Τα ιστολόγια ως μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και τους βιβλιοθηκονόμους

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα ιστολόγια ως μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και τους βιβλιοθηκονόμους"

Transcript

1 Τα ιστολόγια ως μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες και τους βιβλιοθηκονόμους Γεωργία Κατσαρού Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών 1. Εισαγωγή Οι χρήστες του Διαδικτύου έχουν διαπιστώσει ριζικές αλλαγές στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται τα τελευταία χρόνια. Τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να συμμετέχουν και αυτοί στον εμπλουτισμό του με μεγάλη ευκολία και χωρίς ειδικές τεχνικές ικανότητες. Το Διαδίκτυο έχει γίνει πιο κοινωνικό και επιτρέπεται η αποθήκευση, δημοσίευση, οργάνωση και διάδωση προσωπικών αρχείων. Η δραματική αυτή αλλαγή που προκαλεί το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των περισσότερων χρηστών λέγεται Web 2.0. Οι βιβλιοθήκες για άλλη μία φορά δεν έμειναν πίσω όσο αφορά τις νέες τάσεις. Όπως πάντα πηγαίνουν παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις και βρίσκουν τρόπους ώστε να μην τις αφήσουν ανεκμετάλλευτες. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία της Βιβλιοθήκης 2.0 που προσφέρει νέες υπηρεσίες και δυνατότητες συμμετοχής στο χρήστη. Ταυτόχρονα, οι βιβλιοθηκονόμοι συμμετέχουν και αυτοί προσωπικά με δυναμικότητα σε όλες αυτές τις εξελίξεις και ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργιους τρόπους επικοινωνίας και ενημέρωσης. 2. Web 2.0 Προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για το Web 2.0 και πολλές φορές έχει δημιουργηθεί διαφωνία με τη μία μεριά να υποστηρίζει ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαδικτυακή επανάσταση και την άλλη να λέει ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι ανούσιο το οποίο προωθείται καθαρά και μόνο για λόγους μάρκετινγκ. Ο όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2004 από τους Tim O'Reilly και Dale Dougherty της εταιρίας Ο'Reilly Media, οι οποίοι με το Web 2.0 περιέγραφαν τις καινούργιες διαδικτυακές τάσεις και επαγγελματικά μοντέλα. Στο Web 2.0 βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν παθητικοί χρήστες καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στη διαμόρφωση του περιεχομένου, υπάρχει εμπιστοσύνη στην πληροφορία που καταχωρεί ο χρήστης και προσφέρονται ενισχυμένες εμπειρίες χρηστών (rich user experiences) όπως το Google Maps (2007). Επίσης η διανομή της πληροφορίας και των αρχείων είναι συμμετοχική και η διαδικτυακή διαφήμιση των προϊόντων μπορεί στην ουσία να υπάρξει σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα με το περιεχόμενο των διαφημίσεων προσαρμοσμένο σε αυτό των ιστοσελίδων, (O'Reilly 2005)

2 Το Web 2.0 είναι η εξελιγμένη έκδοση του αρχικού Web (Web 1.0) η οποία χαρακτηρίζεται από την αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών και στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα ιστολόγια, τα RSS Feeds, τα tags, τα wikis, το social bookmarking και όλες οι υπηρεσίες που επιτρέπουν στους χρήστες να συμμετέχουν έμπρακτα και να έχουν πλήρη έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται κατά κύριο λόγω δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος, με προαπαιτούμενο την εγγραφή του χρήστη σε αυτές Tags Η οργάνωση της πληροφορίας που καταχωρούν πλέον στο Διαδίκτυο οι εκατομμύρια χρήστες του γίνεται με τη χρήση tags (folksonomy) από τους ίδιους τους χρήστες και όχι με τη χρήση ευρετηρίων (taxonomy) (O'Reilly 2005). Τα tags είναι λέξεις της φυσικής γλώσσας οι οποίες αποτελούν τη θεματική περιγραφή ενός ψηφιακού αρχείου. Βλέπουμε ότι ξεφεύγουμε από την ξύλινη βιβλιοθηκονομική γλώσσα, δεν υπάρχει ελεγχόμενο λεξιλόγιο ούτε ιεραρχίες και οι χρήστες δίνουν τις περιγραφές που αυτοί θέλουν στα αρχεία τους. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες χρησιμοποιούν τα tags είναι η εύκολη ανάκτηση της πληροφορίας που έχει αποθηκευτεί. Πρόκειται για ένα εγωκεντρικό σύστημα καθώς οι χρήστες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγω τις λέξεις που θα βοηθούσαν αυτούς τους ίδιους να ανακτήσουν τη συγκεκριμένη πληροφορία και όχι αυτές που είναι πιθανό να χρησιμοποιούσαν και οι υπόλοιποι χρήστες του Διαδικτύου (Hammond et.al. 2005). 3. Βιβλιοθήκη 2.0 (Library 2.0) Όπως με το Web 2.0 δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός για τη Βιβλιοθήκη 2.0 (Library 2.0) αλλά με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι είναι η υιοθέτηση του Web 2.0 στις διαδικτυακές υπηρεσίες της βιβλιοθήκης. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της είναι η χρησιμοποίηση τεχνολογιών πολυμέσων που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση και τη συμμετοχή των χρηστών, στις διαδικτυακές υπηρεσίες και συλλογές της βιβλιοθήκης. Είναι επικεντρωμένη στον χρήστη, προσφέρει τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας πολυμέσα, είναι πλούσια σε κοινωνικές αλληλεπιδράσεςι και επιτρέπει στους χρήστες να συμβάλλουν στις αλλαγές της βιβλιοθήκης (Maness 2006). Επιπροσθέτως μπορούμε να πούμε ότι είναι η αντίδραση των βιβλιοθηκονόμων σε όλη την τεχνολογική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα τα τελευταία χρόνια και η υιοθέτησή της στη βιβλιοθήκη η οποία έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους χρήστες και να αναπτύσσονται νέοι μέθοδοι επικοινωνίας και υπηρεσιών πληροφόρησης με κοινωνικό χαρακτήρα (Curran, Murray & Christian 2007, pp ).

3 Συγγραφείς όπως ο Breeding (2006, quoted in Maness 2006) πιστεύει ότι πολλές βιβλιοθήκες παλεύουν ακόμα να αποκτήσουν αυτά που έπρεπε από το Web 1.0, όπως απλές και στατικές διαδικτυακές υπηρεσίες και ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να μιλάμε για Βιβλιοθήκη 2.0. Στην πράξη όμως θα δούμε ότι ένας μεγάλος αριθμός βιβλιοθηκών έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τις Web 2.0 υπηρεσίες που θα αναφερθούν στη συνέχεια και να μετατρέπει τις Διαδικτυακές του υπηρεσίες σε Βιβλιοθήκη Υπηρεσίες του Web 2.0 που χρησιμοποιούνται στη Βιβλιοθήκη Συγχρονισμένη ανταλλαγή μηνυμάτων (Synchronous messaging) Η συγχρονισμένη ανταλλαγή μηνυμάτων γνωστή και ως Instant Messaging (IM) επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ χρηστών του Διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο. Επιτρέπει στον χρήστη να πληκτρολογεί το μήνυμά του, να το στέλνει σε άλλους χρήστες που βρίσκονται ταυτόχρονα στο Διαδίκτυο και να λαμβάνει απαντήσεις από αυτούς. Αυτή τη στιγμή το MSN Messenger (MSN Messenger 2007), το Yahoo! Messenger (Yahoo! Messenger 2007) και το Google Talk (Google Talk 2007) είναι από τις πιο διαδεδομένες υπηρεσίες συγχρονισμένης ανταλλαγής μηνυμάτων. Η σε πραγματικό χρόνο επικοινωνία δεν χρειάζεται πλέον να γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο αλλά δίνεται η δυνατότητα Διαδικτυακής συζήτησης η οποία μπορεί να ενισχυθεί απο ήχο και εικόνα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της συγχρονισμένης ανταλλαγής μηνυμάτων είναι ότι για πρώτη φορά μπορεί να αποθηκευτεί η συζήτηση που γίνεται μεταξύ των χρηστών και έπειτα να ανακτηθεί, να μελετηθεί, να καταλογογραφηθεί, να αξιολογηθεί και να αναλυθεί προσεκτικά (Maness 2006) RSS Feeds Η καθημερινή ενημέρωση ενός χρήστη του Διαδικτύου μπορεί να προέρχεται από ιστολόγια, ιστοσελίδες, βάσεις δεδομένων κτλ. Αμέσως μαζεύεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός πηγών ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά και τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθούμε συνεχώς μέχρι να εντοπίσουμε ποιες είναι οι καινούργιες πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί σε αυτόν. Τα RSS Feeds μας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε έγκαιρα για τις καινούργιες πληροφορίες που έχουν προστεθεί στις πηγές που μας ενδιαφέρουν. Το RSS είναι το ακρονύμιο για τα Rich Site Summary, ή Really Simple Syndication, ή RDF Site Summary. Είναι ένα κομμάτι κώδικα XML το οποίο περιγράφει ένα κανάλι ή ένα feed πρόσφατων ενημερώσεων σε μία ιστοσελίδα. Η βιβλιοθήκη μπορεί να εκμεταλλευτεί τα RSS Feeds για να ενημερώνει τους χρήστες αλλά και τους υπόλοιπους βιβλιοθηκονόμους για καινούργιες υπηρεσίες, για το νεοαποκτηθέν υλικό, για νέες καταχωρίσεις στο ιστολόγιο που μπορεί να διατηρεί αλλά και στον κατάλογό της (Holvoet 2006, pp.32-33).

4 3.1.3 Wikis Τα wikis είναι ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο να καταχωρεί κείμενα αλλά και να επιμελείται όλα όσα έχουν ήδη καταχωρηθεί. Το πιο γνωστό wiki είναι η Wikipedia η οποία υπάρχει σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελληνική. Στις βιβλιοθήκες ένα wiki θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της συλλογής αλλά και στις υπηρεσίες πληροφόρησης επιτρέποντας την ευρεία συνεργασία μεταξύ των βιβλιοθηκονόμων διαφορετικών βιβλιοθηκών. Εκεί θα μπορούσαν να δημοσιεύονται εκθέσεις από συνέδρια, θέματα ειδικού ενδιαφέροντος ή ακόμα και αφηγήσεις προσωπικών επαγγελματικών εμπειριών (Long 2006, pp ). Ένα από τα πιο γνωστά βιβλιοθηκονομικά wikis είναι το Library Success: a best practices wiki (2007) στο οποίο δημοσιεύονται επιτυχημένες πρακτικές βιβλιοθηκών, συμβουλές, ενδιαφέροντες σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο και ότι άλλη πληροφορία μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία των βιβλιοθηκών. Η δημιουργός του Meredith Farkas αναφέρει ότι ο στόχος του Library Success είναι να αποτελέσει ένα αποθετήριο καλών ιδεών για τους βιβλιοθηκονόμους Social bookmarking Social bookmarking είναι η αποθήκευση των ιστοσελίδων που μας ενδιαφέρουν σε μία δημόσια σχετική ιστοσελίδα και η οργάνωσή τους με τη χρήση tags. Δεν πρέπει να συγχέεται με το bookmarking το οποίο είναι η αποθήκευση ιστοσελίδων στον προσωπικό μας υπολογιστή. Για να δημιουργήσουμε μία συλλογή με social bookmarks πρέπει να γραφτούμε σε μία υπηρεσία social bookmarking η οποία θα μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε συνδέσμους, να προσθέτουμε τα tags της αρεσκείας μας και να καθιστούμε τη συλλογή μας δημόσια ή ιδιωτική. Οι χρήστες μίας social bookmarking υπηρεσίας μπορούν να κάνουν αναζήτηση στις πηγές με λέξεις-κλειδιά ή όνομα χρηστών και να δούνε τους συνδέσμους, τα tags και τα ταξινομικά συστήματα που οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν δημιουργήσει και αποθηκεύσει (Educause Learning Initiative 2005). Μερικές διαδικτυακές υπηρεσίες social bookmarking είναι τα del.icio.us (del.icio.us 2007), Furl (Furl 2007) και το citeulike (citeulike 2007) για την επιστημονική πληροφορία Δημοσίευση και οργάνωση οπτικοακουστικού υλικού Η βιβλιοθήκη μπορεί πλέον να δημοσιεύει, αποθηκεύει και οργανώνει το οπτικοακουστικό υλικό της στο Διαδίκτυο αλλά και να χρησιμοποιεί το οπτικοακουστικό υλικό άλλων βιβλιοθηκών και ιδρυμάτων μέσα από σχετικές διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Flickr για τις φωτογραφίες, το Youtube για τα βίντεο (Κοκκίδου 2007) ενώ για τις ηχογραφήσεις συνηθίζεται ο όρος podcasting που παραπέμπει σε ηχητικά αρχεία των οποίων οι δημιουργοί μπορούν να ανεβάσουν στο Διαδίκτυο επιτρέποντας στους υπόλοιπους χρήστες να τα κατεβάσουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους και να τα ακούσουν όποτε αυτοί επιθυμούν (Maxymuk 2007, pp.54-57). Τη στιγμή αυτή, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (2004) χρησιμοποιεί και τα τρία αυτά μέσα για την προβολή και προώθηση του οπτικοακουστικού της υλικού της.

5 3.1.6 Κοινωνικά δίκτυα (Social networks) Τα κοινωνικά δίκτυα είναι δίκτυα χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα. Επιτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων, τη χρήση ιστολογιών και οπτικοακουστικού υλικού, την οργάνωση όλου του υλικού με tags κτλ. Ανάμεσα στα κοινωνικά δίκτυα συγκαταλέγονται το MySpace (MySpace 2007) και το Facebook (Facebook 2007) τα οποία προσφέρουν στον χρήστη μία προσωπική ιστοσελίδα στην οποία μπορεί να κάνει όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και αργότερα να προσθέσει στο δίκτυό του άλλους χρηστές με τους οποίους θα ανταλλάσει απόψεις και υλικό. Μέσα σε αυτά τα δίκτυα υπάρχουν θεματικές ομάδες στις οποίες μπορεί να γίνει μέλος οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το θέμα που καλύπτουν και είναι μέλος του δικτύου. Π.χ. στο Facebook μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε ομάδες με θέμα τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ή τη Βιβλιοθήκη 2.0 και να δημιουργήσει μία ομάδα με το θέμα που τον ενδιαφέρει. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η επιστημονική επικοινωνία εντός και εκτός συνόρων και ανταλλάσσονται απόψεις που διευκολύνουν την ανάπτυξη ποικίλων κλάδων. Ένα βιβλιοθηκονομικό κοινωνικό δίκτυο είναι το Library 2.0 (2007). Είναι ένα δίκτυο το οποίο δημιούργησε ο Bill Drew χρησιμοποιώντας το λογισμικό της Ning (2007). Τη στιγμή που γράφεται η παρούσα εισήγηση το Library 2.0 απαριθμεί 2099 μέλη από όλο τον κόσμο τα οποία γράφουν τις απόψεις τους για θέματα που αφορούν τη Βιβλιοθήκη 2.0, σχολιάζουν τις απόψεις των άλλων, συμμετέχουν σε συζητήσεις, προτείνουν ιδέες και βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία. Το Library 2.0 έχει και αυτό μικρότερες θεματικές ομάδες μερικές από τις οποίες είναι οι Academic Libraries and Library 2.0/ Web 2.0, Training 2.0, European Librarians 2.0 κτλ. 4. Ιστολόγια 4.1. Τι είναι τα ιστολόγια Αυτό που έφερε ομως την επανάσταση στο Web 2.0 είναι τα ιστολόγια. Weblogs, blogs, ιστολόγια, όποιον όρο και αν χρησιμοποιήσουμε, εννοούμε το ίδιο πράγμα, μία ιστοσελίδα που ενημερώνεται συχνά και η οποία περιέχει χρονολογημένες δημοσιεύσεις με τις πιο πρόσφατες να εμφανίζονται πρώτες (Bhatt 2005, pp.28-32). Οι δημοσιεύσεις στα ιστολόγια ονομάζονται posts και οι συγγραφείς και διαχειριστές τους bloggers. Τα posts περιέχουν κείμενο, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, παραπομπές σε άλλους ιστότοπους και μπορούν να σχολιαστούν από άλλους bloggers ή από απλούς χρήστες του Διαδικτύου. Το θέμα του κάθε post μπορεί να καθοριστεί με τη χρήση tags και το περιεχόμενο των ιστολογίων μπορεί να αρχειοθετηθεί χρονολογικά και θεματικά.

6 4.2. Τα ιστολόγια ώς μέσο επικοινωνίας Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford τα κίνητρα για τη δημιουργία και χρήση ιστολογίων είναι η καταγραφή των προσωπικών εμπειριών των bloggers και η επικοινωνία με γνωστούς τους, ο σχολιασμός της επικαιρότητας και διαφόρων θεμάτων, η δυνατότητα έκφρασης απόψεων και πεποιθήσεων, η ανταλλαγή απόψεων και δημιουργία κοινοτήτων με παρόμοια ενδιαφέροντα για ανταλλαγή απόψεων και επικοινωνία (Nardi 2004, pp.41-46). Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ένας από τους πιο βασικούς ρόλους ενός ιστολογίου είναι αυτός της ενημέρωσης και της επικοινωνίας η οποία μπορεί να γίνει σε γενικό αλλά και ειδικό επιστημονικό επίπεδο. Τα ιστολόγια επιτρέπουν την ταχύτατη ενημέρωση και επικοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γρήγορης επικοινωνίας είναι η κινητοποίηση που έγινε με αφορμή το θάνατο της Αμαλίας Καλυβινού, η οποία στο ιστολόγιό της αφηγούνταν τη μάχη της με τον καρκίνο και με την αδιαφορία ορισμένων ιατρών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Malpractice 2007). Με το που μαθεύτηκε ο θάνατός της, το νέο μεταφέρθηκε από ιστολόγιο σε ιστολόγιο με ταχύτατους ρυθμούς με αποτέλεσμα να οργανωθούν όλοι οι Έλληνες bloggers και ως διαμαρτυρία για την αναποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας να κηρύξουν την 1η Ιουνίου ως ημέρα αφιερωμένη στην Αμαλία Καλυβινού και να δημοσιεύσουν ένα post στη μνήμη της. Ο θάνατος της Αμαλίας Καλυβινού ανακοινώθηκε την 25η Μαϊου 2007 με ένα σχόλιο στο τελευταίο post του ιστολογίου της από την κοινωνική λειτουργό του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν και την 1η Ιουνίου 2007 τα ιστολόγια που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία ήταν πάνω από Η είδηση και το γεγονός μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες (Ηρειώτου 2007). Σε βιβλιοθηκονομικό επίπεδο μας δίνεται επίσης η δυνατότητα να επικοικωνήσουμε με άλλους βιβλιοθηκονόμους και να ανταλλάξουμε απόψεις και πρακτικές. Πρόσφατα σε πολλά βιβλιοθηκονομικά ιστολόγια του εξωτερικού, έγιναν έντονες συζητήσεις πάνω στην απόφαση της Perry Branch Library της Αριζόνα των Η.Π.Α. να εγκαταλείψει το ταξινομικό σύστημα Dewey και να ταξιθετεί τα βιβλία με τον τρόπο που τα ταξιθετεί ένα βιβλιοπωλείο (Lavallee 2007). Μία αναζήτηση στο Google Blog Search (2007a) για κείμενα που δημοσιεύτηκαν σε ιστολόγια μεταξύ 1 έως 31 Ιουλίου 2007, και περιέχουν τους όρους dewey και Perry Branch Library έδωσε πίσω 55 αποτελέσματα (Google Blog Search 2007b). Παρατηρούμε ότι για να ενημερωθεί η βιβλιοθηκονομική κοινότητα για αυτό το νέο τρόπο ταξινόμησης και ταξιθέτησης δεν χρειάστηκε να γίνει δημοσίευση σε κάποιο συνέδριο ή περιοδικό το οποίο μάλιστα θα ήταν πολύ χρονοβόρο, αλλά τα νέα διαδώθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς μέσα από ιστολόγια και το κυριότερο από όλα έγιναν συζητήσεις και καταγράφηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις τις οποίες μπορεί να διαβάσει οποιοσδήποτε έχει σύνδεση στο ίντερνετ και να συμμετάσχει καταχωρόντας τις δικές του.

7 4.3. Δημιουργία και σχετικό λογισμικό Οι bloggers δεν χρειάζεται να γνωρίζουν HTML ή να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην κατασκευή ιστοσελίδων. Το λογισμικό βρίσκεται στο Διαδίκτο και έτσι οι χρήστες δεν χρειάζεται να το κατεβάσουν στον υπολογιστή τους. Είναι είτε δωρεάν είτε πάρα πολύ φθηνό και δεν απαιτείται ειδικός server καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρουν το λογισμικό προσφέρουν ταυτόχρονα δωρεάν αποθηκευτικό χώρο (Pedley 2005, pp ). Μερικές από τις υπηρεσίες που δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ιστολογίου είναι οι Blogger (2007), Wordpress (2007), LiveJournal (2007), TypePad (2007) καθώς και το ελληνικό Pathfinder Blogs (2006). Με το που επισκέπτεται ο χρήστης την ιστοσελίδα της κάθε υπηρεσίας, του ζητείται να ανοίξει έναν λογαριασμό επιλέγοντας ένα όνομα χρήστη και ένα κωδικό προσβασης και στη συνέχεια είναι έτοιμος να κανεί τις ρυθμίσεις που αυτός επιθυμεί και να αρχίσει να καταχωρεί τα δικά του κείμενα ανώνυμα ή επώνυμα Διαχείριση και οργάνωση Τα μέρη ενός ιστολογίου είναι ο τίτλος του, οι καταχωρήσεις με την ημερομηνία που πραγματοποιήθηκαν, το περιεχόμενό του το οποίο μπορεί να είναι γενικό ή ειδικό και τα σχόλια και η συζήτηση που αναπτύχθηκε σε κάθε καταχώρηση. Επίσης, συνήθως δίπλα από τις καταχωρήσεις υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος, το sidebar, όπου μπορούν να καταχωρηθούν επιπρόσθετες πληροφορίες όπως ενδιαφέροντες σύνδεσμοι στο διαδίκτυο, σύνδεσμοι σε άλλα ιστολόγια και προσωπικές πληροφορίες για τον διαχειριστή ή τους διαχειριστές του ιστολογίου. Τέλος το κάθε ιστολόγιο έχει και το δικό του RSS Feed για την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών του (Academic Blogging 2005). Οι καταχωρήσεις μπορούν να οργανωθούν σύμφωνα με το θέμα τους σε κατηγορίες και σε κάθε καταχώρηση μπορούμε να βάλουμε τα tags που την περιγράφουν καλύτερα. Ένα ιστολόγιο μπορούν να το διαχειρίζονται ένα ή και περισσότερα άτομα και κατά αυτό το τρόπο μπορεί γίνει ένα μέσο καθημερινής επικοινωνίας μίας επιστημονικής ομάδας ή μίας επιστημονικής κοινότητας. Κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να κάνει καταχωρίσεις στο ιστολόγιο και τα υπόλοιπα μέλη θα μπορούν να τις σχολιάζουν και να εξελίσσονται συζητήσεις. Επίσης, το ιστολόγιο μπορεί να είναι δημόσιο ή και περιορισμένης πρόσβασης και οι εγκεκριμένοι αναγνώστες να έχουν προβαση σε αυτό με τη χρήση ενός όνοματος χρήστη και ενός κωδικού πρόσβασης Widgets Τα widgets είναι μικρογραφίες Web 2.0 υπηρεσιών τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε στα ιστολόγια αντιγράφοντας τον κώδικά τους, στην HTML του ιστολογίου. Κατά αυτό το τρόπο μπορούμε να έχουμε στο ιστολόγιό μας όλη τη πληροφορία που θέλουμε να κάνουμε γνωστή στους

8 αναγνώστες μας. Ένα από τα πιο χρήσιμα widgets που μπορεί να τοποθετηθεί στα θεματικά ιστολόγια είναι αυτό του del.cio.us (2007) το οποίο παρουσιάζει όλους τους συνδέσμους που θεωρεί ο χρήστης του ενδιαφέροντες ή τα tags που χρησιμοποιεί για την θεματική περιγραφή των συνδέσμων. Παρομοίως το Google Reader (2007) προσφέρει ένα widget το οποίο μας επιτρέπει να δείχνουμε στους αναγνώστες του ιστολογίου μας ποια ήταν τα πιο ενδιαφέροντα posts που διαβάσαμε μέσω του reader μας. Επίσης, μπορούμε να καταχωρίσουμε ένα πλαίσιο για συγχρονισμένη ανταλλαγή μηνυμάτων το οποίο θα δείχνει ποιοι χρήστες είναι τη συγκεκριμενη στιγμή στο Διαδίκτυο και το οποίο θα επιτρέπει σε όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου να ανταλλάσσουν μηνύματα και να συμμετέχουν σε συζητήσεις. Με άλλα λόγια μπορούμε να έχουμε σε μία επιφάνεια όλη την πληροφορία που θέλουμε χωρίς να αναγκάζεται ο αναγνώστης να κάνει πολλές μεταβάσεις από σελίδα σε σελίδα Ιστολόγια και RSS Feeds Τα ιστολόγια προσφέρουν RSS Feeds για τις νέες τους καταχωρήσεις αλλά και για τα καινούργια σχόλια που γίνονται σε αυτές. Επειδή, όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ελέγχουμε καθημέρινά για νέες καταχωρήσεις ή για νέα σχόλια στα ιστολόγια που μας ενδιαφέρουν, μπορούμε να προσθέσουμε τα RSS feeds τους σε έναν RSS Reader όπως τον Google Reader (2007) ή τα Bloglines (2007) και κάθε φορά που γίνεται κάποια ανανέωση ο Reader να μας ενημερώνει για αυτή ώστε να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση. Οι RSS readers ή aggregators είναι υπηρεσίες οι οποίες μας επιτρέπουν να δούμε τις νέες καταχωρίσεις στα ιστολόγια που μας ενδιαφέρουν. Προσθέτουμε το RSS feed ή το URL του ιστολογίου στον reader και κάθε φορά που δημοσιεύεται κάτι καινούργιο, λαμβάνουμε τη σχετική ειδοποίηση από τον reader. Επίσης, μας επιτρέπει να οργανώσουμε τα RSS Feeds σε κατηγορίες και να αποθηκεύουμε ξεχωριστά τα δημοσιεύματα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον ώστε να τα ανακτούμε πιο γρήγορα (Wusteman 2004, pp ). Το RSS feed μπορεί να το βρει ο χρήστης στο κάθε ιστολόγιο ξεχωριστά. Όσα ιστολόγια προσφέρουν RSS feed το δηλώνουν με σχετικό σύνδεσμο ή σε περίπτωση που δεν αναφέρεται πουθενά μπορούμε να το μάθουμε καταχωρόντας το URL τους σε έναν RSS reader Ιστολόγια βιβλιοθηκών και βιβλιοθηκονόμων Οι βιβλιοθήκες και οι βιβλιοθηκονόμοι υιοθέτησαν αμέσως αυτό το νέο μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας και αυτή τη στιγμή με μία περιήγηση στα LISWiki (2007) και στο Blogging Libraries

9 Wiki (2006) θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες βιβλιοθηκονομικά ιστολόγια. Εκτός από αυτά που το περιεχόμενό τους είναι γενικό υπάρχουν και ειδικά όπως τα Catalogablog (2007) και Cataloging Futures (2007) με θέματα που έχουν να κάνουν με την καταλογογράφηση, τα Digital Curation Blog (2007) και Digitization 101 (2007) για το ψηφιοποιημένο υλικό ή το Infoisland.org (2007) για τις βιβλιοθήκες σε εικονικούς κόσμους. Επίσης, υπάρχουν ομαδικά ιστολόγια του προσωπικού διαφόρων βιβλιοθηκών για την μεταξύ τους επικοινωνία και ενημέρωση όπως τα Bernardrefdesk (2007) και Reference at Newman Library (2007) αλλά και αυτά των ενώσεων βιβλιοθηκονόμων και βιβλιοθηκών όπως τα Library and Information Technology Association (LITA Blog 2007) και Association of College and Research Libraries (ACRLog 2007). Στην Ελλάδα μέχρι τη στιγμή που γράφεται η παρούσα εισήγηση υπάρχουν πέντε ιστολόγια που καλύπτουν θέματα σχετικά με τη βιβλιοθηκονομία και μόνο η Blegen Library της American School of Classical Studies at Athens διατηρεί δικό της ιστολόγιο. Βιβλιογραφία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (2004) Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας: ψηφιακές εμπειρίες [Internet]. Available from: <http://www.libver.gr/ecpage.asp?id=3472&nt=18&banner=&submenu=0> [Accessed 22 July 2007]. Ηρειώτου, Ματίνα (2007) Η Αμαλία ήθελε να ξυπνήσει συνειδήσεις [Internet], Τα Νέα. Available from: <http://www.tanea.gr/article.aspx?d= &nid= > [Accessed 2 August 2007]. Κοκίδου, Μ. (2007) Web 2.0: είμαι online. PC Magazine. 7 (3) Μάρτιος, pp Academic Blogging (2005) Academic Blogging: strategies for using weblogs to promote active learning and professional development [Internet], The University of Tennessee. Available from: <http://edtech.tennessee.edu/%7eset31/default.html> [Accessed 31 July 2007].

10 ACRLog (2007) ACRLog: Association of College & Research Libraries [Internet]. Available from: <http://www.acrlblog.org/> [Accessed 5 August 2007]. BernardRefDesk (2007) BernardRefDesk [Internet]. Available from: <http://barnardrefdesk.blogspot.com/> [Accessed 5 August 2005]. Bhatt, J. (2005) Blogging as a tool: innovative approaches to information access. Library Hi Tech News 9, pp Blogger (2007) Blogger [Internet]. Google. Available from: <https://www.blogger.com/start> [Accessed 3 August 2007]. Blogging Libraries Wiki (2006) Blogging Libraries Wiki [Internet]. Available from: <http://www.blogwithoutalibrary.net/links/index.php?title=welcome_to_the_blogging_libraries_ Wiki> [Accessed 2 August 2007]. Bloglines (2007) Bloglines [Internet]. IAC Search & Media. Available from: <http://www.bloglines.com/> [Accessed 1 August 2007]. Breeding, M. (2006) Web 2.0? let's get to web 1.0 first. Computers in Libraries. 26 (5) May, pp Catalogablog (2007) Catalogablog [Internet]. David Bigwood. Available from: <http://catalogablog.blogspot.com/> [Accessed 5 August 2007]. Cataloging Futures (2007) Cataloging Futures: a work in progress [Internet]. Christine Schwartz. Available from: <http://www.catalogingfutures.com/catalogingfutures/> [Accessed 5 August 2007]. citeulike (2007 citeulike [Internet]. Available from: <http://www.citeulike.org/> [Accessed 23 July 2007]. Curran, K., Murray, M. & Christian, M. (2007) Taking the information to the public through Library 2.0. Library Hi Tech. 25 (2), pp

11 del.icio.us (2007) del.icio.us [Internet]. Available from: <http://del.icio.us/> [Accessed 23 July 2007]. Digital Curation Blog (2007) Digital Curation Blog [Internet]. Chris Rusbridge. Available from: <http://digitalcuration.blogspot.com/> [Accessed 5 August 2007]. Digitization 101 (2007) Digitization 101 [Internet]. Jill Hurst-Wahl. Available from: <http://hurstassociates.blogspot.com/> [Accessed 5 August 2007]. Educause Learning Initiative (2005) 7 things you should know about social bookmarking [Internet], Educause Learning Initiative. Available from: <www.educause.edu/ir/library/pdf/eli7001.pdf> [Accessed 25 July 2007]. Facebook (2007) Facebook [Internet]. Available from: <http://www.facebook.com/> [Accessed 23 July 2007]. Furl (2007) Furl: your personal web file [Internet]. Look Smart. Available from: <http://www.furl.net/> [Accessed 23 July 2007]. Google Blog Search (2007a) Google Blog Search [Internet], Google. Available from: <http://blogsearch.google.com/blogsearch?hl=en> [Accessed 1 August 2007]. Google Blog Search (2007b) Google Blog Search: dewey perry branch library [Internet], Google. Available from: <http://blogsearch.google.com/blogsearch?hl=en&ie=utf- 8&scoring=d&q=dewey+%22perry+branch+library%22&as_maxm=7&as_miny=2007&as_maxy= 2007&as_minm=7&as_mind=1&as_maxd=31&as_drrb=b&ctz=- 180&c1cr=7%2F1%2F2007&c2cr=7%2F31%2F2007&btnD=Go> [Accessed 1 August 2007]. Google Maps (2007) Google Maps [Internet]. Google. Available from: <http://maps.google.com/> [Accessed 6 August 2007]. Google Reader (2007) Google Reader [Internet]. Google. Available from: <reader.google.com> [Accessed 1 August 2007].

12 Google Talk. (2007) Google Talk: a Google approach to instant communications [Internet]. Google. Available from: <http://www.google.com/talk/> [Accessed 14 July 2007]. Hammond, T., Hannay, T., Lund, B. & Scott, J. (2005) Social bookmarking tools (I): a general review. DLib Magazine [Internet], April, 11 (4). Available from: <http://www.leedsmet.ac.uk/lskills/open/sfl/content/harvard/bib_refelec/02.html> [Accessed 20 July 2007]. Holvoet, K. (2006) What is RSS and how can libraries use it to improve patron service? Library Hi Tech News 8, pp Infoisland.org (2007) Infoisland.org: Second Life Library 2.0 [Internet]. Available from: <http://infoisland.org/> [Accessed 5 August 2007]. Lavallee, A. (2007) Discord over Dewey [Internet], The Wall Street Journal Online. Available from: <http://online.wsj.com/article/sb html> [Accessed 1 August 2007]. Library 2.0 (2007) Library 2.0 [Internet], Ning. Available from: <http://library20.ning.com/> [Accessed 23 July 2007]. LibraryJournal (2007) LibraryJournal [Internet]. Available from: <http://www.livejournal.com/> [Accessed 3 August 2007]. Library Success: a best practices wiki (2007) Library Success: a best practices wiki [Internet]. Available from: <http://www.libsuccess.org/index.php?title=library_success:_a_best_practices_wiki> [Accessed 27 July 2007]. LISWiki (2007) LISWiki: Weblogs [Internet]. Available from: <http://liswiki.org/wiki/weblogs> [Accessed 2 August 2007].

13 LITA Blog (2007) LITA Blog: Library and Information Technology Association [Internet]. Library and Information Technology Association. Available from: <http://www.litablog.org/> [Accessed 5 August 2007]. Long, S.A. (2006) Exploring the wiki world: the new face of collaboration. New Library World, 107 (1222/1223), pp Malpractice (2007) Malpractice [Internet]. Αμαλία Καλυβινού. Available from: <http://fakellaki.blogspot.com/> [Accessed 2 August 2007]. Maness, J. M. (2006) Library 2.0 Theory: Web 2.0 and its implications for libraries. Webology [Internet], June, 3 (2). Available from: <http://www.webology.ir/2006/v3n2/a25.html> [Accessed 10 July 2007]. Maxymuk, J. (2007) Online Communities. The Bottom Line: Managing Library Finances, 20 (1), pp MySpace (2007) MySpace.com: a place for friends [Internet]. Available from: <http://www.myspace.com/> [Accessed 23 July 2007]. MSN Messenger (2007) MSN Messenger [Internet]. Available from: <http://webmessenger.msn.com/> [Accessed 14 July 2007]. Nardi, B.A. (2004) Whey we blog. Communications of the ACM 47 (12), pp.: Ning (2007) Ning: create your own social network for anything [Internet]. Available from: <http://www.ning.com/> [Accessed 23 July 2007]. O'Reilly, T. (2005) What is Web 2.0: design patterns and business models for the next generation software [Internet], O'Reilly Media. Available from: <http://www.oreillynet.com/pub/a/oreilly/tim/news/2005/09/30/what-is-web-20.html> [Accessed 5 July 2007].

14 Pathfinder Blogs (2006) Pathfinder Blogs [Internet]. Phaistos Networks S.A. Available from: <http://blogs.pathfinder.gr/> [Accessed 3 August 2007]. Pedley, P. (2005) International phenomenon? Amateur journalism? Legal minefield? Business Information Review 22 (2), pp.: Referenece at Newman Library (2007) Reference at Newman Library [Internet]. Available from: <http://referencenewman.blogspot.com/> [Accessed 5 August 2007]. TypePad (2007) TypePad [Internet]. Six Apart. Available from: <http://www.typepad.com/> [Accessed 3 August 2007]. Wordpress (2007) Wordpress [Internet], Automattic Inc. Available from: <http://wordpress.com/> [Accessed 3 August 2007]. Wusteman, J. (2004) RSS: the latest feed. Library Hi Tech, 22 (4) August, pp Yahoo! Messenger. (2007) Yahoo! Messenger [Internet], Available from: <http://messenger.yahoo.com/webmessengerpromo.php> [Accessed 14 July 2007].

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις

Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Ομάδα Ο.Π.Α.Π.Σ. Eρευνητική εργασία Β Λυκείου με θέμα: Κοινωνικά δίκτυα στην εκπαίδευση, νέα εργαλεία, νέες προοπτικές, νέες προκλήσεις Βαρσάμης Παναγιώτης, Μπέρμπεης Γιάννης, Πλατής Σωτήρης, Τσαγγαίος

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές

Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Κοινωνικά Δίκτυα & Καλές Περιβαλλοντικές Πρακτικές Αγγελική Καραματσούκη karamaag@gmail.com Πράσινες Ιδέες 22/10/2014 Γνωριμία 2 Αγγελική Καραματσούκη Πτυχίο Νοσηλευτικής, Πτυχίο Πληροφορικής Διδακτορικό

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: SOCIAL MEDIA FACEBOOK & TWITTER, ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ;

Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: SOCIAL MEDIA FACEBOOK & TWITTER, ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ; Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: SOCIAL MEDIA FACEBOOK & TWITTER, ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ; ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Κος Σ. Μακρίδης ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ Κτιστάκη Στυλιανή-

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτά Λογισμικά Βιβλιοθηκών & Web 2.0 Το παράδειγμα του Koha

Ανοιχτά Λογισμικά Βιβλιοθηκών & Web 2.0 Το παράδειγμα του Koha Ανοιχτά Λογισμικά Βιβλιοθηκών & Web 2.0 Το παράδειγμα του Koha Κολοβός Φίλιππος Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Web 1.0 Η παλαιότερη «έκδοση»

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία αλεία & Τεχ Τε νολο γίες ίε ς του Συμμετοχικού Συμμετοχικού Διαδικτύου (Web 2.0) για για την Προώθηση ροώθηση του Ο Οίνου ίνου &

Εργαλεία αλεία & Τεχ Τε νολο γίες ίε ς του Συμμετοχικού Συμμετοχικού Διαδικτύου (Web 2.0) για για την Προώθηση ροώθηση του Ο Οίνου ίνου & Εργαλεία & Τεχνολογίες του Συμμετοχικού Διαδικτύου (Web 2.0) για την Προώθηση του Οίνου & του Οινοτουρισμού Τσιακάλη Κωνσταντίνα Υποψήφια ιδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χίος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Συμμετοχικό

Διαβάστε περισσότερα

Social Media White. Chapter 1. Corporate Blogging

Social Media White. Chapter 1. Corporate Blogging Social Media White Papers u Τι είναι ένα blog Η λέξη blog προέρχεται από σύντμηση της έκφρασης web log. Τα blogs ξεκίνησαν σαν απλά προσωπικά ημερολόγια, έχουν όμως μετεξελιχθεί στην καταγραφή και δημοσίευση

Διαβάστε περισσότερα

Social Media. Chapter 2 Social Media Marketing

Social Media. Chapter 2 Social Media Marketing Social Media W Chapter 2 Social Media Marketing p.1 Τι είναι το Social Media Marketing Πρόκειται για ένα νέο marketing, που απευθύνεται σε ένα νέο καταναλωτή. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία αλλάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ WEB 2.0 ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ MARKETING

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ WEB 2.0 ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ MARKETING ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ WEB 2.0 ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΟ MARKETING Του Καθ. Dr. Walter Ruf Περιεχόμενο Βασικές Πληροφορίες Τροφοδοσία Feeds (RSS-Feed, XML-Feed) Weblog (Blog) Social Software

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές επισημάνσεις (social bookmarking)

Κοινωνικές επισημάνσεις (social bookmarking) Κοινωνικές επισημάνσεις (social bookmarking) Παλαιγεωργίου Γιώργος Τμήμα Πληροφορικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιανουάριος 2009 Social Bookmarking Ιστορικά στοιχεία - Τι είναι; 13/1 1 Κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση των wikis στις βιβλιοθήκες: δημιουργία "διαδραστικών" συλλογώναποθετηρίων. Το wiki της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη.

Η χρήση των wikis στις βιβλιοθήκες: δημιουργία διαδραστικών συλλογώναποθετηρίων. Το wiki της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη. Η χρήση των wikis στις βιβλιοθήκες: δημιουργία "διαδραστικών" συλλογώναποθετηρίων γνώσης Το wiki της Βιβλιοθήκης του Μουσείου Μπενάκη Πανωραία Γαϊτάνου Βιβλιοθηκονόμος MSc Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη gaitanou@benaki.gr,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα Ηλεκτρονική Διαφήμιση Αντωνιάδου Όλγα Διαφήμιση στο διαδίκτυο Το διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο πεδίο προώθησης και διαφήμισης υπηρεσιών και προϊόντων. Η ποσότητα της πληροφορίας που διακινείται

Διαβάστε περισσότερα

Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009

Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009 Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009 Το Ινστιτούτο Επικοινωνίας είναι φορέας μη κερδοσκοπικός. Στους στόχους του περιλαμβάνεται η συμβολή στην ανάπτυξη της έρευνας και την ανάδειξη κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Ιστολόγια και κοινότητες

3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ. Ιστολόγια και κοινότητες 3 ο ΓΕΛ Τρικάλων ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ Ιστολόγια και κοινότητες Ιστολόγια (blogs) και εκπαιδευτικές κοινότητες Εισαγωγή Ορισμοί Στόχοι και Όροι χρήσης Στατιστικά Στοιχεία Ιστολόγια Ηλεκτρονικές εκπαιδευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube;

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...9 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ τον λογαριασμό μου στο ΥouΤube;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς μπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το YouTube;...41

Διαβάστε περισσότερα

Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #11 η :Web 2.0. Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr

Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #11 η :Web 2.0. Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Διάλεξη #11 η :Web 2.0 Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr 1 Web 2.0 Web 2.0 είναι ένας όρος που προτάθηκε από τoν Tim O'Reilly Media (2004), και αναφέρεται σε μια δεύτερη γενιά υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργατικές Εφαρμογές

Συνεργατικές Εφαρμογές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Συνεργατικές Εφαρμογές Η. Βαρλάμης Εργαλεία Web 2.0 Μέσα από το παράδειγμα της υγείας Τι αλλάζει στο χώρο της υγείας κινητικότητα πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου 1. Εισαγωγή... 3 2. Βασικές γνώσεις για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Internet Τοπικό δίκτυο LAN Δίκτυο Ευρείας Περιοχής WAN Διαδίκτυο Πρόγραμμα Πλοήγησης φυλλομετρητής Πάροχοι Υπηρεσιών Internet URL HTML links

Internet Τοπικό δίκτυο LAN Δίκτυο Ευρείας Περιοχής WAN Διαδίκτυο Πρόγραμμα Πλοήγησης φυλλομετρητής Πάροχοι Υπηρεσιών Internet URL HTML links Internet Τοπικό δίκτυο (LAN Local Area Network): Δίκτυο όπου οι υπολογιστές βρίσκονται κοντά μεταξύ τους (μία εταιρία ή στην ίδια αίθουσα). Δίκτυο Ευρείας Περιοχής (WAN Wide Area Network) Δίκτυο όπου οι

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Widgets Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ SOCIAL MEDIA ΤΑΞΗ Α 2 ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: ΦΙΟΝΑ ΤΖΟΥΜΑΚΟΥ ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΧΑΤΖΗΠΟΥΦΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ O όρος Κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

The Word of Mouse Απειλή ή Ευκαιρία

The Word of Mouse Απειλή ή Ευκαιρία The Word of Mouse Απειλή ή Ευκαιρία Θεματικές Ενότητες Η εταιρεία Στοιχεία εταιρίας CoralInt CGM in Travel Case Study TripAdvisor Νέες τάσεις στα ξενοδοχειακά συστήματα Ιδρύθηκε το 2007 από ειδικούς του

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U e-shop Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Κατάλογος προϊόντων για πώληση Δυνατότητα δημιουργίας καταλόγου απεριόριστου αριθμού προϊόντων και κατηγοριών. Εμφάνιση χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΞΑΝΘΗ 2013, 2 ο ΣΕΚ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΙΔΗΣ Μαθηματικός www.kutidis.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΤΠ61 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - ΠΟΛΥΜΕΣΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΤΟ MARKETING Σπουδαστής: Πυροβολάκη Γεωργία Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U Web Site Pro Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Προφίλ Εταιρίας Παρουσίαση της εταιρίας σας με φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Τήρηση προδιαγραφών και χρήση λέξεων κλειδιά

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα µπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τεχνολογικός αιώνας µιας και τα νέα δεδοµένα µαρτυρούν αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΜΑΘΗΜΑ: Ι.Ε.Κ. Νεάπολης Ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/ Web designer developer / video games) ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«Ωρίων»: Online Πρόγραμμα Πληροφοριακού Γραμματισμού

«Ωρίων»: Online Πρόγραμμα Πληροφοριακού Γραμματισμού «Ωρίων»: Online Πρόγραμμα Πληροφοριακού Γραμματισμού Ηλίας Νίτσος Βιβλιοθήκη ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, nitsos@lib.teithe.gr Αφροδίτη Μάλλιαρη Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE)

ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΜΑΘΗΜΑ 5 Η ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ (ICT IN EVERYDAY LIFE) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Τεχνολογία Πληροφορικής Και Επικοινωνιών 2. Υπηρεσίες Διαδικτύου Για Καταναλωτές 3. Ηλεκτρονική Εκπαίδευση 4. Τηλεργασία 5. Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

1ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης Α Φάση Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικού Έτους

1ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης Α Φάση Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικού Έτους 1ο Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης Α Φάση Εισαγωγικής Επιμόρφωσης Νεοδιόριστων Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Σχολικού Έτους 2012-2013 Εκπαιδευτική χρήση του διαδικτύου Γνωριμία με τα εργαλεία του Web

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 5 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Ποιες από τις ακόλουθες εργασίες είναι πιο κατάλληλη να γίνεται από τον άνθρωπο αντί από τον Η/Υ; a) Επαναλαμβανόμενες εργασίες b) Εργασίες που απαιτούν ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. Εσωτερικός Κανονισμός. Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Εσωτερικός Κανονισμός Παρουσία Σώματος Προσκόπων Κύπρου στο διαδίκτυο Λευκωσία Σεπτέμβριος 2010 ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Σ.Π.Κ. ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Οδηγός χρήσης

ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη. Οδηγός χρήσης ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Οδηγός χρήσης Τι είναι ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ Ο ΠΑΝΔΗΜΟΣ αποτελεί τον χώρο ηλεκτρονικής δημοσίευσης της συγγραφικής δραστηριότητας των μελών της επιστημονικής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U Web Portal Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Έως 10 κατηγορίες αρθρογραφίας και 10 υποκατηγορίες Δημιουργούμε έως 10 κατηγορίες αρθρογραφίας που η κάθε μια μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠ 7/ΑΠ 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr Το νέο Twinspace Η συνεργατική πλατφόρμα του etwinning, εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση, την επικοινωνία των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση ενός έργου etwinning Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγη στα SOCIal MEDIA

Εισαγωγη στα SOCIal MEDIA Εισαγωγη στα SOCIal MEDIA ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔιοΙκηση, ΟργΑνωση και ΠληροφορικΗ για Μικρο-MεσαΙες ΕπιχειρΗσεις 14/5/2014 ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Εισαγωγή Κοινωνικά δίκτυα, αναπόσπαστο κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ì ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ʺΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"ʺ «Στήήριξη και Ανάάδειξη Πολυνησιωτικώών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Καθηγήτρια Πληροφορικής MSc Μηχανικός Πληροφορικών Συστημάτων TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ -BLOG Πρόκειται για ένα διαδικτυακό ημερολόγιο - σημειωματάριο,

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Κάργα Σουλτάνα MSc Πληροφορικός skarga@uom.gr Κατσάνα Αικατερίνη MSc Πληροφορικός akatsana@uom.gr «18 ο Συνάντηση Εκπαιδευτικών για θέματα Τ.Π.Ε. στη Δυτική Μακεδονία»,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικός όμιλος Συγγραφής και Δημοσιογραφίας

Εκπαιδευτικός όμιλος Συγγραφής και Δημοσιογραφίας Ε τάξη 2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων Σχ. Έτος 2015-16 Εκπαιδευτικός όμιλος Συγγραφής και Δημοσιογραφίας Α ΜΈΡΟΣ Βασικές πληροφορίες για τη δημοσιογραφία Δημιουργία και σχολιασμός άρθρων Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές ευρωπαϊκής πληροφόρησης

Πηγές ευρωπαϊκής πληροφόρησης ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ τεκµηρίωση, επικοινωνία, δικτύωση Πηγές ευρωπαϊκής πληροφόρησης Σύγχρονα εργαλεία Επιµέλεια: ΕιρήνηΘυµιατζή εκέµβριος 2012 ΗΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΓΙΑΤΗΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗΈΝΩΣΗ : ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ Πoύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Στεφανίδης

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Διδάσκων: Κωνσταντίνος Στεφανίδης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΗΥ-464 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Διδάσκων: Κωνσταντίνος Στεφανίδης HY-464: Επικοινωνία Ανθρώπου - Μηχανής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉΣ ΚΑΤ ΑΠΑΊΤΗΣΗ (VIDEO ON DEMAND) ΜΕ ΠΑΡΆΛΛΗΛΗ ΑΡΧΕΙΟΘΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΎ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Αρχικής Σελίδας Δημιουργία Άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές και περιβάλλοντα WEB 2.0 στο σύγχρονο σχολείο. Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Εφαρμογές και περιβάλλοντα WEB 2.0 στο σύγχρονο σχολείο. Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Εφαρμογές και περιβάλλοντα WEB 2.0 στο σύγχρονο σχολείο Χρυσάνθη Κουμπάρου Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων WEB 2.0 Ο όρος Web 2.0 (Ιστός 2.0) περιγράφει μία σειρά από εφαρμογές και περιβάλλοντα νέας γενιάς

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 6: Internet Marketing Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑ για τη χρήση του ιδρυματικού αποθετηρίου ΥΠΑΤΙΑ Το Ιδρυματικό Αποθετήριο του ΤΕΙ Αθήνας συλλέγει, τεκμηριώνει, αποθηκεύει και διατηρεί ψηφιακό περιεχόμενο έρευνας και εκπαίδευσης. Περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

wikispaces Επεξεργασία και συγγραφή Πατρώνας Γεώργιος

wikispaces Επεξεργασία και συγγραφή Πατρώνας Γεώργιος Wikispaces Επεξεργασία και συγγραφή Πατρώνας Γεώργιος Η επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση του wikispaces είναι: http://www.wikispaces.com/ Το εργαλείο wikispaces είναι ένας ιστότοπος που αποτελείται από ένα

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυο στη ια Βίου Μάθηση Θέµατα Web 2.0 αναπαραστάσεις στη µάθηση & η συµβολή του ιαδικτύου

ιαδίκτυο στη ια Βίου Μάθηση Θέµατα Web 2.0 αναπαραστάσεις στη µάθηση & η συµβολή του ιαδικτύου Web 2.0 αναπαραστάσεις στη µάθηση & η συµβολή του ιαδικτύου Κυπαρισσία Παπανικολάου Επίκουρη καθηγήτρια kpapanikolaou@aspete.gr http://education.aspete.gr/users/papanikolaou/ Γενικό Τµήµα Παιδαγωγικών

Διαβάστε περισσότερα

E-LIS: E-prints για τη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης (ΒΕΠ)

E-LIS: E-prints για τη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης (ΒΕΠ) E-LIS: E-prints για τη Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης (ΒΕΠ) Τι είναι το E-LIS E-LIS = E-prints in Library and Information Services (Ηλεκτρονικά κείμενα με θέμα τη Βιβλιοθηκονομία και

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο)

Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας στον Τουρισμό (Γ εξάμηνο) Ακαδ. Έτος 2014-15 Β. Φερεντίνος e-tourism και internet ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός

Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. World Wide Web. Παγκόσμιος Ιστός Εισαγωγή στις ΤΠΕ ΙΙ Γιάννης Βρέλλης ΠΤΔΕ-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων World Wide Web Παγκόσμιος Ιστός Internet - WWW Internet: παγκόσμιο δίκτυο υπολογιστών που βασίζεται στο πρωτόκολο επικοινωνίας TCP/IP και

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης (case study) spitishop.gr

Μελέτη Περίπτωσης (case study) spitishop.gr Μελέτη Περίπτωσης (case study) spitishop.gr Μελέτη Περίπτωσης spitishop.gr Περιεχόμενα Μελέτης Γενικές πληροφορίες εταιρίας Ανάλυση ανταγωνιστών Στρατηγικές προώθησης της εταιρικής ταυτότητας στο Web H

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Δίκτυα και Επιχειρήσεις

Κοινωνικά Δίκτυα και Επιχειρήσεις Κοινωνικά Δίκτυα και Επιχειρήσεις Γ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 14o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 4.10. 2008 Ολοι μιλούν για Δίκτυα National Innovation Networks Ego Networks Κοινωνικά Δίκτυα Formal Networks

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

Δυνατότητες αξιοποίησης του κοινωνικού λογισμικού

Δυνατότητες αξιοποίησης του κοινωνικού λογισμικού Δυνατότητες αξιοποίησης του κοινωνικού λογισμικού στην ΑεξΑE Πηνελόπη Μαρκέλλου markel@ceid.upatras.gr Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περίληψη Αντικείμενο της εργασίας είναι να παρουσιάσει τα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω πώς να μαθαίνω και Συνεργατικά Εργαλεία Ηλεκτρονικής Μάθησης(Web 2.0)".

Μαθαίνω πώς να μαθαίνω και Συνεργατικά Εργαλεία Ηλεκτρονικής Μάθησης(Web 2.0). Μαθαίνω πώς να μαθαίνω και Συνεργατικά Εργαλεία Ηλεκτρονικής Μάθησης(Web 2.0)". Γιώργος Κυριακίδης, MBA, PMP, CTP Διευθυντής Υπηρεσιών Εκπαίδευσης Humanasset AE ΤιθαΔούμε Συνολικήεικόνα ηανάγκη Συνεργατικάεργαλεία(Ποιαείναι

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας

Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας Χαρακτηριστικά ιστοσελίδας COSMOS4U Web Site Biz Χαρακτηριστικά Επιπλέον Δυνατότητες Προφίλ Εταιρίας Παρουσίαση της εταιρίας σας με φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Τήρηση προδιαγραφών και χρήση λέξεων κλειδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Ηλεκτρονικές Καμπάνιες σελ. 1 Από πού ξεκινάω; Τι υπάρχει γύρω μου; Αφού έχετε αποκτήσει ενεργή παρουσία στο

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών

Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς. Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης Οι υπηρεσίες και ο ρόλος του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη δομούμενη Κοινωνία της Γνώσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Δ/ντης Διεύθυνσης Πανελλήνιου

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε στη

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 1. Social Media

Chapter 1. Social Media Social Media W p.1 Τι είναι ένα blog Η λέξη blog προέρχεται από σύντμηση της έκφρασης web log. Τα blogs ξεκίνησαν σαν απλά προσωπικά ημερολόγια, έχουν όμως μετεξελιχθεί στην καταγραφή και δημοσίευση όλων

Διαβάστε περισσότερα

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies)

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Lino it Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Το «Lino» είναι µια νέα διαδικτυακή εφαρµογή, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση εικονικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

WHEN INFORMATION IS YOUR MOST IMPORTANT ASSET. Ολοκληρωμένες και ειδικά σχεδιασμένες λύσεις διαχείρισης και διανομής περιεχομένου

WHEN INFORMATION IS YOUR MOST IMPORTANT ASSET. Ολοκληρωμένες και ειδικά σχεδιασμένες λύσεις διαχείρισης και διανομής περιεχομένου WHEN INFORMATION IS YOUR MOST IMPORTANT ASSET Ολοκληρωμένες και ειδικά σχεδιασμένες λύσεις διαχείρισης και διανομής Περιεχόμενο νέες προτεραιότητες σε κάθε είδους επικοινωνία Oι βασικές προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ στην «Οργάνωση, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και στην Προώθηση Τουριστικών Προορισμών»

Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ στην «Οργάνωση, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και στην Προώθηση Τουριστικών Προορισμών» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ στην «Οργάνωση, Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και στην Προώθηση Τουριστικών Προορισμών» 9 Η Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΜΕΡΟΣ B Ο ρόλος και

Διαβάστε περισσότερα

10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα

10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα 10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα 1 10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα Γιατί η επιχείρησή σας χρειάζεται να έχει παρουσία στο διαδίκτυο? 2 1. Η εταιρική σας ιστοσελίδα είναι ανοιχτή στον κόσμο 24 ώρες την ημέρα,

Διαβάστε περισσότερα

CASE STUDY ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ INTERNET MARKETING: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ SAN FRANCISCO (USF)

CASE STUDY ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ INTERNET MARKETING: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ SAN FRANCISCO (USF) CASE STUDY ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ INTERNET MARKETING: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ SAN FRANCISCO (USF) Αλεξανδρής Χρήστος Πιάκης Θεόδωρος Σπυρίδης Θεόδωρος 1 University of San Francisco Ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο έτοιμοι είμαστε για την Τάξη 2.0 (?)

Πόσο έτοιμοι είμαστε για την Τάξη 2.0 (?) «Τάξη 2.0 Άλμα στο μέλλον, άνευ φοράς» Πόσο έτοιμοι είμαστε για την Τάξη 2.0 (?) Δημήτρης Γιάντσης Γενικός Διευθυντής 20 Μαρτίου 2010 «Τάξη 2.0» Φωτογραφία: http://salnk.eduportal.gr 2 Τι ΔΕΝ είναι η «Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

DigiSkills. D3.5 Εγχειρίδιο Digiskills Inventory

DigiSkills. D3.5 Εγχειρίδιο Digiskills Inventory N. 531300-LLP-1-2012-1-GR-KA3-KA3NW DigiSkills: Network for the enhancement of digital competence skills DigiSkills D3.5 Εγχειρίδιο Digiskills Inventory Project: N. 531300-LLP-1-2012-1-GR-KA3-KA3NW Work

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστολόγιου

Κατασκευή Ιστολόγιου Κατασκευή Ιστολόγιου Τι είναι το ιστολόγιο Τα blog είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες που ανανεώνονται τακτικά συνήθως σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου

Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου Δια Βίου Μάθηση και Δημόσιες Βιβλιοθήκες: το Πρόγραμμα ENTITLE (Europe s New libraries Together In Transversal Learning Environments) Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου garoufallou@yahoo.co.uk, mgarou@libd.teithe.gr

Διαβάστε περισσότερα

7 Βήματα για δημιουργία Ιστοτόπου Ιστολογίου

7 Βήματα για δημιουργία Ιστοτόπου Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής 7 Βήματα για δημιουργία Ιστοτόπου Ιστολογίου Τα βήματα δημιουργίας ιστοτόπου

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ YAHOO!

Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΑΛΕΞΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ YAHOO! Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-2011 ΔΙΑΛΕΞΗ 7 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ YAHOO! Ιδρύθηκε τον Ιανούαριο του 1994, από τους τότε τελειόφοιτους του πανεπιστημίου Stanford, David Filo και Jerry Yang. Τα γραφεία της βρίσκονται στο

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger Δημιουργία ιστολογίου 1. Ανοίξτε το φυλλομετρητή Google Chrome, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων τη διεύθυνση www.blogger.com και πατήστε

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο

Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Αναζήτηση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Πηγές Πληροφόρησης - Εργαλεία Αναζήτησης - Στρατηγικές Αναζήτησης ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πληροφορική Ι Μια κινέζικη παροιμία λέει «Αν σού δώσω ένα ψάρι

Διαβάστε περισσότερα

Online(?) Communities Management...σε ανοιχτή επικοινωνία με τους fans...

Online(?) Communities Management...σε ανοιχτή επικοινωνία με τους fans... Online(?) Communities Management...σε ανοιχτή επικοινωνία με τους fans... Γιάννης Π. Τριανταφύλλου διευθυντής μάρκετινγκ Online? Ή... Community What? Τι σημαίνει κοινότητα για σας;...ας κάνουμε την άσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής. Υπηρεσία Ιστολογίου

Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής. Υπηρεσία Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής Υπηρεσία Ιστολογίου Περιεχόμενα Βασικές γνώσεις ιστολογίου... 3 Πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ. Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ. Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ Υλοποίηση ψηφιακού κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών Δήμος Σάμου Εγχειρίδιο Χρήσης - Παρουσίαση Portal ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑ DOTSOFT Α.Ε. ΚΩΔΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Π.2.4.3 ΑΡΙΘΜΟΣ ΈΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

οµάδα 57 Ζαφειριάδης Δηµήτρης Μπατσούκας Δηµήτρης Case Study Intel Εργασία για «Πληροφοριακά Συστήµατα Μάρκετινγκ»

οµάδα 57 Ζαφειριάδης Δηµήτρης Μπατσούκας Δηµήτρης Case Study Intel Εργασία για «Πληροφοριακά Συστήµατα Μάρκετινγκ» οµάδα 57 Ζαφειριάδης Δηµήτρης Μπατσούκας Δηµήτρης Case Study Intel Εργασία για «Πληροφοριακά Συστήµατα Μάρκετινγκ» Τι είναι Πολιτική Προβολής µέσα από το διαδίκτυο ; Ο όρος αναφέρεται στην διαφήµιση (προώθηση)

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Ερευνητική Εργασία Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 1 Ο ΕΠΑΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ Τμήμα Α6 Κορωπί, 2012-2013 (Α τετράμηνο) Συντελεστές: ΑΗΔΟΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΣΝΑΙ ΟΡΓΚΕΣΤΑ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΛΑΪΤΖΟΓΛΟΥ ΣΠΥΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά κοινωνικά μέσα (social media) ΠΑΚΕ Κρήτης

Διαδικτυακά κοινωνικά μέσα (social media) ΠΑΚΕ Κρήτης Διαδικτυακά κοινωνικά μέσα (social media) -παιδαγωγική αξιοποίηση ΠΑΚΕ Κρήτης Γώγουλος Γιώργος Κουτσουρελάκης Χάρης Περιεχόμενα Εισαγωγή... 2 Παιδαγωγική αξιοποίηση διαδικτυακού κοινωνικού μέσου... 3 Τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Σπύρος Παπαδάκης. Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Δρ. Σ. Παπαδάκης

Δρ. Σπύρος Παπαδάκης. Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Δρ. Σ. Παπαδάκης Τεκμηρίωση η Επιστημονικών Εργασιών,, Διπλωματικών και Διδακτορικών Διατρίβων: Το σύστημα APA Δρ. Σπύρος Παπαδάκης Σχολή Θετικών Επιστημών & Τεχνολογίας Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Σκοπός σκοπός και

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2013 Φεβρουάριος 2014

Αναφορά εργασιών για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2013 Φεβρουάριος 2014 Στο πλαίσιο της πράξης «Αναβάθμιση και Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Διαβάστε περισσότερα

XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ XΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Βιβλιοθήκες και ανοικτό περιεχόμενο Ιφιγένεια Βαρδακώστα Βιβλιοθηκονόμος,Msc Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Τεχνολογία στις Συνεργασίες των Βιβλιοθηκών

Η Τεχνολογία στις Συνεργασίες των Βιβλιοθηκών Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Η Τεχνολογία στις Συνεργασίες των Βιβλιοθηκών Σαράντος Καπιδάκης sarantos@ionio.gr Ομοιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές πολύμεσες βιβλιοθήκες στο INTERNET - CHILIAS

Ψηφιακές πολύμεσες βιβλιοθήκες στο INTERNET - CHILIAS Ψηφιακές πολύμεσες βιβλιοθήκες στο INTERNET - CHILIAS Αλεξάνδρα Παπάζογλου Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών Η ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε συνδυασμό με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σημειώσεις επάνω στο «Internet & Outlook» Βόλος, Φεβρουάριος 2008 Γενικά Το Internet (Διαδίκτυο) είναι ένα αχανές δίκτυο υπολογιστών, το οποίο μας προσφέρει πολλές και

Διαβάστε περισσότερα

Twitter και Εφαρμογές

Twitter και Εφαρμογές Twitter και Εφαρμογές Konstantinos Semertzidis ksemer@cs.uoi.gr Γενικά για το Twitter Το Twitter είναι μια δωρεάν social network και microblogging υπηρεσία. Δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2006 και λειτούργησε

Διαβάστε περισσότερα

«Δικτυακός τόπος της Βιβλιοθήκης του Μοσχάτου»

«Δικτυακός τόπος της Βιβλιοθήκης του Μοσχάτου» AΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ «Δικτυακός τόπος της Βιβλιοθήκης του Μοσχάτου» ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Σεμινάρια Βιβλιοθηκονόμων ΕΠΕΑΕΚ 2000 Φίλιππος Τσιμπόγλου Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου e-mail ftsimp@ucy.ac.cy 2 3 Πρωτόκολλο Z.3950

Διαβάστε περισσότερα

Naftemporiki Digital Network Presentation

Naftemporiki Digital Network Presentation Naftemporiki Digital Network Presentation Naftemporiki Digital Network Η πρώτη εμφάνιση της Ναυτεμπορικής στο διαδίκτυο έγινε το 1996, με ένα από τα πλέον δημοφιλέστερα site του ελληνικού web Νaftemporiki.gr,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2015 Α. Webmail: Gmail

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2015 Α. Webmail: Gmail ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» Κατερίνα Κεράστα 2015 Α Webmail: Gmail Email: Τι είναι ; Email: Βασικές γνώσεις Webmail: Τι είναι ; Gmail Χαρακτηριστικά Gmail Οριζόντιο βασικό μενού επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕς ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑς CMS (Content Management System) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥς ςε ΜΙΚΡΟΜΕςΑΙΕς ΕΠΙΧΕΙΡΗςΕΙς

ΑΡΧΕς ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑς CMS (Content Management System) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥς ςε ΜΙΚΡΟΜΕςΑΙΕς ΕΠΙΧΕΙΡΗςΕΙς ΑΡΧΕς ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑς CMS (Content Management System) ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥς ςε ΜΙΚΡΟΜΕςΑΙΕς ΕΠΙΧΕΙΡΗςΕΙς Χρήστος Γεωργιάδης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Περιεχόμενα 1. Η εικόνα του διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 3. Facebook Marketing. You have been invited by Paperplane. Add an RSVP note: (optional) Will you integrate Social Media in your marketing?

Chapter 3. Facebook Marketing. You have been invited by Paperplane. Add an RSVP note: (optional) Will you integrate Social Media in your marketing? Chapter 3. You have been invited by Paperplane. Add an RSVP note: (optional) Will you integrate in your marketing? Yes No Maybe Learn all you need to know inside. 3 p.1 Το facebook είναι o δημοφιλέστερος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι

Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι IEK ΟΑΕΔ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΟΦΟΡΙΚΗΣ Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών internet Ι Διδάσκουσα: Κανελλοπούλου Χριστίνα ΠΕ19 Πληροφορικής 4 φάσεις διαδικτυακών εφαρμογών 1.Εφαρμογές στατικής πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο

Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; δυναμικό περιεχόμενο Τι είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου; Παρά την μεγάλη εξάπλωση του διαδικτύου και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ιστοσελίδων, πολλές εταιρείες ή χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα