Εκπαιδευτικό. Πρόγραμμα. «Εξερευνώντας το κτίριο του. Ιλίου Μελάθρου»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικό. Πρόγραμμα. «Εξερευνώντας το κτίριο του. Ιλίου Μελάθρου»"

Transcript

1 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εξερευνώντας το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου»

2 Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εξερευνώντας το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου» Σκοπός του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι: Να μάθουν τα παιδιά να εξερευνούν ένα κτίριο με βάση την ιστορία του, την αρχιτεκτονική του μορφή, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό του διάκοσμο. Στόχοι του Εκπαιδευτικού Προγράμματος είναι: Να ενισχυθεί η παρατηρητική και αντιληπτική ικανότητα των παιδιών μέσα από την εστίαση της προσοχής τους σε λεπτομέρειες τόσο της εξωτερικής όψης του κτιρίου όσο και του εσωτερικού του διακόσμου. Να καλλιεργηθεί η χωροταξική τους νοημοσύνη, η ικανότητα προσανατολισμού και εντοπισμού χώρων, ανακάλυψης και εξερεύνησης αντικειμένων, συμβόλων και παραστάσεων ενός κτιριακού συνόλου. Να ενεργοποιηθεί η προϋπάρχουσα γνώση τους και να αποκτηθούν νέες γνώσεις μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με το μουσειακό περιβάλλον και τα αντικείμενά του. Να ενισχυθεί η κριτική τους σκέψη και η μνημονική τους ικανότητα μέσα από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις γνωστικού τύπου.

3 2 Να οξυνθεί η φαντασία τους και να διευρυνθεί η σκέψη τους μέσα από επινοητικές και υλικο-αισθητικές δραστηριότητες. Να βελτιωθεί η γλωσσική τους έκφραση και να εμπλουτισθεί το λεξιλόγιό τους μέσα από τα πολύπλευρα γλωσσικά ερεθίσματα του μουσειακού χώρου και των αντικειμένων του. Να αναπτυχθεί η κοινωνικοποιημένη σκέψη και δράση και να καλλιεργηθεί η διαπροσωπική νοημοσύνη μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικές δραστηριότητες. Να αποκρυπτογραφηθεί η συμβολική γλώσσα των παραστάσεων και τα πολλαπλά νοήματα των αντικειμένων μέσα από την προσωπική τους ερμηνεία. Να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα διάδοσης, διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να μετατραπούν τα παιδιά σε ενεργητικό φορέα. Να γίνει κατανοητό ότι το μουσείο δεν είναι ένα απρόσωπο περιβάλλον, αλλά μπορεί να μετατραπεί σ έναν ευχάριστο χώρο δημιουργικής ψυχαγωγίας, έκφρασης κι έμπνευσης. Να καλλιεργηθεί το ενδιαφέρον για τα μαθήματα της ιστορίας, των αρχαίων ελληνικών, την αρχιτεκτονική, την ιστορία της τέχνης, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες. Σας καλωσορίζω στο κτίριο του Ιλίου Μελάθρου! Φαντάζομαι πως με αναγνωρίζετε Μα φυσικά, είμαι ο Ερνέστος Τσίλλερ, ο Γερμανός αρχιτέκτονας, που το 1880 έδωσα υπόσταση σε αυτόν το χώρο. Θέλω, λοιπόν, να σας διηγηθώ την ιστορία μου: Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που ο φίλος και συμπατριώτης μου, Ερρίκος Σλήμαν, γνωστός αρχαιολόγος και ελληνολάτρης, μου αναθέτει το σχεδιασμό της κατοικίας του στην Αθήνα για να διαμείνει με την Ελληνίδα σύζυγό του, Σοφία. Μία χάρη μόνο μου ζητάει: ευρυχωρία! Και δύο όρους μου θέτει: πλατιά μαρμάρινη σκάλα από το έδαφος μέχρι το πάνω πάτωμα και στην κορυφή ταράτσα! Έτσι, λοιπόν, κι εγώ αρχίζω τα σχέδιά μου! Φτιάχνω το ισόγειο για το υπηρετικό προσωπικό, τον πρώτο όροφο για να υποδέχεται το ζεύγος την αριστοκρατία της εποχής, και το δεύτερο για τις ιδιωτικές στιγμές του ζεύγους και των παιδιών τους, της Ανδρομάχης και του Αγαμέμνονα.

4 Για ρυθμό επιλέγω τον νεοκλασικό της εποχής σύμφωνα με τα πρότυπα των κτιρίων της Ιταλικής Αναγέννησης. Για τις τοιχογραφίες καλώ το ζωγράφο Σούμπιτς από τη Σλοβενία και για τα μωσαϊκά δάπεδα φωνάζω ειδικούς ψηφοθέτες από την Ιταλία. Έτσι, όπως παρατηρείτε, σε πολλά σημεία κυριαρχούν απεικονίσεις με τα ανασκαφικά ευρήματα. του Σλήμαν από την Τροία και τις Μυκήνες. Γι αυτό, άλλωστε, και το κτίριο είναι γνωστό και ως το «μέγαρο της Τροίας» Αρχαία γνωμικά, ιωνικοί κίονες και ερωτιδείς πομπηιανού ρυθμού παραστάσεις σβάστικες και σπείρες καθιστούν το σύνολό του πραγματικά εντυπωσιακό! Μετά το θάνατο του Σλήμαν η οικία περνάει στα χέρια της Σοφίας που την πουλάει στο Ελληνικό Δημόσιο. Κατόπιν, στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο, αποκαθίσταται στη συνέχεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για να στεγάσει στο τέλος το Νομισματικό Μουσείο. Σήμερα, φιλοξενεί πάνω από έργα τέχνης και αποτελεί ένα σημαντικό και μοναδικό στο είδος του Μουσείο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ας το εξερευνήσουμε! Ενότητα 1 η Ας παρατηρήσουμε το κτίριο! Όλα όσα σας διηγηθήκαμε για το κτίριο Και όλα όσα παρατηρήσατε για την εξωτερική του όψη Θα σας βοηθήσουν στις ακόλουθες δραστηριότητες! 1 η δραστηριότητα Συμπληρώστε την ακροστοιχίδα! 1. Ν _ 2. Ο 3. Μ _ 4. Ι 5. Σ 6. M 7. Α _ 8. Τ 9. Ι _ 10. Κ 11. Ο 1. Το ρεύμα της τέχνης στο οποίο προσαρμόστηκε αρχιτεκτονικά το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου. 2. Πριν γίνει μουσείο ήταν.

5 3. Η ονομασία «Ιλίου Μέλαθρον» σημαίνει.. της Τροίας, δηλαδή παλάτι, υποδηλώνοντας την αγάπη του Σλήμαν για καθετί τρωικό. 4. Οι.. κίονες δεσπόζουν στο σύνολο του κτιρίου. 5. Στην είσοδο του κτιρίου ξεχωρίζει η μεγαλοπρεπής διπλή μαρμάρινη 6. Ο διάκοσμος στα ψηφιδωτά δάπεδα του κτιρίου είναι εμπνευσμένος από τα ευρήματα των ανασκαφών του Σλήμαν στην Τροία και τις.. 7. Ο κήπος του μουσείου διακοσμείται από πήλινα της κλασικής αρχαιότητας. 8. Το επίθετο του Γερμανού αρχιτέκτονα του Ιλίου Μελάθρου. 9. Το Ιλίου Μέλαθρον σχεδιάστηκε κατά τα αρχιτεκτονικά πρότυπα κτιρίων της. Αναγέννησης. 10. Ο πρώτος όροφος εξυπηρετούσε την. ζωή της οικογένειας Σλήμαν, ενώ ο δεύτερος την ιδιωτική. 11. Το κτίριο αποτελείται από ένα ισόγειο και δύο 2 η δραστηριότητα Σε κάθε σταθμό τοποθετείστε έναν αριθμό, όπως στο παράδειγμα, ώστε να ταξινομηθούν τα ακόλουθα γεγονότα στη σωστή χρονολογική τους σειρά 1 1. Σχεδιασμός του κτιρίου του Ιλίου Μελάθρου από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Ανακαίνιση κτιρίου από το τότε Υπουργείο Πολιτισμού και μετατροπή του σε Νομισματικό Μουσείο. Στέγαση του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου σε χώρους του κτιρίου. Κληρονομική μεταβίβαση του κτιρίου στη Σοφία Σλήμαν και στη συνέχεια πώληση του στο Ελληνικό Δημόσιο. Εγκαίνια του Ιλίου Μελάθρου.

6 Ενότητα 2 η Ας κάνουμε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στον 1 ον όροφο! Ο πρώτος όροφος ξεχωρίζει για τον εντυπωσιακό του διάκοσμο. Ας κάνουμε μία βόλτα στους χώρους υποδοχής, στην αίθουσα χορού, στο σαλόνι και την τραπεζαρία, παρατηρώντας τις τοιχογραφίες, τις οροφογραφίες και τη διακόσμηση των μωσαϊκών δαπέδων. Στη συνέχεια, ας δοκιμάσουμε να απαντήσουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις! 3. Ποιο από τα παρακάτω δεν αντιστοιχεί σε παρελθοντική χρήση του κτιρίου; α. Άρειος Πάγος β. Συμβούλιο Επικρατείας γ. Νοσοκομείο δ. Οικία 4. Ποιο από τα παρακάτω στοιχεία δε συνάδει με το ρεύμα του νεοκλασικισμού; α. ανάγλυφα στοιχεία β. ασυμμετρία γ. μαρμάρινες ιωνικές κολόνες δ. μεγαλοπρέπεια 6. Ποιος ήταν ο ζωγράφος που έφτιαξε το διάκοσμο του κτιρίου; α. Σούμπιτς β. Μποτιτσέλλι γ. Καραβάτζιο δ. Λύτρας 7. Ποιο από τα ακόλουθα στοιχεία δεν απεικονίζεται στη διακόσμηση της οροφής στην τραπεζαρία; α. ψάρια β. πτηνά γ. φρούτα δ. βότανα 3 η δραστηριότητα Κυκλώστε τη σωστή ή τις σωστές απαντήσεις! 1. Ποια χρονολογία άρχισε να κτίζεται το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου; α β γ δ Ποια από τα παρακάτω υλικά χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του κτιρίου; α. πέτρα δ. άμμος β. μάρμαρο ε. ξύλο γ. τσιμέντο στ. πηλός 5. Ποιο ρεύμα κυριαρχεί στον εσωτερικό διάκοσμο του κτιρίου; α. μπαρόκ β. ροκοκό γ. αναγέννηση δ. μοντερνισμός ε. ρομαντισμός 8. Στο μωσαϊκό της αίθουσας χορού απεικονίζονται ευρήματα του Σλήμαν από τις ανασκαφές στην Τροία και τις Μυκήνες. Ποιο από τα ακόλουθα εντοπίζετε; α. σβάστικα β. χταπόδι γ. δελφίνι δ. στεφάνια

7 Ας πάμε τώρα στη θεματική ενότητα της έκθεσης «Παραστάσεις και ιδεολογία» (τμήμα 4) μπροστά από τα νομίσματα που απεικονίζουν οικοδομήματα. Αφού αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες από τα συνοδευτικά κείμενα, θα είναι πολύ εύκολο για εμάς να συμμετάσχουμε στις ακόλουθες δραστηριότητες! Β. Το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου είναι νεοκλασικό. Σε ορισμένες από τις ακόλουθες φωτογραφίες απεικονίζονται νεοκλασικά κτίρια. Εντοπίστε τα αναγράφοντας ένα Χ στο αντίστοιχο τετραγωνάκι! 4 η δραστηριότητα Α. Παρατηρείστε προσεκτικά τις δύο προθήκες διαβάζοντας τις συνοδευτικές τους λεζάντες. Στη συνέχεια, εντοπίστε τα νομίσματα στα οποία απεικονίζονται οι Δελφοί, η Επίδαυρος, η Κνωσός και η Ακρόπολη σημειώνοντας στο ανάλογο πλαίσιο τους αριθμούς που αντιστοιχούν σε αυτά με βάση τις λεζάντες τους! Ακαδημία Αθηνών Νέο Μουσείο Ακροπόλεως Δελφοί Επίδαυρος Κνωσός Ακρόπολη Μουσείο Μπενάκη (οδού Πειραιώς) Δημοτικό Θέατρο Πάτρας Μέγαρο Σταθάτου Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα Εθνική Γλυπτοθήκη Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

8 Ενότητα 3 η Ας εξερευνήσουμε το 2 ο όροφο! Τι θα λέγατε να ανεβούμε στο δεύτερο όροφο και να γίνουμε για λίγο εξερευνητές; Η βιβλιοθήκη, τα γραφεία του Σλήμαν και τα υπνοδωμάτια μάς περιμένουν να τα ανακαλύψουμε! 5 η δραστηριότητα Περιηγηθείτε στις αίθουσες χρησιμοποιώντας την ακόλουθη κάτοψη! Κάθε αίθουσα ξεχωρίζει για ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του εσωτερικού της διακόσμου. Μόλις το εντοπίσετε, αναγράψτε στην κάτοψη τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε αίθουσα! 4. Υπνοδωμάτιο ζεύγους: επιγραφή «Ὅστις ἀγαθός καί ἐχέφρων τήν αὐτοῡ φιλέει καί κήδεται». 5. Υπνοδωμάτιο Ανδρομάχης: ψηφιδωτό από κύκλο που περιέχει σβάστικα (στο μωσαϊκό δάπεδο). 6. Υπνοδωμάτιο Αγαμέμνονα: τοιχογραφία με την αρπαγή του Γανυμήδη (στην οροφή). 7. Χειμερινό γραφείο Ερρίκου Σλήμαν: τρωικά αγγεία (στην οροφή). 6 η δραστηριότητα Περιηγηθείτε στους χώρους της υποδοχής, της βιβλιοθήκης και του υπνοδωματίου του ζεύγους Σλήμαν και εντοπίστε τις επιγραφές με γνωστά αρχαία γνωμικά (στους τοίχους και στις πόρτες). Στη συνέχεια, εντάξτε ένα ή περισσότερα γνωμικά σ ένα σύντομο κείμενο, δικής σας επινόησης, μέσα από το οποίο να διαφαίνεται η σημασία τους! 1. Χώρος υποδοχής στα κύρια δωμάτια του ορόφου: τοιχογραφία με τον Κένταυρο (στην οροφή). 2. Βιβλιοθήκη: τοίχοι με σκούρο ερυθρό χρώμα. 3. Θερινό γραφείο Ερρίκου Σλήμαν: τοιχογραφία με την αναδυόμενη Αφροδίτη Πελαγία (στην οροφή).

9 Ήρθε η ώρα για ένα παιχνίδι ρόλων! Πάρτε θέσεις και ξεκινάμε! Κάθε παιδί κι ένας ρόλος. Κάθε ρόλος κι ένα διαφορετικό επάγγελμα Ας το δοκιμάσουμε! 7 η δραστηριότητα Παιχνίδι Ρόλων Θέμα: Βρίσκεστε στο Νομισματικό Μουσείο και ξαφνικά καταφτάνει μία ομάδα ανθρώπων για να σας ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις: «Το κτίριο του Ιλίου Μελάθρου είναι υπό κατάρρευση!» Εσείς θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να το προστατέψετε για τις επόμενες γενιές! Κάθε παιδί θα έχει έναν από τους ακόλουθους ρόλους. Διαλέξτε αυτόν που σας ταιριάζει και επινοείστε όλοι μαζί ένα φανταστικό παιχνίδι ρόλων! Και τώρα ας ζωγραφίσουμε! 8 η δραστηριότητα Σχεδιάστε ένα νόμισμα στην όψη του οποίου να αποτυπώνεται μία οποιαδήποτε παράσταση από τον εσωτερικό διάκοσμο του κτιρίου. Στη συνέχεια, δώστε έναν τίτλο στο νόμισμά σας! 1 αρχιτέκτονας, 4 αρχαιολόγοι, 3 συντηρητές, 2 νομισματολόγοι, 2 μουσειολόγοι, 1 αναστηλωτής μνημείων, 1 εργατοτεχνίτης, 1 δήμαρχος, 2 αστυνομικοί, 2 δημοσιογράφοι, 1 καμεραμάν, 1 φωτογράφος, 2 αρχαιοκάπηλοι, 1 έφορος αρχαιοτήτων, 1 διοικητικός υπάλληλος, 2 φύλακες αρχαιοτήτων, επισκέπτες. Ελπίζω να περάσατε καλά να μάθατε πολλά και να μας έρθετε ξανά!

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ανών., 1883, «Ο Σλήμαν κατ οίκον», Εστία Η, ΙΣΤ/415, , σ Ανών., 2009, «Μέρες των Σλήμαν», ΤΟ ΒΗΜΑonline 8/7/2009, τελευταία επίσκεψη στις 10/7/2011:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=277538&dt=08/07/2009. Αποστόλου, Ε. Νικολάου, Γ. (επιμ.) 2010, Η ιστορία του νομίσματος, Συλλογικό έργο, ΥΠΠΟ, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Banos, H. 1995, Writing Exhibition Texts στο Blais. A. (ed.), Text in the Exhibition Medium, La Société des Musées Québécois Musée de la Civilisation, Québec, p Coxall, H. 1991a, Museum text: Accessibility and relevance, Journal of Education in Museums, 12, p Davis, M. 2000, Ekarv text method in practice, Museum Practice 13, p Durbin, G., Morris, S., Wilkinson, S Learning from Objects. A Teacher s Guide, English Heritage. Falk, J., Dierking, L The museum experience, Whalesback Books, Washington. Gilmore, E. and Sabine, J. 1999, Writing readable text: evaluation of the Ekarv method στο Hooper-Greenhill, E. (ed.), The Educational Role of the Museum, Leicester Readers in Museum Studies Series, Routledge, London, p Hein, G., Alexander, M Museums. Places of learning, American Association of Museums, Education Committee (εκδ.), Washington. Hooper-Greenhill, E. 1999α, Σκέψεις για τη μουσειακή εκπαίδευση και επικοινωνία στη μεταμοντέρνα εποχή, Αρχαιολογία και Τέχνες, 72, σ Hooper-Greenhill, E. (ed.) The Educational Role of the Museum, Routledge, London. Κασσάνδρας, Β., «Ερνέστος Τσίλλερ», Τεχν. Χρον. 172, σ Κορρές, Γ.Σ., «Αναδρομαί εις τον Νεοκλασσικισμόν. Το «Ιλίου Μέλαθρον» εις Μουσείον Ερρίκου Σλήμαν», Ελληνικός Λόγος, σ Κορρές, Γ.Σ., 1974α. «Η διαθήκη του Ερρίκου Σλήμαν», Μνημοσύνη 5, σ Κορρές, Γ.Σ., 1974β, «Αι επιγραφαί του Ιλίου Μελάθρου», Πλάτων, ΚΣΤ, σ και Κορρές, Γ.Σ., Αναδρομαί εις τον Νεοκλασσικισμόν, 1. Ο Νεοκλασσικισμός του 18ου και του 19ου αιώνος. 2. Το «Ιλίου Μέλαθρον» Έκφρασις της Προσωπικότητος και του έργου του Ερρίκου Σλήμαν. Αθήναι. Κορρές, Γ.Σ., «Η προσφορά του Σλήμαν δια την ανάδειξιν του ιστορικού παρελθόντος της Ελλάδος και η οφειλή έναντι αυτού δια το έργον του», Πλάτων, σ Κορρές, Γ.Σ, 1979β. «Ιλίου Μέλαθρον», Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια 14 (Αθήνα: Εκδοτική Εταιρεία Ακάδημος Α.Ε.), σ Κορρές, Γ.Σ., «Ιλίου Μέλαθρον. Τα εκατοντάχρονα της ανατολικής ακμής και της παρακμής του», Φιλολογική Πρωτοχρονιά, σ Κορρές, Γ.Σ., «Το Μαυσωλείο του Ερρίκου Σλήμαν στο Πρώτο Νεκροταφείο», Φιλολογική Πρωτοχρονιά, σ Κορρές, Γ.Σ., «Ησιόδειες Διδαχές», Φιλολογική Πρωτοχρονιά, σ Κουλμάση, Δ., 2006, Σλήμαν και Σοφία. Μια ιστορία αγάπης, Καστανιώτης, Αθήνα. Νικονάνου, Ν «Ο ρόλος της μουσειοπαιδαγωγικής στα σύγχρονα μουσεία», Τετράδια Μουσειολογίας 2, Παπαστάμος, Δ., Ερνέστος Τσίλλερ, προσπάθεια μονογραφίας, Αθήνα: Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών. Spencer, H. 2002, Including Text in the Exhibition Process στο Lord, B. and Dexter Lord, G. (eds) The Manual of Museum Exhibitions, Altamira Press, Walnut Creek, p Ζiller, Ε., «Η εν Αθήναις οικία του κ. Schliemann», Δελτίον της Εστίας (11 Ιαν. 1881), σ Ζiller, Ε., Dr. Schliemann s mausoleum in the cemetery at Athens, The (London) Builder, The Building News (Sept. 21), p Ομάδα εργασίας Γενική επιμέλεια: Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Ελένη Νάκη Κείμενα: Ελένη Νάκη, Ζωή Χασιώτη, Αλεξάνδρα Χριστοφορίδου Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαριέττα Βέργου Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε ευγενώς από τους παρακάτω φορείς: Ακαδημία Αθηνών Δημοτικό Θέατρο Πάτρας Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Εθνική Γλυπτοθήκη Μουσείο Μπενάκη Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα ISBN: Χορηγός του εντύπου είναι η Εταιρεία Μουσείων Εστίαση.

11

Το επιβλητικό κτήριο επί της οδού Πανεπιστηµίου

Το επιβλητικό κτήριο επί της οδού Πανεπιστηµίου 56 Ιλίου Μέλαθρον. Η οικία του Ερρίκου Σλήµαν, ένα έργο του Ερνέστου Τσίλλερ 1 Αναστάσιος Πορτελάνος Το επιβλητικό κτήριο επί της οδού Πανεπιστηµίου 10, στο κέντρο της προσόψεως του οποίου αναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

«Ο κύριος Σλήμαν δεν είναι εδώ». Μια νεανική ματιά στο Ιλίου Μέλαθρον

«Ο κύριος Σλήμαν δεν είναι εδώ». Μια νεανική ματιά στο Ιλίου Μέλαθρον «Ο κύριος Σλήμαν δεν είναι εδώ». Μια νεανική ματιά στο Ιλίου Μέλαθρον Ανδρομάχη Γκαζή 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το άρθρο αυτό παρουσιάζει το σκεπτικό και τη μεθοδολογία οργάνωσης της έκθεσης «Ο κύριος Σλήμαν δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας το παρελθόν

Ανακαλύπτοντας το παρελθόν ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ανακαλύπτοντας το παρελθόν Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ανακαλύπτοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολικό Έτος 2014-2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Επιστημονικό πεδίο: Δραστηριότητες Τέχνης και Πολιτισμού Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καραδήμου Δήμητρα (ΠΕ02) ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Νόμος 3028/2002 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2004 ΤΕΥΧΟΣ 1 Περιεχόμενα 1 Νόμος 3028/2002 1 20 χρόνια Ελληνικό Τμήμα του ICOM 2 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2003 «Μουσεία και Φίλοι

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγικά... 2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...

1. Εισαγωγικά... 2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... 4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα...

Διαβάστε περισσότερα

Ένας τουριστικός οδηγός της Αθήνας βασισμένος στους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη Πανεπιστήμιο Ευαγγελισμός

Ένας τουριστικός οδηγός της Αθήνας βασισμένος στους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη Πανεπιστήμιο Ευαγγελισμός Ένας τουριστικός οδηγός της Αθήνας βασισμένος στους Σταθμούς του ΜΕΤΡΟ: Ακρόπολη Πανεπιστήμιο Ευαγγελισμός 1 ο 12/θέσιο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) Τμήμα Γ1 2015

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγικά...2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...

1. Εισαγωγικά...2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά...2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα...6

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγικά...2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...

1. Εισαγωγικά...2. 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2. 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά...2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης...2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»...4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα...6

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Το Bυζάντιο. το Bυζάντιο

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Το Bυζάντιο. το Bυζάντιο ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Το Bυζάντιο µετά το Bυζάντιο Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Το Bυζάντιο

Διαβάστε περισσότερα

The Executive Family Issue

The Executive Family Issue Page 1 Edited by Marina Gryllaki Maria Pappa Editorial Κυριακή A Sunday on La Grande Jatte, Georges Seurat, 1884-1886, Art Institute of Chicago Είναι η μέρα που οι περισσότεροι σταματούν να δουλεύουν,

Διαβάστε περισσότερα

Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος Μουσειολόγος Ξεναγός 6976 478073, 25410 91973 nat.michailidou@yahoo.gr www.guideinthrace.gr

Νατάσα Μιχαηλίδου Αρχαιολόγος Μουσειολόγος Ξεναγός 6976 478073, 25410 91973 nat.michailidou@yahoo.gr www.guideinthrace.gr www.guideinthrace.gr Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 2 2. Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης... 2 3. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι μικροί αρχαιολόγοι της Θράκης»... 4 4. Δραστηριότητες πριν από το Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ: Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ: Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ: Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΕΔΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ. Τρούλη Σοφία Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος Υποψήφια διδάκτωρ του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 7 Συνέδρια & Ημερίδες 12 Νέα Μουσεία & Επανεκθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: «Το μουσείο ως μέσο αγωγής και εκπαίδευσης του παιδιού, η μελέτη του παιδικού μουσείου» Α.Μ.: 12085 Α.Μ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ: «Το μουσείο ως μέσο αγωγής και εκπαίδευσης του παιδιού, η μελέτη του παιδικού μουσείου» Α.Μ.: 12085 Α.Μ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ. Ε. Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Το μουσείο ως μέσο αγωγής και εκπαίδευσης του παιδιού,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. πίνακας περιεχομένων

Περιεχόμενα. πίνακας περιεχομένων ΕΞΩΦΥΛΛΟ πίνακας περιεχομένων Περιεχόμενα ΠΕΡΙΛΗΨΗ...5 ABSTRACT...6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ...7 Εισαγωγή...7 Σκοπός της έρευνας...8 Επισκόπηση βιβλιογραφίας...8 Ερευνητικά ερωτήματα Υποθέσεις...10 5

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ. Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Παίζουµε ανασκαφή; Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Παίζουµε ανασκαφή;

Διαβάστε περισσότερα

περιλήψεις παρουσιάσεων Ignite

περιλήψεις παρουσιάσεων Ignite Μία «σκυταλοδρομία» ιδεών και εικόνων για τα μουσεία, τα αντικείμενα, τις συλλογές και τις πολλαπλές συνδέσεις μας με τον κόσμο τους Παρουσιάσεις από φοιτητές και αποφοίτους του ΠΜΣ Μουσειακών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα "Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία" Σταύρος Μπένος

Πρόγραμμα Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία Σταύρος Μπένος Πρόγραμμα "Πολιτιστικός Τουρισμός στη Μεσσηνία" Σταύρος Μπένος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 2 Ένας πολύ σημαντικός πλουτοπαραγωγικός πόρος της Μεσσηνίας, τον οποίο δεν έχουμε ακόμη αναδείξει,

Διαβάστε περισσότερα

σχολειου Μουσεία: μαρίζα ντεκάστρο Παιδαγωγός Κριτικός βιβλίων για παιδιά

σχολειου Μουσεία: μαρίζα ντεκάστρο Παιδαγωγός Κριτικός βιβλίων για παιδιά Βιβλία Ιστορίας του Δημοτικού σχολειου Μουσεία: μια αδύνατη συνάντηση μαρίζα ντεκάστρο Παιδαγωγός Κριτικός βιβλίων για παιδιά Μεγάλο μέρος της εικονογράφησης των βιβλίων Ιστορίας του Δημοτικού καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2010-2011. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης

Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2010-2011. Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης Αριστεία & Καινοτομία στην Εκπαίδευση 2010-2011 Έντυπο Ανάπτυξης Περιεχομένου Καινοτόμου Δράσης 1 Γράψτε μία περίληψη της καινοτόμου δράσης (μέχρι 1 σελίδα). Τίτλος δραστηριότητας: Εικονική επίσκεψη στην

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1 ο Τμήμα 1 ου Νηπιαγωγείου Καλλονής και Τμήμα Ένταξης Νηπιαγωγείου Καλλονής ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Συντονίζει και οργανώνει η Πατιού Ιωάννα ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2007 1 ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ Η τέχνη σημαντικό κομμάτι της ζωής,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας

Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Εκπαιδευτικά παιχνίδια σε μουσεία και χώρους πολιτισμού της Αθήνας Αθήνα Ιούνιος 2008 1 Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα παιχνίδια και στις δραστηριότητες του προγράμματος. Μας έμαθαν

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Τουριστικών Επιχειρήσεων

Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Τουριστικών Επιχειρήσεων Α.Τ.Ε.Ι ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ Τουριστικών Επιχειρήσεων Θέμα πτυχιακής : ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Πτυχιακή εργασία της Καπαδουκάκης Στέλλας - Αλεξάνδρας Ηράκλειο, Γενάρης 2008 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Τιστορική αναδρομή

Σύντομη Τιστορική αναδρομή Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων τα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» έδωσαν το βήμα στα Μουσεία του νομού με σκοπό να σκιαγραφήσουν την ταυτότητά τους, το όραμα τους, την αποστολή τους αλλά και τα μέσα τα οποία αξιοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. ICOM ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 30 χρόνια (1983-2013) ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. ICOM ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 30 χρόνια (1983-2013) ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 10 Περιεχόμενα 1 ICOM ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 30 χρόνια (1983-2013 ) 2 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2013 12 Συνέδρια, Σεμινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερο Μέρος. Παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών

Δεύτερο Μέρος. Παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών Δεύτερο Μέρος Παραδείγματα Ερευνητικών Εργασιών Συγγραφή και Επιμέλεια Δημήτρης Ευθυμίου, Παύλος Κοσμίδης, Γεώργιος Κούσουλας, Κατερίνα Μπαζίγου, Άννα Μπαράτση, Θεόδωρος Πετρέσκου, Κωνσταντίνα Σχίζα, Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ICOM CECA (Committee for Education and Cultural Action)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ICOM CECA (Committee for Education and Cultural Action) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ICOM CECA (Committee for Education and Cultural Action) "Εκπαιδευτικές δράσεις για την πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον 2008-2009" Educational activities for the cultural

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες

Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Γνωρίζω τις βυζαντινές εικόνες Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Γνωρίζω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: Νέες Προοπτικές στην Μουσειακή Πολιτική Τάσεις της πρόσφατης πολιτισµικής

Διαβάστε περισσότερα