Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ"

Transcript

1 Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ Εισαγωγή Τέχνη και Μαθηματικά Τα μαθηματικά διδάσκονται σ` όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως ένα βασικό μάθημα. Από τα πρώτα χρόνια της σχολικής ζωής τους, οι μαθητές 1 έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν σταδιακά με τη φύση και τη μεθοδολογία του συγκεκριμένου μαθήματος. Ανεξάρτητα από την επίδοση την οποία σημειώνουν οι μαθητές στα μαθηματικά, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον έχουν κατανοήσει τον ρόλο των μαθηματικών στην ανθρώπινη εξέλιξη. Οι απορίες, όμως, οι οποίες συχνά διατυπώνονται στην τάξη από μαθητές του Λυκείου ακόμη και από καλούς μαθητές στο συγκεκριμένο μάθημα για τη χρησιμότητα των μαθηματικών στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου ή τη σχέση τους με άλλους τομείς της ανθρώπινης κουλτούρας, έρχονται να διαψεύσουν την παραπάνω προσδοκία. Αυτές οι απορίες ήταν η αφορμή ν` αναζητήσω άμεσα καινούριους τρόπους προσέγγισης των μαθηματικών μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι αιτίες, όμως, αυτής της αναζήτησής μου βρίσκονται στη μέθοδο με την οποία διδάσκονται τα μαθηματικά στο σχολείο. Όπως και τα υπόλοιπα μαθήματα του ωρολογίου προγράμματος, τα μαθηματικά διδάσκονται με τέτοιο τρόπο ώστε να απουσιάζει η περιπέτεια της σκέψης και της φαντασίας του ανθρώπου στη συνεχή προσπάθειά του για την εξέλιξη του πολιτισμού του. Πιο συγκεκριμένα, η σχολική εκπαίδευση δε δίνει έμφαση στη σύνδεση η οποία υπάρχει ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά πεδία. Ειδικότερα για τα μαθηματικά, δεν επισημαίνεται η επίδραση της συγκεκριμένης επιστήμης σε εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου, όπως οι τέχνες. Η παρούσα εργασία πηγάζει από τα αποτελέσματα αυτής της προσωπικής 1 Στο κείμενο όπου γίνεται χρήση του αρσενικού γένους για τους μαθητές και καθηγητές εννοείται και το θηλυκό.

2 αναζήτησης. Σημαντικό ρόλο στον προσανατολισμό της εναλλακτικής μεθόδου διδασκαλίας την οποία υιοθέτησα καθόρισαν δύο ενασχολήσεις μου. Η μία είναι η δουλειά μου ως καθηγήτρια των μαθηματικών στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω τα πρώτα ερεθίσματα για τη σύνδεση των μαθηματικών με την τέχνη 2. Η δεύτερη ενασχόληση είναι η συμμετοχή μου στην ομάδα <Θαλής + Φίλοι> 3, όπου μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω τα πρώτα ερεθίσματα για την αξιοποίηση της μαθηματικής λογοτεχνίας στη μαθηματική εκπαίδευση 4. Η παρούσα εργασία 5 παρουσιάζει, αρχικά, την αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο μέσα από τη λειτουργία μιας μαθητικής λέσχης με τίτλο «Μαθηματικά και Τέχνη», η οποία δημιουργήθηκε με μαθητές Α και Β Λυκείου στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και, στη συνέχεια, προτείνει μια εναλλακτική διδακτική πρόταση με την αρωγή του κινηματογράφου. Ανάλυση Τα μαθηματικά και η τέχνη είναι ξεχωριστά το κάθε ένα, σαν προϊόντα του ανθρώπινου πολιτισμού, τεράστια κεφάλαια της πνευματικής και κοινωνικής κληρονομιάς του. Η επίδραση των μαθηματικών στην εξέλιξη διαφόρων μορφών τέχνης, όπως η μουσική, είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους. Τα τελευταία χρόνια, η ερευνητική εκπαιδευτική κοινότητα επιχειρεί την άμβλυνση της σχέσης μεταξύ των μαθηματικών και 2 Πράγματι, με αφορμή τη διδασκαλία των Μαγικών Τετραγώνων και την απεικόνιση ενός στον πίνακα «Μελαγχολία I» του Albrecht Dürer αναζητήθηκε η επίδραση των μαθηματικών στη ζωγραφική μέσα από έργα του M. C. Escher και του Leonardo da Vinci (Παπαδογιαννάκη, 2009). 3 Ο <Θαλής + Φίλοι> είναι μια ομάδα εθελοντών με νομική μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρίας, που ιδρύθηκε και έχει την έδρα της στην Αθήνα και δραστηριοποιείται διπλά, στην Ελλάδα και διεθνώς με σκοπό τη συμβολή της στο γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και άλλες μορφές πολιτισμικής δημιουργίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση. 4 Καρπός αυτής της ενασχόλησης ήταν ο συντονισμός λεσχών ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας στο σχολείο κατά τη διάρκεια των προηγουμένων πέντε σχολικών χρόνων. 5 Η παρούσα εργασία αντλεί υλικό από την αδημοσίευτη εργασία της Αρετής Παπαδογιαννάκη-Παυλάκου με τίτλο «Η αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο», με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Χ. Κουρουνιώτη, η οποία εκπονήθηκε για το μεταπτυχιακό μάθημα «Διδακτική των Μαθηματικών», Τμήμα Μαθηματικό, Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2012.

3 της τέχνης με τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων διδασκαλίας. Πιο συγκεκριμένα, διερευνάται η αξιοποίηση των τεχνών για τη βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών τόσο μέσα από την ενασχόληση των μαθητών με τις τέχνες σε σχολικά προγράμματα πλούσια σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όσο κυρίως μέσα από τη διδασκαλία των μαθηματικών μέσω της τέχνης (Κοταρίνου & Σταθοπούλου, 2011). Η επίδραση της τέχνης στη μάθηση των μαθηματικών έχει χαρακτηριστεί θετική και στις δύο περιπτώσεις (Catterall et al., 1999a και Catterall, 1995a; Catterall and Waldorf, 1999b; Ingram & Seashore, 2003 αντίστοιχα). Η θεματική ενότητα της διδακτικής πρότασης της παρούσας εργασίας καλύπτει ένα ευρύ γνωστικό πεδίο. Για την οργάνωση του υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό, αναφέρονται τέσσερις βασικές κατηγορίες στις οποίες μπορεί να χωριστεί το πεδίο «Μαθηματικά και Τέχνη», υιοθετώντας την κατηγοριοποίηση από την πρόταση του Helmer Aslaksen (2002) στο review του στο περιοδικό The mathematical intelligencer. Δηλαδή, το συγκεκριμένο πεδίο μπορεί ν` αναλυθεί στις εξής κατηγορίες: μαθηματικά στην τέχνη, μαθηματική τέχνη, μαθηματικά ως τέχνη και τα μαθηματικά είναι τέχνη. Πιο αναλυτικά, αναζητούνται τα μαθηματικά στην τέχνη, όπως η συμμετρία στη διακοσμητική τέχνη ή οι μουσικές σκάλες, παρουσιάζονται δουλειές καλλιτεχνών επηρεασμένων από τα μαθηματικά, όπως ο Escher, αναφέρονται παραδείγματα οπτικών μαθηματικών, όπως τα fractal τα οποία μπορούν να ιδωθούν ως τέχνη και, τέλος, αναζητούνται τα στοιχεία εκείνα τα οποία μπορούν να προσδώσουν στα μαθηματικά το χαρακτηρισμό της τέχνης. Οι στόχοι αυτής της διδακτικής πρότασης για την αρωγή της τέχνης στο μάθημα των μαθηματικών στο σχολείο είναι αφενός η άμεση σύνδεση δύο διαφορετικών πεδίων, αφετέρου ως προς τους μαθητές η διεύρυνση και η εμβάθυνση των γνώσεών τους, η δημιουργία ερεθισμάτων για το ενδιαφέρον τους για τα μαθηματικά και η καλλιέργεια θετικής στάσης τους προς το συγκεκριμένο μάθημα. Στην επίτευξη αυτών των στόχων κρίνεται απαραίτητη η ταξινόμηση των κριτηρίων στη χρήση της καλλιτεχνικής δουλειάς στη διδασκαλία των μαθηματικών (Chronaki, 1997), ως εξής: (Α) Τα θέματα των μαθηματικών να σχετίζονται με την καλλιτεχνική δουλειά. (Β) Οι κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες στη μαθηματική εκπαίδευση να καλλιεργούνται. (Γ) Η διδασκαλία και η μάθηση των μαθηματικών να διευκολύνονται. Η εφαρμογή της διδακτικής μεθόδου για την αξιοποίηση της τέχνης στη διδασκαλία των μαθηματικών μπορεί να γίνει με ποικίλους τρόπους στο

4 σύγχρονο σχολείο. Όσο αυστηρό κι αν είναι το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων με την καθορισμένη διδακτέα ύλη, υπάρχει η δυνατότητα, με αφορμή τα ιστορικά σημειώματα ή τις κατάλληλες ασκήσεις στα βιβλία των μαθηματικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, να γίνουν δραστηριότητες ή να δοθούν προεκτάσεις μέσα στην τάξη, με στόχο τη σύνδεση των μαθηματικών με τις διάφορες μορφές τέχνης. Τελευταία, η εισαγωγή της «Ερευνητικής Εργασίας» στην Α και Β Λυκείου επιτρέπει την εκπόνηση ομαδικών εργασιών από τους μαθητές με θεματολογία εμπνευσμένη από την ενότητα «Μαθηματικά και Τέχνη». Επίσης, στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων του σχολείου είναι εφικτή η λειτουργία μαθητικών λεσχών, όπως λέσχη κινηματογράφου ή ανάγνωσης, θεατρικής ομάδας, εικαστικού εργαστηρίου ή λέσχη όπως αυτή που περιγράφεται παρακάτω στην παρούσα εργασία, με σκοπό τη δημιουργία γέφυρας ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη. Ξεχωριστές δυνατότητες, βέβαια, προσφέρουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια. Α. Μια «Μαθητική Λέσχη: Μαθηματικά και Τέχνη» Κατά τη σχολική χρονιά υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στο 8 ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μαθητική Λέσχη : Μαθηματικά και Τέχνη». Ο συντονισμός του προγράμματος έγινε από την Αρετή Παπαδογιαννάκη-Παυλάκου αποσπασμένη καθηγήτρια μαθηματικών στο 8 ο Λύκειο για τη συγκεκριμένη χρονιά 6. Τα μέλη της λέσχης ήταν τρεις μαθητές της Β Λυκείου και δεκαέξι μαθητές της Α Λυκείου οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο την πρώτη φορά που ήρθαν στη λέσχη. Οι ερωτήσεις είχαν σχέση με τη στάση τους στο μάθημα των μαθηματικών, με τη στάση τους στην τέχνη και με τη γνώμη τους για πιθανή σύνδεση των δύο αυτών πεδίων. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, εκτός ενός αγοριού, δήλωσαν θετική στάση ως προς την τέχνη αρκετοί και μέσω της ενασχόλησής τους με κάποια μορφή της. Ως προς τη στάση τους στα μαθηματικά, οι απαντήσεις ήταν πιο ποικίλες 11 άτομα απάντησαν θετικά, 5 άτομα αρνητικά και 3 άτομα μέτρια. Τέλος, οι γνώμες των μαθητών για τη σχέση των μαθηματικών με την τέχνη ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες ως εξής : 6 Στη συνάντηση της λέσχης με θέμα <Θέατρο και Μαθηματικά> συνεργάστηκε η καθηγήτρια θεατρικών σπουδών του σχολείου, η κ. Κορίνα Βαφειάδη.

5 α) υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη, με παράθεση παραδειγμάτων ( 7 άτομα). β) υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη, χωρίς παράθεση παραδειγμάτων ( 5 άτομα). γ) δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και την τέχνη (7 άτομα). Η λέσχη προγραμμάτισε 6 συναντήσεις από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012, οι οποίες γίνονταν εκτός ωρών διδασκαλίας του σχολείου, συνήθως Κυριακή απόγευμα στο εργαστήριο Πληροφορικής. Στην πρώτη συνάντησή έγινε η γνωριμία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, η παρουσίαση των στόχων της λέσχης και ο καθορισμός του τρόπου υλοποίησής τους. Κυρίως, όμως έγινε η σύνδεση των Μαθηματικών με την Τέχνη μέσω δύο κοινών συνιστωσών τους της ομορφιάς και της δημιουργίας. Πράγματι, ο ρόλος της αισθητικής και της αρμονίας είναι καθοριστικός στη μαθηματική έκφραση και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ο Ανρί Πουανκαρέ στο άρθρο του με τίτλο «Μαθηματική Δημιουργία» υποστηρίζει ότι οι μαθηματικές λύσεις διαλέγονται από το μη συνειδητό εαυτό για την μαθηματική τους ωραιότητα, την αρμονία των αριθμών και των σχημάτων, για τη γεωμετρική τους κομψότητα 7. Ο Γκράχαμ Γκριν χαρακτήρισε τα βιβλία Η Απολογία ενός Μαθηματικού, του G. H. Hardy και τα Τετράδια, του Henry James ως τις καλύτερες περιγραφές του τι σημαίνει να είναι κανείς δημιουργικός καλλιτέχνης 8. Επίσης, κοινές νοητικές διαδικασίες παρατηρούνται στην παραγωγή μαθηματικής γνώσης και καλλιτεχνικών έργων π.χ. παρατήρηση, ανάλυση, σύνθεση. Στο τέλος της πρώτης συνάντησης της λέσχης η λωρίδα του Möbius έγινε ένας συνδετικός κρίκος των μαθηματικών με την τέχνη, αφού αναζητήθηκε στην Τοπολογία, στη Ζωγραφική, στη Λογοτεχνία και στον Κινηματογράφο. Οι επόμενες συναντήσεις της λέσχης ήταν αφιερωμένες στις ακόλουθες θεματικές: Εικαστικές Τέχνες και Μαθηματικά Μουσική και Μαθηματικά Θέατρο και Μαθηματικά Κινηματογράφος και Μαθηματικά Λογοτεχνία και Μαθηματικά Σ` αυτές τις συναντήσεις αναζητήθηκε η επίδραση των μαθηματικών στην εξέλιξη διαφόρων μορφών τέχνης και η αξιοποίηση της τέχνης ως 7 Το άρθρο αυτό έχει επιλεχθεί από τεύχος του περιοδικού Ευκλείδης Γ της Ε.Μ.Ε. 8 Marcus Du Sautoy, Η Μουσική των Πρώτων Αριθμών, μετ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αθήνα, 2005, σ. 61.

6 εναλλακτική προσέγγιση στη διδασκαλία των μαθηματικών. Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση με θεματική <Εικαστικές Τέχνες και Μαθηματικά> η αναζήτηση των σημείων συνάντησης και αλληλεπίδρασης των δύο αυτών τομέων της ανθρώπινης σκέψης και έκφρασης ξεκίνησε από την κλασική τέχνη με τον Παρθενώνα, τη χρυσή τομή και τις αναλογίες (Χρονοπούλου & Χρονόπουλος, 2006) και συνεχίστηκε, μέσα από μία παρουσίαση πινάκων ζωγραφικής, στη γραμμική προοπτική της Αναγέννησης και τη γεωμετρία της μοντέρνας τέχνης (Καμπάνη, 2000; Κούμουρος, 2000; Μπαραλής & Νούλης, 2006; Φίλη, 2000). Τέλος, προβλήθηκε εργασία μαθητή για τα fractal, η οποία μας εισήγαγε στη μαθηματική τέχνη. Στη συνάντηση με θεματική <Μουσική και Μαθηματικά> η λέσχη παρακολούθησε την εξέλιξη της μουσικής. Ξεκίνησε από την πρώτη μορφής μουσικής- τους ήχους- και στη συνέχεια άκουσε από Μπαχ μέχρι Ξενόπουλο. Σύνδεσε τα μαθηματικά με την μουσική μέσα από την παράλληλη πορεία τους, δηλαδή από τους Πυθαγόρειους και τις αριθμητικές σχέσεις των ήχων, στη μελέτη των παλμικών κινήσεων τον 17ο αιώνα και τη σύγχρονη άποψη για την αρμονία μέσω της ανάλυσης του Fourier. Παρατήρησε ότι ο ρυθμός και η αρμονία είναι δύο βασικές συνιστώσες κάθε μουσικής έκφρασης, οι οποίες μαθηματικοποιούνται από τους αριθμούς σταδιακά και ανάλογα το επίπεδο της μαθηματικής γνώσης κάθε εποχής. Η μουσική αποτελεί, ίσως το πρώτο, παράδειγμα ποσοτικοποίησης ενός ποιοτικού φαινομένου μέσω των μαθηματικών (Κεΐσογλου & Σπύρου 2000). Στη συνάντηση με θεματική <Θέατρο και Μαθηματικά> η λέσχη ασχολήθηκε κυρίως με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και το θεατρικό του έργο Ο βίος του Γαλιλαίου, θίγοντας διαχρονικά θέματα ηθικής στάσης απέναντι στην επιστήμη και την κοινωνία. Επίσης, αναζητήθηκε η ενσωμάτωση μαθηματικών εννοιών σε θεατρικά κείμενα και δραματοποιημένους διαλόγους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα από συγγραφείς μαθηματικούς ή μη (Μηλιώνης, 2002), καθώς και ο δανεισμός στοιχείων της Ιστορίας των Μαθηματικών (ΙΜ)- όπως βιογραφίες των μαθηματικών ή διάφορα επιχειρήματα στην ιστορία- σε θεατρικά έργα (Tzanakis et al., 2002). Ανέτρεξε στην πορεία του θεάτρου ανά τους χρόνους και εξέτασε την αρχιτεκτονική του θεάτρου ανά εποχές, η οποία είναι βασισμένη στα μαθηματικά. Τέλος, παρουσιάστηκε από τους μαθητές υπό μορφή αναλογίου το θεατρικό μονόπρακτο Η Δίκη των Αριθμών, του μαθηματικού Γεωργίου Γκαλανάκη. Στη συνάντηση με θεματική <Κινηματογράφος και Μαθηματικά> η λέσχη είδε την ταινία Moebius (1996, Gustavo Mosquera R) με υπόθεση

7 ένα τρένο που χάνεται μέσα στο σιδηροδρομικό δίκτυο του Μπουένος Άιρες και πρωταγωνιστή ένα μαθηματικό/ τοπολόγο στο ρόλο του ντετέκτιβ. Η μόνη «λογική» εξήγηση είναι ότι το τρένο εγκλωβίστηκε σε μια λωρίδα του Möbius, αποτέλεσμα των πολλών και περίπλοκων μεταρρυθμίσεων που είχε υποστεί το δίκτυο. Το σενάριο της ταινίας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ιστορία A Subway Named Möbius, του A.J.Deutsch και κάνει έμμεσα νύξεις για τις εξαφανίσεις ανθρώπων κατά τη διάρκεια των δικτατοριών στην Αργεντινή 9. Στους μαθητές δόθηκε ένας κατάλογος ταινιών γύρω από τα μαθηματικά, δημοσιευμένος από το Πανεπιστήμιο του Harvard στη διεύθυνση στο διαδίκτυο: Τέλος, η συνάντηση με θεματική <Λογοτεχνία και Μαθηματικά> είχε τη μορφή μιας λέσχης ανάγνωσης μαθηματικής λογοτεχνίας. Το κείμενο που προτάθηκε από την καθηγήτρια ήταν το διήγημα Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες για τη πληθώρα των συμβόλων του από τον κόσμο των μαθηματικών, για την αυστηρότητα της δομής του και την αέναη αναζήτηση που θέτει η πλοκή του. Η μαθηματική λογοτεχνία προσφέρεται ως μέσο για την προσέγγιση των μαθηματικών τόσο με την εξοικείωση των μαθητών με τις μαθηματικές έννοιες, όσο και με την καλλιέργεια θετικής στάσης απέναντί τους (Μηλιώνης, 2001). Μάλιστα, σε μια λέσχη ανάγνωσης μπορούν να επιλεγούν βιβλία τα οποία να επιτρέπουν στο μαθητή να αντιληφθεί πράγματα σχετικά με τη φύση της καλλιτεχνικής και επιστημονικής δημιουργίας και τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας στα κοινά σύνορα τέχνης και επιστήμης. Κατάλληλη επιλογή τέτοιου βιβλίου είναι το Αϊνστάιν Πικάσο. Ο χώρος, ο χρόνος και η ομορφιά, του Arthur I. Miller, το οποίο δείχνει πως οι ιδέες του Πουανκαρέ για τη μη ευκλείδεια γεωμετρία και για το ταυτόχρονο ώθησαν τον Πικάσο να γκρεμίσει από το θρόνο της την προοπτική και τον Αϊνστάιν να ανατρέψει την έννοια του απόλυτου χώρου και χρόνου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπονήθηκαν εργασίες από όσους μαθητές και μαθήτριες το επιθυμούσαν, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη λέσχη. Οι θετικές επιδράσεις της λέσχης στους συμμετέχοντες καταγράφονται σε κείμενό τους για τη σχολική εφημερίδα. Πιο αναλυτικά, αναφέρεται η εμβάθυνση των γνώσεών τους στο θέμα «Σχέσεις των Μαθηματικών με την Τέχνη», όπου πριν είχαν επιφανειακές γνώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τωρινή ενεργοποίηση του ενδιαφέροντός τους (και 9 Clifford Pickover, Η λωρίδα του Μέμπιους, μετ. Νίκος Αποστολόπουλος, Τραυλός, Αθήνα 2011, σ

8 της δημιουργικότητά τους) για τα μαθηματικά (και τις τέχνες). Επίσης, οι μαθητές διαπιστώνουν ότι οι δύο αυτοί διαφορετικοί κόσμοι τα Μαθηματικά και η Τέχνη στην πραγματικότητα αλληλεπιδρούν. Με έκπληξη αντιλαμβάνονται το πόσο διαφορετικά, αλλά και το πόσο ενδιαφέροντα, ήταν τα μαθηματικά που μελέτησαν στη λέσχη σε σχέση μ` αυτά που διδάσκονται στο σχολείο ακριβώς επειδή η προσέγγισή τους έγινε από διαφορετική οπτική γωνία. Πράγματι, όταν ένας μαθηματικός χρησιμοποιεί την τέχνη για να διδάξει μαθηματικά, σε πρώτη φάση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να προκαλεί τις αισθήσεις, αφενός προσφέροντας στους μαθητές αισθητική απόλαυση από το εποπτικό υλικό, αφετέρου δημιουργώντας μικρές εμπειρίες οι οποίες με τη σειρά τους θα γεννήσουν προβληματισμούς (Μαυρομάτης, 2007). Η χρυσή τομή, τα fractal, η συμμετρία, τα κανονικά πολύεδρα, η λωρίδα Möbius και οι μη ευκλείδειες γεωμετρίες είναι μαθηματικές έννοιες, εντός και εκτός της διδακτέας ύλης στο σχολείο, των οποίων η διδασκαλία τους μέσω της τέχνης τις καθιστά ενδιαφέρουσες ενότητες για τους μαθητές. Οι παραπάνω μαρτυρίες δείχνουν ότι οι στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι εφικτοί. Β. Κινηματογράφος και Μαθηματικά. Ο κινηματογράφος ανακαλύφθηκε τα τέλη του 19 ου αιώνα και δεν άργησε να καθιερωθεί ως μια καινούρια μορφή τέχνης από τις πρώτες δεκαετίες του 20 ου αιώνα, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με τη νεωτερικότητα και τον οπτικό πολιτισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Κατά την εξέλιξή του ο κινηματογράφος παρουσίασε διάφορους τύπους ταινιών, όπως ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκυμαντέρ), ταινίες μυθοπλασίας, ταινίες εμψύχωσης (π.χ. κινούμενα σχέδια) και πειραματικές/ πρωτοποριακές ταινίες. «Η εισαγωγή της τέχνης του κινηματογράφου στο σχολείο στοχεύει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τη χρήση ενός μέσου, σύγχρονου, σύνθετου και ζωντανού, αλλά και στην όξυνση της ικανότητας του μαθητή να χειρίζεται κριτικά και δημιουργικά την πληθώρα των οπτικοακουστικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του» ( Αθανασάτου et al., 2011). Ο κινηματογράφος, ως μάθημα, διδάσκεται στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια, όπου υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση σπουδών. Η αξιοποίηση του κινηματογράφου στην εκπαίδευση είναι ελκυστική γιατί εμπλουτίζει το σχολικό πρόγραμμα με μια επίκαιρη και ζωντανή γλώσσα, η

9 οποία κυριαρχεί έξω από το σχολείο, αλλά αγνοείται μέσα στη σχολική τάξη. Ο κινηματογράφος είναι μια από τις γλώσσες με τις οποίες ο κόσμος επικοινωνεί με τον εαυτό του, καθρεπτίζοντας την ιδεολογία του, καθώς αναπαριστούν τον κόσμο, όπως βιώνεται διαμέσου της ιδεολογίας 10. Συγκεκριμένα, οι ταινίες που σχετίζονται με την ιστορία των μαθηματικών είναι οι πλέον σημαντικές για το ανθρώπινο, πολιτιστικό και κοινωνικό πλαίσιο των μαθηματικών τόσο του ίδιου του αντικειμένου, όσο και των ερευνητών του (Tzanakis et al., 2002). Προτείνεται, λοιπόν, η αξιοποίηση της συγκεκριμένης μορφής τέχνης στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο αφενός με τη λειτουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης, αφετέρου με την ενσωμάτωση στη μαθησιακή διεργασία επιλεγμένων κινηματογραφικών κειμένων (ολόκληρων ή αποσπασμάτων) που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το γνωστικό αντικείμενο της τάξης. Η λειτουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης με μαθητές και καθηγητές, όπου επιλέγουν ταινίες με θεματολογία δανεισμένη από το χώρο των μαθηματικών, δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στην τέχνη του κινηματογράφου και στη σύγχρονη εκπαίδευση. Γνωρίζοντας μέσα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τον κινηματογράφο, που «μιλά» για τα μαθηματικά και τους μαθηματικούς, παράγεται ένας καινούριος κύκλος μάθησης. Ακόμα και η προβολή μιας τέτοιας ταινίας στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου είναι σημαντική με την ανάδειξη και την καταγραφή στάσεων και κοινών προβληματισμών για τα μαθηματικά μέσα από το σχολιασμό και τη συζήτηση που έπονται της ταινίας. Οι ταινίες οι οποίες μπορούν να επιλεγούν για τη διδασκαλία των μαθηματικών είναι διαφόρων τύπων όπως ταινίες κινουμένων σχεδίων, τηλεοπτικές σειρές, εκπαιδευτικά προγράμματα, βιντεοταινίες μυστηρίου, ντοκιμαντέρ, ταινίες με ιστορικό προσανατολισμό και ταινίες μυθοπλασίας οι οποίες μπορεί και να στηρίζονται σε επιστημονικά, λογοτεχνικά ή θεατρικά έργα. Με αυτές τις ταινίες ο μαθητής γνωρίζει τη μαθηματική κοινότητα από μέσα και από έξω. Δηλαδή, αφενός ο θεατής παρακολουθεί μαθηματικούς να περιγράφουν οι ίδιοι τη ζωή τους και την έρευνά τους, δίνοντας έτσι την προσωπική τους άποψη για τον ορισμό της επιτυχίας, της φήμης και του ταλέντου, αφετέρου ο θεατής διακρίνει κοινωνικά και πολιτιστικά στερεότυπα τα οποία χαρακτηρίζουν το μαθηματικό χώρο μέσα 10 Ζαν-Λουί Κομολλί & Ζαν Ναρμπονί, «Κινηματογράφος-Ιδεολογία-Κριτική»,στο, Διαμαντής Λεβεντάκος (επιμ.), Σύγχρονη Θεωρία Κινηματογράφου, Ράππα, Αθήνα, 1972, σσ , σ

10 από την κινηματογραφική αναπαράσταση των μαθηματικών στην κοινωνία και των ερευνητών τους, τόσο στη σύγχρονη εποχή, όσο και σε παλιότερες. Ενδεικτικά αναφέρω προτάσεις ταινιών για συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικής αξιοποίησης. Η αστυνομική σειρά Numb3rs συστήνεται για το πλήθος των μαθηματικών αναφορών της (Padula, 2005). Το ντοκιμαντέρ The Tunnel of Samos είναι μια επιλογή για διδακτικούς σκοπούς με έμφαση στην ιστορία (Tzanakis et al., 2002). Η μικρή διάρκειά του επιτρέπει την προβολή του και στο πλαίσιο μιας διδακτικής ώρας. Στην τάξη, επίσης, μπορεί να προβληθεί ντοκιμαντέρ με θέμα σχετικό της σύνδεσης των μαθηματικών και των εικαστικών τεχνών, όπως το Geometry & Perspective της σειράς Mathematics Masterclass στο οποίο μερικά γεωμετρικά θεωρήματα αποδεικνύουν τη λειτουργία της προοπτικής στη ζωγραφική 11. Ακόμα, σ` αυτό το ντοκιμαντέρ τονίζεται πόσο σημαντική είναι η γεωμετρία στα μαθηματικά με την επισήμανση ότι «η φαντασία στη γεωμετρία, είναι τόσο σημαντική για ένα μαθηματικό, όσο και η επιδεξιότητα στους αριθμητικούς υπολογισμούς». Οι μαθητές, λοιπόν, γνωρίζοντας τη γοητεία, αλλά και τη χρησιμότητα της γεωμετρίας μέσα από την τέχνη διαμορφώνουν διαφορετική στάση για το συγκεκριμένο μάθημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται σαν «περιττό» στη διδασκαλία των μαθηματικών στο σχολείο, λόγω του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή των μαθητών στο Πανεπιστήμιο. Οι ταινίες μυθοπλασίας αποτελούν μια ελκυστική και ψυχαγωγική προσέγγιση των μαθηματικών με ποικίλους τρόπους, όπως φαίνεται από την κατηγοριοποίηση των διδακτικών στόχων, που ακολουθεί μέσα από προτεινόμενες επιλογές. Το Proof (2005, John Madden), μεταφορά στην οθόνη του βραβευμένου θεατρικού έργου του David Auburn, με θέμα τη σχέση ενός φημισμένου μαθηματικού με την κόρη του, επίσης νεαρή μαθηματικό, προσφέρεται για εξερεύνηση του συνόρου ανάμεσα στην ιδιοφυία και στην παράνοια. Για την ίδια εξερεύνηση, προτείνεται και η ταινία Ένας υπέροχος άνθρωπος (A Beautiful Mind, 2001, Ron Howard) μια μεταφορά στην οθόνη της βιογραφίας του μαθηματικού John Nash, που έγραψε η Σύλβια Νασάρ. Η Υπατία (Agora, 2009, Alehandro Amenadar) με θέμα την ομώνυμη διάσημη μαθηματικό και αστρονόμο της Αλεξάνδρειας του 4 ου αι. μ.χ. είναι 11 Στο ντοκυμαντέρ αυτό, παραγωγής 1987 για το Royal Institution of Grait Britain με τη βοήθεια του Department of Education and Science, BBC, ο καθηγητής Christofer Zeeman δίνει έξη διαλέξεις για την τηλεόραση.

11 μία ταινία με διπλό ενδιαφέρον. Δηλαδή, μπορεί να δώσει το έναυσμα για περαιτέρω δραστηριότητες στη τάξη πάνω στις ενότητες <Γυναίκα και Μαθηματικά> και <Βιογραφίες Μαθηματικών>. Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ (Good Will Hunting, 1997, Gus Van Sant) με θέμα την ιδιόρρυθμη σχέση ενός νέου με ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, αλλά και με παραβατική συμπεριφορά, και ενός καθηγητή μαθηματικών, βραβευμένου με το μετάλλιο Fields, μπορεί να δώσει αφορμή για την προσέγγιση θεμάτων όπως του ταλέντου και της περιθωριοποίησης. Στο π (Pi,1998, Darren Aronofsky) ένας νεαρός μαθηματικός αναζητεί την εξίσωση του σύμπαντος. Προτείνεται για μεγάλες τάξεις του Λυκείου σα μια ενδιαφέρουσα ταινία η οποία θα γνωρίσει στους μαθητές την 7 η τέχνη και παράλληλα θα δώσει ερεθίσματα για συζήτηση γύρω από τη φύση των μαθηματικών και των ιδιαίτερων αναζητήσεων των ερευνητών. Το 21 (2008, Robert Luketic) με παρουσίαση ενός γνωστού προβλήματος δεσμευμένης πιθανότητας, δηλαδή την αλλαγή ή όχι της αρχικής επιλογής ενός παίκτη σε μια από τρεις κουρτίνες, όπου κρύβεται ένα μόνο δώρο, όταν στον παίκτη δίνεται η πληροφορία ότι πίσω από μία απ` τις κουρτίνες που δεν επέλεξε, δεν περιέχεται το δώρο 12, είναι επιλογή για χρήση αποσπάσματος της ταινίας για τη διαφορετική προσέγγιση μαθηματικής έννοιας. Ο δολοφόνος του Τόκιο (High and Low, 1963, Akira Kurosawa) ξεχωρίζει από όλες τις προηγούμενες ταινίες γιατί δεν είναι άμεση η μαθηματική αναφορά της. Αυτή η ταινία, όμως, μπορεί να προβληθεί σε μια λέσχη στο σχολείο για να μπορέσουν οι μαθητές με την συνεργασία του μαθηματικού τους να ανακαλύψουν τις ομοιότητες ανάμεσα στα βήματα που εκτελεί ένας μαθηματικός κατά την επίλυση ενός προβλήματος και ένας ντετέκτιβ κατά την επίλυση ενός μυστηρίου. Πράγματι, στο δεύτερο μέρος της ταινίας με έξοχο τρόπο παρουσιάζονται αυτά τα βήματα, όπως περιγράφονται από τον Edgar Alan Poe και τον George Polya (Chronaki,20). Εκτός από την παρακολούθηση ταινιών με θεματολογία από το χώρο των μαθηματικών, υπάρχει η δυνατότητα να γυριστεί μια ταινία, μεγάλου ή μικρού μήκους, από τους μαθητές και τον καθηγητή των μαθηματικών στο σχολείο τους. Μια βιντεοκάμερα και ένα πρόγραμμα μοντάζ στον Η/Υ μειώνουν το κόστος παραγωγής σημαντικά και η ταινία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράδειγμα τέτοιων προσπαθειών είναι οι σχολικές ταινίες μικρού μήκους τις οποίες γυρίζει ο 12 Raymond Smullyan, Ο Γρίφος της Σεχραζάντ, μετ. Αντώνης Μελάς, Τραυλός, Αθήνα, 2011, σ. 66,67,236,237.

12 καθηγητής μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση Σπύρος Στούρης με τους μαθητές της «Λέσχης Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας» την οποία συντονίζει στο σχολείο όπου διδάσκει τα τελευταία σχολικά έτη. Τέλος, αναφέρω επιδράσεις των μαθηματικών στον κινηματογράφο, οι οποίες μπορούν να αναζητηθούν από τους μαθητές. Ο κινηματογράφος είναι μια από τις σύγχρονες μορφές οπτικοακουστικής δημιουργίας (φωτογραφία, τηλεόραση, video art κ. ά.) και οι ταινίες, προϊόντα και έργα τέχνης ταυτόχρονα του κινηματογράφου, είναι αφήγηση και μορφή. Και στα δύο αυτά υποσυστήματα το αφηγηματικό και το υφολογικό μέσα στο ευρύτερο σύστημα της όλης ταινίας μπορούν να βρεθούν επιδράσεις των μαθηματικών. Καταρχάς, όπως αναπτύσσει ο Syd Field στο βιβλίο του Το σενάριο. Η τέχνη και η τεχνική όλα τα σενάρια περιέχουν την παρακάτω θεμελιώδη γραμμική δομή. Θεωρώντας ότι το σενάριο έχει 120 σελίδες, οι 30 πρώτες αφορούν την Πράξη I, οι 60 επόμενες την Πράξη II και οι 30 τελευταίες την Πράξη III, δηλαδή τη θέση, τη σύγκρουση και τη λύση. Οι μεταβάσεις γίνονται με κρίσιμες στιγμές στην πλοκή στο τέλος κάθε προηγούμενης πράξης. Επίσης, ο Noël Burch στο βιβλίο του Πράξη του Κινηματογράφου γράφει ότι η ταινία είναι μια διαδοχή από κομμάτια χρόνου και κομμάτια χώρου ως προς τη μορφή της. Η γωνία της κάμερας, οι αναλογίες του κάδρου, η κλίμακα, η προοπτική, και η δηλούμενη απόσταση από το θεατή είναι δάνεια από τις εικαστικές τέχνες με την αντίστοιχη γνώση των απαιτούμενων μαθηματικών, μόνο που η σύνθεση στις ταινίες δεν αφορά μόνο το χώρο, αλλά και το χρόνο, για παράδειγμα στο μοντάζ το οποίο δίνει ρυθμό στην ταινία κατ` αναλογία ενός μουσικού έργου. Επίλογος Στη σημερινή εποχή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική η ανάγκη παροχής γνώσης στους νέους οι οποίοι κατακλύζονται από πληροφόρηση καθημερινά. Η εκπαίδευση πρέπει να είναι ουσιαστική και, ταυτόχρονα, ελκυστική. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η κατάκτηση της γνώσης να είναι μια συναρπαστική ιστορία αναζήτησης. Έτσι, οι μαθητές βιώνουν την περιπέτεια της γνώσης, γίνονται οι ίδιοι μέτοχοι αυτής της μακραίωνης ιστορίας, κατανοώντας τη διαρκή κίνηση της ανθρώπινης νοημοσύνης η οποία διαφοροποιείται και σημειώνει πρόοδο. Μέσα στο αυστηρό διδακτικό θεσμοθετημένο πλαίσιο, οι μαθητές μαθαίνουν έννοιες, τύπους, θεωρήματα, μεθόδους επίλυσης ασκήσεων αποκομμένα από την αναγκαιότητα της ύπαρξης των μαθηματικών, την

13 περιγραφή της εξέλιξής τους και τη χρησιμότητά τους. Η παρούσα εργασία καταγράφει εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των μαθηματικών στο σχολείο μέσα από την αξιοποίηση των τεχνών για τη βελτίωση της μάθησης και της διδασκαλίας των μαθηματικών, με την έννοια που ο Mikhail Bakhtin μίλησε για την σημασία των «συνόρων» ως σημαντικά τοπία ανάπτυξης και καλλιέργειας δημιουργικής σκέψης. Με άλλα λόγια, «ο Bakhtin υποστήριξε ότι στον ενθουσιασμό μας για εξειδίκευση έχουμε αγνοήσει (σημαντικές) ερωτήσεις σχετικά με τη διασύνδεση και αλληλεξάρτηση μεταξύ διαφόρων περιοχών της κουλτούρας ξεχνώντας ότι η πλέον παραγωγική ζωή του πολιτισμού μας βιώνεται στα σύνορα επιμέρους περιοχών και όχι στις περιοχές που εγκλείονται στη δική τους εξειδίκευση» (Chronaki, 2011).Επίσης, η συγκεκριμένη διδακτική μέθοδος με αρωγό την τέχνη συμβάλλει στην ανάδειξη της ομορφιάς και της μαγείας των μαθηματικών. Βιβλιογραφία Αθανασάτου, Ι., Καλαμπάκας, Β. & Παραδείση, Μ. (2011). Βασικό Επιμορφωτικό Υλικό, Τόμος Γ : «Αξιοποίηση των τεχνών στην εκπαίδευση» (Αθήνα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Aslaksen, H. (2002) Mathematics and Art: Mathematical Visualisation in Art and Education, The mathematical intelligencer, 25, p Burch, N. (1982) Πράξη του κινηματογράφου, Κώστας Σφήκας (μετ.) ( Αθήνα, Εκδόσεις Παϊρίδη). Catterall, J. (1995a) Different ways of Knowing: National Longitudinal Study Final Report, The Galef Institute of Los Angeles, Los Angeles, California. Catterall, J., Iwanaga, J. & Chaplean, R. (1999a) Involvement in the Arts and Human Development, in Edward B. Fiske (Ed.) Champions of Change: The Impact of the Arts in Learning. The Arts Education Partnership; The President`s Commitee on the Arts and Humanities, Washington, D.C., p Catterall, J. & Waldorf, L. (1999b) The Chicago Arts Partnerships in Education: Summary Evaluation, in Edward B. Fiske (Ed.). Champions of Change: The Impact of the Arts in Learning, Washington, D.C., p Chronaki, A. (1997) Case studies in the Teaching of Mathematics through the use of Art-based activities, Unpublished PhD thesis, Bath: University of Bath.

14 Chronaki, A. (2011) Λογοτεχνία και Μαθηματικά: Πολυφωνικές αφηγήσεις και αναδυόμενες δεξιότητες αριθμητισμού, 9 ο διήμερο διαλόγου για τη διδασκαλία των Μαθηματικών, Νοεμβρίου, Αθήνα. Du Sautoy, M. (2005) Η Μουσική των Πρώτων Αριθμών, Τεύκρος Μιχαηλίδης (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός). Field, S. (1986) Το σενάριο. Η τέχνη και η τεχνική, Πολύκαρπος Πολυκαρπίου (μετ.) (Αθήνα, Κάλβος). Ingram, D. & Seashore, K. (2003) Arts for academic achievement: Summarative evaluation report, Center for Applied Research and Educational Improvement, University of Minnesota. Καλογεράκης, Ι. (2006) Μαθηματικές δομές στον Μυστικό Δείπνο του αγιογράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού, 23 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Πάτρα. Καμπάνη, Ε. (2000) Αλληλεπιδράσεις των Μαθηματικών με τη Ζωγραφική κατά την περίοδο της Αναγέννησης, 17 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Αθήνα. Κεΐσογλου, Στ. & Σπύρου, Π. (2000) Μαθηματικά-Μουσική: Πορείες παράλληλες 17 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νoεμβρίου, Αθήνα. Κοταρίνου, Π. & Σταθοπούλου, Χ. (2011) Ένα πανόραμα από τις έρευνες για την αξιοποίηση των τεχνών στη διδασκαλία των μαθηματικών, 9 ο διήμερο διαλόγου για τη διδασκαλία των Μαθηματικών, Νοεμβρίου, Αθήνα. Κούμουρος, Γ. (2000) Υπάρχει σχέση ανάμεσα στα μαθηματικά και τη ζωγραφική;,17 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Αθήνα. Μαυρομάτης, Α. (2007) Τέχνη και Μαθηματικά. Μια πορεία μετάβασης από την ανάγκη της έκφρασης στην ανάγκη της κατανόησης, Μαθηματική Εβδομάδα, 5-9 Μαρτίου, Θεσσαλονίκη. Μηλιώνης, Χ. (2002) Τα Μαθηματικά στο Θέατρο: Δυνατότητες διδακτικής αξιοποίησης, 19 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, 8-10 Νοεμβρίου, Κομοτηνή. Μπαραλής, Γ. & Νούλης, Ι. (2006) Η Γεωμετρική Προοπτική στο έργο «The Flagellation of Christ» του Pierro Della Francesca, 23 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Πάτρα. Miller, A. (2001) Αϊνστάιν Πικάσο. Ο χώρος, ο χρόνος και η ομορφιά, Σπύρος Πιέρρης (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός).

15 Παπαδογιαννάκη, Α. (2009) Ένα σχέδιο μαθήματος για τα μαγικά τετράγωνα, 26 ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Νοεμβρίου, Θεσσαλονίκη. Pickover, C. (2011) Η λωρίδα του Μέμπιους, Νίκος Αποστολόπουλος (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός). Smullyan, R. (2011) Ο Γρίφος της Σεχραζάντ, Αντώνης Μελάς (μετ.) (Αθήνα, Τραυλός). Tzanakis, C., Arcavi, A., Correia de Sá, C., Isoda, M., Lit, C-K., Niss, M., Pitombeira, J. B., Rodriguez, M. & Sin, M-K. (2002) Intergrating History of Mathematics in the classroom: An analytical survey, History in Mathematics Education, 6, σσ

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 205 Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ (Ένα παραμύθι από μεγάλα παιδιά) Παπαλουκά Κων/να Εκπαιδευτικός Β θμιας Εκπαίδευσης Νηπιοβρεφοκόμος Τσαγκουρνού Ελισάβετ Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου»

ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ «οι μύθοι του Αισώπου» 6/Θ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΙΤΡΟΥΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Μαρία Υφαντή (ΠΕ 11) Δαμιανός Τσιλφόγλου (ΠΕ 20) Θέμα: Μύθοι Αισώπου και διδαχές του Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών

Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Αναλυτικό Πρόγραμμα Μαθηματικών Σχεδιασμός... αντιμετωπίζει ενιαία το πλαίσιο σπουδών (Προδημοτική, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι συνέχεια υπό διαμόρφωση και αλλαγή, για να αντιμετωπίζει την εξέλιξη,

Διαβάστε περισσότερα

«Οπτικοακουστική Παιδεία:... αδιέξοδα και διαδρομές»

«Οπτικοακουστική Παιδεία:... αδιέξοδα και διαδρομές» «Οπτικοακουστική Παιδεία:... αδιέξοδα και διαδρομές» (Πρόγραμμα Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση) εισηγητής: Μένης Θεοδωρίδης Αγαπητοί φίλοι, Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους διοργανωτές για την

Διαβάστε περισσότερα

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας

Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Με ποιούς τρόπους μπορεί να αξιοποιηθεί η τέχνη ως μέσο διδασκαλίας της Ευρωπαϊκής Ιστορίας Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΠΠΣ. ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΔΕΠΠΣ. ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΔΕΠΠΣ ΔΕΠΠΣ και ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών ΔΕΠΠΣ Φ.Ε.Κ., 303/13-03-03, τεύχος Β Φ.Ε.Κ., 304/13-03-03, τεύχος Β Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην σύνταξη των ΔΕΠΠΣ Γενικότερες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου»

ΘΕΜΑ: «Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων των Α, Β και Γ τάξεων Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και των Α, Β και Γ τάξεων Γενικού Καλλιτεχνικού Λυκείου» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Καραβελάκη Μαρία, Παπαναγιώτου Γιώργος, Γρηγοριάδης Στάθης

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Καραβελάκη Μαρία, Παπαναγιώτου Γιώργος, Γρηγοριάδης Στάθης Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Καραβελάκη Μαρία, Παπαναγιώτου Γιώργος, Γρηγοριάδης Στάθης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ραγδαία και συνεχής εξέλιξη των υπολογιστών και της πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιλέγω. Saint-Paul ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΔΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. σχολικό έτος 2014-15

Επιλέγω. Saint-Paul ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΔΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ. σχολικό έτος 2014-15 Επιλέγω Saint-Paul ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΔΡΑΣΗΣ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Τμήματα Εμπέδωσης σχολικό έτος 2014-15 Η πολύχρονη εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτηρίων Saint-Paul έχει επενδύσει στη διάπλαση μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σχ. Έτος:2015-2016ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 6oΓΕΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOY ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚOY ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Σωτηρίου Σοφία. Εκπαιδευτικός ΠΕ0401, Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης «Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική Πράξη» «Ανάκλαση-Διάθλαση, Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, Κίνηση-Ταχύτητα: τρία υποδειγματικά ψηφιακά διδακτικά σενάρια για τη Φυσική Γενικού Λυκείου στην πλατφόρμα "Αίσωπος"»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Η Πληροφορική στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Γυμνάσιο Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επιμόρφωσης για τη Φυσική Αγωγή: Επιμόρφωση Νηπιαγωγών & Εκπαιδευτικών ΠΕ11 Α & Β φάση

Οδηγός Επιμόρφωσης για τη Φυσική Αγωγή: Επιμόρφωση Νηπιαγωγών & Εκπαιδευτικών ΠΕ11 Α & Β φάση 2011 2012 Οδηγός Επιμόρφωσης για τη Φυσική Αγωγή: Επιμόρφωση Νηπιαγωγών & Εκπαιδευτικών ΠΕ11 Α & Β φάση Επιστημονικό Πεδίο: Σχολική & Κοινωνική Ζωή Ανδρέας Γ. Αυγερινός Συντονιστής για τη Φυσική Αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Τα Μαθηματικά στο Λύκειο στις αρχές του 21 ου Αιώνα: Επισημάνσεις με Βάση τις Εκπαιδευτικές θεωρίες και τη Διεθνή Πρακτική»

Θέμα: «Τα Μαθηματικά στο Λύκειο στις αρχές του 21 ου Αιώνα: Επισημάνσεις με Βάση τις Εκπαιδευτικές θεωρίες και τη Διεθνή Πρακτική» Θέμα: «Τα Μαθηματικά στο Λύκειο στις αρχές του 21 ου Αιώνα: Επισημάνσεις με Βάση τις Εκπαιδευτικές θεωρίες και τη Διεθνή Πρακτική» ΕΠΕΔΙΜ, 9 Οκτωβρίου 2015 πηγές: Αναλυτικά προγράμματα «προηγμένων εκπαιδευτικά»

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης

Μαρίνα Πατσίδου, Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής 7 ης Περιφέρειας Μαρία Παπαδοπούλου, Σχολική Σύμβουλος 38 ης Περιφέρειας Προσχολικής Εκπαίδευσης Η επιμόρφωση για την ένταξη και τη συνεκπαίδευση των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέσα από την τέχνη. Η περίπτωση της βιωματικής προσέγγισης μέσα από το εργαστήριο του «αντικειμένου κούκλα»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ Αστική - Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ημιουργική Ομάδα για την Ανάπτυξη της Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας και Έκφρασηςτων Νέων Ανθρώπων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «CINE ΔΡΑΣΕΙΣ» ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη

Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη Εκπαίδευση Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Η Στέγη ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη 18, 19 & 20 Δεκεμβρίου 2015 Μουσικό εργαστήριο για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται για

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Εργασία στην Ενότητα Πληροφορική-Πολυμέσα του ΜΠΣ «Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα» του ΕΑΠ Μ. Μαργαριτόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις

Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Α/ Α Τύπος Εκφώνηση Απαντήσεις Απλή Αν κάνετε αναζήτηση µιας λέξης σε ένα αρχαιοελληνικό σώµα κειµένων, αυτό που θα λάβετε ως αποτέλεσµα θα είναι: Μια καταγραφή όλων των εµφανίσεων της λέξης στο συγκεκριµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Μαρία Νέζη Σχολική Σύμβουλος Πειραιά 15-9-2016 Βασικές αρχές Oδηγιών Τι διδάσκουμε; Πώς διδάσκουμε; Τι θέλουμε να πετύχουμε;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΦΥΣΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΦΥΣΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΦΥΣΗ, ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Η αισθητική της Φύσης και της Τέχνης και η Λογική των Μαθηματικών» για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ»,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ Οι Δ/τές ως προωθητές αλλαγών με κέντρο τη μάθηση Χαράσσουν τις κατευθύνσεις Σχεδιάσουν την εφαρμογή στη σχολική πραγματικότητα Αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Η υποχρεωτική εκπαίδευση νοείται ως ενιαίος κορμός, οπότε η διδασκαλία του μαθήματος στη Μ.Ε. αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση εκείνης στο Δημοτικό

Η υποχρεωτική εκπαίδευση νοείται ως ενιαίος κορμός, οπότε η διδασκαλία του μαθήματος στη Μ.Ε. αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση εκείνης στο Δημοτικό Η υποχρεωτική εκπαίδευση νοείται ως ενιαίος κορμός, οπότε η διδασκαλία του μαθήματος στη Μ.Ε. αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση εκείνης στο Δημοτικό (συνάφεια θεματικών ενοτήτων και λογοτεχνικού παιχνιδιού/γραμματισμού)

Διαβάστε περισσότερα

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η 6η Δέσμη ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Η Δέσμη Καλών Τεχνών προσφέρεται ως επιλογή στους μαθητές της Β' και Γ' λυκείου. Για την 6η Δέσμη δεν υπάρχει στην Α' λυκείου αντίστοιχη ΟΜΠ (Ομάδα Μαθημάτων Προσανατολισμού), έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ αρχική εκδοχή: Θεοδωρίδης Μ. (2006), «Πώς ερωτεύονται στη Βερόνα; σκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη και Μαθηματικά για όλους Μπορεί ο Η/Υ να σχεδιάσει ένα έργο του V.Vasarely;

Τέχνη και Μαθηματικά για όλους Μπορεί ο Η/Υ να σχεδιάσει ένα έργο του V.Vasarely; Ημερίδα«Η διδασκαλία της Πληροφορικής στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση» Ομάδα Ηλεκτρονικής Μάθησης Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΣχέδιοεργασίαςγιατηνΒ ήγ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Εργαστήρι Λεσχών Ανάγνωσης. Πάρος 2-6 Ιουλίου 2007

2 ο Εργαστήρι Λεσχών Ανάγνωσης. Πάρος 2-6 Ιουλίου 2007 2 ο Εργαστήρι Λεσχών Ανάγνωσης Πάρος 2-6 Ιουλίου 2007 Περίληψη Η Αλίκη µισεί τα µαθηµατικά και θεωρεί πως δε χρησιµεύουν σε τίποτα. Μια µέρα που κάθεται και διαβάζει στο πάρκο, ένα παράξενο άτοµο την προσκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ

Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ Ο ΑΞΟΝΑΣ της ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΑΙΗ ΚΟΚΚΙΔΟΥ Διαθεματικότητα -Ιδανικό της ολιστικής γνώσης -Διασυνδέσεις με νόημα μεταξύ γνωστικών περιοχών -Μελέτη σύνθετων ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος

Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα. Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σοφία Καλογρίδη Σχολική Σύμβουλος ΔΣ ΕΑΕΠ Σε 960 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας, 12/θεσια και με τον μεγαλύτερο μαθητικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα

από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως εκείνες της προανάγνωσης,, ενώ παράλληλα συνειδητοποιούν το φωνημικό χαρακτήρα της γλώσσας και διακρίνουν τα ΔΕΥΤΕΡΑ Προσέλευση νηπίων και αυθόρμητες δραστηριότητες στις οργανωμένες γωνιές της τάξης. Το ελεύθερο παιχνίδι είτε ατομικό,είτε ομαδικό σε ελκυστικά οργανωμένες γωνιές επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο

Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ε Π Ι Μ Ο Ρ Φ Ω Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Σ Σ Τ Ο Ν Π Ο Λ Υ Χ Ω Ρ Ο Μ Ε Τ Α Ι Χ Μ Ι Ο Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς Ν ο έ μ β ρ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 «Τα Μαθηµατικά µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών.

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Α. Πέρδος 1, I. Σαράφης, Χ. Τίκβα 3 1 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί perdos@kalamari.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Πρασινίζω το σχολείο µου, πρασινίζω την πόλη µου! Το Εργαστήριο το σχολικό έτος 2004-2005, συνεργάστηκε µε το Πειραµατικό Νηπιαγωγείο Ν. Χηλής στο σχεδιασµό και την ανάπτυξη Προγράµµατος Περιβαλλοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Πρόγραμμα. Θέμα: «Δημιουργική Γραφή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ανακαλύπτοντας την απόλαυση της γραφής»

1 ο Πρόγραμμα. Θέμα: «Δημιουργική Γραφή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ανακαλύπτοντας την απόλαυση της γραφής» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1 ο και 2 ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Ε. Κολέζα, Γ. Βρέταρος, θ. Δρίγκας, Κ. Σκορδούλης Εισαγωγή Ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ PROJECT ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ PROJECT ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ PROJECT ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Γιώργος Γρηγορόπουλος Δευτεροβάθμια εκπαίδευση & ΠΤΔΕ, Παν. Πατρών Βασιλική Σπηλιωτοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου

Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Τα φύλα στη λογοτεχνία Τάξη: Α Λυκείου Είδος διδακτικής πρακτικής: project, ομαδοσυνεργατική διδασκαλία Προτεινόμενη διάρκεια: 20 ώρες Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η διδακτική ενότητα «Τα φύλα στη λογοτεχνία»

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ)

Α ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) Ειδίκευση Α ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ) Η ειδίκευση προσφέρει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές σε βάθος θεωρητική κατάρτιση σε ζητήματα διδακτικής της ελληνικής γλώσσας, εξετάζοντας

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών Περιεχόμενο Προγράμματος Η σημασία του εκπαιδευτικού υλικού είναι κομβική σε μια εκπαιδευτική διαδικασία καθώς συμβάλλει τόσο στην κατανόηση των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 12 Μαΐου 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 12 Μαΐου 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 12 Μαΐου 2008 Ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στην ημερίδα με θέμα «Η Αισθητική Αγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Κατηγορία ECTS Εισαγωγή στην Παιδαγωγική Επιστήμη Υποχρεωτικό 6 Ελληνική Γλώσσα Υποχρεωτικό 6 Η Ιστορία και η Διδακτικής της Υποχρεωτικό 6

Διαβάστε περισσότερα

142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη)

142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη) 142 Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θράκης (Αλεξανδρούπολη) Σκοπός Τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σκοπό έχουν την ανάδειξη επιστημόνων που θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΑΓΝΟΥ ΑΓΝΗ ΚΟΚΟΒΟΥ ΜΑΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το σενάριο αυτό επιδιώκει να υπηρετήσει τους παρακάτω γενικούς διδακτικούς σκοπούς. Να αποκτήσει το παιδί γενικές γνώσεις και προσλαμβάνουσες παραστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «Κινηματογράφος και Ιστορία: Διδάσκοντας με τη δύναμη του οπτικοακουστικού μηνύματος» ΣΧΕΤ.: /

ΘΕΜΑ : «Κινηματογράφος και Ιστορία: Διδάσκοντας με τη δύναμη του οπτικοακουστικού μηνύματος» ΣΧΕΤ.: / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Γ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ &

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΝΩΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» (INOV) Ζ ΚΥΚΛΟΣ To Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Πέρα από τις Παραδοσιακές Μορφές Αξιολόγησης: Δημιουργικές Εργασίες (Projects) Φάκελος Επιτευγμάτων Μαθητή (Portfolio)

Πέρα από τις Παραδοσιακές Μορφές Αξιολόγησης: Δημιουργικές Εργασίες (Projects) Φάκελος Επιτευγμάτων Μαθητή (Portfolio) Πέρα από τις Παραδοσιακές Μορφές Αξιολόγησης: Δημιουργικές Εργασίες (Projects) Φάκελος Επιτευγμάτων Μαθητή (Portfolio) Δρ Γιώργος Γιαλλουρίδης, ΕΔΕ Εκπαιδευτική Ημερίδα ΥΠΠ - ΠΚ Σκοπός Προσδοκώμενο αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες Συμπεριλαμβάνεται CD με φωτογραφικό υλικό Το πορτοκάλι με την περόνη: υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu

Δημήτρης Ρώσσης, Φάνη Στυλιανίδου Ελληνογερμανική Αγωγή. http://www.creative-little-scientists.eu Τι έχουμε μάθει για την προώθηση της Δημιουργικότητας μέσα από τις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά στην Ελληνική Προσχολική και Πρώτη Σχολική Ηλικία; Ευρήματα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα από το

Διαβάστε περισσότερα

Η επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία ως αρωγοί στην εκπαιδευτική διαδικασία

Η επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία ως αρωγοί στην εκπαιδευτική διαδικασία Η επιστημονική και καλλιτεχνική δημιουργία ως αρωγοί στην εκπαιδευτική διαδικασία Β. Δρακόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ε.Κ.Π.Α. Σχολή Θετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 Ο β κύκλος του διήμερου καλλιτεχνικού, βιωματικού σεμιναρίου «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO Μία διδακτική προσέγγιση

ΘΕΩΡΗΜΑ BOLZANO Μία διδακτική προσέγγιση Μία διδακτική προσέγγιση ΣΕΝΑΡΙΟ Δ. Ε. ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Σενάριο τεσσάρων 2ωρων μαθημάτων διδασκαλίας της Γ Λυκείου στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Τίτλος σεναρίου: Διερεύνηση Θεωρήματος Bolzano (Θ.Β.)

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Συγκεντρωτικά αποτελέσματα προπτυχιακών μαθημάτων για το Εαρινό εξάμηνο του ακ. έτους 15-16 Μάθημα ΕΝΟΤΗΤΑ: Μάθημα Ερώτηση Πλήθος απαντήσεων Διάμεσος Μέσος Όρος Τυπική απόκλιση Ελάχιστη Μέγιστη Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010 ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΜΑΣ: Στο Γυμνάσιο γίνεται η πρώτη και καθοριστικής σημασίας επαφή των μαθητών με τα Αρχαία Ελληνικά Στο Γυμνάσιο πρέπει να καταφέρουμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TIMSS 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ TIMSS Τι είναι η Έρευνα TIMSS; Η Έρευνα Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) του Διεθνούς Οργανισμού για την Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας κινηματογραφιστής μέσα στην τάξη

Ένας κινηματογραφιστής μέσα στην τάξη Ένας κινηματογραφιστής μέσα στην τάξη Γιώργος Διδυμιώτης Εισαγωγή Τα Βιντεομουσεία είναι ένα πρόγραμμα Οπτικοακουστικής Παιδείας στο οποίο μαθητές 12-18 ετών μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τα εκφραστικά μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Περιγραφή του μαθήματος - στόχοι: Το μάθημα εξετάζει τις κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές διαστάσεις της ανάπτυξης του θεσμού του μουσείου και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας»)

Β2. α) 1 ος τρόπος πειθούς: Επίκληση στη λογική Μέσο πειθούς: Επιχείρημα («Να γιατί η αρχαία τέχνη ελευθερίας») Α1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το κείμενο πραγματεύεται το διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε παγκόσμια κλίμακα. Αρχικά, επισημαίνεται ότι ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω της τέχνης να αποστασιοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο

Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο Οδηγίες για την Πιλοτική Εφαρμογή των μαθημάτων και των Βιωματικών Δράσεων στο Γυμνάσιο για τις ανάγκες της Πράξης «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή». Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός

Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις. Λοΐζος Σοφός Διαδικασία μετασχηματισμού του Προγράμματος Σπουδών σε μιντιακές δράσεις Λοΐζος Σοφός Οι 5 φάσεις του διδακτικού μετασχηματισμού 1. Εμπειρική σύλληψη ενός σεναρίου μιντιακής δράσης και χαρτογράφηση της

Διαβάστε περισσότερα

Απογευματινή Επιμορφωτική Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων της Γενικής Παιδαγωγικής ευθύνης

Απογευματινή Επιμορφωτική Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων της Γενικής Παιδαγωγικής ευθύνης Κωνσταντίνα Δ. Κηροποιού Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Καβάλας Απογευματινή Επιμορφωτική Συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων της Γενικής Παιδαγωγικής ευθύνης Θέμα: Εφαρμογή των Βιωματικών Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 2 ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 0501130 Φιλήμονος 36-38 & Τσόχα, 11521 Αμπελόκηποι Ετήσια Έκθεση Αυτοαξιολόγησης του Σχολείου 1 / 21 Σχολικό Έτος : 2010-2011 Α. Διαδικασίες Υλοποίησης 1. Ανάπτυξη Διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων»

1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων» Στόχοι υπό έμφαση 2015-2016 1ος Στόχος: «Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων» Συνέδρια Διευθυντών Επαρχιακών Γραφείων Παιδείας Νοέμβριος 2015 ΑΞΟΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 1. Γιατί συνεχίζεται ο στόχος για 2 η

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση» ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ. «Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια. Άρθρο 1. Νέο Λύκειο

Eκπαίδευση» ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ. «Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια. Άρθρο 1. Νέο Λύκειο ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «Νέο Λύκειο και σύστημα πρόσβασης στην Tριτοβάθμια Eκπαίδευση» Άρθρο 1 Νέο Λύκειο 1. Από το σχολικό έτος 2013-2014 καθιερώνεται ο θεσμός του Νέου Λυκείου και αρχίζει σταδιακά η εφαρμογή του

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαρία Καραβελάκη-Καπλάνη, M.Sc. INTE*LEARN Αγν.Στρατιώτη 46 176 73 Καλλιθέα τηλ. 95 91 853, fax. 95 72 098 E-mail: intelrn@prometheus.hol.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή

Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Πειραματικό εργαστήρι στη βιωματική μάθηση και στη σχολική θρησκευτική αγωγή Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου Διδάσκουν: Πολύκαρπος Καραμούζης, (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών

ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. των αναλυτικών 1 ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. Γενικοί άξονες όλων των αναλυτικών 2 Εισαγωγή του ΝΑΠ της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στα Σχολεία Η εισαγωγή του ΝΑΠ στα Αρχαία Ελληνικά

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα»

Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» Θεματική Εβδομάδα 2016-17 «Σώμα και Ταυτότητα» Υλοποίηση στο Γυμνάσιο Θεματικής Εβδομάδας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε ζητήματα Διατροφής, Εθισμού-Εξαρτήσεων και Έμφυλων Ταυτοτήτων 1 Ενίσχυση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: ΔΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος }

Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς. Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Π ρ ο α ι ρ ε τ ι κό σ ε μ ι ν ά ρ ι ο ε π ι μ ό ρ φ ω σ η ς Νοέμβριος 2015 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος } Είδη αξιολόγησης: αρχική-διαγνωστική, συντρέχουσαδιαμορφωτική, τελική Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ) ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ) ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ) ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ (REFLECTION BY USING MOVIES) Σκοπός Ο σκοπός αυτού του αναστοχαστικού εργαλείου είναι να υποκινήσει τον αναστοχασμό στον τρόπο που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012

Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012 Τεχνολογία στην Εκπαίδευση Εισαγωγή Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 24/9/2012 Μάθηση Γενικότερος όρος από την «εκπαίδευση» Την εκπαίδευση την αντιλαμβανόμαστε σαν διαδικασία μέσα στην τάξη «Μάθηση» παντού και συνεχώς

Διαβάστε περισσότερα

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου

Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Λογισμικό διδασκαλίας των μαθηματικών της Γ Τάξης Γυμνασίου Δρ. Βασίλειος Σάλτας 1, Αλέξης Ηλιάδης 2, Ιωάννης Μουστακέας 3 1 Διδάκτωρ Διδακτικής Μαθηματικών, Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών coin_kav@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MA in Education (Education Sciences) ΑΣΠΑΙΤΕ-Roehampton ΠΜΣ MA in Education (Education Sciences) Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Εκπαίδευση (Επιστήμες της Αγωγής),

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης

ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης ιερεύνηση των Όρων και των Προϋποθέσεων που ενισχύουν την Ανάδειξη της Πολιτισµικής υναµικής της Εκπαίδευσης Η σύγχρονη εκπαίδευση στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του µαθητή τόσο σε ατοµικό όσο και σε

Διαβάστε περισσότερα