραση στην υγεία ; Ιατρικές θέσεις-"

Transcript

1 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 1 ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ το super πρόσθετο στη τεχνολογία τροφίμων Επίδραση στην υγεία ; Ιατρικές θέσεις- Λέξεις κλειδιά : πρόσθετα τροφίμων, φωσφορικά άλατα, όρια προσθήκης, κατηγορίες τροφίμων, επεξεργασμένα τρόφιμα, ασβεστοποίηση αγγείων. Σκοπός αυτού του σημειώματος είναι : 1. μια σύντομη προσέγγιση για την συμβολή των φωσφορικών στην τεχνολογία τροφίμων 2. μια σύντομη ανασκόπηση επιστημονικών θέσεων, σχετικά με τις τυχόν επιδράσεις στην υγεία ορισμένων ευπαθών ομάδων καταναλωτών καθώς και η πιθανή επίδραση στους υγιείς οργανισμούς από υπερβολική χρήση φωσφορικών με τις τροφές. Στο παράρτημα ΙΙ του Καν. (ΕΕ) αριθ. 257/2010, σχετικά με την κατάρτιση προγράμματος για την επαναξιολόγηση εγκεκριμένων προσθέτων τροφίμων (καν. (ΕΚ) 1333/2008), καθορίζονται ειδικές προθεσμίες για ορισμένα πρόσθετα τροφίμων και ομάδες προσθέτων τροφίμων. Μεταξύ αυτών και κατά σειρά συγκεκριμένης προτεραιότητας συγκαταλέγονται, τα «φωσφορικά» πρόσθετα και συγκεκριμένα το φωσφορικό οξύ και τα φωσφορικά άλατα (E ), καθώς και τα διφωσφορικά, τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά άλατα (E ). 1. Τα φωσφορικά στην φύση Τα φωσφορικά, ενυπάρχουν υπό μορφή εστέρων ως εγγενή συστατικά των τροφών, κυρίως σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια, το κρέας, τα αλλαντικά, τα αυγά. Οι οργανικοί φωσφορικοί εστέρες, που καταναλώνονται με τις τροφές υδρολύονται κατά τη διαδικασία της πέψης στον γαστρεντερικό σωλήνα και απορροφώνται από το έντερο. σε ποσοστό το 40% έως 60% περίπου. (1). Τα "ελεύθερα" (μη οργανικά οργανικά συνδεδεμένα) φωσφορικά απορροφώνται πολύ εύκολα στο γαστρεντερικό σωλήνα.

2 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 2 Τα φωσφορικά διάφορων σπόρων, των ξηρών καρπών και των οσπρίων υπάρχουν κυρίως με τη μορφή φυτικού οξέως (εξα-φωσφορο--ινοσιτόλη), η οποία δεν μπορεί να διασπαστεί στο έντερο, λόγω της έλλειψης του ενζύμου φυτάση.(2) Η ποσότητα των φωσφορικών εστέρων στα λαχανικά είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη των φωσφορικών εστέρων τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες (3). 2. ως πρόσθετα επεξεργασμένων τροφίμων Η χρήση φωσφορικών αλάτων ως προσθέτων, επιτρέπεται κατά περίπτωση κατηγορίας τροφίμων ( φωσφορικό άλας νατρίου (E 339), φωσφορικού καλίου (E 340), φωσφορικό άλας ασβεστίου (Ε 341), και ορθοφωσφορικού οξέος, διφωσφορική (E 450), αδενοσίνη (E 451), και πολύ-φωσφορικά (E 452) ( καν. (ΕΕ) 1129/2011 Επεξεργαστήκαμε το παράρτημα ΙΙ του κανονισμού, απομονώσαμε και αποτυπώσαμε συγκεντρωτικά στον πίνακα 2 όλες τις κατηγορίες τροφίμων, στα οποία επιτρέπεται η προσθήκη φωσφορικών αλάτων, που υποστηρίζουν τεχνολογικές λύσεις, όπως αυτές του ρυθμιστή οξύτητας ή του γαλακτωματοποιητή. Τα φωσφορικά χρησιμοποιούνται ακόμη στα ρυθμιστικά διαλύματα. Στον ίδιο πίνακα εμφαίνονται ακόμη, τα ανώτατα ποσοστά προσθήκης καθώς και εξαιρέσεις. Είναι φανερό ότι ο κατάλογος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Αν επιχειρηθεί ένας υπολογισμός για το πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες τα φωσφορικά συμμετέχουν στην διατροφή μας, ενδέχεται η ποσότητα του προσλαμβανόμενου φωσφόρου υπό μορφή προσθέτων σε επεξεργασμένα τρόφιμα, να είναι πολύ μεγάλη, αν και για κάθε κατηγορία τροφίμων προβλέπεται ανώτατο όριο χρήσης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρων είναι ο ρόλος των φωσφορικών στη τεχνολογία του κρέατος καθώς συμβάλλουν στην βελτίωση της Ικανότητας Συγκράτησης Υγρασίας του κρέατος ( ΙΣΥ ) και κατ επέκταση της απόδοσης σε προϊόν ( επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, ζαμπόν, αλλαντικά, παρασκευάσματα κρέατος ). Τα φωσφορικά, διαδραματίζουν και ως πρόσθετα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία κρέατος. Λειτουργικά, τα φωσφορικά άλατα υποστηρίζουν την χαλάρωση της δομής της πρωτεΐνης, που επιτρέπει την δέσμευση περισσότερης ποσότητας νερού με την βοήθεια γεφυρών υδρογόνου ( τύπος χημικού δεσμού ) αλλά και την σταθεροποίηση του προϊόντος. Σε επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και πουλερικών η ποσότητα πρόσθετων φωσφορικών έχει αναφερθεί ότι μπορεί να είναι διπλάσια από το φυσικά ενυπάρχον περιεχόμενο φωσφόρου (4).

3 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 3 χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως στην τεχνολογία ανακατεργασμένων τυριών ( για τοαστ ) και μάλιστα σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό συγκριτικά με άλλα προϊόντα. Προϊόντα επεξεργασμένων τροφίμων έτοιμα για κατανάλωση ( fast-food ), θεωρούνται βασικοί συντελεστές στη σημερινή αυξανόμενη διαιτητικά κατανάλωση φωσφορικού ασβεστίου. Λόγω της αυξημένης χρήσης των προσθέτων, η εκτιμώμενη ημερήσια πρόσληψη φωσφορικών έχει υπερδιπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990, από λίγο κάτω από 500 mg/ημέρα σε 1000 mg/ημέρα ( ) (4,5) Προϊόντα αρτοποιίας, γάλα αποστειρωμένο, γάλα υψηλής παστερίωσης, ροφήματα γάλακτος καθώς και σκόνη γάλακτος είναι προϊόντα στα οποία η παρουσία των φωσφορικών είναι συνήθης. Αλλά και ως αντισυσσωματικά σε προϊόντα σε σκόνη (καφές, μίγματα υλών ζαχαροπλαστικής κλπ), σε κονσερβοποιημένα ψάρια, αναψυκτικά τύπου κόλα και σε άλλα μη αλκοολούχα ποτά,παίζουν ένα ιδιαίτερο τεχνολογικό ρόλο. Ειδικότερα το φωσφορικό οξύ (Ε 338) χρησιμοποιείται συχνά σε αναψυκτικά ως μέσο οξίνισης για την μείωση του ph και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συμβάλλει στην αναστολή ανάπτυξης ζυμών, μυκήτων ή και βακτηριδίων. Είναι προφανές ότι στα πλαίσια αυτού του σημειώματος δεν είναι δυνατό να παρουσιαστούν όλες οι εφαρμογές των φωσφορικών στα τρόφιμα. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τμηματικά μια ολοκληρωμένη εικόνα της χρήσης των φωσφορικών ανά κατηγορία τροφίμων. Στον πίνακα 1 απεικονίζεται το περιεχόμενο σε φωσφορικά μερικών ομάδων τροφίμων ( μερίδες ). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία στήλη, όπου τα σύμβολα +/-, επεξηγούν την προσθήκη ή μη προσθήκη, το επίπεδο των φωσφορικών ( 6 ) 3. και πιθανές επιδράσεις στην Υγεία Ιατρικές έρευνες από τον χώρο της ιατρικής συνδέονται με δυνητικό πρόβλημα που ελλοχεύει από την υπερβολική πρόσληψη φωσφορικών αλάτων με την διατροφή. άλατα προκαλούν αγγειακή ασβεστοποίηση τόσο in vitro όσο και in vivo. (7,8). Σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές, αυτό που συμβαίνει, δεν είναι μόνο η αύξηση του επιπέδου του φωσφορικού ασβεστίου στο αίμα ( υπερ-φωσφαταιμία ) ή η εναπόθεση φωσφορικών αλάτων σε όργανα (ασβεστοποίηση), αλλά μάλλον πρόκειται και για μια ενεργή διαδικασία (osteogenic transdifferentiation) στα κύτταρα η οποία έχει ως αποτέλεσμα και την ασβεστοποίηση των αγγείων. (9).

4 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 4 Η ασβεστοποίηση εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα μια παθητική διαδικασία που εξαρτάται μόνο από : ( 10 ) Το αυξημένο επίπεδο φωσφόρου στο αίμα Το αυξημένο γινόμενο ασβεστίου x φωσφόρο,που καθορίζει την διαλυτότητα του αντίστοιχου άλατος στα βιολογικά υγρά Την ημερήσια πρόσληψη του ασβεστίου Τον υπερ-παραθυρεοειδισμό *Ελληνική Νεφρολογία 2006; 18 (2): , Αγγειακή ασβεστοποίηση, Γ. Ευστρατιάδης, Α. Κυβεντίδης, Μ. Διαμαντίδης Η κατακρήμνιση ασβεστίου και φωσφόρου και ο σχηματισμός ιζήματος δεν είναι απλά ένα φυσικοχημικό φαινόμενο, αλλά μια ενεργή κυτταρική διεργασία που περιλαμβάνει αύξηση του ενδοκυττάριου φωσφόρου, με ότι αυτό δυσμενές για την υγεία σημαίνει από ιατρική άποψη. (11 ) Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η τελευταία έρευνα έχει αμφισβητηθεί από τον κλάδο των παρασκευαστών φωσφορικών. Ο κίνδυνος για την υγεία από την υπερβολική χρήση των φωσφορικών δεν έχει αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή, υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες (12 ). Μάλιστα υποστηρίζεται ότι ο κίνδυνος δεν αφορά ειδικές ομάδες πληθυσμού, μόνο, αλλά και τον γενικότερο υγιή πληθυσμό. Κατόπιν των παραπάνω θεωρείται εύλογο το ερώτημα κατά πόσο τα φωσφορικά και στις ποσότητες που ενδέχεται να προσλαμβάνονται καθημερινά μέσω της διατροφής θα πρέπει να αποτελέσουν μελλοντικά αντικείμενο σε βάθος διερεύνησης για το ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες στην υγεία τω καταναλωτών από την υπερβολική χρήση φωσφορικών αλάτων, θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις τεχνολογικής υποκατάστασής τους στο μέλλον. θα πρέπει ίσως να εξεταστεί η δυνατότητα ειδικότερης πληροφόρησης των καταναλωτών στην επισήμανση για το επίπεδο ανώτατης συμμετοχής στην ημερήσια κατανάλωση ( σήμερα η επισήμανση περιορίζεται στην απλή αναφορά τους ως προσθέτου ). Ειδικοί επιστήμονες προτείνουν η προσθήκη φωσφορικών και το επίπεδο αυτής να επισημαίνεται κατά τρόπο πιο κατανοητό στον καταναλωτή με σύστημα "traffic light " πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- επί της συσκευασίας, και να μη περιορίζεται μόνο στην αναφορά τους ως προσθέτων υλών.

5 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 5 Πίνακας 1: περιεκτικότητα διαφόρων οµάδων τροφίµων. Πηγή: Ritz, E; Hahn, K; Ketteler, M; Kuhlmann, M K; Mann, J. Dtsch Arztebl Int 2012; 109(4): 49-55; DOI: /arztebl

6 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 6 Πίνακας 1. ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Φωσφορικό οξύ - άλατα Κατηγορία προϊόντων 0. Η χρήση φωσφορικών αλάτων επιτρέπεται στις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων Αριθμός E : (E ) Όνομα: Φωσφορικό οξύ - φωσφορικά άλατα - δι - τρι- και πολυφωσφορικά άλατα Ανώτ. Επίπεδο : mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση Τα πρόσθετα μπορεί να προστίθενται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό Το ανώτατο επίπεδο εκφράζεται ως P 2 O 5 Υποσημειώσεις : Εφαρμόζεται το ανώτατο επίπεδο, εκτός αν ορίζεται διαφορετικό ανώτατο επίπεδο στα σημεία 01 έως 18 του παρόντος παραρτήματος σε σχέση με μεμονωμένα τρόφιμα ή κατηγορίες τροφίμων 5. Μόνο τα τρόφιμα σε αποξηραμένη μορφή σε σκόνη (π.χ. τρόφιμα που αποξηραίνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής και τα μείγματά τους), εξαιρουμένων των τροφίμων που απαριθμούνται στον πίνακα 1 του μέρους A του παρόντος παραρτήματος Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία UHT)

7 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 7 Ανώτ. επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Περιορισμοί/εξαιρέσεις Μόνο αποστειρωμένο γάλα και αποστειρωμένο σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία γάλα UHT 01.4 Αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, συμπεριλαμβανομένων των θερμικώς επεξεργασμένων προϊόντων Αφυδατωμένο γάλα όπως ορίζεται στην οδηγία 2001/114/ΕΚ 1000 μόνο μερικώς αφυδατωμένο γάλα με στερεό υπόλειμμα κάτω του 28 % 1500 μόνο μερικώς αφυδατωμένο γάλα με στερεό υπόλειμμα άνω του 28 % 2500 μόνο γάλα σε σκόνη και αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη 01.6 Κρέμα γάλακτος και κρέμας γάλακτος σε σκόνη Άλλες κρέμες γάλακτος 5000 μόνο αποστειρωμένη, παστεριωμένη κρέμα γάλακτος UHT και κτυπημένη κρέμα γάλακτος Τυριά και προϊόντα τυριού Τυρί χωρίς ωρίμανση, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία εκτός από mozzarella Ανακατεργασμένο τυρί Προϊόντα τυριού (εξαιρουμένων προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία 16) 2000 μόνο προϊόντα χωρίς ωρίμανση 01.8 Ανάλογα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων λευκαντικών ροφημάτων μόνο ανάλογα προϊόντα ανακατεργασμένου τυριού μόνο λευκαντικά ροφημάτων μόνο λευκαντικά ροφημάτων για αυτόματους πωλητές Γαλακτώματα λιπών και ελαίων, κυρίως ύδωρ σε έλαιο Βούτυρο και συμπυκνωμένο βούτυρο και βουτυρέλαιο και άνυδρες λιπαρές ουσίες του γάλακτος 2000 μόνο βούτυρο από όξινη κρέμα γάλακτος Άλλα λίπη και γαλακτώματα ελαίων, συμπεριλαμβανομένων υλών προς επάλειψη όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 και υγρά γαλακτώματα 5000 μόνο λιπαρές ύλες προς επάλειψη 02.3 Φυτικά έλαια για ψεκασμό μαγειρικών σκευών μόνο γαλακτώματα με βάση το νερό για ψεκασμό προς επικάλυψη ταψιών

8 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 8 03 Παγωτά, 1000, mg/l ή mg/kg ανώτ. επίπεδα Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπουν στην κατηγορία 5.4 Παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, εξαιρουμένης της κομπόστας 800 μόνο παρασκευάσματα φρούτων 4000 μόνο υλικό γλασαρίσματος για προϊόντα λαχανικών Λιπαρές ύλες και επαλείψεις ξηρών καρπών 5000 μόνο λιπαρές ύλες προς επάλειψη εκτός του βουτύρου Επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας 5000 συμπεριλαμβάνονται προτηγανισμένες κατεψυγμένες πατάτες ή πατάτες βαθείας κατάψυξης 05.2 Άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, μεταξύ των οποίων μικρο-προϊόντα αρωματισμού της αναπνοής 5000 μόνο ζαχαρώδη, εκτός από ζαχαρωμένα φρούτα 800 μόνο ζαχαρωμένα φρούτα 05.3 Τσίχλες Quantum satis 05.4 Υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης εξαιρουμένων των υλικών γέμισης με βάση τα φρούτα που εμπίπτουν στην κατηγορία μόνο ύλες για γαρνίρισμα (σιρόπια για τηγανίτες, αρωματισμένα σιρόπια για μιλκσέικ και παγωτά παρόμοια προϊόντα) 06.2 Άλευρα και λοιπά αλεσμένα προϊόντα και άμυλα Άλευρα μόνο αυτοδιογκούμενο αλεύρι 06.3 Δημητριακά προγεύματος Παναρίσματα Αρτοσκευάσματα μόνο soda bread 07.2 Εκλεκτά αρτοσκευάσματα (Ε 541) Φωσφορικό αργιλιονάτριο, όξινη μόνον scones και σπογγώδη αρτοσκευάσματα ουσία) 08 Κρέας και προϊόντα κρέατος Παρασκευάσματα κρέατος όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 853/ μόνο breakfast sausages στο προϊόν αυτό, το κρέας είναι κατά τέτοιο τρόπο τεμαχισμένο ώστε οι μύες και ο λιπώδης ιστός να είναι πλήρως διασπαρμένοι, κατά τρόπο ώστε οι ίνες ομογενοποιούνται με το λίπος και δίνουν στο προϊόν

9 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 9 την τυπική του όψη 08.2 Επεξεργασμένο κρέας Μη θερμικώς επεξεργασμένο κρέας Θερμικώς επεξεργασμένο κρέας 5000 εκτός από foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras, Libamáj, libamáj egészben, libamáj tömbben Περιβλήματα και επικαλύψεις και υλικά διακόσμησης για κρέας 4000 μόνο υλικά γλασαρίσματος για κρέας 09 Ψάρια και προϊόντα αλιείας 09.1 Μη επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα Μη επεξεργασμένα ψάρια 5000 μόνο κατεψυγμένα και βαθείας κατάψυξης φιλέτα ψαριών Μη επεξεργασμένα μαλάκια και καρκινοειδή 5000 μόνο κατεψυγμένα και βαθείας κατάψυξης μαλάκια και καρκινοειδή 09.2 Επεξεργασμένα ψάρια και προϊόντα αλιείας, συμπεριλαμβανομένων των μαλακίων και των καρκινοειδών 1000 μόνο κονσερβοποιημένα προϊόντα καρκινοειδών, σουρίμι και παρόμοια προϊόντα 10.2 Επεξεργασμένα αυγά και προϊόντα αυγών μόνο αυγό σε υγρή μορφή (λεύκωμα, κρόκος ή ολόκληρο αυγό) 11 Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά 11.1 Σάκχαρα και σιρόπια όπως ορίζονται στην οδηγία 2001/111/ΕΚ μόνο τροφές σε σκόνη Επιτραπέζια γλυκαντικά σε μορφή σκόνης Ε 341, ασβεστίου, quantum satis 12 Αλάτι, μπαχαρικά, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και προϊόντα πρωτεϊνών 12.1 Αλάτι και τα υποκατάστατα αλατιού, Υποκατάστατα αλατιού, Σούπες και ζωμοί, Σάλτσες, 5000 Πρωτεϊνούχα προϊόντα, εξαιρουμένων προϊόντων που εμπίπτουν στην κατηγορία , μόνο ποτά με βάση φυτικές Παρασκευάσματα για βρέφη όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/141/ΕΚ Ε 338 Φωσφορικό οξύ Ε 339 νατρίου 1000 Ε 340 καλίου Το E 339 και το E 340 εγκρίνονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και σύμφωνα με τα όρια που καθορίζονται στις οδηγίες 2006/141/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ, 1999/21/ΕΚ Παρασκευάσματα δεύτερης βρεφικής ηλικίας όπως ορίζονται στην οδηγία 2006/141/ΕΚ

10 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 10 Ε 338 Φωσφορικό οξύ Ε 339 νατρίου 1000 Ε 340 καλίου Το E 339 και το E 340 εγκρίνονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και σύμφωνα με τα όρια που καθορίζονται στις οδηγίες 2006/141/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ, 1999/2. Ε338 : Σύμφωνα με τα όρια που καθορίζονται στις οδηγίες 2006/141/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ, 1999/21/ΕΚ Επεξεργασμένες τροφές με βάση τα δημητριακά και παιδικές τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά κατά την έννοια της οδηγίας 2006/125/ΕΚ Ε 338 Φωσφορικό οξύ Ε 339 νατρίου Άλλες τροφές για μικρά παιδιά Ε 338 Ε 339 Φωσφορικό οξύ νατρίου 1000 Ε 340 καλίου Ε 340 καλίου Ε 341 ασβεστίου Ε 341 ασβεστίου Ε 338, : μόνο επεξεργασμένες τροφές και παιδικές τροφές με βάση τα δημητριακά, μόνο για τη ρύθμιση του ph Ε 339, Ε 340, Ε 341 :: μόνο δημητριακά Ε341 : μόνο επιδόρπια με βάση τα φρούτα Τα E 339, E 340 και E 341 εγκρίνονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό. Το E 339 και το E 340 εγκρίνονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό και σύμφωνα με τα όρια που καθορίζονται στις οδηγίες 2006/141/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ, 1999/21/ΕΚ Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται στην οδηγία 1999/21/ΕΚ και ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και ειδικά παρασκευάσματα για βρέφη Ε 338 Φωσφορικό οξύ Ε 339 νατρίου Ε 340 καλίου Ε 341 ασβεστίου Ε 338: μόνο για τη ρύθμιση του ph E 339, E 340 και E 341 εγκρίνονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό Διαιτητικά τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, όπως ορίζονται

11 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 11 στην οδηγία 1999/21/ΕΚ Τα πρόσθετα της κατηγορίας έχουν εφαρμογή, εκτός από E 341 E , Διαιτητικές τροφές για δίαιτες με σκοπό τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τροφές που προορίζονται να αντικαταστήσουν το σύνολο της ημερήσιας πρόσληψης τροφής ή ένα επιμέρους γεύμα (το σύνολο ή μέρος της συνολικής ημερήσιας δίαιτας), E , Τρόφιμα κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 41/2009 E , Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ και του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών E , 500, μόνο μη φυσικά επιτραπέζια νερά Αρωματισμένα ποτά, E , 700 E , μόνο ποτά για αθλητές 500 E , 4 μόνο ποτά για αθλητές που περιέχουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος 000 E , 20 μόνο ποτά με φυτικές πρωτεΐνες 000 E , 2 μόνο ποτά σοκολάτας και βύνης με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα Άλλα, E , 2000 μόνο ροφήματα με βάση τον καφέγια μηχανήματα πωλήσεων στιγμιαίο τσάι και στιγμιαία φυτικά αφεψήματα Μηλίτης και απίτης, E , Οίνος από φρούτα και made wine, E , Αλκοολούχα ποτά όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 110/2008, E ,1000, εκτός από: whisky, whiskey Αρωματισμένα προϊόντα με βάση τον οίνο όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1601/ με βάση τον οίνο όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1601/91,, E , Αρωματισμένα ποτά με βάση τον οίνο- E , Αρωματισμένα κοκτέιλ αμπελοοινικών προϊόντων- E , Άλλα ποτά με αλκοόλη συμπεριλαμβανομένων των μειγμάτων ποτών με αλκοόλη με μη αλκοολούχα ποτά και των αποσταγμάτων με λιγότερο από 15 % αλκοόλη - E Επεξεργασμένοι ξηροί καρποί- E , Επιδόρπια εξαιρουμένων των προϊόντων που εμπίπτουν στις κατηγορίες 1, 3 και 4, E , 7000, μόνο ξηρά μείγματα επιδορπίων σε μορφή σκόνης 17 Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των

12 Οικονομολόγος ( ΒΒΑ, ΜΒΑ ) 12 συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά 17.1 Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται οι κάψουλες, τα δισκία και παρόμοιες μορφές, εξαιρουμένων των μασώμενων μορφών,- E quantum satis 17.2 Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε υγρή μορφή- E quantum satis 17.3 Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε μορφή σιροπιού ή σε μασώμενη μορφή- E quantum satis Σηµ. 1 βιβλιογραφικά δεδοµένα καλύπτονται από βιβλιογραφικές αναφορές Σηµ 2 τα στοιχεία του πίνακα 2 δεν υποκαθιστούν τον αυθεντικό πίνακα του παραρτήµατος ΙΙ, του Καν. (ΕΕ) 1129/2011, που είναι ο µόνο έγκυρος. Για τυχόν εντοπιζόµενα σφάλµατα ο συντάκτης δεν αναλαµβάνει καµία ευθύνη

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων

Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων Αρθρο 35 (1) ΜΕΡΟΣ Α (2) Χρωστικές ουσίες τροφίμων 1. Ως «χρωστικές» νοούνται οι ουσίες που προσθέτουν ή αποκαθιστούν το χρώμα ενός τροφίμου και περιλαμβάνουν φυσικά συστατικά τροφίμων και φυσικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Ισχυρισμοί Διατροφής & Υγείας

Ισχυρισμοί Διατροφής & Υγείας Ισχυρισμοί Διατροφής & Υγείας Κείμενο κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού 1924/2006 ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Διεύθυνση Αξιολόγησης & Εγκρίσεων Δεκέμβριος 2010 Ισχυρισμοί διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2000L0013 EL 29.11.2007 005.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ 2000/13/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 20ής Μαρτίου 2000

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ Αρχισυνταξία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ - Τεχνολόγος Τροφίμων, MSc Επιμέλεια: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ Διατροφολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ. (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 404 της 30ής Δεκεμβρίου 2006)

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ. (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 404 της 30ής Δεκεμβρίου 2006) 18.1.2007 L 12/3 ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΑ Διορθωτικό στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 5.6.2014 EL L 166/11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 601/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 4ης Ιουνίου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 1 Η ζωή με την κοιλιοκάκη 04 2 Τι είναι η κοιλιοκάκη; 06 3 Γεννηθήκατε με κοιλιοκάκη ή σας παρουσιάστηκε αργότερα; 09 4 Πώς εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; 10 5 Ποιες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 5 Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 6 Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION 2013 Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES ASSOCIATION Οδηγός Διατροφής για τη ρύθμιση του Διαβήτη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HELLENIC DIABETES

Διαβάστε περισσότερα

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1

14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 14 Ποτά 14.1 Μη αλκοολούχα ποτά 14.1.1 Νερό, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού μεταλλικού νερού όπως ορίζεται στην οδηγία 2009/54/ΕΚ και του νερού πηγής και όλων των λοιπών εμφιαλωμένων ή συσκευασμένων νερών

Διαβάστε περισσότερα

Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας. Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο

Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας. Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας Οι καλλιέργειες με βελτιώσεις αγροτικής βιοτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Των Κεραμυδά Βασιλική (ΑΕΜ:161) Χατζηκλωνίδου Δέσποινα (ΑΕΜ:11) Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ. Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ. Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Γιώργος ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚ ΟΣΗ 1999 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ : CRF Ο.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Χρήστος Χατζής MD Επιστημονικός Συνεργάτης της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής Πανεπιστημίου Κρήτης ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΙΑ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Οι κύριοι σκοποί των Θ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα.

Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Διατροφή στα ρευματικά νοσήματα. Γενικά: Τα ಸρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για κάಸε ανಸρώπινο οργανισμό είναι περισσότερα από 50 διαφορετικά είδη. Κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες: α) Αυτά που δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΣ, MSc ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΒΕΛΗ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ- ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, BSc ΑΘΗΝΑ 2014 Μέρος

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

Επισήμανσης ελαιολάδου

Επισήμανσης ελαιολάδου Κανόνες Εμπορίας & Επισήμανσης ελαιολάδου 2012 Δ/ΝΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ Κηφισίας 124 & Ιατρίδου 2 11526- Αθήνα Ιστοσελίδα: www.efet.gr ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ & ΕΓΚΡΙΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) L 304/18 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 22.11.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 2008R0110 EL 20.01.2009 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 110/2008 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 15.1.2011 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιανουαρίου 2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ; Ερωτήσεις πιστοποίησης «Τροφογνωσίας» Εισηγητής Χ. Κακαρούγκας Ομάδα Εργασίας: Τμήμα Ι.Ε.Κ. ΤΜΤ Α 2013 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ; Ο σωστός τρόπος θανάτωσης. Ο θάνατος του

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ)

ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) ΧΗΜΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ (ΣΙΤΗΡΩΝ) Δημητριακά ή σιτηρά είναι αποξηραμένοι ώριμοι καρποί φυτών, και είναι από τα πιο σημαντικές πρώτες ύλες τροφίμων. Στις αναπτυγμένες (βιομηχανικές) χώρες, το ψωμί παρέχει στον

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη

ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Μάθετε τα πάντα για «σιδερένια» οστά. ΑΦΙΕΡΩΜΑ OστεοπOρωση. w Κόψατε το ΚΑπνισμΑ w είστε στην εμμηνοπαυση w παίρνετε ΚορτιΖονη 001_EXOF_MANA DIATROFHS 3/17/15 7:30 PM Page 1 ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Από τη νηστεία στον οβελία χωρίς να πάρετε γραμμάριο ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ATOMA HΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ατομα ηλικιασ 65 ετων και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ- ΑΝΑΓΚΕΣ v Επιτάχυνση ρυθμού ανάπτυξης v Ωρίμανση και αύξηση ιστών v Αποκτά το 20% του ύψους και το 50% του βάρους του ενήλικα, ενώ οι μύες, ο όγκος του αίματος και γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β ΠΗΓΕΣ- Ι ΙΟΤΗΤΕΣ- ΧΗΜΕΙΑ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα