Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ"

Transcript

1 Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ Εισαγωγή Τέχνη και Μαθηματικά Τα μαθηματικά διδάσκονται σ` όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως ένα βασικό μάθημα. Από τα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής τους, οι μαθητές 1 έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν σταδιακά με τη φύση και τη μεθοδολογία του συγκεκριμένου μαθήματος. Ανεξάρτητα από την επίδοση την οποία σημειώνουν οι μαθητές στα μαθηματικά, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον έχουν κατανοήσει τον ρόλο των μαθηματικών στην ανθρώπινη εξέλιξη. Οι απορίες, όμως, οι οποίες συχνά διατυπώνονται στην τάξη από μαθητές του Λυκείου ακόμη και από καλούς μαθητές στο συγκεκριμένο μάθημα για τη χρησιμότητα των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου ή τη σχέση τους με άλλους τομείς της ανθρώπινης κουλτούρας, έρχονται να διαψεύσουν την παραπάνω προσδοκία. Αυτές οι απορίες ήταν η αφορμή ν` αναζητήσω άμεσα καινούριους τρόπους προσέγγισης των μαθηματικών μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι αιτίες, όμως, αυτής της αναζήτησής μου βρίσκονται στη μέθοδο με την οποία διδάσκονται τα μαθηματικά στο σχολείο. Όπως και τα υπόλοιπα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, τα μαθηματικά διδάσκονται με τέτοιο τρόπο ώστε να απουσιάζει η περιπέτεια της σκέψης και της φαντασίας του ανθρώπου στη συνεχή προσπάθειά του για την εξέλιξη του πολιτισμού του. Πιο συγκεκριμένα, η σχολική εκπαίδευση δε δίνει έμφαση στη σύνδεση η οποία υπάρχει ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά πεδία. Ειδικότερα για τα μαθηματικά, δεν επισημαίνεται η επίδραση της συγκεκριμένης επιστήμης σε εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, όπως οι τέχνες. Η παρούσα εργασία πηγάζει από τα αποτελέσματα αυτής της προσωπικής 1 Στο κείμενο όπου γίνεται χρήση του αρσενικού γένους για τους μαθητές και καθηγητές εννοείται και το θηλυκό.

2 αναζήτησης. Σημαντικό ρόλο στον προσανατολισμό της εναλλακτικής μεθόδου διδασκαλίας την οποία υιοθέτησα καθόρισαν δύο ενασχολήσεις μου. Η μία είναι η δουλειά μου ως καθηγήτρια των μαθηματικών στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω τα πρώτα ερεθίσματα για τη σύνδεση των μαθηματικών με την τέχνη 2. Η δεύτερη ενασχόληση είναι η συμμετοχή μου στην ομάδα <Θαλής + Φίλοι> 3, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω τα πρώτα ερεθίσματα για την αξιοποίηση της μαθηματικής λογοτεχνίας στη μαθηματική εκπαίδευση 4. Η παρούσα εργασία 5 παρουσιάζει, αρχικά, την αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο μέσα από τη λειτουργία μιας μαθητικής λέσχης με τίτλο «Μαθηματικά και Τέχνη», η οποία δημιουργήθηκε με μαθητές Α και Β Λυκείου στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, στη συνέχεια, προτείνει μια εναλλακτική διδακτική πρόταση με την αρωγή του κινηματογράφου. Ανάλυση Τα μαθηματικά και η τέχνη είναι ξεχωριστά το κάθε ένα, σαν προϊόντα του ανθρώπινου πολιτισμού, τεράστια κεφάλαια της πνευματικής και κοινωνικής κληρονομιάς του. Η επίδραση των μαθηματικών στην εξέλιξη διαφόρων μορφών τέχνης, όπως η μουσική, είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Τα τελευταία χρόνια, η ερευνητική εκπαιδευτική κοινότητα επιχειρεί την άμβλυνση της σχέσης μεταξύ των μαθηματικών και 2 Πράγματι, με αφορμή τη διδασκαλία των Μαγικών Τετραγώνων και την απεικόνιση ενός στον πίνακα «Μελαγχολία I» του Albrecht Dürer αναζητήθηκε η επίδραση των μαθηματικών στη ζωγραφική μέσα από έργα του M. C. Escher και του Leonardo da Vinci (Παπαδογιαννάκη, 2009). 3 Ο <Θαλής + Φίλοι> είναι μια ομάδα εθελοντών με νομική μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρίας, που ιδρύθηκε και έχει την έδρα της στην Αθήνα και δραστηριοποιείται διπλά, στην Ελλάδα και διεθνώς με σκοπό τη συμβολή της στο γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και άλλες μορφές πολιτισμικής δημιουργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση. 4 Καρπός αυτής της ενασχόλησης ήταν ο συντονισμός λεσχών ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας στο σχολείο κατά τη διάρκεια των προηγουμένων πέντε σχολικών χρόνων. 5 Η παρούσα εργασία αντλεί υλικό από την αδημοσίευτη εργασία της Αρετής Παπαδογιαννάκη-Παυλάκου με τίτλο «Η αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο», με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Χ. Κουρουνιώτη, η οποία εκπονήθηκε για το μεταπτυχιακό μάθημα «Διδακτική των Μαθηματικών», Τμήμα Μαθηματικό, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2012.

3 της τέχνης με τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας. Πιο συγκεκριμένα, διερευνάται η αξιοποίηση των τεχνών για τη βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών τόσο μέσα από την ενασχόληση των μαθητών με τις τέχνες σε σχολικά προγράμματα πλούσια σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όσο κυρίως μέσα από τη διδασκαλία των μαθηματικών μέσω της τέχνης (Κοταρίνου & Σταθοπούλου, 2011). Η επίδραση της τέχνης στη μάθηση των μαθηματικών έχει χαρακτηριστεί θετική και στις δύο περιπτώσεις (Catterall et al., 1999a και Catterall, 1995a; Catterall and Waldorf, 1999b; Ingram & Seashore, 2003 αντίστοιχα). Η θεματική ενότητα της διδακτικής πρότασης της παρούσας εργασίας καλύπτει ένα ευρύ γνωστικό πεδίο. Για την οργάνωση του υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό, αναφέρονται τέσσερις βασικές κατηγορίες στις οποίες μπορεί να χωριστεί το πεδίο «Μαθηματικά και Τέχνη», υιοθετώντας την κατηγοριοποίηση από την πρόταση του Helmer Aslaksen (2002) στο review του στο περιοδικό The mathematical intelligencer. Δηλαδή, το συγκεκριμένο πεδίο μπορεί ν` αναλυθεί στις εξής κατηγορίες: μαθηματικά στην τέχνη, μαθηματική τέχνη, μαθηματικά ως τέχνη και τα μαθηματικά είναι τέχνη. Πιο αναλυτικά, αναζητούνται τα μαθηματικά στην τέχνη, όπως η συμμετρία στη διακοσμητική τέχνη ή οι μουσικές σκάλες, παρουσιάζονται δουλειές καλλιτεχνών επηρεασμένων από τα μαθηματικά, όπως ο Escher, αναφέρονται παραδείγματα οπτικών μαθηματικών, όπως τα fractal τα οποία μπορούν να ιδωθούν ως τέχνη και, τέλος, αναζητούνται τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορούν να προσδώσουν στα μαθηματικά το χαρακτηρισμό της τέχνης. Οι στόχοι αυτής της διδακτικής πρότασης για την αρωγή της τέχνης στο μάθημα των μαθηματικών στο σχολείο είναι αφενός η άμεση σύνδεση δύο διαφορετικών πεδίων, αφετέρου ως προς τους μαθητές η διεύρυνση και η εμβάθυνση των γνώσεών τους, η δημιουργία ερεθισμάτων για το ενδιαφέρον τους για τα μαθηματικά και η καλλιέργεια θετικής στάσης τους προς το συγκεκριμένο μάθημα. Στην επίτευξη αυτών των στόχων κρίνεται απαραίτητη η ταξινόμηση των κριτηρίων στη χρήση της καλλιτεχνικής δουλειάς στη διδασκαλία των μαθηματικών (Chronaki, 1997), ως εξής: (Α) Τα θέματα των μαθηματικών να σχετίζονται με την καλλιτεχνική δουλειά. (Β) Οι κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες στη μαθηματική εκπαίδευση να καλλιεργούνται. (Γ) Η διδασκαλία και η μάθηση των μαθηματικών να διευκολύνονται. Η εφαρμογή της διδακτικής μεθόδου για την αξιοποίηση της τέχνης στη διδασκαλία των μαθηματικών μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους στο

4 σύγχρονο σχολείο. Όσο αυστηρό κι αν είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων με την καθορισμένη διδακτέα ύλη, υπάρχει η δυνατότητα, με αφορμή τα ιστορικά σημειώματα ή τις κατάλληλες ασκήσεις στα βιβλία των μαθηματικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, να γίνουν δραστηριότητες ή να δοθούν προεκτάσεις μέσα στην τάξη, με στόχο τη σύνδεση των μαθηματικών με τις διάφορες μορφές τέχνης. Τελευταία, η εισαγωγή της «Ερευνητικής Εργασίας» στην Α και Β Λυκείου επιτρέπει την εκπόνηση ομαδικών εργασιών από τους μαθητές με θεματολογία εμπνευσμένη από την ενότητα «Μαθηματικά και Τέχνη». Επίσης, στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου είναι εφικτή η λειτουργία μαθητικών λεσχών, όπως λέσχη κινηματογράφου ή ανάγνωσης, θεατρικής ομάδας, εικαστικού εργαστηρίου ή λέσχη όπως αυτή που περιγράφεται παρακάτω στην παρούσα εργασία, με σκοπό τη δημιουργία γέφυρας ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη. Ξεχωριστές δυνατότητες, βέβαια, προσφέρουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια. Α. Μια «Μαθητική Λέσχη: Μαθηματικά και Τέχνη» Κατά τη σχολική χρονιά υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στο 8 ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μαθητική Λέσχη : Μαθηματικά και Τέχνη». Ο συντονισμός του προγράμματος έγινε από την Αρετή Παπαδογιαννάκη-Παυλάκου αποσπασμένη καθηγήτρια μαθηματικών στο 8 ο Λύκειο για τη συγκεκριμένη χρονιά 6. Τα μέλη της λέσχης ήταν τρεις μαθητές της Β Λυκείου και δεκαέξι μαθητές της Α Λυκείου οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο την πρώτη φορά που ήρθαν στη λέσχη. Οι ερωτήσεις είχαν σχέση με τη στάση τους στο μάθημα των μαθηματικών, με τη στάση τους στην τέχνη και με τη γνώμη τους για πιθανή σύνδεση των δύο αυτών πεδίων. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, εκτός ενός αγοριού, δήλωσαν θετική στάση ως προς την τέχνη αρκετοί και μέσω της ενασχόλησής τους με κάποια μορφή της. Ως προς τη στάση τους στα μαθηματικά, οι απαντήσεις ήταν πιο ποικίλες 11 άτομα απάντησαν θετικά, 5 άτομα αρνητικά και 3 άτομα μέτρια. Τέλος, οι γνώμες των μαθητών για τη σχέση των μαθηματικών με την τέχνη ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ως εξής : 6 Στη συνάντηση της λέσχης με θέμα <Θέατρο και Μαθηματικά> συνεργάστηκε η καθηγήτρια θεατρικών σπουδών του σχολείου, η κ. Κορίνα Βαφειάδη.

5 α) υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη, με παράθεση παραδειγμάτων ( 7 άτομα). β) υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη, χωρίς παράθεση παραδειγμάτων ( 5 άτομα). γ) δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη (7 άτομα). Η λέσχη προγραμμάτισε 6 συναντήσεις από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012, οι οποίες γίνονταν εκτός ωρών διδασκαλίας του σχολείου, συνήθως Κυριακή απόγευμα στο εργαστήριο Πληροφορικής. Στην πρώτη συνάντησή έγινε η γνωριμία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, η παρουσίαση των στόχων της λέσχης και ο καθορισμός του τρόπου υλοποίησής τους. Κυρίως, όμως έγινε η σύνδεση των Μαθηματικών με την Τέχνη μέσω δύο κοινών συνιστωσών τους της ομορφιάς και της δημιουργίας. Πράγματι, ο ρόλος της αισθητικής και της αρμονίας είναι καθοριστικός στη μαθηματική έκφραση και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Ανρί Πουανκαρέ στο άρθρο του με τίτλο «Μαθηματική Δημιουργία» υποστηρίζει ότι οι μαθηματικές λύσεις διαλέγονται από το μη συνειδητό εαυτό για την μαθηματική τους ωραιότητα, την αρμονία των αριθμών και των σχημάτων, για τη γεωμετρική τους κομψότητα 7. Ο Γκράχαμ Γκριν χαρακτήρισε τα βιβλία Η Απολογία ενός Μαθηματικού, του G. H. Hardy και τα Τετράδια, του Henry James ως τις καλύτερες περιγραφές του τι σημαίνει να είναι κανείς δημιουργικός καλλιτέχνης 8. Επίσης, κοινές νοητικές διαδικασίες παρατηρούνται στην παραγωγή μαθηματικής γνώσης και καλλιτεχνικών έργων π.χ. παρατήρηση, ανάλυση, σύνθεση. Στο τέλος της πρώτης συνάντησης της λέσχης η λωρίδα του Möbius έγινε ένας συνδετικός κρίκος των μαθηματικών με την τέχνη, αφού αναζητήθηκε στην Τοπολογία, στη Ζωγραφική, στη Λογοτεχνία και στον Κινηματογράφο. Οι επόμενες συναντήσεις της λέσχης ήταν αφιερωμένες στις ακόλουθες θεματικές: Εικαστικές Τέχνες και Μαθηματικά Μουσική και Μαθηματικά Θέατρο και Μαθηματικά Κινηματογράφος και Μαθηματικά Λογοτεχνία και Μαθηματικά Σ` αυτές τις συναντήσεις αναζητήθηκε η επίδραση των μαθηματικών στην εξέλιξη διαφόρων μορφών τέχνης και η αξιοποίηση της τέχνης ως 7 Το άρθρο αυτό έχει επιλεχθεί από τεύχος του περιοδικού Ευκλείδης Γ της Ε.Μ.Ε. 8 Marcus Du Sautoy, Η Μουσική των Πρώτων Αριθμών, μετ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αθήνα, 2005, σ. 61.

6 εναλλακτική προσέγγιση στη διδασκαλία των μαθηματικών. Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση με θεματική <Εικαστικές Τέχνες και Μαθηματικά> η αναζήτηση των σημείων συνάντησης και αλληλεπίδρασης των δύο αυτών τομέων της ανθρώπινης σκέψης και έκφρασης ξεκίνησε από την κλασική τέχνη με τον Παρθενώνα, τη χρυσή τομή και τις αναλογίες (Χρονοπούλου & Χρονόπουλος, 2006) και συνεχίστηκε, μέσα από μία παρουσίαση πινάκων ζωγραφικής, στη γραμμική προοπτική της Αναγέννησης και τη γεωμετρία της μοντέρνας τέχνης (Καμπάνη, 2000; Κούμουρος, 2000; Μπαραλής & Νούλης, 2006; Φίλη, 2000). Τέλος, προβλήθηκε εργασία μαθητή για τα fractal, η οποία μας εισήγαγε στη μαθηματική τέχνη. Στη συνάντηση με θεματική <Μουσική και Μαθηματικά> η λέσχη παρακολούθησε την εξέλιξη της μουσικής. Ξεκίνησε από την πρώτη μορφής μουσικής- τους ήχους- και στη συνέχεια άκουσε από Μπαχ μέχρι Ξενόπουλο. Σύνδεσε τα μαθηματικά με την μουσική μέσα από την παράλληλη πορεία τους, δηλαδή από τους Πυθαγόρειους και τις αριθμητικές σχέσεις των ήχων, στη μελέτη των παλμικών κινήσεων τον 17ο αιώνα και τη σύγχρονη άποψη για την αρμονία μέσω της ανάλυσης του Fourier. Παρατήρησε ότι ο ρυθμός και η αρμονία είναι δύο βασικές συνιστώσες κάθε μουσικής έκφρασης, οι οποίες μαθηματικοποιούνται από τους αριθμούς σταδιακά και ανάλογα το επίπεδο της μαθηματικής γνώσης κάθε εποχής. Η μουσική αποτελεί, ίσως το πρώτο, παράδειγμα ποσοτικοποίησης ενός ποιοτικού φαινομένου μέσω των μαθηματικών (Κεΐσογλου & Σπύρου 2000). Στη συνάντηση με θεματική <Θέατρο και Μαθηματικά> η λέσχη ασχολήθηκε κυρίως με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και το θεατρικό του έργο Ο βίος του Γαλιλαίου, θίγοντας διαχρονικά θέματα ηθικής στάσης απέναντι στην επιστήμη και την κοινωνία. Επίσης, αναζητήθηκε η ενσωμάτωση μαθηματικών εννοιών σε θεατρικά κείμενα και δραματοποιημένους διαλόγους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από συγγραφείς μαθηματικούς ή μη (Μηλιώνης, 2002), καθώς και ο δανεισμός στοιχείων της Ιστορίας των Μαθηματικών (ΙΜ)- όπως βιογραφίες των μαθηματικών ή διάφορα επιχειρήματα στην ιστορία- σε θεατρικά έργα (Tzanakis et al., 2002). Ανέτρεξε στην πορεία του θεάτρου ανά τους χρόνους και εξέτασε την αρχιτεκτονική του θεάτρου ανά εποχές, η οποία είναι βασισμένη στα μαθηματικά. Τέλος, παρουσιάστηκε από τους μαθητές υπό μορφή αναλογίου το θεατρικό μονόπρακτο Η Δίκη των Αριθμών, του μαθηματικού Γεωργίου Γκαλανάκη. Στη συνάντηση με θεματική <Κινηματογράφος και Μαθηματικά> η λέσχη είδε την ταινία Moebius (1996, Gustavo Mosquera R) με υπόθεση

7 ένα τρένο που χάνεται μέσα στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Μπουένος Άιρες και πρωταγωνιστή ένα μαθηματικό/ τοπολόγο στο ρόλο του ντετέκτιβ. Η μόνη «λογική» εξήγηση είναι ότι το τρένο εγκλωβίστηκε σε μια λωρίδα του Möbius, αποτέλεσμα των πολλών και περίπλοκων μεταρρυθμίσεων που είχε υποστεί το δίκτυο. Το σενάριο της ταινίας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ιστορία A Subway Named Möbius, του A.J.Deutsch και κάνει έμμεσα νύξεις για τις εξαφανίσεις ανθρώπων κατά τη διάρκεια των δικτατοριών στην Αργεντινή 9. Στους μαθητές δόθηκε ένας κατάλογος ταινιών γύρω από τα μαθηματικά, δημοσιευμένος από το Πανεπιστήμιο του Harvard στη διεύθυνση στο διαδίκτυο: Τέλος, η συνάντηση με θεματική <Λογοτεχνία και Μαθηματικά> είχε τη μορφή μιας λέσχης ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας. Το κείμενο που προτάθηκε από την καθηγήτρια ήταν το διήγημα Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες για τη πληθώρα των συμβόλων του από τον κόσμο των μαθηματικών, για την αυστηρότητα της δομής του και την αέναη αναζήτηση που θέτει η πλοκή του. Η μαθηματική λογοτεχνία προσφέρεται ως μέσο για την προσέγγιση των μαθηματικών τόσο με την εξοικείωση των μαθητών με τις μαθηματικές έννοιες, όσο και με την καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντί τους (Μηλιώνης, 2001). Μάλιστα, σε μια λέσχη ανάγνωσης μπορούν να επιλεγούν βιβλία τα οποία να επιτρέπουν στο μαθητή να αντιληφθεί πράγματα σχετικά με τη φύση της καλλιτεχνικής και επιστημονικής δημιουργίας και τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας στα κοινά σύνορα τέχνης και επιστήμης. Κατάλληλη επιλογή τέτοιου βιβλίου είναι το Αϊνστάιν Πικάσο. Ο χώρος, ο χρόνος και η ομορφιά, του Arthur I. Miller, το οποίο δείχνει πως οι ιδέες του Πουανκαρέ για τη μη ευκλείδεια γεωμετρία και για το ταυτόχρονο ώθησαν τον Πικάσο να γκρεμίσει από το θρόνο της την προοπτική και τον Αϊνστάιν να ανατρέψει την έννοια του απόλυτου χώρου και χρόνου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπονήθηκαν εργασίες από όσους μαθητές και μαθήτριες το επιθυμούσαν, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη λέσχη. Οι θετικές επιδράσεις της λέσχης στους συμμετέχοντες καταγράφονται σε κείμενό τους για τη σχολική εφημερίδα. Πιο αναλυτικά, αναφέρεται η εμβάθυνση των γνώσεών τους στο θέμα «Σχέσεις των Μαθηματικών με την Τέχνη», όπου πριν είχαν επιφανειακές γνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τωρινή ενεργοποίηση του ενδιαφέροντός τους (και 9 Clifford Pickover, Η λωρίδα του Μέμπιους, μετ. Νίκος Αποστολόπουλος, Τραυλός, Αθήνα 2011, σ

8 της δημιουργικότητά τους) για τα μαθηματικά (και τις τέχνες). Επίσης, οι μαθητές διαπιστώνουν ότι οι δύο αυτοί διαφορετικοί κόσμοι τα Μαθηματικά και η Τέχνη στην πραγματικότητα αλληλεπιδρούν. Με έκπληξη αντιλαμβάνονται το πόσο διαφορετικά, αλλά και το πόσο ενδιαφέροντα, ήταν τα μαθηματικά που μελέτησαν στη λέσχη σε σχέση μ` αυτά που διδάσκονται στο σχολείο ακριβώς επειδή η προσέγγισή τους έγινε από διαφορετική οπτική γωνία. Πράγματι, όταν ένας μαθηματικός χρησιμοποιεί την τέχνη για να διδάξει μαθηματικά, σε πρώτη φάση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να προκαλεί τις αισθήσεις, αφενός προσφέροντας στους μαθητές αισθητική απόλαυση από το εποπτικό υλικό, αφετέρου δημιουργώντας μικρές εμπειρίες οι οποίες με τη σειρά τους θα γεννήσουν προβληματισμούς (Μαυρομάτης, 2007). Η χρυσή τομή, τα fractal, η συμμετρία, τα κανονικά πολύεδρα, η λωρίδα Möbius και οι μη ευκλείδειες γεωμετρίες είναι μαθηματικές έννοιες, εντός και εκτός της διδακτέας ύλης στο σχολείο, των οποίων η διδασκαλία τους μέσω της τέχνης τις καθιστά ενδιαφέρουσες ενότητες για τους μαθητές. Οι παραπάνω μαρτυρίες δείχνουν ότι οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι εφικτοί. Β. Κινηματογράφος και Μαθηματικά. Ο κινηματογράφος ανακαλύφθηκε τα τέλη του 19 ου αιώνα και δεν άργησε να καθιερωθεί ως μια καινούρια μορφή τέχνης από τις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με τη νεωτερικότητα και τον οπτικό πολιτισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Κατά την εξέλιξή του ο κινηματογράφος παρουσίασε διάφορους τύπους ταινιών, όπως ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκυμαντέρ), ταινίες μυθοπλασίας, ταινίες εμψύχωσης (π.χ. κινούμενα σχέδια) και πειραματικές/ πρωτοποριακές ταινίες. «Η εισαγωγή της τέχνης του κινηματογράφου στο σχολείο στοχεύει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση ενός μέσου, σύγχρονου, σύνθετου και ζωντανού, αλλά και στην όξυνση της ικανότητας του μαθητή να χειρίζεται κριτικά και δημιουργικά την πληθώρα των οπτικοακουστικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του» ( Αθανασάτου et al., 2011). Ο κινηματογράφος, ως μάθημα, διδάσκεται στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια, όπου υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση σπουδών. Η αξιοποίηση του κινηματογράφου στην εκπαίδευση είναι ελκυστική γιατί εμπλουτίζει το σχολικό πρόγραμμα με μια επίκαιρη και ζωντανή γλώσσα, η

9 οποία κυριαρχεί έξω από το σχολείο, αλλά αγνοείται μέσα στη σχολική τάξη. Ο κινηματογράφος είναι μια από τις γλώσσες με τις οποίες ο κόσμος επικοινωνεί με τον εαυτό του, καθρεπτίζοντας την ιδεολογία του, καθώς αναπαριστούν τον κόσμο, όπως βιώνεται διαμέσου της ιδεολογίας 10. Συγκεκριμένα, οι ταινίες που σχετίζονται με την ιστορία των μαθηματικών είναι οι πλέον σημαντικές για το ανθρώπινο, πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο των μαθηματικών τόσο του ίδιου του αντικειμένου, όσο και των ερευνητών του (Tzanakis et al., 2002). Προτείνεται, λοιπόν, η αξιοποίηση της συγκεκριμένης μορφής τέχνης στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο αφενός με τη λειτουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης, αφετέρου με την ενσωμάτωση στη μαθησιακή διεργασία επιλεγμένων κινηματογραφικών κειμένων (ολόκληρων ή αποσπασμάτων) που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της τάξης. Η λειτουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης με μαθητές και καθηγητές, όπου επιλέγουν ταινίες με θεματολογία δανεισμένη από το χώρο των μαθηματικών, δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στην τέχνη του κινηματογράφου και στη σύγχρονη εκπαίδευση. Γνωρίζοντας μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον κινηματογράφο, που «μιλά» για τα μαθηματικά και τους μαθηματικούς, παράγεται ένας καινούριος κύκλος μάθησης. Ακόμα και η προβολή μιας τέτοιας ταινίας στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου είναι σημαντική με την ανάδειξη και την καταγραφή στάσεων και κοινών προβληματισμών για τα μαθηματικά μέσα από το σχολιασμό και τη συζήτηση που έπονται της ταινίας. Οι ταινίες οι οποίες μπορούν να επιλεγούν για τη διδασκαλία των μαθηματικών είναι διαφόρων τύπων όπως ταινίες κινουμένων σχεδίων, τηλεοπτικές σειρές, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιντεοταινίες μυστηρίου, ντοκιμαντέρ, ταινίες με ιστορικό προσανατολισμό και ταινίες μυθοπλασίας οι οποίες μπορεί και να στηρίζονται σε επιστημονικά, λογοτεχνικά ή θεατρικά έργα. Με αυτές τις ταινίες ο μαθητής γνωρίζει τη μαθηματική κοινότητα από μέσα και από έξω. Δηλαδή, αφενός ο θεατής παρακολουθεί μαθηματικούς να περιγράφουν οι ίδιοι τη ζωή τους και την έρευνά τους, δίνοντας έτσι την προσωπική τους άποψη για τον ορισμό της επιτυχίας, της φήμης και του ταλέντου, αφετέρου ο θεατής διακρίνει κοινωνικά και πολιτιστικά στερεότυπα τα οποία χαρακτηρίζουν το μαθηματικό χώρο μέσα 10 Ζαν-Λουί Κομολλί & Ζαν Ναρμπονί, «Κινηματογράφος-Ιδεολογία-Κριτική»,στο, Διαμαντής Λεβεντάκος (επιμ.), Σύγχρονη Θεωρία Κινηματογράφου, Ράππα, Αθήνα, 1972, σσ , σ

10 από την κινηματογραφική αναπαράσταση των μαθηματικών στην κοινωνία και των ερευνητών τους, τόσο στη σύγχρονη εποχή, όσο και σε παλιότερες. Ενδεικτικά αναφέρω προτάσεις ταινιών για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικής αξιοποίησης. Η αστυνομική σειρά Numb3rs συστήνεται για το πλήθος των μαθηματικών αναφορών της (Padula, 2005). Το ντοκιμαντέρ The Tunnel of Samos είναι μια επιλογή για διδακτικούς σκοπούς με έμφαση στην ιστορία (Tzanakis et al., 2002). Η μικρή διάρκειά του επιτρέπει την προβολή του και στο πλαίσιο μιας διδακτικής ώρας. Στην τάξη, επίσης, μπορεί να προβληθεί ντοκιμαντέρ με θέμα σχετικό της σύνδεσης των μαθηματικών και των εικαστικών τεχνών, όπως το Geometry & Perspective της σειράς Mathematics Masterclass στο οποίο μερικά γεωμετρικά θεωρήματα αποδεικνύουν τη λειτουργία της προοπτικής στη ζωγραφική 11. Ακόμα, σ` αυτό το ντοκιμαντέρ τονίζεται πόσο σημαντική είναι η γεωμετρία στα μαθηματικά με την επισήμανση ότι «η φαντασία στη γεωμετρία, είναι τόσο σημαντική για ένα μαθηματικό, όσο και η επιδεξιότητα στους αριθμητικούς υπολογισμούς». Οι μαθητές, λοιπόν, γνωρίζοντας τη γοητεία, αλλά και τη χρησιμότητα της γεωμετρίας μέσα από την τέχνη διαμορφώνουν διαφορετική στάση για το συγκεκριμένο μάθημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται σαν «περιττό» στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο, λόγω του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή των μαθητών στο Πανεπιστήμιο. Οι ταινίες μυθοπλασίας αποτελούν μια ελκυστική και ψυχαγωγική προσέγγιση των μαθηματικών με ποικίλους τρόπους, όπως φαίνεται από την κατηγοριοποίηση των διδακτικών στόχων, που ακολουθεί μέσα από προτεινόμενες επιλογές. Το Proof (2005, John Madden), μεταφορά στην οθόνη του βραβευμένου θεατρικού έργου του David Auburn, με θέμα τη σχέση ενός φημισμένου μαθηματικού με την κόρη του, επίσης νεαρή μαθηματικό, προσφέρεται για εξερεύνηση του συνόρου ανάμεσα στην ιδιοφυία και στην παράνοια. Για την ίδια εξερεύνηση, προτείνεται και η ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος (A Beautiful Mind, 2001, Ron Howard) μια μεταφορά στην οθόνη της βιογραφίας του μαθηματικού John Nash, που έγραψε η Σύλβια Νασάρ. Η Υπατία (Agora, 2009, Alehandro Amenadar) με θέμα την ομώνυμη διάσημη μαθηματικό και αστρονόμο της Αλεξάνδρειας του 4 ου αι. μ.χ. είναι 11 Στο ντοκυμαντέρ αυτό, παραγωγής 1987 για το Royal Institution of Grait Britain με τη βοήθεια του Department of Education and Science, BBC, ο καθηγητής Christofer Zeeman δίνει έξη διαλέξεις για την τηλεόραση.

11 μία ταινία με διπλό ενδιαφέρον. Δηλαδή, μπορεί να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω δραστηριότητες στη τάξη πάνω στις ενότητες <Γυναίκα και Μαθηματικά> και <Βιογραφίες Μαθηματικών>. Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting, 1997, Gus Van Sant) με θέμα την ιδιόρρυθμη σχέση ενός νέου με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, αλλά και με παραβατική συμπεριφορά, και ενός καθηγητή μαθηματικών, βραβευμένου με το μετάλλιο Fields, μπορεί να δώσει αφορμή για την προσέγγιση θεμάτων όπως του ταλέντου και της περιθωριοποίησης. Στο π (Pi,1998, Darren Aronofsky) ένας νεαρός μαθηματικός αναζητεί την εξίσωση του σύμπαντος. Προτείνεται για μεγάλες τάξεις του Λυκείου σα μια ενδιαφέρουσα ταινία η οποία θα γνωρίσει στους μαθητές την 7 η τέχνη και παράλληλα θα δώσει ερεθίσματα για συζήτηση γύρω από τη φύση των μαθηματικών και των ιδιαίτερων αναζητήσεων των ερευνητών. Το 21 (2008, Robert Luketic) με παρουσίαση ενός γνωστού προβλήματος δεσμευμένης πιθανότητας, δηλαδή την αλλαγή ή όχι της αρχικής επιλογής ενός παίκτη σε μια από τρεις κουρτίνες, όπου κρύβεται ένα μόνο δώρο, όταν στον παίκτη δίνεται η πληροφορία ότι πίσω από μία απ` τις κουρτίνες που δεν επέλεξε, δεν περιέχεται το δώρο 12, είναι επιλογή για χρήση αποσπάσματος της ταινίας για τη διαφορετική προσέγγιση μαθηματικής έννοιας. Ο δολοφόνος του Τόκιο (High and Low, 1963, Akira Kurosawa) ξεχωρίζει από όλες τις προηγούμενες ταινίες γιατί δεν είναι άμεση η μαθηματική αναφορά της. Αυτή η ταινία, όμως, μπορεί να προβληθεί σε μια λέσχη στο σχολείο για να μπορέσουν οι μαθητές με την συνεργασία του μαθηματικού τους να ανακαλύψουν τις ομοιότητες ανάμεσα στα βήματα που εκτελεί ένας μαθηματικός κατά την επίλυση ενός προβλήματος και ένας ντετέκτιβ κατά την επίλυση ενός μυστηρίου. Πράγματι, στο δεύτερο μέρος της ταινίας με έξοχο τρόπο παρουσιάζονται αυτά τα βήματα, όπως περιγράφονται από τον Edgar Alan Poe και τον George Polya (Chronaki,20). Εκτός από την παρακολούθηση ταινιών με θεματολογία από το χώρο των μαθηματικών, υπάρχει η δυνατότητα να γυριστεί μια ταινία, μεγάλου ή μικρού μήκους, από τους μαθητές και τον καθηγητή των μαθηματικών στο σχολείο τους. Μια βιντεοκάμερα και ένα πρόγραμμα μοντάζ στον Η/Υ μειώνουν το κόστος παραγωγής σημαντικά και η ταινία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράδειγμα τέτοιων προσπαθειών είναι οι σχολικές ταινίες μικρού μήκους τις οποίες γυρίζει ο 12 Raymond Smullyan, Ο Γρίφος της Σεχραζάντ, μετ. Αντώνης Μελάς, Τραυλός, Αθήνα, 2011, σ. 66,67,236,237.

12 καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση Σπύρος Στούρης με τους μαθητές της «Λέσχης Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας» την οποία συντονίζει στο σχολείο όπου διδάσκει τα τελευταία σχολικά έτη. Τέλος, αναφέρω επιδράσεις των μαθηματικών στον κινηματογράφο, οι οποίες μπορούν να αναζητηθούν από τους μαθητές. Ο κινηματογράφος είναι μια από τις σύγχρονες μορφές οπτικοακουστικής δημιουργίας (φωτογραφία, τηλεόραση, video art κ. ά.) και οι ταινίες, προϊόντα και έργα τέχνης ταυτόχρονα του κινηματογράφου, είναι αφήγηση και μορφή. Και στα δύο αυτά υποσυστήματα το αφηγηματικό και το υφολογικό μέσα στο ευρύτερο σύστημα της όλης ταινίας μπορούν να βρεθούν επιδράσεις των μαθηματικών. Καταρχάς, όπως αναπτύσσει ο Syd Field στο βιβλίο του Το σενάριο. Η τέχνη και η τεχνική όλα τα σενάρια περιέχουν την παρακάτω θεμελιώδη γραμμική δομή. Θεωρώντας ότι το σενάριο έχει 120 σελίδες, οι 30 πρώτες αφορούν την Πράξη I, οι 60 επόμενες την Πράξη II και οι 30 τελευταίες την Πράξη III, δηλαδή τη θέση, τη σύγκρουση και τη λύση. Οι μεταβάσεις γίνονται με κρίσιμες στιγμές στην πλοκή στο τέλος κάθε προηγούμενης πράξης. Επίσης, ο Noël Burch στο βιβλίο του Πράξη του Κινηματογράφου γράφει ότι η ταινία είναι μια διαδοχή από κομμάτια χρόνου και κομμάτια χώρου ως προς τη μορφή της. Η γωνία της κάμερας, οι αναλογίες του κάδρου, η κλίμακα, η προοπτική, και η δηλούμενη απόσταση από το θεατή είναι δάνεια από τις εικαστικές τέχνες με την αντίστοιχη γνώση των απαιτούμενων μαθηματικών, μόνο που η σύνθεση στις ταινίες δεν αφορά μόνο το χώρο, αλλά και το χρόνο, για παράδειγμα στο μοντάζ το οποίο δίνει ρυθμό στην ταινία κατ` αναλογία ενός μουσικού έργου. Επίλογος Στη σημερινή εποχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη παροχής γνώσης στους νέους οι οποίοι κατακλύζονται από πληροφόρηση καθημερινά. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι ουσιαστική και, ταυτόχρονα, ελκυστική. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η κατάκτηση της γνώσης να είναι μια συναρπαστική ιστορία αναζήτησης. Έτσι, οι μαθητές βιώνουν την περιπέτεια της γνώσης, γίνονται οι ίδιοι μέτοχοι αυτής της μακραίωνης ιστορίας, κατανοώντας τη διαρκή κίνηση της ανθρώπινης νοημοσύνης η οποία διαφοροποιείται και σημειώνει πρόοδο. Μέσα στο αυστηρό διδακτικό θεσμοθετημένο πλαίσιο, οι μαθητές μαθαίνουν έννοιες, τύπους, θεωρήματα, μεθόδους επίλυσης ασκήσεων αποκομμένα από την αναγκαιότητα της ύπαρξης των μαθηματικών, την

13 περιγραφή της εξέλιξής τους και τη χρησιμότητά τους. Η παρούσα εργασία καταγράφει εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των μαθηματικών στο σχολείο μέσα από την αξιοποίηση των τεχνών για τη βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών, με την έννοια που ο Mikhail Bakhtin μίλησε για την σημασία των «συνόρων» ως σημαντικά τοπία ανάπτυξης και καλλιέργειας δημιουργικής σκέψης. Με άλλα λόγια, «ο Bakhtin υποστήριξε ότι στον ενθουσιασμό μας για εξειδίκευση έχουμε αγνοήσει (σημαντικές) ερωτήσεις σχετικά με τη διασύνδεση και αλληλεξάρτηση μεταξύ διαφόρων περιοχών της κουλτούρας ξεχνώντας ότι η πλέον παραγωγική ζωή του πολιτισμού μας βιώνεται στα σύνορα επιμέρους περιοχών και όχι στις περιοχές που εγκλείονται στη δική τους εξειδίκευση» (Chronaki, 2011).Επίσης, η συγκεκριμένη διδακτική μέθοδος με αρωγό την τέχνη συμβάλλει στην ανάδειξη της ομορφιάς και της μαγείας των μαθηματικών. Βιβλιογραφία Αθανασάτου, Ι., Καλαμπάκας, Β. & Παραδείση, Μ. (2011). Βασικό Επιμορφωτικό Υλικό, Τόμος Γ : «Αξιοποίηση των τεχνών στην εκπαίδευση» (Αθήνα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Aslaksen, H. (2002) Mathematics and Art: Mathematical Visualisation in Art and Education, The mathematical intelligencer, 25, p Burch, N. (1982) Πράξη του κινηματογράφου, Κώστας Σφήκας (μετ.) ( Αθήνα, Εκδόσεις Παϊρίδη). Catterall, J. (1995a) Different ways of Knowing: National Longitudinal Study Final Report, The Galef Institute of Los Angeles, Los Angeles, California. Catterall, J., Iwanaga, J. & Chaplean, R. (1999a) Involvement in the Arts and Human Development, in Edward B. Fiske (Ed.) Champions of Change: The Impact of the Arts in Learning. The Arts Education Partnership; The President`s Commitee on the Arts and Humanities, Washington, D.C., p Catterall, J. & Waldorf, L. (1999b) The Chicago Arts Partnerships in Education: Summary Evaluation, in Edward B. Fiske (Ed.). Champions of Change: The Impact of the Arts in Learning, Washington, D.C., p Chronaki, A. (1997) Case studies in the Teaching of Mathematics through the use of Art-based activities, Unpublished PhD thesis, Bath: University of Bath.

14 Chronaki, A. (2011) Λογοτεχνία και Μαθηματικά: Πολυφωνικές αφηγήσεις και αναδυόμενες δεξιότητες αριθμητισμού, 9 ο διήμερο διαλόγου για τη διδασκαλία των Μαθηματικών, Νοεμβρίου, Αθήνα. Du Sautoy, M. (2005) Η Μουσική των Πρώτων Αριθμών, Τεύκρος Μιχαηλίδης (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός). Field, S. (1986) Το σενάριο. Η τέχνη και η τεχνική, Πολύκαρπος Πολυκαρπίου (μετ.) (Αθήνα, Κάλβος). Ingram, D. & Seashore, K. (2003) Arts for academic achievement: Summarative evaluation report, Center for Applied Research and Educational Improvement, University of Minnesota. Καλογεράκης, Ι. (2006) Μαθηματικές δομές στον Μυστικό Δείπνο του αγιογράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού, 23 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Πάτρα. Καμπάνη, Ε. (2000) Αλληλεπιδράσεις των Μαθηματικών με τη Ζωγραφική κατά την περίοδο της Αναγέννησης, 17 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Αθήνα. Κεΐσογλου, Στ. & Σπύρου, Π. (2000) Μαθηματικά-Μουσική: Πορείες παράλληλες 17 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νoεμβρίου, Αθήνα. Κοταρίνου, Π. & Σταθοπούλου, Χ. (2011) Ένα πανόραμα από τις έρευνες για την αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία των μαθηματικών, 9 ο διήμερο διαλόγου για τη διδασκαλία των Μαθηματικών, Νοεμβρίου, Αθήνα. Κούμουρος, Γ. (2000) Υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και τη ζωγραφική;,17 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Αθήνα. Μαυρομάτης, Α. (2007) Τέχνη και Μαθηματικά. Μια πορεία μετάβασης από την ανάγκη της έκφρασης στην ανάγκη της κατανόησης, Μαθηματική Εβδομάδα, 5-9 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη. Μηλιώνης, Χ. (2002) Τα Μαθηματικά στο Θέατρο: Δυνατότητες διδακτικής αξιοποίησης, 19 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, 8-10 Νοεμβρίου, Κομοτηνή. Μπαραλής, Γ. & Νούλης, Ι. (2006) Η Γεωμετρική Προοπτική στο έργο «The Flagellation of Christ» του Pierro Della Francesca, 23 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Πάτρα. Miller, A. (2001) Αϊνστάιν Πικάσο. Ο χώρος, ο χρόνος και η ομορφιά, Σπύρος Πιέρρης (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός).

15 Παπαδογιαννάκη, Α. (2009) Ένα σχέδιο μαθήματος για τα μαγικά τετράγωνα, 26 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Θεσσαλονίκη. Pickover, C. (2011) Η λωρίδα του Μέμπιους, Νίκος Αποστολόπουλος (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός). Smullyan, R. (2011) Ο Γρίφος της Σεχραζάντ, Αντώνης Μελάς (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός). Tzanakis, C., Arcavi, A., Correia de Sá, C., Isoda, M., Lit, C-K., Niss, M., Pitombeira, J. B., Rodriguez, M. & Sin, M-K. (2002) Intergrating History of Mathematics in the classroom: An analytical survey, History in Mathematics Education, 6, σσ

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: Μιχαήλ Καλογιαννάκης. Ιδιότητα: Μέλος ΔΕΠ Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιχαήλ Καλογιαννάκης

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: Μιχαήλ Καλογιαννάκης. Ιδιότητα: Μέλος ΔΕΠ Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης. Μιχαήλ Καλογιαννάκης Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Θωμαΐδης Ιωάννης, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Δυτικής Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 2ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ» (ΕΠΕΑΕΚ) Υποπρόγραμμα 1 ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ PROJECT KAI TOY ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία. «Ο Διόφαντος και η Διδακτική της Άλγεβρας» ΑΘΗΝΑ 2014. Βλάχου Αγγελική Α.Μ. 201202. Επιβλέπων καθηγητής: Διονύσιος Λάππας [1]

Διπλωματική Εργασία. «Ο Διόφαντος και η Διδακτική της Άλγεβρας» ΑΘΗΝΑ 2014. Βλάχου Αγγελική Α.Μ. 201202. Επιβλέπων καθηγητής: Διονύσιος Λάππας [1] Διπλωματική Εργασία «Ο Διόφαντος και η Διδακτική της Άλγεβρας» Βλάχου Αγγελική Α.Μ. 201202 Επιβλέπων καθηγητής: Διονύσιος Λάππας ΑΘΗΝΑ 2014 [1] Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια των

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία του μαθήματος «Μαθηματικά στη διοίκηση» του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας με τη βοήθεια του λογισμικού Mathematica

Διδασκαλία του μαθήματος «Μαθηματικά στη διοίκηση» του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας με τη βοήθεια του λογισμικού Mathematica Τ. Ε.Ι. Α.Μ.Θ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Διδασκαλία του μαθήματος «Μαθηματικά στη διοίκηση» του τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας με τη βοήθεια του λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Χειμαριού Ελένη, Φιλόλογος, Δρ. Παιδαγωγικής Οδ. Ανδρούτσου 21, 546 43, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310.850355 697 80 10 508 e-mail: susulik@the.forthnet.

Χειμαριού Ελένη, Φιλόλογος, Δρ. Παιδαγωγικής Οδ. Ανδρούτσου 21, 546 43, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310.850355 697 80 10 508 e-mail: susulik@the.forthnet. 1 Γ Θεματική ενότητα: Εκπαιδευτικά προγράμματα - Καινοτόμες δράσεις Εισηγητές: Μαργαρού Ελένη, Φιλόλογος, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας Διεύθυνση κατοικίας: Στρατηγού Παπούλα 6-8, 54351, Θεσσαλονίκη Τηλ. 2310.930750

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ

ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΑΡΕΤΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗ- ΠΑΥΛΑΚΟΥ Μαθηματικός στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου (Γ. Γεννηματά 21-71305-Ηράκλειο Κρήτης- p23pericles@yahoo.gr) ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά. Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Σχεδίαση ταινίας animation μικρού μήκους με απευθυνόμενο κοινό τα παιδιά, έπειτα από συνεργασία με αυτά Διπλωματική Εργασία, Προπτυχιακού

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Χατζηστεφάνου ΑΜ 200721

Σοφία Χατζηστεφάνου ΑΜ 200721 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ MΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΉΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.

i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher. i-teacher Το διαδικτυακό περιοδικό για τις Τ.Π.Ε. και τις εφαρµογές τους στην εκπαίδευση Τεύχος 11ο - Μάιος 2015 ISSN: 1792-4146 http://i-teacher.gr 2/314 «I-TEACHER.GR» - ISSN 1792-4146 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ:

Διαβάστε περισσότερα

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: ΜΥΛΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Ιδιότητα: Σχολικός Σύμβουλος

08/07/2015. Ονοματεπώνυμο: ΜΥΛΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Ιδιότητα: Σχολικός Σύμβουλος Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Αλεξίου Βασιλική 1, Κυράνου Ελένη 2, Τζιώγα Αικατερίνη 3, Τσέκα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Πληροφορικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική» Μεταπτυχιακή Διατριβή Τίτλος Διατριβής Ονοματεπώνυμο Φοιτητή Πατρώνυμο Εκπαιδευτικό Λογισμικό στα Μαθηματικά της Δ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3, -Οριζόντια Πράξη», ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Θεοδόσιος Ζαχαριάδης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

με θέμα «τα Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

με θέμα «τα Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Πρακτικά Ημερίδα 24-4-2015 με θέμα «τα Μαθηματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» Στις 24-4-2015 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 15 χρόνια από την ίδρυση της ΣΕΜΦΕ με θέμα «τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ / 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΞΓ Ο τόμος αυτός, 1 με τίτλο Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών, αποτελεί εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία ΘΕΜΑ: Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Πτυχιακή Εργασία ΘΕΜΑ: Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Πτυχιακή Εργασία ΘΕΜΑ: Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Ονοματεπώνυμο Φοιτήτριας: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΟΥΛΟΥ Όνομα Πατρός: ΣΕΡΑΦΕΙΜ Αριθμός Μητρώου : Τ - 518 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2006

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Γ Τάξη. Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Γ Τάξη. Οδηγός για τον Εκπαιδευτικό ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450. Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ιαπανεπιστηµιακό ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ι ΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΕΡΗ

ιαπανεπιστηµιακό ιατµηµατικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ι ΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΕΡΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑ ΛΕΡΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΔΙΑΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σεμινάριο παιδαγωγικών εφαρμογών «Διαδίκτυο και εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη Μελέτη περίπτωσης: Δημιουργία ιστοεξερεύνησης (webquest ) για τα

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία Δημοτικού Γυμνασίου

Η αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία Δημοτικού Γυμνασίου Η αξιοποίηση της Ιστορίας των Μαθηματικών στο Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών και τα αντίστοιχα διδακτικά βιβλία Δημοτικού Γυμνασίου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗ Α.Μ Δ 201114 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ MΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΉΜΩΝ ΑΓΩΓΉΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ &

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών,

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ»

«ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ : ΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΛΟΓΟΣ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» «ΟΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα