Åêäüóåéò, ÁíáìíçóôéêÜ Ü & Äþñá /

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Åêäüóåéò, ÁíáìíçóôéêÜ Ü & Äþñá. 2011-12 www.lesvosmuseum.gr / www.petrifiedforest.gr"

Transcript

1 Åêäüóåéò, ÁíáìíçóôéêÜ Ü & Äþñá /

2 Σ το πωλητήριο διατίθενται οι εκδόσεις του Μουσείου, εκμαγεία και αναμνηστικά με θεμα το Απολιθωμένο Δάσος. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία βιβλίων με θέμα τη γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα, τα φυσικά μνημεία, το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές και φυσικά, εκδόσεις που αναφέρονται στη Λέσβο. Για τους μικρούς μας φίλους υπάρχουν παιδικά βιβλία, πάζλ, κατασκευές, εκπαιδευτικό υλικό και παιχνίδια. Αντικείμενα με το λογότυπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Μπλουζάκια Polo και μακό καπέλα & μπρελόκ

3 Αντίγραφα απολιθωμάτων & άλλα αναμνηστικά, εμπνευσμένα από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

4 ÍÝá óåéñü ãñáöéêþò ýëçò / Μολύβια γόμες μπογιές στυλό μπλοκ σημειώσεων ξύστρες πάνινες τσάντες σακίδια κορδόνια Êáé ðïëëü âéâëßá & åêðáéäåõôéêü ðáé íßäéá óôï ðùëçôþñéï ôïõ ìïõóåßïõ

5 Åíá ìïíáäéêü ëåýêùìá ãéá ôïô ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ôçò ËÝóâïõ óå ôñåéò ãëþóóåò Το λεύκωμα "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" είναι μια πολυτελής τετράχρωμη έκδοση 160 σελίδων, με κείμενα των Ευάγγελου Βελιτζέλου, Καθηγητή Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Νικόλαου Ζούρου, Αναπλ. Καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από τις επιμελημένες σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται η ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, ο τρόπος δημιουργίας του, η διαδικασία της απολίθωσης, τα είδη των φυτών που έχουν αναγνωριστεί, τα στοιχεία που συγκροτούν την μοναδικότητα του μνημείου, η σημασία των ανασκαφών που πραγματοποιούνται τα τελευ-ταία χρόνια στη Λέσβο, οι δυνατότητες επίσκεψης του μνημείου, καθώς και οι προσπάθειες για ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους από τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν για πρώτη φορά προσδιορίστηκαν κάποια από τα απολιθωμένα είδη των φυτών του, μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας το Το βιβλίο πλαισιώνεται από εντυπωσιακές φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη και του συνεργάτη του Βασίλη Τσώνη, στις οποίες παρουσιάζονται τα σημαντικότερα απολιθώματα από τους υπαίθριους χώρους του Απολιθωμένου Δάσους και τους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, καθώς επίσης και από το θαλάσσιο τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους. Το βιβλίο διατίθεται στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γερμανικά.

6

7 Λεύκωμα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων Πρόλογος του Γεν. Διευθυντή της UNESCO Koϊchiro Matsuura Μόλις κυκλοφόρησε το Λεύκωμα "European Geoparks", στην Αγγλική γλώσσα, το οποίο αποτελεί την πρώτη έκδοση που αναφέρεται στις αρχές και την οργάνωση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και παρουσιάζει συνολικά τα μέλη του. Το βιβλίο προλογίζουν ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO κ. Koϊchiro Matsuura και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τομέα φυσικών επιστημών της UNESCO κ. Walter Erdelen. Πρόκειται για πολυτελή τετράχρωμη έκδοση 166 σελίδων στην οποία παρουσιάζεται το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για όλα τα μέλη του. Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000, με σκοπό τη συνεργασία, ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών και την από κοινού δράση για την προστασία των φυσικών μνημείων που συγκροτούν τη γεωλογική κληρονομιά της Ευρώπης και την αξιοποίησή τους στα πλαίσια της αειφόρου τοπικής ανάπτυξης. Το βιβλίο ξεναγεί τους αναγνώστες μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες και ειδικά επιμελημένα κείμενα, σε 32 γεωπάρκα από 13 ευρωπαϊκές χώρες, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά συγκεντρωμένα σημαντικά φυσικά και γεωλογικά μνημεία της Ευρώπης, δίνοντας έτσι στους αναγνώστες την ευκαιρία να περιηγηθούν στο γεωλογικό χρόνο και να γνωρίσουν τα μοναδικά μνημεία που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη. Πρόλογος από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Η μεγάλη σημασία της έκδοσης επιβεβαιώνεται στον πρόλογό του, από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO κ. Koϊchiro Matsuura ο οποίος αναφέρεται στην σημασία των Γεωπάρκων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και τον ρόλο τους για την κοινωνία. Ο ρόλος των Γεωπάρκων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την συνειδητοποίηση από όλους μας της σχέσης μεταξύ Ανθρώπου και Γης αλλά και της σοφής χρήσης των φυσικών πόρων της. Εξαιτίας της μεγάλης σημασίας και του ρόλου των Γεωπάρκων προς αυτή την κατεύθυνση, η UNESCO μέσα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων για προστασία και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της γης.

8 Οι έντυποι ξεναγοί σας στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Οδηγός Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Πλάκας και Σιγρίου Εμπλουτισμένοι με όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα που ακολουθούν τις συνεχιζόμενες ανασκαφές, κυκλοφόρησαν από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι δύο νέοι οδηγοί, ο οδηγός του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο οδηγός των Πάρκων του Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας και Σιγρίου. Πρόκειται για τετράχρωμες εκδόσεις 132 σελίδων. Οι οδηγοί των Πάρκων Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι χρήσιμα εργαλεία για τον επισκέπτη των Πάρκων, καθώς του δίνουν όλες τις πληροφορίες για όσα βλέπει κατά την επίσκεψή του, αλλά και για καθέναν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και μάλιστα τους εντυπωσιακότερους στον κόσμο ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δένδρων. Οδηγός Παρατήρησης Πουλιών στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Έναν εξαιρετικά χρήσιμο οδηγό για την ορνιθοπανίδα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εξέδωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Την έρευνα και καταγραφή έκανε η Περιβαλλοντολόγος Ελένη Γαληνού και ο Νίκος Παναγιώτου ζωγράφισε τα πουλιά του καταλόγου. Η έκδοση "Τα πουλιά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου" παρουσιάζει τους κυριότερους εκπροσώπους των πουλιών στην περιοχή της Δυτικής Χερσονήσου της Λέσβου (χερσόνησος Ορδύμνου), όπου βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Επίσης, υπάρχει ο πλήρης κατάλογος των πουλιών που ζουν μόνιμα ή εμφανίζονται εποχιακά στην περιοχή.

9 Εκπαιδευτικά έντυπα Εγχειρίδιο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ "Γνωρίζω τα ηφαιστειακά πετρώματα - Η βαλίτσα του ηφαιστείου" Περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία συνδέεται με την δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, οδηγίες για την υλοποίηση πειράματος δημιουργίας ηφαιστειακής έκρηξης σε μικρογραφία καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έκδοση ελληνική - 24 σελίδες Εγχειρίδιο ΓΕΩΡΑΜΑ "Ανακαλύπτω τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους " Περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και τα φυτά που έχουν εντοπιστεί καθώς και τα αντίστοιχα σημερινά φυτά, οδηγίες για την ανασκαφή και την αναγνώριση απολιθωμένων φυτών καθώς και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έκδοση ελληνική - 24 σελίδες Εκπαιδευτικό εγχειρίδιο "Δεινοθήρια στη Λέσβο" Στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο περιέχονται αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα δεινοθήρια στη Λέσβο, το Απολιθωμένο Δάσος αλλά και γενικότερα για τα προβοσκιδωτά και την εξέλιξή τους. Έκδοση ελληνική - 40 σελίδες Αφίσα Γεωλογικού Χρόνου Παρουσιάζεται οι σημαντικότερες περίοδοι της ηλικίας της γης και η εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, από τις πρώτες μορφές ζωής έως σήμερα.

10 Τέσσερις νέες εκδόσεις για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Έκδοση αφιερωμένη στο Γεωπάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τις δραστηριότητες που υλοποιούνται σ' αυτό. óå ôñåéò ãëþóóåò Ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών Αναλυτικά κείμενα και έγχρωμες φωτογραφίες παρουσιάζουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και τα μοναδικά απολιθωμένα ευρήματα που ξεδιπλώνουν την συναρπαστική ιστορία του. ÅëëçíéêÜ, ÁããëéêÜ, ÃåñìáíéêÜ 64 óåëßäåò Από τις ηφαιστειακές εκρήξεις στην αιωνιότητα Παρουσιάζεται η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καθώς και εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές διάσπαρτες στο χώρο του Αιγαίου Πελάγους, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα την ηφαιστειακής δραστηριότητας στο χώρο του Αιγαίου εδώ και εκατομμύρια χρόνια Από την Τηθύ στο Αιγαίο Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται η συναρπαστική γεωιστορική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου Πελάγους στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών καθώς και τα μοναδικά γεωλογικά μνημεία και οι γεωτόποι που αποτελούν τεκμήρια αυτής της εξέλιξης.

11 Συλλογές Πετρωμάτων - Πετρώματα της Λέσβου - Ηφαιστειακά Πετρώματα Πετρώματα της Λέσβου Συλλογή 9 πετρωμάτων που περιλαμβάνει τα πιο αντιπροσωπευτικά πετρώματα του νησιού. Συνοδεύεται από έντυπο με πληροφορίες για τα κυριότερα πετρώματα της Λέσβου, και τη γεωλογική δομή της Λέσβου. Η συλλογή συνοδεύεται επίσης από γεωλογικό χάρτη της Λέσβου κλίμακας 1: στον οποίο παρουσιάζονται οι κυριώτερες εμφανίσεις πετρωμάτων. Ãåùëïãéêüò Üñôçò ËÝóâïõ Συλλογή Ηφαιστειακών Πετρωμάτων Συλλογή 9 χαρακτηριστικών ηφαιστειακών πετρωμάτων από τη Λέσβο. Συνοδεύεται από έντυπο με αναλυτικές πληροφορίες για τα κυριότερα πετρώματα της Λέσβου, και τη γεωλογική δομή της Λέσβου. Η συλλογή συνοδεύεται επίσης από γεωλογικό χάρτη της Λέσβου κλίμακας 1: στον οποίο παρουσιάζονται οι κυριώτερες εμφανίσεις ηφαιστειακών πετρωμάτων.

12 Εκπαιδευτικό CD-ROM ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ Εκπαιδευτικό CD-ROM "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" Το εκπαιδευτικό CD "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" περιλαμβάνει εστιασμένα εργαλεία και μαθησιακά περιβάλλοντα καθώς και την απαιτούμενη λειτουργικότητα ώστε οι χρήστες να μπορούν να αναπτύξουν διδακτικό σενάριο με στόχο την ανακάλυψη και κατανόηση της σημασίας διαφόρων πτυχών της ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου. Παράλληλα είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι κατάλληλο για εκπαίδευση χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία εκπαιδευτικού. Έκδοση ελληνική, αγγλική και γερμανική

13 Ηφαιστειότητα, Θερμές πηγές και το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου Ακίνδυνος Κελεπερτζής, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου Μια νέα έκδοση με τίτλο Ηφαιστειότητα, θερμές πηγές και το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου προστέθηκε πρόσφατα στην ήδη πλούσια βιβλιογραφία για το θέμα αυτό. Συγγραφέας του βιβλίου τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Ακίνδυνο Κελεπερτζή, Καθηγητή Γεωχημείας και Εφαρμοσμένης Γεωχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκδοση αναφέρεται στη γεωλογική δομή της Λέσβου, την ηφαιστειότητα που εκδηλώθηκε στη Λέσβο και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο, τα φαινόμενα που συνδέονται με την ηφαιστειότητα του νησιού (βιομηχανικά ορυκτά- Μεταλλεύματα, γεωθερμική ενέργεια, θερμές πηγές, εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας) και φυσικά το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Πρόκειται για μια προσεγμένη αισθητικά, έγχρωμη και δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά), 63 σελίδων, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

14 Πρακτικά συνεδρίων 2 nd European Geoparks Meeting Ο τόμος περιέχει εργασίες που παρουσιάστηκαν στο ομότιτλο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σίγρι Λέσβου, από 3 έως 7 Οκτωβρίου 2001 και διοργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την ΕΤΑΛ Α.Ε. με την υποστήριξη του Υπουργείου Αιγαίου, του Υπουργείου Πολιτισμού του Ε.Ο.Τ. καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της UNESCO. Προστατευόμενες Περιοχές και Τοπική Ανάπτυξη Μέσα από τις 231 σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται οι ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες απόψεις για θέματα που αφορούν στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις των προστατευόμενων περιοχών, τα ζητήματα θεσμικής οργάνωσης και διαχείρισής τους και τέλος τις προοπτικές που παρουσιάζονται για την ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Πρόκειται για μια έκδοση ιδιαίτερα χρήσιμη για τους εκπαιδευτικούς και όσους ασχολούνται με θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστατευόμενων περιοχών αλλά και όσους είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων. Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και Μνημείων της Φύσης Η έκδοση με τίτλο "Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών και Μνημείων της Φύσης" περιλαμβάνει εργασίες που ανακοινώθηκαν στο 3ο Συμπόσιο που διοργάνωσε το Μουσείο σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος. Μνημεία της Φύσης - Γεωλογική Κληρονομιά Στον τόμο των Πρακτικών περιλαμβάνονται εργασίες που αφορούν στην παρουσίαση της πλούσιας Ευρωπαϊκής γεωλογικής κληρονομιάς καθώς και επιλεγμένων γεωλογικών μνημείων που είναι διάσπαρτα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και συνθέτουν την κοινή γεωλογική ιστορία και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής ηπείρου. 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου - Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης" Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επιστημονικών ερευνών και αντιλήψεων για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, το μοναδικό μνημείο της Φύσης που δημιουργήθηκε πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια. Εξαντλήθηκε

15 ÔÉÌÏÊÁÔÁË ÁËÏÃÏÓ ËÅÕÊÙÌÁÔÁ ÏÄÇÃÏÉ Ïäçãüò ÅêèÝóåùí Ìïõóåßïõ ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ËÝóâïõ (Ëåýêùìá) European Geoparks (Ëåýêùìá) Ïäçãüò ÐÜñêïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò Ïäçãüò ÐÜñêùí ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ÐëÜêáò êáé Óéãñßïõ Ïäçãüò ðáñáôþñçóçò ðïõëéþí óôï ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ËÝóâïõ Çöáéóôåéüôçôá, èåñìýò ðçãýò êáé ï ó çìáôéóìüò ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ÃåùðÜñêï ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá õðïôñïðéêü äüóïò 20 åêáôïììõñßùí åôþí Áðü ôéò çöáéóôåéáêýò åêñþîåéò óôçí áéùíéüôçôá Áðü ôçí ÔõèÞ óôï Áéãáßï Ãåùëïãéêüò Üñôçò ËÝóâïõ Èåüöñáóôïò (Åã åéñßäéï) Ãåþñáìá (Åã åéñßäéï) ÄåéíïèÞñéá óôç ËÝóâï Áößóá Ãåùëïãéêïý ñüíïõ ÊÜñôåò (áðïëéèùìýíùí öõôþí) Ðåñéïäéêü Óåêüéá European Geoparks ÐÑÁÊÔÉÊÁ ÓÕÍÅÄÑÉÙÍ Ìíçìåßá ôçò öýóçò êáé ãåùëïãéêþ êëçñïíïìéü Äéá åßñéóç ðñïóôáôåõüìåíùí ðåñéï þí êáé ìíçìåßùí ôçò öýóçò Ðñïóôáôåõüìåíåò ðåñéï Ýò êáé ôïðéêþ áíüðôõîç Ðñïóôáôåõüìåíåò ðåñéï Ýò êáé ðåñéâáëëïíôéêþ åêðáßäåõóç 2 nd European Geoparks Network Meeting Proceedings nd European Geoparks Network Meeting Proceedings nd European Geoparks Network Meeting Proceedings , CD-ROM DVD ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò - Ìïõóåßï & ÐÜñêï Åêðáéäåõôéêü CD-ROM "ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ËÝóâïõ" Ç ÐïìðïéÞá ôùí öõôþí (åíçìåñùôéêþ ðáñïõóßáóç) ÃÑÁÖÉÊÇ ÕËÇ & ÁÍÁÌÍÇÓÔÉÊÁ ÁÍÔÉÊÅÉÌÅÍÁ Ìïëýâé Óôõëü Óåô ó ïëéêü (ìïëýâé, ãüìá, îýóôñá) Óåô ÌðïãéÝò Ìðëïê óçìåéþóåùí Êïñäüíé ÔóÜíôá óõíåäñßïõ ÐÜíéíç ôóüíôá (ìéêñþ) ÐÜíéíç ôóüíôá (ìåãüëç) ÌðëïõæÜêéá ìáêü (ðáéäéêü) ÌðëïõæÜêéá ìáêü (åíçëßêùí) ÌðëïõæÜêéá Polo ÊáðÝëï Ìðñåëüê Öáêüò ÊÅÑÁÌÉÊÁ ÁÍÔÉÃÑÁÖÁ ÁÐÏËÉÈÙÌÁÔÙÍ Åêìáãåßá Öýëëùí (äüöíç, êáíýëá, äñõò) & êüñôá Îýëéíï êüäñï ìå åêìáìãåßï öýëëïõ (äüöíç, êáíýëá, äñõò) & êüñôá Îýëéíï êüäñï ìå åìêáãåßï öýëëïõ & êüñôá (óå åéäéêþ óõóêåõáóßá äþñïõ) Óöñáãßäá Ìïõóåßïõ ÌÏÕÓÅÉÏÓÊÅÕÅÓ & ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÁ ÂÏÇÈÇÌÁÔÁ Ðåôñþìáôá ôçò ËÝóâïõ (óõëëïãþ ðåôñùìüôùí) ÇöáéóôåéáêÜ Ðåôñþìáôá (óõëëïãþ ðåôñùìüôùí) Ç âáëßôóá ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ (ìïõóåéïóêåõþ) Ç âáëßôóá ôïõ Çöáéóôåßïõ (ìïõóåéïóêåõþ) , , ,5 5,5 8 6, êðôùóç 15% óôá ìýëç ôïõ Óùìáôåßïõ "Ïé ößëïé ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò"

16 Μέσα από τα κουτιά γεύσεων δίνεται η ευκαιρία για γνωριμία και δοκιμή των εκλεκτών τοπικών προϊόντων της Λέσβου. Στα κουτιά γεύσης βρίσκουν θέση τα καλύτερα των προϊόντων των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών της Λέσβου, των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, των τυποποιημένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και των παραδοσιακών και μοντέρνων προϊόντων που παρασκευάζουν παραγωγοί της Λέσβου. Γεύσεις και αρώματα από γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, τουρσιά, ζυμαρικά, εκλεκτό λαδοτύρι και άλλα τυροκομικά προϊόντα, ηδύποτα, κρασί και ούζο, αγνό λεσβιακό ελαιόλαδο αλλά και σαπούνι, μέλι και αφεψήματα κοσμούν τα κουτιά γεύσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ζητήστετε από το προσωπικό του Μουσείου Μ τον κατάλογο με όλα τα κουτιά γεύσεων και τα προϊόντα τους Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Τ.Κ , Σίγρι Λέσβου. Τηλ. - Fax Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest , Sigri, Lesvos, tel-fax / lesvospf@otenet.gr

Το λεύκωμα "Απολιθωμένο

Το λεύκωμα Απολιθωμένο www.lesvosmuseum.gr / www.petrifiedforest.gr Åíá ìïíáäéêü ëåýêùìá ãéá ôïô ÁðïëéèùìÝíï ÄÜóïò ôçò ËÝóâïõ óå ôñåéò ãëþóóåò Το λεύκωμα "Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου" είναι μια πολυτελής τετράχρωμη έκδοση 160 σελίδων,

Διαβάστε περισσότερα

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ευτέρα 9 Μαΐου 2011 εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθω- άσους Λέσβου

ευτέρα 9 Μαΐου 2011 εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθω- άσους Λέσβου ευτέρα 9 Μαΐου 2011 ευτέρα 9 Μαΐου Κυριακή 5 Ιουνίου 2011 Έκθεση: «Απολιθώµατα στο Αιγαίο - Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το εινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων» ευτέρα 9 Μαΐου 2011 09:00

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Μαΐου 2012 Σάββατο 5 - Κυριακή 6 Μαΐου 2012 Σάββατο 5 Μαΐου Τρίτη 5 Ιουνίου 2012 Έκθεση: «Raising earthquake Awareness and Coping Children s Emotions» - Πρόγραµµα RACCE «Ευαισθητοποίηση των νέων για το σεισµικό κίνδυνο»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΗΜΝΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΗΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΗΜΝΟΥ ΜΕΤΑΞΥ: ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΗΜΝΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Στην Μύρινα σήμερα Νοεμβρίου 2011 και στο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΘΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Η κεντρική θεματική ενότητα παρουσιάζει το πολύπλοκο σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών και διηγείται τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Αιγαίου, που γεννήθηκε από τον

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα»

Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» Το Κ.Π.Ε. Ευεργέτουλα βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, το οποίο έχει αναγνωριστεί από την UNESCO «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO / UNESCO Global

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση : εκπαίδευση έρευνα δικτύωση Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Μαρία Καμηλάρη Βιολόγος, M.Sc. Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Ας συστηθούμε... 1992 Πρόταση Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

25 Σεπτεµβρίου 2009. Πρόγραµµα Εκδηλώσεων

25 Σεπτεµβρίου 2009. Πρόγραµµα Εκδηλώσεων «Νύχτα Ερευνητών 2009- Pro ro-tech Nature»: Συνάντηση µε Ερευνητέ τη Ευρώπη Σίγρι - Πανεπιστήµιο Αιγαίου σε συνεργασία µε το Μουσείο Φυσική «ΤΟ ΤΑΞΙ Ι ΣΤΟ ΡΟΜΟ ΤΗΣ ΛΑΒΑΣ» - ΜY TRIP TO LAVA 25 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες - Οργάνωση επισκέψεων

Πληροφορίες - Οργάνωση επισκέψεων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Τηλ.: 2251047033, 2253054434 E-mail: lesvospf@otenet.gr www.lesvosmuseum.gr Πληροφορίες - Οργάνωση επισκέψεων Για να οργανώσετε την επίσκεψη σας ακολουθήστε

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα. Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου

Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα. Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα Αγγελική Καμπάνη Βασιλική Καμπάνη Μαρία Καλέλλη Δέσποινα Πάνου Γεωπάρκο Ένα «Γεωπάρκο» είναι: μια περιοχή με καθορισμένα όρια, η οποία συνδυάζει μνημεία σημαντικής γεωλογικής αξίας καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΛΜ7ΛΩ-Ι4Ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΛΛΜ7ΛΩ-Ι4Ν ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΟΓΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá ðáñüèõñï óôç ãåùëïãéêþ éóôïñßá ôïõ Aéãáßïõ

Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá ðáñüèõñï óôç ãåùëïãéêþ éóôïñßá ôïõ Aéãáßïõ Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ íá ðáñüèõñï óôç ãåùëïãéêþ éóôïñßá ôïõ Aéãáßïõ Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ιδρύθηκε το 1994, μετά από πολύχρονες προσπάθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εορτασμός Διεθνούς Έτους

Εορτασμός Διεθνούς Έτους sekoia 16 quark.qxd 24/7/2009 11:05 Page 1 ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏÐËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ΕΤΟΣ 8 Ο ΤΕΥΧΟΣ 16 Εορτασμός Διεθνούς Έτους www.lesvosmuseum.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ. AIΓΑΙΟΝ Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους. Η ιστορία του Αιγαίου παρουσιάζεται μέσα από τους γεωτόπους και τα τοπία των νησιών

ΛΑΜΠΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ. AIΓΑΙΟΝ Η γέννηση ενός Αρχιπελάγους. Η ιστορία του Αιγαίου παρουσιάζεται μέσα από τους γεωτόπους και τα τοπία των νησιών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ. Ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ. Ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ Ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων Στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Προστασίας και Καταγραφής της Γεωλογικής κληρονομίας κατά την εκπόνηση ΜΓΚ. Δυνατότητες

Προστασίας και Καταγραφής της Γεωλογικής κληρονομίας κατά την εκπόνηση ΜΓΚ. Δυνατότητες Δυνατότητες Προστασίας και Καταγραφής της Γεωλογικής κληρονομίας κατά την εκπόνηση ΜΓΚ Χαράλαμπος Φασουλάς Υπεύθ. Τμ. Γεωποικιλότητας, ΜΦΙΚ Υπεύθ. Γεωπάρκου Ψηλορείτη Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. του Δρ. ΒΕΛΙΤΖΕΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. του Δρ. ΒΕΛΙΤΖΕΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Δρ. ΒΕΛΙΤΖΕΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Ομότιμου Καθηγητή Παλαιοβοτανικής Παλαιοντολογίας Τομέας Ιστορικής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

7η Γιορτή Αγροτουρισµού

7η Γιορτή Αγροτουρισµού ----------------------------------------------- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ 7η Γιορτή Αγροτουρισµού Ιούλιος- Σεπτέµβριος 2006 Γνωριµία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΓΕΩΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (E.Μωραΐτη)

ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΓΕΩΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (E.Μωραΐτη) ΓΕΩΠΑΡΚΑ ΓΕΩΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (E.Μωραΐτη) Ιστορική αναδρομή Η προστασία γεωλογικών και γεωμορφολογικών σχηματισμών και τοπίων ξεκίνησε από το 19ο αιώνα: 1819 Εδιμβούργο Σκοτίας, νομική προστασία για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Γ. Περιβάλλον ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΡΒ 1 ΠΡΒ 2 ΠΡΒ 3 «Μες στα στενά σοκάκια της Αρναίας» «Στο Πασχαλίγο Ρομπέν για λίγο» «Νοφαλιάς: Ταξίδι στη φύση και την παράδοση» Έντυπο

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εναλλακτικές μορφές τουρισμού Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Ôï Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ, óôá ðëáßóéá ôùí åêäçëþóåùí ðïõ äéïñãáíþíåé óôçí ðåñéï Þ ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ -

Ôï Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ, óôá ðëáßóéá ôùí åêäçëþóåùí ðïõ äéïñãáíþíåé óôçí ðåñéï Þ ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ - Ôï Ìïõóåßï ÖõóéêÞò Éóôïñßáò ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ, óôá ðëáßóéá ôùí åêäçëþóåùí ðïõ äéïñãáíþíåé óôçí ðåñéï Þ ôïõ ÁðïëéèùìÝíïõ ÄÜóïõò ËÝóâïõ - Ðáãêüóìéïõ ÃåùðÜñêïõ UNESCO, óáò ðñïóêáëåß íá ðáñáêïëïõèþóåôå

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή.. 4. Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών μονάδων.. 5. Θεματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα 9

Εισαγωγή.. 4. Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών μονάδων.. 5. Θεματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα 9 Εκπαιδευτικά Προγράμματα Απολογισμός Σχολικό έτος 2010-2011 Σίγρι, Σεπτέμβριος 2011 Περιεχόμενα Εισαγωγή.. 4 Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών μονάδων.. 5 Θεματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα 9 «πλανήτη μας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ. ΕΤΟΣ 14 ο ΤΕΥΧΟΣ 32

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ. ΕΤΟΣ 14 ο ΤΕΥΧΟΣ 32 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 14 ο ΤΕΥΧΟΣ 32 2 Μεγάλη έκθεση για το Αιγαίο ΑΙΓΑΙΟΝ - Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους Ηµεγάλη έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ. Εικονογράφηση ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ. Εικονογράφηση ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ Εικονογράφηση ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ï ðéï ìåãüëïò êáé ï ðéï óçìáíôéêüò ðáéäáãùãéêüò êáíüíáò äåí åßíáé ôï íá

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26920 29140, Φαξ: 26920 29141 e-mail: fdxb@otenet.gr Web site: http://www.fdchelmos.

Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26920 29140, Φαξ: 26920 29141 e-mail: fdxb@otenet.gr Web site: http://www.fdchelmos. Το έργο και οι δράσεις του Φ.Δ. Χελμού- Βουραϊκού για την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Κουμούτσου Ελένη, Περιβαλλοντολόγος MSc, Συντονίστρια Έργου Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη

Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη συνοπτική παρουσίαση Δημήτρης Παττακός, Διευθυντής ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε ΟΤΑ, Δρ Χαρ. Γ. Φασουλάς, επιστημονικός υπεύθυνος ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ Στο Ιδαίον Άντρο

Διαβάστε περισσότερα

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS

Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Οι δράσεις πληροφόρησης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του έργου LIFE PINUS Συνάντηση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου LIFE PINUS Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτη 15 Μαΐου 2013 Οι δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ËÁÕÑÉÏ. ÏÉ ÄÕÏ ÅÐÏ ÅÓ ÅÍÏÓ ÌÅÔÁËËÅÕÔÉÊÏÕ ÔÏÐÏÕ LAVRION, THE TWO ERAS OF A MINING LANDSCAPE LAURION, LES DEUX ERES D UN LIEU MINIER

ËÁÕÑÉÏ. ÏÉ ÄÕÏ ÅÐÏ ÅÓ ÅÍÏÓ ÌÅÔÁËËÅÕÔÉÊÏÕ ÔÏÐÏÕ LAVRION, THE TWO ERAS OF A MINING LANDSCAPE LAURION, LES DEUX ERES D UN LIEU MINIER ICOMOS ÄÉÅÈÍÅÓ ÓÕÌÂÏÕËÉÏ ÌÍÇÌÅÉÙÍ & ÔÏÐÏÈÅÓÉÙÍ ÅËËÇÍÉÊÏ ÔÌÇÌÁ ICOMOS INTERNATIONAL COUNCIL ON MONUMENTS AND SITES TICCIH THE INTERNATIONAL COMMITEE FOR THE CONSERVATION OF THE INDUSTRIAL HERITAGE GREEK

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2010 2011

Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία. Έτος: 2010 2011 Προγράμματα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία 1. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Έτος: 2010 2011 Απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

«Γιορτές της Γης 2011»

«Γιορτές της Γης 2011» Απολογισμός Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης 2011» Οκτώβριος 2011 Απολογισμός Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων «Γιορτές της Γης 2011» Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28 ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΑΠΟ ΤΟ 2 Ο ΓΕ.Λ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Τη φετινή χρονιά 2018-2019, ο Σύλλογος διδασκόντων του 2 ου ΓΕ.Λ. Αγίου Δημητρίου αποφάσισε να τιμήσει το ηρωικό «ΟΧΙ» του λαού μας και

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Προσέγγιση: 13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών έως

Θεματική Προσέγγιση: 13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών έως 7ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης. Ολοήμερο Τμήμα. Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Χατζηγιάννη Ευανθία, Σουλιώτη Ιουλία, Σκαπέρδα Κωνσταντία Θεματική Προσέγγιση: 13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών.

Διαβάστε περισσότερα

1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ

1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ 1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ( 27 Σεπτεμβρίου ) κέντρο του Ελληνικού Τουρισμού θα γίνει για μία ακόμη φορά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 49. Θέμα: «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Διευθυντά,

Π Ρ Ο Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 49. Θέμα: «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Διευθυντά, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr Αριθμ. πρωτ. 186/694 Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus

Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS SEPTEMBER Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Ψηφιακή Χίµαιρα A CREATIVE PROJECT IN ERMOUPOLIS 15-30 SEPTEMBER 2018 Πανεπιστήµιο Αιγαίου Ινστιτούτο Σύρου HERMeS Aeternus Η ιδέα 1 Η Ερµούπολη (πόλη του Ερµή, προστάτη του εµπορίου) γνωρίζει αξιοσηµείωτη

Διαβάστε περισσότερα

ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ. ÅÔÏÓ 9 ï ÔÅÕ ÏÓ 19

ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ. ÅÔÏÓ 9 ï ÔÅÕ ÏÓ 19 Sekoia 19.qxd 24/12/2009 1:51 Page 1 ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÅÔÏÓ 9 ï ÔÅÕ ÏÓ 19 Sekoia 19.qxd 24/12/2009 1:52 Page 2 ΣΕΚΟ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών- Ρούβα- Γουβών. Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τουρισμός και Περιβάλλον»

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών- Ρούβα- Γουβών. Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τουρισμός και Περιβάλλον» Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών- Ρούβα- Γουβών Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τουρισμός και Περιβάλλον» Ίδρυση Δικτύου «Τουρισμός και περιβάλλον» Με την απόφαση 3927/17/17-4-2006

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ» 4,5 και 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2009 ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ (Τράπεζα Ελλάδος) Το Γραφείο Υποστήριξης Προϊόντων της Νομαρχιακής

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περίπτωση του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα».

«Αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περίπτωση του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα». Τίτλος Εργασίας: «Αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περίπτωση του Μουσείου Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα». Εκπαιδευτικός: Γεωργία Πάνου Ambassadors: Ευδοξία Σακελλαροπούλου - Γεωργία

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας

Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας Καλωσήρθατε στο «Βιβλιομουσείο», ένα μουσείο πάντα ανοιχτό που χωράει στη βιβλιοθήκη σας ΜΑΪΟΥ 20, 2019 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ «ΒΙΒΛΙΟΜΟΥΣΕΙΟ», ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΥ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (1)

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (1) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (1) 1. Aνάπτυξη σε αγροτικό χώρο 2. Στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις, σε μεγάλους χώρους, στην ενασχόληση με τις γεωργικές δραστηριότητες, στην αξιοποίηση των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών

Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 11 Η Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος MSc Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Ορισμός: Μια χερσαία και/ή θαλάσσια έκταση με ιδιαίτερα οικολογικά και τοπικά χαρακτηριστικά, αφιερωμένη στην

Διαβάστε περισσότερα

Τσικολάτας Α. (2010) Κοινωνικο-οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου Πρεσπών. Αθήνα GR

Τσικολάτας Α. (2010) Κοινωνικο-οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου Πρεσπών. Αθήνα GR Τσικολάτας Α. (2010) Κοινωνικο-οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου Πρεσπών. Αθήνα tsikolatas@gmail.com 27 Απριλίου 2010 Η ομάδα μας Οκτώ επιλεγμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές Διαφορετικά πανεπιστήμια με ποικίλο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο;

Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Θέλετε να διαθέσετε ένα αρχείο στο διαδίκτυο; Ένας σύντομος οδηγός για να σας διευκολύνει στη λήψη αποφάσεων για τη διάθεση του αρχείου σας σε αποθετήριο του

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση του Απολιθωµένου άσους Λέσβου στο Messel της Γερµανίας

Έκθεση του Απολιθωµένου άσους Λέσβου στο Messel της Γερµανίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 13 ο ΤΕΥΧΟΣ 29 Έκθεση του Απολιθωµένου άσους Λέσβου στο Messel της Γερµανίας Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ

ΤΕΓΕΑ. Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΤΕΓΕΑ Γνωριμία με μια πόλη της αρχαίας Αρκαδίας Εύη Αργυροπούλου Αρχαιολόγος MA- Διπλωματούχος ξεναγός Τ: 697.323.2989 email: evan.argyropoulou@gmail.com Στάση 1η Αρχαιολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Οδηγίες για Ορθές Γεωργικές Πρακτικές

Γενικές Οδηγίες για Ορθές Γεωργικές Πρακτικές Γενικές Οδηγίες για Ορθές Γεωργικές Πρακτικές Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε. Μεσολόγγι 2008 Γενικές Οδηγίες για Ορθές Γεωργικές Πρακτικές Έκδοση: Αναπτυξιακή Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε. Κύπρου 41, 30 200

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής

Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής ημήτριος Μαυροματίδης, Πρόεδρος ιοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/Τ Μ Παρασκευή Χριστοπούλου, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/Τ Μ Forum

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

«Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ»

«Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ» «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ» ΝΕΑ EYΡHMATA ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΣΙΓΡΙΟΥ Mιά νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ

Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Α Π Ο Λ Ο Γ Ι Σ Μ Ο Σ Δ Ρ Α Σ Η Σ 2 0 0 9 ΣΙΓΡΙ ΛΕΣΒΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Απολογισμός Δράσης 2009..

Διαβάστε περισσότερα

Απολιθωµένο άσος Λέσβου

Απολιθωµένο άσος Λέσβου ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 10 ο ΤΕΥΧΟΣ 24 Απολιθωµένο άσος Λέσβου Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο ΣΕΚΟ Α Ϊ Έτος 10 ο Τεύχος 24 Έκδοση:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ. 2/5/1973 Αθ. Διάκου 7-9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ. 2/5/1973 Αθ. Διάκου 7-9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΒΕΛΔΕΜΙΡΗ 2/5/1973 Αθ. Διάκου 7-9, Άγιος Παύλος, Θεσσαλονίκη 2310247570-6978 315324 info@stefanieveldemiri.com Η επαγγελματική εξειδίκευση της Στεφανίας Βελδεμίρη που αφορά τη συντήρηση αρχαιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΔΑ: Ψ7ΥΣ7ΛΩ-ΡΙ6 INFORMATICS DEVELOPMEN T AGENCY Digitally signed by INFORMATICS DEVELOPMENT AGENCY Date: 2014.08.27 14:58:34 EEST Reason: Location: Athens ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου softsi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04

ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Μαρία Κιτριλάκη ΠΕ04.04 ΦΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μαρία Κιτριλάκη Διαχείριση φυσικών περιοχών Η σύγχρονη αντίληψη για τη διαχείριση των φυσικών περιοχών δεν κυριαρχείται από την παλαιότερη τακτική της εξάντλησης αλλά από

Διαβάστε περισσότερα

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας:

Στο πλαίσιο των Αξόνων Προτεραιότητας: «ΘΑΛΗΣ: Ενίσχυση της Διεπιστημονικής ή και Διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας με δυνατότητα προσέλκυσης ερευνητών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό μέσω της διενέργειας βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

13SYMV

13SYMV ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Γούρνες 31 /12 /2012 Αριθ. Πρωτ.: 35652 13SYMV001619496 2013-09-16 ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες Προσέγγισηs του Δάσους για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας

Δραστηριότητες Προσέγγισηs του Δάσους για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας Δραστηριότητες Προσέγγισηs του Δάσους για παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας Οδηγός του Εκπαιδευτικού ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον

Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου, ΕΚΠΑ Για την πιο αποτελεσματική χωροταξική απεικόνιση αλλά κυρίως για τη βέλτιστη διοίκηση και διαχείριση του Πάρκου,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Τριήμερου Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον» στην περιοχή του ΚΠΕ Βεύης- Μελίτης με τίτλο:

ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Τριήμερου Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον» στην περιοχή του ΚΠΕ Βεύης- Μελίτης με τίτλο: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΕΥΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Αρ. Πρωτ.: 36 Βεύη, 20-2-2014 Tαχ.

Διαβάστε περισσότερα

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 3-4-5/12/2015 Συνεργασία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη διεθνή Αναγνώριση: Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές Αρωµατικών-Φαρµακευτικών και Ενεργειακών φυτών» Εναλλακτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας

Τι είναι το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Τι είναι το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Vagonetto είναι ένα θεματικό πάρκο, μοναδικό στον ελληνικό χώρο, που δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα βήμα τη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού

«Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού «Νεαροί Πρεσβευτές Τουρισμού» Προτεινόμενες Εκδρομές για Επαρχία Λεμεσού Διαδρομή ΛΕΜ - Α: «Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Κάστρο Λεμεσού- Περπάτημα στην Παλιά Πόλη- Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο» 8:15-8:30

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ

Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ Η ΟΡΕΙΝΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ ΔΠΜΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΡΑΣ ΒΑΝΕΣΣΑ ΜΠΟΥΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καβάλα, 29-10-2013. Αριθ. Πρωτ: 933. -ΜΜΕ ράμας, Καβάλας, Σερρών -Λοιπό Γεωτεχνικό Τύπο. Προς:

Καβάλα, 29-10-2013. Αριθ. Πρωτ: 933. -ΜΜΕ ράμας, Καβάλας, Σερρών -Λοιπό Γεωτεχνικό Τύπο. Προς: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr Web site: www.geotee-anmak.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 4 η : Προϋποθέσεις ανάπτυξης, λειτουργίες και αρχές του Αγροτικού Τουρισμού. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 4 η : Προϋποθέσεις ανάπτυξης, λειτουργίες και αρχές του Αγροτικού Τουρισμού. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτικός Τουρισμός Ενότητα 4 η : Προϋποθέσεις ανάπτυξης, λειτουργίες και αρχές του Αγροτικού Τουρισμού Όλγα Ιακωβίδου Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Η Νησιωτικότητα ως Ευκαιρία: Μία Ολοκληρωµένη Αναπτυξιακή Πρόταση για τα Νησιά την Περίοδο 2014-2020 ευτέρα 10 εκεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Σπιλάνης, Επ. Καθηγητής ΓΓ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Γιάννης Σπιλάνης, Επ. Καθηγητής ΓΓ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Αιγαίου Στρατηγική και Πολιτικές για τη Νησιωτική Ανάπτυξη: Η Αναγκαιότητα για μια Ολοκληρωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ & ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ & ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ανώγεια,11 Μαίου 2018 ΓΕΩΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ & ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΓΕΩΠΑΡΚΩΝ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Δρ Χαρ. Γ. Φασουλάς/ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παν. Κρήτης/ Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Γεωπάρκων/

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε διαμορφώθηκε από την αποστολή της Πορτογαλίας.

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε διαμορφώθηκε από την αποστολή της Πορτογαλίας. Κατά το χρονικό διάστημα από 8-11-2015 έως και 14-11-2015 οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας, Τσακνάκης Αθανάσιος κλάδου ΠΕ02, Τσιγκρή Βιργινία κλάδου ΠΕ02, Πετεινάρα Αλεξάνδρα κλάδου ΠΕ03 και Κοντού Ασημίνα

Διαβάστε περισσότερα

http://www.eu-water.eu

http://www.eu-water.eu 6ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu Ελληνική πιλοτική δράση στο πλαίσιο του έργου EU.WATER: Εφαρμογή ενός Συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση Ίδρυσης του Εθνικού Δικτύου 1. Σκεπτικό

Τεκμηρίωση Ίδρυσης του Εθνικού Δικτύου 1. Σκεπτικό 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: Ανώγεια Ρεθύμνης Ταχ. Κώδικας:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ NATURAL HISTORY MUSEUM OF CRETE

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ NATURAL HISTORY MUSEUM OF CRETE ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ NATURAL HISTORY MUSEUM OF CRETE Δρ. Βορεάδου Κατερίνα Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ Dr Voreadou Katerina Head of Education NHMC ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Μουσειοσκευή

Διαβάστε περισσότερα

3/20/2011 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

3/20/2011 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ι. Οι εργασίες θα ακολουθούν τη διδασκόμενη ύλη. ΙΙ. Θα γίνεται εκτενής χρήση του Διαδικτύου & άλλων ελληνικών και διεθνών ββλ βιβλιογραφικών πηγών. ΙΙΙ. Η παράδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ 14 ο ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές, Φύση,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ-ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Τα μονοπάτια της πέτρας και του δάσους στον Κίσσαβο, Πρόγραμμα Π.Ε. του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας Γκανάτσιος Ανδρέας, Αναπλ. Υπεύθυνος Σπανός Κώστας,

Διαβάστε περισσότερα

20 21 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

20 21 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 20 21 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ Δικτύωση Eκδηλώσεις Έκθεση Γαστρονομία Νέες καλλιέργειες Επιστημονικές Ημερίδες Παρουσίαση τοπικής ταυτότητας ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Εσείς Γιατί επιλέξατε το μάθημα Τι περιμένετε από τις ώρες που θα περάσετε διδασκόμενοι μαζί μας; Προτάσεις ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ι. Οι εργασίες θα ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια

Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια Τάξη: Ε ηµοτικού Μάθηµα: Ερευνώ το Φυσικό κόσµο Ενότητα: Τα ηφαίστεια ιδακτικοί στόχοι: Να προβληµατιστούν σχετικά µε το πώς δηµιουργείται ένα ηφαίστειο, ποια είναι τα µέρη ενός ηφαιστείου και ποια η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»

«ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΖΟΥΝΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 24 Ο ΟΛΟΗΜΕΡΟ Δ.Σ. ΛΑΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΛΑΜΙΑ 35100 EZOUNI@TEILAM.GR «ΕΛΛΗΝΟΠΥΓΟΣΤΕΟΣ: Ο ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΑΣ» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα δύο σχολεία (23 ο

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα 17&18 /05/ 2018

Αθήνα 17&18 /05/ 2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ Διεθνές Συνέδριο Νήσος Λέσβος Tρόοδος Ψηλορείτης Βίκος - Αώος Σητεία Χελμός - Βουραϊκός Αθήνα 17&18 /05/ 2018 Αμφιθέατρο

Διαβάστε περισσότερα

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 24o Δημοτικό Αχαρνών Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 24o Δημοτικό Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

Ώρες λειτουργίας Μουσείου

Ώρες λειτουργίας Μουσείου Έκδοση: ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Σωµατείο: ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ Υπεύθυνος έκδοσης: Ν. Ζούρος Σύνταξη - Συνεργάτες: Κ. Μπεντάνα Η. Βαλιάκος Κ. Βασιλειάδου. Μπάτσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ. ΕΤΟΣ 13 ο ΤΕΥΧΟΣ 30

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ. ΕΤΟΣ 13 ο ΤΕΥΧΟΣ 30 ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΑΣΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ ΕΤΟΣ 13 ο ΤΕΥΧΟΣ 30 ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Το Βόρειο Αιγαίο µε τα εννέα νησιά του καλούνται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των τοπικών πόρων στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Η εμπειρία των επιχειρήσεων ACORDO - Corfu Specialty Foods και Ambelonas

Αξιοποίηση των τοπικών πόρων στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Η εμπειρία των επιχειρήσεων ACORDO - Corfu Specialty Foods και Ambelonas Αξιοποίηση των τοπικών πόρων στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών: Η εμπειρία των επιχειρήσεων ACORDO - Corfu Specialty Foods και Ambelonas Corfu ACORDO - Corfu Specialty Foods Artisan + natural

Διαβάστε περισσότερα

ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÅÔÏÓ

ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÅÔÏÓ ÌÏÕÓÅÉÏ ÖÕÓÉÊÇÓ ÉÓÔÏÑÉÁÓ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÓÙÌÁÔÅÉÏ ÏÉ ÖÉËÏÉ ÔÏÕ ÁÐÏËÉÈÙÌÅÍÏÕ ÄÁÓÏÕÓ ËÅÓÂÏÕ ÅÔÏÓ 10 ï ÔÅÕ ÏÓ 22 1.000.000 επισκέπτες στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ΣΕΚΟ Α Ϊ Έτος 10 ο Τεύχος 22 Έκδοση:

Διαβάστε περισσότερα

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "6 Xιλιόμετρα" "Από την Αρχαία Δίολκο... στη Διώρυγα της Κορίνθου" Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Α.Π.: 163320-2/10/2017) Πολυθεματικό, Διαδραστικό

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία στα πλαίσια της κατεύθυνσης Πολιτιστική Αναπαράσταση & Νέες Τεχνολογίες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας.

Διπλωματική εργασία στα πλαίσια της κατεύθυνσης Πολιτιστική Αναπαράσταση & Νέες Τεχνολογίες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Επιβλέπων καθηγητής: Παπαγεωργίου Δημήτρης Διπλωματική εργασία στα πλαίσια της κατεύθυνσης Πολιτιστική Αναπαράσταση & Νέες Τεχνολογίες του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας.

Διαβάστε περισσότερα