Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ"

Transcript

1 ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ Δ Ι Α Λ Ο Γ Ο Ι Γ Ι Α Τ Η Ν Α Υ Μ Α Χ Ι Α Τ Η Σ Σ Α Λ Α Μ Ι Ν Α Σ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

2 Αγνώστου, Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.χ., π. 1900, λιθογραφία.

3 Υποθετικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίους ζωγράφους.

4 Υποθετικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίους ζωγράφους.

5 Υποθετικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίους ζωγράφους.

6 Υποθετικές απεικονίσεις του Ξέρξη να παρακολουθεί τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

7 Πάνω: Αγνώστου, Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.x., 1840, χαλκογραφία, Βερολίνο, Αρχείο Τέχνης και Ιστορίας. Κάτω: Angus McBride ( ), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.x., 1999, υδροκομμιογραφία.

8 Jean-Denis Barbié du Bocage ( ), Χάρτης της Ναυμαχίας στη Σαλαμίνα για το Ταξίδι του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα, 1788, επιχρωματισμένη γραμμική χαλκογραφία.

9 Franz Muller ( ), Επιπεδογραφία της εν Σαλαμίνι ναυμαχίας, διά τον Νέον Ανάχαρσιν (από τη Χάρτα του Ρήγα), 1797, γραμμική χαλκογραφία.

10 Ambroise (Ambrose) Tardieu ( ), Χάρτης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για το Ταξίδι του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα, π. 1820, γραμμική χαλκογραφία.

11 William H. O Grady, Ναυμαχία της Σαλαμίνας, , ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο.

12 Έγχρωμη ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίο χαράκτη στο κλίμα του W. H. O Grady.

13 Απεικόνιση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας από Ευρωπαίο ζωγράφο στο κλίμα του W. H. O Grady.

14 Wilhelm von Kaulbach (1804/ ) - Julius Köckert ( ), Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1862/64, ελαιογραφία σε μουσαμά, π εκ., Μόναχο, Βαυαρικό Κοινοβούλιο (Maximilianeum).

15 Ο πίνακας του Wilhelm von Kaulbach Ναυμαχία της Σαλαμίνας, αναρτημένος σε αίθουσα στη δυτική πλευρά του Βαυαρικού Κοινοβουλίου.

16 Αριστερά: Thomas de la Rue & Co., Ναυμαχία Σαλαμίνος, 1937, έγχρωμη χαλυβογραφία (βαθυτυπία). Δεξιά: Εργοστάσιο Γραφικών Τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ, Ναυμαχία Σαλαμίνος, , έγχρωμη λιθογραφία (επιπεδοτυπία/έμμεση εκτύπωση).

17 Κωνσταντίνου Βολανάκη ( ), Ναυμαχία της Σαλαμίνος, 1882, ελαιογραφία σε μουσαμά, εκ., Μέγαρο Μαξίμου, Γραφείο Έλληνα Πρωθυπουργού.

18 Κωνσταντίνου Βολανάκη, Ναυμαχία της Σαλαμίνος (λεπτομέρεια).

19 Αγνώστου, Η Αρτεμισία αναχωρεί για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 1881, χρωμολιθογραφία, Ιδιωτική συλλογή.

20 Παναγιώτη Γράββαλου (1933), Ναυμαχία της Σαλαμίνος, 1969, έγχρωμη λιθογραφία (επιπεδοτυπία/έμμεση εκτύπωση).

21 Fernand Cormon ( ), Οι νικητές της Σαλαμίνας, 1887, φωτοτυπία του ομότιτλου πίνακα που εκτίθεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Ρουέν.

22 Αγήνορα Αστεριάδη ( ), Χάρτης του στενού της Σαλαμίνος, 1939, σινική μελάνη.

23 Βασίλη Ζήση (1913/ ), Έλληνες - Πέρσες, 1957, υδατογραφία (επιπεδοτυπία/έμμεση εκτύπωση).

24 Γιάννη Παρμακέλη (1930), Θεμιστοκλής, 1974, άργυρος, 4,2 εκ.

25 Νικόλα ( ), Θεμιστοκλής, 1976, ορείχαλκος, Πειραιάς, Ακτή Μιαούλη.

26 Σπύρου Γογγάκη ( ), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος, 1978, άργυρος, 5 εκ.

27 Severino Baraldi (1930), Έλληνες και Πέρσες, 1986, υδροκομμιογραφία, 13 10,5 εκ.

28 Γιάννη Νίκου (1943), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.χ., 1999, ελαιογραφία σε μουσαμά, εκ.

29 Πέτρου Κουφοβασίλη (1949), Θεμιστοκλής - Ευρυβιάδης, 2003, τέμπερα.

30 Αλέξανδρου Βασιλόπουλου, Σαλαμίνα, 2006, τέμπερα.

31 Αχιλλέα Βασιλείου (1963), Μνημείο Σαλαμινομάχων, 2006, ορείχαλκος, Κυνόσουρα.

32 Βαγγέλη Διονά (1954), Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 2011, λιθογραφικό κραγιόνι, εκ.

33 Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ Ευάριθμες, δηλαδή λίγες, είναι οι πολεμικές σκηνές της αρ-χαίας ελληνικής ιστορίας στη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική από τον 18ο αιώνα και μετά, πιθανόν εξαιτίας του ότι δεν προσφέρονταν για εικαστική αξιοποίηση, καθώς απαιτούσαν ιδιαίτερη ικανότητα στην οργάνωση υπερβολικά πολυπρόσωπων συνθέσεων και θαυμαστή επιτηδειότητα στη σκηνογραφημένη διάταξη του όλου χώρου τους, χωρίς άλλωστε να συμβάλλουν οι βοηθητικές για τον εκάστοτε καλλιτέχνη γραπτές μαρτυρίες. Πολύ λιγότερα έργα έχουν δημιουργηθεί με έναυσμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα οποία ανήκουν στο μεικτό είδος που μετέχει τόσο της ιστοριογραφικής όσο και της θαλασσογραφικής θεματολογίας. Σημειώνουμε ότι σε ιστορικές μελέτες για τη συγκεκριμένη ναυμαχία εκδηλώνεται προτίμηση στις αυτοσχέδιες χαρτογραφικές απεικονίσεις της. Έτσι, πρώτα-πρώτα, στο τέλος της πρώτης έκδοσης της μονογραφίας Η εν Σαλαμίνι ναυμαχία από ναυτικής και ιστορικής απόψεως (Αθήνα 1902) του κατά τη συγγραφή της ανθυποπλοιάρχου του Βασιλικού Ναυτικού στο οπλιταγωγό «Μυκάλη», στον όρμο του Βασιλικού Ναυστάθμου, και κατόπιν πολιτικού Περικλή Δ. Ρεδιάδη παρεμβάλλεται χάρτης της ναυμαχίας, μάλλον σχεδιασμένος από τον ίδιον, που τον αφαίρεσε στη βελτιωμένη και συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου το 1911 δεύτερον, στο διεξοδικό βιβλίο του καθηγητή Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και έκτακτου καθηγητή Γενικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνου Ν. Ράδου Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (πρώτη έκδοση στη γαλλική γλώσσα: Παρίσι 1915 ελληνική μετάφραση, 90 χρόνια μετά: Αθήνα 2004) περιλαμβάνονται χάρτες 1

34 τρίτον, στο μεταφρασμένο Ελληνικά βιβλίο του Laurent Joffrin Οι μεγάλες ναυμαχίες από τη Σαλαμίνα ώς το Μίντγουεϊ (Αθήνα 2007) τους χάρτες υπογράφει ο Γάλλος Jean-Marc Leprêtre. Τα νεότερα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που έχουν ως θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι υποθετικές χαρακτηρίζονται λανθασμένα «φανταστικές» παραστάσεις, με περιγραφική διάθεση και δραματοποιημένη απόδοση των μορφών και του χώρου, ενώ στα γλυπτά απεικονίζονται πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές της ναυμαχίας, ή συμβολικές μορφές. Οι απεικονίσεις αυτές εικονογραφούν κείμενα παραδείγματα, το 1999 οι Αρχαίοι Στρατοί του εκδοτικού οίκου Concord, με κείμενο του Tim Newark και εικονογράφηση του εισηγητή ιδιώματος για την πολεμική εικονογραφία Angus McBride το 2003 η σειρά Οι Μάχες του Ελληνισμού. Νίκες και ήττες που έγραψαν την ελληνική ιστορία, την οποίαν πρόσφερε στους αναγνώστες της η εφημερίδα Το Βήμα το 2005 η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, υπό την επιστημονική επιμέλεια των εγκρίτων πανεπιστημιακών καθηγητών John Boardman, Nicholas Geoffrey Lemprière Hammond, David Malcolm Lewis και Martin Ostwald, προσφορά της εφημερίδας Τα Νέα στους αναγνώστες της, σε συνεργασία με τον εκ-δοτικό οίκο Ελληνικά Γράμματα. Η παρουσίαση εικαστικών έργων για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας που ακολουθεί είναι διαρθρωμένη κατ αύξουσα χρονική κλίμακα, με βάση τη χρονολογία φιλοτέχνησης του καθενός έργου. Το 1788 ο Γάλλος χαρτογράφος Jean-Denis Barbié du Bocage αποτύπωσε τον πρώτο χάρτη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας για το βιβλίο Ταξίδι του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα, το οποίο έγραψε ο Γάλλος φιλόλογος Jean- Jacques Barthélemy. Ο προκείμενος χάρτης τυπώθηκε ως γραμμική χαλκογραφία που επιχρωματίστηκε. 2

35 Το 1797 στη δωδεκάφυλλη, διαστάσεων 2 2 μ., Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα παρεμβάλλεται σε ορθογώνιο πλαίσιο «επιπεδογραφία», όπως αποκαλείται, της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, χαρτογραφική απόδοσή της, χαραγμένη στη Βιέννη από τον Franz Muller με τη μέθοδο της γραμμικής χαλκογραφίας. Ο χάρτης, που επαναλαμβάνει εκείνον του Barbié du Bocage, προοριζόταν, όπως διαβάζουμε, για την έκδοση του Ταξιδιού του Νέου Ανάχαρσι στην Ελλάδα. Μεταξύ του 1854 και του 1857 χρονολογείται σκηνή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, με αρκτικώνυμα που προδίδουν πιθανότατα τον Αμερικανό σχεδιαστή, ζωγράφο και χαράκτη William H. O Grady, στη μέθοδο της ξυλογραφίας σε όρθιο ξύλο. Το έργο, από τις υποθετικές χαρακτικές απεικονίσεις της ναυμαχίας, έδωσε λαβή για ξυλογραφίες, χαλκογραφίες και λιθογραφίες μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Το πλέον γνωστό και προβεβλημένο έργο ζωγραφικής για την αρχαία μητέρα των ναυμαχιών είναι ο μεγάλων διαστάσεων πίνακας του Βαυαρού κλασικιστή και αυλικού ζωγράφου του Λουδοβίκου του Α της Βαυαρίας, διευθυντή της Βασιλικής Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών Bernhard Wilhelm Eliodorus von Kaulbach, ο οποίος σηματοδότησε επί της διευθύνσεώς του, από το 1849 έως το 1874, και τη χρυσή εποχή της. Ο πίνακας που χρονολογείται κατά το 1862/64, όταν ο ζωγράφος διανύει προς το τέλος της την πέμπτη δεκαετία της ηλικίας του και είναι σε πλήρη ωριμότητα, περίπου 5 9 μ., βρισκόταν παλιότερα στη Νέα Πινακοθήκη του Μονάχου, έχοντας βρει αργότερα τη θέση του σε αίθουσα του Βαυαρικού Κοινοβουλίου, στο Maximilianeum. Προηγήθηκαν τρεις εκδοχές του θέματός του: η πρώτη, ελαιογραφία σε καφέ χαρτόνι στην Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου η δεύτερη, χρωματιστό ελαιογραφικό σκίτσο (1,95 3,37 μ.) στο Μουσείο της Στουτγάρδης και η τρίτη, πάλι χρωματιστό ελαιογραφικό σκίτσο της συλλογής Bruno Wunderlich, στον πύργο Eckberg, κοντά στη Δρέσδη. Τυπικά ακαδημαϊκή η σύνθεση, η 3

36 οποία διαχωρίζεται σε δύο επίπεδα, επίγειο και επουράνιο, αποτυπώνει την κορύφωση της ναυμαχίας, με τις μορφές των μαχητών και τον προεξάρχοντα Θεμιστοκλή δεξιά μέσα στον σάλο της δράσης, με τις θλιμμένες γυναίκες να έχουν αποτραβηχτεί στην άκρη αριστερά και τμήμα αρχαίου ναού, ένδειξη του χώρου, δεξιά. Στο πάνω μέρος δεξιά παρουσιάζεται η αποθέωση των νικητών. Η διαγώνια, κινημένη οργάνωση, οι μεγάλες, θεατρικές χειρονομίες των μορφών και η εμβάθυνση στις ποικίλες ψυχολογικές αντιδράσεις τους, αλλά και το τεχνητό φως που πέφτει σαν από προβολέα στα τρία τέταρτα, τη χρυσή τομή, πλάθοντας τα χρώματα θερμά και τα σώματα ανάγλυφα, πείθουν για την επίμονη, εργαστηριακή επεξεργασία της εικόνας, στοιχείο αναπόσπαστο του ακαδημαϊκού ιδιώματος κατά τον 19ον αιώνα, παραπέμποντας τόσο στον Eugène Delacroix όσο και στον Jean Louis André Théodore Géricault. Το έργο εντάσσεται στο ιστορικό-συμβολιστικό ιδίωμα των 39 ελαιογραφικών τοιχογραφιών που ζωγράφισε ο Kaulbach με τα στάδια της ανθρώπινης πολιτισμικής ιστορίας για το νέο Μουσείο του Βερολίνου, διατρανώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία της Γερμανίας. Την εκτέλεσή του ολοκλήρωσε ο Γερμανός ζωγράφος Julius Köckert. Η τεχνοκριτική το αντιμετώπισε αυστηρά. Αναπαραγωγή του τυπώθηκε σε δύο έγχρωμα ελληνικά γραμματόσημα αξίας 2 δραχμών: το 1937 από το εργοστάσιο γραφικών τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ στην Αθήνα, σχεδιασμένο και χαραγμένο χαλκογραφικά από την εταιρεία Thomas de la Rue του Λονδίνου για την τακτική έκδοση Ιστορική το από το ίδιο εργοστάσιο, πανομοιότυπο του πρώτου, χαραγμένο λιθογραφικά με την επισήμανση «Δραχμαί Νέαι» πάνω στο γραμματόσημο της Ιστορικής σειράς του 1937 πρόκειται για την πρώτη κατά τη μεταπολεμική περίοδο κυκλοφορία γραμματοσήμων στην απελευθερωμένη πια Ελλάδα, υπό νέο καθεστώς διαθέσεως από τα Ταχυδρομικά Γραφεία, καθεστώς το οποίο επέτρεπε την πώλησή τους σε 4

37 πλήρεις σειρές, χωρίς διακρίσεις που οδηγούσαν σε αισχροκέρδεια. Δέον να σημειωθεί ότι σε ειδικές εκδόσεις ελληνικών γραμματοσήμων το έργο του Kaulbach αποδίδεται, λόγω αγνοίας, στον Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Βολανάκη, ο οποίος φιλοτέχνησε τον επόμενο πίνακα της παρουσίασής μας με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μαθητής της Βασιλικής Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Μόναχο, επιφανές μέλος της ελληνικής ομάδας της Σχολής του Μονάχου, ο Βολανάκης έδωσε λοιπόν, είκοσι χρόνια μετά τον Kaulbach, το 1882, τη δική του εκδοχή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Το έργο εκτέθηκε τον Δεκέμβριο του 1882 στο Υπουργείο Ναυτικών και το 1907, τη μέρα που ο Βολανάκης έφευγε από τη ζωή, εξασφάλισε πρώτο βραβείο στη διεθνή ναυτική έκθεση του Μπορντό σήμερα βρίσκεται στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ζωγράφος είχε ήδη επιχειρήσει λαμπρή εικαστική απόδοση ναυμαχίας στη βραβευμένη το 1867 Ναυμαχία της Λίσσας, που επαναλήφθηκε σε παραλλαγές και μέσα στο Στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος ο Βολανάκης έρχεται να οριστικοποιήσει τα κεκτημένα του βραβευμένου το 1867 έργου του. Στηριγμένος στον Πλούταρχο, τοποθετεί τις ελληνικές τριήρεις αντιμέτωπες με πελώρια κωπήλατα περσικά πλοία, σε ένα από τα οποία απεικονίζεται η εκπάγλου καλλονής, στιβαρή βασίλισσα της Αλικαρνασσού Αρτεμισία εδώ τη βλέπουμε να αναχωρεί για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε ισπανική χρωμολιθογραφία του 1881, κάτω από θόλο κατάκοσμο, μέσα σε λουλούδια, να διατάζει τους τριηράρχους της, ενώ πέπλα με κρόσσια χρυσά σκεπάζουν την πρύμνη του και πέφτουν στο νερό. Το πλοίο της, προσπαθώντας να ξεφύγει για να μη συλληφθεί εκείνη, επιτίθεται στον βασιλιά των Καλυνδέων Δαμασίθυμο και καταποντίζει αύτανδρο το συμμαχικό πλοίο του. Ο Ξέρξης, ο οποίος είδε τον καταποντισμό του πλοίου, νόμισε ότι ήταν ελληνικό και, μόλις έμαθε ότι η Αρτεμίσια ήταν αυτή που το βύθισε, είπε: 5

38 «Οι άντρες μου έχουν γίνει γυναίκες και οι γυναίκες άντρες». Τονισμένα διαγώνιοι, ρυθμικά τεμνόμενοι άξονες και οριακά μελετημένη πλοκή της σύνθεσης, σε συνδυασμό με πολλαπλά σε τονικότητες θερμά και λιγότερο διαβαθμισμένα σκούρα ψυχρά χρώματα, αναδεικνύουν την μπαρόκ καταγωγής, σαφώς ρομαντική υφή του έργου, που εντείνεται από τις ήπιες φωτοσκιάσεις στα σκαριά και τις πολυπρόσωπες, μικρογραφικά δουλεμένες, ενότητες των ανθρώπων πάνω τους. Στον πίνακα του Βολανάκη δεσπόζουν σε πρώτο επίπεδο, άτακτα, τα τσακισμένα εχθρικά πλοία να βυθίζονται, με πληρώματα κατατρομαγμένα, στο έλεος του θανάτου, να ετοιμάζονται για την άνευ όρων παράδοση, τεντώνοντας χέρια που γραπώνονται από ματωμένα σανίδια. Παραπέρα είναι εμφανείς οι ελληνικές τριήρεις. Ο Θεμιστοκλής, κυρίαρχος της αθηναϊκής ναυαρχίδας, προκύπτει εξαίσιος μεταξύ των απαστραπτόντων θωρακοφόρων επιβατών που πάνε για έφοδο. Στο πίσω επίπεδο, στους πρόποδες του Αιγάλεω, διαφαίνεται ο καταπτοημένος πλέον από τη στενοχώρια και τον φόβο του Ξέρξης, στο κέντρο των εξίσου φοβισμένων στρατιωτών του. Ο Βολανάκης συντάσσει τον πίνακά του με σχολαστικήν ακρίβεια δεν σκηνοθετεί απλώς και μόνον το θέμα του, όπως ο Kaulbach. Αναπαραγωγή του έργου αυτού τυπώθηκε το 1969 στο εργοστάσιο γραφικών τεχνών Ασπιώτη-ΕΛΚΑ για πολύχρωμο γραμματόσημο αξίας 6 δραχμών, σε μακέτα που σχεδίασε ο ζωγράφοςχαράκτης Πα-ναγιώτης Γράββαλος και έβγαλαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην αναμνηστική έκδοση «Ελλάς και Θάλασσα» κατά τη «Ναυτική Εβδομάδα 1969». Οι Nικητές της Σαλαμίνας αποδόθηκαν το 1887 από τον Γάλλο ακαδημαϊκό ρομαντικό ζωγράφο, ιδιοκτήτη σχολής ζωγραφικής στο Παρίσι Fernand-Anne Piestre Cormon σε πίνακα που έως το 1898 βρισκόταν στο Λουξεμβούργο και κατόπιν εντάχθηκε στο Μουσείο της Ρουέν. Σε αντίθεση με τον Βολανάκη, τον Cormon ενδιαφέρουν οι 6

39 άνθρωποι, οι νέοι που νίκησαν και αλαλάζουν από χαρά, βγαίνοντας γρήγορα από τις τριήρεις, για να τρέξουν στις αγκαλιές των συζύγων, των παιδιών και των γονιών τους. Κάτοικοι της Αίγινας, η οποία πρωτοστάτησε στον αγώνα, της Τροιζήνας και της Σαλαμίνας προηγούνται του στόλου για να προϋπαντήσουν τους ήρωες που κυνήγησαν τους Πέρσες. Οι γεμάτοι ζωντάνια και σθένος οπλίτες ή ιππείς βαδίζουν δίπλα στους φτωχούς κωπηλάτες-πολεμιστές. Σάλπιγγες σημαίνουν την ύστατη στιγμή του αγώνα. Η σκηνή πολλαπλασιάζεται, αποκτώντας ρυθμικό παλμό, από την επιφάνεια προς το βάθος, κατά μήκος της παραλιακής πλευράς του Φαλήρου και του Πειραιά, με τις τριήρεις να αποβιβάζουν πολυάνθρωπα κύματα νικητών κοντά στο πλήθος που έχει πέσει σε παραλήρημα συγκίνησης. Στο πρώτο επίπεδο διακρίνονται ο γηραιός λαφυραγωγός πολεμιστής ο θαρραλέος έφιππος ταξίαρχος με το αδάμαστο άλογό του, αναφορά στην παρθενώνεια ζωφόρο, να παιανίζει πρώτος ο ναυτικός με τα γυμνασμένα μπράτσα που έδωσαν ορμή στην τριήρη ο νέος, τραυματισμένος οπλίτης που δεν χάνει και σε αυτήν την κατάσταση τον γυρισμό στην Αθήνα, ακουμπισμένος σε συμπολεμιστή του και στη σύζυγό του, η οποία τον κοιτάζει με βαθιάν αγάπη οι Ατθίδες παρθένες, επικεφαλής της πομπής, με δάφνες στο χέρι και σείστρα. Το έργο έχει τιμηθεί με μετάλλιο και αναπαραχθεί ως «φωτοτυπία», παλιότερη τεχνική των γραφικών τεχνών που επέτρεπε τη φωτογραφική απόδοση του πρωτοτύπου σε όλες τις λεπτομέρειες. Το 1939 εκδόθηκε από τον Οργανισμό Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων η Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος από των Μηδικών Πολέμων μέχρι του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου, εγχειρίδιο της Β Γυμνασίου. Συγγραφέας του ο καθηγητής της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιωάννης Στ. Παπασταύρου. Στο κεφάλαιο για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας περιλαμβάνεται χάρτης του στενού της, που τον φιλοτέχνησε ο ζωγράφος-χαράκτης Αγήνωρ Αστεριάδης. 7

40 Στις αρχές του 1957 εκδόθηκε στη σειρά του περιοδικού Κλασσικά Εικονογραφημένα των εκδόσεων Μιχαήλ Πεχλιβανίδη & Σίας τεύχος αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Το γλαφυρό κείμενο του τεύχους το υπογράφει ο διηγηματογράφος, ποιητής, θεατράνθρωπος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Βασίλης Ρώτας, ενώ η αφηγηματική, ίσως φλύαρη, εικονογράφησή του οφείλεται στον ζωγράφο Βασίλη Ζήση. Το τεύχος ανατυπώθηκε τρεις φορές, διαμορφώνοντας κοινό τόπο για τον τρόπο απεικόνισης της ναυμαχίας. Παράλληλα, ανέθρεψε αλλεπάλληλες, νέες, κάθε φορά, γενιές Ελληνοπαίδων έως το 1970 περίπου, γνωρίζουμε ότι η κυκλοφορία-πώληση έφτανε τα αντίτυπα εβδομαδιαίως. Αργυρό πρεσαριστό μετάλλιο με το κεφάλι του Θεμιστοκλή έκκεντρο, κατενώπιον, εξπρεσιονιστικά δοσμένο, στον τύπο της αρχαίας μαρμάρινης προτομής του, δούλεψε το 1974 ο γλύπτης και πρόσφατα εκλεγμένο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Γιάννης Παρμακέλης για τη σειρά Η Δημοκρατία σε Ασήμι. Στο βάθος της προσωπογραφίας δεξιά και κάτω διακρίνονται σε δύο ζώνες, αποσπασματικά, Έλληνες πολεμιστές και κωπηλάτες, οι «αυταιρέτες». Το 1976 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημειακού ορειχάλκινου ανδριάντα του Θεμιστοκλή, έργου του γλύπτη Νικόλα, στον Πειραιά, στη μικρή πλατεία που προεκτείνει τον Τινάνειο Κήπο γνωστόν και ως Κήπο του Θεμιστοκλή, στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την οδό Βασιλέως Γεωργίου Α. Το έργο χορήγησε ο Πειραιώτης ιστοριοδίφης Ιωάννης Αλ. Μελετόπουλος, τότε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Ο Αριστοφάνης, όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος, λέει πως ο Θεμιστοκλής δεν προσάρτησε τον Πειραιά στην Αθήνα, αλλά την έκανε εξάρτημά του. Ο νικητής της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας απεικονίζεται όρθιος, μετωπικός, αγέρωχος, φιλόδοξος, με περικεφαλαία και την αρχαία στρατιωτική 8

41 ενδυμασία, σε διασκελισμό. Προτείνει το δεξί χέρι, προτρέποντας στη ναυμαχία που κατέληξε σε θρίαμβο χάρη στη γνώμη και τη δεινότητά του, την κλίση και τη διάθεσή του για μεγάλα έργα, σύμφωνα με τον Πλούταρχο. Το γλυπτό, βασισμένο σε αρχαία μαρμάρινη προτομή του Θεμιστοκλή, ανακαλεί το ουδέτερο, ψυχρό ακαδημαϊκό ιδίωμα που καλλιέργησε ο παραγωγικός γλύπτης. Στην κατηγορία των μεταλλίων επίσης φιλοτεχνήθηκε το 1978 από τον γλύπτη Σπύρο Γογγάκη η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στη σειρά Αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία. Η τεχνική του μεταλλίου, στο οποίο η σκηνή αποτυπώνεται μικρογραφικά σε πιεστικό χώρο, δίνοντας την αίσθηση γραμμικού αραβουργήματος, είναι η λεγόμενη «πατητή στο χώμα/την άμμο», με χρήση χυτόπρεσας. Ο Ιταλός ζωγράφος Severino Baraldi, ειδικευμένος στις αρχαιόθεμες εικαστικές εξιστορήσεις, ζωγράφισε με υδροχρώματα σε κόλλα δύο παραστάσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Οι σκηνές περιλήφθηκαν το 1986 στο βιβλίο Οι Περσικοί Πόλεμοι των Εκδόσεων Στρατίκη για λογαριασμό των οποίων ο Baraldi έχει κάνει 25 τόμους, με κείμενο του Πότη (Παναγιώτη) Στρατίκη, χωρίς να προδίδουν το αφηγηματικό ύφος των παρόμοιων παιδικών βιβλίων. Το 1999 ο ζωγράφος Γιάννης Νίκου φιλοτεχνεί ελαιογραφία σε μουσαμά με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, στο ύφος του διακοσμητικού μαγικού ρεαλισμού, επιμένοντας σε λεπτομερή, θεαματική πραγμάτευση των σχεδιαστικών και χρωματικών δεδομένων, που κερδίζουν τον θεατή. Δύο υποθετικές ζωγραφικές απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας σχετίζονται με πρόσφατες εκδόσεις. Η πρώτη προέρχεται από το βιβλίο της ιστορικού Ελένης Νικολαΐδου Η ναυμαχία της Σαλαμίνας των Εκδόσεων Σαββάλα (Αθήνα 2003), που το εικονογράφησε ο ζωγράφος Πέτρος Κουφοβασίλης η δεύτερη αντλείται από αφιέρωμα του περιοδικού 9

42 Στρατιωτική Ιστορία στη σειρά του Μεγάλες Μάχες το 2006 στη ναυμαχία και έγινε από τον Αλέξανδρο Βασιλόπουλο. Όπως είναι προφανές στις δύο εικόνες, σκοπός των καλλιτεχνών είναι η μέσω της υπερβολής του καθαρού σχεδίου και των έντονων χρωμάτων υπηρεσία των κειμένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αναπόφευκτη αυθαιρεσία στις απεικονίσεις. Οι καλλιτέχνες τους εργάστηκαν στην προκειμένη περίπτωση διεκπεραιωτικά, κατά το πρότυπο του ζωγράφου των Κλασσικών Εικονογραφημένων. Το 2006 στήθηκε το κάπως αφαιρετικό ορειχάλκινο Μνημείο των Σαλαμινομάχων, έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου, το οποίο έχει στηθεί στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας. Η σύνθεση περιλαμβάνει δύο πολεμιστές, τον έναν τοξότη και τον άλλον δορυφόρο, πάνω στην αποσπασματικά δοσμένη τριήρη, στραμμένους προς τον εχθρό, τον Πέρση. Το γλυπτό δεν ευτύχησε, νομίζουμε, ως προς τη θέση της ανίδρυσής του, καθώς προβάλλεται σε ένα έρημο αναπεπταμένο πεδίο. Τέλος, ο Σαλαμίνιος ζωγράφος-χαράκτης Βαγγέλης Διονάς το 2011 σχεδίασε με λιθογραφικό κραγιόνι αφαιρετικές, εξπρεσιονιστικού ύφους στο σχέδιο, τριήρεις από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, έχοντας ως απώτερο, ευλόγως ομολογημένο, στόχο του τη μεταφορά τους στον λιθογραφικό τσίγκο. Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να ισχυριστούμε πως οι απεικονίσεις της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας κινούνται στο κλίμα που υπαγορεύει το ίδιο το ιστορικό θέμα. Πενιχρά περιθώρια για καινοτομίες απομένουν όταν πρέπει να αναμετρηθεί κανείς με την κοινή ιστορική μνήμη, σφυρηλατημένη έτσι που να προβάλλει ακράδαντη ανά τους αιώνες για να ειπωθεί αλλιώς, να διατυπωθεί δηλαδή ως διττό ερώτημα: επιτρέπεται, και πόσο, η όποια διαφοροποίηση από τις παγιωμένες εικόνες; 10

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ

600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ 600 π.χ. - 300 π.χ. Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΠΛΙΤΗΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕ, ΝΥΞΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΚΡΙΑ ΛΟΓΧΗ Ή ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΦΟΝΕΥΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ. ΑΝΤΙΤΑΞΕ ΠΕΛΜΑ ΣΤΟ ΠΕΛΜΑ, ΘΕΣΕ ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ, ΠΡΟΤΑΞΕ ΛΟΦΙΟ ΣΤΟ ΛΟΦΙΟ, ΚΡΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

54. Έργα Τέχνης. 2109 ΒΕΝΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ (γ. 1946) ΑΜΟΡΓΟΣ. Λάδι σε ξύλο. Υπογραφή "Μβενιός" κάτω δεξιά. Διαστάσεις 33,5 χ 23,5 εκ. Σε κορνίζα.

54. Έργα Τέχνης. 2109 ΒΕΝΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ (γ. 1946) ΑΜΟΡΓΟΣ. Λάδι σε ξύλο. Υπογραφή Μβενιός κάτω δεξιά. Διαστάσεις 33,5 χ 23,5 εκ. Σε κορνίζα. 2109 ΒΕΝΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ (γ. 1946) ΑΜΟΡΓΟΣ. Λάδι σε ξύλο. Υπογραφή "Μβενιός" κάτω δεξιά. Διαστάσεις 33,5 χ 23,5 εκ. Σε κορνίζα. 1000-1500 2110 ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1908-1983) ΕΡΓΑΤΕΣ. Λάδι σε ξύλο με υπογραφή "Ν.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ 1 ο ΕΠΑΛ Ιλίου 5 ο ΣΕΚ Γ Αθήνας Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών Χατζηγιαννάκη Β. Ρόκου Χ. Λιομαζώχτρες Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ Χαρακτική: η τέχνη της εγχάραξης μιας σκληρής επίπεδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ H αρίθµηση εντός των παρενθέσεων, π.χ. (πίνακας 38), αντιστοιχεί στην αρίθµηση του καταλόγου. 1. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΤΑΜΟΥΡΑΣ (1852-1878) Βάρκες στην αµµουδιά, 1872-1874 (πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 2 ο ΚΙΣΑΜΟΥ & 4 ο ΛΕΜΕΣΟΥ Οδηγίες για τη δραστηριότητα «Έκθεση ζωγραφικής και γκραβούρας στο σχολείο µας» Με αφορµή το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. Η ζωή και το έργο του Γιάννης Μόραλης (Αρτα, 1916-Αθήνα 2009) Ζωγράφος και χαράκτης, μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1

Ρομαντισμός. Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Ρομαντισμός Εργασία για το μάθημα της λογοτεχνίας Αραμπατζή Μαρία, Βάσιου Μαρίνα, Παραγιού Σοφία Σχολικό έτος 2013-2014 Τμήμα Α1 Τζον Κόνσταμπλ Το κάρο του σανού Ρομαντισμός Τέλη 18 ου αι. μέσα 19 ου αι.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

1888 ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ ΣΕΛΕΣΤ

1888 ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ ΣΕΛΕΣΤ 1888 ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ ΣΕΛΕΣΤ (1904-1985) μικτή τεχνική σε χαρτόνι. Υπογραφή στην αριστερή πλευρά. Διαστάσεις 68 χ 46 εκ. Σε κορνίζα 1200-1500 1889 ΓΚΕΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (1875-1951) ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕ ΒΟΣΚΟ, λάδι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

48. Λιθόγραφα. 1659 ΓΚΡΙΣXΑMΠΕΡ Α.Π 2 λιθογραφίες σε κορνίζες, διαστάσεις 21χ 26 εκ. 350-400

48. Λιθόγραφα. 1659 ΓΚΡΙΣXΑMΠΕΡ Α.Π 2 λιθογραφίες σε κορνίζες, διαστάσεις 21χ 26 εκ. 350-400 48. Λιθόγραφα 1655 ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος. Χαλκογραφία των αφών Ασπιώτη- Κέρκυρα, διαστ.22χ29 εκ. 40-50 1656 ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ α.ψ.ό., χαλκογραφία σε σελίδα διαστ.

Διαβάστε περισσότερα

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222.

«Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. «Το Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε γραφή Braille από το Φάρο Τυφλών. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 94 15 222. Από το Σεπτέμβριο του 2008 «Tο Παραμύθι της Μουσικής» κυκλοφορεί και σε cd από τις

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Ειρήνης Οράτη στην εκδήλωση για τον Α. Τάσσο (23/3/2015 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό)

Ομιλία Ειρήνης Οράτη στην εκδήλωση για τον Α. Τάσσο (23/3/2015 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό) Ομιλία Ειρήνης Οράτη στην εκδήλωση για τον Α. Τάσσο (23/3/2015 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό) Βρίσκομαι σήμερα εδώ εκπροσωπώντας την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α.Τάσσος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ αρχική εκδοχή: Θεοδωρίδης Μ. (2006), «Πώς ερωτεύονται στη Βερόνα; σκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Λογισµικό: Εικαστικά Α - Στ Δηµοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας)

Λογισµικό: Εικαστικά Α - Στ Δηµοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας) Λογισµικό: Εικαστικά Α - Στ Δηµοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Εικόνα 1 Πατώντας Έναρξη βρισκόµαστε στο κεντρικό µενού του λογισµικού (εικ. 2) Εικόνα 2 1 1. Χώροι 1.1. Παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 2015 18.00-24.00: Εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις (σε πολλές αίθουσες, βλ. αναλυτικά παρακάτω).

ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 2015 18.00-24.00: Εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις (σε πολλές αίθουσες, βλ. αναλυτικά παρακάτω). ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΜΑΪΟΥ 2015 18.00-24.00: Εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις (σε πολλές αίθουσες, βλ. αναλυτικά παρακάτω). 18.00-21.00: Εργαστήρι εικαστικών από την ομάδα ψηφιδωτού του ΚΕΘΕΑ Νόστος-

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ" ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

«ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ «Ο Πολιτισμός ως εργαλείο Ανάπτυξης της Νησιωτικής Ελλάδας». «ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ" ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 ΚΟΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ: «EΚΘΕΣΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 5 η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η 5 η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου ς διοργανώνει 6μηνο Κύκλο Εικαστικών Σεμιναρίων (Χαρακτικής Ζωγραφικής), στο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ.

ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ. ΓΙΏΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΆΛΗΣ Ο ΖΩΓΡΆΦΟΣ Α.Κ. ΈΝΑ ΜΥΘΙΣΤΌΡΗΜΑ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση Γιώργος Χατζημιχάλης - Ο Ζωγράφος Α.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

CULT-RURAL Ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινωνιών. "Culture 2000" Framework Programme in Support of Culture

CULT-RURAL Ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινωνιών. Culture 2000 Framework Programme in Support of Culture CULT-RURAL Ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινωνιών "Culture 2000" Framework Programme in Support of Culture ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Λουίζα Καραπιδάκη Ιστορικός Τέχνης Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους

Αιτιολογική έκθεση. µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει στον εκδοτικό χώρο και στους Αιτιολογική έκθεση Η Επιτροπή Κρατικών Bραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης εργάστηκε για τα βραβεία του 2013, όπως και την προηγούµενη χρονιά, έχοντας επίγνωση α. των µεγάλων δυσκολιών που η κρίση έχει δηµιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

2286 ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΤΟΝΙΑ

2286 ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΤΟΝΙΑ 2286 2287 2288 2286 ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΤΟΝΙΑ (1927-2011) Μεταξοτυπία με υπογραφή και αρίθμηση στο κάτω περιθώριο "Tonia Nikolaidou 66/100", διαστάσεις 61 χ 45 εκ. 100-120 2287 ΤΑΣΣΟΣ Α. ΥΔΡΑ, του 1950, μεταξοτυπία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ. Μιχάλης Αρφαράς

ΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ. Μιχάλης Αρφαράς ΙΑΚΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Μιχάλης Αρφαράς «ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΚΙΕΣ, Ο ΗΛΙΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΜΟΝΕΣ.» Η προσωπική διαδροµή του Μιχάλη Αρφαρά έχει να κάνει µε τη ΣΚΙΑ. Η γέννησή του σε µια χώρα σαν την Ελλάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Μορφωτικό Ίδρυµα Εθνικής Τραπέζης Εκπαιδευτικό πρόγραµµα για µαθητές Γυµνασίου

Μορφωτικό Ίδρυµα Εθνικής Τραπέζης Εκπαιδευτικό πρόγραµµα για µαθητές Γυµνασίου Μορφωτικό Ίδρυµα Εθνικής Τραπέζης Εκπαιδευτικό πρόγραµµα για µαθητές Γυµνασίου Νοέµβριος 2008 Γνωριµία µε την τέχνη του Γιώργη Βαρλάµου µέσα από το βιβλίο του Λόγγου άφνης και Χλόη Σε αυτό το πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2015-2016)

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2015-2016) ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7 71202 Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ.: (2810) 283219-288708 Fax: 283754 e-mail: info@historical-museum.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ - ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΦΑΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ - ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ MASTERCLASS-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ, ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ COMICS, με θεματικό αντικείμενο που αφορά στην Δικτύωση και Νησιωτικότητα. Ημερομηνία: 25-27 ΜΑΙΟΥ 2015, www.etal-sa.gr.- www.nissonart.com.

Διαβάστε περισσότερα

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 2 metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 3 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ Έναρξη λειτουργίας Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 Η ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Χ Ρ Η Σ Η Γ Λ Ω Σ Σ Α Σ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 0 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν Τ Ρ Ο Ε Λ Λ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΝΥΧΤΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015» ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Μουσεία για µια κοινωνία µε προοπτικές

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΝΥΧΤΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015» ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. Μουσεία για µια κοινωνία µε προοπτικές ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ «ΝΥΧΤΑΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015» ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Μουσεία για µια κοινωνία µε προοπτικές Τα σύγχρονα µουσεία-αρχεία παίζουν σηµαντικό ρόλο στον πολιτιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις λυρισµό 2.

Απαντήσεις λυρισµό 2. Απαντήσεις 1. Η λιτότητα, η εκφραστική καθαρότητα, ο δωρικός χαρακτήρας της αφήγησης, το απλό και λιτό ύφος, ο αφαιρετικός και συνάµα περιεκτικός λόγος, είναι µερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας.

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Πρόταση διδασκαλίας Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Ενότητα 4. Το έργο του Αλέξανδρου Κύρια σημεία της ενότητας Περιγραφή της γεωγραφικής έκτασης και της ποικιλίας των λαών του κράτους που δημιούργησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 3 Μαρτίου 2010 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr / info@diazoma.gr Την Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Έργο εξωφύλλου: Αλέκος Κοντόπουλος Σύνθεση, 1952 Ακρυλικό σε χαρτί

Έργο εξωφύλλου: Αλέκος Κοντόπουλος Σύνθεση, 1952 Ακρυλικό σε χαρτί Έργο εξωφύλλου: Αλέκος Κοντόπουλος Σύνθεση, 1952 Ακρυλικό σε χαρτί Συντελεστές έκδοσης: Κείμενα και γενική επιμέλεια εκπαιδευτικού προγράμματος: Έφη Παπαευθυμίου, Ιστορικός Τέχνης-Έφορος Δημοτικής Πινακοθήκης

Διαβάστε περισσότερα

53. Έργα Τέχνης. 2049 ΚΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (γεν. 1930) "ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ" Υδατογραφία 48x39 εκ. Υπογραφή κάτω δεξιά, σε κορνίζα 1200-1500

53. Έργα Τέχνης. 2049 ΚΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (γεν. 1930) ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ Υδατογραφία 48x39 εκ. Υπογραφή κάτω δεξιά, σε κορνίζα 1200-1500 2047 ΦΕΙΔΑΚΗΣ Π. (1956-2003) ΦΡΟΥΤΑ, υδατογραφία. Υπογραφή κάτω δεξιά, 2048 ΦΕΙΔΑΚΗΣ Π. (1956-2003) λάδι σε καμβά. Υπογραφή κάτω δεξιά. Διαστάσεις 24 χ 40 εκ. Σε διαστάσεις 24 χ 38 εκ. Σε κορνίζα 2200-2500

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ):

Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ): Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ): ΤΥΠΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΤΟΜΗ ΟΜΑΔΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΕΦΙΠΠΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΓΛΥΠΤΟ ΛΑΜΠΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 20: Τύποι πληθυσμιακών πυραμίδων

Σχήμα 20: Τύποι πληθυσμιακών πυραμίδων IV.3. Οι πληθυσμιακές πυραμίδες Στην ανάλυση των πληθυσμιακών δομών κεντρικό ρόλο έχουν οι πληθυσμιακές πυραμίδες και οι αποκαλούμενοι δομικοί δείκτες. Η κατανομή του συνόλου των ατόμων ενός πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από (αναγνωρισμένο από το Υ.Π.Ε.Π.Θ.) 10 χρόνια δημιουργίας για τα παιδιά, με τα παιδιά! Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Παιδική Πολιτεία-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Χειμωνιάτικο Ταξίδι Φισκάρδο, λάδι σε καμβά, 18x24cm Ώχρα, λάδι σε χαρτόνι, 22x26,5cm 20 Δεκεμβρίου 29 Ιανουαρίου 2014 Αμοργός, λάδι σε καμβά, 24x30cm Νυχτερινό, λάδι σε χαρτόνι,

Διαβάστε περισσότερα

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1

Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Α ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΥ ΤΑΞΗ Δ 1 Στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας πολιτισμού» συμμετείχαμε τα τμήματα Δ 1 και Δ 2 και το τμήμα Ε 2 του σχολείου μας, σε μια περιήγηση στα πολιτιστικά μέρη του Γερίου

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεται μια προπτυχιακή εργασία στην Ιστορία της Τέχνης. Σχεδιάγραμμα. Γενικές οδηγίες

Πώς γράφεται μια προπτυχιακή εργασία στην Ιστορία της Τέχνης. Σχεδιάγραμμα. Γενικές οδηγίες Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης Δώρα Μαρκάτου, επίκ. Καθηγήτρια Πώς γράφεται μια προπτυχιακή εργασία στην Ιστορία της Τέχνης

Διαβάστε περισσότερα

49. Έργα Τέχνης. 2126 ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜ. (1920-1997) λάδι σε καμβά, υπογραφή στη κάτω αριστερή γωνία. Διαστάσεις 58 χ 87 εκ. Σε κορνίζα 1500-2000

49. Έργα Τέχνης. 2126 ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜ. (1920-1997) λάδι σε καμβά, υπογραφή στη κάτω αριστερή γωνία. Διαστάσεις 58 χ 87 εκ. Σε κορνίζα 1500-2000 2127 MATTIOLI ARMENO (γεν.1920) ΑΘΩΣ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ - ΤΡΑΠΕΖΑ, λάδι σε καμβά, υπογραφή και χρονολόγιση 04 στη κάτω δεξιά γωνία. Διαστάσεις 85 χ 65 εκ. Σε κορνίζα 2200-3000 2126 ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΔΗΜ. (1920-1997)

Διαβάστε περισσότερα

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν:

Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Τα πέντε θεματικά πάρκα εκτείνονται σε μήκος 1500 μ. από το Μέγαρο Μουσικής έως τους Ναυτικούς Ομίλους και περιλαμβάνουν: Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 1 / 6

Διαβάστε περισσότερα

9. Τοπογραφική σχεδίαση

9. Τοπογραφική σχεδίαση 9. Τοπογραφική σχεδίαση 9.1 Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό εξετάζει τις παραμέτρους, μεθόδους και τεχνικές της τοπογραφικής σχεδίασης. Η προσέγγιση του κεφαλαίου γίνεται τόσο για την περίπτωση της συμβατικής

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

PEACE ON EARTH ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. έκθεση ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ZΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

PEACE ON EARTH ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. έκθεση ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ZΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ZΩΓΡΑΦΙΚΗΣ έκθεση PEACE ON EARTH www.periexomena.gr ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα Ειρήνης, ο Πολιτισµικός Οργανισµός του ήµου Αθηναίων, διοργάνωσε οµαδική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΟ ΚΑΤΙΚΑΚΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΗ ΚΩΤΣΙΔΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΟ ΚΑΤΙΚΑΚΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΗ ΚΩΤΣΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΚΑΔΙΟ ΚΑΤΙΚΑΚΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΗ ΚΩΤΣΙΔΗ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ που επηρέασε την καλλιτεχνική εξέλιξη στην περιοχή την προσδιορίσουμε από τον ερχομό των προσφύγων. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.Παραδόσεις, έθιμα λαϊκή και θρησκευτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με αφορμή την κινητή περιοδική έκθεση με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με αφορμή την κινητή περιοδική έκθεση με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13» Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Τάξη: Ε Σχολικό έτος: 2012-13 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Με αφορμή την κινητή περιοδική έκθεση με τίτλο: «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας-Βαλκανικοί Πόλεμοι

Διαβάστε περισσότερα

χορηγός: έργο εξωφύλλου: Το νησί Μελάνι και παστέλ σε ρυζόχαρτο επικολλημένο σε μουσαμά, 2014 100χ100 εκ.

χορηγός: έργο εξωφύλλου: Το νησί Μελάνι και παστέλ σε ρυζόχαρτο επικολλημένο σε μουσαμά, 2014 100χ100 εκ. Μαρία Γιαννακάκη χορηγός: έργο εξωφύλλου: Το νησί Μελάνι και παστέλ σε ρυζόχαρτο επικολλημένο σε μουσαμά, 2014 100χ100 εκ. Μαρία Γιαννακάκη Ζ Ω Γ Ρ Α Φ Ι Κ Η Σεπτεμβρίος - Οκτώβριος 2014 Λεωφόρος Μακαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ALPHA BANK

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ALPHA BANK Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ALPHA BANK Η σηµερινή φυσιογνωµία της Βιβλιοθήκης της Alpha Βank διαµορφώθηκε µετά το 2000 µε τη συγχώνευση της Alpha Τραπέζης Πίστεως µε την Ιονική Τράπεζα. Τότε και οι Βιβλιοθήκες των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ με τον ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2002 Κατέγραψε η Ελένη Σαματά 3 Από την Ουδέτερη Μάσκα στη Θεατρική Δημιουργία Υλικό Σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν

κόσμου τους θυσαυρούς που δεν μες στο μουσείο, μες στο μουσείο μια μερα μπήκα με φόρα κι εγω, μη με τραβάτε μη μου κολλάτε, απ το μουσείο δεν θέλω Στο Μουσείο να βγω. Τρέχω Οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς τρέχω μές στα δωμάτια, μ

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού

Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού Σχετικά με τη διδακτική προσέγγιση του γλωσσικού δανεισμού Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά στοιχεία 1.1 Η τρέχουσα αντιμετώπιση του γλωσσικού δανεισμού 1.2 Η προσέγγιση του θέματος μέσα από το σχολείο 1.3 Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

08/11/2006. Στην έκθεση Αθήνα-Σπάρτη περιλαµβάνονται αρχαία ελληνικά έργα τέχνης, όπως έργα πλαστικής, µεταλλοτεχνίας, µικροτεχνίας και αγγειογραφίας.

08/11/2006. Στην έκθεση Αθήνα-Σπάρτη περιλαµβάνονται αρχαία ελληνικά έργα τέχνης, όπως έργα πλαστικής, µεταλλοτεχνίας, µικροτεχνίας και αγγειογραφίας. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. "Αθήνα-Σπάρτη: Από τον 8ο αι. π.χ. έως τον 5ο αι. π.χ." Έκθεση 08/11/2006 Το Κοινωφελές Ίδρυµα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης παρουσιάζει, σε συνεργασία µε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438

ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών. Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΩΝ ΤΕΧΝΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μάθημα: Τεχνολογία Υλικών Όνομα: Νικόλαος Καρναμπατίδης ΑΕΜ:438 Εξάμηνο: 8 ο (εικ.1) Νίκη της ΣαμοθράκηςParis, Musée du Louvre Φθορά:

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί. για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Οκτώβριος 2014-Μάιος 2015 Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ διοργανώνουν Πανελλήνιους Μαθητικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Με τον όρο ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ εννοούμε τα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα γλυπτά ήταν στα

ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Με τον όρο ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ εννοούμε τα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα γλυπτά ήταν στα ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Με τον όρο ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ εννοούμε τα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα γλυπτά ήταν στα αετώματα, στις μετώπες και στη ζωφόρο του Παρθενώνα,

Διαβάστε περισσότερα

50-70 2043 ΑΛΑΜΑΝΟΣ Σ.

50-70 2043 ΑΛΑΜΑΝΟΣ Σ. 2041 2042 2043 2044 2045 2046 2041 ΣΤΑΜΟΣ Λιθόγραφο με αρίθμηση, υπογραφή και χρονολόγηση στην κάτω πλευρά "27/55 - Στάμος ' 74". Διαστάσεις 54 χ 73 εκ. Σε κορνίζα. 800-900 2042 ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild"

Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: Winterbild Η νέα ενότητα χρωμάτων για το μάθημα των καλλιτεχνικών: "Winterbild" Καλλιτεχνική ζωγραφική με τις νερομπογιές Κ12 Με την Pelikan η ζωγραφική γίνεται μια μοναδική εμπειρία: Αυτός είναι και ο λόγος για

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014 Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ AΘΗΝΑ 2014 A VISIONARY FILM ΔΥΟ ΔΙΚΗΓΌΡΟΙ ΜΆΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΏΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΏΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ A visionary film Η ταινία PROMAKHOS παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ρόδου, το Φαληράκι, η Λέσχη Ρόδου προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η διάρθρωση των µαθηµάτων της δ/νσης φωτογραφίας, αποτελείται από οκτώ θεµατικές ενότητες: οι δύο, αφορούν ζητήµατα της στατικής/καλλιτεχνικής-φωτογραφίας (still-photography)

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΜΟΣ. 2. Στοιχεία Οπτικής - Θεωρία Χρώματος - Φωτομετρία (3) (3) 3. Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία της Τέχνης 3 4. Αισθητική Ι 3

ΚΟΡΜΟΣ. 2. Στοιχεία Οπτικής - Θεωρία Χρώματος - Φωτομετρία (3) (3) 3. Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία της Τέχνης 3 4. Αισθητική Ι 3 ΚΟΡΜΟΣ Α Εξάμηνο /Φροντιστήριο 1. Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης Ι 2. Στοιχεία Οπτικής - Χρώματος - Φωτομετρία. Εισαγωγή στην Ανθρωπολογία της Τέχνης 4. Αισθητική Ι 5. Ζωγραφικής Ι 6. Γλυπτικής Ι

Διαβάστε περισσότερα

eikastika B gym Mathiti 5:eikastika B Mathiti 10/1/08 4:09 PM Page 1 Εικαστικά Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

eikastika B gym Mathiti 5:eikastika B Mathiti 10/1/08 4:09 PM Page 1 Εικαστικά Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ eikastika B gym Mathiti 5:eikastika B Mathiti 10/1/08 4:09 PM Page 1 Εικαστικά Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ eikastika B gym Mathiti 5:eikastika B Mathiti 10/1/08 4:09 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕIΣ: Ιωάννης Αντωνόπουλος, Ζωγράφος,

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα)

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) ΔΑΛΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ ΥΑΚΙΝΘΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΚΟΥΦΟΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΓΑ ΕΛΕΝΑ Πολυκατοικίες σε μεγάλες πόλεις από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θα διδαχτούν η Ομήρου Οδύσσεια και οι Ηροδότου Ιστορίες σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Α) ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του ήµου Ρόδου, µε χαρά ανακοινώνει την ατοµική εικαστική έκθεση, του γνωστού «δικού µας» ζωγράφου Μάνου Αναστασιάδη, που θα φιλοξενήσει στην "Νέα Πτέρυγά" του,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT Βασιλίσιν Μιχάλης, Δέφτο Χριστίνα, Ιλινιούκ Ίον, Κάσα Μαρία, Κουζμίδου Ελένη, Λαμπαδάς Αλέξης, Μάνε Χρισόστομος, Μάρκο Χριστίνα, Μπάμπη Χριστίνα, Σακατελιάν Λίλιτ, Σαχμπαζίδου

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων...

707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1. Σοφία Σταμπολίτη. Καρκινικές Φράσεις. ...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 1 Σοφία Σταμπολίτη 707 Καρκινικές Φράσεις...ένα παιχνίδι λέξεων... 707_THEFINALBOOK_Layout 1 5/12/2012 8:44 πμ Page 2 707 Καρκινικές Φράσεις 2012 Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Αθηνά Σχινά Το εικαστικό «περιβάλλον» του Χρήστου Παπανικολάου

Αθηνά Σχινά Το εικαστικό «περιβάλλον» του Χρήστου Παπανικολάου Αθηνά Σχινά Το εικαστικό «περιβάλλον» του Χρήστου Παπανικολάου Η αγιογραφία, στην ελληνορθόδοξη παράδοση, είναι γνωστό πως έχει μεγάλη ιστορία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικά έργα απ όλες της τις περιόδους.

Διαβάστε περισσότερα

01/12 11/1/2012 (παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου

01/12 11/1/2012 (παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου 01/12 11/1/2012 (παράταση) ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: Ξένος στην πόλη Αόρατη Όλγα του Γιάννη Τσίρου Μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013)

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013) A.K. 0280 Επώνυμο Μελησσινός Όνομα Ιάσων Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως Ημερομηνία θανάτου Βιογραφικά στοιχεία Προσωπογραφίες Μόνιμη εγκατάσταση Ημερομηνίες ενασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 «ΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Ι ΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Οι αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ζωγραφική, οδηγίες χρήσεως

ζωγραφική, οδηγίες χρήσεως «Οδηγίες χρήσεως» και διαχείρισης της εικαστικής δημιουργίας είναι το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου και απευθύνεται στους ανθρώπους των εικαστικών τεχνών, αλλά κυρίως σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν να

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ. Ζωή Γοδόση, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Υπεύθυνη Συντονίστρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ. Ζωή Γοδόση, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Υπεύθυνη Συντονίστρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΠΔΜ Ζωή Γοδόση, Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Υπεύθυνη Συντονίστρια ΤΕΕΤ ΠΔΜ Παρουσίαση στο πλαίσιο των δράσεων του Γραφείου Διασύνδεσης για την ενημέρωση των μαθητών/τριών

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού 19 Ιανουαρίου 2006 Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού Εγκαίνια της έκθεσης «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα» στην αίθουσα Schwanenhalle του Δημαρχείου της Φραγκφούρτης. Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικό Ημερολόγιό. μου! Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εικαστικό Ημερολόγιό. μου! Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Το Εικαστικό Ημερολόγιό μου! Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Γεια σας φίλοι μου, Καλωσορίσατε στην παρέα μου, στην πολύχρωμη παρέα του Τέλη, της μασκότ της Cyta. Εύχομαι να περάσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα