Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια- Χωρικοί µετασχηµατισµοί και αναπτυξιακές δυνατότητες- Η περίπτωση της Κοµοτηνής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια- Χωρικοί µετασχηµατισµοί και αναπτυξιακές δυνατότητες- Η περίπτωση της Κοµοτηνής"

Transcript

1 Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 10(4): Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια- Χωρικοί µετασχηµατισµοί και αναπτυξιακές δυνατότητες- Η περίπτωση της Κοµοτηνής Ελένη Σταµατίου Εντεταλµένη διδάσκουσα (Ν. 407/80, βαθµ. Επικ. Καθηγητή) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης Πεδίο Άρεως, Βόλος, τηλ: Περίληψη Αντικείµενο της παρούσας µελέτης αποτελεί η διερεύνηση των χωρικών µετασχηµατισµών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Κοµοτηνής, της οποίας ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αστική εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες δεδοµένων των δηµογραφικών, ιστορικών, κοινωνικοοικονοµικών, γεωπολιτικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων της. Η επισκόπηση του πολεοδοµικού-χωροταξικού πλαισίου, της λειτουργικής συγκρότησής, της σύνδεσής µε διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα, των προγραµµατισµένων ή σε εξέλιξη παρεµβάσεων και έργων, σε συνδυασµό µε τις δροµολογούµενες πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ε.Ε. οδηγούν σε επανατοποθέτηση του ρόλου της πόλης και σ ενίσχυση της σηµασίας της σε περιφερειακό επίπεδο. Λέξεις κλειδιά: χωρικοί µετασχηµατισµοί, αστική εξέλιξη, αναπτυξιακές δυνατότητες Κοµοτηνής, προγραµµατιζόµενα µεγάλα έργα. Φεβρουάριος 2004 Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολυτεχνική Σχολη, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πεδίον Άρεως, Βόλος, Τηλ: , ιαθέσιµο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

2

3 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής Χωροταξικό πλαίσιο Η Κοµοτηνή, διοικητικό, οικονοµικό, πολιτιστικό κέντρο και πρωτεύουσα του Ν. Ροδόπης [Πίνακας 1], νοµού µε συνοριακό σύστηµα εθνικού και διεθνούς χαρακτήρα [ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Μ. ΚΟΡΩΝΗ 1998, 1999], αποτελεί επίσης έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) [Χάρτες 1, 2]. Στο νοµό σηµειώθηκε µικρή πληθυσµιακή αύξηση (0,54%) τη δεκαετία και µείωση (4,42%) τη δεκαετία [ΕΣΥΕ 1995], κατά την οποία η Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν η µόνη στη χώρα µε αρνητική πληθυσµιακή µεταβολή. Το 2001 ο Ν. Ροδόπης αριθµούσε κατοίκους [ΕΣΥΕ 2001]. Η διάρθρωση του οικιστικού δικτύου του νοµού είναι ακτινωτή µε κέντρο την Κοµοτηνή, στην περιοχή του νέου ήµου της οποίας είναι συγκεντρωµένο το 47,51% του πληθυσµού [ΕΣΥΕ 2001]. Στο ηµοτικό ιαµέρισµα (πρώην ήµο) Κοµοτηνής υπάγονται οι οικισµοί Ηφαίστου, Υφαντών, Μεσοχωρίου, Μεγάλου και Μικρού Κρανοβουνίου και Παραδηµής [Πίνακας 2]. Το πολεοδοµικό συγκρότηµα της πόλης, η οποία είναι κτισµένη στο βόρειο τµήµα της οµώνυµης πεδιάδας, καταλαµβάνει επιφάνεια στρ. [Πίνακας 3], και αριθµεί πληθυσµό κατοίκων περίπου (1991), από τους οποίους Χριστιανοί και Μουσουλµάνοι (Τουρκογενείς, Ποµάκοι και Αθίγγανοι). Η ευρύτερη περιοχή της πόλης διασχίζεται από χείµαρρους µε κατεύθυνση Β-Ν, δύο από τους οποίους ορίζουν αυτή από δυτικά (Ασπρόρεµα) και ανατολικά (Τρελοχείµαρος). Στη διασταύρωση αυτών µε την παλαιά εθνική οδό Ξάνθης - Αλεξανδρούπολης, που διασχίζει την πόλη µε κατεύθυνση Α-, χωροθετούνται οι ανισόπεδοι κόµβοι της Εγνατίας οδού, η οποία παρακάµπτει την Κοµοτηνή έχοντας κατεύθυνση Β -ΝΑ καθώς οδεύει απευθείας προς Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη. Η πόλη χωροθετείται σε νευραλγική θέση επί του γραµµικού άξονα των αστικών κέντρων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα, ράµα, Ξάνθη, Κοµοτηνή, Αλεξανδρούπολη) [ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Μ. ΚΟΡΩΝΗ 1998, 1999] και αποτελεί κόµβο των στρατηγικών λειτουργικών αξόνων -διευρωπαϊκών δικτύων- της Εγνατίας οδού και της καθέτου αρτηρίας προς Βουλγαρία και την ενδοχώρα των Βαλκανίων [Χάρτες 1, 2]. Αποτελεί κόµβο του Εθνικού Οδικού ικτύου της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Επαρχιακού Οδικού ικτύου του Νοµού Ροδόπης. Με κύριο κόµβο την Κοµοτηνή, το Εθνικό Οδικό ίκτυο της Περιφέρειας, έχει ως εξής: α) Πρωτεύον Εθνικό Οδικό ίκτυο: -Εγνατία Οδός, τµήµα διευρωπαϊκού-διεθνούς δικτύου, Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

4 76 Ελένη Σταµατίου -Ε.Ο. 2: (Θεσσαλονίκη ερβένι) - Γέφυρα Στρυµόνα - Νέα Πέραµος Καβάλα Ξάνθη Κοµοτηνή Μέστη Μάκρη Αλεξανδρούπολη - Γέφυρα Κήπων. β) ευτερεύον Εθνικό Οδικό ίκτυο: -Οι παράπλευρες οδοί των οδικών αξόνων του πρωτεύοντος οδικού δικτύου. γ) Τριτεύον Εθνικό Οδικό ίκτυο: -Τµήµα της Ε.Ο.2: Σάππες - Μάκρη. Το Επαρχιακό Οδικό ίκτυο του νοµού, µε κύριο κόµβο την πόλη, περιλαµβάνει: -Επ. Ο.1:Κοµοτηνή Ξυλαγανή - Παραλία Μαρώνειας, -Επ. Ο.2: Κοµοτηνή - Σ.Σ. Βέννας - Σ.Σ. Μέστης, -Επ. Ο.14: Κοµοτηνή Ίασµος - προς Ξάνθη µέσω Πολύανθου από 5 ο Κοµοτηνής - Λάγος, χλµ. Ε.Ο. -Επ. Ο.18: Κοµοτηνή Παραδηµή -Παγούρια. Η οδική σύνδεση της Κοµοτηνής προς Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη πραγµατοποιείται, κυρίως, µέσω της Εγνατίας Οδού, τµήµατα της οποίας έχουν ήδη αποδοθεί στην κυκλοφορία. Η Ε.Ο.2 εξυπηρετεί τις εσωτερικές µετακινήσεις και δέχεται τον κυκλοφοριακό φόρτο εισόδου-εξόδου προς και από την Εγνατία Οδό. Η πόλη αποτελεί κόµβο της σιδηροδροµικής γραµµής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη (µέσω Κιλκίς και Σερρών) µε τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (Ορµένιο), διερχόµενη από τις µεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας ( ράµα - Ξάνθη - Κοµοτηνή - Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα) [Χάρτης 1]. Την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ εξυπηρετούν τα εµπορευµατικά λιµάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, τα οποία, σύµφωνα µε το Χωροταξικό Σχέδιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προβλέπεται να λειτουργήσουν συµπληρωµατικά προς τους λιµένες Θεσσαλονίκης, Πειραιά, κ.ά. [ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1999, 2000]. Ο. Κοµοτηνής διαθέτει δίκτυο αποχέτευσης κατά το µεγαλύτερο ποσοστό και εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισµού, µε αποδέκτη τον ποταµό Βοσβόζη. Οι υπόλοιποι οικισµοί του Νοµού διαθέτουν βόθρους απορροφητικούς ή στεγανούς. Η εξέλιξη της πόλης αποτελεί κρίσιµη αναπτυξιακή παράµετρο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και από τη βιωσιµότητά της εξαρτάται το µέλλον της -µειονεκτικής σ επίπεδα ανάπτυξης- συνολικής περιφέρειας. Επισηµαίνεται ότι η Θράκη αποτελεί µία από τις φτωχότερες περιοχές της ΕΕ, µε δείκτες ευηµερίας και υποδοµής πολύ χαµηλότερους των ευρωπαϊκών αλλά και του εθνικού µέσου όρου. Σύµφωνα µε κατάταξη του ΚΕΠΕ ο Νοµός Ροδόπης αξιολογείται µε δείκτη 30, έναντι 220 της Αθήνας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

5 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 77 και εθνικό µ.ο. 100, ενώ µε βάση το δηλωθέν εισόδηµα κατά κεφαλήν (1991) ο νοµός βρίσκεται στην 46 η θέση σ επίπεδο χώρας [ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Μ. ΚΟΡΩΝΗ 1998, 1999]. Στον κατεξοχήν αγροτικό νοµό Ροδόπης βασικότερος κλάδος του πρωτογενή είναι η γεωργία (µε συνολική καλλιεργούµενη έκταση στρ. µε αξιοποίηση των οποίων κατά 87% από τις καλλιέργειες βαµβακιού, σιταριών, καλαµποκιού, κλπ.) και συµπληρωµατικά η κτηνοτροφία (κυρίως βοοειδή, ενώ εντοπίζονται και οργανωµένες κτηνοτροφικές µονάδες). Η αλιεία, οι υδατοκαλλιέργειες (µε τη συµβολή κοινοτικών κονδυλίων) και η µελισσοκοµία συνιστούν κλάδους µε οικονοµικό ενδιαφέρον και δυνατότητες ανάπτυξης σε τοπική κλίµακα [Πίνακας 3]. Το µεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσµού της ευρύτερης περιοχής (Επ. Κοµοτηνής) απασχολείται στον πρωτογενή τοµέα (76,5%), ενώ µικρότερο (12,2%) στον τριτογενή, µε τον δευτερογενή να ακολουθεί (6,8%) [Πίνακας 4].Το σηµαντικό ποσοστό απασχόλησης του πληθυσµού στη γεωργία συνδέεται µε την περιβάλλουσα την πόλη γεωργική γη, σε µεγάλο µέρος της υψηλής παραγωγικότητας, αρδευόµενη και στην ιδιοκτησία κατοίκων της Κοµοτηνής [ΓΡΑΦΕΙΟ 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ κ.ά. 1994]. Οικονοµική βάση της πόλης συνιστά η παροχή υπηρεσιών στον πληθυσµό της ευρύτερης περιοχής, του νοµού και της Θράκης, µε έµφαση στη µεταποίηση, που αναπτύσσεται σε µικρές µονάδες κατά µήκος της παλαιάς εθνικής οδού προς Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη και σε µεγαλύτερες µονάδες στη Βιοµηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Κοµοτηνής [ΓΡΑΦΕΙΟ 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ κ.ά. 1994]. Η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων µε την παροχή ισχυρών οικονοµικών κινήτρων αποτελώντας βασικό άξονα της εθνικής περιφερειακής πολιτικής των τελευταίων είκοσι ετών, µε σειρά διαδοχικών νόµων (Ν. 289/1976, Ν.849/1978, Ν.116/1981,Ν. 1262/1982 και Ν. 1892/1990 µε τροποποίηση από τον Ν. 2234/1990) και αρµόδιο φορέα το ΥΠΕΘΟ, ευνόησε και την περιοχή. Ανατολικά της Κοµοτηνής, στην εθνική οδό (Ε.Ο.2) προς Αλεξανδρούπολη (Θρυλόριο) χωροθετείται η Βιοµηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) [Χάρτης 3], µε φορέα διαχείρισης την ΕΤΒΑ, η οποία διαθέτει κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, αποχετευτικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης καθώς και κεντρική µονάδα επεξεργασίας αποβλήτων. Σε επίπεδο νοµού, πάντως, η συνεισφορά της βιοµηχανικής παραγωγής στο εισόδηµα της περιοχής, είναι πολύ µικρή [ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1999, 2000]. Ο αναπτυξιακός Νόµος 1892/1990 ευνόησε κυρίως τον τοµέα της µεταποίησης παρά τον τουριστικό, αν και τα τελευταία έτη αναπτύσσονται οικοτουριστικές δραστηριότητες µε σκοπό την ανάδειξη πολιτιστικών και φυσικών στοιχείων του τόπου. Ο νοµός παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτιστικό- ιστορικό ενδιαφέρον, µε αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικούς χώρους και ευρήµατα, όπως τα ακόλουθα: Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

6 78 Ελένη Σταµατίου -εντός της πόλης ερείπια βυζαντινών τειχών. Στην ευρύτερη περιοχή (Ίασµος, Πολύανθος, Σώστης, κ.ά) πολυάριθµοι αρχαιολογικοί χώροι και ευρήµατα. -στο 1 ο και στο 2 ο χλµ ΝΑ του οικισµού Παλλαδίου θεµέλια ελληνιστικών κτισµάτων και ευρήµατα αρχαίων θεµελίων και κεραµική ελληνιστικής εποχής, αντίστοιχα, κλπ. Υπολογίσιµους πόλους οικονοµικής ανάκαµψης και πηγές εξωγενών εισοδηµάτων για την πόλη συνιστά η εγκατάσταση Τµηµάτων του Πανεπιστηµίου καθώς και του Στρατού, που χωροθετούνται στο ΒΑ και το βόρειο τµήµα της ευρύτερης περιοχής [Χάρτης 3]. Στην ανάπτυξη της Κοµοτηνής, όπου και η έδρα του, συνέβαλε ιδιαίτερα από το 1973 η ίδρυση του ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης ( ΠΘ), µε 7 Τµήµατα και σύνολο φοιτητών (2001) :Τµ. Νοµικής (ίδρυσης και λειτουργίας το 1974, το οποίο δέχεται κατ έτος 600 περίπου φοιτητές), Τµ. Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (από το ακαδηµαϊκό έτος ), Τµ. Ιστορίας και Εθνολογίας, Τµ. Ελληνικής Φιλολογίας, Τµ. Κοινωνικής ιοίκησης, Τµ. ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων και Ανάπτυξης (από το 1999), Τµ. Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισµού Παρευξεινίων Χωρών (από το 2000). 2. Ιστορικό πλαίσιο Η ευρύτερη περιοχή κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους (επιφανειακά ευρήµατα Παλαιολιθικής Περιόδου, νεολιθικός οικισµός Παραδηµής, σπήλαιο Μαρώνειας, κ.ά.). Σηµαντικότερη πόλη κατά τους Ιστορικούς Χρόνους ήταν η Μαρώνεια, που ιδρύθηκε από Χιώτες αποίκους στα µέσα του 7 ου αι. π.χ. και γνώρισε ύψιστη ακµή τον 4 ο αι. π.χ. Επί Ρωµαιοκρατίας η εξέλιξη της περιοχής συνδέθηκε άρρηκτα µε την Εγνατία οδό. Αρχικός πυρήνας της πόλης υπήρξε ένα οχυρό κατά µήκος αυτής, χρονολογηµένο επί Αυτοκράτορος Θεοδοσίου του Α (τέλη 4ου αι. µ.χ.). Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, ύστερα από την επιδροµή του τσάρου της Βουλγαρίας Σκυλογιάννη το 1207, αποτέλεσε καταφύγιο προσφύγων από τα γειτονικά κατεστραµµένα φρούρια (καταστροφή της γειτονικής Μοσυνουπόλεως το 13 ο αι.). Περιφερειακά αυτού δηµιουργήθηκε ο µικρός οικισµός των Κουµουτζηνών ή Κοµοτηνών, ή της Γκιουµουλτζίνας. Στις αρχές του 14 ου αι., µε συνεχώς αυξανόµενο πληθυσµό, καταστάθηκε πόλη και από τότε αναφέρεται σε πηγές, µε τη σηµερινή της, µάλιστα, ονοµασία [Εικόνες 1, 2]. Το 1361 κατακτήθηκε από τον Γαζή Εβρενό πασά, οπότε ξεκίνησε µακραίωνη περίοδος Τουρκοκρατίας. Την ίδια περίοδο, η πόλη, που τότε ονοµαζόταν Γκουµουλτζίνα (Γκουµουρτζίνα) εξελίχθηκε σταδιακά στον σπουδαιότερο οικισµό της περιοχής. Στο δεύτερο µισό του 19ου αι. ανέπτυξε έντονη οικονοµική δραστηριότητα ως κέντρο της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

7 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 79 ευρύτερης περιοχής [Εικόνες 3, 4, 5], µε ιδιαίτερη άνθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή των Βουλγάρων. Η ανάπτυξη της πόλης πραγµατοποιήθηκε προς τα ανατολικά κατά γειτονιές και γραµµικά κατά µήκος φυσικών αξόνων (ποταµών προϋπαρχόντων οδών, κ.ά.). Εξελίχθηκε χαρακτηριζόµενη από άναρχη δόµηση, έλλειψη υποδοµών και κοινόχρηστων χώρων, ενώ ο πολεοδοµικός ιστός προέκυψε αυθόρµητα και συσσωρευτικά, χωρίς σχεδιασµό. Η παραδοσιακή - ιστορική αυτή οργάνωση είναι ακόµη σήµερα ορατή, καθώς διαφοροποιήθηκε, µόνο, µερικώς [Χάρτης 4]. Το 1919 επιβλήθηκε το καθεστώς της ιασυµµαχικής Θράκης, µε έδρα του ανεξάρτητου κρατιδίου την Κοµοτηνή και διοικητή τον Γάλλο στρατηγό Σαρπύ. Η Κοµοτηνή εντάχθηκε στην ελληνική επικράτεια από τις 14 Μαϊου 1920, µε τη διπλωµατική νίκη του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ε. Βενιζέλου και του στενού συνεργάτη του Χαρίσιου Βαµβακά. Με την εγκατάσταση µεγάλου αριθµού Μικρασιατών, κυρίως, προσφύγων, που δέχθηκε, η πόλη επεκτάθηκε Ν και ΝΑ στον οδικό άξονα προς Ξάνθη και το ποτάµι και στον οδικό άξονα προς Αλεξανδρούπολη. Σήµερα, εκτός από το χριστιανικό πληθυσµό, κατοικούν και µουσουλµάνοι που συνθέτουν την πολυφυλετική µουσουλµανική µειονότητα, η οποία εξαιρέθηκε από την ανταλλαγή των πληθυσµών του µεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για να διατηρηθεί ως αντίβαρο και εγγύηση για την καλή µεταχείριση της Τουρκίας έναντι της ελληνικής µειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και τα νησιά του Β Αιγαίου Ίµβρο και Τένεδο. Το πρώτο σχέδιο πόλης, µε προβλεπόµενες ικανές επεκτάσεις εκπονήθηκε το 1933.Η υλοποίηση του αυστηρού Ιπποδάµειου συστήµατος καθυστέρησε για δεκαετίες, καθώς προσέκρουσε σε υψηλά κόστη απαλλοτριώσεων και σε αντιδράσεις ιδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων. Η δηµιουργία αυθαίρετων οικισµών µετά την εγκατάσταση ορεσίβιων Ποµάκων στην περίµετρο της πόλης επιδείνωσε την, ήδη, προβληµατική οικιστική κατάσταση αυτής. Παλαιότερα, την πόλη διέσχιζε ο χείµαρρος Μπουκλουτζάς, οι πληµµύρες του οποίου είχαν προκαλέσει σοβαρές υλικές και περιβαλλοντικές ζηµιές. Tο 1960 µετά από καταστροφική πληµµύρα αποφασίστηκε η εκτροπή του χειµάρρου, ενώ δέκα έτη αργότερα ακολούθησε η επικάλυψη της κοίτης του, επί της οποίας διαµορφώθηκε η κύρια λεωφόρος της πόλης [ΓΡΑΦΕΙΟ 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ κ.ά. 1994]. Η Κοµοτηνή γνώρισε οικονοµική και πολιτισµική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στη βιοµηχανική ανάπτυξη της περιοχής, τη λειτουργία του ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης και την υλοποίηση έργων υποδοµής στην περιοχή. Η συγκρότηση της τοπικής κοινωνίας παρουσιάζει σπάνια κοινωνική, πολιτισµική, θρησκευτική σύνθεση, αποτέλεσµα ιστορικών συγκυριών, σκόπιµων πολιτικών ή Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

8 80 Ελένη Σταµατίου αυθόρµητων εξελίξεων. Η απογραφή του 1991 αποκάλυψε την ακόλουθη πληθυσµιακή κατανοµή: Χριστιανοί κάτοικοι (73%), Μουσουλµάνοι (27%, από τους οποίους Ποµάκοι 16,5%, Τουρκογενείς 57,50% και Αθίγγανοι 26,0%) [ΕΣΥΕ 1995]. Η εικόνα αυτή αντανακλά, όµως, πολυποίκιλα ζητήµατα κοινωνικοοικονοµικών αλλά και χωρικών διακρίσεων και αποκλίσεων, όπως: ανεπαρκής κοινωνική συνοχή, ανισότητα πρόσβασης ευκαιριών, επικοινωνιακό χάσµα µεταξύ πληθυσµιακών οµάδων, κοινωνικός εγκλεισµός-αποκλεισµός, χαµηλή οικονοµική αποδοτικότητα πόρων, οριοθέτηση και λειτουργία αγορών µε εξωοικονοµικά (θρησκευτικά και κοινωνικά) κριτήρια, πολεοδοµική αναρχία µε υποβαθµισµένες λειτουργίες, ανεπάρκεια τεχνικών και κοινωνικών υποδοµών, υποβαθµισµένο φυσικό και δοµηµένο περιβάλλον, ανεπαρκείς εξυπηρετήσεις, κ.ά. [ΛΑΣΚΑΡΕΛΛΗ 2003]. 3. Λειτουργική συγκρότηση της πόλης Η χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή [Χάρτης 3] έχει ως εξής: Η αρδευόµενη γεωργική γη περιβάλλει την πόλη από το νότο και εκτείνεται προς τα νοτιοανατολικά, κατά µήκος του υδατικού συστήµατος Ασπρορέµατοςεκτροπής Μπουκλουτζά. Οι εγκαταστάσεις της βιοτεχνίας αναπτύσσονται κυρίως κατά µήκος των οδικών αξόνων προς Ξάνθη και προς Αλεξανδρούπολη. Οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστηµίου χωροθετούνται στα βορειοδυτικά της πόλης µεταξύ αυτής και του κύριου ορεινού όγκου κατά µήκος των υπωρειών του οποίου έχει αναπτυχθεί συστάδα αγροτικών οικισµών. Η οργανική σύνδεση της περιοχής αυτής είναι προβληµατική. Η λοφώδης απόληξη του βόρειου ορεινού όγκου που φθάνει µέχρι την πόλη και αποτελεί ιδεώδη περιοχή κατοικίας, εξακολουθεί να είναι κατειληµµένη από εγκαταστάσεις του Στρατού. Αναφορικά µε τις χρήσεις γης στην περιοχή του. Κοµοτηνής [ΕΣΥΕ, 1991], το µεγαλύτερο ποσοστό εκτάσεων καλύπτεται από γεωργικές καλλιέργειες (82,3%) και οικισµούς (11,5%) [Πίνακες 1,2]. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες µεταβλήθηκαν οι χρήσεις γης: από αµιγώς γεωργικές κατέστησαν αυστηρά χώροι επαγγελµατικής ή βιοτεχνικής στέγης, ακολουθώντας τον τρόπο ανάπτυξης των αστικών κέντρων της χώρας. Συνέπεια της µεταβολής αυτής ήταν η ραγδαία άνοδος της αγοραστικής αξίας των παρακείµενων αγροτεµαχίων. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

9 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 81 Καθοριστική στη λειτουργική συγκρότηση της πόλης υπήρξε η απόκλιση από τον αρχικό σχεδιασµό αναφορικά µε αντίστοιχες προβλέψεις (ρυµοτοµία, κοινόχρηστοι χώροι, κ.ά), οι αναγκαστικές επεκτάσεις λόγω ιστορικών και οι οικοδοµικές αυθαιρεσίες εξαιτίας κοινωνικοοικονοµικών συνθηκών, καθώς και η ανεπάρκεια µέριµνας και ελέγχου από πλευράς Πολιτείας, στην περιοχή της Θράκης, τις κρίσιµες µεταπολεµικές δεκαετίες, οπότε σηµειώθηκε ραγδαίος χωρικός µετασχηµατισµός του αστικού χώρου. Στην πόλη η κατοικία συγκεντρώνει το µεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των χρήσεων [Χάρτης 5], µε χαρακτηριστική την ανισότητα στις συνθήκες στέγασης εντός των ορίων της. Οι λοιπές χρήσεις κατά σειρά σπουδαιότητας είναι: εµπόριο - χονδρεµπόριο - αποθήκες, γραφεία - διοίκηση - τράπεζες, τουρισµός - αναψυχή, µεταποίηση, χώροι στάθµευσης [ΓΡΑΦΕΙΟ 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ κ.ά. 1994]. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χαρακτήρας της κεντρικής περιοχής: Οι κεντρικές λειτουργίες χωροθετούνται σύµφωνα µε τον τύπο µονοκεντρικής πόλης. Στο κέντρο όπου η δόµηση είναι πυκνή, συγκεντρώνονται όλες οι δραστηριότητες (εµπόριο, υπηρεσίες, κατοικία, πολιτιστικές λειτουργίες) και σε συνδυασµό µε τις πρόσφατες επεµβάσεις πεζοδρόµησης του παλαιού εµπορικού κέντρου και της κεντρικής πλατείας σηµειώθηκε αναβάθµιση του δηµόσιου χώρου. Στο εµπορικό ιστορικό κέντρο της πόλης σηµείο αναφοράς αποτελεί η -χαρακτηρισµένη ως ιστορικός τόπος σύµφωνα µε το ΦΕΚ 2059/Β/ παραδοσιακή αγορά της Κοµοτηνής, µε ιδιαίτερο πολεοδοµικό, αρχιτεκτονικό και αισθητικό ενδιαφέρον. ύναται ν αποτελέσει πόλο της οικονοµικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Οι δραστηριότητες αναψυχής της πόλης είναι συγκεντρωµένες γύρω από την κεντρική πλατεία [Εικόνα 6], ενώ στεγάζονται σε χώρους τυποποιηµένης αισθητικής και αρχιτεκτονικής. Οι διανοίξεις οδών γύρω από την πλατεία συνετέλεσαν στη διαµόρφωση αριθµού οικοδοµικών τετραγώνων. Οι ισχύοντες, όµως, υψηλοί συντελεστές δόµησης (Συντελεστής όµησης=2,4 και Συντελεστής Κάλυψης= 70%) και η ταυτόχρονη µεγάλη ζήτηση στέγης (και ιδιαίτερα µικρών διαµερισµάτων) από φοιτητές οδήγησε στην πλήρη ανοικοδόµηση του κέντρου µε ογκώδεις κατασκευές χωρίς πρόβλεψη για τη δηµιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και στάθµευσης. Το εµπόριο και οι υπηρεσίες συγκεντρώνονται στο κέντρο, γύρω από την πλατεία και το ιστορικό κέντρο [Εικόνα 7] και δευτερευόντως στις συνοικίες. Σε συνοικιακή κλίµακα, στις βόρειες συνοικίες όπου η µουσουλµανική µειονότητα µία µόνο οδός παρουσιάζει µορφή τοπικού εµπορικού κέντρου γραµµικής ανάπτυξης [ΓΡΑΦΕΙΟ 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ κ.ά. 1994]. Η βιοτεχνία και η µεταποίηση συγκεντρώνονται κατά µήκος των εισόδων στην πόλη από την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη, εκτός σχεδίου [Χάρτης 5]. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

10 82 Ελένη Σταµατίου Στον τοµέα της Υγείας-Πρόνοιας η εξυπηρέτηση του Νοµαρχιακού Νοσοκοµείου χαρακτηρίζεται µη επαρκής, έτσι ώστε µεγάλο ποσοστό πληθυσµού της Κοµοτηνής ν απευθύνεται στο σύγχρονο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο της Αλεξανδρούπολης. Αναφορικά µε τις λειτουργίες διοίκησης αυτές είναι κεντρικές (κεντρικές υπηρεσίες διοίκησης που αφορούν σ όλο το νοµό και την περιφέρεια), εκτός από τα συνοικιακά συµβούλια. Οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής περιλαµβάνουν τα πάρκα και τις πλατείες, που σε συνδυασµό µε το δίκτυο πεζοδρόµων συναπαρτίζουν τον κοινωνικό χώρο της πόλης. Το ηµοτικό Πάρκο, η κεντρική πλατεία της πόλης, το σύστηµα πλατειών στα βορειοδυτικά του κέντρου περιµετρικά του βυζαντινού τείχους [Εικόνα 1], το σύστηµα πεζοδρόµων που ενώνει τις τελευταίες µε την κεντρική πλατεία µέσω του παλαιού εµπορικού κέντρου αποτελούν ενιαίο σύστηµα κεντρικών υπαίθριων χώρων αναψυχής, καθοριστικής σηµασίας στην αναβάθµιση της περιοχής του κέντρου. Σ επίπεδο συνοικίας και γειτονιάς οι υπαίθριοι χώροι αναψυχής και κοινωνικής ζωής θεωρούνται µη επαρκείς [ΓΡΑΦΕΙΟ 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ κ.ά. 1994]. Η πόλη αντιµετωπίζει έντονα προβλήµατα στάθµευσης, ιεράρχησης και ολοκλήρωσης του οδικού δικτύου και ατελειών του συστήµατος συγκοινωνιών. Από το 2000 και µετά έχει απαλλαγεί από τη διερχόµενη κυκλοφορία µε την κατασκευή του άξονα της Εγνατίας. Η µελέτη του ήµου Συγκοινωνιακή-Κυκλοφοριακή Μελέτη Κοµοτηνής, που ολοκληρώθηκε το 2000 και αναφέρεται στην κυκλοφοριακή διαχείριση της ζώνης πρώην Τρελοχείµαρρου, στην αναβάθµιση κα ολοκλήρωση του οδικού δικτύου, στη διαµόρφωση οδών σε πεζοδρόµους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας και στη δηµιουργία χώρων στάθµευσης, αναµένεται να έχει θετική συµβολή στον τοµέα αυτό. Η κοινωνικοοικονοµική κατανοµή του πληθυσµού και η αντίστοιχη διαµόρφωση των τύπων οικιστικής ανάπτυξης εµφανίζει έντονες διαφοροποιήσεις λόγω της ύπαρξης µειονοτήτων και των τρόπων αντιµετώπισης µειονοτικών προβληµάτων µέχρι σήµερα, οι οποίοι τείνουν να εκλείψουν [ΛΑΣΚΑΡΕΛΛΗ 2003]. Ο Χριστιανικός πληθυσµός κατοικεί στα δυτικά (οι πιο εύποροι), νοτιοδυτικά και νότια τµήµατα, καθώς και στους αντίστοιχους τοµείς του κέντρου, περιοχές που αναπτύχθηκαν µε τους ισχύοντες για τις ελληνικές πόλεις κανονιστικούς µηχανισµούς (Π.. του 1923, ΓΟΚ, κλπ.) µε τη συνήθη ρυµοτοµία [Εικόνα 8]. Στις περιοχές της Μουσουλµανικής µειονότητας εντοπίζονται συνθήκες υποβάθµισης, όπως: υψηλή πυκνότητα, έλλειψη κοινωνικού εξοπλισµού κι ελεύθερων χώρων, παλαίωση κτιριακού δυναµικού, αδυναµία ανανέωσης κτιριακού αποθέµατος, κ.ά. [Εικόνες 9, 10]. Το εύπορο Μουσουλµανικό στοιχείο (κυρίως έµποροι) κατοικεί στη βορειοανατολική µουσουλµανική συνοικία, εκατέρωθεν του γραµµικού εµπορικού κέντρου και στον ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

11 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 83 αντίστοιχο τοµέα του κέντρου της πόλης. Παρότι εντός σχεδίου, ο αστικός ιστός διατηρεί την παραδοσιακή µορφή του, ο οποίος σε συνδυασµό µε το υφιστάµενο ιδιοκτησιακό καθεστώς δυσχεραίνει την άρτια εφαρµογή του εγκεκριµένου σχεδίου. Στην ανατολική περιοχή της πόλης είναι εγκατεστηµένος εργατικός πληθυσµός Μουσουλµανικών εθνοτήτων, κυρίως Ποµάκων. Τµήµα της είναι εντός σχεδίου και έχει ίδια χαρακτηριστικά οικιστικής ανάπτυξης µε το βορειοανατολικό τµήµα, ενώ σ άλλο έχει αναπτυχθεί αυθαίρετη δόµηση [Χάρτης 6]. Εξάλλου, στην εντός σχεδίου περιοχή προς τα δυτικά εντοπίζεται παραδοσιακός οικισµός των Αθίγγανων (περίπου 120 οικογένειες) [Χάρτης 6, Εικόνα 11] µε απαράδεκτα υποβαθµισµένες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, που εγκυµονούν κινδύνους για τους ίδιους και το ευρύτερο περιβάλλον. Στα πλαίσια της κρατικής πολιτικής για τις µειονότητες, έχει υιοθετηθεί πρόγραµµα Ενεργού Πολεοδοµίας, σε µεγάλη έκταση στα δυτικά της πόλης, απαλλοτριωθείσα υπέρ της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, που έχει οικοδοµηθεί κατά µεγάλο µέρος από την εταιρία, και κατά τα λοιπά εντάχθηκε στο σχέδιο και πλέον εξακολουθεί να πωλείται ως οικόπεδα. Εξάλλου, µεγάλο τµήµα της έκτασης της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ έχει οικοπεδοποιηθεί και παραχωρηθεί σε οµογενείς Ρωσοπόντιους µέσω του ΕΙΑΠΟΕ (Ελληνικό Ίδρυµα Αποκατάστασης Ελλήνων Οµογενών), και µε την κατάλληλη χρηµατοδότησή τους µε ίδια πρωτοβουλία αναµένεται να καλύψει τις στεγαστικές τους ανάγκες [Εικόνες 12, 13]. Η σχετική καθυστέρηση οφείλεται στη µη ολοκλήρωση, ακόµη, των έργων υποδοµής [ΛΑΣΚΑΡΕΛΛΗ 2003]. 4. Ανθρωπογενείς πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον Η πόλη της Κοµοτηνής, χωροθετηµένη στο πεδινό τµήµα του Ν. Ροδόπης χαρακτηρίζεται από υψόµετρο κυµαινόµενο από 80 έως 0 µ., ενώ το έδαφος είναι πεδινό [Πίνακας 1], γαιοηµιβραχώδες. Βόρεια υψώνεται ο ορεινός όγκος της Ροδόπης. Στην περιοχή µελέτης -σε αντίθεση µε την ευρύτερη του Ν. Ροδόπης που χαρακτηρίζεται από σηµαντικούς υγροβιότοπους- δεν εντοπίζονται ευαίσθητα ή προστατευόµενα οικοσυστήµατα. Ενδεικτικά αναφέρονται οι υγροβιότοποι της ευρύτερης περιοχής Ν. Ροδόπης, οι οποίοι αποτελούν Σηµαντικές Περιοχές για Πτηνά (ΙΒΑ) σύµφωνα µε την Οδηγία 79/409 και Απόφαση του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης:λίµνη Ισµαρίδα (Μητρικού), Πόρτο Λάγος, λίµνη Βιστωνίδα και παράκτιες λιµνοθάλασσες (σε Ροδόπη και Ξάνθη), ποταµόςκοιλάδα Φιλιούρη (Λίσσος), κοιλάδα Κοµψάτου. Οι λίµνες Μητρικού, Βιστωνίδας, αποτελούν υγροβιότοπους ιεθνούς Σηµασίας ως βιότοποι υδρόβιων πτηνών σύµφωνα Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

12 84 Ελένη Σταµατίου µε την ιεθνή Σύµβαση Ramsar (Π 191/ ). Οριοθετήθηκαν και προστατεύονται µε αντίστοιχες ΚΥΑ (ΦΕΚ 854/Β/1996 και 376/Β/1998), ενώ εντάσσονται και στο εθνικό δίκτυο NATURA [ΝΤΑΦΗΣ 1995]. Η περιµετρική ζώνη της -πεδινής- πόλης καταλαµβάνεται κυρίως από καλλιέργειες, ενώ εντός αυτής, η βλάστηση είναι περιορισµένη εξαιτίας των χρήσεων των ιδιοκτησιών. Σε όλο το πεδινό τµήµα του νοµού εντοπίζεται πλούσια υδροφορία υπό µορφή φρεατίου αλλά και υπό πίεση ορίζοντα, µε υψηλές αποδόσεις. Η υπόγεια υδροφορία καλύπτει σε µεγάλο βαθµό τις αρδευτικές ανάγκες της πεδιάδας. Αισθητή είναι η σταδιακή αποµείωση πρασίνου και ανεπάρκειας ελεύθερων χώρων, ως αποτέλεσµα έντονης ανοικοδόµησης, αυθαιρεσιών, αλλά και ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών που επέβαλαν την κάλυψη επιτακτικών στεγαστικών αναγκών. Η πόλη παρουσιάζει προβλήµατα οικιστικής διάρθρωσης, τυπικά µεγάλου αριθµού ελληνικών αστικών κέντρων: κυκλοφοριακά προβλήµατα ως αποτέλεσµα απουσίας σύγχρονης αντίληψης και ιεράρχησης οδικού δικτύου αναφορικά µε την εξυπηρέτηση του κέντρου, των συνοικιών και των γειτονιών. πυκνή δόµηση στο κέντρο της πόλης, µε εντοπισµό του συνόλου χρήσεων γης γενικής κατοικίας, κ.ά. (κατοικία, εµπόριο, υπηρεσίες, πολιτιστικές δραστηριότητες), το οποίο µετά από πρόσφατες επεµβάσεις πεζοδρόµησης του παλιού εµπορικού κέντρου και της κεντρικής πλατείας, έχει µερικώς αναβαθµιστεί. Οι κοινωνικές δραστηριότητες της πόλης είναι συγκεντρωµένες γύρω από την -κακώς κατασκευασµένη πλακοστρωµένη- πλατεία (µε τη δηµιουργία κέντρων αναψυχής, κ.ά.), σε κτίρια και χώρους τυποποιηµένης αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Οι διανοίξεις οδών γύρω από την πλατεία παρότι συνέβαλαν στη διαµόρφωση οικοδοµικών τετραγώνων, οδήγησαν στην πυκνή δόµηση υψηλών κτιρίων, χωρίς πρόβλεψη για δηµιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής και στάθµευσης. Το κεντρικό πάρκο της πόλης (µε τον ζωολογικό κήπο, παλαιότερα αξιοθέατο) έχει, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παραµεληθεί ως προς τη συντήρηση και την καθαριότητά του, µε αποτέλεσµα την εµφανή ανεπάρκειά του σε θέµατα υγιεινής και ασφάλειας. έξαρση της ανοικοδόµησης σε νέες περιοχές της πόλης, κυρίως στη νότια πλευρά της. Η απουσία χώρων αναψυχής και οι ελάχιστες εµπορικές χρήσεις (τοπικού επιπέδου) καθιστούν ανύπαρκτη την κοινωνική ζωή στις περιοχές αυτές. υποβάθµιση των ακάλυπτων χώρων µε χρησιµοποίησή τους για στάθµευση αυτοκινήτων [ΛΑΣΚΑΡΕΛΛΗ 2003]. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

13 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 85 Ενδεικτικά παραδείγµατα υπέρβασης της φέρουσας χωρητικότητας και ικανότητας της πόλης είναι: Η πυκνή δόµηση σε κεντρικά τµήµατα της πόλης (Σ 2,4, συνεχές σύστηµα δόµησης, Συντελεστής Κάλυψης 0,70), έχει οδηγήσει σε υποβάθµιση της ποιότητας διαβίωσης (έλλειψη υπαίθριων χώρων οικοπέδου, επαρκούς αερισµού, χώρων στάθµευσης οχηµάτων, κλπ.). Το οδικό δίκτυο, στην πλειονότητά του, δεν διαθέτει το απαιτούµενο πλάτος οδών σε σχέση µε τον αριθµό των αυτοκινήτων που διέρχονται ή σταθµεύουν, ενώ δεν είναι διασφαλισµένη η ασφαλής διακίνηση των πεζών. Η πυκνή δόµηση σε συνδυασµό µε τον υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο δεν είναι συµβατή µε τους τύπους των οικοδοµικών τετραγώνων και των οδών (υφιστάµενη ρυµοτοµία). Η έλλειψη σχεδιασµού και πλαισίου διαµόρφωσης των υπαίθριων χώρων (επιφάνειες προορισµένες για φύτευση, διατήρηση επιφανειακού εδάφους και υφιστάµενης φύτευσης), το οποίο θα πρέπει να προσαρµοστεί στα λειτουργικά στοιχεία του αστικού ιστού και στις ανάγκες βελτίωσης του άµεσου περιβάλλοντος. Οι σοβαρότερες ανθρωπογενείς πιέσεις στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής µελέτης ήταν οι ακόλουθες: Ρύπανση του ποταµού Βοσβόζη, ο οποίος πηγάζει από τις κλιτείς των υψωµάτων βόρεια της Κοµοτηνής και ρέει πλησίον της πόλης, προερχόµενη από: -τα στραγγίσµατα του χώρου απόθεσης απορριµµάτων της Κοµοτηνής, -τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισµού Κοµοτηνής, -τα απόβλητα σφαγείων και άλλων δραστηριοτήτων βόρεια της πόλης. Επισηµαίνεται ότι ο π. Βοσβόζης έχει µήκος περίπου 12,5 χλµ. και εκβάλλει στη λίµνη Μητρικού, η οποία αποτελεί σηµαντικό υγροβιότοπο. Ειδικότερα, για τους σηµαντικότερους χείµαρρους που καταλήγουν στον ποταµό, νοτιοδυτικά της Κοµοτηνής (στο ύψος των οικισµών Παραδηµής και Μεσοχωρίου) ισχύουν τα ακόλουθα: -ο δυτικός χείµαρρος (Ασπρόρεµα), ο οποίος πηγάζει από το όρος Παπίκιο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και κατά την κάθοδό του σχηµατίζει τόξο δυτικά της πόλης, πλησίον του οικισµού Ηφαίστου δέχεται λύµατα των σφαγείων και των χοιροτροφικών µονάδων της περιοχής, ενώ υφίσταται και ανεξέλεγκτη ρίψη απορριµµάτων στην κοίτη του. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

14 86 Ελένη Σταµατίου -ο κεντρικός χείµαρρος (Χείµαρρος), ο οποίος πηγάζει από την ορεινή ζώνη των συνόρων και µέχρι τη δεκαετία του 70 διερχόταν από τµήµα της πόλης, επιβαρύνεται από αστικά λύµατα. -ο ανατολικός χείµαρρος, µε συνεχή παροχή σχεδόν όλο το έτος στην ηµιορεινή κοίτη του, στερεύει στο ύψος του οικισµού Κάλχα. Στο ύψος του οικισµού Κηκηδίου συµβάλλει ο Τρελοχείµαρρος. Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούνται: -Αµµοληψίες στις κοίτες των ποταµών Βοσβόζη, Κοµψάτου, κ.ά. -Ανεξέλεγκτη απόθεση πλεοναζόντων υλικών σε παραρεµάτιες περιοχές. -Αλλοίωση της φυσικής βλάστησης από την ελεύθερη βοσκή. -Επίδραση στην πανίδα της περιοχής από τη ρύπανση που προκαλούν τα υπολείµµατα γεωργικών φαρµάκων και λιπασµάτων και από το κυνήγι που διενεργείται απερίσκεπτα αποτελώντας σοβαρή αιτία µείωσης ειδών άγριας πανίδας. Η επίδραση στην ατµόσφαιρα από τη βιοµηχανική ρύπανση θεωρείται ασήµαντη ως µικρή. Αντίθετα η, προερχόµενη από την κυκλοφορία των οχηµάτων, ρύπανση αν και αξιοσηµείωτη, δεν προσεγγίζει επικίνδυνα επίπεδα [ΛΑΣΚΑΡΕΛΛΗ 2003]. 5. Ζητήµατα αιχµής- Προγραµµατισµός-εξέλιξη παρεµβάσεων και έργων Οι µέχρι σήµερα πολεοδοµικές επεµβάσεις αφορούσαν µόνο στην οικιστική επέκταση της Κοµοτηνής, χωρίς αναβάθµιση ή εµπλουτισµό της κοινωνικής υποδοµής ή της κυκλοφοριακής ρύθµισης (πχ. ενόψει της πεζοδρόµησης της κεντρικής πλατείας δεν υπήρξε πρόβλεψη για την κυκλοφορία στο κέντρο)[γραφειο 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ κ.ά. 1994]. Τα ζητήµατα αιχµής της πόλης σχετίζονται µε λειτουργικά και κυκλοφοριακά προβλήµατα, µε την ανεπάρκεια τεχνικών και κοινωνικών υποδοµών, µε τη διαχείριση των φυσικών πόρων της ευρύτερης περιοχής, κλπ. Ο τρόπος ανάπτυξης της πόλης χαρακτηρίζεται από σηµεία προς προτεραιότητα αντιµετώπισης, όπως: -τη ραγδαία και άναρχη αστικοποίηση, -την υπερβολικά πυκνή δόµηση του κέντρου (έντονη ανοικοδόµηση λόγω µεγάλης της ζήτησης στέγης από φοιτητές), ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

15 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 87 -την αυθαίρετη δόµηση (οι περιοχές αυθαιρέτων του µουσουλµανικού πληθυσµού αποτελούν αντικείµενο πολιτικής συνδιαλλαγής κατά τις προεκλογικές περιόδους), -την έλλειψη σχεδιασµού για την κίνηση των πεζών ή των ατόµων µε ειδικές ανάγκες (σε αριθµό κεντρικών περιοχών παρατηρείται έλλειψη πεζοδροµίων), -την έλλειψη υπαίθριων χώρων αναψυχής (τα ελάχιστα πάρκα-παιδικές χαρές είναι ανεπαρκώς συντηρηµένα και έως ακατάλληλα προς χρήση), -την αρχιτεκτονική τυποποίηση και την κακή κατασκευή των οικοδοµών, -την παραίτηση από κάθε προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονοµιάς. Προβλήµατα αιχµής του αστικού περιβάλλοντος, τα οποία παρεµποδίζουν την βιώσιµη ανάπτυξη της πόλης αλλά και την κοινωνική συνοχή, που έχει υποστεί ήδη ποικίλες εσωτερικές εντάσεις, είναι τα ακόλουθα: -µεγάλα τµήµατα της πόλης µε αποσαθρωµένο αστικό ιστό και αδυναµία ανακαίνισης ή αντικατάστασης της παλαιωµένης υποδοµής. -εµπορικό κέντρο µε ανεπαρκείς συνθήκες κυκλοφορίας, χαµηλή τεχνική υποδοµή και αναξιοποίητο οικοδοµικό απόθεµα. -πολεοδοµική αναρχία, κυκλοφοριακά αδιέξοδα που χρήζουν παρεµβάσεων (διάνοιξης οδών και µικρής κλίµακας αστικών αναπλάσεων) για την ελάχιστη ανεκτή πολεοδοµική και κυκλοφοριακή λειτουργία. -η συνοικία τύπου γκέτο των µουσουλµάνων κατοίκων, µε υψηλά επίπεδα ανεργίας, χαµηλό µορφωτικό επίπεδο, οδικό σύστηµα χωρίς κυκλοφοριακό σχεδιασµό, µε αδιέξοδες οδούς κ.ά., απουσία κοινωνικής υποδοµής και υποβάθµιση του κοινωνικού ρόλου των γυναικών. -η συνοικία τύπου γκέτο των Αθίγγανων, µε άναρχη δόµηση και υποβαθµισµένο οικιστικό περιβάλλον, -η απουσία, για το σύνολο της πόλης, αξιόλογων χώρων αναψυχής, άθλησης, ελεύθερου χρόνου και πολιτισµού. Για την αντιµετώπιση των προαναφερόµενων προβληµάτων ο. Κοµοτηνής προχώρησε στην σύνταξη του ΓΠΣ Κοµοτηνής [Χάρτης 7], το οποίο δεν έχει οριστικά εγκριθεί. Έχουν ολοκληρωθεί οι µακροχρόνιες συµµετοχικές διαδικασίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενσωµάτωση στον προγραµµατισµό της άποψης των τοπικών φορέων, ενώ εκκρεµεί η έγκριση της β φάσης του ΣΧΟΠ (2003). Σύµφωνα µε την πρόταση [Χάρτης 7], προβλέπεται η οργάνωση της πόλης σε 4 συνοικίες και 18 γειτονιές µε καθορισµό των οικιστικών χρήσεων, τη σταδιακή υλοποίηση λεπτοµερειακού προγράµµατος κοινωνικού εξοπλισµού στα συνοικιακά και Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

16 88 Ελένη Σταµατίου τοπικά κέντρα και την κυκλοφοριακή ρύθµιση, µε σκοπό τη διευκόλυνση και ενίσχυση της πολεοδοµικής οργάνωσης. Καταλληλότερη θεωρείται η οργάνωση του οδικού δικτύου µε την χρήση κυψελών, δηλαδή την περιµετρική εξυπηρέτηση αυτοκινήτου, ιεράρχηση ταχυτήτων στο εσωτερικό, πεζοδρόµηση στα κέντρα γειτονιών, κ.ά. Με τη συνένωση των κέντρων των γειτονιών µεταξύ τους σ ενιαίο δίκτυο πεζοδρόµων που θα τις συνδέει µε τα κέντρα των συνοικιών, το κέντρο της πόλης και το Πανεπιστήµιο, ολοκληρώνεται η προτεινόµενη κυκλοφοριακή ρύθµιση. Προβλεπόµενη είναι, επίσης, η οριοθέτηση ζώνης περιµετρικά της πόλης µε θεσµοθέτηση χρήσεων γης και όρων δόµησης µε σκοπό τον έλεγχο της διαχείρισης του περιαστικού χώρου. Η Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου περιλαµβάνει περιοχές απειλούµενες από άναρχη αστικοποίηση και υπερβολική κατάτµηση και άλλες για ειδική προστασία (οικισµοί, γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, κλπ.). Οι προτάσεις της µελέτης για τη ρύθµιση των χρήσεων γης δεν έχουν εγκριθεί ακόµη [Χάρτης 8]. Η πρόταση Κοµοτηνή: Βιώσιµη Πόλη για όλους , του ήµου εντάχθηκε στο Πρόγραµµα Κοινοτική Πρωτοβουλία URBAN II (συνολικού προϋπολογισµού ευρώ), οι προτεινόµενες παρεµβάσεις του οποίου εναρµονίζονται µε τις διατάξεις και εντάσσονται στις προτεραιότητες του ΓΠΣ. Η ζώνη παρέµβασης περιλαµβάνει: το εµπορικό - ιστορικό κέντρο της πόλης, τους υποβαθµισµένους θύλακες αυθαίρετης δόµησης τσιγγάνων (ανατολικά του κέντρου), παλιά τµήµατα της πόλης µε υποβαθµισµένες οικιστικές συνθήκες, µε µουσουλµανικό πληθυσµό (βορειοανατολικά του κέντρου), τον γραµµικό άξονα των κοινωφελών και κοινόχρηστων εγκαταστάσεων, κατά µήκος της πρώην κοίτης του ποταµού Τρελοχείµαρρου, που θα συνδέεται µε το κέντρο της πόλης (βορειοανατολικά του κέντρου) την ενότητα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, που παρότι µε ανεπαρκή υποδοµή αποτελεί περιοχή υποδοχής και εγκατάστασης παλιννοστούντων [Χάρτης 9]. Ενδεικτικά µέτρα περιλαµβανόµενα στο πρόγραµµα, τα οποία αφορούν στην αστική περιοχή είναι:! Άξονας προτεραιότητας 1: Πολυλειτουργική και Οικολογική Αστική Ανάπλαση, συνολικού προϋπολογισµού ευρώ. Μέτρο 1.1. Παρεµβάσεις ανάπλασης υποβαθµισµένων περιοχών Ανάπλαση δηµοσίων χώρων περιοχής ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ (περιοχή κατοικίας µεταναστών), ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

17 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής Παρεµβάσεις ανάπλασης και ολοκλήρωσης δηµόσιου χώρου βόρειας γειτονιάς µουσουλµάνων, Μέτρα ήπιας κυκλοφορίας Μέτρο 1.2. Ανάδειξη αστικού ιστού Ανασυγκρότηση άξονα πρώην κοίτης ποταµού Τρελοχείµαρρου, Μνηµείο Ευρωπαϊκής ιδέας, ιαχείριση στάθµευσης αυτοκινήτων και κυκλοφορίας πεζών, Αποκατάσταση αξιόλογων κτιρίων στην ιστορική παραδοσιακή αγορά. Μέτρο 1.3 Προστασία του περιβάλλοντος Οικολογική µετατροπή πρώην χώρου απορριµµάτων σε αστικό άλσος, Πρόγραµµα ανακύκλωση στην πόλη Ευαισθητοποίηση κοινής γνώµης σε θέµατα αειφορικής ανάπτυξης.! Άξονας προτεραιότητας 2: Ενθάρρυνση της Επιχειρηµατικότητας, προϋπολογισµού ευρώ.! Άξονας προτεραιότητας 3: Κοινωνία των Πολιτών, συνολικού προϋπολογισµού ευρώ.! Άξονας προτεραιότητας 4: ικτυώσεις Πληροφορικής, συνολικού προϋπολογισµού ευρώ. Για τα µέτρα 1.1.1, και 3 έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των Τεχνικών ελτίων, έχει ζητηθεί η ένταξή τους σε ΣΑΕ και είναι δυνατή η δηµοπράτησή τους. 6. Αναπτυξιακές προοπτικές Κυρίαρχο ρόλο διαδραµατίζει η Εγνατία οδός, που συνιστά και µεγάλο εθνικής σηµασίας έργο, σηµείο αναφοράς και άξονας αναπτυξιακών και τοµεακών προοπτικών, στην ευρύτερη περιοχή. Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Κοµοτηνής είναι αξιοσηµείωτες, καθώς συγκεντρώνει πόρους αστικής ανάπτυξης (διοικητικό, εµπορικό, µεταποιητικό, πολιτιστικό κέντρο, έδρα ΑΕΙ) και φυσικούς (ορεινός όγκος, υγροβιότοποι, ακτές). Η γεωοικονοµική θέση της, συναρτώµενη µε την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση στον κοινωνικό, οικονοµικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τοµέα, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας µε την Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

18 90 Ελένη Σταµατίου ενδοχώρα των Βαλκανίων, αποτελούν αξιοποιήσιµες προϋποθέσεις ευηµερίας, προόδου και ανάπτυξης του Ν. Ροδόπης [ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Μ. ΚΟΡΩΝΗ 1998, 1999]. Οι προοπτικές ανάπτυξης του Ν. Ροδόπης, γενικότερα, βασίζονται σε αξιόλογα φυσικά και πολιτισµικά διαθέσιµα και συγκριτικά πλεονεκτήµατα, ενισχυόµενες από τα µεγάλης σηµασίας, υπό εξέλιξη ή προγραµµατισµό, έργα τα οποία αναµένεται να καταστήσουν την Κοµοτηνή κόµβο υπερτοπικού δικτύου µεταφορών, εντάσσοντάς την, ταυτόχρονα, σ ένα ευρύτερο αναπτυξιακό χώρο [ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Μ. ΚΟΡΩΝΗ 1998, 1999, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1999, 2000]. Αντιπροσωπευτικά και πιο σηµαντικά, ανά τοµέα, είναι τα ακόλουθα: Μεταφορική υποδοµή: κατασκευή Εγνατίας οδού, κάθετου άξονα Κοµοτηνής- Βουλγαρίας στη Νυµφαία, µε σύνδεση µε τα διευρωπαϊκά δίκτυα Κωνσταντινούπολη - Σόφια - ρέσδη και Αλεξανδρούπολη - Ορµένιο - Ελσίνκι. Σιδηροδροµικό δίκτυο: η νέα χάραξη και κατασκευή της σιδηροδροµικής γραµµής Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη - Ορµένιο θα επιτρέπει µεγάλες ταχύτητες. Σχεδιασµός ολοκλήρωσης των δικτύων διανοµής φυσικού αερίου για την αστική και βιοµηχανική κατανάλωση, αφού έως σήµερα έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί ενεργειακός σταθµός στην Κοµοτηνή µε χρήση φυσικού αερίου. Σχεδιασµός κατασκευής των φραγµάτων Ιάσµου και Γρατινής, που επιφυλάσσουν δυναµική προοπτική ολοκληρωµένης αγροτικής ανάπτυξης του νοµού. 7.Συµπεράσµατα Παρά την ενδιαφέρουσα εξέλιξή τους, επισηµαίνεται η παραµέληση από πλευράς Πολιτείας, έως και µεταπολεµικά, των πόλεων της ακριτικής Θράκης, οι οποίες χωρικά, υπέστησαν σοβαρές και απότοµες µεταλλαγές, σε βραχύ χρονικό διάστηµα και χωρίς τις ενδιάµεσες φάσεις άλλων µεσαίων πόλεων της χώρας, µε αποτέλεσµα την βίαια και δύσκολα αναστρέψιµη, αισθητική, λειτουργική και οικιστική µετάλλαξή τους [ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ 2000]. Αξιοσηµείωτο είναι ότι απέκτησαν ρυµοτοµικό σχέδιο πολύ αργότερα συγκριτικά µε τα περισσότερα αστικά κέντρα του ελλαδικού χώρου, όπως και παροχές κοινωνικής ωφέλειας. Η Κοµοτηνή, µειονεκτική µέχρι σήµερα σε επίπεδα ανάπτυξης, σε µεγάλη απόσταση από τα µητροπολιτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και µικρή από την Τουρκία και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

19 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 91 τη Βουλγαρία, µε ιδιάζουσα δηµογραφική σύνθεση (ποσοστά παλιννοστούντων οµογενών και µουσουλµανικής µειονότητας) και σε επιβαρηµένο χωρορυθµιστικά αστικό ιστό, αναµένεται να ενισχύσει τον περιφερειακό της ρόλο µε την αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης µέσω της συµβολής αναπτυξιακών έργων καθώς και της γειτνίασης της µε πεδία πολιτικοοικονοµικών ανακατατάξεων στα πλαίσια της διευρυµένης ΕΕ. Σύµφωνα µε το Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας ΑΜΘ [ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Μ. ΚΟΡΩΝΗ 1998, 1999, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1999, 2000], οι πόλεις Κοµοτηνή (κόµβος διευρωπαϊκών δικτύων-υπηρεσιών) και Αλεξανδρούπολη (διοικητικό κέντρο αυτοδύναµης Περιφέρειας) αποτελούν κόµβους του ιευρωπαϊκού και εθνικού άξονα [Χάρτες 1,2]. Θεωρώντας την Κοµοτηνή ως ιοικητικό Κέντρο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και την Αλεξανδρούπολη ως κόµβο, µε την υπό εξέλιξη υποδοµή, δηµιουργείται ένα σηµαντικό δίπολο ανάπτυξης στην περιοχή της Θράκης. Το αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδας, µεταπολεµικά, υπαγορεύτηκε από αυστηρά συγκεντρωτικές δοµές, συνδεόµενες µε αντίστοιχα διαµορφωµένες συνθήκες, που δεν επέτρεψαν την άρση κοινωνικοοικονοµικών αποκλίσεων µεταξύ κέντρου και περιφέρειας [Χάρτες 1,2] µέχρι τη δεκαετία του 80, οπότε εστίασε στην αποκέντρωση [ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ 2000]. Η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στη Νοµισµατική Ένωση είχαν ως συνέπεια την προσπάθεια µείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων (µε αναφορά σε Κοινοτικούς και Εθνικούς µέσους όρους) µε πολιτικές µέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Με την ολοκληρωµένη αξιοποίηση φυσικών και πλουτοπαραγωγικών πόρων, συγκριτικών πλεονεκτηµάτων και παραγωγικών δραστηριοτήτων του συνόλου των τοµέων παραγωγής, προϋπόθεση για την ισόρροπη και τη βιώσιµη ανάπτυξη, αυξάνεται, προοπτικά, ο δυναµισµός και η ακτινοβολία της πόλης και της περιοχής στα Μεσογειακά, Βαλκανικά και Παρευξείνια κράτη, δεδοµένης και της πρόσφατης διεύρυνσης της ΕΕ. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης µε αναβάθµιση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και η παροχή κινήτρων εκπαίδευσης και απασχόλησης στα πλαίσια εκσυγχρονισµού και υποστήριξης του κοινωνικοοικονοµικού τοµέα για την προσέλκυσησυγκράτηση νέων και ενεργού πληθυσµού συνιστά καθοριστικό παράγοντα αναπτυξιακής ενίσχυσης, ευρύτητας ακτινοβολίας και ενδυνάµωσης της σηµασίας της σε περιφερειακή και διεθνή κλίµακα. Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

20 92 Ελένη Σταµατίου Βιβλιογραφία ΓΡΑΦΕΙΟ 12 ΕΠΕ, ΓΚΑΡΤΖΟΣ Κ. ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (1994), Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο Κοµοτηνής, Αθήνα. ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΥΡΤΩ ΚΟΡΩΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, (1998), Χωροταξικό Σχέδιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Α φάση, ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΥΡΤΩ ΚΟΡΩΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, (1999), Χωροταξικό Σχέδιο Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Β φάση, ΕΣΥΕ (1995), Κατανοµή της εκτάσεως της χώρας κατά βασικές κατηγορίες χρήσεως κατά την απογραφή της 17ης Μαρτίου 1991, ΕΣΥΕ, Αθήνα. ΕΣΥΕ (2001), Απογραφές πληθυσµού και λοιπά δηµοσιευµένα στοιχεία, ΕΣΥΕ, Αθήνα. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (1999), Αναπτυξιακή στρατηγική του ήµου Νέας Ορεστιάδας, Α φάση, ΙΠΑ, Αθήνα. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (2000), Αναπτυξιακή στρατηγική του ήµου Νέας Ορεστιάδας, Β φάση, ΙΠΑ, Αθήνα. ΛΑΣΚΑΡΕΛΗ ΑΝΝΑ (2003), 2 η εργασία αξιολόγησης Κοµοτηνή ), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο, Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα Σπουδών: Περιβαλλοντικός Σχεδιασµός Πόλεων και Κτιρίων, Θεµατική Ενότητα ΠΣΠ 50 Εισαγωγή στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, ακαδ. έτος ΝΤΑΦΗΣ ΣΠ. ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (1995), Κατάλογος προτεινόµενων προς ένταξη περιοχών στο ίκτυο Φύση 2000, Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων /Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Ε. (2000), ιερεύνηση τρόπου παρέµβασης των κεντρικών αναπτυξιακών φορέων στο χωρικό και περιβαλλοντικό (φυσικό και ανθρωπογενή) σχεδιασµό, Μεταδιδακτορική Έρευνα, Πάντειο Πανεπιστήµιο, ΤΟΠΑ, Αθήνα. Πίνακας 1.Κατανοµή των χρήσεων γης κατά βασικές κατηγορίες σε χιλ. στρέµµατα ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ % ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ 7 % 8 % 9 % 10 % ΕΝΟΤΗΤΑ 4/3 5 % 6 % 7/3 8/3 9/3 10/3 5/3 6/3 Ν.ΡΟ ΟΠΗΣ ,1 870,3 34,2 601,1 23,6 21,0 0,8 877,3 34,5 84,3 3,3 68,9 2,7 20,2 0,8 ΠΕ ΙΝΕΣ ,9 623,0 65,1 177,5 18,5 16,3 1,7 32,9 3,4 66,7 7,0 34,7 3,6 5,9 0,6 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ 8 825,6 167,2 20,3 309,3 37,5 1,0 0,1 312,3 37,8 9,6 1,2 20,4 2,5 5,8 0,7 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΟΡΕΙΝΕΣ 6 760,6 80,1 10,5 114,3 15,0 3,7 0,5 532,1 70,0 8,0 1,1 13,9 1,8 8,6 1,1 ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑ ,2 632,8 37,3 321,6 18,9 10,6 0,6 596,7 35,1 73,8 4,3 45,7 2,7 17,1 1,0 ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Π 61,7 50,8 82,3 3,0 4,9 0,0 0,0 0,0 0,0 0,7 1,1 7,1 11,5 0,2 0,3 Κ.ΓΡΑΤΙΝΗΣ Η 123, 4 26,9 21,8 0,0 0,0 0,1 0,1 94,6 76,7 1,0 0,8 0,8 0,6 0,0 0,0 Κ.ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ Π 26,9 23,0 85,5 0,9 3,3 0,0 0,0 0,0 0,0 0,9 3,3 1,6 5,9 0,5 1,9 Κ.ΚΑΛΧΑΝΤΟΣ Ο 103,5 12,1 11,7 21,4 20,7 0,5 0,5 61,0 58,9 1,0 1,0 7,6 7,3 0,0 0,0 Κ.ΚΑΡΥ ΙΑΣ Π 9,9 3,2 32,2 5,0 50,5 0,0 0,0 0,1 1,0 0,7 7,1 0,2 2,0 0,6 6,1 Κ.ΚΟΣΜΙΟΥ Π 43,6 34,8 79,8 3,5 8,0 0,0 0,0 0,0 0,0 2,6 6,0 2,7 6,2 0,0 0,0 Κ.ΠΑΝ ΡΟΣΟΥ Ο 86,6 7,9 9,1 0,0 0,0 0,0 0,0 76,8 88,7 0,1 0,1 0,3 0,3 1,5 1,7 ΠΗΓΗ: ΕΣΥΕ, ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ Ε ΑΦΟΥΣ 3 ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤΑΣΕΩΝ 4 ΚΑΛΛΙΕΡΓ. ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΝΑΠ. 5 ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ Η ΗΜΟΤΙΚΟΙ 6 ΑΛΛΟΙ (Ι ΙΩΤΙΚΟΙ ΚΛΠ.) 7 ΑΣΗ 8 ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΥΠ. ΑΠΟ ΝΕΡΑ 9 ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ 10 ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

21 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 93 Πίνακας 2. Οικισµοί και πληθυσµός ήµου Κοµοτηνής ΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ.. Ανθοχωρίου Γρατινή Θρυλορίου Ιτέα 71.. Κάλχαντος Καρυδιά Κηκήδιον Κοµοτηνής (έδρα) Κόσµιο Πάνδροσο Σιδηράδες Στυλάριο 300 Σύνολο ΠΗΓΗ: ΕΣΥΕ, 2001 Πίνακας 3. Χρήσεις γης στην περιοχή του. Κοµοτηνής το 1991 ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ % Καλλιεργούµενες εκτάσεις και αγραναπαύσεις 82,3% Κοινοτικοί βοσκότοποι 4,9% Ιδιωτικοί βοσκότοποι 0,0% ασικές εκτάσεις 0,0% Ζώνες οικισµών 11,5% ΠΗΓΗ: ΕΣΥΕ, 1991 Πίνακας 4. Απασχολούµενοι ανά παραγωγικό τοµέα στην περιοχή µελέτης το 1991 ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ Σύνολο Πρωτογενής % ευτερ/ενής % Τριτ/ενής % Νέοι ΕΝΟΤΗΤΑ Τοµέας Τοµέας τοµέας Ν.ΡΟ ΟΠΗΣ , , ,0 476 ΕΠ.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ , , ,2 363 ΓΡΑΤΙΝΗΣ ,8 30 1,9 76 4,8 12 ΘΡΥΛΟΡΙΟΥ , , ,3 23 ΚΑΛΧΑΝΤΟΣ ,1 30 3,3 19 2,1 1 ΚΑΡΥ ΙΑΣ , , ,5 3 ΚΟΣΜΙΟΥ ,8 68 8, ,2 12 ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ , , ,5 44 ΠΑΝ ΡΟΣΟΥ ,8 10 6, ,0 4 ΠΗΓΗ: ΕΣΥΕ, 1991 Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

22 94 Ελένη Σταµατίου Χάρτης 1. Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας ΑΜΘ-Χωροθέτηση ενεργειών πρότασης ΠΗΓΗ: Γραφείο Μελετών Μ. Κορώνη, κ.ά Χάρτης 2. Χωροταξικό Σχέδιο Περιφέρειας ΑΜΘ-Ένταξη στον ευρύτερο χώρο ΠΗΓΗ: Γραφείο Μελετών Μ. Κορώνη, κ.ά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

23 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 95 Χάρτης 3. Κοµοτηνή -Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο, Παραγωγικές και άλλες χρήσεις γης εκτός σχεδίου [Υπόµνηµα: Αρδευόµενη γη, δάσος, Σχέδιο Πόλεως, ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, Αγροτικοί Οικισµοί, Πανεπιστήµιο, Βιοτεχνία, Στρατός, Οδικό ίκτυο, Σιδηροδροµικό ίκτυο, Υδατικό Σύστηµα] ΠΗΓΗ: Γραφείο 12 ΕΠΕ, Γκάρτζος κ.ά Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

24 96 Ελένη Σταµατίου Χάρτης 4. Κοµοτηνή -Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο, Ιστορική εξέλιξη [Υπόµνηµα: , , , 1981-σήµερα] ΠΗΓΗ: Γραφείο 12 ΕΠΕ, Γκάρτζος κ.ά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

25 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 97 Χάρτης 5. Κοµοτηνή -Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο, Χρήσεις γης, Κοινωνική υποδοµή, παραγωγική υποδοµή (1994) [Υπόµνηµα: Κατοικία, ιοίκηση Γ ( ηµαρχείο, Νοµαρχία, Περ. Ανάπτυξη, Τράπεζες, Συνεταιρισµοί, ΟΤΕ, ΕΗ, Πρυτανεία, κλπ.), ιοίκηση Β (Αστ. Τµήµατα), Εµπόριο-Γ, Εµπόριο Β, Εµπόριο Α, Εκπαίδευση Γ (Πανεπιστήµιο), Εκπαίδευση Β (Γυµνάσιο Λύκειο), Εκπαίδευση Α ( ηµοτικό ), Μέση Επαγγελµατική Σχολή, Υγεία Γ (Νοσοκοµεία, ΙΚΑ, ΠΙΚΠΑ, Ιδ. Κλινικές), Υγεία Β, Γηροκοµείο, Αθλητικά Β, Αθλητικά Γ, Πολιτιστικά Γ, Πολιτιστικά Β (σινεµά, κέντρο νεότητας, κ.ά), Πολιτιστικά Α (παιδική χαρά), Εκκλησία-Τζαµί, Μητροπολιτικό Μέγαρο, Τουρισµός- Αναψυχή, Βιοµηχανία- Βιοτεχνία- Χονδρεµπόριο- Αποθήκες- Εκθέσεις, Πράσινο Γ, Πράσινο Β, Πράσινο Α, Πλατεία, ηµοτική γη ελεύθερη, ηµοτική γη-αγορά, ηµόσια γη ελεύθερη, Ιδιαίτερες χρήσεις (Φυλακές, Εθνική Άµυνα, Νεκροταφεία:Χριστιανικό, Μουσουλµανικό), ΑΟΕΚ, Εγκαταστάσεις µαζικών µεταφορών (Σιδηροδροµικός Σταθµός, Σταθµός Λεωφορείων, Σταθµός φορτηγών), Υλοποιηµένοι δρόµοι του ρυµοτοµικού σχεδίου, Περιοχή αναθεώρησης του εγκεκριµένου ρυµοτοµικού σχεδίου] ΠΗΓΗ: Γραφείο 12 ΕΠΕ, Γκάρτζος κ.ά Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

26 98 Ελένη Σταµατίου Χάρτης 6. Κοµοτηνή -Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο, Γεωγραφική διάρθρωση γειτονιών και τόπων εργασίας κατά κοινωνική οµάδα (1994) Κλάδος και τόπος εργασίας Γεωργοί ορεινής ενδοχώρας Ρωσ/πόντιοι & Χριστιανοί εργάτες & υπάλληλοι Κάτοικοι θρησκευτικής µειονότητας Χριστιανοί αστοί Μεσαία στρώµατα Χριστιανοί αστοί Υψηλά στρώµατα Ξένοι επενδυτές Παν/µιακοί Γεωργία Βιοτεχνία Βιοµηχανία Οικοδόµηση Εµπόριο Υπηρεσίες ιοίκηση Παν/µιο Περίχωρα Κοµ/ηνής παντού Τόπος Κατοικίας (κυρίαρχη χρήση) Γειτονιές 11,12,13 παντού κέντρο κέντρο κέντρο Γειτονιές 6,14, κέντρο Γειτονιές 4,5,7 παντού κέντρο κέντρο κέντρο Γειτονιές 1,2,3,8,9, Α,Β κέντρο κέντρο κέντρο ΓειτονιάΓ Γειτονιές 1,2,3,8, Α,Β,Γ ΠΗΓΗ: Γραφείο 12 ΕΠΕ, Γκάρτζος κ.ά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Τµήµα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδοµίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

27 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια-η περίπτωση της Κοµοτηνής 99 Χάρτης 7. Κοµοτηνή -Γενικό Πολεοδοµικό Σχέδιο-Πρόταση [Υπόµνηµα: Εγκεκριµένο Ρυµοτοµικό Σχέδιο, Παλαιά Εθνική Οδός, Προτεινόµενη Περιµετρική Αρτηρία, Υφιστάµενο Κύριο Οδικό ίκτυο, Προτεινόµενο Κύριο Οδικό ίκτυο, Σιδηροδροµική Γραµµή, ίκτυο Πεζοδρόµων, Όρια και Αρίθµηση Γειτονιών (οι Συνοικίες ορίζονται στο κείµενο βάσει περιλαµβανόµενων γειτονιών), Όριο Τοµέων Συντελεστή όµησης, Όριο Εγκεκριµένου Σχεδίου, Όριο Γενικού Πολεοδοµικού Σχεδίου (ΓΠΣ),Χαρακτηρισµένος Ιστορικός Τόπος (ΦΕΚ 2059/Β/ ), Περιοχή Προγραµµάτων Κοινωνικής Κατοικίας, Περιοχή Αναθεώρησης Εγκεκριµένου Σχεδίου για προσαρµογή στον Ιστό, Πολεοδοµικό Κέντρο Πόλης, Πολεοδοµικό Κέντρο Συνοικίας, Αµιγής Κατοικία, Γενική Κατοικία, Αστικό Πράσινο, Περίθαλψη, Εκπαίδευση, Πολιτιστικές Λειτουργίες, Αθλητισµός, Χονδρεµπόριο, Μη Οχλούσα Βιοµηχανία-Βιοτεχνία, Χείµαρροι, Α= Σταθµός Λεωφορείων, Β= Σιδηροδροµικός Σταθµός, Γ= Νεκροταφείο, ΕΖΥΣ= Ειδική Ζώνη Υποδοχής Συντελεστή, ΖΕΚ= Ζώνη Ειδικών Κινήτρων] ΠΗΓΗ: Γραφείο 12 ΕΠΕ, Γκάρτζος κ.ά Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 2004, 10(4)

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΕΠΙΠΕ Α ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Γεν. Διευθυντής Αναπτυξιακού Κώστας Καλούδης Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019

Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019 Το Αναπτυξιακό-Στρατηγικό Όραµα για το 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραµµα 2014-2019 Το στρατηγικό - αναπτυξιακό όραµα του ήµου Χανίων για την προγραµµατική περίοδο 2015 2019 διαµορφώθηκε µε βάση τις τοπικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ TOY ΠΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2000-2006 Διανύουμε το τελευταίο έτος εφαρμογής της Γ Προγραμματικής Περιόδου και κατ ακολουθία και αν δεν εδίδετο παράταση λόγω των καταστροφικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΡΝΑΓΙΟΥ) ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Λ Ο Κ Λ Η Ρ Ω Μ Ε Ν Ω Ν Π Α Ρ Ε Μ Β Α Σ Ε Ω Ν Α Σ Τ ΙΙ Κ Η Σ Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Ε.. Τ.. Π.. Α.. & Ε.. Κ.. Τ.. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ -Η κάθε αστική ή αγροτική τοποθεσία που µαρτυρεί πολιτισµό έχει µνηµειακή αξία -Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται µόνο στην υψηλή αρχιτεκτονική αλλά και στα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Του άρθρου 33, παρ. 2 του Ν.4269/2014 (ΦΕΚ Α 142)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Του άρθρου 33, παρ. 2 του Ν.4269/2014 (ΦΕΚ Α 142) ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Του άρθρου 33, παρ. 2 του Ν.4269/2014 (ΦΕΚ Α 142) Με την παρούσα Τεχνική Έκθεση γίνεται αντιστοίχηση κατ αναλογία, των προβλεπομένων στην μελέτη Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...3 ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ...4 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΛΥΣΗΣ...8

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...3 ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ...4 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΛΥΣΗΣ...8 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α Ν Ο Μ Α Ρ Χ Ι Α Κ Ο Ζ Α Ν Η Σ Η Μ Ο Σ Π Τ Ο Λ Ε Μ Α Ϊ Α Σ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΚΑΙ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΚΑΙ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΓΝΑΤΙΑΣ Ο ΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ Ο ΟΣ ΚΑΙ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ εκ. 2005 Η παρούσα Ενηµερωτική Έκθεση αποτελεί µια συνοπτική θεώρηση των επιδράσεων της Εγνατίας Οδού στον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΑΠ Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης

ΣΟΑΠ Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης ΣΟΑΠ Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Οικονόμου Μάρτιος 2015 Ενημερωτικό Σημείωμα για τα ΣΟΑΠ Βασικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες των ΣΟΑΠ Τα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΟΑΠ)

Διαβάστε περισσότερα

Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS

Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS ΑΘΗΝΑ 2014 2 3 1) να διαπιστώσει τις αλλαγές που υπέστη ο χώρος κατά την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου 2) να αξιολογήσει τις προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ελληνική Δημοκρατία ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ Ανέστης Γουργιώτης Δρ. Μηχανικός Xωροταξίας Δ/νση Χωροταξίας Φωτεινή Στεφανή Τοπογράφος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Προτάσεις καλής οργάνωσης υπηρεσιών Δήμων: Θέματα Πολεοδομίας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Προτάσεις καλής οργάνωσης υπηρεσιών Δήμων: Θέματα Πολεοδομίας ΕΙΣΗΓΗΣΗ Προτάσεις καλής οργάνωσης υπηρεσιών Δήμων: Θέματα Πολεοδομίας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ H Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), που ήδη αποτελεί Νόμο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 10/07/02 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Αριθ. Πρωτ: 272331/4816 ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΕΓΓ. ΕΡΓΩΝ & Γ. /ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & Γ.. Αριθ. Απόφασης: 471 TMHMA ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D.

Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασµού στον Ευρωπαϊκό και Ελληνικό χώρο : πολιτικές και θεσµοί Αθηνά Γιαννακού ρ. Χωροτάκτης-Πολεοδόµος (M.Sc.&Ph.D. LSE) ΜΕΡΟΣ 1 Ο χωρικός σχεδιασµός στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ

ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΩΝ - ΡΑΣΕΩΝ ΗΜΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 1 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ & ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Αποστολή του ήµου Αρχανών - Αστερουσίων,

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 23 04 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ «Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Τ.Π.Σ.Ε.) ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Τ.Π.Σ.Ε.) ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Τ.Π.Σ.Ε.) ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Οι αρμοδιότητες του Τμήματος προκύπτουν είτε από άμεση εκχώρηση, είτε έμμεσα από αρμοδιότητες της

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια- Χωρικοί µετασχηµατισµοί και αναπτυξιακές δυνατότητες- Η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης

Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια- Χωρικοί µετασχηµατισµοί και αναπτυξιακές δυνατότητες- Η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης Σειρά Ερευνητικών Εργασιών, 10(3): 49-72 Μεσαία αστικά κέντρα στην περιφέρεια- Χωρικοί µετασχηµατισµοί και αναπτυξιακές δυνατότητες- Η περίπτωση της Αλεξανδρούπολης Ελένη Σταµατίου Εντεταλµένη διδάσκουσα

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρητήριο ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Παρατηρητήριο ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Παρατηρητήριο ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ & ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΓΗΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΟΝΑΣ 1 : ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Μέτρο 1.1 : Φυσικό Περιβάλλον - Πράσινο Μέτρο 1.2 : Οικιστική και πολεοδομική

Διαβάστε περισσότερα

Εγνατία Οδός: Άξονας ανάπτυξης και συνεργασίας

Εγνατία Οδός: Άξονας ανάπτυξης και συνεργασίας Εγνατία Οδός: Άξονας ανάπτυξης και συνεργασίας Η Εγνατία Οδός δεν αποτελεί μόνον έναν σημαντικό άξονα μεταφορών που συνδέει τα μεγάλα αστικά κέντρα και αναπτύσσει τον βορειοελλαδικό χώρο, αλλά αναμένεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 6 ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 57- ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΚ 40200 Τηλ. 2493350224, 2493022610 Fax 2493022310 Ιστοσελίδα:www.elassona.gov.gr Email: dimoselassonas@hol.gr ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Περίπτωση της Ελλάδος

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Περίπτωση της Ελλάδος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Η Περίπτωση της Ελλάδος του Δρ. Κωνσταντίνου Αραβώσης Λέκτορα Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ως Βιώσιµη Ανάπτυξη ορίζεται η ανάπτυξη η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

4.1. Οργάνωση και Λειτουργία. ανθρώπινου δυναµικού

4.1. Οργάνωση και Λειτουργία. ανθρώπινου δυναµικού 4.1 4 ιάγνωση αναγκών σε επίπεδο διαµόρφωσης αξόνων στρατηγικής 4.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 4.1.1 Εσωτερικό Περιβάλλον Οργάνωση και Λειτουργία Παρουσιάζεται πολυδιάσπαση ορισµένων υπηρεσιών, µε ετεροβαρή φόρτο

Διαβάστε περισσότερα

Νοµοθεσία. για τις. Χρήσεις γης. (απόσπασµα)

Νοµοθεσία. για τις. Χρήσεις γης. (απόσπασµα) Νοµοθεσία για τις Χρήσεις γης (απόσπασµα) ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ 2006 Κατηγορίες και περιεχόµενο χρήσεων γης Π 23-2-87 (ΦΕΚ 166 6-3-87) 'Εχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του Ν-1561/85 (ΦΕΚ-148/Α)

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης

Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Αλλαγή στα κοινωνικά, οικονομικά και πολεοδομικά δεδομένα της περιοχής του Κέντρου της Πόλης Ο Δήμος Λεμεσού πρωτοστάτησε για την δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στο κέντρο της πόλης αφού πίστευε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ «ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013 Γενική Περιγραφή: Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (ΠΑΑ) αποτελεί το µέσο για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι Άξονες, τα Μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου

Οι Άξονες, τα Μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου Οι Άξονες, τα Μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου Άξονας 1 : Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής 1.1. Φυσικό και οικιστικό περιβάλλον 1.1.1 1.1.2 1.1.3 1.1.4 Βελτίωση, προστασία και αποκατάσταση του φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΡ. ΡΑΛΛΗΣ ΓΚΕΚΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ SKEPSIS Παρουσίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Πλαστήρα, Νοέμβριος 2014 ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α.3.3 Χωροταξική Διάρθρωση Περιοχής Μελέτης Χρήσεις Γης

Α.3.3 Χωροταξική Διάρθρωση Περιοχής Μελέτης Χρήσεις Γης Α.3.3 Χωροταξική Διάρθρωση Περιοχής Μελέτης Χρήσεις Γης Α.3.3.1 Χωροταξική διάρθρωση Οικιστική δομή Ο Δήμος Τρικκαίων είναι ενταγμένος στα νότια του Νομού Τρικάλων, εγγύς των ορίων με το Νομό Καρδίτσας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΔ/23-2-87 (ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης.

ΠΔ/23-2-87 (ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. ΠΔ/23-2-87 (ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. 'Εχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του Ν-1561/85 (ΦΕΚ-148/Α) και ειδικότερα το Αρθ- 15 παρ.1 αυτού. 2. Την υπ' αρ.γνωμ-36/87 του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013»

ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Π. «EΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ 2007-2013» ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 1 «Μέσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού που υφίσταται τις συνέπειες απρόβλεπτων τοπικών η

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. ΤΗΣ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166 Δ ) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης.

Π.Δ. ΤΗΣ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166 Δ ) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. Σελίδα 1 από 9 Π.Δ. ΤΗΣ 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166 Δ ) Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης. Έχοντας υπόψη: Τις διατάξεις του Ν. 1561/1985 (ΦΕΚ 148/Α) και ειδικότερα το άρθρο 15 παρ. 1 αυτού. Την υπ αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης.

Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης. Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης. Αντικείμενο. Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι να διερευνήσει

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γενικά Στοιχεία. Β. Παράρτηµα (παρακαλούµε επισυνάψτε)

Α. Γενικά Στοιχεία. Β. Παράρτηµα (παρακαλούµε επισυνάψτε) Α. Γενικά Στοιχεία 1. Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Νοµαρχία: Ροδόπης ΟΤΑ: ήµος Ιάσµου 2. Τίτλος έργου: Ωρίµανση Μελετών και ιαδικασιών Προσέλκυσης Επενδυτών ιεθνούς Εµπορευµατικού Σταθµού

Διαβάστε περισσότερα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα

H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 1 2 H Μητροπολιτική Αθήνα αντιμετωπίζει ριζικές αλλαγές και σύνθετα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα 3 Περιβαλλοντική υποβάθμιση 4 Σε αναζήτηση της σύγχρονης ταυτότητας 5 Ανεργία -

Διαβάστε περισσότερα

«Κήποι Βροχής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της οδού 28 ης Οκτωβρίου με μεθόδους οικολογικής διαχείρισης όμβριων υδάτων»

«Κήποι Βροχής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της οδού 28 ης Οκτωβρίου με μεθόδους οικολογικής διαχείρισης όμβριων υδάτων» ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ : «Κήποι Βροχής στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της οδού 28 ης Οκτωβρίου με μεθόδους οικολογικής διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α.1.1.α.6 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 1. ΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1.1 Πληθυσµός Κατά την εκπόνηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2009-2010 2010 Α Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασµός Αύγουστος 2009 1 Εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράµµατος Μια από τις καινοτοµίες που εισάγει ο Νέος Κώδικας ήµων και Κοινοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Π.4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ 1

Κεφάλαιο Π.4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ 1 Κεφάλαιο Π.4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ 1 Π.4.1 Ίδρυση Φορέα Εφαρμογής Π.4.1.1 Νομικό πλαίσιο Ρόλος και αρμοδιότητες Ο Ν. 2508/1997 προσδιορίζει στο άρθρο 6 τα όργανα εφαρμογής των Γενικών Πολεοδομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συνάντηση Εργασίας «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης σε Σεισμό» Προδιαγραφές και Προσδιορισμός χώρων καταφυγής

Συνάντηση Εργασίας «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης σε Σεισμό» Προδιαγραφές και Προσδιορισμός χώρων καταφυγής Συνάντηση Εργασίας «Πρόληψη και Ετοιμότητα για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης σε Σεισμό» Προδιαγραφές και Προσδιορισμός χώρων καταφυγής Μαρία Πανουτσοπούλου Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, M.Sc Προϊσταμένη Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

2. Την υπ'αριθ. 36/1987 γνωµοδότηση του Συµβουλίου της Επκρατείας µε πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και ηµοσίων Εργων αποφασίζουµε :

2. Την υπ'αριθ. 36/1987 γνωµοδότηση του Συµβουλίου της Επκρατείας µε πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και ηµοσίων Εργων αποφασίζουµε : χρήσεων γης " ΦΕΚ 166 /1987 ++Θ.Φ.++ Εχοντες υπόψη : 1. Τις διατάξεις του Ν. 1561/1985 (ΦΕΚ 148/Α) και ειδικότερα το άρθρο 15 παρ. 1 αυτού. 2. Την υπ'αριθ. 36/1987 γνωµοδότηση του Συµβουλίου της Επκρατείας

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:...

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:... ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ενεργός πολίτης Δήμου Λευκάδας Στοιχεία ερωτηθέντος: Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-45 45-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» ΝΕΟΧΩΡΟΥ Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 19, 20,21 Σεπτεµβρίου 2003

Η ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» ΝΕΟΧΩΡΟΥ Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 19, 20,21 Σεπτεµβρίου 2003 1 Η ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ» ΝΕΟΧΩΡΟΥ Α ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 19, 20,21 Σεπτεµβρίου 2003 ΕΙΣΗΓΗΣΗ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΘΑΝΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Παύλος Λουκάκης (Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου)

ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Παύλος Λουκάκης (Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου) ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Παύλος Λουκάκης (Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου) ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εισήγηση επιχειρείται να διατυπωθεί µια προσέγγιση του αναγκαίου σχεδιασµού του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΘ 146 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΘ Ιστορικά, η Περιφέρεια έχει διανύσει µια µακρά µεταπολεµική περίοδο παραµεθόριας αποµόνωσης, εξόδου από την αγροτική καθυστέρηση µε έντονα µεταναστευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ανάπτυξης του Τουρισμού στην Ηγουμενίτσα και στο Νομό Θεσπρωτίας που διαμορφώνονται με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού

Προοπτικές ανάπτυξης του Τουρισμού στην Ηγουμενίτσα και στο Νομό Θεσπρωτίας που διαμορφώνονται με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού Εισηγητής: Σωκράτης Σεϊτανίδης Προοπτικές ανάπτυξης του Τουρισμού στην Ηγουμενίτσα και στο Νομό Θεσπρωτίας που διαμορφώνονται με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού παρακολούθηση των χωρικών επιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραµµα (Π.Ε.Π.) Νοτίου Αιγαίου 2000 2006 και συγκεκριµένα στον 5 ο Άξονα Προτεραιότητας που αφορά δράσεις για τα Ολοκληρωµένα Προγράµµατα Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 2009-2012 Ιούνιος 2014 Το παρόν κείμενο εργασίας παρουσιάζει τα αποτελέσματα επεξεργασίας δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στις Περιφέρειες διέλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΧΑΡΝΩΝ ΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΗΜΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΧΑΡΝΩΝ ΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΗΜΟΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΤΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥ ΑΝΑΗ ΜΕΙΜΑΡΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ (ΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3316/05)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ (ΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3316/05) ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1200Μ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ (ΒΑΣΗ ΤΟΥ Ν. 3316/05) ΜΕΛΕΤΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ 1200Μ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΙΤΛΟΣ ΦΟΡΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογή τεχνολογιών για την αποτελεσµατική διαχείριση αστικών διανοµών: Τα αποτελέσµατα από το έργο CITY PORTS ρ. Ιωάννης Τυρινόπουλος

Εφαρµογή τεχνολογιών για την αποτελεσµατική διαχείριση αστικών διανοµών: Τα αποτελέσµατα από το έργο CITY PORTS ρ. Ιωάννης Τυρινόπουλος Εφαρµογή τεχνολογιών για την αποτελεσµατική διαχείριση αστικών διανοµών: Τα αποτελέσµατα από το έργο CITY PORTS ρ. Ιωάννης Τυρινόπουλος Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET11: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET11: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει την ταξινόμηση (α) όλων των αστικών κέντρων και των πρωτευουσών των νομών της Ζώνης IV κατά πληθυσμιακό μέγεθος, (β) των αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Χωροταξικός και Πολεοδοµικός Σχεδιασµός

Χωροταξικός και Πολεοδοµικός Σχεδιασµός Χωροταξικός και Πολεοδοµικός Σχεδιασµός 1. Γενικά Υφιστάµενη κατάσταση Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασµού διαχρονικά έχει οδηγήσει σε ένα δαιδαλώδες και ασαφές θεσµικό πλαίσιο, προκαλώντας προβλήµατα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

8.1.1 Οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης

8.1.1 Οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΥΠΟ ΟΜΗ 8.1 Οδική Υποδοµή 8.1.1 Οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης Το θεσµοθετηµένο κύριο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας περιλαµβάνει τις εθνικές οδούς και το

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση - ιαµονή - Κατοικία Τσιγγάνων Πολιτών Τοποθέτηση ενός πλαισίου για την ένταξη

Εγκατάσταση - ιαµονή - Κατοικία Τσιγγάνων Πολιτών Τοποθέτηση ενός πλαισίου για την ένταξη 1 Εγκατάσταση - ιαµονή - Κατοικία Τσιγγάνων Πολιτών Τοποθέτηση ενός πλαισίου για την ένταξη Θανάσης Κ. Παππάς Αρχιτέκτων EΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΙΑΜΟΝΗ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΣΙΓΓΓΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Εκτός από το γεγονός ότι όπως και αποδείχθηκε από την προηγούµενη οικονοµική ανάλυση η λειτουργία του ΒΙΟΠΑ Πτολεµαΐδας, αναµένεται να είναι οικονοµικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασµός Αστικού Χώρου ( 7ο ΕΞΑΜΗΝΟ ) Αστική πυκνότητα

Σχεδιασµός Αστικού Χώρου ( 7ο ΕΞΑΜΗΝΟ ) Αστική πυκνότητα Αστική πυκνότητα Άσκηση Νο 1 : Να υπολογιστεί η πυκνότητα κατοικίας σε Αστική περιοχή µε µέγεθος Οικοδοµικών τετραγώνων 150 µ Χ 200 µ., πλάτος οδών (από Οικοδοµική Γραµµή σε Ο.Γραµµή) 15µ. και συντελεστή

Διαβάστε περισσότερα

ΟιτουριστικέςπιέσειςστηνΠεριφέρεια Κρήτηςκαιταµοντέλατουριστικής ανάπτυξης

ΟιτουριστικέςπιέσειςστηνΠεριφέρεια Κρήτηςκαιταµοντέλατουριστικής ανάπτυξης ΟιτουριστικέςπιέσειςστηνΠεριφέρεια Κρήτηςκαιταµοντέλατουριστικής ανάπτυξης Αικατερίνη Τσουκαλά Γενική ιευθύντρια Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Συντονίστρια του προγράµµατος OSDDT για την Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ KAI ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Εκτεταμένο Εργαστήριο Πολεοδομικού Σχεδιασμού

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ KAI ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Εκτεταμένο Εργαστήριο Πολεοδομικού Σχεδιασμού ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ KAI ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εκτεταμένο Εργαστήριο Πολεοδομικού Σχεδιασμού Μάθημα 2Σ5 13: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διδάσκων: Νίκος Κομνηνός, καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

5. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

5. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 8 5. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΑ ΠΑΡΚΑ Λείπουν τα µεγάλα πάρκα συνοικίας και τα περιαστικά πάρκα, που µπορούν να εξυπηρετήσουν µεγάλο αριθµό κατοίκων της πόλης. Τα υπάρχοντα µεσαίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Η κρίση του περιβάλλοντος των τελευταίων δεκαετιών ήταν το έναυσµα µιας νέας δυναµικής, η οποία οδήγησε και στην αναγκαιότητα της δηµιουργίας ειδικών σπουδών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΗΣ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η εμπειρία του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού

Η εμπειρία του Παρατηρητηρίου της Εγνατίας Οδού ΗΜΕΡΙΔΑ: «Παρατηρητήριο κοινωνικοοικονομικών μεγεθών και αστικών δεικτών Habitat», URBAN II Η Κομοτηνή στον 21ο αιώνα: Παρακολουθώντας το σήμερα Σχεδιάζοντας το αύριο B. Φούρκας Η εμπειρία του Παρατηρητηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Μπες στο κλίµα κι εσύ!

Μπες στο κλίµα κι εσύ! Μπες στο κλίµα κι εσύ! Έργα - Παρεµβάσεις Οι προτάσεις της µελέτης είναι: Νέες φυτεύσεις Νέος ενιαίος αστικός φωτισµός µε συνδυασµό φωτιστικών επί ιστού και κρεµαστών φωτιστικών στους στενούς δρόµους Νέες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΠΕ - 4 : ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΠΕ - 4 : ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΓΗΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ (ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ: 3654) ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: ΠΕ - 4 : ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 4 Ο ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΕΙΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

2.0 SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ 30

2.0 SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ 30 2.0 SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗ 30 2.0 SWOT AΝΑΛΥΣΗ 2.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά το σχεδιασμό του Προγράμματος Γειτνίασης κρίνεται απαραίτητη η ανάλυση των δυνατών και αδύνατων σημείων της εξεταζόμενης περιοχής. H

Διαβάστε περισσότερα

SD-ECO ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ Ή ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ

SD-ECO ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ Ή ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ 2003-2012 ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΑ Ή ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ Οριστική Μελέτη Αποχετευτικού ικτύου & Προκαταρκτική Μελέτη Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων.. Ροδολίβους.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET11: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ SET11: ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΔΕΙΚΤΗ ΟΡΙΣΜΟΣ - ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Ο δείκτης προσδιορίζει την ταξινόμηση (α) όλων των αστικών κέντρων και των πρωτευουσών των νομών της Ζώνης IV κατά πληθυσμιακό μέγεθος, (β) των αστικών

Διαβάστε περισσότερα

Tο Bόρειο Aιγαίο AΛΛAZEI

Tο Bόρειο Aιγαίο AΛΛAZEI Tο Bόρειο Aιγαίο AΛΛAZEI www.pepba.gr ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 1 ο χλμ Μυτιλήνης Λουτρών, 81100 Μυτιλήνη Τηλ. Κέντρο 22513-52000, Fax: 22513-52014 e-mail: vorioaigaio@mou.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 AΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 AΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 AΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Άξονες του Προγράμματος 103 5. ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 5.1. ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το πρόγραμμα INTERREG IIIA/ PHARE CBC Ελλάδα Βουλγαρία αποτελείται από πέντε (5) Άξονες

Διαβάστε περισσότερα

«Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Κ Α Ι Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Η Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Τ Η Β Ο Ρ Ε Ι Α Κ Ε Φ Α Λ Ο Ν Ι Α»

«Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Κ Α Ι Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Η Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Τ Η Β Ο Ρ Ε Ι Α Κ Ε Φ Α Λ Ο Ν Ι Α» «Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Κ Α Ι Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Η Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Τ Η Β Ο Ρ Ε Ι Α Κ Ε Φ Α Λ Ο Ν Ι Α» Ανδρέας Λουκάτος, Χηµικός Περιβαλλοντολόγος, DEA Γεράσιµος Αντζουλάτος, Γεωπόνος, ρ. Γεωργοοικονοµολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

«Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Συνέδριο «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Έκθεση ΠΟΛΙΣ, Θεσσαλονίκη 21-22 / 11/ 2013 «Κοινωνικές Δράσεις στη Νέα Προγραμματική Περίοδο» Αγγελική Ωραιοπούλου Προϊσταμένη ΕΔΑ Περιφέρειας Κεντρικής

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Κοιν: Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. 319/13-2-2014 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Προς: Κοιν: Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. 319/13-2-2014 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: Μάρκου Μουσούρου 15 Τ.Κ.: 712 01 Ηράκλειο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στεφανάκη Μ. ΗΛΕΚΤΡ. Δ/ΝΣΗ:: mstefanaki@crete.gov.gr

Διαβάστε περισσότερα

Συµβάσεις Συστάσεις Ψηφίσµατα Χάρτες Αρχές ιακηρύξεις. «Γιατί προστατεύουµε;» «Τί προστατεύουµε;» «Πώς προστατεύουµε;»

Συµβάσεις Συστάσεις Ψηφίσµατα Χάρτες Αρχές ιακηρύξεις. «Γιατί προστατεύουµε;» «Τί προστατεύουµε;» «Πώς προστατεύουµε;» «Γιατί προστατεύουµε;» «Τί προστατεύουµε;» «Πώς προστατεύουµε;» Συµβάσεις Συστάσεις Ψηφίσµατα Χάρτες Αρχές ιακηρύξεις 1931 Συµπεράσµατα του Συνεδρίου των Αθηνών - Χάρτης των Αθηνών (1931) 1933 Συµπεράσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ πύλη προς την Ευρώπη. Καθ. Παρασκευάς Σαββαΐδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ πύλη προς την Ευρώπη. Καθ. Παρασκευάς Σαββαΐδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ πύλη προς την Ευρώπη Καθ. Παρασκευάς Σαββαΐδης Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ... Τα συστήματα μεταφορών στην Ευρώπη αναπτύσσονταν κατά κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ

ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ 4 ης ΙΑΛΕΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα τελευταία χρόνια η ενδογενής ανάπτυξη, η αξιοποίηση δηλαδή του ενδογενούς φυσικού και πολιτιστικού πλούτου καθώς και του ανθρώπινου δυναµικού του κάθε τόπου,

Διαβάστε περισσότερα

«Οικονομία Γυναικεία επιχειρηματικότητα και Αγορά Εργασίας στη Μεσσηνία. Υφιστάμενη κατάσταση-προβλήματα και προοπτικές»

«Οικονομία Γυναικεία επιχειρηματικότητα και Αγορά Εργασίας στη Μεσσηνία. Υφιστάμενη κατάσταση-προβλήματα και προοπτικές» Εισαγωγή: Το κείμενο που κρατάτε στα χέρια σας περιέχει τμήμα από τα βασικά συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της DATARC για την οικονομία και την αγορά εργασίας των νομών της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΘΑΣΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ

ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΘΑΣΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ Οργάνωση Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος Η μόνιμη επιτροπή Θάσου συνεδρίασε στις 7 Απριλίου 2011 όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων και το θέμα της οργάνωσης του πολεοδομικού γραφείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΜΟΤΗ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΜΟΤΗ ΗΜΟΣ ΜΙΝΩΑ ΠΕ ΙΑ ΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΜΟΤΗ Αγαπητή ηµότισσα, Αγαπητέ ηµότη, Η εφαρµογή σχεδιασµένης πολιτικής σε τοπικό επίπεδο αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για την ολοκληρωµένη ανάπτυξη του τόπου. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης»

Σχεδιασμός στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης» «Χωροταξικός Σχεδιασμός στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης» ΔΕΘ 3 ο Διεθνές Συνέδριο Real Estate Προοπτικές χωρίς όρια 11 13 Σεπτ 2008 Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη Πρόεδρος Ε.Ε. ΟΡΘΕ Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ BΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Σ.Β.Α.Π)

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ BΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Σ.Β.Α.Π) ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ BΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Σ.Β.Α.Π) ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ: 1951 ΕΔΡΑ: Πειραιάς, Μέγαρο ΕΒΕΠ, Λουδοβίκου 1, Γραφεία Αθηνών: Αμερικής 10, T.K. 106 71 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 210-3392567, Fax: 210-3631720 e-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Κατοικία ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 41.20.1 Κοινωνική πρόνοια ΤΜΗΜΑ 88 Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ΟΜΑΔΑ 85.1-85.2-85.

ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Κατοικία ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 41.20.1 Κοινωνική πρόνοια ΤΜΗΜΑ 88 Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ΟΜΑΔΑ 85.1-85.2-85. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΔ ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Εκπαίδευση προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ΟΜΑΔΑ 85.1-85.2-85.3 Αθλητικές εγκαταστάσεις τοπικής σημασίας ΟΜΑΔΑ 85.51-93.1 Πολιτιστικές εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΑΣ 4: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER

ΑΞΟΝΑΣ 4: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER ΑΞΟΝΑΣ 4: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ LEADER ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ 2007-2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Στα πλαίσια του Άξονα

Διαβάστε περισσότερα

15PROC002558788 2015-02-04

15PROC002558788 2015-02-04 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π Περιφέρειας Κρήτης Ταχ. Δ/νση : Δ. Μποφώρ 7 71202 Ηράκλειο Πληροφορίες : Γ. Ανδρουλάκης Τηλ : 2813-404502 Fax

Διαβάστε περισσότερα

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης Κατευθυντήριοι άξονες του έργου «Ανάπτυξη του τουρισμού και διαχείριση επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» Για την ομάδα έργου: Παλάσκας Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.2. Λειτουργική δομή της πόλης πολεοδομικές ενότητες, κέντρα, γειτονιές

Α.4.2. Λειτουργική δομή της πόλης πολεοδομικές ενότητες, κέντρα, γειτονιές Α.4.2. Λειτουργική δομή της πόλης πολεοδομικές ενότητες, κέντρα, γειτονιές Το αστικό συγκρότημα των Τρικάλων, όπως έχει προσδιοριστεί με το ισχύον Γ.Π.Σ. περιλαμβάνει: Το συμπαγή αστικό πυρήνα της πόλης

Διαβάστε περισσότερα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα

Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Α.4.6. Οικιστικό απόθεμα Κατά την απογραφή κατοικιών της Ε.Σ.Υ.Ε. το 2000, το οικιστικό απόθεμα του Δήμου Τρικκαίων αποτελείται από: 13.129 οικοδομές (στοιχεία από 15.343 κτίρια 25.074 κατοικίες και 24.385

Διαβάστε περισσότερα

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία

Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου. Παραλία Στάδιο Στρατόπεδο Aσηµακοπούλου Παραλία Λιµανάκι Σφαγείων Καρνάγιο Το Περιγιάλι όπως είναι σήμερα. Η γραμμή περιγράφει τη περιοχή που διαμορφώνεται σε μια νέα, πρότυπη πόλη στα ανατολικά της Καβάλας. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ (ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012)

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ (ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012) ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ (ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 0) Ι. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΝΔΡΑΣ A/A ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ - ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΗΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ος Παιδικός Σταθμός

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι η αλλαγή στα ζητήµατα των ΒΕΠΕ ήλθε το 1997 µε την εφαρµογή του Ν.2545.

Έτσι η αλλαγή στα ζητήµατα των ΒΕΠΕ ήλθε το 1997 µε την εφαρµογή του Ν.2545. ΚΕΦΑΛΑΙO 5 ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟ.ΠΑ. ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ Η εγκατάσταση επιχειρήσεων στο ΒΙΟ.ΠΑ., αφορά µικρές βιοµηχανίες και βιοτεχνίες χαµηλής όχλησης, επαγγελµατικά εργαστήρια, επιχειρήσεις παροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2016

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 2016 ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΩΝ 206 ΣΥΝΟΛΑ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΩΣΗ 206 4.849.736,00.68.900,00.568.788,66.568.788,66 6.48.524,66

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Γιώργου Παπανδρέου 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα