Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ"

Transcript

1 ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Δ Ι Α Λ Ο Γ Ο Ι Γ Ι Α Τ Η Ν Α Υ Μ Α Χ Ι Α Τ Η Σ Σ Α Λ Α Μ Ι Ν Α Σ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

2 Αγνώστου, Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.χ., π. 1900, λιθογραφία.

3 Υποθετικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίους ζωγράφους.

4 Υποθετικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίους ζωγράφους.

5 Υποθετικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίους ζωγράφους.

6 Υποθετικές απεικονίσεις του Ξέρξη να παρακολουθεί τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

7 Πάνω: Αγνώστου, Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.x., 1840, χαλκογραφία, Βερολίνο, Αρχείο Τέχνης και Ιστορίας. Κάτω: Angus McBride ( ), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.x., 1999, υδροκομμιογραφία.

8 Jean-Denis Barbié du Bocage ( ), Χάρτης της Ναυμαχίας στη Σαλαμίνα για το Ταξίδι του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα, 1788, επιχρωματισμένη γραμμική χαλκογραφία.

9 Franz Muller ( ), Επιπεδογραφία της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας, διά τον Νέον Ανάχαρσιν (από τη Χάρτα του Ρήγα), 1797, γραμμική χαλκογραφία.

10 Ambroise (Ambrose) Tardieu ( ), Χάρτης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για το Ταξίδι του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα, π. 1820, γραμμική χαλκογραφία.

11 William H. O Grady, Ναυμαχία της Σαλαμίνας, , ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο.

12 Έγχρωμη ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίο χαράκτη στο κλίμα του W. H. O Grady.

13 Απεικόνιση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίο ζωγράφο στο κλίμα του W. H. O Grady.

14 Wilhelm von Kaulbach (1804/ ) - Julius Köckert ( ), Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1862/64, ελαιογραφία σε μουσαμά, π εκ., Μόναχο, Βαυαρικό Κοινοβούλιο (Maximilianeum).

15 Ο πίνακας του Wilhelm von Kaulbach Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αναρτημένος σε αίθουσα στη δυτική πλευρά του Βαυαρικού Κοινοβουλίου.

16 Αριστερά: Thomas de la Rue & Co., Ναυμαχία Σαλαμίνος, 1937, έγχρωμη χαλυβογραφία (βαθυτυπία). Δεξιά: Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, Ναυμαχία Σαλαμίνος, , έγχρωμη λιθογραφία (επιπεδοτυπία/έμμεση εκτύπωση).

17 Κωνσταντίνου Βολανάκη ( ), Ναυμαχία της Σαλαμίνος, 1882, ελαιογραφία σε μουσαμά, εκ., Μέγαρο Μαξίμου, Γραφείο Έλληνα Πρωθυπουργού.

18 Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ναυμαχία της Σαλαμίνος (λεπτομέρεια).

19 Αγνώστου, Η Αρτεμισία αναχωρεί για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1881, χρωμολιθογραφία, Ιδιωτική συλλογή.

20 Παναγιώτη Γράββαλου (1933), Ναυμαχία της Σαλαμίνος, 1969, έγχρωμη λιθογραφία (επιπεδοτυπία/έμμεση εκτύπωση).

21 Fernand Cormon ( ), Οι νικητές της Σαλαμίνας, 1887, φωτοτυπία του ομότιτλου πίνακα που εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Ρουέν.

22 Αγήνορα Αστεριάδη ( ), Χάρτης του στενού της Σαλαμίνος, 1939, σινική μελάνη.

23 Βασίλη Ζήση (1913/ ), Έλληνες - Πέρσες, 1957, υδατογραφία (επιπεδοτυπία/έμμεση εκτύπωση).

24 Γιάννη Παρμακέλη (1930), Θεμιστοκλής, 1974, άργυρος, 4,2 εκ.

25 Νικόλα ( ), Θεμιστοκλής, 1976, ορείχαλκος, Πειραιάς, Ακτή Μιαούλη.

26 Σπύρου Γογγάκη ( ), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος, 1978, άργυρος, 5 εκ.

27 Severino Baraldi (1930), Έλληνες και Πέρσες, 1986, υδροκομμιογραφία, 13 10,5 εκ.

28 Γιάννη Νίκου (1943), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.χ., 1999, ελαιογραφία σε μουσαμά, εκ.

29 Πέτρου Κουφοβασίλη (1949), Θεμιστοκλής - Ευρυβιάδης, 2003, τέμπερα.

30 Αλέξανδρου Βασιλόπουλου, Σαλαμίνα, 2006, τέμπερα.

31 Αχιλλέα Βασιλείου (1963), Μνημείο Σαλαμινομάχων, 2006, ορείχαλκος, Κυνόσουρα.

32 Βαγγέλη Διονά (1954), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 2011, λιθογραφικό κραγιόνι, εκ.

33 Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Ευάριθμες, δηλαδή λίγες, είναι οι πολεμικές σκηνές της αρ-χαίας ελληνικής ιστορίας στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική από τον 18ο αιώνα και μετά, πιθανόν εξαιτίας του ότι δεν προσφέρονταν για εικαστική αξιοποίηση, καθώς απαιτούσαν ιδιαίτερη ικανότητα στην οργάνωση υπερβολικά πολυπρόσωπων συνθέσεων και θαυμαστή επιτηδειότητα στη σκηνογραφημένη διάταξη του όλου χώρου τους, χωρίς άλλωστε να συμβάλλουν οι βοηθητικές για τον εκάστοτε καλλιτέχνη γραπτές μαρτυρίες. Πολύ λιγότερα έργα έχουν δημιουργηθεί με έναυσμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα οποία ανήκουν στο μεικτό είδος που μετέχει τόσο της ιστοριογραφικής όσο και της θαλασσογραφικής θεματολογίας. Σημειώνουμε ότι σε ιστορικές μελέτες για τη συγκεκριμένη ναυμαχία εκδηλώνεται προτίμηση στις αυτοσχέδιες χαρτογραφικές απεικονίσεις της. Έτσι, πρώτα-πρώτα, στο τέλος της πρώτης έκδοσης της μονογραφίας Η εν Σαλαμίνι ναυμαχία από ναυτικής και ιστορικής απόψεως (Αθήνα 1902) του κατά τη συγγραφή της ανθυποπλοιάρχου του Βασιλικού Ναυτικού στο οπλιταγωγό «Μυκάλη», στον όρμο του Βασιλικού Ναυστάθμου, και κατόπιν πολιτικού Περικλή Δ. Ρεδιάδη παρεμβάλλεται χάρτης της ναυμαχίας, μάλλον σχεδιασμένος από τον ίδιον, που τον αφαίρεσε στη βελτιωμένη και συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου το 1911 δεύτερον, στο διεξοδικό βιβλίο του καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και έκτακτου καθηγητή Γενικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνου Ν. Ράδου Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (πρώτη έκδοση στη γαλλική γλώσσα: Παρίσι 1915 ελληνική μετάφραση, 90 χρόνια μετά: Αθήνα 2004) περιλαμβάνονται χάρτες 1

34 τρίτον, στο μεταφρασμένο Ελληνικά βιβλίο του Laurent Joffrin Οι μεγάλες ναυμαχίες από τη Σαλαμίνα ώς το Μίντγουεϊ (Αθήνα 2007) τους χάρτες υπογράφει ο Γάλλος Jean-Marc Leprêtre. Τα νεότερα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που έχουν ως θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι υποθετικές χαρακτηρίζονται λανθασμένα «φανταστικές» παραστάσεις, με περιγραφική διάθεση και δραματοποιημένη απόδοση των μορφών και του χώρου, ενώ στα γλυπτά απεικονίζονται πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές της ναυμαχίας, ή συμβολικές μορφές. Οι απεικονίσεις αυτές εικονογραφούν κείμενα παραδείγματα, το 1999 οι Αρχαίοι Στρατοί του εκδοτικού οίκου Concord, με κείμενο του Tim Newark και εικονογράφηση του εισηγητή ιδιώματος για την πολεμική εικονογραφία Angus McBride το 2003 η σειρά Οι Μάχες του Ελληνισμού. Νίκες και ήττες που έγραψαν την ελληνική ιστορία, την οποίαν πρόσφερε στους αναγνώστες της η εφημερίδα Το Βήμα το 2005 η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπό την επιστημονική επιμέλεια των εγκρίτων πανεπιστημιακών καθηγητών John Boardman, Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond, David Malcolm Lewis και Martin Ostwald, προσφορά της εφημερίδας Τα Νέα στους αναγνώστες της, σε συνεργασία με τον εκ-δοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα. Η παρουσίαση εικαστικών έργων για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που ακολουθεί είναι διαρθρωμένη κατ αύξουσα χρονική κλίμακα, με βάση τη χρονολογία φιλοτέχνησης του καθενός έργου. Το 1788 ο Γάλλος χαρτογράφος Jean-Denis Barbié du Bocage αποτύπωσε τον πρώτο χάρτη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για το βιβλίο Ταξίδι του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα, το οποίο έγραψε ο Γάλλος φιλόλογος Jean- Jacques Barthélemy. Ο προκείμενος χάρτης τυπώθηκε ως γραμμική χαλκογραφία που επιχρωματίστηκε. 2

35 Το 1797 στη δωδεκάφυλλη, διαστάσεων 2 2 μ., Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα παρεμβάλλεται σε ορθογώνιο πλαίσιο «επιπεδογραφία», όπως αποκαλείται, της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, χαρτογραφική απόδοσή της, χαραγμένη στη Βιέννη από τον Franz Muller με τη μέθοδο της γραμμικής χαλκογραφίας. Ο χάρτης, που επαναλαμβάνει εκείνον του Barbié du Bocage, προοριζόταν, όπως διαβάζουμε, για την έκδοση του Ταξιδιού του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα. Μεταξύ του 1854 και του 1857 χρονολογείται σκηνή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με αρκτικώνυμα που προδίδουν πιθανότατα τον Αμερικανό σχεδιαστή, ζωγράφο και χαράκτη William H. O Grady, στη μέθοδο της ξυλογραφίας σε όρθιο ξύλο. Το έργο, από τις υποθετικές χαρακτικές απεικονίσεις της ναυμαχίας, έδωσε λαβή για ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Το πλέον γνωστό και προβεβλημένο έργο ζωγραφικής για την αρχαία μητέρα των ναυμαχιών είναι ο μεγάλων διαστάσεων πίνακας του Βαυαρού κλασικιστή και αυλικού ζωγράφου του Λουδοβίκου του Α της Βαυαρίας, διευθυντή της Βασιλικής Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών Bernhard Wilhelm Eliodorus von Kaulbach, ο οποίος σηματοδότησε επί της διευθύνσεώς του, από το 1849 έως το 1874, και τη χρυσή εποχή της. Ο πίνακας που χρονολογείται κατά το 1862/64, όταν ο ζωγράφος διανύει προς το τέλος της την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας του και είναι σε πλήρη ωριμότητα, περίπου 5 9 μ., βρισκόταν παλιότερα στη Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου, έχοντας βρει αργότερα τη θέση του σε αίθουσα του Βαυαρικού Κοινοβουλίου, στο Maximilianeum. Προηγήθηκαν τρεις εκδοχές του θέματός του: η πρώτη, ελαιογραφία σε καφέ χαρτόνι στην Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου η δεύτερη, χρωματιστό ελαιογραφικό σκίτσο (1,95 3,37 μ.) στο Μουσείο της Στουτγάρδης και η τρίτη, πάλι χρωματιστό ελαιογραφικό σκίτσο της συλλογής Bruno Wunderlich, στον πύργο Eckberg, κοντά στη Δρέσδη. Τυπικά ακαδημαϊκή η σύνθεση, η 3

36 οποία διαχωρίζεται σε δύο επίπεδα, επίγειο και επουράνιο, αποτυπώνει την κορύφωση της ναυμαχίας, με τις μορφές των μαχητών και τον προεξάρχοντα Θεμιστοκλή δεξιά μέσα στον σάλο της δράσης, με τις θλιμμένες γυναίκες να έχουν αποτραβηχτεί στην άκρη αριστερά και τμήμα αρχαίου ναού, ένδειξη του χώρου, δεξιά. Στο πάνω μέρος δεξιά παρουσιάζεται η αποθέωση των νικητών. Η διαγώνια, κινημένη οργάνωση, οι μεγάλες, θεατρικές χειρονομίες των μορφών και η εμβάθυνση στις ποικίλες ψυχολογικές αντιδράσεις τους, αλλά και το τεχνητό φως που πέφτει σαν από προβολέα στα τρία τέταρτα, τη χρυσή τομή, πλάθοντας τα χρώματα θερμά και τα σώματα ανάγλυφα, πείθουν για την επίμονη, εργαστηριακή επεξεργασία της εικόνας, στοιχείο αναπόσπαστο του ακαδημαϊκού ιδιώματος κατά τον 19ον αιώνα, παραπέμποντας τόσο στον Eugène Delacroix όσο και στον Jean Louis André Théodore Géricault. Το έργο εντάσσεται στο ιστορικό-συμβολιστικό ιδίωμα των 39 ελαιογραφικών τοιχογραφιών που ζωγράφισε ο Kaulbach με τα στάδια της ανθρώπινης πολιτισμικής ιστορίας για το νέο Μουσείο του Βερολίνου, διατρανώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της Γερμανίας. Την εκτέλεσή του ολοκλήρωσε ο Γερμανός ζωγράφος Julius Köckert. Η τεχνοκριτική το αντιμετώπισε αυστηρά. Αναπαραγωγή του τυπώθηκε σε δύο έγχρωμα ελληνικά γραμματόσημα αξίας 2 δραχμών: το 1937 από το εργοστάσιο γραφικών τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ στην Αθήνα, σχεδιασμένο και χαραγμένο χαλκογραφικά από την εταιρεία Thomas de la Rue του Λονδίνου για την τακτική έκδοση Ιστορική το από το ίδιο εργοστάσιο, πανομοιότυπο του πρώτου, χαραγμένο λιθογραφικά με την επισήμανση «Δραχμαί Νέαι» πάνω στο γραμματόσημο της Ιστορικής σειράς του 1937 πρόκειται για την πρώτη κατά τη μεταπολεμική περίοδο κυκλοφορία γραμματοσήμων στην απελευθερωμένη πια Ελλάδα, υπό νέο καθεστώς διαθέσεως από τα Ταχυδρομικά Γραφεία, καθεστώς το οποίο επέτρεπε την πώλησή τους σε 4

37 πλήρεις σειρές, χωρίς διακρίσεις που οδηγούσαν σε αισχροκέρδεια. Δέον να σημειωθεί ότι σε ειδικές εκδόσεις ελληνικών γραμματοσήμων το έργο του Kaulbach αποδίδεται, λόγω αγνοίας, στον Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Βολανάκη, ο οποίος φιλοτέχνησε τον επόμενο πίνακα της παρουσίασής μας με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μαθητής της Βασιλικής Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Μόναχο, επιφανές μέλος της ελληνικής ομάδας της Σχολής του Μονάχου, ο Βολανάκης έδωσε λοιπόν, είκοσι χρόνια μετά τον Kaulbach, το 1882, τη δική του εκδοχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Το έργο εκτέθηκε τον Δεκέμβριο του 1882 στο Υπουργείο Ναυτικών και το 1907, τη μέρα που ο Βολανάκης έφευγε από τη ζωή, εξασφάλισε πρώτο βραβείο στη διεθνή ναυτική έκθεση του Μπορντό σήμερα βρίσκεται στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ζωγράφος είχε ήδη επιχειρήσει λαμπρή εικαστική απόδοση ναυμαχίας στη βραβευμένη το 1867 Ναυμαχία της Λίσσας, που επαναλήφθηκε σε παραλλαγές και μέσα στο Στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος ο Βολανάκης έρχεται να οριστικοποιήσει τα κεκτημένα του βραβευμένου το 1867 έργου του. Στηριγμένος στον Πλούταρχο, τοποθετεί τις ελληνικές τριήρεις αντιμέτωπες με πελώρια κωπήλατα περσικά πλοία, σε ένα από τα οποία απεικονίζεται η εκπάγλου καλλονής, στιβαρή βασίλισσα της Αλικαρνασσού Αρτεμισία εδώ τη βλέπουμε να αναχωρεί για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε ισπανική χρωμολιθογραφία του 1881, κάτω από θόλο κατάκοσμο, μέσα σε λουλούδια, να διατάζει τους τριηράρχους της, ενώ πέπλα με κρόσσια χρυσά σκεπάζουν την πρύμνη του και πέφτουν στο νερό. Το πλοίο της, προσπαθώντας να ξεφύγει για να μη συλληφθεί εκείνη, επιτίθεται στον βασιλιά των Καλυνδέων Δαμασίθυμο και καταποντίζει αύτανδρο το συμμαχικό πλοίο του. Ο Ξέρξης, ο οποίος είδε τον καταποντισμό του πλοίου, νόμισε ότι ήταν ελληνικό και, μόλις έμαθε ότι η Αρτεμίσια ήταν αυτή που το βύθισε, είπε: 5

38 «Οι άντρες μου έχουν γίνει γυναίκες και οι γυναίκες άντρες». Τονισμένα διαγώνιοι, ρυθμικά τεμνόμενοι άξονες και οριακά μελετημένη πλοκή της σύνθεσης, σε συνδυασμό με πολλαπλά σε τονικότητες θερμά και λιγότερο διαβαθμισμένα σκούρα ψυχρά χρώματα, αναδεικνύουν την μπαρόκ καταγωγής, σαφώς ρομαντική υφή του έργου, που εντείνεται από τις ήπιες φωτοσκιάσεις στα σκαριά και τις πολυπρόσωπες, μικρογραφικά δουλεμένες, ενότητες των ανθρώπων πάνω τους. Στον πίνακα του Βολανάκη δεσπόζουν σε πρώτο επίπεδο, άτακτα, τα τσακισμένα εχθρικά πλοία να βυθίζονται, με πληρώματα κατατρομαγμένα, στο έλεος του θανάτου, να ετοιμάζονται για την άνευ όρων παράδοση, τεντώνοντας χέρια που γραπώνονται από ματωμένα σανίδια. Παραπέρα είναι εμφανείς οι ελληνικές τριήρεις. Ο Θεμιστοκλής, κυρίαρχος της αθηναϊκής ναυαρχίδας, προκύπτει εξαίσιος μεταξύ των απαστραπτόντων θωρακοφόρων επιβατών που πάνε για έφοδο. Στο πίσω επίπεδο, στους πρόποδες του Αιγάλεω, διαφαίνεται ο καταπτοημένος πλέον από τη στενοχώρια και τον φόβο του Ξέρξης, στο κέντρο των εξίσου φοβισμένων στρατιωτών του. Ο Βολανάκης συντάσσει τον πίνακά του με σχολαστικήν ακρίβεια δεν σκηνοθετεί απλώς και μόνον το θέμα του, όπως ο Kaulbach. Αναπαραγωγή του έργου αυτού τυπώθηκε το 1969 στο εργοστάσιο γραφικών τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ για πολύχρωμο γραμματόσημο αξίας 6 δραχμών, σε μακέτα που σχεδίασε ο ζωγράφοςχαράκτης Πα-ναγιώτης Γράββαλος και έβγαλαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην αναμνηστική έκδοση «Ελλάς και Θάλασσα» κατά τη «Ναυτική Εβδομάδα 1969». Οι Nικητές της Σαλαμίνας αποδόθηκαν το 1887 από τον Γάλλο ακαδημαϊκό ρομαντικό ζωγράφο, ιδιοκτήτη σχολής ζωγραφικής στο Παρίσι Fernand-Anne Piestre Cormon σε πίνακα που έως το 1898 βρισκόταν στο Λουξεμβούργο και κατόπιν εντάχθηκε στο Μουσείο της Ρουέν. Σε αντίθεση με τον Βολανάκη, τον Cormon ενδιαφέρουν οι 6

39 άνθρωποι, οι νέοι που νίκησαν και αλαλάζουν από χαρά, βγαίνοντας γρήγορα από τις τριήρεις, για να τρέξουν στις αγκαλιές των συζύγων, των παιδιών και των γονιών τους. Κάτοικοι της Αίγινας, η οποία πρωτοστάτησε στον αγώνα, της Τροιζήνας και της Σαλαμίνας προηγούνται του στόλου για να προϋπαντήσουν τους ήρωες που κυνήγησαν τους Πέρσες. Οι γεμάτοι ζωντάνια και σθένος οπλίτες ή ιππείς βαδίζουν δίπλα στους φτωχούς κωπηλάτες-πολεμιστές. Σάλπιγγες σημαίνουν την ύστατη στιγμή του αγώνα. Η σκηνή πολλαπλασιάζεται, αποκτώντας ρυθμικό παλμό, από την επιφάνεια προς το βάθος, κατά μήκος της παραλιακής πλευράς του Φαλήρου και του Πειραιά, με τις τριήρεις να αποβιβάζουν πολυάνθρωπα κύματα νικητών κοντά στο πλήθος που έχει πέσει σε παραλήρημα συγκίνησης. Στο πρώτο επίπεδο διακρίνονται ο γηραιός λαφυραγωγός πολεμιστής ο θαρραλέος έφιππος ταξίαρχος με το αδάμαστο άλογό του, αναφορά στην παρθενώνεια ζωφόρο, να παιανίζει πρώτος ο ναυτικός με τα γυμνασμένα μπράτσα που έδωσαν ορμή στην τριήρη ο νέος, τραυματισμένος οπλίτης που δεν χάνει και σε αυτήν την κατάσταση τον γυρισμό στην Αθήνα, ακουμπισμένος σε συμπολεμιστή του και στη σύζυγό του, η οποία τον κοιτάζει με βαθιάν αγάπη οι Ατθίδες παρθένες, επικεφαλής της πομπής, με δάφνες στο χέρι και σείστρα. Το έργο έχει τιμηθεί με μετάλλιο και αναπαραχθεί ως «φωτοτυπία», παλιότερη τεχνική των γραφικών τεχνών που επέτρεπε τη φωτογραφική απόδοση του πρωτοτύπου σε όλες τις λεπτομέρειες. Το 1939 εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος από των Μηδικών Πολέμων μέχρι του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου, εγχειρίδιο της Β Γυμνασίου. Συγγραφέας του ο καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Στ. Παπασταύρου. Στο κεφάλαιο για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας περιλαμβάνεται χάρτης του στενού της, που τον φιλοτέχνησε ο ζωγράφος-χαράκτης Αγήνωρ Αστεριάδης. 7

40 Στις αρχές του 1957 εκδόθηκε στη σειρά του περιοδικού Κλασσικά Εικονογραφημένα των εκδόσεων Μιχαήλ Πεχλιβανίδη & Σίας τεύχος αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το γλαφυρό κείμενο του τεύχους το υπογράφει ο διηγηματογράφος, ποιητής, θεατράνθρωπος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Βασίλης Ρώτας, ενώ η αφηγηματική, ίσως φλύαρη, εικονογράφησή του οφείλεται στον ζωγράφο Βασίλη Ζήση. Το τεύχος ανατυπώθηκε τρεις φορές, διαμορφώνοντας κοινό τόπο για τον τρόπο απεικόνισης της ναυμαχίας. Παράλληλα, ανέθρεψε αλλεπάλληλες, νέες, κάθε φορά, γενιές Ελληνοπαίδων έως το 1970 περίπου, γνωρίζουμε ότι η κυκλοφορία-πώληση έφτανε τα αντίτυπα εβδομαδιαίως. Αργυρό πρεσαριστό μετάλλιο με το κεφάλι του Θεμιστοκλή έκκεντρο, κατενώπιον, εξπρεσιονιστικά δοσμένο, στον τύπο της αρχαίας μαρμάρινης προτομής του, δούλεψε το 1974 ο γλύπτης και πρόσφατα εκλεγμένο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Γιάννης Παρμακέλης για τη σειρά Η Δημοκρατία σε Ασήμι. Στο βάθος της προσωπογραφίας δεξιά και κάτω διακρίνονται σε δύο ζώνες, αποσπασματικά, Έλληνες πολεμιστές και κωπηλάτες, οι «αυταιρέτες». Το 1976 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημειακού ορειχάλκινου ανδριάντα του Θεμιστοκλή, έργου του γλύπτη Νικόλα, στον Πειραιά, στη μικρή πλατεία που προεκτείνει τον Τινάνειο Κήπο γνωστόν και ως Κήπο του Θεμιστοκλή, στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την οδό Βασιλέως Γεωργίου Α. Το έργο χορήγησε ο Πειραιώτης ιστοριοδίφης Ιωάννης Αλ. Μελετόπουλος, τότε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Ο Αριστοφάνης, όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος, λέει πως ο Θεμιστοκλής δεν προσάρτησε τον Πειραιά στην Αθήνα, αλλά την έκανε εξάρτημά του. Ο νικητής της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας απεικονίζεται όρθιος, μετωπικός, αγέρωχος, φιλόδοξος, με περικεφαλαία και την αρχαία στρατιωτική 8

41 ενδυμασία, σε διασκελισμό. Προτείνει το δεξί χέρι, προτρέποντας στη ναυμαχία που κατέληξε σε θρίαμβο χάρη στη γνώμη και τη δεινότητά του, την κλίση και τη διάθεσή του για μεγάλα έργα, σύμφωνα με τον Πλούταρχο. Το γλυπτό, βασισμένο σε αρχαία μαρμάρινη προτομή του Θεμιστοκλή, ανακαλεί το ουδέτερο, ψυχρό ακαδημαϊκό ιδίωμα που καλλιέργησε ο παραγωγικός γλύπτης. Στην κατηγορία των μεταλλίων επίσης φιλοτεχνήθηκε το 1978 από τον γλύπτη Σπύρο Γογγάκη η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη σειρά Αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία. Η τεχνική του μεταλλίου, στο οποίο η σκηνή αποτυπώνεται μικρογραφικά σε πιεστικό χώρο, δίνοντας την αίσθηση γραμμικού αραβουργήματος, είναι η λεγόμενη «πατητή στο χώμα/την άμμο», με χρήση χυτόπρεσας. Ο Ιταλός ζωγράφος Severino Baraldi, ειδικευμένος στις αρχαιόθεμες εικαστικές εξιστορήσεις, ζωγράφισε με υδροχρώματα σε κόλλα δύο παραστάσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Οι σκηνές περιλήφθηκαν το 1986 στο βιβλίο Οι Περσικοί Πόλεμοι των Εκδόσεων Στρατίκη για λογαριασμό των οποίων ο Baraldi έχει κάνει 25 τόμους, με κείμενο του Πότη (Παναγιώτη) Στρατίκη, χωρίς να προδίδουν το αφηγηματικό ύφος των παρόμοιων παιδικών βιβλίων. Το 1999 ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου φιλοτεχνεί ελαιογραφία σε μουσαμά με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στο ύφος του διακοσμητικού μαγικού ρεαλισμού, επιμένοντας σε λεπτομερή, θεαματική πραγμάτευση των σχεδιαστικών και χρωματικών δεδομένων, που κερδίζουν τον θεατή. Δύο υποθετικές ζωγραφικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας σχετίζονται με πρόσφατες εκδόσεις. Η πρώτη προέρχεται από το βιβλίο της ιστορικού Ελένης Νικολαΐδου Η ναυμαχία της Σαλαμίνας των Εκδόσεων Σαββάλα (Αθήνα 2003), που το εικονογράφησε ο ζωγράφος Πέτρος Κουφοβασίλης η δεύτερη αντλείται από αφιέρωμα του περιοδικού 9

42 Στρατιωτική Ιστορία στη σειρά του Μεγάλες Μάχες το 2006 στη ναυμαχία και έγινε από τον Αλέξανδρο Βασιλόπουλο. Όπως είναι προφανές στις δύο εικόνες, σκοπός των καλλιτεχνών είναι η μέσω της υπερβολής του καθαρού σχεδίου και των έντονων χρωμάτων υπηρεσία των κειμένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αναπόφευκτη αυθαιρεσία στις απεικονίσεις. Οι καλλιτέχνες τους εργάστηκαν στην προκειμένη περίπτωση διεκπεραιωτικά, κατά το πρότυπο του ζωγράφου των Κλασσικών Εικονογραφημένων. Το 2006 στήθηκε το κάπως αφαιρετικό ορειχάλκινο Μνημείο των Σαλαμινομάχων, έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, το οποίο έχει στηθεί στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας. Η σύνθεση περιλαμβάνει δύο πολεμιστές, τον έναν τοξότη και τον άλλον δορυφόρο, πάνω στην αποσπασματικά δοσμένη τριήρη, στραμμένους προς τον εχθρό, τον Πέρση. Το γλυπτό δεν ευτύχησε, νομίζουμε, ως προς τη θέση της ανίδρυσής του, καθώς προβάλλεται σε ένα έρημο αναπεπταμένο πεδίο. Τέλος, ο Σαλαμίνιος ζωγράφος-χαράκτης Βαγγέλης Διονάς το 2011 σχεδίασε με λιθογραφικό κραγιόνι αφαιρετικές, εξπρεσιονιστικού ύφους στο σχέδιο, τριήρεις από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, έχοντας ως απώτερο, ευλόγως ομολογημένο, στόχο του τη μεταφορά τους στον λιθογραφικό τσίγκο. Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να ισχυριστούμε πως οι απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας κινούνται στο κλίμα που υπαγορεύει το ίδιο το ιστορικό θέμα. Πενιχρά περιθώρια για καινοτομίες απομένουν όταν πρέπει να αναμετρηθεί κανείς με την κοινή ιστορική μνήμη, σφυρηλατημένη έτσι που να προβάλλει ακράδαντη ανά τους αιώνες για να ειπωθεί αλλιώς, να διατυπωθεί δηλαδή ως διττό ερώτημα: επιτρέπεται, και πόσο, η όποια διαφοροποίηση από τις παγιωμένες εικόνες; 10

53. Κεραμικά και Γλυπτά

53. Κεραμικά και Γλυπτά 53. Κεραμικά και Γλυπτά 1736 ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΒΑΣ. ΧΑΙΡΕ ΜΗΤΕΡ, συμμετοχή του γλύπτη στην έκθεση Ανάγλυφου Μαδρίτης, ξύλο και μπρούτζος, διάμετρος 17 εκ. 120-150 1737 ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΤΡΟΥΛΑ μπρούτζινο γλυπτό της

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία.

Η Νίκη ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα. Είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Η Νίκη σε νομίσματα Νίκη: θεά της ελληνικής μυθολογίας προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Η Νίκη στέλνονταν από το Δία για να εξυμνήσει μία νίκη, να προσφέρει σπονδές ή να στεφανώσει ένα

Διαβάστε περισσότερα

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων

185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων 185 Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Ιωαννίνων Το Τμήμα Επιστημών της Τέχνης αποτελεί ανεξάρτητο Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-01. Το Τμήμα ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

50. Νεότερα Χαρακτικά

50. Νεότερα Χαρακτικά 50. Νεότερα Χαρακτικά 1664 1665 1666 1664 KOGEVINAS LYC. (1887-1940) χαλκογραφία. Αριθμημένη έκδοση Νο.27/200. Υπογραφή και αρίθμηση στο κάτω περιθώριο. Διαστάσεις 19 150-200 χ 14,5 εκ. 1665 ΤΑΣΣΟΣ Α.

Διαβάστε περισσότερα

Project. Εργασία των : Μαρίας Τσάκα Άντζελας Πέτκο Γιώργου Κρητικού Αλέξανδρου Παππά

Project. Εργασία των : Μαρίας Τσάκα Άντζελας Πέτκο Γιώργου Κρητικού Αλέξανδρου Παππά Project Εργασία των : Μαρίας Τσάκα Άντζελας Πέτκο Γιώργου Κρητικού Αλέξανδρου Παππά Θέμα 300 : Η άνοδος της Διαφορές ανάμεσα στην ταινία και την ιστορία Η ταινία βασίζεται σε ομώνυμο κόμικ του Φρανκ Μίλλερ,

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική

Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική Το παιδί και το παιχνίδι μέσα από τη Νεοελληνική ζωγραφική Η εικαστική διαπραγμάτευση της σχέσης του παιδιού με το παιχνίδι-με την έννοια είτε του δρώμενου είτε του αντικειμένου ορίζεται από συνιστώσες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2013 ΑΠΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 1 11:00 18:00 ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Φάληρο - ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Κόλπος Αγώνες ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης με την επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ, ΝΥΞΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΡΙΑ ΛΟΓΧΗ Ή ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ. ΑΝΤΙΤΑΞΕ ΠΕΛΜΑ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ, ΘΕΣΕ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ, ΠΡΟΤΑΞΕ ΛΟΦΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΙΟ, ΚΡΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, οι μαθητές της Α Λυκείου του 2 ου ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, με συνοδούς καθηγητές, τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης 2 3 Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Το 1876, ο Τόμας Ίκινς (Thomas Eakins) ολοκλήρωσε ένα πορτραίτο του John Hill Brinton

Διαβάστε περισσότερα

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ ψ Ρ ' '.'."» *?' Ρ -N^ ->5^ ι"*** **' "HSf % ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων Έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ 01.10-09.10.2012 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων Έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ 01.10-09.10.2012 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων Έκθεση αποφοίτων της ΑΣΚΤ 01.10-09.10.2012 ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 13.10-28.10.2012 ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Θεσσαλονίκη χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική παρέμβαση στα Πλακάκια της Αίγινας. Τα μουσεία Καπράλου, Μόραλη, Νικολάου

Πολιτιστική παρέμβαση στα Πλακάκια της Αίγινας. Τα μουσεία Καπράλου, Μόραλη, Νικολάου Πολιτιστική παρέμβαση στα Πλακάκια της Αίγινας. Τα μουσεία Καπράλου, Μόραλη, Νικολάου Γιάννης Γιαννούτσος - 13/05/2019 Διπλωματική εργασία Mελέτη: Γιάννης Γιαννούτσος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. Εικαστικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Αριθ. Πρωτοκόλλου: 3228 ΠΡΟΣ: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2018 ΤΑΞΗ : Α ΤΜΗΜΑ : 2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2018 ΤΑΞΗ : Α ΤΜΗΜΑ : 2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 2018 ΤΑΞΗ : Α ΤΜΗΜΑ : 2 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ Η Αθήνα, στην αρχαιότητα, εκτός από μεγάλη πολιτική δύναμη ήταν και μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2 ο ΚΙΣΑΜΟΥ & 4 ο ΛΕΜΕΣΟΥ Οδηγίες για τη δραστηριότητα «Έκθεση ζωγραφικής και γκραβούρας στο σχολείο µας» Με αφορµή το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη Βιβλιογραφία : Από βιβλίο : Εικαστικές τέχνες 20 ου αιω της Όλγα Μετζαφου (Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ) Από

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕΡ ΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 1

Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΕΡ ΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ - Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 1 Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ 1 Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ 10 χρόνια µετά το Μαραθώνα, ο νέος βασιλιάς των Περσών, Ξέρξης, ετοιµάζει µια µεγάλη εκστρατεία κατά της Ελλάδας : κατά τον

Διαβάστε περισσότερα

1888 ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ ΣΕΛΕΣΤ

1888 ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ ΣΕΛΕΣΤ 1888 ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ ΣΕΛΕΣΤ (1904-1985) μικτή τεχνική σε χαρτόνι. Υπογραφή στην αριστερή πλευρά. Διαστάσεις 68 χ 46 εκ. Σε κορνίζα 1200-1500 1889 ΓΚΕΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (1875-1951) ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΒΟΣΚΟ, λάδι σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ

Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/12/2014 Η ΕΚΘΕΣΗ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ Η έκθεση καταγράφει και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές, συχνά εμβληματικές εικόνες και ντοκουμέντα που υπογραμμίζουν τον καίριο ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Μανόλης Γιανναδάκης «Συνεκδοχή / Συσχέτιση / Συμβολή»

Μανόλης Γιανναδάκης «Συνεκδοχή / Συσχέτιση / Συμβολή» Μανόλης Γιανναδάκης «Συνεκδοχή / Συσχέτιση / Συμβολή» εγκαίνια: Τρίτη 11 Μαρτίου 2014, 20:00 Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Μανόλη Γιανναδάκη, καθηγητή χαρακτικής στη Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ H αρίθµηση εντός των παρενθέσεων, π.χ. (πίνακας 38), αντιστοιχεί στην αρίθµηση του καταλόγου. 1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑΣ (1852-1878) Βάρκες στην αµµουδιά, 1872-1874 (πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

«Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων»

«Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων» 25 Μαΐου 2015 «Πειραιάς το λιμάνι των τριήρων» Πολιτισμός / Εκθέσεις / Πολιτισμός Στους εορτασμούς της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015»,συμμετέχει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, με την πραγματοποίηση περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 ΜΑΡΑΘΏΝΙΟΣ ΑΝΆΓΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΊΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΌΣΕΩΝ ΨΥΧΟΓΙΟΣ! Λάβετε θέσεις Έτοιμοι Πάμε! ΒΓΕΊΤΕ ΠΡΏΤΟΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2015-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΔΡΆΣΕΩΝ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΊΑΣ Σχολείο:... Τάξη:...

Διαβάστε περισσότερα

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Τίτλος έκθεσης : Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ 1 ο ΕΠΑΛ Ιλίου 5 ο ΣΕΚ Γ Αθήνας Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών Χατζηγιαννάκη Β. Ρόκου Χ. Λιομαζώχτρες Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ Χαρακτική: η τέχνη της εγχάραξης μιας σκληρής επίπεδης,

Διαβάστε περισσότερα

Δ Η Μ Ο Σ Κ Α Λ Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν

Δ Η Μ Ο Σ Κ Α Λ Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Δ Η Μ Ο Σ Κ Α Λ Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Ρουσσέτου Παναγιωτάκη: «Σταυροί», χαρακτικό. Συμπληρώνονται, φέτος, 70 χρόνια από τη μοιραία, 13η Δεκεμβρίου του 1943, ημερομηνία που σφράγισε, ανεξίτηλα, τα Καλάβρυτα και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

2163 ΓΚΑΛΤΕΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

2163 ΓΚΑΛΤΕΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ 3. Νεότερα Χαρακτικά 2163 2164 2165 2166 2167 2163 ΓΚΑΛΤΕΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ (1953) Μακρυνίτσα. Έγχρωμη λιθογραφία με αρίθμηση, τίτλο, υπογραφή και χρονολόγηση στο κάτω περιθώριο "2/25 Μακρυνίτσα Χριστ. Γκαλτέμης

Διαβάστε περισσότερα

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222.

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. «Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. Από το Σεπτέμβριο του 2008 «Tο Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε cd από τις

Διαβάστε περισσότερα

54. Έργα Τέχνης. 2109 ΒΕΝΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ (γ. 1946) ΑΜΟΡΓΟΣ. Λάδι σε ξύλο. Υπογραφή "Μβενιός" κάτω δεξιά. Διαστάσεις 33,5 χ 23,5 εκ. Σε κορνίζα.

54. Έργα Τέχνης. 2109 ΒΕΝΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ (γ. 1946) ΑΜΟΡΓΟΣ. Λάδι σε ξύλο. Υπογραφή Μβενιός κάτω δεξιά. Διαστάσεις 33,5 χ 23,5 εκ. Σε κορνίζα. 2109 ΒΕΝΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ (γ. 1946) ΑΜΟΡΓΟΣ. Λάδι σε ξύλο. Υπογραφή "Μβενιός" κάτω δεξιά. Διαστάσεις 33,5 χ 23,5 εκ. Σε κορνίζα. 1000-1500 2110 ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1908-1983) ΕΡΓΑΤΕΣ. Λάδι σε ξύλο με υπογραφή "Ν.

Διαβάστε περισσότερα

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης ζωγραφική - κόσμημα Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Λ Η Κ Ο Λ Ο Τ Ο Υ Ρ Ο Υ

Β Α Λ Η Κ Ο Λ Ο Τ Ο Υ Ρ Ο Υ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Β Α Λ Η Κ Ο Λ Ο Τ Ο Υ Ρ Ο Υ η εικόνα ως πρόσχημα ΕΓΚΑΙΝΙΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 19:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ Φ Ι Λ Ω Ν Ο Σ 29, 18535, Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ 14 έως 21 Iουνίου 2015 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

51. Έργα Τέχνης. 2017 ΕΠΤΑΝΗΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, λάδι σε μουσαμά. Ανυπόραφο έργο. Διαστάσεις 49 χ 67 εκ. Σε κορνίζα 600-800

51. Έργα Τέχνης. 2017 ΕΠΤΑΝΗΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ, λάδι σε μουσαμά. Ανυπόραφο έργο. Διαστάσεις 49 χ 67 εκ. Σε κορνίζα 600-800 2016 Ο LEONARDO DA VINCI ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΣΤΟ ΑΤΕΛΙΕ ΤΟΥ ΤΗ MONA ΛΙΖΑ, 1871, λάδι σε μουσαμά. Δυσανάγνωστη υπογραφή και χρονολογία (1871) στην κάτω αριστερή γωνία. Διαστάσεις 110 χ 78 εκ. Σε κορνίζα 850-1000

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ

Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ Τ.Ε.Ι. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΣΑΠΦΩ ΜΟΡΤΑΚΗ Α' ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Υπεύθυνοι μαθητές Τζούρι Άρτεμις Σίμος Νίκος Πέτσιος Αναστάσης Σακελλίων Γρηγόρης Υπεύθυνοι καθηγητές: Αδαμάρα Ζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες

Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες Γνωστική Ψυχολογία: Οι ανώτερες γνωστικές διεργασίες ΤΟΠΟΣ Επιστημονικές Εκδόσεις Επιμέλεια-Διόρθωση: Μαρία Αποστολοπούλου Εξώφυλλο: ΜΟΤΙΒΟ Α.Ε. 2014 Εκδόσεις Τόπος & Νίκος Μακρής, Μπετίνα Ντάβου, Θανάσης

Διαβάστε περισσότερα

«Νiels Βohr on Stage»

«Νiels Βohr on Stage» Παρουςίαςη του πολιτιςτικού προγράμματοσ: «Νiels Βohr on Stage» Τρίτη, 14/05/2013 ςτην αίθουςα εκδηλώςεων του Προτφπου Πειραματικοφ Γενικοφ Λυκείου τησ Ιωνιδείου Σχολήσ Πειραιά Σχολικό έτοσ 2012-13 Υπεύθυνοι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΗ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΗ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΛΥΣΗ ΔΟΚΙΜΙΟΥ Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Πέμπτη 27 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. Η ζωή και το έργο του Γιάννης Μόραλης (Αρτα, 1916-Αθήνα 2009) Ζωγράφος και χαράκτης, μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις»

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» Διδάσκουσα: Κούβου Ουρανία Φοιτήτρια: Παπαϊωάννου Αργυρώ

Διαβάστε περισσότερα

Κωπηλατώντας προς τη Δημοκρατία

Κωπηλατώντας προς τη Δημοκρατία Κωπηλατώντας προς τη Δημοκρατία «Η Αθήνα θα είναι αβύθιστη, μια πόλη που θα δαμάζει τα κύματα της θάλασσας» Μαντείο των Δελφών Το αθηναϊκό ναυτικό γεννιέται! Η αττική γη, περιτριγυρισμένη από θάλασσα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ. 1. Αστέρες Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα τεμάχια 6. 2. Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας τεμάχια 160

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ. 1. Αστέρες Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα τεμάχια 6. 2. Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας τεμάχια 160 ΠΙΝΑΚΑΣ Ι ΤΩΝ ΥΠΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΩΝ 1. Αστέρες Ανώτερου Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα τεμάχια 6 2. Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας τεμάχια 160 3. Μετάλλια Ευδοκίμου Υπηρεσίας τεμάχια 160 4. Μετάλλια Αξίας και Τιμής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο Αλέκος Φασιανός Πικάσο. Δ τάξη ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο Αλέκος Φασιανός Πικάσο. Δ τάξη ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο Αλέκος Φασιανός Πικάσο Δ τάξη ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο - Giorgione de Chirico Ιταλός ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας, κύριος εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής. Με το έργο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΕΣ Le parole sono pietre

ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΕΣ Le parole sono pietre Archaeoschool for the Future: a Sustainability Approach ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Unità 2 ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΕΣ Le parole sono pietre Ελένη Γαλάνη Πάμε ξανά! 1. Πώς χαιρετάμε στα ελληνικά 2. Ρωτάμε πώς είμαστε στα ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή του σχολείου μας στο θεματικό δίκτυο είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα μας εστίασε στους κινδύνους που κρύβει η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΗ, Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, 1842

ΡΩΜΗ, Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, 1842 AΓΙΑΤΣΙΟ, ΙΤΑΛΙΑ, 1868 ΒΙΛΦΡΑΝΣ, ΓΑΛΛΙΑ, 1868 ΚΑΝΝΕΣ, 1865 ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, 1866 ΛΟΜΒΑΡΔΙΑ, 1842 ΒΥΡΗΤΟΣ, 1858 ΜΟΝΑΚΟ, 1858 ΟΧΡΙΔΑ, 1848 ΕΛΜΠΑΣΑΝ, 1848 ΤΙΡΑΝΑ, 1848 ΡΩΜΗ, Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ, 1842 ΚΑΤΑΡΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Στις πολύπλοκες συνθέσεις πολλά διαφορετικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την ιεράρχηση της σειράς παρατήρησης από τον θεατή. Ο καλλιτέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 - 1 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Tετάρτη, 8 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία

OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Διεύθυνση Σπουδών: Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου 13ος Κύκλος Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής Διόρθωσης Επιμέλειας Κειμένων Εικονογράφησης OPEN DAY: Ενημέρωση γνωριμία Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στις 12.00

Διαβάστε περισσότερα

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου

Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος. Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Συντονιστής Εκπαιδευτικός : Τζιαμπάζης Κωνσταντίνος Με βιβλία από τη συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα προτείνει μια νέα ανάγνωση και προσέγγιση της Ιστορίας με σκοπό να αντιληφθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce %B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7- %CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ Π.Χ.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ Π.Χ. 1 Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ 415-413 Π.Χ. Ο ΔΕΚΕΛΕΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 413-404 π.χ. Η εκστρατεία στη Σικελία 2 Ο Αλκιβιάδης πείθει την εκκλησία του δήμου να οργανώσει μεγάλη εκστρατεία στη Σικελία για βοήθεια στην

Διαβάστε περισσότερα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Ελένη Γερουλάνου O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης Τα συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θαυμασμός, ο φόβος, η αμηχανία, είναι έννοιες που

Διαβάστε περισσότερα

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου

Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα του Πικάσο Η απανθρωπιά, η βιαιότητα και η απόγνωση του πολέµου Η Γκουέρνικα είναι µια έντονη διαµαρτυρία εναντίον του πολέµου και της καταστροφής που αυτός σπέρνει. Τα µήνυµα που θέλει να

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα

Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα Βάλε το βιβλίο στην καρδιά σου... ή καλύτερα την καρδιά σου στο βιβλίο... Το διάβασμα είναι ταξίδι... Πολλές φορές ένα ταξίδι που σκέφτεσαι αν θα το κάνεις, αλλά που, όταν το ξεκινάς, τελικά δε θέλεις

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρώτοι ταχυδρόμοι

Οι πρώτοι ταχυδρόμοι Το ταχυδρομείο Οι πρώτοι ταχυδρόμοι Η ιστορία του ταχυδρομείου πάει πίσω στους αιώνες, αρχικά με τους αγγελιοφόρους να μεταφέρουν προφορικά μηνύματα και στη συνέχεια να παραδίδουν και υλικά αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΟΜΟΚΟΥ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ 2016 ΓΙΟΡΤΉ ΈΝΑΡΞΗΣ (3 εθελοντές, 15 αναγνώστες) Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δομοκού, τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ. Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ. Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη Ελένη Γκλίνου Κατερίνα Αντωνάκη 1 1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 2. ΛΟΓΟΤΥΠΟ / ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 3. ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ 4. ΛΟΓΟΤΥΠΟ #1 ΛΟΓΟΤΥΠΟ #2 5. ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΛΕΤΑ 6. ΜΟΤΙΒΑ 7. ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 2 1. ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα Κεφάλαιο 7 Kλασική Εποχή Οι Τέχνες και τα Γράμματα Στόχοι: Mε το τέλος της ενότητας οι μαθητές να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελληνικής τέχνης σε συνδυασμό με τις πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 3: 1 Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι κατά την Αρχαϊκή Εποχή;

Διδακτική πρόταση 3: 1 Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Διδακτική πρόταση 3: 1 Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι κατά την Αρχαϊκή Εποχή; Ερωτήματα κλειδιά: 2 Ποιες ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στις ομάδες; Ποιοι ήταν οι αρχηγοί των ομάδων; Σύνδεση με προηγούμενα μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

η ΕΙΚΟΝΑ στο μάθημα της Ιστορίας

η ΕΙΚΟΝΑ στο μάθημα της Ιστορίας η ΕΙΚΟΝΑ στο μάθημα της Ιστορίας μεθοδολογική προσέγγιση- λειτουργικότητα Ιωάννης Ε. Βρεττός Η Εικόνα είναι το ορφανό παιδί του ιστορικού αλλά το αγαπημένο παιδί του παιδαγωγού. Νικόλαος Γύζης, Η αποστήθιση,

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σταθόπουλος Γιώργος. Σταθόπουλος, Λάλας, Χαντζαράς & Καλατζής εκθέτουν στο Art Lepanto στην Ναύπακτο

Βιογραφικό Σταθόπουλος Γιώργος. Σταθόπουλος, Λάλας, Χαντζαράς & Καλατζής εκθέτουν στο Art Lepanto στην Ναύπακτο Βιογραφικό Σταθόπουλος Γιώργος Σταθόπουλος, Λάλας, Χαντζαράς & Καλατζής εκθέτουν στο Art Lepanto στην Ναύπακτο O Γιώργος Σταθόπουλος, που ανήκει στη γενιά των συγχρόνων ζωγράφων, γεννήθηκε το 1944 στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ

Ο ΥΣΣΕΑΣ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ Ερευνητικό εκπαιδευτικό πρόγραµµα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης σε ηµοτικά Σχολεία της Ελλάδος ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΕΤΣΩΝ ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΦΟΡΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 5 (συµπληρώνεται από τους ασκάλους) Α) Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ Είκοσι Δύο Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Δώδεκα Εικόνες του Χ.Ι. Ξένου

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ Είκοσι Δύο Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Δώδεκα Εικόνες του Χ.Ι. Ξένου ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ Είκοσι Δύο Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Δώδεκα Εικόνες του Χ.Ι. Ξένου Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αθήνα, Φεβρουάριος Μάρτιος 2011 Δεν είμαι Έλλην, είμαι Ελληνικός, 58Χ60 εκ,

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις με βιβλία σε σχολεία της Αττικής, μερικά παραδείγματα

Δράσεις με βιβλία σε σχολεία της Αττικής, μερικά παραδείγματα Δράσεις με βιβλία σε σχολεία της Αττικής, μερικά παραδείγματα Υπεύθυνες Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας: Καλλιόπη Κύρδη Β Αθήνας: Ελένη Κατσούφη Γ Αθήνας: Μαρία μαγαλιού

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 978-960-484-159-2

ISBN 978-960-484-159-2 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο Μέγας Αλέξανδρος Κείμενο: Φίλιππος Μανδηλαράς Επιμέλεια κειμένου: Ράνια Ζωίδη Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου 2010, Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΟΥ ΡΟ ΙΩΝ Η παιδική χαρά Η τραπεζαρία Η κοινή αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Υπάρχει µεγάλη ποικιλία θεµάτων που θα µπορούσαν να δοθούν ως συνθετικές δηµιουργικές εργασίες. Όποιο θέµα όµως και να δοθεί, θα ήταν καλό να έχει ως στόχο τη στροφή του

Διαβάστε περισσότερα

5 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 5 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η 5 η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου ς διοργανώνει 6μηνο Κύκλο Εικαστικών Σεμιναρίων (Χαρακτικής Ζωγραφικής), στο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της

Διαβάστε περισσότερα

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Το σκίτσο: μέσο διερεύνησης - ερμηνείας - έκφρασης τεχνική και αποτέλεσμα Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόότυπο εναντίίον φαντάάσµατος: Εικονογράάφος παλαιάάς κοπήής στον καιρόό της κρίίσης

Πρωτόότυπο εναντίίον φαντάάσµατος: Εικονογράάφος παλαιάάς κοπήής στον καιρόό της κρίίσης Δηµήήτρη Παυλόόπουλου Πρωτόότυπο εναντίίον φαντάάσµατος: Εικονογράάφος παλαιάάς κοπήής στον καιρόό της κρίίσης Το ελληνικόό βιβλίίο στην κρίίση: Σκέέψεις για το παρελθόόν, παρατηρήήσεις για το παρόόν,

Διαβάστε περισσότερα

Αναμνηστικά κέρματα ευρώ

Αναμνηστικά κέρματα ευρώ 2010 Αναμνηστικό κέρμα 2 για τον εορτασμό της 2500 ης επετείου της Μάχης του Μαραθώνα. Αναμνηστικά κέρματα ευρώ Ονομαστική αξία: 2 2.500.000 τεμάχια Αναμνηστικό Κέρματα κυκλοφορίας τεμάχιο Τιμή Μέχρι 100

Διαβάστε περισσότερα

Καραβάτζιο, Η κλήση του Ματθαίου. Εκκλησία Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων, Ρώµη

Καραβάτζιο, Η κλήση του Ματθαίου. Εκκλησία Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων, Ρώµη Καραβάτζιο, Η κλήση του Ματθαίου Εκκλησία Αγίου Λουδοβίκου των Γάλλων, Ρώµη Διδακτικό υλικό Μάθηµα: Θρησκευτικά Πρότυπο Πειραµατικό Σχολείο Πανεπιστηµίου Αθηνών Τάξη: Β Γυµνασίου Καθηγητής: Γ. Παπαδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας

Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας ΜΑΡΚ ΜΑΖΑΟΥΕΡ Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας Μια προσωπική αναδρομή Απόψε θα εκφράσω μερικές προσωπικές σκέψεις για όσα είδα να συμβαίνουν στην Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκα για πρώτη φορά πριν από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ Α 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ Α 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1 ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑΣ Α 1 Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Τίτλος βιβλίου: «Παπούτσια με φτερά» Συγγραφέας: Παπαγιάννη Μαρία Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1.Στο βιβλίο παρουσιάζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Διαβάστε περισσότερα

2286 ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΤΟΝΙΑ

2286 ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΤΟΝΙΑ 2286 2287 2288 2286 ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΤΟΝΙΑ (1927-2011) Μεταξοτυπία με υπογραφή και αρίθμηση στο κάτω περιθώριο "Tonia Nikolaidou 66/100", διαστάσεις 61 χ 45 εκ. 100-120 2287 ΤΑΣΣΟΣ Α. ΥΔΡΑ, του 1950, μεταξοτυπία

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα

Ανάβρυτα Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Ανάβρυτα 2015 2016 Συντελεστές: Αγγελάκης Άγγελος Αδαμάκης Παύλος Τσαντά Ιωάννα Σωτηροπούλου Κωνσταντίνα Γεωργική Οικονομία Τα πρώτα βήματα στην γεωργική οικονομία γίνονται κατά την Μυκηναϊκήεποχή. Τηνεποχήαυτή:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ: «EΚΘΕΣΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2007 7:30

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ. Bric-Ᾱ-Brac studio mmxv

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ. Bric-Ᾱ-Brac studio mmxv ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΩΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΗΜΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ Bric-Ᾱ-Brac studio mmxv ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι Λίγα λόγια για το δηµιουργικό σκεπτικό. ΙΙ Λογότυπο Μολών Ιδέ / έγχρωµη εκδοχή. ΙΙΙ Λογότυπο Μολών Ιδέ / ασπρόµαυρη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός

ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του. Λεωνίδα. και οι επτακόσιοι Θεσπιείς. Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός 1 ΑΓΑΠΩ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Οι 300 του Λεωνίδα και οι επτακόσιοι Θεσπιείς Κείμενα: Αναστασία Δ. Μακρή Εικόνες: Μιχάλης Λουκιανός Επιστημονικός σύμβουλος έκδοσης Ξανθή Προεστάκη Δρ Αρχαιολογίας και Ιστορίας της

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Οι καλλιτέχνες ανέκαθεν αντιμετώπιζαν με πολλά εφευρήματα τη στατικότητα των μέσων τους στην αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου. Ο χρόνος και η

Διαβάστε περισσότερα

ιοργάνωση από τα τρία ανθρωπιστικά Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών:

ιοργάνωση από τα τρία ανθρωπιστικά Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών: «Η ανακάλυψη της Ελλάδας» Στα Βήµατα του Παυσανία Έκθεση πολυτίµων χειρογράφων, βιβλίων και εικαστικού υλικού ιεθνές Συµπόσιο Επιµορφωτικές ιαλέξεις Virtual Exhibition On line Το έργο του Παυσανία Ελλάδος

Διαβάστε περισσότερα