11 MIΚΡΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ. Ένα κείμενο του Γιάννη Ζιώγα υπό επεξεργασία γραμμένο με αφορμή μια. επίσκεψη στη Βενετία

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "11 MIΚΡΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ. Ένα κείμενο του Γιάννη Ζιώγα υπό επεξεργασία γραμμένο με αφορμή μια. επίσκεψη στη Βενετία"

Transcript

1 11 MIΚΡΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ Ένα κείμενο του Γιάννη Ζιώγα υπό επεξεργασία γραμμένο με αφορμή μια επίσκεψη στη Βενετία

2 11 MIΚΡΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Οι ίδιοι οι ζωγραφικοί πίνακες είναι εικόνες που δημιουργούν επεισόδια. Από πολλές απόψεις μια συνάντηση με ένα πίνακα είναι αντίστοιχη με κάτι που μπορεί να μας τύχει στο δρόμο: το συναπάντημα με ένα γνωστό, το να παρατηρήσουμε κάτι που διαδραματίζεται απέναντι, το να παρατηρήσουμε μια περίεργη σκηνή ή το πέταγμα ενός πουλιού. Οι πίνακες, για όσους/ες μπορούν να τους αναγνωρίσουν ως σημαίνουσες οπτικές καταγραφές, είναι, πριν από όλα, συναντήσεις ιδεών, και σαν τέτοιες θα πρέπει να τους θεωρούμε. Ένας πίνακας δεν υπάρχει για να τον «θαυμάζουμε» υπάρχει για να σχηματίζει αφορμές, ουσιαστικά για να σκεφθούμε πάνω στον οντολογικό χαρακτήρα της τέχνης. Η τέχνη ή θα έχει οντολογικό χαρακτήρα ή θα είναι μια διακοσμητική καρικατούρα του τίποτε. Αυτό είναι κάτι που, αν και προφανές σε ορισμένους, το ξεχνάμε. Ο πίνακας πριν από όλα είναι αντικείμενο. Είναι δηλαδή ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι μουσαμά τεντωμένο σε ένα πλαίσιο, ένα κομμάτι τοίχου; Ο πίνακας έχει υλικότητα και αυτή η υλικότητα τον καθιστά αντικείμενο με ένα διττό τρόπο: κατ αρχάς είναι μια τριδιάστατη πραγματική οντότητα. Κατά δεύτερον είναι μια αποτύπωση από συστατικά όπως μπογιά, πινέλα τα οποία είναι απολύτως υπαρκτά. Τι είναι λοιπόν αυτό που φτιάχνει μια εικόνα; Γιατί οι εικόνες και ο χώρος; O Πίνακας λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς όπου οι άνθρωποι συναντώνται για να σκεφθούν για εκείνα που μπορεί να τους αφορούν. Οι πίνακες εμπεριέχουν συμπυκνωμένες οντολογικές πληροφορίες που εμπεριέχουν οπτικούς κώδικες/γράμματα προς ανάγνωση. Συναντιόμαστε σε ένα έργο τέχνης για αναγνωρίσουμε σε αυτό εκείνα από τα οποία έχουν καταγραφεί στην επιφάνειά του, και που μας αφορούν. Αυτές οι συναντήσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε: στα βουνά των Πρεσπών, στο περιαστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης εκεί όπου ο Δενδροπόταμος τέμνει την πόλη. Μπορούν επίσης να συμβούν και εκεί όπου κατ εξοχήν υπάρχουν εκείνα που καθορίζονται ως έργα τέχνης; Στα μουσεία και στα ιστορικά μνημεία. Τα εργαλεία ανάγνωσης, ή μάλλον οι βασικές αρχές οι ίδιες: συνάντηση μπορεί να συμβεί μόνον εκεί όπου υπάρχει οντολογικό αιτούμενο και ουσιαστικά εννοιολογικά εργαλεία ανάγνωσης. Σε ένα τέτοιο τόπο βρέθηκα, στην Βενετία. Tα παρακάτω κείμενο καταγράφει επεισόδια εικόνων που έζησα τον Μάρτιο του 2015, όταν επισκέφθηκα αυτή την πόλη. Την επίσκεψη τη δικιά μου προσδιόρισε κι ένα άλλος ταξιδιώτης που συνάντησα εκεί: ήταν ο Ενρί Ρουσσώ. Στο Palazzo Ducalle υπήρχε μια αναδρομική έκθεση 1 του έργου του, πλαισιωμένη από δεκάδες έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών. Συνομίλησα με τον καλλιτέχνη αυτόν και πολλά από τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν αποτελούν ουσιαστικά συναντήσεις με το έργο του. 1 Henri Rousseau, Il Candour Archaico, Palazzo Ducalle, 6 Μαρτίου έως 15 Ιούνιου 2015.

3 Βενετία, 1 η Ζωγραφική Συνάντηση Το Μπλε του Τζιότο Tζιόττο, Αγιογράφηση του Scrovegni Chapel, 1305 To μπλε το έχω συναντήσει σε διάφορες διαδρομές της ζωής μου. Το μπλε μπορεί να είναι το μεταφυσικό εκείνο όριο, όχι τόσο του χώρου αλλά της προβολής μια πίστης. Το ιδιαίτερο με το μπλε είναι ότι, ενώ είναι κυρίαρχο παντού, διότι ο ουρανός μας περιβάλει, ταυτόχρονα αποκτά μια αίσθηση κάποιου επέκεινα όταν λίγο κοκκινίζει και μετασχηματίζεται από μπλε με κίτρινο σε μπλε που κοκκινίζει. Ένα τέτοιο μπλε είναι εκείνο που νοιώθει κανείς -το νοιώθει, δεν το βλέπει- μπαίνοντας στο Παρεκκλήσι Scrovegni στην Πάδοβα, αντικρίζει το έργο του Τζιότο. Πράγματι είναι ένα μπλε που διαπερνά το σώμα μέσα από την όραση: εκεί όπου η αίσθηση κυριαρχεί πάνω στην υλικότητα. To άλλο μπλε της Βενετίας είναι το μπλε της μυθολογίας, το μπλε του βάθους του ουρανού, το μπλε που σχηματίζεται σε πίνακες του Τιντορέτο, του Βερονέζε ή του Τισιάνο με μυθολογικά θέματα. Εκεί στο μπλε κιτρινίζει και είναι το μπλε του ουρανού που αφηγείται. Στον Τζιότο το μπλε είναι το μπλε που υποδηλώνει ένα μεταφυσικό βάθος. Ενώ όμως θα περίμενε κανείς αυτό το βάθος να είναι πραγματικά βάθος, όπως την Πλατυτέρα, σε αυτή την περίπτωση είναι ένα βάθος ανεστραμμένο, δηλαδή έρχεται προς τα μπρος και πλημμυρίζει το χώρο. Τα δύο μπλε. Οι λεπτομέρειες είναι από τα έργα των: Τζιότο, O Γάμος της Παναγίας, φρέσκο, 200x185 cm, Παρεκκλήσιο Scrovegni, Πάδοβα, Πάολο Βερονέζε, Ο Μυστικός Γάμος της Κατερίνας, λάδι σε μουσαμά, 58x91cm, Yale University, New Haven, 1547

4 Βενετία, 2 η Ζωγραφική Συνάντηση Μπέργαμο.όπου ο Ντονιτσέττι Το μνημείο για τo συνθέτη Ντονιτσέττι (Donizetti Fontana) στο Μπέργκαμο είναι μια ακόμη απεικόνιση αποθέωσης του καλλιτέχνη, έτσι όπως ο καλλιτέχνης εθεωρούντο μέχρι τα τέλη του 19 ου αιώνα: ο καλλιτέχνης βρίσκεται πάνω σε μια εξέδρα όπου αφουγκράζεται μια (ορατή;) μούσα που τον εμπνέει. Ο καλλιτέχνης είναι απροσπέλαστος: βρίσκεται μέσα σε μια νήσο, περιβάλλεται από νερά, που δεν επιτρέπουν σε κανένα να πλησιάσει. Οι θεατές βρίσκονται μακριά, απομονωμένοι από αυτόν. Εκείνος κάθεται μόνος του και αφουγκράζεται τη μούσα που κινείται με χορευτικές κινήσεις μπροστά του. Ο καλλιτέχνης ημίθεος δεν υπάρχει πλέον παρά μόνο ως κακέκτυπο στην μορφή του Κούνς ή του αλήστου μνήμης του Σνάμπελ του κάποτε. Ευτυχώς.

5 Βενετία, 3 η Ζωγραφική Συνάντηση Το Πράσινο, εκεί που ο Ρουσώ συναντά τον Βερονέζε Λεπτομέρειες από τα έργα του Ενρί Ρουσσώ: Τζάγκουαρ που επιτίθεται σε άλογο, λάδι σε μουσαμά, 160x90 εκ., Μουσείο Πούσκιν, Μόσχα, 1910 και Το όνειρο, λάδι σε μουσαμά, 204x298 εκ., ΜΟΜΑ, Νέα Υόρκη, 1910 Το Πράσινο είναι το πιο αχάριστο χρώμα. Τις περισσότερες φορές παραλείπεται η χρωματικότητά του και κυριαρχεί η τονικότητα του. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε εικόνες όπως του Πιζάρο το πράσινο σχηματίζει συμπυκνωμένες περιοχές ομοιόμορφων μαζών. Τα δάση του φαντάζουν ως άμορφες μάζες από μαλακές φόρμες. Στη Βενετία συνάντησα δυο πραγματικά χρωματικά πράσινα: το πράσινο του Βερονέζε και το πράσινο του Ρουσώ. Οι προπλασμοί του Βερονέζε πλάθονται με μια ενάργεια της αναμονής Το πράσινο του Ρουσώ πλάθει όγκους, σχήματα και φόρμες οι κορμοί των ξωτικών δένδρων μετασχηματίζονται σε φόρμες που αναπτύσσονται στο χώρο σα φίδια που ξεχύνονται για να τυλίξουν το ζωγραφικό επίπεδο με φαντασιωτικές χωρικές προεκτάσεις. Κοιτώντας τα κλαδιά του Ρουσώ νοιώθει κανείς ότι πρόκειται για σωλήνες που μπορεί να τους αγγίξει, να τους ψαχουλέψει, τόσο ανάγλυφα σχηματίζονται οι κυλινδρικές αυτές φόρμες.

6 Βενετία, 4 η Ζωγραφική Συνάντηση Οι μαγικοί/μυστικοί κήποι της Βενετίας Κύκλος Θεόδωρου Πουλάκη, Ο Κήπος του Δαυίδ, αυγοτέμπερα σε ξύλο, Μουσείο Correr, Βενετία, τέλη 17 ου Ο Κήπος του Δαυίδ είναι ένα απρόσμενο έργο: ένα έργο μεταβυζαντινό, φτιαγμένο στη Βενετία με αυγοτέμπερα. Ήδη βρισκόμαστε στην μετά τον Ρέμπραντ περίοδο, η Αναγέννηση έχει παρέλθει, το ίδιο κι Ο Μανιερισμός, το Μπαρόκ ολοκληρώνεται οι μεγάλοι Ολλανδοί δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή. Υπάρχει όμως ο Θεόδωρος Πουλάκης και ο κύκλος του που εξακολουθούν να ζωγραφίζουν με μια μεσαιωνική τεχνική. Δεν θα σταθούμε σε αυτή την διάσταση της τέχνης αλλά στον πίνακα Ο Κήπος του Δαυίδ. Το πιο απρόσμενο στοιχείο στον πίνακα είναι τα αισθησιακά σώματα των γυμνών γυναικών ζωγραφισμένα με την αυγοτέμπερα και την τεχνοτροπία της βυζαντινής αγιογραφίας. Σε μια αντιστοιχία με τους πίνακες του Ρουσώ έχουμε ζωγραφισμένο ένα μαγικό κήπο. Όλα λάμπουν σε αυτόν τον κήπο: το σιντριβάνι, τα μάρμαρα, οι γλάστρες, τα σώματα, ακόμη και τα λουλούδια. Ο Κήπος είναι μια στιγμή ανάπαυλας: πνευματικής αλλά και σωματικής. Ίσως γιατί το έργο είναι ζωγραφισμένο με μια εκκλησιαστική τεχνική, ίσως διότι έχει θέμα από την Παλαιά διαθήκη αποκτά ταυτόχρονα μια μυστικιστική διάθεση: Ο Προφήτης, αλλά και Μονάρχης, Δαυίδ στέκεται στο μπαλκόνι και ψέλνει ύμνους. Ύμνους προς ποιόν: προς τη γυναικεία ομορφιά που αντικρίζει ή προς το Θείο; Μάλλον προς το πρώτο. Ωστόσο ακόμη κι έτσι δεν έχουμε τα σώματα τα ηδονικά αλλά τα καθαγιασμένα της αγιογραφίας. Εκείνο το οποίο αντικρίζουμε είναι ένας μυστικός στοχασμός πάνω στην ομορφιά Απέναντι από το Μουσείο Correr υπάρχουν οι άλλοι κήποι, οι κήποι του Ρουσώ. Εδώ δεν υπάρχει μυστικισμός αλλά μόνο οι ηδυπάθεια του βλέμματος μπροστά στην ομορφιά. Οι κήποι δεν είναι μυστικοί: είναι μαγικοί.

7 Βενετία, 5 η Ζωγραφική Συνάντηση Η Pala d Oro, πέρα από την πολυτιμότητα του υλικού στο ακριβό της πνευματικότητας Η Pala d Oro, το λάφυρο του αίματος του 1204, βρίσκεται στον Ναό του Αγίου Μάρκου. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο είναι τοποθετημένο στο Ιερό του Ναού κοιτώντας προς την Ανατολή αντί να είναι στραμμένο προς το εκκλησίασμα. Ωστόσο αυτό δεν στερεί το θεατή από την εμπειρία της πολυτιμότητας: η επιφάνεια είναι ολόχρυση, τεράστια γεμάτη με δεκάδες πολύτιμους λίθους (πάνω από 2000), με περίτεχνα σκαλισμένα μικρά ανάγλυφα και ζωγραφιές από σμάλτο. Αυτή η πολυτιμότητα δεν είναι η πολυτιμότητα της χλιδής αλλά η πολυτιμότητα της πνευματικότητας οι ιδέες, τα νοήματα, η πνευματικότητα αποϋλοποιούν το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους ως υλικό και το μετασχηματίζουν ως ένα όχημα στοχασμού πάνω στο οραματικό. Ή μάλλον μετατρέπουν τη θέαση της Pala d Oro σε μια οραματική εμπειρία.

8 Βενετία, 6 η Ζωγραφική Συνάντηση Το παράδοξο του Τούρα Κόσμο Τούρα, Pietà, λάδι σε ξύλο, 48x38cm, Μουσείο Correr, 1460 H Pietà του Τούρα φαντάζει απεικονίζει ένα σώμα Χριστού που φαντάζει σαν καρικατούρα. Τίποτα δεν είναι ανάλογο: ένα σώμα άνδρα να στηρίζεται στα γόνατα μιας γυναίκας. Το σώμα του Χριστού στις Pieta αποτελεί πάντοτε μια ασύμβατη εκδοχή: ένας μεσήλικας άνδρας στα γόνατα μια μεσήλικης γυναίκας είναι μια εικόνα μη συμβατή με την πραγματικότητα. Στις πιο σημαντικές απεικονίσεις αυτού του θέματος η αντινομία αυτή δεν είναι ορατή ή μάλλον καλύπτεται από την απεικόνιση του πάθους που κρύβει αυτή την αντίφαση. Η Pietà του Τούρα σοκάρει, διότι η αντινομία αυτή είναι απολύτως εμφανής: το σώμα του Χριστού βαραίνει στα πόδια της Παναγίας, φαίνεται σαν να αναπτύσσεται παράταιρα. Πρόκειται αλήθεια για τεχνική αδυναμία; Έχουμε ένα σώμα που αποτελείται από τέσσερεις διαφορετικές περιοχές: το κεφάλι, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Το κεφάλι είναι το μόνο που είναι πάσχον: τα υπόλοιπα μέλη φαίνονται υγιή. Αυτή η ανατομική ασυμμετρία δεν συνοδεύεται ωστόσο από μια αντίστοιχη έλλειψη συνολικής κίνησης. Το σώμα έχει κεντρική κίνηση. Ενώ είναι το κορμί ενός πεθαμένου, φαίνεται να κινείται και μάλιστα με τις αμήχανες κινήσεις ενός βρέφους. Αυτό το σώμα του Χριστού ως το σώμα ενός άνδρα βρέφους προσδίδει στο έργο τη δραματικότητα του Πάθους. ένα σώμα που πάσχει ως άνδρας, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο μόλις γεννημένος γιος της Παναγίας.

9 Βενετία, 7 η Ζωγραφική Συνάντηση H εξουσία και η παρουσία της, ή η τέχνη ως Εξουσία Ντομένικο Τιντορέττο, Η Ανάσταση και τρεις Avocadri, 240x360 cm, λάδι σε μουσαμά, περίπου H παρουσία της εξουσίας είναι κυρίαρχη στη Βενετία.Οι ζωγράφοι που γνωρίζουμε δεν ήταν μόνο (αν ήταν) καθόλου στοχαστές της εικόνας. Ήταν κρατικοί αξιωματούχοι, ή αλλιώς διαχειριστές της Κρατικής Εξουσίας Διαχείρισης της Οπτικής Εικόνας. Αυτό φαίνεται σε πολλά έργα, αλλά πιο εμφατικά στα έργα στο Παλάτι των Δόγηδων. Εκεί, ακόμη και ζωγράφοι με ανοικτές γραφές και πολύσχημα πεδία, εργάζονται με ένα τρόπο που αναδεικνύει το δεσμευτικό ρόλο της εξουσίας: στα έργα του Τιτσιάνο, του Τιντορέτο (πατέρα και υιού) και δευτερευόντως του Βερονέζε, η εξουσία υπαγορεύει από το πώς θα ζωγραφιστεί ο απεικονιζόμενος αξιωματούχος μέχρι τη θέση που θα μπει και συνακόλουθα τη σύνθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα εκατοντάδες έργα του Παλατιού ελάχιστα μνημονεύονται ως σημαντικά εικαστικά έργα. Τα έργα φαίνεται να είναι τριών κατηγοριών: Τα έργα του καθεστώτος της Βενετσιάνικης Δημοκρατίας, τα θρησκευτικά έργα και τέλος τα έργα που αφορούν μυθολογικά/αλληγορικά θέματα. Είναι σαφές ότι τα περισσότερα από τα πρώτα είναι απλώς έργα ιστορικής σημασίας για την καταγραφή της τότε πραγματικότητας έτσι όπως την καθιέρωνε η τρέχουσα εξουσία. Στη δεύτερη κατηγορία οι ζωγράφοι είχαν πιο πολλές δυνατότητες να διαχειριστούν το χρώμα, τη σύνθεση και την ιεραρχία όπως εκείνοι θεωρούσαν. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι η παρουσία της κεντρικής παπικής εξουσίας δεν ήταν τόσο έντονη. Στα μυθολογικά/αλληγορικά θέματα δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό τέτοιο πλαίσιο: οι συνθέσεις είναι χαλαρές και η φαντασία αφήνεται να ξεχυθεί δίχως περιορισμούς. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως έργο αυτής της διχοτόμησης είναι το Η Ανάσταση και οι τρεις Avocadri του Ντομένικο Τιντορέτο. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο διαστάσεων 240x360 εκ. ζωγραφισμένο το 1600 πρίπου. Εκεί ο μισός πίνακας απεικονίζει στα δεξιά τους τρεις αξιωματούχους με την θεσμική θωράκιση του καθεστώτος, και εκείνου που το καθεστώς θέλει να επιβάλει. Ο άλλος μισός, στα αριστερά, απεικονίζει μια ανάσταση με την διάχυση που μόνο ο Τιντορέτο μπορούσε να διαχειριστεί. Ένας πίνακας δυο εικόνες: η εικόνα του στοχασμού στη μεταφυσική στα αριστερά και η εικόνα του ευπειθούς αξιωματούχου στα δεξιά. Ουσιαστικά ο πίνακας είναι μια τομή/διχοτόμηση μεταξύ της εκφραστικής αναγκαιότητας και της επιβολής της εξουσίας.

10 Βενετία, 8 η Ζωγραφική Συνάντηση Η έκθεση ως πανόραμα εικόνων και ιδεών Edvard Hicks, Peacable Kingdom, 76x90cm, λάδι σε μουσαμά, 1834 Η έκθεση του Ρουσσώ στη Βενετία Henri Rousseau Archaic Candour ήταν μια απρόσμενη συνάντηση: ο Ρουσσώ στη Βενετία: τίποτα δεν συνδέει αυτό τον ζωγράφο με τη Βενετία: δεν έζησε εκεί, στο έργο του δεν υπάρχουν αναφορές για την τέχνη της Βενετίας, και σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν προφανείς δεσμοί. Ωστόσο αυτή η πολυσχιδής έκθεση είναι ένα δοκίμιο πάνω στο τι είναι το έργο ενός καλλιτέχνη και το πως τίθεται ο οπτικός στοχασμός του, ως μέρος του άκυρου του. Η έκθεση ήταν ένα πανόραμα εικόνων, όπου μόνο οι μισές είναι του Ρουσσώ. Οι υπόλοιπες ήταν μια σύναξη ζωγράφων που το αποτελούσαν οι Σεζάν, Καρρά, Φέντε Καλίτζια, Μπουγκερώ, Γκόγια, Ριβέρα, Ντελακρουά, Καντίνσκυ, Μοράντι, Λιμπεράλε ντι Βερόνα, Κάλο, Φράνς Πόστ,Γερμανοί εζπρεσιονιστές. Κλέε,, Σερά, Γκωγκέν, Ενσορ και τόσοι άλλοι. Όλες αυτές οι εικόνες έμπαιναν σε ένα τεκμηριωμένο πλαίσιο αναφορών και αντιστίξεων: η δημιουργικότητα της επιμέλειας στην κορύφωσή της. Δεν μπορεί κανείς παρά να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ρουσσώ, ο τελωνοφύλακας που αφιερώθηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική στα πενήντα του, εξέθετε στο παλάτι των Δόγηδων δίπλα στους ζωγράφους/θεματοφύλακες της κοσμικής και θρησκευτικής εξουσίας. Ο προσωπικός ψίθυρος/εξομολόγηση/αφήγηση δίπλα στον αλαλαγμό της εξουσίας. Ο πίνακας του Hicks, που υπήρχε στην έκθεση, σχημάτιζε με τον πιο απρόσμενο τρόπο μια ουσιαστική συνάντηση στον χώρο των ιδεών. Καιρός για συγκρίσεις.

11 Βενετία, 9 η Ζωγραφική Συνάντηση H γεωμετρία της πέτρινης σκάλας Τιτσιάνο, Η Εμφάνιση της Παναγίας στο Ναό, λάδι σε μουσαμά, 345x775cm, Gallerie dell' Accademia, Βενετία, Υπάρχουν πίνακες που υπήρξαν καθοριστικοί για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εικαστικό χώρο. Τέτοιοι είναι λίγοι στην πορεία της Δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής. είναι ο Γάμος των Αρνολφίνι των βαν Άυκ (1434), η Μαστίγωση του ντε λα Φραντσέσκα ( ), οι Λας Μένινας του Βελάσκουεθ (1656), η Ολυμπία του Μανέ (1863), Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πικάσσο (1907). Τα έργα αυτά αναμόρφωσαν, το καθένα με τη δικιά του κατάθεση, τον τρόπο που βλέπουμε το χώρο, κι ο χώρος έπαψε πλέον να είναι ο ίδιος. Το καθένα από αυτά τα έργα κωδικοποίησε την κατανόηση της χωρικής αντίληψης. Θα μπορούσε να γραφεί ένα δοκίμιο για αυτό (σίγουρα έχουν ήδη γραφεί αρκετά). Ένα τέτοιο έργο είναι και Η Εμφάνιση της Παναγίας στο Ναό του Τιτσιάνο. Εδώ η άχαρη σκάλα που έντονα διαπερνά το χώρο σχηματίζει μια εικαστική τομή που θα μπορούσε να είναι πολύ παρεμβατική. Εισάγει ωστόσο μια νέα θεώρηση του χώρου όπου το γεωμετρικό επιβάλλεται απολύτως. Εδώ δεν έχουμε μια ατμοσφαιρική προοπτική, πολύ περισσότερο δεν έχουμε μια προοπτική βάθους αλλά μια οργάνωση του χώρου από τα αριστερά προς τα δεξιά. Υπάρχει το βάθος, αλλά εκείνο που κυριαρχεί είναι η κατεύθυνση/κίνηση προς τα δεξιά. Η σκάλα είναι περισσότερο ένας τοίχος που διακόπτεται για να αναδείξει το εσωτερικό του. Ο τρόπος που είναι ζωγραφισμένα τα τούβλα αναδεικνύει μια δομή αυστηρή και η σκάλα λειτουργεί ως η διάρρηξη της δομής του τοίχου. Σε μια περίοδο που το κύριο μέλημα ήταν το βάθος, ο Τιτσιάνο αφήνει την οριζόντια/διαγώνια να κυριαρχήσει και τονίζει αυτή του την επιλογή με το πιο σκληρό ίσως στοιχεί, έναν τοίχο από τούβλα. Αυτό όμως δεν διακόπτει το συνολικό τηςεξιστόρησης. Πρόκειται για ένα εικαστικό τόλμημα όπου η δομή συναντά την αφήγηση.

12 Βενετία, 10 η Ζωγραφική Συνάντηση H σημασία του πνευματικού ή εκεί όπου το πνευματικό ακυρώνει ή δικαιώνει το «νέο» Μια από τις απρόσμενες συναντήσεις αφορά το νέο και τον τρόπο που το νέο δικαιώνεται μόνο μέσα από την πνευματική διάσταση της εικόνας. Η εικόνες της αφηρημένης ζωγραφικής ταυτίστηκαν με το τότε νέο. Το νέο όμως δεν ήταν αρκετό για τον Καντίνσκι. Το σημαντικό ήταν το πνευματικό, η κατάσταση δηλαδή εκείνη που προσδίδει στην προθεση μια ουσιαστική διάσταση και δικαιώνει το αποτέλεσμα. Από αυτή την άποψη για τον Καντίνσκυ η αφηρημένη ζωγραφική δεν ήταν κάτι το «νέο» αλλά κάτι το πνευματικό, ή αλλιώς μια ακραία περιπέτεια στην αναζήτηση του πνευματικού. Από αυτή την άποψη και τα έργα του Ρουσσώ αποτελούσαν παραδείγματα για τον Καντίνσκυ μιας διαδικασίας αναζήτησης του πνευματικού. Για να δείξει επομένως ότι και η ρεαλιστική ζωγραφική δικαιώνεται μέσα από της διάσταση της εκφραστικής αναγκαιότητας παρουσίασε τη δουλειά του Ρουσώ, με ένα σχεδόν απρόσμενο τρόπο, ταυτόσημη με την αφηρημένη ζωγραφική ως μια ακόμη έκφραση πνευματικότητας. Στην έκθεση παρουσιάζονταν το περιοδικό Αλμανάκ, όπου δημοσιεύθηκε αυτός ο συσχετισμός καθώς και οι πίνακες που εικονογραφούντο σε αυτό. Το Whatever is Ιnteresting is New του Δάκη Ιωάννου και του Jeffrey Deitch φαντάζει ως μια παράδοξη μπούρδα.

13 Βενετία, 11 η Ζωγραφική Συνάντηση Tα φαντάσματα του Τιντορέτο ή Το μη αχειροποίητο της πινελιάς Οι λεπτομέρειες είναι από τα έργα του Τιντορέτο: Μυστικός Δείπνος, λάδι σε μουσαμά, 365x68 cm, San Giorgio Maggiore, Βενετία, Προσκύνημα των Μάγων, λάδι σε μουσαμά, 425x545 cm, Scuola di San Rocco, Βενετία, Η Βάφτιση του Χριστού λάδι σε μουσαμά, λάδι σε μουσαμά, 465x538 cm, Scuola di San Rocco, Βενετία, O Τιντορέτο χρησιμοποιεί την πινελιά για να σχηματίσει τονικά διαδρομές μορφών. Οι μορφές αυτές διαχέονται στο χώρο, αφήνουν τα γεωμετρικά στοιχεία των κτιρίων αν φανούν, κυρίως όμως αποτελούν την πρώτη διακήρυξη της χειρονομιακότητας της ζωγραφικής γραφής με τόσο έντονο και εμφατικό τρόπο. Η πινελιά για πρώτη φορά δεν είναι αχειροποίητη, δεν κρύβεται αλλά δηλώνει με ένταση ότι υπάρχει, ότι είναι «εδώ» και σχηματίζει ενέργειες που διαμήκεις κινούνται στο χώρο και αφηγούνται ως καθαυτό χρώμα/μπογιά/ύλη.

14 Οι λεπτομέρειες είναι από τα έργα του Τιντορέτο: H Σφαγή των Αθώων, λάδι σε μουσαμά, 422x545 cm, Scuola di San Rocco, Βενετία, (επάνω). Η Επανάκτηση του Σώματος του Αγίου Μάρκου, λάδι σε μουσαμά, 401x306 cm, Academia, Βενετία, (κάτω)

15 Και μερικές στιγμές Τα κουμπιά του Καρρά Ο ασπρόμαυρος Πόλλοκ Ο κατεστραμμένος Ντα Μεσίνα Οι άσπρες πινελιές-βουρτσιές, σα χιόνι, στο Μάνα του Τιντορέτο Η διατήρηση της σταθερής ατμόσφαιρας στο Παρεκκλήσι Scrovegni Οι χάρτες του κόσμου Το παράξενο των αλληγοριών του Τζιοβάνι Μπελίνι Η non finitο προσωπογραφία του Δόγη Giovanni Mocenigo από τον Τζεντίλε Μπελίνι Τα χαράγματα πάνω στα κορμιά των αλόγων του Λυσίππου Ο αρχαϊκός Καρά που υπερβαίνει το χρόνο Οι πεπλοφόρες του Αρχαιολογικού Μουσείου Τα ανάγλυφα δέντρα του Τζιότο Ο μεγαλόσχημος τάφος του Τιτσιάνο Το παράξενο μωρό του Ριμπέρα Το τρομακτικό χαμόγελο της γυναικείας φιγούρας στον Πόλεμο του Ρουσώ Οι πτήσεις του Τιντορέτο Η αργόσχολη καθημερινότητα του Καπράτσιο Ο προφανής μη Δομήνικος στο Correr Αυτά..

Η κλίμακα στην τέχνη

Η κλίμακα στην τέχνη Η κλίμακα στην τέχνη Μια σύνθεση κι επομένως ένα έργο διέπεται από διάφορες παραμέτρους, οι οποίες καθορίζουν την αισθητική αξία του έργου αλλά και το χαρακτήρα του. Αυτές οι παράμετροι είναι κατά κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ Μιχάλη Κευγά ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΠΙΝΕΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΜΙΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η βαλίτσα με τα βιβλία για τις εικαστικές τέχνες προτείνει στα παιδιά να γνωρίσουν, με διαφορετικούς τρόπους, θέματα που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Masaccio, ο πρόωρα χαμένος ιδρυτής της Αναγέννησης

Masaccio, ο πρόωρα χαμένος ιδρυτής της Αναγέννησης Masaccio, ο πρόωρα χαμένος ιδρυτής της Αναγέννησης Εικόνα 1: Η πληρωμή του φόρου, παρεκκλήσιο Brancacci, Φλωρεντία Εικόνα 2: Η εκδίωξη από τον παράδεισο, παρεκκλήσιο Brancacci. Πριν και μετά την αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ευλογημένη συνάντηση.

Η ευλογημένη συνάντηση. Η ευλογημένη συνάντηση. Μετά το τέλος μιας δύσκολης εξεταστικής περιόδου, η παρέα των παιδιών του λυκείου του Ναού μας συναντήθηκε για μια ακόμα φορά, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η χαρά των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά χαρακτηριστικά

Γενικά χαρακτηριστικά ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΜΟΣ Γενικά χαρακτηριστικά Μικρές πινελιές που δημιουργούν παχύ στρώμα μπογιάς αποτυπώνοντας λεπτομερές. Χρήση των βασικών χρωμάτων, σπάνια χρήση του μαύρου χρώματος. Απουσία διαδοχικών επιστρώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ Είκοσι Δύο Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Δώδεκα Εικόνες του Χ.Ι. Ξένου

ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ Είκοσι Δύο Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Δώδεκα Εικόνες του Χ.Ι. Ξένου ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ Είκοσι Δύο Ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη, Δώδεκα Εικόνες του Χ.Ι. Ξένου Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, Αθήνα, Φεβρουάριος Μάρτιος 2011 Δεν είμαι Έλλην, είμαι Ελληνικός, 58Χ60 εκ,

Διαβάστε περισσότερα

Ο «Παράδεισος» του Τιντορέττο

Ο «Παράδεισος» του Τιντορέττο Ο «Παράδεισος» του Τιντορέττο Το 2012 κατά την 20ή επέτειο του Μουσείου Thyssen-Bornemisza παρουσιάστηκε το πρόσφατα συντηρημένο τεράστιο έργο «Παράδεισος» του Τιντορέττο (164 x 492 cm). Οι μελέτες και

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία µε. Ζωγραφική και Μαθηµατικά

Ερευνητική Εργασία µε. Ζωγραφική και Μαθηµατικά Ερευνητική Εργασία - Ζωγραφική και Μαθηµατικά Ηλίας Νίνος Ερευνητική Εργασία µε θέµα: Μαθηµατικά και Τέχνη Υποθέµα: Μαθηµατικά και Ζωγραφική Οµάδα: Μαρία Βαζαίου- Ηρώ Μπρούφα- Μαθηµατικά εννοούµε την επιστήµη

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά

Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι. Ελληνικά 1 Κείμενο Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι Ελληνικά 2 ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΛΕΝΤΡΙ Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Πελέντρι φαίνεται να χτίστηκε λίγο μετά τα μέσα του 12 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο από τα δύο κάθετα τµήµατα είναι µεγαλύτερο; Σίγουρα η κόκκινη γραµµή στα δεξιά σας φαίνεται διπλάσια από την αριστερή κι όµως είναι ίσες.

Ποιο από τα δύο κάθετα τµήµατα είναι µεγαλύτερο; Σίγουρα η κόκκινη γραµµή στα δεξιά σας φαίνεται διπλάσια από την αριστερή κι όµως είναι ίσες. Γιατί στράβωσε το συρµατόπλεγµα; Ή µήπως όχι. Οι πλευρές του τριγώνου µοιάζουν σαν να έχουν στραβώσει. Μήπως οι πλευρές του τετραγώνου δεν είναι και τόσο ίσιες; Ποιο από τα δύο κάθετα τµήµατα είναι µεγαλύτερο;

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνης. την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Τέχνης. την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Η δραστηριότητα του Α2 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Οι μαθητές του Α2 του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας.

1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 1 η Θεματική ενότητα- Μπορούν οι άνθρωποι να εικονίζουν το Θεό; 1. Δώστε τον ορισμό της εικόνας. 2. Ποια η έννοια της λέξεως είδωλο στο θρησκευτικό τομέα; 3. Ποιο από τα παρακάτω αποτελούν μορφές σύγχρονης

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινή Τεχνη. Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής:

Βυζαντινή Τεχνη. Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής: Βυζαντινή Τεχνη Περίοδοι της χριστιανικής ζωγραφικής: 1. Παλιαοχριστιανική Τέχνη και Πρωτοβυζαντινή περίοδος (4ος-7ος αιώνας) 2. Εικονομαχία και βυζαντινή τέχνη (8ος-12ος αιώνας) 3. Περίοδος των Παλαιολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΊΝΤΣΙ 1452-1519 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΚΕΚΑΣ ΤΡΥΦΩΝ ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΊΝΤΣΙ 1452-1519 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΚΕΚΑΣ ΤΡΥΦΩΝ ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΊΝΤΣΙ 1452-1519 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΚΕΚΑΣ ΤΡΥΦΩΝ ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ 1 Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν Ιταλός αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω τα βασικά εργαλεία του προγράμματος ζωγραφικής για να μπορώ να ζωγραφίζω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μαθαίνω τα βασικά εργαλεία του προγράμματος ζωγραφικής για να μπορώ να ζωγραφίζω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΟΥ 1 ΤΑΞΗ Α Μαθαίνω τα βασικά εργαλεία του προγράμματος ζωγραφικής για να μπορώ να ζωγραφίζω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. 1. Παρατηρώ το πρόγραμμα ζωγραφικής στην οθόνη του υπολογιστή μου. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (μάθημα κατεύθυνσης) Τι είναι η δομή και η σύνθεση ενός εικαστικού έργου. Είναι η οργάνωση όλων των στοιχείων ενός έργου σε ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να εκφράσουν κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας το Δέντρο της Ζωής σ ένα βυζαντινό μνημείο της Αθήνας

Αναζητώντας το Δέντρο της Ζωής σ ένα βυζαντινό μνημείο της Αθήνας ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ ΓΕΝΙΚΉ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΆΣ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΊΩΝ/ΤΜΉΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΆΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ Αναζητώντας το Δέντρο της Ζωής σ ένα βυζαντινό

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού)

Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Θέµατα Καγκουρό 2010 Επίπεδο: 1 (για µαθητές της Γ' και ' τάξης ηµοτικού) Ερωτήσεις 3 πόντων: 1) Η γάτα θέλει να πάει στο γάλα και το ποντίκι στο τυρί, ακολουθώντας τους δρόµους του κήπου. Οι διαδροµές

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερώματα στην Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας. ΠΑΝΟΣ ΠΑΣΣΙΣΗΣ Όψης Θέση

Αφιερώματα στην Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας. ΠΑΝΟΣ ΠΑΣΣΙΣΗΣ Όψης Θέση Αφιερώματα στην Πινακοθήκη - Γλυπτοθήκη της art-idea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας ΠΑΝΟΣ ΠΑΣΣΙΣΗΣ Όψης Θέση _ Όψης Θέση _ Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Φοίτησε Πολιτικός Μηχανικός στο University of East London.

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη Στέλλα, Τσαρίδου Βασιλεία, Φωτοπούλου Έλενα Ο Δομήνικος

Διαβάστε περισσότερα

ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα

ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα 1947-2010 Η Τόνια Νικολαΐδη ανήκει στους καλλιτέχνες που πιστεύουν πως ο λόγος που εξασκούν μία τέχνη είναι για να βγάλουν από μέσα τους τον αληθινό τους κόσμο ώστε να συνομιλήσει

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Η Έκπτωτη και η Άλλη Τόποι θηλυκότητας και σύγχρονη φωτογραφία

Η Έκπτωτη και η Άλλη Τόποι θηλυκότητας και σύγχρονη φωτογραφία Η Έκπτωτη και η Άλλη Τόποι θηλυκότητας και σύγχρονη φωτογραφία Της Χρυσής Τσιώτα Θα ξεκινήσω κάνοντας μια προσπάθεια να απαντήσω σε μερικά από τα ερωτήματα που θέτει η Συραγώ Τσιάρα στο κείμενό - αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ PROJECT Βασιλίσιν Μιχάλης, Δέφτο Χριστίνα, Ιλινιούκ Ίον, Κάσα Μαρία, Κουζμίδου Ελένη, Λαμπαδάς Αλέξης, Μάνε Χρισόστομος, Μάρκο Χριστίνα, Μπάμπη Χριστίνα, Σακατελιάν Λίλιτ, Σαχμπαζίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης Μορφή της σύνθεσης Δομή της σύνθεσης ΟΠΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ Βασικό λεξιλόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός

Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Η Τέχνη της Αναγέννησης-Μανιερισμός Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 3. Η Τέχνη της Πρώιμης Αναγέννησης στην

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται

Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται Το σχολείο μας είναι σχετικά παλιό. Βρίσκεται στην κεντρική λεωφόρο Γερίου, απέναντι από το Δημαρχείο Γερίου. Έχει χτιστεί το 1976 και αποτελείται από δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερις ειδικές αίθουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Α1. Τα βασικά θέµατα της Επτανησιακής σχολής είναι η φύση, η θρησκεία, η πατρίδα, η γυναίκα και ο έρωτας στην εξιδανικευµένη τους µορφή. Στο πρώτο απόσπασµα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟΣ τέλος 16 ου αιώνα

ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟΣ τέλος 16 ου αιώνα ΜΑΝΙΕΡΙΣΜΟΣ 1520 - τέλος 16 ου αιώνα Ως καλλιτεχνικό ύφος ο Μανιερισµός παρατηρείται στην βόρειο Ιταλία και κυρίως στην Βενετία. Νοείται ως η τάση για υπερβολική χρήση ενός χαρακτηριστικού ύφους στην τέχνη.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΝΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ Χειμωνιάτικο Ταξίδι Φισκάρδο, λάδι σε καμβά, 18x24cm Ώχρα, λάδι σε χαρτόνι, 22x26,5cm 20 Δεκεμβρίου 29 Ιανουαρίου 2014 Αμοργός, λάδι σε καμβά, 24x30cm Νυχτερινό, λάδι σε χαρτόνι,

Διαβάστε περισσότερα

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της

Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ Οι πυραμίδες είναι τάφοι για τους βασιλιάδες της Αιγύπτου, τους Φαραώ. Σκοπός της πυραμίδας ήταν να «στεγάσει» το νεκρό Φαραώ κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής του. Οι αρχαιολόγοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ α) Ειρήνη Χρυσοβαλάντη Ρουμπάνη β) Μαρία Πανακάκη «Το τοπίο είναι αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις, που χαρακτηρίζονται με χρώματα, σε διάφορες πλάκες, οριζόντιες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις»

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» Διδάσκουσα: Κούβου Ουρανία Φοιτήτρια: Παπαϊωάννου Αργυρώ

Διαβάστε περισσότερα

Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ;

Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ; Πόσες µαύρες τελείες βλέπετε ; Οι οριζόντιες γραµµές δείχνουν να είναι παράλληλες ; και όµως είναι! 1 Το παρακάτω σχήµα δείχνει για ελικοειδές ; και όµως δεν είναι! Οι κύκλοι είναι ανεξάρτητοι. Πόσα χρώµατα

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 1 ο Εργαστήριο Ζωγραφικής Υπεύθυνος: Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ 2015-16 8 τόποι 8 εκθέσεις Οι εκθέσεις για το 1 ο Εργαστήριο αποτελούνε μέρος της εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Πέτερ Μπρέγκελ ( ):

Πέτερ Μπρέγκελ ( ): ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569) Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569): Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους και χαράκτες της εποχής του, πρωτοπόρος της Βορειοευρωαπαϊκής Αναγέννησης. Ασχολήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος

Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία. Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Η ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Αλεξανδρή Ελευθερία Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Δημαράκης Κοσμάς Δράκου Άννα Καίρης Μάριος Κομίνη Ιωάννα Σουλάνδρος Τάσος Ξεκινώντας την εργασία θα θέλαμε να παραθέσουμε το παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. Χειμερινό Εξάμηνο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Κεντρική Βιβλιοθήκη Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Δευτέρα 16 Ιουνίου, 11:00-1:00, το πρωί Πνευστά και κρουστά. Αντίθετοι κόσμοι κοινές μελωδίες Με τη συνοδεία

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί µαθαίνουµε Ιστορία της Τέχνης;

Γιατί µαθαίνουµε Ιστορία της Τέχνης; Γιατί µαθαίνουµε Ιστορία της Τέχνης; Α. για ευρύτερη πνευµατική καλλιέργεια Β. για ανάπτυξη καλλιτεχνικού αισθητηρίου Γ. για ανάπτυξη της προσωπικότητας. για διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2007 7:30

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΟ ΜASTERCLASS ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 22 ΕΩΣ 24 MAΪOY 2015 To Μasterclass Ζωγραφικής θα διεξαχθεί-συντονιστεί από τον Γιάννη Ζιώγα Αποτελεί μέρος της Εκδήλωσης Διατοπικής

Διαβάστε περισσότερα

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού 1 η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού Το βιβλίο αυτό, του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ και σε Ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Χρώμα. Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των

Εισαγωγή στο Χρώμα. Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των Στέλιος Μιχαήλ Ε.Ε.Κ.Κ. 8 Δεκεμβρίου 2010 Εισαγωγή στο Χρώμα Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των χρωμάτων. Το φως ως στοιχείο που ειδικεύει και τροποποιεί το χρώμα. Θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Giorgio Pol. Ioannidis. Paintings

Giorgio Pol. Ioannidis. Paintings Giorgio Pol. Ioannidis Paintings 1993 «Βάκχος» 1991 ελαιογραφία σε λινό καμβά 117x146cm Στη ζωγραφική του αν και διαφαίνεται η επίδραση ενός δασκάλου σαν τον Vedova, αυτός δεν περιορίζεται τόσο ή μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ.

Ομάδα κατασκευών. του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Ι.Μ.Δ. Για 3 η χρονιά λειτουργεί η ομάδα κατασκευών του Συνδέσμου Νέων της Μητρόπολής μας. Πυξίδα μας η καλή συντροφιά σε τόπο αρκετά οικείο πλέον, στο «Πέρασμα»,

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέρεια από το έργο «Ηρωικό»

Λεπτομέρεια από το έργο «Ηρωικό» Λεπτομέρεια από το έργο «Ηρωικό» Αίθουσα Τέχνης Relics Λασσάνη 3 - Θεσσαλονίκη Γιώργος Πολ. Ιωαννίδης Νοέμβριος 1995 - Θεσσαλονίκη Στη ζωγραφική του αν και διαφαίνεται η επίδραση ενός δασκάλου σαν τον

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα

Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Εργαλείο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης για παιδιά µε Αυτισµό στο Γνωστικό τοµέα Οπτική αντίληψη Ακουστική αντίληψη Γνωστικός - εκτελεστικός τοµέας Γνωστικός - εκφραστικός τοµέας Μίµηση Οπτική µνήµη Λειτουργική

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

etwinning Project Mrs. Tasia Giannakos Physical Education Teacher

etwinning Project Mrs. Tasia Giannakos Physical Education Teacher Friday, April 4 th, 2014 etwinning Project GREEK FOOD: our European passport to a healthy life» Collaborative etwinning activity between the 1 st and the 7 th Primary Schools of Sparti Τασία Γιαννακού

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια

Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια Προτεινόμενα κείμενα για προσκλητήρια ΓΑΜΟΥ 100 Σας προσκαλούμε στο γάμο μας που θα γίνει το & ώρα Θα χαρούμε πολύ να είστε μαζί μας. 101 Η παρουσία σας και οι ευχές σας θα μας δώσουν χαρά στην ομορφότερη

Διαβάστε περισσότερα

Κατακόμβες έχουν βρεθεί στη Ρώμη (60+) στην Αίγυπτο,στη Νάπολη, στη Μάλτα, στη Σικελία και στη Μήλο Οι κρύπτες ήταν διακοσμημένες με τοιχογραφίες που

Κατακόμβες έχουν βρεθεί στη Ρώμη (60+) στην Αίγυπτο,στη Νάπολη, στη Μάλτα, στη Σικελία και στη Μήλο Οι κρύπτες ήταν διακοσμημένες με τοιχογραφίες που Κατακόμβες Κατακόμβες έχουν βρεθεί στη Ρώμη (60+) στην Αίγυπτο,στη Νάπολη, στη Μάλτα, στη Σικελία και στη Μήλο Οι κρύπτες ήταν διακοσμημένες με τοιχογραφίες που είχαν συμβολικές απεικονίσεις με θρησκευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Οι εικόνες της 4 ης βδομάδας/ 2014

Οι εικόνες της 4 ης βδομάδας/ 2014 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 1 ο Εργαστήριο Ζωγραφικής Υπεύθυνος: Γιάννης Ζιώγας, Ζωγράφος, Επίκουρος Καθηγητής Οι εικόνες της 4 ης βδομάδας/

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions!

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Σεπτέμβριος Νοέμβριος 2017 Οικογενειακά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις, Σάββατα και Κυριακές, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του μαθητή Θεοδωρίδη Γιάννη

Παρουσίαση του μαθητή Θεοδωρίδη Γιάννη Παρουσίαση του μαθητή Θεοδωρίδη Γιάννη Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (15 Απριλίου 1452 2 Μαίου 1519) ήτανιταλός αρχιτέκτονας,ζωγράφος, γλύπτης,μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Mουσειοσκευή «Ζωγραφίζω το δέντρο» Το µάθηµα των εικαστικών ως µέσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Mουσειοσκευή «Ζωγραφίζω το δέντρο» Το µάθηµα των εικαστικών ως µέσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Mουσειοσκευή «Ζωγραφίζω το δέντρο» Το µάθηµα των εικαστικών ως µέσο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ελένη - Φαίη Σταµάτη ιευθύντρια Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης email: contact@childrensartmuseum.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ 06827

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ 06827 ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ 06827 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΩΝ Πινακίδα 1 Γενικό χωροταξικό, ανάλυση κεντρικής ιδέας, όψεις δρόμου Πινακίδα 2 Κάτοψη Πλατείας, όψεις δρόμου,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;»

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» πραγματοποιήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2014 σε πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ

ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΒΙΚΥ ΤΣΑΛΑΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ «Πλάθω τις εικόνες μου χαράζοντας κατευθείαν πάνω στο υλικό μου, όπως ο ζωγράφος σχεδιάζει ή πλάθει τις εικόνες του πάνω στον καμβά.» Η Βίκυ Τσαλαματά γεννήθηκε στην Αθήνα και

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση

Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Χωρικές σχέσεις και Γεωμετρικές Έννοιες στην Προσχολική Εκπαίδευση Ενότητα 3: Τοπολογικές και προβολικές σχέσεις στο χώρο Δημήτρης Χασάπης Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Βασικές σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

PADIGLIONE GRECIA BIENNALE ARCHITETTURA CONCEPT PROPOSAL

PADIGLIONE GRECIA BIENNALE ARCHITETTURA CONCEPT PROPOSAL CRAWLING FIGURES ON THE STAIRS / SCULPTURES Ανθρωποι κατάκοποι σέρνονται στα σκαλιά, προχωράνε μπουσουλώντας προσπαθώντας να φτάσουν στην πολυπόθυτη «πύλη» (περίπτερο). Άλλοι κάθονται ταλαιπωρημένοι με

Διαβάστε περισσότερα

15 ος ΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

15 ος ΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ 15 ος ΑΙΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ Τίτλος: Οι αρραβώνες των Αρνολφίνι Καλλιτέχνης: Γιάν βαν Άικ Χρονολογία: 1434 Υλικό: Λάδι πάνω σε ξύλο. Περιγραφή: Ο Βαν Άικ διέπρεψε στην προσωπογραφία. Εδώ έχουμε μία

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Η Επτανησιακή Σχολή και η Καλλιτεχνική Εκκοσμίκευση

1.1. Η Επτανησιακή Σχολή και η Καλλιτεχνική Εκκοσμίκευση ΕΛΠ 12 - Γ ΤΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο - ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1.1. Η Επτανησιακή Σχολή και η Καλλιτεχνική Εκκοσμίκευση 17 ος 18 ος αι. 1.1.1. Οι Ιστορικές Συνθήκες Το 17 ο αι. τα Επτάνησα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Αδέλφια στο σχολείο ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Αδέλφια στο σχολείο Οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές μου Οι μαθήτριες του Χριστού Κάποτε, μια γυναίκα, που ονομαζόταν Μάρθα, υποδέχτηκε στο σπίτι της τον Ιησού. Η Μάρθα, ήταν αδελφή του

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ. Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ (σύντομη ιστορική αναδρομή) Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ

ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ. Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ (σύντομη ιστορική αναδρομή) Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΑ (σύντομη ιστορική αναδρομή) Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΕΤΣΗ Έρευνα-Μελέτη-Παρουσίαση: Μαρίνα Ζερβού Rembrandt (1606-1669)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Οι θρησκευτικές εικόνες ως μέσον έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης Τάξη: ΣΤ 1 Σχολικό έτος: 2006 07 Υπεύθυνη δασκάλα: Σπανού Σοφία «Όταν πρόκειται να αρχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης 2 3 Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Το 1876, ο Τόμας Ίκινς (Thomas Eakins) ολοκλήρωσε ένα πορτραίτο του John Hill Brinton

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη Νάγια Οικονομίδου 2014-2015 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 1. Γνωρίσματα Κυκλαδικής Τέχνης...4 Πτυόσχημα ειδώλια.5 Βιολόσχημα ειδώλια 6

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα. με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη ΜΑΘΗΜΑ 3 Ο Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ Να χαρακτηρίσετε τις παρακάτω προτάσεις ως σωστές ή λανθασμένες, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, γράφοντας δίπλα στον αριθμό κάθε πρότασης τη

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Αυγούστου (27 π.χ.-14 μ.χ.) Δεμοιράκου Μαρία

Η εποχή του Αυγούστου (27 π.χ.-14 μ.χ.) Δεμοιράκου Μαρία Η εποχή του Αυγούστου (27 π.χ.-14 μ.χ.) Δεμοιράκου Μαρία Αύγουστος Ο όγδοος μήνας του χρόνου τίτλος αυτοκρατόρων στη ρωμαϊκή και βυζαντινή αυτοκρατορία Η ισχυροποίηση της κεντρικής εξουσίας Ποιος; Οκταβιανός

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνη, πολιτική και δημόσιος χώρος

Τέχνη, πολιτική και δημόσιος χώρος Τέχνη, πολιτική και δημόσιος χώρος -Ιστορία, πολιτική και δημόσια γλυπτική -Land Art περιβαλλοντική τέχνη -Μνημειακή, αντι-μνημειακή τέχνη -Εφήμερες παρεμβάσεις -Συμμετοχικές Πρακτικές -Σύγχρονη Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΠΟΥΓΑΡΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑΞΗ : Γ ΦΛΩΡΙΝΑ 2014 1 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ : ΠΟΥΓΑΡΙ ΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕIΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕIΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ 9 η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά

Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης. Ελληνικά 1 Κείμενο Αγίου Νικολάου της Στέγης Ελληνικά 2 Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης Πήρε το όνομα του μετά την προσθήκη της δεύτερης Στέγης του ναού τον 13ον αιώνα, για την προστασία του από τα χιόνα και τη βροχή.

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Φωτορεπορτάζ και βίντεο, στο τέλος του κειμένου. Πρόεδρος Σερβίας προς Έλληνες: Διαφυλάξτε τη χώρα σας! (VIDEO)

Φωτορεπορτάζ και βίντεο, στο τέλος του κειμένου. Πρόεδρος Σερβίας προς Έλληνες: Διαφυλάξτε τη χώρα σας! (VIDEO) Να διαφυλάξουν τη χώρα τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης κάλεσε τους Έλληνες ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, όπως υποστηρίζουν τους Σέρβους να διαφυλάξουν τη δική τους. Φωτορεπορτάζ και βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ Σήμανση και φωτισμός Σήμανση Βρίσκοντας τον δρόμο μας: Πρόσβαση (διανοητική και φυσική) σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους Σκοποί, χαρακτηριστικά της σήμανσης Ύφος και ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΨΕΙΣ - 119 - ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΝΟΨΕΙΣ - 119 - ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΕΣ - 119 - ΑΝΟΨΕΙΣ ΟΡΟΦΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΛΟΝΙ Στον χώρο του σαλονιού αλλά και της τραπεζαρίας επιθυμία του ιδιοκτήτη της κατοικίας ηταν η πρόβλεψη διακόσμησης των οροφών αυτών κυρίως των χώρων με ζωγραφική. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμικά στοιχεία διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα μνημείο της Μακρινίτσας: Παιδαγωγική αξιοποίηση

Πολιτισμικά στοιχεία διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα μνημείο της Μακρινίτσας: Παιδαγωγική αξιοποίηση Πολιτισμικά στοιχεία διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα μνημείο της Μακρινίτσας: Παιδαγωγική αξιοποίηση Κατερίνα Σπανοπούλου Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, Νηπιαγωγός, Med. Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Μακρινίτσας

Διαβάστε περισσότερα